Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32022R1475

    Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2022/1475 της Επιτροπής της 6ης Σεπτεμβρίου 2022 για τον καθορισμό λεπτομερών κανόνων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά την αξιολόγηση των στρατηγικών σχεδίων για την ΚΓΠ και την παροχή πληροφοριών για σκοπούς παρακολούθησης και αξιολόγησης

    C/2022/6244

    ΕΕ L 232 της 7.9.2022, p. 8–36 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 26/07/2024

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2022/1475/oj

    7.9.2022   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    L 232/8


    ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2022/1475 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

    της 6ης Σεπτεμβρίου 2022

    για τον καθορισμό λεπτομερών κανόνων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά την αξιολόγηση των στρατηγικών σχεδίων για την ΚΓΠ και την παροχή πληροφοριών για σκοπούς παρακολούθησης και αξιολόγησης

    Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

    Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

    Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΕ) 2021/2115 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 2ας Δεκεμβρίου 2021, σχετικά με τη θέσπιση κανόνων για τη στήριξη των στρατηγικών σχεδίων που πρέπει να καταρτίζονται από τα κράτη μέλη στο πλαίσιο της κοινής γεωργικής πολιτικής (στρατηγικά σχέδια για την ΚΓΠ) και να χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων (ΕΓΤΕ) και το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και την κατάργηση των κανονισμών (ΕΕ) αριθ. 1305/2013 και (ΕΕ) αριθ. 1307/2013 (1), και ιδίως το άρθρο 133 και το άρθρο 143 παράγραφος 4,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)

    Ο κανονισμός (ΕΕ) 2021/2115 θεσπίζει νέο νομικό πλαίσιο για την κοινή γεωργική πολιτική (ΚΓΠ) με σκοπό τη βελτίωση της συμβολής της στην επίτευξη των στόχων της Ένωσης που ορίζονται στη Συνθήκη. Ο εν λόγω κανονισμός προσδιορίζει περαιτέρω τους στόχους της Ένωσης που πρέπει να επιτευχθούν από την ΚΓΠ και ορίζει τα είδη παρέμβασης, καθώς και τις κοινές ενωσιακές απαιτήσεις που ισχύουν για τα κράτη μέλη, ενώ παράλληλα αφήνει στα κράτη μέλη ευελιξία στον σχεδιασμό των παρεμβάσεων που πρόκειται να προβλεφθούν στα στρατηγικά τους σχέδια για την ΚΓΠ.

    (2)

    Το άρθρο 128 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115 προβλέπει τη θέσπιση πλαισίου επιδόσεων που θα επιτρέπει την υποβολή εκθέσεων, την παρακολούθηση και την αξιολόγηση των στρατηγικών σχεδίων για την ΚΓΠ.

    (3)

    Ως μέρος του πλαισίου επιδόσεων, σύμφωνα με το άρθρο 140 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115, τα κράτη μέλη πρέπει να αξιολογούν τα στρατηγικά τους σχέδια για την ΚΓΠ κατά τη διάρκεια της εφαρμογής και εκ των υστέρων και να καταρτίζουν σχέδιο αξιολόγησης. Για τον σκοπό αυτό, πρέπει να θεσπιστούν σαφείς και κοινοί κανόνες για την εκτίμηση των στρατηγικών σχεδίων για την ΚΓΠ και για το περιεχόμενο των σχεδίων αξιολόγησης. Επιπλέον, θα πρέπει να παρέχεται τεχνική υποστήριξη στα κράτη μέλη και στους σχετικούς συμφεροντούχους.

    (4)

    Σύμφωνα με το άρθρο 124 παράγραφος 3 στοιχείο δ) και παράγραφος 4 στοιχείο γ) του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115, η επιτροπή παρακολούθησης εξετάζει την πρόοδο που σημειώθηκε κατά τη διεξαγωγή των αξιολογήσεων, τη σύνθεση των αξιολογήσεων και την παρακολούθηση των αποτελεσμάτων, καθώς επίσης διατυπώνει τη γνώμη της για το σχέδιο αξιολόγησης και τις τροποποιήσεις του. Είναι σκόπιμο να καθοριστεί ότι τα κράτη μέλη διαβιβάζουν στην Επιτροπή τις πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες και τα πορίσματα της αξιολόγησης, συμπεριλαμβανομένων των αποτελεσμάτων της εξέτασης της επιτροπής παρακολούθησης, δεδομένου ότι η κοινοποίηση των πληροφοριών αυτών είναι απαραίτητη για να μπορέσει η Επιτροπή να πραγματοποιήσει την παρακολούθηση και την αξιολόγηση της ΚΓΠ που αναφέρεται στο άρθρο 141 του εν λόγω κανονισμού.

    (5)

    Σύμφωνα με το άρθρο 131 και το άρθρο 140 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115, τα κράτη μέλη πρέπει να διασφαλίζουν τη διαθεσιμότητα δεδομένων για την παρακολούθηση και την αξιολόγηση. Για τον σκοπό αυτό, πρέπει να θεσπιστούν ορισμένοι κοινοί κανόνες.

    (6)

    Σύμφωνα με το άρθρο 143 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115, τα κράτη μέλη παρέχουν στην Επιτροπή τις διαθέσιμες πληροφορίες που απαιτούνται προκειμένου να διενεργεί την παρακολούθηση και την αξιολόγηση της ΚΓΠ. Ειδικότερα, οι πληροφορίες αυτές θα παρέχουν τη δυνατότητα στην Επιτροπή να παρακολουθεί την εφαρμογή των προτύπων καλής γεωργικής και περιβαλλοντικής κατάστασης της γης (στο εξής: πρότυπα ΚΓΠΚ), όπως ορίζονται στο παράρτημα III του εν λόγω κανονισμού, των παρεμβάσεων σε ορισμένους τομείς που αναφέρονται στον τίτλο III κεφάλαιο III του εν λόγω κανονισμού, καθώς και τις ομάδες τοπικής δράσης (στο εξής: ΟΤΔ) και τις δραστηριότητές τους για τη LEADER, όπως ορίζεται στο άρθρο 3 σημείο 15) του εν λόγω κανονισμού. Επιπροσθέτως, αυτό θα δώσει τη δυνατότητα στην Επιτροπή να διενεργεί αξιολογήσεις των στρατηγικών σχεδίων για την ΚΓΠ. Όσον αφορά τα δεδομένα σχετικά με τις επιχειρησιακές ομάδες της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Καινοτομίας (στο εξής: ΕΣΚ) για την παραγωγικότητα και τη βιωσιμότητα της γεωργίας που αναφέρονται στο άρθρο 127 παράγραφος 3 του εν λόγω κανονισμού, οι συλλεγόμενες πληροφορίες θα ενισχύσουν τη δικτύωση μεταξύ των φορέων υλοποίησης έργων και τη διάδοση των πορισμάτων. Για τον σκοπό αυτό, πρέπει να θεσπιστούν σαφείς και κοινοί κανόνες σχετικά με τις πληροφορίες που οφείλουν να διαβιβάζουν τα κράτη μέλη.

    (7)

    Ο εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2021/2290 της Επιτροπής (2) θεσπίζει κανόνες για τις μεθόδους υπολογισμού των κοινών δεικτών εκροών και αποτελεσμάτων που καθορίζονται στο παράρτημα I του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115. Οι κανόνες αυτοί θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για την υποβολή των αναλυτικών δεδομένων ανά παρέμβαση που αναφέρεται στον παρόντα κανονισμό.

    (8)

    Δεδομένου ότι τα κράτη μέλη πρέπει να διαθέτουν κανόνες σχετικά με τις πληροφορίες που πρέπει να διαβιβάζονται στην Επιτροπή προκειμένου να αναπτύξουν τα κατάλληλα εργαλεία ΤΠ και να δημιουργήσουν τα συστήματα συλλογής δεδομένων πριν από την έναρξη εφαρμογής των στρατηγικών σχεδίων για την ΚΓΠ την 1η Ιανουαρίου 2023, ο παρών κανονισμός θα πρέπει να αρχίσει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    (9)

    Τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι σύμφωνα με τη γνώμη της επιτροπής κοινής γεωργικής πολιτικής,

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

    ΤΙΤΛΟΣ I

    ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΓΠ

    Άρθρο 1

    Εκτίμηση των κριτηρίων αξιολόγησης

    1.   Κατά την αξιολόγηση των στρατηγικών σχεδίων τους για την ΚΓΠ, τα κράτη μέλη καθορίζουν ερωτήματα αξιολόγησης και παράγοντες επιτυχίας για την εκτίμηση των κριτηρίων αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας, της αποδοτικότητας, της συνάφειας, της συνοχής και της ενωσιακής προστιθέμενης αξίας που αναφέρονται στο άρθρο 140 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115.

    2.   Κατά την εκτίμηση της αποτελεσματικότητας των στρατηγικών τους σχεδίων για την ΚΓΠ, τα κράτη μέλη χρησιμοποιούν τα βασικά στοιχεία αξιολόγησης που ορίζονται στο παράρτημα I του παρόντος κανονισμού σύμφωνα με τη λογική παρέμβασης των στρατηγικών σχεδίων για την ΚΓΠ και, κατά περίπτωση για τα στρατηγικά τους σχέδια για την ΚΓΠ, τους συνιστώμενους παράγοντες επιτυχίας που ορίζονται στο εν λόγω παράρτημα.

    3.   Κατά την εκτίμηση της αποδοτικότητας των στρατηγικών τους σχεδίων για την ΚΓΠ, τα κράτη μέλη αναλύουν αν τα αποτελέσματα ή τα οφέλη των στρατηγικών σχεδίων για την ΚΓΠ επιτεύχθηκαν με εύλογο κόστος και εκτιμούν την απλούστευση τόσο για τους δικαιούχους όσο και για τη διοίκηση, εστιάζοντας ιδιαιτέρως στις διοικητικές δαπάνες και στη χρήση ψηφιακών εργαλείων και δορυφόρων.

    Άρθρο 2

    Αξιολογήσεις των στρατηγικών σχεδίων για την ΚΓΠ κατά τη διάρκεια της περιόδου εφαρμογής

    Τα κράτη μέλη διενεργούν τις αξιολογήσεις των στρατηγικών τους σχεδίων για την ΚΓΠ κατά τη διάρκεια της περιόδου εφαρμογής που αναφέρεται στο άρθρο 140 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115, ως εξής:

    α)

    τα κράτη μέλη σχεδιάζουν τις αξιολογήσεις των ειδικών στόχων που αναφέρονται στο άρθρο 6 παράγραφοι 1 και 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115, οι οποίοι καλύπτονται στα στρατηγικά τους σχέδια για την ΚΓΠ, σύμφωνα με τη λογική παρέμβασης του στρατηγικού σχεδίου για την ΚΓΠ, ανά στόχο ή με ολοκληρωμένες αξιολογήσεις που καλύπτουν διάφορους στόχους, ή εξηγούν τους λόγους για τους οποίους ένας ειδικός στόχος δεν αξιολογήθηκε κατά τη διάρκεια της περιόδου εφαρμογής·

    β)

    τα κράτη μέλη εκτιμούν τα στρατηγικά τους σχέδια για την ΚΓΠ χρησιμοποιώντας τα σχετικά κριτήρια αξιολόγησης και εκτιμούν τις επιπτώσεις των στρατηγικών τους σχεδίων για την ΚΓΠ λαμβάνοντας υπόψη το πεδίο εφαρμογής, το είδος και τον βαθμό υιοθέτησης των παρεμβάσεων του στρατηγικού σχεδίου για την ΚΓΠ·

    γ)

    κατά περίπτωση, τα κράτη μέλη λαμβάνουν υπόψη το εδαφικό πεδίο εφαρμογής των παρεμβάσεων, ιδίως για τις παρεμβάσεις που εφαρμόζουν όχι σε εθνικό επίπεδο, αλλά σε περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο·

    δ)

    κατά περίπτωση, με βάση τις ανάγκες αξιολόγησης των κρατών μελών και λαμβάνοντας υπόψη τη λογική παρέμβασης και την εφαρμογή του στρατηγικού σχεδίου για την ΚΓΠ, τα κράτη μέλη εκτιμούν επίσης συγκεκριμένες παρεμβάσεις ή συγκεκριμένα θέματα των στρατηγικών σχεδίων για την ΚΓΠ, όπως η περιβαλλοντική και κλιματική αρχιτεκτονική που αναφέρεται στο άρθρο 109 παράγραφος 2 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115, η προστιθέμενη αξία της LEADER, όπως ορίζεται στο άρθρο 3 σημείο 15) του εν λόγω κανονισμού, τα δίκτυα ΚΓΠ που αναφέρονται στο άρθρο 126 του εν λόγω κανονισμού ή το σύστημα γνώσης και καινοτομίας στη γεωργία (στο εξής: AKIS) που ορίζεται στο άρθρο 3 σημείο 9) του εν λόγω κανονισμού·

    ε)

    τα κράτη μέλη διενεργούν αξιολογήσεις εγκαίρως ώστε να είναι σε θέση να προετοιμάσουν την επόμενη περίοδο του στρατηγικού σχεδίου για την ΚΓΠ. Κατά περίπτωση, τα κράτη μέλη χρησιμοποιούν επίσης δεδομένα της προηγούμενης περιόδου προγραμματισμού.

    Άρθρο 3

    Εκ των υστέρων αξιολογήσεις των στρατηγικών σχεδίων για την ΚΓΠ

    1.   Οι εκ των υστέρων αξιολογήσεις που αναφέρονται στο άρθρο 140 παράγραφος 6 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115 περιλαμβάνουν ολοκληρωμένη εκτίμηση των στρατηγικών σχεδίων για την ΚΓΠ και της υλοποίησής τους.

    2.   Οι εκ των υστέρων αξιολογήσεις περιλαμβάνουν την εκτίμηση των στρατηγικών σχεδίων για την ΚΓΠ και της υλοποίησής τους με βάση το καθένα από τα κριτήρια αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας, της αποδοτικότητας, της συνάφειας, της συνοχής, της ενωσιακής προστιθέμενης αξίας και του αντικτύπου τα οποία αναφέρονται στο άρθρο 140 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115 σε σχέση με τη συμβολή του στρατηγικού σχεδίου για την ΚΓΠ στην επίτευξη των γενικών στόχων που ορίζονται στο άρθρο 5 του εν λόγω κανονισμού και των ειδικών στόχων που ορίζονται στο άρθρο 6 παράγραφοι 1 και 2 του εν λόγω κανονισμού, οι οποίοι καλύπτονται από το στρατηγικό σχέδιο για την ΚΓΠ.

    3.   Μετά την ολοκλήρωση της εκ των υστέρων αξιολόγησης, τα κράτη μέλη διαβιβάζουν τα πορίσματα της αξιολόγησης στην Επιτροπή.

    Άρθρο 4

    Σχέδιο αξιολόγησης

    1.   Τα κράτη μέλη καταρτίζουν σχέδιο αξιολόγησης, όπως αναφέρεται στο άρθρο 140 παράγραφος 4 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115, σύμφωνα με τη λογική παρέμβασης του στρατηγικού σχεδίου για την ΚΓΠ. Το σχέδιο αξιολόγησης πληροί τις ελάχιστες απαιτήσεις που ορίζονται στο παράρτημα II του παρόντος κανονισμού.

    2.   Τα κράτη μέλη προσδιορίζουν στο σχέδιο αξιολόγησης τους συμφεροντούχους που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά τον σχεδιασμό των δραστηριοτήτων αξιολόγησης και δημιουργίας ικανοτήτων. Κατά περίπτωση, τα κράτη μέλη προσδιορίζουν άλλους συμφεροντούχους εκτός από τα μέλη της επιτροπής παρακολούθησης.

    Άρθρο 5

    Υποβολή εκθέσεων για τις δραστηριότητες και τα πορίσματα της αξιολόγησης

    Τα κράτη μέλη κοινοποιούν στην Επιτροπή τις πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες και τα πορίσματα της αξιολόγησης που αναφέρονται στο άρθρο 124 παράγραφος 3 στοιχείο δ) και παράγραφος 4 στοιχείο γ) του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115 μετά την εξέταση από την επιτροπή παρακολούθησης, συμπεριλαμβανομένου του αποτελέσματος της εν λόγω εξέτασης, το αργότερο έναν μήνα πριν από την ετήσια συνεδρίαση επανεξέτασης που αναφέρεται στο άρθρο 136 του εν λόγω κανονισμού.

    Άρθρο 6

    Εκτίμηση της συμβολής των στρατηγικών σχεδίων για την ΚΓΠ

    1.   Οι αξιολογήσεις των στρατηγικών σχεδίων για την ΚΓΠ βασίζονται στους σχετικούς κοινούς δείκτες εκροών, αποτελεσμάτων, επιπτώσεων και πλαισίου που ορίζονται στο παράρτημα I του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115. Τα κράτη μέλη αναλύουν τις επιπτώσεις των στρατηγικών σχεδίων για την ΚΓΠ στους ειδικούς στόχους που αναφέρονται στο άρθρο 6 παράγραφοι 1 και 2 του εν λόγω κανονισμού.

    2.   Επιπλέον, τα κράτη μέλη μπορούν να χρησιμοποιούν στις αξιολογήσεις τους και άλλους ειδικούς δείκτες εκτός από εκείνους που ορίζονται στο παράρτημα I του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115 ή άλλες σχετικές ποσοτικές και ποιοτικές πληροφορίες για την εξαγωγή σχετικών συμπερασμάτων σχετικά με τον αντίκτυπο των στρατηγικών σχεδίων για την ΚΓΠ.

    3.   Όταν οι κοινοί δείκτες αποτελεσμάτων εκφράζονται ως ποσοστό ή αριθμός σχετικών μονάδων που αποτελούν αντικείμενο ορισμένων παρεμβάσεων, τα κράτη μέλη εκτιμούν τα αποτελέσματα των στρατηγικών σχεδίων για την ΚΓΠ χρησιμοποιώντας τις πιθανές επιπτώσεις αυτών των παρεμβάσεων.

    4.   Κατά την εκτίμηση παρέμβασης που δεν συνδέεται με κανέναν δείκτη αποτελεσμάτων σύμφωνα με το άρθρο 111 δεύτερο εδάφιο του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115, τα κράτη μέλη παρέχουν ορθή εκτίμηση της εν λόγω παρέμβασης με βάση σχετικές πληροφορίες που αφορούν τα αποτελέσματα της παρέμβασης και τις επιπτώσεις της όσον αφορά τους ειδικούς στόχους που αναφέρονται στο άρθρο 6 παράγραφοι 1 και 2 του εν λόγω κανονισμού.

    5.   Τα κράτη μέλη βασίζουν την εκτίμηση της συμβολής των στρατηγικών σχεδίων για την ΚΓΠ στην ανάπτυξη των δεικτών επιπτώσεων που ορίζονται στο παράρτημα I του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115. Τα κράτη μέλη ποσοτικοποιούν τη συμβολή των στρατηγικών σχεδίων για την ΚΓΠ στην ανάπτυξη τουλάχιστον για τους κοινούς δείκτες επιπτώσεων που ορίζονται στο παράρτημα III του παρόντος κανονισμού.

    Άρθρο 7

    Δεδομένα και τεχνική υποστήριξη για τις αξιολογήσεις

    1.   Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν τη διαθεσιμότητα δεδομένων προκειμένου οι αξιολογητές να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους σχετικά με την παρακολούθηση και την αξιολόγηση.

    2.   Τα κράτη μέλη προβαίνουν στις αναγκαίες ρυθμίσεις με εθνικές και, κατά περίπτωση, περιφερειακές στατιστικές μονάδες, ερευνητικά κέντρα, επιχειρήσεις και παρόχους δεδομένων προκειμένου να διασφαλίσουν τη διαθεσιμότητα των δεδομένων. Οι ρυθμίσεις αυτές λαμβάνουν υπόψη το εδαφικό πεδίο εφαρμογής που αφορά τις αξιολογήσεις και περιλαμβάνουν τη στατιστική χρήση των δεδομένων από τα διοικητικά μητρώα που αναφέρονται στο άρθρο 143 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115.

    3.   Τα κράτη μέλη προσδιορίζουν τις ανάγκες στήριξης των συμφεροντούχων και των διοικήσεων που συμμετέχουν στην υλοποίηση και την αξιολόγηση των στρατηγικών σχεδίων για την ΚΓΠ σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων των ΟΤΔ που αναφέρονται στο άρθρο 33 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/1060 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (3), λαμβάνοντας υπόψη τις ποικίλες ικανότητες των οργανισμών και των συμφεροντούχων όσον αφορά την παρακολούθηση και την αξιολόγηση.

    4.   Με βάση τις ανάγκες που έχουν προσδιοριστεί, τα κράτη μέλη θεσπίζουν υποστηρικτικές δραστηριότητες —που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων κατάρτιση, κατευθυντήριες γραμμές και τυχόν άλλες σχετικές δραστηριότητες δημιουργίας ικανοτήτων— οι οποίες θα υλοποιηθούν από το/τα εθνικό/-ά δίκτυο/-α ΚΓΠ που αναφέρεται/-ονται στο άρθρο 126 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115 ή σε συνεργασία με αυτό/-ά.

    5.   Η Επιτροπή καταρτίζει ετήσιο πρόγραμμα εργασίας με τις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών, τους αξιολογητές και άλλους συμφεροντούχους, με βάση τις ανάγκες τους για υποστήριξη, το οποίο θα υλοποιηθεί από το ευρωπαϊκό δίκτυο ΚΓΠ που αναφέρεται στο άρθρο 126 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115 ή σε συνεργασία με αυτό.

    ΤΙΤΛΟΣ II

    ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΓΠ

    Άρθρο 8

    Πεδίο εφαρμογής των δεδομένων που πρέπει να παρέχουν τα κράτη μέλη

    Σύμφωνα με τα άρθρα 9 έως 18, τα κράτη μέλη υποβάλλουν στην Επιτροπή τις ακόλουθες πληροφορίες, οι οποίες της δίνουν τη δυνατότητα να παρακολουθεί και να αξιολογεί την ΚΓΠ:

    α)

    αναλυτικά δεδομένα σχετικά με τις παρεμβάσεις και τους δικαιούχους·

    β)

    την αναλογία των μόνιμων λειμώνων που καθορίζεται ετησίως σύμφωνα με το άρθρο 48 παράγραφος 2 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2022/126 της Επιτροπής (4)·

    γ)

    δεδομένα σχετικά με τις παρεμβάσεις σε ορισμένους τομείς που αναφέρονται στον τίτλο III κεφάλαιο III του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115·

    δ)

    δεδομένα σχετικά με τις επιχειρησιακές ομάδες της ΕΣΚ που αναφέρονται στο άρθρο 127 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115·

    ε)

    δεδομένα σχετικά με τις ΟΤΔ και τις δραστηριότητές τους για τη LEADER, όπως ορίζεται στο άρθρο 3 σημείο 15) του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115.

    Άρθρο 9

    Αναλυτικά δεδομένα σχετικά με τις παρεμβάσεις

    1.   Τα αναλυτικά δεδομένα σχετικά με τις παρεμβάσεις που αναφέρονται στο άρθρο 8 στοιχείο α) του παρόντος κανονισμού καλύπτουν όλες τις παρεμβάσεις υπό τη μορφή άμεσων ενισχύσεων που αναφέρονται στον τίτλο III κεφάλαιο II του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115, συμπεριλαμβανομένης της ειδικής ενίσχυσης για το βαμβάκι που αναφέρεται στο εν λόγω κεφάλαιο τμήμα 3 υποτμήμα 2, και όλες τις παρεμβάσεις για την αγροτική ανάπτυξη που αναφέρονται στον τίτλο III κεφάλαιο IV του εν λόγω κανονισμού, εξαιρουμένων των παρεμβάσεων για τη LEADER που αναφέρονται στο άρθρο 8 στοιχείο ε) του παρόντος κανονισμού.

    2.   Τα κράτη μέλη υποβάλλουν τα αναλυτικά δεδομένα που αναφέρονται στην παράγραφο 1 ανά γεωργικό οικονομικό έτος και ανά μοναδιαίο ποσό, για κάθε αίτηση ενίσχυσης ή αίτηση πληρωμής κάθε δικαιούχου. Αθροίζονται όλες οι δοσοληψίες που πραγματοποιήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του γεωργικού οικονομικού έτους.

    3.   Λεπτομερείς κανόνες για το περιεχόμενο των αναλυτικών δεδομένων σχετικά με τις παρεμβάσεις καθορίζονται στο παράρτημα IV σημεία 1, 2 και 3.

    Άρθρο 10

    Αναλυτικά δεδομένα σχετικά με τους δικαιούχους

    1.   Τα αναλυτικά δεδομένα σχετικά με τους δικαιούχους που αναφέρονται στο άρθρο 8 στοιχείο α) του παρόντος κανονισμού περιλαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με τους γεωργούς κατά την έννοια του άρθρου 3 σημείο 1) του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115 και τους δικαιούχους κατά την έννοια του άρθρου 3 σημείο 13) του εν λόγω κανονισμού που λαμβάνουν στήριξη στο πλαίσιο παρεμβάσεων οι οποίες καλύπτονται από το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης και ελέγχου που αναφέρεται στο άρθρο 65 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (5) (στο εξής: ολοκληρωμένο σύστημα).

    2.   Τα κράτη μέλη υποβάλλουν αναλυτικά δεδομένα σχετικά με τους δικαιούχους ανά γεωργικό οικονομικό έτος.

    3.   Λεπτομερείς κανόνες για το περιεχόμενο των αναλυτικών δεδομένων σχετικά με τους δικαιούχους καθορίζονται στο παράρτημα IV σημείο 4.

    Άρθρο 11

    Αναλογία των μόνιμων λειμώνων

    Η αναλογία των μόνιμων λειμώνων που αναφέρεται στο άρθρο 8 στοιχείο β) του παρόντος κανονισμού κοινοποιείται στο επίπεδο που καθορίζουν τα κράτη μέλη σύμφωνα με το άρθρο 48 παράγραφος 2 δεύτερο εδάφιο του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2022/126.

    Άρθρο 12

    Δεδομένα σχετικά με παρεμβάσεις σε ορισμένους τομείς

    1.   Τα δεδομένα σχετικά με τις παρεμβάσεις σε ορισμένους τομείς που αναφέρονται στο άρθρο 8 στοιχείο γ) του παρόντος κανονισμού περιλαμβάνουν δεδομένα σχετικά με τις παρεμβάσεις στους τομείς που απαριθμούνται στο άρθρο 42 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115.

    2.   Λεπτομερείς κανόνες για το περιεχόμενο των δεδομένων σχετικά με τις παρεμβάσεις στους εν λόγω τομείς καθορίζονται στο παράρτημα V.

    Άρθρο 13

    Δεδομένα σχετικά με τις επιχειρησιακές ομάδες της ΕΣΚ

    1.   Τα δεδομένα σχετικά με τις επιχειρησιακές ομάδες της ΕΣΚ που αναφέρονται στο άρθρο 8 στοιχείο δ) του παρόντος κανονισμού περιλαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με έργα των επιχειρησιακών ομάδων της ΕΣΚ που αναφέρονται στο άρθρο 127 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115.

    2.   Λεπτομερείς κανόνες για το περιεχόμενο των δεδομένων σχετικά με τις επιχειρησιακές ομάδες της ΕΣΚ καθορίζονται στο παράρτημα VI.

    Άρθρο 14

    Δεδομένα σχετικά με τις ΟΤΔ και τις δραστηριότητές τους για τη LEADER

    1.   Τα δεδομένα σχετικά με τις ΟΤΔ και τις δραστηριότητές τους για τη LEADER που αναφέρονται στο άρθρο 8 στοιχείο ε) του παρόντος κανονισμού περιλαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με τις παρεμβάσεις που υλοποιούνται βάσει του άρθρου 77 παράγραφος 1 στοιχείο β) του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115.

    2.   Λεπτομερείς κανόνες για το περιεχόμενο των δεδομένων σχετικά με τις ΟΤΔ και τις δραστηριότητές τους για τη LEADER καθορίζονται στο παράρτημα VII.

    Άρθρο 15

    Ημερομηνία και συχνότητα διαβίβασης δεδομένων

    1.   Από το έτος υποβολής δεδομένων 2025 και έπειτα, τα κράτη μέλη υποβάλλουν τα αναλυτικά δεδομένα σχετικά με τις παρεμβάσεις και τους δικαιούχους που αναφέρονται στο άρθρο 8 στοιχείο α) ετησίως έως τις 30 Απριλίου του έτους Ν σε σχέση με τις παρεμβάσεις για τις οποίες καταβλήθηκαν ενισχύσεις κατά το γεωργικό οικονομικό έτος N-1.

    Το 2024 τα κράτη μέλη μπορούν να υποβάλουν τα αναλυτικά δεδομένα σχετικά με τις παρεμβάσεις έως τις 30 Νοεμβρίου 2024 σε σχέση με τις παρεμβάσεις για τις οποίες καταβλήθηκε ενίσχυση κατά το γεωργικό οικονομικό έτος 2023. Εάν τα κράτη μέλη δεν υποβάλουν τα αναλυτικά στοιχεία σχετικά με τις παρεμβάσεις το 2024, τα υποβάλλουν το 2025 σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο της παρούσας παραγράφου.

    Κατά παρέκκλιση από το πρώτο εδάφιο της παρούσας παραγράφου, τα δεδομένα σχετικά με τους δικαιούχους που σχετίζονται με τη δηλωθείσα έκταση και την έκταση που διατηρείται σε καλή γεωργική και περιβαλλοντική κατάσταση υποβάλλονται κατά το έτος Ν σε σχέση με τις παρεμβάσεις για τις οποίες υποβλήθηκαν αιτήσεις πληρωμής κατά το ημερολογιακό έτος N-2.

    2.   Τα κράτη μέλη υποβάλλουν ετησίως την αναλογία των μόνιμων λειμώνων που αναφέρεται στο άρθρο 8 στοιχείο β) έως τις 15 Μαρτίου του έτους Ν σε σχέση με τις εκτάσεις που δηλώθηκαν κατά το ημερολογιακό έτος N-1. Το πρώτο έτος υποβολής δεδομένων είναι το 2024.

    3.   Τα κράτη μέλη υποβάλλουν ετησίως τα δεδομένα σχετικά με τις παρεμβάσεις σε ορισμένους τομείς που αναφέρονται στο άρθρο 8 στοιχείο γ) έως:

    α)

    τις 15 Ιουνίου του έτους Ν σε σχέση με τα δεδομένα του ημερολογιακού έτους Ν-1 που αναφέρονται στο παράρτημα V σημείο 1, σημείο 2) στοιχεία α) και γ) και σημεία 3 έως 7·

    β)

    τις 31 Ιανουαρίου του έτους Ν σε σχέση με τα δεδομένα του ημερολογιακού έτους Ν που αναφέρονται στο παράρτημα V σημείο 2 στοιχείο β)·

    γ)

    τις 15 Ιουνίου του έτους Ν σε σχέση με τα δεδομένα του οικονομικού έτους Ν-1 που αναφέρονται στο παράρτημα V σημεία 8 έως 10.

    Το πρώτο έτος υποβολής δεδομένων είναι το 2023 για τα δεδομένα που αναφέρονται στο παράρτημα V σημείο 1 και σημείο 2 στοιχείο β), το 2024 για τα δεδομένα που αναφέρονται στο εν λόγω παράρτημα σημείο 2 στοιχεία α) και γ) και σημεία 3 έως 7, και το 2025 για τα δεδομένα που αναφέρονται στο εν λόγω παράρτημα σημεία 8 έως 10.

    Κατά παρέκκλιση από το πρώτο και το δεύτερο εδάφιο της παρούσας παραγράφου, για τον τομέα της μελισσοκομίας ισχύουν τα εξής:

    α)

    τα κράτη μέλη υποβάλλουν ανά διετία τα δεδομένα που αναφέρονται στο παράρτημα V σημεία 5 και 6·

    β)

    τα δεδομένα που αναφέρονται στο παράρτημα V σημείο 5 καλύπτουν το ημερολογιακό έτος που προηγείται του έτους υποβολής των δεδομένων·

    γ)

    τα δεδομένα που αναφέρονται στο παράρτημα V σημείο 6 καλύπτουν τα δύο ημερολογιακά έτη που προηγούνται του έτους υποβολής των δεδομένων·

    δ)

    το πρώτο έτος υποβολής δεδομένων είναι το 2023 για τα δεδομένα που αναφέρονται στο παράρτημα V σημεία 4, 5 και 6, και το 2024 για τα δεδομένα που αναφέρονται στο εν λόγω παράρτημα σημείο 9. Το 2023 τα δεδομένα που αναφέρονται στο παράρτημα V σημεία 5 και 6 μπορούν να υποβληθούν έως τις 15 Σεπτεμβρίου.

    4.   Τα κράτη μέλη υποβάλλουν δεδομένα σχετικά με τις επιχειρησιακές ομάδες της ΕΣΚ που αναφέρονται στο άρθρο 8 στοιχείο δ), μόλις εγκριθεί το έργο της επιχειρησιακής ομάδας, αρχής γενομένης από το 2023.

    5.   Τα κράτη μέλη υποβάλλουν δεδομένα σχετικά με τις ΟΤΔ και τις δραστηριότητές τους για τη LEADER που αναφέρονται στο άρθρο 8 στοιχείο ε), ως εξής:

    α)

    έως τις 30 Απριλίου 2026 σε σχέση με πράξεις για τις οποίες έγινε καταβολή ενίσχυσης κατά τα οικονομικά έτη 2023 έως 2025, σωρευτικά· και

    β)

    έως τις 30 Απριλίου 2030 σε σχέση με πράξεις για τις οποίες έγινε καταβολή ενίσχυσης κατά τα οικονομικά έτη 2023 έως 2029, σωρευτικά.

    Κατά παρέκκλιση από το πρώτο εδάφιο της παρούσας παραγράφου, τα δεδομένα που σχετίζονται με μεταβλητές των ΟΤΔ που καθορίζονται στο παράρτημα VII σημείο 1 υποβάλλονται έως τις 30 Απριλίου του έτους Ν για τις ΟΤΔ που επιλέχθηκαν έως τις 31 Δεκεμβρίου του έτους N-1.

    Άρθρο 16

    Διαβίβαση δεδομένων

    1.   Τα δεδομένα που αναφέρονται στο άρθρο 8 στοιχεία α), β), δ) και ε) διαβιβάζονται στην Επιτροπή μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος για την ασφαλή ανταλλαγή πληροφοριών που ονομάζεται «SFC2021», για το οποίο οι αρμοδιότητες της Επιτροπής και των κρατών μελών καθορίζονται στο παράρτημα II του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2021/2289 της Επιτροπής (6).

    Τα δεδομένα που αναφέρονται στο άρθρο 8 στοιχείο γ) διαβιβάζονται στην Επιτροπή μέσω του συστήματος που βασίζεται στην τεχνολογία των πληροφοριών, το οποίο διατίθεται από την Επιτροπή σύμφωνα με τον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2017/1185 της Επιτροπής (7).

    2.   Όσον αφορά τα αναλυτικά δεδομένα σχετικά με τις παρεμβάσεις και τους δικαιούχους που πρέπει να κοινοποιούνται σύμφωνα με το άρθρο 8 στοιχείο α) του παρόντος κανονισμού, ο οργανισμός πληρωμών που αναφέρεται στο άρθρο 9 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116 ή, σε περίπτωση διαπίστευσης, σε ένα κράτος μέλος, περισσότερων του ενός οργανισμών πληρωμών, ο οργανισμός συντονισμού που αναφέρεται στο άρθρο 10 του εν λόγω κανονισμού, διαβιβάζει τα δεδομένα στην Επιτροπή.

    3.   Όσον αφορά την αναλογία των μόνιμων λειμώνων, τα δεδομένα που πρέπει να κοινοποιούνται σύμφωνα με το άρθρο 8 στοιχείο β) διαβιβάζονται από τον οργανισμό πληρωμών ή τον οργανισμό συντονισμού.

    4.   Όσον αφορά τα δεδομένα σχετικά με παρεμβάσεις σε ορισμένους τομείς που πρέπει να κοινοποιούνται σύμφωνα με το άρθρο 8 στοιχείο γ), τα δεδομένα σχετικά με τις επιχειρησιακές ομάδες της ΕΣΚ που πρέπει να κοινοποιούνται σύμφωνα με το άρθρο 8 στοιχείο δ) και τα δεδομένα σχετικά με τις ΟΤΔ και τις δραστηριότητές τους για τη LEADER που πρέπει να κοινοποιούνται σύμφωνα με το άρθρο 8 στοιχείο ε), τα εν λόγω δεδομένα μπορούν να διαβιβάζονται από τα κράτη μέλη ή από οποιαδήποτε οντότητα ή οντότητες που έχουν εξουσιοδοτηθεί από τα κράτη μέλη.

    Άρθρο 17

    Δεόντως συμπληρωμένα δεδομένα

    Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι τα δεδομένα για σκοπούς παρακολούθησης και αξιολόγησης που αναφέρονται στο άρθρο 8 είναι πλήρη και συνεκτικά, καθώς και ότι το περιεχόμενό τους καταγράφεται και παρουσιάζεται σύμφωνα με τις απαιτήσεις που ορίζονται στα παραρτήματα IV έως VII. Για τον σκοπό αυτό, τα κράτη μέλη διενεργούν ελέγχους με τη χρήση υπολογιστή.

    Άρθρο 18

    Έλεγχοι δεδομένων και διόρθωση δεδομένων

    1.   Τα κράτη μέλη είναι υπεύθυνα για τις διορθώσεις τυπικών ή πρόδηλων σφαλμάτων ή σφαλμάτων καθαρά συντακτικού χαρακτήρα στα δεδομένα που αναφέρονται στο άρθρο 8.

    2.   Σε περίπτωση υποβολής εσφαλμένων δεδομένων ή σε περίπτωση που προκύψει πρόβλημα με τη διαβίβαση δεδομένων, τα κράτη μέλη ενημερώνουν αμέσως την Επιτροπή και διορθώνουν τα δεδομένα.

    3.   Με την επιφύλαξη των ελέγχων που διενεργούν τα κράτη μέλη, η Επιτροπή μπορεί να διενεργεί ελέγχους για να εξακριβώσει αν τα κράτη μέλη υπέβαλαν δεόντως συμπληρωμένα και συνεκτικά δεδομένα. Σε περίπτωση υποβολής εσφαλμένων δεδομένων, η Επιτροπή μπορεί να ζητήσει από τα κράτη μέλη να διορθώσουν τα δεδομένα που παρασχέθηκαν.

    Άρθρο 19

    Χρήση δεδομένων

    Η Επιτροπή δεν αποκαλύπτει ούτε χρησιμοποιεί τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που λαμβάνονται δυνάμει του παρόντος κανονισμού για άλλους σκοπούς εκτός από την εκτέλεση των αρμοδιοτήτων της εντός του πλαισίου επιδόσεων που ορίζεται στον τίτλο VII κεφάλαιο I του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115, καθώς και για την παρακολούθηση και την αξιολόγηση της ΚΓΠ σύμφωνα με το άρθρο 143 του εν λόγω κανονισμού.

    ΤΙΤΛΟΣ III

    ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

    Άρθρο 20

    Έναρξη ισχύος

    Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

    Βρυξέλλες, 6 Σεπτεμβρίου 2022.

    Για την Επιτροπή

    Η Πρόεδρος

    Ursula VON DER LEYEN


    (1)   ΕΕ L 435 της 6.12.2021, σ. 1.

    (2)  Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2021/2290 της Επιτροπής, της 21ης Δεκεμβρίου 2021, σχετικά με τη θέσπιση κανόνων για τις μεθόδους υπολογισμού των κοινών δεικτών εκροών και αποτελεσμάτων που καθορίζονται στο παράρτημα I του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115 (ΕΕ L 458 της 22.12.2021, σ. 486).

    (3)  Κανονισμός (ΕΕ) 2021/1060 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 24ης Ιουνίου 2021, για τον καθορισμό κοινών διατάξεων για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+, το Ταμείο Συνοχής, το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας, και δημοσιονομικών κανόνων για τα εν λόγω Ταμεία και για το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης, το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας και το Μέσο για τη Χρηματοδοτική Στήριξη της Διαχείρισης των Συνόρων και την Πολιτική των Θεωρήσεων (ΕΕ L 231 της 30.6.2021, σ. 159).

    (4)  Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2022/126 της Επιτροπής, της 7ης Δεκεμβρίου 2021, για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου με πρόσθετες απαιτήσεις για ορισμένους τύπους παρέμβασης που καθορίζονται από τα κράτη μέλη στα στρατηγικά τους σχέδια για την ΚΓΠ για την περίοδο 2023 έως 2027 δυνάμει του εν λόγω κανονισμού, καθώς και με κανόνες σχετικά με την αναλογία για το πρότυπο 1 της καλής γεωργικής και περιβαλλοντικής κατάστασης των εκτάσεων (ΚΓΠΚ) (ΕΕ L 20 της 31.1.2022, σ. 52).

    (5)  Κανονισμός (ΕΕ) 2021/2116 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 2ας Δεκεμβρίου 2021, σχετικά με τη χρηματοδότηση, τη διαχείριση και την παρακολούθηση της κοινής γεωργικής πολιτικής και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1306/2013 (ΕΕ L 435 της 6.12.2021, σ. 187).

    (6)  Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2021/2289 της Επιτροπής, της 21ης Δεκεμβρίου 2021, για τη θέσπιση κανόνων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την παρουσίαση του περιεχομένου των στρατηγικών σχεδίων για την ΚΓΠ και το ηλεκτρονικό σύστημα για την ασφαλή ανταλλαγή πληροφοριών (ΕΕ L 458 της 22.12.2021, σ. 463).

    (7)  Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2017/1185 της Επιτροπής, της 20ής Απριλίου 2017, για τη θέσπιση κανόνων εφαρμογής των κανονισμών (ΕΕ) αριθ. 1307/2013 και (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τις κοινοποιήσεις στην Επιτροπή πληροφοριών και εγγράφων, και για την τροποποίηση και την κατάργηση ορισμένων κανονισμών της Επιτροπής (ΕΕ L 171 της 4.7.2017, σ. 113).


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

    ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 1 ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

    Στόχος

    Βασικά στοιχεία προς εκτίμηση

    Συνιστώμενοι παράγοντες επιτυχίας

    Στήριξη του βιώσιμου εισοδήματος γεωργικής εκμετάλλευσης και της ανθεκτικότητας του γεωργικού τομέα σε ολόκληρη την Ένωση, για την ενίσχυση της μακροπρόθεσμης επισιτιστικής ασφάλειας και της γεωργικής ποικιλότητας, καθώς και για τη διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας της γεωργικής παραγωγής στην Ένωση

    Βιώσιμο γεωργικό εισόδημα

    Ως «βιώσιμο γεωργικό εισόδημα» νοείται το εισόδημα που είναι όχι μόνο σταθερό, αλλά και δίκαια κατανεμημένο.

    Το επίπεδο του γεωργικού εισοδήματος στις εκμεταλλεύσεις που λαμβάνουν στήριξη αυξάνεται ή τουλάχιστον παραμένει σταθερό, και οι ανισότητες μεταξύ των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και με άλλους οικονομικούς τομείς μειώνονται, λαμβανομένων υπόψη των γενικότερων τάσεων της οικονομίας.

    Ανθεκτικότητα

    Η ανθεκτικότητα περιλαμβάνει τη στήριξη των γεωργών που αντιμετωπίζουν δυνητικούς κινδύνους και ειδικούς περιορισμούς οι οποίοι μπορούν να τους αναγκάσουν να σταματήσουν τη γεωργική δραστηριότητα.

    Η εισοδηματική στήριξη διανέμεται στους γεωργούς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη.

    Ενίσχυση του προσανατολισμού στην αγορά και αύξηση της ανταγωνιστικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης εστίασης στην έρευνα, την τεχνολογία και την ψηφιοποίηση

    Ενίσχυση του προσανατολισμού στην αγορά

    Με βάση το εμπορικό ισοζύγιο γεωργικών προϊόντων διατροφής (εισαγωγές-εξαγωγές).

    Το εμπόριο γεωργικών προϊόντων διατροφής αυξάνεται.

    Ανταγωνιστικότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων

    Με βάση την αύξηση της παραγωγικότητας του κεφαλαίου, της εργασίας και της γης μέσω καινοτομίας.

    Η παραγωγικότητα στις εκμεταλλεύσεις που λαμβάνουν στήριξη αυξάνεται.

    Βελτίωση της θέσης των γεωργών στην αλυσίδα αξίας

    Η θέση του γεωργού στην τροφική αλυσίδα

    Ένταξη των γεωργών στην τροφική αλυσίδα και συμμετοχή σε συστήματα ποιότητας και στη βιολογική παραγωγή για την αύξηση της προστιθέμενης αξίας.

    Το ποσοστό της παραγωγής που διατίθεται στο εμπόριο στο πλαίσιο συστημάτων ποιότητας και βιολογικής παραγωγής αυξάνεται.

    Το ποσοστό της παραγωγής που διατίθεται στο εμπόριο από οργανώσεις παραγωγών (ΟΠ) και άλλες μορφές οργανώσεων γεωργών που λαμβάνουν στήριξη αυξάνεται.

    Η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία για τους γεωργούς που είναι μέλη ΟΠ και άλλων μορφών οργανώσεων γεωργών ή συμμετέχουν σε συστήματα ποιότητας και στη βιολογική παραγωγή αυξάνεται.

    Συμβολή στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και στην προσαρμογή σε αυτή, μεταξύ άλλων μέσω της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και της ενίσχυσης της δέσμευσης του διοξειδίου του άνθρακα, καθώς και προώθηση της βιώσιμης ενέργειας

    Μετριασμός της κλιματικής αλλαγής

    Με βάση τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και τη δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα.

    Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στη γεωργία μειώνονται.

    Η δέσμευση οργανικού άνθρακα στο έδαφος αυξάνεται ή διατηρείται.

    Η ικανότητα παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές αυξάνεται.

    Προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή

    Με βάση την ανθεκτικότητα της γεωργίας στην κλιματική αλλαγή.

    Η ανθεκτικότητα της γεωργίας στην κλιματική αλλαγή αυξάνεται.

    Προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και της αποτελεσματικής διαχείρισης των φυσικών πόρων, όπως το νερό, το έδαφος και ο αέρας, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της εξάρτησης από χημικές ουσίες

    Αποτελεσματική διαχείριση των φυσικών πόρων

    Με βάση τη διατήρηση ή τη βελτίωση της ποιότητας και της ποσότητας των φυσικών πόρων μέσω μείωσης των ρύπων και της εκμετάλλευσης.

    Οι εκπομπές αμμωνίας από τη γεωργία, η απορροή θρεπτικών ουσιών και η διάβρωση του εδάφους μειώνονται.

    Το ισοζύγιο θρεπτικών ουσιών στη γεωργική γη βελτιώνεται, με αποτέλεσμα τη μείωση των απωλειών θρεπτικών ουσιών.

    Οι πιέσεις στις φυσικές δεξαμενές νερού μειώνονται.

    Η χρήση και ο κίνδυνος των χημικών φυτοφαρμάκων και η χρήση πιο επικίνδυνων φυτοφαρμάκων μειώνονται.

    Συμβολή στην ανάσχεση και αντιστροφή της απώλειας βιοποικιλότητας, ενίσχυση των οικοσυστημικών υπηρεσιών και διατήρηση των οικοτόπων και των τοπίων

    Αντιστροφή της απώλειας βιοποικιλότητας

    Με βάση τη βιοποικιλότητα και τους οικοτόπους σε γεωργικές εκτάσεις ή άλλες περιοχές που επηρεάζονται από γεωργικές ή δασοκομικές πρακτικές.

    Η βιοποικιλότητα που σχετίζεται με τις γεωργικές εκτάσεις βελτιώνεται, ή τουλάχιστον επιτυγχάνεται ανάσχεση της απώλειας βιοποικιλότητας.

    Η βιοποικιλότητα στις περιοχές Natura 2000 που επηρεάζονται από τη γεωργία ή τη δασοκομία βελτιώνεται, ή τουλάχιστον επιτυγχάνεται ανάσχεση της απώλειας βιοποικιλότητας.

    Η αγροβιοποικιλότητα αυξάνεται.

    Οικοσυστημικές υπηρεσίες

    Με βάση χαρακτηριστικά τοπίου που συμβάλλουν στις οικοσυστημικές υπηρεσίες με τη φιλοξενία σχετικών ειδών (π.χ. μέσω επικονίασης, ελέγχου επιβλαβών οργανισμών), με βιοφυσικές διεργασίες (π.χ. μέσω ελέγχου της διάβρωσης, διατήρησης της ποιότητας των υδάτων) ή με πολιτιστικές αξίες (π.χ. αισθητική αξία).

    Οι τάσεις των επικονιαστών βελτιώνονται ή τουλάχιστον παραμένουν σταθερές.

    Η έκταση που καλύπτεται από χαρακτηριστικά τοπίου σε γεωργική γη αυξάνεται ή διατηρείται.

    Προσέλκυση και διατήρηση γεωργών νεαρής ηλικίας και νέων γεωργών και διευκόλυνση της βιώσιμης επιχειρηματικής ανάπτυξης στις αγροτικές περιοχές

    Ανανέωση των γεωργών

    Με βάση τη στήριξη της εγκατάστασης γεωργών νεαρής ηλικίας και νέων γεωργών, και της συνέχειας

    Ο αριθμός των γεωργών νεαρής ηλικίας και των νέων γεωργών αυξάνεται.

    Επιχειρηματική ανάπτυξη

    Με βάση τη στήριξη της εκκίνησης αγροτικών επιχειρήσεων και τη διαφοροποίηση γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

    Ο αριθμός των αγροτικών επιχειρήσεων αυξάνεται.

    Προώθηση της απασχόλησης, της ανάπτυξης, της ισότητας των φύλων, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής των γυναικών στη γεωργία, της κοινωνικής ένταξης και της τοπικής ανάπτυξης στις αγροτικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της κυκλικής βιοοικονομίας και της αειφόρου δασοκομίας

    Αγροτική βιώσιμη οικονομία

    Με βάση την οικονομική ανάπτυξη και την προώθηση της απασχόλησης.

    Η οικονομία των αγροτικών περιοχών αναπτύσσεται ή τουλάχιστον παραμένει σταθερή, και το χάσμα μεταξύ αστικών και αγροτικών περιοχών μειώνεται.

    Το ποσοστό απασχόλησης στις αγροτικές περιοχές βελτιώνεται.

    Οι επιχειρήσεις που σχετίζονται με τη βιοοικονομία αυξάνονται.

    Η αειφόρος δασοκομία αυξάνεται.

    Τοπική ανάπτυξη

    Παροχή τοπικών υπηρεσιών και υποδομών.

    Οι τοπικές υπηρεσίες και υποδομές βελτιώνονται.

    Ισότητα των φύλων και κοινωνική ένταξη

    Προώθηση της συμμετοχής των γυναικών στη γεωργία και την οικονομία, εισοδηματική ισότητα και μείωση της φτώχειας.

    Η απασχόληση των γυναικών και η συμμετοχή τους στη γεωργία βελτιώνονται.

    Η στήριξη των στρατηγικών σχεδίων για την ΚΓΠ κατανέμεται πιο δίκαια.

    Η φτώχεια στις αγροτικές περιοχές μειώνεται.

    Βελτίωση της ανταπόκρισης της γεωργίας της Ένωσης στις απαιτήσεις της κοινωνίας όσον αφορά τα τρόφιμα και την υγεία, μεταξύ άλλων για ασφαλή και θρεπτικά τρόφιμα υψηλής ποιότητας που παράγονται με βιώσιμο τρόπο, για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων, καθώς και για τη βελτίωση της καλής διαβίωσης των ζώων και την καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής

    Ποιότητα και ασφάλεια των τροφίμων

    Με βάση την προώθηση συστημάτων ποιότητας, την προώθηση της καλής διαβίωσης των ζώων και την καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής.

    Η αξία της παραγωγής που διατίθεται στο εμπόριο βάσει συστημάτων ποιότητας αυξάνεται.

    Η καλή διαβίωση των ζώων βελτιώνεται και η χρήση αντιμικροβιακών ουσιών μειώνεται.

    Εκσυγχρονισμός του τομέα με την προώθηση και την ανταλλαγή γνώσεων, καινοτομίας και ψηφιοποίησης στη γεωργία και τις αγροτικές περιοχές και με την ενθάρρυνση της υιοθέτησής τους από τους γεωργούς, μέσω της βελτιωμένης πρόσβασης στην έρευνα, την καινοτομία, την ανταλλαγή γνώσεων και την κατάρτιση

    Σύστημα γνώσης και καινοτομίας στη γεωργία (AKIS) και ψηφιακή στρατηγική

    Με βάση τη στήριξη των στρατηγικών δράσεων του AKIS, των παρεμβάσεων που σχετίζονται με το AKIS, καθώς και της ψηφιακής στρατηγικής και του αντικτύπου τους στην υιοθέτηση της καινοτομίας από τους γεωργούς.

    Ολοένα και περισσότεροι γεωργοί συμμετέχουν σε προγράμματα κατάρτισης και/ή χρησιμοποιούν γεωργικές συμβουλευτικές υπηρεσίες.

    Οι γεωργοί αλλάζουν γεωργικές πρακτικές μετά τη συμμετοχή τους σε προγράμματα κατάρτισης και/ή τη χρήση γεωργικών συμβουλευτικών υπηρεσιών.

    Ολοένα και περισσότεροι γεωργοί λαμβάνουν στήριξη για την ψηφιακή γεωργική τεχνολογία μέσω των στρατηγικών σχεδίων για την ΚΓΠ.

    Οι δαπάνες των στρατηγικών σχεδίων για την ΚΓΠ με σκοπό τη στήριξη της δημιουργίας καινοτομίας και της ανταλλαγής γνώσεων αυξάνονται.


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

    ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 4 ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

    1.   Στόχοι και ανάγκες

    Δήλωση των στόχων του σχεδίου αξιολόγησης και των αναγκών που σχετίζονται με την αξιολόγηση, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι εκτελούνται επαρκείς και κατάλληλες δραστηριότητες αξιολόγησης, ειδικότερα για την παροχή των πληροφοριών που είναι απαραίτητες για τη διαχείριση του προγράμματος, για την παροχή τεκμηρίωσης για την επόμενη περίοδο προγραμματισμού πολιτικής και για τη διασφάλιση της διαθεσιμότητας των δεδομένων που απαιτούνται για την αξιολόγηση των στρατηγικών σχεδίων για την ΚΓΠ.

    2.   Διακυβέρνηση και συντονισμός

    Σύντομη περιγραφή των ρυθμίσεων παρακολούθησης και αξιολόγησης για το στρατηγικό σχέδιο για την ΚΓΠ, στην οποία προσδιορίζονται οι βασικοί εμπλεκόμενοι φορείς και οι αρμοδιότητές τους.

    3.   Χαρτογράφηση των συμφεροντούχων

    Σύντομη περιγραφή των σχετικών συμφεροντούχων που αναφέρονται στο άρθρο 4 παράγραφος 2 και των αναγκών τους σε σχέση με τις δραστηριότητες αξιολόγησης και, κατά περίπτωση, τη δημιουργία ικανοτήτων.

    4.   Χρονοδιάγραμμα

    Ενδεικτικός προγραμματισμός των αξιολογήσεων και των μελετών υποστήριξης των αξιολογήσεων που πρέπει να διενεργηθούν κατά τη διάρκεια του κύκλου προγραμματισμού, καθώς και αιτιολόγηση των επιλογών που έγιναν, συμπεριλαμβανομένων των εξής:

    α)

    αξιολογήσεων για την εκτίμηση της συμβολής των στρατηγικών σχεδίων για την ΚΓΠ στους στόχους της ΚΓΠ, οι οποίες πρέπει να διενεργούνται κατά τη διάρκεια της υλοποίησης του στρατηγικού σχεδίου για την ΚΓΠ·

    β)

    κατά περίπτωση, αξιολογήσεων για την εκτίμηση συγκεκριμένων θεμάτων που αναφέρονται στο άρθρο 2 στοιχείο ε)·

    γ)

    μελετών υποστήριξης και άλλων ερευνητικών και αναλυτικών δραστηριοτήτων για αξιολογήσεις.

    5.   Δεδομένα και πληροφορίες

    Σύντομη περιγραφή των ρυθμίσεων που αναφέρονται στο άρθρο 7 παράγραφος 2 για τη διασφάλιση της διαθεσιμότητας δεδομένων με σκοπό την παρακολούθηση και την αξιολόγηση, συμπεριλαμβανομένου του προσδιορισμού των βασικών πηγών δεδομένων που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν, των θεσμικών ρυθμίσεων για την παροχή δεδομένων και των ρυθμίσεων για τον έλεγχο της ποιότητας των δεδομένων. Η εν λόγω ενότητα θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει τον εντοπισμό ελλείψεων δεδομένων και τον προσδιορισμό δράσεων για την αντιμετώπιση των ελλείψεων αυτών, συμπεριλαμβανομένης της έγκαιρης λειτουργίας των συστημάτων δεδομένων.

    6.   Επικοινωνία και παρακολούθηση

    Περιγραφή του τρόπου με τον οποίο τα πορίσματα των αξιολογήσεων θα κοινοποιούνται σε στοχευμένους αποδέκτες, συμπεριλαμβανομένης περιγραφής των μηχανισμών που έχουν δημιουργηθεί για την παρακολούθηση και τη χρήση των αποτελεσμάτων των αξιολογήσεων.

    7.   Πόροι, τεχνική υποστήριξη και δημιουργία ικανοτήτων

    Περιγραφή των πόρων που απαιτούνται και προβλέπονται για την υλοποίηση του σχεδίου αξιολόγησης, στην οποία επισημαίνονται οι ανάγκες σε διοικητική ικανότητα, δεδομένα, χρηματοδοτικούς πόρους και τεχνολογία των πληροφοριών.

    Περιγραφή της υλοποίησης της στήριξης του προγράμματος που αναφέρεται στο άρθρο 7 παράγραφοι 3 και 4, συμπεριλαμβανομένων δραστηριοτήτων τεχνικής υποστήριξης και δημιουργίας ικανοτήτων που πραγματοποιούνται για να διασφαλιστεί η δυνατότητα πλήρους εφαρμογής του σχεδίου αξιολόγησης, καθώς και προγραμματισμένης στήριξης προς τις ΟΤΔ για την αξιολόγηση των στρατηγικών τοπικής ανάπτυξης.


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III

    ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 6 ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

    Κωδικός δείκτη  (1)

    Ονομασία δείκτη

    I.2

    Μείωση των εισοδηματικών ανισοτήτων: Εξέλιξη του γεωργικού εισοδήματος σε σύγκριση με τη γενική οικονομία

    I.3

    Μείωση της μεταβλητότητας του γεωργικού εισοδήματος: Εξέλιξη του γεωργικού εισοδήματος

    I.4

    Στήριξη του βιώσιμου γεωργικού εισοδήματος: Εξέλιξη του επιπέδου του γεωργικού εισοδήματος ανά είδος γεωργίας (σε σύγκριση με τον μέσο όρο στη γεωργία)

    I.5

    Συμβολή στην εδαφική ισορροπία: Εξέλιξη του γεωργικού εισοδήματος σε περιοχές με φυσικούς περιορισμούς (σε σύγκριση με τον μέσο όρο)

    I.10

    Συμβολή στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής: Εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που προέρχονται από τη γεωργία

    I.12

    Αύξηση της βιώσιμης ενέργειας στη γεωργία: Βιώσιμη παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας από τη γεωργία και τη δασοκομία

    I.14

    Βελτίωση της ποιότητας του αέρα: Εκπομπές αμμωνίας από τη γεωργία

    I.15

    Βελτίωση της ποιότητας των υδάτων: Ακαθάριστο ισοζύγιο θρεπτικών ουσιών στη γεωργική γη

    I.26

    Μια πιο δίκαιη ΚΓΠ: Κατανομή της στήριξης στο πλαίσιο της ΚΓΠ


    (1)  Παράρτημα I του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115.


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV

    ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 9 ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3 ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 10 ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

    Υποβολή αναλυτικών δεδομένων σχετικά με τις παρεμβάσεις

    1.

    Κατά την υποβολή δεδομένων για την παρακολούθηση και την αξιολόγηση των παρεμβάσεων που αναφέρονται στο άρθρο 8 στοιχείο α) του παρόντος κανονισμού, τα κράτη μέλη εφαρμόζουν τις μεθόδους υπολογισμού για τους δείκτες εκροών και αποτελεσμάτων που καθορίζονται στον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2021/2290, καθώς και τα εξής:

    α)

    η αξία της εκροής που παράγεται από μια παρέμβαση υποβάλλεται στο πλαίσιο των σχετικών μεταβλητών παρακολούθησης που ορίζονται στο σημείο 2 του παρόντος παραρτήματος·

    β)

    η αξία της εκροής που παράγεται από μια παρέμβαση υποβάλλεται επίσης στο πλαίσιο των μεταβλητών αποτελεσμάτων, που ορίζονται στο σημείο 3 του παρόντος παραρτήματος, για τους δείκτες αποτελεσμάτων που καθορίζονται στο παράρτημα I του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115, τους οποίους επιλέγουν τα κράτη μέλη στο στρατηγικό τους σχέδιο για την ΚΓΠ (στο εξής: σχετικοί δείκτες αποτελεσμάτων)·

    γ)

    η αξία της εκροής που συμβάλλει στον υπολογισμό του αριθμητή των δεικτών αποτελεσμάτων υποβάλλεται στο σύνολό της από την πρώτη πληρωμή [εξαιρουμένων των προκαταβολών που αναφέρονται στο άρθρο 32 παράγραφος 4 στοιχείο α), στο άρθρο 32 παράγραφος 5 και στο άρθρο 44 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116].

    2.

    Τα κράτη μέλη παρέχουν τον ακόλουθο κατάλογο μεταβλητών παρακολούθησης, ανά παρέμβαση για κάθε δικαιούχο, σύμφωνα με τον ειδικό σχεδιασμό των παρεμβάσεων και τη λογική παρέμβασής τους:

    α)

    μεταβλητές παρακολούθησης για την υποβολή διοικητικών πληροφοριών (M010 έως M040)

    i)

    M010: κωδικός οργανισμού πληρωμών

    Στο πεδίο αυτό αναφέρεται ο μοναδικός κωδικός του οργανισμού πληρωμών. Αντιστοιχεί στο ειδικό τμήμα ή στον ειδικό φορέα ενός κράτους μέλους που έχει την αρμοδιότητα για τη διαχείριση και τον έλεγχο των δαπανών του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Εγγυήσεων (ΕΓΤΕ) και του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ).

    ii)

    M020: μοναδικός κωδικός για την αίτηση ενίσχυσης ή την αίτηση πληρωμής για παρέμβαση

    Στο πεδίο αυτό αναφέρεται ο μοναδικός κωδικός ανά αίτηση ενίσχυσης για τις παρεμβάσεις που καλύπτονται από το ολοκληρωμένο σύστημα και την αίτηση πληρωμής για τις άλλες παρεμβάσεις.

    iii)

    M030: μοναδικός αναγνωριστικός κωδικός δικαιούχου

    Στο πεδίο αυτό αναφέρεται ο μοναδικός αναγνωριστικός κωδικός δικαιούχου για όλους τους δικαιούχους της ΚΓΠ, ο οποίος χορηγείται σε κάθε αιτούντα σε επίπεδο κράτους μέλους. Ο μοναδικός αναγνωριστικός κωδικός δικαιούχου δεν περιέχει προσωπικές πληροφορίες. Ο αναγνωριστικός κωδικός παραμένει αμετάβλητος με την πάροδο των ετών.

    iv)

    M040: κωδικός προϋπολογισμού

    Στο πεδίο αυτό αναφέρονται τα 25 πρώτα ψηφία του κωδικού του προϋπολογισμού, ο οποίος περιλαμβάνει την ονοματολογία του προϋπολογισμού, τον τύπο παρέμβασης, τον τομέα και τον υποτομέα, τον δείκτη εκροών, την παρέμβαση, το μοναδιαίο ποσό, τη μείωση της πληρωμής ή του ποσοστού συνεισφοράς και το ημερολογιακό έτος.

    β)

    Μεταβλητές παρακολούθησης για την υποβολή των ποσών που δαπανήθηκαν (M050 έως M070)

    i)

    M050: συνολικό ποσό που καταβλήθηκε (ενωσιακά κονδύλια)

    Στο πεδίο αυτό αναφέρεται το συνολικό ποσό της στήριξης του ΕΓΤΕ ή του ΕΓΤΑΑ που καταβλήθηκε σε ευρώ για την αίτηση, ανά μοναδιαίο ποσό.

    ii)

    M060: συνολικές δημόσιες δαπάνες

    Στο πεδίο αυτό αναφέρεται το συνολικό ποσό της δημόσιας στήριξης που καταβλήθηκε σε ευρώ για την αίτηση, ανά μοναδιαίο ποσό, συμπεριλαμβανομένης της εθνικής συνεισφοράς και εξαιρουμένης της πρόσθετης εθνικής χρηματοδότησης που αναφέρεται στο άρθρο 115 παράγραφος 5 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115 («πρόσθετη εθνική χρηματοδότηση»).

    iii)

    M070: συνολική πρόσθετη εθνική χρηματοδότηση

    Στο πεδίο αυτό αναφέρεται το συνολικό ποσό της πρόσθετης εθνικής χρηματοδότησης που καταβλήθηκε σε ευρώ για την αίτηση.

    Τα δαπανηθέντα ποσά που αναφέρονται στα σημεία i), ii) και iii) υποβάλλονται σε ευρώ πριν από την επιβολή κυρώσεων και ποινών.

    γ)

    Μεταβλητές παρακολούθησης για την υποβολή της επιλέξιμης και προσδιορισθείσας έκτασης (M080 έως M095)

    i)

    M080: αριθμός εκταρίων επιλέξιμης έκτασης που προσδιορίστηκε πριν από την εφαρμογή των ορίων, εκτός της δασοκομίας

    Στο πεδίο αυτό αναφέρεται η επιλέξιμη έκταση (εκτός της δασοκομίας) στο σύνολό της που προσδιορίστηκε έπειτα από ελέγχους και πριν από την εφαρμογή των δικαιωμάτων ενίσχυσης ή των ανώτατων ορίων.

    ii)

    M085: αριθμός εκταρίων επιλέξιμης δασικής έκτασης που προσδιορίστηκε πριν από την εφαρμογή των ορίων

    Στο πεδίο αυτό αναφέρεται η επιλέξιμη δασική έκταση στο σύνολό της που προσδιορίστηκε έπειτα από ελέγχους και πριν από την εφαρμογή των δικαιωμάτων ενίσχυσης ή των ανώτατων ορίων.

    iii)

    M090: αριθμός εκταρίων επιλέξιμης έκτασης εκτός της δασοκομίας

    Όσον αφορά τις παρεμβάσεις για τις οποίες καταβλήθηκε ενίσχυση σε εκτάρια, στο πεδίο αυτό αναφέρεται η επιλέξιμη έκταση (εκτός της δασοκομίας) στο σύνολό της που προσδιορίζεται έπειτα από ελέγχους και μετά την εφαρμογή των δικαιωμάτων ενίσχυσης ή των ανώτατων ορίων.

    Όσον αφορά τις παρεμβάσεις σε εκτάσεις για τις οποίες καταβλήθηκε ενίσχυση σε μονάδες άλλες εκτός των εκταρίων, κατά περίπτωση, στο πεδίο αναφέρεται ο αριθμός των εκταρίων (εκτός της δασοκομίας) που υποστηρίχθηκαν από τις παρεμβάσεις.

    iv)

    M095: αριθμός εκταρίων επιλέξιμης δασικής έκτασης που προσδιορίστηκε μετά την εφαρμογή των ορίων

    Στο πεδίο αυτό αναφέρεται η επιλέξιμη δασική έκταση στο σύνολό της που προσδιορίστηκε έπειτα από ελέγχους και μετά την εφαρμογή των δικαιωμάτων ενίσχυσης ή των ανώτατων ορίων.

    Όσον αφορά τις δασοκομικές παρεμβάσεις για τις οποίες καταβλήθηκε ενίσχυση σε μονάδες άλλες εκτός των εκταρίων, κατά περίπτωση, στο πεδίο αναφέρεται ο αριθμός των εκταρίων που υποστηρίχθηκαν από τις παρεμβάσεις.

    Οι τιμές εκροών που αναφέρονται στα σημεία i) έως iv) υποβάλλονται πάντοτε στο σύνολό τους. Για τις παρεμβάσεις που καλύπτονται από το ολοκληρωμένο σύστημα, οι εκροές υποβάλλονται στο σύνολό τους κατά το έτος Ν σε σχέση με τις παρεμβάσεις για τις οποίες υποβλήθηκε αίτηση το έτος N-2.

    δ)

    Μεταβλητές παρακολούθησης για την υποβολή των μονάδων για τις οποίες καταβλήθηκε ενίσχυση (M100 έως M160)

    i)

    M100: αριθμός εκταρίων επιλέξιμης έκτασης για την οποία καταβλήθηκε ενίσχυση

    Στο πεδίο αυτό αναφέρεται η έκταση για την οποία καταβλήθηκε ενίσχυση, ανεξάρτητα από τον χαρακτήρα της έκτασης (δηλαδή δασικό ή όχι).

    ii)

    M110: αριθμός κεφαλών ζώων για τα οποία καταβλήθηκε ενίσχυση

    iii)

    M120: αριθμός μονάδων ζωικού κεφαλαίου για τις οποίες καταβλήθηκε ενίσχυση

    iv)

    M130: αριθμός πράξεων για τις οποίες καταβλήθηκε ενίσχυση

    Στο πεδίο αυτό αναφέρεται ο αριθμός των πράξεων, όπως ορίζονται στο άρθρο 3 σημείο 4) του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115, οι οποίες υποστηρίζονται από την ΚΓΠ. Καλύπτει τις παρεμβάσεις για τις οποίες καταβλήθηκε ενίσχυση ανά πράξη.

    v)

    M140: αριθμός γεωργικών εκμεταλλεύσεων που λαμβάνουν στήριξη

    Στο πεδίο αυτό αναφέρεται ο αριθμός των γεωργικών εκμεταλλεύσεων που επωφελούνται από τη σχετική στήριξη της ΚΓΠ, όταν αυτή καταβάλλεται ως κατ’ αποκοπή ποσό.

    vi)

    M150: αριθμός ταμείων αλληλοβοήθειας για τα οποία καταβλήθηκε ενίσχυση

    Στο πεδίο αυτό αναφέρονται πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των ταμείων αλληλοβοήθειας, όπως ορίζονται στο άρθρο 3 σημείο 11) του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115, τα οποία καλύπτονται από τη στήριξη για τη διαχείριση κινδύνων που αναφέρεται στο άρθρο 76 του εν λόγω κανονισμού.

    vii)

    M160: αριθμός άλλων μονάδων για τις οποίες καταβλήθηκε ενίσχυση – μονάδα μέτρησης

    viii)

    M161: αριθμός άλλων μονάδων για τις οποίες καταβλήθηκε ενίσχυση – παραγόμενη εκροή

    Στα πεδία των σημείων vii) και viii) αναφέρονται πληροφορίες σχετικά με τις εκροές που παράγονται από παρεμβάσεις οι οποίες βασίζονται σε άλλες μονάδες μέτρησης εκτός από εκείνες που απαριθμούνται στα σημεία i) έως vi). Για κάθε άλλη μονάδα για την οποία καταβλήθηκε ενίσχυση, τα κράτη μέλη υποβάλλουν σε δύο χωριστά πεδία τη μονάδα μέτρησης (M160) και την παραγόμενη εκροή (M161).

    Οι τιμές εκροών για τις μονάδες για τις οποίες καταβλήθηκε ενίσχυση έπειτα από ελέγχους και μετά την εφαρμογή των ανώτατων ορίων που αναφέρονται στα σημεία i έως viii) υποβάλλονται ως ποσοστό των δαπανών που όντως καταβλήθηκαν σε σχέση με τις συνολικές δαπάνες που δεσμεύτηκαν για την εν λόγω εκροή κατά το σχετικό γεωργικό οικονομικό έτος. Κατά το γεωργικό οικονομικό έτος κατά το οποίο πραγματοποιείται η τελική πληρωμή, η αξία της εκροής αντιστοιχεί στο υπόλοιπο.

    ε)

    Μεταβλητές παρακολούθησης μέσω των οποίων αναφέρεται αν πληρούται μια προϋπόθεση (M170 έως M210)

    i)

    M170: επένδυση συνεπαγόμενη καθαρή αύξηση της αρδευόμενης έκτασης

    Στο πεδίο αυτό αναφέρονται πληροφορίες σχετικά με το αν η παρέμβαση αφορά επένδυση συνεπαγόμενη καθαρή αύξηση της αρδευόμενης έκτασης (συμπεριλαμβανομένων επενδύσεων σε νέες αρδευτικές εγκαταστάσεις ή υποδομές και της δημιουργίας ή επέκτασης ταμιευτήρα) σύμφωνα με το άρθρο 74 παράγραφοι 6 και 7 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115.

    ii)

    M180: επένδυση συνεπαγόμενη βελτίωση των υφιστάμενων αρδευτικών εγκαταστάσεων

    Στο πεδίο αυτό αναφέρονται πληροφορίες σχετικά με το αν η παρέμβαση αφορά τη βελτίωση υφιστάμενων αρδευτικών εγκαταστάσεων ή στοιχείου αρδευτικής υποδομής σύμφωνα με το άρθρο 74 παράγραφος 4 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115.

    iii)

    M190: επένδυση στη χρήση υδάτων από ανάκτηση

    Στο πεδίο αυτό αναφέρονται πληροφορίες σχετικά με το αν η παρέμβαση αφορά επένδυση στη χρήση νερού από ανάκτηση ως εναλλακτική παροχή νερού σύμφωνα με το άρθρο 74 παράγραφος 5 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115·

    iv)

    M200: επένδυση στην ευρυζωνικότητα

    Στο πεδίο αυτό αναφέρονται πληροφορίες σχετικά με το αν η παρέμβαση αποσκοπούσε στη βελτίωση της πρόσβασης στην ευρυζωνικότητα.

    v)

    M210: επένδυση σε βιομεθάνιο

    Στο πεδίο αυτό αναφέρονται πληροφορίες σχετικά με το αν η παρέμβαση αφορά εγκατεστημένη δυναμικότητα παραγωγής βιομεθανίου.

    3.

    Τα κράτη μέλη αναφέρουν τη συμβολή των τιμών εκροών στον αριθμητή των σχετικών δεικτών αποτελεσμάτων που ορίζονται στο παράρτημα I του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115, χρησιμοποιώντας τις ακόλουθες μεταβλητές αποτελεσμάτων:

    α)

    μεταβλητές αποτελεσμάτων R001, R002, R003, R004, R005, R009, R010, R012, R013, R014, R015, R016, R017, R018, R019, R020, R021, R022, R023, R024, R025, R026, R027, R028, R029, R030, R031, R032, R033, R034, R035, R036, R037, R038, R039, R040, R041, R042, R043 και R044 που αντιστοιχούν στους δείκτες αποτελεσμάτων R.1, R.2, R.3, R4, R.5, R.9, R.10, R.12, R.13, R.14, R.15, R.16, R.17, R.18, R.19, R.20, R.21, R.22, R.23, R.24, R.25, R.26, R.27, R.28, R.29, R.30, R.31, R.32, R.33, R.34, R.35, R.36, R.37, R.38, R.39, R.40, R.41, R.42, R.43 και R.44.

    Στα πεδία αυτά αναφέρεται στο σύνολό της η τιμή των εκροών που παράγονται από μια πράξη για τον υπολογισμό των ειδικών δεικτών αποτελεσμάτων·

    β)

    για τη μεταβλητή αποτελεσμάτων R017, η οποία συμβάλλει στον δείκτη αποτελεσμάτων R.17 (δασωμένες εκτάσεις), τα κράτη μέλη αναφέρουν την κατανομή για τον υπολογισμό του δείκτη αποτελεσμάτων, ως εξής:

    i)

    R117: δασωμένες εκτάσεις·

    ii)

    R217: αποκατασταθείσες εκτάσεις·

    iii)

    R317: γεωργοδασικές εκτάσεις·

    iv)

    R417: φυτευμένα δασικά χαρακτηριστικά τοπίου.

    Στα πεδία των σημείων i), ii) και iii) αναφέρεται η έκταση για την οποία χορηγήθηκε στήριξη, ενώ στο πεδίο αυτό αναφέρεται η εκτιμώμενη έκταση που έχει πράγματι φυτευτεί με δασικά χαρακτηριστικά τοπίου·

    γ)

    για τη μεταβλητή αποτελεσμάτων R043, η οποία συμβάλλει στον δείκτη αποτελεσμάτων R.43 (περιορισμός της χρήσης αντιμικροβιακών), τα κράτη μέλη αναφέρουν την κατανομή για τον υπολογισμό του δείκτη αποτελεσμάτων, ως εξής:

    i)

    R143: αριθμός μονάδων ζωικού κεφαλαίου χοίρων·

    ii)

    R243: αριθμός μονάδων ζωικού κεφαλαίου βοοειδών·

    iii)

    R343: αριθμός μονάδων ζωικού κεφαλαίου πουλερικών·

    iv)

    R443: αριθμός μονάδων ζωικού κεφαλαίου αιγοπροβάτων·

    v)

    R543: αριθμός άλλων μονάδων ζωικού κεφαλαίου·

    δ)

    για τη μεταβλητή αποτελεσμάτων R044, η οποία συμβάλλει στον δείκτη αποτελεσμάτων R.44 (βελτίωση της καλής διαβίωσης των ζώων), τα κράτη μέλη αναφέρουν την κατανομή για τον υπολογισμό του δείκτη αποτελεσμάτων, ως εξής:

    i)

    R144: αριθμός μονάδων ζωικού κεφαλαίου χοίρων·

    ii)

    R244: αριθμός μονάδων ζωικού κεφαλαίου βοοειδών·

    iii)

    R344: αριθμός μονάδων ζωικού κεφαλαίου πουλερικών·

    iv)

    R444: αριθμός μονάδων ζωικού κεφαλαίου αιγοπροβάτων·

    v)

    R544: αριθμός άλλων μονάδων ζωικού κεφαλαίου.

    Υποβολή δεδομένων σχετικά με τους δικαιούχους

    4.

    Τα κράτη μέλη παρέχουν τις κάτωθι μεταβλητές δικαιούχων, σύμφωνα με τον ειδικό σχεδιασμό των παρεμβάσεων και τη λογική παρέμβασής τους:

    α)

    B010: μοναδικός αναγνωριστικός κωδικός δικαιούχου

    Στο πεδίο αυτό αναφέρεται ο ίδιος μοναδικός αναγνωριστικός κωδικός δικαιούχου που χρησιμοποιείται για τα δεδομένα σχετικά με τις παρεμβάσεις στη μεταβλητή παρακολούθησης M030 που αναφέρεται στο σημείο 2 στοιχείο α) σημείο iii) του παρόντος παραρτήματος.

    β)

    B020: φύλο

    Στο πεδίο αυτό αναφέρονται πληροφορίες σχετικά με το φύλο του δικαιούχου.

    Σε περίπτωση που ο δικαιούχος είναι ομάδα φυσικών προσώπων, νομικό πρόσωπο ή ομάδα νομικών προσώπων, αναφέρεται το φύλο του/των βασικού/-ών διαχειριστή/-ών της εκμετάλλευσης. Ως «βασικός διαχειριστής» νοείται το πρόσωπο που έχει αρμοδιότητες λήψης αποφάσεων σε σχέση με τις γεωργικές δραστηριότητες που εκτελούνται στην εκμετάλλευση και το οποίο απολαμβάνει τα οφέλη και αναλαμβάνει τους οικονομικούς κινδύνους που συνδέονται με τις εν λόγω δραστηριότητες.

    Τα κράτη μέλη μπορούν να παράσχουν συμπληρωματικά επεξηγηματικά δεδομένα σχετικά με το ποσοστό των διαχειριστικών αρμοδιοτήτων που ασκούνται ανά κατηγορία φύλου·

    γ)

    B030: γεωργός νεαρής ηλικίας

    Στο πεδίο αυτό αναφέρονται πληροφορίες σχετικά με το αν ο δικαιούχος είναι γεωργός νεαρής ηλικίας, δηλαδή αν είναι κάτω από το όριο ηλικίας που καθορίζεται από τα κράτη μέλη στα στρατηγικά τους σχέδια για την ΚΓΠ σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 6 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115.

    Τα κράτη μέλη παρέχουν τις πληροφορίες αυτές για όλους τους δικαιούχους που είναι φυσικά πρόσωπα. Όταν πρόκειται για ομάδες φυσικών προσώπων ή νομικές οντότητες, οι πληροφορίες παρέχονται μόνο για τους δικαιούχους στους οποίους χορηγείται στήριξη για την ανανέωση των γενεών σύμφωνα με το άρθρο 30, το άρθρο 75 παράγραφος 2 στοιχείο α) και το άρθρο 77 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115.

    δ)

    B040: γεωγραφική θέση – δήμος

    Στο πεδίο αυτό αναφέρεται ο κωδικός τοπικής διοικητικής μονάδας του δήμου στον οποίο βρίσκεται το σύνολο ή το μεγαλύτερο μέρος της έκτασης του δικαιούχου ή στον οποίο βρίσκεται το κύριο κτίριο της εκμετάλλευσης.

    ε)

    B050: περιοχή με φυσικούς ή άλλους ειδικούς περιορισμούς

    Στο πεδίο αυτό αναφέρεται αν η εκμετάλλευση βρίσκεται σε περιοχή με φυσικούς ή άλλους ειδικούς περιορισμούς, όπως αναφέρεται στο άρθρο 71 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115.

    Η εκμετάλλευση ταξινομείται ως ευρισκόμενη σε περιοχή με φυσικούς ή άλλους ειδικούς περιορισμούς όταν το σύνολο ή το μεγαλύτερο μέρος της έκτασης του δικαιούχου ή το κύριο κτίριο της εκμετάλλευσης βρίσκεται σε περιοχή με φυσικούς ή άλλους ειδικούς περιορισμούς. Όταν ένας δικαιούχος λαμβάνει στήριξη δυνάμει του άρθρου 71 του εν λόγω κανονισμού, η εκμετάλλευσή του ταξινομείται ως ευρισκόμενη σε περιοχή με φυσικούς ή άλλους ειδικούς περιορισμούς.

    στ)

    B060: ζώνη ευπρόσβλητη σε νιτρορύπανση

    Στο πεδίο αυτό αναφέρεται αν η εκμετάλλευση βρίσκεται σε ζώνη ευπρόσβλητη σε νιτρορύπανση, όπως ορίζεται βάσει της οδηγίας 91/676/ΕΟΚ του Συμβουλίου (1). Οι εκμεταλλεύσεις ταξινομούνται ως ευρισκόμενες σε ζώνη ευπρόσβλητη σε νιτρορύπανση όταν το σύνολο ή το μεγαλύτερο μέρος της έκτασης του δικαιούχου ή το κύριο κτίριο της εκμετάλλευσης βρίσκεται σε ζώνη ευπρόσβλητη σε νιτρορύπανση.

    ζ)

    B070: χαρακτηριστικά της θέσης της εκμετάλλευσης σε σχέδιο διαχείρισης λεκάνης απορροής ποταμού

    Στο πεδίο αυτό αναφέρεται αν η εκμετάλλευση βρίσκεται σε περιοχή που περιλαμβάνεται σε σχέδιο διαχείρισης λεκάνης απορροής ποταμού, όπως αναφέρεται στο άρθρο 72 παράγραφος 3 στοιχείο γ) του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115. Οι εκμεταλλεύσεις ταξινομούνται ως ευρισκόμενες σε περιοχή που περιλαμβάνεται σε σχέδιο διαχείρισης λεκάνης απορροής ποταμού όταν το σύνολο ή το μεγαλύτερο μέρος της έκτασης του δικαιούχου ή το κύριο κτίριο της εκμετάλλευσης βρίσκεται σε περιοχή που περιλαμβάνεται σε σχέδιο διαχείρισης λεκάνης απορροής ποταμού.

    η)

    B080: περιοχή Natura 2000

    Στο πεδίο αυτό αναφέρεται αν η εκμετάλλευση βρίσκεται σε περιοχή Natura 2000, όπως αναφέρεται στο άρθρο 72 παράγραφος 3 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115. Οι εκμεταλλεύσεις ταξινομούνται ως ευρισκόμενες σε περιοχή Natura 2000 όταν το σύνολο ή το μεγαλύτερο μέρος της έκτασης του δικαιούχου ή το κύριο κτίριο της εκμετάλλευσης βρίσκεται σε περιοχή Natura 2000.

    Τα κράτη μέλη μπορούν να παράσχουν συμπληρωματικά επεξηγηματικά δεδομένα σχετικά με το ποσοστό της έκτασης της εκμετάλλευσης που βρίσκεται σε περιοχή Natura 2000·

    θ)

    B090: εκμεταλλεύσεις βιολογικής γεωργίας

    Στο πεδίο αυτό αναφέρεται αν στην εκμετάλλευση εφαρμόζονται βιολογικές μέθοδοι καλλιέργειας, όπως ορίζεται στον κανονισμό (ΕΕ) 2018/848 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (2), αν εφαρμόζονται εν μέρει βιολογικές μέθοδοι καλλιέργειας ή αν δεν εφαρμόζονται βιολογικές μέθοδοι καλλιέργειας.

    Η εκμετάλλευση ταξινομείται ως εκμετάλλευση όπου εφαρμόζονται βιολογικές μέθοδοι καλλιέργειας όταν στο σύνολο ή στο μεγαλύτερο μέρος της έκτασης του δικαιούχου (> 50 % της συνολικής έκτασης) εφαρμόζονται βιολογικές μέθοδοι καλλιέργειας και ως εκμετάλλευση όπου εφαρμόζονται εν μέρει βιολογικές μέθοδοι καλλιέργειας όταν μόνο στο μικρότερο μέρος της έκτασης του δικαιούχου (< 50 % της συνολικής έκτασης) εφαρμόζονται βιολογικές μέθοδοι καλλιέργειας.

    ι)

    B100: αριθμός εκταρίων αρόσιμης γης που δηλώθηκε

    Στο πεδίο αυτό αναφέρεται ο συνολικός αριθμός εκταρίων αρόσιμης γης, όπως ορίζεται από τα κράτη μέλη στα στρατηγικά τους σχέδια για την ΚΓΠ σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 3 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115.

    ια)

    B110: αριθμός εκταρίων μόνιμων λειμώνων που δηλώθηκαν

    Στο πεδίο αυτό αναφέρεται ο συνολικός αριθμός εκταρίων μόνιμων λειμώνων, όπως ορίζεται από τα κράτη μέλη στα στρατηγικά τους σχέδια για την ΚΓΠ σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 3 στοιχείο γ) του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115.

    ιβ)

    B120: αριθμός εκταρίων μόνιμων καλλιεργειών που δηλώθηκαν

    Στο πεδίο αυτό αναφέρεται ο συνολικός αριθμός εκταρίων μόνιμων καλλιεργειών, όπως ορίζεται από τα κράτη μέλη στα στρατηγικά τους σχέδια για την ΚΓΠ σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 3 στοιχείο β) του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115.

    ιγ)

    B130: αριθμός εκταρίων άλλων εκτάσεων που είναι επιλέξιμες για άμεσες ενισχύσεις

    Στο πεδίο αυτό αναφέρεται ο συνολικός αριθμός εκταρίων στα οποία δεν ασκείται γεωργική δραστηριότητα, αλλά τα οποία εξακολουθούν να είναι επιλέξιμα για άμεσες ενισχύσεις σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 4 στοιχείο γ) του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115.

    ιδ)

    B141: ΚΓΠΚ 2 — αριθμός εκταρίων υγροτόπων και τυρφώνων — μόνιμοι λειμώνες

    Στο πεδίο αυτό αναφέρεται ο συνολικός αριθμός εκταρίων μόνιμων λειμώνων σε υγροτόπους και τυρφώνες που υπόκεινται στο ΚΓΠΚ 2, όπως ορίζεται στο παράρτημα III του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115.

    ιε)

    B142: ΚΓΠΚ 2 — αριθμός εκταρίων υγροτόπων και τυρφώνων — αρόσιμη γη

    Στο πεδίο αυτό αναφέρεται ο συνολικός αριθμός εκταρίων αρόσιμης γης σε υγροτόπους και τυρφώνες που υπόκεινται στο ΚΓΠΚ 2.

    ιστ)

    B143: ΚΓΠΚ 2 — αριθμός εκταρίων υγροτόπων και τυρφώνων — μόνιμες καλλιέργειες

    Στο πεδίο αυτό αναφέρεται ο συνολικός αριθμός εκταρίων μόνιμων καλλιεργειών σε υγροτόπους και τυρφώνες που υπόκεινται στο ΚΓΠΚ 2.

    ιζ)

    B150: ΚΓΠΚ 8 — αριθμός εκταρίων που χρησιμοποιούνται για την επίτευξη του ελάχιστου ποσοστού αρόσιμης γης που διατίθεται για μη παραγωγικές περιοχές και χαρακτηριστικά

    Στο πεδίο αυτό αναφέρεται ο συνολικός αριθμός εκταρίων, πριν από την εφαρμογή δυνητικών συντελεστών στάθμισης, που χρησιμοποιούνται για την επίτευξη του ελάχιστου ποσοστού αρόσιμης γης που διατίθεται για μη παραγωγικές περιοχές και χαρακτηριστικά στο πλαίσιο του ΚΓΠΚ 8, όπως ορίζεται στο παράρτημα III του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115. Τα κράτη μέλη παρέχουν ανάλυση της εν λόγω μεταβλητής δικαιούχου ως εξής:

    i)

    B151: ΚΓΠΚ 8 — αριθμός εκταρίων γης υπό αγρανάπαυση·

    ii)

    B152: ΚΓΠΚ 8 — αριθμός εκταρίων θαμνοστοιχιών, μεμονωμένων δέντρων ή συστάδων δένδρων, δενδροστοιχιών·

    iii)

    B153: ΚΓΠΚ 8 — αριθμός εκταρίων παρυφών αγρών, αγροτεμαχίων ή ζωνών ανάσχεσης·

    iv)

    B154: ΚΓΠΚ 8 — αριθμός εκταρίων τάφρων και ρεμάτων·

    v)

    B155: ΚΓΠΚ 8 — αριθμός εκταρίων μικρών λιμνών και μικρών υγροτόπων·

    vi)

    B156: ΚΓΠΚ 8 — αριθμός εκταρίων πέτρινων τοίχων·

    vii)

    B157: ΚΓΠΚ 8 — αριθμός εκταρίων σορών λίθων·

    viii)

    B158: ΚΓΠΚ 8 — αριθμός εκταρίων αναβαθμίδων·

    ix)

    B159: ΚΓΠΚ 8 — αριθμός εκταρίων πολιτιστικών χαρακτηριστικών·

    x)

    B160: ΚΓΠΚ 8 — αριθμός εκταρίων άλλων μη παραγωγικών περιοχών και χαρακτηριστικών·

    xi)

    B161: ΚΓΠΚ 8 — αριθμός εκταρίων εμβόλιμων καλλιεργειών που καλλιεργούνται χωρίς τη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων·

    xii)

    B162: ΚΓΠΚ 8 — αριθμός εκταρίων καλλιεργειών που δεσμεύουν το άζωτο που καλλιεργούνται χωρίς τη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

    ιη)

    B170: ΚΓΠΚ 9 — αριθμός εκταρίων που υπόκεινται σε απαγόρευση μετατροπής ή άροσης

    Στο πεδίο αυτό αναφέρεται ο αριθμός εκταρίων που υπόκεινται σε απαγόρευση μετατροπής ή άροσης των μόνιμων λειμώνων που έχουν χαρακτηριστεί ως περιβαλλοντικά ευαίσθητοι μόνιμοι λειμώνες σε περιοχές Natura 2000 στο πλαίσιο του ΚΓΠΚ 9, όπως ορίζεται στο παράρτημα III του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115. Τα κράτη μέλη παρέχουν τις εξής πληροφορίες:

    i)

    B171: ΚΓΠΚ 9 — αριθμός εκταρίων μόνιμων λειμώνων σε περιοχές Natura 2000·

    ii)

    B172: ΚΓΠΚ 9 — αριθμός εκταρίων που έχουν χαρακτηριστεί ως περιβαλλοντικά ευαίσθητοι μόνιμοι λειμώνες σε περιοχές Natura 2000 που προστατεύονται βάσει του ΚΓΠΚ 9 και δηλώνονται από τους γεωργούς.

    ιθ)

    B180: αριθμός εκταρίων που έχουν χαρακτηριστεί ως περιβαλλοντικά ευαίσθητοι μόνιμοι λειμώνες εκτός περιοχών Natura 2000 που προστατεύονται βάσει των ΚΓΠΚ και δηλώνονται από τους γεωργούς, κατά περίπτωση.


    (1)  Οδηγία 91/676/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 12ης Δεκεμβρίου 1991, για την προστασία των υδάτων από τη νιτρορρύπανση γεωργικής προέλευσης (ΕΕ L 375 της 31.12.1991, σ. 1).

    (2)  Κανονισμός (ΕΕ) 2018/848 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 30ής Μαΐου 2018, για τη βιολογική παραγωγή και την επισήμανση των βιολογικών προϊόντων και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 834/2007 του Συμβουλίου (ΕΕ L 150 της 14.6.2018, σ. 1).


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ V

    ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 12 ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

    Διοικητικές πληροφορίες και πληροφορίες ανά τομέα

    Όσον αφορά παρεμβάσεις σε ορισμένους τομείς που αναφέρονται στον τίτλο III κεφάλαιο III του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115, τα κράτη μέλη υποβάλλουν διοικητικές πληροφορίες και πληροφορίες ανά τομέα χρησιμοποιώντας τα κάτωθι έντυπα:

    1.

    Έντυπο Α.1.

    Το έντυπο αυτό αφορά τον τομέα των οπωροκηπευτικών, τον τομέα της μελισσοκομίας, τον αμπελοοινικό τομέα, τον τομέα του λυκίσκου, τον τομέα του ελαιολάδου και των επιτραπέζιων ελιών και τους άλλους τομείς που αναφέρονται στο άρθρο 42 στοιχεία α) έως στ) του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115 αντίστοιχα, για τους οποίους τα κράτη μέλη υποβάλλουν ετησίως τις παραπομπές (υπερσυνδέσμους) στην εθνική νομοθεσία που θέσπισαν τα κράτη μέλη κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος για την εφαρμογή τομεακών παρεμβάσεων.

    2.

    Έντυπο Α.2.

    Το έντυπο αυτό αφορά τον τομέα των οπωροκηπευτικών, τον τομέα του λυκίσκου, τον τομέα του ελαιολάδου και των επιτραπέζιων ελιών και τους άλλους τομείς. Τα κράτη μέλη υποβάλλουν ετησίως τις εξής πληροφορίες για την αγορά:

    α)

    κατάλογο των διακρατικών οργανώσεων παραγωγών (ΔΟΠ) και των διακρατικών ενώσεων οργανώσεων παραγωγών (ΔΕΟΠ) που έχουν την έδρα τους στα κράτη μέλη·

    β)

    το ποσό των εγκεκριμένων επιχειρησιακών ταμείων με ανάλυση ανά οργάνωση παραγωγών (ΟΠ), ένωση οργανώσεων παραγωγών (ΕΟΠ), ΔΟΠ και ΔΕΟΠ, κατανεμημένο ως εξής:

    i)

    συνολικό ποσό·

    ii)

    ποσό χρηματοδοτικής συνεισφοράς της οργάνωσης·

    iii)

    ποσό ενωσιακής χρηματοδοτικής συνδρομής·

    γ)

    ποσό του τελικού επιχειρησιακού ταμείου με ανάλυση ανά ΟΠ, ΕΟΠ, ΔΟΠ και ΔΕΟΠ, κατανεμημένο ως εξής:

    i)

    συνολικό ποσό·

    ii)

    ποσό χρηματοδοτικής συνεισφοράς της οργάνωσης·

    iii)

    ποσό ενωσιακής χρηματοδοτικής συνδρομής·

    Οι πληροφορίες που αναφέρονται στα στοιχεία α) και γ) υποβάλλονται για το προηγούμενο ημερολογιακό έτος. Οι πληροφορίες που αναφέρονται στο στοιχείο β) υποβάλλονται για το τρέχον ημερολογιακό έτος·

    3.

    Έντυπο Α.3.

    Το έντυπο αυτό αφορά τον τομέα των οπωροκηπευτικών, για τον οποίο τα κράτη μέλη υποβάλλουν ετησίως τις πληροφορίες για την αγορά που σχετίζονται με την εθνική χρηματοδοτική συνδρομή προς τις ΟΠ για το προηγούμενο ημερολογιακό έτος, ως εξής:

    α)

    ποσό που καταβλήθηκε πραγματικά (σε ευρώ ή εθνικό νόμισμα)·

    β)

    κατάλογος των δικαιούχων περιφερειών.

    4.

    Έντυπο Α.4.

    Το έντυπο αυτό αφορά τις πληροφορίες τις οποίες υποβάλλουν ετησίως τα κράτη μέλη στον τομέα της μελισσοκομίας:

    συνολικός αριθμός κυψελών που είναι έτοιμες για διαχείμαση στην επικράτεια των κρατών μελών μεταξύ 1ης Σεπτεμβρίου και 31ης Δεκεμβρίου, ο οποίος καθορίζεται σύμφωνα με καθιερωμένη αξιόπιστη μέθοδο η οποία ορίζεται στα στρατηγικά σχέδια για την ΚΓΠ.

    5.

    Έντυπο Α.5.

    Το έντυπο αυτό αφορά άλλες πληροφορίες για την αγορά τις οποίες υποβάλλουν τα κράτη μέλη ανά διετία στον τομέα της μελισσοκομίας, οι οποίες καλύπτουν το ημερολογιακό έτος που προηγείται της κοινοποίησής τους:

    α)

    συνολικός αριθμός μελισσοκόμων·

    β)

    αριθμός μελισσοκόμων που διαχειρίζονται περισσότερες από 150 κυψέλες·

    γ)

    συνολικός αριθμός κυψελών τις οποίες διαχειρίζονται μελισσοκόμοι με περισσότερες από 150 κυψέλες·

    δ)

    αριθμός μελισσοκόμων που είναι οργανωμένοι σε ενώσεις μελισσοκόμων·

    ε)

    φάσμα τιμών σε ευρώ για το μέλι από διάφορα άνθη στον χώρο παραγωγής·

    στ)

    φάσμα τιμών σε ευρώ για το μέλι από διάφορα άνθη χύμα σε χονδρική πώληση·

    ζ)

    εκτιμώμενο μέσο κόστος παραγωγής σε ευρώ (σταθερό και μεταβλητό) ανά χιλιόγραμμο παραγόμενου μελιού.

    6.

    Έντυπο Α.6.

    Το έντυπο αυτό αφορά άλλες πληροφορίες για την αγορά τις οποίες υποβάλλουν τα κράτη μέλη ανά διετία στον τομέα της μελισσοκομίας, οι οποίες καλύπτουν τα 2 ημερολογιακά έτη που προηγούνται της κοινοποίησής τους:

    α)

    ετήσια εθνική παραγωγή μελιού σε χιλιόγραμμα·

    β)

    εκτιμώμενη μέση ετήσια απόδοση σε χιλιόγραμμα μελιού ανά κυψέλη.

    7.

    Έντυπο Α.7.

    Το έντυπο αυτό αφορά τους άλλους τομείς, για τους οποίους τα κράτη μέλη υποβάλλουν ετησίως τις ακόλουθες πληροφορίες για την αγορά σχετικά με το προηγούμενο ημερολογιακό έτος:

    α)

    για τους τομείς των καλλιεργειών: συνολική έκταση (σε εκτάρια) που καλύπτεται και/ή όγκος (σε τόνους) που παράχθηκε από ΟΠ, ΕΟΠ, ΔΟΠ και ΔΕΟΠ·

    β)

    για τους τομείς της κτηνοτροφίας: συνολικός αριθμός ζώων και/ή όγκος (σε τόνους) που παράχθηκε από ΟΠ, ΕΟΠ, ΔΟΠ και ΔΕΟΠ.

    Πληροφορίες σχετικά με τις δαπάνες

    Όσον αφορά παρεμβάσεις σε ορισμένους τομείς που αναφέρονται στον τίτλο III κεφάλαιο III του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115, τα κράτη μέλη υποβάλλουν πληροφορίες σχετικά με τις δαπάνες χρησιμοποιώντας τα κάτωθι έντυπα:

    8.

    Έντυπο Β.1.

    Το έντυπο αυτό αφορά τον τομέα των οπωροκηπευτικών, τον τομέα του λυκίσκου, τον τομέα του ελαιολάδου και των επιτραπέζιων ελιών και τους άλλους τομείς που αναφέρονται στο άρθρο 42 στοιχεία α) και δ) έως στ) του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115, για τους οποίους τα κράτη μέλη υποβάλλουν ετησίως τις κάτωθι πληροφορίες που σχετίζονται με το προηγούμενο γεωργικό οικονομικό έτος, κατανεμημένες ανά τομέα:

    α)

    δαπάνες (σε ευρώ ή εθνικό νόμισμα) των ΟΠ, ΕΟΠ, ΔΟΠ και ΔΕΟΠ, ανά παρέμβαση και ανά στόχο όπως αναφέρεται στο άρθρο 46 στοιχεία α) έως ια)·του εν λόγω κανονισμού·

    β)

    διοικητικές δαπάνες και δαπάνες προσωπικού (σε ευρώ ή εθνικό νόμισμα) των ΟΠ, ΕΟΠ, ΔΟΠ και ΔΕΟΠ·

    γ)

    για απόσυρση από την αγορά για δωρεάν διανομή και άλλον προορισμό, κατανεμημένες ανά προϊόν:

    i)

    συνολικός ετήσιος όγκος (σε τόνους), κατανεμημένος ως εξής:

    (1)

    δωρεάν διανομή·

    (2)

    λιπασματοποίηση·

    (3)

    μεταποιητική βιομηχανία·

    (4)

    άλλος προορισμός·

    ii)

    συνολικές δαπάνες (σε ευρώ ή εθνικό νόμισμα)·

    iii)

    ποσό ενωσιακής χρηματοδοτικής συνδρομής (σε ευρώ ή σε εθνικό νόμισμα)·

    δ)

    συνολική έκταση (σε εκτάρια) ανά παρέμβαση, κατανεμημένη ως εξής:

    i)

    επενδύσεις στην άρδευση συνεπαγόμενες καθαρή αύξηση της αρδευόμενης έκτασης·

    ii)

    αναφύτευση οπωρώνων ή ελαιώνων·

    iii)

    πρώιμη συγκομιδή·

    iv)

    μη συγκομιδή·

    v)

    βιολογική παραγωγή·

    vi)

    ολοκληρωμένη παραγωγή·

    vii)

    βελτίωση της χρήσης και ορθή διαχείριση των υδάτων·

    viii)

    βελτίωση της διατήρησης του εδάφους·

    ix)

    δημιουργία και διατήρηση οικοτόπων ευνοϊκών για τη βιοποικιλότητα·

    ε)

    ποσοστά για τους ελάχιστους στόχους εξοικονόμησης ύδατος όσον αφορά τις επενδύσεις·

    στ)

    αριθμός έργων που υλοποιήθηκαν στον τομέα της ενέργειας·

    ζ)

    ποσοστό και όγκος της χρήσης ύδατος από ανάκτηση·

    η)

    αριθμός παρεμβάσεων προώθησης, επικοινωνίας και εμπορίας ανά στόχο, όπως αναφέρεται στο άρθρο 46 στοιχεία η) και θ) του εν λόγω κανονισμού·

    9.

    Έντυπο Β.2.

    Το έντυπο αυτό αφορά τον τομέα της μελισσοκομίας, για τον οποίο τα κράτη μέλη υποβάλλουν ετησίως τις συνολικές δημόσιες δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν (σε ευρώ ή σε εθνικό νόμισμα) κατά τη διάρκεια του γεωργικού οικονομικού έτους, κατανεμημένες ανά παρέμβαση.

    10.

    Έντυπο Β.3.

    Το έντυπο αυτό αφορά τον αμπελοοινικό τομέα, για τον οποίο τα κράτη μέλη υποβάλλουν ετησίως τις ακόλουθες πληροφορίες σχετικά με το προηγούμενο γεωργικό οικονομικό έτος:

    α)

    για την αναδιάρθρωση και τη μετατροπή αμπελώνων και την πρώιμη συγκομιδή:

    i)

    ενωσιακή χρηματοδοτική συνδρομή·

    ii)

    συνολικές δαπάνες των δικαιούχων·

    iii)

    αριθμός δικαιούχων·

    iv)

    αριθμός πράξεων·

    β)

    για επενδύσεις σε επιχειρήσεις, επενδύσεις σε επιχειρήσεις σε περιφέρειες σύγκλισης, επενδύσεις σε επιχειρήσεις εκτός των περιφερειών σύγκλισης, επενδύσεις σε επιχειρήσεις σε εξόχως απόκεντρες περιοχές και επενδύσεις σε επιχειρήσεις σε περιφέρειες μικρών νησιών του Αιγαίου:

    i)

    ενωσιακή χρηματοδοτική συνδρομή (σε ευρώ ή σε εθνικό νόμισμα)·

    ii)

    συνολικές δαπάνες (σε ευρώ ή εθνικό νόμισμα) των δικαιούχων·

    iii)

    αριθμός δικαιούχων·

    γ)

    για την ασφάλιση της συγκομιδής:

    i)

    ενωσιακή χρηματοδοτική συνδρομή (σε ευρώ ή σε εθνικό νόμισμα)·

    ii)

    συνολικές δαπάνες (σε ευρώ ή εθνικό νόμισμα) των δικαιούχων·

    iii)

    αριθμός δικαιούχων·

    iv)

    αριθμός χρηματοδοτούμενων ασφαλιστηρίων συμβολαίων·

    δ)

    για την καινοτομία:

    i)

    ενωσιακή χρηματοδοτική συνδρομή (σε ευρώ ή σε εθνικό νόμισμα)·

    ii)

    συνολικές δαπάνες (σε ευρώ ή εθνικό νόμισμα) των δικαιούχων·

    iii)

    αριθμός δικαιούχων·

    ε)

    για την απόσταξη υποπροϊόντων:

    i)

    ενωσιακή χρηματοδοτική συνδρομή (σε ευρώ ή σε εθνικό νόμισμα)·

    ii)

    αριθμός δικαιούχων (αποστακτήρια)·

    iii)

    οινολάσπη (εύρος μέγιστης στήριξης)·

    iv)

    στέμφυλα (εύρος μέγιστης στήριξης)·

    v)

    ποσότητα αποσταγμένης οινολάσπης·

    vi)

    ποσότητα αποσταγμένων στεμφύλων·

    vii)

    εκατομμύρια εκατόλιτρα παραγόμενης αλκοόλης·

    στ)

    για δράσεις που αναλαμβάνονται από διεπαγγελματικές οργανώσεις αναγνωρισμένες από τα κράτη μέλη στον αμπελοοινικό τομέα σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (1) με στόχο τη βελτίωση της φήμης των ενωσιακών αμπελώνων μέσω της προώθησης του οινοτουρισμού στις περιοχές παραγωγής:

    i)

    ενωσιακή χρηματοδοτική συνδρομή (σε ευρώ ή σε εθνικό νόμισμα)·

    ii)

    συνολικές δαπάνες (σε ευρώ ή εθνικό νόμισμα) των δικαιούχων·

    iii)

    αριθμός δικαιούχων·

    iv)

    αριθμός πράξεων·

    ζ)

    για δράσεις που αναλαμβάνονται από διεπαγγελματικές οργανώσεις αναγνωρισμένες από τα κράτη μέλη στον αμπελοοινικό τομέα σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 με στόχο τη βελτίωση των γνώσεων σχετικά με την αγορά:

    i)

    ενωσιακή χρηματοδοτική συνδρομή (σε ευρώ ή σε εθνικό νόμισμα)·

    ii)

    συνολικές δαπάνες (σε ευρώ ή εθνικό νόμισμα) των δικαιούχων·

    iii)

    αριθμός δικαιούχων·

    iv)

    αριθμός πράξεων·

    η)

    για ενημέρωση στα κράτη μέλη και προώθηση και επικοινωνία σε τρίτες χώρες:

    i)

    αριθμός δικαιούχων·

    ii)

    αριθμός πράξεων·

    iii)

    ανά δράση ενημέρωσης ή προώθησης:

    1)

    δικαιούχοι·

    2)

    επιλέξιμα μέτρα·

    3)

    περιγραφή·

    4)

    αγορά-στόχος·

    5)

    περίοδος·

    6)

    συνολικές δαπάνες (σε ευρώ ή εθνικό νόμισμα), εκ των οποίων:

    ενωσιακή χρηματοδοτική συνδρομή στο πλαίσιο τομεακών παρεμβάσεων·

    ενωσιακή χρηματοδοτική συνδρομή στο πλαίσιο άλλης στήριξης·

    κρατικές ενισχύσεις·

    δαπάνες των δικαιούχων.


    (1)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Δεκεμβρίου 2013, για τη θέσπιση κοινής οργάνωσης των αγορών γεωργικών προϊόντων και την κατάργηση των κανονισμών (ΕΟΚ) αριθ. 922/72, (ΕΟΚ) αριθ. 234/79, (ΕΚ) αριθ. 1037/2001 και (ΕΚ) αριθ. 1234/2007 του Συμβουλίου (ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 671).


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VI

    ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΣΥΜΠΡΑΞΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ (ΕΣΚ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 13 ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

    Υποχρεωτικά δεδομένα

    1.

    Τα κράτη μέλη υποβάλλουν τα ακόλουθα υποχρεωτικά δεδομένα σχετικά με τις επιχειρησιακές ομάδες της ΕΣΚ:

    α)

    τίτλος του έργου: σύντομος τίτλος του έργου στη μητρική γλώσσα·

    β)

    τίτλος του έργου στην αγγλική: σύντομος τίτλος του έργου στην αγγλική·

    γ)

    συντάκτης του κειμένου: όνομα του προσώπου ή του φορέα που είναι υπεύθυνος για τη σύνταξη των πληροφοριών που κωδικοποιούνται στο ηλεκτρονικό σύστημα για την ασφαλή ανταλλαγή πληροφοριών (στο εξής: SFC2021)·

    δ)

    συντονιστής του έργου: όνομα, διεύθυνση, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τηλέφωνο του ατόμου που είναι υπεύθυνο για τη διαχείριση του έργου σύμφωνα με τη συμφωνία συνεργασίας ή την περιγραφή του έργου·

    ε)

    εταίρος/-οι του έργου: όνομα, διεύθυνση, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τηλέφωνο και τύπος εταίρου/-ων·

    στ)

    περίληψη πρακτικής στη μητρική γλώσσα, η οποία περιλαμβάνει:

    i)

    τον στόχο του έργου που περιγράφει τα προβλήματα και/ή τις ευκαιρίες που καλύπτει το έργο·

    ii)

    σύντομη σύνοψη των πορισμάτων (αναμενόμενων ή τελικών). Η σύνοψη αυτή θα πρέπει να περιέχει τουλάχιστον τις ακόλουθες πληροφορίες, σε εύληπτη γλώσσα προσανατολισμένη στους επαγγελματίες και τους τελικούς χρήστες των αποτελεσμάτων του έργου:

    1)

    τα κύρια πορίσματα του έργου (αναμενόμενα ή τελικά)·

    2)

    την/τις κύρια/-ες πρακτική/-ές σύσταση/συστάσεις·

    ζ)

    περίληψη πρακτικής στην αγγλική: μετάφραση της περίληψης πρακτικής στην αγγλική·

    η)

    κατηγορία λέξεων-κλειδιών: λέξεις-κλειδιά που ισχύουν για το έργο και οι οποίες επιλέγονται από προκαθορισμένο κατάλογο κατηγοριών, όπως ορίζεται στο SFC2021·

    θ)

    κατάσταση του έργου: η κατάσταση του έργου: σε εξέλιξη (μετά την επιλογή) ή ολοκληρωμένο·

    ι)

    πηγή/-ές πρόσθετης χρηματοδότησης: πηγή πρόσθετης χρηματοδότησης εκτός από τη στήριξη της ΕΣΚ για την ΚΓΠ, όπως το πρόγραμμα «Ορίζων 2020», που θεσπίστηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1291/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (1), αν υπάρχει·

    ια)

    περίοδος του έργου: ημερομηνίες έναρξης και λήξης του έργου·

    ιβ)

    γεωγραφική θέση: περιφέρεια NUTS 3 στην οποία πραγματοποιούνται οι κύριες δραστηριότητες του έργου·

    ιγ)

    συμβολή του έργου στους ειδικούς στόχους της ΚΓΠ: οι ειδικοί στόχοι της ΚΓΠ που αναφέρονται στο άρθρο 6 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115 στην επίτευξη των οποίων θα συμβάλει το έργο·

    ιδ)

    διασυνοριακές/διακρατικές επιχειρησιακές ομάδες:

    i)

    αν το έργο είναι διασυνοριακό και/ή διακρατικό·

    ii)

    ποιο κράτος μέλος/ποια περιφέρεια συντονίζει και κωδικοποιεί το έργο στο SFC2021·

    iii)

    ποιο/-α κράτος/-η μέλος/-η/ποια/-ες περιφέρεια/-ες αποτελεί/-ούν μέρος του έργου (με χρήση του κωδικού NUTS 3)·

    iv)

    προϋπολογισμός ανά κράτος/-η μέλος/-η/περιφέρεια/-ες που αποτελεί/-ούν μέρος του έργου, όσον αφορά τις δημόσιες δαπάνες, με άθροισμα όλων των συνεισφορών (ΕΓΤΑΑ, εθνική συγχρηματοδότηση και πρόσθετη εθνική χρηματοδότηση, κατά περίπτωση)·

    ιε)

    τελική έκθεση· ολοκληρωμένη περιγραφή των αποτελεσμάτων του έργου μετά την ολοκλήρωσή του·

    ιστ)

    συνολικός προϋπολογισμός: συνολικές συνεισφορές για το έργο (ΕΓΤΑΑ, εθνική συγχρηματοδότηση και πρόσθετη εθνική χρηματοδότηση, κατά περίπτωση)·

    ιζ)

    συμβολή του έργου στις στρατηγικές της Ένωσης: ο/οι στόχος/-οι της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» (2), της στρατηγικής της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα (3), της δασικής στρατηγικής (4) και της στρατηγικής της ΕΕ για τις απορροφήσεις διοξειδίου του άνθρακα (5) στην επίτευξη των οποίων είναι πιθανό να συμβάλει το έργο θα επιλεγεί/-ούν από τον ακόλουθο κατάλογο:

    i)

    επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας·

    ii)

    μείωση της συνολικής χρήσης και του κινδύνου των χημικών φυτοφαρμάκων·

    iii)

    προώθηση της βιολογικής γεωργίας και/ή της βιολογικής υδατοκαλλιέργειας·

    iv)

    μείωση της χρήσης αντιμικροβιακών για τα εκτρεφόμενα ζώα και τις υδατοκαλλιέργειες·

    v)

    μείωση των απωλειών θρεπτικών ουσιών και της χρήσης λιπασμάτων, με παράλληλη διατήρηση της γονιμότητας του εδάφους·

    vi)

    βελτίωση της διαχείρισης των φυσικών πόρων που χρησιμοποιούνται στη γεωργία, όπως το νερό, το έδαφος και ο αέρας·

    vii)

    προστασία και/ή αποκατάσταση της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημικών υπηρεσιών στο πλαίσιο των γεωργικών και δασικών συστημάτων·

    viii)

    επαναφορά γεωργικών εκτάσεων με χαρακτηριστικά τοπίου υψηλής ποικιλομορφίας·

    ix)

    διευκόλυνση της πρόσβασης στην ευρυζωνικότητα υψηλής ταχύτητας στις αγροτικές περιοχές·

    x)

    βελτίωση της καλής διαβίωσης των ζώων·

    xi)

    προώθηση των φιλικών προς τη βιοποικιλότητα πρακτικών δάσωσης και αναδάσωσης.

    Συνιστώμενα δεδομένα

    2.

    Τα κράτη μέλη παροτρύνονται έντονα να υποβάλουν τα ακόλουθα συνιστώμενα δεδομένα σχετικά με τις επιχειρησιακές ομάδες της ΕΣΚ:

    α)

    οπτικοακουστικό υλικό: υλικό του έργου που αναπτύχθηκε για επαγγελματίες και τελικούς χρήστες ή αποτελέσματα του έργου (συμπεριλαμβανομένων βίντεο, φωτογραφιών, podcast κ.λπ.)·

    β)

    ιστότοπος του έργου: διεύθυνση URL του/των ιστοτόπου/-ων·

    γ)

    άλλος/-οι ιστότοπος/-οι: διεύθυνση/διευθύνσεις URL του/των ιστοτόπου/-ων, όπου θα φιλοξενηθούν οι πληροφορίες σχετικά με τα αποτελέσματα του έργου και μετά το τέλος του έργου·

    δ)

    περιγραφή των δραστηριοτήτων του έργου στη μητρική γλώσσα: σύντομη σύνοψη στην οποία επισημαίνονται οι κύριες δραστηριότητες του έργου·

    ε)

    περιγραφή των δραστηριοτήτων του έργου στην αγγλική: σύντομη σύνοψη στην οποία επισημαίνονται οι κύριες δραστηριότητες του έργου.

    Προαιρετικά δεδομένα

    3.

    Τα κράτη μέλη μπορούν να υποβάλουν τα ακόλουθα προαιρετικά δεδομένα σχετικά με τις επιχειρησιακές ομάδες της ΕΣΚ:

    α)

    πρόσθετα πεδία για πρόσθετες περιλήψεις πρακτικής στη μητρική γλώσσα·

    β)

    πρόσθετα πεδία για πρόσθετες περιλήψεις πρακτικής στην αγγλική·

    γ)

    περιγραφή του πλαισίου του έργου: ελεύθερο κείμενο που περιγράφει τους κύριους παράγοντες που αποτέλεσαν το έναυσμα για το έργο, όπως η νομοθεσία, οι αγορές ή άλλα αίτια·

    δ)

    πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με το έργο: ελεύθερο κείμενο που παρέχει λεπτομέρειες οι οποίες απαιτούνται βάσει ειδικών οδηγιών σε εθνικό/περιφερειακό επίπεδο π.χ. για σκοπούς παρακολούθησης·

    ε)

    πρόσθετες παρατηρήσεις: ελεύθερο κείμενο στο οποίο απαριθμούνται τα στοιχεία που διευκολύνουν ή παρεμποδίζουν την υλοποίηση του έργου, προτάσεις για μελλοντικές δράσεις/επιχειρησιακές ομάδες/έρευνες, μηνύματα προς τους καταναλωτές κ.λπ.


    (1)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1291/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Δεκεμβρίου 2013, για τη θέσπιση του προγράμματος-πλαισίου «Ορίζων 2020» για την έρευνα και την καινοτομία (2014-2020) και την κατάργηση της απόφασης αριθ. 1982/2006/ΕΚ (ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 104).

    (2)  Ανακοίνωση της Επιτροπής, της 20ής Μαΐου 2020, με τίτλο «Από το αγρόκτημα στο πιάτο — Μια στρατηγική για ένα δίκαιο, υγιές και φιλικό προς το περιβάλλον σύστημα τροφίμων».

    (3)  Ανακοίνωση της Επιτροπής, της 20ής Μαΐου 2020, με τίτλο «Στρατηγική της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα με ορίζοντα το 2030 — Επαναφορά της φύσης στη ζωή μας».

    (4)  Ανακοίνωση της Επιτροπής, της 16ης Ιουλίου 2021, με τίτλο «Νέα δασική στρατηγική της ΕΕ για το 2030».

    (5)  Ανακοίνωση της Επιτροπής, της 15ης Δεκεμβρίου 2021, με τίτλο «Βιώσιμοι κύκλοι άνθρακα».


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VII

    ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΟΤΔ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ LEADER ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 14 ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

    Δεδομένα σχετικά με τις ΟΤΔ

    1.

    Τα κράτη μέλη υποβάλλουν έως τις 30 Απριλίου του έτους Ν τις μεταβλητές που καθορίζονται στα στοιχεία α) έως ζ), ανά ΟΤΔ, για τις ΟΤΔ που επιλέγονται έως τις 31 Δεκεμβρίου του έτους N-1. Τα δεδομένα αφορούν την κατάσταση της ΟΤΔ κατά τη στιγμή της επιλογής και υποβάλλονται μόνο μία φορά.

    α)

    L100: αναγνωριστικός κωδικός ΟΤΔ

    Στο πεδίο αυτό αναφέρεται ένας μοναδικός κωδικός για κάθε ΟΤΔ.

    β)

    L200: ονομασία της ΟΤΔ

    Στο πεδίο αυτό αναφέρονται πληροφορίες σχετικά με την ονομασία της ομάδας τοπικής δράσης.

    γ)

    L300: κωδικοί δήμων

    Στο πεδίο αυτό περιλαμβάνεται κατάλογος των κωδικών τοπικής διοικητικής μονάδας των δήμων που βρίσκονται εντός της περιοχής της ΟΤΔ. Μπορούν να επιλεγούν πολλαπλοί κωδικοί.

    δ)

    L400: συνολικός πληθυσμός

    Στο πεδίο αυτό αναφέρονται πληροφορίες σχετικά με τον πληθυσμό εντός της περιοχής της ΟΤΔ. Ο υπολογισμός της εν λόγω μεταβλητής ακολουθεί τη μέθοδο υπολογισμού του δείκτη αποτελεσμάτων R.38 «Κάλυψη της LEADER» που ορίζεται στο σημείο 8 στοιχείο ι) του παραρτήματος του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2021/2290.

    ε)

    L500: στήριξη ΟΤΔ από περισσότερα του ενός Ταμεία σύμφωνα με το άρθρο 31 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/1060

    Στο πεδίο αυτό αναφέρεται αν η ΟΤΔ λαμβάνει στήριξη από άλλα ταμεία πλην του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ).

    Αν η τιμή της L500 είναι «ναι», η ΟΤΔ παρέχει τις ακόλουθες μεταβλητές:

    i)

    L501: χρήση στήριξης από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ): αν η ΟΤΔ λαμβάνει στήριξη στο πλαίσιο του ΕΤΠΑ·

    ii)

    L502: χρήση στήριξης από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+ (ΕΚΤ+): αν η ΟΤΔ λαμβάνει στήριξη στο πλαίσιο του ΕΚΤ+·

    iii)

    L503: χρήση στήριξης από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας (ΕΤΘΑΥ): αν η ΟΤΔ λαμβάνει στήριξη στο πλαίσιο του ΕΤΘΑΥ·

    iv)

    L504: χρήση άλλων Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων (ΕΔΕΤ) (π.χ. του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης).

    στ)

    L600: συνολικός αριθμός μελών της ΟΤΔ

    Στο πεδίο αυτό αναφέρονται πληροφορίες σχετικά με τον συνολικό αριθμό των μελών της ΟΤΔ που αναφέρεται στο άρθρο 31 παράγραφος 2 στοιχείο β) του κανονισμού (ΕΕ) 2021/1060. Τα κράτη μέλη υποβάλλουν τον αριθμό των μελών της ΟΤΔ κατανεμημένο ανά είδος οργάνωσης ως εξής:

    i)

    L601: αριθμός μελών της ΟΤΔ που εκπροσωπούν δημόσιες διοικήσεις·

    ii)

    L602: αριθμός μελών της ΟΤΔ που είναι εκπρόσωποι ιδιωτικών τοπικών οικονομικών συμφερόντων (π.χ. οικονομικοί οργανισμοί, τοπικές επιχειρήσεις κ.λπ.)·

    iii)

    L603: αριθμός μελών της ΟΤΔ που είναι εκπρόσωποι τοπικών κοινωνικών συμφερόντων (π.χ. μη κυβερνητικές οργανώσεις, τοπικές ενώσεις κ.λπ.)·

    iv)

    L604: αριθμός μελών της ΟΤΔ που εμπίπτουν σε άλλες κατηγορίες εκτός από εκείνες απαριθμούνται στα σημεία i), ii) και iii).

    ζ)

    L610: συνολικός αριθμός μελών της ΟΤΔ που συμμετέχουν στο όργανο λήψης αποφάσεων της ΟΤΔ

    Τα κράτη μέλη υποβάλλουν τον αριθμό των μελών της ΟΤΔ που συμμετέχουν στο όργανο λήψης αποφάσεων ανά είδος οργάνωσης, ως εξής:

    i)

    L611: αριθμός μελών του οργάνου λήψης αποφάσεων της ΟΤΔ που εκπροσωπούν δημόσιες διοικήσεις·

    ii)

    L612: αριθμός μελών του οργάνου λήψης αποφάσεων της ΟΤΔ που είναι εκπρόσωποι ιδιωτικών τοπικών οικονομικών συμφερόντων (π.χ. οικονομικοί οργανισμοί, τοπικές επιχειρήσεις κ.λπ.)·

    iii)

    L613: αριθμός μελών του οργάνου λήψης αποφάσεων της ΟΤΔ που είναι εκπρόσωποι τοπικών κοινωνικών συμφερόντων (π.χ. μη κυβερνητικές οργανώσεις, τοπικές ενώσεις κ.λπ.)·

    iv)

    L614: αριθμός μελών του οργάνου λήψης αποφάσεων της ΟΤΔ που εμπίπτουν σε άλλες κατηγορίες εκτός από εκείνες που απαριθμούνται στα σημεία i), ii) και iii)·

    Φύλο των μελών του οργάνου λήψης αποφάσεων της ΟΤΔ

    Τα κράτη μέλη υποβάλλουν τον αριθμό των μελών του οργάνου λήψης αποφάσεων της ΟΤΔ κατά φύλο (L615 έως L618)·

    Ηλικία των μελών του οργάνου λήψης αποφάσεων της ΟΤΔ

    Τα κράτη μέλη υποβάλλουν τον αριθμό των μελών του οργάνου λήψης αποφάσεων της ΟΤΔ κατά ηλικία, ως εξής:

    v)

    L619: αριθμός νέων στο όργανο λήψης αποφάσεων της ΟΤΔ

    Το πεδίο αυτό ισχύει για τα άτομα που δεν έχουν συμπληρώσει ορισμένο όριο ηλικίας το οποίο ορίζουν κράτη μέλη.

    vi)

    L620: όριο ηλικίας που ορίζει το κράτος μέλος για τη μεταβλητή που αναφέρεται στο σημείο v).

    Δεδομένα σχετικά με τις δραστηριότητες της ΟΤΔ

    2.

    Τα κράτη μέλη υποβάλλουν ανά ΟΤΔ τον κατάλογο των μεταβλητών σχετικά με τις δραστηριότητες της ΟΤΔ που ορίζονται στα στοιχεία α) έως δ), το 2026 και το 2030, από τη στιγμή της πρώτης πληρωμής για συγκεκριμένη πράξη. Η σχετική έκθεση που υποβάλλεται κατά το έτος Ν αφορά όλες τις πράξεις για τις οποίες έγινε καταβολή ενίσχυσης έως τις 15 Οκτωβρίου του έτους N-1. Οι μεταβλητές αυτές αφορούν τον αριθμό των πράξεων που υλοποιήθηκαν σύμφωνα με το άρθρο 34 παράγραφος 1 στοιχείο β) του κανονισμού (ΕΕ) 2021/1060.

    α)

    L100: αναγνωριστικός κωδικός ΟΤΔ

    β)

    L700: συνολικός αριθμός πράξεων που υλοποιήθηκαν από την ΟΤΔ

    Στο πεδίο αυτό αναφέρεται ο συνολικός αριθμός των πράξεων που υλοποιήθηκαν από την ΟΤΔ, χωρίς διπλή μέτρηση. Τα κράτη μέλη υποβάλλουν τον αριθμό των πράξεων ανά είδος φορέα υλοποίησης, ως εξής:

    i)

    L701: αριθμός πράξεων που υλοποιήθηκαν από ιδιώτες ή επιχειρήσεις·

    ii)

    L702: αριθμός πράξεων που υλοποιήθηκαν από δημόσιες διοικήσεις·

    iii)

    L703: αριθμός πράξεων που υλοποιήθηκαν από εκπροσώπους ιδιωτικών τοπικών οικονομικών συμφερόντων (π.χ. επιχειρηματικές ενώσεις, εμπορικά επιμελητήρια κ.λπ.)·

    iv)

    L704: αριθμός πράξεων που υλοποιήθηκαν από εκπροσώπους τοπικών κοινωνικών συμφερόντων (π.χ. μη κυβερνητικές οργανώσεις, τοπικές ενώσεις κ.λπ.)·

    v)

    L705: αριθμός πράξεων που υλοποιήθηκαν από ερευνητικές οργανώσεις·

    vi)

    L706: αριθμός πράξεων που υλοποιήθηκαν από κοινού από διάφορους τύπους φορέων υλοποίησης·

    vii)

    L707: αριθμός πράξεων που υλοποιήθηκαν από φορείς υλοποίησης που εμπίπτουν σε άλλες κατηγορίες εκτός από εκείνες απαριθμούνται στα σημεία i) έως vi)·

    Τα κράτη μέλη υποβάλλουν τον αριθμό των πράξεων διαπεριφερειακής ή διακρατικής συνεργασίας, ως εξής:

    viii)

    L708: αριθμός έργων διαπεριφερειακής συνεργασίας που υλοποιήθηκαν από την ΟΤΔ·

    ix)

    L709: αριθμός έργων διακρατικής συνεργασίας που υλοποιήθηκαν από την ΟΤΔ·

    γ)

    L710: αριθμός πράξεων που είναι καινοτόμες στο τοπικό πλαίσιο

    Τα κράτη μέλη αναφέρουν τις πράξεις που είναι καινοτόμες στο τοπικό πλαίσιο, όπως ορίζεται στο άρθρο 31 παράγραφος 2 στοιχείο δ) του κανονισμού (ΕΕ) 2021/1060.

    Τα κράτη μέλη, οι περιφερειακές αρχές ή η ΟΤΔ ορίζουν την έννοια «καινοτόμες στο τοπικό πλαίσιο»·

    δ)

    Πράξεις ανά στόχο/τομέα

    Στο πεδίο αυτό αναφέρονται ο ένας ή οι πολλαπλοί στόχοι/τομείς με τους οποίους σχετίζεται μια δεδομένη πράξη, ως εξής:

    i)

    L801: αριθμός πράξεων που σχετίζονται με τη μεταφορά γνώσεων, συμπεριλαμβανομένων της παροχής συμβουλών, της κατάρτισης και της ανταλλαγής γνώσεων σχετικά με βιώσιμες, οικονομικές, κοινωνικές, περιβαλλοντικές και φιλικές προς το κλίμα επιδόσεις·

    ii)

    L802: αριθμός πράξεων που σχετίζονται με οργανώσεις παραγωγών, τοπικές αγορές, βραχείες αλυσίδες εφοδιασμού και συστήματα ποιότητας, συμπεριλαμβανομένων της στήριξης των επενδύσεων, των δραστηριοτήτων εμπορίας κ.λπ.·

    iii)

    L803: αριθμός πράξεων που σχετίζονται με τις δυνατότητες παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας βιολογικής προέλευσης·

    iv)

    L804: αριθμός πράξεων που συμβάλλουν στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα και στην επίτευξη των στόχων μετριασμού της κλιματικής αλλαγής και προσαρμογής σε αυτή σε αγροτικές περιοχές·

    v)

    L805: αριθμός πράξεων που δημιουργούν θέσεις εργασίας·

    vi)

    L806: αριθμός πράξεων που στηρίζουν τις αγροτικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της βιοοικονομίας·

    vii)

    L807: αριθμός πράξεων που σχετίζονται με στρατηγικές για έξυπνα χωριά·

    viii)

    L808: αριθμός πράξεων που βελτιώνουν την πρόσβαση σε υπηρεσίες και υποδομές, συμπεριλαμβανομένης της ευρυζωνικότητας·

    ix)

    L809: αριθμός πράξεων στον τομέα της κοινωνικής ένταξης·

    x)

    L810: αριθμός πράξεων που εμπίπτουν σε άλλες κατηγορίες εκτός από εκείνες απαριθμούνται στα σημεία i) έως ix).

    Δεδομένα σχετικά με τη χρηματοδότηση της ΟΤΔ

    3.

    Τα κράτη μέλη υποβάλλουν τις μεταβλητές που ορίζονται στα στοιχεία α), β) και γ) σχετικά με τη χρηματοδότηση της ΟΤΔ το 2026 και το 2030. Η σχετική έκθεση που υποβάλλεται κατά το έτος Ν αφορά όλες τις πράξεις για τις οποίες έγινε καταβολή ενίσχυσης έως τις 15 Οκτωβρίου του έτους N-1.

    α)

    L900: συνολικός προβλεπόμενος προϋπολογισμός της Ένωσης στο πλαίσιο του ΕΓΤΑΑ, ανά στρατηγική τοπικής ανάπτυξης με πρωτοβουλία τοπικών κοινοτήτων

    β)

    L910: συνολικό ποσό από το ΕΓΤΑΑ που δεσμεύτηκε για τη στήριξη της υλοποίησης πράξεων, συμπεριλαμβανομένων των δραστηριοτήτων συνεργασίας και της προετοιμασίας τους, που επελέγησαν στο πλαίσιο της στρατηγικής τοπικής ανάπτυξης

    γ)

    L920: συνολικό ποσό της συνεισφοράς της Ένωσης που καταβλήθηκε από το ΕΓΤΑΑ ανά στρατηγική τοπικής ανάπτυξης

    Τα κράτη μέλη υποβάλλουν τη συνεισφορά της Ένωσης που καταβλήθηκε από το ΕΓΤΑΑ, κατανεμημένη ανά δράση που προβλέπεται στο άρθρο 34 παράγραφος 1 στοιχεία α), β) και γ) του κανονισμού (ΕΕ) 2021/1060:

    i)

    L921: συνολικό ποσό από το ΕΓΤΑΑ που καταβλήθηκε για τη δημιουργία ικανοτήτων και για προπαρασκευαστικά μέτρα που υποστηρίζουν τον σχεδιασμό και τη μελλοντική εφαρμογή της στρατηγικής τοπικής ανάπτυξης·

    ii)

    L922: συνολικό ποσό από το ΕΓΤΑΑ που καταβλήθηκε για την υλοποίηση πράξεων, συμπεριλαμβανομένων των δραστηριοτήτων συνεργασίας και της προετοιμασίας τους, που επελέγησαν στο πλαίσιο της στρατηγικής τοπικής ανάπτυξης·

    iii)

    L923: συνολικό ποσό από το ΕΓΤΑΑ που καταβλήθηκε για τη διαχείριση, την παρακολούθηση και την αξιολόγηση της στρατηγικής τοπικής ανάπτυξης και του συντονισμού της, συμπεριλαμβανομένης της διευκόλυνσης των ανταλλαγών μεταξύ συμφεροντούχων.

    Συμβολή στους δείκτες αποτελεσμάτων

    4.

    Τα κράτη μέλη υποβάλλουν το 2026 και το 2030 πληροφορίες ανά ΟΤΔ σχετικά με τη συμβολή της στρατηγικής τοπικής ανάπτυξης σε όλους τους σχετικούς δείκτες αποτελεσμάτων που αναφέρονται στο παράρτημα I του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115 τους οποίους επέλεξαν στο στρατηγικό τους σχέδιο για την ΚΓΠ μετά την επιλογή της στρατηγικής τοπικής ανάπτυξης. Η σχετική έκθεση που υποβάλλεται κατά το έτος Ν αφορά όλες τις πράξεις για τις οποίες έγινε καταβολή ενίσχυσης έως τις 15 Οκτωβρίου του έτους N-1.

    Top