EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52010DC0538

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 27η ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΤΗΣ ΕΕ (2009)

/* COM/2010/0538 τελικό */

52010DC0538

/* COM/2010/0538 τελικό */ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 27η ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΤΗΣ ΕΕ (2009)


[pic] | ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ |

Βρυξέλλες, 1.10.2010

COM(2010) 538 τελικό

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

27η ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΤΗΣ ΕΕ (2009)

SEC(2010) 1143 SEC(2010) 1144

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

27η ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΤΗΣ ΕΕ (2009)

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Το 2007, στην ανακοίνωση της Επιτροπής με τίτλο «Μια Ευρώπη αποτελεσμάτων»[1], αναφερόταν ότι η Επιτροπή θα φροντίσει για την επικέντρωση της ετήσιας έκθεσης που υποβάλλει σε ζητήματα στρατηγικού χαρακτήρα, στην αξιολόγηση της ισχύουσας σήμερα νομοθεσίας και στις προτεραιότητες και τον προγραμματισμό των μελλοντικών εργασιών.

Η δομή της παρούσας έκθεσης θα είναι παρόμοια με αυτή του προηγούμενου έτους, με κάποιες τροποποιήσεις για να συμπεριληφθούν τα κύρια ζητήματα του 2009.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Εισαγωγή

Η συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΣΕΕ) και η συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ) άρχισαν να ισχύουν την 1η Δεκεμβρίου 2009. Αυτές οι συνθήκες τροποποιούν ορισμένες αρμοδιότητες της ΕΕ και προσθέτουν μερικά καθήκοντα ελέγχου και εφαρμογής του δικαίου για την Επιτροπή ενώ διατηρούν μερικούς από τους γενικούς κανόνες. Το άρθρο 4 της ΣΕΕ διατηρεί την πρωταρχική υποχρέωση των κρατών μελών να εξασφαλίζουν την ορθή εφαρμογή του δικαίου της ΕΕ [πρώην άρθρο 10 της συνθήκης για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (ΣΕΚ)]. Το άρθρο 17 της ΣΕΕ διατηρεί την ευθύνη της Επιτροπής να εξασφαλίζει την εφαρμογή του δικαίου της ΕΕ (πρώην άρθρο 211 της ΣΕΚ). Τα άρθρα 258 και 260 της ΣΛΕΕ αφορούν την εξουσία της Επιτροπής να κινεί διαδικασίες παράβασης (πρώην άρθρα 226 και 228 της ΣΕΚ). Το άρθρο 260 της ΣΛΕΕ περιλαμβάνει δύο νέα στοιχεία:

- η Επιτροπή μπορεί να ζητήσει από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Δικαστήριο) να επιβάλλει χρηματικές κυρώσεις σε κράτος μέλος για καθυστερημένη μεταφορά στο εθνικό δίκαιο οδηγίας που εκδόθηκε σύμφωνα με νομοθετική διαδικασία όταν υποβάλλει στο Δικαστήριο προσφυγή βάσει του άρθρου 258 της ΣΛΕΕ· και

- η Επιτροπή πρέπει απλώς να παράσχει στο κράτος μέλος τη δυνατότητα να υποβάλει παρατηρήσεις πριν από τη δεύτερη παραπομπή του στο Δικαστήριο σύμφωνα με το άρθρο 260 παράγραφος 2 της ΣΛΕΕ, μετά από την πρώτη έκδοση απόφασης σύμφωνα με το άρθρο 258 της ΣΛΕΕ.

Η Επιτροπή σχεδιάζει να εκδώσει ανακοίνωση για την ενημέρωση της προσέγγισής της όσον αφορά την εφαρμογή αυτών των διατάξεων.

Στο τέλος του 2009[2], το δίκαιο της ΕΕ περιλάμβανε, εκτός από τους κανόνες της συνθήκης, περί τους 6140 κανονισμούς και σχεδόν 1820 οδηγίες που ισχύουν στα 27 κράτη μέλη.

Γενικές στατιστικές για καταγγελίες και διαδικασίες παράβασης

Η διαδικασία παράβασης διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στην εξασφάλιση της ορθής εφαρμογής του δικαίου. Στο τέλος του 2009, το 77 % περίπου των καταγγελιών τέθηκαν στο αρχείο πριν από το πρώτο επίσημο στάδιο της διαδικασίας παράβασης· ένα επιπλέον 12 % περίπου του συνόλου τέθηκε στο αρχείο πριν από τη διατύπωση αιτιολογημένης γνώμης και ένα πρόσθετο 7 % περίπου πριν από την έκδοση απόφασης από το Δικαστήριο.

Στο τέλος του 2009, η Επιτροπή ασχολείτο με περίπου 2900 φακέλους καταγγελιών και παραβάσεων. Ο συνολικός αριθμός μειώθηκε κατά 16 % από το τέλος του 2008, με μείωση κατά 26 % των διαδικασιών που κινήθηκαν για μη ανακοίνωση μέτρων μεταφοράς οδηγιών στο εθνικό δίκαιο. Οι καταγγελίες αποτέλεσαν το 54 % του συνόλου ή το 63 % όλων των υποθέσεων που δεν αφορούν καθυστερημένη μεταφορά οδηγιών, ποσοστό που αντιπροσωπεύει μείωση της τάξης του 15% από το 2008. Ο αριθμός των υπό εξέταση υποθέσεων που κινήθηκαν αυτεπάγγελτα μέχρι το τέλος του 2009 μειώθηκε κατά 11% σε σύγκριση με τo 2008.

Οι καθυστερήσεις των απαιτούμενων μέτρων μεταφοράς κατά το 2009 έφθασαν το 51% του συνόλου κατά μέσο όρο, σε σύγκριση με το 55% για το 2008, ενώ ο αριθμός των οδηγιών των οποίων η προθεσμία μεταφοράς έληγε το 2009 ήταν μικρότερος.

Αν συγκρίνουμε τις περιόδους καταχώρισης παραβάσεων 1999-2003 και 1999-2008, διαπιστώνουμε ότι ο μέσος χρόνος που απαιτείται για τη διεκπεραίωση των παραβάσεων, από το άνοιγμα του φακέλου μέχρι την παραπομπή στο Δικαστήριο σύμφωνα με το άρθρο 258 της ΣΛΕΕ, μειώθηκε από περίπου 27 μήνες σε 24 μήνες. Ο απαιτούμενος μέσος χρόνος για τη διεκπεραίωση των διαδικασιών που κινούνται για μη ανακοίνωση των εθνικών μέτρων μεταφοράς των οδηγιών παρέμεινε γύρω στους 15 μήνες. Κατά το 2009, καταγράφηκαν 2 υποθέσεις δεύτερης παραπομπής στο Δικαστήριο βάσει του πρώην άρθρου 228 της συνθήκης ΕΚ (νυν άρθρο 260 της ΣΛΕΕ), σε σύγκριση με το 2008 όπου δεν καταγράφηκε καμία σχετική υπόθεση.

Η Επιτροπή σημειώνει ότι οι αλλαγές στις μεθόδους εργασίας της, οι οποίες τελούν υπό δοκιμή, επηρεάζουν τον όγκο των καταχωριζόμενων καταγγελιών και διαδικασιών παράβασης.[3] Δεδομένου ότι για την πλήρη επίτευξη αποτελεσμάτων από τις αλλαγές αυτές θα χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα, είναι πολύ νωρίς για να αντληθούν συμπεράσματα.

Αναφορές

Ο αριθμός των αναφορών προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θίγουν ζητήματα σχετικά με την ορθή εφαρμογή του δικαίου της ΕΕ εξαρτάται από την απόφαση των πολιτών, των επιχειρήσεων και της κοινωνίας των πολιτών να εκδηλώσουν με αυτόν τον τρόπο τις ανησυχίες τους. Ακόμη και αν οι περισσότερες αναφορές δεν αφορούν παραβάσεις, παρέχουν στο Κοινοβούλιο και την Επιτροπή χρήσιμες πληροφορίες για τα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες.

Οι περισσότερες αναφορές εξακολουθούν να αφορούν τους τομείς της προστασίας του περιβάλλοντος και της εσωτερικής αγοράς: 173 και 82 νέες αναφορές αντίστοιχα. Στο πεδίο της προστασίας του περιβάλλοντος, οι περισσότερες αναφορές είχαν ως αντικείμενο την αξιολόγηση των επιπτώσεων (52), τη φύση (50), τα λύματα (26), τη διαχείριση της ποιότητας των υδάτων και την προστασία των πόρων (17), την ποιότητα του αέρα και το θόρυβο (13) καθώς και τις βιομηχανικές εκπομπές (6). Στο πεδίο της εσωτερικής αγοράς, υποβλήθηκαν πολλές αναφορές σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων (28), τις υπηρεσίες (19), το δίκαιο των εταιρειών (10), τις δημόσιες συμβάσεις (8) και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (17). Επίσης, ξεχωριστή θέση κατείχαν τα θεμελιώδη δικαιώματα (43), η ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων (36), η ιθαγένεια και τα εκλογικά δικαιώματα (12) στον τομέα της δικαιοσύνης, ελευθερίας και ασφάλειας· η οδική ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένων της αναγνώρισης των αδειών οδήγησης και των κανόνων οδικής κυκλοφορίας (30)· η συγχρηματοδότηση έργων στο πλαίσιο της περιφερειακής πολιτικής (18)· και η κοινωνία της πληροφορίας (9).

Μεταξύ των πολλών και ποικίλων θεμάτων που καλύπτονται από τις αναφορές, μπορεί να γίνει ειδική μνεία των αναφορών που εφιστούν την προσοχή στην κατάσταση με τα απόβλητα στην Καμπανία της Ιταλίας, καθώς και σε ένα ευρύτερο φάσμα ζητημάτων σχετικών με τη διαχείριση των αποβλήτων, ιδίως στην Ελλάδα και την Ισπανία. Στην εσωτερική αγορά, πολλές αναφορές εντόπιζαν μερικές φορές πολύπλοκες πτυχές ατομικών περιπτώσεων αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων. Όσον αφορά τον τομέα των υπηρεσιών εν γένει, οι περιορισμοί στις δραστηριότητες των φαρμακείων και των τυχερών παιχνιδιών και του αθλητισμού βρίσκονταν στο επίκεντρο ενώ όσον αφορά τον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, τα πιστωτικά ιδρύματα, οι κινητές αξίες, η ελεύθερη κυκλοφορία κεφαλαίων και ζητήματα πληρωμών απαίτησαν τη μεγαλύτερη προσοχή. Υπεβλήθησαν πολλές αναφορές όσον αφορά τη διαδικασία παράβασης που εκκρεμεί επί του παρόντος ενώπιον του Δικαστηρίου σχετικά με την πολεοδομική νομοθεσία στη Βαλένθια.[4]

ΤΡΕΧΟΝΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ, ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ

Καθυστερήσεις στη μεταφορά στο εθνικό δίκαιο και στην ανακοίνωση μέτρων μεταφοράς κ αι προληπτικές ενέργειες

α) Καθυστερημένη μεταφορά στο εθνικό δίκαιο

Παρά την πρόσφατη βελτίωση του συνολικού ελλείμματος μεταφοράς, ο αριθμός των υποθέσεων παράβασης που κινήθηκαν για καθυστερημένη μεταφορά οδηγιών στο εθνικό δίκαιο συνέχισε να αποτελεί σημαντική πηγή ανησυχίας. Κατεγράφη μεγάλος αριθμός υποθέσεων για τα εξής θέματα: ιατρικά βοηθήματα (22 νέες υποθέσεις), συνθήκες εργασίας στους διαλειτουργικούς διασυνοριακούς σιδηροδρόμους (17), τροποποιημένοι κανόνες για τα συστήματα εγγύησης των καταθέσεων (17) και οδηγία για την προστασία των υπόγειων υδάτων (17). Η καθυστερημένη μεταφορά στο εθνικό δίκαιο ήταν επίσης συχνή στον τομέα της τεχνικής ενημέρωσης των οδηγιών για τις επιχειρήσεις. Σε 24 κράτη μέλη διαβιβάστηκαν προειδοποιητικές επιστολές για καθυστερημένη ή μη επαρκή ανακοίνωση των μέτρων μεταφοράς στον τομέα προτεραιότητας των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Μερικές φορές, η καθυστέρηση ήταν παρατεταμένη: εκδόθηκαν αποφάσεις του Δικαστηρίου σε επτά υποθέσεις σχετικά με την οδηγία του 2005 για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων, δεδομένου ότι οι μεταφορές αυτές είχαν καθυστερήσει περισσότερο από δύο έτη. Στον τομέα του δικαίου των εταιρειών, της εταιρικής διακυβέρνησης και της καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, καταγράφηκαν περίπου 140 διαδικασίες παράβασης για καθυστερημένη μεταφορά, εκ των οποίων οι 11 έφθασαν στο στάδιο της έκδοσης απόφασης από το Δικαστήριο. Τέσσερις υποθέσεις έφθασαν στο στάδιο της έκδοσης απόφασης από το Δικαστήριο σχετικά με την οδηγία 2004/83 για το καθεστώς υπηκόων τρίτων χωρών ή απάτριδων ως προσφύγων. Στον τομέα της δικαιοσύνης σε αστικές υποθέσεις, η Ελλάδα παραπέμφθηκε στο Δικαστήριο για δεύτερη φορά με αίτημα επιβολής χρηματικών κυρώσεων λόγω της καθυστέρησης, για περισσότερο από τρία έτη, της μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο της οδηγίας 2004/80 για την αποζημίωση των θυμάτων εγκληματικών πράξεων.

Συμπέρασμα : Η καθυστέρηση στη μεταφορά στο εθνικό δίκαιο και στην ανακοίνωση μέτρων μεταφοράς συνεχίζουν να αποτελούν διαδεδομένο και συστηματικό πρόβλημα, το οποίο επηρεάζει τόσο την τεχνική ενημέρωση μέτρων που είναι σημαντικά για τη βιομηχανία της ΕΕ όσο και τις πολιτικές με προτεραιότητα της ΕΕ και τα μέτρα που ενδιαφέρουν τους μεμονωμένους πολίτες. Παρόλο που αυτό το έτος καταγράφηκε κάποια βελτίωση σε σχέση με το προηγούμενο, η εκτεταμένη και συνεχής καθυστέρηση συνεχίζει να υπονομεύει την επίτευξη των στόχων της ΕΕ.

β) Προληπτικά μέτρα

Συνεχίστηκε η δημιουργία δικτύων επαφών για τη μεταφορά στο εθνικό δίκαιο οδηγιών και διαδικτυακών εργαλείων ερωτήσεων και απαντήσεων. Καλό παράδειγμα αποτελεί το διαδικτυακό εργαλείο που δημιουργήθηκε για την οδηγία 2007/64 για τις υπηρεσίες πληρωμών, το οποίο αργότερα επεκτάθηκε στην οδηγία 2009/110 για το ηλεκτρονικό χρήμα. Περιλαμβάνει πληροφορίες για την ίδια την οδηγία και την πρόοδο της μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης επιλογών. Παρομοίως, στον τομέα των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών, δημιουργήθηκε δημόσια βάση δεδομένων που περιλαμβάνει τα κείμενα των εθνικών νομοθεσιών, της ευρωπαϊκής και της εθνικής νομολογίας.

Οι ομάδες εμπειρογνωμόνων διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο αφενός στη μεταφορά στο εθνικό δίκαιο και την εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ, και αφετέρου στις σημαντικές εξελίξεις σε τομείς όπως η προσωρινή εργασία μέσω πρακτορείων, η ευρωπαϊκή επιτροπή επιχείρησης και η ασφάλεια των αερομεταφορών. Καταρτίστηκαν κατευθυντήριες γραμμές για την ερμηνεία και βοηθήματα για τους ενδιαφερόμενους φορείς σε τομείς όπως η διαχείριση των κραδασμών και του θορύβου κατά την εργασία, οι διαδικασίες προσφυγής στον τομέα των δημόσιων συμβάσεων και η επιθεώρηση της προμήθειας ιστών και κυττάρων. Εκδόθηκαν κατευθυντήριες γραμμές για την εμπορία φυτοπροστατευτικών προϊόντων (47 συνολικά) και για την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης.

Η ομάδα για τη μεταφορά στο εθνικό δίκαιο της οδηγίας για τις υπηρεσίες πληρωμών συνεδρίασε δέκα φορές από τον Ιανουάριο του 2008, και στις συνεδριάσεις αυτές συμμετείχαν εκπρόσωποι της αγοράς πληρωμών και των καταναλωτών, συγκεντρώθηκαν περί τις 300 ερωτήσεις, και διατυπώθηκαν γραπτές παρατηρήσεις που συνέβαλαν σε κοινή κατανόηση. Εξακολουθούν να πραγματοποιούνται συνεδριάσεις της ομάδας επαφών για να εξεταστεί ο τρόπος εκπλήρωσης των απαιτήσεων της οδηγίας για την επιστροφή των παρανόμων υπηκόων τρίτων χωρών, καθώς και εργαστήρια στα οποία προσκαλούνται διεθνείς οργανισμοί και ΜΚΟ.

Συνεχίστηκε το σημαντικό έργο πρόληψης στο πλαίσιο της οδηγίας 98/34 με συμβουλές και καθοδήγηση που παρασχέθηκαν από την Επιτροπή και τα κράτη μέλη σχετικά με περισσότερα από 700 εθνικά σχέδια τεχνικών κανονισμών για προϊόντα που δεν εμπίπτουν στην εναρμόνιση της ΕΕ και στις υπηρεσίες της κοινωνίας της πληροφορίας. Η επιτροπή τεχνικών προτύπων και κανονισμών συνεδρίασε τρεις φορές για να συζητήσει τη λειτουργία της οδηγίας ενώ μια νέα ομάδα εργασίας δημιουργήθηκε για την εξέταση των πιθανών εξελίξεων.

Η υλοποίηση και η εφαρμογή της οδηγίας για τις υπηρεσίες αποτέλεσε αντικείμενο 20 διμερών συνεδριάσεων με τα κράτη μέλη και 9 συνεδριάσεων ομάδων εμπειρογνωμόνων.

Με τον κανονισμό 1211/2009 ιδρύθηκε νέος Φορέας Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες (BEREC) για να εξασφαλίσει μεταξύ άλλων την περαιτέρω ανάπτυξη συνεπών ρυθμιστικών πρακτικών στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες. Με τον κανονισμό 713/2009 ιδρύθηκε ο Οργανισμός Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER) για να εξασφαλίσει ολοκληρωμένο πλαίσιο για την ενιαία εφαρμογή της εσωτερικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

Μετά την έναρξη ισχύος της ΣΕΕ, ο τομέας της αστυνομικής και δικαστικής συνεργασίας σε ποινικές υποθέσεις διέπεται, με την επιφύλαξη μεταβατικής περιόδου, από τις ίδιες διαδικασίες και κανόνες όπως η υπόλοιπη νομοθεσία της ΕΕ. Μια σειρά μέτρων σχεδιάσθηκαν για τη βελτίωση της εφαρμογής του κεκτημένου, μεταξύ άλλων: η διοργάνωση περιφερειακών εργαστηρίων με εθνικούς νομοθέτες και επαγγελματίες· η απλούστευση των επαφών και των διμερών συνεδριάσεων με εθνικούς διοικητικούς υπαλλήλους· η δημοσίευση εγχειριδίων· η στήριξη δικτύων ενδιαφερόμενων φορέων και η συμμετοχή των υπηρεσιών της Επιτροπής στην εθνική κατάρτιση των ασκούντων δικαστικά επαγγέλματα.

Επίσης, η Επιτροπή επανεξέτασε το συνολικό φάσμα προληπτικών μέτρων που χρησιμοποιούνται με τα κράτη μέλη στην ομάδα εμπειρογνωμόνων για την υλοποίηση και την εφαρμογή του δικαίου της ΕΕ με σκοπό την εξασφάλιση της διαφάνειας και τον εντοπισμό χρήσιμων εξελίξεων.

Συμπέρασμα : Η Επιτροπή καλεί τα κράτη μέλη να συμμετάσχουν ενεργά στον εντοπισμό και την υιοθέτηση προληπτικών μέτρων για κάθε νέο νομοθετικό μέτρο, μειώνοντας με τον τρόπο αυτό την ανάγκη προσφυγής σε μακροπρόθεσμη δικαστική ερμηνεία ή νομοθετική αναθεώρηση.

Πίνακες αντιστοιχίας και αξιολόγηση της συμμόρφωσης της νομοθεσίας των κρατών μελών με τις απαιτήσεις των οδηγιών της ΕΕ

Οι πίνακες αντιστοιχίας αποτελούν ένα από τα κύρια στοιχεία των προληπτικών ενεργειών, με την απαρίθμηση των κανονιστικών διατάξεων των κρατών μελών που μεταφέρουν στο εθνικό νομικό σύστημα τις υποχρεώσεις των οδηγιών. Οι πίνακες αυτοί βοηθούν αρχικά στην εξασφάλιση της συμμόρφωσης των σχεδίων μέτρων μεταφοράς. Σε επόμενο στάδιο, βοηθούν στη διασφάλιση της πλήρους και ορθής ολοκλήρωσης της διαδικασίας μεταφοράς και επίσης βοηθούν τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές να κατανοήσουν τον τρόπο μεταφοράς του δικαίου της ΕΕ στο εθνικό δίκαιο. Διευκολύνουν τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών και της Επιτροπής κατά την εξέταση της μεταφοράς, επιτρέποντας τον έγκαιρο εντοπισμό των προβλημάτων και τον διάλογο. Επίσης, συμβάλλουν στη διαφάνεια του δικαίου και την πρόσβαση στο δίκαιο, επισημαίνοντας τις νομικές διατάξεις σχετικά με τα διαφορετικά συμφέροντα των πολιτών και των επιχειρήσεων. Οι πίνακες αυτοί μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στις εργασίες που πραγματοποιούνται στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη σύνδεση της ΕΕ με τις εθνικές βάσεις δεδομένων που περιλαμβάνουν νομοθετικά κείμενα.

Η Επιτροπή θα συνεχίσει να επικαλείται την ανάγκη για πίνακες αντιστοιχίας σε συζήτηση με τα κράτη μέλη και τα άλλα θεσμικά όργανα.

Συμπεράσματα : Οι πίνακες αντιστοιχίας συμβάλλουν στη διαφάνεια και βελτιώνουν την πρόσβαση στο δίκαιο. Αντιπροσωπεύουν σημαντικό στοιχείο της συνεργασίας των κρατών μελών με την Επιτροπή για την εξασφάλιση της ορθής εφαρμογής των οδηγιών. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να ζητεί στήριξη από όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ για τη γενικευμένη διαβίβαση αυτών των πινάκων.

Διαχείριση των άρθρων της Συνθήκης και της νομοθεσίας της ΕΕ από ομάδες εμπειρογνωμόνων

Η Επιτροπή συνέχισε την ανάπτυξη των εργασιών διαχείρισης του δικαίου της ΕΕ με τα κράτη μέλη μέσω ομάδων εμπειρογνωμόνων.

Η ομάδα εμπειρογνωμόνων για τις αρμόδιες για την έγκριση τύπου αρχές (TAAEG) δημιουργήθηκε για να εξασφαλίσει την ομοιόμορφη εφαρμογή των τεχνικών απαιτήσεων για την εμπορία μηχανοκίνητων οχημάτων που συνδέονται με το σύστημα το οποίο καθίσταται υποχρεωτικό το 2012. Η ομάδα συντονιστών εξέδωσε κώδικα δεοντολογίας για τις εθνικές διοικητικές πρακτικές στο πλαίσιο της οδηγίας για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων (2005/36) προκειμένου να διευκρινισθούν οι απαιτήσεις της οδηγίας και οι βέλτιστες πρακτικές στην εφαρμογή της. Στον τομέα των επιτρεπόμενων ισχυρισμών διατροφής και υγείας στην επισήμανση των τροφίμων (κανονισμός 1924/2006), πραγματοποιήθηκαν συνεδριάσεις με τα κράτη μέλη σε μηνιαία βάση για τη διαχείριση περίπου 44.000 ισχυρισμών από τα κράτη μέλη.

Μετά την απόφαση Metock[5], στην ομάδα εμπειρογνωμόνων για την εφαρμογή της οδηγίας 2004/38 συζητήθηκαν κατευθυντήριες γραμμές πριν από την έναρξη προγράμματος διμερών συνεδριάσεων με όλα τα κράτη μέλη για τη μεταφορά στο εθνικό δίκαιο των κανόνων της ΕΕ για την ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών και των μελών της οικογένειάς τους.

Τον Ιανουάριο του 2009, η ΕΕ αντέδρασε αποτελεσματικά στη μεγάλη κρίση του φυσικού αερίου κατά την οποία σημειώθηκαν μεγάλες διακοπές στον εφοδιασμό. Η ασφάλεια του εφοδιασμού εξασφαλίστηκε αποτελεσματικά μέσω κοινής απάντησης, με βάση τις εργασίες της ομάδας συντονισμού για το φυσικό αέριο, που συστάθηκε με την οδηγία 2004/67/ΕΚ του Συμβουλίου, επιβεβαιώνοντας ότι η προσέγγιση της ΕΕ μπορεί να ανταποκρίνεται στις ιδιαιτερότητες όλων των κρατών μελών και ότι η κοινή δράση είναι η πλέον αποτελεσματική.

Στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, η ομάδα για τη μεταφορά της οδηγίας για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις συνέχισε τις εργασίες της σχετικά με θέματα ερμηνείας και διευκρίνισης, για να διασφαλίσει τη συνεκτική εφαρμογή των υφιστάμενων κανόνων. Βοήθησε την Επιτροπή κατά την εκπόνηση των δύο οδηγιών εφαρμογής και της πρότασης της Επιτροπής για την προληπτική αντιμετώπιση των πράξεων επανατιτλοποίησης. Αυτά τα μέτρα απάντησαν στη χρηματοπιστωτική κρίση, ενισχύοντας τους κανόνες για τη ρευστότητα, τα μεγάλα χρηματοδοτικά ανοίγματα και την ποιότητα του κεφαλαίου, και προβαίνοντας ταυτόχρονα στις αναγκαίες επείγουσες ενέργειες για τη διατήρηση της εμπιστοσύνης στα συστήματα εγγύησης καταθέσεων.

Επίσης, συστάθηκε νέα ομάδα εμπειρογνωμόνων για τη διαχείριση του Natura 2000 με σκοπό τη συλλογή και ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές, συμπεριλαμβανομένης της συμφιλίωσης της διατήρησης της φύσης με την οικονομική ανάπτυξη.

Συμπεράσματα : Τα παραδείγματα αυτά επιβεβαιώνουν τη μεγάλη ποικιλία και τον όγκο των εργασιών διαχείρισης που απαιτούνται μεταξύ της Επιτροπής και των κρατών μελών για τη μεγιστοποίηση των οφελών της νομοθεσίας της ΕΕ.

Παροχή πληροφοριών και επίλυση προβλημάτων προς όφελος των πολιτών, των επιχειρήσεων και της κοινωνίας των πολιτών και καταχώριση και διαχείριση καταγγελιών

Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν πού να βρίσκουν το είδος των πληροφοριών που αναζητούν. Η Επιτροπή έχει αναπτύξει σειρά υπηρεσιών για τον σκοπό αυτό. Οι πολίτες πρέπει να μπορούν να βρίσκουν τη σωστή υπηρεσία για τις ανάγκες τους. Η Επιτροπή συνεχίζει να βελτιώνει την πρόσβαση, την ενημέρωση και τη βοήθεια σχετικά με τα δικαιώματα και τις ευκαιρίες μέσω της περαιτέρω ανάπτυξης της δικτυακής πύλης «Η Ευρώπη σου».[6]

Η διαδικασία καταγγελιών αποτελεί μια ειδική πηγή πληροφοριών για την Επιτροπή και μια διαδικασία με την οποία οι πολίτες και οι επιχειρήσεις μπορούν να εκφράσουν τις ανησυχίες τους σχετικά με την ορθή εφαρμογή του δικαίου της ΕΕ. Μέχρι τον Οκτώβριο του 2009 η Επιτροπή χρησιμοποιούσε ένα σύστημα[7] βάσει του οποίου γινόταν μια αρχική αξιολόγηση των εισερχόμενων επιστολών για να αποφασισθεί εάν υπήρχαν επαρκείς ενδείξεις δυνητικής παράβασης που να δικαιολογούν την καταχώρισή τους ως καταγγελιών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ορισμένες επιστολές να μην καταχωρίζονται ως καταγγελίες.

Το γεγονός αυτό δημιούργησε ανησυχία στους αποστολείς αλληλογραφίας, στο Κοινοβούλιο και στον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή. Από τον Οκτώβριο του 2009, η Επιτροπή δοκιμάζει μια νέα μέθοδο σύμφωνα με την οποία όλες οι επιστολές σχετικά με την εφαρμογή του δικαίου της ΕΕ αποτελούν αντικείμενο ειδικής καταχώρισης και όλες οι επιστολές που περιλαμβάνουν σαφείς ενδείξεις ότι συνιστούν καταγγελίες σχετικά με την εφαρμογή του δικαίου της ΕΕ καταχωρίζονται ως καταγγελίες, παρέχοντας με αυτόν τον τρόπο μια περισσότερο άμεση και θετική απόκριση στους πολίτες. Η μέθοδος αυτή αρχίζει να παράγει την αναμενόμενη σημαντική αύξηση των καταχωρισμένων καταγγελιών, ανεξαρτήτως περιεχομένου. Ένα πλήρες έτος λειτουργίας αυτής της νέας μεθόδου θα πρέπει να παράσχει επαρκή βάση ώστε η Επιτροπή να εξετάσει την ενοποίηση ορισμένων βελτιώσεων στην αναδιατύπωση της ανακοίνωσης του 2002.

Κατά τη διάρκεια του 2009, το SOLVIT κλήθηκε να διαχειριστεί περαιτέρω αύξηση κατά 50% του όγκου των φακέλων επιπλέον της αύξησης κατά 22% το προηγούμενο έτος, ενώ διατήρησε σταθερό υψηλό επίπεδο επιτυχίας της τάξης του 86%. Τα δικαιώματα διαμονής, η κοινωνική ασφάλιση, τα επαγγελματικά προσόντα και η ελευθερία παροχής υπηρεσιών βρίσκονταν σε υψηλή θέση ανάμεσα στα ερωτήματα που τέθηκαν. Το SOLVIT συνέχισε να αυξάνει την αξία και την αποτελεσματικότητά του, προσφέροντας βοήθεια και λύσεις στους πολίτες και στις επιχειρήσεις, και διαδραματίζοντας ταυτόχρονα σημαντικό ρόλο στον εντοπισμό των διαρθρωτικών εμποδίων της ελεύθερης κυκλοφορίας.

Η πρώτη έκθεση αξιολόγησης της πρωτοβουλίας «EU Pilot» εκδόθηκε τον Μάρτιο 2010.[8] Ενόψει της επιτυχίας του σχεδίου, η Επιτροπή πρότεινε την επέκταση του «EU Pilot» σε όλα τα κράτη μέλη και τη γενικευμένη χρήση του στην επιδίωξη της ταχείας επίλυσης των δυνητικών παραβάσεων του δικαίου της ΕΕ.

Η στενή συνεργασία μεταξύ της Επιτροπής και των κρατών μελών σε όλα τα επίπεδα κυβέρνησης είναι επίσης ζωτική για τη βελτίωση της ορθής εφαρμογής του δικαίου της ΕΕ από τα κράτη μέλη και τη μείωση του όγκου των καταγγελιών. Επίσης, είναι αναγκαίο να βελτιωθεί η διάδοση των γνώσεων αναφορικά με τη νομοθεσία της ΕΕ μεταξύ των ασκούντων νομικά επαγγέλματα, να ενισχυθεί η κατάρτιση σε θέματα σχετικά με την ΕΕ και να δοθεί η δυνατότητα πρόσβασης σε πληροφορίες όλων όσοι συμμετέχουν στην εφαρμογή του δικαίου της ΕΕ, για παράδειγμα μέσω της δικτυακής πύλης e-Justice.

Συμπεράσματα : Η Επιτροπή σχεδιάζει να επανεξετάσει τη γενική της πολιτική σχετικά με την καταχώριση των καταγγελιών και τις σχέσεις με τους καταγγέλλοντες με γνώμονα την πείρα που αποκτήθηκε από τις νέες μεθόδους οι οποίες βρίσκονται υπό δοκιμή. Οριζόντια μέσα, όπως το SOLVIT και η πρωτοβουλία «EU Pilot», συνεχίζουν να αναπτύσσονται και να αποδεικνύουν την αξία τους, επιλύοντας με ταχύτητα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις . Η πρωτοβουλία «EU Pilot» συμπληρώνει αποτελεσματικά το σύνολο των μέσων που προορίζονται για τη διασφάλιση της εφαρμογής του δικαίου της ΕΕ, επιτρέπει την ταχεία διευθέτηση των παραβάσεων χωρίς προσφυγή σε επίσημες διαδικασίες ή την προετοιμασία του εδάφους όπου οι διαδικασίες αυτές είναι απαραίτητες. Η Επιτροπή αναγνωρίζει το υψηλό επίπεδο δέσμευσης που επιδεικνύουν τα κράτη μέλη για την εξασφάλιση της επιτυχίας αυτών των μέσων. Η ίδια αναλαμβάνει την υποχρέωση να συνεχίσει να συνεργάζεται στενά για την ανάπτυξη αυτής της εταιρικής σχέσης και καλεί όλα τα κράτη μέλη να συμμετάσχουν στην περαιτέρω ανάπτυξη της πρωτοβουλίας «EU Pilot».

Ζητήματα εκτέλεσης

Ο κανονισμός REACH (1907/2006) πρόκειται να εκτελεσθεί ιδίως μέσω συστήματος επίσημων ελέγχων και άλλων ενεργειών στο επίπεδο των κρατών μελών, που ακόμα αναπτύσσονται, καθώς οι κύριες υποχρεώσεις REACH εισάγονται σταδιακά. Η εκτέλεση των υποχρεώσεων περιορισμού της εμπορίας ορισμένων χημικών προϊόντων άρχισε το δεύτερο εξάμηνο του 2009. Τα πορίσματα μιας μελέτης για τις εθνικές κυρώσεις προβλέπεται να συζητηθούν με τα κράτη μέλη το 2010 για να διασφαλισθεί η συνοχή.

Το 2009 η Επιτροπή εκπόνησε έκθεση για τα πρώτα δύο έτη εφαρμογής του κανονισμού 2006/2004 σχετικά με τη συνεργασία για την προστασία των καταναλωτών και εξέδωσε ανακοίνωση για την «επιβολή του κοινοτικού καταναλωτικού κεκτημένου», που προσδιόρισε πέντε τομείς για περαιτέρω εργασίες.[9]

Επίσης, η Επιτροπή επανεξέτασε και ενίσχυσε τις κατευθυντήριες γραμμές για το σύστημα ταχείας ανταλλαγής πληροφοριών της ΕΕ σχετικά με επικίνδυνα καταναλωτικά προϊόντα (RAPEX) στο πλαίσιο της οδηγίας 2001/95. Επιπλέον, δημιουργήθηκε ένα πλαίσιο για τη μέτρηση της αποτελεσματικότητας των μέτρων εκτέλεσης σε εθνικό επίπεδο. Εξάλλου, η Επιτροπή εκπονεί κανονισμό που θα εκδοθεί κατ’ εφαρμογή του κανονισμού 216/2008 για τη θέσπιση κοινών κανόνων στον τομέα της πολιτικής αεροπορίας ώστε να προβλέπονται ενδιάμεσες κυρώσεις στην ακύρωση πιστοποίησης.

Οι διαδικασίες παράβασης εξασφαλίζουν την ορθή ερμηνεία του δικαίου της ΕΕ και τη διόρθωση των παραβάσεων. Οι εθνικές διοικητικές και δικαστικές διαδικασίες επιτρέπουν την επανεξέταση των ενεργειών των αρχών των κρατών μελών. Μερικές φορές, θεωρήθηκε ότι έπρεπε η νομοθεσία της ΕΕ να περιλαμβάνει διατάξεις για διαδικασίες προσφυγής, για παράδειγμα, όσον αφορά την πρόσβαση σε περιβαλλοντικές πληροφορίες, τις περιβαλλοντικές αξιολογήσεις επιπτώσεων και τις αποφάσεις για άδειες στον τομέα της ολοκληρωμένης πρόληψης και ελέγχου της ρύπανσης, τις δημόσιες συμβάσεις ή το ρυθμιστικό πλαίσιο για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες.

Πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στα μέτρα εκτέλεσης για την εκπόνηση νέων νομοθετικών πράξεων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων επανεξέτασης αποφάσεων ή προσφυγής κατ' αυτών, για να εξασφαλισθεί η αποτελεσματική εφαρμογή. Είναι δυνατό να βελτιωθούν οι υφιστάμενες μέθοδοι εκτέλεσης ή να καθιερωθούν άλλες μέθοδοι, ανάλογα με το χαρακτήρα και τον όγκο των ζητημάτων που προκύπτουν σε διάφορους τομείς.

Όπου η νομοθεσία της ΕΕ αναφέρεται σε τέτοια μέτρα, αυτά πρέπει να χρησιμοποιούνται και να αξιολογείται η καταλληλότητά τους. Επομένως, η Επιτροπή θα εστιάσει τη δραστηριότητά της στην ορθή εφαρμογή αυτών των διαδικασιών, στην επανεξέταση και στην υποβολή εκθέσεων για τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα τους όσον αφορά τους στόχους τους, και θα αποφύγει να τα υποκαταστήσει με δικές της ενέργειες για να μην υπονομεύσει το ρόλο τους.

Το 2009 η Επιτροπή ανέπτυξε περαιτέρω την πρακτική της όσον αφορά τη διοργάνωση επιθεωρήσεων, ενίοτε σε συνεργασία με τους Οργανισμούς. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας πραγματοποίησε αριθμό ρεκόρ επισκέψεων που κατέληξαν σε αιτήματα επείγουσας διόρθωσης ορισμένων σημαντικών ζητημάτων μη συμμόρφωσης. Πραγματοποιήθηκαν περίπου 200 επιθεωρήσεις για να διασφαλισθεί η αποτελεσματικότητα των εθνικών μέτρων για την ασφάλεια στη θάλασσα, ιδίως όσον αφορά τις αξιολογήσεις των λιμένων και των πλοίων καθώς και την αποτελεσματική εφαρμογή των σχεδίων ασφάλειας.

Συμπεράσματα : Η Επιτροπή επιβεβαιώνει την ανάγκη αυξημένης εστίασης σε αποτελεσματικά μέσα για να εξασφαλισθεί η εφαρμογή του δικαίου της ΕΕ. Μπορεί να πρόκειται για μέσα οριζόντιας εφαρμογής ή για μέσα σχεδιασμένα για ειδικούς τομείς. Όπου η νομοθεσία της ΕΕ αναφέρεται σε εθνικές διαδικασίες, η Επιτροπή θα δώσει προτεραιότητα στην εφαρμογή και την επανεξέταση της απόδοσης αυτών των διατάξεων εκτέλεσης, αποφεύγοντας αντικρουόμενες ή εναλλακτικές ενέργειες. Οι επιθεωρήσεις, που έχουν καθιερωθεί εδώ και καιρό όσον αφορά την υγεία των ανθρώπων, χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο σε άλλους τομείς όπως η ασφάλεια και η προστασία των μεταφορών, όπου μπορούν να διαδραματίσουν αποφασιστικό ρόλο στην επιβεβαίωση της ερμηνείας του δικαίου και στη διασφάλιση της ορθής εφαρμογής του, επιβεβαιώνοντας με αυτό τον τρόπο σταθερή δέσμευση για την επίτευξη αποτελεσμάτων.

Ο ρόλος της διαδικασίας παράβασης

Στην ανακοίνωση του 2007 με τίτλο «Μια Ευρώπη αποτελεσμάτων» καθορίστηκε η τρέχουσα πολιτική που ακολουθεί η Επιτροπή για να διασφαλίσει την ορθή εφαρμογή του δικαίου της ΕΕ. Επεξηγήθηκε ότι οι ετήσιες εκθέσεις της Επιτροπής θα επικεντρώνονται πλέον σε ζητήματα στρατηγικού χαρακτήρα, στην αξιολόγηση της ισχύουσας σήμερα νομοθεσίας στους διάφορους τομείς και στις προτεραιότητες και τον προγραμματισμό των μελλοντικών εργασιών. Το έγγραφο εργασίας των υπηρεσιών της Επιτροπής που προσαρτάται στην παρούσα έκθεση περιλαμβάνει λεπτομερείς ενδείξεις για τους διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των προτεραιοτήτων στη διαχείριση των παραβάσεων.

Επί του παρόντος έχουν καθοριστεί προτεραιότητες σε όλο το φάσμα των εργασιών ελέγχου της Επιτροπής έως το επίπεδο των μεμονωμένων καταγγελιών και διαδικασιών παράβασης σύμφωνα με τα κριτήρια που θεσπίστηκαν στην ανακοίνωση του 2007. Η πρόοδος των εργασιών για τις καταγγελίες και τις παραβάσεις επανεξετάζεται τακτικά υπό το πρίσμα του χαρακτήρα της υπόθεσης και των κριτηρίων αναφοράς. Δίδεται ιδιαίτερη προσοχή σε υποθέσεις που εκκρεμούν για μεγάλο χρονικό διάστημα ή για τις οποίες δεν έχει σημειωθεί προσφάτως ικανοποιητική πρόοδος. Η αιτιολόγηση της καθυστέρησης στην επεξεργασία ορισμένων υποθέσεων λαμβάνεται υπόψη, για παράδειγμα, όταν προωθείται μια διαφορετική υπόθεση που θα χρησιμοποιηθεί ως δοκιμή ή όταν γίνεται παραπομπή από εθνικό δικαστήριο για την έκδοση προδικαστικής απόφασης από το Δικαστήριο σχετικά με το ίδιο θέμα. Όταν εκκρεμεί διαδικασία ενώπιον εθνικού δικαστηρίου, η Επιτροπή θα μπορούσε να μελετήσει το κλείσιμο των φακέλων για τους οποίους δεν έχει λάβει ακόμα κάποιο επίσημο μέτρο στο πλαίσιο της διαδικασίας παράβασης και να αναστείλει τις εκκρεμείς διαδικασίες παράβασης, ιδίως σε περιπτώσεις όπου η εθνική διαδικασία έχει το ίδιο αντικείμενο με τη διαδικασία παράβασης, δεδομένου ότι μόλις ολοκληρωθεί η εθνική δικαστική διαδικασία, η Επιτροπή θα διαθέτει μια σαφή βάση για να αποφασίσει τον τρόπο με τον οποίο θα δράσει περαιτέρω. Σε αυτές τις υποθέσεις, η Επιτροπή θα εξακολουθήσει να είναι πρόθυμη να εξετάσει τις ανησυχίες των πολιτών που συνεχίζουν να υφίστανται και μετά την ολοκλήρωση της εθνικής διαδικασίας.

Συμπεράσματα : Οι προτεραιότητες που καθορίζονται στο συνοδευτικό έγγραφο αυτής της έκθεσης με τίτλο «Κατάσταση στους διάφορους τομείς» έχουν σχεδιασθεί για να διασφαλίσουν ότι η Επιτροπή εστιάζεται στις ενέργειες που είναι πιθανότερο να διασφαλίσουν την έγκαιρη και αποτελεσματική εφαρμογή του δικαίου προς όφελος του ευρύτερου συμφέροντος του μεγαλύτερου αριθμού πολιτών και επιχειρήσεων, εξασφαλίζοντας την αποτελεσματικότητα με την αποφυγή της άσκοπης επανάληψης των υφιστάμενων διαδικασιών. Η Επιτροπή επιβεβαιώνει την πρόθεσή της να καταβάλλει προσπάθειες για την επίτευξη αυτών των προτεραιοτήτων.

Υποβολή εκθέσεων και επανεξέταση της εφαρμογής

Δίδεται αυξημένη προσοχή στις εκ των υστέρων υποβληθείσες εκθέσεις για τις επιπτώσεις των κανόνων της ΕΕ. Το Κοινοβούλιο εστιάζεται περισσότερο σε ζητήματα εφαρμογής. Στη νομοθεσία της ΕΕ συχνά περιλαμβάνονται διατάξεις για την υποβολή εκθέσεων για τα πρώτα έτη εφαρμογής του μέτρου. Το έγγραφο εργασίας των υπηρεσιών της Επιτροπής που προσαρτάται στην παρούσα έκθεση περιλαμβάνει αναφορές σε πολλές μελέτες και εκθέσεις που εκπονήθηκαν από την Επιτροπή το 2009 και προβλέπονται για το 2010.

Συμπεράσματα: Η αυξημένη εστίαση στην εκ των υστέρων αξιολόγηση των επιπτώσεων της νομοθεσίας της ΕΕ εφιστά την προσοχή στις εκθέσεις που η Επιτροπή υποχρεούται να εκπονήσει σχετικά με την απόδοση των διαφόρων νομοθετικών μέτρων της ΕΕ. Η Επιτροπή επισημαίνει την αξία των εκθέσεων αυτών, που συχνά περιλαμβάνουν λεπτομερείς πληροφορίες από τα κράτη μέλη, ως μία από τις κύριες συνεισφορές της στην αξιολόγηση της απόδοσης και των επιπτώσεων του δικαίου της ΕΕ.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Η παρούσα ετήσια έκθεση καταδεικνύει την καίρια σημασία της πλήρους και ορθής εφαρμογής του δικαίου της ΕΕ για την τήρηση των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων που γεννώνται από αυτό το δίκαιο. Η έκθεση αυτού του έτους καθιστά σαφές ότι συνεχίζεται ο καθορισμός προτεραιοτήτων και ότι αυτές τηρούνται αλλά επιπλέον ότι τα μέσα που αναπτύχθηκαν σταδιακά για τη διευκόλυνση και βελτίωση του ελέγχου του δικαίου της ΕΕ ωριμάζουν και συμβάλλουν όλο και περισσότερο στη συνολική αποτελεσματικότητα και στον έγκαιρο χαρακτήρα της διαδικασίας ελέγχου.

Εξακολουθούν να υφίστανται δυσκολίες σε ορισμένες ουσιώδεις και βασικές πτυχές όπως η ορθή και έγκαιρη μεταφορά των οδηγιών στο εθνικό δίκαιο. Οι μέθοδοι πρόληψης που αναπτύσσονται επί του παρόντος σε συνεργασία με τα κράτη μέλη αντιπροσωπεύουν σημαντική επένδυση από όλους τους φορείς που συμμετέχουν, η οποία αναμένεται να αποδώσει οφέλη εξασφαλίζοντας την ταχύτερη και εις βάθος συμμόρφωση με το δίκαιο της ΕΕ κατά τα επόμενα έτη.

[1] COM(2007)502.

[2] Όλες οι αναφορές αφορούν το έτος 2009 εκτός εάν σημειώνεται άλλως.

[3] Βλέπε παρακάτω, τμήμα 3.4.

[4] Υπόθεση C-306/08, Επιτροπή κατά Ισπανίας.

[5] C-127/08 της 25ης Ιουλίου 2008, Blaise Baheten, Metock και λοιποί κατά Minister for Justice, Equality and Law Reform.

[6] http://ec.europa.eu/youreurope/

[7] Το σύστημα που περιγράφεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής του 2002 για τις σχέσεις με τον καταγγέλλοντα στον τομέα των παραβάσεων του κοινοτικού δικαίου - COM(2002) 141.

[8] COM(2010) 70.

[9] COM(2009)330.

Top