Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32014R1125

    Κατ' εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1125/2014 της Επιτροπής, της 19ης Σεπτεμβρίου 2014 , που συμπληρώνει την οδηγία 2014/17/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τα ρυθμιστικά τεχνικά πρότυπα για το ελάχιστο χρηματικό ποσό της ασφάλισης επαγγελματικής ευθύνης ή ανάλογης εγγύησης που πρέπει να διαθέτουν οι μεσίτες πιστώσεων Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ

    ΕΕ L 305 της 24.10.2014, p. 1–2 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2014/1125/oj

    24.10.2014   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    L 305/1


    ΚΑΤ' ΕΞΟΥΣΙΟΔΌΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΕ) αριθ. 1125/2014 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

    της 19ης Σεπτεμβρίου 2014

    που συμπληρώνει την οδηγία 2014/17/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τα ρυθμιστικά τεχνικά πρότυπα για το ελάχιστο χρηματικό ποσό της ασφάλισης επαγγελματικής ευθύνης ή ανάλογης εγγύησης που πρέπει να διαθέτουν οι μεσίτες πιστώσεων

    (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

    Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

    Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

    Έχοντας υπόψη την οδηγία 2014/17/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 4ης Φεβρουαρίου 2014, σχετικά με τις συμβάσεις πίστωσης για καταναλωτές για ακίνητα που προορίζονται για κατοικία και την τροποποίηση των οδηγιών 2008/48/ΕΚ και 2013/36/EE και του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1093/2010 (1), και ιδίως το άρθρο 29 παράγραφος 2 στοιχείο α) δεύτερο εδάφιο,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)

    Το άρθρο 29 παράγραφος 2 στοιχείο α) της οδηγίας 2014/17/ΕΕ απαιτεί από τους μεσίτες πιστώσεων να διαθέτουν ασφάλιση επαγγελματικής ευθύνης (στο εξής «ΑΕΕ»), η οποία καλύπτει τα εδάφη όπου προσφέρουν υπηρεσίες ή άλλη ανάλογη εγγύηση έναντι ευθύνης που προκύπτει από επαγγελματική αμέλεια.

    (2)

    Μολονότι η απαίτηση για μεσίτες πιστώσεων στον τομέα της ενυπόθηκης πίστης να διαθέτουν ΑΕΕ ή ανάλογη εγγύηση είναι μια νέα ρυθμιστική απαίτηση σε επίπεδο Ένωσης, η απαίτηση αυτή υφίσταται σε εθνικό επίπεδο σε ορισμένα κράτη μέλη. Πράγματι, οι εν λόγω χώρες με εμπειρία όσον αφορά τις απαιτήσεις ΑΕΕ παρουσιάζουν τα υψηλότερα μερίδια πωλήσεων ενυπόθηκων δανείων μέσω διαμεσολάβησης σε ολόκληρη την Ένωση, ιστορικό σημαντικής διείσδυσης των μεσιτών πιστώσεων στην αγορά και, κατά συνέπεια, ακολουθούν επίσης μια πιο συγκεκριμένη προσέγγιση για τη ρύθμιση του τομέα αυτού. Κατά συνέπεια, οι κανόνες της Ένωσης για το ελάχιστο ποσό ΑΕΕ ή ανάλογης εγγύησης πρέπει να βασιστεί στην εμπειρία των εν λόγω χωρών όταν πρόκειται να καθοριστεί η καταλληλότερη προσέγγιση για τον υπολογισμό του υπό εξέταση ελάχιστου ποσού.

    (3)

    Η εν λόγω προσέγγιση θα είναι κατάλληλη για την Ένωση στο σύνολό της, ακόμη και για χώρες με μικρότερες αγορές ενυπόθηκων δανείων. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι απαιτήσεις έναντι των μεσιτών πιστώσεων δεν συνδέονται με το ποσό της υποκείμενης ενυπόθηκης πίστωσης, που μπορεί να ποικίλλει ευρέως σε ολόκληρη την Ένωση, αλλά βασίζονται στην επαγγελματική αμέλεια, η προκύπτουσα βλάβη από την οποία παρουσιάζει πολύ μικρότερη διακύμανση.

    (4)

    Το τρίτο εδάφιο του άρθρου 29 παράγραφος 2 στοιχείο α) της οδηγίας 2014/17/ΕΕ απαιτεί την επανεξέταση του ελάχιστου χρηματικού ποσού της ασφάλισης επαγγελματικής ευθύνης ή ανάλογης εγγύησης σε τακτά χρονικά διαστήματα. Κατά συνέπεια, θα μπορούσε να είναι δυνατό στο μέλλον να καταστούν καταλληλότερες άλλες εναλλακτικές λύσεις ή μεθοδολογίες για τον προσδιορισμό του επιπέδου αυτών των υποχρεώσεων για τους μεσίτες πιστώσεων, ιδίως με τη διαθεσιμότητα περαιτέρω ιστορικών δεδομένων και μεγαλύτερης πείρας στον τομέα της εποπτείας που συνδέονται με τη λειτουργία της ασφάλισης επαγγελματικής ευθύνης.

    (5)

    Για τον σαφή καθορισμό του ελάχιστου χρηματικού ποσού της ΑΕΕ ή ανάλογης εγγύησης και για να εξασφαλιστεί μια πιο εναρμονισμένη προσέγγιση σε ολόκληρη την Ένωση, θα ήταν σκόπιμο να εξειδικευθεί η εφαρμογή του εν λόγω ελάχιστου ποσού ανά απαίτηση και ανά έτος. Η οδηγία 2002/92/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (2) θεσπίζει απαίτηση για ελάχιστο ποσό ΑΕΕ ανά έτος και ανά απαίτηση ή για ανάλογη εγγύηση. Κατά συνέπεια, οι περισσότεροι μεσίτες που ασκούν ασφαλιστική διαμεσολάβηση, και οι ασφαλιστές τους, είναι εξοικειωμένοι με αυτήν την προσέγγιση και, ως εκ τούτου, είναι σκόπιμο να καθοριστεί ένα παρόμοιο σύστημα για τους μεσίτες πιστώσεων. Επιπλέον, η πλειονότητα των κρατών μελών των οποίων η εθνική νομοθεσία απαιτεί ασφάλιση επαγγελματικής ευθύνης από τους μεσίτες πιστώσεων, χρησιμοποιεί επίσης αυτήν την προσέγγιση. Ως εκ τούτου, οι κανόνες για την ΑΕΕ για μεσίτες πιστώσεων θα πρέπει επίσης να προτείνουν μια τέτοια διάκριση ανά έτος και ανά απαίτηση.

    (6)

    Ο παρών κανονισμός βασίζεται στα σχέδια ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων που υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών στην Επιτροπή.

    (7)

    Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών διεξήγαγε ανοικτές δημόσιες διαβουλεύσεις όσον αφορά τα σχέδια ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων στα οποία βασίζεται ο παρών κανονισμός, προέβη σε ανάλυση του δυνητικού κόστους/οφέλους και ζήτησε τη γνώμη της ομάδας τραπεζικών συμφεροντούχων που συγκροτήθηκε σύμφωνα με το άρθρο 37 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1093/2010 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (3),

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

    Άρθρο 1

    Το ελάχιστο χρηματικό ποσό της ασφάλισης επαγγελματικής ευθύνης ή ανάλογης εγγύησης που απαιτείται να διαθέτουν οι μεσίτες πιστώσεων, όπως αναφέρεται στο άρθρο 29 παράγραφος 2 στοιχείο α) πρώτο εδάφιο της οδηγίας 2014/17/ΕΕ, είναι:

    α)

    460 000 ευρώ για κάθε επιμέρους απαίτηση·

    β)

    συνολικά, 750 000 ευρώ ανά ημερολογιακό έτος για όλες τις απαιτήσεις.

    Άρθρο 2

    Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

    Βρυξέλλες, 19 Σεπτεμβρίου 2014.

    Για την Επιτροπή

    Ο Πρόεδρος

    José Manuel ΒARROSO


    (1)  ΕΕ L 60 της 28.2.2014, σ. 34.

    (2)  Οδηγία 2002/92/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 9ης Δεκεμβρίου 2002, σχετικά με την ασφαλιστική διαμεσολάβηση (ΕΕ L 9 της 15.1.2003, σ. 3).

    (3)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1093/2010 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 24ης Νοεμβρίου 2010, σχετικά με τη σύσταση Ευρωπαϊκής Εποπτικής Αρχής (Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών), την τροποποίηση της απόφασης αριθ. 716/2009/ΕΚ και την κατάργηση της απόφασης 2009/78/ΕΚ της Επιτροπής (ΕΕ L 331 της 15.12.2010, σ. 12).


    Top