Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32010R0472

    Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 472/2010 της Επιτροπής, της 31ης Μαΐου 2010 , για την επιβολή προσωρινού δασμού αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές ορισμένων τύπων τερεφθαλικού πολυαιθυλενίου καταγωγής Ιράν και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

    ΕΕ L 134 της 1.6.2010, p. 4–24 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2010/472/oj

    1.6.2010   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    L 134/4


    ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΕ) αριθ. 472/2010 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

    της 31ης Μαΐου 2010

    για την επιβολή προσωρινού δασμού αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές ορισμένων τύπων τερεφθαλικού πολυαιθυλενίου καταγωγής Ιράν και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

    Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

    Έχοντας υπόψη:

    τη συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

    τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1225/2009 του Συμβουλίου, της 30ής Νοεμβρίου 2009, για την άμυνα κατά των εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ εκ μέρους χωρών μη μελών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (1) («ο βασικός κανονισμός»), και ιδίως το άρθρο 7,

    Κατόπιν διαβουλεύσεων με τη συμβουλευτική επιτροπή,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    1.   ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

    1.1.   Έναρξη

    (1)

    Στις 3 Σεπτεμβρίου 2009, με ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης  (2) («ανακοίνωση για την έναρξη της διαδικασίας»), η Επιτροπή ανήγγειλε την έναρξη διαδικασίας αντιντάμπινγκ σχετικά με τις εισαγωγές στην Ένωση ορισμένων τύπων τερεφθαλικού πολυαιθυλενίου (PET) καταγωγής Ιράν, Πακιστάν και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων («οι ενδιαφερόμενες χώρες»).

    (2)

    Η διαδικασία κινήθηκε ύστερα από καταγγελία που υπέβαλε στις 20 Ιουλίου 2009 η Polyethylene Terephthalate Committee of Plastics Europe («ο καταγγέλλων») για λογαριασμό των παραγωγών που αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος, σε αυτή την περίπτωση πάνω από το 50 %, της συνολικής ενωσιακής παραγωγής τερεφθαλικού πολυαιθυλενίου. Η καταγγελία περιλάμβανε εκ πρώτης όψεως αποδεικτικά στοιχεία ντάμπινγκ του υπό εξέταση προϊόντος καταγωγής των ενδιαφερόμενων χωρών και για συνακόλουθη πρόκληση υλικής ζημίας, στοιχεία που θεωρήθηκαν επαρκή για να δικαιολογηθεί η κίνηση της διαδικασίας.

    1.2.   Μέρη που αφορά η διαδικασία

    (3)

    Η Επιτροπή ενημέρωσε επίσημα τους καταγγέλλοντες παραγωγούς, άλλους γνωστούς ενωσιακούς παραγωγούς, τους εισαγωγείς/εμπόρους και τους χρήστες που είναι γνωστό ότι ενδιαφέρονται, τους παραγωγούς-εξαγωγείς και τους αντιπροσώπους των ενδιαφερόμενων εξαγωγικών χωρών για την έναρξη της διαδικασίας. Δόθηκε η δυνατότητα στα ενδιαφερόμενα μέρη να εκθέσουν γραπτώς τις απόψεις τους και να ζητήσουν ακρόαση εντός της προθεσμίας που ορίστηκε στην ανακοίνωση για την έναρξη της διαδικασίας.

    (4)

    Δόθηκε η δυνατότητα ακρόασης σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη τα οποία υπέβαλαν σχετική αίτηση και απέδειξαν ότι είχαν ιδιαίτερους λόγους να τύχουν ακρόασης.

    (5)

    Λόγω του διαπιστωμένου μεγάλου αριθμού ενωσιακών παραγωγών και εισαγωγέων, εξετάστηκε το ενδεχόμενο δειγματοληψίας στην ανακοίνωση για την έναρξη διαδικασίας, σύμφωνα με το άρθρο 17 του βασικού κανονισμού. Για να μπορέσει η Επιτροπή να αποφασίσει εάν η δειγματοληψία θα ήταν απαραίτητη και, σε περίπτωση που είναι, να επιλέξει δείγμα, όλοι οι ενωσιακοί παραγωγοί και εξαγωγείς κλήθηκαν να αναγγελθούν στην Επιτροπή και να προσκομίσουν βασικά στοιχεία σχετικά με τις δραστηριότητές τους όσον αφορά το υπό εξέταση προϊόν κατά την περίοδο έρευνας (1η Ιουλίου 2008-30 Ιουνίου 2009), όπως καθορίζεται στην ανακοίνωση έναρξης της διαδικασίας.

    (6)

    Δέκατέσσερις ενωσιακοί παραγωγοί παρείχαν τις ζητούμενες πληροφορίες και συμφώνησαν να συμπεριληφθούν στο δείγμα. Βάσει των πληροφοριών που έλαβε από τους συνεργαζόμενους ενωσιακούς παραγωγούς, η Επιτροπή επέλεξε δείγμα πέντε ενωσιακών παραγωγών που αντιπροσωπεύουν το 65 % των πωλήσεων όλων των συνεργαζόμενων ενωσιακών παραγωγών.

    (7)

    Οκτώ εισαγωγείς παρείχαν τις ζητούμενες πληροφορίες και συμφώνησαν να συμπεριληφθούν στο δείγμα. Βάσει των πληροφοριών που έλαβε από τους συνεργαζόμενους εισαγωγείς, η Επιτροπή επέλεξε δείγμα δύο εισαγωγέων που αντιπροσωπεύουν το 83 % των εισαγωγών όλων των συνεργαζόμενων εισαγωγέων και το 48 % όλων των εισαγωγών από τα ΗΑΕ, το Ιράν και το Πακιστάν.

    (8)

    Η Επιτροπή απέστειλε ερωτηματολόγια στους παραγωγούς-εξαγωγείς, στους ενωσιακούς παραγωγούς και τους εισαγωγείς που περιλαμβάνονται στο δείγμα, καθώς και σε όλους τους χρήστες και τους προμηθευτές που είναι γνωστό ότι ενδιαφέρονται και σε όλα τα μέρη που αναγγέλθηκαν εντός της προθεσμίας που καθορίζεται στην ανακοίνωση για την έναρξη της διαδικασίας.

    (9)

    Απάντησαν στο ερωτηματολόγιο πέντε ενωσιακοί παραγωγοί και ένας εισαγωγέας που περιλαμβάνονται στο δείγμα, δέκα χρήστες στην Ένωση, τρεις προμηθευτές πρώτων υλών, ένας παραγωγός-εξαγωγέας στο Ιράν και ο συνδεδεμένος έμπορός του, ένας παραγωγός-εξαγωγέας στο Πακιστάν και ένας παραγωγός-εξαγωγέας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Επιπλέον, επτά συνεργαζόμενοι ενωσιακοί παραγωγοί παρείχαν τα ζητούμενα γενικά στοιχεία για την ανάλυση της ζημίας.

    (10)

    Η Επιτροπή αναζήτησε και επαλήθευσε όλες τις πληροφορίες που έκρινε απαραίτητες για τον προκαταρκτικό προσδιορισμό του ντάμπινγκ, της ζημίας που προέκυψε και του ενωσιακού συμφέροντος. Πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις επαλήθευσης στις εγκαταστάσεις των ακόλουθων εταιρειών:

    α)

    Ενωσιακοί παραγωγοί

    Novapet SA, Ισπανία,

    Equipolymers srl, Ιταλία,

    UAB Orion Global PET (Indorama), Λιθουανία,

    UAB Neo Group, Λιθουανία·

    β)

    Παραγωγός-εξαγωγέας στο Ιράν

    Shahid Tondguyan Petrochemical Co. Και οι συνδεδεμένες εταιρείες της, Bandar Imam Khomeini and Tehran·

    γ)

    Παραγωγός-εξαγωγέας στο Πακιστάν

    Novatex Limited, Karachi·

    δ)

    Παραγωγός-εξαγωγέας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

    JBF RAK LLC, Ras Al Khaimah.

    1.3.   Περίοδος έρευνας

    (11)

    Η έρευνα σχετικά με το ντάμπινγκ και τη ζημία κάλυψε το διάστημα από την 1η Ιουλίου 2008 έως την 30ή Ιουνίου 2009 («περίοδος έρευνας» ή «ΠΕ»). Η εξέταση των συναφών τάσεων για την εκτίμηση της ζημίας κάλυψε το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 2006 έως το τέλος της περιόδου έρευνας («εξεταζόμενη περίοδος»).

    2.   ΥΠΟ ΕΞΕΤΑΣΗ ΠΡΟΪΟΝ ΚΑΙ ΟΜΟΕΙΔΕΣ ΠΡΟΪΟΝ

    2.1.   Υπό εξέταση προϊόν

    (12)

    Το υπό εξέταση προϊόν είναι το τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο με συντελεστή ιξώδους 78 ml/g ή περισσότερο, σύμφωνα με το πρότυπο ISO 1628-5, καταγωγής Ιράν, Πακιστάν και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων («το υπό εξέταση προϊόν»), το οποίο υπάγεται επί του παρόντος στον κωδικό ΣΟ 3907 60 20.

    (13)

    Το PET είναι χημικό προϊόν που χρησιμοποιείται συνήθως στη βιομηχανία πλαστικών, για την παραγωγή φιαλών και φύλλων. Καθώς ο εν λόγω τύπος PET αποτελεί ομοιογενές προϊόν, δεν υποδιαιρέθηκε περαιτέρω σε διαφορετικούς τύπους προϊόντων.

    2.2.   Ομοειδές προϊόν

    (14)

    Σύμφωνα με την έρευνα, το PET που παράγεται και πωλείται στην Ένωση από τον ενωσιακό κλάδο παραγωγής, και το PET που παράγεται και πωλείται στις εγχώριες αγορές του Ιράν, του Πακιστάν και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, και εξάγεται στην Ένωση έχουν γενικά τα ίδια βασικά χημικά και φυσικά χαρακτηριστικά και τις ίδιες βασικές χρήσεις. Ως εκ τούτου, τα προϊόντα αυτά θεωρούνται προσωρινά ως ομοειδή προϊόντα, κατά την έννοια του άρθρου 1 παράγραφος 4 του βασικού κανονισμού.

    3.   ΝΤΑΜΠΙΝΓΚ

    (15)

    Λαμβάνοντας υπόψη τις σημαντικές διακυμάνσεις των δαπανών για πρώτες ύλες και των τιμών αγοράς PET που παρατηρήθηκαν κατά την ΠΕ, κρίθηκε σκόπιμη η χρήση στοιχείων τριμήνου για τον καθορισμό της κανονικής αξίας και της τιμής εξαγωγής. Ωστόσο, η εν λόγω μεθοδολογία δεν μπορούσε να εφαρμοστεί για το Ιράν, δεδομένου ότι ο μοναδικός Ιρανός παραγωγός δεν μπορούσε να παράσχει πλήρη στοιχεία δαπανών τριμήνου.

    3.1.   Ιράν

    3.1.1.   Κανονική αξία

    (16)

    Σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 2 του βασικού κανονισμού, η Επιτροπή εξέτασε πρώτα κατά πόσον οι εγχώριες πωλήσεις του μοναδικού ιρανού παραγωγού ήταν επαρκώς αντιπροσωπευτικές, δηλ. κατά πόσον ο συνολικός όγκος των εν λόγω πωλήσεων ήταν ίσος με το 5 %, τουλάχιστον, του συνολικού όγκου των εξαγωγικών πωλήσεων του υπό εξέταση προϊόντος στην Ένωση. Οι εγχώριες πωλήσεις του μοναδικού ιρανού παραγωγού θεωρήθηκαν αρκετά αντιπροσωπευτικές κατά την περίοδο έρευνας.

    (17)

    Στη συνέχεια, η Επιτροπή εξέτασε κατά πόσον οι εγχώριες πωλήσεις του ομοειδούς προϊόντος μπορεί να θεωρηθεί ότι πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο συνήθων εμπορικών πράξεων σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 4 του βασικού κανονισμού. Για το σκοπό αυτό καθορίστηκε για το ομοειδές προϊόν που πωλείται στην ιρανική αγορά το ποσοστό επικερδών εγχώριων πωλήσεων σε ανεξάρτητους πελάτες κατά τη διάρκεια της ΠΕ.

    (18)

    Καθώς ο όγκος των επικερδών πωλήσεων του ομοειδούς προϊόντος αντιπροσώπευε ποσοστό 80 % ή λιγότερο του συνολικού όγκου του ομοειδούς προϊόντος, η κανονική αξία υπολογίστηκε με βάση την πραγματική εγχώρια τιμή, υπολογιζόμενη ως σταθμισμένο μέσο όρο των τιμών που εφαρμόστηκαν στις επικερδείς πωλήσεις.

    3.1.2.   Τιμή εξαγωγής

    (19)

    Δεδομένου ότι οι εξαγωγικές πωλήσεις στην Ένωση πραγματοποιήθηκαν μέσω συνδεδεμένης εμπορικής εταιρείας στο Ιράν, η τιμή εξαγωγής καθορίστηκε σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 8 του βασικού κανονισμού με βάση τις τιμές του εν λόγω συνδεδεμένου εμπόρου για τους ανεξάρτητους πελάτες στην Ένωση.

    3.1.3.   Σύγκριση

    (20)

    Η κανονική τιμή και η τιμή εξαγωγής του μοναδικού παραγωγού-εξαγωγέα συγκρίθηκαν σε επίπεδο τιμών εκ του εργοστασίου.

    (21)

    Για να εξασφαλιστεί δίκαιη σύγκριση μεταξύ της κανονικής αξίας και της τιμής εξαγωγής, προβλέφθηκαν οι δέουσες προσαρμογές ώστε να ληφθούν υπόψη οι διαφορές που επηρεάζουν τόσο τις τιμές όσο και τη συγκρισιμότητα των τιμών, σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 10 του βασικού κανονισμού. Σε αυτή τη βάση, πραγματοποιήθηκαν προσαρμογές για να ληφθούν υπόψη οι διαφορές στο εμπόριο, στο κόστος μεταφοράς, χειρισμού, φόρτωσης και το παρεπόμενο κόστος, στο κόστος συσκευασίας, πίστωσης, και σε άλλους παράγοντες (τραπεζικές χρεώσεις), όπου κρίθηκε απαραίτητο και αιτιολογημένο.

    (22)

    Η εταιρεία ζήτησε προσαρμογή για διαφορές στο επίπεδο εμπορίου μεταξύ των πωλήσεων που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ των πελατών της στην εγχώρια αγορά και στην αγορά της ΕΕ. Αυτή χορηγήθηκε εφόσον η εταιρεία μπορούσε να αιτιολογήσει το αίτημά της.

    (23)

    Επιπλέον, ο ιρανός παραγωγός-εξαγωγέας υπέβαλε συγκεκριμένο αίτημα για τον υποτιθέμενο αντίκτυπο των διεθνών κυρώσεων κατά του Ιράν. Η εταιρεία ισχυρίστηκε ότι, λόγω των κυρώσεων, ορισμένοι πελάτες PET που εδρεύουν στις ΗΠΑ, όπως η Coca-Cola και η Pepsi, δεν επιτρέπεται να αγοράζουν PET από το Ιράν και, κατά συνέπεια, δεν εκδίδουν πιστοποιητικά ποιότητας για το PET που προέρχεται από το Ιράν. Αυτό θεωρείται ότι είχε επιπτώσεις και για άλλους ευρωπαίους πελάτες που ζητούν χαμηλότερες τιμές για το PET που δεν έχει λάβει πιστοποίηση από την Coca-Cola ή την Pepsi. Ωστόσο, ο ιρανός παραγωγός-εξαγωγέας δεν μπόρεσε να ποσοτικοποιήσει τις υποτιθέμενες επιπτώσεις των κυρώσεων κατά τρόπο ώστε να τεκμηριώνεται με αποδεικτικά στοιχεία. Τέλος, η εταιρεία συνάντησε παρόμοια προβλήματα στην εγχώρια αγορά όπου δεν επιτράπηκε στους τοπικούς κατόχους αδειών Coca-Cola και Pepsi να προμηθεύονται PET από ιρανούς παραγωγούς και πρέπει να βασιστούν σε εισαγωγές από άλλες χώρες. Κατά συνέπεια, οι κυρώσεις πρέπει επίσης να ασκήσουν καθοδική πίεση στις εγχώριες τιμές και, συνεπώς, δεν υφίσταται εμφανής διαφορά σε ό,τι αφορά τη σύγκριση τιμών. Συνάγεται επομένως το συμπέρασμα ότι δεν υφίστανται λόγοι να προβλεφθεί προσαρμογή για τις επιπτώσεις των κυρώσεων στο Ιράν.

    3.1.4.   Περιθώριο ντάμπινγκ

    (24)

    Σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφοι 11 και 12 του βασικού κανονισμού, το περιθώριο ντάμπινγκ για το μοναδικό ιρανό παραγωγό καθορίστηκε με βάση τη σύγκριση της σταθμισμένης μέσης κανονικής αξίας και της σταθμισμένης μέσης τιμής εξαγωγής.

    (25)

    Με βάση τις πληροφορίες που περιλαμβάνονταν στην καταγγελία και εκείνες που παρασχέθηκαν από τον συνεργαζόμενο ιρανό παραγωγό-εξαγωγέα, δεν υπάρχουν άλλοι γνωστοί παραγωγοί του υπό εξέταση προϊόντος στο Ιράν. Συνεπώς, το ενιαίο περιθώριο ντάμπινγκ για όλη τη χώρα, που θα καθοριστεί για το Ιράν, πρέπει να ισούται με το περιθώριο ντάμπινγκ που καθορίστηκε για τον μοναδικό συνεργαζόμενο παραγωγό-εξαγωγέα στο Ιράν.

    (26)

    Το προσωρινό περιθώριο ντάμπινγκ για το Ιράν εκφράστηκε ως ποσοστό της τιμής CIF στα σύνορα της Ένωσης, χωρίς την καταβολή δασμών και είναι 28,6 %.

    3.2.   Πακιστάν

    3.2.1.   Κανονική αξία

    (27)

    Σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 2 του βασικού κανονισμού, η Επιτροπή εξέτασε πρώτα κατά πόσον οι εγχώριες πωλήσεις του μοναδικού πακιστανού παραγωγού ήταν αρκετά αντιπροσωπευτικές, δηλ. κατά πόσον ο συνολικός όγκος των εν λόγω πωλήσεων ήταν ίσος με το 5 %, τουλάχιστον, του συνολικού όγκου των αντίστοιχων εξαγωγικών πωλήσεων του υπό εξέταση προϊόντος στην Ένωση. Οι εγχώριες πωλήσεις του μοναδικού πακιστανού παραγωγού θεωρήθηκαν αρκετά αντιπροσωπευτικές κατά την περίοδο έρευνας.

    (28)

    Η Επιτροπή στη συνέχεια εξέτασε κατά πόσον οι εγχώριες πωλήσεις του ομοειδούς προϊόντος μπορεί να θεωρηθεί ότι πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο συνήθων εμπορικών πράξεων σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 4 του βασικού κανονισμού. Για το σκοπό αυτό καθορίστηκε για κάθε τύπο ομοειδούς προϊόντος που πωλήθηκε στην πακιστανική αγορά το ποσοστό επικερδών εγχώριων πωλήσεων σε ανεξάρτητους πελάτες κατά τη διάρκεια της ΠΕ.

    (29)

    Καθώς ο όγκος των επικερδών πωλήσεων του ομοειδούς προϊόντος αντιπροσώπευε περισσότερο από 80 % του συνολικού όγκου των πωλήσεων του ομοειδούς προϊόντος στην εγχώρια αγορά, η κανονική αξία υπολογίστηκε ως η σταθμισμένη μέση τιμή όλων των εγχώριων τιμών πώλησης του ομοειδούς προϊόντος.

    3.2.2.   Τιμή εξαγωγής

    (30)

    Ο μοναδικός παραγωγός-εξαγωγέας στο Πακιστάν εξήγαγε το υπό εξέταση προϊόν κατευθείαν σε ανεξάρτητους πελάτες στην Ένωση. Ως εκ τούτου, οι τιμές εξαγωγής καθορίστηκαν βάσει των πράγματι πληρωθεισών ή πληρωτέων τιμών από τους εν λόγω ανεξάρτητους πελάτες για το υπό εξέταση προϊόν, σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 8 του βασικού κανονισμού.

    3.2.3.   Σύγκριση

    (31)

    Οι κανονικές αξίες και η τιμή εξαγωγής του μοναδικού παραγωγού-εξαγωγέα συγκρίθηκαν σε επίπεδο τιμών εκ του εργοστασίου.

    (32)

    Για να εξασφαλιστεί δίκαιη σύγκριση μεταξύ της κανονικής αξίας και της τιμής εξαγωγής, πραγματοποιήθηκαν οι δέουσες προσαρμογές ώστε να ληφθούν υπόψη οι διαφορές που επηρεάζουν τόσο τις τιμές όσο και τη συγκρισιμότητα των τιμών, σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 10 του βασικού κανονισμού. Σε αυτήν τη βάση, πραγματοποιήθηκαν προσαρμογές για να ληφθούν υπόψη οι διαφορές στις εισαγωγικές επιβαρύνσεις, τις εκπτώσεις, τις επιστροφές, το κόστος μεταφοράς, ασφάλισης, χειρισμού, φόρτωσης και το παρεπόμενο κόστος, το κόστος συσκευασίας, πίστωσης, το κόστος υπηρεσιών μετά την πώληση (τεχνική βοήθεια και υπηρεσίες), τις προμήθειες και άλλους παράγοντες (τραπεζικές χρεώσεις), όπου κρίθηκε απαραίτητο και αιτιολογημένο.

    3.2.4.   Περιθώριο ντάμπινγκ

    (33)

    Σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφοι 11 και 12 του βασικού κανονισμού, το περιθώριο ντάμπινγκ για τον μοναδικό πακιστανό παραγωγό καθορίστηκε με βάση τη σύγκριση της σταθμισμένης μέσης κανονικής αξίας και της σταθμισμένης μέσης τιμής εξαγωγής.

    (34)

    Το προσωρινό περιθώριο ντάμπινγκ για τον μοναδικό πακιστανό παραγωγό-εξαγωγέα, τη Novatex Limited, εκφράστηκε ως ποσοστό της τιμής CIF στα σύνορα της Ένωσης, χωρίς την καταβολή δασμών και είναι 1,5 %, δηλ. κάτω από το ελάχιστο με την έννοια του άρθρου 9 παράγραφος 3 του βασικού κανονισμού.

    (35)

    Καθώς δεν υπάρχουν άλλοι παραγωγοί του υπό εξέταση προϊόντος στο Πακιστάν, δεν πρέπει να επιβληθούν προσωρινά μέτρα.

    3.3.   Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

    3.3.1.   Κανονική αξία

    (36)

    Σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 2 του βασικού κανονισμού, η Επιτροπή εξέτασε πρώτα κατά πόσον οι εγχώριες πωλήσεις του μοναδικού παραγωγού στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) ήταν αρκετά αντιπροσωπευτικές, δηλ. κατά πόσον ο συνολικός όγκος των εν λόγω πωλήσεων ήταν ίσος με το 5 %, τουλάχιστον, του συνολικού όγκου των αντίστοιχων εξαγωγικών πωλήσεων του υπό εξέταση προϊόντος στην Ένωση. Οι εγχώριες πωλήσεις του μοναδικού παραγωγού των ΗΑΕ θεωρήθηκαν αρκετά αντιπροσωπευτικές κατά την περίοδο έρευνας.

    (37)

    Η Επιτροπή στη συνέχεια εξέτασε κατά πόσον πρέπει να θεωρηθεί ότι οι εγχώριες πωλήσεις του ομοειδούς προϊόντος πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο συνήθων εμπορικών πράξεων σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 4 του βασικού κανονισμού. Για το σκοπό αυτό καθορίστηκε για το ομοειδές προϊόν που πωλείται στην αγορά των ΗΑΕ το ποσοστό επικερδών εγχώριων πωλήσεων σε ανεξάρτητους πελάτες κατά τη διάρκεια της ΠΕ.

    (38)

    Καθώς ο όγκος των επικερδών πωλήσεων του ομοειδούς προϊόντος αντιπροσώπευε 80 % ή λιγότερο του συνολικού όγκου των πωλήσεων του ομοειδούς προϊόντος, η κανονική αξία υπολογίστηκε ως η σταθμισμένη μέση τιμή των επικερδών πωλήσεων.

    3.3.2.   Τιμή εξαγωγής

    (39)

    Ο μοναδικός παραγωγός-εξαγωγέας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εξήγαγε το υπό εξέταση προϊόν κατευθείαν σε ανεξάρτητους πελάτες στην Ένωση. Ως εκ τούτου, οι τιμές εξαγωγής καθορίστηκαν βάσει των πράγματι πληρωθεισών ή πληρωτέων τιμών από τους εν λόγω ανεξάρτητους πελάτες για το υπό εξέταση προϊόν, σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 8 του βασικού κανονισμού.

    3.3.3.   Σύγκριση

    (40)

    Οι κανονικές αξίες και οι τιμές εξαγωγής του μοναδικού παραγωγού-εξαγωγέα συγκρίθηκαν σε επίπεδο τιμών εκ του εργοστασίου.

    (41)

    Για να εξασφαλιστεί δίκαιη σύγκριση μεταξύ της κανονικής αξίας και της τιμής εξαγωγής, πραγματοποιήθηκαν οι δέουσες προσαρμογές ώστε να ληφθούν υπόψη οι διαφορές που επηρεάζουν τόσο τις τιμές όσο και τη συγκρισιμότητα των τιμών, σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 10 του βασικού κανονισμού. Σε αυτή τη βάση, πραγματοποιήθηκαν προσαρμογές για να ληφθούν υπόψη οι διαφορές στο κόστος μεταφοράς, ασφάλισης, χειρισμού, φόρτωσης και το παρεπόμενο κόστος, στο κόστος πίστωσης και στις προμήθειες, όπου κρίθηκε απαραίτητο και αιτιολογημένο.

    3.3.4.   Περιθώριο ντάμπινγκ

    (42)

    Σύμφωνα με το άρθρο 2, παράγραφοι 11 και 12 του βασικού κανονισμού, το περιθώριο ντάμπινγκ για τον μοναδικό παραγωγό των ΗΑΕ καθορίστηκε βάσει σύγκρισης μεταξύ της μέσης σταθμισμένης κανονικής αξίας και των μέσων σταθμισμένων τιμών εξαγωγής.

    (43)

    Με βάση τις πληροφορίες που περιλαμβάνονταν στην καταγγελία και εκείνες που παρασχέθηκαν από τον συνεργαζόμενο παραγωγό-εξαγωγέα των ΗΑΕ, δεν υπάρχουν άλλοι γνωστοί παραγωγοί του υπό εξέταση προϊόντος στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Συνεπώς, το ενιαίο περιθώριο ντάμπινγκ για όλη τη χώρα, που θα καθοριστεί για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, πρέπει να ισούται με το περιθώριο ντάμπινγκ που καθορίστηκε για τον μοναδικό συνεργαζόμενο παραγωγό-εξαγωγέα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

    (44)

    Το προσωρινό περιθώριο ντάμπινγκ για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εκφράστηκε ως ποσοστό της τιμής CIF στα σύνορα της Ένωσης χωρίς την καταβολή δασμών και είναι 6,6 %.

    4.   ΖΗΜΙΑ

    4.1.   Παραγωγή και κλάδος παραγωγής της Ένωσης

    (45)

    Κατά τη διάρκεια της ΠΕ, το ομοειδές προϊόν κατασκευαζόταν στην Ένωση από 17 παραγωγούς. Η παραγωγή των εν λόγω παραγωγών (που προσδιορίστηκε βάσει των πληροφοριών που συγκεντρώθηκαν από τους συνεργαζόμενους παραγωγούς, και για τους υπόλοιπους ενωσιακούς παραγωγούς, βάσει των στοιχείων της καταγγελίας) θεωρείται, επομένως, ότι αποτελεί την ενωσιακή παραγωγή με την έννοια του άρθρου 4 παράγραφος 1 του βασικού κανονισμού.

    (46)

    Από τους εν λόγω 17 παραγωγούς, 12 παραγωγοί συνεργάστηκαν στο πλαίσιο της έρευνας. Οι εν λόγω 12 παραγωγοί διαπιστώθηκε ότι αντιπροσωπεύουν σημαντικό ποσοστό, στην περίπτωση αυτή πάνω από το 80 % της συνολικής ενωσιακής παραγωγής του ομοειδούς προϊόντος. Επομένως, οι 12 συνεργαζόμενοι παραγωγοί θεωρείται ότι αποτελούν τον ενωσιακό κλάδο παραγωγής κατά την έννοια του άρθρου 4 παράγραφος 1 και του άρθρου 5 παράγραφος 4 του βασικού κανονισμού και καλούνται στο εξής «ενωσιακός κλάδος παραγωγής». Οι υπόλοιποι ενωσιακοί παραγωγοί αναφέρονται στο εξής ως «άλλοι ενωσιακοί παραγωγοί». Οι εν λόγω άλλοι ενωσιακοί παραγωγοί δεν έχουν ταχθεί υπέρ ή κατά της καταγγελίας.

    (47)

    Σημειώνεται ότι η αγορά της ΕΕ για το PET χαρακτηρίζεται από σχετικά υψηλό αριθμό παραγωγών, οι οποίοι ανήκουν συνήθως σε μεγαλύτερες ομάδες με έδρα εκτός της ΕΕ. Η αγορά είναι σε διαδικασία σταθεροποίησης με αρκετές πρόσφατες εξαγορές και κλείσιμο επιχειρήσεων. Για παράδειγμα, από το 2009 έκλεισαν οι εγκαταστάσεις παραγωγής PET Tergal Fibers (Γαλλία), Invista (Γερμανία) και Artenius (ΗΒ), ενώ η Indorama εξαγόρασε τις πρώην εγκαταστάσεις Eastman στο ΗΒ και στις Κάτω Χώρες.

    (48)

    Όπως επισημαίνεται στην αιτιολογική σκέψη (6), επελέγη δείγμα πέντε μεμονωμένων παραγωγών, αντιπροσωπεύοντας 65 % των πωλήσεων όλων των συνεργαζόμενων ενωσιακών παραγωγών. Μία εταιρεία δεν ήταν σε θέση να παράσχει όλα τα στοιχεία όπως αυτά ζητήθηκαν, και, συνεπώς, το δείγμα έπρεπε να περιοριστεί σε τέσσερις εταιρείες που αντιπροσωπεύουν το 47 % των πωλήσεων όλων των συνεργαζόμενων παραγωγών.

    4.2.   Κατανάλωση στην Ένωση

    (49)

    Η κατανάλωση στην Ένωση προσδιορίστηκε βάσει του όγκου των πωλήσεων του ενωσιακού κλάδου παραγωγής στην αγορά της Ένωσης, των στοιχείων του όγκου εισαγωγών για την αγορά της ΕΕ που παρείχε η Eurostat και, όσον αφορά τους άλλους ενωσιακούς παραγωγούς, από εκτιμήσεις που έγιναν από τον καταγγέλλοντα.

    (50)

    Η κατανάλωση στην Ένωση του υπό εξέταση προϊόντος αυξήθηκε μεταξύ του 2006 και της ΠΕ κατά 11 %. Αναλυτικά, η προφανής ζήτηση αυξήθηκε το 2007 κατά 8 %, μειώθηκε ελαφρά μεταξύ 2007 και 2008 (κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες) και αυξήθηκε κατά επιπλέον 5 ποσοστιαίες μονάδες μεταξύ του 2008 και της ΠΕ.

    Πίνακας 1

     

    2006

    2007

    2008

    ΠΕ

    Συνολική κατανάλωση ΕΕ (τόνοι)

    2 709 400

    2 936 279

    2 868 775

    2 996 698

    Δείκτης (2006 = 100)

    100

    108

    106

    111

    Πηγή: απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο, στοιχεία Eurostat και καταγγελία.

    4.3.   Εισαγωγές από τις ενδιαφερόμενες χώρες

    α)   Σωρευτική εκτίμηση των επιπτώσεων των σχετικών εισαγωγών

    (51)

    Η Επιτροπή εξέτασε κατά πόσον οι εισαγωγές PET καταγωγής Ιράν, Πακιστάν και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων θα πρέπει να εκτιμηθούν σωρευτικά σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 4 του βασικού κανονισμού.

    (52)

    Καθώς το περιθώριο ντάμπινγκ που διαπιστώθηκε για το Πακιστάν είναι κατώτερο του ελαχίστου, θεωρείται ότι οι επιπτώσεις των εν λόγω εισαγωγών δεν μπορούν να εκτιμηθούν από κοινού με τις εισαγωγές που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ από το Ιράν και τα ΗΑΕ.

    (53)

    Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις των εισαγωγών καταγωγής ΗΑΕ και Ιράν, η έρευνα επισήμανε ότι τα περιθώρια ντάμπινγκ υπερέβαιναν το κατώτατο όριο που καθορίζεται στο άρθρο 9 παράγραφος 3 του βασικού κανονισμού και ο όγκος των εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ από τις εν λόγω δύο χώρες δεν είναι αμελητέος, με την έννοια του άρθρου 5 παράγραφος 7 του βασικού κανονισμού.

    (54)

    Σε ό,τι αφορά τους όρους ανταγωνισμού μεταξύ των εισαγωγών από το Ιράν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και του ομοειδούς προϊόντος, η έρευνα κατέδειξε ότι οι παραγωγοί από τις εν λόγω χώρες χρησιμοποιούν τους ίδιους διαύλους πωλήσεων και πωλούν σε παρόμοιες κατηγορίες πελατών. Επιπλέον, η έρευνα επισήμανε επίσης ότι οι εισαγωγές από αμφότερες τις εν λόγω χώρες σημείωσαν αυξητική τάση κατά την εξεταζόμενη περίοδο.

    (55)

    Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, θεωρείται προσωρινά ότι πληρούνται όλα τα κριτήρια του άρθρου 3 παράγραφος 4 του βασικού κανονισμού και ότι οι εισαγωγές από το Ιράν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πρέπει να εξεταστούν σωρευτικά.

    β)   Όγκος των υπό εξέταση εισαγωγών

    (56)

    Ο όγκος των εισαγωγών του υπό εξέταση προϊόντος στην ΕΕ, οι οποίες αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ, αυξήθηκε σχεδόν 20 φορές μεταξύ του 2006 και της ΠΕ και ανήλθε σε 212 198 τόνους κατά την ΠΕ. Ειδικότερα, οι εισαγωγές από τα ΗΑΕ και το Ιράν σχεδόν αυξήθηκαν κατά 4 φορές μεταξύ 2006 και 2007 και στη συνέχεια τετραπλασιάστηκαν το 2008 σε σχέση με το 2007 και σχεδόν διπλασιάστηκαν μεταξύ του 2008 και της ΠΕ.

    Πίνακας 2

     

    2006

    2007

    2008

    ΠΕ

    Όγκος εισαγωγών με πρακτική ντάμπινγκ από τα ΗΑΕ και το Ιράν (τόνοι)

    11 752

    33 812

    133 389

    212 198

    Δείκτης (2006 = 100)

    100

    288

    1 135

    1 806

    Μερίδιο αγοράς εισαγωγών με πρακτική ντάμπινγκ από τα ΗΑΕ και το Ιράν

    0,4 %

    1,2 %

    4,6 %

    7,1 %

    Πηγή: Eurostat.

    γ)   Μερίδιο αγοράς των υπό εξέταση εισαγωγών

    (57)

    Το μερίδιο αγοράς των οι εισαγωγών με πρακτική ντάμπινγκ από τα ΗΑΕ και το Ιράν παρέμεινε στο 0,4 % κατά το 2006 και σημείωσε σταθερή αύξηση κατά περίπου 7 ποσοστιαίες μονάδες κατά την εξεταζόμενη περίοδο. Ειδικότερα, αυξήθηκε κατά 0,8 ποσοστιαίες μονάδες μεταξύ 2006 και 2007, κατά επιπλέον 3,4 ποσοστιαίες μονάδες μεταξύ 2007 και 2008 και κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες μεταξύ 2008 και της ΠΕ. Κατά την ΠΕ, το μερίδιο αγοράς των εισαγωγών με πρακτική ντάμπινγκ από τα ΗΑΕ και το Ιράν ανήλθε σε 7,1 %.

    (58)

    Σημειώνεται ότι τα ΗΑΕ εισήλθαν στην αγορά μόλις το 2007, αλλά γρήγορα κατάφεραν να αποκτήσουν σημαντικό μερίδιο της αγοράς.

    δ)   Τιμές

    i)   Εξέλιξη τιμών

    (59)

    Η μέση τιμή εισαγωγής μειώθηκε κατά 15 % κατά την εξεταζόμενη περίοδο και η μεγαλύτερη μείωση σημειώθηκε μεταξύ του 2008 και της ΠΕ. Ειδικότερα, η μέση τιμή μειώθηκε κατά περίπου 1 % το 2007 και κατά επιπλέον μία ποσοστιαία μονάδα το 2008, προτού να μειωθεί κατά επιπλέον 13 ποσοστιαίες μονάδες κατά την ΠΕ.

    Πίνακας 3

     

    2006

    2007

    2008

    ΠΕ

    Τιμή εισαγωγής από τα ΗΑΕ και το Ιράν (ευρώ/τόνος)

    1 033

    1 023

    1 010

    874

    Δείκτης

    100

    99

    98

    85

    Πηγή: Eurostat.

    ii)   Πωλήσεις σε χαμηλότερες τιμές

    (60)

    Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι οι τιμές και το κόστος του υπό εξέταση προϊόντος σημείωσαν σημαντικές διακυμάνσεις κατά την ΠΕ, οι τιμές πώλησης και το κόστος εισπράχθηκαν ανά τρίμηνο και οι υπολογισμοί των πωλήσεων σε τιμές χαμηλότερες από αυτές της Ένωσης και χαμηλότερες από τις τιμές-στόχους διεξήχθησαν σε τριμηνιαία βάση.

    (61)

    Για λόγους ανάλυσης των πωλήσεων σε χαμηλότερες τιμές, πραγματοποιήθηκε σύγκριση μεταξύ των μέσων σταθμισμένων τιμών πώλησης από τον κλάδο παραγωγής της Ένωσης σε μη συνδεόμενους πελάτες στην αγορά της Ένωσης, προσαρμοσμένες στις τιμές εκ του εργοστασίου, και των αντίστοιχων σταθμισμένων μέσων τιμών εισαγωγής από τα ΗΑΕ και το Ιράν στον πρώτο ανεξάρτητο πελάτη στην αγορά της Ένωσης, που καθορίστηκαν σε επίπεδο CIF κατάλληλα προσαρμοσμένο για να ληφθούν υπόψη τα έξοδα μετά την εισαγωγή και διαφορές στο επίπεδο του εμπορίου.

    (62)

    Η σύγκριση κατέδειξε ότι κατά την ΠΕ, το υπό εξέταση προϊόν με πρακτική ντάμπινγκ καταγωγής ΗΑΕ πωλήθηκε στην Ένωση σε τιμές χαμηλότερες από τις τιμές του ενωσιακού κλάδου παραγωγής κατά 3,9 %. Τα προϊόντα με πρακτική ντάμπινγκ καταγωγής Ιράν που πωλήθηκαν στην Ένωση ήταν χαμηλότερες από τις τιμές του ενωσιακού κλάδου παραγωγής κατά 3,2 %. Ο σταθμισμένος μέσος όρος πωλήσεων σε τιμές χαμηλότερες από τις ενωσιακές για αμφότερες τις χώρες ανέρχεται σε 3,8 %.

    4.4.   Κατάσταση του ενωσιακού κλάδου παραγωγής

    (63)

    Σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 5 του βασικού κανονισμού, η εξέταση του αντικτύπου των εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ στον ενωσιακό κλάδο παραγωγής περιέλαβε αξιολόγηση όλων των οικονομικών παραγόντων και δεικτών που επηρέασαν την κατάσταση του ενωσιακού κλάδου παραγωγής κατά την υπό εξέταση περίοδο.

    (64)

    Όπως διευκρινίστηκε παραπάνω, δεδομένου του μεγάλου αριθμού των ενωσιακών παραγωγών, έπρεπε να πραγματοποιηθεί δειγματοληψία. Για την ανάλυση της ζημίας, έπρεπε να καθοριστούν δείκτες ζημίας στα ακόλουθα δύο επίπεδα:

    Τα μακροοικονομικά στοιχεία (παραγωγή, ικανότητα, όγκος πωλήσεων, μερίδιο αγοράς, ανάπτυξη, απασχόληση, παραγωγικότητα, μέσες τιμές μονάδας, μέγεθος των περιθωρίων ντάμπινγκ και ανάκτηση δυνάμεων μετά τις συνέπειες από παλαιότερη πρακτική ντάμπινγκ) αξιολογήθηκαν στο επίπεδο της συνολικής παραγωγής της Ένωσης, βάσει των στοιχείων που συλλέχτηκαν από τους συνεργαζόμενους παραγωγούς, ενώ για τους άλλους ενωσιακούς παραγωγούς χρησιμοποιήθηκε εκτίμηση βάσει των στοιχείων της καταγγελίας.

    Η ανάλυση των μικροοικονομικών στοιχείων (αποθέματα, μισθοί, κερδοφορία, απόδοση των επενδύσεων, ταμειακή ροή, ικανότητα άντλησης κεφαλαίων και επενδύσεις) πραγματοποιήθηκε για τους ενωσιακούς παραγωγούς που συμμετείχαν στο δείγμα με βάση τις πληροφορίες που παρείχαν.

    4.5.   Μακροοικονομικά στοιχεία

    α)   Παραγωγή

    (65)

    Η παραγωγή της Ένωσης μειώθηκε κατά 4 % μεταξύ του 2006 και της ΠΕ. Ειδικότερα, αυξήθηκε κατά 5 % το 2007 σε περίπου 2 570 000 τόνους, αλλά μειώθηκε απότομα κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες το 2008 σε σχέση με το 2007 και αυξήθηκε ελαφρά κατά 1 ποσοστιαία μονάδα μεταξύ του 2008 και της ΠΕ, όταν ανήλθε σε περίπου 2 300 000 τόνους.

    Πίνακας 4

     

    2006

    2007

    2008

    ΠΕ

    Παραγωγή (τόνοι)

    2 439 838

    2 570 198

    2 327 169

    2 338 577

    Δείκτης (2006 = 100)

    100

    105

    95

    96

    Πηγή: απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο και καταγγελία.

    β)   Παραγωγική ικανότητα και χρησιμοποίηση της ικανότητας

    (66)

    Η παραγωγική ικανότητα των παραγωγών της Ένωσης αυξήθηκε κατά 15 % κατά την υπό εξέταση περίοδο. Συγκεκριμένα, αυξήθηκε κατά 1 % το 2007, κατά επιπλέον 5 ποσοστιαίες μονάδες το 2008 και ακόμη 9 ποσοστιαίες μονάδες κατά την ΠΕ.

    Πίνακας 5

     

    2006

    2007

    2008

    ΠΕ

    Παραγωγική ικανότητα (τόνοι)

    2 954 089

    2 971 034

    3 118 060

    3 385 738

    Δείκτης (2006 = 100))

    100

    101

    106

    115

    Χρησιμοποίηση ικανότητας

    83 %

    87 %

    75 %

    69 %

    Δείκτης (2006=100)

    100

    105

    90

    84

    Πηγή: απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο και καταγγελία.

    (67)

    Η χρησιμοποίηση της ικανότητας ανήλθε σε 83 % το 2006, αυξήθηκε σε 87 % το 2007 αλλά στη συνέχεια μειώθηκε σε 75 % το 2008 και σε 69 % κατά την ΠΕ. Το μειούμενο ποσοστό χρησιμοποίησης της ικανότητας το 2008 και την ΠΕ αντανακλά τη μειωμένη παραγωγή και την αυξημένη παραγωγική ικανότητα κατά την εν λόγω περίοδο.

    γ)   Όγκος πωλήσεων

    (68)

    Ο όγκος πωλήσεων των παραγωγών της Ένωσης σε μη συνδεδεμένους πελάτες στην αγορά της ΕΕ μειώθηκε ελαφρά κατά την εξεταζόμενη περίοδο. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 5 % το 2007, αλλά κατά το επόμενο έτος έπεσαν λίγο πιο κάτω από το επίπεδο του 2006 και κατά την ΠΕ ήταν κατά 3 % χαμηλότερες από το 2006, σε περίπου 2 100 000 τόνους. Λαμβάνοντας υπόψη τον περιορισμένο όγκο των αποθεμάτων, η ανάπτυξη των πωλήσεων αντικατοπτρίζει καλύτερα την ανάπτυξη της παραγωγής.

    Πίνακας 6

     

    2006

    2007

    2008

    ΠΕ

    Πωλήσεις ΕΕ (τόνοι)

    2 202 265

    2 318 567

    2 171 203

    2 133 787

    Δείκτης (2006 = 100)

    100

    105

    99

    97

    Πηγή: απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο και καταγγελία.

    δ)   Μερίδιο αγοράς

    (69)

    Κατά την εξεταζόμενη περίοδο, οι παραγωγοί της Ένωσης έχασαν 10 ποσοστιαίες μονάδες του μεριδίου της αγοράς, το οποίο μειώθηκε από 85 % το 2006 σε 75 % κατά την ΠΕ. Η εν λόγω μείωση του μεριδίου της αγοράς αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι, παρά την αύξηση στην κατανάλωση, οι πωλήσεις του ενωσιακού κλάδου παραγωγής μειώθηκαν κατά 3 % την εξεταζόμενη περίοδο. Σημειώνεται ότι η εν λόγω πτωτική τάση σημειώθηκε επίσης για τους ενωσιακούς παραγωγούς που συμμετείχαν στο δείγμα.

    Πίνακας 7

     

    2006

    2007

    2008

    ΠΕ

    Μερίδιο αγοράς των παραγωγών της Ένωσης

    84,9 %

    83,2 %

    79,8 %

    75,1 %

    Δείκτης (2006 = 100)

    100

    98

    94

    88

    Πηγή: απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο, καταγγελία και Eurostat.

    ε)   Ανάπτυξη

    (70)

    Μεταξύ του 2006 και της ΠΕ, ενώ η κατανάλωση στην Ένωση αυξήθηκε κατά 11 %, ο όγκος των πωλήσεων από τους ενωσιακούς παραγωγούς στην αγορά της ΕΕ αυξήθηκε κατά 3 %, ενώ το μερίδιο αγοράς των ενωσιακών παραγωγών μειώθηκε κατά 10 εκατοστιαίες μονάδες. Από την άλλη πλευρά, το μερίδιο αγοράς των εισαγωγών με πρακτική ντάμπινγκ αυξήθηκε από 0,4 % σε 7,1 % κατά την ίδια χρονική περίοδο. Επομένως, συνάγεται ότι οι ενωσιακοί παραγωγοί δεν μπορούσαν να επωφεληθούν από τυχόν ανάπτυξη της αγοράς.

    στ)   Απασχόληση

    (71)

    Το επίπεδο απασχόλησης των παραγωγών της Ένωσης σημείωσε πτώση κατά 15 % μεταξύ του 2006 και της ΠΕ. Ειδικότερα, ο αριθμός των απασχολούμενων ατόμων μειώθηκε ουσιαστικά από 2 400 το 2006 σε 2 100 το 2007, δηλ. κατά 13 %, και παρέμεινε περίπου σε αυτό το επίπεδο το 2008 και κατά την ΠΕ. Η μείωση το 2007 αντικατοπτρίζει τις προσπάθειες αναδιάρθρωσης αρκετών παραγωγών της ΕΕ.

    Πίνακας 8

     

    2006

    2007

    2008

    ΠΕ

    Απασχόληση (άτομα)

    2 410

    2 100

    2 060

    2 057

    Δείκτης (2006 = 100)

    100

    87

    85

    85

    Πηγή: απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο και καταγγελία.

    ζ)   Παραγωγικότητα

    (72)

    Η παραγωγικότητα του εργατικού δυναμικού των ενωσιακών παραγωγών, εκφραζόμενη ως όγκος παραγωγής (τόνοι) ανά απασχολούμενο ετησίως, αυξήθηκε κατά 12 % την εξεταζόμενη περίοδο. Αυτό αντανακλά το γεγονός ότι η παραγωγή μειώθηκε με χαμηλότερο ρυθμό από το επίπεδο απασχόλησης και αποτελεί ένδειξη της αυξημένης αποδοτικότητας των παραγωγών της Ένωσης. Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές για το 2007 όταν η παραγωγή αυξήθηκε, ενώ το επίπεδο απασχόλησης μειώθηκε και η παραγωγικότητα ήταν κατά 21 % υψηλότερη σε σχέση με το 2006.

    Πίνακας 9

     

    2006

    2007

    2008

    ΠΕ

    Παραγωγικότητα (τόνοι ανά απασχολούμενο)

    1 013

    1 224

    1 130

    1 137

    Δείκτης (2006 = 100)

    100

    121

    112

    112

    Πηγή: απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο και καταγγελία.

    η)   Παράγοντες που επηρεάζουν τις τιμές πωλήσεων

    (73)

    Οι ετήσιες μέσες τιμές πωλήσεων των ενωσιακών παραγωγών στην αγορά της ΕΕ προς τους μη συνδεδεμένους πελάτες παρέμειναν σταθερές μεταξύ 2006 και 2008 σε περίπου 1 100 EUR ανά τόνο. Κατά την ΠΕ, η ετήσια μέση τιμή πώλησης μειώθηκε κατά 12 % και ανήλθε σε 977 RUR ανά τόνο. Η ετήσια μέση τιμή πώλησης δεν αντανακλά τις μηνιαίες ούτε τις ημερήσιες διακυμάνσεις τιμής του PET στην ευρωπαϊκή (και την παγκόσμια) αγορά, αλλά θεωρείται αρκετή για την ένδειξη της τάσης κατά την εξεταζόμενη περίοδο. Οι τιμές πώλησης του PET συνήθως ακολουθούν τις τάσεις τιμών των βασικών πρώτων υλών του (κυρίως PTA και MEG), καθώς αποτελούν έως και το 80 % του συνολικού κόστους του PET.

    Πίνακας 10

     

    2006

    2007

    2008

    ΠΕ

    Τιμή μονάδας στην αγορά ΕΕ (ευρώ/τόνο)

    1 110

    1 105

    1 111

    977

    Δείκτης (2006 = 100)

    100

    100

    100

    88

    Πηγή: απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο και καταγγελία.

    (74)

    Όπως προαναφέρεται, οι εισαγωγές με πρακτική ντάμπινγκ από τα ΗΑΕ και το Ιράν πραγματοποιήθηκαν σε τιμές χαμηλότερες από τις τιμές πώλησης του ενωσιακού κλάδου παραγωγής.

    i)   Μέγεθος του περιθωρίου ντάμπινγκ και ανάκαμψη από τις επιπτώσεις των προηγούμενων πρακτικών ντάμπινγκ

    (75)

    Δεδομένου του όγκου, του μερίδιου αγοράς και των τιμών των εισαγωγών από τα ΗΑΕ και το Ιράν, δεν μπορούν να θεωρηθούν αμελητέες οι επιπτώσεις των πραγματικών περιθωρίων ντάμπινγκ στον ενωσιακό κλάδο παραγωγής. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2000 ισχύουν μέτρα αντιντάμπινγκ κατά των εισαγωγών PET από την Ινδία, την Ινδονησία, τη Δημοκρατία της Κορέας, τη Μαλαισία, την Ταϊβάν και την Ταϊλάνδη και, από το 2004, κατά της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Δεδομένου ότι κατά την εξεταζόμενη περίοδο στο πλαίσιο της παρούσας έρευνας, ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής έχασε μερίδιο αγοράς και αύξησε τη ζημία του, δεν διαπιστώνεται πραγματική ανάκαμψη από παλαιότερες πρακτικές ντάμπινγκ και θεωρείται ότι η παραγωγή της Ένωσης παραμένει ευάλωτη στη ζημιογόνο επίδραση εισαγωγών με πρακτική ντάμπινγκ στην αγορά της ’Ένωσης.

    4.6.   Μικροοικονομικά στοιχεία

    α)   Αποθέματα

    (76)

    Το επίπεδο των τελικών αποθεμάτων των παραγωγών του δείγματος μειώθηκε κατά την περίοδο μεταξύ του 2006 και της ΠΕ κατά 22 %. Σημειώνεται ότι τα αποθέματα αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 5 % της ετήσιας παραγωγής και, συνεπώς, η συνάφεια του εν λόγω δείκτη ως προς την ανάλυση της ζημίας είναι περιορισμένη.

    Πίνακας 11

    Δείγμα

    2006

    2007

    2008

    ΠΕ

    Αποθέματα στο τέλος του οικονομικού έτους (τόνοι)

    61 374

    57 920

    46 951

    47 582

    Δείκτης (2006 = 100)

    100

    94

    77

    78

    Πηγή: απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο.

    β)   Μισθοί

    (77)

    Το ετήσιο κόστος εργασίας αυξήθηκε κατά 11 % μεταξύ 2006 και 2007, και στη συνέχεια μειώθηκε κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες το 2008 σε σχέση με το 2007 και κατά επιπλέον 9 ποσοστιαίες μονάδες την ΠΕ σε σχέση με το 2008, ανερχόμενο στο ίδιο επίπεδο με το 2006. Συνεπώς, το κόστος εργασίας παρέμεινε συνολικά σταθερό.

    Πίνακας 12

    Δείγμα

    2006

    2007

    2008

    ΠΕ

    Ετήσιο κόστος εργασίας (ευρώ)

    27 671 771

    30 818 299

    30 077 380

    27 723 396

    Δείκτης (2006 = 100)

    100

    111

    109

    100

    Πηγή: απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο.

    γ)   Κερδοφορία και απόδοση των επενδύσεων

    (78)

    Κατά την εξεταζόμενη περίοδο, η κερδοφορία των πωλήσεων του ομοειδούς προϊόντος από τους παραγωγούς του δείγματος στην αγορά της ΕΕ σε μη συνδεδεμένους πελάτες, ως ποσοστό καθαρών πωλήσεων, παρέμεινε αρνητική και μειώθηκε μάλιστα από – 6,9 % σε – 7,5 %. Ειδικότερα, η κατάσταση σε ό,τι αφορά την κερδοφορία των παραγωγών του δείγματος βελτιώθηκε το 2007 όταν οι καθαρές απώλειες αναλογούσαν σε μόλις – 1,5 % των καθαρών πωλήσεων, αλλά οι απώλειες αυξήθηκαν απότομα το 2008 σε – 9,3 %. Η κατάσταση βελτιώθηκε ελαφρά κατά την ΠΕ.

    Πίνακας 13

    Δείγμα

    2006

    2007

    2008

    ΠΕ

    Κερδοφορία της ΕΕ (% των καθαρών πωλήσεων)

    –6,9 %

    –1,5 %

    –9,3 %

    –7,5 %

    Δείκτης (2006 = – 100)

    – 100

    –22

    – 134

    – 108

    ΑΕ (% κέρδος επί της καθαρής λογιστικής αξίας των επενδύσεων)

    –9,6 %

    –3,1 %

    –16,8 %

    –12,3 %

    Δείκτης (2006 = – 100)

    – 100

    –32

    – 175

    – 127

    Πηγή: απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο.

    (79)

    Η απόδοση των επενδύσεων («ΑΕ»), εκφραζόμενη ως ποσοστό κέρδους επί της καθαρής λογιστικής αξίας των επενδύσεων, ακολούθησε ευρέως την τάση της κερδοφορίας. Αυξήθηκε από το επίπεδο του – 9,6 % το 2006 σε – 3,1 % το 2007. Μειώθηκε σε – 16,8 % το 2008 και αυξήθηκε εκ νέου την ΠΕ σε – 12,3 %. Συνολικά, η απόδοση των επενδύσεων παρέμεινε αρνητική και μειώθηκε κατά 2,7 ποσοστιαίες μονάδες κατά την εξεταζόμενη περίοδο.

    δ)   Ταμειακή ροή και ικανότητα άντλησης κεφαλαίων

    (80)

    Η καθαρή ταμειακή ροή από τις δραστηριότητες λειτουργίας ήταν αρνητική, ανερχόμενη σε – 18,5 εκατ. EUR το 2006. Βελτιώθηκε ουσιαστικά το 2007 όταν έγινε θετική, ανερχόμενη σε 19,5 εκατ. EUR, αλλά μειώθηκε δραματικά το 2008 (– 42 εκατ. EUR) προτού να καταλήξει στην αρνητική τιμή των – 11 εκατ. EUR κατά την ΠΕ. Συνολικά, η ταμειακή ροή βελτιώθηκε κατά την εξεταζόμενη περίοδο παρά το γεγονός ότι παρέμεινε αρνητική.

    (81)

    Δεν υπήρξαν ενδείξεις ότι ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής συνάντησε δυσκολίες στην άντληση κεφαλαίων, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι ορισμένοι από τους παραγωγούς περιλαμβάνονται σε μεγαλύτερες ομάδες.

    Πίνακας 14

    Δείγμα

    2006

    2007

    2008

    ΠΕ

    Ταμειακή ροή (ευρώ)

    –18 453 130

    19 478 426

    –42 321 103

    –11 038 129

    Δείκτης (2006 = 100)

    – 100

    206

    – 229

    –60

    Πηγή: απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο.

    ε)   Επενδύσεις

    (82)

    Οι ετήσιες επενδύσεις των εταιρειών του δείγματος στην παραγωγή του ομοειδούς προϊόντος μειώθηκαν κατά 34 % μεταξύ 2006 και 2007, κατά επιπλέον 59 ποσοστιαίες μονάδες μεταξύ 2007 και 2008 και, στη συνέχεια, μειώθηκαν ελαφρά κατά την ΠΕ σε σχέση με το 2008. Συνολικά, οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά 96 % την εξεταζόμενη περίοδο. Η εν λόγω απότομη μείωση των επενδύσεων μπορεί να αιτιολογηθεί εν μέρει από το γεγονός ότι το 2006 και το 2007 τέθηκαν σε λειτουργία νέες γραμμές παραγωγής με σκοπό την αύξηση της ικανότητας.

    Πίνακας 15

    Δείγμα

    2006

    2007

    2008

    ΠΕ

    Καθαρές επενδύσεις (ευρώ)

    98 398 284

    64 607 801

    6 537 577

    4 298 208

    Δείκτης (2006 = 100)

    100

    66

    7

    4

    Πηγή: απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο.

    4.7.   Συμπέρασμα σχετικά με τη ζημία

    (83)

    Σύμφωνα με την ανάλυση των μακροοικονομικών στοιχείων, οι παραγωγοί της Ένωσης μείωσαν την παραγωγή και τις πωλήσεις τους κατά την εξεταζόμενη περίοδο. Παρά το γεγονός ότι η διαπιστωμένη μείωση δεν ήταν δραματική ως έχει, πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο της αυξημένης ζήτησης μεταξύ του 2006 και της ΠΕ που είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του μεριδίου αγοράς των παραγωγών της Ένωσης κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε 75 %.

    (84)

    Παράλληλα οι σχετικοί μικροοικονομικοί δείκτες επισημαίνουν σαφή επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των ενωσιακών παραγωγών του δείγματος. Η κερδοφορία και η απόδοση των επενδύσεων παρέμειναν αρνητικές και συνολικά μειώθηκαν περαιτέρω μεταξύ 2006 και ΠΕ. Η ταμειακή ροή, παρά τη συνολική θετική εξέλιξη, επίσης παρέμεινε αρνητική κατά την ΠΕ.

    (85)

    Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, συνάγεται προσωρινά το συμπέρασμα ότι ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής υπέστη υλική ζημία κατά την έννοια του άρθρου 3 παράγραφος 5 του βασικού κανονισμού.

    5.   ΑΙΤΙΩΔΗΣ ΣΥΝΑΦΕΙΑ

    5.1.   Εισαγωγή

    (86)

    Σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφοι 6 και 7 του βασικού κανονισμού, η Επιτροπή εξέτασε εάν οι εισαγωγές σε τιμές ντάμπινγκ από το Ιράν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προκάλεσαν ζημία στον ενωσιακό κλάδο παραγωγής σε βαθμό που να μπορεί να θεωρηθεί σημαντικός. Πλην των εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ, εξετάστηκαν και άλλοι γνωστοί παράγοντες, οι οποίοι θα μπορούσαν να προξενήσουν κατά το ίδιο χρονικό διάστημα ζημία στον ενωσιακό κλάδο παραγωγής, ούτως ώστε να εξασφαλισθεί ότι η ζημία που προκλήθηκε ενδεχομένως από τους εν λόγω άλλους παράγοντες δεν αποδιδόταν στις εισαγωγές που αποτέλεσαν αντικείμενο ντάμπινγκ.

    5.2.   Επίπτωση των εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ

    (87)

    Μεταξύ 2006 και ΠΕ, ο όγκος των εισαγωγών με πρακτική ντάμπινγκ του υπό εξέταση προϊόντος από τα ΗΑΕ και το Ιράν αυξήθηκε κατά σχεδόν 20 φορές, ανερχόμενος σε 212 200 τόνους, και το μερίδιο αγοράς αυξήθηκε κατά σχεδόν 7 ποσοστιαίες μονάδες (από 0,4 % σε 7,1 %). Παράλληλα, ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής έχασε περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες του μεριδίου αγοράς (μειώθηκε από 84,9 % σε 75,1 %). Η μέση τιμή των εν λόγω εισαγωγών μειώθηκε μεταξύ 2006 και ΠΕ και παρέμεινε χαμηλότερη από τη μέση τιμή των ενωσιακών παραγωγών.

    (88)

    Όπως προαναφέρεται στην αιτιολογική σκέψη (62), οι εισαγωγές με πρακτική ντάμπινγκ σε τιμές χαμηλότερες από τις τιμές του ενωσιακού κλάδου παραγωγής ανήλθαν σε 3,9 % για τα ΗΑΕ και 3,2 % για το Ιράν. Παρά το γεγονός ότι οι πωλήσεις σε χαμηλότερες τιμές ήταν κάτω από 4 %, δεν μπορούν να θεωρηθούν αμελητέες καθώς το PET αποτελεί εμπόρευμα και ο ανταγωνισμός πραγματοποιείται κυρίως μέσω των τιμών.

    (89)

    Ο ιρανός εισαγωγέας ισχυρίστηκε ότι οι ιρανικές εισαγωγές PET δεν είναι δυνατόν να προκάλεσαν υλική ζημία στον ενωσιακό κλάδο παραγωγής δεδομένου ότι τα εν λόγω επίπεδα εισαγωγών θα υπερέβαιναν ελάχιστα το ελάχιστο όριο εισαγωγών. Ωστόσο, κατά την ΠΕ, οι εισαγωγές από το Ιράν, που αντιστοιχούν σε μερίδιο αγοράς 1,9 %, υπερβαίνουν το ελάχιστο όριο που προβλέπει ο βασικός κανονισμός. Επιπλέον, οι ιρανικές τιμές εισαγωγών ήταν χαμηλότερες από τις τιμές πώλησης του ενωσιακού κλάδου παραγωγής. Με βάση τα εν λόγω στοιχεία, το επιχείρημα του ιρανού εισαγωγέα απορρίπτεται.

    (90)

    Λόγω της μειωμένης τιμής των εισαγωγών από τα ΗΑΕ και το Ιράν σε σχέση με τις τιμές του ενωσιακού κλάδου παραγωγής, θεωρείται ότι οι εν λόγω εισαγωγές σε τιμές ντάμπινγκ άσκησαν πίεση μείωσης των τιμών, εμποδίζοντας τον ενωσιακό κλάδο παραγωγής να αυξήσει τις τιμές πώλησης σε επίπεδο που θα ήταν αναγκαίο για να καλύψει το κόστος του και να επιτύχει κέρδος. Συνεπώς, θεωρείται ότι υπάρχει αιτιώδης συνάφεια μεταξύ των εν λόγω εισαγωγών και της ζημίας του ενωσιακού κλάδου παραγωγής.

    5.3.   Επίπτωση άλλων παραγόντων

    5.3.1.   Εξαγωγική δραστηριότητα του ενωσιακού κλάδου παραγωγής

    (91)

    Ένα ενδιαφερόμενο μέρος ισχυρίστηκε ότι η τυχόν ζημία οφείλεται στην μειωμένη εξαγωγική δραστηριότητα των παραγωγών της Ένωσης. Όπως διαπιστώνεται από τον παρακάτω πίνακα, ο όγκος των εξαγωγών του ενωσιακού κλάδου παραγωγής αυξήθηκε κατά την εξεταζόμενη περίοδο κατά 11 %. Το επίπεδο των τιμών εξαγωγής κατά την ίδια περίοδο μειώθηκε κατά 10 %, με αποτέλεσμα τη σταθερή αξία των εξαγωγικών πωλήσεων κατά την εξεταζόμενη περίοδο. Κατά συνέπεια, δεν υπάρχει ένδειξη ότι οι επιδόσεις των εξαγωγών συνέβαλαν στη ζημία που έχει υποστεί ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής.

    Πίνακας 16

    Ενωσιακός κλάδος παραγωγής

    2006

    2007

    2008

    ΠΕ

    Εξαγωγικές πωλήσεις (τόνοι)

    25 677

    24 103

    23 414

    28 504

    Δείκτης (2006 = 100)

    100

    94

    91

    111

    Εξαγωγικές πωλήσεις (ευρώ)

    28 473 679

    27 176 204

    25 109 209

    28 564 676

    Δείκτης (2006 = 100)

    100

    95

    88

    100

    Τιμές εισαγωγής (ευρώ/τόνο)

    1 109

    1 128

    1 072

    1 002

    Πηγή: απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο.

    (92)

    Άλλο ενδιαφερόμενο μέρος ισχυρίστηκε ότι οι τιμές του ενωσιακού κλάδου παραγωγής στην αγορά της ΕΕ ήταν τεχνητά υψηλές. Σύμφωνα με το ενδιαφερόμενο μέρος, ο εν λόγω ισχυρισμός στηρίζεται στο γεγονός ότι οι τιμές στην αγορά παρέμειναν σταθερές ενώ οι τιμές εξαγωγικών πωλήσεων μειώθηκαν. Ωστόσο, η έρευνα επισήμανε ότι οι μέσες ετήσιες τιμές πώλησης του ενωσιακού κλάδου παραγωγής στην αγορά της ΕΕ μειώθηκαν κατά 12 % κατά την εξεταζόμενη περίοδο, σύμφωνα με τη μείωση των τιμών εξαγωγής κατά την ίδια περίοδο. Συνεπώς, το επιχείρημα απορρίπτεται.

    5.3.2.   Εισαγωγές από τρίτες χώρες

    α)   Πακιστάν

    (93)

    Δεδομένου ότι δεν διαπιστώθηκε πρακτική ντάμπινγκ για τις εισαγωγές από το Πακιστάν, κρίνεται ωστόσο αναγκαία η ανάλυση αν συνέβαλαν στη ζημία που υπέστησαν οι παραγωγοί της Ένωσης. Ο όγκος των εισαγωγών από το Πακιστάν διπλασιάστηκε κατά την εξεταζόμενη περίοδο. Ειδικότερα, μειώθηκε το 2006 και το 2007 κατά 25 %. Ωστόσο, στη συνέχεια αυξήθηκε σημαντικά το 2008, σε σχέση με το 2007, κατά 117 ποσοστιαίες μονάδες και κατά την ΠΕ κατά επιπλέον 16 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2008 και ανήλθε σε 92 000 τόνους. Το μερίδιο της αγοράς που αντιστοιχεί στις εν λόγω εισαγωγές αυξήθηκε από 1,6 % το 2006 σε 3,1 % κατά την ΠΕ.

    Πίνακας 17

     

    2006

    2007

    2008

    ΠΕ

    Όγκος εισαγωγών από το Πακιστάν (τόνοι)

    44 187

    33 255

    84 859

    92 004

    Δείκτης (2006 = 100)

    100

    75

    192

    208

    Μερίδιο αγοράς εισαγωγών από το Πακιστάν

    1,6 %

    1,1 %

    3,0 %

    3,1 %

    Τιμή εισαγωγής (ευρώ/τόνο)

    1 030

    1 022

    1 023

    900

    Πηγή: Eurostat.

    (94)

    Η μέση τιμή των εισαγωγών από το Πακιστάν παρέμεινε γενικά κάτω από τις μέσες τιμές των παραγωγών της Ένωσης. Ωστόσο, σύμφωνα με τη λεπτομερή ανάλυση των πληροφοριών για τις τιμές που παρείχε ο συνεργαζόμενος εξαγωγέας στο Πακιστάν, οι τιμές του ήταν χαμηλότερες από τις τιμές της Ένωσης κατά λιγότερο από 1,5 %, δηλ. λιγότερο από το ήμισυ χαμηλότερες σε σχέση με τις εισαγωγές με πρακτική ντάμπινγκ από το Ιράν και τα ΗΑΕ. Κατά συνέπεια, μολονότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ότι οι εισαγωγές από το Πακιστάν συνέβαλαν στη ζημία που υπέστη ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής, η συμβολή τους ήταν περιορισμένη και δεν θα μπορούσε να εξαλείψει την αιτιώδη συνάφεια μεταξύ των εισαγωγών με πρακτική ντάμπινγκ και της ζημίας που υπέστη ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής.

    β)   Δημοκρατία της Κορέας

    (95)

    Η Δημοκρατία της Κορέας υπόκειται σε δασμούς αντιντάμπινγκ από το 2000. Ωστόσο, δύο κορεατικές εταιρείες υπόκεινται σε μηδενικό δασμό και η έρευνα κατέδειξε ότι οι εισαγωγές από τη Δημοκρατία της Κορέας διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα και αυξήθηκαν σημαντικά κατά την εξεταζόμενη περίοδο. Οι κορεατικές εισαγωγές αυξήθηκαν κατά περίπου 150 % μεταξύ του 2006 και της ΠΕ και το αντίστοιχο μερίδιό τους στην αγορά αυξήθηκε από 3,5 % το 2006 σε 7,7 % κατά την ΠΕ.

    Πίνακας 18

     

    2006

    2007

    2008

    ΠΕ

    Όγκος εισαγωγών από τη Νότια Κορέα (τόνοι)

    94 023

    130 994

    177 341

    231 107

    Δείκτης (2006 = 100)

    100

    139

    189

    246

    Μερίδιο αγοράς εισαγωγών από τη Νότια Κορέα

    3,5 %

    4,5 %

    6,2 %

    7,7 %

    Τιμή εισαγωγής (ευρώ/τόνο)

    1 084

    1 071

    1 063

    914

    Πηγή: Eurostat.

    (96)

    Η μέση τιμή των κορεατικών εισαγωγών διατηρήθηκε γενικά σε επίπεδα λίγο χαμηλότερα από τη μέση τιμή των ενωσιακών παραγωγών. Ωστόσο, οι κορεατικές τιμές ήταν υψηλότερες από τις μέσες τιμές των ΗΑΕ και του Ιράν και ήταν συν τοις άλλοις υψηλότερες από τις μέσες τιμές του Πακιστάν. Κατά συνέπεια, μολονότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ότι οι εισαγωγές από τη Δημοκρατία της Κορέας συνέβαλαν στη ζημία που υπέστη ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής, η συμβολή τους ήταν περιορισμένη και θεωρείται ότι δεν θα μπορούσε να εξαλείψει την αιτιώδη συνάφεια όσον αφορά τις εισαγωγές με πρακτική ντάμπινγκ από τα ΗΑΕ και το Ιράν.

    (97)

    Ο ιρανός εξαγωγεας ισχυρίστηκε ότι οποιαδήποτε αύξηση των ιρανικών εισαγωγών οφείλεται σε μείωση των εισαγωγών της Νότιας Κορέας και, συνεπώς, δεν επιβαρύνει τους ευρωπαίους παραγωγούς. Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, κατά την εξεταζόμενη περίοδο, οι όγκοι εισαγωγών αμφότερων των χωρών αυξάνονται σταθερά και παράλληλα. Συνεπώς, δεν μπορεί να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι οι εισαγωγές από το Ιράν απλώς αντικαθιστούν τις εισαγωγές από τη Νότια Κορέα.

    γ)   Άλλες χώρες

    (98)

    Οι τιμές των εισαγωγών από άλλες χώρες ήταν, κατά μέσο όρο, σημαντικά υψηλότερες από τις μέσες τιμές πώλησης των παραγωγών της Ένωσης. Επιπλέον, οι εν λόγω εισαγωγές έχασαν μερίδιο της αγοράς κατά την εξεταζόμενη περίοδο. Συνεπώς, οι εν λόγω εισαγωγές δεν θεωρούνται πιθανή αιτία ζημίας για τον ενωσιακό κλάδο παραγωγής.

    Πίνακας 19

     

    2006

    2007

    2008

    ΠΕ

    Όγκος εισαγωγών από άλλες χώρες (τόνοι)

    259 438

    296 418

    185 286

    210 772

    Δείκτης (2006 = 100)

    100

    114

    71

    81

    Μερίδιο αγοράς εισαγωγών από άλλες χώρες

    9,6 %

    10,1 %

    6,5 %

    7,0 %

    Τιμή εισαγωγής (ευρώ/τόνο)

    1 176

    1 144

    1 194

    1 043

    Πηγή: Eurostat.

    5.3.3.   Ανταγωνισμός από τους μη συνεργαζόμενους παραγωγούς στην Ένωση

    (99)

    Ορισμένα ενδιαφερόμενα μέρη υποστήριξαν ότι η ζημία που υπέστη ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής οφειλόταν στον ανταγωνισμό από τους μη συνεργαζόμενους παραγωγούς στην Ένωση. Πέντε ενωσιακοί παραγωγοί δεν συνεργάστηκαν στο πλαίσιο της εν λόγω διαδικασίας. Ένας από αυτούς σταμάτησε την παραγωγή ήδη κατά την ΠΕ, ενώ άλλοι δύο σταμάτησαν επίσης την παραγωγή λίγο μετά τον πρώτο παραγωγό. Οι όγκοι πωλήσεων των μη συνεργαζόμενων παραγωγών υπολογίστηκαν βάσει των πληροφοριών που περιείχε η καταγγελία. Με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, το μερίδιο αγοράς των εν λόγω παραγωγών κατά την εξεταζόμενη περίοδο μειώθηκε από 20,5 % το 2006 σε 16 % κατά την ΠΕ. Στο πλαίσιο της έρευνας, δεν έχουν προκύψει στοιχεία ότι η συμπεριφορά των εν λόγω παραγωγών έχει εξαλείψει την αιτιώδη συνάφεια μεταξύ των εισαγωγών με πρακτική ντάμπινγκ και της ζημίας που υπέστη ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής.

    Πίνακας 20

    Μη συνεργαζόμενοι παραγωγοί της ΕΕ

    2006

    2007

    2008

    ΠΕ

    Πωλήσεις ΕΕ (τόνοι)

    554 329

    493 363

    356 581

    478 282

    Δείκτης (2006 = 100)

    100

    89

    64

    86

    Μερίδιο αγοράς

    20,5 %

    16,8 %

    12,4 %

    16,0 %

    Πηγή: Eurostat.

    5.3.4.   Οικονομική ύφεση

    (100)

    Η οικονομική κρίση του 2008 οδήγησε σε ανάπτυξη της αγοράς πιο αργή από την αναμενόμενη και ασυνήθιστη σε σχέση με τις αρχές του 2000, όταν οι ετήσιοι ρυθμοί ανάπτυξης ανέρχονταν σε περίπου 10 %. Για πρώτη φορά, υπήρξε συρρίκνωση της ζήτησης για PET το 2008, γεγονός το οποίο είχε σαφή αντίκτυπο στις συνολικές επιδόσεις του ενωσιακού κλάδου παραγωγής.

    (101)

    Ωστόσο, οι αρνητικές επιπτώσεις της οικονομικής ύφεσης και η συρρίκνωση της ζήτησης επιδεινώθηκαν από τις αυξημένες εισαγωγές με πρακτική ντάμπινγκ από το Ιράν και τα ΗΑΕ σε τιμές χαμηλότερες από τις τιμές του ενωσιακού κλάδου παραγωγής. Ακόμη και αν η οικονομική ύφεση μπορεί να θεωρηθεί πιθανή αιτία πρόκλησης ζημίας για την περίοδο που ξεκινά από το τελευταίο τρίμηνο του 2008, το γεγονός αυτό δεν μπορεί κατά κανέναν τρόπο να υποβαθμίσει τα ζημιογόνα αποτελέσματα των εισαγωγών σε χαμηλές τιμές με πρακτική ντάμπινγκ στην αγορά της ΕΕ για ολόκληρη την εξεταζόμενη περίοδο. Ακόμα και με μειωμένες πωλήσεις, ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής θα πρέπει να μπορεί να διατηρήσει ένα αποδεκτό επίπεδο τιμών και επομένως να περιορίσει τις αρνητικές επιπτώσεις τυχόν επιβράδυνσης στην αύξηση της κατανάλωσης, αλλά μόνο στην περίπτωση έλλειψης αθέμιτου ανταγωνισμού των εισαγωγών σε χαμηλές τιμές με πρακτική ντάμπινγκ στην αγορά.

    (102)

    Η οικονομική ύφεση επίσης δεν είχε κανέναν αντίκτυπο στη ζημία που συντελέστηκε και διαπιστώθηκε ήδη πριν από το τελευταίο τρίμηνο του 2008.

    (103)

    Κατά συνέπεια, η οικονομική ύφεση πρέπει να θεωρηθεί στοιχείο που συνέβαλε στη ζημία που υπέστη ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής από το τελευταίο τρίμηνο του 2008 και μετά και, δεδομένου του παγκόσμιου χαρακτήρα της, δεν μπορεί να θεωρηθεί πιθανή αιτία για την εξουδετέρωση της αιτιώδους συνάφειας μεταξύ της ζημίας που υπέστη ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής και των εισαγωγών με πρακτική ντάμπινγκ από τα ΗΑΕ και το Ιράν.

    5.3.5.   Γεωγραφική τοποθεσία

    (104)

    Ορισμένα ενδιαφερόμενα μέρη υποστήριξαν ότι οποιαδήποτε ζημία στον ενωσιακό κλάδο παραγωγής θα οφειλόταν κατά πρώτο λόγο στη μη ευνοϊκή γεωγραφική θέση τουλάχιστον ορισμένων από τους ενωσιακούς παραγωγούς (δηλ. μακριά από λιμένα, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση με πρόσθετο κόστος μεταφοράς των πρώτων υλών και του τελικού προϊόντος).

    (105)

    Σε ό,τι αφορά το παραπάνω επιχείρημα, αναγνωρίζεται ότι η γεωγραφική τοποθεσία που δεν είναι ευπρόσιτη με σχετικά φθηνότερα μέσα μεταφοράς έχει ορισμένα μειονεκτήματα από την άποψη του κόστους για την παράδοση των πρώτων υλών από τους προμηθευτές, αλλά και του τελικού προϊόντος στους πελάτες. Ωστόσο, η έρευνα και τα εξακριβωμένα στοιχεία από τους ενωσιακούς παραγωγούς του δείγματος (εκ των οποίων δύο δραστηριοποιούνται κοντά σε λιμένα και δύο στην ενδοχώρα) δεν επισήμανε καμία ουσιαστική σχέση μεταξύ της γεωγραφικής τοποθεσίας και των οικονομικών επιδόσεων των ενωσιακών παραγωγών. Στην πράξη, η ζημία που διαπιστώθηκε αφορούσε επίσης τους παραγωγούς που εδρεύουν κοντά σε λιμένα.

    (106)

    Συνεπώς, συνάγεται το συμπέρασμα ότι η γεωγραφική θέση δεν συνέβαλε σημαντικά στη ζημία που υπέστη ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής.

    5.3.6.   Κάθετη ολοκλήρωση

    (107)

    Ορισμένα ενδιαφερόμενα μέρη υποστήριξαν ότι οποιαδήποτε ζημία στον ενωσιακό κλάδο παραγωγής θα οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί ενωσιακοί παραγωγοί δεν είναι κάθετα ολοκληρωμένοι (όσον αφορά την παραγωγή PTA) και συνεπώς έχουν σημαντικό μειονέκτημα κόστους έναντι των ολοκληρωμένων εισαγωγέων. Τα εξακριβωμένα στοιχεία από τους ενωσιακούς παραγωγούς του δείγματος δεν επισήμαναν σημαντική σχέση μεταξύ της κάθετης ολοκλήρωσης της παραγωγής PTA και των οικονομικών επιδόσεων των παραγωγών της Ένωσης.

    (108)

    Συνεπώς, συνάγεται το συμπέρασμα ότι η έλλειψη κάθετης ολοκλήρωσης της παραγωγής PTA δεν συνέβαλε στη ζημία που υπέστη ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής.

    5.4.   Συμπεράσματα σχετικά με την αιτιώδη συνάφεια

    (109)

    Η χρονική σύμπτωση μεταξύ, αφενός, της αύξησης των εισαγωγών με πρακτική ντάμπινγκ από τα ΗΑΕ και το Ιράν, της αύξησης των μεριδίων της αγοράς και της διαπίστωσης της ύπαρξης τιμών χαμηλότερων από τις τιμές της Ένωσης και, αφετέρου, της επιδείνωσης της κατάστασης των παραγωγών της Ένωσης, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι εισαγωγές με πρακτική ντάμπινγκ προκάλεσαν σημαντική ζημία στον ενωσιακό κλάδο παραγωγής κατά την έννοια του άρθρου 3 παράγραφος 6 του βασικού κανονισμού.

    (110)

    Αναλύθηκαν άλλοι παράγοντες, αλλά διαπιστώθηκε ότι δεν εξουδετερώνουν την αιτιώδη συνάφεια μεταξύ των επιπτώσεων των εισαγωγών με πρακτική ντάμπινγκ και της ζημίας που υπέστη ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής. Σε ό,τι αφορά το Πακιστάν, καθώς η διαφορά με τις χαμηλότερες τιμές είναι πολύ μικρή, θεωρείται ότι οι εισαγωγές του δεν συνέβαλαν στη ζημία του ενωσιακού κλάδου παραγωγής σε σημαντικό βαθμό. Οι εισαγωγές από τη Δημοκρατία της Κορέας μπορεί να είχαν συμβάλει στη ζημία που υπέστη ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής, αλλά δεδομένης της μικρής διαφοράς στις τιμές μεταξύ των εν λόγω εισαγωγών και της αγοράς της Ένωσης, θεωρείται ότι δεν εξουδετερώνει την αιτιώδη συνάφεια που καθορίστηκε με τις εισαγωγές με πρακτική ντάμπινγκ από τα ΗΑΕ και το Ιράν. Λόγω της μείωσης του μεριδίου της αγοράς και του υψηλού επιπέδου τιμών, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι οι εισαγωγές από άλλες τρίτες χώρες συνέβαλαν στη ζημία που υπέστη ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής. Επιπλέον, κανένας άλλος γνωστός παράγοντας, δηλ. οι εξαγωγικές επιδόσεις του ενωσιακού κλάδου παραγωγής, ο ανταγωνισμός από άλλους ενωσιακούς παραγωγούς, η οικονομική ύφεση, η γεωγραφική τοποθεσία και η έλλειψη κάθετης ολοκλήρωσης, δεν έχει συμβάλει στη ζημία του ενωσιακού κλάδου παραγωγής σε βαθμό που θα εξουδετέρωνε την αιτιώδη συνάφεια.

    (111)

    Με βάση την παραπάνω ανάλυση, με την οποία διαχωρίζονται σαφώς οι επιπτώσεις όλων των γνωστών παραγόντων που επηρεάζουν την κατάσταση του ενωσιακού κλάδου παραγωγής από τις ζημιογόνες επιπτώσεις των εισαγωγών με πρακτική ντάμπινγκ, συνάγεται προσωρινά το συμπέρασμα ότι οι εισαγωγές καταγωγής ΗΑΕ και Ιράν προκάλεσαν σημαντική ζημία στον ενωσιακό κλάδο παραγωγής κατά την έννοια του άρθρου 3 παράγραφος 6 του βασικού κανονισμού.

    6.   ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΕΕ

    (112)

    Σύμφωνα με το άρθρο 21 του βασικού κανονισμού, η Επιτροπή εξέτασε, παρά τα συμπεράσματα σχετικά με το ντάμπινγκ, τη ζημία και την αιτιώδη συνάφεια, κατά πόσον υπήρχαν επιτακτικοί λόγοι που θα οδηγούσαν στο συμπέρασμα ότι δεν εξυπηρετούσε το συμφέρον της Ένωσης η λήψη μέτρων στη συγκεκριμένη περίπτωση. Για το σκοπό αυτό και σύμφωνα με το άρθρο 21 παράγραφος 1 του βασικού κανονισμού, η Επιτροπή εξέτασε τον πιθανό αντίκτυπο των μέτρων για όλα τα μέρη που συμμετέχουν, καθώς και τις πιθανές συνέπειες της μη λήψης μέτρων.

    (113)

    Η Επιτροπή απέστειλε ερωτηματολόγια σε ανεξάρτητους εισαγωγείς, προμηθευτές πρώτων υλών, χρήστες και τις ενώσεις τους. Εστάλησαν συνολικά περισσότερα από 50 ερωτηματολόγια, αλλά λήφθηκαν μόνο 13 απαντήσεις εντός της καθορισμένης προθεσμίας. Επιπλέον, 22 χρήστες διαβίβασαν αργότερα, στο πλαίσιο της διαδικασίας, επιστολές εκφράζοντας την αντίθεσή τους σε κάθε ενδεχόμενο μέτρο για την εν λόγω περίπτωση.

    6.1.   Ενδιαφέρον του ενωσιακού κλάδου παραγωγής και άλλων ενωσιακών παραγωγών

    (114)

    Αναμένεται ότι η επιβολή μέτρων στις εισαγωγές από τα ΗΑΕ και το Ιράν θα απέτρεπε τις περαιτέρω στρεβλώσεις της αγοράς και τη συμπίεση των τιμών και θα αποκαθιστούσε το θεμιτό ανταγωνισμό. Κατ' αυτόν τον τρόπο, στη συνέχεια, ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής θα είχε την ευκαιρία να βελτιώσει την κατάστασή του λόγω των αυξημένων τιμών, του αυξημένου όγκου πωλήσεων και του μεριδίου της αγοράς.

    (115)

    Ελλείψει μέτρων, αναμένεται ότι οι εισαγωγές από τα ΗΑΕ και το Ιράν θα συνεχίσουν να αυξάνονται, σε τιμές χαμηλότερες από αυτές του ενωσιακού κλάδου παραγωγής. Στην περίπτωση αυτή, ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής δεν θα είχε την ευκαιρία να βελτιώσει την κατάστασή του. Λαμβάνοντας υπόψη την κακή οικονομική κατάσταση του ενωσιακού κλάδου παραγωγής, προβλέπονται περισσότερες παύσεις δραστηριοτήτων με επακόλουθη απώλεια θέσεων απασχόλησης.

    (116)

    Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα συμφέροντα των άλλων παραγωγών στην Ένωση που δεν συνεργάστηκαν ενεργά στο πλαίσιο της έρευνας είναι διαφορετικά από εκείνα που αναφέρει ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής.

    (117)

    Η ιρανική εταιρεία ισχυρίστηκε ότι η επιβολή των μέτρων δεν θα βοηθούσε τον ενωσιακό κλάδο παραγωγής καθώς θα επέφερε απλώς νέες επενδύσεις σε άλλες εξαγωγικές χώρες. Το εν λόγω επιχείρημα δεν μπορεί να γίνει δεκτό καθώς θα συνεπαγόταν, λογικά, ότι δεν μπορούν να επιβάλλονται ποτέ μέτρα αντιντάμπινγκ σε προϊόντα για τα οποία μπορούν να μεταφέρονται οι επενδύσεις σε άλλες χώρες. Επίσης, θα συνεπαγόταν την άρνηση προστασίας κατά του αθέμιτου εμπορίου απλώς και μόνο λόγω του ενδεχόμενου νέου ανταγωνισμού από άλλες τρίτες χώρες.

    (118)

    Το ίδιο ενδιαφερόμενο μέρος ισχυρίστηκε ότι οποιοδήποτε μέτρο δεν θα μπορούσε να διορθώσει ένα διαρθρωτικό ανταγωνιστικό μειονέκτημα του ενωσιακού κλάδου παραγωγής PET σε σχέση με τον κλάδο παραγωγής PET στην Ασία και τη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, το επιχείρημα δεν ήταν επαρκώς βάσιμο. Σημειώνεται ότι ορισμένοι κάθετα ολοκληρωμένοι ενωσιακοί παραγωγοί που συμμετείχαν στο δείγμα βρίσκονται επίσης σε δύσκολη οικονομική κατάσταση. Επιπλέον, ακόμη και εάν υπήρχαν πιθανά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα (π.χ. μέσω της οικονομικότερης πρόσβασης στις πρώτες ύλες), διαπιστώθηκε ότι οι παραγωγοί-εξαγωγείς συνέχισαν την πρακτική ντάμπινγκ.

    (119)

    Επομένως, συνάγεται προσωρινά το συμπέρασμα ότι η επιβολή μέτρων αντιντάμπινγκ είναι σαφώς προς το συμφέρον του ενωσιακού κλάδου παραγωγής.

    6.2.   Συμφέρον των μη συνδεδεμένων εισαγωγέων στην Κοινότητα

    (120)

    Όπως προαναφέρεται, η δειγματοληψία εφαρμόστηκε για τους μη συνδεδεμένους εισαγωγείς και από τις δύο εταιρείες του δείγματος μόνο ένας εισαγωγικός αντιπρόσωπος («Global Services International, G.S.I.») συνεργάστηκε πλήρως στο πλαίσιο της παρούσας έρευνας απαντώντας στο ερωτηματολόγιο. Οι εισαγωγές που δηλώθηκαν από τον εισαγωγικό αντιπρόσωπο αντιπροσωπεύουν σημαντικό ποσοστό όλων των εισαγωγών από τις ενδιαφερόμενες χώρες κατά την ΠΕ. Οι προμήθειες για τις εισαγωγές PET καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της G.S.I. Δεδομένου ότι ο αντιπρόσωπος δραστηριοποιείται με βάση τις προμήθειες, η επιβολή οποιωνδήποτε δασμών δεν αναμένεται να ασκήσει σημαντική επίδραση στις επιδόσεις του, καθώς οποιαδήποτε πραγματική αύξηση της τιμής των εισαγωγών μάλλον θα βαρύνει τους πελάτες του.

    (121)

    Κανένας άλλος εισαγωγέας δεν υπέβαλε σχετικές πληροφορίες. Δεδομένου ότι οι εισαγωγές από άλλες χώρες όπου εφαρμόζονται μέτρα αντιντάμπινγκ δεν σταμάτησαν και ότι διατίθενται εισαγωγές από χώρες χωρίς μέτρα αντιντάμπινγκ (π.χ. Ομάν, ΗΠΑ, Βραζιλία), θεωρείται ότι οι εισαγωγείς μπορούν να προβούν σε εισαγωγές από τις εν λόγω χώρες.

    (122)

    Συνεπώς, συνάγεται προσωρινά το συμπέρασμα ότι η επιβολή προσωρινών μέτρων δεν θα έχει σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στο συμφέρον των εισαγωγέων της ΕΕ.

    6.3.   Συμφέρον των προμηθευτών πρώτων υλών στην Ένωση

    (123)

    Τρεις προμηθευτές πρώτων υλών (δύο προμηθευτές PTA και ένα προμηθευτής MEG) συνεργάστηκαν στο πλαίσιο της έρευνας με την υποβολή των απαντήσεων στο ερωτηματολόγιο εντός της καθορισμένης προθεσμίας. Τα μέλη του προσωπικού που απασχολούνταν στις ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις τους και εργάστηκαν για την παραγωγή PTA / MEG ήταν περίπου 700.

    (124)

    Οι συνεργαζόμενοι παραγωγοί PTA αντιπροσωπεύουν περίπου το 50 % των αγορών PTA των ενωσιακών παραγωγών του δείγματος. Οι παραγωγοί PTA εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την κατάσταση των παραγωγών PET που αποτελούν τους κύριους πελάτες τους. Οι χαμηλές τιμές του PET συνεπάγονται χαμηλότερες τιμές PTA και χαμηλότερα περιθώρια για τους παραγωγούς PTA. Σημειώνεται ότι διενεργείται σε αυτό το στάδιο έρευνα κατά του ντάμπινγκ και των επιδοτήσεων όσον αφορά τις εισαγωγές PTA καταγωγής Ταϊλάνδης, που σημαίνει ότι οι ενωσιακοί παραγωγοί PTA ενδέχεται επίσης να αντιμετωπίσουν αθέμιτο ανταγωνισμό από τις ταϊλανδικές εισαγωγές. Συνεπώς, θεωρείται ότι η επιβολή των μέτρων στις εισαγωγές PET με πρακτική ντάμπινγκ θα ωφελούσε τους παραγωγούς PTA.

    (125)

    Όσον αφορά τον συνεργαζόμενο προμηθευτή MEG, το MEG αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 10 % του συνολικού κύκλου εργασιών του. Διαπιστώνεται ότι όσον αφορά το MEG, το PET δεν αποτελεί τη μοναδική ή έστω τη σημαντικότερη πιθανή εφαρμογή και οι παραγωγοί MEG εξαρτώνται λιγότερο από την κατάσταση του κλάδου παραγωγής PET. Ωστόσο, οι δυσκολίες του κλάδου παραγωγής PET ενδέχεται να ασκήσουν περιορισμένη επίδραση στους προμηθευτές MEG, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη βάση.

    (126)

    Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω στοιχεία, συνάγεται προσωρινά το συμπέρασμα ότι η επιβολή μέτρων στις εισαγωγές με πρακτική ντάμπινγκ από τα Η.Α.Ε. και το Ιράν θα ήταν προς το συμφέρον των προμηθευτών πρώτων υλών.

    6.4.   Συμφέρον των χρηστών

    (127)

    Το PET που υπόκειται στην εν λόγω διαδικασία (δηλ. με αριθμό ιξώδους 78 ml/g ή μεγαλύτερο, για φιάλες) χρησιμοποιείται κυρίως στην παραγωγή φιαλών για νερό και άλλα ποτά. Αναπτύσσεται η χρήση του για την παραγωγή άλλων συσκευασιών (στερεά τρόφιμα ή απορρυπαντικά) και φύλλων, αλλά παραμένει σχετικά περιορισμένη. Οι φιάλες PET παράγονται σε δύο στάδια: i) πρώτα δημιουργείται το προδιαμόρφωμα με έγχυση του ΡΕΤ σε μήτρα και ii) στη συνέχεια το προδιαμόρφωμα θερμαίνεται και υποβάλλεται σε φύσημα για να μετατραπεί σε φιάλη. Η παραγωγή μπορεί να αποτελεί ολοκληρωμένη διαδικασία (δηλ. η ίδια εταιρεία αγοράζει το PET, παράγει το προδιαμόρφωμα και το υποβάλλει σε φύσημα για να μετατραπεί σε φιάλη) ή να περιορίζεται στο δεύτερο στάδιο (φύσημα του προδιαμορφώματος για να μετατραπεί σε φιάλη). Τα προδιαμορφώματα μπορούν να μεταφέρονται σχετικά εύκολα διότι είναι μικρά και πυκνά, ενώ οι άδειες φιάλες είναι ασταθείς και λόγω του μεγέθους τους η μεταφορά τους είναι ιδιαίτερα δαπανηρή.

    (128)

    Οι φιάλες PET γεμίζονται με νερό και/ή άλλα ποτά από τις εταιρείες εμφιάλωσης («εμφιαλωτές»). Οι εταιρείες εμφιάλωσης δραστηριοποιούνται συχνά στον επιχειρηματικό κλάδο του PET είτε με ολοκληρωμένες διαδικασίες παραγωγής φιαλών είτε με συμφωνίες ανάθεσης της επεξεργασίας («tolling agreements») σε υπεργολάβους μετατροπείς και/ή παραγωγούς φιαλών για λογαριασμό των οποίων διαπραγματεύονται την τιμή PET με τον παραγωγό (soft tolling) ή ακόμα και αγοράζουν το PET για τις δικές τους φιάλες (hard tolling).

    (129)

    Συνεπώς, μπορούν να διακριθούν δύο ομάδες χρηστών:

    μετατροπείς και/ή παραγωγοί φιαλών — που αγοράζουν το PET άμεσα από τους παραγωγούς, το μετατρέπουν σε προδιαμορφώματα (ή φιάλες) και το μεταπωλούν για περαιτέρω επεξεργασία (ή πλήρωση), και

    εμφιαλωτές — που αγοράζουν το PET για τους υπεργολάβους παραγωγούς/μετατροπείς φιαλών (hard tolling) ή που διαπραγματεύονται την τιμή με την οποία ο υπεργολάβος μετατροπέας και/ή παραγωγός φιαλών θα προμηθευτεί το PET (soft tolling).

    α)   Μετατροπείς

    (130)

    Οι παραγωγοί προδιαμορφωμάτων είναι οι κύριοι χρήστες του PET για φιάλες. Τέσσερις μετατροπείς, οι οποίοι καλύπτουν το 16 % της κατανάλωσης στην Ένωση κατά την ΠΕ, συνεργάστηκαν πλήρως στο πλαίσιο της έρευνας (δηλ. υπέβαλαν πλήρεις απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο εντός της καθορισμένης προθεσμίας). Όπως προαναφέρθηκε, κατά τη συνέχεια της διαδικασίας αρκετοί μετατροπείς επίσης εξέφρασαν την αντίθεσή τους, αλλά δεν παρείχαν επαληθεύσιμα στοιχεία για την κατανάλωσή τους. Ο συνεργαζόμενος εισαγωγικός αντιπρόσωπος ισχυρίστηκε κατά τη διάρκεια ακρόασης ότι το 80 % των χρηστών της ΕΕ αντιτίθενται στα μέτρα. Οι εν λόγω πληροφορίες, ωστόσο, δεν τεκμηριώθηκαν αρκετά και δεν μπορούσαν να επαληθευθούν.

    (131)

    Μια ένωση εκπροσώπησης των ευρωπαίων μετατροπέων πλαστικών (EuPC) δήλωσε κατά τη διάρκεια ακρόασης ότι υιοθετεί ουδέτερη στάση στο πλαίσιο της εν λόγω διαδικασίας. Παρά το γεγονός ότι ορισμένα από τα μέλη της θα τασσόταν κατά οποιωνδήποτε μέτρων, το τρέχον επίπεδο τιμών PET στην ευρωπαϊκή αγορά δεν είναι βιώσιμο για τις επιχειρήσεις ανακύκλωσης PET. Οι επιχειρήσεις ανακύκλωσης PET (που επίσης εκπροσωπούνται από την EuPC) θα ήταν υπέρ των μέτρων. Ωστόσο, σε μεταγενέστερο στάδιο της έρευνας, η ένωση άλλαξε τη στάση της και εξέφρασε την αντίθεσή της στην επιβολή των μέτρων. Η ένωση ισχυρίστηκε ότι η επιβολή των μέτρων θα συνεπαγόταν υπερβολικό κόστος για τον ενωσιακό κλάδο μετατροπής πλαστικών, που αποτελείται κυρίως από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ). Η ένωση ισχυρίστηκε ότι οι εν λόγω ΜΜΕ δεν θα μπορούσαν να απορροφήσουν υψηλότερες τιμές PET, γεγονός το οποίο είτε θα τις εξανάγκαζε να σταματήσουν τις δραστηριότητές τους είτε θα τις ενθάρρυνε να μεταφέρουν τις εγκαταστάσεις τους εκτός της ΕΕ. Οι εν λόγω ισχυρισμοί δεν στηρίχθηκαν από βάσιμα στοιχεία σε αυτό το στάδιο.

    (132)

    Το προσωπικό που απασχόλησαν οι συνεργαζόμενοι μετατροπείς ανήλθε συνολικά σε 1 300 άτομα, ενώ το δηλωμένο προσωπικό που απασχολούν οι μετατροπείς που υπέβαλαν πληροφορίες αργότερα στο πλαίσιο της διαδικασίας ανέρχεται σε επιπλέον 6 000 άτομα. Κατά τη διάρκεια της ακρόασης, ο εισαγωγικός αντιπρόσωπος και οι πελάτες του επισήμαναν ότι οι μετατροπείς απασχολούν περίπου 20 000 άτομα. Οι εν λόγω πληροφορίες πρέπει να επαληθευτούν.

    (133)

    Βάσει των διαθέσιμων πληροφοριών, το PET που χρησιμοποιείται στην παραγωγή των προδιαμορφωμάτων κυμαίνεται μεταξύ 70 % και 80 % του συνολικού κόστους παραγωγής για τους μετατροπείς. Αποτελεί συνεπώς σημαντικό στοιχείο κόστους για τις εταιρείες αυτές. Η έρευνα μέχρι τώρα έδειξε ότι κατά μέσον όρο οι συνεργαζόμενοι μετατροπείς εμφανίζουν ήδη ορισμένη ζημία. Δεδομένου ότι η πλειονότητα των μετατροπέων αποτελείται από τοπικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ενδέχεται να διαθέτουν βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μόνον περιορισμένες δυνατότητες να μετακυλίσουν οποιαδήποτε αύξηση στις δαπάνες τους, ιδίως όταν ο πελάτης τους (εταιρείες εμφιάλωσης) είναι μάλλον σημαντικός παράγοντας με πολύ καλύτερη θέση διαπραγμάτευσης. Ωστόσο, οι συμβάσεις (που συνήθως αποτελούν αντικείμενο διαπραγματεύσεων κάθε έτος) για την πώληση προδιαμορφωμάτων και/ή φιαλών περιλαμβάνουν συχνά μηχανισμό που απεικονίζει τις διακυμάνσεις των τιμών PET.

    (134)

    Οι μετατροπείς και ο συνεργαζόμενος εισαγωγικός αντιπρόσωπος υποστήριξαν ότι τα μέτρα θα είχαν ως αποτέλεσμα να μετακινήσουν ορισμένοι μεγαλύτεροι κατασκευαστές προδιαμορφωμάτων τις γραμμές τυποποιημένης παραγωγής τους σε χώρες γειτονικές με την ΕΕ. Δεδομένου ότι το κόστος μεταφοράς των προδιαμορφωμάτων σε περιορισμένη απόσταση είναι σχετικά χαμηλό, η εν λόγω πρακτική διαπιστώνεται ήδη σε ορισμένο βαθμό. Ακόμα, προς το παρόν, στοιχεία όπως η εγγύτητα στον πελάτη ή η ευελιξία των παραδόσεων φαίνεται να αντισταθμίζουν τα πλεονεκτήματα που ενδέχεται να προσφέρουν οι γειτονικές χώρες. Δεδομένου ότι το προτεινόμενο επίπεδο μέτρων είναι μετριοπαθές, προσωρινά θεωρείται ότι τα πλεονεκτήματα της παραγωγής προδιαμορφωμάτων εκτός της ΕΕ δεν πρέπει να υπερκεράσουν τα τωρινά μειονεκτήματα. Επιπλέον, λαμβάνοντας υπόψη το κόστος μεταφοράς, η μετακίνηση αναμένεται να αποτελέσει εναλλακτική λύση μόνο για τις επιχειρήσεις των οποίων οι πελάτες βρίσκονται κοντά στα σύνορα της ΕΕ, αλλά όχι για τους μετατροπείς με πελάτες τους σε άλλα τμήματα της ΕΕ.

    (135)

    Οι μετατροπείς και ο συνεργαζόμενος εισαγωγικός αντιπρόσωπος επίσης υποστήριξαν ότι τα μέτρα θα μπορούσαν να ανακουφίσουν μόνο βραχυπρόθεσμα τους παραγωγούς PET. Ισχυρίστηκαν ότι σε μεσοπρόθεσμη έως μακροπρόθεσμη βάση, μόλις οι κατασκευαστές προδιαμορφωμάτων μετακινηθούν εκτός της ΕΕ, η ζήτηση στην αγορά της ΕΕ για παραγωγούς PET θα είναι ανεπαρκής και η μείωση των τιμών θα ανάγκαζε τελικά τους παραγωγούς PET να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους ή να τις μετακινήσουν εκτός της ΕΕ. Λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία της προηγούμενης αιτιολογικής σκέψης και δεδομένου ότι προσωρινά δεν θεωρείται ακόμα υποχρεωτική από οικονομική άποψη η μετακίνηση των κατασκευαστών προδιαμορφωμάτων εκτός της ΕΕ, το εν λόγω σενάριο δεν προβλέπεται να συμβεί.

    (136)

    Επομένως, δεν μπορεί προσωρινά να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ότι η επιβολή μέτρων θα ασκήσει σημαντική επίδραση στο κόστος παραγωγής των μετατροπέων. Εντούτοις, λαμβάνοντας υπόψη την αβεβαιότητα ως προς τις δυνατότητες των κατασκευαστών προδιαμορφωμάτων και/ή φιαλών να μετακυλήσουν τις αυξημένες δαπάνες στους πελάτες τους, ο αντίκτυπος στην κερδοφορία των μετατροπέων και η γενική τους απόδοση δεν μπορούν να προβλεφθούν σαφώς σε αυτό το προσωρινό στάδιο.

    β)   Εμφιαλωτές

    (137)

    Έξι εταιρείες εμφιάλωσης συμπεριλαμβανομένων των υποκαταστημάτων Coca-Cola Co., Nestle Waters, Danone και Orangina, συνεργάστηκαν στο πλαίσιο της έρευνας, δηλ. υπέβαλαν πλήρεις απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο εντός της καθορισμένης προθεσμίας. Καλύπτουν περίπου το 11 % της κατανάλωσης PET στην Ένωση κατά την ΠΕ. Οι πληροφορίες όπως παρασχέθηκαν δεν διευκολύνουν τον προσδιορισμό του αριθμού των εργαζομένων που απασχολούνται άμεσα στην παραγωγή PET. Ωστόσο, εκτιμάται προσωρινά ότι ανέρχονται σε 6 000 άτομα. Με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, υπολογίζεται ότι ολόκληρος ο κλάδος εμφιάλωσης στην Ένωση απασχολεί από 40 000 έως 60 000 εργαζομένους που απασχολούνται άμεσα στην παραγωγή με PET.

    (138)

    Με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, το κόστος του PET σε σχέση με το συνολικό κόστος των συνεργαζόμενων εμφιαλωτών κυμαίνεται μεταξύ 1 % και 14 %, ανάλογα με το κόστος των άλλων στοιχείων που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή των αντίστοιχων προϊόντων τους. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες το PET τείνει να αποτελεί προϊόν με μεγαλύτερο κόστος για τους παραγωγούς μεταλλικών νερών (ιδίως αυτών χωρίς εμπορικό σήμα), ενώ για ορισμένες εταιρείες εμφιάλωσης αναψυκτικών θα ήταν οριακό. Σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες, σε ορισμένες περιπτώσεις PET το κόστος μπορεί να καλύπτει μέχρι και το 20 % της τελικής τιμής του μεταλλικού νερού για τους πελάτες. Υπολογίζεται ότι κατά μέσον όρο το κόστος του PET μπορεί να καλύψει έως και το 10 % του συνολικού κόστους των εταιρειών εμφιάλωσης.

    (139)

    Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω στοιχεία, θεωρείται ότι οποιαδήποτε αύξηση των τιμών PET μετά την επιβολή των προτεινόμενων μέτρων θα έχει μόνο περιορισμένο αντίκτυπο (λιγότερο από 2% αύξηση κόστους) στη γενική κατάσταση των εταιρειών εμφιάλωσης, έστω κι αν -όπως υποστηρίζεται- θα συναντούσαν δυσκολίες να μετακυλίσουν το αυξημένο κόστος στους πελάτες τους, που σε κάθε περίπτωση δεν προβλέπεται, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα.

    6.5.   Ανεπάρκεια προσφοράς PET

    (140)

    Αρκετά ενδιαφερόμενα μέρη υποστήριξαν ότι η επιβολή των μέτρων θα οδηγούσε σε ανεπάρκεια PET στην αγορά της ΕΕ και ότι οι ενωσιακοί παραγωγοί δεν διαθέτουν επαρκή ικανότητα να καλύψουν την υφιστάμενη ζήτηση.

    (141)

    Σημειώνεται σχετικά ότι οι ενωσιακοί παραγωγοί λειτουργούσαν μόνο σε ποσοστό 69 % της ικανότητάς τους κατά την ΠΕ και διαθέτουν ικανοποιητική εφεδρική ικανότητα να αντικαταστήσουν τις εισαγωγές από τα ΗΑΕ και το Ιράν, εάν αυτό καταστεί απαραίτητο. Ωστόσο, σκοπός του δασμού δεν πρέπει να είναι να αποθαρρυνθούν τυχόν εισαγωγές, αλλά μόνο να αποκατασταθεί ο θεμιτός ανταγωνισμός στην αγορά. Επιπλέον, διατίθενται επίσης άλλες πηγές ανεφοδιασμού.

    (142)

    Επιπλέον, αναμένεται ότι ο κλάδος ανακύκλωσης PET θα αύξανε την παραγωγή εάν η τιμή παρθένου PET στην ΕΕ διατηρηθεί σε λογικά επίπεδα και δεν μειωθεί λόγω του αθέμιτου ανταγωνισμού.

    6.6.   Άλλα επιχειρήματα

    (143)

    Ο ιρανός εξαγωγεας ισχυρίστηκε ότι η επιβολή των μέτρων κατά του PET από το Ιράν θα έιχε δυσανάλογο αρνητικό αντίκτυπο δεδομένου του καθεστώτος του Ιράν ως αναπτυσσόμενης χώρας και του γεγονότος ότι οι ιρανοί εξαγωγείς αντιμετωπίζουν ήδη σοβαρά μειονεκτήματα λόγω των διεθνών κυρώσεων. Πάγια πρακτική της Επιτροπής είναι η λήψη μέτρων αντιντάμπινγκ κατά αμφότερων των αναπτυσσόμενων και των ανεπτυγμένων χωρών εφόσον επιβάλλονται από τις νομικές απαιτήσεις. Επιπλέον, το γεγονός ότι εφαρμόζονται κυρώσεις κατά του Ιράν δεν έχει σχέση με τους ισχύοντες κανόνες αντιντάμπινγκ.

    6.7.   Συμπέρασμα σχετικά με το ενωσιακό συμφέρον

    (144)

    Συμπερασματικά, αναμένεται ότι η επιβολή των μέτρων στις εισαγωγές από τα ΗΑΕ και το Ιράν θα παρείχε ευκαιρία στον ενωσιακό κλάδο παραγωγής καθώς και στους άλλους ενωσιακούς παραγωγούς, να βελτιώσουν την κατάστασή τους μέσω του αυξημένου όγκου πωλήσεων, των τιμών πώλησης και του μεριδίου αγοράς. Ενώ ενδέχεται να προκύψουν ορισμένες αρνητικές επιδράσεις με τη μορφή αυξήσεων κόστους για τους χρήστες (κυρίως τους μετατροπείς), πιθανολογείται ότι θα αντισταθμιστούν από τα αναμενόμενα οφέλη για τους παραγωγούς και τους προμηθευτές τους.

    (145)

    Η αποκατάσταση του θεμιτού ανταγωνισμού και η διατήρηση ενός λογικού επιπέδου τιμών στην ΕΕ θα ενθαρρύνει την ανακύκλωση του PET, με αποτέλεσμα τη συμβολή στην προστασία του περιβάλλοντος. Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, συμπεραίνεται προσωρινά ότι, γενικά, δεν συντρέχουν πειστικοί λόγοι για τη μη επιβολή μέτρων στην παρούσα περίπτωση. Η παρούσα προκαταρκτική αξιολόγηση ενδέχεται να απαιτήσει αναθεώρηση στο τελικό στάδιο, μετά την επαλήθευση των απαντήσεων των χρηστών στο ερωτηματολόγιο και τη συμπληρωματική έρευνα.

    7.   ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΜΕΤΡΑ ΑΝΤΙΝΤΑΜΠΙΝΓΚ

    (146)

    Βάσει των συμπερασμάτων σχετικά με την πρακτική ντάμπινγκ, τη ζημία, την αιτιώδη συνάφεια και το συμφέρον της Ένωσης, πρέπει να επιβληθούν προσωρινά μέτρα στις εισαγωγές του υπό εξέταση προϊόντος καταγωγής Ιράν και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, για να μη ζημιωθεί περαιτέρω ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής λόγω εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ.

    (147)

    Όσον αφορά τις εισαγωγές του υπό εξέταση προϊόντος καταγωγής Πακιστάν, δεν διαπιστώθηκε προσωρινά καμία πρακτική ντάμπινγκ, όπως αναφέρεται παραπάνω. Συνεπώς, δεν πρέπει να επιβληθεί κανένα προσωρινό μέτρο.

    7.1.   Επίπεδο εξάλειψης της ζημίας

    (148)

    Τα προσωρινά μέτρα στις εισαγωγές καταγωγής ΗΑΕ και Ιράν πρέπει να επιβληθούν σε επίπεδο επαρκές για την εξάλειψη των επιζήμιων συνεπειών που προκλήθηκαν στον ενωσιακό κλάδο παραγωγής από τις εισαγωγές που αποτέλεσαν αντικείμενο ντάμπινγκ, χωρίς υπέρβαση του διαπιστωθέντος περιθωρίου ντάμπινγκ. Κατά τον υπολογισμό του ύψους του δασμού που είναι αναγκαίος για την άρση των συνεπειών των επιζήμιων πρακτικών ντάμπινγκ, ελήφθη υπόψη το γεγονός ότι τα μέτρα πρέπει να επιτρέπουν στον ενωσιακό κλάδο παραγωγής να καλύψει τα έξοδά του και να επιτύχει τα συνολικά κέρδη προ φόρων που θα μπορούσε εύλογα να επιτύχει υπό κανονικές συνθήκες ανταγωνισμού, δηλαδή χωρίς τις εισαγωγές που αποτέλεσαν αντικείμενο ντάμπινγκ.

    (149)

    Η Ένωση έθεσε στόχο για το κέρδος σε ποσοστό 7,5 %, όπως και στο πλαίσιο της διαδικασίας κατά της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Ωστόσο, κατά την εξεταζόμενη περίοδο ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής δεν επέτυχε ποτέ τέτοιο κέρδος (στην πράξη, δεν υπήρξε ποτέ κερδοφόρος) και γενικά υποστήριξε ότι συνήθως λειτουργεί με μάλλον χαμηλά περιθώρια. Το υψηλότερο κέρδος που πραγματοποίησαν δύο εταιρείες του δείγματος κατά το ένα έτος της εξεταζόμενης περιόδου ανήλθε σε 3 %. Σε αυτές τις περιστάσεις, το 5 % θεωρήθηκε προσωρινά ως ο καταλληλότερος στόχος για το κέρδος.

    (150)

    Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, υπολογίστηκε μία μη ζημιογόνος τιμή του ομοειδούς προϊόντος για τον ενωσιακό κλάδο παραγωγής του ομοειδούς προϊόντος. Η μη ζημιογόνος τιμή καθορίστηκε με την αφαίρεση του πραγματικού περιθωρίου κέρδους από την τιμή εκ του εργοστασίου και με την πρόσθεση του προαναφερθέντος στοχευμένου περιθωρίου κέρδους στην υπολογισμένη, κατ' αυτόν τον τρόπο, τιμή νεκρού σημείου.

    (151)

    Δεδομένου ότι κατά την ΠΕ οι τιμές των πρώτων υλών και, κατά συνέπεια, οι τιμές PET στην αγορά της Ένωσης σημείωσαν σημαντικές διακυμάνσεις, κρίθηκε σκόπιμος ο υπολογισμός του επιπέδου εξάλειψης της ζημίας βάσει στοιχείων τριμήνου.

    Χώρα

    Επίπεδο εξάλειψης της ζημίας

    Ιράν

    17,0 %

    Πακιστάν

    15,2 %

    ΗΑΕ

    18,5 %

    7.2.   Προσωρινά μέτρα

    (152)

    Υπό το πρίσμα των προαναφερομένων και σύμφωνα με το άρθρο 7 παράγραφος 2 του βασικού κανονισμού, εκτιμάται ότι πρέπει να επιβληθεί προσωρινός δασμός αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές του υπό εξέταση προϊόντος καταγωγής Ιράν και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ο οποίος θα αντιστοιχεί στο κατώτατο περιθώριο ντάμπινγκ και ζημίας που προέκυψε, σύμφωνα με τον κανόνα του ήσσονος δασμού.

    (153)

    Με βάση τα παραπάνω στοιχεία και σύμφωνα με το άρθρο 7 παράγραφος 2 του βασικού κανονισμού, εκτιμάται ότι ο προτεινόμενος συντελεστής δασμού για το υπό εξέταση προϊόν καταγωγής Ιράν πρέπει να βασιστεί σε επίπεδο εξάλειψης της ζημίας ύψους 17 %. Επιπλέον, ο προτεινόμενος συντελεστής δασμού για το υπό εξέταση προϊόν καταγωγής Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων πρέπει να βασίζεται σε πρακτική ντάμπινγκ 6,6 %. Δεν πρέπει να επιβληθούν προσωρινά μέτρα στις εισαγωγές του υπό εξέταση προϊόντος καταγωγής Πακιστάν.

    (154)

    Σημειώνεται ότι πραγματοποιήθηκε έρευνα κατά του ντάμπινγκ παράλληλα με την έρευνα κατά των επιδοτήσεων όσον αφορά τις εισαγωγές PET για το Ιράν, το Πακιστάν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Επειδή, σύμφωνα με το άρθρο 14 παράγραφος 1 του βασικού κανονισμού, κανένα προϊόν δεν πρέπει να υπόκειται ταυτόχρονα σε δασμούς αντιντάμπινγκ και αντισταθμιστικούς δασμούς για να αντιμετωπιστεί η ίδια και η αυτή κατάσταση που προκύπτει από το ντάμπινγκ ή τις εξαγωγικές επιδοτήσεις, θεωρείται αναγκαίο να καθοριστεί αν, και μέχρι ποίου βαθμού, τα ποσά των επιδοτήσεων και τα περιθώρια του ντάμπινγκ απορρέουν από την ίδια κατάσταση.

    (155)

    Σε ό,τι αφορά τα προγράμματα επιδότησης που αποτέλεσαν εξαγωγικές επιδοτήσεις κατά την έννοια του άρθρου 4 παράγραφος 4 στοιχείο α ) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 597/2009 του Συμβουλίου, της 11ης Ιουνίου 2009, για την άμυνα κατά των εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο επιδοτήσεων εκ μέρους χωρών μη μελών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (3), τα προσωρινά περιθώρια ντάμπινγκ που καθορίστηκαν για τον παραγωγό-εξαγωγέα στο Ιράν οφείλονται εν μέρει στην ύπαρξη των αντισταθμισμένων εξαγωγικών επιδοτήσεων. Ωστόσο, δεδομένου ότι το ίδιο επίπεδο εξάλειψης της ζημίας ισχύει για αμφότερες τις έρευνες κατά του ντάμπινγκ και κατά των επιδοτήσεων, δεν προτείνεται κατά του Ιράν κανένας προσωρινός δασμός αντιντάμπινγκ.

    (156)

    Όπως προαναφέρθηκε στην αιτιολογική σκέψη (15), το κόστος και οι τιμές του PET χαρακτηρίζονται από σημαντικές διακυμάνσεις σε σχετικά σύντομες χρονικές περιόδους. Κρίθηκε επομένως σκόπιμο να επιβληθούν δασμοί υπό μορφή ειδικού ποσού ανά τόνο. Το ποσό αυτό προκύπτει από την εφαρμογή του δασμού αντιντάμπινγκ στις τιμές εξαγωγής CIF που χρησιμοποιήθηκαν για τον υπολογισμό του περιθωρίου ντάμπινγκ.

    (157)

    Με βάση τα παραπάνω στοιχεία και λαμβάνοντας υπόψη τα πορίσματα που περιλαμβάνονται στον κανονισμό για την επιβολή προσωρινού αντισταθμιστικού δασμού (Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 473/2010 της Επιτροπής) (4), οι προτεινόμενοι δασμοί αντιντάμπινγκ, εκφρασμένοι σε τιμή CIF στα σύνορα της Κοινότητας, πριν από την καταβολή του δασμού, έχουν προσωρινά ως εξής:

    Χώρα

    Συνολικό περιθώριο επιδότησης

    Επιδότηση εξαγωγής

    Περιθώριο ντάμπινγκ

    Περιθώριο ζημίας (σε βάση τριμήνου)

    Προσωρινός αντισταθμιστικός δασμός

    Προσωρινός δασμός αντιντάμπινγκ

     

     

     

     

     

    %

    Ποσό

    (ευρώ/ τόνοι)

    %

    Ποσό

    (ευρώ/ τόνοι)

    Ιράν

    53 %

    2 %

    28,6 %

    17,0 %

    17,0 %

    142,97

    0 %

    0

    ΗΑΕ

    5,1 %

    0 %

    6,6 %

    18,5 %

    5,1 %

    42,34

    6,6 %

    54,80

    7.3.   Τελική διάταξη

    (158)

    Προς το συμφέρον της χρηστής διαχείρισης, πρέπει να οριστεί περίοδος εντός της οποίας τα ενδιαφερόμενα μέρη, τα οποία έχουν αναγγελθεί εντός της προθεσμίας που τάσσεται στην ανακοίνωση για την έναρξη διαδικασίας, δύνανται να γνωστοποιήσουν γραπτώς τις απόψεις τους και να ζητήσουν ακρόαση. Επιπλέον, πρέπει να αναφερθεί ότι τα πορίσματα όσον αφορά την επιβολή δασμών για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού είναι προσωρινά και, ενδεχομένως, πρέπει να επανεξεταστούν για την επιβολή τυχόν οριστικών μέτρων,

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

    Άρθρο 1

    1.   Επιβάλλεται προσωρινός δασμός αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές τερεφθαλικού πολυαιθυλενίου με αριθμό ιξώδους 78 ml/g ή μεγαλύτερο, σύμφωνα με το πρότυπο ISO 1628-5, υπαγόμενου προς το παρόν στον κωδικό ΣΟ 3907 60 20, καταγωγής Ιράν και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

    2.   Ο προσωρινός δασμός αντιντάμπινγκ που εφαρμόζεται στην καθαρή τιμή «ελεύθερο στα σύνορα της Ένωσης», πριν από τον δασμό, των προϊόντων που περιγράφονται στην παράγραφο 1, έχει ως εξής:

    Χώρα

    Δασμός αντιντάμπινγκ (ευρώ/τόνο)

    Ιράν: όλες οι εταιρείες

    0

    Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: όλες οι εταιρείες

    54,80

    3.   Σε περίπτωση ζημίας των εμπορευμάτων πριν από τη θέση τους σε ελεύθερη κυκλοφορία, όταν η καταβλητέα όντως ή καταβληθείσα τιμή υπολογίζεται κατ' αναλογία για τον προσδιορισμό της δασμολογητέας αξίας σύμφωνα με το άρθρο 145 του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2454/93 της Επιτροπής, της 2ας Ιουλίου 1993, για τον καθορισμό ορισμένων διατάξεων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2913/92 του Συμβουλίου για τη θέσπιση του κοινοτικού τελωνειακού κώδικα (5), το ποσό του δασμού αντιντάμπινγκ, υπολογιζόμενο με βάση τα ανωτέρω ποσά, μειώνεται κατά ποσοστό αντίστοιχο με την όντως καταβληθείσα ή καταβλητέα τιμή.

    4.   Η θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία στην Ένωση του προϊόντος που αναφέρεται στην παράγραφο 1 εξαρτάται από την παροχή εγγύησης, ίσης με το ποσό που αντιστοιχεί στον προσωρινό δασμό.

    5.   Εάν δεν υπάρχει διαφορετική διάταξη, εφαρμόζονται οι ισχύουσες διατάξεις για τους τελωνειακούς δασμούς.

    Άρθρο 2

    Με την επιφύλαξη του άρθρου 20 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1225/2009, τα ενδιαφερόμενα μέρη δύνανται να ζητήσουν την κοινοποίηση των ουσιωδών πραγματικών περιστατικών και των εκτιμήσεων, βάσει των οποίων θεσπίστηκε ο παρών κανονισμός, να γνωστοποιήσουν γραπτώς τις απόψεις τους και να ζητήσουν ακρόαση από την Επιτροπή εντός ενός μηνός από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού.

    Δυνάμει του άρθρου 21 παράγραφος 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1225/2009, τα ενδιαφερόμενα μέρη μπορούν να υποβάλουν παρατηρήσεις σχετικά με την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού εντός ενός μηνός από την ημερομηνία ενάρξεως ισχύος του.

    Άρθρο 3

    Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την επομένη ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Το άρθρο 1 του παρόντος κανονισμού εφαρμόζεται για περίοδο έξι μηνών.

    Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

    Βρυξέλλες, 31 Μαρτίου 2010.

    Για την Επιτροπή

    Ο Πρόεδρος

    José Manuel BARROSO


    (1)  ΕΕ L 343 της 22.12.2009, σ. 51.

    (2)  ΕΕ C 208 της 3.9.2009, σ. 12.

    (3)  ΕΕ L 188 της 18.7.2009, σ. 93.

    (4)  Βλ. σελίδα 25 της παρούσας Επίσημης Εφημερίδας.

    (5)  ΕΕ L 253 της 11.10.1993, σ. 1.


    Top