Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32018R0540

Κατ' εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2018/540 της Επιτροπής, της 23ης Νοεμβρίου 2017, για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 347/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τον ενωσιακό κατάλογο έργων κοινού ενδιαφέροντος

C/2017/7834

ΕΕ L 90 της 6.4.2018, p. 38–58 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 22/06/2022; καταργήθηκε εμμέσως από 32022R0869

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2018/540/oj

6.4.2018   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 90/38


ΚΑΤ' ΕΞΟΥΣΙΟΔΌΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΕ) 2018/540 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

της 23ης Νοεμβρίου 2017

για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 347/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τον ενωσιακό κατάλογο έργων κοινού ενδιαφέροντος

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 347/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Απριλίου 2013, σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές για τις διευρωπαϊκές ενεργειακές υποδομές, την κατάργηση της απόφασης αριθ. 1364/2006/ΕΚ και την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 713/2009, (ΕΚ) αριθ. 714/2009 και (ΕΚ) αριθ. 715/2009 (1), και ιδίως το άρθρο 3 παράγραφος 4,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 347/2013 ορίζει πλαίσιο για τον προσδιορισμό, τον προγραμματισμό και την υλοποίηση έργων κοινού ενδιαφέροντος («ΕΚΕ») τα οποία είναι απαραίτητα για την υλοποίηση των εννέα διαδρόμων προτεραιότητας των στρατηγικών γεωγραφικών ενεργειακών υποδομών που προσδιορίσθηκαν στους τομείς της ηλεκτρικής ενέργειας, του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, καθώς και των τριών θεματικών πεδίων προτεραιότητας σε ενωσιακή κλίμακα για υποδομές ευφυών δικτύων, λεωφόρων ηλεκτρικής ενέργειας και δικτύων μεταφοράς διοξειδίου του άνθρακα.

(2)

Σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 347/2013, εξουσιοδοτείται η Επιτροπή να εκδίδει κατ' εξουσιοδότηση πράξεις για την κατάρτιση του ενωσιακού καταλόγου ΕΚΕ («ενωσιακός κατάλογος»).

(3)

Τα έργα που προτείνονται να περιληφθούν στον ενωσιακό κατάλογο αξιολογήθηκαν από τις περιφερειακές ομάδες και πληρούν τα κριτήρια του άρθρου 4 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 347/2013.

(4)

Τα σχέδια περιφερειακών καταλόγων ΕΚΕ συμφωνήθηκαν από τις περιφερειακές ομάδες σε συνεδριάσεις τεχνικού επιπέδου. Μετά τις θετικές γνωμοδοτήσεις του Οργανισμού Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας («ACER») στις 10 Οκτωβρίου 2017 για τη συνεκτική εφαρμογή των κριτηρίων αξιολόγησης και της ανάλυσης κόστους – οφέλους σε όλες τις περιοχές, τα όργανα λήψης αποφάσεων των περιφερειακών ομάδων ενέκριναν τους περιφερειακούς καταλόγους στις 17 Οκτωβρίου 2017. Σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 3 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 347/2013, πριν από την έγκριση των περιφερειακών καταλόγων είχαν εγκριθεί όλα τα προτεινόμενα έργα από τα κράτη μέλη την επικράτεια των οποίων αφορούν.

(5)

Για τα έργα που προτάθηκαν να περιληφθούν στον ενωσιακό κατάλογο ζητήθηκε η γνώμη των οργανώσεων εκπροσώπησης σχετικών ενδιαφερομένων, μεταξύ των οποίων είναι παραγωγοί, διαχειριστές συστημάτων διανομής, προμηθευτές και οργανώσεις προστασίας των καταναλωτών και του περιβάλλοντος.

(6)

Τα ΕΚΕ θα πρέπει να παρατίθενται ανά προτεραιότητα στρατηγικών διευρωπαϊκών ενεργειακών υποδομών με τη σειρά που ορίζεται στο παράρτημα I του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 347/2013. Ο ενωσιακός κατάλογος δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει ιεράρχηση των έργων.

(7)

Τα ΕΚΕ θα πρέπει να παρατίθενται είτε ως αυτοτελή ΕΚΕ είτε ως ενταγμένα σε δέσμες περισσότερων ΕΚΕ επειδή αλληλεξαρτώνται ή είναι (δυνητικά) ανταγωνιστικά.

(8)

Ο ενωσιακός κατάλογος καταρτίζεται ανά διετία και, επομένως, ο ενωσιακός κατάλογος που καταρτίστηκε με τον κατ' εξουσιοδότηση κανονισμό (ΕΕ) 2016/89 της Επιτροπής (2) παύει να ισχύει και πρέπει να αντικατασταθεί.

(9)

Συνεπώς, ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 347/2013 θα πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Το παράρτημα VII του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 347/2013 τροποποιείται σύμφωνα με το παράρτημα του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 2

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 23 Νοεμβρίου 2017.

Για την Επιτροπή

Ο Πρόεδρος

Jean-Claude JUNCKER


(1)  ΕΕ L 115 της 25.4.2013, σ. 39.

(2)  Κατ' εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2016/89 της Επιτροπής, της 18ης Νοεμβρίου 2015, για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 347/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τον ενωσιακό κατάλογο έργων κοινού ενδιαφέροντος, (ΕΕ L 19 της 27.1.2016, σ. 1).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Το παράρτημα VII του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 347/2013 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VII

ΕΝΩΣΙΑΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΡΓΩΝ ΚΟΙΝΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ (“ΕΝΩΣΙΑΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ”) ΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ΆΡΘΡΟ 3 ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Α.   ΑΡΧΕΣ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΣΤΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΤΟΥ ΕΝΩΣΙΑΚΟΥ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥ

1.   Δέσμες ΕΚΕ

Ορισμένα ΕΚΕ εντάσσονται σε δέσμες λόγω του αλληλένδετου, δυνητικά ανταγωνιστικού ή ανταγωνιστικού χαρακτήρα τους. Καθορίζονται οι ακόλουθοι τύποι δεσμών ΕΚΕ:

α)

η δέσμη αλληλένδετων ΕΚΕ ορίζεται ως “Δέσμη X, η οποία περιλαμβάνει τα ακόλουθα ΕΚΕ:”. Η εν λόγω δέσμη σχηματίστηκε με σκοπό να προσδιοριστούν τα ΕΚΕ που είναι όλα αναγκαία για την αντιμετώπιση του ίδιου διασυνοριακού σημείου συμφόρησης και αποφέρουν συνέργειες εάν υλοποιηθούν από κοινού. Στην περίπτωση αυτή, πρέπει να υλοποιηθούν όλα τα ΕΚΕ προκειμένου να αποκομίσει οφέλη ολόκληρη η Ένωση·

β)

η δέσμη δυνητικά ανταγωνιστικών ΕΚΕ ορίζεται ως “Δέσμη X, η οποία περιλαμβάνει ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα ΕΚΕ:”. Αυτές οι δέσμες αποτυπώνουν την αβεβαιότητα όσον αφορά τον βαθμό συμφόρησης στο διασυνοριακό σημείο. Στην περίπτωση αυτή, δεν χρειάζεται να υλοποιηθούν όλα τα ΕΚΕ της δέσμης. Το κατά πόσον θα υλοποιηθούν όλα τα ΕΚΕ ή ένα ή περισσότερα από αυτά επαφίεται στην αγορά, με την επιφύλαξη των αναγκαίων εγκρίσεων όσον αφορά τον προγραμματισμό, την έκδοση αδειών και τις κανονιστικές ρυθμίσεις. Η αναγκαιότητα των ΕΚΕ πρέπει να επανεκτιμάται σε μεταγενέστερη διαδικασία προσδιορισμού των ΕΚΕ, μεταξύ άλλων και ως προς τις ανάγκες δυναμικότητας· και

γ)

η δέσμη ανταγωνιστικών ΕΚΕ ορίζεται ως “Δέσμη X, η οποία περιλαμβάνει ένα από τα ακόλουθα ΕΚΕ:”. Οι εν λόγω δέσμες έχουν ως αντικείμενο ίδιο σημείο συμφόρησης. Ωστόσο υπάρχει μεγαλύτερη βεβαιότητα για τον βαθμό συμφόρησης στο διασυνοριακό σημείο σε σύγκριση με την περίπτωση της δέσμης δυνητικά ανταγωνιστικών ΕΚΕ και, επομένως, είναι σαφές ότι μόνο ένα από τα ΕΚΕ πρέπει να υλοποιηθεί. Ο προσδιορισμός του ΕΚΕ που θα υλοποιηθεί επαφίεται στην αγορά, με την επιφύλαξη των αναγκαίων εγκρίσεων όσον αφορά τον προγραμματισμό, την έκδοση αδειών και τις κανονιστικές ρυθμίσεις. Η αναγκαιότητα των ΕΚΕ πρέπει να επανεκτιμάται σε μεταγενέστερη διαδικασία προσδιορισμού των ΕΚΕ, εάν είναι απαραίτητο.

Για όλα τα ΕΚΕ ισχύουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις όπως προβλέπονται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 347/2013.

2.   Μεταχείριση των υποσταθμών και των σταθμών συμπίεσης

Οι υποσταθμοί και οι νωτεπίνωτοι σταθμοί στα ηλεκτρικά δίκτυα και οι σταθμοί συμπίεσης στα δίκτυα φυσικού αερίου θεωρούνται μέρος των ΕΚΕ εάν η γεωγραφική τους θέση βρίσκεται σε γραμμές μεταφοράς. Οι υποσταθμοί, οι νωτεπίνωτοι σταθμοί και οι σταθμοί συμπίεσης θεωρούνται αυτοτελή ΕΚΕ και αναφέρονται ρητά στον ενωσιακό κατάλογο εάν η γεωγραφική τους θέση δεν βρίσκεται σε γραμμές μεταφοράς. Ισχύουν τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις που προβλέπονται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 347/2013.

3.   Έργα που δεν θεωρούνται πλέον ΕΚΕ και άλλα έργα που αποτελούν πλέον μέρος άλλων ΕΚΕ

α)

Διάφορα έργα που περιλαμβάνονται στον ενωσιακό κατάλογο που καταρτίστηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1391/2013 και τον κανονισμό (ΕΕ) 2016/89 δεν θεωρούνται πλέον ΕΚΕ για έναν ή περισσότερους από τους εξής λόγους:

το έργο έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία ή πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία στο εγγύς μέλλον και, ως εκ τούτου, δεν θα υπαχθεί στις διατάξεις του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 347/2013,

σύμφωνα με νέα δεδομένα το έργο δεν πληροί τα γενικά κριτήρια,

ο φορέας υλοποίησης δεν υπέβαλε εκ νέου το έργο στη διαδικασία επιλογής για τον παρόντα ενωσιακό κατάλογο ή

το έργο ιεραρχήθηκε σε κατώτερη θέση στη διαδικασία επιλογής σε σύγκριση με άλλα υποψήφια ΕΚΕ.

Τα έργα αυτά (εξαιρουμένων των έργων που έχουν τεθεί σε λειτουργία) ενδέχεται να εξεταστούν ώστε να περιληφθούν στον επόμενο ενωσιακό κατάλογο, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν παύσει να υφίστανται οι λόγοι για τους οποίους δεν περιλήφθηκαν στον τρέχοντα ενωσιακό κατάλογο.

Τα εν λόγω έργα δεν είναι ΕΚΕ, αλλά για λόγους διαφάνειας και σαφήνειας εμφανίζονται με τους αντίστοιχους αρχικούς αριθμούς ΕΚΕ στο μέρος Γ του παρόντος παραρτήματος ως “Έργα που δεν θεωρούνται πλέον ΕΚΕ”.

β)

Επιπλέον, ορισμένα έργα που περιλαμβάνονται στον ενωσιακό κατάλογο που καταρτίστηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1391/2013 και τον κανονισμό (ΕΕ) 2016/89 κατέστησαν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας υλοποίησής τους αναπόσπαστο μέρος άλλων (δεσμών) ΕΚΕ.

Τα εν λόγω έργα δεν θεωρούνται πλέον αυτόνομα ΕΚΕ, αλλά για λόγους διαφάνειας και σαφήνειας εμφανίζονται με τους αντίστοιχους αρχικούς αριθμούς ΕΚΕ στο μέρος Γ του παρόντος παραρτήματος ως “Έργα που αποτελούν πλέον αναπόσπαστο μέρος άλλων ΕΚΕ”.

4.   Ορισμός των “ΕΚΕ με διπλή επισήμανση ως λεωφόρων ηλεκτρικής ενέργειας”

Ως “ΕΚΕ με διπλή επισήμανση ως λεωφόροι ηλεκτρικής ενέργειας” νοούνται τα ΕΚΕ που ανήκουν σε έναν από τους διαδρόμους προτεραιότητας ηλεκτρικής ενέργειας και στο θεματικό πεδίο προτεραιότητας των λεωφόρων ηλεκτρικής ενέργειας.

Β.   ΕΝΩΣΙΑΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΡΓΩΝ ΚΟΙΝΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

1.   Διάδρομος προτεραιότητας “Υπεράκτιο δίκτυο των Βόρειων Θαλασσών” (NSOG)

Αριθ.

Ορισμός

1.1.

Δέσμη Βελγίου – Ηνωμένου Βασιλείου [έργο επί του παρόντος γνωστό ως ΝΕΜΟ], η οποία περιλαμβάνει τα ακόλουθα ΕΚΕ:

1.1.1.

Διασύνδεση Gezelle (BE) με τα περίχωρα του Richborough (UK)

1.1.2.

Εσωτερική γραμμή μεταξύ των περιχώρων του Richborough και του Canterbury (UK)

1.3.

Δέσμη Δανίας – Γερμανίας, η οποία περιλαμβάνει τα ακόλουθα ΕΚΕ:

1.3.1.

Διασύνδεση Endrup (DK) και Niebüll (DE)

1.3.2.

Εσωτερική γραμμή Niebüll και Brunsbüttel (DE)

1.4.

Δέσμη Δανίας –Γερμανίας, η οποία περιλαμβάνει τα ακόλουθα ΕΚΕ:

1.4.1.

Διασύνδεση Kassø (DK) και Audorf (DE)

1.4.2.

Εσωτερική γραμμή Audorf και Hamburg/Nord (DE)

1.4.3.

Εσωτερική γραμμή Hamburg/Nord και Dollern (DE)

1.6.

Διασύνδεση Γαλλίας – Ιρλανδίας μεταξύ La Martyre (FR) και Great Island ή Knockraha (IE) [έργο επί του παρόντος γνωστό ως Celtic Interconnector]

1.7.

Δέσμη διασυνδέσεων Γαλλίας – Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία περιλαμβάνει ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα ΕΚΕ:

1.7.1.

Διασύνδεση Cotentin (FR) και περιχώρων του Exeter (UK) [έργο επί του παρόντος γνωστό ως FAB]

1.7.2.

Διασύνδεση Tourbe (FR) και Chilling (UK) [έργο επί του παρόντος γνωστό ως IFA2]

1.7.3.

Διασύνδεση Coquelles (FR) και Folkestone (UK) [έργο επί του παρόντος γνωστό ως ElecLink]

1.7.4.

Διασύνδεση Le Havre (FR) και Lovedean (UK) [έργο επί του παρόντος γνωστό ως AQUIND]

1.7.5.

Διασύνδεση των περιχώρων της Δουνκέρκης (FR) και των περιχώρων του Kingsnorth (UK) [έργο επί του παρόντος γνωστό ως Gridlink]

1.8.

Δέσμη Γερμανίας – Νορβηγίας [έργο επί του παρόντος γνωστό ως NordLink]

1.8.1.

Διασύνδεση Wilster (DE) και Tonstad (NO)

1.8.2.

Ενίσχυση των εσωτερικών γραμμών στη νότιο Νορβηγία

1.9.

1.9.1.

Διασύνδεση Ιρλανδίας – Ηνωμένου Βασιλείου μεταξύ Wexford (IE) και Pembroke στην Ουαλία (UK) [έργο επί του παρόντος γνωστό ως Greenlink]

1.10.

Δέσμη διασυνδέσεων Ηνωμένου Βασιλείου – Νορβηγίας, η οποία περιλαμβάνει ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα ΕΚΕ:

1.10.1.

Διασύνδεση Blythe (UK) και Kvilldal (NO) [έργο επί του παρόντος γνωστό ως North Sea Link]

1.10.2.

Διασύνδεση Peterhead (UK) και Simadalen (NO) [έργο επί του παρόντος γνωστό ως NorthConnect]

1.12.

Δέσμη εγκαταστάσεων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία περιλαμβάνει ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα ΕΚΕ:

1.12.1.

Αποθήκευση ενέργειας με συμπίεση αέρα στο Larne

1.12.2.

Αποθήκευση ενέργειας με συμπίεση αέρα στο Cheshire

1.12.3.

Αποθήκευση ενέργειας με συμπιεσμένο αέρα στο Middlewich [έργο επί του παρόντος γνωστό ως CARES]

1.12.4.

Αποθήκευση υδροηλεκτρικής ενέργειας στο Cruachan II

1.12.5.

Αποθήκευση υδροηλεκτρικής ενέργειας στο Coire Glas

1.13.

Διασύνδεση της Ισλανδίας με το Ηνωμένο Βασίλειο [έργο επί του παρόντος γνωστό ως Ice Link]

1.14.

Διασύνδεση Revsing (DK) και Bicker Fen (UK) [έργο επί του παρόντος γνωστό ως Viking Link]

1.15.

Διασύνδεση της περιοχής της Αμβέρσας (BE) και των περιχώρων του Kemsley (UK)

1.16.

Διασύνδεση Κάτω Χωρών και Ηνωμένου Βασιλείου

1.17.

Αποθήκευση ενέργειας με συμπίεση αέρα στο Zuidwending (NL)

1.18.

Υπεράκτιες εγκαταστάσεις αποθήκευσης υδροηλεκτρικής ενέργειας στο Βέλγιο [έργο επί του παρόντος γνωστό ως iLand]

2.   Διάδρομος προτεραιότητας “Διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας Βορρά – Νότου στη Δυτική Ευρώπη” (NSI West Electricity)

Αριθ.

Ορισμός

2.2.

2.2.1.

Πρώτη διασύνδεση Lixhe (ΒΕ) και Oberzier (DE) [έργο επί του παρόντος γνωστό ως ALEGrO]

2.2.4.

Δεύτερη διασύνδεση Βελγίου και Γερμανίας

2.4.

Δασύνδεση Codrongianos (ΙΤ), Lucciana (Κορσική, FR) και Suvereto (IT) [έργο επί του παρόντος γνωστό ως SACOI 3]

2.5.

2.5.1.

Διασύνδεση Grande Ile (FR) και Piossasco (IT) [έργο επί του παρόντος γνωστό ως Savoie-Piemont]

2.7.

Διασύνδεση Aquitaine (FR) και Χώρας των Βάσκων (ES) [έργο επί του παρόντος γνωστό ως Biscay Gulf]

2.9.

Εσωτερική γραμμή Osterath και Philippsburg (DE) για αύξηση της δυναμικότητας στα δυτικά σύνορα [έργο επί του παρόντος γνωστό ως Ultranet]

2.10.

Εσωτερική γραμμή Brunsbüttel-Grοβgartach και Wilster-Grafenrheinfeld (DE) για αύξηση της δυναμικότητας στα βόρεια και τα νότια σύνορα [έργο επί του παρόντος γνωστό ως Suedlink]

2.13.

Δέσμη διασύνδεσης Ιρλανδίας – Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία περιλαμβάνει ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα ΕΚΕ:

2.13.1.

Διασύνδεση Woodland (IE) και Turleenan (UK)

2.13.2.

Διασύνδεση Srananagh (IE) και Turleenan (UK)

2.14.

Διασύνδεση Thusis/Sils (CH) και Verderio Inferiore (IT) [έργο επί του παρόντος γνωστό ως Greenconnector]

2.15.

2.15.1.

Διασύνδεση Airolo (CH) και Baggio (IT)

2.16.

Δέσμη εσωτερικών γραμμών, η οποία περιλαμβάνει τα ακόλουθα ΕΚΕ:

2.16.1.

Εσωτερική γραμμή Pedralva και Sobrado (PT), πρώην ονομαζόμενη Pedralva και Alfena (PT)

2.16.3.

Εσωτερική γραμμή Vieira do Minho, Ribeira de Pena και Feira (PT), πρώην ονομαζόμενη Frades B, Ribeira de Pena και Feira (PT)

2.17.

Διασύνδεση Πορτογαλίας – Ισπανίας μεταξύ Beariz – Fontefría (ES), Fontefría (ES) – Ponte de Lima (PT) (πρώην Vila Fria/Viana do Castelo) και Ponte de Lima – Vila Nova de Famalicão (PT) (πρώην Vila do Conde) (PT), η οποία περιλαμβάνει υποσταθμούς σε Beariz (ES), Fontefría (ES) και Ponte de Lima (PT)

2.18.

Αύξηση της αποθήκευσης υδροηλεκτρικής ενέργειας στο Kaunertal στο Τυρόλο (AT)

2.23.

Εσωτερικές γραμμές στη βόρεια μεθόριο του Βελγίου μεταξύ Zandvliet και Lillo-Liefkenshoek (BE) και μεταξύ Liefkenshoek και Mercator, στις οποίες περιλαμβάνεται ένας υποσταθμός στο Lillo (BE) [έργο επί του παρόντος γνωστό ως BRABO II + III]

2.24.

Δυτικό εσωτερικό βελγικό δίκτυο κορμού μεταξύ Horta – Mercator (BE)

2.27.

2.27.1.

Διασύνδεση Aragón (ES) και Pyrénées-Atlantiques (FR)

2.27.2.

Διασύνδεση Navarra (ES) και Landes (FR)

2.28.

2.28.1.

Αποθήκευση υδροηλεκτρικής ενέργειας στο Mont-Negre (ES)

2.28.2.

Αποθήκευση υδροηλεκτρικής ενέργειας στο Navaleo (ES)

2.28.3.

Αποθήκευση υδροηλεκτρικής ενέργειας στο Girones & Raïmats (ES)

3.   Διάδρομος προτεραιότητας “Διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας Βορρά–Νότου στην κεντροανατολική και τη νότια Ευρώπη” (NSI East Electricity)

Αριθ.

Ορισμός

3.1.

Δέσμη Αυστρίας – Γερμανίας, η οποία περιλαμβάνει τα ακόλουθα ΕΚΕ:

3.1.1.

Διασύνδεση St. Peter (AT) και Isar (DE)

3.1.2.

Εσωτερική γραμμή St. Peter και Tauern (AT)

3.1.4.

Εσωτερική γραμμή Westtirol και Zell-Ziller (AT)

3.2.

3.2.2.

Εσωτερική γραμμή Lienz και Obersielach (AT)

3.4.

Διασύνδεση Wurmlach (ΑΤ) και Somplago (IT)

3.7.

Δέσμη Βουλγαρίας – Ελλάδας μεταξύ Maritsa East 1 και Νέας Σάντας και οι αναγκαίες εσωτερικές ενισχύσεις στη Βουλγαρία, που περιλαμβάνουν τα ακόλουθα ΕΚΕ:

3.7.1.

Διασύνδεση Maritsa East 1 (BG) και Νέας Σάντας (EL)

3.7.2.

Εσωτερική γραμμή Maritsa East 1 και Plovdiv (BG)

3.7.3.

Εσωτερική γραμμή Maritsa East 1 και Maritsa East 3 (BG)

3.7.4.

Εσωτερική γραμμή Maritsa East 1 και Burgas (BG)

3.8.

Δέσμη Βουλγαρίας – Ρουμανίας για αύξηση της δυναμικότητας [έργο επί του παρόντος γνωστό ως Black Sea Corridor], η οποία περιλαμβάνει τα ακόλουθα ΕΚΕ:

3.8.1.

Εσωτερική γραμμή Dobrudja και Burgas (BG)

3.8.4.

Εσωτερική γραμμή Cernavoda και Stalpu (RO)

3.8.5.

Εσωτερική γραμμή Gutinas και Smardan (RO)

3.9.

3.9.1.

Διασύνδεση Žerjavenec (HR) / Heviz (HU) και Cirkovce (SI)

3.10.

Δέσμη Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας [έργο επί του παρόντος γνωστό ως EUROASIA Interconnector], η οποία περιλαμβάνει τα ακόλουθα ΕΚΕ:

3.10.1.

Διασύνδεση Hadera (IL) και Κοφινού (CY)

3.10.2.

Διασύνδεση Κοφινού (CY) και Κορακιάς στην Κρήτη (EL)

3.10.3.

Εσωτερική γραμμή Κορακιάς στην Κρήτη και περιφέρειας Αττικής (EL)

3.11.

Δέσμη εσωτερικών γραμμών στην Τσεχική Δημοκρατία, η οποία περιλαμβάνει τα ακόλουθα ΕΚΕ:

3.11.1.

Εσωτερική γραμμή Vernéřov και Vítkov (CZ)

3.11.2.

Εσωτερική γραμμή Vitkov και Prestice (CZ)

3.11.3.

Εσωτερική γραμμή Přeštice και Kočín (CZ)

3.11.4.

Εσωτερική γραμμή Kocin και Mirovka (CZ)

3.11.5.

Εσωτερική γραμμή Mírovka και γραμμής V413 (CZ)

3.12.

Εσωτερική γραμμή στη Γερμανία μεταξύ Wolmirstedt και Βαυαρίας για αύξηση της εσωτερικής δυναμικότητας μεταφοράς Βορρά – Νότου

3.14.

Εσωτερικές ενισχύσεις στην Πολωνία [μέρος της δέσμης γνωστής επί του παρόντος ως GerPol Power Bridge], που περιλαμβάνουν τα ακόλουθα ΕΚΕ:

3.14.2.

Εσωτερική γραμμή Krajnik και Baczyna (PL)

3.14.3.

Εσωτερική γραμμή Mikułowa και Świebodzice (PL)

3.14.4.

Εσωτερική γραμμή Baczyna και Plewiska (PL)

3.16.

3.16.1.

Διασύνδεση Ουγγαρίας – Σλοβακίας μεταξύ Gabčíkovo (SK) και Gönyű (HU) και Veľký Dur (SK)

3.17.

Διασύνδεση Ουγγαρίας – Σλοβακίας μεταξύ Sajóvánka (HU) και Rimavská Sobota (SK)

3.21.

Διασύνδεση Salgareda (IT) και της περιφέρειας Divača — Bericevo (SI)

3.22.

Δέσμη Ρουμανίας – Σερβίας [έργο επί του παρόντος γνωστό ως Mid Continental East Corridor] και Ιταλίας – Μαυροβουνίου, η οποία περιλαμβάνει τα ακόλουθα ΕΚΕ:

3.22.1.

Διασύνδεση Resita (RO) και Pancevo (RS)

3.22.2.

Εσωτερική γραμμή Portile de Fier και Resita (RO)

3.22.3.

Εσωτερική γραμμή Resita και Timisoara/Sacalaz (RO)

3.22.4.

Εσωτερική γραμμή Arad και Timisoara/Sacalaz (RO)

3.22.5.

Διασύνδεση Villanova (IT) και Lastva (ME)

3.23.

Αποθήκευση υδροηλεκτρικής ενέργειας στο Yadenitsa (BG)

3.24.

Αποθήκευση υδροηλεκτρικής ενέργειας στην Αμφιλοχία (EL)

3.27.

Διασύνδεση της Σικελίας (ΙΤ) με τον κόμβο της Τυνησίας (TU) [έργο επί του παρόντος γνωστό ως ELMED]

4.   Διάδρομος προτεραιότητας “Σχέδιο διασύνδεσης των αγορών ενέργειας της περιοχής της Βαλτικής” (ΒΕΜΙΡ Electricity)

Αριθ.

Ορισμός

4.1.

Διασύνδεση Δανίας – Γερμανίας μεταξύ Ishøj/Bjæverskov (DK) και Bentwisch (DE) μέσω των υπεράκτιων αιολικών πάρκων Kriegers Flak (DK) και Baltic 1 και 2 (DE) [έργο επί του παρόντος γνωστό ως Kriegers Flak Combined Grid Solution]

4.2.

Δέσμη Εσθονίας – Λετονίας μεταξύ Kilingi-Nõmme και Ρίγας [έργο επί του παρόντος γνωστό ως Third interconnection], η οποία περιλαμβάνει τα ακόλουθα ΕΚΕ:

4.2.1.

Διασύνδεση του Kilingi-Nõmme (EE) με τον υποσταθμό CHP2 της Ρίγας (LV)

4.2.2.

Εσωτερική γραμμή Harku και Sindi (EE)

4.2.3.

Εσωτερική γραμμή CHP2 της Ρίγας και HPP της Ρίγας (LV)

4.4.

4.4.1.

Εσωτερική γραμμή Ventspils, Tume και Imanta (LV)

4.4.2.

Εσωτερική γραμμή Ekhyddan και Nybro/Hemsjö (SE)

4.5.

4.5.2.

Εσωτερική γραμμή Stanisławów και Ostrołęka (PL)

4.6.

Αποθήκευση υδροηλεκτρικής ενέργειας στην Εσθονία

4.7.

Αύξηση της αποθήκευσης υδροηλεκτρικής ενέργειας στο Kruonis (LT)

4.8.

Ενοποίηση και συγχρονισμός του ηλεκτρικού συστήματος των βαλτικών κρατών με τα ευρωπαϊκά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, που περιλαμβάνουν τα ακόλουθα ΕΚΕ:

4.8.1.

Διασύνδεση Tartu (EE) και Valmiera (LV)

4.8.2.

Εσωτερική γραμμή Balti και Tartu (EE)

4.8.3.

Διασύνδεση Tsirguliina (EE) και Valmiera (LV)

4.8.4.

Εσωτερική γραμμή Eesti και Tsirguliina (EE)

4.8.5.

Εσωτερική γραμμή υποσταθμού στη Λιθουανία και κρατικής μεθορίου (LT)

4.8.7.

Εσωτερική γραμμή Paide και Sindi (EE)

4.8.8.

Εσωτερική γραμμή Vilnius και Neris (LT)

4.8.9.

Άλλες πτυχές των υποδομών συγχρονισμού του ηλεκτρικού συστήματος των βαλτικών κρατών με τα ευρωπαϊκά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας

4.10.

Δέσμη Φινλανδίας – Σουηδίας [έργο επί του παρόντος γνωστό ως Τhird interconnection Finland – Sweden], η οποία περιλαμβάνει τα ακόλουθα ΕΚΕ:

4.10.1.

Διασύνδεση βόρειας Φινλανδίας και βόρειας Σουηδίας

4.10.2.

Εσωτερική γραμμή Keminmaa και Pyhänselkä (FI)

5.   Διάδρομος προτεραιότητας “Διασυνδέσεις αερίου Βορρά – Νότου στη δυτική Ευρώπη” (NSI West Gas)

Αριθ.

Ορισμός

5.1.

5.1.1.

Φυσική αντίστροφη ροή στο σημείο διασύνδεσης Moffat (IE/UK)

5.1.2.

Αναβάθμιση του αγωγού SNIP (μεταξύ Σκοτίας και Βόρειας Ιρλανδίας) ώστε να εξυπηρετεί τη φυσική αντίστροφη ροή μεταξύ Ballylumford και Twynholm

5.1.3.

Ανάπτυξη της εγκατάστασης υπόγειας αποθήκευσης αερίου Islandmagee Underground Gas Storage (UGS) στο Larne (Βόρεια Ιρλανδία)

5.3.

Τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) στο Shannon και συνδετήριος αγωγός (IE)

5.4.

5.4.1.

Διασύνδεση ES-PT (3η διασύνδεση) — 1η φάση

5.4.2.

Διασύνδεση ES-PT (3η διασύνδεση) — 2η φάση

5.5.

5.5.1.

Νότιος αγωγός διαμετακόμισης Ανατολικών Πυρηναίων [έργο επί του παρόντος γνωστό ως STEP]

5.5.2.

Ανατολικός αγωγός φυσικού αερίου Ισπανίας – Γαλλίας – Σημείο διασύνδεσης της Ιβηρικής Χερσονήσου με τη Γαλλία, καθώς και σταθμοί συμπίεσης σε St-Avit, Palleau και St. Martin de Crau [έργο επί του παρόντος γνωστό ως Midcat]

5.10.

Διασύνδεση αντίστροφης ροής στον αγωγό TENP στη Γερμανία

5.11.

Διασύνδεση αντίστροφης ροής μεταξύ Ιταλίας και Ελβετίας στο σημείο διασύνδεσης Passo Gries

5.19.

Σύνδεση της Μάλτας με το ευρωπαϊκό δίκτυο φυσικού αερίου — αγωγός διασύνδεσης με την Ιταλία στην Gela

5.21.

Προσαρμογή φυσικού αερίου χαμηλής θερμογόνου δύναμης σε υψηλής θερμογόνου δύναμης σε Γαλλία και Βέλγιο

6.   Διάδρομος προτεραιότητας “Διασυνδέσεις αερίου Βορρά – Νότου στην Κεντροανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη” (NSI East Gas)

Αριθ.

Ορισμός

6.2.

Διασύνδεση Πολωνίας, Σλοβακίας, Τσεχικής Δημοκρατίας και Ουγγαρίας με τις σχετικές εσωτερικές ενισχύσεις, η οποία περιλαμβάνει ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα ΕΚΕ:

6.2.1.

Διασύνδεση Πολωνίας – Σλοβακίας

6.2.2.

Διάδρομος φυσικού αερίου Βορρά – Νότου στην Ανατολική Πολωνία

και

6.2.10.

Διασύνδεση Πολωνίας – Τσεχικής Δημοκρατίας [έργο επί του παρόντος γνωστό ως Stork II]

6.2.11.

Διάδρομος φυσικού αερίου Βορρά – Νότου στη Δυτική Πολωνία

6.2.12.

Αγωγός Tvrdonice-Libhošť, συμπεριλαμβανομένης της αναβάθμισης του σταθμού συμπίεσης στο CS Břeclav (CZ)

και τα ακόλουθα ΕΚΕ:

6.2.13.

Αύξηση της δυναμικότητας μεταφοράς στη διασύνδεση Σλοβακίας – Ουγγαρίας

6.2.14.

Αναβάθμιση του ουγγρικού συστήματος μεταφοράς μεταξύ Vecsés και Városföld, που απαιτείται για την αύξηση της δυναμικότητας στη διασύνδεση Σλοβακίας — Ουγγαρίας

6.4.

ΕΚΕ αμφίδρομης διασύνδεσης Αυστρίας – Τσεχικής Δημοκρατίας (BACI) μεταξύ Baumgarten (AT) – Reinthal (CZ/ΑΤ) – Brečlav (CZ) δυναμικότητας έως 6,57 bcm/a (1)

6.5.

Δέσμη τερματικού σταθμού ΥΦΑ στο Krk και αγωγών σύνδεσης και εκκένωσης προς Ουγγαρία και πέραν αυτής, η οποία περιλαμβάνει τα ακόλουθα ΕΚΕ:

6.5.1.

Ανάπτυξη τερματικού σταθμού ΥΦΑ στο Krk (HR) έως 2,6 bcm/a — Φάση I και αγωγός σύνδεσης Omišalj – Zlobin (HR)

6.5.5.

Σταθμός συμπίεσης 1 στο σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου της Κροατίας

6.5.6.

Επέκταση του τερματικού σταθμού ΥΦΑ στο Krk (HR) άνω των 2,6 bcm/a — Φάση II και αγωγοί εκκένωσης Zlobin – Bosiljevo – Sisak – Kozarac – Slobodnica (HR)

6.8.

Δέσμη διασύνδεσης Ελλάδας – Βουλγαρίας και αναγκαίων ενισχύσεων στη Βουλγαρία, η οποία περιλαμβάνει τα ακόλουθα ΕΚΕ:

6.8.1.

Διασύνδεση Ελλάδας – Βουλγαρίας [έργο επί του παρόντος γνωστό ως IGB] μεταξύ Κομοτηνής (EL) και Stara Zagora (BG) και σταθμός συμπίεσης αερίου στους Κήπους (EL)

6.8.2.

Εργασίες αποκατάστασης, εκσυγχρονισμού και επέκτασης του βουλγαρικού συστήματος μεταφοράς

6.9.

6.9.1.

Τερματικός σταθμός ΥΦΑ στη Βόρεια Ελλάδα

6.10.

ΕΚΕ διασύνδεσης αερίου Βουλγαρίας – Σερβίας [έργο επί του παρόντος γνωστό ως IBS]

6.20.

Δέσμη αύξησης της αποθηκευτικής ικανότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, η οποία περιλαμβάνει ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα ΕΚΕ:

6.20.2.

Επέκταση της εγκατάστασης υπόγειας αποθήκευσης φυσικού αερίου Chiren (BG)

6.20.3.

Εγκατάσταση υπόγειας αποθήκευσης φυσικού αερίου και σταθμός μέτρησης και ρύθμισης στη νότια Καβάλα (EL)

και ένα από τα ακόλουθα ΕΚΕ:

6.20.4.

Εγκατάσταση αποθήκευσης στο Depomures στη Ρουμανία

6.20.6.

Υπόγεια αποθήκευση φυσικού αερίου στο Sarmasel στη Ρουμανία

6.23.

Διασύνδεση Ουγγαρίας – Σλοβενίας (Nagykanizsa – Tornyiszentmiklós (HU) – Lendava (SI) – Kidričevo)

6.24.

Δέσμη σταδιακής αύξησης της δυναμικότητας του αμφίδρομου διαδρόμου μεταφοράς Βουλγαρίας — Ρουμανίας — Ουγγαρίας — Αυστρίας (έργο επί του παρόντος γνωστό ως ROHUAT/BRUA) ώστε να επιτρέπει 1,75 bcm/a στην 1η φάση και 4,4 bcm/a στη 2η φάση, η οποία περιλαμβάνει νέους πόρους από τον Εύξεινο Πόντο στη 2η και/ή 3η φάση:

6.24.1.

ROHUAT/BRUA — 1η φάση, η οποία περιλαμβάνει:

Αντίστροφη ροή Ρουμανίας – Ουγγαρίας: ουγγρικός σταθμός συμπίεσης 1ου σταδίου στην Csanádpalota

Ανάπτυξη της δυναμικότητας μεταφοράς στη Ρουμανία από το Podișor στο Recas, καθώς και νέος αγωγός, σταθμός μέτρησης και τρεις νέοι σταθμοί συμπίεσης σε Podisor, Bibesti και Jupa

Σταθμός συμπίεσης GCA στο Mosonmagyarovar (ανάπτυξη στην πλευρά της Αυστρίας)

6.24.4.

ROHUAT/BRUA — 2η φάση, η οποία περιλαμβάνει:

τον αγωγό Városföld-Ercsi – Győr (HU)

τον αγωγό Ercsi-Százhalombatta (HU)

τον σταθμό συμπίεσης στο Városföld (HU)

την επέκταση της δυναμικότητας μεταφοράς στη Ρουμανία από το Recas στο Horia προς την Ουγγαρία έως και 4,4 bcm/a και επέκταση των σταθμών συμπίεσης σε Podisor, Bibesti και Jupa

τον αγωγό ακτής του Εύξεινου Πόντου – Podișor (RO) για την παραλαβή φυσικού αερίου του Εύξεινου Πόντου

Αντίστροφη ροή Ρουμανίας – Ουγγαρίας: ουγγρικός σταθμός συμπίεσης 2ου σταδίου σε Csanádpalota ή Algyő (HU)

6.24.10.

ROHUAT/BRUA — 3η φάση, η οποία περιλαμβάνει:

Ενίσχυση του ρουμανικού συστήματος μεταφοράς μεταξύ Onesti – Isaccea και αντίστροφη ροή στο Isaccea

Ενίσχυση του ρουμανικού συστήματος μεταφοράς μεταξύ Onesti – Nadlac

Επέκταση του ρουμανικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου από την ακτή του Ευξείνου Πόντου

6.25.

Δέσμη έργων υποδομών για τη μεταφορά νέου φυσικού αερίου στην περιοχή της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης με στόχο τη διαφοροποίηση του εφοδιασμού, η οποία περιλαμβάνει ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα ΕΚΕ, που αναπτύσσονται με συντονισμένο και αποτελεσματικό τρόπο:

6.25.1.

Σύστημα αγωγού από τη Βουλγαρία μέσω της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας στη Σλοβακία [έργο γνωστό επί του παρόντος ως Eastring]

6.25.4.

Έργα υποδομών για την ανάπτυξη του κόμβου φυσικού αερίου της Βουλγαρίας

6.26.

6.26.1.

Δέσμη Κροατίας – Σλοβενίας – Αυστρίας στο Rogatec, η οποία περιλαμβάνει:

Διασύνδεση Κροατίας – Σλοβενίας (Lučko – Zabok – Rogatec)

Σταθμός συμπίεσης Kidričevo, 2η φάση αναβάθμισης (SI)

Σταθμοί συμπίεσης 2 και 3 στο σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου της Κροατίας

GCA 2015/08: είσοδος/έξοδος στο Murfeld (ΑΤ)

Αναβάθμιση της διασύνδεσης Murfeld/Ceršak (AT-SI)

Αναβάθμιση της διασύνδεσης στο Rogatec

7.   Διάδρομος προτεραιότητας “Νότιος διάδρομος μεταφοράς φυσικού αερίου” (SGC)

Αριθ.

Ορισμός

7.1.

Δέσμη ΕΚΕ ενοποιημένων, ειδικών και κλιμακωτών υποδομών μεταφοράς και σχετικός εξοπλισμός για τη μεταφορά τουλάχιστον 10 bcm/a φυσικού αερίου από νέες πηγές της περιοχής της Κασπίας, μέσω Αζερμπαϊτζάν, Γεωργίας και Τουρκίας με προορισμό τις αγορές της ΕΕ στην Ελλάδα και την Ιταλία, η οποία περιλαμβάνει τα ακόλουθα ΕΚΕ:

7.1.1.

Αγωγός φυσικού αερίου προς την ΕΕ από το Τουρκμενιστάν και το Αζερμπαϊτζάν μέσω Γεωργίας και Τουρκίας [έργο γνωστό επί του παρόντος ως συνδυασμός των έργων Trans-Caspian Gas Pipeline (TCP), South-Caucasus Pipeline FutureExpansion (SCPFX) και Trans Anatolia Natural Gas Pipeline (TANAP)]

7.1.3.

Αγωγός φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας μέσω της Αλβανίας και της Αδριατικής [έργο επί του παρόντος γνωστό ως Trans-Adriatic Pipeline (TAP)], καθώς και σταθμός μέτρησης και ρύθμισης και συμπίεσης στη Νέα Μεσημβρία

7.3.

Δέσμη ΕΚΕ στις υποδομές μεταφοράς νέου φυσικού αερίου από τα αποθέματα φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, η οποία περιλαμβάνει:

7.3.1.

Αγωγό μεταφοράς από τα αποθέματα φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου προς την ενδοχώρα της Ελλάδας μέσω της Κρήτης [έργο γνωστό επί του παρόντος ως EastMed Pipeline], με σταθμό μέτρησης και ρύθμισης στη Μεγαλόπολη

και εξαρτώμενα από το έργο αυτό τα ακόλουθα ΕΚΕ:

7.3.3.

Αγωγός υπεράκτιου φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας [έργο επί του παρόντος γνωστό ως Poseidon Pipeline]

7.3.4.

Ενίσχυση της εσωτερικής δυναμικότητας μεταφοράς από Νότο προς Βορρά στην Ιταλία [έργο επί του παρόντος γνωστό ως Adriatica Line]

7.5.

Ανάπτυξη των υποδομών φυσικού αερίου στην Κύπρο [έργο επί του παρόντος γνωστό ως Cyprus Gas2EU]

8.   Διάδρομος προτεραιότητας “Σχέδιο διασύνδεσης των αγορών ενέργειας της περιοχής της Βαλτικής στον τομέα του αερίου” (BEMIP Gas)

Αριθ.

Ορισμός

8.1.

8.1.1.

Διασύνδεση Εσθονίας – Φινλανδίας [έργο επί του παρόντος γνωστό ως Balticconnector]

8.2.

Δέσμη αναβάθμισης της υποδομής στην περιοχή της Ανατολικής Βαλτικής θάλασσας, η οποία περιλαμβάνει τα ακόλουθα ΕΚΕ:

8.2.1.

Αναβάθμιση της διασύνδεσης Λετονίας – Λιθουανίας

8.2.2.

Αναβάθμιση της διασύνδεσης Εσθονίας – Λετονίας

8.2.4.

Αναβάθμιση της υπόγειας αποθήκευσης φυσικού αερίου στο Inčukalns (LV)

8.3.

Δέσμη έργων υποδομών, η οποία περιλαμβάνει τα ακόλουθα ΕΚΕ:

8.3.1.

Ενίσχυση της διασύνδεσης Πολωνίας/Δανίας στο Nybro

8.3.2.

Διασύνδεση Πολωνίας – Δανίας [έργο επί του παρόντος γνωστό ως Baltic Pipe]

8.5.

Διασύνδεση Πολωνίας – Λιθουανίας [έργο επί του παρόντος γνωστό ως GIPL]

8.6.

Τερματικός σταθμός ΥΦΑ στο Gothenburg της Σουηδίας

8.7.

Επέκταση της δυναμικότητας του τερματικού σταθμού ΥΦΑ στο Świnoujście της Πολωνίας

9.   Διάδρομος προτεραιότητας “Συνδέσεις παροχής πετρελαίου στην Κεντροανατολική Ευρώπη” (OSC)

Αριθ.

Ορισμός

9.1.

Αγωγός Adamowo – Brody: αγωγός σύνδεσης των εγκαταστάσεων διακίνησης της εταιρείας JSC Uktransnafta στο Brody (Ουκρανία) με το συγκρότημα δεξαμενών αποθήκευσης του Adamowo (Πολωνία)

9.2.

Αγωγός Μπρατισλάβας – Schwechat: αγωγός σύνδεσης του Schwechat (Αυστρία) με την Μπρατισλάβα (Σλοβακική Δημοκρατία)

9.4.

Αγωγός Litvinov (Τσεχική Δημοκρατία) – Spergau (Γερμανία): έργο επέκτασης του αγωγού αργού πετρελαίου Druzhba μέχρι το διυλιστήριο TRM Spergau

9.5.

Δέσμη αγωγού της Πομερανίας (Πολωνία), η οποία περιλαμβάνει τα ακόλουθα ΕΚΕ:

9.5.1.

Κατασκευή τερματικού σταθμού πετρελαίου στο Gdańsk (φάση ΙΙ)

9.5.2.

Επέκταση του αγωγού της Πομερανίας: η δεύτερη γραμμή του αγωγού

9.6.

TAL Plus: επέκταση της δυναμικότητας μεταφοράς του αγωγού TAL μεταξύ Τεργέστης (Ιταλία) και Ingolstadt (Γερμανία)

10.   Θεματικό πεδίο προτεραιότητας “Ανάπτυξη έξυπνων δικτύων”

Αριθ.

Ορισμός

10.3.

SINCRO.GRID (Σλοβενία, Κροατία) — καινοτόμος ενοποίηση συνεργατικών και ώριμων τεχνολογικά λύσεων για να ενισχυθεί ταυτόχρονα η ασφάλεια λειτουργίας των συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας της Σλοβενίας και της Κροατίας

10.4.

ACON (Τσεχική Δημοκρατία, Σλοβακία) — ο κύριος στόχος των ACON (Again COnnected Networks) είναι να προωθηθεί η ενοποίηση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας της Τσεχικής Δημοκρατίας και της Σλοβακίας

10.5.

ALPGRID (Αυστρία, Ιταλία) — καινοτόμος ενοποίηση συνεργατικών και ώριμων τεχνολογικά λύσεων για να ενισχυθεί ταυτόχρονα η επιχειρησιακή αποδοτικότητα των περιφερειακών συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας της Ιταλίας και της Αυστρίας

10.6.

Smart Border Initiative (Γαλλία, Γερμανία) — η πρωτοβουλία αυτή θα επιτρέψει τη σύνδεση των πολιτικών της Γαλλίας και της Γερμανίας για τη στήριξη των πόλεων και των εδαφών τους στις στρατηγικές ενεργειακής μετάβασης και στην ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής αγοράς

11.   Θεματικό πεδίο προτεραιότητας “Λεωφόροι ηλεκτρικής ενέργειας”

Κατάλογος ΕΚΕ με διπλή επισήμανση ως λεωφόροι ηλεκτρικής ενέργειας

Αριθ.

Ορισμός

Διάδρομος προτεραιότητας “Υπεράκτιο δίκτυο των Βόρειων Θαλασσών” (NSOG)

1.1.

1.1.1.

Διασύνδεση Gezelle (BE) με τα περίχωρα του Richborough (UK)

1.3.

Δέσμη Δανίας – Γερμανίας, η οποία περιλαμβάνει τα ακόλουθα ΕΚΕ:

1.3.1.

Διασύνδεση Endrup (DK) και Niebüll (DE)

1.3.2.

Εσωτερική γραμμή Niebüll και Brunsbüttel (DE)

1.4.

Δέσμη Δανίας – Γερμανίας, η οποία περιλαμβάνει τα ακόλουθα ΕΚΕ:

1.4.1.

Διασύνδεση Kassø (DK) και Audorf (DE)

1.4.2.

Εσωτερική γραμμή Audorf και Hamburg/Nord (DE)

1.4.3.

Εσωτερική γραμμή Hamburg/Nord και Dollern (DE)

1.6.

Διασύνδεση Γαλλίας – Ιρλανδίας μεταξύ La Martyre (FR) και Great Island ή Knockraha (IE) [έργο επί του παρόντος γνωστό ως Celtic Interconnector]

1.7.

Δέσμη διασυνδέσεων Γαλλίας – Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία περιλαμβάνει ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα ΕΚΕ:

1.7.1.

Διασύνδεση Cotentin (FR) και περιχώρων του Exeter (UK) [έργο επί του παρόντος γνωστό ως FAB]

1.7.2.

Διασύνδεση Tourbe (FR) και Chilling (UK) [έργο επί του παρόντος γνωστό ως IFA2]

1.7.3.

Διασύνδεση Coquelles (FR) και Folkestone (UK) [έργο επί του παρόντος γνωστό ως ElecLink]

1.7.4.

Διασύνδεση Le Havre (FR) και Lovedean (UK) [έργο επί του παρόντος γνωστό ως AQUIND]

1.7.5.

Διασύνδεση των περιχώρων της Δουνκέρκης (FR) και των περιχώρων του Kingsnorth (UK) [έργο επί του παρόντος γνωστό ως Gridlink]

1.8.

Δέσμη Γερμανίας – Νορβηγίας [έργο επί του παρόντος γνωστό ως NordLink]

1.8.1.

Διασύνδεση Wilster (DE) και Tonstad (NO)

1.8.2.

Ενίσχυση των εσωτερικών γραμμών στη νότιο Νορβηγία

1.10.

Δέσμη διασυνδέσεων Ηνωμένου Βασιλείου – Νορβηγίας, η οποία περιλαμβάνει ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα ΕΚΕ:

1.10.1.

Διασύνδεση Blythe (UK) και Kvilldal (NO) [έργο επί του παρόντος γνωστό ως North Sea Link]

1.10.2.

Διασύνδεση Peterhead (UK) και Simadalen (NO) [έργο επί του παρόντος γνωστό ως NorthConnect]

1.13.

Διασύνδεση της Ισλανδίας με το Ηνωμένο Βασίλειο [έργο επί του παρόντος γνωστό ως Ice Link]

1.14.

Διασύνδεση Revsing (DK) και Bicker Fen (UK) [έργο επί του παρόντος γνωστό ως Viking Link]

1.15.

Διασύνδεση της περιοχής της Αμβέρσας (BE) και των περιχώρων του Kemsley (UK)

1.16.

Διασύνδεση Κάτω Χωρών και Ηνωμένου Βασιλείου

Διάδρομος προτεραιότητας “Διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας Βορρά – Νότου στη Δυτική Ευρώπη” (NSI West Electricity)

2.2.

2.2.1.

Πρώτη διασύνδεση Lixhe (ΒΕ) και Oberzier (DE) [έργο επί του παρόντος γνωστό ως ALEGrO]

2.2.4.

Δεύτερη διασύνδεση Βελγίου και Γερμανίας

2.4.

Δασύνδεση Codrongianos (ΙΤ), Lucciana (Κορσική, FR) και Suvereto (IT) [έργο επί του παρόντος γνωστό ως SACOI 3]

2.5.

2.5.1.

Διασύνδεση Grande Ile (FR) και Piossasco (IT) [έργο επί του παρόντος γνωστό ως Savoie-Piemont]

2.7.

Διασύνδεση Aquitaine (FR) και Χώρας των Βάσκων (ES) [έργο επί του παρόντος γνωστό ως Biscay Gulf]

2.9.

Εσωτερική γραμμή Osterath και Philippsburg (DE) για αύξηση της δυναμικότητας στα δυτικά σύνορα [έργο επί του παρόντος γνωστό ως Ultranet]

2.10.

Εσωτερική γραμμή Brunsbüttel-Grοβgartach και Wilster-Grafenrheinfeld (DE) για αύξηση της δυναμικότητας στα βόρεια και τα νότια σύνορα [έργο επί του παρόντος γνωστό ως Suedlink]

2.13.

Δέσμη διασύνδεσης Ιρλανδίας – Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία περιλαμβάνει ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα ΕΚΕ:

2.13.1.

Διασύνδεση Woodland (IE) και Turleenan (UK)

2.13.2.

Διασύνδεση Srananagh (IE) και Turleenan (UK)

Διάδρομος προτεραιότητας “Διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας Βορρά – Νότου στην Κεντροανατολική και Νότια Ευρώπη” (“NSI East Electricity”)

3.10.

Δέσμη Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας [έργο επί του παρόντος γνωστό ως EUROASIA Interconnector], η οποία περιλαμβάνει τα ακόλουθα ΕΚΕ:

3.10.1.

Διασύνδεση Hadera (IL) και Κοφινού (CY)

3.10.2.

Διασύνδεση Κοφινού (CY) και Κορακιάς στην Κρήτη (EL)

3.10.3.

Εσωτερική γραμμή Κορακιάς στην Κρήτη και περιφέρειας Αττικής (EL)

3.12.

Εσωτερική γραμμή στη Γερμανία μεταξύ Wolmirstedt και Βαυαρίας για αύξηση της εσωτερικής δυναμικότητας μεταφοράς Βορρά – Νότου

3.27.

Διασύνδεση της Σικελίας (ΙΤ) με τον κόμβο της Τυνησίας (TU) [έργο επί του παρόντος γνωστό ως ELMED]

Διάδρομος προτεραιότητας “Σχέδιο διασύνδεσης των αγορών ενέργειας της περιοχής της Βαλτικής” (ΒΕΜΙΡ Electricity)

4.1.

Διασύνδεση Δανίας – Γερμανίας μεταξύ Tolstrup Gaarde (DK) και Bentwisch (DE) μέσω των υπεράκτιων αιολικών πάρκων Kriegers Flak (DK) και Baltic 1 και 2 (DE) [έργο επί του παρόντος γνωστό ως Kriegers Flak Combined Grid Solution]

12.   Διασυνοριακό δίκτυο διοξειδίου του άνθρακα

Αριθ.

Ορισμός

12.1.

Κόμβος CO2 στο Teesside (Ηνωμένο Βασίλειο, σε περαιτέρω στάδια σε Κάτω Χώρες, Βέλγιο, Γερμανία)

12.2.

Νεοφυές έργο μεταφοράς και υποδομών CO2 (Ηνωμένο Βασίλειο, σε περαιτέρω στάδια σε Κάτω Χώρες, Νορβηγία)

12.3.

Rotterdam Nucleus (Κάτω Χώρες και Ηνωμένο Βασίλειο)

12.4.

Διασυνοριακές συνδέσεις μεταφοράς CO2 μεταξύ των πηγών εκπομπών σε Ηνωμένο Βασίλειο και Κάτω Χώρες και χώρος αποθήκευσης στη Νορβηγία

Γ.   ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ “ΕΡΓΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΕΚΕ” ΚΑΙ “ΕΡΓΩΝ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΑΝΑΠΟΣΠΑΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΑΛΛΩΝ ΕΚΕ”

1.   Διάδρομος προτεραιότητας “Υπεράκτιο δίκτυο των Βόρειων Θαλασσών” (NSOG)

Αριθμοί ΕΚΕ των έργων που δεν θεωρούνται πλέον ΕΚΕ

1.1.3

1.2

1.5

1.9.2

1.9.3

1.9.4

1.9.5

1.9.6

1.11.1

1.11.2

1.11.3

1.11.4

2.   Διάδρομος προτεραιότητας “Διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας Βορρά – Νότου στη Δυτική Ευρώπη” (NSI West Electricity)

Αριθμοί ΕΚΕ των έργων που δεν θεωρούνται πλέον ΕΚΕ

2.2.2

2.2.3

2.3.1

2.3.2

2.5.2

2.6

2.8

2.11.1

2.11.2

2.11.3

2.12

2.15.2

2.15.3

2.15.4

2.16.2

2.19

2.20

2.21

2.22

2.25.1

2.25.2

2.26

Έργα που αποτελούν πλέον αναπόσπαστο μέρος άλλων ΕΚΕ

Αρχικός αριθμός ΕΚΕ του έργου

Αριθμός ΕΚΕ στο οποίο ενσωματώθηκε πλέον το έργο

2.1

3.1.4

3.   Διάδρομος προτεραιότητας “Διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας Βορρά – Νότου στην Κεντροανατολική και Νότια Ευρώπη” (NSI East Electricity)

Αριθμοί ΕΚΕ των έργων που δεν θεωρούνται πλέον ΕΚΕ

3.1.3

3.2.1

3.2.3

3.3

3.5.1

3.5.2

3.6.1

3.6.2

3.8.2

3.8.3

3.8.6

3.9.2

3.9.3

3.9.4

3.13

3.14.1

3.15.1

3.15.2

3.16.2

3.16.3

3.18.1

3.18.2

3.19.2

3.19.3

3.20.1

3.20.2

3.25

3.26

Έργα που αποτελούν πλέον αναπόσπαστο μέρος άλλων ΕΚΕ

Αρχικός αριθμός ΕΚΕ του έργου

Αριθμός ΕΚΕ στο οποίο ενσωματώθηκε πλέον το έργο

3.19.1

3.22.5

4.   Διάδρομος προτεραιότητας “Σχέδιο διασύνδεσης των αγορών ενέργειας της περιοχής της Βαλτικής” (ΒΕΜΙΡ Electricity)

Αριθμοί ΕΚΕ των έργων που δεν θεωρούνται πλέον ΕΚΕ

4.5.1

4.5.3

4.5.4

4.5.5

4.8.6

Έργα που αποτελούν πλέον αναπόσπαστο μέρος άλλων ΕΚΕ

Αρχικός αριθμός ΕΚΕ του έργου

Αριθμός ΕΚΕ στο οποίο ενσωματώθηκε πλέον το έργο

4.3

4.8.9

4.9

4.8.9

5.   Διάδρομος προτεραιότητας “Διασυνδέσεις αερίου Βορρά – Νότου στη Δυτική Ευρώπη” (NSI West Gas)

Αριθμοί ΕΚΕ των έργων που δεν θεωρούνται πλέον ΕΚΕ

5.2

5.6

5.7.1

5.7.2

5.9

5.12

5.13

5.14

5.15.1

5.15.2

5.15.3

5.15.4

5.15.5

5.16

5.17.1

5.17.2

5.18

5.20

Έργα που αποτελούν πλέον αναπόσπαστο μέρος άλλων ΕΚΕ

Αρχικός αριθμός ΕΚΕ του έργου

Αριθμός ΕΚΕ στο οποίο ενσωματώθηκε πλέον το έργο

5.8.1

5.5.2

5.8.2

5.5.2

6.   Διάδρομος προτεραιότητας “Διασυνδέσεις αερίου Βορρά – Νότου στην Κεντροανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη” (NSI East Gas)

Αριθμοί ΕΚΕ των έργων που δεν θεωρούνται πλέον ΕΚΕ

6.3

6.5.3

6.5.4

6.7

6.8.3

6.9.2

6.9.3

6.11

6.12

6.16

6.17

6.19

6.20.1

6.20.5

6.21

6.22.1

6.22.2

6.25.2

Έργα που αποτελούν πλέον αναπόσπαστο μέρος άλλων ΕΚΕ

Αρχικός αριθμός ΕΚΕ του έργου

Αριθμός ΕΚΕ στο οποίο ενσωματώθηκε πλέον το έργο

6.1.1

6.2.10

6.1.2

6.2.11

6.1.3

6.2.11

6.1.4

6.2.11

6.1.5

6.2.11

6.1.6

6.2.11

6.1.7

6.2.11

6.1.8

6.2.2

6.1.9

6.2.11

6.1.10

6.2.2

6.1.11

6.2.2

6.1.12

6.2.12

6.2.3

6.2.2

6.2.4

6.2.2

6.2.5

6.2.2

6.2.6

6.2.2

6.2.7

6.2.2

6.2.8

6.2.2

6.2.9

6.2.2

6.5.2

6.5.6

6.6

6.26.1

6.8.4

6.25.4

6.13.1

6.24.4

6.13.2

6.24.4

6.13.3

6.24.4

6.14

6.24.1

6.15.1

6.24.10

6.15.2

6.24.10

6.18

7.3.4

6.24.2

6.24.1

6.24.3

6.24.1

6.24.5

6.24.4

6.24.6

6.24.4

6.24.7

6.24.4

6.24.8

6.24.4

6.24.9

6.24.4

6.25.3

6.24.10

6.26.2

6.26.1

6.26.3

6.26.1

6.26.4

6.26.1

6.26.5

6.26.1

6.26.6

6.26.1

7.   Διάδρομος προτεραιότητας “Νότιος διάδρομος μεταφοράς φυσικού αερίου” (SGC)

Αριθμοί ΕΚΕ των έργων που δεν θεωρούνται πλέον ΕΚΕ

7.1.2

7.1.5

7.1.7

7.2.1

7.2.2

7.2.3

7.4.1

7.4.2

Έργα που αποτελούν πλέον αναπόσπαστο μέρος άλλων ΕΚΕ

Αρχικός αριθμός ΕΚΕ του έργου

Αριθμός ΕΚΕ στο οποίο ενσωματώθηκε πλέον το έργο

7.1.6

7.1.3

7.1.4

7.3.3

7.3.2

7.5

8.   Διάδρομος προτεραιότητας “Σχέδιο διασύνδεσης των αγορών ενέργειας της περιοχής της Βαλτικής στον τομέα του αερίου” (BEMIP Gas)

Αριθμοί ΕΚΕ των έργων που δεν θεωρούνται πλέον ΕΚΕ

8.1.2.1

8.1.2.2

8.1.2.3

8.1.2.4

8.2.3

8.4

8.8

9.   Διάδρομος προτεραιότητας “Συνδέσεις παροχής πετρελαίου στην Κεντροανατολική Ευρώπη” (OSC)

Αριθμοί ΕΚΕ των έργων που δεν θεωρούνται πλέον ΕΚΕ

9.3

10.   Θεματικό πεδίο προτεραιότητας “Ανάπτυξη έξυπνων δικτύων”

Αριθμοί ΕΚΕ των έργων που δεν θεωρούνται πλέον ΕΚΕ

10.1

10.2

11.   Θεματικό πεδίο προτεραιότητας “Λεωφόροι ηλεκτρικής ενέργειας”

Αριθμοί ΕΚΕ των έργων που δεν θεωρούνται πλέον ΕΚΕ

1.5

»

(1)  Η υλοποίηση του BACI ως ΕΚΕ θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα του πιλοτικού έργου “Trading Regional Upgrade”.


Top