EUR-Lex Acesso ao direito da União Europeia

Voltar à página inicial do EUR-Lex

Este documento é um excerto do sítio EUR-Lex

Documento 52015IR4871

Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών με θέμα «Η ένταξη των μακροχρόνια ανέργων στην αγορά εργασίας»

ΕΕ C 120 της 5.4.2016, p. 27—39 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

5.4.2016   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 120/27


Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών με θέμα «Η ένταξη των μακροχρόνια ανέργων στην αγορά εργασίας»

(2016/C 120/07)

Εισηγητής:

o κ. Enrico ROSSI (IT/PES), πρόεδρος της περιφέρειας της Τοσκάνης

Έγγραφο αναφοράς:

Πρόταση σύστασης του Συμβουλίου για την ένταξη των μακροχρόνια ανέργων στην αγορά εργασίας

COM(2015) 462

I.   ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΕΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ

Τροπολογία 1

Πρόταση σύστασης

Αιτιολογική σκέψη 4

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Μεταξύ των πλέον ευάλωτων στη μακροχρόνια ανεργία είναι άτομα με χαμηλού επιπέδου δεξιότητες ή προσόντα, υπήκοοι τρίτων χωρών, άτομα με αναπηρία και μειονότητες που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση, όπως οι Ρομά. Η προηγούμενη απασχόληση διαδραματίζει επίσης σημαντικό ρόλο, δεδομένου ότι σε ορισμένες χώρες οι τομεακές και συγκυριακές πτυχές είναι βασικές για την αιτιολόγηση της διατήρησης της μακροχρόνιας ανεργίας.

Μεταξύ των πλέον ευάλωτων στη μακροχρόνια ανεργία είναι άτομα με χαμηλού επιπέδου δεξιότητες ή προσόντα, γυναίκες (ιδίως οι γυναίκες με χαμηλά προσόντα) και μόνοι γονείς, εργαζόμενοι που πλησιάζουν την ηλικία συνταξιοδότησης , υπήκοοι τρίτων χωρών, άτομα με αναπηρία ή χρόνια ασθενείς, καθώς και μειονότητες που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση, όπως οι Ρομά. Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί επίσης στους νέους, όσον αφορά τις επιπτώσεις που σχετίζονται με τους κινδύνους του κοινωνικού αποκλεισμού, της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου και της απώλειας της παραγωγικής ικανότητας της κοινωνίας που οφείλεται στη μη συμμετοχή των νέων στην αγορά εργασίας. Η προηγούμενη απασχόληση διαδραματίζει επίσης σημαντικό ρόλο, δεδομένου ότι σε ορισμένες χώρες οι τομεακές, εδαφικές και συγκυριακές πτυχές είναι βασικές για την αιτιολόγηση της διατήρησης της μακροχρόνιας ανεργίας.

Τροπολογία 2

Πρόταση σύστασης

Αιτιολογική σκέψη 7

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Οι επενδύσεις σε ανθρώπινο κεφάλαιο θα πρέπει να βελτιωθούν και να καταστούν πιο αποτελεσματικές, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των ατόμων με καλές και σχετικές ικανότητες, να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις σε δεξιότητες, και να τεθούν τα θεμέλια για μια ομαλή μετάβαση από τη μάθηση στην εργασία και για μια διαρκή απασχολησιμότητα. Η βελτίωση των επιδόσεων και της συνάφειας των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης θα βοηθήσει στη μείωση του αριθμού νέων ανέργων. Για τον σκοπό αυτό, ο εκσυγχρονισμός των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης πρέπει να συνεχιστεί σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, το στρατηγικό πλαίσιο για την ευρωπαϊκή συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης (ΕΚ 2020) (15), τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τις βασικές ικανότητες της διά βίου μάθησης (16) και τη σύσταση της Επιτροπής σχετικά με την ενεργητική ένταξη των ατόμων που είναι αποκλεισμένα από την αγορά εργασίας (17).

Οι επενδύσεις σε ανθρώπινο κεφάλαιο θα πρέπει να βελτιωθούν και να καταστούν πιο αποτελεσματικές, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των ατόμων με καλές και σχετικές ικανότητες, να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις σε δεξιότητες, και να τεθούν τα θεμέλια για μια ομαλή μετάβαση από τη μάθηση στην εργασία και για μια διαρκή απασχολησιμότητα. Η βελτίωση των επιδόσεων και της συνάφειας των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης , σε συνδυασμό με τις υπηρεσίες απασχόλησης, θα βοηθήσει στη μείωση του αριθμού νέων ανέργων. Ομοίως, και η καταπολέμηση της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου, που προβλέπεται στους στόχους της στρατηγικής «Ευρώπη 2020», θα συμβάλει στην πρόληψη της μακροχρόνιας ανεργίας, της οποίας είναι μία από τις βασικές αιτίες . Για τον σκοπό αυτό, ο εκσυγχρονισμός των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης πρέπει να συνεχιστεί σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, το στρατηγικό πλαίσιο για την ευρωπαϊκή συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης (ΕΚ 2020) (15), τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τις βασικές ικανότητες της διά βίου μάθησης (16) και τη σύσταση της Επιτροπής σχετικά με την ενεργητική ένταξη των ατόμων που είναι αποκλεισμένα από την αγορά εργασίας (17).

Τροπολογία 3

Πρόταση σύστασης

Αιτιολογική σκέψη 8

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Για να αναπτυχθεί μια συντονισμένη στρατηγική για την απασχόληση, οι κατευθυντήριες γραμμές για τις πολιτικές απασχόλησης των κρατών μελών (18) ζητούν να μειωθεί σημαντικά η μακροχρόνια και η διαρθρωτική ανεργία, μέσω συνολικών και αλληλοενισχυόμενων στρατηγικών που περιλαμβάνουν εξατομικευμένη ενεργή στήριξη για την επιστροφή στην αγορά εργασίας.

Για να αναπτυχθεί μια συντονισμένη στρατηγική για την απασχόληση, οι κατευθυντήριες γραμμές για τις πολιτικές απασχόλησης των κρατών μελών (18) ζητούν να μειωθεί σημαντικά η μακροχρόνια και η διαρθρωτική ανεργία, μέσω συνολικών και αλληλοενισχυόμενων στρατηγικών που περιλαμβάνουν εξατομικευμένη ενεργή και χωρίς αποκλεισμούς στήριξη για την επιστροφή στην αγορά εργασίας.

Αιτιολογία

Θεωρείται αναγκαία η διευκόλυνση της κοινωνικής ένταξης.

Τροπολογία 4

Πρόταση σύστασης

Αιτιολογική σκέψη 9

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Οι κατευθυντήριες γραμμές καλούν τα κράτη μέλη να προαγάγουν την απασχολησιμότητα με την πραγματοποίηση επενδύσεων στο ανθρώπινο κεφάλαιο μέσω των κατάλληλων συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης, τα οποία θα πρέπει να είναι αποτελεσματικά και αποδοτικά, ώστε να αναβαθμιστεί το επίπεδο δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού. Επιπλέον, οι κατευθυντήριες γραμμές καλούν ειδικά τα κράτη μέλη να προωθήσουν τα συστήματα εκμάθησης με βάση την εργασία, όπως τα διττά συστήματα μάθησης, και να αναβαθμίσουν την επαγγελματική κατάρτιση. Οι κατευθυντήριες γραμμές, γενικότερα, ζητούν από τα κράτη μέλη να λάβουν υπόψη τις αρχές της ευελιξίας και ασφάλειας στην απασχόληση και να ενισχύσουν τα ενεργητικά μέτρα στην αγορά εργασίας, αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα, τη στόχευση, την εμβέλεια, την κάλυψη και την αλληλεπίδρασή τους με τη στήριξη του εισοδήματος και την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών.

Οι κατευθυντήριες γραμμές καλούν τα κράτη μέλη να προαγάγουν την απασχολησιμότητα με την πραγματοποίηση επενδύσεων στο ανθρώπινο κεφάλαιο μέσω των κατάλληλων συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης, τα οποία θα πρέπει να είναι αποτελεσματικά και αποδοτικά, ώστε να αναβαθμιστεί το επίπεδο δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού. Επιπλέον, οι κατευθυντήριες γραμμές καλούν ειδικά τα κράτη μέλη να προωθήσουν τα συστήματα εκμάθησης με βάση την εργασία, όπως τα διττά συστήματα μάθησης, και να αναβαθμίσουν την επαγγελματική κατάρτιση. Οι κατευθυντήριες γραμμές, γενικότερα, ζητούν από τα κράτη μέλη να λάβουν υπόψη τις αρχές της ευελιξίας και ασφάλειας στην απασχόληση , χωρίς αποκλεισμούς, και να ενισχύσουν τα ενεργητικά μέτρα στην αγορά εργασίας, αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα, τη στόχευση, την εμβέλεια, την κάλυψη και την αλληλεπίδρασή τους με τη στήριξη του εισοδήματος και την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών.

Τροπολογία 5

Πρόταση σύστασης

Αιτιολογική σκέψη 10

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Οι δράσεις που προτείνονται στην παρούσα σύσταση θα πρέπει να είναι απολύτως συμβατές με τις ειδικές ανά χώρα συστάσεις που εκδίδονται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και η εφαρμογή τους πρέπει να πραγματοποιείται σε πλήρη συμμόρφωση με τους κανόνες του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης.

Οι δράσεις που προτείνονται στην παρούσα σύσταση θα πρέπει να είναι απολύτως συμβατές με τις ειδικές ανά χώρα συστάσεις που εκδίδονται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και η εφαρμογή τους πρέπει να πραγματοποιείται σε πλήρη συμμόρφωση με τους κανόνες του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης. Ωστόσο, στο πλαίσιο του συμφώνου και προκειμένου, αφενός, να αποφευχθεί οι ανισορροπίες στα μεμονωμένα κράτη μέλη να ξεφεύγουν από τον έλεγχο και, αφετέρου, να επιτευχθεί η αποτελεσματική σταθεροποίηση της ευρωζώνης, θα μπορούσαν να προσδιοριστούν έκτακτες, συμφωνημένες και χρονικά περιορισμένες πρωτοβουλίες, εστιασμένες στη στήριξη της προσαρμογής των χωρών των οποίων οι υπηρεσίες απασχόλησης απέχουν περισσότερο από τα πρότυπα που προτείνονται από τις βέλτιστες πρακτικές.

Αιτιολογία

Δεδομένων των διαφορών των υφιστάμενων υπηρεσιών απασχόλησης μεταξύ των διαφόρων κρατών μελών, απαιτείται δράση προκειμένου να εξασφαλιστεί η βελτίωση του προτύπου παρέμβασης σε όλες τις χώρες. Για τον λόγο αυτό, η προσαρμογή των δομών θα πρέπει να συνοδεύεται από την αναγνώριση των μηχανισμών που είναι απαραίτητοι για τη στήριξή τους, δεδομένου ότι οι δομές των υπηρεσιών απασχόλησης είναι συνήθως πιο αδύναμες στις χώρες όπου η μακροχρόνια ανεργία είναι υψηλότερη.

Τροπολογία 6

Πρόταση σύστασης

Αιτιολογική σκέψη 15

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Χρειάζονται πιο εντατικές προσπάθειες για την ένταξη στην αγορά εργασίας εκείνων που πλήττονται περισσότερο από τη μακροχρόνια ανεργία. Αυτό θα πρέπει να συμβαδίζει με τη βελτίωση της εγγραφής στις υπηρεσίες απασχόλησης και σε άλλους αρμόδιους οργανισμούς προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ελλιπής κάλυψη των μέτρων στήριξης.

Χρειάζονται πιο εντατικές προσπάθειες για την ένταξη στην αγορά εργασίας εκείνων που πλήττονται περισσότερο από τη μακροχρόνια ανεργία. Αυτό θα πρέπει να συμβαδίζει με τη βελτίωση της εγγραφής στις υπηρεσίες απασχόλησης και σε άλλους αρμόδιους οργανισμούς προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ελλιπής κάλυψη των μέτρων στήριξης. Προκειμένου να διευκολυνθεί η εγγραφή του μεγαλύτερου αριθμού ανέργων στις υπηρεσίες απασχόλησης απαιτείται συγκεκριμένη στρατηγική επικοινωνίας και παροχής συμβουλών, η οποία να μπορεί να καταστεί περισσότερο αποτελεσματική με τη συμμετοχή των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών. Ωστόσο, η εγγραφή στις υπηρεσίες απασχόλησης δεν αρκεί από μόνη της αν οι υπηρεσίες δεν είναι αποτελεσματικές στο να προτείνουν μια εξατομικευμένη πορεία που να οδηγεί στην ένταξη στην αγορά εργασίας, ούτε οι άνεργοι θα παρακινηθούν να εγγραφούν στις υπηρεσίες εάν αυτές δεν έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι αναγκαίο να τηρούν οι υπηρεσίες απασχόλησης μια πιο δραστήρια στάση απέναντι στις επιχειρήσεις.

Αιτιολογία

Η εγγραφή στις υπηρεσίες απασχόλησης απαιτεί σίγουρα αποτελεσματική επικοινωνιακή στρατηγική, αλλά πολλά εξαρτώνται από την ικανότητα των αναγνωρισμένων υπηρεσιών απασχόλησης να επανεντάξουν τον εργαζόμενο. Για τον λόγο αυτό, η πραγματική ικανότητα των κρατών να ενισχύσουν τις υφιστάμενες δομές αποτελεί βασική προϋπόθεση και για την παρότρυνση των ανέργων να εγγραφούν.

Τροπολογία 7

Πρόταση σύστασης

Αιτιολογική σκέψη 17

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Οι εξατομικευμένες προσεγγίσεις για την υποστήριξη των μακροχρόνια ανέργων πρέπει να αντιμετωπίσουν τα εμπόδια που οδηγούν στη διατήρηση της ανεργίας, ενημερώνοντας και συμπληρώνοντας την αρχική αξιολόγηση που διενεργείται κατά την εγγραφή. Αυτό θα καθοδηγεί τους αναζητούντες εργασία προς υπηρεσίες στήριξης, όπως συμβουλευτική χρέους, αποκατάσταση, κοινωνική εργασία, υπηρεσίες φροντίδας, ένταξη των μεταναστών, στήριξη στέγασης και μετακίνησης, οι οποίες αντιμετωπίζουν τα εμπόδια στην εργασία και ενισχύουν τα άτομα που αναζητούν εργασία στην επίτευξη σαφών στόχων που οδηγούν στην απόκτηση εργασίας.

Οι εξατομικευμένες προσεγγίσεις για την υποστήριξη των μακροχρόνια ανέργων πρέπει να αντιμετωπίσουν τα εμπόδια που οδηγούν στη διατήρηση της ανεργίας, ενημερώνοντας και συμπληρώνοντας την αρχική αξιολόγηση που διενεργείται κατά την εγγραφή. Αυτό θα καθοδηγεί τους αναζητούντες εργασία προς υπηρεσίες στήριξης, όπως συμβουλευτική χρέους, αποκατάσταση, κοινωνική εργασία, υπηρεσίες φροντίδας, ένταξη των μεταναστών, στήριξη στέγασης και μετακίνησης, οι οποίες αντιμετωπίζουν τα εμπόδια στην εργασία και ενισχύουν τα άτομα που αναζητούν εργασία στην επίτευξη σαφών στόχων που οδηγούν στην απόκτηση εργασίας. Θα πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα πρόβλεψης της υποχρέωσης εγγραφής στις υπηρεσίες απασχόλησης των μακροχρόνια ανέργων οι οποίοι λαμβάνουν κοινωνικά επιδόματα.

Τροπολογία 8

Πρόταση σύστασης

Αιτιολογική σκέψη 20

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Για τους σκοπούς της παρούσας σύστασης, μια συμφωνία ένταξης στην εργασία νοείται ως μια γραπτή συμφωνία μεταξύ του αιτούντος εργασία και του ενιαίου σημείου επαφής με στόχο τη διευκόλυνση της μετάβασης προς την απασχόληση στην αγορά εργασίας. Όντας σχεδιασμένες για να αντικατοπτρίζουν την ατομική κατάσταση του αιτούντος εργασία, οι συμφωνίες αυτές απαριθμούν αναλυτικά μια δέσμη εξατομικευμένων μέτρων που είναι διαθέσιμα σε εθνικό επίπεδο (αγορά εργασίας, εκπαίδευση, κατάρτιση, κοινωνικές υπηρεσίες), στόχος των οποίων είναι να υποστηρίζουν και να ενδυναμώνουν τα άτομα που αναζητούν εργασία ώστε να ξεπεράσουν τα συγκεκριμένα εμπόδια που αντιμετωπίζουν στην ανεύρεση εργασίας. Οι συμφωνίες καθορίζουν στόχους, χρονοδιαγράμματα, ρήτρες αμοιβαίων ευθυνών και ελέγχου, και αναφέρουν τόσο τα ενεργά μέτρα στήριξης του εισοδήματος όσο και τις διαθέσιμες υπηρεσίες κοινωνικής στήριξης. Οι συμφωνίες ένταξης στην εργασία συνδέουν τη λήψη ωφελημάτων με τη συμμετοχή σε ενεργητικά μέτρα για την αγορά εργασίας και τις δραστηριότητες αναζήτησης εργασίας, σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική νομοθεσία.

Για τους σκοπούς της παρούσας σύστασης, μια συμφωνία ένταξης στην εργασία νοείται ως μια γραπτή συμφωνία μεταξύ του αιτούντος εργασία και του ενιαίου σημείου επαφής με στόχο τη διευκόλυνση της μετάβασης προς την απασχόληση στην αγορά εργασίας. Όντας σχεδιασμένες για να αντικατοπτρίζουν την ατομική κατάσταση του αιτούντος εργασία, οι συμφωνίες αυτές απαριθμούν αναλυτικά μια δέσμη εξατομικευμένων μέτρων που είναι διαθέσιμα σε εθνικό επίπεδο (αγορά εργασίας, εκπαίδευση, κατάρτιση, κοινωνικές υπηρεσίες), στόχος των οποίων είναι να υποστηρίζουν και να ενδυναμώνουν τα άτομα που αναζητούν εργασία ώστε να ξεπεράσουν τα συγκεκριμένα εμπόδια που αντιμετωπίζουν στην ανεύρεση εργασίας. Οι συμφωνίες καθορίζουν στόχους, χρονοδιαγράμματα, ρήτρες αμοιβαίων ευθυνών και ελέγχου, και αναφέρουν τόσο τα ενεργά μέτρα στήριξης του εισοδήματος όσο και τις διαθέσιμες υπηρεσίες κοινωνικής στήριξης. Οι συμφωνίες ένταξης στην εργασία συνδέουν τη λήψη ωφελημάτων με τη συμμετοχή σε ενεργητικά μέτρα για την αγορά εργασίας και τις δραστηριότητες αναζήτησης εργασίας, σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική νομοθεσία , με στόχο μια έμπρακτη κοινωνική ένταξη .

Τροπολογία 9

Πρόταση σύστασης

Πρώτο εδάφιο

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Υποστήριξη της εγγραφής των ατόμων που αναζητούν εργασία και στενότερο προσανατολισμό προς την αγορά εργασίας των μέτρων ένταξης. Παροχή ατομικής αξιολόγησης στους εγγεγραμμένους μακροχρόνια ανέργους. Προσφορά συγκεκριμένης συμφωνίας ένταξης στην εργασία το αργότερο όταν συμπληρώσουν 18 μήνες ανεργίας. Προς τούτο:

Υποστήριξη της εγγραφής των ατόμων που αναζητούν εργασία και στενότερο προσανατολισμό προς την αγορά εργασίας των μέτρων ένταξης. Παροχή ατομικής αξιολόγησης στους εγγεγραμμένους μακροχρόνια ανέργους. Παροχή ατομικής αξιολόγησης στου εγγεγραμμένους μακροχρόνια ανέργους. Προσφορά συγκεκριμένης συμφωνίας ένταξης στην εργασία το αργότερο όταν συμπληρώσουν 18 μήνες ανεργίας. Πρόβλεψη, για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, επιδοτούμενης απασχόλησης με σκοπό την ένταξη στην αγορά εργασίας. Εκεί όπου η ένταξη δεν είναι επιτυχής, πρέπει προβλέπονται οικουμενικές δράσεις για τη στήριξη του εισοδήματος. Προς τούτο:

Ενίσχυση των υφιστάμενων υπηρεσιών απασχόλησης.

Τροπολογία 10

Πρόταση σύστασης

Πρώτο εδάφιο — προσθήκη νέου σημείου μετά την πρώτη παράγραφο

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

 

Δημιουργία δομών των υπηρεσιών απασχόλησης που, όσον αφορά τον εξοπλισμό και τα προσόντα του προσωπικού, να είναι σε θέση να ανταποκρίνονται στους στόχους της σύστασης. Τα πρότυπα για τον καθορισμό τέτοιων δομών θα μπορούσαν επίσης να προέρχονται από τα αποτελέσματα των εργασιών του Δικτύου Δημόσιων Υπηρεσιών Απασχόλησης της Ένωσης. Θα πρέπει, ως εκ τούτου, να αναφέρονται οι αναγκαίοι πόροι για την προσαρμογή των υφιστάμενων δομών· να καθοριστεί το πώς και πού θα βρεθούν, με αναφορά στις υφιστάμενες δυνατότητες συγχρηματοδότησης, όπως ο κανονισμός για το ΕΤΠΑ [κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1301/2013] και ο κανονισμός για το ΕΚΤ [κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1304/2013], και χωρίς να αποκλείεται η δυνατότητα αναζήτησης λύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μέσω της διάθεσης ευρωπαϊκών κονδυλίων προοριζόμενων αποκλειστικά για τον σκοπό αυτό, δεδομένου ότι η μείωση της μακροχρόνιας ανεργίας αποτελεί βασικό στρατηγικό στόχο για ολόκληρη την Ένωση. Η χρηματοδοτική υποστήριξη μπορεί επίσης να περιοριστεί στην επιδίωξη περαιτέρω οργανωτικών μεταρρυθμίσεων του συστήματος των υπηρεσιών απασχόλησης στις χώρες όπου η Επιτροπή και το Συμβούλιο θεωρούν ότι είναι αναγκαίο, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Αιτιολογία

Δεδομένων των διαφορών των υφιστάμενων υπηρεσιών απασχόλησης μεταξύ των διαφόρων κρατών μελών, απαιτείται δράση προκειμένου να εξασφαλιστεί η βελτίωση του προτύπου παρέμβασης σε όλες τις χώρες. Για τον λόγο αυτό, η προσαρμογή των δομών θα πρέπει να συνοδεύεται από την αναγνώριση των μηχανισμών που είναι απαραίτητοι για τη στήριξή τους, δεδομένου ότι οι δομές των υπηρεσιών απασχόλησης είναι συνήθως πιο αδύναμες στις χώρες όπου η μακροχρόνια ανεργία είναι υψηλότερη. Οι κανονισμοί για το ΕΤΠΑ και το ΕΚΤ προβλέπουν δυνατότητες συγχρηματοδότησης για τις επενδύσεις στους θεσμικούς φορείς της αγοράς εργασίας και/ή για τον εκσυγχρονισμό τους.

Τροπολογία 11

Πρόταση σύστασης

Τρίτο εδάφιο

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Ατομική αξιολόγηση και προσέγγιση

Οι υπηρεσίες απασχόλησης, μαζί με άλλους εταίρους που υποστηρίζουν την ένταξη στην αγορά εργασίας, παρέχουν εξατομικευμένη καθοδήγηση στους ενδιαφερομένους .

Ατομική αξιολόγηση και προσέγγιση

Υπηρεσίες απασχόλησης, μαζί με άλλους εταίρους που υποστηρίζουν την ένταξη στην αγορά εργασίας και με τη συμμετοχή ιδιωτικών παρόχων υπηρεσιών απασχόλησης και εξουσιοδοτημένων γραφείων εύρεσης εργασίας , παρέχουν εξατομικευμένη καθοδήγηση στους ενδιαφερομένους .

(2)

Εξασφαλίζουν ότι σε όλους τους μακροχρόνια ανέργους προσφέρονται εις βάθος ατομικές εκτιμήσεις και καθοδήγηση το αργότερο όταν συμπληρώσουν 18 μήνες ανεργίας. Η αξιολόγηση θα πρέπει να καλύπτει τις προοπτικές απασχολησιμότητάς τους, τυχόν εμπόδια για την απασχόληση καθώς και προηγούμενες προσπάθειες εύρεσης εργασίας.

(2)

Εξασφαλίζουν ότι σε όλους τους μακροχρόνια ανέργους προσφέρονται εις βάθος ατομικές εκτιμήσεις και καθοδήγηση το αργότερο όταν συμπληρώσουν 18 μήνες ανεργίας. Η αξιολόγηση θα πρέπει να καλύπτει τις προοπτικές απασχολησιμότητάς τους, τυχόν εμπόδια για την απασχόληση καθώς και προηγούμενες προσπάθειες εύρεσης εργασίας.

Αιτιολογία

Τα ιδιωτικά γραφεία απασχόλησης και τα εξουσιοδοτημένα γραφεία εύρεσης εργασίας μπορούν επίσης να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο.

Τροπολογία 12

Πρόταση σύστασης

Έκτο εδάφιο

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Στους εγγεγραμμένους μακροχρόνια ανέργους που δεν καλύπτονται από τις εγγυήσεις για τη νεολαία προσφέρεται συμφωνία ένταξης στην εργασία το αργότερο όταν θα έχουν συμπληρώσει 18 μήνες ανεργίας. Τούτο θα πρέπει να περιλαμβάνει, ως ελάχιστη απαίτηση, προσφορά εξατομικευμένων υπηρεσιών που να αποσκοπούν στην εξεύρεση εργασίας και τον προσδιορισμό ενός ενιαίου σημείου επαφής.

Στους εγγεγραμμένους μακροχρόνια ανέργους που δεν καλύπτονται από τις εγγυήσεις για τη νεολαία προσφέρεται συμφωνία ένταξης στην εργασία εντός 18 μηνών από την αρχή της ανεργίας. Τούτο θα πρέπει να περιλαμβάνει, ως ελάχιστη απαίτηση, προσφορά εξατομικευμένων υπηρεσιών που να αποσκοπούν στην εξεύρεση εργασίας και τον προσδιορισμό ενός ενιαίου σημείου επαφής. Η συμφωνία ένταξης στην εργασία πρέπει να οικοδομηθεί μέσω μιας προορατικής αλληλεπίδρασης με τον άνεργο, ώστε να μπορέσει να καταστεί πρωταγωνιστής και συνυπεύθυνος.

Αιτιολογία

Ενδείκνυται να προβλεφθούν παρεμβάσεις για τον άνεργο πριν τους 12 μήνες (διότι μετά γίνεται μακροχρόνια άνεργος). Εξάλλου, θα πρέπει να προβλεφθεί πιο ενεργός συμμετοχή στον καθορισμό του προφίλ του ανέργου και στις δυνατότητές του ώστε να δεσμεύεται ακόμη περισσότερο με την αποδοχή κάθε προτεινόμενης κατάρτισης ή εργασίας.

Τροπολογία 13

Πρόταση σύστασης

Σημείο 7

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Δημιουργία συμπράξεων μεταξύ των εργοδοτών, των κοινωνικών εταίρων, των υπηρεσιών απασχόλησης, των δημόσιων αρχών και των κοινωνικών υπηρεσιών, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι προσφορές εστιάζουν στις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων και των εργαζομένων.

Δημιουργία συμπράξεων μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, των υπηρεσιών απασχόλησης, των δημόσιων αρχών και των κοινωνικών υπηρεσιών, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι προσφορές εστιάζουν στις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων και των εργαζομένων.

Τροπολογία 14

Πρόταση σύστασης

Σημείο 8

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Ανάπτυξη υπηρεσιών για τους εργοδότες, όπως ο έλεγχος των κενών θέσεων εργασίας, υποστήριξη πρόσληψης, καθοδήγηση και κατάρτιση στον χώρο εργασίας και στήριξη μετά την πρόσληψη για τη διευκόλυνση της επαγγελματικής επανένταξης των μακροχρόνια ανέργων.

Ανάπτυξη υπηρεσιών για τους εργοδότες, όπως ο έλεγχος των κενών θέσεων εργασίας, υποστήριξη πρόσληψης, καθοδήγηση και κατάρτιση στον χώρο εργασίας και στήριξη μετά την πρόσληψη για τη διευκόλυνση της επαγγελματικής επανένταξης των μακροχρόνια ανέργων , με προσφυγή, όποτε απαιτείται, στις υφιστάμενες ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης που προορίζονται για τη συγκεκριμένη ομάδα στόχο .

Αιτιολογία

Αναφορά στη σημασία των ενεργών πολιτικών απασχόλησης.

Τροπολογία 15

Πρόταση σύστασης

Σημείο 9 — Να προστεθεί νέο εδάφιο:

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

 

Ενίσχυση της ενοποίησης στη χρήση των διαρθρωτικών ταμείων μέσω της σύνδεσης, για παράδειγμα, των παρεμβάσεων για την κατάρτιση που χρηματοδοτούνται από το ΕΚΤ με τις παρεμβάσεις που αποσκοπούν στη στήριξη της ανάπτυξης και της καινοτομίας που χρηματοδοτούνται από τα άλλα διαρθρωτικά ταμεία, προβλέποντας ιδίως τη δυνατότητα παροχής κινήτρων στις επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν τους μακροχρόνια ανέργους για την κατάρτιση των οποίων θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν κεφάλαια από το ΕΚΤ. Τα κράτη μέλη και οι περιφέρειες καλούνται να εξετάσουν τη δυνατότητα να υποστηρίξουν τις αρχές που προωθούν σχέδια της λειτουργικής ολοκλήρωσης μεταξύ των διαρθρωτικών ταμείων, ενδεχομένως και μέσω των πόρων του «αποθεματικού επίδοσης».

Αιτιολογία

Δεδομένου ότι η ένταξη των μακροχρόνια ανέργων είναι εγγενώς πιο δύσκολη, είναι απαραίτητο να γίνει η καλύτερη δυνατή χρήση των διαρθρωτικών ταμείων για τη στήριξη της ζήτησης μέσω της παροχής κινήτρων στις επιχειρήσεις που δεσμεύονται να προσλάβουν τους μακροχρόνια ανέργους η κατάρτιση των οποίων θα μπορούσε να ενισχυθεί με πόρους του ΕΚΤ.

Τροπολογία 16

Πρόταση σύστασης

Σημείο 10 — Να προστεθεί νέο εδάφιο μετά τη φράση «ΣΥΝΙΣΤΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ:»

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

 

Διενέργεια εκ των προτέρων ανάλυσης των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης που απευθύνονται ειδικά στην ομάδα των μακροχρόνια ανέργων, ώστε να προταθεί η θέσπιση ειδικών μέτρων στα κράτη μέλη. Επιπλέον, ενίσχυση της ανάλυσης των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, σε συνδυασμό με προοπτικές εργασίας κοινής ωφέλειας και στήριξης του εισοδήματος, με στόχο τη σύνδεση της εργασιακής πορείας με την απόκτηση δεξιοτήτων κατάλληλων για την αγορά εργασίας. Η διαχείριση της πορείας των ενεργητικών πολιτικών που σχετίζονται με εργασίες κοινής ωφέλειας θα πρέπει να πραγματοποιείται από τις δημόσιες υπηρεσίες απασχόλησης.

Αιτιολογία

Να συνιστάται εκ των προτέρων ανάλυση των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης. Να ενισχυθούν τα μέτρα ενεργητικής πολιτικής είτε μέσω της σύνδεσής τους με τη σύμβαση/το σύμφωνο ένταξης, είτε μέσω της καθιέρωσης προοπτικών εργασίας κοινής ωφέλειας, με στόχο την απόκτηση επαγγελματικών δεξιοτήτων κατάλληλων για την αγορά εργασίας κατά την περάτωση του έργου κοινής ωφέλειας.

Τροπολογία 17

Πρόταση σύστασης

Σημείο 10 — Να προστεθεί νέο εδάφιο μετά τη φράση «ΣΥΝΙΣΤΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ:»

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

 

Να διατυπώσει συστάσεις, με βάση τις προτάσεις του Δικτύου των Δημόσιων Υπηρεσιών Απασχόλησης της Ένωσης (που συστάθηκε με την απόφαση αριθ. 573/2014/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Μαΐου 2014), σχετικά με τα ποιοτικά και ποσοτικά πρότυπα που πρέπει να πληρούν οι υπηρεσίες απασχόλησης σε κάθε χώρα, προβλέποντας επίσης τη χορήγηση κοινοτικών κονδυλίων για την ενίσχυση των υπηρεσιών απασχόλησης.

Αιτιολογία

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να διαρθρώσουν τις υπηρεσίες τους για την απασχόληση ώστε να αντιμετωπίζουν τη διαρθρωτική ανεργία με τη βέλτιστη χρήση των πόρων του ΕΚΤ. Η πρόσθετη ανεργία που καθορίζεται από τον κύκλο θα μπορούσε να προσεγγιστεί με κοινούς πόρους, στους οποίους να έχουν πρόσβαση όλες οι χώρες, ανεξάρτητα από το επίπεδο της διαρθρωτικής ανεργίας. Αυτό θα επιτρέψει τη σταθεροποίηση του κύκλου από τον οποίο θα ωφεληθούν όλες οι χώρες σε μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βάση.

Τροπολογία 18

Πρόταση σύστασης

Σημείο 10 — Να προστεθεί νέο εδάφιο μετά τη φράση «ΣΥΝΙΣΤΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ:»

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

 

Να διακριθεί η διαρθρωτική ανεργία (για την οποία κάθε χώρα θα πρέπει να κάνει χρήση των ιδίων πόρων της ή του θεματικού στόχου του ΕΚΤ «Ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας») από την ανεργία που προκύπτει από την πιο έντονη και παρατεταμένη ύφεση, η οποία, αυξάνοντας σημαντικά τα επίπεδα της ανεργίας, ενδέχεται να δημιουργήσει πρόσθετες εντάσεις στις υπηρεσίες απασχόλησης.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να ενθαρρυνθούν να ποσοτικοποιούν, με βάση προκαθορισμένα πρότυπα, τις ανάγκες της προσωρινής ενίσχυσης των υφιστάμενων δομών για την αντιμετώπιση των συγκυριακών κρίσεων.

Να αξιολογηθεί η δυνατότητα να υποστηριχτεί το πρόσθετο κόστος κατά τη διάρκεια της ενδιάμεσης αναθεώρησης του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου. Οι λύσεις που θα προσδιοριστούν θα πρέπει να υπόκεινται στην υιοθέτηση και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που αποσκοπούν στην αποτελεσματικότητα των δημόσιων και των ιδιωτικών υπηρεσιών απασχόλησης στα κράτη μέλη, σε περιπτώσεις και προς την κατεύθυνση που προσδιορίζονται από τις ειδικές ανά χώρα συστάσεις στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Τροπολογία 19

Πρόταση σύστασης

Σημείο 10 — Να προστεθεί νέο εδάφιο μετά τη φράση «ΣΥΝΙΣΤΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ:»

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

 

Να ενθαρρυνθεί η ενοποίηση των δράσεων στήριξης της μακροχρόνιας ανεργίας με τις γενικότερες δράσεις υποστήριξης σχετικά με τη φτώχεια, έτσι ώστε, αν ο στόχος της επανένταξης στην αγορά εργασίας δεν επιτευχθεί και εάν μειωθούν τα επιδόματα ανεργίας, οι άνεργοι να εισπράττουν ωστόσο ένα ελάχιστο εισόδημα (φυσικά αν αποδειχθούν οι συνθήκες φτώχειας), θέτοντας ως προϋπόθεση την αποδοχή κοινωνικής εργασίας προσωρινής διάρκειας και με την παροχή κατάρτισης προσανατολισμένης στην επανένταξη των ανέργων στον κόσμο της εργασίας, διασφαλίζοντας την κοινωνική ένταξη.

Αιτιολογία

Σε περίπτωση που οι μακροχρόνια άνεργοι δεν επανεντάσσονται στον κόσμο της εργασίας, θα πρέπει να βρεθούν οι κατάλληλες λύσεις προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος, όταν τα επιδόματα ανεργίας τελειώσουν, να βρεθούν σε κατάσταση περιθωριοποίησης ή φτώχειας, επιβαρύνοντας την κοινωνία και αποτελώντας κίνδυνο για την οικονομική και κοινωνική συνοχή.

Τροπολογία 20

Πρόταση σύστασης

Σημείο 15

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Να αξιολογήσει, σε συνεργασία με τα κράτη μέλη και κατόπιν διαβούλευσης με τα ενδιαφερόμενα μέρη, τη δράση που αναλήφθηκε ως ανταπόκριση στην παρούσα σύσταση, και να υποβάλει έκθεση στο Συμβούλιο έως τις… [3 έτη μετά την έκδοση της σύστασης] σχετικά με τα διδάγματα που αντλήθηκαν.

Να αξιολογήσει, σε συνεργασία με τα κράτη μέλη και κατόπιν διαβούλευσης με τα ενδιαφερόμενα μέρη, τη δράση που αναλήφθηκε ως ανταπόκριση στην παρούσα σύσταση, και ειδικότερα :

να στηρίξει τα κράτη μέλη στις προσπάθειές τους να εκσυγχρονίσουν τα συστήματα κοινωνικής προστασίας, προκειμένου να θεσπιστεί ένα ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλισης των μακροχρόνια ανέργων, στη βάση κοινών οικονομικών και χρηματοοικονομικών δεικτών.

να αξιολογηθούν επίσης, κατά τη διάρκεια της αναθεώρησης του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 2014-2020, οι προτεραιότητες στις οποίες απευθύνονται οι πόροι της ΕΕ είτε για να συνεχιστεί η δράση «Εγγυήσεις για τη νεολαία» είτε για να αντιμετωπιστεί καλύτερα η μακροχρόνια ανεργία, με τη βοήθεια έκτακτων πρωτοβουλιών, όπως η δημιουργία ενός ειδικού ταμείου (ενός Ταμείου Εγγυήσεων για Ενήλικες, κατά το πρότυπο των Εγγυήσεων για τη Νεολαία) για την καταπολέμηση της μακροχρόνιας ανεργίας·

και να υποβάλει έκθεση στο Συμβούλιο έως τις… [3 έτη μετά την έκδοση της σύστασης] σχετικά με τα διδάγματα που αντλήθηκαν.

Αιτιολογία

Η μακροχρόνια ανεργία είναι ένα μόνο κεφάλαιο του γενικότερου προβλήματος της φτώχειας, με ιδιαίτερα σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες. Επομένως, είναι απαραίτητο τα μέτρα που προβλέπονται στη σύσταση να καλύπτουν και τη στήριξη που παρέχεται στα άτομα που πλήττονται από τη φτώχεια, και, συγχρόνως, κρίνεται σκόπιμο να παροτρυνθούν όλες οι χώρες που ενδεχομένως δεν το έχουν ήδη πράξει να υιοθετήσουν αυτά τα μέτρα.

II.   ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ

Προκαταρκτικές παρατηρήσεις

1.

αναγνωρίζοντας ότι είναι απαραίτητο η πρόταση σύστασης να σέβεται τις αρχές της επικουρικότητας και της αναλογικότητας, επικροτεί το γεγονός ότι το κείμενο αντιμετωπίζει το θέμα της μακροχρόνιας ανεργίας λόγω των συνεπειών της σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Σύμφωνα με την έκθεση των πέντε προέδρων («Ολοκλήρωση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης της Ευρώπης»), πρόκειται «για μία από τις κύριες αιτίες της ανισότητας και του κοινωνικού αποκλεισμού. […] Για αυτό χρειάζονται αποδοτικές αγορές εργασίας που να ευνοούν ένα υψηλό επίπεδο απασχόλησης και να είναι σε θέση να απορροφούν τους κραδασμούς, χωρίς να προκαλούν υπερβολική ανεργία […]»·

2.

επισημαίνει το γεγονός ότι η πρόταση επικεντρώνεται στην επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας, αναθέτοντας στις υπηρεσίες απασχόλησης την ευθύνη επανένταξης του ανέργου με τη συμμετοχή όλων των επιχειρηματικών και κοινωνικών φορέων καθώς και του δημόσιου τομέα·

3.

υπογραμμίζει την έμφαση που δίνεται στα εργαλεία της διακυβέρνησης του συστήματος, υπό το πρίσμα της στρατηγικής των «κέντρων ενιαίας εξυπηρέτησης»·

4.

υπογραμμίζει τη σημασία της αντιμετώπισης της μακροχρόνιας ανεργίας, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των τοπικών οικονομιών, τονίζει ότι η μακροχρόνια ανεργία δεν είναι βιώσιμη και υπενθυμίζει τη σημασία της πρόβλεψης των αναγκών δεξιοτήτων και την αντιστοίχισή τους με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Τα προγράμματα κατάρτισης χρειάζεται να ενισχυθούν σε τομείς που παρουσιάζουν σημαντικές αναντιστοιχίες δεξιοτήτων και ελλείψεις, με στόχο την ανάπτυξη των απαιτούμενων δεξιοτήτων. Ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί στη γλωσσική κατάρτιση των ανέργων μεταναστών και αιτούντων άσυλο·

5.

επισημαίνει ότι η πρόταση έχει επίσης σημαντικές συνέπειες όσον αφορά την καταπολέμηση της φτώχειας, η οποία παραμένει ένας από τους δυσκολότερους προς επίτευξη στόχους της «Ευρώπης 2020» λόγω της οικονομικής κρίσης·

Γενικές παρατηρήσεις

επισημαίνει, ωστόσο, ότι η πρόταση φαίνεται να παραβλέπει κάποια στοιχεία, και ειδικότερα:

6.

υπενθυμίζει την ανάγκη να ενισχυθούν οι δημόσιες υπηρεσίες απασχόλησης και να καταστούν πιο αποτελεσματικές και αποδοτικές· πράγματι, η σύσταση προτείνει απλώς μεγαλύτερο συντονισμό των μέτρων στήριξης, που εξακολουθούν όμως να επιβαρύνουν τις διάφορες χώρες, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι υφιστάμενες διαφορές όσον αφορά το μέγεθος του προβλήματος και τη χρηματοδότηση των δομών που πρέπει να το αντιμετωπίσουν, όπως διαπιστώθηκε με την εφαρμογή των «Εγγυήσεων για τη νεολαία». Σε πολλές χώρες απαιτείται ουσιαστική ενίσχυση των υπηρεσιών απασχόλησης. Ως παράδειγμα αυτής της διαφοράς, η σχέση μεταξύ των φορέων παροχής των υπηρεσιών απασχόλησης και του ενεργού πληθυσμού στη Γερμανία είναι 1 προς 400, στη Γαλλία 1 προς 600, στην Ιταλία από 1 προς 3 000·

7.

συνιστά, ως εκ τούτου, στενότερη συνεργασία με ιδιωτικές υπηρεσίες απασχόλησης και τα γραφεία εύρεσης προσωρινής εργασίας σε περιπτώσεις στις οποίες οι δημόσιες υπηρεσίες απασχόλησης δεν είναι σε θέση να συνδράμουν και να συμβουλεύσουν επαρκώς τους μακροχρόνια ανέργους·

8.

συνιστά στενότερη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών και των περιφερειών, προκειμένου να επιτευχθεί η όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη μείωση του ποσοστού ανεργίας στην ΕΕ, παραχωρώντας σε αυτό το είδος των προγραμμάτων σημαντικότερη θέση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Προς τούτο, το δίκτυο EURES, λόγου χάρη, θα μπορούσε να βοηθήσει, με μία διαφημιστική εκστρατεία στην τηλεόραση, το διαδίκτυο ή τα άλλα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ώστε τα άτομα που αναζητούν εργασία στο εξωτερικό να βρίσκουν επικαιροποιημένες πληροφορίες σχετικά με τις δυνατότητες απασχόλησης· συνιστά επομένως να εφαρμοστεί διεθνής συνεργασία των υπηρεσιών απασχόλησης και των άλλων κοινωνικών υπηρεσιών, προκειμένου να εξασφαλιστεί η αποτελεσματικότερη και ταχύτερη ανταλλαγή πληροφοριών και δεδομένων·

9.

τονίζει την ανάγκη εντοπισμού των πόρων που απαιτούνται για την προσαρμογή στις βέλτιστες πρακτικές. Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί με τη χρήση των πορισμάτων από τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Δικτύου των Δημόσιων Υπηρεσιών Απασχόλησης (απόφαση αριθ. 573/2014/ΕΕ), με τον υπολογισμό των οικονομικών πόρων που είναι αναγκαίοι ώστε όλες οι χώρες να τηρούν τα καθορισμένα πρότυπα και με την πρόταση μεθόδων για την αντιμετώπιση των προσπαθειών που θα πρέπει να καταβάλει κάθε χώρα για να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις·

10.

ζητεί να διακρίνεται η δομική συνιστώσα της ανεργίας από τη δυναμική συνιστώσα που καθορίζεται από τη συγκεκριμένη εξέλιξη του κύκλου. Οι υπηρεσίες απασχόλησης (δομημένες για να αντιμετωπίσουν την πρώτη συνιστώσα) θα πρέπει να μπορούν να προσαρμόζονται γρήγορα στις πρόσθετες απαιτήσεις που θέτουν ιδιαίτερα αρνητικοί οικονομικοί κύκλοι. Οι δαπάνες για την προσαρμογή των υφιστάμενων δομών στην πρώτη απαίτηση θα πρέπει να υποστηρίζονται από τα κράτη μέλη και με τη χρήση του ΕΤΠΑ και του ΕΚΤ (θεματικός στόχος: «Ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας»). Στο πλαίσιο της ενδιάμεσης αναθεώρησης του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου μπορούν να αξιολογηθούν οι επιπτώσεις των μέτρων και να εξεταστεί το ενδεχόμενο πραγματοποίησης των αναγκαίων προσαρμογών στα πρότυπα της ΕΕ·

11.

υπογραμμίζει τη σημασία της επένδυσης στο ανθρώπινο κεφάλαιο· παρατηρεί πάντως ότι, καθώς η επένδυση αυτή είναι μακροπρόθεσμη, οι επιχειρήσεις έχουν την τάση να προτιμούν τους νέους ή τους άρτι αποφοιτήσαντες διπλωματούχους, γεγονός που έχει ως συνέπεια να πλήττεται το εν δυνάμει ανθρώπινο κεφάλαιο προχωρημένης ή μέσης ηλικίας. Η καταπολέμηση της ανεργίας απαιτεί τρόπους κινητοποίησης που, αφενός θα ενθαρρύνουν τους ανέργους προχωρημένης ή μέσης ηλικίας να επιμορφώνονται και να επανειδικεύονται, και αφετέρου θα μεριμνούν ώστε οι επιχειρήσεις και ο δημόσιος τομέας να έχουν συμφέρον να απασχολούν τα άτομα αυτά· ενόψει της προληπτικής αντιμετώπισης της μακροχρόνιας ανεργίας, εξίσου σημαντική είναι και η προώθηση της διά βίου μάθησης με εστίαση στον επαγγελματικό αναπροσανατολισμό του υπάρχοντος εργατικού δυναμικού και των ανειδίκευτων εργαζομένων·

12.

τονίζει ότι ο εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών απασχόλησης πρέπει να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της μακροχρόνιας ανεργίας, αλλά και των βραχυχρόνια ανέργων και της ανεργίας των νέων·

13.

παρατηρεί ότι ο προτεινόμενος εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών απασχόλησης αποτελεί μακρά και δύσκολη διαδικασία, κυρίως στα κράτη μέλη όπου το ισχύον σύστημα είναι δύσκαμπτο και γραφειοκρατικό. Η εύρυθμη λειτουργία των ατομικών σημείων επαφής στα κέντρα ενιαίας εξυπηρέτησης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ευελιξία των εμπλεκόμενων θεσμικών οργάνων και από την ενδεδειγμένη και ταχεία διάδοση των πληροφοριών. Αυτά τα ενιαία σημεία επαφής μπορούν να εξασφαλίζουν την προετοιμασία εξατομικευμένης προσφοράς διαμεσολάβησης, αλλά πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι, ανάλογα με τον αριθμό των αιτούντων απασχόληση, το έργο αυτό μπορεί να επιφέρει σημαντική διοικητική επιβάρυνση. Ωστόσο, αυτά τα σημεία επαφής πρέπει να διαθέτουν προσωπικό με τα κατάλληλα προσόντα, το οποίο να είναι σε θέση όχι μόνο να κοινοποιεί τις υφιστάμενες προσφορές απασχόλησης, αλλά και να αξιολογεί την προσωπικότητα των αιτούντων απασχόληση και τις βασικές τους δεξιότητες. Ζητά συνεπώς από τα κράτη μέλη να λαμβάνουν υπόψη τους παράγοντες αυτούς όταν δημιουργούν τέτοιους μηχανισμούς·

14.

υπενθυμίζει την ανάγκη παρεμβάσεων με ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στη ζήτηση, δεδομένου ότι, όταν η ζήτηση εργατικού δυναμικού παραμένει στάσιμη, είναι δύσκολο για έναν άνεργο, έστω και με ένα σχέδιο εξατομικευμένης εκπαίδευσης, να ξαναβρεί δουλειά. Σε αυτό το πλαίσιο, αν και εκτιμά τις οδηγίες της σύστασης για την ενίσχυση των σχέσεων με τους εργοδότες, πιστεύει ότι για την ενίσχυση της ζήτησης εργασίας ενδείκνυται μια μεγαλύτερη ώθηση προς την κατεύθυνση της ενοποίησης των διαρθρωτικών ταμείων. Πράγματι, το ΕΤΠΑ και το ΕΓΤΑΑ, που απευθύνονται σε επιχειρήσεις ικανές να προτείνουν καινοτόμα έργα με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας του συστήματος, συχνά προβλέπουν τη δυνατότητα πρόσληψης κατάλληλα εκπαιδευμένων υπαλλήλων. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η σύνδεση με τις δραστηριότητες κατάρτισης που χρηματοδοτεί το ΕΚΤ ενδέχεται να διευκολύνει την επανένταξη των ανέργων. Η ολοκληρωμένη χρήση θα πρέπει να ενθαρρύνεται από τα κράτη μέλη ακόμη και με απλοποιήσεις για τις ΜΜΕ, καθώς και με τη χρήση του «αποθεματικού επίδοσης»·

15.

σημειώνει ότι, επειδή ο μακροχρόνια άνεργος, σε περίπτωση αποτυχίας της διαδικασίας επανένταξης και με τη λήξη των επιδομάτων ανεργίας, είναι πιθανό να βρεθεί σε κατάσταση περιθωριοποίησης, είναι σημαντικό κάθε χώρα να προβλέπει δράσεις για την καταπολέμηση της φτώχειας, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που έχει ήδη δώσει η Επιτροπή στη «Σύσταση της Επιτροπής, της 3ης Οκτωβρίου 2008, σχετικά με την ενεργητική ένταξη των ατόμων που είναι αποκλεισμένα από την αγορά εργασίας (2008/867/ΕΚ)», η οποία συμπεριελήφθη αργότερα στην ανακοίνωση της Επιτροπής με τίτλο «Στοχεύοντας στις κοινωνικές επενδύσεις για την ανάπτυξη και τη συνοχή» [COM(2013) 083 final]». Η ΕτΠ εύχεται πραγματικά τα κράτη μέλη να ακολουθήσουν την πορεία που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή·

16.

υπενθυμίζει εξάλλου την ανάγκη η ενδεχόμενη πρόσβαση σε δραστηριότητες για την υποστήριξη της φτώχειας να εξαρτάται από την αποδοχή κοινωνικής εργασίας, για περιορισμένο χρονικό διάστημα και, σε κάθε περίπτωση, στο πλαίσιο ενός προγράμματος κατάρτισης με στόχο την επανένταξη·

17.

υπογραμμίζει ότι η περίοδος κατάρτισης ενόψει της επανένταξης πρέπει να οργανώνεται σε στενή συνεργασία με τα ενδιαφερόμενα θεσμικά όργανα προκειμένου τα κράτη μέλη να αποκομίζουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε όλα τα επίπεδα και προκειμένου να μειωθούν η επαγγελματική και κοινωνική απομόνωση και τα επίπεδα φτώχειας. Εφιστά την προσοχή στο γεγονός ότι τέτοιους είδους μέτρα έχουν θετικά αποτελέσματα, διότι δίνουν κίνητρο στους ευρωπαίους πολίτες που έχουν φύγει για να εργαστούν σε άλλο κράτος μέλος για οικονομικούς λόγους και για λόγους επιβίωσης να επιστρέψουν στη χώρα προέλευσής τους. Η οικονομική μετανάστευση αναμένεται να μειωθεί καθώς θα βελτιώνονται οι δυνατότητες εξεύρεσης απασχόλησης και μέσων επιβίωσης στην τοπική αγορά·

18.

υπογραμμίζει τον κεντρικό ρόλο των περιφερειακών και των τοπικών αρχών, εφόσον οι περιφέρειες και οι τοπικές αρχές είναι οι φυσικοί πρωταγωνιστές αυτής της πορείας για τη βελτίωση των υπηρεσιών απασχόλησης, και επειδή σε πολλά κράτη μέλη ο προγραμματισμός και η εφαρμογή των διαρθρωτικών ταμείων είναι της αρμοδιότητάς τους. Εξάλλου, οι αρχές αυτές μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διοργάνωση και την υλοποίηση της επαγγελματικής κατάρτισης και της εκπαίδευσης ενηλίκων, στον βαθμό που πολλές περιφέρειες, και κυρίως τα χωριά, στερούνται εκπαιδευτικών μονάδων που να απευθύνονται και σε ενηλίκους. Ο ρόλος των περιφερειακών και των τοπικών αρχών είναι ακόμη σημαντικότερος καθώς αυτές διαθέτουν πληροφορίες για την τοπική αγορά απασχόλησης και διατηρούν σχέσεις με τις τοπικές επιχειρήσεις, οι οποίες μπορούν να στηρίξουν την πρακτική επαγγελματική κατάρτιση. Επιπλέον, τα άτομα που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε κατάρτιση ενηλίκων ή σε επαγγελματική κατάρτιση αρκετών μηνών πρέπει να μετακινούνται. Αυτό σημαίνει ότι θα αναλάβουν ένα πρόσθετο κόστος, πράγμα το οποίο, για έναν άνεργο που εισπράττει μόνο μια πενιχρή αποζημίωση ή δεν εισπράττει καθόλου αποζημίωση, αποτελεί σημαντική επιβάρυνση·

19.

ζητεί επομένως στην πρόταση σύστασης της Επιτροπής να ληφθεί περισσότερο υπόψη η περιφερειακή διάσταση του προβλήματος και, ως εκ τούτου, καλεί το Συμβούλιο να εξετάσει τον καίριο ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι ΟΤΑ στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών απασχόλησης.

Βρυξέλλες, 10 Φεβρουαρίου 2016.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών

Markku MARKKULA


(15)  Συμπεράσματα του Συμβουλίου, της 12ης Μαΐου 2009, σχετικά με ένα στρατηγικό πλαίσιο για την ευρωπαϊκή συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης («ΕΚ 2020»).

(16)  Σύσταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 18ης Δεκεμβρίου 2006, σχετικά με τις βασικές ικανότητες της διά βίου μάθησης.

(17)  C(2008) 5737.

(15)  Συμπεράσματα του Συμβουλίου, της 12ης Μαΐου 2009, σχετικά με ένα στρατηγικό πλαίσιο για την ευρωπαϊκή συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης («ΕΚ 2020»).

(16)  Σύσταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 18ης Δεκεμβρίου 2006, σχετικά με τις βασικές ικανότητες της διά βίου μάθησης.

(17)  C(2008) 5737.

(18)  COM(2015) 098.

(18)  COM(2015) 098.


Início