EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52014PC0200

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με την υπογραφή και την προσωρινή εφαρμογή, εξ ονόματος της Ένωσης, πρωτοκόλλου της ευρωμεσογειακής συμφωνίας σύνδεσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και των κρατών μελών της, αφενός, και της Δημοκρατίας του Λιβάνου, αφετέρου, για συμφωνία-πλαίσιο μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Δημοκρατίας του Λιβάνου σχετικά με τις γενικές αρχές που διέπουν τη συμμετοχή της Δημοκρατίας του Λιβάνου στα προγράμματα της Ένωσης

/* COM/2014/0200 final - 2014/0109 (NLE) */

52014PC0200

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με την υπογραφή και την προσωρινή εφαρμογή, εξ ονόματος της Ένωσης, πρωτοκόλλου της ευρωμεσογειακής συμφωνίας σύνδεσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και των κρατών μελών της, αφενός, και της Δημοκρατίας του Λιβάνου, αφετέρου, για συμφωνία-πλαίσιο μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Δημοκρατίας του Λιβάνου σχετικά με τις γενικές αρχές που διέπουν τη συμμετοχή της Δημοκρατίας του Λιβάνου στα προγράμματα της Ένωσης /* COM/2014/0200 final - 2014/0109 (NLE) */


ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας (ΕΠΓ), το σταδιακό άνοιγμα ορισμένων προγραμμάτων και οργανισμών της Ένωσης στη συμμετοχή των χωρών εταίρων της ΕΠΓ αποτελεί ένα από τα πολυάριθμα μέτρα για την προώθηση της μεταρρύθμισης, του εκσυγχρονισμού και της μετάβασης στις γειτονικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Επιτροπή περιέγραψε εκτενέστερα αυτή την πολιτική πτυχή στην ανακοίνωση που εξέδωσε τον Δεκέμβριο του 2006 «σχετικά με τη γενική προσέγγιση που θα επιτρέπει στις χώρες εταίρους της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας να συμμετέχουν στους κοινοτικούς οργανισμούς και στα κοινοτικά προγράμματα[1]».

Το Συμβούλιο ενέκρινε την προσέγγιση αυτή στα συμπεράσματά του της 5ης Μαρτίου 2007[2].

Βάσει της εν λόγω ανακοίνωσης και των συμπερασμάτων που εκδόθηκαν εν συνεχεία, το Συμβούλιο, στις 18 Ιουνίου 2007, έδωσε κατευθυντήριες γραμμές στην Επιτροπή για να διαπραγματευθεί συμφωνίες-πλαίσιο με την Αλγερία, την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, την Αίγυπτο, τη Γεωργία, το Ισραήλ, την Ιορδανία, τον Λίβανο, τη Μολδαβία, το Μαρόκο, την Παλαιστινιακή Αρχή, την Τυνησία και την Ουκρανία, σχετικά με τις γενικές αρχές που διέπουν τη συμμετοχή τους στα κοινοτικά προγράμματα[3].

Τον Ιούνιο του 2007, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο[4] επιβεβαίωσε την εξέχουσα σημασία της ΕΠΓ και ενέκρινε την έκθεση προόδου της Προεδρίας[5] η οποία είχε υποβληθεί στη σύνοδο του Συμβουλίου της 18ης-19ης Ιουνίου 2007, καθώς και τα σχετικά συμπεράσματα του Συμβουλίου[6]. Η συγκεκριμένη έκθεση υπενθύμισε τις οδηγίες του Συμβουλίου για τη διαπραγμάτευση των σχετικών πρόσθετων πρωτοκόλλων.

Η κοινή ανακοίνωση της Επιτροπής και της Ύπατης Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας «Μια νέα απάντηση σε μια γειτονιά που αλλάζει[7]», η οποία εγκρίθηκε από τα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2011, τόνισε περαιτέρω την πρόθεση της ΕΕ να διευκολύνει τη συμμετοχή των χωρών εταίρων σε προγράμματα της ΕΕ.

Μέχρι σήμερα, υπεγράφησαν πρωτόκολλα με την Αρμενία[8], τη Γεωργία[9], το Ισραήλ[10], την Ιορδανία[11], τη Μολδαβία[12], το Μαρόκο[13] και την Ουκρανία[14].

Τον Οκτώβριο του 2013, ο Λίβανος εξέφρασε το ενδιαφέρον του να συμμετέχει στο ευρύ φάσμα προγραμμάτων που προσφέρεται στις χώρες εταίρους της ΕΠΓ. Το κείμενο του πρωτοκόλλου με τη Δημοκρατία του Λιβάνου επισυνάπτεται στο παράρτημα.

Η Επιτροπή υποβάλλει συνημμένα πρόταση απόφασης του Συμβουλίου σχετικά με την υπογραφή του πρωτοκόλλου. Το πρωτόκολλο αυτό περιλαμβάνει συμφωνία-πλαίσιο σχετικά με τις γενικές αρχές που διέπουν τη συμμετοχή της Δημοκρατίας του Λιβάνου στα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Περιλαμβάνει τυπικές ρήτρες που πρέπει να ισχύουν για όλες τις χώρες εταίρους της ΕΠΓ με τις οποίες πρόκειται να συναφθούν τέτοια πρωτόκολλα. Το κείμενο που αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγματεύσεων προβλέπει επίσης ότι τα μέρη εφαρμόζουν προσωρινά τις διατάξεις του παρόντος πρωτοκόλλου από την ημερομηνία υπογραφής του.

Παράλληλα, η Επιτροπή υποβάλλει πρόταση απόφασης του Συμβουλίου σχετικά με τη σύναψη του εν λόγω πρωτοκόλλου.

Το Συμβούλιο καλείται να εγκρίνει την ακόλουθη πρόταση απόφασης.

2014/0109 (NLE)

Πρόταση

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

σχετικά με την υπογραφή και την προσωρινή εφαρμογή, εξ ονόματος της Ένωσης, πρωτοκόλλου της ευρωμεσογειακής συμφωνίας σύνδεσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και των κρατών μελών της, αφενός, και της Δημοκρατίας του Λιβάνου, αφετέρου, για συμφωνία-πλαίσιο μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Δημοκρατίας του Λιβάνου σχετικά με τις γενικές αρχές που διέπουν τη συμμετοχή της Δημοκρατίας του Λιβάνου στα προγράμματα της Ένωσης

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 212 σε συνδυασμό με το άρθρο 218 παράγραφοι 5 και 7,

Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)       Στις 18 Ιουνίου 2007, το Συμβούλιο εξουσιοδότησε την Επιτροπή να διαπραγματευθεί πρωτόκολλο της ευρωμεσογειακής συμφωνίας σύνδεσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και των κρατών μελών της, αφενός, και της Δημοκρατίας του Λιβάνου, αφετέρου[15], για συμφωνία-πλαίσιο μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Δημοκρατίας του Λιβάνου σχετικά με τις γενικές αρχές που διέπουν τη συμμετοχή της Δημοκρατίας του Λιβάνου στα προγράμματα της Ένωσης (εφεξής «το πρωτόκολλο»).

(2)       Οι διαπραγματεύσεις έχουν ολοκληρωθεί.

(3)       Στόχος του πρωτοκόλλου είναι ο καθορισμός των χρηματοοικονομικών και τεχνικών κανόνων που θα επιτρέψουν τη συμμετοχή της Δημοκρατίας του Λιβάνου σε ορισμένα προγράμματα της ΕΕ. Το οριζόντιο πλαίσιο που δημιουργείται με το πρωτόκολλο καθορίζει αρχές για την οικονομική, χρηματοοικονομική και τεχνική συνεργασία και επιτρέπει στη Δημοκρατία του Λιβάνου να λαμβάνει ενίσχυση, ιδίως χρηματοδοτική, από την Ευρωπαϊκή Ένωση βάσει των συγκεκριμένων προγραμμάτων. Το πλαίσιο αυτό εφαρμόζεται μόνο σε προγράμματα που θεσπίστηκαν με νομικές πράξεις οι οποίες προβλέπουν τη δυνατότητα συμμετοχής της Δημοκρατίας του Λιβάνου. Ως εκ τούτου, η υπογραφή και η προσωρινή εφαρμογή του πρωτοκόλλου δεν συνεπάγονται άσκηση αρμοδιοτήτων δυνάμει των διαφόρων τομεακών πολιτικών· η άσκηση αρμοδιοτήτων συντελείται κατά τη θέσπιση των προγραμμάτων.

(4)       Το πρωτόκολλο θα πρέπει να υπογραφεί εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα πρέπει να εφαρμοστεί σε προσωρινή βάση εν αναμονή της ολοκλήρωσης των αναγκαίων διαδικασιών σύναψής του,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

Άρθρο 1

Η υπογραφή του πρωτοκόλλου της ευρωμεσογειακής συμφωνίας σύνδεσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και των κρατών μελών της, αφενός, και της Δημοκρατίας του Λιβάνου, αφετέρου, για συμφωνία-πλαίσιο μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Δημοκρατίας του Λιβάνου σχετικά με τις γενικές αρχές που διέπουν τη συμμετοχή της Δημοκρατίας του Λιβάνου στα προγράμματα της Ένωσης (εφεξής «το πρωτόκολλο») εγκρίνεται εξ ονόματος της Ένωσης, με την επιφύλαξη της σύναψης του εν λόγω πρωτοκόλλου.

Το κείμενο του πρωτοκόλλου επισυνάπτεται στην παρούσα απόφαση.

Άρθρο 2

Η Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου καταρτίζει την πράξη εξουσιοδότησης του(των) προσώπου(-ων) που θα ορίσει ο διαπραγματευτής του πρωτοκόλλου για την υπογραφή του πρωτοκόλλου, με την επιφύλαξη της σύναψής του.

Άρθρο 3

Το πρωτόκολλο εφαρμόζεται σε προσωρινή βάση, σύμφωνα με το άρθρο 10 παράγραφος 2, από την ημερομηνία υπογραφής του, εν αναμονή της ολοκλήρωσης των απαραίτητων για τη σύναψή του διαδικασιών.

Η ημερομηνία υπογραφής του πρωτοκόλλου θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Άρθρο 4

Η Επιτροπή εξουσιοδοτείται να ορίσει, εξ ονόματος της Ένωσης, τους ειδικούς όρους και τις προϋποθέσεις που ισχύουν για τη συμμετοχή του Λιβάνου σε κάθε μεμονωμένο πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένης της καταβλητέας χρηματοδοτικής συνεισφοράς. Η Επιτροπή τηρεί ενήμερη την αρμόδια ομάδα εργασίας του Συμβουλίου.

Άρθρο 5

Η παρούσα απόφαση αρχίζει να ισχύει την ημέρα της έκδοσής της.

Βρυξέλλες,

                                                                       Για το Συμβούλιο

                                                                       Ο Πρόεδρος

[1]               COM (2006) 724 τελικό της 4ης Δεκεμβρίου 2006.

[2]               Συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων (ΣΓΥΕΣ) της 5ης Μαρτίου 2007.

[3]               Απόφαση του Συμβουλίου (για υπηρεσιακή χρήση) με την οποία εξουσιοδοτείται η Επιτροπή να διαπραγματευτεί πρωτόκολλα […], έγγρ. 10412/07.

[4]               Συμπεράσματα της Προεδρίας – Βρυξέλλες, 21/22 Ιουνίου 2007, έγγρ. 11177/07.

[5]               Έκθεση προόδου της Προεδρίας για την «Ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας», έγγρ. 10874/07.

[6]               Συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με την Ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας, (Γενικές Υποθέσεις και Εξωτερικές Σχέσεις) της 18ης Ιουνίου 2007, έγγρ. 11016/07.

[7]               COM(2011) 303 τελικό της 25ης Μαΐου 2011.

[8]               [θα συμπληρωθεί με την παραπομπή στην ΕΕ μόλις αυτή δημοσιευθεί].

[9]               [θα συμπληρωθεί με την παραπομπή στην ΕΕ μόλις αυτή δημοσιευθεί].

[10]             ΕΕ L 129/39 της 17.5.2008.

[11]             [θα συμπληρωθεί με την παραπομπή στην ΕΕ μόλις αυτή δημοσιευθεί].

[12]             ΕΕ L 14/5 της 19.1.2011, ΕΕ L 131/1 της 18.5.2011, έναρξη ισχύος την 01.5.2011.

[13]             ΕΕ L273/1 της 19.10.2010, ΕΕ L90/1 της 28.3.2012, έναρξη ισχύος την 1.10.2012.

[14]             ΕΕ L18/1-5 της 21.1.2011, ΕΕ L133/1 της 20.5.2011, έναρξη ισχύος την 1.11.2011.

[15]            

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ σχετικά με συμφωνία-πλαίσιο μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Δημοκρατίας του Λιβάνου όσον αφορά τις γενικές αρχές που διέπουν τη συμμετοχή της Δημοκρατίας της Λιβάνου στα προγράμματα της Ένωσης

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ, εφεξής «η Ένωση»,

αφενός,

και

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΛΙΒΑΝΟΥ, εφεξής «ο Λίβανος»,

αφετέρου,

αναφερόμενες από κοινού στο εξής ως «τα μέρη»

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)          Η ευρωμεσογειακή συμφωνία σύνδεσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και των κρατών μελών της, αφενός, και της Δημοκρατίας του Λιβάνου, αφετέρου, εφεξής «η ευρωμεσογειακή συμφωνία»[1], υπεγράφη στις Βρυξέλλες την 1η Απριλίου 2002 και τέθηκε σε ισχύ την 1η Απριλίου 2006.

(2)          Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 17ης και 18ης Ιουνίου 2004 χαιρέτισε τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μια Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας (ΕΠΓ) και ενέκρινε τα σχετικά συμπεράσματα του Συμβουλίου της 14ης Ιουνίου 2004.

(3)          Έκτοτε, το Συμβούλιο έχει εγκρίνει επανειλημμένως αυτήν την πολιτική στα συμπεράσματά του.

(4)          Στις 5 Μαρτίου 2007, το Συμβούλιο εξέφρασε την υποστήριξή του στη γενική προσέγγιση που περιγράφεται στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 4ης Δεκεμβρίου 2006 με σκοπό να επιτραπεί στις χώρες εταίρους της ΕΠΓ να συμμετέχουν στους κοινοτικούς οργανισμούς και στα κοινοτικά προγράμματα με βάση τις επιδόσεις τους και εφόσον το επιτρέπουν οι νομικές βάσεις.

(5)          Ο Λίβανος εξέφρασε την επιθυμία του να συμμετάσχει σε ορισμένα προγράμματα της Ένωσης.

(6)          Οι ειδικοί όροι και οι προϋποθέσεις όσον αφορά τη συμμετοχή του Λιβάνου σε κάθε συγκεκριμένο πρόγραμμα, ειδικότερα η χρηματοδοτική συνεισφορά του Λιβάνου, καθώς και οι διαδικασίες υποβολής εκθέσεων και αξιολόγησης, θα πρέπει να καθορισθούν σε συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των αρμόδιων αρχών του Λιβάνου,

ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΑ:

Άρθρο 1

Επιτρέπεται στον Λίβανο να συμμετέχει σε όλα τα τρέχοντα και μελλοντικά προγράμματα της Ένωσης στα οποία είναι δυνατή η συμμετοχή του Λιβάνου σύμφωνα με τις διατάξεις με τις οποίες θεσπίζονται τα προγράμματα αυτά.

Άρθρο 2

Ο Λίβανος συνεισφέρει οικονομικά στον γενικό προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανάλογα με τα συγκεκριμένα προγράμματα στα οποία συμμετέχει ο Λίβανος.

Άρθρο 3

Εκπρόσωποι του Λιβάνου μπορούν να συμμετέχουν, ως παρατηρητές και για τα σημεία που αφορούν τον Λίβανο, στις επιτροπές διαχείρισης που είναι αρμόδιες για την παρακολούθηση των προγραμμάτων στα οποία συνεισφέρει οικονομικά ο Λίβανος.

Άρθρο 4

Σχέδια και πρωτοβουλίες που υποβάλλονται από συμμετέχοντες του Λιβάνου υπόκεινται, κατά το δυνατόν, στους ίδιους όρους, κανόνες και διαδικασίες που ισχύουν για τα εν λόγω προγράμματα με εκείνους που εφαρμόζονται για τα κράτη μέλη.

Άρθρο 5

1. Οι ειδικοί όροι και οι προϋποθέσεις όσον αφορά τη συμμετοχή του Λιβάνου σε κάθε συγκεκριμένο πρόγραμμα της Ένωσης, ιδίως η καταβλητέα από τον Λίβανο χρηματοδοτική συνεισφορά, καθώς και οι διαδικασίες υποβολής εκθέσεων και αξιολόγησης, καθορίζονται με συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των αρμοδίων αρχών του Λιβάνου, βάσει των κριτηρίων που ορίζονται από τα σχετικά προγράμματα.

2. Εάν ο Λίβανος υποβάλει αίτηση για εξωτερική βοήθεια της Ένωσης προκειμένου να συμμετάσχει σε συγκεκριμένο πρόγραμμα της Ένωσης βάσει του άρθρου 3 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 232/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Μαρτίου 2014, για τον καθορισμό γενικών διατάξεων σχετικά με τη θέσπιση ευρωπαϊκού μηχανισμού γειτονίας ή σύμφωνα με οποιονδήποτε άλλο παρόμοιο κανονισμό που προβλέπει την παροχή εξωτερικής βοήθειας της Ένωσης στον Λίβανο που ενδέχεται να εκδοθεί στο μέλλον, οι όροι που διέπουν τη χρήση της εξωτερικής βοήθειας της Ένωσης από τον Λίβανο καθορίζονται σε συμφωνία χρηματοδότησης.

Άρθρο 6

1. Κάθε συμφωνία που συνάπτεται δυνάμει του άρθρου 5 προβλέπει, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου[2], ότι οι οικονομικοί έλεγχοι, οι λογιστικοί έλεγχοι ή οι λοιπές επαληθεύσεις, συμπεριλαμβανομένων των διοικητικών ερευνών, διεξάγονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης και το Ελεγκτικό Συνέδριο ή υπό την ευθύνη αυτών.

2. Θεσπίζονται λεπτομερείς διατάξεις όσον αφορά τον οικονομικό και λογιστικό έλεγχο, τα διοικητικά μέτρα, τις κυρώσεις και την είσπραξη οφειλών που αναθέτουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης και στο Ελεγκτικό Συνέδριο εξουσίες ισοδύναμες με εκείνες τις οποίες διαθέτουν έναντι δικαιούχων ή αναδόχων εγκατεστημένων στην Ένωση.

Άρθρο 7

1. Το παρόν πρωτόκολλο εφαρμόζεται καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος της ευρωμεσογειακής συμφωνίας.

2. Το παρόν πρωτόκολλο υπογράφεται και εγκρίνεται από τα μέρη σύμφωνα με τις οικείες διαδικασίες τους.

3. Κάθε μέρος μπορεί να καταγγείλει το παρόν πρωτόκολλο με γραπτή κοινοποίηση προς το άλλο μέρος. Το παρόν πρωτόκολλο παύει να ισχύει έξι μήνες μετά την ημερομηνία της εν λόγω κοινοποίησης. Η λήξη ισχύος του πρωτοκόλλου μετά από καταγγελία οιουδήποτε εκ των μερών δεν επηρεάζει τους ελέγχους και τις εξακριβώσεις που πρέπει να διεξάγονται, κατά περίπτωση, δυνάμει των άρθρων 5 και 6.

Άρθρο 8

Το αργότερο τρία έτη μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος πρωτοκόλλου και, στη συνέχεια, ανά τρία έτη, αμφότερα τα μέρη μπορούν να αναθεωρήσουν την εφαρμογή του παρόντος πρωτοκόλλου βάσει της πραγματικής συμμετοχής του Λιβάνου σε προγράμματα της Ένωσης.

Άρθρο 9

Το παρόν πρωτόκολλο εφαρμόζεται, αφενός, στα εδάφη στα οποία εφαρμόζεται η Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπό τους όρους που καθορίζονται στην εν λόγω Συνθήκη και, αφετέρου, στο έδαφος του Λιβάνου.

Άρθρο 10

1. Το παρόν πρωτόκολλο αρχίζει να ισχύει την πρώτη ημέρα του μηνός που ακολουθεί την ημερομηνία κατά την οποία τα μέρη κοινοποιούν αμοιβαία, διά της διπλωματικής οδού, την ολοκλήρωση των διαδικασιών που είναι αναγκαίες για την έναρξη ισχύος του.

2. Έως ότου τεθεί σε ισχύ, τα μέρη συμφωνούν να εφαρμόζουν προσωρινά το παρόν πρωτόκολλο από την ημερομηνία της υπογραφής του, εν αναμονή της σύναψής του σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

Άρθρο 11

Το παρόν πρωτόκολλο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της συμφωνίας.

Άρθρο 12

Το παρόν πρωτόκολλο συντάσσεται εις διπλούν στην αγγλική, αραβική, βουλγαρική, γαλλική, γερμανική, δανική, ελληνική, εσθονική, ισπανική, ιταλική, κροατική, λετονική, λιθουανική, μαλτέζικη, ολλανδική, ουγγρική, πολωνική, πορτογαλική, ρουμανική, σλοβακική, σλοβενική, σουηδική, τσεχική και φινλανδική γλώσσα και όλα τα κείμενα είναι εξίσου αυθεντικά.

Βρυξέλλες,

Για την Ευρωπαϊκή Ένωση     Για τη Δημοκρατία του Λιβάνου

[1]               Ευρωμεσογειακή συμφωνία σύνδεσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και των κρατών μελών της, αφενός, και της Δημοκρατίας του Λιβάνου, αφετέρου (ΕΕ της ΕΕ L 143 της 30.5.2006, σ. 2)

[2]  Κανονισμός (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Οκτωβρίου 2012, σχετικά με τους δημοσιονομικούς κανόνες που εφαρμόζονται στον γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1605/2002 του Συμβουλίου (ΕΕ L 298 της 26.10.2012, σ. 1).

Top