EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32009R1151

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1151/2009 της Επιτροπής, της 27ης Νοεμβρίου 2009 , για την επιβολή ειδικών όρων όσον αφορά την εισαγωγή ηλιελαίου καταγωγής ή προέλευσης Ουκρανίας λόγω του κινδύνου επιμόλυνσης με ορυκτέλαιο και την κατάργηση της απόφασης 2008/433/ΕΚ (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

ΕΕ L 313 της 28.11.2009, p. 36–39 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Το έγγραφο αυτό έχει δημοσιευτεί σε ειδική έκδοση (HR)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 25/08/2014; καταργήθηκε από 32014R0853

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2009/1151/oj

28.11.2009   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 313/36


ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΚ) αριθ. 1151/2009 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

της 27ης Νοεμβρίου 2009

για την επιβολή ειδικών όρων όσον αφορά την εισαγωγή ηλιελαίου καταγωγής ή προέλευσης Ουκρανίας λόγω του κινδύνου επιμόλυνσης με ορυκτέλαιο και την κατάργηση της απόφασης 2008/433/ΕΚ

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας,

τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 178/2002 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 28ης Ιανουαρίου 2002, για τον καθορισμό των γενικών αρχών και απαιτήσεων της νομοθεσίας για τα τρόφιμα, για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων και τον καθορισμό διαδικασιών σε θέματα ασφαλείας των τροφίμων (1), και ιδίως το άρθρο 53 παράγραφος 1 στοιχείο β) σημείο ii),

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Η απόφαση 2008/433/ΕΚ της Επιτροπής, της 10ης Ιουνίου 2008, για την επιβολή ειδικών όρων όσον αφορά την εισαγωγή ηλιελαίου καταγωγής ή προέλευσης Ουκρανίας λόγω του κινδύνου επιμόλυνσης με ορυκτέλαιο (2) εκδόθηκε με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας ύστερα από τον εντοπισμό, τον Απρίλιο του 2008, μεγάλων ποσοτήτων ορυκτής παραφίνης σε ηλιέλαιο από την Ουκρανία.

(2)

Οι ουκρανικές αρχές ενημέρωσαν τις υπηρεσίες της Επιτροπής για τη θέσπιση κατάλληλου συστήματος ελέγχου το οποίο θα εξασφαλίζει την πιστοποίηση ότι κανένα από τα φορτία ηλιελαίου που πρόκειται να εξαχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν περιέχει ποσότητες ορυκτελαίου που το καθιστούν ακατάλληλο για κατανάλωση από τον άνθρωπο.

(3)

Οι υπηρεσίες της Επιτροπής και τα κράτη μέλη αξιολόγησαν τις λεπτομέρειες αυτού του συστήματος ελέγχου και πιστοποίησης, το οποίο αποτέλεσε αντικείμενο συζητήσεων κατά τη συνεδρίαση της μόνιμης επιτροπής για την τροφική αλυσίδα και την υγεία των ζώων που πραγματοποιήθηκε στις 20 Ιουνίου 2008. Το συμπέρασμα της συζήτησης ήταν ότι το σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης μπορεί να εγκριθεί.

(4)

Το Γραφείο Τροφίμων και Κτηνιατρικών Θεμάτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πραγματοποίησε αποστολή επιθεώρησης στην Ουκρανία από τις 16 έως τις 24 Σεπτεμβρίου 2008 προκειμένου να αξιολογήσει τα συστήματα ελέγχου που χρησιμοποιούνται για την πρόληψη επιμόλυνσης με ορυκτέλαιο ηλιελαίου που προορίζονται για εξαγωγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση (3). Η ομάδα της επιθεώρησης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ουκρανικές αρχές εφάρμοσαν το νέο επίσημο σύστημα ελέγχου για την πρόληψη της παρουσίας ορυκτελαίου σε ηλιέλαιο που προορίζεται για την Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι το σύστημα ελέγχου προέβλεπε επαρκείς εγγυήσεις για το σκοπό αυτό. Ωστόσο, τα ευρήματα αυτά έδειξαν ότι η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τις ουκρανικές αρχές δεν επέτρεψε να εντοπιστεί η πηγή της επιμόλυνσης λόγω έλλειψης επαρκούς επίσημης δειγματοληψίας και επακόλουθης παρακολούθησης.

(5)

Λαμβάνοντας υπόψη το επίπεδο του κινδύνου και σύμφωνα με το άρθρο 1 παράγραφος 4 της απόφασης 2008/433/ΕΚ, τα κράτη μέλη έλεγξαν όλα τα φορτία ηλιελαίου καταγωγής Ουκρανίας προκειμένου να διαπιστώσουν εάν περιέχουν ποσότητα ορυκτελαίου που δεν είναι αποδεκτή και εάν είναι ακριβείς οι πληροφορίες που δηλώνονται στο απαιτούμενο πιστοποιητικό. Τα αποτελέσματα αυτών των ελέγχων αποδεικνύουν την ακρίβεια και την αξιοπιστία του συστήματος ελέγχου και πιστοποίησης που δημιούργησαν οι ουκρανικές αρχές. Όλα τα αναλυτικά αποτελέσματα επιβεβαίωσαν την ορθότητα των ποσοτήτων ορυκτελαίου που δηλώνονται στο πιστοποιητικό.

(6)

Είναι σκόπιμο να προβλεφθεί ότι η δειγματοληψία φορτίων ηλιελαίου για την παρουσία ορυκτελαίου πρέπει να πραγματοποιείται σύμφωνα με τις διατάξεις σχετικά με τη δειγματοληψία του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 333/2007 της Επιτροπής, της 28ης Μαρτίου 2007, για τον καθορισμό μεθόδων δειγματοληψίας και ανάλυσης για τον επίσημο έλεγχο των επιπέδων μολύβδου, καδμίου, υδραργύρου, ανόργανου κασσιτέρου, 3-μονοχλωροπροπανοδιόλης και βενζο[a]πυρενίου στα τρόφιμα (4) και το διεθνές πρότυπο ISO 5555:2003 για τη δειγματοληψία στα ζωικά και φυτικά λίπη και έλαια.

(7)

Επομένως, είναι σκόπιμο να επανεξεταστούν τα ισχύοντα μέτρα. Επειδή οι τροποποιήσεις είναι ουσιώδεις, οι διατάξεις έχουν άμεση εφαρμογή και είναι δεσμευτικές ως προς όλα τα μέρη τους, η απόφαση 2008/433/ΕΚ πρέπει να αντικατασταθεί από τον παρόντα κανονισμό, ο οποίος μπορεί να επανεξεταστεί σε μεταγενέστερο στάδιο με βάση τα αποτελέσματα των ελέγχων που πραγματοποιούν τα κράτη μέλη.

(8)

Τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι σύμφωνα με τη γνώμη της μόνιμης επιτροπής για την τροφική αλυσίδα και την υγεία των ζώων,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Πεδίο εφαρμογής

Ο παρών κανονισμός εφαρμόζεται σε ακατέργαστο και εξευγενισμένο ηλιέλαιο, που υπάγεται στον κωδικό ΣΟ 1512 11 91 ή κωδικό Taric 1512199010 (εφεξής «ηλιέλαιο»), καταγωγής ή προέλευσης Ουκρανίας.

Άρθρο 2

Ορισμοί

Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, ως «ορυκτή παραφίνη» νοούνται οι κορεσμένοι υδρογονάνθρακες με αριθμό ατόμων άνθρακα μεταξύ C10 και C56 από εξωτερικές πηγές με εξαίρεση τα αλκάνια C27, C29 και C31 τα οποία θεωρούνται ενδογενούς προέλευσης όσον αφορά το ηλιέλαιο.

Άρθρο 3

Πιστοποίηση και προηγούμενη κοινοποίηση

1.   Το ηλιέλαιο που εισάγεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν περιέχει ορυκτή παραφίνη άνω των 50 mg/kg.

2.   Κάθε φορτίο ηλιελαίου που παρουσιάζεται για εισαγωγή συνοδεύεται από πιστοποιητικό, όπως προβλέπεται στο παράρτημα, που πιστοποιεί ότι το προϊόν δεν περιέχει ορυκτή παραφίνη άνω των 50 mg/kg, καθώς και από αναλυτική έκθεση η οποία εκδίδεται από διαπιστευμένο εργαστήριο σύμφωνα με το πρότυπο EN ISO/IEC 17025 για την ανάλυση ορυκτελαίων στο ηλιέλαιο· αναφέρονται επίσης τα αποτελέσματα της δειγματοληψίας και της ανάλυσης για την παρουσία ορυκτελαίου, η αβεβαιότητα της μέτρησης του αποτελέσματος της ανάλυσης καθώς και το όριο ανίχνευσης (LOD) και το όριο του ποσοτικού προσδιορισμού (LOQ) της αναλυτικής μεθόδου.

3.   Το πιστοποιητικό συνοδευόμενο από την αναλυτική έκθεση υπογράφεται από εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας της Ουκρανίας.

4.   Κάθε φορτίο ηλιελαίου ταυτοποιείται μέσω κωδικού ο οποίος αναγράφεται στο υγειονομικό πιστοποιητικό, στην αναλυτική έκθεση που περιέχει τα αποτελέσματα της δειγματοληψίας και της ανάλυσης και στα εμπορικά έγγραφα που συνοδεύουν το φορτίο.

5.   Η ανάλυση που αναφέρεται στην παράγραφο 2 πρέπει να πραγματοποιείται σε δείγμα το οποίο λαμβάνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 333/2007 και το διεθνές πρότυπο ISO 5555:2003.

6.   Οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων ζωοτροφών και τροφίμων ή οι εκπρόσωποί τους κοινοποιούν εκ των προτέρων την αναμενόμενη ημερομηνία και ώρα της πραγματικής άφιξης του φορτίου στο πρώτο σημείο εισόδου, τουλάχιστον μία εργάσιμη ημέρα πριν από την πραγματική άφιξη του φορτίου.

Άρθρο 4

Επίσημος έλεγχος

1.   Οι αρμόδιες αρχές των κρατών μελών ελέγχουν εάν κάθε φορτίο ηλιελαίου που παρουσιάζεται για εισαγωγή συνοδεύεται από το πιστοποιητικό και την αναλυτική έκθεση που αναφέρονται στο άρθρο 3 παράγραφος 2.

Τα κράτη μέλη πραγματοποιούν δειγματοληψία και ανάλυση για την παρουσία ορυκτής παραφίνης σε ορισμένα από τα φορτία που παρουσιάζονται για εισαγωγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα οποία επιλέγονται τυχαία, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι τα φορτία δεν περιέχουν ορυκτή παραφίνη άνω των 50 mg/kg.

Τα κράτη μέλη ενημερώνουν την Επιτροπή, μέσω του συστήματος ταχείας προειδοποίησης για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές, σχετικά με κάθε φορτίο που διαπιστώνεται ότι περιέχει ορυκτή παραφίνη σε ποσότητα μεγαλύτερη από 50 mg/kg, λαμβανομένης υπόψη της αβεβαιότητας της μέτρησης.

2.   Όλοι οι επίσημοι έλεγχοι πριν από την έγκριση για τη θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία στην Ευρωπαϊκή Ένωση πραγματοποιούνται εντός 15 εργάσιμων ημερών από τη στιγμή που το φορτίο διατίθεται για εισαγωγή και είναι πραγματικά διαθέσιμο για δειγματοληψία.

Άρθρο 5

Κατάτμηση φορτίου

Τα φορτία δεν κατατέμνεται σε παρτίδες έως την ολοκλήρωση των επίσημων ελέγχων από την αρμόδια αρχή σύμφωνα με το άρθρο 4.

Σε περίπτωση μεταγενέστερης κατάτμησης του φορτίου σε παρτίδες, κάθε παρτίδα συνοδεύεται, έως ότου τεθεί σε ελεύθερη κυκλοφορία, από αντίγραφο των επίσημων εγγράφων που προβλέπονται στο άρθρο 3 παράγραφος 2, το οποίο επικυρώνεται από την αρμόδια αρχή του κράτους μέλους στην επικράτεια του οποίου πραγματοποιήθηκε ο χωρισμός.

Άρθρο 6

Μέτρα σε περίπτωση μη συμμόρφωσης

Τα μέτρα για τη μη συμμόρφωση φορτίων ηλιελαίου λαμβάνονται σύμφωνα με το άρθρο 19 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 882/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 29ης Απριλίου 2004, για τη διενέργεια επισήμων ελέγχων της συμμόρφωσης προς τη νομοθεσία περί ζωοτροφών και τροφίμων και προς τους κανόνες για την υγεία και την καλή διαβίωση των ζώων (5).

Άρθρο 7

Δαπάνες

Όλες οι δαπάνες που προκύπτουν από τους επίσημους ελέγχους, συμπεριλαμβανομένης της δειγματοληψίας, της ανάλυσης, της αποθήκευσης και κάθε μέτρου που λαμβάνεται λόγω μη συμμόρφωσης, βαρύνουν τον υπεύθυνο της επιχείρησης ζωοτροφών και τροφίμων.

Άρθρο 8

Κατάργηση

Η απόφαση 2008/433/ΕΚ καταργείται.

Οι παραπομπές στην καταργηθείσα απόφαση θεωρείται ότι αποτελούν παραπομπές στον παρόντα κανονισμό.

Άρθρο 9

Μεταβατικά μέτρα

Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 3 παράγραφος 2, τα κράτη μέλη επιτρέπουν τις εισαγωγές φορτίων ηλιελαίου καταγωγής ή προέλευσης Ουκρανίας, τα οποία εξήλθαν από την Ουκρανία πριν από την 1η Ιανουαρίου 2010, και συνοδεύονται από το πιστοποιητικό που προβλέπεται στο άρθρο 1 της απόφασης 2008/433/ΕΚ.

Άρθρο 10

Έναρξη ισχύος

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2010.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 27 Νοεμβρίου 2009.

Για την Επιτροπή

Ανδρούλλα ΒΑΣΙΛΕΊΟΥ

Μέλος της Επιτροπής


(1)  ΕΕ L 31 της 1.2.2002, σ. 1.

(2)  ΕΕ L 151 της 11.6.2008, σ. 55.

(3)  http://ec.europa.eu/food/fvo/rep_details_en.cfm?rep_id=2080

(4)  ΕΕ L 88 της 29.3.2007, σ. 29.

(5)  ΕΕ L 165 της 30.4.2004, σ. 1.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Image


Top