EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32021R2225

Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2021/2225 της Επιτροπής της 16ης Νοεμβρίου 2021 για τον καθορισμό των λεπτομερειών των αυτοματοποιημένων μηχανισμών και διαδικασιών ελέγχου ποιότητας δεδομένων, των κοινών δεικτών ποιότητας δεδομένων, και των ελάχιστων προδιαγραφών ποιότητας για την αποθήκευση δεδομένων, δυνάμει του άρθρου 37 παράγραφος 4 του κανονισμού (ΕΕ) 2019/817 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου

C/2021/6719

ΕΕ L 448 της 15.12.2021, p. 23–31 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2021/2225/oj

15.12.2021   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 448/23


ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2021/2225 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

της 16ης Νοεμβρίου 2021

για τον καθορισμό των λεπτομερειών των αυτοματοποιημένων μηχανισμών και διαδικασιών ελέγχου ποιότητας δεδομένων, των κοινών δεικτών ποιότητας δεδομένων, και των ελάχιστων προδιαγραφών ποιότητας για την αποθήκευση δεδομένων, δυνάμει του άρθρου 37 παράγραφος 4 του κανονισμού (ΕΕ) 2019/817 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΕ) 2019/817 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 20ής Μαΐου 2019, για τη θέσπιση πλαισίου διαλειτουργικότητας μεταξύ των συστημάτων πληροφοριών της ΕΕ στον τομέα των συνόρων και θεωρήσεων και την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 767/2008, (ΕΕ) 2016/399, (ΕΕ) 2017/2226, (ΕΕ) 2018/1240, (ΕΕ) 2018/1726 και (ΕΕ) 2018/1861 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, και των αποφάσεων 2004/512/ΕΚ και 2008/633/ΔΕΥ του Συμβουλίου (1), και ιδίως το άρθρο 37 παράγραφος 4,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Ο κανονισμός (ΕΕ) 2019/817, σε συνδυασμό με τον κανονισμό (ΕΕ) 2019/818 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (2), θεσπίζει πλαίσιο για τη διασφάλιση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των συστημάτων πληροφοριών της ΕΕ στον τομέα των συνόρων, των θεωρήσεων, της αστυνομικής και δικαστικής συνεργασίας, του ασύλου και της μετανάστευσης.

(2)

Για να βελτιωθεί η ποιότητα των δεδομένων και να εναρμονιστούν οι απαιτήσεις ποιότητας, είναι αναγκαίο να καθοριστούν οι λεπτομέρειες των αυτοματοποιημένων μηχανισμών και διαδικασιών, οι κοινοί δείκτες ποιότητας δεδομένων και τα ελάχιστα πρότυπα ποιότητας για τα δεδομένα που εισάγονται και αποθηκεύονται στα υποκείμενα συστήματα πληροφοριών της ΕΕ, στην κοινή υπηρεσία αντιστοίχισης βιομετρικών δεδομένων και στο κοινό αποθετήριο δεδομένων ταυτότητας.

(3)

Τα εν λόγω μέτρα θα πρέπει να εφαρμόζονται και να αξιολογούνται από τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Λειτουργική Διαχείριση Συστημάτων ΤΠ Μεγάλης Κλίμακας στον Χώρο Ελευθερίας, Ασφάλειας και Δικαιοσύνης (eu-LISA), ο οποίος, για τον σκοπό αυτόν, λαμβάνει υπόψη τις ειδικές διατάξεις που έχουν οριστεί για το εκάστοτε σύστημα πληροφοριών της ΕΕ και τη συνιστώσα της διαλειτουργικότητας. Για να εκτελεί τα καθήκοντα αυτά, ο eu-LISA θα πρέπει να λαμβάνει συμβουλές από εμπειρογνώμονες της Επιτροπής, των κρατών μελών και των οργανισμών της Ένωσης μέσω των συστημάτων πληροφοριών της ΕΕ και των συνιστωσών διαλειτουργικότητας.

(4)

Οι μηχανισμοί και οι διαδικασίες ελέγχου ποιότητας θα πρέπει να καθορίζουν τη συμμόρφωση των εισερχόμενων δεδομένων μέσω των κανόνων φραγής και των ήπιων κανόνων που εφαρμόζονται στα υποκείμενα συστήματα πληροφοριών της ΕΕ, στην κοινή υπηρεσία αντιστοίχισης βιομετρικών δεδομένων και στο κοινό αποθετήριο δεδομένων ταυτότητας. Ο eu-LISA θα πρέπει να είναι υπεύθυνος να εξασφαλίζει ότι οι κανόνες ποιότητας των δεδομένων εξακολουθούν να είναι κατάλληλοι για την επίτευξη των στόχων των συστημάτων πληροφοριών της ΕΕ και των συνιστωσών διαλειτουργικότητας.

(5)

Για κάθε δείκτη ελέγχου ποιότητας, ο eu-LISA θα πρέπει να καθορίζει και να αξιολογεί την καταλληλότητα του ελάχιστου προτύπου ποιότητας που είναι απαραίτητο για την αποθήκευση των δεδομένων στα συστήματα πληροφοριών της ΕΕ και στις συνιστώσες διαλειτουργικότητας. Τα πρότυπα ποιότητας των δεδομένων θα πρέπει να επιτρέπουν τον αυτόματο εντοπισμό φαινομενικά εσφαλμένων ή ασυνεπών υποβληθέντων δεδομένων, έτσι ώστε το κράτος μέλος προέλευσης να είναι σε θέση να επαληθεύει τα δεδομένα και να λαμβάνει τυχόν απαραίτητα μέτρα αποκατάστασης.

(6)

Θα πρέπει να καθοριστούν μηχανισμοί καθαρισμού δεδομένων και ανίχνευσης προβλημάτων ώστε να ελέγχεται τακτικά η εγκυρότητα και η συμμόρφωση των δεδομένων που είναι αποθηκευμένα στα υποκείμενα συστήματα πληροφοριών της ΕΕ και στις συνιστώσες διαλειτουργικότητας ως προς τα πρότυπα ποιότητας των δεδομένων.

(7)

Ο eu-LISA θα πρέπει να διασφαλίζει κεντρική ικανότητα παρακολούθησης για την ποιότητα των δεδομένων και για την υποβολή εκθέσεων σε τακτική βάση στα κράτη μέλη σχετικά με την ποιότητα των δεδομένων. Οι εν λόγω εκθέσεις θα πρέπει να εκπονούνται από το κεντρικό αποθετήριο για την υποβολή εκθέσεων και την κατάρτιση στατιστικών σύμφωνα με το άρθρο 39 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2019/817 και με τους κανόνες που ορίζονται στον κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό 2021/2223 της Επιτροπής (3).

(8)

Δεδομένου ότι ο κανονισμός (ΕΕ) 2019/817 βασίζεται στο κεκτημένο του Σένγκεν, σύμφωνα με το άρθρο 4 του πρωτοκόλλου αριθ. 22 για τη θέση της Δανίας το οποίο προσαρτάται στη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και στη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Δανία κοινοποίησε την εφαρμογή του κανονισμού (ΕΕ) 2019/817 στο εθνικό της δίκαιο. Ως εκ τούτου, δεσμεύεται από τον παρόντα κανονισμό.

(9)

Ο παρών κανονισμός συνιστά ανάπτυξη των διατάξεων του κεκτημένου του Σένγκεν στις οποίες δεν συμμετέχει η Ιρλανδία (4). Ως εκ τούτου, η Ιρλανδία δεν συμμετέχει στη θέσπιση του παρόντος κανονισμού και δεν δεσμεύεται από αυτόν ούτε υπόκειται στην εφαρμογή του.

(10)

Όσον αφορά την Ισλανδία και τη Νορβηγία, ο παρών κανονισμός αποτελεί ανάπτυξη των διατάξεων του κεκτημένου του Σένγκεν, κατά την έννοια της συμφωνίας η οποία συνήφθη από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από τη Δημοκρατία της Ισλανδίας και το Βασίλειο της Νορβηγίας για τη σύνδεση των δύο αυτών κρατών με την υλοποίηση, την εφαρμογή και την ανάπτυξη του κεκτημένου του Σένγκεν (5), οι οποίες διατάξεις εμπίπτουν στον τομέα στον οποίο αναφέρεται το άρθρο 1 σημείο Α της απόφασης 1999/437/ΕΚ του Συμβουλίου (6).

(11)

Όσον αφορά την Ελβετία, ο παρών κανονισμός αποτελεί ανάπτυξη των διατάξεων του κεκτημένου του Σένγκεν, κατά την έννοια της συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της Ελβετικής Συνομοσπονδίας σχετικά με τη σύνδεση της Ελβετικής Συνομοσπονδίας προς την υλοποίηση, την εφαρμογή και την ανάπτυξη του κεκτημένου του Σένγκεν (7), οι οποίες διατάξεις εμπίπτουν στον τομέα στον οποίο αναφέρεται το άρθρο 1 σημείο Α της απόφασης 1999/437/ΕΚ, σε συνδυασμό με το άρθρο 3 της απόφασης 2008/146/ΕΚ του Συμβουλίου (8).

(12)

Όσον αφορά το Λιχτενστάιν, ο παρών κανονισμός αποτελεί ανάπτυξη των διατάξεων του κεκτημένου του Σένγκεν, κατά την έννοια του πρωτοκόλλου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, της Ελβετικής Συνομοσπονδίας και του Πριγκιπάτου του Λιχτενστάιν για την προσχώρηση του Πριγκιπάτου του Λιχτενστάιν στη συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της Ελβετικής Συνομοσπονδίας σχετικά με τη σύνδεση της Ελβετικής Συνομοσπονδίας προς τη θέση σε ισχύ, την εφαρμογή και την ανάπτυξη του κεκτημένου του Σένγκεν (9), οι οποίες διατάξεις εμπίπτουν στον τομέα στον οποίο αναφέρεται το άρθρο 1 σημείο Α της απόφασης 1999/437/ΕΚ, σε συνδυασμό με το άρθρο 3 της απόφασης 2011/350/ΕΕ του Συμβουλίου (10).

(13)

Όσον αφορά την Κύπρο, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, και την Κροατία, ο παρών κανονισμός συνιστά πράξη που βασίζεται στο κεκτημένο του Σένγκεν ή σχετίζεται άλλως με αυτό, κατά την έννοια, αντιστοίχως, του άρθρου 3 παράγραφος 1 της πράξης προσχώρησης του 2003, του άρθρου 4 παράγραφος 1 της πράξης προσχώρησης του 2005 και του άρθρου 4 παράγραφος 1 της πράξης προσχώρησης του 2011.

(14)

Σύμφωνα με το άρθρο 42 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1725 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (11), ζητήθηκε η γνώμη του Ευρωπαίου Επόπτη Προστασίας Δεδομένων, ο οποίος γνωμοδότησε στις 30 Απριλίου 2021.

(15)

Τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι σύμφωνα με τη γνώμη της επιτροπής διαλειτουργικότητας,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Πεδίο εφαρμογής και αντικείμενο

1.   Ο παρών κανονισμός καθορίζει τις λεπτομέρειες των αυτοματοποιημένων μηχανισμών και διαδικασιών ελέγχου ποιότητας των δεδομένων που είναι αποθηκευμένα στα συστήματα πληροφοριών της ΕΕ και στις συνιστώσες διαλειτουργικότητας που αναφέρονται στο άρθρο 37 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2019/817.

2.   Ο παρών κανονισμός καθορίζει επίσης λεπτομέρειες σχετικά με τους κοινούς δείκτες ποιότητας δεδομένων και τα ελάχιστα πρότυπα ποιότητας για την αποθήκευση δεδομένων, ιδίως όσον αφορά τα βιομετρικά δεδομένα, στα συστήματα πληροφοριών της ΕΕ και στις συνιστώσες διαλειτουργικότητας που αναφέρονται στο άρθρο 37 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2019/817.

3.   Τα μέτρα που αναφέρονται στις παραγράφους 2 και 3 ισχύουν με την επιφύλαξη τυχόν ειδικών διατάξεων για την ποιότητα των δεδομένων στα συστήματα πληροφοριών της ΕΕ που προβλέπονται στο ενωσιακό δίκαιο.

4.   Ο παρών κανονισμός εφαρμόζεται στα συστήματα πληροφοριών της ΕΕ και στις συνιστώσες διαλειτουργικότητας που αναφέρονται στο άρθρο 37 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2019/817.

Άρθρο 2

Ορισμοί

Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

α)

«δεδομένα εισόδου»: δεδομένα που υπόκεινται σε ελέγχους ποιότητας δεδομένων με σκοπό την αποθήκευσή τους σε σύστημα πληροφοριών της ΕΕ ή σε συνιστώσα διαλειτουργικότητας κατά το άρθρο 37 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2019/817·

β)

«μηχανισμός καθαρισμού δεδομένων»: μηχανισμός που διενεργεί ελέγχους ώστε να εξασφαλίζεται η προγραμματισμένη διαγραφή δεδομένων που είναι αποθηκευμένα σε σύστημα πληροφοριών της ΕΕ ή σε συνιστώσα διαλειτουργικότητας σύμφωνα με το ενωσιακό δίκαιο·

γ)

«μηχανισμός ανίχνευσης προβλημάτων»: μηχανισμός που διενεργεί ελέγχους για τον εντοπισμό δεδομένων που δεν πληρούν τους κανόνες ή τα πρότυπα ποιότητας των δεδομένων·

δ)

«κανόνες φραγής»: κανόνες ή σύνολο κανόνων που μετρούν τον βαθμό στον οποίο τα δεδομένα εισόδου συμμορφώνονται με τις καθορισμένες απαιτήσεις δεδομένων που διέπουν την αποθήκευσή τους ή τη χρήση τους ή και τα δύο. Σ’ αυτούς περιλαμβάνονται επίσης κανόνες για την ποιότητα των δεδομένων που διέπουν κάθε σύστημα πληροφοριών της ΕΕ, οι οποίοι πρέπει να τηρούνται πριν από την εισαγωγή των δεδομένων στο σύστημα. Όταν τα δεδομένα εισόδου δεν συμμορφώνονται με κανόνα φραγής, απορρίπτεται η εισαγωγή και η αποθήκευσή τους στο σύστημα πληροφοριών της ΕΕ και στη συνιστώσα διαλειτουργικότητας·

ε)

«ήπιοι κανόνες»: κανόνες ή σύνολο κανόνων που μετρούν τον βαθμό στον οποίο τα δεδομένα εισόδου συμμορφώνονται με τις καθορισμένες απαιτήσεις δεδομένων που ρυθμίζουν τη συνάφειά τους ή τη βέλτιστη χρήση τους ή και τα δύο. Οι ήπιοι κανόνες δεν εμποδίζουν την είσοδο και την αποθήκευση μη συμμορφούμενων δεδομένων εισόδου. Περιλαμβάνουν επίσης κανόνες για την ποιότητα των δεδομένων που διέπουν κάθε σύστημα πληροφοριών της ΕΕ, οι οποίοι πρέπει να τηρούνται πριν από την εισαγωγή των δεδομένων στο σύστημα. Τα δεδομένα εισόδου που δεν συμμορφώνονται με ήπιο κανόνα εισάγονται στο σύστημα πληροφοριών της ΕΕ ή στη συνιστώσα διαλειτουργικότητας με επισήμανση, σημείωση ή προειδοποίηση προβλήματος ποιότητας.

Άρθρο 3

Αυτοματοποιημένοι μηχανισμοί και διαδικασίες ελέγχου ποιότητας δεδομένων

1.   Διενεργούνται αυτοματοποιημένοι έλεγχοι ποιότητας στα δεδομένα που εισάγονται και αποθηκεύονται στην κοινή υπηρεσία αντιστοίχισης βιομετρικών δεδομένων και στο κοινό αποθετήριο δεδομένων ταυτότητας, σύμφωνα με τους κανόνες που ορίζονται στο άρθρο 4.

2.   Διενεργούνται αυτοματοποιημένοι έλεγχοι ποιότητας στα δεδομένα που εισάγονται και αποθηκεύονται στα συστήματα πληροφοριών της ΕΕ τα οποία αναφέρονται στο άρθρο 37 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2019/817, σύμφωνα με τους κανόνες που διέπουν τους μηχανισμούς ελέγχου ποιότητας των δεδομένων στα εν λόγω συστήματα.

3.   Ενεργοποιούνται μηχανισμοί ελέγχου ποιότητας των δεδομένων σύμφωνα με τους κανόνες που διέπουν την ποιότητα των δεδομένων στα εν λόγω συστήματα πληροφοριών της ΕΕ και στις συνιστώσες διαλειτουργικότητας.

4.   Για να προσδιοριστεί η συμμόρφωση των δεδομένων εισόδου ως προς τους κανόνες φραγής ή τους ήπιους κανόνες που ισχύουν γι’ αυτά, οι μηχανισμοί ελέγχου ποιότητας των δεδομένων που αναφέρονται στην παράγραφο 3 συμμορφώνονται με το τμήμα 1 του παραρτήματος του παρόντος κανονισμού.

5.   Εάν τα δεδομένα εισόδου πρόκειται να εισαχθούν στα συστήματα πληροφοριών της ΕΕ ή στις συνιστώσες διαλειτουργικότητας που αναφέρονται στο άρθρο 37 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2019/817, οι μηχανισμοί ελέγχου ποιότητας των δεδομένων αξιολογούν κατά πόσο τα δεδομένα συμμορφώνονται με κάθε δείκτη ποιότητας των δεδομένων εφαρμόζοντας το πρότυπο ποιότητας δεδομένων του εκάστοτε δείκτη. Ως αποτέλεσμα της εν λόγω αξιολόγησης, οι μηχανισμοί ελέγχου ποιότητας των δεδομένων αποδίδουν στα δεδομένα εισόδου έναν χαρακτηρισμό ταξινόμησης ανάλογα με την ποιότητά τους σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζεται στις ενότητες 2 και 3 του παραρτήματος του παρόντος κανονισμού.

6.   Οι κοινοί δείκτες ποιότητας δεδομένων είναι οι ακόλουθοι: πληρότητα, ακρίβεια, έγκαιρη υποβολή, μοναδικότητα και συνέπεια.

7.   Ο eu-LISA εφαρμόζει τα πρότυπα ποιότητας των δεδομένων για κάθε δείκτη σύμφωνα με τις διαδικασίες που ορίζονται στο άρθρο 5.

8.   Οι μηχανισμοί καθαρισμού δεδομένων και ανίχνευσης προβλημάτων ελέγχουν τακτικά την εγκυρότητα και τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις ποιότητας των δεδομένων που είναι αποθηκευμένα στα συστήματα πληροφοριών της ΕΕ και στις συνιστώσες διαλειτουργικότητας που αναφέρονται στο άρθρο 37 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2019/817, σύμφωνα με το τμήμα 4 του παραρτήματος του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 4

Αυτοματοποιημένοι μηχανισμοί ελέγχου ποιότητας δεδομένων για τα δεδομένα που εισάγονται και αποθηκεύονται

1.   Για να ενισχυθεί η ποιότητα των δεδομένων, καθιερώνονται αυτοματοποιημένοι μηχανισμοί ελέγχου της ποιότητας οι οποίοι υποστηρίζουν την εισαγωγή και την αποθήκευση των δεδομένων που συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις ποιότητας δεδομένων στα συστήματα πληροφοριών της ΕΕ και στις συνιστώσες διαλειτουργικότητας που αναφέρονται στο άρθρο 37 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2019/817. Τα δεδομένα εισάγονται και αποθηκεύονται σύμφωνα με τους κανόνες που διέπουν την ποιότητα των δεδομένων στα εν λόγω συστήματα πληροφοριών της ΕΕ και στις συνιστώσες διαλειτουργικότητας.

2.   Για τον σκοπό της εισαγωγής δεδομένων από το δεόντως εξουσιοδοτημένο προσωπικό στα συστήματα πληροφοριών της ΕΕ και στις συνιστώσες διαλειτουργικότητας που αναφέρονται στο άρθρο 37 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2019/817, οι αυτοματοποιημένοι μηχανισμοί ελέγχου ποιότητας επαληθεύουν τους κοινούς δείκτες ποιότητας που αναφέρονται στο τμήμα 2 του παραρτήματος του παρόντος κανονισμού.

3.   Οι μηχανισμοί ελέγχου ποιότητας των δεδομένων επιτρέπουν την εφαρμογή κανόνων φραγής και ήπιων κανόνων, σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 4 το οποίο διέπει την ποιότητα των δεδομένων στα συστήματα πληροφοριών της ΕΕ και στις συνιστώσες διαλειτουργικότητας που αναφέρονται στο άρθρο 37 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2019/817.

Άρθρο 5

Διαδικασίες που διέπουν τους δείκτες, τα πρότυπα και τους μηχανισμούς ελέγχου ποιότητας των δεδομένων

1.   Ο eu-LISA έχει την ευθύνη να εξασφαλίζει ότι οι κανόνες ποιότητας των δεδομένων είναι κατάλληλοι για την επίτευξη των στόχων των συστημάτων πληροφοριών της ΕΕ και των συνιστωσών διαλειτουργικότητας που αναφέρονται στο άρθρο 37 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2019/817.

2.   Ο eu-LISA είναι επίσης υπεύθυνος για την εφαρμογή των ελάχιστων προτύπων ποιότητας για την αποθήκευση των βιομετρικών δεδομένων στα συστήματα πληροφοριών της ΕΕ και στις συνιστώσες διαλειτουργικότητας που αναφέρονται στο άρθρο 37 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2019/817.

3.   Για τους σκοπούς των παραγράφων 1 και 2 του παρόντος άρθρου, ο eu-LISA λαμβάνει υπόψη τις ειδικές ανάγκες κάθε συστήματος πληροφοριών της ΕΕ και κάθε συνιστώσας διαλειτουργικότητας του άρθρου 37 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2019/817 και δέχεται τη συνδρομή και τις συμβουλές εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής, των κρατών μελών και των οργανισμών της Ένωσης που χρησιμοποιούν τα εν λόγω συστήματα πληροφοριών της ΕΕ και τις συνιστώσες διαλειτουργικότητας.

4.   Εφαρμόζονται οι ακόλουθες διαδικασίες ελέγχου ποιότητας των δεδομένων:

α)

ο eu-LISA εφαρμόζει τα πρότυπα ποιότητας των δεδομένων για κάθε δείκτη ποιότητας των δεδομένων σύμφωνα με το τμήμα 2 του παραρτήματος του παρόντος κανονισμού·

β)

ορίζονται τιμές για τα πρότυπα όσον αφορά χωριστά καθέναν από τους δείκτες ποιότητας δεδομένων που αναφέρονται στο άρθρο 3 παράγραφος 6. Για κάθε δείκτη, τα πρότυπα μπορούν να ορίζουν διαφορετικές τιμές ανάλογα με την κατηγορία των δεδομένων·

γ)

όταν απαιτείται και μετά την έκδοση των τακτικών εκθέσεων ποιότητας των δεδομένων σύμφωνα με το άρθρο 6, ο eu-LISA αξιολογεί την καταλληλότητα των τιμών και των προτύπων, και τα τροποποιεί στον βαθμό που δεν είναι πλέον κατάλληλα·

δ)

όταν απαιτείται και μετά την έκδοση των τακτικών εκθέσεων ποιότητας των δεδομένων σύμφωνα με το άρθρο 6, ο eu-LISA αξιολογεί την καταλληλότητα των μηχανισμών ελέγχου ποιότητας των δεδομένων που επιτρέπουν την εφαρμογή των κανόνων φραγής και των ήπιων κανόνων, και τους τροποποιεί όταν αυτό αρμόζει·

ε)

ο eu-LISA ζητά τη γνώμη των συμβουλευτικών ομάδων για καθένα από τα συστήματα πληροφοριών της ΕΕ και τις συνιστώσες διαλειτουργικότητας που αναφέρονται στο άρθρο 37 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2019/817, με σκοπό, αφενός, την τροποποίηση των προτύπων ποιότητας των δεδομένων και των τιμών τους, και, αφετέρου, τη λήψη τυχόν αποφάσεων σχετικά με τους μηχανισμούς ελέγχου ποιότητας των δεδομένων δυνάμει των στοιχείων γ) και δ) της παρούσας παραγράφου.

5.   Ο eu-LISA βασίζεται στην αξιολόγηση της λειτουργίας των μηχανισμών ελέγχου ποιότητας των δεδομένων, με σκοπό την τροποποίηση των τιμών των προτύπων ποιότητας των δεδομένων και τη λήψη τυχόν αποφάσεων σχετικά με τους μηχανισμούς ελέγχου ποιότητας των δεδομένων.

Άρθρο 6

Εκθέσεις σχετικά με τους αυτοματοποιημένους μηχανισμούς και διαδικασίες ελέγχου ποιότητας δεδομένων και τους κοινούς δείκτες ποιότητας δεδομένων δυνάμει του άρθρου 37 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) 2019/817

1.   Οι εκθέσεις που αναφέρονται στο άρθρο 37 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) 2019/817 εκπονούνται από το κεντρικό αποθετήριο για την υποβολή εκθέσεων και την κατάρτιση στατιστικών δυνάμει του άρθρου 39 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2019/817 και των κανόνων που ορίζονται στον κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό 2021/2223.

2.   Οι εκθέσεις δεν περιλαμβάνουν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα και περιέχουν τουλάχιστον τις ακόλουθες παραμέτρους πληροφοριομετρίας σχετικά με την ποιότητα των δεδομένων, οι οποίες εξάγονται μέσω εργαλείου ή συνόλου εργαλείων που έχουν σχεδιαστεί για τους σκοπούς αυτούς:

α)

για τα αλφαριθμητικά και βιομετρικά δεδομένα που αξιολογούνται με βάση τους κανόνες φραγής και τους ήπιους κανόνες, συμμόρφωση με τους δείκτες ποιότητας δεδομένων:

1)

πληρότητα (%)·

2)

ακρίβεια (%)·

3)

μοναδικότητα (%)·

4)

έγκαιρη υποβολή (%);

5)

συνέπεια των δεδομένων (%)·

β)

πληρότητα των φακέλων αίτησης (%)·

γ)

συμμόρφωση των δεδομένων με τον χαρακτηρισμό ταξινόμησης «καλή ποιότητα» (%)·

δ)

συμμόρφωση των δεδομένων με τον χαρακτηρισμό ταξινόμησης «χαμηλή ποιότητα» (%)·

ε)

αποτελέσματα του μηχανισμού καθαρισμού δεδομένων·

στ)

αποτελέσματα του μηχανισμού ανίχνευσης προβλημάτων·

ζ)

πεδία δεδομένων που προκαλούν συχνά προβλήματα·

η)

κατάλογος των 10 συχνότερων προβλημάτων για καθεμία από τις κατηγορίες που αναφέρονται στα στοιχεία α) έως ζ)·

θ)

τα κράτη μέλη τα οποία αφορούν τα 10 συχνότερα προβλήματα ποιότητας.

3.   Ο eu-LISA αναπτύσσει κεντρική ικανότητα παρακολούθησης για την ποιότητα των δεδομένων και για την εκπόνηση των εκθέσεων που αναφέρονται στο παρόν άρθρο σε εβδομαδιαία βάση.

Άρθρο 7

Έναρξη ισχύος

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα στα κράτη μέλη σύμφωνα με τις Συνθήκες.

Βρυξέλλες, 16 Νοεμβρίου 2021.

Για την Επιτροπή

Η Πρόεδρος

Ursula VON DER LEYEN


(1)  ΕΕ L 135 της 22.5.2019, σ. 27.

(2)  Κανονισμός (ΕΕ) 2019/818 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 20ής Μαΐου 2019, για τη θέσπιση πλαισίου διαλειτουργικότητας μεταξύ των συστημάτων πληροφοριών της ΕΕ στον τομέα της αστυνομικής και δικαστικής συνεργασίας, του ασύλου και της μετανάστευσης και για την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΕ) 2018/1726, (ΕΕ) 2018/1862 και (ΕΕ) 2019/816 (ΕΕ L 135 της 22.5.2019, σ. 85).

(3)  Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός 2021/2223 της Επιτροπής, της 30ής Σεπτεμβρίου 2021, για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) 2019/817 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου με αναλυτικούς κανόνες σχετικά με τη λειτουργία του κεντρικού αποθετηρίου για την υποβολή εκθέσεων και την κατάρτιση στατιστικών (βλέπε σελίδα 7 της παρούσας Επίσημης Εφημερίδας).

(4)  Ο παρών κανονισμός δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής των μέτρων που προβλέπονται στην απόφαση 2002/192/ΕΚ του Συμβουλίου, της 28ης Φεβρουαρίου 2002, σχετικά με το αίτημα της Ιρλανδίας να συμμετέχει σε ορισμένες από τις διατάξεις του κεκτημένου του Σένγκεν (ΕΕ L 64 της 7.3.2002, σ. 20).

(5)  ΕΕ L 176 της 10.7.1999, σ. 36.

(6)  Απόφαση 1999/437/ΕΚ του Συμβουλίου, της 17ης Μαΐου 1999, σχετικά με ορισμένες λεπτομέρειες εφαρμογής της συμφωνίας που έχει συναφθεί από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη Δημοκρατία της Ισλανδίας και το Βασίλειο της Νορβηγίας για τη σύνδεση των δύο αυτών κρατών, με την υλοποίηση, την εφαρμογή και την ανάπτυξη του κεκτημένου του Σένγκεν (ΕΕ L 176 της 10.7.1999, σ. 31).

(7)  ΕΕ L 53 της 27.2.2008, σ. 52.

(8)  Απόφαση 2008/146/ΕΚ του Συμβουλίου, της 28ης Ιανουαρίου 2008, για τη σύναψη εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας της συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της Ελβετικής Συνομοσπονδίας σχετικά με τη σύνδεση της Ελβετικής Συνομοσπονδίας προς την υλοποίηση, την εφαρμογή και την ανάπτυξη του κεκτημένου του Σένγκεν (ΕΕ L 53 της 27.2.2008, σ. 1).

(9)  ΕΕ L 160 της 18.6.2011, σ. 21.

(10)  Απόφαση 2011/350/ΕΕ του Συμβουλίου, της 7ης Μαρτίου 2011, για τη σύναψη, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του πρωτοκόλλου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, της Ελβετικής Συνομοσπονδίας και του Πριγκιπάτου του Λιχτενστάιν για την προσχώρηση του Πριγκιπάτου του Λιχτενστάιν στη συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της Ελβετικής Συνομοσπονδίας σχετικά με τη σύνδεση της Ελβετικής Συνομοσπονδίας προς τη θέση σε ισχύ, την εφαρμογή και την ανάπτυξη του κεκτημένου του Σένγκεν, όσον αφορά την κατάργηση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα και την κυκλοφορία των προσώπων (ΕΕ L 160 της 18.6.2011, σ. 19).

(11)  Κανονισμός (ΕΕ) 2018/1725 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Οκτωβρίου 2018, για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από τα θεσμικά και λοιπά όργανα και τους οργανισμούς της Ένωσης και την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών, και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 45/2001 και της απόφασης αριθ. 1247/2002/ΕΚ (ΕΕ L 295 της 21.11.2018, σ. 39).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

ΤΜΗΜΑ 1

Αυτοματοποιημένος μηχανισμός ελέγχου ποιότητας των προς εισαγωγή δεδομένων

Τα δεδομένα που εισάγονται στα συστήματα πληροφοριών της ΕΕ και στις συνιστώσες διαλειτουργικότητας υπόκεινται σε αυτοματοποιημένους μηχανισμούς ελέγχου ποιότητας των δεδομένων οι οποίοι βασίζονται σε κανόνες φραγής και σε ήπιους κανόνες, όπως ορίζεται στο άρθρο 2. Πρόκειται για τους κανόνες που καθιερώνονται στα συστήματα πληροφοριών της ΕΕ και στις συνιστώσες διαλειτουργικότητας οι οποίοι καθορίζουν αν επιτρέπεται ή απορρίπτεται η εισαγωγή και η αποθήκευση δεδομένων εισόδου. Οι κανόνες φραγής και οι ήπιοι κανόνες καθορίζονται βάσει των ακόλουθων παραμέτρων: μήκος, μορφή, τύπος, συμμόρφωση ως προς τα πρότυπα ποιότητας, σημασιολογία, επανάληψη και σύνταξη.

ΤΜΗΜΑ 2

Γενικές παρατηρήσεις σχετικά με τους κοινούς δείκτες ποιότητας δεδομένων και τα ελάχιστα πρότυπα ποιότητας για τα δεδομένα προς εισαγωγή

Τα δεδομένα εισόδου που υπόκεινται στη διαδικασία επαλήθευσης της ποιότητας αξιολογούνται με βάση τους κανόνες ποιότητας δεδομένων που ορίζονται σε κάθε σύστημα πληροφοριών της ΕΕ και συνιστώσα διαλειτουργικότητας, όπως ορίζεται στο τμήμα 1. Εάν οι κανόνες που εφαρμόζονται στα δεδομένα εισόδου δεν εμποδίζουν την εισαγωγή και την αποθήκευση, οι μηχανισμοί ελέγχου ποιότητας των δεδομένων μετρούν την ποιότητα των δεδομένων εισόδου χρησιμοποιώντας τους δείκτες ποιότητας δεδομένων που ισχύουν γι’ αυτά.

Οι μηχανισμοί ελέγχου ποιότητας των δεδομένων μετρούν την ποιότητα των δεδομένων εισόδου σύμφωνα με κάθε σχετικό δείκτη. Οι μηχανισμοί ελέγχου ποιότητας των δεδομένων λαμβάνουν υπόψη έναν συντελεστή στάθμισης για τον υπολογισμό του σχετικού βάρους κάθε δείκτη σε σχέση με τη συνολική ποιότητα των δεδομένων εισόδου.

Για τον σκοπό αυτόν, οι μηχανισμοί ελέγχου ποιότητας των δεδομένων προσαρμόζονται ώστε να εφαρμόζονται σε ενιαία συλλογή δεδομένων εντός ενός αρχείου ή σε βάση δεδομένων.

Αφού εφαρμόσουν τον συντελεστή στάθμισης στα δεδομένα εισόδου, οι μηχανισμοί ελέγχου ποιότητας των δεδομένων παράγουν προφίλ δεδομένων εισόδου το οποίο περιέχει τα αποτελέσματα της εφαρμογής των προτύπων του εκάστοτε δείκτη, για παράδειγμα αριθμητικές τιμές που αξιολογούν την ποιότητα των δεδομένων εισόδου στο πλαίσιο του κάθε δείκτη.

Στον πίνακα 1 παρατίθεται το ελάχιστο σύνολο δεικτών ποιότητας δεδομένων, π.χ. οι δείκτες που εφαρμόζονται πάντοτε στα δεδομένα εισόδου, σύμφωνα με τους κανόνες που εφαρμόζονται από κάθε σύστημα πληροφοριών της ΕΕ και συνιστώσα διαλειτουργικότητας. Τέτοιοι δείκτες είναι οι ακόλουθοι: πληρότητα, ακρίβεια, συνέπεια, έγκυρη υποβολή, μοναδικότητα

Πίνακας 1

Κατάλογος ελάχιστων δεικτών ποιότητας δεδομένων

Δείκτης

Περιγραφή

Κύριο πεδίο εφαρμογής

Μονάδα μέτρησης

Πληρότητα

Ο βαθμός στον οποίο τα δεδομένα εισόδου έχουν τιμές για όλα τα αναμενόμενα χαρακτηριστικά και τις σχετικές απαιτήσεις σε συγκεκριμένο πλαίσιο χρήσης. Μετρά κατά πόσον παρέχονται όλα τα υποχρεωτικά δεδομένα και κατά πόσον οι κατάλογοι των βάσεων δεδομένων (ή οι τομεακοί κατάλογοι) ανταποκρίνονται στις καθορισμένες απαιτήσεις.

Υποχρεωτικά πεδία δεδομένων (αλφαριθμητικά και βιομετρικά)

Ποσοστό πληρότητας των στοιχείων: λόγος του αριθμού των παρεχόμενων κελιών δεδομένων προς τον αριθμό των απαιτούμενων κελιών δεδομένων

Ακρίβεια

Ο βαθμός στον οποίο τα δεδομένα εισόδου αντιπροσωπεύουν την εγγύτητα των εκτιμήσεων στις άγνωστες πραγματικές τιμές. Η ακρίβεια μπορεί να μετράται είτε εντός των δεδομένων που αφορούν μία οντότητα είτε μεταξύ παρόμοιων δεδομένων για συγκρίσιμες οντότητες

Αλφαριθμητικά και βιομετρικά δεδομένα

Ποσοστά σφάλματος δειγματοληψίας, ποσοστό μη απόκρισης σε επίπεδο μονάδας, ποσοστό μη απόκρισης σε επίπεδο στοιχείων, ποσοστά σφάλματος κατά τη συλλογή δεδομένων κ.λπ.

Συνέπεια

Ο βαθμός στον οποίο τα δεδομένα εισόδου έχουν χαρακτηριστικά απαλλαγμένα από αντιφάσεις και είναι συνεκτικά με άλλα δεδομένα σε συγκεκριμένο πλαίσιο χρήσης. Μετρά τον βαθμό στον οποίο ένα σύνολο δεδομένων πληροί τους καθορισμένους επιχειρησιακούς κανόνες που εφαρμόζονται στα εν λόγω δεδομένα, δηλαδή την απουσία σύγκρουσης περιεχομένου των δεδομένων. Η συνέπεια μπορεί να μετράται είτε εντός των δεδομένων που αφορούν μία οντότητα είτε μεταξύ παρόμοιων δεδομένων για συγκρίσιμες οντότητες.

Αλφαριθμητικά δεδομένα

Ποσοστό

Έγκαιρη υποβολή

Ο βαθμός στον οποίο τα δεδομένα εισόδου παρέχονται εντός προκαθορισμένης ημερομηνίας ή ώρας η οποία ρυθμίζει την εγκυρότητα των δεδομένων ή το πλαίσιο χρήσης τους. Μετρά πόσο επικαιροποιημένα είναι τα δεδομένα και κατά πόσον τα απαιτούμενα δεδομένα μπορούν να παρασχεθούν προτού παρέλθει ο προκαθορισμένος χρόνος.

Αλφαριθμητικά και βιομετρικά δεδομένα

Χρονική υστέρηση – τελική: αριθμός ημερών από την τελευταία ημερομηνία αναφοράς έως την ημερομηνία παροχής των δεδομένων εισόδου

Μοναδικότητα

Ο βαθμός στον οποίο τα δεδομένα εισόδου δεν επαναλαμβάνονται εντός του ίδιου συστήματος πληροφοριών της ΕΕ ή της συνιστώσας διαλειτουργικότητας.

Υποχρεωτικά πεδία δεδομένων (αλφαριθμητικά και βιομετρικά)

Ποσοστό των μονάδων δεδομένων που δεν επαναλαμβάνονται

Ο δείκτης ακρίβειας για τα βιομετρικά δεδομένα περιλαμβάνει επίσης την ευκρίνεια. Η ευκρίνεια μετρά τον βαθμό στον οποίο τα δεδομένα εισόδου περιέχουν την απαιτούμενη ποσότητα σημείων ή εικονοστοιχείων ανά μονάδα μήκους. Η μονάδα που πρέπει να χρησιμοποιείται για την απεικόνιση των εικονοστοιχείων στην οθόνη είναι pi (pixels per inch) για την εκτύπωση· dot pi (dot pixels per inch) για τα συστήματα εξόδου. Εικονοστοιχεία του ενός ή περισσότερων δυαδικών ψηφίων (bit) (φάσμα χρωμάτων: 16 χρώματα για εικονοστοιχεία των 4 bit, 256 χρώματα για εικονοστοιχεία των 8 bit, 65k χρώματα για εικονοστοιχεία των 16 bit, 16,5 εκατομμύρια χρώματα για εικονοστοιχεία των 24 bit).

ΤΜΗΜΑ 3

Ταξινόμηση της ποιότητας των δεδομένων

Ύστερα από την ανάπτυξη του προφίλ των δεδομένων εισόδου που αναφέρεται στο τμήμα 2, τα δεδομένα εισόδου ταξινομούνται με βάση χαρακτηρισμό της ποιότητας δεδομένων. Εφαρμόζονται οι ακόλουθοι χαρακτηρισμοί ταξινόμησης της ποιότητας δεδομένων:

α)

«καλή ποιότητα» σημαίνει ότι το προφίλ των δεδομένων εισόδου εμφανίζει την απαιτούμενη συμμόρφωση με τον εφαρμοστέο δείκτη ποιότητας δεδομένων·

β)

«χαμηλή ποιότητα» σημαίνει ότι το προφίλ των δεδομένων εισόδου δεν εμφανίζει την απαιτούμενη συμμόρφωση με τους εφαρμοστέους δείκτες ποιότητας δεδομένων, στην περίπτωση ήπιου κανόνα·

γ)

«απορρίπτεται» σημαίνει ότι το προφίλ των δεδομένων εισόδου δεν εμφανίζει την απαιτούμενη συμμόρφωση με τους εφαρμοστέους δείκτες ποιότητας δεδομένων, στην περίπτωση κανόνα φραγής.

Όταν στα δεδομένα εισόδου αποδίδεται ο χαρακτηρισμός ταξινόμησης «καλή ποιότητα», τα δεδομένα αυτά αποθηκεύονται στο σύστημα ή στη συνιστώσα χωρίς προειδοποίηση για την ποιότητά τους.

Όταν στα δεδομένα εισόδου αποδίδεται ο χαρακτηρισμός ταξινόμησης «χαμηλή ποιότητα», τα δεδομένα αυτά αποθηκεύονται στο σύστημα ή στη συνιστώσα με προειδοποίηση ποιότητας δεδομένων. Η προειδοποίηση δηλώνει ότι τα δεδομένα εισόδου πρέπει να διορθωθούν και αναφέρει τον λόγο για τον οποίο αυτά τα δεδομένα δεν εμφανίζουν την απαιτούμενη συμμόρφωση με τους εφαρμοστέους δείκτες ποιότητας δεδομένων. Όταν αυτό είναι δυνατόν, η προειδοποίηση προσδιορίζει το πεδίο/τα πεδία των δεδομένων ή το περιεχόμενο/τα περιεχόμενα των δεδομένων, ή και τα δύο, τα οποία εμφανίζουν προβλήματα ποιότητας και προτείνει τις αλλαγές που απαιτούνται ώστε να αποδοθεί σ’ αυτά τα δεδομένα εισόδου ο χαρακτηρισμός ταξινόμησης «καλή ποιότητα»

ΤΜΗΜΑ 4

Παρακολούθηση της ποιότητας των δεδομένων

Δύο είδη μηχανισμών χρησιμοποιούνται για τους σκοπούς του άρθρου 3 παράγραφος 8:

α)

Μηχανισμοί καθαρισμού δεδομένων. Αυτού του είδους οι μηχανισμοί διενεργούν ελέγχους για τον εντοπισμό δεδομένων των οποίων η υπολειπόμενη περίοδος διατήρησης είναι μικρότερη από το χρονικό διάστημα που ορίζεται στη νομοθεσία που διέπει το σχετικό σύστημα πληροφοριών της ΕΕ ή τη συνιστώσα διαλειτουργικότητας. Οι μηχανισμοί καθαρισμού δεδομένων ενημερώνουν το κράτος μέλος σχετικά με την προγραμματισμένη διαγραφή των δεδομένων, δίνοντάς του τη δυνατότητα να λάβει, εάν χρειάζεται, τα κατάλληλα μέτρα.

β)

Μηχανισμοί ανίχνευσης προβλημάτων. Αυτού του είδους οι μηχανισμοί διενεργούν ελέγχους για τον εντοπισμό δεδομένων που δεν πληρούν πλέον έναν ή περισσότερους κανόνες ή πρότυπα ποιότητας που σχετίζονται με δείκτες ποιότητας δεδομένων. Αυτοί οι έλεγχοι μπορούν να οδηγήσουν σε προειδοποίηση ή σημείωση απευθυνόμενη στην αρμόδια αρχή του κράτους μέλους, στην οποία αναφέρεται ο λόγος για τον οποίο τα δεδομένα δεν πληρούν έναν ή περισσότερους κανόνες ή πρότυπα ποιότητας δεδομένων. Όταν αυτό είναι δυνατόν, η προειδοποίηση προτείνει τις αλλαγές που είναι αναγκαίες ώστε τα δεδομένα εισόδου να πληρούν τους νέους κανόνες ή τα πρότυπα. Σε καμία περίπτωση η διενέργεια των εν λόγω ελέγχων δεν οδηγεί σε αυτόματη διαγραφή δεδομένων που είναι αποθηκευμένα στα συστήματα πληροφοριών της ΕΕ ή στις συνιστώσες διαλειτουργικότητας. Όταν εισάγονται νέα δεδομένα σε σύστημα πληροφοριών της ΕΕ ή σε συνιστώσα διαλειτουργικότητας ενόσω λειτουργούν οι μηχανισμοί ανίχνευσης προβλημάτων, οι εν λόγω μηχανισμοί δεν εφαρμόζονται στα δεδομένα αυτά.

Ο eu-LISA μπορεί να αποφασίσει την εφαρμογή ad hoc μηχανισμών ανίχνευσης προβλημάτων στα συστήματα πληροφοριών της ΕΕ και στις συνιστώσες διαλειτουργικότητας, ύστερα από αναθεώρηση των κανόνων ή των προτύπων ποιότητας δεδομένων.

Ο eu-LISA μπορεί να ζητά τη γνώμη της συμβουλευτικής ομάδας ενός από τα συστήματα πληροφοριών της ΕΕ ή μίας από τις συνιστώσες διαλειτουργικότητας για το αν πρέπει να εφαρμόσει έναν ad hoc μηχανισμό ανίχνευσης προβλημάτων στο αντίστοιχο σύστημα πληροφοριών της ΕΕ ή στη συνιστώσα διαλειτουργικότητας, στον βαθμό που απαιτείται για τους σκοπούς του εν λόγω συστήματος πληροφοριών της ΕΕ ή της συνιστώσας διαλειτουργικότητας.


Top