Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52003AE1402

    Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής για την "Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τις στατιστικές για τις συναλλαγές αγαθών μεταξύ κρατών μελών" (COM(2003) 364 τελικό — 2003/0126 (COD))

    ΕΕ C 32 της 5.2.2004, p. 92–93 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    52003AE1402

    Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής για την "Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τις στατιστικές για τις συναλλαγές αγαθών μεταξύ κρατών μελών" (COM(2003) 364 τελικό — 2003/0126 (COD))

    Επίσημη Εφημερίδα αριθ. C 032 της 05/02/2004 σ. 0092 - 0093


    Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής για την "Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τις στατιστικές για τις συναλλαγές αγαθών μεταξύ κρατών μελών"

    (COM(2003) 364 τελικό - 2003/0126 (COD))

    (2004/C 32/19)

    Στις 3 Ιουλίου 2003, και σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 262 της ΣΕΚ, το Συμβούλιο της ΕΕ αποφάσισε να ζητήσει τη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής σχετικά με την ανωτέρω πρόταση.

    Λόγω του επείγοντα χαρακτήρα των εργασιών, η ΕΟΚΕ αποφάσισε στις 29 Οκτωβρίου 2003, κατά τη διάρκεια της 403ης συνόδου ολομέλειάς της, της 29ης και 30ής Οκτωβρίου 2003, να ορίσει γενική εισηγήτρια την κα FLORIO, και υιοθέτησε ομόφωνα, την ακόλουθη γνωμοδότηση.

    1. Εισαγωγή

    1.1. Ο ισχύων κανονισμός σχετικά με το σύστημα συλλογής στατιστικών για τις συναλλαγές αγαθών μεταξύ κρατών μελών, (σύστημα Ιntrastat), είναι ο καρπός μιας συμφωνίας που τροποποιεί το σύστημα συλλογής στατιστικών πληροφοριών για το θέμα αυτό, είτε μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ είτε με τις τρίτες χώρες. Η συμφωνία αυτή που υπεγράφη το 1991(1) άρχισε να ισχύει το 1993, ημερομηνία ολοκλήρωσης της εσωτερικής αγοράς και κατάργησης των φυσικών συνόρων μεταξύ των κρατών μελών.

    1.2. Με την εξάλειψη του συστήματος συλλογής στατιστικών πληροφοριών που προέρχονται από τις τελωνειακές διασαφήσεις, κατέστη απαραίτητη η δημιουργία ενός νέου μέσου που να ενισχύει τις πληροφορίες σχετικά με τις συναλλαγές αγαθών ούτως ώστε να αποτελέσει καθοριστικής σημασίας μέσο για τη στήριξη της εσωτερικής αγοράς.

    1.3. Οι στατιστικές στον τομέα αυτό είναι πράγματι απαραίτητες, τόσο για τα ισοζύγιο πληρωμών και τους εθνικούς λογαριασμούς όσο βέβαια και για την ορθή λειτουργία και εποπτεία της εσωτερικής αγοράς.

    1.4. Ήταν λοιπόν απαραίτητο να δημιουργηθεί ένα σύστημα ευέλικτο, απλό και εναρμονισμένο με τα διάφορα εθνικά συστήματα συλλογής πληροφοριών και τους εθνικούς λογαριασμούς.

    1.5. Παράλληλα, ο νέος κανονισμός πρέπει να προβλέπει την απλοποίηση σε δύο επίπεδα: αφενός, όσον αφορά την ονοματολογία των προϊόντων και, αφετέρου, όσον αφορά τη μείωση του αριθμού των στατιστικών μεταβλητών.

    2. Χαρακτηριστικά της νέας πρότασης

    2.1. Ο νέος κανονισμός που προτείνεται θα τεθεί σε ισχύ το 2005, και εν συντομία:

    - προβλέπει σαφέστερους και απλούστερους κανόνες·

    - καθορίζει σαφέστερα το πεδίο εφαρμογής παρέχοντας στα κράτη μέλη περισσότερο χώρο για να ικανοποιούν εθνικές ανάγκες·

    - καθιστά εφικτό τον καλύτερο συνυπολογισμό της ιδιαίτερης διοικητικής οργάνωσης κάθε κράτους μέλους·

    - είναι το αποτέλεσμα τριών μελετών (μιας δημοσκόπησης των υπόχρεων παροχής πληροφοριών σε έξι κράτη μέλη, μιας μελέτης σε δείγμα χρηστών κοινοτικών στατιστικών και μιας μελέτης για το ζήτημα της ονοματολογίας προϊόντων στη Σουηδία)·

    - απλοποιεί και διατηρεί τον μηχανισμό των κατωτάτων ορίων ώστε να μην βαρύνει τους υπόχρεους παροχής στατιστικών πληροφοριών (ιδίως τις ΜΜΕ)·

    - περιλαμβάνει νέες διατάξεις για τις προθεσμίες διαβίβασης δεδομένων, με σκοπό να ικανοποιήσει τις ανάγκες που εκφράζονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (μακροοικονομική και συγκυριακή πολιτική)·

    - διατηρεί τη σχέση μεταξύ του συστήματος συλλογής στατιστικών πληροφοριών και των ισχυουσών φορολογικών διατυπώσεων στο πλαίσιο των συναλλαγών αγαθών·

    - εισάγει διατάξεις σχετικά με την ποιότητα των στατιστικών πληροφοριών·

    - ενισχύει τις διατάξεις περί απορρήτου των διαθέσιμων στοιχείων, σύμφωνα με το ισχύον σύστημα Εxtrastat·

    - συγκροτεί μία κανονιστική επιτροπή, ενώ η υφιστάμενη επιτροπή ασχολείται με τη διαχείριση.

    3. Παρατηρήσεις και συστάσεις

    3.1. Η ΕΟΚΕ, όπως έχει ήδη αναφέρει σε προηγούμενες γνωμοδοτήσεις, επιδοκιμάζει τις εξελίξεις στον τομέα της συλλογής στατιστικών στοιχείων που σημειώθηκαν χάρη στην Επιτροπή και τα κράτη μέλη, με στόχο την ενίσχυση και την παρακολούθηση της πορείας της οικονομικής και νομισματικής ένωσης.

    3.2. Εν προκειμένω καθίσταται απαραίτητη η δημιουργία ενός νέου μέσου που θα κατανοούν και θα αξιοποιούν εύκολα οι επιχειρήσεις, ιδίως οι ΜΜΕ, ως υπόχρεοι παροχής των πληροφοριών αυτών, καθώς και η καθιέρωση διαφορετικής σχέσης με τις εθνικές στατιστικές υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για τη συλλογή των στοιχείων.

    3.3. Λόγω της σημασίας του μέσου αυτού, θα καταστεί απαραίτητη, ιδιαίτερα για τη στήριξη των ΜΜΕ, ευρεία ενημερωτική εκστρατεία για τον νέο κανονισμό, την παροχή στοιχείων και τη χρήση τους.

    3.4. Ενδέχεται εν προκειμένω να καταστεί απαραίτητο ένα ειδικό πρόγραμμα λεπτομερούς κατάρτισης/ενημέρωσης που να επιτρέπει στις επιχειρήσεις να εφαρμόσουν τον νέο κανονισμό χωρίς εμπόδια που ενδεχομένως αργότερα ζημιώσουν τις δραστηριότητές τους.

    3.5. Η Επιτροπή θα πρέπει να προβλέψει ευέλικτα μέσα διάδοσης των πληροφοριών αυτών χρησιμοποιώντας διάφορους διαύλους (επιχειρηματικές ενώσεις, εμπορικά επιμελητήρια, Διαδίκτυο, CD, κ.λπ.).

    3.6. Με τη σωστή ενημέρωση εξάλλου οι υπόχρεοι παροχής πληροφοριών θα αποφύγουν τις κυρώσεις που έχουν ορίσει τα κράτη μέλη.

    3.7. Οι πληροφορίες σχετικά με τα όρια που έχουν οριστεί όσον αφορά τις συναλλαγές αγαθών (που περιλαμβάνουν εξαιρέσεις, διευκολύνσεις, κ.λπ.), ανακοινώνονται σήμερα στην Επιτροπή η οποία ωστόσο δεν έχει καμιά αρμοδιότητα περαιτέρω επαλήθευσης των στοιχείων που της παρέχονται.

    3.8. Μία καλύτερη σχέση μεταξύ του ευρωπαϊκού συστήματος συλλογής πληροφοριών και των εθνικών στατιστικών υπηρεσιών θα διασφαλίσει στο μέλλον περισσότερη αξιοπιστία και εναρμόνιση των κριτηρίων συλλογής των στοιχείων.

    Βρυξέλλες, 29 Οκτωβρίου 2003.

    Ο Πρόεδρος

    της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής

    Roger Briesch

    (1) Κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 3330/91 του Συμβουλίου.

    Top