Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52001AE0701

    Γνωμοδότηση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής για την "Παραποίηση/Απομίμηση"

    ΕΕ C 221 της 7.8.2001, p. 20–24 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    52001AE0701

    Γνωμοδότηση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής για την "Παραποίηση/Απομίμηση"

    Επίσημη Εφημερίδα αριθ. C 221 της 07/08/2001 σ. 0020 - 0024


    Γνωμοδότηση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής για την "Παραποίηση/Απομίμηση"

    (2001/C 221/02)

    Στις 19 Δεκεμβρίου 2000 και σύμφωνα με το άρθρο 23, παράγραφος 2 του Εσωτερικού Κανονισμού, η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή αποφάσισε να καταρτίσει συμπληρωματική γνωμοδότηση για την "Παραποίηση/Απομίμηση".

    Το τμήμα "Ενιαία αγορά, παραγωγή και κατανάλωση" στο οποίο ανατέθηκε η προετοιμασία των σχετικών εργασιών της ΟΚΕ υιοθέτησε τη γνωμοδότησή του στις 16 Μαΐου 2001 με βάση την εισηγητική έκθεση του κ. Malosse.

    Κατά την 382η σύνοδο ολομέλειας (συνεδρίαση της 30ής Μαΐου 2001), η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, υιοθέτησε με 112 ψήφους υπέρ και μία κατά την ακόλουθη γνωμοδότηση.

    1. Εισαγωγή

    1.1. Κατά την 361η σύνοδο ολομέλειας (συνεδρίαση της 24ης Φεβρουαρίου 1999) η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή υιοθέτησε γνωμοδότηση(1) κατόπιν αιτήσεως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σύμφωνα με το άρθρο 198 της Συνθήκης περί ιδρύσεως των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για την "Πράσινη Βίβλο σχετικά με την καταπολέμηση της παραποίησης/απομίμησης και της πειρατείας στην εσωτερική αγορά".

    1.2. Στις 30 Νοεμβρίου του 2000(2), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε ανακοίνωση στο Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή σχετικά με τη συνέχεια που δόθηκε στη Λευκή Βίβλο που εξέδωσε. Στη συνεδρίαση που πραγματοποίησε στις 19 Δεκεμβρίου του 2000, το Προεδρείο της ΟΚΕ αποφάσισε την κατάρτιση συμπληρωματικής γνωμοδότησης προκειμένου να σταλεί ένα πολιτικό μήνυμα στην Επιτροπή, στο Συμβούλιο, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στην ευρωπαϊκή κοινωνία πολιτών λόγω των ιδιαίτερα σοβαρών επιπτώσεων που έχει το πρόβλημα αυτό στην Κοινότητα.

    1.3. Η γνωμοδότηση της ΟΚΕ, η οποία υιοθετήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 1999(3) αποτέλεσε το αντικείμενο ιδιαίτερα εντατικών εργασιών στους κόλπους της καθώς και ακρόασης στην οποία συμμετείχαν περισσότερες από 30 οικονομικές και κοινωνικές οργανώσεις της Ευρώπης, οι οποίες αντιμετώπιζαν κατά κάποιον τρόπο το πρόβλημα της παραποίησης/απομίμησης και της πειρατείας. Οι συστάσεις της εν λόγω γνωμοδότησης παρατίθενται στο παράρτημα του παρόντος σχεδίου.

    1.4. Η ΟΚΕ παρακολούθησε με ιδιαίτερη προσοχή τους προβληματισμούς και τις συζητήσεις επί του θέματος αυτού από τη δημοσίευση της Πράσινης Βίβλου. Συγκεκριμένα, συμμετείχε σε ακρόαση η οποία διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με τη Γερμανική Προεδρία του Συμβουλίου στο Μόναχο στις 2 και 3 Μαρτίου 1999, καθώς και σε ένα ευρωπαϊκό φόρουμ για τον αγώνα κατά της παραποίησης/απομίμησης και της πειρατείας, το οποίο διοργανώθηκε από τη Γαλλική Προεδρία του Συμβουλίου στο Παρίσι στις 20 και 21 Νοεμβρίου του 2000.

    1.5. Η παρούσα συμπληρωματική γνωμοδότηση εντάσσεται σε μια σειρά πρωτοβουλιών της ΟΚΕ σχετικά με το θέμα της προαγωγής της πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας στην Ευρώπη. Επίσης, η γνωμοδότηση πρωτοβουλίας για την "εξάντληση των δικαιωμάτων που παρέχει το εμπορικό σήμα"(4), η οποία υιοθετήθηκε στις 24 Ιανουαρίου του 2001, υπογραμμίζει τους κινδύνους της αθρόας εισροής προϊόντων απομίμησης εάν υπάρξει παραίτηση από την εξάντληση των κοινοτικών δικαιωμάτων.

    2. Γενικές παρατηρήσεις επί της προτάσεως της Επιτροπής

    2.1. Υποστήριξη του γενικού προσανατολισμού της ανακοίνωσης

    2.1.1. Η ΟΚΕ επιδοκιμάζει την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να υποβάλει σύντομα πρόταση οδηγίας με σκοπό την ενίσχυση των μέσων που συμβάλουν στο σεβασμό των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και τον καθορισμό ενός γενικού περιγράμματος για την ανταλλαγή πληροφοριών και την διοικητική συνεργασία. Λόγω της ανησυχητικής έξαρσης του φαινομένου αντιποίησης και πειρατείας η ΟΚΕ τονίζει ότι είναι επείγον να υποβληθεί ταχέως αυτή η πρόταση οδηγίας. Η αναγκαιότητα αυτή υπογραμμίστηκε από τις ενδιαφερόμενες ευρωπαϊκές οργανώσεις όπως επίσης και από την ΟΚΕ στη γνωμοδότησή της για την Πράσινη Βίβλο. Επί του θέματος αυτού, η ΟΚΕ εμμένει στο δικαίωμα των οικονομικών και κοινωνικών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένων των ενώσεων των καταναλωτών, να προσφεύγουν στη δικαιοσύνη διεκδικώντας την πιθανότητα κλεισίματος εγκαταστάσεων όπου έχουν πραγματοποιηθεί πράξεις απομίμησης και πειρατείας και να ζητούν να κινηθεί η διαδικασία για την απόσυρση εμπορευμάτων η δαπάνη της οποίας επιβάλλεται να βαρύνει, αλληλεγγύως, τους υπεύθυνους της παραγωγής και της διοχέτευσης των εμπορευμάτων που αποτελούν αντικείμενο αντιποίησης ή πειρατείας. Τέλος, η ΟΚΕ τονίζει πόσο σημαντικό είναι να χαρακτηριστούν η απομίμηση και η πειρατεία ως αδικήματα για τα οποία ισχύουν κατώτερες κυρώσεις οι οποίες θα αρκούν για να δρουν αποτρεπτικά, πράγμα που ισχύει και για τους διανομείς και για τα ιδιωτικά πρόσωπα, δεδομένου ότι πρόκειται για σημαντικές ποσότητες οι οποίες έχουν αποκτηθεί ενσυνείδητα. Οι εν λόγω κυρώσεις πρέπει να φτάνουν μέχρι και το κλείσιμο εγκαταστάσεων παραγωγής, με την παράλληλη πρόβλεψη κοινωνικών μέτρων για το προσωπικό που αποτελούσε αντικείμενο εκμετάλλευσης. Η ΟΚΕ θα επιθυμούσε να συμπεριληφθεί τώρα αυτή η αρχή στην πρόταση οδηγίας, εφόσον αναληφθούν πρωτοβουλίες για τη θέσπιση σαφέστερων διατάξεων στα πλαίσια της δημιουργίας του ευρωπαϊκού δικαστικού χώρου.

    2.1.2. Η ΟΚΕ αισθάνεται ιδιαίτερη ικανοποίηση για το γεγονός ότι η Επιτροπή προβλέπει την καθιέρωση δικαιώματος πληροφόρησης. Προκειμένου να κατασταλούν αποτελεσματικά οι παραβάσεις αυτές, η βασική προϋπόθεση είναι συχνά ο κάτοχος δικαιωμάτων να είναι πλήρως ενημερωμένος για την προέλευση και τα δίκτυα διανομής των παραποιημένων προϊόντων. Για το σκοπό αυτό, το δικαίωμα πληροφόρησης πρέπει να είναι ανεξάρτητο από το παράπτωμα και συνεπώς να μην υπόκειται σε όρους. Η ΟΚΕ τονίζει σχετικά την ανάγκη επαρκούς πληροφόρησης των δικαιούχων για να διαβιβάζουν τις αιτήσεις παρέμβασης στις τελωνειακές αρχές ακόμη περισσότερο επειδή οι αντιποιήσεις και οι πειρατείες συχνά είναι δύσκολο να διακριβωθούν.

    2.2. Η αναγκαιότητα της συνοχής εσωτερικών και εξωτερικών δράσεων: "όλα εκτός από την παραποίηση/απομίμηση και την πειρατεία"

    Η ΟΚΕ εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι στην ανακοίνωση δεν αναλύεται με περισσότερο σφαιρικό τρόπο το πρόβλημα της παραποίησης/απομίμησης και της πειρατείας, ιδιαιτέρως όσον αφορά τις εξωτερικές πτυχές, δεδομένου ότι μια μεγάλη ποσότητα προϊόντων πειρατείας και απομίμησης στα οποία κυκλοφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση προέρχεται από τρίτες χώρες. Πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την ανάληψη πρωτοβουλίας με τίτλο "όλα εκτός από όπλα", η οποία αποσκοπεί να επιτρέψει στις 48 φτωχότερες χώρες του κόσμου να εξάγουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση όλα τα προϊόντα τους εκτός από όπλα, "χωρίς ποσοστώσεις, χωρίς την καταβολή δικαιωμάτων εισόδου και χωρίς εξαίρεση". Σημειώνεται ότι, ενώ τα όπλα προέρχονται εν γένει από τις αναπτυγμένες χώρες, δεν μπορεί να δεχθεί το ίδιο πράγμα για τα προϊόντα απομίμησης τα οποία, ακολουθώντας συχνά την ίδια διαδρομή με τα ναρκωτικά ή την παράνομη μετανάστευση, συνιστούν μια πραγματική απειλή και υπονομεύουν τις πραγματικές δυνατότητες ανάπτυξης καταπνίγοντας τις δυνάμεις της νόμιμης οικονομίας. Η ΟΚΕ συνιστά επίσης να χρησιμοποιηθεί το άρθρο 9 του Κανονισμού για τις γενικευμένες δασμολογικές προτιμήσεις προκειμένου να ασκηθεί πίεση σε χώρες οι οποίες αποδεικνύεται ότι ανέχονται παρόμοιες πρακτικές. Από μια άλλη πλευρά και προκειμένου να μην προβληθεί αποκλειστικά η πλευρά της καταστολής, επαφίεται στην Ένωση να αναλάβει δράσεις ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης σ' αυτά τα προγράμματα συνεργασίας με τις τρίτες χώρες που πλήττονται περισσότερο από αυτό το φαινόμενο.

    2.3. Μια καθοριστική πρόκληση της διεύρυνσης αλλά και επιτακτική ανάγκη για τα σημερινά κράτη μέλη

    Η ΟΚΕ επικροτεί απόλυτα την αποφασιστικότητα που δείχνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δοθεί προτεραιότητα στον αγώνα για την καταπολέμηση της παραποίησης/απομίμησης και της πειρατείας στις διαπραγματεύσεις με τις υποψήφιες χώρες και ιδιαιτέρως με αυτές που πλήττονται περισσότερο από το φαινόμενο. Από την άποψη αυτή, είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί η συνοχή της ανακοίνωσης αυτής με την ανακοίνωση που παρουσιάστηκε πρόσφατα από την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή(5) στην οποία αναλύονται τα μεγάλα προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωπες οι τελωνειακές υπηρεσίες στα πλαίσια της διεύρυνσης. Ωστόσο, η ΟΚΕ καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μεριμνήσει ούτως ώστε οι υποχρεώσεις και κυρίως τα πρακτικά μέτρα που αναμένονται από τις υποψήφιες χώρες να μην υπερβαίνουν αυτά που ισχύουν σήμερα σε κάθε ένα από τα κράτη μέλη. Στην αντίθετη περίπτωση, η θέση της Κοινότητας θα ήταν ευάλωτη. Πώς είναι δυνατό να απαιτείται από τα υποψήφια κράτη μέλη η θέσπιση δρακόντειων μέτρων τη στιγμή που υπάρχουν κράτη μέλη τα οποία συνεχίζουν να τηρούν χαλαρή στάση;

    2.4. Η ΟΚΕ προτείνει μια πανηγυρική πολιτική πράξη

    Για να δοθεί μια έντονη ώθηση και ένα σφαιρικός χαρακτήρας στις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ΟΚΕ προτείνει μια "μέγα σύνοδο" του Συμβουλίου στην οποία θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, εσωτερικής αγοράς, εμπορίου και εξωτερικών. Με την ευκαιρία αυτή πρέπει να θεσπιστούν συντονισμένα μέτρα σε εθνικό αλλά και κοινοτικό επίπεδο για την καταπολέμηση της απομίμησης και της πειρατείας, για την ενίσχυση των ποινικών κυρώσεων, για την ανάληψη τελωνειακών δράσεων κατά χωρών οι οποίες κλείνουν τα μάτια μπροστά στις πρακτικές αυτές, για το συντονισμό των μέτρων και των μέσων προστασίας της βιομηχανικής και της πνευματικής ιδιοκτησίας. Επιπλέον, επί τη ευκαιρία αυτή κρίνεται σκόπιμο να καταρτιστεί μια πανηγυρική διακήρυξη του Συμβουλίου η οποία θα παραπέμπει στις οικονομικές και κοινωνικές ζημιές που προξενούν οι πρακτικές αυτές, στους κινδύνους για την ασφάλεια και την υγεία των προσώπων καθώς και στη διασύνδεση με το μεγάλο οργανωμένο έγκλημα.

    3. Συγκεκριμένες προτάσεις για την εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση

    3.1. Η ευαισθητοποίηση και η πληροφόρηση του κοινού

    Η ΟΚΕ είχε επίσης ζητήσει την ανάληψη δράσεων για την ευαισθητοποίηση και πληροφόρηση του κοινού και αισθάνεται ικανοποίηση για το γεγονός ότι τα μέτρα αυτά συμπεριλαμβάνονται στις επείγουσες δράσεις που προτείνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ωστόσο, ανησυχεί για την έλλειψη διευκρινίσεων και μέσων για την υλοποίηση του στόχου αυτού. Παράλληλα, εμμένει στον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζουν οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών (καταναλωτές, συνδικαλιστικές οργανώσεις, επαγγελματικές ενώσεις, εμπορικός κλάδος, ενώσεις συγγραφέων και καλλιτεχνών, μέσα ενημέρωσης). Προτείνει δε τη δημιουργία συγκεκριμένων μέσων πληροφόρησης: μια ευρωπαϊκή εκστρατεία αφισοκόλλησης στα λιμάνια και στα αεροδρόμια, η άμεση δημιουργία ιστοσελίδας στο Διαδίκτυο, στην οποία θα έχουν πρόσβαση οι οργανώσεις των επιχειρηματιών, των διανομέων και των καταναλωτών, μέσω της οποίας θα κοινοποιούνται οι αποφάσεις της δικαιοσύνης (αυτή η τελευταία πρόταση αναφέρεται στο σχέδιο της Επιτροπής μόνο ως "μεσοπρόθεσμη τάση").

    3.2. Ο καθοριστικός ρόλος της δικαιοσύνης

    Η ΟΚΕ εκφράζει τη λύπη της που στην ανακοίνωση δεν αναφέρεται η αναγκαιότητα ανάληψης δράσεων εκπαίδευσης και συντονισμού για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και των μέτρων αστυνόμευσης και απονομής δικαιοσύνης, ο επείγων χαρακτήρας των οποίων τονίστηκε από τη μεγαλύτερη μερίδα των ενδιαφερόμενων οργανώσεων και επιχειρήσεων. Σε σχέση με αυτό, η ΟΚΕ συνιστά στα κράτη μέλη και στην Επιτροπή να προτείνουν ταχέως και στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Δικαστικού Χώρου δράσεις όπως:

    - ενίσχυση και εξειδίκευση μονάδων της ΕUROPOL

    - εκπαίδευση και ανταλλαγή αστυνομικών και δικαστών·

    - ανάπτυξη ενός δικτύου δικαστηρίων τα οποία θα διαθέτουν την απαραίτητη ικανότητα για την εξέταση των θεμάτων αυτών και θα στηρίζονται σε ένα εξειδικευμένο γραφείο ευρωπαϊκού επιπέδου σε σχέση με την έγκριση κοινοτικών διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας·

    - τη διοργάνωση της ανταλλαγής πληροφοριών στα πλαίσια του ευρωπαϊκού δικτύου παροχής νομικής βοήθειας.

    Προκειμένου να επιταχυνθούν οι δικαστικές διαδικασίες, η ΟΚΕ συνιστά, επί τη ευκαιρία του σχεδίου ευρωπαϊκού εκτελεστικού τίτλου να εξεταστεί το ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί σ' αυτό η εξέταση περιπτώσεων απομίμησης και πειρατείας.

    3.3. Η πληροφόρηση των επιχειρήσεων

    Στην ανακοίνωση δεν γίνεται αναφορά στο καθοριστικής σημασίας θέμα της πληροφόρησης των επιχειρήσεων σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους, προκειμένου να καταπολεμηθεί αυτό το είδος εγκληματικότητας. Η Επιτροπή αρκείται στην υπενθύμιση ότι στο χώρο αυτό την ευθύνη φέρουν κατά κύριο λόγο οι κάτοχοι των δικαιωμάτων οι οποίοι πρέπει να επαγρυπνούν, λησμονώντας προφανώς ότι η πλειονότητα των περιπτώσεων αφορά μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εμπόρους, επιτηδευματίες, ανεξάρτητους συγγραφείς ή ερευνητές που δεν διαθέτουν τα μέσα να εξασφαλίσουν μια παρόμοια παρακολούθηση και συχνά αγνοούν τα δικαιώματά τους. Συνεπώς, η ΟΚΕ ζητεί να υλοποιηθούν μέτρα ευαισθητοποίησης τα οποία θα χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με τη συνεργασία των επαγγελματικών ενώσεων. Παρόμοια προγράμματα υπάρχουν ήδη σε ορισμένα κράτη μέλη και κρίνεται σκόπιμο να γενικευθούν σε ευρωπαϊκή κλίμακα μέσω μιας διεθνικής προσέγγισης. Κατά τα άλλα, η ΟΚΕ υπογραμμίζει εκ νέου το ενδιαφέρον που υπάρχει να εξοπλιστούν οι επιχειρήσεις με αποτελεσματικά μέσα πληροφόρησης, όπως τράπεζες δεδομένων για υποδείγματα και πρότυπα, και η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τις απομιμήσεις με τη μορφή ενός δικτύου πληροφοριών για τις επιχειρήσεις μέσω των ευρωπαϊκών κέντρων πληροφόρησης. Γενικότερα, η ΟΚΕ δεν μπορεί παρά να τονίσει πόσο επείγουσα είναι η έγκριση αποτελεσματικών κοινοτικών μέσων για την προστασία της ιδιοκτησίας, όπως το κοινοτικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ή ο κανονισμός για τα υποδείγματα και τα πρότυπα.

    3.4. Ο κεντρικός ρόλος που διαδραματίζει η ευρωπαϊκή κοινωνία πολιτών σε σχέση με τους νέους ρυθμιστικούς μηχανισμούς

    3.4.1. Η ΟΚΕ υπογραμμίζει επίσης ότι η ανακοίνωση δεν υπεισέρχεται άμεσα στον καθοριστικό ρόλο που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν άμεσα η ευρωπαϊκή κοινωνία πολιτών και οι οργανώσεις της στα πλαίσια αυτού που αποκαλείται "αυτορρύθμιση ή κοινή ρύθμιση". Πρόκειται συγκεκριμένα για κώδικες δεοντολογίας για το εμπόριο ή τη βιομηχανία και για σήματα ποιότητας ... Κατ' αυτή την έννοια, ο "παρασιτισμός", ο οποίος συνίσταται στην κατασκευή ολοφάνερων απομιμήσεων ("look-alike") θα πρέπει επίσης να συμπεριλαμβάνεται στις "μαύρες λίστες", στο μέτρο που αυτές οι παράνομες πρακτικές υπονομεύουν τη δημιουργικότητα και την ευρηματικότητα.

    3.4.2. Σε σχέση με τα θέματα αυτά, η ΟΚΕ συνιστά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διοργανώσει σεμινάριο εργασιών μαζί με τις μεγάλες οικονομικές και κοινωνικές οργανώσεις, στην πορεία του οποίου θα παρουσιαστούν καλές πρακτικές στο επίπεδο των συντελεστών της κοινωνίας των πολιτών και θα καταρτιστούν συστάσεις για τη γενικευμένη καθιέρωσή τους.

    4. Συμπέρασμα

    4.1. Η ΟΚΕ υπογραμμίζει τον επείγοντα χαρακτήρα που έχει η άσκηση μιας σφαιρικής και συντονισμένης πολιτικής για την καταπολέμηση της μάστιγας της παραποίησης/απομίμησης και της πειρατείας. Εκτός από τις οικονομικές και κοινωνικές ζημιές, απειλείται η υγεία και η ασφάλεια των πολιτών και υπονομεύονται η δημιουργικότητα και η ευρηματικότητα.

    4.2. Κάθε καθυστέρηση του εξοπλισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης με μέσα προστασίας της δημιουργικότητας και της ευρηματικότητας (κοινοτικά διπλώματα ευρεσιτεχνίας, κανονισμός για τα υποδείγματα και τα πρότυπα) και για τον αγώνα κατά της απομίμησης και της πειρατείας (η πρόταση που έχει ανακοινωθεί από την Επιτροπή) θα θεωρηθεί ότι αποτελεί δείγμα αδυναμίας. Σήμερα, ο εφευρέτης, ο επιχειρηματίας και ο δημιουργός διατρέχουν τον κίνδυνο να δουν τα πράγματά τους να αντιγράφονται, ενώ ο καταναλωτής και ο διανομέας διατρέχουν τον κίνδυνο να υποπέσουν σε σφάλματα. Πρέπει συνεπώς να αντιστραφούν οι ρόλοι και να μετατοπιστούν οι κίνδυνοι στους μιμητές της καινοτομίας και τους πειρατές της δημιουργικότητας.

    4.3. Στα πλαίσια του αγώνα αυτού, οι δυνάμεις καταστολής (αστυνομία και δικαιοσύνη) αλλά και οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών θα είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνεπώς, η κοινωνική πίεση θα μπορούσε να είναι ένα πολύ αποτελεσματικό όπλο επαγρύπνησης, ετοιμότητας και εκπαίδευσης.

    Βρυξέλλες, 30 Μαΐου 2001.

    Ο Πρόεδρος

    της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής

    Göke Frerichs

    (1) ΕΕ C 116 της 28.4.1999, σ. 35.

    (2) COM(2000) 789 τελικό της 30.11.2000.

    (3) ΕΕ C 116 της 28.4.1999, σ. 35.

    (4) ΕΕ C 123 της 25.4.2001.

    (5) COM(2001) 51 τελικό, της 24.1.2001, Ανακοίνωση της Επιτροπής στο Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή σχετικά με μια στρατηγική για την τελωνειακή ένωση.

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

    στη γνωμοδότηση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής

    Υπενθύμιση των συστάσεων που περιλαμβάνονται στη γνωμοδότηση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής για την "Πράσινη Βίβλο ο αγώνας κατά της παραποίησης/απομίμησης και της πειρατείας στην εσωτερική αγορά"

    1.1. Εκτιμώντας τις σημαντικές ζημίες που προξενούν όλες οι μορφές παραποίησης/απομίμησης, πειρατείας και άλλων πράξεων παρασιτισμού στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και τους ευρωπαϊκούς δημιουργούς·

    1.2. Εκτιμώντας ότι εν προκειμένω πρόκειται για την εξαπάτηση των πελατών και των καταναλωτών, γεγονός που μπορεί να συνεπάγεται σοβαρό κίνδυνο για την ασφάλεια και την υγεία τους·

    1.3. Εκτιμώντας τις αρνητικές συνέπειες για την απασχόληση και τη δημιουργία στην Ευρώπη·

    1.4. Εκτιμώντας ότι, πολύ συχνά, οι παράνομες δραστηριότητες παραποίησης/απομίμησης και πειρατείας συνδέονται με την παράνομη εργασία, τη φοροδιαφυγή, την παραβίαση της κοινωνικής και της εργατικής νομοθεσίας και την οργανωμένη εγκληματικότητα.

    2.1. H ΟΚΕ συνιστά στην Ευρωπαϊκή Ένωση την υιοθέτηση μιας σφαιρικής προσέγγισης του φαινομένου, η οποία θα λαμβάνει υπόψη της τις πτυχές της εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής του φαινομένου όσον αφορά την Ένωση και θα θεσπίζει τα κατάλληλα μέτρα πρόσβασης και καταστολής όλων των μορφών παραποίησης/απομίμησης, πειρατείας και άλλων πράξεων παρασιτισμού.

    2.2. Λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία της πρόληψης, η ΟΚΕ επισημαίνει το ενδιαφέρον που παρουσιάζουν η θέσπιση ενός ενιαίου δικαίου που προβλέπει την ομοιόμορφη προστασία, με περιορισμένο κόστος, για όλες τις μορφές πνευματικής ιδιοκτησίας, η διάθεση επαρκούς ενημέρωσης στους δημιουργούς και τους επιχειρηματίες όσον αφορά τα δικαιώματά τους καθώς και η ανάληψη εκστρατειών με σκοπό των ευαισθητοποίηση των καταναλωτών και την επίκληση των υποχρεώσεών τους ως πολίτες.

    2.3. Η ΟΚΕ εμμένει στην ανάγκη ανάληψης ενημερωτικών εκστρατειών για το ευρύ κοινό, συντονισμένων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στις οποίες θα λαμβάνουν μέρος και οι ενδιαφερόμενες οργανώσεις καταναλωτών, συνδικαλιστικές και επαγγελματικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένου και του τομέα διανομής.

    2.4. Η ΟΚΕ συνιστά τη δημιουργία ενός "ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου καταπολέμησης της παραποίησης/απομίμησης, της πειρατείας και των άλλων μορφών παρασιτισμού", το οποίο να λειτουργεί σε δίκτυο με όλες τις ενδιαφερόμενες οργανώσεις και ενώσεις· προτείνει την ανάληψη πρότυπων πρωτοβουλιών για την προώθηση σχεδίων, σε ευρωπαϊκή κλίμακα, τα οποία να έχουν κυρίως ως αντικείμενο τη συναγερμική προειδοποίηση, την ενημέρωση του κοινού και την κατάρτιση των ενδιαφερόμενων αρχών.

    2.5. Η ΟΚΕ εμμένει στην ανάγκη ενισχυμένης δικαστικής και αστυνομικής συνεργασίας, σε σύνδεση με τις ενδιαφερόμενες οργανώσεις και ενώσεις. Θεωρεί ότι ιδιαίτερα αυστηρή εφαρμογή του νόμου, σε συνδυασμό με την ουσιαστική συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αποτελούν το κατάλληλο μέσο, από κοινού και με την πρόληψη, για την αποτελεσματική καταπολέμηση της οργανωμένης παραποίησης/απομίμησης και πειρατείας μεγάλης κλίμακας.

    2.6. Η ΟΚΕ κρίνει σκόπιμο να δοθεί το δικαίωμα στις ενδιαφερόμενες οργανώσεις και ενώσεις να προσφεύγουν στη δικαιοσύνη εξ ονόματος των θιγόμενων επιχειρήσεων, δημιουργών και καταναλωτών.

    2.7. Η ΟΚΕ εκτιμά ότι πρέπει να ενθαρρυνθεί η δικαιοσύνη να εφαρμόζει αυστηρά τους νόμους, κυρίως σε περιπτώσεις υποτροπής και οργανωμένης εγκληματικότητας, και να μην επιβαρύνει τους ενάγοντες με τις δαπάνες καταστροφής των παράνομων εμπορευμάτων. Η ειδίκευση των δικαστών και η σύσταση ειδικών δικαστηρίων, την επέκταση και στους λοιπούς τομείς της πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας της ισχύος των διατάξεων που ήδη ισχύουν για θέματα κοινοτικού σήματος, αποτελούν τα κατάλληλα μέσα για το σκοπό αυτό.

    2.8. Η ΟΚΕ συνιστά τη στενή σύνδεση της καταπολέμησης της παραποίησης/απομίμησης, της πειρατείας και των άλλων μορφών παρασιτισμού με την καταπολέμηση της παράνομης εργασίας, της φοροδιαφυγής και της οργανωμένης εγκληματικότητας. Η συνεργασία των διοικητικών αρχών πρέπει να διευρυνθεί και να ενισχυθεί μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων κατάρτισης, τα οποία να συνδέουν και να ακινητοποιούν όλες τις κατηγορίες των ενδιαφερόμενων αρχών.

    Top