This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Document 52011AE0538
Opinion of the European Economic and Social Committee on the ‘Proposal for a directive of the European Parliament and of the Council amending Directive 2000/75/EC as regards vaccination against bluetongue’ COM(2010) 666 final — 2010/0326 (COD)
Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα «Πρόταση οδηγίας του Συμβουλίου για την τροποποίηση της οδηγίας 2000/75/ΕΚ όσον αφορά τον εμβολιασμό κατά του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου» COM(2010) 666 τελικό — 2010/0326(COD)
Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα «Πρόταση οδηγίας του Συμβουλίου για την τροποποίηση της οδηγίας 2000/75/ΕΚ όσον αφορά τον εμβολιασμό κατά του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου» COM(2010) 666 τελικό — 2010/0326(COD)
ΕΕ C 132 της 3.5.2011, p. 92–93
(BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)
3.5.2011 |
EL |
Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης |
C 132/92 |
Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα «Πρόταση οδηγίας του Συμβουλίου για την τροποποίηση της οδηγίας 2000/75/ΕΚ όσον αφορά τον εμβολιασμό κατά του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου»
COM(2010) 666 τελικό — 2010/0326(COD)
2011/C 132/18
Μόνος εισηγητής: ο κ. Ludvík JÍROVEC
Στις 26 Ιανουαρίου 2011 και σύμφωνα με το άρθρο 43 παρ. 2 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε να ζητήσει τη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα:
Πρόταση οδηγίας του Συμβουλίου για την τροποποίηση της οδηγίας 2000/75/ΕΚ όσον αφορά τον εμβολιασμό κατά του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου
COM(2010) 666 τελικό — 2010/0326(COD)
Το ειδικευμένο τμήμα «Γεωργία, αγροτική ανάπτυξη, περιβάλλον», στο οποίο ανατέθηκε η προετοιμασία των σχετικών εργασιών, υιοθέτησε τη γνωμοδότησή του στις 28 Φεβρουαρίου 2011.
Κατά την 470ή σύνοδο ολομέλειας, της 15ης και 16ης Μαρτίου 2011 (συνεδρίαση της 15ης Μαρτίου), η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή υιοθέτησε με 185 ψήφους υπέρ, 2 ψήφους κατά και 12 αποχές, την ακόλουθη γνωμοδότηση.
1. Συμπεράσματα και συστάσεις
1.1 Η ΕΟΚΕ συνιστά να τροποποιηθεί επίσης ο Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1266/2007 της Επιτροπής, της 26ης Οκτωβρίου 2007, σχετικά με τους κανόνες εφαρμογής της οδηγίας 2000/75/ΕΚ του Συμβουλίου όσον αφορά την καταπολέμηση, την παρακολούθηση και την επιτήρηση του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου και τους περιορισμούς στις μετακινήσεις ορισμένων ζώων ευπαθών ειδών.
1.2 Η ΕΟΚΕ υπενθυμίζει την κατάσταση που επικρατούσε όταν σταμάτησε ο εμβολιασμός κατά του αφθώδους πυρετού και της πανώλης των χοίρων. Ένα από τα κύρια επιχειρήματα υπέρ της κατάργησής του ήταν ότι το κόστος της εξάλειψης πιθανών εστιών της ασθένειας θα ήταν μικρότερο από αυτό του εμβολιασμού.
1.3 Η ΕΟΚΕ κρίνει σκόπιμο να εξετασθεί η πιθανότητα να αποφασίζουν επί του ζητήματος τα επιμέρους κράτη μέλη της Ένωσης, καθώς η επιδημιολογική κατάσταση των χωρών σε ζώνη εύκρατου κλίματος διαφέρει από αυτήν των χωρών της Μεσογείου, ενώ εξίσου διαφέρουν και τα είδη του καταρροϊκού πυρετού. Τα κράτη που επιλέγουν τον μη εμβολιασμό είναι σε θέση να ανιχνεύσουν την ασθένεια. Δεν απουσιάζει ο κίνδυνος από την προσέγγιση αυτή, καθώς νέα ασιατικά στελέχη θα ανιχνεύονται δυσκολότερα.
1.4 Η ΕΟΚΕ φρονεί πως η τροποποίηση της εν λόγω οδηγίας λαμβάνει ορθά υπόψη τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις στην παραγωγή εμβολίων, τα οποία μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν εκτός των περιοχών που υπόκεινται σε περιορισμούς μετακίνησης των ζώων. Αυτή η πρόταση τροποποίησης της οδηγίας διασφαλίζει ότι τα κράτη μέλη δεν θα υφίστανται πρόσθετη διοικητική επιβάρυνση πέραν αυτής που σχετίζεται με την ενημέρωση για την εφαρμογή ενός προγράμματος εμβολιασμού. Η εν λόγω πρόταση δεν αναμένεται να έχει σημαντικό κοινωνικό αντίκτυπο. Η ΕΟΚΕ στηρίζει πλήρως αυτόν τον στόχο και ως εκ τούτου επικροτεί την εν λόγω πρόταση.
2. Εισαγωγή και κύριο περιεχόμενο της ανακοίνωσης
2.1 Η εν λόγω πρόταση οδηγίας του Συμβουλίου τροποποιεί τους κανόνες εμβολιασμού που ρυθμίζονται μέχρι στιγμής από την οδηγία 2000/75/ΕΚ ώστε να τους κάνει πιο ευέλικτους, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι είναι πλέον διαθέσιμα αδρανοποιημένα εμβόλια, τα οποία μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν εκτός των περιοχών που υπόκεινται σε περιορισμούς μετακίνησης ζώων.
2.2 Η Επιτροπή θεωρεί ότι είναι αναγκαία η τροποποίηση της νομοθεσίας για να ληφθεί υπόψη η τεχνολογική πρόοδος στον τομέα της ανάπτυξης εμβολίων. Η προτεινόμενη τροποποίηση θα διευκολύνει την επιλογή στρατηγικής για την καταπολέμηση του καταρροϊκού πυρετού λαμβανομένης υπόψη της ιδιαίτερης κατάστασης των κρατών μελών, χωρίς περιττή παρέμβαση από την Ένωση.
2.3 Είναι πλέον ευρύτερα αποδεκτό ότι ο εμβολιασμός με αδρανοποιημένα εμβόλια είναι το προτιμώμενο μέσο για την καταπολέμηση του καταρροϊκού πυρετού και για την πρόληψη της κλινικής νόσου στην Ένωση. Η χρήση αυτών των εμβολίων επιτρέπει να ξεπερασθούν τα τρέχοντα εμπόδια για τον προληπτικό εμβολιασμό εκτός των περιοχών που υπόκεινται σε περιορισμούς μετακίνησης ζώων.
3. Παρατηρήσεις
3.1 Εδώ και τρία χρόνια υπάρχουν διαθέσιμα σύγχρονα αδρανοποιημένα εμβόλια κατά του καταρροϊκού πυρετού που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ασφαλώς εκτός των απαγορευμένων ζωνών. Κατά συνέπεια, τα κράτη μέλη είναι σε θέση να σχεδιάσουν τη δική τους στρατηγική πρόληψης και καταπολέμησης της ασθένειας χωρίς περιττή παρέμβαση από την Ένωση.
3.2 Διευρύνοντας το φάσμα των διαθέσιμων μέσων καταπολέμησης της ασθένειας, η εν λόγω πρόταση θα αμβλύνει τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες αυτής. Ωστόσο, είναι δύσκολο να ορίσουμε επακριβώς το μέγεθος των οφελών αυτών, καθώς θα εξαρτώνται από την απρόβλεπτη εξέλιξη της νόσου, η οποία δεν έχει πλέον εξωτικό χαρακτήρα στην Ευρώπη.
3.3 Η εν λόγω πρόταση δεν επηρεάζει τα υπάρχοντα μέτρα καταπολέμησης της ασθένειας. Συνεπώς, η πρόταση δεν θα έχει άμεσο αντίκτυπο στα ετήσια και πολυετή προγράμματα της ΕΕ για την εξάλειψη, την καταπολέμηση και την παρακολούθηση ορισμένων νοσημάτων των ζώων.
3.4 Επιτρέποντας την ευρεία χρήση εμβολιασμού στην Ένωση, η εν λόγω πρόταση έχει τη δυνατότητα να μειώσει τις άμεσες και έμμεσες ζημίες που προκλήθηκαν από τον καταρροϊκό πυρετό και, κατά συνέπεια, τον αρνητικό οικονομικό αντίκτυπό του.
3.5 Η πρόταση θα καταστήσει δυνατή την ευρύτερη χρήση του εμβολιασμού και τη δημιουργία μιας δυνητικά αυξημένης αγοράς για τις φαρμακευτικές εταιρείες που παράγουν τα αδρανοποιημένα εμβόλια κατά του καταρροϊκού πυρετού.
Βρυξέλλες, 15 Μαρτίου 2011
Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής
Staffan NILSSON