Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32016R1851

    Κατ' εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2016/1851 της Επιτροπής, της 14ης Ιουνίου 2016, για την έγκριση του προγράμματος ενοτήτων ad hoc, που θα καλύπτει τα έτη 2019, 2020 και 2021, με σκοπό τη διενέργεια δειγματοληπτικής έρευνας εργατικού δυναμικού που προβλέπεται από τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 577/98 του Συμβουλίου (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

    C/2016/3515

    ΕΕ L 284 της 20.10.2016, p. 1–4 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2016/1851/oj

    20.10.2016   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    L 284/1


    ΚΑΤ' ΕΞΟΥΣΙΟΔΌΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΕ) 2016/1851 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

    της 14ης Ιουνίου 2016

    για την έγκριση του προγράμματος ενοτήτων ad hoc, που θα καλύπτει τα έτη 2019, 2020 και 2021, με σκοπό τη διενέργεια δειγματοληπτικής έρευνας εργατικού δυναμικού που προβλέπεται από τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 577/98 του Συμβουλίου

    (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

    Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

    Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

    Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 577/98 του Συμβουλίου, της 9ης Μαρτίου 1998, για τη διενέργεια δειγματοληπτικής έρευνας εργατικού δυναμικού στην Κοινότητα (1), και ιδίως το άρθρο 7α παράγραφος 4,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)

    Σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 577/98, είναι ανάγκη να αποσαφηνιστούν τα στοιχεία του προγράμματος των ενοτήτων ad hoc το οποίο καλύπτει τα έτη 2019, 2020 και 2021.

    (2)

    Υπάρχει ανάγκη για ένα πλήρες και συγκρίσιμο σύνολο στοιχείων σχετικά με την οργάνωση της εργασίας και τις ρυθμίσεις σχετικά με τον χρόνο εργασίας, καθώς και ανάγκη για πιο λεπτομερή στοιχεία για τη συμμετοχή στην αγορά εργασίας, έτσι ώστε να παρακολουθείται η πρόοδος προς την κατεύθυνση των κοινών στόχων της στρατηγικής «Ευρώπη 2020».

    (3)

    Στο πλαίσιο της τρέχουσας συζήτησης σχετικά με την ευελιξία με ασφάλεια (2) και της εκφρασθείσας ανάγκης για μεγαλύτερη προσαρμοστικότητα τόσο των επιχειρήσεων όσο και των εργαζομένων στην Ευρώπη —βασικό ζήτημα που υπογραμμίστηκε στην ευρωπαϊκή στρατηγική για την απασχόληση και στις κατευθυντήριες γραμμές για την απασχόληση (3) — είναι αναγκαία η συλλογή στοιχείων με μια ευρωπαϊκή έρευνα ευρείας κλίμακας σχετικά με τον βαθμό εφαρμογής διαφόρων μορφών νέων πρακτικών οργάνωσης της εργασίας και με τις ρυθμίσεις για τον χρόνο εργασίας και τις εμπειρίες των εργαζομένων από αυτές.

    (4)

    Στην ανακοίνωσή της σχετικά με το στρατηγικό πλαίσιο της ΕΕ για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία κατά την περίοδο 2014-2020 (4), η Επιτροπή υπογράμμισε τη σημασία της βελτίωσης της συλλογής στατιστικών στοιχείων σχετικά με τα ατυχήματα και τις ασθένειες που σχετίζονται με την εργασία, την επαγγελματική έκθεση και τα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την εργασία. Μια νέα ενότητα ad hoc για τα εργατικά ατυχήματα και τα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την εργασία θα επιτρέψει τη σύγκριση των στοιχείων που διαβιβάζονται από τα κράτη μέλη στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών στατιστικών για τα εργατικά ατυχήματα με την κατάσταση των ατόμων στην αγορά εργασίας, καθώς και τη συλλογή στοιχείων σχετικά με προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την εργασία. Επιπλέον, θα παράσχει πληροφορίες σχετικά με την επαγγελματική έκθεση σε παράγοντες κινδύνου για τη σωματική υγεία και την ψυχική ευεξία.

    (5)

    Στην ανακοίνωσή της με τίτλο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα δράσης για τη μετανάστευση  (5), η Επιτροπή αναγνώρισε την ανάγκη ανάπτυξης διαρθρωτικών δράσεων που σχετίζονται με τη μετανάστευση. Θα πρέπει να προωθηθούν μέτρα για την ένταξη των μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων πρωτοβουλιών για τη βελτίωση των γλωσσικών και επαγγελματικών δεξιοτήτων, και να διευκολυνθούν η αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων και η πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Επιπλέον, ένας από τους βασικούς τομείς που αφορά η σύσταση (ΕΕ) 2015/1184 του Συμβουλίου (6) επικεντρώνεται στην άρση των εμποδίων για τη συμμετοχή στην αγορά εργασίας και στη μείωση των διαφορών στην απασχόληση για τα μειονεκτούντα άτομα, συμπεριλαμβανομένων των διαφορών μεταξύ των πολιτών της Ένωσης και των πολιτών τρίτων χωρών. Στο πλαίσιο αυτό, χρειάζονται λεπτομερή στοιχεία όσον αφορά την κατάσταση του εργατικού δυναμικού των μεταναστών, ώστε να διαμορφωθεί μια αξιόπιστη βάση τεκμηρίωσης για τη λήψη αποφάσεων,

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

    Άρθρο 1

    Εγκρίνεται με τον παρόντα κανονισμό το πρόγραμμα των ενοτήτων ad hoc για τη διενέργεια δειγματοληπτικής έρευνας εργατικού δυναμικού, που θα καλύπτει τα έτη 2019, 2020 και 2021, όπως ορίζεται στο παράρτημα.

    Άρθρο 2

    Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

    Βρυξέλλες, 14 Ιουνίου 2016.

    Για την Επιτροπή

    Πρόεδρος

    Jean-Claude JUNCKER


    (1)  ΕΕ L 77 της 14.3.1998, σ. 3.

    (2)  Η ευελιξία με ασφάλεια είναι μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την ενίσχυση, παράλληλα, της ευελιξίας και της ασφάλειας στην αγορά εργασίας. Προσπαθεί να συμβιβάσει την ανάγκη των εργοδοτών για ευέλικτο εργατικό δυναμικό με την ανάγκη των εργαζομένων για ασφάλεια — εμπιστοσύνη ότι δεν θα έρθουν αντιμέτωποι με μακρές περιόδους ανεργίας.

    (3)  Απόφαση (EE) 2015/1848 του Συμβουλίου, της 5ης Οκτωβρίου 2015, σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές για τις πολιτικές απασχόλησης των κρατών μελών για το 2015 (ΕΕ L 268 της 15.10.2015, σ. 28).

    (4)  COM(2014) 332 final της 6ης Ιουνίου 2014.

    (5)  COM(2015) 240 final της 13ης Μαΐου 2015.

    (6)  Σύσταση (ΕΕ) 2015/1184 του Συμβουλίου, της 14ης Ιουλίου 2015, σχετικά με τις γενικές κατευθυντήριες γραμμές των οικονομικών πολιτικών των κρατών μελών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ L 192 της 18.7.2015, σ. 27).


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

    ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ

    Πολυετές πρόγραμμα ενοτήτων ad hoc 2019-2021

    Οργάνωση της εργασίας και ρυθμίσεις σχετικά με τον χρόνο εργασίας

    Περίοδος αναφοράς: 2019

    Υποενότητες (τομείς για τους οποίους πρέπει να παρέχονται λεπτομερέστερες πληροφορίες):

     

    Υποενότητα 1: Ευελιξία του χρόνου εργασίας

    Στόχος: η παροχή λεπτομερέστερων πληροφοριών σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι εργαζόμενοι μπορούν να αποφασίζουν σχετικά με τον χρόνο εργασίας και τις απουσίες τους, αλλά και τη συχνότητα καταστάσεων στις οποίες οι εργαζόμενοι οφείλουν να αλλάξουν τον χρόνο εργασίας τους.

     

    Υποενότητα 2: Μέθοδοι εργασίας

    Στόχος: η συλλογή στοιχείων σχετικά με τις χρονικές πιέσεις, την άμεση διαχείριση και την αυτονομία στο εργασιακό περιβάλλον.

     

    Υποενότητα 3: Τόπος εργασίας

    Στόχος: η παροχή λεπτομερέστερων πληροφοριών σχετικά με τον τόπο εργασίας και τον χρόνο μετακίνησης μεταξύ κατοικίας και εργασίας ο οποίος εκφράζεται ως ο χρόνος που απαιτείται για τη μετάβαση από τον τόπο κατοικίας στον τόπο εργασίας.

    Εργατικά ατυχήματα και άλλα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την εργασία

    Περίοδος αναφοράς: 2020

    Υποενότητες (τομείς για τους οποίους πρέπει να παρέχονται λεπτομερέστερες πληροφορίες):

     

    Υποενότητα 1: Εργατικά ατυχήματα

    Στόχος: ο προσδιορισμός των εργατικών ατυχημάτων με τραυματισμούς, του τύπου και των επιπτώσεών τους ως απώλειας ημερών εργασίας ή αναπηρίας.

     

    Υποενότητα 2: Προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την εργασία

    Στόχος: ο προσδιορισμός των προβλημάτων σωματικής και ψυχικής υγείας που προκλήθηκαν ή επιδεινώθηκαν από την εργασία, του τύπου και των επιπτώσεών τους ως απώλειας ημερών εργασίας ή αναπηρίας.

     

    Υποενότητα 3: Παράγοντες κινδύνου για τη σωματική υγεία και/ή την ψυχική ευεξία

    Στόχος: η ανάλυση του κατά πόσον οι εργαζόμενοι εκτίθενται σε παράγοντες κινδύνου που μπορούν να επηρεάσουν τη σωματική και/ή ψυχική υγεία τους.

    Εργασιακή κατάσταση των μεταναστών και των άμεσων απογόνων τους

    Περίοδος αναφοράς: 2021

    Υποενότητες (τομείς για τους οποίους πρέπει να παρέχονται λεπτομερέστερες πληροφορίες):

     

    Υποενότητα 1: Βασικές πληροφορίες

    Στόχος: η παροχή λεπτομερέστερων πληροφοριών σχετικά με τους μετανάστες και τους άμεσους απογόνους τους (1), και συγκεκριμένα, του μορφωτικού επιπέδου των γονέων και του κύριου λόγου της μετανάστευσης.

     

    Υποενότητα 2: Γλωσσικές δεξιότητες

    Στόχος: η συλλογή στοιχείων σχετικά με την αντίληψη που έχουν οι ίδιοι οι μετανάστες για τις γλωσσικές δεξιότητές τους.

     

    Υποενότητα 3: Εμπόδια και στήριξη για τη συμμετοχή στην αγορά εργασίας

    Στόχος: η λήψη πληροφοριών σχετικά με τα εμπόδια για τη συμμετοχή στην αγορά εργασίας (π.χ. αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων που έχουν αποκτηθεί στο εξωτερικό ή εμπόδια που συνδέονται με την αλλοδαπή καταγωγή) και σχετικά με τις επιμέρους προσεγγίσεις για την εύρεση εργασίας.


    (1)  Οι μετανάστες ορίζονται εδώ ως άτομα που γεννήθηκαν στην αλλοδαπή, που μπορεί επίσης να είναι υπήκοοι τρίτων χωρών. Οι άμεσοι απόγονοι των μεταναστών θα πρέπει να νοούνται ως μετανάστες δεύτερης γενιάς, δηλαδή άτομα που γεννήθηκαν στην ημεδαπή με τουλάχιστον έναν γονέα που γεννήθηκε στην αλλοδαπή.


    Top