Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32023R1330

    Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2023/1330 της Επιτροπής της 29ης Ιουνίου 2023 για την επιβολή οριστικού δασμού αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές ορισμένων τύπων ελαφριού θερμικού χαρτιού καταγωγής Δημοκρατίας της Κορέας, έπειτα από επανεξέταση ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων σύμφωνα με το άρθρο 11 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/1036 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου

    C/2023/4311

    ΕΕ L 166 της 30.6.2023, p. 76–97 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2023/1330/oj

    30.6.2023   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    L 166/76


    ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2023/1330 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

    της 29ης Ιουνίου 2023

    για την επιβολή οριστικού δασμού αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές ορισμένων τύπων ελαφριού θερμικού χαρτιού καταγωγής Δημοκρατίας της Κορέας, έπειτα από επανεξέταση ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων σύμφωνα με το άρθρο 11 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/1036 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου

    Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

    Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

    Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΕ) 2016/1036 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 8ης Ιουνίου 2016, για την άμυνα κατά των εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ εκ μέρους χωρών μη μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (1) (στο εξής: βασικός κανονισμός), και ιδίως το άρθρο 11 παράγραφος 2,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    1.   ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

    1.1.   Προηγούμενες έρευνες και ισχύοντα μέτρα

    (1)

    Με τον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2017/763 (2), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (στο εξής: Επιτροπή) επέβαλε δασμούς αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές ορισμένων τύπων ελαφριού θερμικού χαρτιού καταγωγής Δημοκρατίας της Κορέας (στο εξής: αρχικά μέτρα). Η έρευνα η οποία κατέληξε στην επιβολή των αρχικών μέτρων θα αναφέρεται στο εξής ως «αρχική έρευνα». Τα μέτρα έλαβαν τη μορφή σταθερών δασμολογικών συντελεστών ύψους 104,46 EUR ανά τόνο καθαρού βάρους, τόσο για τον μοναδικό συνεργαζόμενο όμιλο εξαγωγών όσο και για όλες τις άλλες εταιρείες.

    (2)

    Οι αποφάσεις στις υποθέσεις T-383/17 (3) και C-260/20 P (4) είχαν ως αποτέλεσμα την ακύρωση των μέτρων για τον μοναδικό συνεργαζόμενο όμιλο εξαγωγών. Με τον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2023/593 (5), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε εκ νέου δασμούς αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές ορισμένων τύπων ελαφριού θερμικού χαρτιού καταγωγής Δημοκρατίας της Κορέας στο αναθεωρημένο επίπεδο των 103,16 EUR ανά τόνο καθαρού βάρους, τόσο για τον μοναδικό συνεργαζόμενο όμιλο εξαγωγών όσο και για όλες τις άλλες εταιρείες.

    1.2.   Αίτηση επανεξέτασης ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων

    (3)

    Έπειτα από τη δημοσίευση ανακοίνωσης σχετικά με την επικείμενη λήξη ισχύος των μέτρων (6), η Επιτροπή έλαβε αίτηση επανεξέτασης δυνάμει του άρθρου 11 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/1036.

    (4)

    Η αίτηση επανεξέτασης υποβλήθηκε την 1η Φεβρουαρίου 2022 από τη European Thermal Paper Association (στο εξής: αιτούσα) για λογαριασμό του ενωσιακού κλάδου παραγωγής ορισμένων τύπων ελαφριού θερμικού χαρτιού κατά την έννοια του άρθρου 5 παράγραφος 4 του βασικού κανονισμού. Η αίτηση επανεξέτασης βασίστηκε στο επιχείρημα ότι η λήξη της ισχύος των μέτρων είναι πιθανό να οδηγήσει στη συνέχιση ή την επανάληψη του ντάμπινγκ και στη συνέχιση ή την επανάληψη της ζημίας για τον ενωσιακό κλάδο παραγωγής.

    1.3.   Έναρξη επανεξέτασης ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων

    (5)

    Η Επιτροπή, αφού ζήτησε τη γνώμη της επιτροπής που συστάθηκε με το άρθρο 15 παράγραφος 1 του βασικού κανονισμού και αφού έκρινε ότι υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για την έναρξη επανεξέτασης ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων, στις 3 Μαΐου 2022 κίνησε επανεξέταση ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων όσον αφορά τις εισαγωγές στην Ένωση ορισμένων τύπων ελαφριού θερμικού χαρτιού καταγωγής Δημοκρατίας της Κορέας (στο εξής: οικεία χώρα) βάσει του άρθρου 11 παράγραφος 2 του βασικού κανονισμού. Η Επιτροπή δημοσίευσε ανακοίνωση για την έναρξη διαδικασίας στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (7) (στο εξής: ανακοίνωση για την έναρξη διαδικασίας).

    1.4.   Περίοδος της έρευνας επανεξέτασης και εξεταζόμενη περίοδος

    (6)

    Η έρευνα με αντικείμενο τη συνέχιση ή την επανάληψη της πρακτικής ντάμπινγκ κάλυψε την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2021 έως την 31η Δεκεμβρίου 2021 (στο εξής: περίοδος της έρευνας επανεξέτασης). Η εξέταση των συναφών τάσεων για την εκτίμηση της πιθανότητας συνέχισης ή επανάληψης της ζημίας κάλυψε την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2018 έως το τέλος της περιόδου της έρευνας επανεξέτασης (στο εξής: εξεταζόμενη περίοδος).

    1.5.   Ενδιαφερόμενα μέρη

    (7)

    Στην ανακοίνωση για την έναρξη της διαδικασίας, τα ενδιαφερόμενα μέρη κλήθηκαν να επικοινωνήσουν με την Επιτροπή για να συμμετάσχουν στην έρευνα. Επιπλέον, η Επιτροπή ενημέρωσε ειδικά την αιτούσα, τον γνωστό παραγωγό στη Δημοκρατία της Κορέας και τις αρχές της Δημοκρατίας της Κορέας, τους γνωστούς εισαγωγείς, χρήστες και εμπόρους σχετικά με την έναρξη της επανεξέτασης ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων και τους κάλεσε να συμμετάσχουν.

    (8)

    Τα ενδιαφερόμενα μέρη είχαν τη δυνατότητα να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους σχετικά με την έναρξη επανεξέτασης ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων και να ζητήσουν ακρόαση από την Επιτροπή και/ή από τον/τη σύμβουλο ακροάσεων σε διαδικασίες εμπορικών προσφυγών.

    1.6.   Παρατηρήσεις σχετικά με την έναρξη της διαδικασίας

    (9)

    Η Επιτροπή έλαβε παρατηρήσεις σχετικά με την έναρξη της διαδικασίας από τη Hansol Paper Co. Ltd. (στο εξής: Hansol Paper). Το εν λόγω μέρος ισχυρίστηκε ότι τα στοιχεία της αίτησης δεν δείχνουν ότι ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής υφίσταται σημαντική ζημία.

    (10)

    Η Επιτροπή υπενθύμισε ότι η Hansol Paper είχε εξετάσει την αίτηση σύμφωνα με το άρθρο 11 παράγραφος 2 και άλλες σχετικές παραγράφους του άρθρου 11 του βασικού κανονισμού και είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι πληρούνταν οι απαιτήσεις για την έναρξη έρευνας, δηλαδή ότι η επάρκεια και η ακρίβεια των αποδεικτικών στοιχείων που υπέβαλαν οι αιτούντες αποτελούσαν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία τα οποία φαίνεται να καταδεικνύουν την πιθανότητα συνέχισης ή επανάληψης του ζημιογόνου ντάμπινγκ.

    (11)

    Στο πλαίσιο αυτό, υπενθύμισε επίσης ότι στο στάδιο της αίτησης δεν είναι απαραίτητο η Επιτροπή να έχει στη διάθεσή της τα ίδια αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με την πιθανότητα συνέχισης ή επανάληψης του ντάμπινγκ και της ζημίας σε ποσότητα και ποιότητα που θα ήταν αναγκαία για την επέκταση των μέτρων. Η έρευνα αντιντάμπινγκ είναι μια διαδικασία κατά την οποία η βεβαιότητα σχετικά με την ύπαρξη των στοιχείων που απαιτούνται για την έγκριση ή την παράταση ενός μέτρου ή την περάτωση μιας διαδικασίας επιτυγχάνεται σταδιακά με την πρόοδο της έρευνας. Επιπλέον, δεν αποκλείεται να υπάρχουν στην αίτηση ορισμένα σφάλματα ή ανακρίβειες. Ωστόσο, η ύπαρξή τους δεν επηρεάζει κατ’ ανάγκη το γενικό συμπέρασμα ότι η αίτηση περιέχει επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για την πιθανότητα συνέχισης ή επανάληψης του ζημιογόνου ντάμπινγκ, και ότι ο φάκελος χρήζει έρευνας.

    (12)

    Επιπλέον, το νομικό τεκμήριο των αποδεικτικών στοιχείων που απαιτούνται για μια αίτηση (επαρκή αποδεικτικά στοιχεία) καθιστά σαφές ότι η ποσότητα και η ποιότητα των πληροφοριών που περιέχονται στην αίτηση δεν είναι ίδιες με εκείνες που είναι διαθέσιμες στο τέλος της έρευνας. Δεν αποκλείεται να επέλθουν αλλαγές μεταξύ του σταδίου της αίτησης και της ολοκλήρωσης της έρευνας. Ωστόσο, οι αλλαγές αυτές δεν έχουν κατ’ ανάγκη αντίκτυπο στο γενικό συμπέρασμα ότι ο φάκελος χρήζει έρευνας, δεδομένου ότι υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για την πιθανότητα συνέχισης ή επανάληψης του ζημιογόνου ντάμπινγκ.

    (13)

    Όσον αφορά τον ισχυρισμό ότι τα στοιχεία στην αίτηση δεν καταδεικνύουν ότι ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής υφίσταται σημαντική ζημία, η Hansol Paper υποστήριξε ότι οι οικονομικοί δείκτες που παρέχονται στην αίτηση δείχνουν ότι οι εισαγωγές από την Κορέα βρίσκονται σε μη ζημιογόνα επίπεδα, το μερίδιο αγοράς της Κορέας είναι αμελητέο και ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής σημειώνει καλές επιδόσεις όσον αφορά τον όγκο πωλήσεων, το μερίδιο αγοράς, τις επενδύσεις και την επιχειρησιακή αποδοτικότητα. Σύμφωνα με τη Hansol Paper, στην αίτηση αναγνωρίζεται ότι οι τιμές πώλησης των ενωσιακών παραγωγών έχουν μειωθεί κατά την εξεταζόμενη περίοδο, αλλά υποστήριξε ότι αυτό οφείλεται σε άλλους παράγοντες που αφορούν ολόκληρη την αγορά και δεν έχουν καμία σχέση με τις εισαγωγές από την Κορέα.

    (14)

    Η Επιτροπή διευκρίνισε ότι στην αίτηση η αιτούσα ισχυρίζεται ότι υπάρχει πιθανότητα συνέχισης ή επανάληψης της ζημίας από την οικεία χώρα. Πράγματι, η Επιτροπή θεώρησε ότι, στην αίτηση, η αιτούσα υπέβαλε επαρκή αποδεικτικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι, έπειτα από μια αρχική περίοδο ανάκαμψης, ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής υπέστη ζημία όταν αυξήθηκαν οι εισαγωγές από την οικεία χώρα μεταξύ 1ης Οκτωβρίου 2020 και 30ής Σεπτεμβρίου 2021. Στο πλαίσιο αυτό, υπενθύμισε ότι για τη διαπίστωση σημαντικής ζημίας απαιτείται εξέταση, μεταξύ άλλων, των συναφών παραγόντων, όπως περιγράφονται στο άρθρο 5 παράγραφος 2 στοιχείο δ) του βασικού κανονισμού. Μάλιστα, η διατύπωση του άρθρου 5 παράγραφος 2 του βασικού κανονισμού ορίζει ότι η καταγγελία πρέπει να περιέχει στοιχεία για τις μεταβολές του όγκου των εισαγωγών που εικάζεται ότι αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ, σχετικά με την επίδραση των εν λόγω εισαγωγών επί των τιμών του ομοειδούς προϊόντος στην αγορά της Ένωσης και σχετικά με τα επακόλουθα των εισαγωγών για τον ενωσιακό κλάδο παραγωγής, όπως προκύπτουν με βάση τους συναφείς (όχι απαραιτήτως όλους) παράγοντες και δείκτες που έχουν σημασία για την κατάσταση του ενωσιακού κλάδου παραγωγής, όπως εκείνοι που παρατίθενται στο άρθρο 3 παράγραφοι 3 και 5. Αυτό ισχύει, τηρουμένων των αναλογιών, για την ανάλυση της πιθανότητας στο πλαίσιο επανεξέτασης ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων. Ομοίως, δεν πρέπει όλοι οι παράγοντες να παρουσιάζουν επιδείνωση προκειμένου να διαπιστωθεί η ύπαρξη σημαντικής ζημίας (και, ως εκ τούτου, η πιθανότητα συνέχισης ή επανάληψής της). Επιπλέον, η ύπαρξη άλλων παραγόντων που ενδέχεται να έχουν αντίκτυπο στην κατάσταση του ενωσιακού κλάδου παραγωγής δεν συνεπάγεται κατ’ ανάγκη ότι οι επιπτώσεις των εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ στον εν λόγω κλάδο παραγωγής δεν είναι σημαντικές (και πάλι, αυτό ισχύει και για την ανάλυση της πιθανότητας). Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο στην περίπτωση επανεξέτασης ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων, κατά την οποία δίνεται έμφαση στο τι θα συνέβαινε σε περίπτωση κατάργησης των μέτρων. Επιπλέον, στην περίπτωση επανεξέτασης ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων, τα μέτρα αντιντάμπινγκ μπορεί να έχουν ορισμένες θετικές επιπτώσεις, ακόμα και αν η ζημία συνεχιστεί συνολικά. Σε κάθε περίπτωση, η Επιτροπή επισήμανε επίσης ότι η αίτηση περιείχε επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για την πιθανότητα επανάληψης της ζημίας. Ειδικότερα, αποδεικνύεται ότι η κορεατική αγορά χαρακτηρίζεται από σημαντική πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα. Η εγχώρια αγορά της Κορέας δεν είναι σε θέση να απορροφήσει αυτήν την πλεονάζουσα παραγωγή. Ως εκ τούτου, η αγορά της Ένωσης, η οποία είναι παγκοσμίως η μεγαλύτερη αγορά θερμικού χαρτιού, είναι ελκυστική για τους Κορεάτες εξαγωγείς από άποψη μεγέθους. Επιπλέον, η πρόσβαση σε άλλες εξαγωγικές αγορές είναι δύσκολη για διάφορους λόγους (8). Σε αυτήν τη βάση, η Επιτροπή είχε το δικαίωμα να κινήσει την έρευνα.

    (15)

    Όσον αφορά τους ισχυρισμούς της Hansol Paper σχετικά με τη θετική εξέλιξη ορισμένων δεικτών ζημίας στην αίτηση, π.χ. μερίδιο αγοράς και όγκος πωλήσεων, η Επιτροπή επισήμανε ότι τα μέτρα αντιντάμπινγκ έχουν συχνά θετικό αντίκτυπο στην κατάσταση του ενωσιακού κλάδου παραγωγής, παράγοντας ο οποίος, φυσικά, ελήφθη υπόψη στην ανάλυση της Επιτροπής.

    (16)

    Όσον αφορά την παρατήρηση σχετικά με το συμφέρον της Ένωσης, η Επιτροπή δεν έχει νομική υποχρέωση να εξετάσει το συμφέρον της Ένωσης κατά το στάδιο έναρξης της διαδικασίας.

    1.7.   Δειγματοληψία

    (17)

    Στην ανακοίνωση για την έναρξη της διαδικασίας, η Επιτροπή ανέφερε ότι ήταν πιθανό να προβεί σε δειγματοληψία των ενδιαφερόμενων μερών σύμφωνα με το άρθρο 17 του βασικού κανονισμού.

    1.7.1.   Δειγματοληψία ενωσιακών παραγωγών

    (18)

    Στην ανακοίνωση για την έναρξη της διαδικασίας, η Επιτροπή δήλωσε ότι είχε επιλέξει προσωρινά δείγμα ενωσιακών παραγωγών. Η Επιτροπή επέλεξε ένα δείγμα τριών ενωσιακών παραγωγών. Τα κριτήρια που χρησιμοποιήθηκαν για την επιλογή του δείγματος ήταν ο μεγαλύτερος αντιπροσωπευτικός όγκος πωλήσεων και η παραγωγή του ομοειδούς προϊόντος στην ΕΕ μεταξύ 1ης Ιανουαρίου 2021 και 31ης Δεκεμβρίου 2021. Οι ενωσιακοί παραγωγοί του δείγματος αντιπροσώπευαν το 86 % του εκτιμώμενου συνολικού όγκου παραγωγής και πωλήσεων στην Ένωση. Σύμφωνα με το άρθρο 17 παράγραφος 2 του βασικού κανονισμού, η Επιτροπή κάλεσε τα ενδιαφερόμενα μέρη να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους σχετικά με το προσωρινό δείγμα. Ελήφθη μία παρατήρηση από τον ενωσιακό σύνδεσμο που υποστήριξε το προσωρινό δείγμα. Το δείγμα επιβεβαιώθηκε στις 12 Μαΐου 2022. Το δείγμα είναι αντιπροσωπευτικό του ενωσιακού κλάδου παραγωγής.

    1.7.2.   Δειγματοληψία εισαγωγέων

    (19)

    Η Επιτροπή, για να αποφασίσει αν η δειγματοληψία ήταν αναγκαία και, εάν ναι, να επιλέξει δείγμα, ζήτησε από τους μη συνδεδεμένους εισαγωγείς να παράσχουν τις πληροφορίες που προσδιορίζονται στην ανακοίνωση για την έναρξη της διαδικασίας. Κανένας μη συνδεδεμένος εισαγωγέας δεν υπέβαλε τις ζητούμενες πληροφορίες. Κατά συνέπεια, η Επιτροπή αποφάσισε ότι δεν ήταν αναγκαίο να πραγματοποιηθεί δειγματοληψία.

    1.8.   Απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο

    (20)

    Η Επιτροπή κάλεσε τους τρεις ενωσιακούς παραγωγούς του δείγματος και τον κύριο γνωστό παραγωγό-εξαγωγέα στην Κορέα να συμπληρώσουν τα σχετικά ερωτηματολόγια που ήταν διαθέσιμα ηλεκτρονικά (9) την ημέρα της έναρξης της διαδικασίας.

    (21)

    Απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο ελήφθησαν από τους τρεις ενωσιακούς παραγωγούς του δείγματος, τον κύριο γνωστό παραγωγό-εξαγωγέα, τη Hansol Paper, και τους συνδεδεμένους εισαγωγείς της, Hansol Europe B.V. και Hansol America Inc. Επιπλέον, η αιτούσα υπέβαλε στο ερωτηματολόγιο και μακροοικονομικά στοιχεία.

    1.9.   Επαλήθευση

    (22)

    Η Επιτροπή αναζήτησε και επαλήθευσε όλα τα στοιχεία που έκρινε απαραίτητα για τον προσδιορισμό, αφενός, της πιθανότητας συνέχισης ή επανάληψης της πρακτικής ντάμπινγκ και της ζημίας και, αφετέρου, του συμφέροντος της Ένωσης. Επιτόπιες επαληθεύσεις σύμφωνα με το άρθρο 16 του βασικού κανονισμού πραγματοποιήθηκαν στις εγκαταστάσεις των ακόλουθων εταιρειών:

    Ενωσιακοί παραγωγοί

    Koehler Paper SE, Oberkirch, Γερμανία

    Mitsubishi HiTec Paper Europe GmbH, Bielefeld, Γερμανία

    Jujo Thermal Oy, Kauttua, Φινλανδία

    Παραγωγός-εξαγωγέας στη Δημοκρατία της Κορέας

    Hansol Paper Co. Ltd, Seoul και Seocheon-gun, Chungcheongnam-do, Δημοκρατία της Κορέας (στο εξής: Hansol Paper)

    Συνδεδεμένοι εισαγωγείς

    Hansol Europe B.V., Hoofddorp, Κάτω Χώρες (στο εξής: Hansol Europe)

    Hansol America Inc., Fort Lee, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (στο εξής: Hansol America)

    1.10.   Μεταγενέστερη διαδικασία

    (23)

    Στις 27 Απριλίου 2023 η Επιτροπή κοινοποίησε τα ουσιώδη πραγματικά περιστατικά και το σκεπτικό βάσει των οποίων σκόπευε να διατηρήσει τους ισχύοντες δασμούς αντιντάμπινγκ. Στις 10 Μαΐου 2023, η Επιτροπή έστειλε επικαιροποίηση του υπολογισμού της υποτιμολόγησης μόνο στη Hansol Paper. Σε όλα τα μέρη δόθηκε προθεσμία εντός της οποίας θα μπορούσαν να διατυπώσουν παρατηρήσεις σχετικά με την κοινοποίηση. Ελήφθησαν παρατηρήσεις από τους αιτούντες και τη Hansol Paper.

    (24)

    Οι παρατηρήσεις που διατύπωσαν τα ενδιαφερόμενα μέρη εξετάστηκαν από την Επιτροπή και ελήφθησαν υπόψη όπου κρίθηκε σκόπιμο. Κανένα από τα μέρη δεν ζήτησε ακρόαση.

    1.11.   Υποβολή στοιχείων

    (25)

    Λόγω του περιορισμένου αριθμού των μερών που υπέβαλαν στοιχεία, κάποια από τα αριθμητικά στοιχεία που παρατίθενται κατωτέρω έπρεπε να παρουσιαστούν με τη μορφή εύρους τιμών προκειμένου να αποφευχθούν παραβιάσεις εμπιστευτικότητας. Τα στοιχεία που προέρχονται από τον μοναδικό συνεργαζόμενο παραγωγό-εξαγωγέα δίνονται επίσης με τη μορφή εύρους τιμών, διότι η εταιρεία αυτή είναι η μόνη που συνεργάστηκε.

    2.   ΥΠΟ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ ΠΡΟΪΟΝ, ΟΙΚΕΙΟ ΠΡΟΪΟΝ ΚΑΙ ΟΜΟΕΙΔΕΣ ΠΡΟΪΟΝ

    2.1.   Υπό επανεξέταση προϊόν

    (26)

    Το υπό επανεξέταση προϊόν είναι το ίδιο με εκείνο της αρχικής έρευνας, δηλαδή ορισμένοι τύποι ελαφριού θερμικού χαρτιού με μέγιστο βάρος 65 g/m2· σε κυλίνδρους πλάτους τουλάχιστον 20 cm, με βάρος ρόλου (συμπεριλαμβανομένου του χαρτιού) τουλάχιστον 50 kg και με διάμετρο ρόλου (συμπεριλαμβανομένου του χαρτιού) τουλάχιστον 40 cm («τεράστιοι ρόλοι»)· με ή χωρίς επιχρίσματα βάσης στη μία ή και στις δύο όψεις· που επικαλύπτονται από θερμοευαίσθητη ουσία στη μία ή και στις δύο όψεις· και με ή χωρίς επιχρίσματα κορυφής (στο εξής: υπό επανεξέταση προϊόν), που επί του παρόντος υπάγονται στους κωδικούς ΣΟ ex 4809 90 00, ex 4811 90 00, ex 4816 90 00 και ex 4823 90 85 (κωδικοί TARIC: 4809900010, 4811900010, 4816900010, 4823908520).

    (27)

    Το ελαφρύ θερμικό χαρτί είναι ειδικό χαρτί. Έχει ένα θερμικό ενεργό επίχρισμα που αντιδρά για να σχηματίσει εικόνα όταν εφαρμόζεται θερμότητα από εκτυπωτές με θερμικές κεφαλές εκτύπωσης. Το ελαφρύ θερμικό χαρτί χρησιμοποιείται για εφαρμογές σε σημεία πώλησης, όπως οι αποδείξεις που εκδίδονται από επιχειρήσεις λιανικής πώλησης, αλλά και για αυτοκόλλητες ετικέτες για συσκευασίες ηλεκτρονικού εμπορίου, εισιτήρια και ετικέτες.

    (28)

    Το ελαφρύ θερμικό χαρτί μπορεί να παραχθεί με διάφορους τύπους χημικών εμφανιστικών αντιδραστηρίων. Η παρούσα έρευνα αφορά όλους τους τύπους.

    2.2.   Οικείο προϊόν

    (29)

    Το οικείο προϊόν στην παρούσα έρευνα είναι το υπό επανεξέταση προϊόν καταγωγής Δημοκρατίας της Κορέας.

    2.3.   Ομοειδές προϊόν

    (30)

    Όπως διαπιστώθηκε στην αρχική έρευνα, η παρούσα έρευνα επανεξέτασης ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων επιβεβαίωσε ότι τα ακόλουθα προϊόντα έχουν τα ίδια βασικά φυσικά και τεχνικά χαρακτηριστικά, καθώς και τις ίδιες βασικές χρήσεις:

    το οικείο προϊόν όταν εξάγεται στην Ένωση·

    το υπό επανεξέταση προϊόν που παράγεται και πωλείται στην εγχώρια αγορά της Δημοκρατίας της Κορέας· και

    το υπό επανεξέταση προϊόν που παράγεται και πωλείται στην Ένωση από τον ενωσιακό κλάδο παραγωγής.

    (31)

    Ως εκ τούτου, τα προϊόντα αυτά θεωρούνται ομοειδή προϊόντα κατά την έννοια του άρθρου 1 παράγραφος 4 του βασικού κανονισμού.

    2.4.   Ισχυρισμοί όσον αφορά το πεδίο κάλυψης του προϊόντος

    (32)

    Στις παρατηρήσεις που υπέβαλε την 1η Ιουλίου 2022, ο παραγωγός-εξαγωγέας ζήτησε να διευκρινιστεί αν οι νέοι τύποι προϊόντος που παράγονται από τον ενωσιακό κλάδο παραγωγής θα συμπεριληφθούν ή θα εξαιρεθούν από το πεδίο εφαρμογής της επανεξέτασης ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων. Αυτοί οι νέοι τύποι προϊόντων δεν χρησιμοποιούν χημικά εμφανιστικά αντιδραστήρια και η εικόνα εμφανίζεται με βάση τη φυσική και όχι με χημική διαδικασία. Σε σημείωμα για τον φάκελο της 19ης Σεπτεμβρίου 2022 διευκρινίζεται το πεδίο της έρευνας, υπό την έννοια ότι η διαδικασία καλύπτει μόνο το ελαφρύ θερμικό χαρτί με χημικό εμφανιστικό αντιδραστήριο.

    3.   ΝΤΑΜΠΙΝΓΚ

    3.1.   Προκαταρκτικές παρατηρήσεις

    (33)

    Κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης, οι εισαγωγές ελαφριού θερμικού χαρτιού από τη Δημοκρατία της Κορέας συνεχίστηκαν, παρότι σε χαμηλότερα επίπεδα απ’ ό,τι κατά την περίοδο της αρχικής έρευνας (δηλαδή από την 1η Ιανουαρίου 2015 έως την 31η Δεκεμβρίου 2015). Σύμφωνα με τον πίνακα 2 κατωτέρω, οι εισαγωγές ελαφριού θερμικού χαρτιού από τη Δημοκρατία της Κορέας αντιπροσώπευαν το 2,7 % της αγοράς της Ένωσης κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης σε σύγκριση με μερίδιο αγοράς 13,6 % κατά την αρχική έρευνα.

    (34)

    Η Hansol Paper συνεργάστηκε στην έρευνα. Αντιπροσώπευε (σχεδόν) όλες τις εισαγωγές του υπό επανεξέταση προϊόντος από τη Δημοκρατία της Κορέας. Δεν παρουσιάστηκε κανένας άλλος παραγωγός-εξαγωγέας. Τα συμπεράσματα σχετικά με τη συνέχιση του ντάμπινγκ βασίζονται στα επαληθευμένα στοιχεία της Hansol Paper.

    3.2.   Συνέχιση της πρακτικής ντάμπινγκ κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης

    3.2.1.   Κανονική αξία

    (35)

    Η Επιτροπή εξέτασε καταρχάς αν ο συνολικός όγκος των εγχώριων πωλήσεων του συνεργαζόμενου παραγωγού-εξαγωγέα ήταν αντιπροσωπευτικός, σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 2 του βασικού κανονισμού. Οι εγχώριες πωλήσεις είναι αντιπροσωπευτικές αν ο συνολικός όγκος των εγχώριων πωλήσεων του ομοειδούς προϊόντος σε ανεξάρτητους πελάτες στην εγχώρια αγορά ανά παραγωγό-εξαγωγέα αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 5 % του συνολικού όγκου των εξαγωγικών πωλήσεων του υπό επανεξέταση προϊόντος στην Ένωση κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης. Σε αυτήν τη βάση, το σύνολο των πωλήσεων που πραγματοποίησε ο παραγωγός-εξαγωγέας του ομοειδούς προϊόντος στην εγχώρια αγορά ήταν αντιπροσωπευτικές.

    (36)

    Στη συνέχεια, η Επιτροπή προσδιόρισε τους τύπους του προϊόντος που πωλούνται στην εγχώρια αγορά και οι οποίοι είναι πανομοιότυποι ή συγκρίσιμοι με τους τύπους προϊόντος που πωλούνται προς εξαγωγή στην Ένωση για τον παραγωγό-εξαγωγέα με αντιπροσωπευτικές εγχώριες πωλήσεις.

    (37)

    Ακολούθως, η Επιτροπή εξέτασε αν οι εγχώριες πωλήσεις του παραγωγού-εξαγωγέα στην εγχώρια αγορά του για κάθε τύπο προϊόντος που είναι πανομοιότυπος ή συγκρίσιμος με τον τύπο του προϊόντος που πωλείται προς εξαγωγή στην Ένωση ήταν αντιπροσωπευτικές, σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 2 του βασικού κανονισμού. Οι εγχώριες πωλήσεις ενός τύπου προϊόντος είναι αντιπροσωπευτικές αν ο συνολικός όγκος των εγχώριων πωλήσεων του συγκεκριμένου τύπου προϊόντος σε ανεξάρτητους πελάτες κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 5 % του συνολικού όγκου των εξαγωγικών πωλήσεων του πανομοιότυπου ή συγκρίσιμου τύπου προϊόντος στην Ένωση. Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι, για ορισμένους τύπους προϊόντος που εξήχθησαν στην Ένωση κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης, δεν υπήρχαν εγχώριες πωλήσεις και, ως εκ τούτου, δεν ήταν αντιπροσωπευτικές.

    (38)

    Στη συνέχεια, η Επιτροπή προσδιόρισε το ποσοστό των κερδοφόρων πωλήσεων σε ανεξάρτητους πελάτες στην εγχώρια αγορά για κάθε τύπο προϊόντος κατά τη διάρκεια της περιόδου της έρευνας επανεξέτασης, προκειμένου να αποφασίσει αν θα χρησιμοποιηθούν οι πραγματικές εγχώριες πωλήσεις για τον υπολογισμό της κανονικής αξίας σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 4 του βασικού κανονισμού.

    (39)

    Η κανονική αξία βασίζεται στην πραγματική εγχώρια τιμή ανά τύπο προϊόντος, ανεξάρτητα από το αν οι εν λόγω πωλήσεις είναι κερδοφόρες ή όχι, εάν:

    α)

    ο όγκος πωλήσεων του τύπου προϊόντος που πωλήθηκε σε καθαρή τιμή πώλησης ίση με το υπολογισμένο κόστος παραγωγής ή μεγαλύτερη από αυτό αντιπροσώπευε πάνω από το 80 % του συνολικού όγκου των πωλήσεων του εν λόγω τύπου προϊόντος· και

    β)

    η σταθμισμένη μέση τιμή πώλησης του συγκεκριμένου τύπου προϊόντος είναι ίση με το μοναδιαίο κόστος παραγωγής ή υψηλότερη από αυτό.

    (40)

    Στην περίπτωση αυτήν, η κανονική αξία είναι ο σταθμισμένος μέσος όρος των τιμών όλων των εγχώριων πωλήσεων του εν λόγω τύπου προϊόντος κατά τη διάρκεια της περιόδου έρευνας της επανεξέτασης.

    (41)

    Η κανονική αξία είναι η πραγματική εγχώρια τιμή ανά τύπο προϊόντος μόνο για τις κερδοφόρες εγχώριες πωλήσεις των τύπων προϊόντος κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης, αν:

    α)

    ο όγκος των κερδοφόρων πωλήσεων του τύπου προϊόντος αντιπροσωπεύει το πολύ 80 % του συνολικού όγκου των πωλήσεων του τύπου αυτού· ή

    β)

    η σταθμισμένη μέση τιμή του συγκεκριμένου τύπου προϊόντος είναι χαμηλότερη από το μοναδιαίο κόστος παραγωγής.

    (42)

    Η ανάλυση των εγχώριων πωλήσεων κατέδειξε ότι, ανάλογα με τον τύπο προϊόντος, ποσοστό μεταξύ 32 % και 100 % του συνολικού όγκου των εγχώριων πωλήσεων ήταν κερδοφόρες και ότι η μέση σταθμισμένη τιμή πώλησης κάθε τύπου προϊόντος ήταν υψηλότερη από το κόστος παραγωγής. Κατά συνέπεια, ανάλογα με τον τύπο προϊόντος, η κανονική αξία υπολογίστηκε ως ο σταθμισμένος μέσος όρος της τιμής όλων των εγχώριων πωλήσεων κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης ή ως σταθμισμένος μέσος όρος μόνο των κερδοφόρων πωλήσεων.

    (43)

    Όταν ένας τύπος προϊόντος δεν πωλήθηκε στην εγχώρια αγορά και δεν υπήρχε εγχώρια τιμή πώλησης του εν λόγω τύπου προϊόντος από οποιονδήποτε άλλο παραγωγό-εξαγωγέα, η Επιτροπή κατασκεύασε την κανονική αξία σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφοι 3 και 6 του βασικού κανονισμού.

    (44)

    Η κανονική αξία κατασκευάστηκε με την προσθήκη των ακόλουθων στοιχείων στο μέσο κόστος παραγωγής του ομοειδούς προϊόντος του συνεργαζόμενου παραγωγού-εξαγωγέα κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης:

    α)

    μέσα σταθμισμένα έξοδα πώλησης μαζί με τα γενικά και διοικητικά έξοδα (ΠΓΔΕ) στα οποία υποβλήθηκε ο συνεργαζόμενος παραγωγός-εξαγωγέας επί των εγχώριων πωλήσεων του ομοειδούς προϊόντος, κατά τις συνήθεις εμπορικές πράξεις την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης· και

    β)

    το μέσο σταθμισμένο κέρδος που αποκόμισε ο συνεργαζόμενος παραγωγός-εξαγωγέας επί των εγχώριων πωλήσεων του ομοειδούς προϊόντος, κατά τις συνήθεις εμπορικές πράξεις την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης.

    3.2.2.   Τιμή εξαγωγής

    (45)

    Η Hansol Paper εξήγαγε το υπό επανεξέταση προϊόν στην Ένωση είτε απευθείας σε ανεξάρτητους πελάτες είτε μέσω της συνδεδεμένης της εταιρείας, Hansol Europe.

    (46)

    Όσον αφορά τις πωλήσεις του παραγωγού-εξαγωγέα απευθείας σε ανεξάρτητους πελάτες στην Ένωση, η τιμή εξαγωγής ήταν η πραγματικά καταβληθείσα ή καταβλητέα τιμή για το υπό εξέταση προϊόν όταν πωλήθηκε για εξαγωγή στην Ένωση, σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 8 του βασικού κανονισμού.

    (47)

    Όσον αφορά τις πωλήσεις του παραγωγού-εξαγωγέα στην Ένωση μέσω της Hansol Europe που ενεργούσε ως εισαγωγέας, η τιμή εξαγωγής καθορίστηκε με βάση την τιμή στην οποία το εισαγόμενο προϊόν μεταπωλήθηκε για πρώτη φορά σε ανεξάρτητους πελάτες στην Ένωση, σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 9 του βασικού κανονισμού. Στην περίπτωση αυτήν, πραγματοποιήθηκαν προσαρμογές στην τιμή για όλα τα έξοδα που ανέκυψαν μεταξύ εισαγωγής και μεταπώλησης, συμπεριλαμβανομένων των εξόδων ΓΔΕΠ, καθώς και για τα πραγματοποιούμενα κέρδη.

    (48)

    Ως προς το περιθώριο κέρδους που χρησιμοποιήθηκε, η Επιτροπή, κατά πάγια νομολογία των ενωσιακών δικαστηρίων (10), δεν χρησιμοποίησε το περιθώριο κέρδους της συνδεδεμένης εταιρείας, επειδή αυτό θεωρήθηκε αναξιόπιστο. Ελλείψει άλλων πληροφοριών, κατέφυγε στο περιθώριο κέρδους της τάξης του 4,5 %, το οποίο είχε επίσης χρησιμοποιηθεί στην αρχική έρευνα (11).

    3.2.3.   Σύγκριση

    (49)

    Η Επιτροπή πραγματοποίησε σύγκριση, ανά τύπο προϊόντος, μεταξύ της κανονικής αξίας και της τιμής εξαγωγής του παραγωγού-εξαγωγέα βάσει τιμών εκ του εργοστασίου.

    (50)

    Όπου δικαιολογούνταν από την ανάγκη εξασφάλισης δίκαιης σύγκρισης, η Επιτροπή προσάρμοσε την κανονική αξία και/ή την τιμή εξαγωγής, ώστε να ληφθούν υπόψη οι διαφορές που επηρεάζουν τις τιμές και τη συγκρισιμότητα των τιμών, σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 10 του βασικού κανονισμού. Οι προσαρμογές για το κόστος μεταφοράς, το κόστος διακίνησης και φόρτωσης, τις τραπεζικές χρεώσεις, τους τελωνειακούς δασμούς της ΕΕ, τις επιστροφές στο τέλος του έτους, τις προμήθειες και την επιστροφή δασμού αφαιρέθηκαν από τις εγχώριες και/ή εξαγωγικές τιμές πώλησης, εφόσον αυτές αναφέρθηκαν και κρίθηκαν δικαιολογημένες. Η Επιτροπή έκρινε αβάσιμους τους ισχυρισμούς για προσαρμογές σχετικά με το κόστος συσκευασίας και το πιστωτικό κόστος.

    (51)

    Η συσκευασία για εξαγωγή και για εγχώριες πωλήσεις ήταν ουσιαστικά πανομοιότυπη και, ως εκ τούτου, δεν υπήρχε λόγος να γίνει δεκτό το αίτημα προσαρμογής.

    (52)

    Το άρθρο 2 παράγραφος 10 στοιχείο ζ) του βασικού κανονισμού προβλέπει ότι, όταν η πίστωση αποτελεί παράγοντα που λαμβάνεται υπόψη για τον καθορισμό των τιμών που χρεώνονται, η προσαρμογή μπορεί να είναι δικαιολογημένη. Η Επιτροπή απέρριψε την προσαρμογή του πιστωτικού κόστους με βάση το σκεπτικό το οποίο, λόγω του ευαίσθητου χαρακτήρα του, κοινοποιήθηκε μόνο στον παραγωγό-εξαγωγέα. Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το κόστος της χορηγηθείσας πίστωσης δεν αποτελούσε παράγοντα που ελήφθη υπόψη από το μέρος κατά τον καθορισμό των τιμών που χρεώνονται.

    3.2.4.   Περιθώριο ντάμπινγκ

    (53)

    Η Επιτροπή συνέκρινε τη μέση σταθμισμένη κανονική αξία κάθε τύπου του ομοειδούς προϊόντος με τη μέση σταθμισμένη τιμή εξαγωγής του αντίστοιχου τύπου του υπό επανεξέταση προϊόντος, σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφοι 11 και 12 του βασικού κανονισμού.

    (54)

    Σε αυτήν τη βάση, το μέσο σταθμισμένο περιθώριο ντάμπινγκ, εκφρασμένο ως ποσοστό της τιμής CIF στα σύνορα της Ένωσης, πριν από την καταβολή του δασμού, ήταν 29 % για τη Hansol Paper. Επομένως, συνάχθηκε το συμπέρασμα ότι η πρακτική ντάμπινγκ συνεχίστηκε κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης.

    (55)

    Μετά την κοινοποίηση των τελικών συμπερασμάτων, η Hansol Paper σημείωσε ότι οι περισσότερες πρακτικές ντάμπινγκ προέρχονταν από θερμικό χαρτί κατηγορίας ετικέτας και επισήμανε τη διαφορά όσον αφορά τη σύνθεση του προϊόντος μεταξύ των πωλήσεών της στην Ένωση στην αρχική έρευνα και στην έρευνα επανεξέτασης. Η Επιτροπή υπενθυμίζει ότι η κανονική αξία και η τιμή εξαγωγής συγκρίθηκαν ανά τύπο προϊόντος, όπως περιγράφεται στα ανωτέρω τμήματα, και ότι, τελικά, έπρεπε να καθοριστεί μόνο ένα ενιαίο περιθώριο ντάμπινγκ για τις πωλήσεις όλων των προϊόντων που καλύπτονται από τα ισχύοντα μέτρα. Ως εκ τούτου, η διαφορά στη σύνθεση του προϊόντος μεταξύ της αρχικής έρευνας και της έρευνας επανεξέτασης ελήφθη υπόψη κατά τον καθορισμό του περιθωρίου ντάμπινγκ.

    3.3.   Πιθανότητα συνέχισης της πρακτικής ντάμπινγκ σε περίπτωση κατάργησης των μέτρων

    (56)

    Η Επιτροπή, σε συνέχεια του συμπεράσματος για την ύπαρξη ντάμπινγκ κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης, διερεύνησε, σύμφωνα με το άρθρο 11 παράγραφος 2 του βασικού κανονισμού, την πιθανότητα συνέχισης του ντάμπινγκ σε περίπτωση κατάργησης των μέτρων. Αναλύθηκαν τα ακόλουθα στοιχεία: η παραγωγική ικανότητα, η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στη Δημοκρατία της Κορέας και η ελκυστικότητα της αγοράς της Ένωσης έναντι άλλων αγορών.

    3.3.1.   Παραγωγική ικανότητα και πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στη Δημοκρατία της Κορέας

    (57)

    Σύμφωνα με πληροφορίες για την αγορά, η Hansol Paper ήταν μακράν ο μεγαλύτερος παραγωγός του υπό επανεξέταση προϊόντος στη Δημοκρατία της Κορέας. Η παραγωγική της ικανότητα διέφερε ανάλογα με την πηγή. Η έκθεση βιωσιμότητας της Hansol Paper για το 2019 την όρισε σε 355 000 τόνους ετησίως για το τμήμα που περιλάμβανε το ελαφρύ θερμικό χαρτί (12). Κατά τη διάρκεια της έρευνας, η Hansol Paper, μολονότι παραδέχθηκε ότι ο αριθμός αυτός ήταν η σχεδιαζόμενη παραγωγική ικανότητα θερμικού επιχρίσματος, υπέβαλε στοιχεία για την παραγωγική ικανότητα της τάξης των 250 000-300 000 τόνων ετησίως. Κατά τη διάρκεια της επιτόπιας επαλήθευσης, η εταιρεία ισχυρίστηκε ότι τα στοιχεία που αναφέρονται στην έκθεση του 2019 ήταν ανακριβή. Η εταιρεία θεώρησε ότι τα στοιχεία για την παραγωγική ικανότητα στη μελέτη με τίτλο Thermal Paper 2019-2024 World Market Study της Laves Chemie Consulting ήταν πιο ακριβή. Η συγκεκριμένη μελέτη εκτιμά την ικανότητα παραγωγής θερμικού χαρτιού της Hansol Paper σε 260 000 τόνους ετησίως (13).

    (58)

    Σύμφωνα με την προαναφερθείσα μελέτη της Laves Chemie Consulting, μέχρι πρόσφατα υπήρχαν άλλοι τρεις παραγωγοί θερμικού χαρτιού στη Δημοκρατία της Κορέας με συνολική παραγωγική ικανότητα 45 000 τόνων (14). Ωστόσο, παραμένει ασαφές σε ποιον βαθμό η ικανότητα αυτή μπορεί να ενεργοποιηθεί για το ελαφρύ θερμικό χαρτί, εάν αυτό δικαιολογείται από τις συνθήκες της αγοράς. Σύμφωνα με τους ενωσιακούς παραγωγούς, ο μόνος πρόσθετος Κορεάτης παραγωγός που εξακολουθεί να κατασκευάζει θερμικό χαρτί θα είναι η Donghwa Ind co. Ltd, με παραγωγική ικανότητα 15 000 τόνων ετησίως (15).

    (59)

    Με βάση τα ανωτέρω, ενώ η Επιτροπή δεν ήταν σε θέση να ποσοτικοποιήσει την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα συνολικά στην Κορέα, θα μπορούσε να αποδείξει ότι η παραγωγική ικανότητα είναι σημαντική, καθώς είναι περίπου δεκαπλάσια από την εγχώρια κατανάλωση στην Κορέα και αντιπροσωπεύει σχεδόν το διπλάσιο της κατανάλωσης στην Ένωση. Επιπλέον, η Hansol Paper έχει επανειλημμένα ανακοινώσει την πρόθεσή της να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στον τομέα του θερμικού χαρτιού, όπως προκύπτει από την οικονομική της έκθεση για το πρώτο εξάμηνο του 2021 (16) και τις επόμενες οικονομικές εκθέσεις (επίσης το 2022 (17)). Μια τέτοια επέκταση θα αποτελούσε προσθήκη στην παραγωγική ικανότητα θερμικού χαρτιού της Κορέας κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης, η οποία ήταν ήδη πολύ υψηλότερη από την κατανάλωση ελαφριού θερμικού χαρτιού στην Ένωση (βλ. πίνακα 1).

    (60)

    Μετά την κοινοποίηση των τελικών συμπερασμάτων, η Hansol Paper δήλωσε ότι τα πορίσματα της Επιτροπής σχετικά με την παραγωγική ικανότητα στην Κορέα ήταν αβάσιμα και εσφαλμένα, ιδίως επειδή: i) η Hansol Paper ήταν ο μόνος παραγωγός του υπό επανεξέταση προϊόντος στην Κορέα, ii) η Επιτροπή ερμήνευσε εσφαλμένα τις ανακοινώσεις της Hansol Paper περί επέκτασής της και iii) η Επιτροπή είχε υπερβάλει κατά τη διαπίστωση ότι η παραγωγική ικανότητα της Hansol Paper είναι εξαιρετικά ευέλικτη.

    (61)

    Η Επιτροπή διαφώνησε. Όσον αφορά το γεγονός ότι η Hansol Paper είναι, κατά τους ισχυρισμούς, ο μόνος παραγωγός του υπό επανεξέταση προϊόντος στην Κορέα, η Επιτροπή επισήμανε ότι ο ισχυρισμός αυτός αντικρούεται από άλλες πληροφορίες του φακέλου, συμπεριλαμβανομένων των δηλώσεων της ίδιας της Hansol Paper κατά τη διάρκεια της έρευνας επανεξέτασης ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων (18). Ενώ η Επιτροπή έχει επανειλημμένα αποφανθεί ότι η Hansol Paper ήταν ο μοναδικός συνεργαζόμενος παραγωγός-εξαγωγέας στην παρούσα έρευνα επανεξέτασης, δεν είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Hansol Paper ήταν ο μόνος παραγωγός ελαφριού θερμικού χαρτιού στη Δημοκρατία της Κορέας. Αντιθέτως, όπως εξηγείται στην αιτιολογική σκέψη 58 ανωτέρω, τα στοιχεία που υπάρχουν στον φάκελο αποδεικνύουν ότι τουλάχιστον ένας ακόμη παραγωγός ελαφριού θερμικού χαρτιού στη Δημοκρατία της Κορέας, και συγκεκριμένα η Donghwa Ind co. Ltd, θα μπορούσε να παράγει το υπό επανεξέταση προϊόν. Η Επιτροπή επισήμανε ότι ο ιστότοπος της Donghwa Ind (19) περιλάμβανε αναφορές στην παραγωγή θερμικού χαρτιού γενικά, καθώς και εικόνες προϊόντων, όπως αποδείξεις πώλησης που συνήθως κατασκευάζονται από ελαφρύ θερμικό χαρτί. Η Επιτροπή επισήμανε επίσης ότι, με βάση τα στοιχεία που αποδεικνύουν το αντίθετο, η Hansol Paper δεν υπέβαλε αποδείξεις που να τεκμηριώνουν τον ισχυρισμό της ότι είναι ο μόνος παραγωγός ελαφριού θερμικού χαρτιού στη Δημοκρατία της Κορέας. Επομένως, ο ισχυρισμός απορρίφθηκε.

    (62)

    Η Επιτροπή διαφώνησε με το γεγονός ότι, όπως δήλωσε η Hansol, η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στην Κορέα ήταν μηδενική. Για παράδειγμα, η Hansol Paper υπέβαλε στοιχεία σχετικά με τη χαμηλή παραγωγική της ικανότητα, ώστε η δηλωθείσα χρησιμοποίηση της παραγωγικής της ικανότητας θα υπερέβαινε το 100 % σε ορισμένα έτη της εξεταζόμενης περιόδου.

    (63)

    Όσον αφορά την εικαζόμενη εσφαλμένη ερμηνεία των ανακοινώσεων της Hansol Paper περί επέκτασης και το ζήτημα της ευέλικτης παραγωγικής ικανότητας, η Επιτροπή διαφώνησε. Η ίδια η Hansol Paper είχε επανειλημμένα ανακοινώσει δημοσίως στις οικονομικές εκθέσεις της την πρόθεσή της να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στον τομέα του θερμικού χαρτιού (20). Το γεγονός ότι τα επενδυτικά σχέδια που ήταν διαθέσιμα κατά τη διάρκεια της επιτόπιας επαλήθευσης δεν περιλάμβαναν επενδύσεις που αποσκοπούσαν στην αύξηση της παραγωγικής ικανότητας, δεν εμποδίζει τη Hansol Paper να υλοποιήσει τις ανακοινώσεις της σε μεταγενέστερο στάδιο. Σε κάθε περίπτωση, τα μέσα για την επέκταση των δραστηριοτήτων της Hansol Paper στον τομέα του θερμικού χαρτιού είναι πολλαπλά, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας αλλαγής προμηθευτή. Όπως επισημαίνει η ίδια η Hansol Paper στην έκθεση βιωσιμότητάς της για το 2022 (21), αναμφισβήτητα, η Hansol Paper διαθέτει ευέλικτες εγκαταστάσεις παραγωγής. Ακόμη και αν ο ποσοτικός προσδιορισμός της ευελιξίας δεν είναι σαφώς διαθέσιμος, το γεγονός ότι εμφανίζεται στην έκθεση υποδηλώνει ότι η ευελιξία δεν είναι ήσσονος σημασίας και, ως εκ τούτου, χρήζει δημόσιας ανακοίνωσης. Η σύνθεση του προϊόντος στο σχέδιο παραγωγής της Hansol Paper για το 2023 δεν την εμποδίζει να μετατοπίσει μη αμελητέα ποσότητα παραγωγικής ικανότητας στο υπό επανεξέταση προϊόν, όταν χρειάζεται.

    3.3.2.   Ελκυστικότητα της αγοράς της Ένωσης έναντι άλλων αγορών

    (64)

    Η εγχώρια αγορά της Δημοκρατίας της Κορέας είναι μικρή, με ετήσια κατανάλωση που κυμαίνεται από 20 000–37 200 τόνους (22). Μόνο η ετήσια παραγωγή της Hansol Paper είναι 4 έως 9 φορές μεγαλύτερη από την κατανάλωση του υπό επανεξέταση προϊόντος στην εγχώρια αγορά της. Από την έρευνα προέκυψε ότι, από άποψη όγκου, η εγχώρια κατανάλωση συρρικνώνεται, καθώς οι εγχώριες πωλήσεις ελαφριού θερμικού χαρτιού της Hansol Paper, του κυρίαρχου παραγωγού της χώρας, μειώθηκαν κατά 29 % την εξεταζόμενη περίοδο (23). Ως εκ τούτου, η κορεατική βιομηχανία ελαφριού θερμικού χαρτιού είναι προσανατολισμένη στις εξαγωγές. Όσον αφορά την κερδοφορία των εγχώριων πωλήσεων της Hansol Paper, βλ. τμήμα 3.2.1 ανωτέρω.

    (65)

    Με βάση τα επαληθευμένα στοιχεία της Hansol Paper, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι ο όγκος των κορεατικών εξαγωγών προς προορισμούς εκτός της Ένωσης αυξήθηκε κατά την εξεταζόμενη περίοδο (24). Διαπίστωσε επίσης ότι ο όγκος των κορεατικών εξαγωγών, ιδίως προς τις ΗΠΑ, ήταν σημαντικός (25). Ωστόσο, οι τιμές πώλησης των κορεατικών εξαγωγών σε προορισμούς εκτός της Ένωσης μειώθηκαν κατά την εξεταζόμενη περίοδο. Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές στην αγορά των ΗΠΑ (26). Επιπλέον, οι αρχές των ΗΠΑ επέβαλαν μέτρα αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές θερμικού χαρτιού καταγωγής, μεταξύ άλλων, Δημοκρατίας της Κορέας στις 27 Σεπτεμβρίου 2021 (27). Για τους λόγους αυτούς, από άποψη τιμών, η αγορά των ΗΠΑ έχει καταστεί λιγότερο ελκυστική για τις κορεατικές εξαγωγές.

    (66)

    Η αγορά της Ένωσης είναι η μεγαλύτερη αγορά ελαφριού θερμικού χαρτιού στον κόσμο, καθώς αντιπροσωπεύει περίπου το 25 % της παγκόσμιας κατανάλωσης, και έχει υψηλό δυναμικό ανάπτυξης σε απόλυτες τιμές (28). Από την έρευνα προέκυψε ότι η ενωσιακή αγορά είναι ελκυστική από άποψη τιμών σε σύγκριση με άλλες αγορές. Μετά την επιβολή των μέτρων αντιντάμπινγκ το 2017, οι εισαγωγές από τη Δημοκρατία της Κορέας μειώθηκαν σημαντικά και ανήλθαν σε 1 000–2 500 τόνους μόνο το 2020. Ωστόσο, έκτοτε, και παρά τους ισχύοντες δασμούς αντιντάμπινγκ, οι κορεατικές πωλήσεις στην Ένωση αυξήθηκαν εκ νέου (29) και ανήλθαν σε 4 500–6 000 τόνους κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης, αντιπροσωπεύοντας μερίδιο αγοράς 2,7 %.

    (67)

    Μετά την κοινοποίηση των τελικών συμπερασμάτων, η Hansol Paper ζήτησε από την Επιτροπή να υπολογίσει ένα περιθώριο ντάμπινγκ για τις πωλήσεις της Hansol Paper σε αγορές τρίτων χωρών, με το επιχείρημα ότι ο υπολογισμός αυτός αποτελούσε πάγια πρακτική στις επανεξετάσεις που διεξήγαγε η Επιτροπή ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων και ότι η Επιτροπή δεν είχε αξιολογήσει εάν οι τιμές εξαγωγής της Hansol Paper σε αγορές εκτός ΕΕ αποδείκνυαν την ύπαρξη πρακτικής ντάμπινγκ. Η Επιτροπή διευκρίνισε ότι σκοπός της επανεξέτασης ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων είναι να καθοριστεί εάν η λήξη της ισχύος των μέτρων είναι πιθανό να οδηγήσει σε συνέχιση ή επανάληψη του ντάμπινγκ και της ζημίας. Δεδομένης της διαπίστωσης της ύπαρξης σημαντικού ντάμπινγκ κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης για τις πωλήσεις στην Ένωση και του επακόλουθου συμπεράσματος σχετικά με την πιθανότητα συνέχισης του ντάμπινγκ, η Επιτροπή δεν ήταν υποχρεωμένη να προβεί σε περαιτέρω προσδιορισμό του ντάμπινγκ στην παρούσα έρευνα. Όσον αφορά τις τιμές εξαγωγής της Hansol Paper σε αγορές εκτός ΕΕ, αναλύονται στην αιτιολογική σκέψη 65 ανωτέρω. Αναλύονται περαιτέρω στις αιτιολογικές σκέψεις κατωτέρω.

    (68)

    Μετά την κοινοποίηση των τελικών συμπερασμάτων, η Hansol Paper ισχυρίστηκε ότι η Επιτροπή θα έπρεπε να είχε διαπιστώσει ότι η ενωσιακή αγορά ελαφριού θερμικού χαρτιού δεν ήταν πλέον ελκυστική υπό το πρίσμα των πληροφοριών που είχε ήδη υποβάλει η Hansol (και, κατά τους ισχυρισμούς, δεν εξετάστηκαν επαρκώς από την Επιτροπή) και, ειδικότερα, των ισχυρισμών ότι η Hansol Paper δεν θα επικεντρωνόταν πλέον στην αγορά της Ένωσης, της σημασίας της αγοράς των ΗΠΑ για τη Hansol Paper, του επιπέδου των μέτρων αντιντάμπινγκ των ΗΠΑ για το θερμικό χαρτί και ότι η Επιτροπή δεν περιέγραψε στον παρόντα κανονισμό τις δραστηριότητες της Hansol Paper σε άλλες τρίτες αγορές.

    (69)

    Η Επιτροπή διαφώνησε με την εικαζόμενη μη ελκυστικότητα της ενωσιακής αγοράς για τις κορεατικές εξαγωγές. Τα γεγονότα ότι κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης η αγορά της Ένωσης δεν ήταν η κύρια αγορά της Hansol Paper από άποψη όγκου και ότι η Hansol Paper είχε σημαντικές πωλήσεις στις ΗΠΑ δεν υπονομεύουν την ελκυστικότητα της αγοράς της Ένωσης. Επίσης, η Επιτροπή υποστήριξε ότι απλώς και μόνο η ύπαρξη μέτρων αντιντάμπινγκ στις ΗΠΑ καθιστά την αγορά των ΗΠΑ λιγότερο ελκυστική από ό, τι ήταν πριν από την επιβολή των μέτρων, ακόμη και αν το επίπεδο των μέτρων δεν είναι απαγορευτικό. Όσον αφορά τις πωλήσεις της Hansol Paper σε άλλες αγορές, η Επιτροπή δεν ήταν σε θέση να γνωστοποιήσει τους όγκους πωλήσεων και τις τιμές της σε άλλες αγορές ανά χώρα στον παρόντα κανονισμό στον βαθμό που οι εν λόγω πληροφορίες είχαν κριθεί ευαίσθητες από το μέρος (δηλαδή τη μόνη πηγή των εν λόγω στοιχείων). Παρ’ όλα αυτά, η Επιτροπή προέβη σε απολογισμό της στρατηγικής πωλήσεων και τιμών της Hansol Paper σε άλλες αγορές, όπως αυτή κοινοποιήθηκε στο μέρος μέσω των εκθέσεων επαλήθευσης. Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι, σε παγκόσμιο επίπεδο, παραγωγή θερμικού χαρτιού υπάρχει σε ελάχιστες χώρες, όπως προκύπτει από τη μελέτη της Laves Chemie για την παγκόσμια αγορά χαρτιού κατά την περίοδο 2019-2024, με τίτλο Thermal Paper 2019-2024 World Market Study. Ως εκ τούτου, οι παραγωγοί του υπό επανεξέταση προϊόντος αντιμετωπίζουν ανταγωνισμό από τοπικούς παραγωγούς σε λίγες μόνο περιοχές του κόσμου. Συνεπώς, η Νότια και Κεντρική Αμερική, η Αφρική, η Αυστραλία και οι περισσότερες ασιατικές χώρες ήταν καθαροί εισαγωγείς θερμικού χαρτιού (30), κυρίως από την Κορέα. Ακόμη και αν, καταρχήν, οι αγορές χωρίς (σημαντική) εγχώρια παραγωγή φαίνονται ελκυστικότερες εκ πρώτης όψεως, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι, σε γενικές γραμμές, οι τιμές πώλησης του υπό επανεξέταση προϊόντος από τη Hansol Paper σε εξαγωγικές αγορές εκτός ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, μειώθηκαν κατά την εξεταζόμενη περίοδο σε παρόμοιο βαθμό με τις τιμές στην Ένωση. Από τη σύγκριση των τιμών πώλησης της Hansol Paper σε όλες τις εξαγωγικές αγορές εκτός ΕΕ και των τιμών πώλησης της Hansol Paper στην Ένωση προέκυψε ότι, κατά την εξεταζόμενη περίοδο, οι τιμές για την ΕΕ ήταν κατά κανόνα σταθερά υψηλότερες από τις τιμές πώλησης της Hansol Paper για τον υπόλοιπο κόσμο. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι η αγορά της Ένωσης, η οποία είναι η μεγαλύτερη αγορά ελαφριού θερμικού χαρτιού στον κόσμο και αγορά με υψηλές προοπτικές ανάπτυξης σε απόλυτες τιμές, αποτελούσε από άποψη όγκου και τιμής ελκυστική αγορά για τις κορεατικές εξαγωγές, ανεξάρτητα από τις αλλαγές στο δίκτυο πωλήσεων της Hansol Paper μετά την αρχική έρευνα.

    3.3.3.   Συμπέρασμα σχετικά με την πιθανότητα συνέχισης της πρακτικής ντάμπινγκ

    (70)

    Με βάση τα πορίσματά της σχετικά με τη συνέχιση της πρακτικής ντάμπινγκ κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης, όπως καθορίζεται στην αιτιολογική σκέψη 54, την ύπαρξη μη αμελητέας ευέλικτης παραγωγικής ικανότητας στη Δημοκρατία της Κορέας, το συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον της Κορέας για τη μεγάλη αγορά της Ένωσης με ελκυστικές τιμές και τα μέτρα αντιντάμπινγκ που επιβλήθηκαν πρόσφατα στην κύρια εξαγωγική αγορά της (31), μπορεί να αναμένεται περαιτέρω αύξηση των εισαγωγών του οικείου προϊόντος που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ, εάν καταργηθούν τα μέτρα. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η λήξη της ισχύος των μέτρων αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές του οικείου προϊόντος να οδηγήσει στη συνέχιση του ντάμπινγκ.

    4.   ΖΗΜΙΑ

    4.1.   Ορισμός του ενωσιακού κλάδου παραγωγής και της ενωσιακής παραγωγής

    (71)

    Το ομοειδές προϊόν παρασκευαζόταν από πέντε παραγωγούς στην Ένωση κατά τη διάρκεια της εξεταζόμενης περιόδου. Οι παραγωγοί αυτοί αποτελούν τον «ενωσιακό κλάδο παραγωγής» κατά την έννοια του άρθρου 4 παράγραφος 1 του βασικού κανονισμού.

    (72)

    Η συνολική ενωσιακή παραγωγή κατά τη διάρκεια της περιόδου της έρευνας επανεξέτασης ανήλθε σε περίπου 360 727 τόνους. Η Επιτροπή κατέληξε στον εν λόγω αριθμό με βάση όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με τον ενωσιακό κλάδο παραγωγής, όπως την απάντηση στο ερωτηματολόγιο που υπέβαλε η αιτούσα, τις οποίες διασταύρωσε με τις επιμέρους απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο των ενωσιακών παραγωγών του δείγματος. Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική σκέψη 18, στο δείγμα επιλέχθηκαν τρεις ενωσιακοί παραγωγοί που αντιπροσωπεύουν το 86 % της συνολικής ενωσιακής παραγωγής του ομοειδούς προϊόντος.

    4.2.   Ενωσιακή κατανάλωση

    (73)

    Η Επιτροπή προσδιόρισε την ενωσιακή κατανάλωση με βάση: α) τα στοιχεία της αιτούσας σχετικά με τις πωλήσεις του ομοειδούς προϊόντος του ενωσιακού κλάδου παραγωγής, τα οποία διασταυρώθηκαν εν μέρει με τους όγκους πωλήσεων που ανέφεραν οι ενωσιακοί παραγωγοί του δείγματος (32)· και β) τις εισαγωγές του υπό επανεξέταση προϊόντος από όλες τις τρίτες χώρες, όπως αναφέρονται στην Eurostat, και ανάλυση των στοιχείων για τις εξαγωγές του συνεργαζόμενου παραγωγού-εξαγωγέα.

    (74)

    Η ενωσιακή κατανάλωση εξελίχθηκε ως εξής:

    Πίνακας 1

    Ενωσιακή κατανάλωση (τόνοι)

     

    2018

    2019

    2020

    ΠΕΕ

    Συνολική ενωσιακή κατανάλωση

    179 500 – 184 000

    170 000 – 174 500

    165 500 – 170 000

    177 000 – 181 500

    Δείκτης

    100

    94

    92

    98

    Πηγή: Eurostat, απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο και αίτηση.

    (75)

    Η ενωσιακή κατανάλωση μειώθηκε κατά 8 % από το 2018 έως το 2020. Η ενωσιακή κατανάλωση επηρεάστηκε το 2020 λόγω της παγκόσμιας πανδημίας COVID-19, ωστόσο, ανέκαμψε κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης, ενώ κατά την εξεταζόμενη περίοδο σημειώθηκε συνολική μείωση κατά 2 %.

    4.3.   Εισαγωγές από την οικεία χώρα

    4.3.1.   Όγκος και μερίδιο αγοράς των εισαγωγών από την οικεία χώρα

    (76)

    Η Επιτροπή προσδιόρισε τον όγκο των εισαγωγών με βάση την απάντηση που έδωσε στο ερωτηματολόγιο ο συνεργαζόμενος παραγωγός-εξαγωγέας και τα στατιστικά στοιχεία της Eurostat. Το μερίδιο αγοράς των εισαγωγών καθορίστηκε με βάση την ενωσιακή κατανάλωση.

    (77)

    Οι εισαγωγές από την οικεία χώρα εξελίχθηκαν ως εξής:

    Πίνακας 2

    Όγκος εισαγωγών (τόνοι) και μερίδιο αγοράς

     

    2018

    2019

    2020

    ΠΕΕ

    Όγκος εισαγωγών από τη χώρα (σε τόνους)

    2 500 – 4 000

    1 500 – 3 000

    1 000 – 2 500

    4 500 – 6 000

    Δείκτης

    100

    64

    48

    165

    Μερίδιο αγοράς

    1,6  %

    1,1  %

    0,9  %

    2,7  %

    Δείκτης

    100

    68

    53

    167

    Πηγή: Ερωτηματολόγιο για το ντάμπινγκ και Eurostat.

    (78)

    Ο όγκος των εισαγωγών από την οικεία χώρα μειώθηκε από το 2018 έως το 2020. Ωστόσο, ο όγκος αυξήθηκε σημαντικά κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης και είναι κατά 65 % υψηλότερος από τον όγκο του 2018. Το μερίδιο αγοράς αυξήθηκε κατά την εξεταζόμενη περίοδο από 1,6 % το 2018 σε 2,7 % κατά την ΠΕΕ.

    (79)

    Για να καθορίσει τον όγκο και την αξία των εισαγωγών κατά την εξεταζόμενη περίοδο, η Επιτροπή ανέλυσε τα στοιχεία για τις εξαγωγές που υπέβαλε η Hansol Paper, ο συνεργαζόμενος παραγωγός-εξαγωγέας στην οικεία χώρα, με βάση τα στατιστικά στοιχεία για τις εισαγωγές που καταγράφηκαν στην Eurostat. Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι υπήρχαν αποκλίσεις μεταξύ των αναφερόμενων εξαγωγών της Hansol Paper στη Δανία, την Εσθονία, τη Λιθουανία και τη Φινλανδία και των εισαγωγών στα εν λόγω κράτη μέλη, όπως καταγράφηκαν στην Eurostat. Με βάση τις πληροφορίες που υπέβαλε η εταιρεία, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το υπό επανεξέταση προϊόν που εξάγεται από τη Hansol Paper στη Δανία, την Εσθονία, τη Φινλανδία και εν μέρει στη Λιθουανία δεν εισήλθε στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης. Οι πωλήσεις αυτές πιθανότατα παρέμειναν υπό διαμετακόμιση και/ή προορίζονταν για χώρες εκτός της Ένωσης. Ως εκ τούτου, όσον αφορά τις εισαγωγές στα τέσσερα προαναφερθέντα κράτη μέλη, η Επιτροπή βασίστηκε στα στατιστικά στοιχεία που καταγράφηκαν στην Eurostat.

    4.3.2.   Τιμές των εισαγωγών από την οικεία χώρα και υποτιμολόγηση

    (80)

    Η Επιτροπή προσδιόρισε τις τιμές των εισαγωγών με βάση την απάντηση που έδωσε στο ερωτηματολόγιο ο παραγωγός-εξαγωγέας και τα στατιστικά στοιχεία της Eurostat.

    (81)

    Η μέση τιμή των εισαγωγών από την οικεία χώρα εξελίχθηκε ως εξής:

    Πίνακας 3

    Τιμές εισαγωγής (EUR/τόνος)

     

    2018

    2019

    2020

    ΠΕΕ

    Μέση τιμή εισαγωγών από τη Δημοκρατία της Κορέας

    1 800 – 2 000

    1 550 – 1 750

    1 450 – 1 650

    1 450 – 1 650

    Δείκτης

    100

    91

    82

    81

    Πηγή: Ερωτηματολόγιο για το ντάμπινγκ και Eurostat.

    (82)

    Η μέση τιμή των εισαγωγών από την οικεία χώρα μειώθηκε κατά 19 % κατά την εξεταζόμενη περίοδο.

    (83)

    Η Επιτροπή καθόρισε την υποτιμολόγηση κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης συγκρίνοντας:

    τις μέσες σταθμισμένες τιμές πώλησης ανά τύπο προϊόντος των ενωσιακών παραγωγών του δείγματος οι οποίες χρεώθηκαν σε μη συνδεδεμένους πελάτες στην αγορά της Ένωσης, προσαρμοσμένες σε επίπεδο τιμών εκ του εργοστασίου· και

    τις αντίστοιχες σταθμισμένες μέσες τιμές ανά τύπο προϊόντος των εισαγωγών από τον συνεργαζόμενο παραγωγό στον πρώτο ανεξάρτητο πελάτη στην αγορά της Ένωσης, που προσδιορίστηκαν στη βάση κόστους, ασφάλισης και ναύλου (CIF), με τις κατάλληλες προσαρμογές για τα έξοδα μετά την εισαγωγή.

    (84)

    Η σύγκριση τιμών έγινε ανά τύπο προϊόντος για συναλλαγές στο ίδιο επίπεδο εμπορίου, έπειτα από κατάλληλες προσαρμογές όπου αυτό κρίθηκε απαραίτητο και αφού αφαιρέθηκαν οι επιστροφές και οι εκπτώσεις επί της τιμής. Το αποτέλεσμα της σύγκρισης εκφράστηκε ως ποσοστό του θεωρητικού κύκλου εργασιών (οι εξαγόμενες ποσότητες του παραγωγού-εξαγωγέα αποτιμώνται στην τιμή πώλησης του ενωσιακού κλάδου παραγωγής) ανά μοντέλο κάθε παραγωγού-εξαγωγέα όπου διαπιστώθηκε πανομοιότυπος PCN για τον ενωσιακό κλάδο παραγωγής.

    (85)

    Το αποτέλεσμα έδειξε μέσο σταθμισμένο περιθώριο υποτιμολόγησης ίσο με 13,7 % για τις εισαγωγές από την οικεία χώρα στην αγορά της Ένωσης. Διαπιστώθηκε ότι περίπου το 83 % του όγκου των εισαγωγών υποτιμολογούνταν.

    (86)

    Μετά την κοινοποίηση των τελικών συμπερασμάτων, η Hansol Paper ισχυρίστηκε ότι η πλειονότητα της υποτιμολόγησης αφορούσε θερμικό χαρτί κατηγορίας ετικέτας που δεν σχετίζεται με τα προϊόντα που καλύπτονταν από την αρχική έρευνα. Η Επιτροπή υπολόγισε το περιθώριο υποτιμολόγησης για τη σύγκριση των τύπων προϊόντος όπως και στην αρχική έρευνα. Επομένως, ο ισχυρισμός αυτός απορρίφθηκε.

    4.4.   Εισαγωγές από τρίτες χώρες εκτός της Δημοκρατία της Κορέας.

    (87)

    Οι εισαγωγές ορισμένων τύπων ελαφριού θερμικού χαρτιού από τρίτες χώρες εκτός της Δημοκρατίας της Κορέας προέρχονταν κυρίως από την Κίνα και τις ΗΠΑ.

    (88)

    Ο όγκος των εισαγωγών, καθώς και το μερίδιο αγοράς και οι τάσεις των τιμών για τις εισαγωγές ορισμένων τύπων ελαφριού θερμικού χαρτιού από άλλες τρίτες χώρες εξελίχθηκαν ως εξής:

    Πίνακας 4

    Εισαγωγές από τρίτες χώρες

    Χώρα

     

    2018

    2019

    2020

    ΠΕΕ

    ΛΔΚ

    Όγκος (σε τόνους)

    6 000 -7 500

    4 500 -6 000

    3 500 -5 000

    3 500 -5 000

     

    Δείκτης

    100

    80

    62

    48

     

    Μερίδιο αγοράς

    3,5  %

    3,0  %

    2,4  %

    1,7  %

     

    Δείκτης

    100

    85

    67

    49

     

    Μέση τιμή (EUR/τόνο)

    1 500 -1 650

    1 600 -1 750

    1 500 -1 650

    1 500 -1 650

     

    Δείκτης

    100

    104

    96

    96

    ΗΠΑ

    Όγκος (σε τόνους)

    2 850 -3 000

    2 350 -2 500

    2 850 -3 000

    3 000 -3 150

     

    Δείκτης

    100

    84

    100

    105

     

    Μερίδιο αγοράς

    1,6  %

    1,4  %

    1,7  %

    1,7  %

     

    Δείκτης

    100

    89

    109

    107

     

    Μέση τιμή (EUR/τόνο)

    2 400 -2 550

    2 950 -3 100

    2 950 -3 100

    2 800 -2 950

     

    Δείκτης

    100

    122

    120

    115

    Σύνολο όλων των τρίτων χωρών, εκτός της οικείας χώρας

    Όγκος (σε τόνους)

    10 000 -11 500

    9 500 - 11 000

    9 000 - 10 500

    9 000 -10 500

     

    Δείκτης

    100

    93

    87

    90

     

    Μερίδιο αγοράς

    5,8  %

    5,7  %

    5,5  %

    5,3  %

     

    Δείκτης

    100

    98

    95

    91

     

    Μέση τιμή (EUR/τόνο)

    1 950 – 2 150

    2 250 –2 450

    2 250 –2 450

    2 450 – 2 650

     

    Δείκτης

    100

    115

    118

    126

    Πηγή: Eurostat.

    (89)

    Οι εισαγωγές από την Κίνα μειώθηκαν κατά περισσότερο από 50 % κατά την εξεταζόμενη περίοδο, ενώ οι εισαγωγές από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 5 %. Το μερίδιο αγοράς άλλων τρίτων χωρών κατέγραψε σταθερή μείωση από 5,8 % το 2018 σε 5,3 % κατά την ΠΕΕ.

    4.5.   Οικονομική κατάσταση του ενωσιακού κλάδου παραγωγής

    4.5.1.   Γενικές παρατηρήσεις

    (90)

    Σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 5 του βασικού κανονισμού, στην εξέταση των επιπτώσεων των εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ για τον ενωσιακό κλάδο παραγωγής περιλήφθηκε αξιολόγηση όλων των οικονομικών δεικτών που έχουν σημασία για την κατάσταση του ενωσιακού κλάδου παραγωγής κατά την εξεταζόμενη περίοδο.

    (91)

    Για τον προσδιορισμό της ζημίας, η Επιτροπή προέβη σε διάκριση μεταξύ των μακροοικονομικών και μικροοικονομικών δεικτών ζημίας. Η Επιτροπή αξιολόγησε τους μακροοικονομικούς δείκτες με βάση τα στοιχεία που περιέχονταν στην απάντηση της αιτούσας στο ερωτηματολόγιο, τα οποία διασταυρώθηκαν δεόντως με τις πληροφορίες που περιλαμβάνονταν στην αίτηση και με τα στατιστικά στοιχεία της Eurostat. Τα στοιχεία αφορούσαν όλους τους ενωσιακούς παραγωγούς. Η Επιτροπή αξιολόγησε τους μικροοικονομικούς δείκτες βάσει στοιχείων που περιλαμβάνονταν στις απαντήσεις των ενωσιακών παραγωγών του δείγματος στο ερωτηματολόγιο. Διαπιστώθηκε ότι και τα δύο σύνολα στοιχείων ήταν αντιπροσωπευτικά της οικονομικής κατάστασης του ενωσιακού κλάδου παραγωγής.

    (92)

    Οι μακροοικονομικοί δείκτες είναι οι εξής: παραγωγή, παραγωγική ικανότητα, χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας, όγκος πωλήσεων, μερίδιο αγοράς, ανάπτυξη, απασχόληση, παραγωγικότητα, μέγεθος του περιθωρίου ντάμπινγκ και ανάκαμψη από τις επιπτώσεις προηγούμενων πρακτικών ντάμπινγκ.

    (93)

    Οι μικροοικονομικοί δείκτες είναι οι εξής: μέσες μοναδιαίες τιμές, μοναδιαίο κόστος, κόστος εργασίας, αποθέματα, κερδοφορία, ταμειακές ροές, επενδύσεις, απόδοση επενδύσεων και ικανότητα άντλησης κεφαλαίων.

    4.5.2.   Μακροοικονομικοί δείκτες

    4.5.2.1.   Παραγωγή, παραγωγική ικανότητα και χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας

    (94)

    Κατά την εξεταζόμενη περίοδο, η συνολική παραγωγή, παραγωγική ικανότητα και χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας της Ένωσης εξελίχθηκαν ως εξής:

    Πίνακας 5

    Παραγωγή, παραγωγική ικανότητα και χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας

     

    2018

    2019

    2020

    ΠΕΕ

    Όγκος παραγωγής (σε τόνους)

    399 607

    392 619

    348 216

    360 727

    Δείκτης

    100

    98

    87

    90

    Παραγωγική ικανότητα (σε τόνους)

    563 021

    581 338

    640 533

    633 474

    Δείκτης

    100

    103

    114

    113

    Χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας

    71  %

    68  %

    54  %

    57  %

    Δείκτης

    100

    95

    77

    80

    Πηγή: Ερωτηματολόγιο περί ζημίας και αίτηση.

    (95)

    Κατά την εξεταζόμενη περίοδο, ο όγκος παραγωγής του ενωσιακού κλάδου μειώθηκε κατά 10 %. Ο όγκος παραγωγής μειώθηκε κατά 13 % το 2020 σε σχέση με το 2018, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19.

    (96)

    Η παραγωγική ικανότητα αυξήθηκε κατά την εξεταζόμενη περίοδο και παρέμεινε σχετικά σταθερή κατά τη διάρκεια του 2020 και της ΠΕΕ.

    (97)

    Μεταξύ 2018 και 2020 η χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας μειώθηκε κατά 23 %. Σημειώθηκε ελαφρά αύξηση του ποσοστού χρησιμοποίησης κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες μεταξύ του 2020 και της ΠΕΕ.

    4.5.2.2.   Όγκος πωλήσεων και μερίδιο αγοράς

    (98)

    Κατά την εξεταζόμενη περίοδο, ο όγκος πωλήσεων και το μερίδιο αγοράς του ενωσιακού κλάδου παραγωγής εξελίχθηκαν ως εξής:

    Πίνακας 6

    Όγκος πωλήσεων και μερίδιο αγοράς

     

    2018

    2019

    2020

    ΠΕΕ

    Όγκος πωλήσεων στην αγορά της Ένωσης (σε τόνους)

    168 151

    159 905

    156 357

    164 118

    Δείκτης

    100

    95

    93

    98

    Μερίδιο αγοράς

    92,6  %

    93,2  %

    93,7  %

    92,0  %

    Δείκτης

    100

    101

    101

    99

    Πηγή: Ερωτηματολόγιο περί ζημίας, αίτηση και Eurostat.

    (99)

    Ο όγκος πωλήσεων του ενωσιακού κλάδου παραγωγής στην αγορά της Ένωσης μειώθηκε κατά 2 % κατά την εξεταζόμενη περίοδο. Το 2020 σημειώθηκε και πάλι σημαντική πτώση των πωλήσεων, η οποία συνδέεται με την κρίση λόγω της νόσου COVID-19. Κατά τη διάρκεια της ΠΕΕ σημειώθηκε αύξηση των πωλήσεων, η οποία είναι παρόμοια με την τάση της κατανάλωσης που παρουσιάζεται στον πίνακα 1.

    (100)

    Το μερίδιο αγοράς του ενωσιακού κλάδου παραγωγής παρέμεινε σχετικά σταθερό κατά την εξεταζόμενη περίοδο, στο 92 % κατά τη διάρκεια της ΠΕΕ.

    4.5.2.3.   Ανάπτυξη

    (101)

    Κατά την εξεταζόμενη περίοδο, η ενωσιακή κατανάλωση μειώθηκε κατά 2 %. Ταυτόχρονα, σημειώθηκε παρόμοια μείωση των πωλήσεων του κλάδου παραγωγής στην αγορά της ΕΕ. Το μερίδιο αγοράς του ενωσιακού κλάδου παραγωγής μειώθηκε ελάχιστα, από 92,6 % σε 92 %.

    4.5.2.4.   Απασχόληση και παραγωγικότητα

    (102)

    Κατά την εξεταζόμενη περίοδο, η απασχόληση και η παραγωγικότητα εξελίχθηκαν ως εξής:

    Πίνακας 7

    Απασχόληση και παραγωγικότητα

     

    2018

    2019

    2020

    ΠΕΕ

    Αριθμός εργαζομένων

    1 080

    1 057

    951

    870

    Δείκτης

    100

    98

    88

    81

    Παραγωγικότητα (σε τόνους/εργαζόμενο)

    370

    371

    366

    415

    Δείκτης

    100

    100

    99

    112

    Πηγή: Ερωτηματολόγιο περί ζημίας και αίτηση.

    (103)

    Κατά την εξεταζόμενη περίοδο, σημειώθηκε σημαντική μείωση του αριθμού των εργαζομένων που απασχολούνται από τον ενωσιακό κλάδο παραγωγής, η οποία ανήλθε συνολικά σε 19 ποσοστιαίες μονάδες.

    (104)

    Η παραγωγικότητα του εργατικού δυναμικού του ενωσιακού κλάδου παραγωγής παρέμεινε σταθερή κατά την περίοδο 2018-2020, ενώ έχει αυξηθεί κατά 13 % από το 2020 και μετά.

    4.5.2.5.   Μέγεθος του περιθωρίου ντάμπινγκ και ανάκαμψη από τις επιπτώσεις προηγούμενων πρακτικών ντάμπινγκ

    (105)

    Κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης, το ατομικό περιθώριο ντάμπινγκ που διαπιστώθηκε για τον συνεργαζόμενο παραγωγό-εξαγωγέα εξακολουθούσε να είναι σημαντικό (βλ. αιτιολογική σκέψη 54 ανωτέρω).

    (106)

    Ωστόσο, παρότι συνεχίζεται η πρακτική ντάμπινγκ για την οικεία χώρα, η ανάλυση των δεικτών ζημίας δείχνει ότι τα ισχύοντα μέτρα είχαν θετικό αντίκτυπο στον ενωσιακό κλάδο παραγωγής.

    4.5.3.   Μικροοικονομικοί δείκτες

    4.5.3.1.   Τιμές και παράγοντες που επηρεάζουν τις τιμές

    (107)

    Κατά την εξεταζόμενη περίοδο, οι μέσες σταθμισμένες μοναδιαίες τιμές πώλησης των ενωσιακών παραγωγών του δείγματος σε μη συνδεδεμένους πελάτες στην Ένωση εξελίχθηκαν ως εξής:

    Πίνακας 8

    Τιμές πώλησης και κόστος παραγωγής στην Ένωση (σε EUR/τόνο)

     

    2018

    2019

    2020

    ΠΕΕ

    Μέση μοναδιαία τιμή πώλησης στην Ένωση στο σύνολο της αγοράς

    1 721

    1 729

    1 525

    1 518

    Δείκτης

    100

    100

    89

    88

    Μοναδιαίο κόστος παραγωγής

    1 557

    1 504

    1 377

    1 453

    Δείκτης

    100

    97

    88

    93

    Πηγή: Ερωτηματολόγιο περί ζημίας.

    (108)

    Κατά την εξεταζόμενη περίοδο, η μέση τιμή πώλησης του ενωσιακού κλάδου παραγωγής μειώθηκε κατά 12 %. Το κόστος παραγωγής μειώθηκε μεταξύ 2018 και της ΠΕΕ κατά 7 %. Αρχικά μειώθηκε κατά 12 % κατά την περίοδο από το 2018 έως το 2020, αλλά κατόπιν αυξήθηκε κατά 5,5 % μεταξύ του 2020 και της ΠΕΕ. Αυτό οφειλόταν στην αύξηση του κόστους των πρώτων υλών, ιδίως του κόστους του χαρτοπολτού, και του ενεργειακού κόστους.

    4.5.3.2.   Κόστος εργασίας

    (109)

    Κατά την εξεταζόμενη περίοδο, το μέσο κόστος εργασίας των ενωσιακών παραγωγών του δείγματος εξελίχθηκε ως εξής:

    Πίνακας 9

    Μέσο κόστος εργασίας ανά εργαζόμενο

     

    2018

    2019

    2020

    ΠΕΕ

    Μέσο κόστος εργασίας ανά εργαζόμενο (σε EUR)

    61 576

    68 809

    74 604

    75 027

    Δείκτης

    100

    112

    121

    122

    Πηγή: Ερωτηματολόγιο περί ζημίας.

    (110)

    Κατά την εξεταζόμενη περίοδο, το κόστος εργασίας αυξήθηκε κατά 22 %. Ταυτόχρονα, σημειώθηκε μείωση του αριθμού των εργαζομένων. Αυτή η αύξηση του κόστους εργασίας ήταν πολύ υψηλότερη από τη συνολική αύξηση του κόστους για τον ενωσιακό κλάδο παραγωγής λόγω του πληθωρισμού.

    4.5.3.3.   Αποθέματα

    (111)

    Κατά την εξεταζόμενη περίοδο, τα επίπεδα αποθεμάτων των ενωσιακών παραγωγών του δείγματος εξελίχθηκαν ως εξής:

    Πίνακας 10

    Αποθέματα

     

    2018

    2019

    2020

    ΠΕΕ

    Τελικά αποθέματα (σε τόνους)

    17 878

    18 452

    15 810

    16 082

    Δείκτης

    100

    103

    88

    90

    Τελικά αποθέματα ως ποσοστό της παραγωγής

    5,3  %

    5,5  %

    5,2  %

    5,0  %

    Δείκτης

    100

    105

    100

    96

    Πηγή: Ερωτηματολόγιο περί ζημίας.

    (112)

    Τα τελικά αποθέματα ως ποσοστό της παραγωγής εμφανίζουν σταθερή βάση καθ’ όλη την εξεταζόμενη περίοδο. Η παραγωγή του υπό επανεξέταση προϊόντος πραγματοποιείται συνήθως κατόπιν παραγγελίας και, ως εκ τούτου, τα τελικά αποθέματα τείνουν να είναι σταθερά. Ωστόσο, το επίπεδο των τελικών αποθεμάτων μειώθηκε κατά 10 % κατά την εξεταζόμενη περίοδο, γεγονός που συμπίπτει με μείωση της παραγωγής κατά την ίδια περίοδο.

    4.5.3.4.   Κερδοφορία, ταμειακές ροές, επενδύσεις, απόδοση επενδύσεων και ικανότητα άντλησης κεφαλαίων

    (113)

    Κατά την εξεταζόμενη περίοδο, η κερδοφορία, οι ταμειακές ροές, οι επενδύσεις και η απόδοση επενδύσεων των ενωσιακών παραγωγών του δείγματος εξελίχθηκαν ως εξής:

    Πίνακας 11

    Κερδοφορία, ταμειακές ροές, επενδύσεις και απόδοση των επενδύσεων

     

    2018

    2019

    2020

    ΠΕΕ

    Κερδοφορία των πωλήσεων στην Ένωση σε μη συνδεδεμένους πελάτες (ποσοστό % του κύκλου εργασιών πωλήσεων)

    11,3  %

    14,8  %

    12,2  %

    6,6  %

    Δείκτης

    100

    131

    108

    59

    Ταμειακές ροές (EUR)

    87 661 559

    87 198 733

    67 116 931

    41 474 900

    Δείκτης

    100

    99

    77

    47

    Επενδύσεις (EUR)

    34 123 041

    58 784 540

    61 376 912

    6 839 111

    Δείκτης

    100

    172

    180

    20

    Απόδοση επενδύσεων

    104  %

    50  %

    25  %

    24  %

    Δείκτης

    100

    49

    24

    24

    Πηγή: Ερωτηματολόγιο περί ζημίας.

    (114)

    Η Επιτροπή προσδιόρισε την κερδοφορία των ενωσιακών παραγωγών του δείγματος εκφράζοντας το καθαρό προ φόρων κέρδος των πωλήσεων του ομοειδούς προϊόντος σε μη συνδεδεμένους πελάτες στην Ένωση ως ποσοστό του κύκλου εργασιών των εν λόγω πωλήσεων.

    (115)

    Η κερδοφορία ήταν θετική καθ’ όλη την εξεταζόμενη περίοδο. Ωστόσο, μετά την αύξηση του κόστους παραγωγής, η κερδοφορία μειώθηκε κατά τη διάρκεια της ΠΕΕ, φθάνοντας στο 6,6 %, πολύ κάτω από τον στόχο κερδοφορίας του 11,5 % που καθορίστηκε στην αρχική έρευνα. Αυτή η μείωση της κερδοφορίας οφείλεται εν μέρει στην αύξηση του κόστους μεταξύ του 2020 και της ΠΕΕ, που τεκμηριώνεται στην αιτιολογική σκέψη 108 και συμπίπτει με τη σημαντική αύξηση των εισαγωγών από την οικεία χώρα κατά την ίδια περίοδο.

    (116)

    Οι καθαρές ταμειακές ροές είναι η ικανότητα των ενωσιακών παραγωγών να αυτοχρηματοδοτούν τις δραστηριότητές τους. Η τάση των καθαρών ταμειακών ροών εξελίχθηκε πτωτικά καθ' όλη την εξεταζόμενη περίοδο, καθώς μειώθηκε κατά 53 %. Η κατάσταση αυτή είναι παρόμοια με την κατάσταση που επικρατούσε κατά την αρχική έρευνα.

    (117)

    Ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής συνέχισε τις επενδύσεις κατά την περίοδο 2018-2020. Ωστόσο, οι επενδύσεις αυτές μειώθηκαν δραματικά κατά τη διάρκεια της ΠΕΕ.

    (118)

    Η απόδοση των επενδύσεων είναι το κέρδος ως ποσοστό της καθαρής λογιστικής αξίας των επενδύσεων. Παρουσίασε πτωτική τάση κατά την εξεταζόμενη περίοδο, σημειώνοντας μείωση κατά 76 %. Αυτή η μείωση της απόδοσης των επενδύσεων συμβαδίζει με τη μείωση της κερδοφορίας.

    (119)

    Η ικανότητα άντλησης κεφαλαίων από τον ενωσιακό κλάδο παραγωγής επηρεάστηκε από τη μείωση της κερδοφορίας, όπως φαίνεται από τη σημαντική πτώση των επενδύσεων κατά τη διάρκεια της ΠΕΕ.

    4.6.   Συμπέρασμα σχετικά με τη ζημία

    (120)

    Κατά την εξεταζόμενη περίοδο, το μερίδιο αγοράς του ενωσιακού κλάδου παραγωγής διατηρήθηκε σε υψηλό και σταθερό επίπεδο, της τάξης τουλάχιστον του 92 %. Ο όγκος των πωλήσεων στην αγορά της Ένωσης μειώθηκε ελαφρά, παράλληλα με παρόμοια μείωση της κατανάλωσης.

    (121)

    Όσον αφορά τους χρηματοοικονομικούς δείκτες, η κερδοφορία του ενωσιακού κλάδου παραγωγής ήταν θετική καθ’ όλη τη διάρκεια της εξεταζόμενης περιόδου και υπερέβη ή πλησίαζε τον στόχο κερδοφορίας του 11,5 % που καθορίστηκε στην αρχική έρευνα για το μεγαλύτερο μέρος της εξεταζόμενης περιόδου. Συγκεκριμένα, ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής κατέγραψε κέρδη άνω του 11,3 %, του 14,8 % και του 12,2 % κατά τα έτη 2018, 2019 και 2020, αντίστοιχα. Ωστόσο, το κόστος αυξήθηκε κατά 5,5 % από το 2020 έως την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης, ενώ οι τιμές παρέμειναν σταθερές, γεγονός που μείωσε την κερδοφορία στο 6,6 %. Το γεγονός αυτό συνέπεσε επίσης με την αύξηση των εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ, από μερίδιο αγοράς 0,9 % το 2020 σε μερίδιο αγοράς 2,7 % κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης.

    (122)

    Οι δείκτες που εξετάστηκαν δείχνουν ότι τα μέτρα αντιντάμπινγκ πέτυχαν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, δηλαδή την εξάλειψη της ζημίας που υπέστησαν οι ενωσιακοί παραγωγοί. Πράγματι, η επιβολή των αρχικών μέτρων το 2017 επέτρεψε στον ενωσιακό κλάδο παραγωγής να ανακάμψει και να διατηρήσει υψηλά μερίδια αγοράς στην Ένωση, καθώς και να πραγματοποιήσει κέρδη καθ’ όλη τη διάρκεια της εξεταζόμενης περιόδου. Ωστόσο, η κερδοφορία του ενωσιακού κλάδου παραγωγής μειώθηκε κάτω από τον στόχο κερδοφορίας κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης, λόγω της πίεσης στις τιμές από τις εισαγωγές που αποτελούσαν αντικείμενο ντάμπινγκ, η οποία εμπόδισε τον ενωσιακό κλάδο παραγωγής να αυξήσει τις τιμές του σύμφωνα με την αύξηση του κόστους παραγωγής του.

    (123)

    Με βάση τα ανωτέρω, η κατάσταση του ενωσιακού κλάδου παραγωγής που επαληθεύτηκε κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης ήταν ζημιογόνος. Ανεξάρτητα από το αν η εν λόγω ζημία θα μπορούσε ήδη να θεωρηθεί σημαντική κατά την έννοια του άρθρου 3 παράγραφος 5 του βασικού κανονισμού, η Επιτροπή αποφάσισε να αναλύσει την πιθανότητα επανάληψης της ζημίας.

    (124)

    Μετά την κοινοποίηση, η Hansol Paper ισχυρίστηκε ότι η κατάσταση του ενωσιακού κλάδου παραγωγής δεν ήταν ζημιογόνος κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης.

    (125)

    Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική σκέψη 83, η Επιτροπή καθόρισε περιθώριο υποτιμολόγησης της τάξης του 13,7 %. Η Επιτροπή επισήμανε επίσης στην αιτιολογική σκέψη 114 ότι υπήρξε δραστική μείωση των επενδύσεων για τον ενωσιακό κλάδο παραγωγής κατά την εξεταζόμενη περίοδο, κατά 80 %. Κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης, η κερδοφορία του ενωσιακού κλάδου παραγωγής ήταν πολύ χαμηλότερη από εκείνη του στόχου κερδοφορίας σε ποσοστό 11,5 % που καθορίστηκε στην αρχική έρευνα. Όλα αυτά τα ζητήματα καταδεικνύουν τη ζημιογόνο κατάσταση του ενωσιακού κλάδου παραγωγής κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης. Επομένως, ο ισχυρισμός αυτός απορρίφθηκε.

    5.   ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΖΗΜΙΑΣ

    (126)

    Η Επιτροπή αξιολόγησε επίσης, σύμφωνα με το άρθρο 11 παράγραφος 2 του βασικού κανονισμού, αν υπάρχει πιθανότητα επανάληψης της ζημίας που προκάλεσαν αρχικά οι εισαγωγές που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ από τη Δημοκρατία της Κορέας, αν επιτραπεί η κατάργηση των μέτρων.

    (127)

    Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή ανέλυσε τα ακόλουθα στοιχεία: την παραγωγική ικανότητα και την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στην οικεία χώρα, την ελκυστικότητα της αγοράς της Ένωσης και τον αντίκτυπο του δυνητικού όγκου εισαγωγών και των τιμών εισαγωγής στην κατάσταση του ενωσιακού κλάδου παραγωγής σε περίπτωση λήξης της ισχύος των μέτρων.

    (128)

    Όπως περιγράφεται στις αιτιολογικές σκέψεις 57 έως 59, ο παραγωγός-εξαγωγέας στην οικεία χώρα έχει τη δυνατότητα να αυξήσει τη διάθεση της παραγωγικής του ικανότητας προς όφελος της παραγωγής ελαφριού θερμικού χαρτιού. Πράγματι, στην έκθεση βιωσιμότητας της Hansol Paper επισημαίνεται η δυνατότητα μετατόπισης της παραγωγικής ικανότητας που επιτρέπει την παραγωγή διαφορετικών τύπων χαρτιού ανάλογα με την κατάσταση της αγοράς. Επιπλέον, όπως επισημαίνεται στην αιτιολογική σκέψη 59, η παραγωγική ικανότητα στην Κορέα είναι σημαντική, και μάλιστα περίπου δεκαπλάσια από την εγχώρια κατανάλωση στη χώρα και σχεδόν διπλάσια από την κατανάλωση της Ένωσης.

    (129)

    Δεύτερον, όπως περιγράφεται στην αιτιολογική σκέψη 66, η αγορά της Ένωσης είναι η μεγαλύτερη αγορά ελαφριού θερμικού χαρτιού στον κόσμο, καθώς αντιπροσωπεύει περίπου το 25 % της παγκόσμιας κατανάλωσης. Επιπλέον, όπως περιγράφεται στην αιτιολογική σκέψη 65, οι αρχές των ΗΠΑ πρόσφατα επέβαλαν μέτρα αντιντάμπινγκ στο υπό εξέταση προϊόν, με αποτέλεσμα η σημαντική αυτή αγορά να καταστεί λιγότερο ελκυστική για τις κορεατικές εξαγωγές. Επιπλέον, αυτές οι εξαγωγές, σε ορισμένες περιόδους της εξεταζόμενης περιόδου, πωλήθηκαν σε υψηλότερες τιμές στην αγορά της Ένωσης σε σύγκριση με την αγορά των ΗΠΑ. Αυτό καθιστά την αγορά της Ένωσης ελκυστική τόσο ως προς την τιμή όσο και ως προς την προσβασιμότητα, ενώ υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η λήξη της ισχύος των μέτρων αντιντάμπινγκ να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ.

    (130)

    Τρίτον, όπως φαίνεται στους πίνακες 2 και 3, κατά την εξεταζόμενη περίοδο, ο όγκος των εισαγωγών από την οικεία χώρα έχει αυξηθεί, ενώ οι τιμές εισαγωγής έχουν μειωθεί. Οι εν λόγω τιμές εισαγωγής είναι χαμηλότερες από εκείνες του ενωσιακού κλάδου παραγωγής. Πράγματι, όπως περιγράφεται στις αιτιολογικές σκέψεις 83 έως 85, η ανάλυση της υποτιμολόγησης που διενήργησε η Επιτροπή έδειξε ότι υπήρχε περιθώριο υποτιμολόγησης χωρίς δασμούς της τάξης του 13,7 % κατά τη διάρκεια της ΠΕΕ. Αυτό αποδεικνύει ότι, εάν επιτραπεί η λήξη ισχύος των μέτρων, οι Κορεάτες εξαγωγείς θα έχουν κίνητρο να εξάγουν στην Ένωση σε ζημιογόνα επίπεδα τιμών. Αυτό θα προκαλούσε πίεση στις τιμές στον ενωσιακό κλάδο παραγωγής, ο οποίος στη συνέχεια θα έχανε τον όγκο των πωλήσεων και/ή θα ήταν υποχρεωμένος να μειώσει τα επίπεδα τιμών του, με επακόλουθο αντίκτυπο στην κερδοφορία.

    (131)

    Σε αυτήν τη βάση, συνάγεται το συμπέρασμα ότι η έλλειψη μέτρων θα οδηγούσε κατά πάσα πιθανότητα σε σημαντική αύξηση των εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ από τη Δημοκρατία της Κορέας και σε επανάληψη της σημαντικής ζημίας.

    6.   ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

    (132)

    Σύμφωνα με το άρθρο 21 του βασικού κανονισμού, η Επιτροπή εξέτασε αν η διατήρηση των υφιστάμενων μέτρων αντιντάμπινγκ αντίκειται στο συμφέρον της Ένωσης στο σύνολό της. Ο προσδιορισμός του συμφέροντος της Ένωσης βασίστηκε στην εκτίμηση του συνόλου των διαφόρων εμπλεκόμενων συμφερόντων, συμπεριλαμβανομένων των συμφερόντων του ενωσιακού κλάδου παραγωγής, των εισαγωγέων και των χρηστών.

    (133)

    Σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη δόθηκε η δυνατότητα να γνωστοποιήσουν τις απόψεις τους σύμφωνα με το άρθρο 21 παράγραφος 2 του βασικού κανονισμού.

    (134)

    Σε αυτήν τη βάση, η Επιτροπή εξέτασε αν, παρά τα συμπεράσματα σχετικά με την πιθανότητα συνέχισης του ντάμπινγκ και την πιθανότητα επανάληψης της ζημίας, υπάρχουν επιτακτικοί λόγοι που θα οδηγούσαν στο συμπέρασμα ότι η διατήρηση μέτρων στη συγκεκριμένη περίπτωση αντίκειται στο συμφέρον της Ένωσης.

    6.1.   Συμφέρον του ενωσιακού κλάδου παραγωγής

    (135)

    Ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής αποτελείται από πέντε παραγωγούς, οι οποίοι εδρεύουν σε τρία κράτη μέλη (Γερμανία, Ισπανία και Φινλανδία). Και οι πέντε παραγωγοί τάχθηκαν υπέρ της επανεξέτασης ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων.

    (136)

    Όπως συνάγεται στην αιτιολογική σκέψη 123, η κατάσταση του ενωσιακού κλάδου παραγωγής κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης ήταν ζημιογόνος. Επιπλέον, όπως συνάγεται στην αιτιολογική σκέψη 130, ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής δεν θα ήταν σε θέση να αντιμετωπίσει την άρση των μέτρων, δεδομένου ότι θα ήταν πιθανό να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ. Ως εκ τούτου, η λήξη της ισχύος των μέτρων θα θέσει σε κίνδυνο τη μακροπρόθεσμη οικονομική βιωσιμότητα του κλάδου παραγωγής.

    (137)

    Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η συνέχιση των μέτρων είναι, ως εκ τούτου, προς το συμφέρον του ενωσιακού κλάδου παραγωγής.

    6.2.   Συμφέρον των μη συνδεδεμένων εισαγωγέων και των χρηστών

    (138)

    Όλοι οι γνωστοί μη συνδεδεμένοι εισαγωγείς και οι χρήστες ενημερώθηκαν για την έναρξη της επανεξέτασης. Ωστόσο, κανένας μη συνδεδεμένος εισαγωγέας και κανένας χρήστης δεν συνεργάστηκε με την Επιτροπή.

    (139)

    Επομένως, δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι η διατήρηση των μέτρων θα έχει αρνητικές συνέπειες για τους χρήστες και/ή τους εισαγωγείς, οι οποίες θα υπερέβαιναν τον θετικό αντίκτυπο των μέτρων.

    6.3.   Συμπέρασμα σχετικά με το συμφέρον της Ένωσης

    (140)

    Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν επιτακτικοί λόγοι που να άπτονται του συμφέροντος της Ένωσης για τη μη διατήρηση των ισχυόντων μέτρων σε εισαγωγές ορισμένων τύπων ελαφριού θερμικού χαρτιού καταγωγής Δημοκρατίας της Κορέας.

    7.   ΜΕΤΡΑ ΑΝΤΙΝΤΑΜΠΙΝΓΚ

    (141)

    Με βάση τα συμπεράσματα της Επιτροπής σχετικά με τη συνέχιση της πρακτικής ντάμπινγκ, την πιθανότητα επανάληψης της ζημίας και το συμφέρον της Ένωσης, θα πρέπει να διατηρηθούν τα μέτρα αντιντάμπινγκ για ορισμένους τύπους ελαφριού θερμικού χαρτιού καταγωγής Δημοκρατίας της Κορέας.

    (142)

    Όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη ενημερώθηκαν για τα ουσιώδη πραγματικά περιστατικά και το σκεπτικό βάσει των οποίων επρόκειτο να υποβληθεί πρόταση διατήρησης των υφιστάμενων μέτρων. Δόθηκε επίσης σε όλα τα μέρη προθεσμία για να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους μετά την εν λόγω κοινοποίηση και να ζητήσουν ακρόαση από την Επιτροπή και/ή από τον σύμβουλο ακροάσεων σε διαδικασίες εμπορικών προσφυγών. Οι παρατηρήσεις και τα σχόλια ελήφθησαν δεόντως υπόψη.

    (143)

    Δυνάμει του άρθρου 109 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (33), για τα ποσά που πρέπει να επιστραφούν σύμφωνα με απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το επιτόκιο που καταβάλλεται θα πρέπει να είναι εκείνο που εφαρμόζεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις κύριες πράξεις αναχρηματοδότησής της, όπως αυτό δημοσιεύεται στη σειρά C της Επίσημης Εφημερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης την πρώτη ημερολογιακή ημέρα κάθε μήνα.

    (144)

    Τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι σύμφωνα με τη γνώμη της επιτροπής που έχει συσταθεί βάσει του άρθρου 15 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/1036,

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

    Άρθρο 1

    1.   Επιβάλλεται οριστικός δασμός αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές ορισμένων ειδών ελαφριού θερμικού χαρτιού μέγιστου βάρους 65 g/m2· σε κυλίνδρους πλάτους τουλάχιστον 20 cm, με βάρος ρόλου (συμπεριλαμβανομένου του χαρτιού) τουλάχιστον 50 kg και με διάμετρο ρόλου (συμπεριλαμβανομένου του χαρτιού) τουλάχιστον 40 cm («τεράστιοι ρόλοι»)· με ή χωρίς επιχρίσματα βάσης στη μία ή και στις δύο όψεις· που επικαλύπτονται από θερμοευαίσθητη ουσία στη μία ή και στις δύο όψεις· και με ή χωρίς επιχρίσματα κορυφής, που επί του παρόντος υπάγονται στους κωδικούς ΣΟ ex 4809 90 00, ex 4811 90 00, ex 4816 90 00 και ex 4823 90 85 (κωδικοί TARIC: 4809900010, 4811900010, 4816900010, 4823908520), καταγωγής Δημοκρατίας της Κορέας.

    2.   Ο συντελεστής του οριστικού δασμού αντιντάμπινγκ που ισχύει για το προϊόν που περιγράφεται στην παράγραφο 1 είναι ένα κατ’ αποκοπή ποσό που ανέρχεται σε 103,16 EUR ανά τόνο (καθαρό βάρος).

    3.   Εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά, εφαρμόζονται οι διατάξεις που ισχύουν για τους τελωνειακούς δασμούς.

    Άρθρο 2

    Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

    Βρυξέλλες, 29 Ιουνίου 2023.

    Για την Επιτροπή

    Η Πρόεδρος

    Ursula VON DER LEYEN


    (1)  ΕΕ L 176 της 30.6.2016, σ. 21.

    (2)  Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2017/763 της Επιτροπής, της 2ας Μαΐου 2017, για την επιβολή οριστικού δασμού αντιντάμπινγκ και την οριστική είσπραξη του προσωρινού δασμού που επιβλήθηκε στις εισαγωγές ορισμένων ειδών ελαφριού θερμικού χαρτιού καταγωγής Δημοκρατίας της Κορέας (ΕΕ L 114 της 3.5.2017, σ. 3).

    (3)  ECLI:EU:T:2020:139.

    (4)  ECLI:EU:C:2022:370.

    (5)  Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2023/593 της Επιτροπής, της 16ης Μαρτίου 2023, για την εκ νέου επιβολή οριστικού δασμού αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές ορισμένων τύπων ελαφριού θερμικού χαρτιού καταγωγής Δημοκρατίας της Κορέας όσον αφορά τον όμιλο Hansol και για την τροποποίηση του δασμού για όλες τις άλλες εταιρείες (EE L 79 της 17.3.2023, σ. 54).

    (6)  ΕΕ C 314 της 6.8.2021, σ. 9.

    (7)  Ανακοίνωση για την έναρξη επανεξέτασης ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων αντιντάμπινγκ που εφαρμόζονται στις εισαγωγές ορισμένων ειδών ελαφριού θερμικού χαρτιού καταγωγής Δημοκρατίας της Κορέας (ΕΕ C 180 της 3.5.2022, σ. 4).

    (8)  Αίτηση, τμήμα 10.3, σελίδες 26-28.

    (9)  https://tron.trade.ec.europa.eu/investigations/case-view?caseId=2596

    (10)  Βλ. για παράδειγμα, τη σκέψη 68 της απόφασης του Γενικού Δικαστηρίου (δεύτερο τμήμα) της 17ης Μαρτίου 2015 στην υπόθεση T-466/12, RFA International, LP κατά Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    (11)  Για περισσότερες λεπτομέρειες, βλ. αιτιολογική σκέψη 40 του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2016/2005 της Επιτροπής, της 16ης Νοεμβρίου 2016, για την επιβολή προσωρινού δασμού αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές ορισμένων τύπων ελαφριού θερμικού χαρτιού καταγωγής Δημοκρατίας της Κορέας (ΕΕ L 310 της 17.11.2016, σ. 1).

    (12)  Αίτηση, παράγραφοι 99 έως 101 (σ. 23-24).

    (13)  Laves Chemie Consulting: Thermal Paper 2019-2024 World Market Study (Μελέτη για την παγκόσμια αγορά θερμικού χαρτιού κατά την περίοδο 2019-2024), παράρτημα 6 της αίτησης (t22.002094).

    (14)  Laves Chemie Consulting: Thermal Paper 2019-2024 World Market Study (Μελέτη για την παγκόσμια αγορά θερμικού χαρτιού κατά την περίοδο 2019-2024), παράρτημα 6 της αίτησης, σ. 19.

    (15)  Μη εμπιστευτική έκδοση των απαντήσεων στο ερωτηματολόγιο με κωδικούς t22.003621 (Koehler), t22.003615 (Jujo) και t22.003616 (Mitshubishi).

    (16)  Για απόσπασμα, βλ., μεταξύ άλλων, σ. 24 της αίτησης.

    (17)  Για την οικονομική έκθεση της Hansol Paper που καλύπτει τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2022, βλ. https://dart.fss.or.kr/dsaf001/main.do?rcpNo=20221111000618 (στα κορεατικά).

    (18)  Στις 10 Μαΐου 2022 (t22.002756) η Hansol Paper αναφέρθηκε στον εαυτό της ως «ο κύριος παραγωγός-εξαγωγέας ΕΘΧ στην Κορέα».

    (19)  Ιστότοπος της επιχείρησης: http://www.donghwaind.co.kr

    (20)  Βλ. υποσημειώσεις 16 και 17 ανωτέρω.

    (21)  Η έκθεση του 2022 για τη βιωσιμότητα της Hansol Paper διατίθεται στη διεύθυνση https://www.hansolpaper.co.kr/m/eng/management/data. Στη σελίδα 10 της έκθεσης αναφέρονται τα εξής: «Η Janghang Mill … διαθέτει ευέλικτο σύστημα εγκαταστάσεων που μπορεί να μετατοπίζει χαρτί από ειδικό υλικό, όπως χαρτί εκτύπωσης υψηλής ποιότητας, θερμικό χαρτί και χαρτί ετικέτας σύμφωνα με τις συνθήκες της αγοράς… Η Shintanjin Mill … διαθέτει ευέλικτο σύστημα εγκαταστάσεων για την παραγωγή χαρτιού εκτύπωσης και θερμικού χαρτιού…».

    (22)  Laves Chemie Consulting: Thermal Paper 2019-2024 World Market Study (Μελέτη για την παγκόσμια αγορά θερμικού χαρτιού κατά την περίοδο 2019-2024), παράρτημα 6 της αίτησης, πίνακας «Balance of Supply and Demand in Metric Tonnes», σ. 22, διαπιστώνεται ότι η κατανάλωση θερμικού χαρτιού στην Κορέα ανήλθε σε 60 000 τόνους το 2019. Η μη εμπιστευτική έκδοση των απαντήσεων στο ερωτηματολόγιο με κωδικούς t22.003621 (Koehler), t22.003615 (Jujo) και t22.003616 (Mitshubishi) εκτιμά την ετήσια κατανάλωση ελαφρού θερμικού χαρτιού στην Κορέα σε 37 200 τόνους.

    (23)  Απάντηση της Hansol Paper στο ερωτηματολόγιο (t22.003569), πίνακας C.2 (ποσότητα πωλήσεων).

    (24)  Ό.π.

    (25)  Αίτηση, παράρτημα 6, σ. 21 («Η Κορέα εξάγει το 78 % της παραγωγής στη Βόρεια και στην Κεντρική και Νότια Αμερική, καθώς και σε άλλες ασιατικές χώρες. …»).

    (26)  Απάντηση της Hansol Paper στο ερωτηματολόγιο (t22.003569), πίνακες K.3 του αρχείου «R768 Tables K-L-M (HAI) - OPEN.pdf», βάσει των οποίων, κατά την εξεταζόμενη περίοδο, ο κύκλος εργασιών του υπό επανεξέταση προϊόντος της Hansol America μειώθηκε κατά 13 %, ενώ ο όγκος των πωλήσεων αυξήθηκε κατά 2 %. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την Υπηρεσία Απογραφής των ΗΠΑ, οι τιμές του κορεατικού θερμικού χαρτιού μειώθηκαν από 2 223 USD/τόνο το 2018 σε 1 645 USD/τόνο το 2020 (βλ. «import statistics» στον ακόλουθο ιστότοπο της Υπηρεσίας Διεθνούς Εμπορίου των ΗΠΑ: https://www.trade.gov/faq/final-determinations-antidumping-duty-investigations-thermal-paper-germany-japan-south-korea).

    (27)  Βλ. τον επίσημο ιστότοπο της Υπηρεσίας Διεθνούς Εμπορίου των ΗΠΑ: https://www.trade.gov/faq/final-determinations-antidumping-duty-investigations-thermal-paper-germany-japan-south-korea.

    (28)  Αίτηση, παράρτημα 6, πίνακες «Κατανάλωση ανά κατηγορία και γεωγραφική περιοχή 2020», «Κατανάλωση ανά γεωγραφική περιοχή σε μετρικούς τόνους 2022-2024» και «Κατανάλωση ανά κατηγορία και γεωγραφική περιοχή 2024».

    (29)  Απάντηση της Hansol Paper στο ερωτηματολόγιο (t22.003569), πίνακες K.3 του αρχείου «R768 Tables K-L-M (HEB) - OPEN.pdf».

    (30)  Αίτηση, παράρτημα 6, σ. 21 («Η Κορέα εξάγει το 78 % της παραγωγής κυρίως στη Βόρεια και στην Κεντρική και Νότια Αμερική, καθώς και σε άλλες ασιατικές χώρες. (…) Οι εξαγωγές στην Κεντρική και Νότια Αμερική είναι αμελητέες. Οι εισαγωγές (στην Κεντρική και Νότια Αμερική) αντιπροσωπεύουν το 50 % της κατανάλωσης κυρίως από την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική, την Κίνα και την Κορέα. Οι χώρες του υπόλοιπου κόσμου στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνουν την Ασία (εκτός από την Κίνα, την Ιαπωνία, την Κορέα), την Αφρική και την Αυστραλασία. Οι εξαγωγές (από χώρες του υπόλοιπου κόσμου) είναι αμελητέες, αλλά οι εν λόγω χώρες εισάγουν το 80 % της κατανάλωσης κυρίως από την Κορέα, την Κίνα και την Ευρώπη…»).

    (31)  Σύμφωνα με την Υπηρεσία Απογραφής των ΗΠΑ, οι εισαγωγές θερμικού χαρτιού από την Κορέα ανήλθαν σε 54 337 τόνους το 2020 (βλ. «import statistics» στον ακόλουθο ιστότοπο της Υπηρεσίας Διεθνούς Εμπορίου των ΗΠΑ: https://www.trade.gov/faq/final-determinations-antidumping-duty-investigations-thermal-paper-germany-japan-south-korea).

    (32)  Πηγή: απάντηση που υπέβαλε η αιτούσα στο ερωτηματολόγιο και επαληθευμένες επιμέρους απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο από τους ενωσιακούς παραγωγούς του δείγματος.

    (33)  Κανονισμός (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 18ης Ιουλίου 2018, σχετικά με τους δημοσιονομικούς κανόνες που εφαρμόζονται στον γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης, την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΕ) αριθ. 1296/2013, (ΕΕ) αριθ. 1301/2013, (ΕΕ) αριθ. 1303/2013, (ΕΕ) αριθ. 1304/2013, (ΕΕ) αριθ. 1309/2013, (ΕΕ) αριθ. 1316/2013, (ΕΕ) αριθ. 223/2014, (ΕΕ) αριθ. 283/2014 και της απόφασης αριθ. 541/2014/ΕΕ και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012 (ΕΕ L 193 της 30.7.2018, σ. 1).


    Top