EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32023D1599

Απόφαση (ΚΕΠΠΑ) 2023/1599 του Συμβουλίου της 3ης Αυγούστου 2023 σχετικά με πρωτοβουλία ασφάλειας και άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς στήριξη Δυτικοαφρικανικών χωρών του Κόλπου της Γουινέας

ST/11744/2023/INIT

ΕΕ L 196 της 4.8.2023, p. 25–34 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 11/12/2023

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2023/1599/oj

4.8.2023   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 196/25


ΑΠΟΦΑΣΗ (ΚΕΠΠΑ) 2023/1599 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

της 3ης Αυγούστου 2023

σχετικά με πρωτοβουλία ασφάλειας και άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς στήριξη Δυτικοαφρικανικών χωρών του Κόλπου της Γουινέας

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση, και ιδίως το άρθρο 42 παράγραφος 4 και το άρθρο 43 παράγραφος 2,

Έχοντας υπόψη την πρόταση του Ύπατου Εκπροσώπου της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Στις 23 Ιανουαρίου 2023, το Συμβούλιο πραγματοποίησε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το Σαχέλ και τις παράκτιες χώρες της Δυτικής Αφρικής, κατά την οποία επιβεβαιώθηκε ότι η εν λόγω περιοχή παραμένει προτεραιότητα για την Ένωση παρά την επιδείνωση των συνθηκών από άποψη ασφάλειας και της πολιτικής κατάστασης. Το Συμβούλιο συμφώνησε να αναπτύξει γενική ιδέα διαχείρισης κρίσεων προκειμένου να προσφέρει στα παράκτια κράτη του Κόλπου της Γουινέας συγκεκριμένες δεσμεύσεις και στοχευμένη εκπαίδευση και στήριξη. Το Συμβούλιο υπενθύμισε ότι η Ένωση αναπτύσσει επίσης στρατιωτικούς συμβούλους στις αντιπροσωπείες της Ένωσης, ώστε να καθοδηγήσουν αυτή την προσπάθεια.

(2)

Στις 29 Ιουνίου 2023, το Συμβούλιο ενέκρινε γενική ιδέα διαχείρισης κρίσεων που αποβλέπει σε πιθανή εταιρική σχέση με Δυτικοαφρικανικές χώρες του Κόλπου της Γουινέας («γενική ιδέα διαχείρισης κρίσεων») στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας. Η γενική ιδέα διαχείρισης κρίσεων βασίζεται σε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για εταιρική σχέση με τις εν λόγω χώρες στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας, στο πλαίσιο της οποίας περιλαμβάνεται η σύσταση αποστολής δυνάμει της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ) («αποστολή»), η οποία συμπληρώνεται με την ανάπτυξη στρατιωτικών συμβούλων στις αντιπροσωπείες της Ένωσης, σε συνδυασμό με μέτρα συνδρομής δυνάμει του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη για την παροχή στρατιωτικού εξοπλισμού και σε συνέργεια με έργα που σχετίζονται με την ασφάλεια. Η γενική ιδέα διαχείρισης κρίσεων συνιστά να ονομαστεί η αποστολή «Πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ασφάλεια και την άμυνα προς στήριξη Δυτικοαφρικανικών χωρών του Κόλπου της Γουινέας».

(3)

Με επιστολή της 6ης Ιουλίου 2023, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας του Μπενίν κάλεσε την Ένωση να αναπτύξει την αποστολή στο έδαφος του κράτους του.

(4)

Με επιστολή της 10ης Ιουλίου 2023, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Γκάνας κάλεσε την Ένωση να αναπτύξει την αποστολή στο έδαφος του κράτους του.

(5)

Ως εκ τούτου, η αποστολή θα πρέπει να συσταθεί στο Μπενίν και τη Γκάνα. Το Συμβούλιο θα πρέπει να είναι σε θέση να αποφασίσει αργότερα να επεκτείνει την αποστολή και σε άλλες χώρες της Δυτικής Αφρικής του Κόλπου της Γουινέας, κατά τα οριζόμενα στη γενική ιδέα διαχείρισης κρίσεων, κατόπιν πρόσκλησης των χωρών αυτών.

(6)

Η Επιτροπή Πολιτικής και Ασφαλείας θα πρέπει να ασκεί, υπό την ευθύνη του Συμβουλίου και του Ύπατου Εκπροσώπου της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας, τον πολιτικό έλεγχο της αποστολής, να της παρέχει στρατηγική καθοδήγηση και να λαμβάνει τις σχετικές αποφάσεις σύμφωνα με το άρθρο 38 τρίτο εδάφιο της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΣΕΕ).

(7)

Η αποστολή θα πρέπει να διαθέτει ένα μη στρατιωτικό σκέλος, υπό τη στρατηγική διοίκηση και έλεγχο του διοικητή μη στρατιωτικών επιχειρήσεων, και ένα στρατιωτικό σκέλος, υπό τη στρατηγική διοίκηση και τον έλεγχο στρατιωτικού διοικητή. Η κοινή μονάδα συντονισμού της στήριξης, της οποίας συμπροεδρεύουν ο διοικητής μη στρατιωτικών επιχειρήσεων και ο στρατιωτικός διοικητής, θα πρέπει να διασφαλίζει τη συνοχή της δομής διοίκησης.

(8)

Η Μη Στρατιωτική Δυνατότητα Σχεδιασμού και Διεξαγωγής Επιχειρήσεων τίθεται στη διάθεση του διοικητή μη στρατιωτικών επιχειρήσεων για τον σχεδιασμό και τη διεξαγωγή του μη στρατιωτικού σκέλους της αποστολής. Για τον σκοπό της αποστολής, θα πρέπει να ενισχυθεί με μη στρατιωτική μονάδα διοίκησης και στήριξης.

(9)

Η Στρατιωτική Δυνατότητα Σχεδίασης και Διεξαγωγής Επιχειρήσεων θα πρέπει να είναι η σταθερή δομή διοίκησης και ελέγχου στο στρατιωτικό στρατηγικό επίπεδο και θα πρέπει να είναι υπεύθυνη για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και διεξαγωγή του στρατιωτικού σκέλους της αποστολής. Για τον σκοπό της αποστολής, θα πρέπει να ενισχυθεί με στρατιωτική μονάδα διοίκησης και στήριξης.

(10)

Ο αρχηγός της μη στρατιωτικής μονάδας διοίκησης και ελέγχου θα πρέπει να ασκεί, όσον αφορά το μη στρατιωτικό σκέλος της αποστολής, τα ίδια καθήκοντα με τον αρχηγό αποστολής σε μη στρατιωτική αποστολή ΚΠΑΑ. Ο αρχηγός της στρατιωτικής μονάδας διοίκησης και ελέγχου θα πρέπει να ασκεί τα ίδια καθήκοντα, όσον αφορά το στρατιωτικό σκέλος της αποστολής, με τον διοικητή δυνάμεων αποστολής σε στρατιωτική αποστολή ΚΠΑΑ.

(11)

Είναι απαραίτητο να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις και να συναφθούν διεθνείς συμφωνίες όσον αφορά το καθεστώς των μονάδων και του προσωπικού που τελούν υπό την ηγεσία της Ένωσης, καθώς και τη συμμετοχή τρίτων κρατών στην αποστολή.

(12)

Δυνάμει του άρθρου 41 παράγραφος 2 ΣΕΕ, οι επιχειρησιακές δαπάνες που απορρέουν από το μη στρατιωτικό σκέλος της αποστολής θα πρέπει να καταλογίζονται στον προϋπολογισμό της Ένωσης, ενώ οι επιχειρησιακές δαπάνες που απορρέουν από το στρατιωτικό σκέλος της αποστολής θα πρέπει να βαρύνουν τα κράτη μέλη σύμφωνα με την απόφαση (ΚΕΠΠΑ) 2021/509 του Συμβουλίου (1).

(13)

Η αποστολή θα διεξαχθεί στο πλαίσιο συνθηκών που ενδέχεται να επιδεινωθούν και να παρεμποδίσουν την επίτευξη των στόχων της εξωτερικής δράσης της Ένωσης, όπως ορίζεται στο άρθρο 21 ΣΕΕ,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

Τμήμα I

Γενικές διατάξεις

Άρθρο 1

Σύσταση

1.   Η Ένωση διεξάγει αποστολή στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ) με στρατηγικό στόχο να βοηθήσει τις Δυτικοαφρικανικές χώρες του Κόλπου της Γουινέας στις οποίες η εν λόγω αποστολή είναι εγκατεστημένη να αναπτύξουν τις κατάλληλες ικανότητες στο πλαίσιο των δυνάμεων ασφάλειας και άμυνας τους για τον περιορισμό και την αντιμετώπιση των πιέσεων που ασκούν ένοπλες τρομοκρατικές ομάδες.

2.   H αποστολή που αναφέρεται στην παράγραφο 1 ονομάζεται «Πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ασφάλεια και την άμυνα προς στήριξη Δυτικοαφρικανικών χωρών του Κόλπου της Γουινέας» («πρωτοβουλία»).

3.   Ως εκ τούτου, η πρωτοβουλία θεσπίζεται στο Μπενίν και τη Γκάνα.

4.   Το Συμβούλιο μπορεί να αποφασίσει ότι η πρωτοβουλία θα θεσπιστεί και σε άλλες Δυτικοαφρικανικές χώρες του Κόλπου της Γουινέας, κατά τα οριζόμενα στη γενική ιδέα διαχείρισης κρίσεων για πιθανή εταιρική σχέση με Δυτικοαφρικανικές χώρες του Κόλπου της Γουινέας στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας, η οποία εγκρίθηκε από το Συμβούλιο στις 29 Ιουνίου 2023, κατόπιν πρόσκλησης των εν λόγω χωρών.

Άρθρο 2

Εντολή

1.   Για την επίτευξη του στρατηγικού στόχου που ορίζεται στο άρθρο 1 παράγραφος 1, όσον αφορά τις χώρες που αναφέρονται στο άρθρο 1 παράγραφος 3, η πρωτοβουλία:

α)

συμβάλλει στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας σε ευάλωτες περιοχές στις βόρειες περιφέρειες μέσω της ανάπτυξης ικανοτήτων των δυνάμεων ασφάλειας και άμυνάς τους·

β)

παρέχει επιχειρησιακή εκπαίδευση πριν από την ανάπτυξη των δυνάμεων ασφάλειας και άμυνάς τους·

γ)

στηρίζει την ενίσχυση σε τεχνικούς τομείς των δυνάμεων ασφάλειας και άμυνάς τους·

δ)

προωθεί το κράτος δικαίου και τη χρηστή διακυβέρνηση στους τομείς της ασφάλειάς τους, με έμφαση στις δυνάμεις ασφάλειας και άμυνας, και στηρίζει την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ της κοινωνίας των πολιτών και των δυνάμεων ασφάλειας και άμυνας.

2.   Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η αρχή τις ισότητας των φύλων, η προστασία των αμάχων, καθώς και τα θεματολόγια που περιλαμβάνονται στην απόφαση 1325 (2000) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΑΣΑΗΕ) για τις γυναίκες, την ειρήνη και την ασφάλεια, στην απόφαση 2250 (2015) του ΣΑΗΕ για τη νεολαία, την ειρήνη και την ασφάλεια και στην απόφαση 1612 (2005) του ΣΑΗΕ για τα παιδιά και τις ένοπλες συγκρούσεις, ενσωματώνονται πλήρως και προορατικά στον στρατηγικό και επιχειρησιακό σχεδιασμό, τις δραστηριότητες και την υποβολή αναφορών στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας.

3.   Τηρώντας ευέλικτη και σπονδυλωτή προσέγγιση, και εφόσον απαιτείται για την εκτέλεση των καθηκόντων της, η πρωτοβουλία αναπτύσσει κυρίως κινητές εκπαιδευτικές ομάδες, επισκέπτες εμπειρογνώμονες και ομάδες αντιμετώπισης κρίσεων στις χώρες που αναφέρονται στο άρθρο 1 παράγραφος 3. Η πρωτοβουλία υλοποιεί μη στρατιωτικά και στρατιωτικά έργα στις εν λόγω χώρες για την επίτευξη του στρατηγικού στόχου της που ορίζεται στο άρθρο 1 παράγραφος 1 και των καθηκόντων που ορίζονται στο άρθρο 2 παράγραφος 1.

4.   Η πρωτοβουλία διευκολύνει, στις χώρες που αναφέρονται στο άρθρο 1 παράγραφος 3, την εφαρμογή μέτρων συνδρομής δυνάμει του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη όπως ενδέχεται να αποφασίσει το Συμβούλιο.

Άρθρο 3

Πολιτικός έλεγχος και στρατηγική διεύθυνση

1.   Η Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας (ΕΠΑ) ασκεί, υπό την ευθύνη του Συμβουλίου και του Ύπατου Εκπροσώπου της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας («Ύπατος Εκπρόσωπος»), τον πολιτικό έλεγχο και τη στρατηγική διεύθυνση της πρωτοβουλίας. Το Συμβούλιο εξουσιοδοτεί την ΕΠΑ να λαμβάνει τις σχετικές αποφάσεις σύμφωνα με το άρθρο 38 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΣΕΕ). Η εν λόγω εξουσιοδότηση παρέχει εξουσίες τροποποίησης των εγγράφων σχεδιασμού, συμπεριλαμβανομένου του επιχειρησιακού σχεδίου για το μη στρατιωτικό σκέλος της πρωτοβουλίας και του σχεδίου αποστολής για το στρατιωτικό σκέλος της πρωτοβουλίας, καθώς και της δομής διοίκησης. Παρέχεται επίσης η εξουσία λήψης αποφάσεων σχετικά με τον διορισμό των αρχηγών της μη στρατιωτικής και της στρατιωτικής μονάδας διοίκησης και στήριξης. Το Συμβούλιο διατηρεί την εξουσία λήψης αποφάσεων όσον αφορά τους στόχους και τη λήξη της πρωτοβουλίας.

2.   Η ΕΠΑ υποβάλλει έκθεση στο Συμβούλιο σε τακτά χρονικά διαστήματα.

3.   Ο πρόεδρος της στρατιωτικής επιτροπής της ΕΕ (EUMC) υποβάλλει, σε τακτική βάση, αναφορές στην ΕΠΑ όσον αφορά τις δραστηριότητες του στρατιωτικού σκέλους της πρωτοβουλίας. Η ΕΠΑ λαμβάνει, σε τακτά χρονικά διαστήματα και όποτε απαιτείται, αναφορές από τον διοικητή μη στρατιωτικών επιχειρήσεων όσον αφορά τις δραστηριότητες που εμπίπτουν στο μη στρατιωτικό σκέλος της πρωτοβουλίας. Η ΕΠΑ μπορεί να καλεί τον διοικητή μη στρατιωτικών επιχειρήσεων ή τον στρατιωτικό διοικητή στις συνεδριάσεις της, κατά το δέον.

Άρθρο 4

Δομή διοίκησης και διάρθρωση

1.   Η πρωτοβουλία έχει ενοποιημένη δομή διοίκησης ως επιχείρηση διαχείρισης κρίσεων.

2.   Η πρωτοβουλία έχει την έδρα της στις Βρυξέλλες.

3.   Η πρωτοβουλία διαθέτει ένα μη στρατιωτικό σκέλος, υπό τη στρατηγική διοίκηση και τον έλεγχο του διοικητή μη στρατιωτικών επιχειρήσεων (το «μη στρατιωτικό σκέλος»), και ένα στρατιωτικό σκέλος (το «στρατιωτικό σκέλος»), υπό τη στρατηγική διοίκηση και τον έλεγχο του στρατιωτικού διοικητή.

4.   Η κοινή μονάδα συντονισμού της στήριξης, της οποίας συμπροεδρεύουν στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας ο διοικητής μη στρατιωτικών επιχειρήσεων και ο στρατιωτικός διοικητής, θα πρέπει να διασφαλίζει την ενότητα της δομής διοίκησης.

Τμήμα II

Μη στρατιωτικό σκέλος

Άρθρο 5

Διοικητής μη στρατιωτικών επιχειρήσεων

1.   Ο διευθύνων σύμβουλος της Μη Στρατιωτικής Δυνατότητας Σχεδιασμού και Διεξαγωγής Επιχειρήσεων (CPCC) αναλαμβάνει καθήκοντα διοικητή μη στρατιωτικών επιχειρήσεων για το μη στρατιωτικό σκέλος.

2.   Η CPCC τίθεται στη διάθεση του διοικητή μη στρατιωτικών επιχειρήσεων για τον σχεδιασμό και τη διεξαγωγή του μη στρατιωτικού σκέλους.

3.   Ο διοικητής μη στρατιωτικών επιχειρήσεων, υπό τον πολιτικό έλεγχο και τη στρατηγική διεύθυνση της ΕΠΑ και υπό τη γενική εξουσία του Ύπατου Εκπροσώπου, ασκεί τη διοίκηση και τον έλεγχο του μη στρατιωτικού σκέλους στο στρατηγικό επίπεδο.

4.   Ο διοικητής μη στρατιωτικών επιχειρήσεων διασφαλίζει την ορθή και αποτελεσματική εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου και της ΕΠΑ όσον αφορά τη διενέργεια επιχειρήσεων, μεταξύ άλλων εκδίδοντας οδηγίες, σε στρατηγικό επίπεδο, προς το προσωπικό του μη στρατιωτικού σκέλους, όπως απαιτείται, και παρέχοντάς του συμβουλές και τεχνική υποστήριξη.

5.   Ο διοικητής μη στρατιωτικών επιχειρήσεων υποβάλλει αναφορές στο Συμβούλιο μέσω του Ύπατου Εκπροσώπου.

6.   Το αποσπασμένο προσωπικό του μη στρατιωτικού σκέλους τελεί στο σύνολό του υπό την πλήρη διοίκηση των εθνικών αρχών του κράτους από το οποίο αποσπάστηκε, σύμφωνα με τους εθνικούς κανόνες, του οικείου θεσμικού οργάνου της Ένωσης ή της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ), κατά περίπτωση. Η εθνική αρχή, το οικείο θεσμικό όργανο της Ένωσης ή η ΕΥΕΔ, κατά περίπτωση, μεταβιβάζει τον επιχειρησιακό έλεγχο του αποσπασμένου προσωπικού του στον διοικητή μη στρατιωτικών επιχειρήσεων.

7.   Ο διοικητής μη στρατιωτικών επιχειρήσεων έχει τη γενική ευθύνη να εξασφαλίζει ότι το καθήκον επιμέλειας της Ένωσης εκπληρώνεται σωστά για το προσωπικό στο μη στρατιωτικό σκέλος.

8.   Ο διοικητής μη στρατιωτικών επιχειρήσεων και οι αρχηγοί των αντιπροσωπειών της Ένωσης στις χώρες που αναφέρονται στο άρθρο 1 παράγραφος 3 διαβουλεύονται μεταξύ τους, κατά περίπτωση.

Άρθρο 6

Αρχηγός της μη στρατιωτικής μονάδας διοίκησης και στήριξης

1.   Για τον σκοπό της πρωτοβουλίας, η CPCC θα πρέπει να ενισχυθεί με μη στρατιωτική μονάδα διοίκησης και στήριξης.

2.   Ο αρχηγός της μη στρατιωτικής μονάδας διοίκησης και στήριξης αναλαμβάνει την ευθύνη για το μη στρατιωτικό σκέλος και ασκεί τη διοίκηση και τον έλεγχό της, σε επιχειρησιακό επίπεδο. Ο αρχηγός της μη στρατιωτικής μονάδας διοίκησης και στήριξης υπάγεται απευθείας στον διοικητή μη στρατιωτικών επιχειρήσεων και ενεργεί σύμφωνα με τις οδηγίες του διοικητή μη στρατιωτικών επιχειρήσεων.

3.   Ο αρχηγός της μη στρατιωτικής μονάδας διοίκησης και στήριξης είναι ο εκπρόσωπος του μη στρατιωτικού σκέλους στον τομέα αρμοδιότητάς του.

4.   Ο αρχηγός της μη στρατιωτικής μονάδας διοίκησης και στήριξης είναι υπεύθυνος για διοικητικά θέματα και για θέματα διοικητικής μέριμνας για το μη στρατιωτικό σκέλος, μεταξύ δε άλλων, είναι υπεύθυνος για ό,τι αφορά τα μέσα, τους πόρους και τις πληροφορίες διάθεσης του μη στρατιωτικού σκέλους. Ο αρχηγός της μη στρατιωτικής μονάδας διοίκησης και στήριξης μπορεί να αναθέτει διαχειριστικά καθήκοντα που αφορούν θέματα προσωπικού και οικονομικής φύσεως στα μέλη του μη στρατιωτικού σκέλους, υπό τη γενική ευθύνη του αρχηγού της μη στρατιωτικής μονάδας διοίκησης και στήριξης.

5.   Ο αρχηγός της μη στρατιωτικής μονάδας διοίκησης και στήριξης είναι υπεύθυνος για τον πειθαρχικό έλεγχο του προσωπικού του μη στρατιωτικού σκέλους. Όσον αφορά το αποσπασμένο προσωπικό, τα πειθαρχικά μέτρα επιβάλλονται κατά τους εθνικούς κανόνες από τις εθνικές αρχές του κράτους από το οποίο αποσπάστηκε, από το οικείο θεσμικό όργανο της Ένωσης ή από την ΕΥΕΔ, κατά περίπτωση.

6.   Ο αρχηγός της μη στρατιωτικής μονάδας διοίκησης και στήριξης εξασφαλίζει την κατάλληλη προβολή του μη στρατιωτικού σκέλους.

Άρθρο 7

Προσωπικό

1.   Το μη στρατιωτικό σκέλος απαρτίζεται πρωτίστως από προσωπικό που αποσπάται από τα κράτη μέλη, από τα θεσμικά όργανα της Ένωσης ή από την ΕΥΕΔ. Κάθε κράτος μέλος, κάθε θεσμικό όργανο της Ένωσης και η ΕΥΕΔ επιβαρύνονται με τις δαπάνες για το μέλος προσωπικού που έχουν αποσπάσει, περιλαμβανομένων των ταξιδιωτικών εξόδων προς και από τον τόπο απόσπασης, των μισθών, της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και των επιδομάτων πέραν των εφαρμοστέων καθημερινών αποζημιώσεων.

2.   Εμπίπτει στην αρμοδιότητα του κράτους μέλους, του θεσμικού οργάνου της Ένωσης ή της ΕΥΕΔ, κατά περίπτωση, να αντικρούουν τυχόν αξιώσεις που σχετίζονται με την απόσπαση ή αφορούν τα μέλη του προσωπικού τους που έχουν αποσπαστεί στο μη στρατιωτικό σκέλος και να προβαίνουν σε οποιεσδήποτε ενέργειες κατά των εν λόγω προσώπων.

3.   Το μη στρατιωτικό σκέλος μπορεί να προσλαμβάνει διεθνές και επιτόπιο προσωπικό με σύμβαση εργασίας, εάν η εκτέλεση των απαιτούμενων καθηκόντων δεν μπορεί να εξασφαλιστεί από το αποσπασθέν προσωπικό των κρατών μελών. Κατ’ εξαίρεση, σε δεόντως αιτιολογημένες περιπτώσεις, εάν δεν υπάρχουν υποψήφιοι με τα απαιτούμενα προσόντα από τα κράτη μέλη, μπορούν να προσλαμβάνονται υπήκοοι των συμμετεχόντων τρίτων κρατών με σύμβαση εργασίας.

4.   Οι όροι εργασίας, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις του διεθνούς και επιτόπιου προσωπικού του μη στρατιωτικού σκέλους καθορίζονται στις συμβάσεις μεταξύ του μη στρατιωτικού σκέλους και των ενδιαφερόμενων μελών του προσωπικού.

Άρθρο 8

Ασφάλεια

1.   Ο διοικητής μη στρατιωτικών επιχειρήσεων διευθύνει τον σχεδιασμό μέτρων ασφάλειας στο πλαίσιο του μη στρατιωτικού σκέλους και διασφαλίζει την ορθή και αποτελεσματική εφαρμογή τους στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας σύμφωνα με το άρθρο 5.

2.   Ο αρχηγός της μη στρατιωτικής μονάδας διοίκησης και στήριξης είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια του μη στρατιωτικού σκέλους και για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης προς τις ελάχιστες απαιτήσεις ασφάλειας που ισχύουν για την πρωτοβουλία, σύμφωνα με την πολιτική της Ένωσης για την ασφάλεια του προσωπικού που είναι αποσπασμένο εκτός Ένωσης στο πλαίσιο επιχειρήσεων δυνάμει του τίτλου V της ΣΕΕ και σύμφωνα με τα συνοδευτικά έγγραφα.

3.   Το προσωπικό του μη στρατιωτικού σκέλους υποβάλλεται σε υποχρεωτική εκπαίδευση για θέματα ασφάλειας πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του, σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο. Υποβάλλεται επίσης σε τακτική επανεκπαίδευση στο θέατρο των επιχειρήσεων, η οποία οργανώνεται από τον υπεύθυνο ασφάλειας.

4.   Ο διοικητής μη στρατιωτικών επιχειρήσεων διασφαλίζει την προστασία των διαβαθμισμένων πληροφοριών της ΕΕ, σύμφωνα με την απόφαση 2013/488/ΕΕ του Συμβουλίου (2).

Άρθρο 9

Νομικές ρυθμίσεις

Το στρατιωτικό σκέλος έχει την ικανότητα να αγοράζει υπηρεσίες και προμήθειες, να συνάπτει συμβάσεις και να συμφωνεί διοικητικές ρυθμίσεις, να προσλαμβάνει προσωπικό, να διατηρεί τραπεζικούς λογαριασμούς, να αγοράζει και να διαθέτει περιουσιακά στοιχεία και να εξοφλεί τις οφειλές του, καθώς και να είναι διάδικος, στον βαθμό που απαιτείται για την εφαρμογή της παρούσας απόφασης.

Άρθρο 10

Χρηματοοικονομικές ρυθμίσεις

1.   Το ποσό δημοσιονομικής αναφοράς που προορίζεται να καλύψει τις δαπάνες που σχετίζονται με το μη στρατιωτικό σκέλος για περίοδο n μηνών από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της παρούσας απόφασης ανέρχεται σε 1 075 000 EUR. Το ποσό δημοσιονομικής αναφοράς για οποιαδήποτε μετέπειτα περίοδο αποφασίζεται από το Συμβούλιο.

2.   Η διαχείριση όλων των δαπανών του μη στρατιωτικού σκέλους γίνεται σύμφωνα με τους κανόνες και τις διαδικασίες που ισχύουν για τον γενικό προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η συμμετοχή φυσικών και νομικών προσώπων στην ανάθεση συμβάσεων προμηθειών από το μη στρατιωτικό σκέλος είναι ανοικτή χωρίς περιορισμούς. Επιπλέον, δεν εφαρμόζονται κανόνες καταγωγής για τα προϊόντα που αγοράζει το μη στρατιωτικό σκέλος. Υπό την επιφύλαξη της έγκρισης της Επιτροπής, το μη στρατιωτικό σκέλος μπορεί να συνάπτει τεχνικούς διακανονισμούς με κράτη μέλη, χώρες που αναφέρονται στο άρθρο 1 παράγραφος 3, συμμετέχοντα τρίτα κράτη και άλλους διεθνείς παράγοντες, όσον αφορά την παροχή εξοπλισμού, υπηρεσιών και εγκαταστάσεων στο μη στρατιωτικό σκέλος.

3.   Το μη στρατιωτικό σκέλος είναι υπεύθυνο για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του. Προς τούτο, το μη στρατιωτικό σκέλος υπογράφει συμφωνία με την Επιτροπή. Οι χρηματοοικονομικές ρυθμίσεις συνάδουν με τη δομή διοίκησης που προβλέπεται στα άρθρα 4, 5 και 6 και με τις επιχειρησιακές απαιτήσεις της πρωτοβουλίας.

4.   Το μη στρατιωτικό σκέλος ενημερώνει διεξοδικά την Επιτροπή, από την οποία και εποπτεύεται, όσον αφορά τις χρηματοοικονομικές δραστηριότητες που αναλαμβάνει στο πλαίσιο της συμφωνίας που αναφέρεται στην παράγραφο 3.

5.   Οι δαπάνες που συνδέονται με το μη στρατιωτικό σκέλος της πρωτοβουλίας είναι επιλέξιμες από την ημερομηνία έκδοσης της παρούσας απόφασης.

Άρθρο 11

Μη στρατιωτική μονάδα έργου

1.   Το μη στρατιωτικό σκέλος διαθέτει μη στρατιωτική μονάδα έργου για τον προσδιορισμό και την υλοποίηση μη στρατιωτικών έργων προς υποστήριξη των καθηκόντων της που ορίζονται στο άρθρο 2 παράγραφος 1.

2.   Η μη στρατιωτική μονάδα έργου, ανάλογα με την περίπτωση, διευκολύνει και παρέχει συμβουλές όσον αφορά έργα που υλοποιούν κράτη μέλη και τρίτα κράτη υπό την ευθύνη τους σε τομείς που σχετίζονται με το μη στρατιωτικό σκέλος και προάγουν τους στόχους της.

3.   Με την επιφύλαξη της παραγράφου 5, το μη στρατιωτικό σκέλος μπορεί να προσφεύγει σε χρηματοδοτικές συνεισφορές των κρατών μελών ή τρίτων κρατών για την υλοποίηση έργων που εκτιμάται ότι συμπληρώνουν κατά τρόπο συνεκτικό άλλες δράσεις της πρωτοβουλίας, εφόσον το έργο:

α)

προβλέπεται στο δημοσιονομικό δελτίο της παρούσας απόφασης· ή

β)

ενσωματώνεται κατά τη διάρκεια της εντολής της πρωτοβουλίας μέσω τροποποίησης του δημοσιονομικού δελτίου κατόπιν αιτήσεως του διοικητή μη στρατιωτικών επιχειρήσεων.

4.   Το μη στρατιωτικό σκέλος συνάπτει συμφωνία με τις σχετικές αρχές των κρατών που αναφέρονται στην παράγραφο 3, η οποία καλύπτει κατά κύριο λόγο τις ειδικές διαδικασίες για την εξέταση οιασδήποτε καταγγελίας τρίτου μέρους περί ζημιών που έχουν προκληθεί εξαιτίας πράξεων ή παράλειψης του μη στρατιωτικού σκέλους κατά τη χρησιμοποίηση των κεφαλαίων που έχουν διαθέσει τα εν λόγω κράτη.

5.   Τα κράτη που αναφέρονται στην παράγραφο 3 δεν μπορούν επ’ ουδενί να καθιστούν υπεύθυνους την Ένωση ή τον Ύπατο Εκπρόσωπο για πράξεις ή παραλείψεις του μη στρατιωτικού σκέλους κατά τη χρησιμοποίηση των κεφαλαίων που έχουν διαθέσει τα εν λόγω κράτη.

6.   Η ΕΠΑ συμφωνεί σχετικά με την αποδοχή χρηματοδοτικής συνεισφοράς τρίτων κρατών στη μη στρατιωτική μονάδα έργου.

Τμήμα III

Στρατιωτικό σκέλος

Άρθρο 12

Στρατιωτικός διοικητής

1.   Ο διευθυντής της Στρατιωτικής Δυνατότητας Σχεδίασης και Διεξαγωγής Επιχειρήσεων (MPCC) είναι ο στρατιωτικός διοικητής για το στρατιωτικό σκέλος.

2.   Η MPCC αποτελεί τη στατική δομή διοίκησης και ελέγχου στο στρατιωτικό στρατηγικό επίπεδο εκτός της περιοχής των επιχειρήσεων και είναι υπεύθυνη για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και την καθοδήγηση του στρατιωτικού σκέλους.

3.   Ο στρατιωτικός διοικητής, υπό τον πολιτικό έλεγχο και τη στρατηγική διεύθυνση της ΕΠΑ και υπό τη γενική εξουσία του Ύπατου Εκπροσώπου, ασκεί τη διοίκηση και τον έλεγχο του στρατιωτικού σκέλους σε στρατηγικό επίπεδο.

4.   Ο στρατιωτικός διοικητής εξασφαλίζει την ορθή και αποτελεσματική εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου και της ΕΠΑ όσον αφορά τη διεξαγωγή των επιχειρήσεων του στρατιωτικού σκέλους, μεταξύ άλλων εκδίδοντας εντολές προς το προσωπικό της.

5.   Ο στρατιωτικός διοικητής υποβάλλει αναφορές στο Συμβούλιο μέσω του Ύπατου Εκπροσώπου.

6.   Το αποσπασμένο στο στρατιωτικό σκέλος προσωπικό παραμένει στο σύνολό του υπό τις εντολές των εθνικών αρχών του κράτους από το οποίο αποσπάστηκε, σύμφωνα με τους εθνικούς κανόνες, ή υπό τις εντολές του οικείου θεσμικού οργάνου της Ένωσης ή της ΕΥΕΔ. Η εθνική αρχή, το οικείο θεσμικό όργανο της Ένωσης ή η ΕΥΕΔ, κατά περίπτωση, μεταβιβάζει τον επιχειρησιακό έλεγχο του αποσπασμένου προσωπικού της στον στρατιωτικό διοικητή.

7.   Ο στρατιωτικός διοικητής έχει τη γενική ευθύνη να εξασφαλίζει ότι το καθήκον επιμέλειας της Ένωσης εκπληρώνεται σωστά για το προσωπικό του στρατιωτικού σκέλους.

Άρθρο 13

Αρχηγός της στρατιωτικής μονάδας διοίκησης και στήριξης

1.   Για τον σκοπό της πρωτοβουλίας, η MPCC θα πρέπει να ενισχυθεί με στρατιωτική μονάδα διοίκησης και στήριξης.

2.   Ο αρχηγός της στρατιωτικής μονάδας διοίκησης και στήριξης αναλαμβάνει την ευθύνη για το στρατιωτικό σκέλος και ασκεί τη διοίκηση και τον έλεγχό της, σε επιχειρησιακό επίπεδο.

3.   Ο αρχηγός της στρατιωτικής μονάδας διοίκησης και στήριξης υπάγεται απευθείας στον στρατιωτικό διοικητή και ενεργεί σύμφωνα με τις οδηγίες του στρατιωτικού διοικητή.

Άρθρο 14

Στρατιωτική διεύθυνση

1.   Η EUMC παρακολουθεί την ορθή εκτέλεση των καθηκόντων από το στρατιωτικό σκέλος, τα οποία διεξάγονται υπό την ευθύνη του στρατιωτικού διοικητή.

2.   Η EUMC λαμβάνει εκθέσεις από τον στρατιωτικό διοικητή σε τακτική βάση. Η EUMC μπορεί να καλεί τον στρατιωτικό διοικητή και τον αρχηγό της στρατιωτικής μονάδας διοίκησης και στήριξης στις συνεδριάσεις της, ανάλογα με την περίπτωση.

3.   Ο πρόεδρος της EUMC ενεργεί ως βασικό σημείο επαφής με τον στρατιωτικό διοικητή.

Άρθρο 15

Χρηματοοικονομικές ρυθμίσεις

1.   Η διαχείριση των κοινών δαπανών του στρατιωτικού σκέλους πραγματοποιείται σύμφωνα με την απόφαση (ΚΕΠΠΑ) 2021/509.

2.   Το ποσό δημοσιονομικής αναφοράς για τις κοινές δαπάνες του στρατιωτικού σκέλους για την περίοδο έξι μηνών μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης ανέρχεται σε 179 000 EUR. Το ποσοστό του ποσού αναφοράς που αναφέρεται στο άρθρο 51 παράγραφος 2 της απόφασης (ΚΕΠΠΑ) 2021/509 ορίζεται σε 30 % για αναλήψεις υποχρεώσεων και σε 15 % για πληρωμές. Το ποσό δημοσιονομικής αναφοράς για οποιαδήποτε μετέπειτα περίοδο αποφασίζεται από το Συμβούλιο.

Άρθρο 16

Στρατιωτική μονάδα έργου

1.   Το στρατιωτικό σκέλος διαθέτει στρατιωτική μονάδα έργου για τον προσδιορισμό και την υλοποίηση έργων με στρατιωτικές επιπτώσεις προς υποστήριξη των καθηκόντων της που ορίζονται στο άρθρο 2 παράγραφος 1.

2.   Η στρατιωτική μονάδα έργου, ανάλογα με την περίπτωση, διευκολύνει και παρέχει συμβουλές όσον αφορά έργα που υλοποιούν κράτη μέλη και τρίτα κράτη υπό την ευθύνη τους, σε τομείς που συνδέονται με το στρατιωτικό σκέλος και προάγουν τους στόχους της.

3.   Με την επιφύλαξη της παραγράφου 5, ο στρατιωτικός διοικητής μπορεί να προσφεύγει σε χρηματοδοτικές συνεισφορές από κράτη μέλη ή από τρίτα κράτη για την υλοποίηση έργων που θεωρούνται ότι συμπληρώνουν κατά τρόπο συνεπή άλλες δράσεις του στρατιωτικού σκέλους.

4.   Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός για την Ειρήνη μπορεί να διαχειρίζεται τις χρηματοδοτικές συνεισφορές που αναφέρονται στην παράγραφο 3 του παρόντος άρθρου σύμφωνα με το άρθρο 30 της απόφασης (ΚΕΠΠΑ) 2021/509.

5.   Τα κράτη που αναφέρονται στην παράγραφο 3 δεν μπορούν επ’ ουδενί να καθιστούν υπεύθυνους την Ένωση ή τον Ύπατο Εκπρόσωπο για πράξεις ή παραλείψεις που διαπράττει ο στρατιωτικός πυλώνας κατά τη χρησιμοποίηση των κεφαλαίων που έχουν διαθέσει τα εν λόγω κράτη.

6.   Η ΕΠΑ συμφωνεί σχετικά με την αποδοχή χρηματοδοτικής συνεισφοράς τρίτων κρατών στη στρατιωτική μονάδα έργου.

Τμήμα IV

Τελικές διατάξεις

Άρθρο 17

Συνοχή της δράσης της Ένωσης και συντονισμός

1.   Ο Ύπατος Εκπρόσωπος μεριμνά για την εφαρμογή της παρούσας απόφασης και για τη συνοχή της με την εξωτερική δράση της Ένωσης στο σύνολό της, συμπεριλαμβανομένων των αναπτυξιακών προγραμμάτων και των προγραμμάτων ανθρωπιστικής βοήθειας της Ένωσης.

2.   Ο διοικητής μη στρατιωτικών επιχειρήσεων, ο στρατιωτικός διοικητής και οι αρχηγοί των αντιπροσωπειών της Ένωσης στις χώρες που αναφέρονται στο άρθρο 1 παράγραφος 3 διαβουλεύονται μεταξύ τους, κατά περίπτωση.

3.   Οι αρχηγοί της μη στρατιωτικής και της στρατιωτικής μονάδας διοίκησης και στήριξης λαμβάνουν, χωρίς να θίγεται η δομή διοίκησης, επιτόπου πολιτική καθοδήγηση από τους αρχηγούς των αντιπροσωπειών της Ένωσης στις χώρες που αναφέρονται στο άρθρο 1 παράγραφος 3.

4.   Το προσωπικό που αναπτύσσεται σε αντιπροσωπεία της Ένωσης σε χώρα που αναφέρεται στο άρθρο 1 παράγραφος 3 λαμβάνει, χωρίς να θίγεται η δομή διοίκησης, επιτόπου πολιτική καθοδήγηση από τον αρχηγό αυτής της αντιπροσωπείας.

5.   Η πρωτοβουλία συντονίζει τις δραστηριότητές της με διμερείς δραστηριότητες των κρατών μελών στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας στις χώρες που αναφέρονται στο άρθρο 1 παράγραφος 3 και, κατά περίπτωση, με ομοϊδεάτες εταίρους και περιφερειακούς οργανισμούς, ιδίως την Οικονομική Κοινότητα των κρατών της Δυτικής Αφρικής και την πρωτοβουλία της Άκρα.

Άρθρο 18

Συμμετοχή τρίτων κρατών

1.   Με την επιφύλαξη της αυτονομίας της Ένωσης όσον αφορά τη λήψη αποφάσεων και του ενιαίου θεσμικού της πλαισίου, και σύμφωνα με τις σχετικές κατευθυντήριες γραμμές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είναι δυνατόν να καλούνται τρίτα κράτη προκειμένου να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία.

2.   Το Συμβούλιο εξουσιοδοτεί την ΕΠΑ να καλεί τρίτα κράτη να παρέχουν συνεισφορές και να λαμβάνει σχετικές αποφάσεις περί αποδοχής των προτεινόμενων συνεισφορών, κατόπιν σύστασης του στρατιωτικού διοικητή και της EUMC ή του διοικητή μη στρατιωτικών επιχειρήσεων, αντίστοιχα.

3.   Οι λεπτομέρειες όσον αφορά τη συμμετοχή τρίτων κρατών αποτελούν αντικείμενο συμφωνιών οι οποίες συνάπτονται δυνάμει του άρθρου 37 της ΣΕΕ και σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 218 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ). Εάν η Ένωση έχει συνάψει συμφωνία με τρίτο κράτος για τη θέσπιση πλαισίου συμμετοχής του εν λόγω τρίτου κράτους στις ενωσιακές αποστολές διαχείρισης κρίσεων, οι διατάξεις της συμφωνίας αυτής εφαρμόζονται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας.

4.   Τα τρίτα κράτη που συνεισφέρουν στο μη στρατιωτικό σκέλος ή που καταβάλλουν σημαντικές στρατιωτικές συνεισφορές στο στρατιωτικό σκέλος έχουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις με τα κράτη μέλη που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία όσον αφορά την καθημερινή διαχείριση της πρωτοβουλίας.

5.   Το Συμβούλιο εξουσιοδοτεί την ΕΠΑ να λάβει τις σχετικές αποφάσεις για τη σύσταση μη στρατιωτικής ή στρατιωτικής επιτροπής συνεισφερόντων, σε περίπτωση που τρίτα κράτη συνεισφέρουν στο μη στρατιωτικό σκέλος ή που καταβάλλουν σημαντικές στρατιωτικές συνεισφορές στο στρατιωτικό σκέλος.

Άρθρο 19

Καθεστώς της πρωτοβουλίας και του προσωπικού της

Το καθεστώς της πρωτοβουλίας και του προσωπικού της, συμπεριλαμβανομένων των προνομίων, ασυλιών και των επιπλέον εγγυήσεων που απαιτούνται για την εκπλήρωση και την εύρυθμη διεξαγωγή της αποστολής τους, αποτελεί αντικείμενο συμφωνίας που συνάπτει η Ένωση με καθεμία από τις χώρες που αναφέρονται στο άρθρο 1 παράγραφος 3 δυνάμει του άρθρου 37 ΣΕΕ και σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 218 ΣΛΕΕ.

Άρθρο 20

Κοινοποίηση πληροφοριών

1.   O Ύπατος Εκπρόσωπος εξουσιοδοτείται να κοινοποιεί στα τρίτα κράτη που συνδέονται με την παρούσα απόφαση, εφόσον κρίνεται σκόπιμο και σύμφωνα με τις ανάγκες της πρωτοβουλίας, διαβαθμισμένες πληροφορίες της ΕΕ που παράγονται για τους σκοπούς της πρωτοβουλίας, βάσει της απόφασης 2013/488/ΕΕ του Συμβουλίου.:

α)

έως της διαβάθμισης που προβλέπεται στις εφαρμοζόμενες συμφωνίες περί ασφάλειας των πληροφοριών μεταξύ της Ένωσης και του οικείου τρίτου κράτους· ή

β)

σε άλλες περιπτώσεις, έως τη διαβάθμιση «CONFIDENTIEL UE/EU CONFIDENTIAL».

2.   Σε περίπτωση συγκεκριμένης και άμεσης επιχειρησιακής ανάγκης, ο Ύπατος Εκπρόσωπος εξουσιοδοτείται επίσης να κοινοποιεί στο οικείο κράτος που αναφέρεται στο άρθρο 1 παράγραφος 3 διαβαθμισμένες πληροφορίες της ΕΕ έως τη διαβάθμιση «RESTREINT UE/EU RESTRICTED» που έχουν παραχθεί για τους σκοπούς της πρωτοβουλίας, σύμφωνα με την απόφαση 2013/488/ΕΕ. Για τον εν λόγω σκοπό, συνάπτονται διακανονισμοί μεταξύ του Ύπατου Εκπροσώπου και των αρμόδιων αρχών του εν λόγω κράτους.

3.   Ο Ύπατος Εκπρόσωπος εξουσιοδοτείται να κοινοποιεί στα τρίτα κράτη που συνδέονται με την παρούσα απόφαση μη διαβαθμισμένα έγγραφα της ΕΕ τα οποία σχετίζονται με διαβουλεύσεις του Συμβουλίου σχετικές με την πρωτοβουλία και εμπίπτουν στο επαγγελματικό απόρρητο, σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 1 του εσωτερικού κανονισμού του Συμβουλίου (3).

4.   Ο Ύπατος Εκπρόσωπος μπορεί να αναθέτει τις εξουσίες που αναφέρονται στις παραγράφους 1 έως 3, καθώς και τη δυνατότητα σύναψης των διακανονισμών που αναφέρονται στην παράγραφο 2, στο προσωπικό της ΕΥΕΔ, στον διοικητή μη στρατιωτικών επιχειρήσεων ή/και στον στρατιωτικό διοικητή.

Άρθρο 21

Σχεδιασμός και έναρξη της πρωτοβουλίας

Η απόφαση για την έναρξη της πρωτοβουλίας εκδίδεται από το Συμβούλιο μετά την έγκριση του σχεδίου επιχειρήσεων για το μη στρατιωτικό σκέλος και του σχεδίου αποστολής, συμπεριλαμβανομένων των κανόνων εμπλοκής, όσον αφορά το στρατιωτικό σκέλος.

Άρθρο 22

Έναρξη και λήξη ισχύος

1.   Η παρούσα απόφαση αρχίζει να ισχύει την ημερομηνία της έκδοσής της.

2.   Η παρούσα απόφαση ισχύει για περίοδο δύο ετών από την έναρξη της πρωτοβουλίας δυνάμει του άρθρου 21.

3.   Η παρούσα απόφαση καταργείται σύμφωνα με τα σχέδια που έχουν εγκριθεί για τη λήξη της πρωτοβουλίας και με την επιφύλαξη των διαδικασιών σχετικά με τον λογιστικό έλεγχο και την παρουσίαση των λογαριασμών του στρατιωτικού σκέλους, που καθορίζονται στην απόφαση (ΚΕΠΠΑ) 2021/509.

Βρυξέλλες, 3 Αυγούστου 2023.

Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

P. NAVARRO RÍOS


(1)  Απόφαση (ΚΕΠΠΑ) 2021/509 του Συμβουλίου, της 22ας Μαρτίου 2021, για τη θέσπιση Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη, και για την κατάργηση της απόφασης (ΚΕΠΠΑ) 2015/528 (ΕΕ L 102 της 24.3.2021, σ. 14).

(2)  Απόφαση 2013/488/ΕΕ του Συμβουλίου, της 23ης Σεπτεμβρίου 2013, σχετικά με τους κανόνες ασφαλείας για την προστασία των διαβαθμισμένων πληροφοριών της ΕΕ (ΕΕ L 274 της 15.10.2013, σ. 1).

(3)  Απόφαση 2009/937/ΕΕ του Συμβουλίου, της 1ης Δεκεμβρίου 2009, για τη θέσπιση του εσωτερικού του κανονισμού (ΕΕ L 325 της 11.12.2009, σ. 35).


Top