Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52013DC0645

    ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ σχετικά με την εφαρμογή του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 814/2000 του Συμβουλίου περί των δράσεων ενημέρωσης στον τομέα της κοινής γεωργικής πολιτικής

    /* COM/2013/0645 final */

    52013DC0645

    ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ σχετικά με την εφαρμογή του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 814/2000 του Συμβουλίου περί των δράσεων ενημέρωσης στον τομέα της κοινής γεωργικής πολιτικής /* COM/2013/0645 final */


    ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

    σχετικά με την εφαρμογή του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 814/2000 του Συμβουλίου περί των δράσεων ενημέρωσης στον τομέα της κοινής γεωργικής πολιτικής

    I.            Εισαγωγή

    Η παρούσα έκθεση αφορά την εφαρμογή του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 814/2000 του Συμβουλίου (εφεξής «ο κανονισμός») κατά την περίοδο 2011-2012.

    Οι στόχοι των μέτρων ενημέρωσης που προβλέπονται από τον κανονισμό είναι

    – συμβολή στην επεξήγηση, εφαρμογή και ανάπτυξη της ΚΓΠ,

    – προώθηση και κατανόηση του ευρωπαϊκού γεωργικού προτύπου

    – ενημέρωση των γεωργών και όσων ζουν στις αγροτικές περιοχές

    – ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σχετικά με τα θέματα και τους στόχους της ΚΓΠ.

    Οι δράσεις κατατάσσονται σε δύο βασικές κατηγορίες:

    – Αυτές που υποβάλλονται από οργανώσεις τρίτων μερών για συγχρηματοδότηση από το ΕΓΤΕ (επιδοτήσεις)

    – Αυτές που εκτελούνται με πρωτοβουλία της Επιτροπής και χρηματοδοτούνται σε ποσοστό 100% από το ΕΓΤΕ («άμεσες δράσεις»).

    Το άρθρο 8 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 814/2000 του Συμβουλίου προβλέπει ότι η Επιτροπή θα πρέπει να υποβάλλει ανά διετία έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο σχετικά με την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού. Η παρούσα έκθεση είναι η πέμπτη κατά σειρά[1].

    Τα παραρτήματα περί των οποίων γίνεται λόγος στο κείμενο παρατίθενται στο συνοδευτικό έγγραφο εργασίας των υπηρεσιών της Επιτροπής.

    II.          ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

    Το 2012, διατέθηκε για δράσεις ενημέρωσης ο ίδιος προϋπολογισμός (8 εκατ. ευρώ) με εκείνον του 2011 από το κονδύλιο του προϋπολογισμού 05 08 06. Η προσωρινή κατανομή των δράσεων που πρέπει να αναληφθούν με πρωτοβουλία της Επιτροπής και εκείνων που πρέπει να χρηματοδοτηθούν (επιδοτήσεις) έχει ως εξής: 2011: άμεσες δράσεις (4,5 εκατ. ευρώ) (56%) – επιδοτήσεις (3,5 εκατ. ευρώ) (44%)

    2012: άμεσες δράσεις (5,8 εκατ. ευρώ) (72%) – επιδοτήσεις (2,2 εκατ. ευρώ) (28%)

    Η εκτέλεση του προϋπολογισμού, με βάση τις πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων, ανήλθε σε 100% το 2011, σε 99% το 2012 και σε 80% όσον αφορά τις πληρωμές το 2011. Τα τελικά αριθμητικά στοιχεία της εκτέλεσης από πλευράς πληρωμών για το 2012 δεν μπορούν ακόμη να υποβληθούν διότι οι πληρωμές που συνδέονται με τον προϋπολογισμό του 2012 πρέπει να πραγματοποιηθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2013.

    III.         ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ

    Η Κοινή Γεωργική Πολιτική πρόκειται να μεταρρυθμιστεί μετά το 2013. Έπειτα από ευρεία δημόσια συζήτηση, η Επιτροπή εξέδωσε στις 18 Νοεμβρίου 2010, ανακοίνωση με τίτλο «Η ΚΓΠ με χρονικό ορίζοντα το 2020», στην οποία περιγράφονται εναλλακτικές επιλογές για τη μελλοντική ΚΓΠ, και δρομολόγησε τη συζήτηση με τα άλλα όργανα και τα ενδιαφερόμενα μέρη. Στις 12 Οκτωβρίου 2011, η Επιτροπή παρουσίασε σειρά νομοθετικών προτάσεων σκοπός των οποίων είναι να καταστήσουν την ΚΓΠ αποτελεσματικότερη πολιτική για μια πιο ανταγωνιστική και βιώσιμη γεωργία και πιο δυναμικές αγροτικές περιοχές. Ως εκ τούτου, κατά την περίοδο που αφορά η έκθεση δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση σε δράσεις ενημέρωσης με στόχο να καταστούν πιο κατανοητές για το κοινό οι προτάσεις της Επιτροπής για τη μεταρρύθμιση της κοινής γεωργικής πολιτικής, καθώς και η συμβολή τους στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που προσδιορίζονται στη στρατηγική της Επιτροπής «Ευρώπη 2020». Αυτή ήταν η βασική συνιστώσα της στρατηγικής επικοινωνίας που κατάρτισε η Επιτροπή βάσει του κανονισμού και η οποία εφαρμόζεται μέσω ετησίων σχεδίων δράσης. Η προτεραιότητα αυτή αντικατοπτρίζει τα πορίσματα σειράς ερευνών του Ευρωβαρόμετρου σχετικά με τη γεωργία και την ΚΓΠ κατά τα τελευταία έτη: οι κατευθυντήριες αρχές και οι στόχοι της κοινής γεωργικής πολιτικής (ΚΓΠ) υποστηρίζονται από τους περισσότερους πολίτες, αλλά πολλοί δεν γνωρίζουν την καθαυτό πολιτική. Συνεπώς, στόχος της στρατηγικής επικοινωνίας είναι να ευαισθητοποιήσει το κοινό όσον αφορά την ΚΓΠ και να επιδείξει ενδιαφέρον για τις ανησυχίες των πολιτών.

    Επιπλέον, το 2012 προβλήθηκε με άμεσες και έμμεσες δράσεις η πεντηκοστή επέτειος από την έναρξη ισχύος της κοινής γεωργικής πολιτικής, καθώς και ο ρόλος της ως πυλώνα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Η επέτειος αυτή θεωρήθηκε ευκαιρία ευαισθητοποίησης του κοινού όσον αφορά την ΚΓΠ, τόσο στο επίπεδο των αποτελεσμάτων της όσο και στο πεδίο μελλοντικής ανάπτυξης μέσω της προτεινόμενης μεταρρύθμισης.

    Σχεδιασμός δράσεων ενημέρωσης που εστιάζονται στην ικανοποίηση των αναγκών των ειδικών ομάδων-στόχων, καλύτερος προσδιορισμός των κατάλληλων μηνυμάτων και στρατηγικών διάδοσης σύμφωνα με τον κανονισμό, καθώς και αξιολόγηση και ανάδραση. Εντάθηκαν οι προσπάθειες για περαιτέρω ανάπτυξη συνεργειών με τους διαφορετικούς παράγοντες στον τομέα της επικοινωνίας σχετικά με τη γεωργία, συμπεριλαμβανομένων των ενδιαφερόμενων τρίτων, καθώς και των εθνικών αρχών. Διευρύνθηκε η συνεργασία με τα άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ, καθώς και με δίκτυα, όπως τα κέντρα πληροφόρησης Europe Direct και το Ευρωπαϊκό δίκτυο αγροτικής ανάπτυξης.

    1.           Επιδοτήσεις (δράσεις ενημέρωσης κατόπιν πρωτοβουλίας οργανώσεων τρίτων μερών)

    Ο κανονισμός προβλέπει δύο είδη μέτρων που θα χρηματοδοτούνται μέσω επιδοτήσεων, τα ειδικά ενημερωτικά μέτρα και τα ετήσια προγράμματα εργασίας. Ως ειδικό ενημερωτικό μέτρο νοούνται περιορισμένης έκτασης και διάρκειας ενημερωτικές εκδηλώσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται βάσει ενιαίου προϋπολογισμού. Το ετήσιο πρόγραμμα εργασίας αποτελείται από δύο μέχρι πέντε ειδικά ενημερωτικά μέτρα. Για το 2011 και το 2012, αποφασίστηκε (όπως και κατά τα τρία προηγούμενα έτη) να συγχρηματοδοτηθούν στην ετήσια πρόταση υποβολής προτάσεων μόνο ειδικά ενημερωτικά μέτρα, με στόχο την απλοποίηση του καθεστώτος επιδοτήσεων και τη εξασφάλιση συνοχής μεταξύ των διαφορετικών επικοινωνιακών δράσεων. Ενισχύθηκαν οι προσπάθειες εμβάθυνσης του διαλόγου με τους δικαιούχους επιδοτήσεων, ώστε να βελτιωθεί περαιτέρω η αποτελεσματικότητα και η συνέργεια μεταξύ των συγχρηματοδοτούμενων δράσεων που εκτελούν τρίτα μέρη, καθώς και των μέτρων που αναλαμβάνονται με πρωτοβουλία της Επιτροπής (άμεσες δράσεις). Πιο συγκεκριμένα, οι προσκλήσεις υποβολής προτάσεων για συγχρηματοδοτούμενες δράσεις το 2011 και το 2012 ενθάρρυναν τα μέτρα ενημέρωσης για μεγαλύτερη εξοικείωση του κοινού με τις προτάσεις της Επιτροπής όσον αφορά τη μεταρρύθμιση της ΚΓΠ[2].

    Το ανώτατο ποσοστό χρηματοδότησης των προαναφερόμενων μέτρων ανέρχεται στο 50% των επιλέξιμων δαπανών. Ωστόσο, το ποσοστό μπορεί να αυξηθεί μέχρι 75% σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως προβλέπεται στον εκτελεστικό κανονισμό[3] και καθορίζεται στην πρόσκληση υποβολής προτάσεων. Για το 2011, αποφασίστηκε να διατηρηθεί το 50% ως ανώτατο ποσοστό χρηματοδότησης των συγχρηματοδοτούμενων δράσεων. Για το 2012, η πρόσκληση υποβολής προτάσεων προέβλεπε ως ανώτατο ποσοστό το 75% για ενημερωτικές δράσεις εξαιρετικού ενδιαφέροντος. Ωστόσο, επειδή καμία πρόταση δεν πληρούσε τα κριτήρια που θεσπίζονται για παρόμοια έκτακτα μέτρα, το 2012 δεν χορηγήθηκε σε καμία δράση ποσοστό χρηματοδότησης 75%.

    Στο πλαίσιο της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων για το 2011, συγχρηματοδοτήθηκαν 44 ειδικές δράσεις (δύο ακόμη δράσεις επελέγησαν από την Επιτροπή αλλά εγκαταλείφθηκαν κατά τη φάση υλοποίησης από τους δικαιούχους των επιδοτήσεων). Το ύψος των επιδοτήσεων που έπρεπε να χορηγήσει η Επιτροπή ανήλθε μεταξύ 20.000 και 300.000 ευρώ.

    Στο πλαίσιο της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων του 2012, συγχρηματοδοτήθηκαν 11 ειδικές δράσεις (μία ακόμη δράση επελέγη αλλά εγκαταλείφθηκε κατά τη διάρκεια του έτους). Πρέπει να σημειωθεί ότι στόχος της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων το 2012 ήταν να δοθεί προτεραιότητα σε καινοτόμα και δημιουργικά μέτρα που αναμένεται να έχουν σημαντικό αντίκτυπο σε πολλές χώρες. Έτσι, το 2012, οι αιτούντες κλήθηκαν να υποβάλουν αίτηση για επιδοτήσεις ύψους μεταξύ 100.000 και 500.000 ευρώ· κατά συνέπεια, το έτος αυτό χρηματοδοτήθηκε μικρότερος αριθμός δράσεων μεγαλύτερης εμβέλειας.

    Κατά την περίοδο που αφορά η έκθεση, συγχρηματοδοτήθηκαν επομένως 55 συνολικά δράσεις. Οι επιδοτήσεις χορηγήθηκαν κυρίως για ενημερωτικές εκστρατείες, οπτικοακουστικές παραγωγές, διασκέψεις, σεμινάρια, καθώς και σειρά σχεδίων με στόχο την ενημέρωση των μαθητών σχετικά με την ΚΓΠ. Κατά την περίοδο που καλύπτει η έκθεση, ο σημαντικός αριθμός ενημερωτικών εκστρατειών αντικατοπτρίζει τη συνεχή έμφαση στις προσκλήσεις υποβολής προτάσεων για ενθάρρυνση συγχρηματοδοτούμενων δράσεων με χρήση ενός συνδυασμού μέσων επικοινωνίας, με στόχο να επιτευχθεί ο μέγιστος δυνατός αντίκτυπος και να ενημερωθεί το ευρύτερο δυνατό κοινό. Όπως προαναφέρθηκε, η πεντηκοστή επέτειος της ΚΓΠ παρουσιάστηκε στις προσκλήσεις υποβολής προτάσεων ως μέσο ενημέρωσης των πολιτών σχετικά με τη συμβολή της πολιτικής στην ολοκλήρωση της ΕΕ, και τον ρόλο της στην αντιμετώπιση περαιτέρω προκλήσεων.

    Οι κατηγορίες των δικαιούχων επιδοτήσεων ήταν κυρίως οι ακόλουθες: επαγγελματικές γεωργικές οργανώσεις, άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις/ενώσεις, δημόσιες διοικήσεις (τοπικές, περιφερειακές και εθνικές αρχές), και οργανώσεις μέσων μαζικής ενημέρωσης.

    Όπως και κατά το παρελθόν, στους καταλόγους των δικαιούχων κυριαρχούν κοινωνικοεπαγγελματικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της γεωργίας και της αγροτικής ανάπτυξης σε εθνικό επίπεδο (συχνά μέλη οργανισμών επιπέδου ΕΕ). Επιπλέον, μεταξύ άλλων, αυξήθηκε η συμμετοχή των οργανώσεων μέσων μαζικής ενημέρωσης –ιδίως του οπτικοακουστικού τομέα–. Σε πολλές συγχρηματοδοτούμενες δράσεις, οι δικαιούχοι έκαναν χρήση της δυνατότητας συμμετοχής και άλλων οργανώσεων ως εταίρων στην εκτέλεση των σχεδίων· για παράδειγμα, στο πλαίσιο των δράσεων που υλοποιούνται από οργανώσεις μέσων μαζικής ενημέρωσης, εταίροι ή συνδιοργανωτές ήταν συχνά γεωργικές οργανώσεις ή άλλα είδη ενώσεων/ΜΚΟ.

    Το παράρτημα 1 παρέχει επισκόπηση των επιδοτήσεων που χορηγήθηκαν την περίοδο που αφορά η έκθεση. Αναλυτικές πληροφορίες για τις επιμέρους επιχορηγήσεις δημοσιεύονται στον δικτυακό τόπο Europa:      http://ec.europa.eu/agriculture/grants-for-information-measures/index_en.htm

    Οι αιτήσεις αξιολογήθηκαν βάσει αυστηρών κανόνων επιλεξιμότητας, κριτηρίων αποκλεισμού, επιλογής και ανάθεσης που καθορίζονται στην πρόσκληση υποβολής προτάσεων. Η προσέγγιση αυτή είναι σύμφωνη με τον κανονισμό και αντικατοπτρίζει τον στόχο της Επιτροπής για επίτευξη ίσης μεταχείρισης και θεμιτού ανταγωνισμού μεταξύ των αιτούντων.

    Κατά την περίοδο που αφορά η έκθεση, συνεχίστηκε η αύξηση του αριθμού των επιτυχών αιτήσεων επιδότησης από τα κράτη μέλη της ΕΕ12. Το 37,3% του συνόλου των επιδοτήσεων που χορηγήθηκαν το 2011 και το 2012 διατέθηκαν σε οργανώσεις των εν λόγω κρατών μελών. Σημαντικό ενδιαφέρον εξακολούθησε, όπως και στο παρελθόν, να εκδηλώνεται από το νότιο τμήμα της ΕΕ.

    Ο παρακάτω πίνακας αναφέρει τον αριθμό των αιτήσεων που παρελήφθησαν και έγιναν δεκτές ανά κράτος μέλος, κατά την περίοδο που καλύπτει η έκθεση.

    Πίνακας Ι

    Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι, όπως και κατά το παρελθόν, πολλές συγχρηματοδοτούμενες δράσεις έγιναν γνωστές σε ευρύτερο κοινό, πέραν των άμεσα συμμετεχόντων, χάρη στο πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα του εξειδικευμένου τύπου και των εξειδικευμένων οπτικοακουστικών μέσων ενημέρωσης, καθώς και στην αυξημένη χρήση του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ως εργαλείων διάδοσης.

    2.           Δράσεις ενημέρωσης που αναλήφθηκαν κατόπιν πρωτοβουλίας της Επιτροπής

    Κατά την περίοδο που αφορά η έκθεση, όπως και κατά τα προηγούμενα έτη, σημαντικός αριθμός επικοινωνιακών δράσεων πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Επιτροπής. Οι δράσεις αυτές συχνά υλοποιήθηκαν με εξωτερική τεχνική βοήθεια. Την περίοδο 2011 - 2012 περίπου το 64% του προϋπολογισμού διατέθηκε γι’ αυτά τα μέτρα.

    Το παράρτημα II παρέχει λεπτομέρειες σχετικά με τις πρωτοβουλίες της Επιτροπής κατά την περίοδο αυτή, συμπεριλαμβανομένων των αντίστοιχων δαπανών.

    Συμμετοχή σε εκθέσεις με περίπτερα

    Βασικό στοιχείο για την οργάνωση των περιπτέρων της Επιτροπής στις διάφορες εκθέσεις κατά την περίοδο 2011-2012 ήταν η έμφαση που δίνει η Επιτροπή στην «επικοινωνία σε τοπικό επίπεδο» και στη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με την ΚΓΠ και την ΕΕ γενικότερα. Η δραστηριότητα στις εκθέσεις συνέχισε να απευθύνεται στο ευρύ κοινό και τα ενδιαφερόμενα μέρη, και η εκστρατεία για την πεντηκοστή επέτειο χρησιμοποιήθηκε, μεταξύ άλλων, για να γίνει γνωστό στο ευρύ κοινό ότι η ΚΓΠ και η αγροτική ανάπτυξη είναι σημαντικές για το σύνολο της κοινωνίας. Η συμμετοχή στις εκθέσεις συνέχισε να παρέχει ένα φόρουμ διαλόγου με τους γεωργούς, τα ενδιαφερόμενα μέρη και το ευρύ κοινό επί θεμάτων πολιτικής. Στις δράσεις επισημάνθηκαν επιτυχημένα σχέδια αγροτικής ανάπτυξης, η πολιτική ποιότητας της ΕΕ, καθώς και η διοργάνωση ενημερωτικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων με στόχο την προσέλκυση νεανικού ακροατηρίου, καθώς και του ευρύτερου κοινού.

    Διασκέψεις

    Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι διασκέψεις παρείχαν ένα σημαντικό φόρουμ για διάλογο και διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς όσον αφορά πτυχές της μεταρρύθμισης της κοινής γεωργικής πολιτικής. Για παράδειγμα, η διάσκεψη του Ιουλίου 2012 «Η ΚΓΠ με χρονικό ορίζοντα το 2020 – Απολογισμός με την κοινωνία των πολιτών» οργανώθηκε ως συνέχεια της ευρείας διαβούλευσης που δρομολογήθηκε το 2010 σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή γεωργία. Προσέφερε την ευκαιρία στον μη κυβερνητικό τομέα, στους εκπροσώπους των κρατών μελών και στα όργανα της ΕΕ να αντιπαρατεθούν και να εξετάσουν τις νομοθετικές προτάσεις για τη μεταρρύθμιση της ΚΓΠ μετά το 2013, οι οποίες εγκρίθηκαν από την Επιτροπή στις 12 Οκτωβρίου 2011. Επίσης σχεδιάστηκε σειρά εκδηλώσεων για να τονιστεί η προτεραιότητα που δίνεται στην ενίσχυση της καινοτομίας και την πρόοδο της έρευνας στην ευρωπαϊκή γεωργία. Μεταξύ των εκδηλώσεων αυτών ήταν και διάσκεψη-δημόσια συζήτηση που διοργανώθηκε τον Δεκέμβριο του 2011 σε συνεργασία με την Προεδρία της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ ακολούθησε μια ακόμη διάσκεψη υψηλού επιπέδου τον Μάρτιο του 2012. Σε άλλη διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 20 Απριλίου 2012, περίπου τετρακόσιοι ενδιαφερόμενοι αναζήτησαν τρόπους και μέσα να ενεργοποιηθεί και να αναπτυχθεί το δυναμικό της τοπικής γεωργίας και των μικρών αλυσίδων εφοδιασμού για την προώθηση της απασχόλησης και της ανάπτυξης στις αγροτικές περιοχές.

    Οι εκδηλώσεις αυτές συνέβαλαν στη διαδικασία επικοινωνίας, υλοποίησης και ανάπτυξης της γεωργικής πολιτικής, σύμφωνα με τον κανονισμό. Η χρήση της τεχνολογίας μετάδοσης εικόνας μέσω διαδικτύου εξασφάλισε την ευρεία διάδοση των πρακτικών της διάσκεψης.

    Δημοσιεύσεις

    Κατά την περίοδο αναφοράς, οι δημοσιεύσεις συνέχισαν να αντανακλούν το νομοθετικό πρόγραμμα. Περιελάμβαναν κείμενα σχετικά με τις προτάσεις μεταρρύθμισης της ΚΓΠ και την πολιτική ποιότητας. Επ’ ευκαιρία της εκστρατείας για την 50ή επέτειο της ΚΓΠ, το 2012 κυκλοφόρησε σειρά ελκυστικών παιδαγωγικών εκδόσεων απευθυνόμενων στους μαθητές και στο ευρύ κοινό. Τα έντυπα αυτά διανεμήθηκαν ευρέως στα κράτη μέλη και, με τον τρόπο αυτό, η εκστρατεία για την επέτειο συνέβαλε στη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την κοινή γεωργική πολιτική και την αγροτική ανάπτυξη.

    Δικτυακός τόπος

    Η ιστοσελίδα «Γεωργία και Αγροτική Ανάπτυξη» συνέχισε να αναπτύσσεται κατά την περίοδο αναφοράς, ιδίως ως σημαντική πηγή εξειδικευμένων πληροφοριών σχετικά με την ΚΓΠ και την αγροτική ανάπτυξη. Έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο στη διαδικασία διαβούλευσης με τα ενδιαφερόμενα μέρη και το ευρύ κοινό όσον αφορά τη μελλοντική κατεύθυνση της γεωργικής πολιτικής. Πραγματοποιήθηκαν δύο ηλεκτρονικές διαβουλεύσεις (μια για ενημέρωση και προώθηση των γεωργικών προϊόντων της ΕΕ και μία σχετικά με την ανασκόπηση του καθεστώτος οπωροκηπευτικών της ΕΕ). Οι απόψεις που εκφράστηκαν έχουν ληφθεί ή λαμβάνονται υπόψη στην εκπόνηση της αντίστοιχης πολιτικής. Ο αριθμός των συνδρομητών στα ενημερωτικά δελτία και σημειώματα της «Monitoring Agri-trade Policy (MAP)» (Παρακολούθηση της εμπορικής πολιτικής στον τομέα της γεωργίας) αυξήθηκε σε 5150, στις επικαιροποιήσεις της «Agricultural commodity and food prices» (Τιμές των βασικών γεωργικών προϊόντων και των τροφίμων) υπολογίζονται τώρα 1320 συνδρομητές και στα νέα σημειώματα «Agricultural Policy Perspectives» ( Προοπτικές της γεωργικής πολιτικής) υπολογίζονται περίπου 1180 συνδρομητές. Η μετάβαση σε μια εντελώς νέα έκδοση της ιστοσελίδας (νέος σχεδιασμός, χρήση της τεχνολογίας διαχείρισης του περιεχομένου web και επικαιροποιημένο περιεχόμενο), σύμφωνα με την πρωτοβουλία της Επιτροπής για τον εξορθολογισμό και τη βελτιστοποίηση του διαδικτύου) βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης.

    Δημοσκοπήσεις

    Τον Μάιο του 2011, διεξήχθη ειδική έρευνα του Ευρωβαρόμετρου επί περιορισμένου αριθμού θεμάτων, στο πλαίσιο της κατάρτισης των νομοθετικών προτάσεων μεταρρύθμισης της ΚΓΠ, συμπεριλαμβανομένου του προβλήματος της διαφάνειας όσον αφορά τους δικαιούχους ενισχύσεων στο πλαίσιο της ΚΓΠ. Τον Μάρτιο του 2012, διενεργήθηκε μια ακόμη έρευνα για τη στάση των πολιτών όσον αφορά την επισιτιστική ασφάλεια, την ποιότητα των τροφίμων και την αντίληψη της σχέσης μεταξύ της γεωργίας και της διατήρησης της φύσης και του τοπίου.

    Επισκέψεις

    Κατά την περίοδο 2011-2012, έγιναν δεκτές ομάδες επισκεπτών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονταν κυρίως γεωργοί, εκπρόσωποι των γεωργών, σπουδαστές, περιφερειακοί και τοπικοί αντιπρόσωποι, δημοσιογράφοι και πανεπιστημιακοί. Σκοπός των επισκέψεων ήταν να αποσαφηνιστεί και να βελτιωθεί η κατανόηση της κοινής γεωργικής πολιτικής και της αγροτικής ανάπτυξης, καθώς και του σκεπτικού που διέπει τη μεταρρύθμισή της.

    Δράσεις των μέσων μαζικής ενημέρωσης

    Ιδιαίτερη έμφαση κατά την περίοδο που αφορά η έκθεση δόθηκε στην περαιτέρω ανάπτυξη και εμβάθυνση των δεσμών με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, λόγω της σημασίας του πολλαπλασιαστικού τους ρόλου στον τομέα της επικοινωνίας. Η δημιουργία, τον Σεπτέμβριο του 2011, ηλεκτρονικής πλατφόρμας («Αg-press.eu») προβλέπει την καθημερινή επικοινωνία μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών της Επιτροπής και των δημοσιογράφων που ασχολούνται με τη γεωργία σε ολόκληρη την ΕΕ.

    Το ευρωπαϊκό δίκτυο Ag-Press για δημοσιογράφους γεωργικών θεμάτων αριθμεί σήμερα περίπου 800 μέλη. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα, η οποία επικαιροποιείται σε ημερήσια βάση, διευκολύνει την πρόσβαση σε ειδήσεις και πληροφορίες σχετικά με θέματα γεωργίας, κυρίως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και από τα άλλα όργανα. Επιτρέπει επίσης την ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ των ίδιων των δημοσιογράφων. Χάρη σε δράσεις όπως επιτόπιες μετακινήσεις και επισκέψεις σε εκμεταλλεύσεις για τους δημοσιογράφους, σεμινάρια και εκπαιδευτικά ταξίδια στις Βρυξέλλες και στα κράτη μέλη, οι εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης ενημερώνονται σχετικά με την ΚΓΠ και την ποικιλομορφία της ευρωπαϊκής γεωργίας.

    Κατά την περίοδο αυτή, ενισχύθηκαν επίσης οι δραστηριότητες που αφορούν τη γεωργία και την αγροτική ανάπτυξη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

    IV.         Εκστρατείες ενημέρωσης σε θέματα μείζονος σημασίας

    Σε προηγούμενες εκθέσεις γίνεται αναφορά στην ευρεία δημόσια συζήτηση για το μέλλον της γεωργικής πολιτικής της ΕΕ και τις επακόλουθες δράσεις επικοινωνίας για την ανάπτυξη ανοικτού διαλόγου κατά τον οποίο δόθηκαν επεξηγήσεις για την ΚΓΠ και έγινε συζήτηση με το ευρύ κοινό, τους άμεσα ενδιαφερομένους και άλλους. Κατά την υπό εξέταση περίοδο, συνεχίστηκαν οι προσπάθειες για βελτίωση της κατανόησης της κοινής γεωργικής πολιτικής και της αγροτικής ανάπτυξης από τους ενδιαφερόμενους φορείς και το ευρύ κοινό, μέσω ειδικών δράσεων επικοινωνίας.

    Για παράδειγμα, η θέσπιση από την Επιτροπή των νομοθετικών προτάσεων για τη μεταρρύθμιση της ΚΓΠ, τον Οκτώβριο του 2011, συνοδεύτηκε από ενημερωτικές συναντήσεις με εκπροσώπους του τύπου και με τα ενδιαφερόμενα μέρη και στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ. Στις συναντήσεις αυτές παραβρέθηκαν περισσότεροι από 2 500 εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης (ειδικευμένων και περιφερειακών μέσων ενημέρωσης, εθνικής τηλεόρασης και ραδιοφώνου) και ενδιαφερόμενα μέρη (φορείς της κοινωνίας των πολιτών, περιφερειακές και εθνικές διοικήσεις). Υπήρξε σημαντική κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης (μεταξύ άλλων, δημοσιεύτηκαν 500 και πλέον άρθρα στον τύπο κατά το πρώτο εικοσιτετράωρο μετά το συμβάν). Επρόκειτο για μια μείζονος σημασίας δράση σε θέματα επικοινωνίας σε τοπικό επίπεδο με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένου του ευρύτερου κοινού.

    Μια άλλη σημαντική δράση ήταν η εκστρατεία στα μέσα ενημέρωσης που διοργανώθηκε μετά την κρίση που προκλήθηκε με το βακτήριο Ε-Coli το 2011 ώστε να καταδειχθεί η στήριξη της Επιτροπής στις προσπάθειες των παραγωγών για ανάκτηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και αύξηση της κατανάλωσης οπωροκηπευτικών. Εκτιμάται ότι η εκστρατεία στον τύπο και την τηλεόραση σε επίπεδο ΕΕ, η οποία συνίσταται σε διαφημιστικές καταχωρίσεις σε ένα έντυπο σε κάθε κράτος μέλος, και σε ένα πακέτο οπτικοακουστικής πληροφόρησης για την τηλεόραση, έχει φθάσει σε περίπου 37 εκατομμύρια άτομα.

    Όπως αναφέρεται παραπάνω, το θέμα της πεντηκοστής επετείου από την έναρξη ισχύος της κοινής γεωργικής πολιτικής κατέλαβε σημαντική θέση στις δράσεις ενημέρωσης το 2012. Κατά την περίοδο αναφοράς, η προετοιμασία και υλοποίηση της επικοινωνιακής εκστρατείας CAP@50 χαρακτηρίστηκε από σημαντικό βαθμό συνεργασίας ανάμεσα στην Επιτροπή, τα άλλα όργανα της ΕΕ, τα κράτη μέλη και τους ενδιαφερομένους. Η εκστρατεία αυτή υπήρξε σημαντικός καταλύτης για τις δράσεις ενημέρωσης σχετικά με την ΚΓΠ σε ολόκληρη την ΕΕ. Περίπου 150 σχετικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στα κράτη μέλη καθόλη τη διάρκεια του έτους, τις οποίες διοργάνωσαν οι εθνικές και περιφερειακές αρχές και οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, χάρη στη δημιουργία ενός δικτυακού τόπου αφιερωμένου στις εκδηλώσεις και μιας διαδραστικής πλατφόρμας που περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, οπτικοακουστικό και αρχειακό υλικό, καθώς και δημοσιεύσεις και διαφημιστικό υλικό σχετικά με την ιστορική συμβολή της ΚΓΠ στην οικοδόμηση της Ευρώπης και σχετικά με τον ρόλο της στην αντιμετώπιση των σημερινών και μελλοντικών προκλήσεων.

    Σημαντικό στοιχείο των επετειακών εκδηλώσεων ήταν μια περιοδεύουσα έκθεση ευρωπαϊκής εμβέλειας, με άξονα τη διαδραστικότητα και με στόχο το ευρύ κοινό – Η ΚΓΠ Παρελθόν Παρόν και Μέλλον – που περιόδευσε σε περίπου 20 κράτη μέλη, καθώς και σε άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ, μεταξύ Απριλίου και Δεκεμβρίου 2012, και η οποία προσείλκυσε πάνω από 60.000 επισκέπτες σε 24 και πλέον στάσεις.

    Άλλες δράσεις που συνδέονται με την CAP@50 περιλάμβαναν συμμετοχή σε λαϊκές εκδηλώσεις όπως «Ένα αγρόκτημα στην πόλη» που διοργανώθηκε στις Βρυξέλλες τον Σεπτέμβριο του 2012. 5000 άτομα επισκέφθηκαν το περίπτερο της Επιτροπής και 20.000 εκτέθηκαν στα κύρια μηνύματα της εκδήλωσης (μέσω διαφημιστικών καταχωρίσεων στα μέσα ενημέρωσης). Το 2012, κυκλοφόρησε η πρώτη έκδοση των Βραβείων καλύτερης καμπάνιας για την ΚΓΠ, με το οποίο επιβραβεύονται οι βέλτιστες πρακτικές όσον αφορά την επικοινωνία σχετικά με την ΚΓΠ. Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής ήταν να εντοπιστούν τα μέτρα ενημέρωσης που είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά και να προωθηθεί η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των διαφόρων πολλαπλασιαστών και δικτύων εταίρων.

    V.           ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ (ΑΝΑΛΗΨΕΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΜΕΣ) ΜΕΤΑΞΥ ΔΡΑΣΕΩΝ ΠΟΥ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΡΙΤΩΝ (ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ) ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

    || ||

    || 2011. || 2012.

    || Επιδοτήσεις || Άμεσες δράσεις || Σύνολο || Επιδοτήσεις || Άμεσες δράσεις || Σύνολο

    Προσωρινή κατανομή του προϋπολογισμού || 3.500 000 || 4.500.000 || 8.000.000 || 2.200.000 || 5.800.000 || 8.000.000

     Πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων σε ευρώ || 3.507.228 || 4.480.063 || 7.987.291 || 2.197.904 || 5.707.754 || 7.905.658

    % των πιστώσεων ανάληψης υποχρεώσεων || 100% || 100% || 100% || 100% || 98% || 99%

    Πληρωμές (* *) σε ευρώ || 2.440.123 || 3.939.636 || 6.379.759 || (*) || (*) || (*)

    % της εκταμίευσης/ ανάληψης υποχρεώσεων || 70% || 88% || 80% || (*) || (*) || (*)

    (*) Τα αριθμητικά στοιχεία δεν είναι ακόμη διαθέσιμα – οι περισσότερες δράσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί

    (**) Οι πληρωμές που αναφέρονται στον πίνακα δεν αφορούν μόνο την εκτέλεση του έτους Ν, αλλά περιλαμβάνουν τις πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν κατά τα έτη Ν και Ν +1 σχετικά με τις αναλήψεις υποχρεώσεων του έτους Ν.

    Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι έχει σημειωθεί βελτίωση των ποσοστών ανάληψης υποχρεώσεων και εκταμιεύσεων σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο αναφοράς, όπου το μέσο ποσοστό ανάληψης υποχρεώσεων σε μια τριετία έφθασε το 85% για τις επιδοτήσεις και το 96% για τις άμεσες δράσεις και ο μέσος συντελεστής πληρωμών 65% για επιδοτήσεις και 86% για άμεσες δράσεις. Οι πληρωμές είναι πάντοτε χαμηλότερες από τα ποσά για τα οποία είχε αρχικά αναληφθεί υποχρέωση. Όσον αφορά τις επιδοτήσεις, αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι, πρώτον, σε πολλές περιπτώσεις, το τελικό κόστος των δράσεων είναι χαμηλότερο εκείνου που είχε αρχικά προβλέψει ο δικαιούχος και, δεύτερον, από το γεγονός ότι δεν μπορούν να θεωρούνται επιλέξιμες όλες οι δαπάνες που δηλώνουν οι δικαιούχοι. Στην περίπτωση ανάληψης δράσεων με πρωτοβουλία της Επιτροπής, οι διαφορές είναι μικρότερες και οφείλονται στο γεγονός ότι οι αναλήψεις λαμβάνουν υπόψη όλες τις δυνατές προβλέψιμες δαπάνες, οι οποίες μερικές φορές είναι στην πραγματικότητα χαμηλότερες από τις αρχικά προβλεπόμενες, διότι κατά την υλοποίηση των σχεδίων γίνονται οικονομίες και λαμβάνονται μέτρα περισσότερο αποτελεσματικά ως προς το κόστος.

    VI.         ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

    Σκοπός των δράσεων επικοινωνίας σχετικά με την ΚΓΠ κατά την περίοδο που αφορά η έκθεση ήταν να ενημερωθεί και να ευαισθητοποιηθεί το ευρύ κοινό, καθώς και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, σχετικά με τα επιτεύγματα της κοινής γεωργικής πολιτικής για την επίτευξη ενός σύγχρονου, βιώσιμου και αποδοτικού γεωργικού τομέα στην Ευρώπη. Υπογράμμισαν επίσης τη σημασία της μεταρρύθμισης της ΚΓΠ για τη συνέχιση αυτής της διαδικασίας, ώστε να εξασφαλιστεί μια πιο δίκαιη και πιο πράσινη γεωργική πολιτική ικανή να συμβάλει ενεργά στην επίτευξη των στόχων της στρατηγικής «Ευρώπη 2020». Κατά την πραγματοποίηση αυτών των δράσεων ενημέρωσης ενισχύθηκαν οι προσπάθειες για την προώθηση ισχυρότερων συνεργειών μεταξύ των διαφόρων επικοινωνιακών δράσεων της Επιτροπής, των άλλων θεσμικών οργάνων της ΕΕ, της κοινωνίας των πολιτών και των κρατών μελών.

    [1]               COM (2003) 235 final της 8.5.2003· COM(2007) 324 final της 13.6.2007. COM (2009) 237 final της 20.5.2009 COM (2011) 294 final της 25.5.2011

    [2]               ΕΕ C 231/8 της 27.8.2010: ΕΕ C 212/22 της 19.7.2011.

    [3]               Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 2208/2002 της Επιτροπής της 12ης Δεκεμβρίου 21 για τον καθορισμό των λεπτομερειών εφαρμογής του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 814/2000 του Συμβουλίου για τα μέτρα ενημέρωσης στον τομέα της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΕΕ L 337 της 13.12.2002. σ. 21).

    Top