EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52016DC0058

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Δεύτερη ετήσια έκθεση για την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Κολομβίας/Περού

COM/2016/058 final

Βρυξέλλες, 10.2.2016

COM(2016) 58 final

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Δεύτερη ετήσια έκθεση για την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Κολομβίας/Περού


ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Δεύτερη ετήσια έκθεση για την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Κολομβίας/Περού

1.ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Μεταξύ 11 και 19 Ιουνίου 2015, έλαβε χώρα στην Μπογκοτά της Κολομβίας ο δεύτερος γύρος της επιτροπής εμπορίου και των οκτώ υποεπιτροπών. Οι συναντήσεις σηματοδότησαν το δεύτερο έτος της προσωρινής εφαρμογής της συμφωνίας εμπορίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της, αφενός, και της Κολομβίας και του Περού 1 , αφετέρου (εφεξής «η συμφωνία»), η οποία άρχισε τον Μάρτιο του 2013 με το Περού και τον Αύγουστο του 2013 με την Κολομβία 2 .

Στις 30 Ιουνίου 2015 τα μέρη υπέγραψαν πρωτόκολλο που τροποποιεί τη συμφωνία ώστε να ληφθεί υπόψη η προσχώρηση της Κροατίας στην ΕΕ. Το πρωτόκολλο υποβάλλεται σε εσωτερικές διαδικασίες κύρωσης στα τρία μέρη.

Στις 12 Δεκεμβρίου 2014 το πρωτόκολλο προσχώρησης του Ισημερινού στη συμφωνία μονογραφήθηκε από την ΕΕ και τον Ισημερινό. Πριν από την υποβολή του στις αντίστοιχες εσωτερικές διαδικασίες έγκρισης της επικύρωσης, το πρωτόκολλο πρέπει να εγκριθεί από την επιτροπή εμπορίου που συγκροτείται από τη συμφωνία.

Σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 19/2013 3 (εφεξής «ο κανονισμός»), η Επιτροπή ανέλαβε τη δέσμευση να υποβάλλει ετήσια έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με την εφαρμογή, την υλοποίηση και την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της συμφωνίας και του κανονισμού.

Η παρούσα είναι η δεύτερη έκθεση αυτού του είδους. Σύμφωνα με το άρθρο 13 παράγραφος 1 του κανονισμού, αποτελείται από τρία μέρη:

μια συνολική αξιολόγηση των εμπορικών ροών·

πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες των διαφόρων φορέων που εφαρμόζουν τη συμφωνία·

πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες παρακολούθησης που αναφέρονται στον κανονισμό.

2.ΓΕΝΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ: ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

2.1.Μεθοδολογία

Η ανάλυση των διμερών εμπορικών ροών βασίζεται στη σύγκριση των στοιχείων για το ημερολογιακό έτος 2014 με τα στοιχεία για το αμέσως προηγούμενο από τη συμφωνία ημερολογιακό έτος (2012). Μολονότι τα αριθμητικά στοιχεία που παρουσιάζονται παρακάτω μπορούν να προσφέρουν μια πρώτη ένδειξη σχετικά με το πώς αναπτύχθηκε το εμπόριο μεταξύ της ΕΕ, αφενός, και της Κολομβίας και του Περού, αφετέρου, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι τα συμπεράσματα αυτά δεν μπορούν να θεωρηθούν οριστικά και επίσης ότι οι μεταβολές που παρατηρήθηκαν δεν μπορούν να αποδοθούν απλώς στις συνέπειες της συμφωνίας.

2.2.Εξέλιξη των εμπορικών ροών με το Περού

Οι εισαγωγές του Περού 4 από την ΕΕ σημείωσαν μείωση κατά 4 % το 2014 (3 716 εκατ. ευρώ) σε σύγκριση με το 2012 (3 891 εκατ. ευρώ). Αυτή η μείωση ευθυγραμμίζεται σε γενικές γραμμές με τη μείωση των εισαγωγών στο Περού παγκοσμίως (3 %). Τούτου λεχθέντος, η μείωση ουσιαστικά αφορά προϊόντα που εισάγονται με δασμολογική απαλλαγή ΜΕΚ (μείωση κατά 10 %), ενώ οι εισαγωγές των προϊόντων που έχουν ελευθερωθεί πλήρως στο πλαίσιο της συμφωνίας αυξήθηκαν κατά 19 %, οι εισαγωγές μερικώς ελευθερωμένων προϊόντων κατά 15 % και οι εισαγωγές που υπάγονται σε προτιμησιακές δασμολογικές ποσοστώσεις –οι οποίες ωστόσο βρίσκονταν πολύ χαμηλά– κατά 86 %. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εισαγωγές, του Περού από την ΕΕ, προϊόντων που δεν τυγχάνουν προτιμησιακής μεταχείρισης βάσει της συμφωνίας και, ως εκ τούτου, αντιμετωπίζουν δασμό ΜΕΚ, αυξήθηκαν κατά 14 %, ενώ οι εισαγωγές του Περού για τα ίδια προϊόντα παγκοσμίως αυξήθηκαν μόνο κατά 3 %.

Όσον αφορά τις κατηγορίες προϊόντων, η μεγαλύτερη μείωση των εισαγωγών του Περού από την ΕΕ μπορεί να παρατηρηθεί στα ορυκτά προϊόντα (25 %) και σε κοινά μέταλλα (25 %), μολονότι, σε απόλυτους αριθμούς, η σημαντικότερη μείωση παρατηρείται στις μηχανές και τις μηχανικές επινοήσεις (159 εκατ. ευρώ ή 9 %). Αυτό ισχύει ιδίως για το κεφάλαιο 84 (πυρηνικοί αντιδραστήρες, λέβητες, μηχανές, συσκευές και μηχανικές επινοήσεις· μέρη αυτών των μηχανών ή συσκευών), όπου η ΕΕ αντιπροσωπεύει το ένα τέταρτο όλων των εισαγωγών του Περού και έχει παρατηρηθεί μείωση 11 %. Από την άλλη πλευρά, οι μεγαλύτερες αυξήσεις παρατηρούνται σε αντικείμενα τέχνης (184 %), ζώα και προϊόντα του ζωικού βασιλείου (47 %) και προϊόντα των βιομηχανιών ειδών διατροφής (46 %). Σε απόλυτες τιμές μόνο τα προϊόντα διατροφής και τα χημικά προϊόντα παρουσιάζουν σημαντική αύξηση (κατά 43 εκατ. ευρώ έκαστη κατηγορία). Στη δεύτερη ομάδα η σημαντικότερη αύξηση σημειώθηκε στα φαρμακευτικά προϊόντα (31 %).

Όσον αφορά τις εισαγωγές της ΕΕ 5 από το Περού, σημειώθηκε μείωση κατά 21 %· από 6 072 εκατ. ευρώ το 2012 σε 4 789 εκατ. ευρώ το 2014. Και πάλι, η μείωση παρατηρείται κυρίως για προϊόντα που εισάγονται ήδη με δασμολογική απαλλαγή ΜΕΚ (μείωση κατά 34 %). Όλες οι άλλες ομάδες προϊόντων παρουσιάζουν αύξηση –ιδίως εκείνα που έχουν ελευθερωθεί πλήρως από τη συμφωνία (κατά 22 %), εκείνα που έχουν απελευθερωθεί εν μέρει (κατά 11 %), εκείνα που υπόκεινται σε δασμό ΜΕΚ και δεν αποτελούσαν αντικείμενο ελευθέρωσης μέσω της συμφωνίας (κατά 12 %) και εκείνα που υπόκεινται στην προτιμησιακή δασμολογική ποσόστωση (κατά 102 %).

Με δεδομένη τη μεγάλη συγκέντρωση των εισαγωγών από το Περού σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες προϊόντων, η κατηγορία όπου παρατηρήθηκε αξιοσημείωτη πτώση των εισαγωγών της ΕΕ από το Περού είναι τα ορυκτά προϊόντα (μείωση κατά 1 062 εκατ. ευρώ ή 38 %), μείωση η οποία μπορεί να αποδοθεί στην πτώση των τιμών ορυκτών παγκοσμίως, καθώς και η κατηγορία των μαργαριταριών, των (ημι-)πολύτιμων πετρών και των μετάλλων με μείωση ύψους 145 εκατ. ευρώ ή 75 %. Σημαντική αύξηση είναι εκείνη των 47 εκατ. ευρώ ή 24 % σε ζώα και προϊόντα του ζωικού βασιλείου, ιδίως για τα προϊόντα του κεφαλαίου 03 (Ψάρια και μαλακόστρακα, μαλάκια και άλλα ασπόνδυλα υδρόβια). Σημαντική αύξηση παρατηρείται επίσης στο κεφάλαιο 08 (Καρποί και φρούτα βρώσιμα, φλούδες εσπεριδοειδών ή πεπονιών), με αύξηση κατά 157 εκατ. ευρώ ή 38 %.

Κατά τα δύο πρώτα έτη της συμφωνίας, 1133 νέες εταιρείες πραγματοποίησαν εξαγωγές από το Περού στην ΕΕ, από τις οποίες το 38 % αφορούσε τον γεωργικό τομέα. Οι περισσότερες από τις νέες εξαγωγικές εταιρείες είναι ΜΜΕ (97,4 %), αλλά οι μεγάλοι νέοι εξαγωγείς (το υπόλοιπο 2,6 %, δηλαδή 30 εταιρείες) αντιπροσωπεύουν το 68 % της συνολικής αξίας που εξάγεται από τις νέες εταιρείες. Κατά την ίδια περίοδο, σημειώθηκαν εξαγωγές από το Περού στην ΕΕ σε 370 νέες δασμολογικές κλάσεις (10ψήφιες) συνολικής αξίας 60 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ (0,5 % του συνόλου των εξαγωγών, από τις οποίες οι μισές είναι αργό πετρέλαιο).

2.3.Εξέλιξη των εμπορικών ροών με την Κολομβία

Οι εισαγωγές της Κολομβίας 6 από την ΕΕ σημείωσαν σημαντική αύξηση μεταξύ του 2012 και του 2014, από 4 870 εκατ. ευρώ σε 6 602 εκατ. ευρώ (36 %). Πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε το 2013 (23 %), ενώ η συμφωνία άρχισε να ισχύει τον Αύγουστο του 2013 και, συνεπώς, μια τέτοια αύξηση δεν μπορεί να αποδοθεί αποκλειστικά στη συμφωνία. Αυτό επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε για τα προϊόντα που εισάγονται ήδη με δασμολογική απαλλαγή ΜΕΚ (αύξηση κατά 1 133 εκατ. ευρώ ή κατά 42 %). Ωστόσο, και η αύξηση των εισαγωγών της Κολομβίας από την ΕΕ για προϊόντα τα οποία έχουν πλήρως ελευθερωθεί από τη συμφωνία ήταν σημαντική –306 εκατ. ευρώ ή 43 %. Οι εισαγωγές προϊόντων που έχουν εν μέρει ελευθερωθεί από τη συμφωνία αυξήθηκαν κατά 27 % και οι εισαγωγές προϊόντων που υπόκεινται σε προτιμησιακές δασμολογικές ποσοστώσεις αυξήθηκαν κατά 71 % (αν και από πολύ χαμηλή αξία –21 εκατ. ευρώ). Ως αποτέλεσμα αυτών των θετικών εξελίξεων, το μερίδιο της ΕΕ στις εισαγωγές της Κολομβίας αυξήθηκε από 11 % το 2012 σε 14 % το 2014.

Σχεδόν όλες οι κατηγορίες προϊόντων με σημαντικές συναλλαγές σημείωσαν αύξηση στις εισαγωγές της Κολομβίας από την ΕΕ. Οι σημαντικότερες αυξήσεις σημειώθηκαν στον εξοπλισμό μεταφορών (951 εκατ. ευρώ ή 146 %), στα χημικά προϊόντα (294 εκατ. ευρώ ή 22 %) και στα όργανα μέτρησης και τα μουσικά όργανα (116 εκατ. ευρώ ή 42 %). Όσον αφορά τους τομείς προϊόντων, η μεγαλύτερη αύξηση των εισαγωγών της Κολομβίας σημειώθηκε στην κατηγορία 88 (αερόπλοια, διαστημόπλοια, και μέρη αυτών) και 30 (φαρμακευτικά προϊόντα), ήτοι 980 εκατ. ευρώ (450 %) και 235 εκατ. ευρώ (35 %).

Από την άλλη πλευρά, οι εισαγωγές της ΕΕ από την Κολομβία 7 σημείωσαν ελαφρά μείωση κατά 2 % μεταξύ του 2012 (8 040 εκατ. ευρώ) και του 2014 (7 867 εκατ. ευρώ). Αυτό οφείλεται κυρίως στη μείωση των εισαγωγών προϊόντων που εισάγονται με δασμολογική απαλλαγή ΜΕΚ (μείωση 197 εκατ. ευρώ), ενώ σημειώθηκε σημαντική αύξηση των εισαγωγών στην ΕΕ προϊόντων που έχουν ελευθερωθεί πλήρως στο πλαίσιο της συμφωνίας (71 εκατ. ευρώ). Θα πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η μείωση σημειώθηκε το 2013, ενώ το 2014 (σε σύγκριση με το 2013) οι εισαγωγές της ΕΕ από την Κολομβία αυξήθηκαν κατά 533 εκατ. ευρώ ή 7 %. Πράγματι, εάν θέλαμε να εξετάσουμε το πρώτο έτος εφαρμογής της συμφωνίας, δηλαδή από τον Αύγουστο του 2013 έως τον Ιούλιο του 2014, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πριν από αυτό, οι εισαγωγές της ΕΕ από την Κολομβία στην πραγματικότητα αυξήθηκαν κατά 10 %.

Εξετάζοντας τις κατηγορίες προϊόντων, η μόνη μεγαλύτερη αξιοσημείωτη μείωση σημειώθηκε στα κοινά μέταλλα και τα τεχνουργήματα από τα μέταλλα αυτά (265 εκατ. ευρώ ή 78 %). Σχεδόν το σύνολο της μείωσης στην κατηγορία αυτή αφορά το κεφάλαιο 72 (σίδηρος και χάλυβας), ήτοι μείωση ύψους 264 εκατ. ευρώ ή 88 %. Όσον αφορά τις αυξήσεις, αξιοσημείωτες αλλαγές παρατηρούνται για τα φυτικά προϊόντα (αύξηση κατά 73 εκατ. ευρώ ή 5 %) και για τα ζωικά ή φυτικά λίπη (45 εκατ. ευρώ ή 66 %). Η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται στο κεφάλαιο 09 (καφές, τσάι, ματέ και μπαχαρικά), με αύξηση κατά 113 εκατ. ευρώ ή 28 %.

Μια άλλη σημαντική εξέλιξη είναι ότι, από την έναρξη της εφαρμογής της συμφωνίας και μέχρι τα τέλη του 2014, υπήρχαν 526 νέες εταιρείες οι οποίες κατόρθωσαν να πραγματοποιήσουν εξαγωγές από την Κολομβία στην ΕΕ, εκ των οποίων 328 για λιγότερα από 10.000 δολάρια ΗΠΑ και μόνο 8 για περισσότερα από 1 εκατ. δολάρια ΗΠΑ, υποδεικνύοντας ότι μάλλον πρόκειται για μικρές επιχειρήσεις. Κατά την ίδια χρονική περίοδο, 336 νέες δασμολογικές κλάσεις κατέγραψαν εξαγωγές από την Κολομβία στην ΕΕ, με διάφορα κύρια προϊόντα, όπως ο τόνος (4 615 647 δολάρια ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της υπό εξέταση περιόδου), οι αυτοπροωθούμενες μηχανές (3 109 501 δολάρια ΗΠΑ) και τα λικέρ από γλυκάνισο (1 691 638 δολάρια ΗΠΑ) 8 .

2.4.Χρήση των δασμολογικών ποσοστώσεων (ΔΠ)

Ο πίνακας 1 παρουσιάζει το ποσοστό χρησιμοποίησης των δασμολογικών ποσοστώσεων (ΔΠ) που καθορίστηκαν από την ΕΕ για την Κολομβία και το Περού 9 . Μόνο η ΔΠ για ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο ή από τεύτλα και χημικώς καθαρή ζαχαρόζη χρησιμοποιείται πραγματικά από την Κολομβία και το Περού, και, σε κάποιο βαθμό, η ΔΠ για το γλυκό καλαμπόκι από το Περού, ενώ οι υπόλοιπες ΔΠ 10 δεν χρησιμοποιούνται επαρκώς ή δεν χρησιμοποιούνται καθόλου.

Πίνακας 1: Ποσοστό χρησιμοποίησης των ΔΠ από την Κολομβία και το Περού

Χρήση ΔΠ από την Κολομβία

Χρήση ΔΠ από το Περού

2013

2014

2013

2014

Ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο και χημικώς καθαρή ζαχαρόζη

88,40 %

85,72 %

100 %

100 %

Άλλα ζαχαρώδη παρασκευάσματα

1,37 %

1,32 %

0,02 %

0,01 %

Καλαμπόκι

0,7 %

3 %

Γλυκό καλαμπόκι

21 %

76 %

Πηγή: TARIC

Από την άλλη πλευρά, μπορεί να παρατηρηθεί ότι η ΕΕ χρησιμοποιεί τις ΔΠ που θεσπίστηκαν από την Κολομβία για τα μανιτάρια, τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα και η κρέμα γάλακτος σε σκόνη, τον ορό γάλακτος και το τυρί, καθώς και παρασκευάσματα για τη διατροφή των παιδιών, το γλυκό καλαμπόκι και, σε μικρότερο βαθμό, τα παγωτά και τα ζαχαρώδη παρασκευάσματα. Στην περίπτωση του Περού, μόνον η ΔΠ για τα παγωτά χρησιμοποιήθηκε το 2014, καθώς επίσης για το γάλα και το βούτυρο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015. Ο πίνακας 2 παρουσιάζει ολοκληρωμένα τη χρησιμοποίηση, από την ΕΕ, των ΔΠ που θεσπίστηκαν από την Κολομβία και το Περού.

Πίνακας 2: Ποσοστό χρησιμοποίησης των ΔΠ από την ΕΕ

Χρήση, από την ΕΕ, των ΔΠ στην Κολομβία

Χρήση, από την ΕΕ, των ΔΠ στο Περού

2013

2014

2013

2014

Μανιτάρια

1,57 %

4,95 %

Γάλα και κρέμα γάλακτος σε σκόνη

0,00 %

34,92 %

Ορός γάλακτος

57,60 %

49,96 %

Παρασκευάσματα για τη διατροφή των παιδιών

40,45 %

67,50 %

Γλυκό καλαμπόκι

0,42 %

54,18 %

Παγωτά

5,26 %

13,35 %

0 %

90 %

Τυρί

9,07 %

8,02 %

Ζαχαρώδη παρασκευάσματα

1,82 %

3,41 %

Γάλα

   4 %

Πηγή: DIAN Κολομβίας και SUNAT Περού

2.5.Συναλλαγές στον τομέα των υπηρεσιών και άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ) 11

Τα στοιχεία για το εμπόριο υπηρεσιών παράγονται με σημαντική χρονική καθυστέρηση. Κατά τη στιγμή της σύνταξης της παρούσας έκθεσης, υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία μόνο για το έτος 2013 και, κατά συνέπεια, μπορεί να γίνει μόνο μια περιορισμένη ανάλυση, λαμβανομένου υπόψη ότι η συμφωνία εφαρμόζεται με το Περού από τον Μάρτιο του 2013 και με την Κολομβία από τον Αύγουστο του 2013.

Το 2013 οι εξαγωγές υπηρεσιών της ΕΕ προς το Περού ανήλθαν σε 1,215 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 18% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Ταυτόχρονα, οι εισαγωγές υπηρεσιών στην ΕΕ από το Περού ανήλθαν σε 839 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε μείωση κατά 4 % σε σύγκριση με το 2012. Το 2013 το απόθεμα των ΑΞΕ της ΕΕ στο Περού ανήλθε σε 7,678 δισ. ευρώ, ενώ το απόθεμα των ΑΞΕ του Περού στην ΕΕ ανήλθε σε 218 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά την Κολομβία, οι εξαγωγές υπηρεσιών της ΕΕ το 2013 ανήλθαν σε 2,581 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 10 % σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Παράλληλα, οι εισαγωγές υπηρεσιών της ΕΕ από την Κολομβία ανήλθαν σε 1,475 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε αύξηση κατά 3 % σε σύγκριση με το 2012. Το 2013 το απόθεμα των ΑΞΕ της ΕΕ στην Κολομβία ανήλθε σε 15,622 δισ. ευρώ, ενώ το απόθεμα των ΑΞΕ της Κολομβίας στην ΕΕ ανήλθε σε 3,839 δισ. ευρώ.

3.ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Με τη συμφωνία συγκροτείται επιτροπή εμπορίου και οκτώ εξειδικευμένοι φορείς για την επίβλεψη της εφαρμογής της. Ο δεύτερος γύρος συναντήσεων έλαβε χώρα μεταξύ 11 και 19 Ιουνίου 2015 στην Μπογκοτά της Κολομβίας, όπως συνοψίζεται κατωτέρω.

Υποεπιτροπή για τα τεχνικά εμπόδια στο εμπόριο – 10 Ιουνίου 2015

Η συνάντηση ήταν χρήσιμη, καθώς τέθηκαν συγκεκριμένα ζητήματα ανησυχίας και ζητήθηκαν διευκρινίσεις από τα άλλα μέρη. Στην περίπτωση της Κολομβίας, η ΕΕ εξέφρασε ανησυχίες όσον αφορά την ανάγκη να διενεργηθεί πιστοποίηση τρίτου μέρους στην Κολομβία και την επικείμενη εφαρμογή του εθνικού συστήματος ποιότητας. Η ΕΕ διατύπωσε επίσης ανησυχίες σχετικά με το εθνικό σχέδιο ανάπτυξης που φαίνεται να καθορίζει την τιμολόγηση ως μία από τις προϋποθέσεις για την έκδοση ή την ανανέωση αδειών κυκλοφορίας των φαρμάκων και ιατροτεχνολογικών προϊόντων. Στην περίπτωση του Περού, η ΕΕ έθεσε το ζήτημα του καθεστώτος αναμονής της εφαρμογής «Υψηλής εποπτείας της υγείας» (Alta Vigilancia Sanitaria) για τις εξαγωγές φαρμακευτικών και ιατροτεχνολογικών προϊόντων.

Υποεπιτροπή για τη διανοητική ιδιοκτησία – 11 Ιουνίου 2015

Η συζήτηση για τις γεωγραφικές ενδείξεις (ΓΕ) είχε ως αποτέλεσμα την αποτύπωση της ακριβούς κατάστασης της προστασίας των γεωγραφικών ενδείξεων, προσδιόρισε κρίσιμες περιοχές όσον αφορά την αποτελεσματική προστασία και κατέγραψε μια ώθηση από την Κολομβία και το Περού για την έναρξη διαδικασίας για την προσθήκη νέων γεωγραφικών ενδείξεων στον κατάλογο. Τα μέρη συμφώνησαν να προσπαθήσουν να εξορθολογίσουν τη διαδικασία για την προσθήκη νέων γεωγραφικών ενδείξεων στον κατάλογο.

Επιπλέον, η Κολομβία και το Περού απάντησαν στον κατάλογο ερωτήσεων της ΕΕ σχετικά με διάφορα ζητήματα που αφορούν τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας. Πιο αξιοσημείωτη είναι η επιβεβαίωση από την Κολομβία της ευκαιρίας να συμβάλει στην προσεχή δημόσια διαβούλευση σχετικά με τον ορισμό των εθνικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας και σχετικά με την οργάνωση συνάντησης μεταξύ των ενδιαφερομένων για την αδειοδότηση ψηφιακού υλικού.

Υποεπιτροπή για τη γεωργία – 12 Ιουνίου 2015

Η συνάντηση αυτή ήταν μια ευκαιρία για την ανταλλαγή στατιστικών στοιχείων σχετικά με τις εμπορικές ροές και τη χρησιμοποίηση της ποσόστωσης. Πιο συγκεκριμένα, η συνάντηση επιβεβαίωσε τις δυσκολίες του Περού και της Κολομβίας να συμμορφωθούν με τις δεσμεύσεις τους στο πλαίσιο της συμφωνίας στον τομέα των αλκοολούχων ποτών, όπου διαπιστώνονται μέτρα στρεβλωτικά για το εμπόριο όσον αφορά προϊόντα της ΕΕ (και άλλα εισαγόμενα προϊόντα). Ούτε το Περού ούτε η Κολομβία ήταν σε θέση να υποδείξουν έναν οδικό χάρτη για την αντιμετώπιση των ελλείψεων αυτών. Η ΕΕ, από την πλευρά της, επισήμανε σαφώς ότι επί του παρόντος εξετάζονται όλες οι επιλογές για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης των μηχανισμών επίλυσης διαφορών. Ο μηχανισμός σταθεροποίησης για τις μπανάνες και η αίτηση της Κολομβίας για ισοδυναμία στη βιολογική γεωργία ήταν μεταξύ των άλλων θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.

Υποεπιτροπή για τις δημόσιες συμβάσεις – 16 Ιουνίου 2015

Τα κύρια στοιχεία που ανέκυψαν σε σχέση με την Κολομβία ήταν η πρόσβαση στην αγορά σε τοπικό επίπεδο και η εφαρμογή, από τους αναθέτοντες φορείς, ασυνήθων και ενίοτε πολύ υψηλών δεικτών για τον προσδιορισμό της οικονομικής ικανότητας των επιχειρήσεων που υποβάλλουν προσφορά, και επί των οποίων οι συζητήσεις πρέπει να συνεχιστούν. Το Περού, από την άλλη πλευρά, ενημέρωσε ότι μια εν εξελίξει μεταρρύθμιση καθιστά αδύνατη την ανάθεση δημόσιων συμβάσεων σε διεθνείς οργανισμούς, που επί του παρόντος αποτελεί το κύριο πρόβλημα στον τομέα αυτό.

Υποεπιτροπή για τα υγειονομικά και φυτοϋγειονομικά μέτρα – 16-17 Ιουνίου 2015

Σε σχέση με την Κολομβία, η συνάντηση σημείωσε την πρόοδο σχετικά με μια ενιαία διαδικασία έγκρισης για τις εξαγωγές προϊόντων του ζωικού βασιλείου από την ΕΕ. Σε σχέση με το Περού δεν ήταν δυνατόν να συζητηθούν και να βρεθούν λύσεις για την έλλειψη διαδικασίας έγκρισης συμβατής με τη συμφωνία, επειδή απουσίαζε από τη συνάντηση ένας από τους αρμόδιους φορείς (δηλαδή η SENASA).

Υποεπιτροπή για το εμπόριο και την αειφόρο ανάπτυξη (βλ. επίσης σημείο 4 κατωτέρω) – 16-17 Ιουνίου 2015

Η δεύτερη συνάντηση χρησίμευσε ως μετάβαση σε μια πιο ουσιαστική ημερήσια διάταξη, ιδίως για θέματα σχετικά με την εργασία. Τα μέρη κατάρτισαν κατάλογο των πιθανών θεμάτων για επακόλουθες ενέργειες, που θα πρέπει να μελετηθούν λεπτομερέστερα και στις οποίες θα πρέπει να δοθούν προτεραιότητες. Διενεργήθηκε ανοιχτή συνάντηση με την κοινωνία των πολιτών (περίπου 80 συμμετέχοντες), κατά την οποία οι δύο πλευρές συνόψισαν τις συζητήσεις από τη συνάντηση των διοικήσεων την προηγούμενη ημέρα. Οι περισσότερες παρεμβάσεις της κοινωνίας των πολιτών κατά τη συνεδρίαση εστίασαν στον αντίκτυπο της εμπορικής συμφωνίας στην Κολομβία. (βλ. επίσης σημείο 4 παρακάτω)

Υποεπιτροπή για τις τελωνειακές διαδικασίες, τη διευκόλυνση του εμπορίου και τους κανόνες καταγωγής – 17 Ιουνίου 2015

Η συνάντηση αυτή ήταν μια ευκαιρία να παρουσιαστούν οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το θέμα αυτό και να εξεταστούν ορισμένα τρέχοντα σημεία ενδιαφέροντος. Δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στην ερμηνεία της διάταξης που ορίζει την απευθείας μεταφορά –αν και χωρίς τελική συμφωνία– και ξεκίνησε συζήτηση σχετικά με τη δυνατότητα για διευρυμένη σώρευση με τη Χιλή και το Μεξικό.

Υποεπιτροπή για την πρόσβαση στην αγορά – 19 Ιουνίου 2015

Για τη βελτίωση της αξιολόγησης της λειτουργίας της συμφωνίας, τα μέρη συμφώνησαν στην τακτική ανταλλαγή στατιστικών στοιχείων για τις εισαγωγές. Όσον αφορά τα θέματα πρόσβασης στην αγορά, η ΕΕ τόνισε τις ανησυχίες σε σχέση με την πολιτική απόσυρσης των φορτηγών στην Κολομβία.

Επιτροπή εμπορίου – 19 Ιουνίου 2015

Η επιτροπή εμπορίου χρησιμοποιήθηκε για τον απολογισμό της προόδου που έχει επιτευχθεί από τις υποεπιτροπές και για να επαναληφθούν ορισμένες από τις κυριότερες ανησυχίες, όπως είναι οι συνεχιζόμενες διακρίσεις εις βάρος των εισαγόμενων αλκοολούχων ποτών κυρίως στην Κολομβία αλλά και στο Περού, η πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ για τις δημόσιες συμβάσεις σε τοπικό επίπεδο στην Κολομβία και τα προβλήματα στο Περού όσον αφορά την πιστοποίηση των εξαγωγών προϊόντων του ζωικού βασιλείου από την ΕΕ.

Η ΕΕ παρουσίασε ενημέρωση σχετικά με την πορεία των κυρώσεων της συμφωνίας από την ΕΕ. Η συνάντηση χρησίμευσε επίσης στην προώθηση της υπογραφής του πρωτοκόλλου επέκτασης στην Κροατία της συμφωνίας, που επήλθε στις 30 Ιουνίου 2015. Όσον αφορά το πρωτόκολλο προσχώρησης του Ισημερινού στη συμφωνία, συμφωνήθηκε να συνεχιστούν οι συζητήσεις με σκοπό να εξευρεθεί λύση αποδεκτή από όλους το συντομότερο δυνατόν και ότι η Κολομβία και το Περού θα υποβάλουν λεπτομερέστερες παρατηρήσεις.

4. ΕΚΠΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Υποεπιτροπή για το εμπόριο και την αειφόρο ανάπτυξη

Η δεύτερη συνάντηση της υποεπιτροπής για το εμπόριο και την αειφόρο ανάπτυξη (υποεπιτροπή) πραγματοποιήθηκε στην Μπογκοτά στις 16 και 17 Ιουνίου 2015. Οι συζητήσεις κάλυψαν τα εξής θέματα:

4.1.Εφαρμογή των εργασιακών διατάξεων

Η Κολομβία αναφέρθηκε στο πρόσφατα εγκριθέν εθνικό σχέδιο ανάπτυξης, που περιλαμβάνει μια εθνική πολιτική για την αξιοπρεπή εργασία, καθώς και στις προσπάθειες να ενισχυθούν οι επιθεωρήσεις εργασίας, να βελτιωθεί η είσπραξη προστίμων και να αντιμετωπιστούν οι ακατάλληλες πρακτικές εξωτερικής ανάθεσης και συλλογικών διαπραγματεύσεων ορισμένων επιχειρήσεων. Έχει επιτευχθεί πρόοδος όσον αφορά τον κοινωνικό διάλογο μέσω μηχανισμών όπως η επιτροπή για την επίλυση των διενέξεων (CETCOIT), ενώ μια μείζονος σημασίας δράση συλλογικών διαπραγματεύσεων στον δημόσιο τομέα πραγματοποιήθηκε με επιτυχία. Αναγνωρίζοντας ότι πρέπει ακόμη να γίνουν πολλά, η Κολομβία δήλωσε ότι χρησιμοποιήθηκαν αυξημένοι πόροι για τη βελτίωση της προστασίας των επικεφαλής συνδικαλιστικών οργανώσεων οι οποίοι απειλούνταν με βία και επανέλαβε τη δέσμευσή της για την καταπολέμηση της ατιμωρησίας.

Το Περού παρουσίασε τη στρατηγική και το σχέδιο δράσης του για την τυποποίηση της εργασίας και υπέβαλε έκθεση σχετικά με την πρόοδο όσον αφορά την εφαρμογή των πολιτικών για την καταπολέμηση της καταναγκαστικής εργασίας, καθώς και την πρόοδο όσον αφορά την εφαρμογή της στρατηγικής του για την πρόληψη και την εξάλειψη της παιδικής εργασίας. Το Περού ιδίως ενημέρωσε ότι είχε ενισχυθεί το καθεστώς επιθεώρησης εργασίας υπό την Εθνική Εποπτεία Επιθεώρησης Εργασίας (SUNAFIL). Επιπλέον, επισημάνθηκαν ορισμένες θετικές εξελίξεις όσον αφορά την επίλυση των εργασιακών διενέξεων και τον κοινωνικό διάλογο. Ένα εθνικό βραβείο θεσπίστηκε για την αναγνώριση των εταιρειών με καλές εργασιακές πρακτικές.

Η ΕΕ προέβη σε ενημέρωση σχετικά με την κύρωση των συμβάσεων της ΔΟΕ από τα κράτη μέλη της. Υπογράμμισε τη δέσμευσή της για την προώθηση της αξιοπρεπούς εργασίας και υπέβαλε έκθεση σχετικά με τις δράσεις που αναλαμβάνονται για την ταχεία κύρωση του πρωτοκόλλου της ΔΟΕ σχετικά με την αναγκαστική εργασία από τα κράτη μέλη της. Ζήτησε διευκρινίσεις σχετικά με ορισμένα ζητήματα που τέθηκαν στις εκθέσεις εμπειρογνωμόνων της ΔΟΕ σχετικά με την Κολομβία και το Περού.

4.2.Εφαρμογή των περιβαλλοντικών διατάξεων

Η Κολομβία αναφέρθηκε στο εθνικό της σχέδιο ανάπτυξης, το οποίο ενσωματώνει μια οριζόντια στρατηγική για την πράσινη ανάπτυξη, στο εθνικό της σχέδιο για τις πράσινες (οικολογικές) επιχειρηματικές δραστηριότητες και στην πολιτική της για τις βιώσιμες δημόσιες συμβάσεις.

Από την πλευρά του, το Περού παρουσίασε το πρόγραμμα δράσης για το περιβάλλον για την περίοδο 2015-2016 και τόνισε τη θέσπιση εθνικού περιβαλλοντικού βραβείου ως κίνητρο για τις ορθές πρακτικές.

Η ΕΕ παρείχε πληροφορίες σχετικά με την ανάπτυξη μιας νέας οριζόντιας πολιτικής για την κυκλική οικονομία, τις εξελίξεις στο CITES και στη Σύμβαση του Ρότερνταμ περί διαδικασίας συναίνεσης μετά από ενημέρωση για ορισμένα επικίνδυνα χημικά προϊόντα και προϊόντα φυτοπροστασίας στο διεθνές εμπόριο, τα σχέδια για ένα ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης κατά της παράνομης εμπορίας άγριας χλωρίδας και πανίδας, καθώς και πληροφορίες σχετικά με την επανεξέταση της πολιτικής της ΕΕ για την επιβολή της δασικής νομοθεσίας, τη διακυβέρνηση και το εμπόριο (FLEGT).

4.3.Εσωτερική διαβούλευση και συναντήσεις της υποεπιτροπής με την κοινωνία των πολιτών

Ο εσωτερικός μηχανισμός της ΕΕ για τη διαβούλευση με την κοινωνία των πολιτών («εσωτερική συμβουλευτική ομάδα») συνεδρίασε αρκετές φορές και συμφώνησε για τον εσωτερικό του κανονισμό. Η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ) παρέχει τη γραμματεία καθώς και τρία μέλη της ομάδας και διαμόρφωσε ειδική ιστοσελίδα στον δικτυακό της τόπο. Η Κολομβία και το Περού πληροφόρησαν την ΕΕ μεταξύ δύο συνόδων ότι είχαν την πρόθεση να χρησιμοποιήσουν τους υφιστάμενους εσωτερικούς συμβουλευτικούς μηχανισμούς στους τομείς της εργασίας και του περιβάλλοντος. Η ΕΕ και η Κολομβία αντάλλαξαν στοιχεία των μελών των ομάδων τους μεταξύ τους και με το Περού.

Στις 17 Ιουνίου 2015 πραγματοποιήθηκε στην Μπογκοτά ανοιχτή συνάντηση με 80 περίπου αντιπροσώπους της κολομβιανής κοινωνίας των πολιτών και διάφορα μέλη της εσωτερικής συμβουλευτικής ομάδας της ΕΕ. Η συνεδρίαση είχε δημοσιοποιηθεί στον δικτυακό τόπο του Υπουργείου Εμπορίου της Κολομβίας, καθώς και σε άλλους δικτυακούς τόπους. Οι εκπρόσωποι των συμβαλλόμενων μερών ενημέρωσαν την κοινωνία των πολιτών σχετικά με τις συζητήσεις τους στην υποεπιτροπή για το εμπόριο και την αειφόρο ανάπτυξη μέσω προφορικής και γραπτής έκθεσης. Οι εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών της Κολομβίας προέβησαν σε ορισμένες δηλώσεις γενικού περιεχομένου, με τις οποίες κυρίως εξέφραζαν την ανησυχία τους σχετικά με τον συνολικό αντίκτυπο της συμφωνίας. Επιπλέον, ορισμένοι ομιλητές έθεσαν προβλήματα που συνδέονται με τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, τις συνθήκες εργασίας, την άτυπη εργασία και τις επιθεωρήσεις εργασίας. Με κοινή δήλωσή τους, εκπρόσωποι της ΕΕ και της Κολομβίας ζήτησαν μεγαλύτερη αλληλεπίδραση μεταξύ των ομάδων.

4.4    Παρακολούθηση

Έπειτα από παρουσίαση από την ΕΕ, η Κολομβία και το Περού εξέφρασαν ενδιαφέρον να μάθουν περισσότερα όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ αξιολογεί τις εργασιακές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις των εμπορικών συμφωνιών –και αυτό θεωρήθηκε ως πιθανός τομέας μελλοντικής συνεργασίας. Η υποεπιτροπή προσδιόρισε ένα ευρύ φάσμα εργασιακών ζητημάτων στα οποία θα μπορούσε να αναπτυχθεί συνεργασία, όπως οι ορθές πρακτικές στην επιθεώρηση εργασίας, την αγορά εργασίας, την κινητοποίηση της άτυπης σε επίσημη απασχόληση, την πρόληψη και επίλυση εργασιακών διενέξεων, καθώς και την πρόληψη και εξάλειψη της παιδικής και της καταναγκαστικής εργασίας. Όσον αφορά το περιβάλλον, εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για συνεργασία στον τομέα του εμπορίου και της βιοποικιλότητας, συμπεριλαμβανομένης της CITES, του εμπορίου δασικών προϊόντων, χημικών ουσιών και επικίνδυνων αποβλήτων και των συστημάτων περιβαλλοντικών πληροφοριών. Η εταιρική κοινωνική ευθύνη αναγνωρίστηκε επίσης ως θέμα ενδιαφέροντος, ενώ η ΕΕ υπογράμμισε τη στήριξή της στις εργασίες του ΟΟΣΑ για το θέμα αυτό, ιδίως όσον αφορά τους τομείς των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και των ορυκτών. Συμφωνήθηκε να εργαστούν μεταξύ δύο συνόδων ώστε να ορίσουν προτεραιότητες για τα θέματα με στόχο την εφαρμογή τους.

 

4.5    Λοιπές δραστηριότητες

Η Επιτροπή συμμετείχε σε συνεδρίαση της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου της ομάδας παρακολούθησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη συμφωνία εμπορίου ΕΕ-Κολομβίας-Περού στις 5 Μαΐου 2015, η οποία επικεντρώθηκε στα εργασιακά δικαιώματα στην Κολομβία και το Περού.

Στις 18 Ιουνίου 2015 η αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Κολομβία, με την υποστήριξη της ΓΔ Εμπορίου, από κοινού με το εμπορικό επιμελητήριο της Μπογκοτά διοργάνωσε εκδήλωση για το εμπόριο και την αειφόρο ανάπτυξη, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 400 άτομα. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις σχετικά με θέματα όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι γεωγραφικές ενδείξεις, η διευκόλυνση του εμπορίου, το θεμιτό εμπόριο και η βιολογική πιστοποίηση. Οργανώσεις παραγωγών θεμιτού εμπορίου της Κολομβίας και διανομείς ευρωπαϊκών τροφίμων και ποτών παρουσίασαν τα προϊόντα τους σε περίπτερα στην εκδήλωση.

5.    ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ (ΕΕ) ΑΡΙΘ. 19/2013 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΔΙΜΕΡΟΥΣ ΡΗΤΡΑΣ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΠΑΝΑΝΕΣ

Ο κανονισμός προβλέπει τη δυνατότητα να κινηθεί έρευνα διασφάλισης ή να εισαχθούν μέτρα προηγούμενης εποπτείας σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που θέτει ο κανονισμός. Σύμφωνα με τα άρθρα 3 και 13 του κανονισμού, η Επιτροπή παρακολουθεί την εξέλιξη των εισαγωγών μπανάνας από την Κολομβία και το Περού. Κατά τη στιγμή της σύνταξης της παρούσας έκθεσης, η Επιτροπή δεν κίνησε ούτε έλαβε καμία αίτηση για την έναρξη έρευνας διασφάλισης ή την εισαγωγή μέτρων προηγούμενης εποπτείας.

5.1.Εξέλιξη των εξαγωγών νωπών μπανανών από την Κολομβία και το Περού στην ΕΕ

Οι εισαγωγές νωπών μπανανών από το Περού μειώθηκαν το 2014 κατά 14 % σε σύγκριση με τους όγκους του 2013· 96 136 τόνοι και 112 396 τόνοι, αντίστοιχα. Ωστόσο, το Περού έφτασε και πάλι την ποσότητα εισαγωγών για ενεργοποίηση για το 2014, όπως ορίζει η συμφωνία (δηλαδή 82 500 τόνους), ιδίως τον Νοέμβριο –βλ. διάγραμμα κατωτέρω. Σύμφωνα με το άρθρο 15 παράγραφος 3 του κανονισμού, η Επιτροπή εξέτασε τις επιπτώσεις για την αγορά μπανάνας της ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη, μεταξύ άλλων, τις επιπτώσεις στο επίπεδο των τιμών, την ανάπτυξη των εισαγωγών από άλλες πηγές και τη γενική σταθερότητα στην αγορά της Ένωσης.

Δεδομένου ότι οι εισαγωγές νωπών μπανανών από το Περού αντιπροσώπευαν μόλις το 1,9 % του συνόλου των εισαγωγών νωπών μπανανών στην ΕΕ, ότι οι εισαγωγές νωπών μπανανών από άλλες παραδοσιακές χώρες εξαγωγής παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό κάτω από τα όρια που καθορίζονται γι’ αυτές σε συγκρίσιμους μηχανισμούς σταθεροποίησης, ότι η μέση τιμή χονδρικής πώλησης της μπανάνας δεν παρουσίασε αξιοσημείωτες αλλαγές και ότι δεν υπήρχαν ενδείξεις σχετικά με αρνητικές επιπτώσεις για τη σταθερότητα της αγοράς της ΕΕ, για τους παραγωγούς της ΕΕ ή για τις εξόχως απόκεντρες περιοχές της ΕΕ, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αναστολή του προτιμησιακού τελωνειακού δασμού για τις μπανάνες καταγωγής Περού δεν κρίνεται σκόπιμη.

Όπως και στην περίπτωση του Περού, οι εισαγωγές νωπών μπανανών από την Κολομβία το 2014 μειώθηκαν σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, εν προκειμένω κατά 6 % σε σύγκριση με τους όγκους του 2013· 1 086 096 τόνοι και 1 150 980 τόνοι, αντίστοιχα. Όπως μπορεί να διαπιστωθεί στο ακόλουθο διάγραμμα, η Κολομβία παρέμεινε αισθητά κάτω από την ποσότητα εισαγωγών για ενεργοποίηση, όπως θεσπίζεται από τη συμφωνία (έχει επιτευχθεί μόνο το 64 % της ποσότητας ενεργοποίησης).

6.    ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Δύο έτη μετά την έναρξη ισχύος της, η διαδικασία υλοποίησης συνεχίζεται και η συμφωνία λειτουργεί καλά γενικά, προς ικανοποίηση όλων των μερών. Σε ορισμένους τομείς, οι εκτιμήσεις εξακολουθούν να είναι δύσκολες, π.χ. επειδή δεν υπάρχουν ακόμα ή υπάρχουν μόνο εν μέρει διαθέσιμα δεδομένα για το εμπόριο σε υπηρεσίες και ροές επενδύσεων. Η οικονομική επιβράδυνση στη Λατινική Αμερική και η πτώση στις τιμές βασικών προϊόντων στην παγκόσμια αγορά επηρέασαν επίσης τις εμπορικές ροές μεταξύ της ΕΕ και της Κολομβίας και του Περού. Συνολικά, από το 2012, τόσο οι εισαγωγές από της ΕΕ από το Περού όσο και οι εξαγωγές προς το Περού παρουσιάζουν μείωση της αξίας, σύμφωνα με τη γενική τάση του εμπορίου στο Περού. Το μερίδιο της ΕΕ στις εισαγωγές της Κολομβίας αυξήθηκε από το 2012 έως το 2014, ενώ οι εξαγωγές από την Κολομβία στην ΕΕ αυξήθηκαν σε αξία το 2014, ύστερα από μείωση το 2012 και το 2013.

Το εμπόριο σε προϊόντα που ελευθερώθηκαν δυνάμει της συμφωνίας υποδεικνύει ένα θετικό αποτέλεσμα της εφαρμογής της. Οι εισαγωγές στην ΕΕ, από το Περού και την Κολομβία, προϊόντων ελευθερωμένων βάσει της συμφωνίας, έχουν αυξηθεί –σε ορισμένες περιπτώσεις σημαντικά. Η ΕΕ αύξησε σημαντικά τις εξαγωγές της, τόσο προς την Κολομβία όσο και προς το Περού, προϊόντων που έχουν ελευθερωθεί βάσει της συμφωνίας, είτε πλήρως είτε εν μέρει ή μέσω προτιμησιακών δασμολογικών ποσοστώσεων. Όσον αφορά τη διαφοροποίηση, από το 2012 σημαντικός αριθμός νέων δασμολογικών κλάσεων κατέγραψαν εισαγωγές.

Το γεγονός ότι 526 εταιρείες της Κολομβίας και 1133 εταιρείες του Περού πραγματοποίησαν για πρώτη φορά εξαγωγές στην ΕΕ μετά την έναρξη ισχύος της συμφωνίας αποτελεί θετική εξέλιξη, ακόμη περισσότερο δεδομένου ότι σημαντικός αριθμός αυτών είναι ΜΜΕ. Τα αναπτυξιακά προγράμματα της ΕΕ για τη στήριξη της εφαρμογής της συμφωνίας αποσκοπούν στην περαιτέρω ενίσχυση αυτής της τάσης.

Αν και η διαδικασία υλοποίησης προχωρεί ικανοποιητικά στους περισσότερους τομείς, ορισμένοι τομείς πρέπει να καλυφθούν ταχέως, για παράδειγμα η εφαρμογή από το Περού των υποχρεώσεων στον τομέα των υγειονομικών και φυτοϋγειονομικών μέτρων, καθώς και η φορολόγηση αλκοολούχων ποτών κυρίως στην Κολομβία αλλά και στο Περού. Η εφαρμογή των δεσμεύσεων για την πρόσβαση στην αγορά για τις δημόσιες συμβάσεις σε τοπικό επίπεδο στην Κολομβία εγείρει επίσης ανησυχίες.

Οι μηχανισμοί για την εφαρμογή του κεφαλαίου «Εμπόριο και αειφόρος ανάπτυξη» της συμφωνίας, που αποτελεί προτεραιότητα για την ΕΕ, πλέον λειτουργούν και μάλιστα με ενεργό συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών. Η Κολομβία σημείωσε πρόοδο στον τομέα του κοινωνικού διαλόγου και το Περού υπογράμμισε τη στρατηγική του για την πρόληψη και την εξάλειψη της παιδικής εργασίας, καθώς και για την τυποποίηση της εργασίας.

Όσον αφορά τον μηχανισμό σταθεροποίησης για τις μπανάνες, η μέση τιμή χονδρικής πώλησης νωπών μπανανών στην αγορά της ΕΕ δεν κατέγραψε αξιοσημείωτη αλλαγή και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η σταθερότητα της αγοράς της ΕΕ ή ότι η κατάσταση των παραγωγών της ΕΕ έχει πληγεί από την αύξηση των εξαγωγών του Περού. Συνεπώς, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αναστολή του προτιμησιακού τελωνειακού δασμού για τις εισαγωγές μπανανών καταγωγής Περού δεν ήταν αιτιολογημένη. Η στενή παρακολούθηση των εισαγωγών μπανάνας και η αξιολόγηση της κατάστασης της αγοράς αποδεικνύεται, ως εκ τούτου, αποτελεσματική.

Η Επιτροπή θα συνεχίσει να επικεντρώνεται σε μέτρα που αποσκοπούν στη διασφάλιση της πλήρους εφαρμογής της συμφωνίας σε όλες τις πτυχές της προς όφελος του αμοιβαίου εμπορίου και των επενδύσεων, και σε στενή συνεργασία με τις χώρες εταίρους.

(1)  ΕΕ L 354 της 21.12.2012, σ. 3.
(2) Η κατάσταση της κύρωσης της συμφωνίας από τα κράτη μέλη της ΕΕ είναι διαθέσιμη στον δικτυακό τόπο του Συμβουλίου, στη διεύθυνση: http://www.consilium.europa.eu/en/documents-publications/agreements-conventions/agreement/?aid=2011057  
(3) Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 19/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Ιανουαρίου 2013, σχετικά με την εφαρμογή της διμερούς ρήτρας διασφάλισης και του μηχανισμού σταθεροποίησης για τις μπανάνες στο πλαίσιο της συμφωνίας εμπορίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της, αφενός, και της Κολομβίας και του Περού, αφετέρου (ΕΕ L 17 της 19.1.2013, σ. 1).
(4)  Πηγή: ITC/ Comext (R1)
(5)  Πηγή: Comext (R1)
(6)  Πηγή: ITC/ Comext (R1)
(7)  Πηγή: Comext (R1)
(8) Πηγή: PROCOLOMBIA
(9) Αναφέρονται μόνο ΔΠ που χρησιμοποιήθηκαν.
(10) Η ΕΕ θέσπισε 8 ΔΠ για την Κολομβία και 18 ΔΠ για το Περού.
(11) Πηγή: Eurostat και μονάδα « Επικεφαλής οικονομολόγος» της ΓΔ Εμπορίου
Top