Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32022D1201

    Απόφαση (ΕΕ) 2022/1201 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 12ης Ιουλίου 2022 για τη χορήγηση έκτακτης μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής στην Ουκρανία

    PE/43/2022/REV/1

    ΕΕ L 186 της 13.7.2022, p. 1–7 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 23/09/2022

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2022/1201/oj

    13.7.2022   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    L 186/1


    ΑΠΟΦΑΣΗ (ΕΕ) 2022/1201 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΫ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    της 12ης Ιουλίου 2022

    για τη χορήγηση έκτακτης μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής στην Ουκρανία

    ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

    Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 212,

    Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

    Κατόπιν διαβίβασης του σχεδίου νομοθετικής πράξης στα εθνικά κοινοβούλια,

    Αποφασίζοντας σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία (1),

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)

    Η συμφωνία σύνδεσης μεταξύ της Ένωσης και της Ουκρανίας (2), η οποία συμπεριλαμβάνει τη Σφαιρική και σε Βάθος Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών, άρχισε να ισχύει την 1η Σεπτεμβρίου 2017. Δεδομένου ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 23ης Ιουνίου 2022 αναγνώρισε την ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας και αποφάσισε να χορηγήσει το καθεστώς χώρας υποψήφιας για ένταξη στην Ουκρανία, η Ουκρανία θα πρέπει να θεωρείται επιλέξιμη για τη λήψη μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής από την Ένωση.

    (2)

    Την άνοιξη του 2014, η Ουκρανία ξεκίνησε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων με στόχο τη σταθεροποίηση της οικονομίας και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών της. Η καταπολέμηση της διαφθοράς, καθώς και οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, η μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος και οι δικαστικές μεταρρυθμίσεις συγκαταλέγονται μεταξύ των πρώτων προτεραιοτήτων του θεματολογίου. Η υλοποίηση των εν λόγω μεταρρυθμίσεων υποστηρίχθηκε από έξι διαδοχικά προγράμματα μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής, στο πλαίσιο των οποίων η Ουκρανία έχει λάβει συνδρομή υπό μορφή δανείων συνολικού ύψους 6,2 δισεκατομμυρίων EUR. H τελευταία μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή έκτακτης ανάγκης, που διατέθηκε στο πλαίσιο των αυξανόμενων εντάσεων στα σύνορα με τη Ρωσία δυνάμει της απόφασης (ΕΕ) 2022/313 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (3), χορήγησε στην Ουκρανία δάνεια ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων EUR, τα οποία εκταμιεύθηκαν σε δύο δόσεις ύψους 600 εκατομμυρίων EUR τον Μάρτιο και τον Μάιο του 2022.

    (3)

    Ο απρόκλητος και αδικαιολόγητος επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας από τις 24 Φεβρουαρίου 2022 έχει προκαλέσει στην Ουκρανία αδυναμία πρόσβασης στις αγορές και δραστική μείωση των δημόσιων εσόδων, ενώ αυξήθηκαν σημαντικά οι δημόσιες δαπάνες για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κατάστασης και τη διατήρηση της συνέχειας των κρατικών υπηρεσιών. Σε αυτή την πολύ αβέβαιη και ρευστή κατάσταση, οι βέλτιστες εκτιμήσεις για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ουκρανίας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) καταδεικνύουν έκτακτο χρηματοδοτικό κενό ύψους περίπου 39 δισεκατομμυρίων USD το 2022, εκ του οποίου το ήμισυ περίπου θα μπορούσε να καλυφθεί εάν εκταμιευθεί πλήρως η διεθνής στήριξη που έχει δεσμευτεί μέχρι στιγμής. Η ταχεία χορήγηση μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής από την Ένωση στην Ουκρανία βάσει της παρούσας απόφασης, ως πρώτο στάδιο της εφαρμογής της πλήρους έκτακτης μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής ύψους έως 9 δισεκατομμύρια EUR, υπό τις τρέχουσες έκτακτες περιστάσεις, θεωρείται κατάλληλη βραχυπρόθεσμη αντίδραση στις άμεσες και πιο επείγουσες ανάγκες χρηματοδότησης της Ουκρανίας και στους σημαντικούς κινδύνους για τη μακροοικονομική σταθερότητα της χώρας. Η μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή της Ένωσης θα στηρίξει τη μακροοικονομική σταθεροποίηση της Ουκρανίας και θα ενισχύσει την ανθεκτικότητα της χώρας, συμβάλλοντας έτσι στη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ουκρανίας και στην ικανότητά της να αποπληρώσει τελικά τις δημοσιονομικές της υποχρεώσεις.

    (4)

    Ο καθορισμός του ποσού της μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής της Ένωσης δυνάμει της παρούσας απόφασης λαμβάνει μεν επίσης υπόψη την προγραμματισμένη πλήρη έκτακτη μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή, αλλά βασίζεται σε ποσοτική εκτίμηση των υπολειπόμενων εξωτερικών χρηματοδοτικών αναγκών της Ουκρανίας, η οποία διενεργήθηκε σε συνεργασία με το ΔΝΤ και άλλους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, και λαμβάνει υπόψη την ικανότητα της Ουκρανίας για αυτοχρηματοδότηση μέσω ιδίων πόρων. Σε αυτόν τον καθορισμό του ποσού της συνδρομής λαμβάνονται επίσης υπόψη οι αναμενόμενες χρηματοδοτικές συνεισφορές διμερών και πολυμερών χορηγών, η ανάγκη να διασφαλιστεί δίκαιη κατανομή των βαρών μεταξύ της Ένωσης και των άλλων χορηγών, καθώς και η προηγούμενη διάθεση άλλων μέσων εξωτερικής χρηματοδότησης στην Ουκρανία εκ μέρους της Ένωσης και η προστιθέμενη αξία της συνολικής συμμετοχής της Ένωσης. Θα πρέπει να αναγνωριστεί η δέσμευση των ουκρανικών αρχών να συνεργαστούν στενά με το ΔΝΤ για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή βραχυπρόθεσμων μέτρων έκτακτης ανάγκης και η πρόθεσή τους να συνεργαστούν με το ΔΝΤ για ένα κατάλληλο οικονομικό πρόγραμμα όταν θα το επιτρέπουν οι συνθήκες. Η μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή της Ένωσης θα πρέπει να αποσκοπεί στη διατήρηση της μακροοικονομικής σταθερότητας και ανθεκτικότητας υπό τις συνθήκες του πολέμου. Η Επιτροπή θα πρέπει να μεριμνήσει ώστε η μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή της Ένωσης να συμφωνεί νομικά και ουσιαστικά με τις βασικές αρχές και τους στόχους των μέτρων που λαμβάνονται στους διάφορους τομείς της εξωτερικής δράσης και τις άλλες συναφείς πολιτικές της Ένωσης.

    (5)

    Η μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή της Ένωσης θα πρέπει να στηρίξει την εξωτερική πολιτική της έναντι της Ουκρανίας. Η Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης θα πρέπει να συνεργάζονται στενά σε όλη τη διάρκεια της επιχείρησης μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής, για τον συντονισμό και την εξασφάλιση της συνοχής της εξωτερικής πολιτικής της Ένωσης.

    (6)

    Προϋπόθεση για να χορηγήσει η Ένωση μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή θα πρέπει να είναι ο σεβασμός, εκ μέρους της Ουκρανίας, των ουσιαστικών θεσμών της δημοκρατίας, στους οποίους περιλαμβάνεται το πολυκομματικό κοινοβουλευτικό σύστημα, και του κράτους δικαίου και η εγγύηση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο συνεχιζόμενος πόλεμος, και ιδιαίτερα η κηρυχθείσα κατάσταση στρατιωτικού νόμου, δεν θα πρέπει να καταστρατηγούν τις εν λόγω αρχές, παρά τη συγκέντρωση εξουσίας στον εκτελεστικό κλάδο.

    (7)

    Για να διασφαλιστεί η αποτελεσματική προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης που συνδέονται με την έκτακτη μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή της, η Ουκρανία θα πρέπει να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την πρόληψη και την καταπολέμηση της απάτης, της διαφθοράς και άλλων παρατυπιών σε σχέση με την εν λόγω συνδρομή. Επιπλέον, στη δανειακή σύμβαση θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για τη διενέργεια εξακριβώσεων από την Επιτροπή, για τη διενέργεια ελέγχων από το Ελεγκτικό Συνέδριο και για την άσκηση των αρμοδιοτήτων της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, σύμφωνα με τα άρθρα 129 και 220 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (4) (ο «δημοσιονομικός κανονισμός»).

    (8)

    Η πρόσθετη μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή της Ένωσης βάσει της παρούσας απόφασης, ως πρώτο στάδιο της εφαρμογής της προγραμματισμένης πλήρους έκτακτης μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής στην Ουκρανία, θα πρέπει να συνδέεται με αυστηρότατες απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων, οι οποίες θα θεσπιστούν σε μνημόνιο συνεννόησης (ΜΣ). Οι εν λόγω αυστηρότατες απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων, υπό τις υφιστάμενες συνθήκες πολέμου, θα πρέπει να αποσκοπούν στη διασφάλιση της αποδοτικής, διαφανούς και υπεύθυνης χρήσης των κονδυλίων. Οι μελλοντικές πράξεις μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής θα εξαρτώνται από όρους πολιτικής, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν ως στόχο την ενίσχυση της άμεσης ανθεκτικότητας της Ουκρανίας και της πιο μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του χρέους της, μειώνοντας έτσι τους κινδύνους που συνδέονται με την αποπληρωμή των ανεξόφλητων και μελλοντικών δημοσιονομικών υποχρεώσεών της.

    (9)

    Για να εξασφαλιστούν ενιαίοι όροι για την εφαρμογή της παρούσας απόφασης, θα πρέπει να ανατεθούν εκτελεστικές αρμοδιότητες στην Επιτροπή. Οι εν λόγω αρμοδιότητες θα πρέπει να ασκούνται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 182/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (5).

    (10)

    Η μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή ύψους έως 1 δισεκατομμυρίου EUR δυνάμει της παρούσας απόφασης συνιστά δημοσιονομική υποχρέωση για την Ένωση στο πλαίσιο του συνολικού όγκου της εγγύησης εξωτερικής δράσης βάσει του κανονισμού (ΕΕ) 2021/947 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (6).

    (11)

    Σύμφωνα με το άρθρο 210 παράγραφος 3 του δημοσιονομικού κανονισμού, οι ενδεχόμενες υποχρεώσεις οι οποίες προκύπτουν από εγγυήσεις από τον προϋπολογισμό ή χρηματοδοτική συνδρομή που καλύπτεται από τον προϋπολογισμό θεωρούνται βιώσιμες, εάν η προβλεπόμενη πολυετής εξέλιξή τους είναι εντός των ορίων που θέτει ο κανονισμός (ΕΕ, Ευρατόμ) 2020/2093 του Συμβουλίου (7) και του ανώτατου ορίου των ετήσιων πιστώσεων πληρωμής που ορίζεται στο άρθρο 3 παράγραφος 1 της απόφασης (ΕΕ, Ευρατόμ) 2020/2053 του Συμβουλίου (8). Για να μπορέσει η Ένωση να παράσχει στην Ουκρανία ουσιαστική στήριξη μέσω μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής με οικονομικά ασφαλή τρόπο, διατηρώντας παράλληλα την υψηλή πιστωτική διαβάθμιση της Ένωσης και, ως εκ τούτου, την ικανότητά της να παρέχει αποτελεσματική χρηματοδότηση στο πλαίσιο των εσωτερικών και των εξωτερικών πολιτικών της, είναι σημαντικό να προστατεύεται επαρκώς ο προϋπολογισμός της Ένωσης από την εμφάνιση των εν λόγω ενδεχόμενων υποχρεώσεων και να διασφαλίζεται ότι αυτές είναι οικονομικά βιώσιμες κατά την έννοια του άρθρου 210 παράγραφος 3 του δημοσιονομικού κανονισμού.

    (12)

    Σύμφωνα με την αρχή της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης, πριν από τη χορήγηση πρόσθετων δανείων δυνάμει της έκτακτης μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής στην Ουκρανία, είναι αναγκαίο να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα του κοινού ταμείου προβλέψεων με μέσα ανάλογα με τους κινδύνους που απορρέουν από τις ενδεχόμενες υποχρεώσεις που συνδέονται με τη μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή της Ένωσης στην Ουκρανία βάσει της παρούσας απόφασης. Χωρίς μια τέτοια ενίσχυση, ο προϋπολογισμός της Ένωσης δεν θα ήταν σε θέση να παράσχει, σε οικονομικά ασφαλή βάση, τη συνδρομή που απαιτούν οι ανάγκες της Ουκρανίας σε σχέση με τον πόλεμο. Για να προστατευτεί ο προϋπολογισμός της Ένωσης, με βάση την τρέχουσα αξιολόγηση, η προβλεπόμενη κάλυψη για τα πλήρη έκτακτα δάνεια της μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής ύψους έως 8,8 δισεκατομμύρια EUR προς την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της εν λόγω δόσης του 1 δισεκατομμυρίου EUR, θα πρέπει να ανέλθει στο 70 % της αξίας του δανείου.

    (13)

    Σε αυτή τη βάση, ο συντελεστής προβλέψεων για το δάνειο ύψους 1 δισεκατομμυρίου EUR θα πρέπει να καθοριστεί στο 70 %, αντί να εφαρμοστεί ο γενικός κανόνας που ορίζεται στο άρθρο 31 παράγραφος 5 τρίτο εδάφιο του κανονισμού (ΕΕ) 2021/947. Το αντίστοιχο ποσό των 700 εκατομμυρίων EUR θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί από το χρηματοδοτικό κονδύλιο για γεωγραφικά προγράμματα βάσει του κανονισμού (ΕΕ) 2021/947. Το ποσό αυτό θα πρέπει να δεσμευθεί και να καταβληθεί σε ειδική συνιστώσα του κοινού ταμείου προβλέψεων κατά την περίοδο έως το 2027.

    (14)

    Δεδομένου του αυξημένου συντελεστή προβλέψεων για αυτή τη δόση της μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής της Ένωσης, είναι σκόπιμο η διαχείριση της χρηματοοικονομικής υποχρέωσης από τη μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή δυνάμει της παρούσας απόφασης να πραγματοποιηθεί χωριστά από άλλες χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις στο πλαίσιο της εγγύησης εξωτερικής δράσης. Επιπλέον, προτείνεται να χρησιμοποιηθούν οι προβλέψεις που τηρούνται στο κοινό ταμείο προβλέψεων για τη μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή βάσει της παρούσας απόφασης αποκλειστικά για χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις δυνάμει της παρούσας απόφασης, και όχι σύμφωνα με τον γενικό κανόνα του άρθρου 31 παράγραφος 6 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/947. Εν συνεχεία, οι προβλέψεις που τηρούνται για τη μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή βάσει της παρούσας απόφασης θα πρέπει να αποκλειστούν από την εφαρμογή του πραγματικού συντελεστή προβλέψεων η οποία πραγματοποιείται σύμφωνα με το άρθρο 213 του δημοσιονομικού κανονισμού.

    (15)

    Δεδομένου ότι ο στόχος της παρούσας απόφασης, δηλαδή η χορήγηση μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής της Ένωσης στην Ουκρανία με σκοπό τη στήριξη, ιδίως, της οικονομικής ανθεκτικότητας και της σταθερότητάς της, δεν μπορεί να επιτευχθεί επαρκώς από τα κράτη μέλη, μπορεί όμως, λόγω της κλίμακας και των αποτελεσμάτων της, να επιτευχθεί καλύτερα σε ενωσιακό επίπεδο, η Ένωση δύναται να λάβει μέτρα σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας, όπως ορίζεται στο άρθρο 5 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΣΕΕ). Σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας του εν λόγω άρθρου, η παρούσα απόφαση δεν υπερβαίνει τα αναγκαία όρια για την επίτευξη του εν λόγω στόχου.

    (16)

    Λαμβανομένου υπόψη του επείγοντος χαρακτήρα που συνεπάγονται οι εξαιρετικές περιστάσεις λόγω του απρόκλητου και αδικαιολόγητου επιθετικού πολέμου της Ρωσίας, κρίνεται σκόπιμο να εφαρμοστεί η παρέκκλιση από την προθεσμία των οκτώ εβδομάδων που προβλέπεται στο άρθρο 4 του πρωτοκόλλου αριθ. 1 σχετικά με τον ρόλο των εθνικών κοινοβουλίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο προσαρτάται στη ΣΕΕ, στη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη Συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας.

    (17)

    Δεδομένης της δυσχερούς κατάστασης της Ουκρανίας που προκλήθηκε από τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας και για τη στήριξή της στην πορεία της προς τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα, είναι σκόπιμο να προβλεφθεί παρέκκλιση από το άρθρο 220 παράγραφος 5 στοιχείο ε) του δημοσιονομικού κανονισμού και να επιτραπεί στην Ένωση η δυνατότητα να καλύψει το σχετικό με το δάνειο βάσει της παρούσας απόφασης κόστος επιτοκίου και να απαλλάξει την Ουκρανία από τις διοικητικές δαπάνες που διαφορετικά θα την επιβάρυναν. Η επιδότηση επιτοκίου θα πρέπει, κατ’ εξαίρεση, να χορηγηθεί ως μέσο που κρίνεται κατάλληλο για τη διασφάλιση της αποτελεσματικότητας της στήριξης κατά την έννοια του άρθρου 220 παράγραφος 1 του δημοσιονομικού κανονισμού και θα πρέπει να βαρύνει τον προϋπολογισμό της Ένωσης. Κατά την περίοδο του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 2021-2027, η επιδότηση επιτοκίου θα πρέπει να καλυφθεί από το χρηματοδοτικό κονδύλιο που αναφέρεται στο άρθρο 6 παράγραφος 2 στοιχείο α) πρώτη περίπτωση του κανονισμού (ΕΕ) 2021/947. Η Ουκρανία θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να ζητά την επιδότηση επιτοκίου και την απαλλαγή από τις διοικητικές δαπάνες κάθε χρόνο έως το τέλος Μαρτίου. Για να υπάρξει ευελιξία κατά την αποπληρωμή του αρχικού κεφαλαίου, θα πρέπει επίσης να είναι δυνατή η αναχρηματοδότηση των σχετικών δανειοληπτικών πράξεων που συνάπτονται εξ ονόματος της Ένωσης, κατά παρέκκλιση από το άρθρο 220 παράγραφος 2 του δημοσιονομικού κανονισμού.

    (18)

    Δεδομένης της κατάστασης στην Ουκρανία, η παρούσα απόφαση θα πρέπει να αρχίσει να ισχύει επειγόντως την επομένη της δημοσίευσής της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

    ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

    Άρθρο 1

    1.   Η Ένωση θέτει στη διάθεση της Ουκρανίας μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή ανώτατου ποσού 1 δισεκατομμυρίου EUR (η «μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή της Ένωσης») με σκοπό τη στήριξη της μακροοικονομικής σταθερότητας της Ουκρανίας. Η μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή της Ένωσης χορηγείται στην Ουκρανία με τη μορφή δανείου.

    2.   Για τη χρηματοδότηση της μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής της Ένωσης, η Επιτροπή εξουσιοδοτείται εξ ονόματος της Ένωσης να δανείζεται τα αναγκαία κεφάλαια από τις κεφαλαιαγορές ή από χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και να τα δανείζει στην Ουκρανία. Το δάνειο έχει μέγιστη μέση διάρκεια 25 ετών.

    3.   Το χρηματοδοτικό κονδύλιο που αναφέρεται στο άρθρο 6 παράγραφος 2 στοιχείο α) πρώτη περίπτωση του κανονισμού (ΕΕ) 2021/947 χρησιμοποιείται για την κάλυψη του κόστους των πληρωμών τόκων που σχετίζονται με τη μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή κατά την περίοδο του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 2021-2027 ως επιδότηση επιτοκίου που αναφέρεται στο άρθρο 5 παράγραφος 2 της παρούσας απόφασης.

    4.   Η Επιτροπή διαχειρίζεται την αποδέσμευση της μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής της Ένωσης κατά τρόπο συνεπή με τις συμφωνίες ή συνεννοήσεις που έχουν επιτευχθεί μεταξύ της Επιτροπής και της Ουκρανίας στο ΜΣ που αναφέρεται στο άρθρο 3 παράγραφος 1.

    5.   Η Επιτροπή ενημερώνει τακτικά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο για εξελίξεις που αφορούν τη μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή της Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών εκταμιεύσεων, και διαβιβάζει τα σχετικά έγγραφα στα εν λόγω όργανα εγκαίρως.

    6.   Η μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή της Ένωσης διατίθεται κατά τη διάρκεια περιόδου 12 μηνών από την πρώτη ημέρα μετά την έναρξη ισχύος του ΜΣ που αναφέρεται στο άρθρο 3 παράγραφος 1.

    7.   Εάν κατά την περίοδο εκταμίευσης της μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής της Ένωσης, οι ανάγκες χρηματοδότησης της Ουκρανίας μειωθούν ριζικά σε σύγκριση με τις αρχικές προβολές, η Επιτροπή μειώνει το ποσό της συνδρομής, την αναστέλλει ή την ακυρώνει.

    Άρθρο 2

    1.   Προϋπόθεση για να χορηγήσει η Ένωση μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή είναι ο σεβασμός, εκ μέρους της Ουκρανίας, των ουσιαστικών θεσμών της δημοκρατίας, στους οποίους περιλαμβάνονται το πολυκομματικό κοινοβουλευτικό σύστημα, και του κράτους δικαίου και η εγγύηση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    2.   Η Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης παρακολουθούν την τήρηση της προϋπόθεσης που ορίζεται στην παράγραφο 1 καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος της μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής της Ένωσης, και ιδίως πριν από τις εκταμιεύσεις, λαμβάνοντας επίσης υπόψη τις περιστάσεις στην Ουκρανία και τις συνέπειες της εκεί εφαρμογής στρατιωτικού νόμου.

    3.   Οι παράγραφοι 1 και 2 του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται σύμφωνα με την απόφαση 2010/427/ΕΕ του Συμβουλίου (9).

    Άρθρο 3

    1.   Η Επιτροπή συμφωνεί με την Ουκρανία σχετικά με σαφώς καθορισμένες απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων, με τις οποίες συνδέεται η μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή της Ένωσης. Οι απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων καθορίζονται σε μνημόνιο συνεννόησης (ΜΣ) και εγκρίνονται σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης του άρθρου 8 παράγραφος 2.

    2.   Οι απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων διασφαλίζουν, ιδίως, την αποδοτική, διαφανή και υπεύθυνη χρήση της μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής της Ένωσης. Η Επιτροπή παρακολουθεί τακτικά την εφαρμογή των εν λόγω απαιτήσεων υποβολής εκθέσεων.

    3.   Οι λεπτομερείς χρηματοδοτικοί όροι της μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής της Ένωσης καθορίζονται σε δανειακή σύμβαση που πρόκειται να συναφθεί μεταξύ της Επιτροπής και της Ουκρανίας.

    4.   Η Επιτροπή ελέγχει, σε τακτά χρονικά διαστήματα, την εφαρμογή της μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής της Ένωσης, και ιδίως των απαιτήσεων υποβολής εκθέσεων που καθορίζονται στο ΜΣ. Η Επιτροπή ενημερώνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με τα αποτελέσματα του ελέγχου της.

    Άρθρο 4

    1.   Με την επιφύλαξη των απαιτήσεων που καθορίζονται στην παράγραφο 2, η μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή της Ένωσης χορηγείται από την Επιτροπή σε μία δόση, υπό μορφή δανείου. Η Επιτροπή αποφασίζει σχετικά με το χρονικό πλαίσιο για την εκταμίευση της δόσης. Η δόση μπορεί να εκταμιευθεί σε ένα ή περισσότερα τμήματα.

    2.   Η απόφαση της Επιτροπής για την αποδέσμευση μιας δόσης εξαρτάται από την αξιολόγησή της όσον αφορά τις ακόλουθες απαιτήσεις:

    α)

    την τήρηση της προϋπόθεσης που ορίζεται στο άρθρο 2 παράγραφος 1·

    β)

    την έναρξη ισχύος του ΜΣ, το οποίο προβλέπει τη δημιουργία συστήματος υποβολής εκθέσεων που θα εφαρμόζεται καθ’ όλη τη διάρκεια του δανείου.

    3.   Σε περίπτωση που δεν τηρούνται οι απαιτήσεις που ορίζονται στην παράγραφο 2, η Επιτροπή αναστέλλει προσωρινά ή ακυρώνει την εκταμίευση της μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής της Ένωσης ή λαμβάνει κατάλληλα μέτρα δυνάμει της σύμβασης δανείου. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η Επιτροπή ενημερώνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με τους λόγους της αναστολής ή της ακύρωσης.

    4.   Η μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή της Ένωσης εκταμιεύεται καταρχήν προς την Εθνική Τράπεζα της Ουκρανίας. Με την επιφύλαξη των όρων που πρόκειται να συμφωνηθούν στο ΜΣ, συμπεριλαμβανομένης της επιβεβαίωσης των υπολειπόμενων δημοσιονομικών χρηματοδοτικών αναγκών, τα ενωσιακά κονδύλια μπορεί να εκταμιευτούν με τελικό αποδέκτη το υπουργείο Οικονομικών της Ουκρανίας.

    Άρθρο 5

    1.   Οι δανειοληπτικές και δανειοδοτικές πράξεις διενεργούνται σύμφωνα με το άρθρο 220 του δημοσιονομικού κανονισμού.

    2.   Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 220 παράγραφος 5 στοιχείο ε) του δημοσιονομικού κανονισμού, η Ένωση μπορεί να επιβαρυνθεί με τόκους, χορηγώντας επιδότηση επιτοκίου, και διοικητικές δαπάνες που σχετίζονται με τις δανειοληπτικές και δανειοδοτικές πράξεις, εξαιρουμένων των δαπανών που αφορούν την πρόωρη αποπληρωμή του δανείου, όσον αφορά το δάνειο δυνάμει της παρούσας απόφασης.

    3.   Η Ουκρανία μπορεί να αιτηθεί την επιδότηση επιτοκίου και την κάλυψη των διοικητικών δαπανών από την Ένωση έως το τέλος Μαρτίου κάθε έτους.

    4.   Εφόσον είναι αναγκαίο, κατά παρέκκλιση από το άρθρο 220 παράγραφος 2 του δημοσιονομικού κανονισμού, η Επιτροπή μπορεί να αναχρηματοδοτήσει τις σχετικές δανειοληπτικές πράξεις που έχουν συναφθεί εξ ονόματος της Ένωσης.

    5.   Η Επιτροπή ενημερώνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο για τις εξελίξεις ως προς τις πράξεις που αναφέρονται στις παραγράφους 2 και 3.

    Άρθρο 6

    Κατά την υλοποίηση της μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής της Ένωσης, η Επιτροπή επανεκτιμά, μέσω επιχειρησιακής αξιολόγησης, την ορθότητα των δημοσιονομικών ρυθμίσεων, των διοικητικών διαδικασιών και των μηχανισμών εσωτερικού και εξωτερικού ελέγχου της Ουκρανίας που σχετίζονται με τη συνδρομή.

    Άρθρο 7

    1.   Για τη μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή της Ένωσης που παρέχεται με τη μορφή δανείου δυνάμει της παρούσας απόφασης, εφαρμόζεται συντελεστής προβλέψεων 70 % αντί του γενικού κανόνα που ορίζεται στο άρθρο 31 παράγραφος 5 τρίτο εδάφιο του κανονισμού (ΕΕ) 2021/947.

    2.   Αντί του γενικού κανόνα που ορίζεται στο άρθρο 31 παράγραφος 6 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/947, οι χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις από τη μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή της Ένωσης που παρέχεται με τη μορφή δανείου δυνάμει της παρούσας απόφασης καλύπτονται χωριστά από άλλες χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις στο πλαίσιο της εγγύησης εξωτερικής δράσης και οι προβλέψεις που τηρούνται στο κοινό ταμείο προβλέψεων για τη μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή της Ένωσης που παρέχεται με τη μορφή δανείου δυνάμει της παρούσας απόφασης χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτήν.

    3.   Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 213 του δημοσιονομικού κανονισμού, ο πραγματικός συντελεστής προβλέψεων δεν εφαρμόζεται στις προβλέψεις που τηρούνται στο κοινό ταμείο προβλέψεων σε σχέση με την μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή της Ένωσης που παρέχεται με τη μορφή δανείου δυνάμει της παρούσας απόφασης.

    Άρθρο 8

    1.   Η Επιτροπή επικουρείται από επιτροπή. Πρόκειται για επιτροπή κατά την έννοια του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 182/2011.

    2.   Όταν γίνεται παραπομπή στην παρούσα παράγραφο, εφαρμόζεται το άρθρο 5 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 182/2011.

    Άρθρο 9

    1.   Έως τις 30 Ιουνίου κάθε έτους, η Επιτροπή υποβάλλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο, στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσής της, έκθεση εκτίμησης όσον αφορά την εφαρμογή της παρούσας απόφασης κατά το προηγούμενο έτος, η οποία περιλαμβάνει αξιολόγηση της εν λόγω εφαρμογής. Στην εν λόγω έκθεση:

    α)

    εξετάζεται η πρόοδος που έχει σημειωθεί όσον αφορά την υλοποίηση της μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής της Ένωσης·

    β)

    αξιολογούνται η οικονομική κατάσταση και οι προοπτικές της Ουκρανίας, καθώς και η εφαρμογή των απαιτήσεων που αναφέρονται στο άρθρο 3 παράγραφος 1·

    γ)

    παρουσιάζεται η σχέση μεταξύ των απαιτήσεων και των όρων που καθορίζονται στο ΜΣ, της τρέχουσας μακροοικονομικής κατάστασης της Ουκρανίας και της απόφασης της Επιτροπής να αποδεσμεύσει δόση της μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής της Ένωσης.

    2.   Το αργότερο δύο έτη μετά τη λήξη της περιόδου διαθεσιμότητας, η Επιτροπή υποβάλλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο έκθεση εκ των υστέρων αξιολόγησης όσον αφορά τα αποτελέσματα και την αποδοτικότητα της περατωθείσας μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής της Ένωσης, καθώς και τον βαθμό στον οποίο συνέβαλε στην επίτευξη των σκοπών της.

    Άρθρο 10

    Η παρούσα απόφαση αρχίζει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσής της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Βρυξέλλες, 12 Ιουλίου 2022.

    Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

    H Πρόεδρος

    R. METSOLA

    Για το Συμβούλιο

    Ο Πρόεδρος

    Z. STANJURA


    (1)  Θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 7ης Ιουλίου 2022 (δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα) και απόφαση του Συμβουλίου της 12ης Ιουλίου 2022.

    (2)  Συμφωνία σύνδεσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας και των κρατών μελών τους, αφενός, και της Ουκρανίας, αφετέρου (ΕΕ L 161 της 29.5.2014, σ. 3).

    (3)  Απόφαση (ΕΕ) 2022/313 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 24ης Φεβρουαρίου 2022, για τη χορήγηση μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής στην Ουκρανία (ΕΕ L 55 της 28.2.2022, σ. 4).

    (4)  Κανονισμός (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 18ης Ιουλίου 2018, σχετικά με τους δημοσιονομικούς κανόνες που εφαρμόζονται στον γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης, την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΕ) αριθ. 1296/2013, (ΕΕ) αριθ. 1301/2013, (ΕΕ) αριθ. 1303/2013, (ΕΕ) αριθ. 1304/2013, (ΕΕ) αριθ. 1309/2013, (ΕΕ) αριθ. 1316/2013, (ΕΕ) αριθ. 223/2014, (ΕΕ) αριθ. 283/2014 και της απόφασης αριθ. 541/2014/ΕΕ και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012 (ΕΕ L 193 της 30.7.2018, σ. 1).

    (5)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 182/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Φεβρουαρίου 2011, για τη θέσπιση κανόνων και γενικών αρχών σχετικά με τους τρόπους ελέγχου από τα κράτη μέλη της άσκησης των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων από την Επιτροπή (ΕΕ L 55 της 28.2.2011, σ. 13).

    (6)  Κανονισμός (ΕΕ) 2021/947 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 9ης Ιουνίου 2021, για τη θέσπιση Μηχανισμού Γειτονίας, Ανάπτυξης και Διεθνούς Συνεργασίας — Παγκόσμια Ευρώπη, για την τροποποίηση και κατάργηση της απόφασης αριθ. 466/2014/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΕ) 2017/1601 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 480/2009 του Συμβουλίου (ΕΕ L 209 της 14.6.2021, σ. 1).

    (7)  Κανονισμός (ΕΕ, Ευρατόμ) 2020/2093 του Συμβουλίου, της 17ης Δεκεμβρίου 2020, για τον καθορισμό του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου για τα έτη 2021 έως 2027 (ΕΕ L 433 I της 22.12.2020, σ. 11).

    (8)  Απόφαση (ΕΕ, Ευρατόμ) 2020/2053 του Συμβουλίου, της 14ης Δεκεμβρίου 2020, για το σύστημα των ιδίων πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για την κατάργηση της απόφασης 2014/335/ΕΕ, Ευρατόμ (ΕΕ L 424 της 15.12.2020, σ. 1).

    (9)  Απόφαση 2010/427/ΕΕ του Συμβουλίου, της 26ης Ιουλίου 2010, για τον καθορισμό της οργάνωσης και της λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΕ L 201 της 3.8.2010, σ. 30).


    Top