EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32007D0098

2007/98/ΕΚ: Απόφαση της Επιτροπής, της 14ης Φεβρουαρίου 2007 , σχετικά με την εναρμονισμένη χρήση ραδιοφάσματος στη ζώνη συχνοτήτων των 2 GHz για την υλοποίηση συστημάτων που παρέχουν κινητές δορυφορικές υπηρεσίες [κοινοποιηθείσα υπό τον αριθμό Ε(2007) 409] (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ )

ΕΕ L 43 της 15.2.2007, p. 32–34 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)
ΕΕ L 219M της 24.8.2007, p. 216–218 (MT)

Το έγγραφο αυτό έχει δημοσιευτεί σε ειδική έκδοση (HR)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2007/98(1)/oj

15.2.2007   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 43/32


ΑΠΌΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

της 14ης Φεβρουαρίου 2007

σχετικά με την εναρμονισμένη χρήση ραδιοφάσματος στη ζώνη συχνοτήτων των 2 GHz για την υλοποίηση συστημάτων που παρέχουν κινητές δορυφορικές υπηρεσίες

[κοινοποιηθείσα υπό τον αριθμό Ε(2007) 409]

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

(2007/98/ΕΚ)

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας,

την απόφαση αριθ. 676/2002/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 7ης Μαρτίου 2002, σχετικά με ένα κανονιστικό πλαίσιο για την πολιτική του ραδιοφάσματος στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα (απόφαση ραδιοφάσματος) (1), και ιδίως το άρθρο 4 παράγραφος 3,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Η αποτελεσματική και συνεκτική χρήση του ραδιοφάσματος έχει ουσιαστική σημασία για την ανάπτυξη υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών και μπορεί να βοηθήσει την Ευρωπαϊκή Κοινότητα για την τόνωση της ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης· η πρόσβαση στο ραδιοφάσμα πρέπει να διευκολύνεται ώστε να βελτιώνεται η απόδοση, να προάγεται η καινοτομία καθώς και να παρέχονται μεγαλύτερος βαθμός ευελιξίας στους χρήστες και ευρύτερες δυνατότητες επιλογής στους καταναλωτές, λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψη στόχους γενικού συμφέροντος (2).

(2)

Η Επιτροπή προωθεί νέα και καινοτόμα συστήματα επικοινωνιών που χρησιμοποιούν κάθε είδος τεχνολογικής πλατφόρμας και που είναι σε θέση να παρέχουν υπηρεσίες στα κράτη μέλη, σε περιφερειακό ή σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

(3)

Στο πλαίσιο αυτό, συστήματα ικανά να παρέχουν δορυφορικές υπηρεσίες κινητών επικοινωνιών (mobile satellite services — MSS) θεωρούνται ως καινοτόμος εναλλακτική πλατφόρμα ικανή να παρέχει διάφορους τύπους πανευρωπαϊκών υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών και ευρυεκπομπής/πολυεκπομπής ανεξαρτήτως της θέσης εγκατάστασης των τελικών χρηστών, όπως η υψίρρυθμη διαδικτυακή/ενδοδικτυακή πρόσβαση, τα πολυμέσα κινητών επικοινωνιών και η προστασία των πολιτών, και η αρωγή σε περιπτώσεις καταστροφής. Οι υπηρεσίες αυτές θα μπορούσαν να βελτιώσουν την κάλυψη στις αγροτικές περιοχές της Κοινότητας, γεφυρώνοντας έτσι το ψηφιακό χάσμα από γεωγραφικής απόψεως. Η εισαγωγή νέων συστημάτων που παρέχουν MSS θα μπορούσε να συμβάλει στην ανάπτυξη της εσωτερικής αγοράς και στην αύξηση του ανταγωνισμού μέσω της διεύρυνσης της προσφοράς και της διαθεσιμότητας πανευρωπαϊκών υπηρεσιών και διατερματικής συνδετικότητας, καθώς και με την ενθάρρυνση αποτελεσματικών επενδύσεων.

(4)

Συστήματα που είναι σε θέση να παρέχουν MSS θα πρέπει να περιλαμβάνουν τουλάχιστον έναν ή περισσότερους διαστημικούς σταθμούς ενώ μπορούν να περιλαμβάνουν συμπληρωματικά σκέλη εδάφους (complementary ground components — CGC), δηλαδή σταθμούς εδάφους σε σταθερές θέσεις εγκατάστασης, για βελτίωση της διαθεσιμότητας της δορυφορικής υπηρεσίας κινητών επικοινωνιών σε περιοχές όπου οι επικοινωνίες με έναν ή περισσότερους διαστημικούς σταθμούς δεν μπορούν να εξασφαλιστούν με την απαιτούμενη ποιότητα.

(5)

Υπάρχει διαθέσιμο ραδιοφάσμα και προγραμματίζεται η χρήση του για MSS στις ζώνες συχνοτήτων 1 980-2 010 MHz και 2 170-2 200 MHz (ζώνες των 2 GHz), σύμφωνα με αποφάσεις της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU) στην WARC-92.

(6)

Απαιτείται εναρμονισμένη και αποδοτική χρήση των ζωνών συχνοτήτων των 2 GHz για συστήματα που παρέχουν MSS σε περιφερειακό ή πανευρωπαϊκό επίπεδο, ιδίως εξαιτίας του βεληνεκούς των δορυφορικών σημάτων, που εκ φύσεως διασχίζουν εθνικά σύνορα.

(7)

Στις 6 Οκτωβρίου 2005, η Επιτροπή απηύθυνε εντολή (3) στην CEPT, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 4 παράγραφος 2 της απόφασης αριθ. 676/2002/ΕΚ, να μελετήσει τους εναρμονισμένους τεχνικούς όρους χρήσης των ζωνών συχνοτήτων των 2 GHz για MSS στην Κοινότητα. Κατ’ εφαρμογή της εν λόγω εντολής, η CEPT υπέβαλε την έκθεσή της που περιλαμβάνει τεχνικούς όρους για τη χρήση του φάσματος 2 GHz από τα συστήματα αυτά.

(8)

Στα περισσότερα κράτη μέλη, οι ζώνες συχνοτήτων των 2 GHz δεν χρησιμοποιούνται επί του παρόντος και, σύμφωνα με τα τεχνικά συμπεράσματα της CEPT, θα πρέπει να καθοριστούν και να διατεθούν προς διάθεση χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση σε όλα τα κράτη μέλη για συστήματα που παρέχουν MSS ώστε να εξασφαλιστεί η ανάπτυξη των συστημάτων αυτών.

(9)

Η CEPT κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η συνύπαρξη συστημάτων με δυνατότητα παροχής MSS και συστημάτων που παρέχουν μόνον υπηρεσίες κινητών επικοινωνιών στο ίδιο ραδιοφάσμα των ζωνών των 2 GHz δεν είναι εφικτή χωρίς επιζήμιες παρεμβολές στην ίδια γεωγραφική περιοχή. Κατά συνέπεια, για την αποφυγή επιζήμιων παρεμβολών στις MSS, καθώς και αναποτελεσματικής χρήσης του ραδιοφάσματος, είναι απαραίτητο να καθοριστούν και να καταστούν διαθέσιμες οι ζώνες των 2 GHz πρωταρχικώς σε συστήματα με δυνατότητα παροχής MSS. Τούτο σημαίνει ότι όπου οι ζώνες των 2 GHz χρησιμοποιούνται από άλλα συστήματα, χωρίς δυνατότητα παροχής MSS, τα άλλα αυτά συστήματα πρέπει να μην προκαλούν επιζήμιες παρεμβολές ούτε να απαιτείται η προστασία τους από συστήματα που παρέχουν κινητές δορυφορικές υπηρεσίες. Σύμφωνα με την CEPT, τα CGC δεν θα προκαλέσουν επιζήμιες παρεμβολές εφόσον αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του συστήματος παροχής MSS, ελέγχονται από το μηχανισμό διαχείρισης πόρων και δικτύου του ίδιου συστήματος και λειτουργούν στα ίδια τμήματα της ζώνης συχνοτήτων όπως τα δορυφορικά σκέλη του συστήματος. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, υπό κατάλληλο καθεστώς αδειοδότησης, θα μπορούσαν τα CGC να χρησιμοποιηθούν επίσης και σε περίπτωση που δεν μεταδίδονται σήματα μέσω του δορυφορικού σκέλους.

(10)

Τα αποτελέσματα των εργασιών που έχουν διεξαχθεί κατ’ εφαρμογή της εντολής της Επιτροπής πρέπει να εφαρμοστούν στην Κοινότητα.

(11)

Ενδείκνυται να δοθεί προτεραιότητα σε συστήματα που παρέχουν MSS στη ζώνη συχνοτήτων των 2 GHz επειδή άλλες ζώνες συχνοτήτων, π.χ. αυτές που έχουν χαρακτηριστεί για GSM και UMTS/IMT-2000, διατίθενται για συστήματα που παρέχουν μόνον επίγειες υπηρεσίες κινητών επικοινωνιών.

(12)

Λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις στην αγορά και την τεχνολογική πρόοδο, ενδέχεται στο μέλλον να απαιτηθεί να επανεξεταστεί η ανάγκη για την έκδοση της παρούσας απόφασης, το πεδίο εφαρμογής και η εφαρμογή της, συγκεκριμένα βάσει αξιολόγησης της Επιτροπής και πληροφοριών που παρέχουν τα κράτη μέλη.

(13)

Οι διατάξεις της παρούσας απόφασης εφαρμόζονται με την επιφύλαξη χορήγησης εγκρίσεων για τη χρήση των ζωνών συχνοτήτων των 2 GHz.

(14)

Τα μέτρα που προβλέπονται στην παρούσα απόφαση είναι σύμφωνα με τη γνώμη της επιτροπής ραδιοφάσματος.

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

Άρθρο 1

Σκοπός της παρούσας απόφασης είναι η εναρμόνιση των όρων για τη διάθεση και αποδοτική χρήση των ζωνών συχνοτήτων 1 980-2 010 MHz (γη προς διάστημα) και 2 170-2 200 MHz (διάστημα προς γη) για συστήματα που παρέχουν δορυφορικές υπηρεσίες κινητών επικοινωνιών στην Κοινότητα.

Άρθρο 2

Για τους σκοπούς της παρούσας απόφασης, ως «συστήματα που παρέχουν δορυφορικές υπηρεσίες κινητών επικοινωνιών» νοούνται συστήματα που είναι σε θέση να παρέχουν υπηρεσίες ραδιοεπικοινωνιών μεταξύ ενός επίγειου σταθμού κινητών επικοινωνιών και ενός ή περισσοτέρων δορυφορικών σταθμών, ή μεταξύ επίγειων σταθμών κινητών επικοινωνιών μέσω ενός ή περισσοτέρων δορυφορικών σταθμών ή μεταξύ ενός επίγειου σταθμού κινητών επικοινωνιών και ενός ή περισσοτέρων συμπληρωματικών σταθμών εδάφους εγκατεστημένων σε σταθερές θέσεις.

Άρθρο 3

1.   Από την 1η Ιουλίου 2007, τα κράτη μέλη καθορίζουν και διαθέτουν τις ζώνες συχνοτήτων των 1 980-2 010 MHz και των 2 170-2 200 MHz για συστήματα που παρέχουν δορυφορικές υπηρεσίες κινητών επικοινωνιών.

Κάθε άλλος χρήστης των ζωνών αυτών δεν επιτρέπεται να προκαλεί επιζήμιες παρεμβολές σε συστήματα που παρέχουν δορυφορικές υπηρεσίες κινητών επικοινωνιών και απαγορεύεται να απαιτεί προστασία από επιζήμιες παρεμβολές προκαλούμενες από συστήματα που παρέχουν δορυφορικές υπηρεσίες κινητών επικοινωνιών.

2.   Κάθε συμπληρωματικός σταθμός εδάφους συνιστά αναπόσπαστο μέρος του δορυφορικού συστήματος κινητών επικοινωνιών και ελέγχεται από το δορυφορικό σύστημα διαχείρισης πόρων και δικτύου. Χρησιμοποιεί την ίδια κατεύθυνση μετάδοσης και τα ίδια τμήματα ζωνών συχνοτήτων όπως τα συνδεδεμένα δορυφορικά σκέλη και δεν αυξάνει τις απαιτήσεις ραδιοφάσματος του συνδεδεμένου με αυτόν δορυφορικού συστήματος κινητών επικοινωνιών.

Άρθρο 4

Τα κράτη μέλη ελέγχουν λεπτομερώς τη χρήση των σχετικών ζωνών και υποβάλλουν εκθέσεις με τα ευρήματά τους στην Επιτροπή, ώστε να είναι δυνατή η επανεξέταση της απόφασης, εφόσον απαιτηθεί.

Άρθρο 5

Η παρούσα απόφαση απευθύνεται στα κράτη μέλη.

Βρυξέλλες, 14 Φεβρουαρίου 2007.

Για την Επιτροπή

Viviane REDING

Μέλος της Επιτροπής


(1)  ΕΕ L 108 της 24.4.2002, σ. 1.

(2)  Συμπεράσματα του Συμβουλίου 15530/04 και 15533/04 της 3.12.2004.

(3)  Εντολή στη CEPT να μελετήσει και να εντοπίσει τους τεχνικούς όρους σχετικά με την εναρμονισμένη προσέγγιση δορυφορικών υπηρεσιών κινητών επικοινωνιών στις ζώνες των 2 GHz (1 980-2 010 MHz και 2 170-2 200 MHz) στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Top