Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32014D0459

    2014/459/ΕΕ: Απόφαση της Επιτροπής, της 10ης Ιουλίου 2014 , σχετικά με τη διάθεση βιοκτόνων που περιέχουν χαλκό στην αγορά για βασική χρήση [κοινοποιηθείσα υπό τον αριθμό C(2014) 4611]

    ΕΕ L 205 της 12.7.2014, p. 76–78 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2014/459/oj

    12.7.2014   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    L 205/76


    ΑΠΌΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

    της 10ης Ιουλίου 2014

    σχετικά με τη διάθεση βιοκτόνων που περιέχουν χαλκό στην αγορά για βασική χρήση

    [κοινοποιηθείσα υπό τον αριθμό C(2014) 4611]

    (Τα κείμενα στην αγγλική, ελληνική, ισπανική και κροατική γλώσσα είναι τα μόνα αυθεντικά)

    (2014/459/ΕΕ)

    Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

    Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

    Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1451/2007 της Επιτροπής, της 4ης Δεκεμβρίου 2007, σχετικά με τη δεύτερη φάση του δεκαετούς προγράμματος εργασιών που αναφέρεται στο άρθρο 16 παράγραφος 2 της οδηγίας 98/8/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη διάθεση βιοκτόνων στην αγορά (1), και ιδίως το άρθρο 5 παράγραφος 3,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)

    Δυνάμει του άρθρου 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1896/2000 της Επιτροπής (2), ο χαλκός κοινοποιήθηκε για χρήση στον τύπο προϊόντων 11, όπως ορίζονται στο παράρτημα V της οδηγίας 98/8/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (3).

    (2)

    Δεν υποβλήθηκε πλήρης φάκελος προς υποστήριξη της καταχώρισης του χαλκού στο παράρτημα I, IA ή IB της οδηγίας 98/8/ΕΚ εντός καμίας από τις σχετικές προθεσμίες. Δυνάμει της απόφασης 2012/78/ΕΕ της Επιτροπής (4), σε συνδυασμό με το άρθρο 4 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1451/2007, ο χαλκός παύει να διατίθεται στην αγορά για χρήση στον τύπο προϊόντων 11 από την 1η Φεβρουαρίου 2013.

    (3)

    Δυνάμει του άρθρου 5 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1451/2007, η Κροατία, η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Ελλάδα υπέβαλαν χωριστά αιτήσεις στην Επιτροπή για να τους επιτραπεί η διάθεση στην αγορά βιοκτόνων που περιέχουν χαλκό, για ορισμένες χρήσεις.

    (4)

    Η Επιτροπή δημοσιοποίησε τις αιτήσεις με ηλεκτρονικά μέσα.

    (5)

    Από ορισμένες αιτήσεις προκύπτει ότι τα βιοκτόνα που περιέχουν χαλκό χρησιμοποιούνται για να αποφευχθούν οι βιολογικές εναποθέσεις στο κύριο στόμιο εισόδου νερού στις υπεράκτιες εξέδρες πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και σε άλλες θαλάσσιες και παράκτιες εγκαταστάσεις, στις οποίες η χρήση αυτή είναι βασικής σημασίας προκειμένου να μην παρεμποδίζεται η είσοδος του νερού, το οποίο χρησιμοποιείται, μεταξύ άλλων, για επεξεργασία, παραγωγή πόσιμου νερού και νερού για το μπάνιο και πυρόσβεση, δεδομένου ότι η παρεμπόδιση της εισόδου του νερού θα μπορούσε να αποδειχθεί καταστροφική για την υγεία και την ασφάλεια του προσωπικού των εγκαταστάσεων.

    (6)

    Συνάγεται επίσης από ορισμένες αιτήσεις ότι τα βιοκτόνα που περιέχουν χαλκό χρησιμοποιούνται για να αποφευχθούν οι βιολογικές εναποθέσεις στο κύριο στόμιο εισόδου νερού στα πλοία, όπου η χρήση αυτή είναι σημαντική προκειμένου να μην παρεμποδίζεται η είσοδος του νερού που χρησιμοποιείται σε ολόκληρο το σύστημα σωληνώσεων και δικτύου παροχής νερού στο πλοίο. Η χρήση αυτή περιλαμβάνει τα εσωτερικά στοιχεία όλων των σωληνώσεων, όπως των συστημάτων πυρόσβεσης, που είναι ζωτικής σημασίας για την ασφαλή λειτουργία του πλοίου.

    (7)

    Δεν υποβλήθηκαν παρατηρήσεις κατά τη δημόσια διαβούλευση σχετικά με τις αιτήσεις αυτές. Τα κράτη μέλη που υπέβαλαν τις συγκεκριμένες αιτήσεις υποστηρίζουν ότι, στην επικράτειά τους, είναι αναγκαίο να υπάρχει επαρκές φάσμα τεχνικά και οικονομικά εφικτών εναλλακτικών λύσεων διαθέσιμων για να αποφεύγονται οι βιολογικές εναποθέσεις, για τον περιορισμό του κινδύνου παρεμπόδισης της εισόδου νερού από το κύριο στόμιο στις υπεράκτιες εγκαταστάσεις, σε άλλες ναυτικές και παράκτιες εγκαταστάσεις ή στα πλοία.

    (8)

    Είναι, επομένως, πιθανόν, υπό τις παρούσες συνθήκες, να τεθεί σε σοβαρό κίνδυνο η δημόσια υγεία στα εν λόγω κράτη μέλη, αν απαγορευτεί σε αυτά τα κράτη μέλη η χρήση χαλκού για να αποφευχθούν οι βιολογικές εναποθέσεις στο κύριο στόμιο εισόδου νερού στις υπεράκτιες εξέδρες πετρελαίου και φυσικού αερίου καθώς και σε άλλες θαλάσσιες και παράκτιες εγκαταστάσεις ή στα πλοία. Επιπλέον, το κόστος και η υλικοτεχνική και πρακτική σκοπιμότητα της κατάργησης ή της αντικατάστασης των σημερινών συστημάτων που έχουν ως βάση τον χαλκό στα πλοία μπορεί να είναι απαγορευτική σε πολλές περιπτώσεις. Η αντικατάσταση, εφόσον είναι εφικτή, μπορεί να απαιτήσει χρόνο. Συνεπώς, οι αιτούμενες παρεκκλίσεις για βασική χρήση είναι προς το παρόν αναγκαίες.

    (9)

    Ωστόσο, εάν οι χρήστες βιοκτόνων που περιέχουν χαλκό δεν υποβάλουν πλήρη αίτηση έγκρισης του χαλκού για χρήση στον τύπο προϊόντων 11 χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση, οφείλουν να εφαρμόζουν εναλλακτικές μεθόδους για να αποφευχθούν οι βιολογικές εναποθέσεις. Συνεπώς, είναι σκόπιμο να απαιτείται, στην περίπτωση αυτή, η έγκαιρη και ενεργός ενημέρωση των χρηστών σε αυτά τα κράτη μέλη, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να διασφαλίσουν ότι οι εν λόγω εναλλακτικές μέθοδοι είναι αποτελεσματικές πριν αποσυρθούν από την αγορά τα βιοκτόνα που περιέχουν χαλκό,

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

    Άρθρο 1

    1.   Με την επιφύλαξη των προϋποθέσεων που προβλέπονται στο άρθρο 5 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1451/2007, η Κροατία, η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Ελλάδα μπορούν να επιτρέπουν τη διάθεση βιοκτόνων που περιέχουν χαλκό στην αγορά (αριθ. ΕΚ 231-159-6· αριθ. CAS 7440-50-8) για τις χρήσεις που αναφέρονται στο παράρτημα της παρούσας απόφασης.

    2.   Εάν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014, το αργότερο, έχουν υποβληθεί φάκελοι με σκοπό την έγκριση της χρήσης χαλκού για τους τύπους προϊόντων 11 που σχετίζονται με αυτές τις χρήσεις και αυτοί έχουν επικυρωθεί ως πλήρεις από το κράτος μέλος αξιολόγησης, η Κροατία, η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Ελλάδα μπορούν να εξακολουθήσουν να επιτρέπουν τη διάθεση των εν λόγω προϊόντων στην αγορά έως τις καταληκτικές ημερομηνίες που προβλέπονται στο άρθρο 89 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 528/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (5) για τις περιπτώσεις όπου μια ουσία έχει ή δεν έχει εγκριθεί.

    3.   Στις λοιπές περιπτώσεις πλην αυτών που προβλέπονται στην παράγραφο 2, η Κροατία, η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Ελλάδα μπορούν να εξακολουθήσουν να επιτρέπουν τη διάθεση των εν λόγω προϊόντων στην αγορά έως τις 31 Δεκεμβρίου 2017, εφόσον διασφαλίσουν ότι, από την 1η Ιανουαρίου 2015, παρέχεται στους χρήστες με ενεργό τρόπο ενημέρωση σχετικά με την άμεση ανάγκη να θέσουν σε πρακτική εφαρμογή εναλλακτικές μεθόδους για τους σχετικούς σκοπούς.

    Άρθρο 2

    Η παρούσα απόφαση απευθύνεται στην Ιρλανδία, την Ελληνική Δημοκρατία, το Βασίλειο της Ισπανίας και τη Δημοκρατία της Κροατίας.

    Βρυξέλλες, 10 Ιουλίου 2014.

    Για την Επιτροπή

    Janez POTOČNIK

    Μέλος της Επιτροπής


    (1)  ΕΕ L 325 της 11.12.2007, σ. 3.

    (2)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1896/2000 της Επιτροπής, της 7ης Σεπτεμβρίου 2000, για την πρώτη φάση του προγράμματος που περιλαμβάνεται στο άρθρο 16 παράγραφος 2 της οδηγίας 98/8/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τα βιοκτόνα (ΕΕ L 228 της 8.9.2000, σ. 6).

    (3)  Οδηγία 98/8/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Φεβρουαρίου 1998, για τη διάθεση βιοκτόνων στην αγορά (ΕΕ L 123 της 24.4.1998, σ. 1).

    (4)  Απόφαση 2012/78/ΕΕ της Επιτροπής, της 9ης Φεβρουαρίου 2012, σχετικά με τη μη καταχώριση ορισμένων ουσιών στο παράρτημα I, ΙΑ ή ΙΒ της οδηγίας 98/8/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη διάθεση βιοκτόνων στην αγορά (ΕΕ L 38 της 11.2.2012, σ. 48).

    (5)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 528/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 22ας Μαΐου 2012, σχετικά με τη διάθεση στην αγορά και τη χρήση βιοκτόνων (ΕΕ L 167 της 27.6.2012, σ. 1).


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

    ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ ΠΟΥ ΠΑΡΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΚΑΤΩΤΕΡΩ, ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ ΤΗΣ ΤΗΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 1

    Αριθ.

    Κράτος μέλος

    Τύπος προϊόντων 11

    1

    Κροατία

    Για να αποφευχθούν οι βιολογικές εναποθέσεις στο στόμιο εισόδου νερού/στις αντλίες και σε ολόκληρο το σύστημα των σωληνώσεων και του δικτύου παροχής νερού στα πλοία.

    2

    Ισπανία

    Για να αποφευχθούν οι βιολογικές εναποθέσεις στο στόμιο εισόδου νερού/στις αντλίες και σε ολόκληρο το σύστημα των σωληνώσεων και του δικτύου παροχής στις υπεράκτιες εξέδρες πετρελαίου και φυσικού αερίου καθώς και σε άλλες θαλάσσιες και παράκτιες εγκαταστάσεις.

    Για να αποφευχθούν οι βιολογικές εναποθέσεις στο στόμιο εισόδου νερού/στις αντλίες και σε ολόκληρο το σύστημα των σωληνώσεων και του δικτύου παροχής νερού στα πλοία.

    3

    Ιρλανδία

    Για να αποφευχθούν οι βιολογικές εναποθέσεις στο στόμιο εισόδου νερού/στις αντλίες και σε ολόκληρο το σύστημα των σωληνώσεων και του δικτύου παροχής στις υπεράκτιες εξέδρες πετρελαίου και φυσικού αερίου καθώς και σε άλλες θαλάσσιες και παράκτιες εγκαταστάσεις.

    Για να αποφευχθούν οι βιολογικές εναποθέσεις στο στόμιο εισόδου νερού/στις αντλίες και σε ολόκληρο το σύστημα των σωληνώσεων και του δικτύου παροχής νερού στα πλοία.

    4

    Ελλάδα

    Για να αποφευχθούν οι βιολογικές εναποθέσεις στο στόμιο εισόδου νερού/στις αντλίες και σε ολόκληρο το σύστημα των σωληνώσεων και του δικτύου παροχής νερού στα πλοία.


    Top