Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52000AC0240

    Γνωμοδότηση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής για την «Πρόταση Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τη θέσπιση συστήματος αναγνώρισης και καταγραφής των βοοειδών και τη σήμανση του βοείου κρέατος και των προϊόντων με βάση το βόειο κρέας, και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 820/97 του Συμβουλίου»

    ΕΕ C 117 της 26.4.2000, p. 47–50 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    52000AC0240

    Γνωμοδότηση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής για την «Πρόταση Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τη θέσπιση συστήματος αναγνώρισης και καταγραφής των βοοειδών και τη σήμανση του βοείου κρέατος και των προϊόντων με βάση το βόειο κρέας, και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 820/97 του Συμβουλίου»

    Επίσημη Εφημερίδα αριθ. C 117 της 26/04/2000 σ. 0047 - 0050


    Γνωμοδότηση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής για την "Πρόταση Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τη θέσπιση συστήματος αναγνώρισης και καταγραφής των βοοειδών και τη σήμανση του βοείου κρέατος και των προϊόντων με βάση το βόειο κρέας, και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 820/97 του Συμβουλίου"

    (2000/C 117/09)

    Στις 12 Νοεμβρίου 1999, και βάσει του άρθρου 152 της Συνθήκης περί ιδρύσεως της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε να ζητήσει τη γνωμοδότηση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα την ανωτέρω πρόταση.

    Το τμήμα γεωργίας, ανάπτυξης της υπαίθρου και περιβάλλοντος στο οποίο ανατέθηκε η προετοιμασία των σχετικών εργασιών όρισε ως εισηγητή τον κ. Evans. Το τμήμα υιοθέτησε την γνωμοδότησή του στις 9 Φεβρουαρίου 2000.

    Κατά την 370η σύνοδο ολομέλειας της 1ης και 2ας Μαρτίου 2000 (συνεδρίαση της 2ας Μαρτίου) η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή υιοθέτησε, με 64 ψήφους υπέρ 3 κατά και 3 αποχές, την ακόλουθη γνωμοδότηση.

    1. Εισαγωγή(1)

    Το προτεινόμενο σύστημα σχετικά με την αναγνώριση και καταγραφή των βοοειδών και τη σήμανση του βοείου κρέατος και των προϊόντων με βάση το βόειο κρέας βασίζεται σε δύο προτάσεις. Η πρώτη(2) [99/0205 (COD)], που εξετάστηκε από το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το Δεκέμβριο του 1999 επεκτείνει μόνο τις ισχύουσες εθελοντικές ρυθμίσεις λόγω των δυσκολιών που αντιμετώπισαν τα περισσότερα κράτη μέλη για την πλήρη θέσπιση του απαιτούμενου συστήματος αναγνώρισης των βοοειδών. Το Συμβούλιο δεν απεδέχθη τις προτεινόμενες από το ΕΚ μεταβολές, κατόπιν αυτού η Επιτροπή παρέτεινε, βάσει του άρθρου 19, το status quo έως την 1η Σεπτεμβρίου 2000. Έτσι, στις 21 Δεκεμβρίου 1999 το Συμβούλιο ενέκρινε τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 2772/1999 που προβλέπει τους γενικούς κανόνες ενός υποχρεωτικού συστήματος επισήμανσης του βοείου κρέατος(3).

    1.1. Η δεύτερη πρόταση (99/0204 COD), είναι υπέρ της σταδιακής εισαγωγής ενός υποχρεωτικού συστήματος αναγνώρισης, καταγραφής και σήμανσης μαζί με την πρόβλεψη για ένα παράλληλο προαιρετικό σύστημα σήμανσης. Κατόπιν των αποφάσεων που ελήφθησαν το Δεκέμβριο του 1999 το σύστημα πρέπει να τεθεί σε ισχύ πριν από την 1η Σεπτεμβρίου 2000.

    1.2. Ως πρώτο στάδιο του εν λόγω συστήματος προβλέπεται η σήμανση του φρέσκου ή κατεψυγμένου βοείου ή μοσχαρίσιου κρέατος από όλους τους επιχειρηματίες και οργανώσεις εμπορίας του από την 1η Σεπτεμβρίου 2000 και μετά με τις ακόλουθες ενδείξεις:

    - τους κώδικες ατομικής ανιχνευσιμότητας. Ο αριθμός αυτός μπορεί να είναι αριθμός αναγνώρισης του μεμονωμένου ζώου από το οποίο προέρχεται το βόειο κρέας ή αριθμός αναγνώρισης της ομάδας ζώων·

    - την περιοχή ή το κράτος μέλος ή την τρίτη χώρα του σφαγείου ή της μονάδας αφαίρεσης των οστών·

    - τον αριθμό έγκρισης του σφαγείου και της μονάδας αφαίρεσης των οστών·

    - της ημερομηνίας σφαγής·

    - την κατηγορία του ζώου (δεν ορίζεται στην πρόταση)·

    - την ελάχιστη ιδανική περίοδο σιτέματος.

    1.3. Με το προτεινόμενο δεύτερο στάδιο που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2003, οι επιχειρηματίες και οι οργανώσεις υποχρεούνται να αναφέρουν τις ακόλουθες ενδείξεις στη σήμανση:

    - κράτος μέλος, περιοχή ή εκμετάλλευση ή τρίτη χώρα όπου έχει γεννηθεί το ζώο·

    - όλα τα κράτη μέλη, περιοχές ή εκμεταλλεύσεις ή τρίτες χώρες όπου έχει εκτραφεί·

    - κράτος μέλος, περιοχή ή σφαγείο ή τρίτη χώρα όπου έχει διενεργηθεί η σφαγή·

    - κράτος μέλος, περιοχή ή μονάδα ή τρίτη χώρα όπου έχει διενεργηθεί η αφαίρεση των οστών.

    1.4. Στην πρόταση χρησιμοποιούνται ορισμένοι ευρύτεροι γεωγραφικοί ορισμοί όπως η χώρα όπου έχουν πραγματοποιηθεί τα ανωτέρω, δηλαδή αναφέρεται:

    - "καταγωγή ΕΚ" όταν είναι από ένα ή περισσότερα κράτη μέλη·

    - "καταγωγή: ΕΚ και χώρες εκτός ΕΚ" όταν είναι από μία τρίτη χώρα και από περισσότερα κράτη μέλη·

    - "καταγωγή: χώρες εκτός ΕΚ" όταν είναι από μία ή περισσότερες τρίτες χώρες.

    1.5. Στην πρόταση περιλαμβάνονται επίσης γενικοί κανόνες σχετικά με τα προαιρετικά συστήματα σήμανσης που ελέγχονται από την αρμόδια αρχή και μπορούν να ισχύουν παράλληλα με τα υποχρεωτικά. Τα προαιρετικά συστήματα για το βόειο κρέας μπορούν να θεσπισθούν τόσο στην ΕΚ όσο και σε τρίτες χώρες.

    2. Γενικές Παρατηρήσεις

    2.1. Νομικά ζητήματα

    2.1.1. Αμφισβητείται η νομική βάση του προτεινόμενου κανονισμού. Η Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προσέφυγαν κατά του Συμβουλίου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο διότι ως βάση του ισχύοντος κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 820/97 έλαβε το παλαιό άρθρο 43 της Συνθήκης αντί του άρθρου 152 της Συνθήκης του Άμστερνταμ το οποίο αποτελεί την ορθή βάση σύμφωνα με την Επιτροπή. Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αναμένεται.

    2.1.2. Οι όροι εφαρμογής του άρθρου 22 το οποίο επιτρέπει στην Επιτροπή να παρακολουθεί και να διασφαλίζει την εφαρμογή του κανονισμού επιβάλλουν στην Επιτροπή, σε ορισμένες περιπτώσεις, να ζητεί την απόφαση ή τη συνδρομή της μόνιμης κτηνιατρικής επιτροπής(4).

    2.2. Στόχοι της πολιτικής

    2.2.1. Η ΟΚΕ επισημαίνει ότι οι στόχοι της πολιτικής που επιδιώκονται με τον προτεινόμενο κανονισμό είναι πολύπλοκοι: ήδη οι αιτιολογικές σκέψεις δεν είναι λιγότερες από 33. Η ΟΚΕ φρονεί ότι τα σημαντικότερα θέματα είναι τα εξής:

    - η ενίσχυση της εμπιστοσύνης του καταναλωτή στο βόειο κρέας·

    - η διεξαγωγή των ενδεικνυόμενων ελέγχων από τις κτηνιατρικές αρχές τόσο στα εισαγόμενα όσο και στα κοινοτικά ζώα για την καταπολέμηση των επιζωοτιών·

    - η διασφάλιση της ανιχνευσιμότητας όλων των βοείων κρεάτων που διατίθενται στη λιανική, δηλ. ότι ακολουθώντας τα ίχνη τους, αυτά οδηγούν στον επιχειρηματία, στο σφαγείο και, τέλος, στο κτηνοτροφείο καταγωγής·

    - η ταχεία και ακριβής ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών και η συνεργασία με την Επιτροπή για την παρακολούθηση και ανιχνευσιμότητα των μεταφορών των κρεάτων·

    - η ενίσχυση της διαχείρισης κοινοτικών προγραμμάτων βοήθειας·

    - η αποφυγή επιβολής υπερβολικών διοικητικών επιβαρύνσεων στους παραγωγούς·

    - η επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής διαφάνειας στην αγορά των βοοειδών.

    2.2.2. Κατά τις συζητήσεις στην ΟΚΕ διατυπώθηκαν σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσον είναι σκόπιμο να συμπεριληφθούν, σε ένα μόνο κανονισμό, νομικά και διοικητικά μέτρα με τα οποία επιδιώκεται να διασφαλισθεί η διεξαγωγή εμπεριστατωμένων κτηνιατρικών και υγειονομικών ελέγχων μαζί με τις διατάξεις για τη σήμανση που αποβλέπει στη βοήθεια των καταναλωτών. Έτσι, ο Τίτλος Ι περιέχει διατάξεις για τη διασφάλιση της ανιχνευσιμότητας (ενώτια, μητρώο, διαβατήριο, δεδομένα ηλεκτρονικών βάσεων)· ενώ ο Τίτλος ΙΙ περιέχει διατάξεις για τη σήμανση (αριθμό έγκρισης του σφαγείου ή της μονάδας αφαίρεσης των οστών, κατηγορία του ζώου, ημερομηνία σφαγής, ιδανική περίοδος σιτέματος) με τις οποίες αποσκοπείται, αφενός, να διευκολυνθεί η εφαρμογή στην πράξη του κανονισμού και, αφετέρου, να αυξηθεί η εμπιστοσύνη του καταναλωτή ή να του δοθούν χρήσιμες πληροφορίες.

    2.2.3. Η ΟΚΕ υποστηρίζει έντονα την άποψη ότι προτεραιότητα έχει η δημόσια υγεία και ότι ο στόχος που πρέπει να τεθεί είναι η θέσπιση, το ταχύτερον, των νέων ρυθμίσεων. Η ΟΚΕ παρατηρεί, σχετικά, ότι το ΕΚ ήταν απρόθυμο να δοθεί παράταση στις προαιρετικές ρυθμίσεις του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 820/97 μετά το Σεπτέμβριο του 2000. Έχοντας υπόψη τα πρακτικά προβλήματα που έχουν προκύψει σε ορισμένες χώρες κατά την ίδρυση των βάσεων δεδομένων θα απαιτηθούν σοβαρές προσπάθειες από τις αρμόδιες αρχές για να ανταποκριθούν στο ταχύρυθμο πρόγραμμα.

    2.2.4. Η ΟΚΕ ανησυχεί επίσης ότι η αλυσίδα προμήθειας του βοείου κρέατος, δηλαδή από το κτηνοτροφείο στον καταναλωτή, είναι πολύ μακριά και ότι τα διάφορα κράτη μέλη ακολουθούν διαφορετική οργάνωση και πρακτική. Η ΟΚΕ φρονεί ότι είναι υψίστης σημασίας όπως οι έλεγχοι που αναφέρονται στις προτάσεις εφαρμόζονται αποτελεσματικά σε όλα τα στάδια της αλυσίδας προμήθειας σε όλα τα κράτη μέλη.

    2.2.5. Η Επιτροπή έχει αναγνωρίσει ότι δημιουργούνται ιδιαίτερες ανησυχίες όσον αφορά την επεξεργασία του βοείου κρέατος και των υποπροϊόντων του που εισάγονται από τρίτες χώρες, για τα οποία δεν είναι διαθέσιμες όλες οι πληροφορίες που απαιτούνται για το βόειο κρέας της ΕΚ. Η Επιτροπή προτείνει να αντιμετωπισθεί η κατάσταση αυτή με μια παρέκκλιση βάσει της οποίας θα μπορεί να χρησιμοποιείται η ένδειξη "Χώρα εκτός ΕΚ" ή "Τόπος σφαγής (όνομα τρίτης χώρας)", σύμφωνα με τους κανόνες του ΠΟΕ. Οι διοικητικές ρυθμίσεις που διασφαλίζουν ότι το εισαγόμενο βόειο κρέας του είδους αυτού πρέπει να ανταποκρίνεται στις απαραίτητες προδιαγραφές δημόσιας υγείας δεν εμπίπτουν στον προτεινόμενο κανονισμό.

    2.2.6. Τέλος, η ΟΚΕ ανησυχεί για την πληθώρα των διατάξεων οι οποίες ισχύουν για τη σήμανση των τροφίμων και οι οποίες δυσχεραίνονται περαιτέρω με την προτεινόμενη νομοθεσία. Η ΟΚΕ καλεί την Επιτροπή να ενεργήσει επειγόντως βάσει του προγράμματός της για την ασφάλεια των τροφίμων με στόχο την ασφάλεια του καταναλωτή προκειμένου να επιτευχθούν μεγαλύτερη απλούστευση και υψηλότερες προδιαγραφές σχετικά με τη σήμανση των τροφίμων.

    3. Ειδικές παρατηρήσεις

    3.1. Κύριος στόχος του κανονισμού είναι η εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου και της δημόσιας υγείας. Συνεπώς, η ΟΚΕ ζητεί να επανεξεταστεί η τρέχουσα πρακτική κατά την οποία το κόστος μετακυλίεται μόνο στους παραγωγούς.

    3.2. Προβλήματα σήμανσης

    3.2.1. Η ΟΚΕ θεωρεί ότι η προέλευση των ζώων πρέπει να είναι εμφανής στην επισήμανση ευθύς εξ αρχής για όλους τους καταναλωτές. Αντίθετα, η Επιτροπή προτείνει τούτο να καταστεί υποχρεωτικό από τη δεύτερη φάση που αρχίζει την 1η Ιανουαρίου 2003.

    3.2.2. Η ΟΚΕ εξέτασε πολύ προσεκτικά το θέμα της αντιγραφής στη σήμανση εγκεκριμένων αριθμών σχετικά με το σφαγείο ή τις εγκαταστάσεις αφαίρεσης των οστών. Κάθε ουσιαστική πληροφορία είναι χρήσιμη για τον καταναλωτή και η εμπιστοσύνη του αυξάνεται περισσότερο όταν μπορεί να δει από τη σήμανση ότι το προϊόν έχει υποβληθεί στο αυστηρό σύστημα της ανιχνευσιμότητας. Η ΟΚΕ υποστηρίζει λοιπόν αυτό το μέτρο.

    3.2.3. Η ΟΚΕ εξέτασε επίσης εμπεριστατωμένα την πρόταση να περιληφθεί στη σήμανση η ένδειξη "ελάχιστη ιδανική περίοδος που σιτεύει το βόειο κρέας". Η συμπερίληψη στη σήμανση της εν λόγω διάταξης εκπλήσσει διότι αναφέρεται στην ποιότητα μαγειρέματος και στο εύγευστο του βοείου κρέατος, ενώ υποτίθεται ότι η διάταξη θα αναφέρεται στην ασφάλεια και την ανιχνευσιμότητα. Το σίτεμα του κρέατος είναι δύσκολο θέμα διότι δεν συνδέεται μόνο με την ηλικία του ζώου. Υπεισέρχονται και άλλοι παράγοντες όπως η θερμοκρασία και το είδος της διατήρησης καθώς και η επεξεργασία που υπέστη κατά τη διαδρομή του από το σφαγείο έως τον καταναλωτή. Η σήμανση των παραμέτρων ποιότητας (π.χ. το σίτεμα του βοείου κρέατος) πρέπει κατά κανόνα να πραγματοποιείται μόνο σε εθελοντική βάση.

    3.2.4. Ανεξάρτητα από τις διατυπώσεις της στο σημείο 2.2.2, η ΟΚΕ θεωρεί ότι η εμπιστοσύνη του καταναλωτή ενισχύεται μέσω της αναφοράς της κατηγορίας του ζώου από το οποίο προέρχεται το κρέας.

    3.3. Κάλυψη κανονισμών

    3.3.1. Η Επιτροπή έχει αναγνωρίσει ότι δημιουργούνται πρακτικά προβλήματα κατά την εφαρμογή των κανονισμών στα μικρά κρεοπωλεία και στους κτηνοτρόφους που εμπορεύονται οι ίδιοι τα προϊόντα τους. Μολονότι στην πράξη πολλά από αυτά έχουν ένα μόνο προμηθευτή ή χονδρέμπορο, εντούτοις, πολλά μπορούν να προμηθεύονται από διάφορες πηγές και πωλούν στη λιανική τεμάχια κρέατος από διάφορα ζώα ανάλογα με την επιλογή του καταναλωτή. Υπό την προϋπόθεση ότι οι διαδικασίες αναγνώρισης και καταγραφής εφαρμόζονται και επιτηρούνται δεόντως, η πρακτική αυτή δεν συνεπάγεται για τον καταναλωτή πρόσθετο κίνδυνο. Μπορεί μάλιστα να υποστηριχθεί ότι οι μικροί κρεοπώλες που τεμαχίζουν το κρέας σύμφωνα με τις επιθυμίες του πελάτη πρέπει να εξαιρεθούν από την υποχρέωση της σήμανσης. Δεν τασσόμεθα όμως κατ αρχήν, υπέρ της εξαίρεσης διότι πιστεύουμε ότι και οι μικροί κρεοπώλες μπορούν να πληροφορούν την πελατεία τους για την προέλευση του βοείου κρέατος που πωλούν μέσω ενημερωτικού υλικού που θα διαθέτουν στο κατάστημά τους.

    3.3.2. Βάσει του άρθρου 14 επιτρέπεται παρέκκλιση από τις διατάξεις περί υποχρεωτικής σήμανσης για τον κιμά και τα ξακρίδια του βοείου κρέατος καθώς και για το τεμαχισμένο βόειο κρέας. Από την 1η Ιανουαρίου 2003 πρέπει να φέρουν ένδειξη με την περιοχή, τη χώρα και εάν είναι ή όχι καταγωγής ΕΚ. Η ΟΚΕ φρονεί βασικά ότι η παρέκκλιση αυτή είναι ασυνεπής προς τους στόχους της δημόσιας υγείας οι οποίοι είναι βασικοί για τον προτεινόμενο κανονισμό. Η ανιχνευσιμότητα αποτελεί σαφώς σημαντικό θέμα για τα προϊόντα μεικτής προέλευσης. Πάντως έχουμε πεισθεί ότι είναι άσκοπο να θεσπιστούν, στο στάδιο αυτό, αυστηρότερες απαιτήσεις σήμανσης. Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι πολλά από τα ζώα από τα οποία προέρχεται το βόειο κρέας (στα οποία περιλαμβάνονται οι γαλακτοφόρες αγελάδες) πιθανόν να γεννήθηκαν πριν να τεθούν σε ισχύ αποτελεσματικά και επαληθεύσιμα συστήματα αναγνώρισης. Πρέπει επίσης να αναγνωρίσουμε ότι το εμπόριο των εν λόγω προϊόντων είναι πολύπλοκο και ότι έχει τεράστια σημασία για τους καταναλωτές, και για τις επιχειρήσεις τροφοδοσίας. Για τους λόγους αυτούς ζητάμε από την Επιτροπή να δώσει ειδική προτεραιότητα στην επίλυση των εν λόγω προβλημάτων και να υποβάλλει περαιτέρω προτάσεις πολύ πριν από τον Ιανουάριο του 2003.

    3.4. Ανίχνευση της ΣΕΒ

    Η ΟΚΕ συνιστά να συμπεριληφθεί στη νομοθεσία η υποχρέωση χρήσης των εγκεκριμένων ευρωπαϊκών ελέγχων που υπάρχουν για την ανίχνευση της ΣΕΒ σε όλα τα σφάγια βοοειδών. Θα πρέπει να επιταχυνθεί η έρευνα σχετικά με τις ανιχνεύσεις αυτές.

    4. Συμπέρασμα

    4.1. Η ΟΚΕ υποστηρίζει αποφασιστικά το στόχο για την εισαγωγή αυστηρότερων ελέγχων για την προστασία της δημόσιας υγείας, όσον αφορά την παραγωγή, την επεξεργασία και την πώληση του βοείου κρέατος που προορίζεται να καταναλωθεί από ανθρώπους. Είμαστε σύμφωνοι ότι η δυνατότητα για αξιόπιστη ανιχνευσιμότητα όλων των βοείων κρεάτων, από το κτηνοτροφείο καταγωγής ως το κατάστημα όπου το αγοράζει ο καταναλωτής, είναι καθοριστικής σημασίας για την επίτευξη του στόχου αυτού. Πιστεύουμε ότι ο προτεινόμενος κανονισμός θα τον επιτύχει. Υποστηρίζουμε επίσης τον στόχο που συνίσταται στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης του καταναλωτή στο βόειο κρέας με την πραγματοποίηση διαφανών ελέγχων μέσω του υποχρεωτικού συστήματος σήμανσης. Γι' αυτό επικροτούμε τις προτάσεις αυτές που υπεβλήθησαν στα προαναφερθέντα λεπτομερή σχόλια.

    4.2. Πιστεύουμε επίσης ότι τόσο στον τομέα της σήμανσης του βοείου κρέατος όσο και στον αντίστοιχο της σήμανσης των τροφίμων γενικότερα, πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά πριν να θεωρήσουμε ότι οι ρυθμίσεις αυτές παρέχουν στον καταναλωτή με συνέπεια χρήσιμες και αξιόπιστες πληροφορίες. Υποδείξαμε παραπάνω ορισμένα συγκεκριμένα θέματα τα οποία πρέπει να εξετασθούν περαιτέρω και επειγόντως σχετικά με το βόειο κρέας. Όσον αφορά το ευρύτερο θέμα της σήμανσης των τροφίμων, θα θεωρήσουμε ευπρόσδεκτη κάθε πρόταση της Επιτροπής σχετικά με την πορεία των εργασιών κωδικοποίησης της οδηγίας που αναφέρεται στο Πρόγραμμα Δράσης 1999-2001 του Δεκεμβρίου 1998.

    4.3. Καλούμε την Επιτροπή να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να αποφευχθούν νέες παρατάσεις του νέου αυτού μεταβατικού συστήματος. Αυτές θα έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια της εμπιστοσύνης του καταναλωτή προς το βόειο κρέας και στους μηχανισμούς της ΕΚ. Είναι προφανές ότι τόσο το ΕΚ όσο και το Συμβούλιο πρέπει να εφαρμόσουν τις ισχύουσες διαδικασίες ταχείας διαβούλευσης για να ολοκληρώσουν εγκαίρως τις εργασίες τους.

    4.4. Συγχρόνως, καλούμε την Επιτροπή να ιδρύσει αμέσως ένα κατάλληλο δίκτυο παρακολούθησης της εφαρμογής των ισχυουσών διατάξεων του Τίτλου Ι του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 820/97 (αναγνώριση και καταγραφή των βοοειδών) ούτως ώστε να διασφαλισθεί ότι από την 31η Αυγούστου 2000 θα είναι διαθέσιμα όλα τα αναγκαία δεδομένα για την έναρξη της "πρώτης φάσης" του συστήματος σήμανσης όλων των βοοειδών. Τα ίδια μέτρα πρέπει να ληφθούν και για την έναρξη της "δεύτερης φάσης". Προς το σκοπό αυτό, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Επιτροπής (π.χ. το Γραφείο Τροφίμων και Κτηνιατρικών Θεμάτων του Δουβλίνου) μπορούν να καταρτίσουν ένα πρόγραμμα επιθεώρησης για όλη την επικράτεια της ΕΕ προκειμένου να διασφαλισθεί ότι όλα τα κράτη μέλη έχουν θεσπίσει τις διατάξεις περί αναγνώρισης και καταγραφής των βοοειδών.

    4.4.1. Επιπλέον, επιθυμούμε να προτείνουμε στην Επιτροπή να συντάξει ενδιάμεση έκθεση, πριν από τις 31 Αυγούστου 2000, με τις διαπιστώσεις από τις επιθεωρήσεις, όσον αφορά τη συμμόρφωση όλων των κρατών μελών προς την ισχύουσα νομοθεσία (αναγνώριση και καταγραφή).

    Βρυξέλλες, 2 Μαρτίου 2000.

    Η Πρόεδρος

    της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής

    Beatrice Rangoni Machiavelli

    (1) Σχετικά έγγραφα: - COM(1999) 486 τελικό - Έκθεση της Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο για την κατάσταση σχετικά με την εφαρμογή των συστημάτων σήμανσης του βοείου κρέατος στα διάφορα κράτη μέλη· - COM(1999) 487 τελικό - προτάσεις 99/0204(COD) και 99/0205· και - COM(1999) 487 τελικό/2 - Διορθωτικό του Άρθρου 22Α του 99/0204(COD).

    (2) Ημερήσια διάταξη της ολομέλειας της συνόδου, 8 και 9 Δεκεμβρίου 1999.

    (3) ΕΕ L 334 της 28.12.1999, σ. 1.

    (4) Διορθωτικό COM(1999) 487 final/2 refers.

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

    στη γνωμοδότηση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής

    Η ακόλουθη τροπολογία, η οποία έλαβε άνω του ενός τετάρτου των ψήφων, απορρίφθηκε κατά τη διάρκεια των συζητήσεων:

    Σημείο 3.2.2

    Η τελευταία πρόταση να διατυπωθεί ως εξής:

    "Η ΟΚΕ φρονεί παρόλα αυτά ότι πρέπει να αναφέρεται μόνο ο αριθμός έγκρισης της τελευταίας επιχείρησης της αλυσίδας."

    Αιτιολογία

    Το πρόβλημα έγκειται στο ότι διαφορετικά θα έπρεπε να αναφέρονται 2 αριθμοί: Αφενός, ο αριθμός του σφαγείου και αφετέρου, της επιχείρησης τεμαχισμού. Οι τελευταίες αγοράζουν ζώα από πολλά σφαγεία για να διαθέτουν επαρκή ποσότητα της επιθυμητής ποιότητας. Εφόσον θα πρέπει να αναφέρεται ο αριθμός έγκρισης του σφαγείου, η επιχείρηση τεμαχισμού θα είναι υποχρεωμένη να διατηρεί χωριστά τον αριθμό κάθε σφαγείου με αποτέλεσμα την ύπαρξη πολλών μικρών ετικετών. Αυτό θα έχει συνέπεια την εξαφάνιση των μικρών σφαγείων διότι οι ετικέτες τους θα είναι πολύ μικρές και θα καλύπτονται από τις αντίστοιχες των επιχειρήσεων τεμαχισμού που θα είναι μεγαλύτερες.

    Αποτέλεσμα της ψηφοφορίας

    Ψήφοι υπέρ: 15, ψήφοι κατά: 37, αποχές: 6.

    Top