Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32023R1619

    Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2023/1619 της Επιτροπής της 8ης Αυγούστου 2023 σχετικά με τα προσωρινά μέτρα έκτακτης ανάγκης που παρεκκλίνουν για το έτος 2023 από ορισμένες διατάξεις των κανονισμών (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 και (ΕΕ) 2021/2117 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, για την επίλυση ειδικών προβλημάτων στον τομέα των οπωροκηπευτικών και στον αμπελοοινικό τομέα λόγω δυσμενών μετεωρολογικών φαινομένων

    C/2023/5341

    ΕΕ L 199 της 9.8.2023, p. 96–100 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 09/08/2024

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2023/1619/oj

    9.8.2023   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    L 199/96


    ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2023/1619 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

    της 8ης Αυγούστου 2023

    σχετικά με τα προσωρινά μέτρα έκτακτης ανάγκης που παρεκκλίνουν για το έτος 2023 από ορισμένες διατάξεις των κανονισμών (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 και (ΕΕ) 2021/2117 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, για την επίλυση ειδικών προβλημάτων στον τομέα των οπωροκηπευτικών και στον αμπελοοινικό τομέα λόγω δυσμενών μετεωρολογικών φαινομένων

    Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

    Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

    Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Δεκεμβρίου 2013, για τη θέσπιση κοινής οργάνωσης των αγορών γεωργικών προϊόντων και την κατάργηση των κανονισμών (ΕΟΚ) αριθ. 922/72, (ΕΟΚ) αριθ. 234/79, (ΕΚ) αριθ. 1037/2001 και (ΕΚ) αριθ. 1234/2007 του Συμβουλίου (1), και ιδίως το άρθρο 221 παράγραφος 1,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)

    Λόγω εξαιρετικά δυσμενών μετεωρολογικών φαινομένων που έλαβαν χώρα σε διάφορες περιοχές των κρατών μελών την άνοιξη του 2023, η παραγωγή οπωροκηπευτικών έχει πληγεί δραματικά. Στην Ισπανία, η προγραμματισμένη παραγωγή στην περιοχή της Καταλονίας μειώθηκε κατά τουλάχιστον 50 % λόγω της ξηρασίας, ενώ η παραγωγή στην περιφέρεια Emilia-Romagna στην Ιταλία καταστράφηκε από πλημμύρα. Η ξηρασία έχει επίσης επηρεάσει σοβαρά το επίπεδο και την ποιότητα της παραγωγής σε ορισμένες περιοχές της Γαλλίας και της Πορτογαλίας.

    (2)

    Λόγω των εξαιρετικά δυσμενών μετεωρολογικών φαινομένων της άνοιξης του 2023, πολλές αναγνωρισμένες οργανώσεις παραγωγών και ενώσεις οργανώσεων παραγωγών στον τομέα των οπωροκηπευτικών αντιμετωπίζουν δυσχέρειες στην υλοποίηση των εγκριθέντων επιχειρησιακών προγραμμάτων τους. Ορισμένες από τις εγκριθείσες δράσεις και μέτρα δεν θα υλοποιηθούν το 2023 και, ως εκ τούτου, ένα μέρος των επιχειρησιακών κονδυλίων δεν θα δαπανηθεί. Άλλες αναγνωρισμένες οργανώσεις παραγωγών και ενώσεις οργανώσεων παραγωγών τροποποιούν τα επιχειρησιακά τους προγράμματα με σκοπό την υλοποίηση δράσεων και μέτρων, όπως μέτρων διαχείρισης κρίσεων, για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις των εξαιρετικά δυσμενών μετεωρολογικών φαινομένων στον τομέα των οπωροκηπευτικών.

    (3)

    Οι αναγνωρισμένες οργανώσεις παραγωγών και οι ενώσεις οργανώσεων παραγωγών μπορούν να εφαρμόζουν, στο πλαίσιο των εγκεκριμένων επιχειρησιακών προγραμμάτων τους, μέτρα πρόληψης και διαχείρισης κρίσεων στον τομέα των οπωροκηπευτικών, τα οποία αποσκοπούν στην αύξηση της ανθεκτικότητας του τομέα στις διαταραχές της αγοράς. Ωστόσο, σύμφωνα με το άρθρο 33 παράγραφος 3 τέταρτο εδάφιο του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013, τα εν λόγω μέτρα πρόληψης και διαχείρισης κρίσεων δεν περιλαμβάνουν περισσότερο από το ένα τρίτο των δαπανών στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος. Για να παρασχεθεί μεγαλύτερη ευελιξία στις εν λόγω οργανώσεις παραγωγών και για να τους δοθεί η δυνατότητα να εστιάσουν τους πόρους που είναι διαθέσιμοι στο πλαίσιο των επιχειρησιακών προγραμμάτων στην αντιμετώπιση της διαταραχής της αγοράς που προκαλείται από τα μέτρα που σχετίζονται με τα δυσμενή μετεωρολογικά φαινόμενα, ο εν λόγω κανόνας δεν θα πρέπει να εφαρμοστεί το 2023. Η εν λόγω προσωρινή παρέκκλιση θα πρέπει να εφαρμοστεί στα επιχειρησιακά προγράμματα που εξακολουθούν να λειτουργούν υπό τους όρους που ισχύουν βάσει του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγραφος 6 πρώτο εδάφιο στοιχείο γ) του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2117 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (2).

    (4)

    Επιπλέον, οι αναγνωρισμένες οργανώσεις παραγωγών και οι ενώσεις οργανώσεων παραγωγών πρέπει να είναι σε θέση να ανακατευθύνουν τα κονδύλια, συμπεριλαμβανομένης της ενωσιακής χρηματοδοτικής συνδρομής στο πλαίσιο του αντίστοιχου επιχειρησιακού τους ταμείου, στις δράσεις και τα μέτρα που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των συνεπειών των δυσμενών μετεωρολογικών φαινομένων της άνοιξης του 2023. Για να διασφαλιστεί ότι οι αναγνωρισμένες οργανώσεις παραγωγών και οι ενώσεις οργανώσεων παραγωγών είναι σε θέση να το κάνουν αυτό, είναι αναγκαίο να αυξηθεί, το 2023, το όριο της ενωσιακής χρηματοδοτικής συνδρομής που προβλέπεται στο άρθρο 34 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 από 50 % σε 60 % των πραγματικών δαπανών. Η εν λόγω προσωρινή παρέκκλιση θα πρέπει να εφαρμοστεί στα επιχειρησιακά προγράμματα που εξακολουθούν να λειτουργούν υπό τους όρους που ισχύουν βάσει του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 σύμφωνα με τη μεταβατική διάταξη που προβλέπεται στο άρθρο 5 παράγραφος 6 πρώτο εδάφιο στοιχείο γ) του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2117.

    (5)

    Τα δυσμενή μετεωρολογικά φαινόμενα της άνοιξης του 2023 επηρέασαν σοβαρά και τον αμπελοοινικό τομέα της Ένωσης, όπου οι αμπελοκαλλιεργητές που βρίσκονται στις εν λόγω περιοχές των κρατών μελών έχουν αντιμετωπίσει εξαιρετικές δυσκολίες. Ειδικότερα, οι έκτακτες καιρικές συνθήκες εμπόδισαν τους αμπελοκαλλιεργητές να εκτελέσουν εργασίες στους αμπελώνες τους, οι οποίες συνήθως εκτελούνται την άνοιξη, όπως ο καθαρισμός και η προετοιμασία του εδάφους, η φύτευση νέων αμπελιών ή ο εμβολιασμός. Στις περιοχές που πλήττονται από εξαιρετική ξηρασία, τέτοιες δραστηριότητες δεν είναι δυνατές λόγω της ξηρασίας του εδάφους και των εξαιρετικά δυσμενών συνθηκών για την ανάπτυξη των νεοφυτευθέντων φυτών, στις περιοχές που πλήττονται από πλημμύρες, οι εν λόγω δραστηριότητες δεν είναι δυνατές επειδή οι αμπελώνες είτε δεν είναι προσβάσιμοι είτε καταστρέφονται από τις υδάτινες μάζες.

    (6)

    Το άρθρο 62 παράγραφος 3 πρώτο εδάφιο του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 προβλέπει ότι οι άδειες αμπελοφυτεύσεων, συμπεριλαμβανομένων των αδειών για νέα αμπελοφύτευση και αναφύτευση, ισχύουν για 3 έτη από την ημερομηνία χορήγησής τους. Το άρθρο 68 παράγραφος 2 πρώτο εδάφιο του εν λόγω κανονισμού ορίζει ότι οι άδειες που χορηγούνται έπειτα από μετατροπή δικαιωμάτων φύτευσης έχουν την ίδια διάρκεια ισχύος με τα αρχικά δικαιώματα φύτευσης. Κατά τη διάρκεια της περιόδου ισχύος κάθε άδειας, οι αμπελοκαλλιεργητές συνήθως προετοιμάζουν το έδαφος το φθινόπωρο και προμηθεύονται τα νέα αμπέλια, τα οποία στη συνέχεια φυτεύονται κατά τη διάρκεια της άνοιξης, καθώς η άνοιξη είναι η καταλληλότερη περίοδος του έτους για φύτευση.

    (7)

    Τα δυσμενή μετεωρολογικά φαινόμενα εμπόδισαν τους αμπελοκαλλιεργητές που κατέχουν άδειες αμπελοφυτεύσεων για χρήση στις πληγείσες περιοχές που λήγουν το 2023 να χρησιμοποιήσουν τις άδειες κατά τη διάρκεια της άνοιξης του τελευταίου έτους ισχύος τους, όπως είχε προγραμματιστεί. Δεδομένου ότι είναι αδύνατο να προβλεφθεί πόσο θα διαρκέσουν αυτά τα δυσμενή μετεωρολογικά φαινόμενα και οι συνέπειές τους, δεν είναι βέβαιο ότι οι εν λόγω αμπελοκαλλιεργητές θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τις άδειες αμπελοφυτεύσεών τους εντός των αντίστοιχων περιόδων ισχύος. Οι αμπελοκαλλιεργητές θα πρέπει να φυτέψουν τα αμπέλια κατά τη διάρκεια της θερμής περιόδου και, επομένως, σε λιγότερο κατάλληλη στιγμή του βλαστικού κύκλου, υπό δύσκολες συνθήκες και με πρόσθετο κόστος, και τούτο σε μια περίοδο κατά την οποία ο αμπελοοινικός τομέας υποφέρει ήδη από δυσμενείς συνθήκες της αγοράς.

    (8)

    Για τον λόγο αυτό και για να αποφευχθεί η απώλεια των αδειών φύτευσης ή η ταχεία επιδείνωση των συνθηκών υπό τις οποίες πρέπει να πραγματοποιηθεί η φύτευση, είναι αναγκαίο να επιτραπεί, χωρίς καθυστέρηση, η παράταση ισχύος των αδειών φύτευσης που λήγουν το 2023 σε περιοχές που επλήγησαν από τα δυσμενή μετεωρολογικά φαινόμενα. Συνεπώς, όλες οι άδειες που λήγουν το 2023 και πρόκειται να χρησιμοποιηθούν στις πληγείσες περιοχές θα πρέπει να παραταθούν για 12 μήνες από την τρέχουσα ημερομηνία λήξης τους το 2023, ώστε να έχουν οι αμπελοκαλλιεργητές τη δυνατότητα να φυτέψουν τα αμπέλια το 2024.

    (9)

    Δεδομένων των απρόβλεπτων δυσχερειών που αντιμετωπίζουν οι αμπελοκαλλιεργητές στις πληγείσες περιοχές λόγω των δυσμενών μετεωρολογικών φαινομένων, θα πρέπει να τους επιτραπεί να παραιτηθούν από την άδεια φύτευσης που λήγει το 2023 χωρίς να υποστούν τη διοικητική κύρωση που αναφέρεται στο άρθρο 62 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 εάν δεν επιθυμούν πλέον να επεκτείνουν την αμπελουργική τους έκταση.

    (10)

    Όσον αφορά τους αμπελοκαλλιεργητές που κατέχουν πρόσφατα φυτευθέντες αμπελώνες στις περιοχές που έχουν πληγεί σοβαρά από τα δυσμενή μετεωρολογικά φαινόμενα της άνοιξης του 2023 στις εν λόγω περιοχές και οι οποίοι φυτεύτηκαν, εν αναμονή της εκρίζωσης ισοδύναμης έκτασης, χρησιμοποιώντας άδειες αναφύτευσης που χορηγήθηκαν από τα κράτη μέλη σύμφωνα με το άρθρο 66 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013, είναι σκόπιμο να παραταθεί κατά ένα έτος η τετραετής προθεσμία για την εκρίζωση της προηγούμενης φυτευθείσας έκτασης. Αυτό θα επιτρέψει στους αμπελοκαλλιεργητές να επωφεληθούν για ένα επιπλέον έτος συγκομιδής από την προηγούμενη φυτευθείσα έκταση ως αποζημίωση για τις ζημίες στον νεοφυτευθέντα αμπελώνα, δεδομένου ότι οι εν λόγω ζημίες μπορεί να καθυστερήσουν την έναρξη χρήσης της νεοφυτευθείσας έκτασης ή να έχουν ως αποτέλεσμα να πρέπει να φυτευθεί εκ νέου η νεοφυτευθείσα έκταση. Κατά συνέπεια, θα πρέπει να προσαρμοστεί επίσης η προθεσμία που ορίζεται στο άρθρο 5 δεύτερο εδάφιο του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2018/273 της Επιτροπής (3).

    (11)

    Θα πρέπει να θεσπιστούν μεταβατικές ρυθμίσεις για τις δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν μετά τον Δεκέμβριο του 2022 στο πλαίσιο των εθνικών προγραμμάτων στήριξης στον αμπελοοινικό τομέα που αναφέρονται στο άρθρο 40 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013. Ειδικότερα, το άρθρο 5 παράγραφος 7 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2117 ορίζει ότι τα προγράμματα στήριξης στον αμπελοοινικό τομέα εξακολουθούν να εφαρμόζονται έως τις 15 Οκτωβρίου 2023. Για τον σκοπό αυτό, τα άρθρα 39 έως 54 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 θα εξακολουθήσουν να εφαρμόζονται μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2022 όσον αφορά τις δαπάνες και τις πληρωμές που πραγματοποιούνται για πράξεις που υλοποιήθηκαν βάσει του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 πριν από τις 16 Οκτωβρίου 2023. Επιπλέον, τα άρθρα 39 έως 54 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 θα εξακολουθήσουν να εφαρμόζονται και για τις δαπάνες και τις πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν για πράξεις που υλοποιήθηκαν σύμφωνα με τα άρθρα 46 και 50 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 πριν από τις 16 Οκτωβρίου 2025, υπό την προϋπόθεση ότι έως τις 15 Οκτωβρίου 2023 οι εν λόγω πράξεις έχουν υλοποιηθεί εν μέρει και οι πραγματοποιηθείσες δαπάνες ανέρχονται τουλάχιστον στο 30 % των συνολικών προγραμματισμένων δαπανών.

    (12)

    Ωστόσο, λόγω των απρόβλεπτων δυσχερειών που αντιμετώπισαν οι αμπελοκαλλιεργητές μετά τις σοβαρές συνέπειες των δυσμενών μετεωρολογικών φαινομένων της άνοιξης του 2023, κατέστη αδύνατο για ορισμένους αμπελοκαλλιεργητές να υλοποιήσουν τις πράξεις βάσει του άρθρου 46 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013, προκειμένου να συμμορφωθούν με το κατώτατο όριο του 30 % των δαπανών που πρέπει να πραγματοποιηθούν έως τις 15 Οκτωβρίου 2023. Ως εκ τούτου, θεωρείται αναγκαίο να μειωθεί το κατώτατο όριο του 30 % σε κατώτατο όριο 3 %, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι αμπελοκαλλιεργητές που έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν το μέτρο αλλά αδυνατούν να προχωρήσουν λόγω απρόβλεπτων καιρικών συνθηκών δεν θα υποστούν αδικαιολόγητες κυρώσεις και μπορούν να συνεχίσουν να εφαρμόζουν το μέτρο μόλις το επιτρέψει η κατάσταση. Η εν λόγω ευελιξία θα πρέπει να εφαρμόζεται μόνο για τους αμπελοκαλλιεργητές που κατέχουν άδειες για αναφύτευση που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν στις περιοχές που επηρεάζονται από τα δυσμενή μετεωρολογικά φαινόμενα που σημειώθηκαν την άνοιξη του 2023.

    (13)

    Η συνολική κατάσταση αποτελεί ειδικό πρόβλημα κατά την έννοια του άρθρου 221 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013, το οποίο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα με μέτρα που λαμβάνονται σύμφωνα με τα άρθρα 219 ή 220 του εν λόγω κανονισμού. Η κατάσταση δεν συνδέεται ειδικά με υφιστάμενη αναγνωρισμένη μοναδική διαταραχή της αγοράς ή με συγκεκριμένη απειλή, ούτε με μέτρα για την καταπολέμηση της εξάπλωσης ζωονόσων ή του κλονισμού της εμπιστοσύνης των καταναλωτών λόγω κινδύνων για τη δημόσια υγεία, την υγεία των ζώων ή των φυτών.

    (14)

    Λόγω του πρωτόγνωρου χαρακτήρα των εξαιρετικά δυσμενών μετεωρολογικών φαινομένων την άνοιξη του 2023, είναι αναγκαίο να αμβλυνθούν οι εν λόγω δυσκολίες με τη θέσπιση παρέκκλισης, μόνο στον βαθμό που αυτό είναι απολύτως αναγκαίο, από ορισμένες διατάξεις των κανονισμών (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 και (ΕΕ) 2021/2117.

    (15)

    Δεδομένου ότι είναι αναγκαίο να ληφθούν άμεσα μέτρα, ο παρών κανονισμός θα πρέπει να αρχίσει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    (16)

    Τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι σύμφωνα με τη γνώμη της επιτροπής για την κοινή οργάνωση των γεωργικών αγορών,

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

    Άρθρο 1

    Προσωρινές παρεκκλίσεις από τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 όσον αφορά τα οπωροκηπευτικά

    1.   Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 33 παράγραφος 3 τέταρτο εδάφιο του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013, το όριο του ενός τρίτου των δαπανών για μέτρα πρόληψης και διαχείρισης κρίσεων στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος που αναφέρεται στην εν λόγω διάταξη δεν εφαρμόζεται το έτος 2023 όσον αφορά τις περιοχές που επλήγησαν από τα δυσμενή μετεωρολογικά φαινόμενα της άνοιξης του 2023 που πρόκειται να προσδιοριστούν από τα κράτη μέλη.

    2.   Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 34 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013, η ενωσιακή χρηματοδοτική συνδρομή στο επιχειρησιακό ταμείο που αναφέρεται στην εν λόγω διάταξη, η οποία χορηγείται το έτος 2023 σε οργανώσεις παραγωγών ή ενώσεις οργανώσεων παραγωγών που επλήγησαν από τα δυσμενή μετεωρολογικά φαινόμενα της άνοιξης του 2023 που πρόκειται να προσδιοριστούν από τα κράτη μέλη, δεν υπερβαίνει το ποσό της ενωσιακής χρηματοδοτικής συνεισφοράς στα επιχειρησιακά ταμεία που έχουν εγκριθεί από τα κράτη μέλη για το έτος 2023 και περιορίζεται στο 60 % των πραγματικών δαπανών.

    Άρθρο 2

    Προσωρινές παρεκκλίσεις από τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 όσον αφορά τον οίνο

    1.   Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 62 παράγραφος 3 πρώτο εδάφιο πρώτη περίοδος και το άρθρο 68 παράγραφος 2 πρώτο εδάφιο πρώτη περίοδος του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013, οι άδειες αμπελοφυτεύσεων που χορηγούνται σύμφωνα με τα άρθρα 62, 64, 66 και 68 του εν λόγω κανονισμού, οι οποίες λήγουν το έτος 2023 και πρόκειται να χρησιμοποιηθούν σε περιοχές που επλήγησαν από τα δυσμενή μετεωρολογικά φαινόμενα της άνοιξης του 2023, λήγουν μόνο μετά την παρέλευση 12 μηνών από την αρχική ημερομηνία λήξης τους.

    2.   Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 62 παράγραφος 3 πρώτο εδάφιο δεύτερη περίοδος του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013, οι αμπελοκαλλιεργητές που κατέχουν άδειες αμπελοφυτεύσεων που λήγουν το έτος 2023 και πρόκειται να χρησιμοποιηθούν σε περιοχές που επλήγησαν από τα δυσμενή μετεωρολογικά φαινόμενα της άνοιξης του 2023 δεν υφίστανται διοικητικές κυρώσεις, υπό τον όρο ότι θα ενημερώσουν τις αρμόδιες αρχές, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023, ότι δεν προτίθενται να κάνουν χρήση της άδειάς τους και δεν επιθυμούν να επωφεληθούν από την παράταση ισχύος που προβλέπεται στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου.

    3.   Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 66 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013, τα κράτη μέλη μπορούν να παρατείνουν την προθεσμία για την εκρίζωση έως το τέλος του πέμπτου έτους από την ημερομηνία φύτευσης των νέων αμπελώνων σε περιπτώσεις όπου η νεοφυτευθείσα έκταση έχει πληγεί σοβαρά από τα δυσμενή μετεωρολογικά φαινόμενα της άνοιξης του 2023, σε βαθμό που είτε η έναρξη της χρήσης της νεοφυτευθείσας έκτασης καθυστερεί είτε η νεοφυτευθείσα έκταση πρέπει να φυτευθεί εκ νέου.

    Εντός 2 μηνών από την υποβολή της αίτησης παράτασης της προθεσμίας εκρίζωσης, τα κράτη μέλη ενημερώνουν τον αιτούντα για την έγκριση ή την απόρριψη της αίτησής του. Σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης, τα κράτη μέλη ενημερώνουν τον αιτούντα για τους σχετικούς λόγους.

    Το άρθρο 5 δεύτερο εδάφιο του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2018/273 της Επιτροπής εφαρμόζεται εάν η εκρίζωση δεν πραγματοποιηθεί από τον αμπελοκαλλιεργητή έως τη λήξη της παραταθείσας προθεσμίας.

    Οι αμπελοκαλλιεργητές που επωφελούνται από την παράταση δεν είναι επιλέξιμοι για στήριξη για την πρώιμη συγκομιδή που αναφέρεται στο άρθρο 47 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 έως τη λήξη της παραταθείσας προθεσμίας, ούτε όσον αφορά τη νεοφυτευθείσα έκταση ούτε όσον αφορά την έκταση που πρόκειται να εκριζωθεί.

    Άρθρο 3

    Προσωρινές παρεκκλίσεις από τις μεταβατικές διατάξεις που προβλέπονται στο άρθρο 5 παράγραφος 7 στοιχείο β) του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2117 σχετικά με την εφαρμογή των άρθρων 39 έως 52 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013

    Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 5 παράγραφος 7 στοιχείο β) του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2117, τα άρθρα 39 έως 54 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 εξακολουθούν να εφαρμόζονται μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2022 όσον αφορά τις δαπάνες και τις πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν για πράξεις που υλοποιούνται σύμφωνα με το άρθρο 46 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 πριν από τις 16 Οκτωβρίου 2025, υπό την προϋπόθεση:

    α)

    ότι έως τις 15 Οκτωβρίου 2023 οι εν λόγω πράξεις έχουν υλοποιηθεί εν μέρει και οι πραγματοποιηθείσες δαπάνες ανέρχονται τουλάχιστον στο 3 % των συνολικών προγραμματισμένων δαπανών· και

    β)

    ότι οι εν λόγω πράξεις έχουν υλοποιηθεί πλήρως έως τις 15 Οκτωβρίου 2025.

    Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι η εν λόγω παρέκκλιση εφαρμόζεται μόνο για τους αμπελοκαλλιεργητές που κατέχουν άδειες για αναφύτευση που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν σε περιοχές οι οποίες επλήγησαν από τα δυσμενή μετεωρολογικά φαινόμενα που σημειώθηκαν την άνοιξη του 2023.

    Άρθρο 4

    Έναρξη ισχύος και εφαρμογή

    Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την ημέρα της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Εφαρμόζεται έως τις 9 Αυγούστου 2024.

    Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

    Βρυξέλλες, 8 Αυγούστου 2023.

    Για την Επιτροπή

    Η Πρόεδρος

    Ursula VON DER LEYEN


    (1)  ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 671.

    (2)  Κανονισμός (ΕΕ) 2021/2117 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 2ας Δεκεμβρίου 2021, σχετικά με την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 για τη θέσπιση κοινής οργάνωσης των αγορών γεωργικών προϊόντων, (ΕΕ) αριθ. 1151/2012 για τα συστήματα ποιότητας των γεωργικών προϊόντων και των τροφίμων, (ΕΕ) αριθ. 251/2014 για τον ορισμό, την περιγραφή, την παρουσίαση, την επισήμανση και την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων των αρωματισμένων αμπελοοινικών προϊόντων και (ΕΕ) αριθ. 228/2013 για τον καθορισμό ειδικών μέτρων για τη γεωργία στις εξόχως απόκεντρες περιοχές της Ένωσης (ΕΕ L 435 της 6.12.2021, σ. 262).

    (3)  Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2018/273 της Επιτροπής, της 11ης Δεκεμβρίου 2017, για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά το καθεστώς αδειοδότησης αμπελοφυτεύσεων, το αμπελουργικό μητρώο, τα συνοδευτικά έγγραφα και την πιστοποίηση, τα βιβλία εισερχομένων και εξερχομένων, τις υποχρεωτικές δηλώσεις, τις κοινοποιήσεις και τη δημοσίευση κοινοποιηθεισών πληροφοριών, και τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1306/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τους σχετικούς ελέγχους και κυρώσεις, την τροποποίηση των κανονισμών της Επιτροπής (ΕΚ) αριθ. 555/2008, (ΕΚ) αριθ. 606/2009 και (ΕΚ) αριθ. 607/2009 και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 436/2009 της Επιτροπής και του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2015/560 της Επιτροπής (ΕΕ L 58 της 28.2.2018, σ. 1).


    Top