Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32006R1898

    Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1898/2006 της Επιτροπής, της 14ης Δεκεμβρίου 2006 , σχετικά με τη θέσπιση λεπτομερών κανόνων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006 του Συμβουλίου για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και των ονομασιών προέλευσης των γεωργικών προϊόντων και των τροφίμων

    ΕΕ L 369 της 23.12.2006, p. 1–19 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)
    ΕΕ L 322M της 2.12.2008, p. 364–382 (MT)

    Το έγγραφο αυτό έχει δημοσιευτεί σε ειδική έκδοση (BG, RO, HR)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 21/06/2014; καταργήθηκε από 32014R0664

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2006/1898/oj

    23.12.2006   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    L 369/1


    ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΚ) αριθ. 1898/2006 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

    της 14ης Δεκεμβρίου 2006

    σχετικά με τη θέσπιση λεπτομερών κανόνων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006 του Συμβουλίου για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και των ονομασιών προέλευσης των γεωργικών προϊόντων και των τροφίμων

    Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ,

    Έχοντας υπόψη:

    τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας,

    τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 510/2006 του Συμβουλίου της 20ης Μαρτίου 2006 για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και των ονομασιών προέλευσης των γεωργικών προϊόντων και των τροφίμων (1), και ιδίως το άρθρο 16 και το άρθρο 17 παράγραφος 3,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)

    Με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 510/2006 καθορίστηκαν οι γενικοί κανόνες για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και των ονομασιών προέλευσης και καταργήθηκε ο κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 2081/92 του Συμβουλίου (2).

    (2)

    Για λόγους σαφήνειας, ο κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 2037/93 της Επιτροπής της 27ης Ιουλίου 1993 περί λεπτομερών κανόνων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2081/92 του Συμβουλίου για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και των ονομασιών προέλευσης των γεωργικών προϊόντων και των τροφίμων (3) και ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 383/2004 της 1ης Μαρτίου 2004, για λεπτομέρειες εφαρμογής του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2081/92 του Συμβουλίου όσον αφορά το συνοπτικό δελτίο των βασικών στοιχείων της συγγραφής υποχρεώσεων (4) πρέπει να καταργηθούν και να αντικατασταθούν από νέο κανονισμό.

    (3)

    Πρέπει να καθοριστούν οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο δύναται να υποβάλει αίτηση καταχώρισης. Ειδική προσοχή πρέπει να δοθεί στην οριοθέτηση της γεωγραφικής περιοχής, λαμβάνοντας υπόψη την παραδοσιακή περιοχή παραγωγής, και στα χαρακτηριστικά του προϊόντος. Κάθε παραγωγός εγκατεστημένος στην οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή πρέπει να είναι σε θέση να χρησιμοποιεί την καταχωρισμένη ονομασία καθόλη τη χρονική περίοδο κατά την οποία πληρούνται οι προβλεπόμενες στις προδιαγραφές του προϊόντος προϋποθέσεις.

    (4)

    Πρέπει να μπορούν να καταχωρίζονται μόνο οι ονομασίες που χρησιμοποιούνται στην εμπορική ή στην καθομιλουμένη γλώσσα ή με τις οποίες αναφερόταν στο παρελθόν το συγκεκριμένο γεωργικό προϊόν. Πρέπει να καθοριστούν ειδικοί κανόνες όσον αφορά τις γλωσσικές εκδοχές μιας ονομασίας, τις ονομασίες που καλύπτουν πολλά διαφορετικά προϊόντα και τις ονομασίες που είναι πλήρως ή εν μέρει ομώνυμες με ονομασίες φυτικών ποικιλιών ή ζωικών φυλών.

    (5)

    Η γεωγραφική περιοχή πρέπει να οριοθετείται ως προς το δεσμό της με το προϊόν με λεπτομερή, ακριβή τρόπο χωρίς ασάφειες, ώστε οι παραγωγοί, ή οι αρμόδιες αρχές και οι φορείς ελέγχου να γνωρίζουν εάν οι εργασίες εκτελούνται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής.

    (6)

    Πρέπει να υπάρχει κατάλογος των πρώτων υλών για τις ονομασίες προέλευσης οι οποίες, σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006, δύνανται να προέλθουν από γεωγραφική περιοχή ευρύτερη ή διαφορετική από την περιοχή μεταποίησης. Δυνάμει του άρθρου 2 παράγραφος 5 του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2081/92, στον κατάλογο έχουν περιληφθεί μόνο ζώντα ζώα, κρέας και γάλα. Για λόγους συνέχειας, δεν προτείνονται αλλαγές στον κατάλογο.

    (7)

    Οι προδιαγραφές του προϊόντος πρέπει να περιλαμβάνουν τα μέτρα που έχουν ληφθεί για να εξασφαλιστεί η απόδειξη προέλευσης, επιτρέποντας την παρακολούθηση της πορείας που ακολούθησαν το προϊόν, οι πρώτες ύλες, οι ζωοτροφές και άλλα είδη τα οποία απαιτείται να προέρχονται από την οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή.

    (8)

    Ο περιορισμός της συσκευασίας ενός γεωργικού προϊόντος ή τροφίμου ή των εργασιών που αφορούν την παρουσίασή του, όπως ο τεμαχισμός σε φέτες ή το τρίψιμο, σε οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή συνιστούν περιορισμό στην ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών και στην ελευθερία παροχής υπηρεσιών. Σύμφωνα με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, οι σχετικοί περιορισμοί επιτρέπεται να επιβληθούν εάν είναι αναγκαίοι, σύμφωνοι με την αρχή της αναλογικότητας και ικανοί να διασφαλίσουν τη φήμη της γεωγραφικής ένδειξης ή της ονομασίας προέλευσης. Οι εν λόγω περιορισμοί πρέπει να αιτιολογούνται.

    (9)

    Για να εξασφαλιστεί η συνεπής εφαρμογή του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006, πρέπει να προβλεφθούν διαδικασίες και υποδείγματα όσον αφορά τις αιτήσεις, τις ενστάσεις, τις τροποποιήσεις και τις ακυρώσεις.

    (10)

    Τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι σύμφωνα με τη γνώμη της επιτροπής προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων και ονομασιών προέλευσης,

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

    Άρθρο 1

    Πεδίο εφαρμογής

    Ο παρών κανονισμός ορίζει λεπτομερείς κανόνες εφαρμογής του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006.

    Άρθρο 2

    Ειδικοί κανόνες για ομάδες

    Ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο μπορεί να εξομοιούται προς ομάδα, κατά την έννοια του άρθρου 5 παράγραφος 1 δεύτερο εδάφιο του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006, όταν αποδεικνύεται ότι πληρούνται και οι δύο ακόλουθες προϋποθέσεις:

    (α)

    ο ενδιαφερόμενος είναι ο μόνος παραγωγός στην οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή που επιθυμεί να υποβάλει αίτηση·

    (β)

    η οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή διαθέτει χαρακτηριστικά που διαφέρουν σημαντικά από αυτά των γειτονικών περιοχών ή τα χαρακτηριστικά του προϊόντος διαφέρουν από αυτά των προϊόντων που παράγονται στις γειτονικές περιοχές·

    Άρθρο 3

    Ειδικοί κανόνες για την ονομασία

    1.   Η καταχώριση μιας ονομασίας επιτρέπεται μόνο όταν πρόκειται για την ονομασία που χρησιμοποιείται, στην εμπορική ή στην καθομιλουμένη γλώσσα, για να δηλώσει το συγκεκριμένο γεωργικό προϊόν ή τρόφιμο.

    Η ονομασία ενός γεωργικού προϊόντος ή τροφίμου μπορεί να καταχωρισθεί μόνο στις γλώσσες που χρησιμοποιούνται σήμερα ή χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν για την περιγραφή του εν λόγω προϊόντος στην οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή.

    2.   Η ονομασία καταχωρίζεται στην πρωτότυπη γραφή της. Όταν η πρωτότυπη γραφή δεν είναι σε λατινικούς χαρακτήρες, μαζί με την ονομασία στην πρωτότυπη γραφή καταχωρίζεται - η ονομασία - και με λατινικούς χαρακτήρες.

    3.   Δεν επιτρέπεται να καταχωριστούν ονομασίες που είναι απολύτως ομώνυμες με ονομασίες φυτικών ποικιλιών ή ζωικών φυλών για συγκρίσιμα προϊόντα, εάν αποδειχθεί, πριν την λήξη της διαδικασίας ένστασης που αναφέρεται στο άρθρο 7 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006, ότι η ποικιλία ή φυλή παραγόταν εμπορικά εκτός της οριοθετημένης περιοχής πριν την ημερομηνία υποβολής της αίτησης σε τέτοιες ποσότητες ώστε υπάρχει πιθανότητα να προκληθεί σύγχυση στους καταναλωτές μεταξύ των προϊόντων που φέρουν την προστατευόμενη ονομασία και της αντίστοιχης ποικιλίας ή φυλής.

    Οι ονομασίες που είναι εν μέρει ομώνυμες με τις ονομασίες φυτικών ποικιλιών ή ζωικών φυλών μπορούν να καταχωρισθούν, ακόμη και εάν η ποικιλία ή η φυλή παράγεται εμπορικά σε σημαντικές ποσότητες και εκτός της οριοθετημένης περιοχής, εφόσον δεν υπάρχει πιθανότητα να προκληθεί σύγχυση στους καταναλωτές μεταξύ των προϊόντων που φέρουν την προστατευόμενη ονομασία και της αντίστοιχης ποικιλίας ή φυλής.

    4.   Όταν η αίτηση καταχώρισης ονομασίας ή έγκρισης τροποποίησης περιέχει περιγραφή του γεωργικού προϊόντος ή τροφίμου, όπως προβλέπεται στο άρθρο 4 παράγραφος 2 στοιχείο β) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006, η οποία καλύπτει πολλά διαφορετικά προϊόντα του ίδιου τύπου, η συμμόρφωση προς τις απαιτήσεις καταχώρισης πρέπει να αποδεικνύεται για κάθε ένα από τα διαφορετικά προϊόντα.

    Για τους σκοπούς της παρούσας παραγράφου, ως «διαφορετικά προϊόντα» νοούνται αυτά τα οποία διαφέρουν από τα υπόλοιπα του ιδίου τύπου προϊόντα όταν τίθενται σε κυκλοφορία.

    Άρθρο 4

    Οριοθέτηση της γεωγραφικής περιοχής

    Η γεωγραφική περιοχή οριοθετείται ως προς το δεσμό που αναφέρεται στο άρθρο 4 παράγραφος 2 στοιχείο στ) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006.

    Η γεωγραφική περιοχή πρέπει να ορίζεται με λεπτομερή, ακριβή τρόπο χωρίς ασάφειες.

    Άρθρο 5

    Ειδικοί κανόνες για πρώτες ύλες και ζωοτροφές

    1.   Μόνο ζώα, κρέας και γάλα μπορούν να θεωρηθούν ως πρώτες ύλες για τους σκοπούς του άρθρου 2 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006.

    2.   Κάθε περιορισμός όσον αφορά την καταγωγή των πρώτων υλών για γεωγραφική ένδειξη πρέπει να αιτιολογείται σε σχέση με το δεσμό που αναφέρεται στο σημείο ii) στοιχείο στ) του άρθρου 4 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006.

    3.   Για τα προϊόντα ζωικής προέλευσης που φέρουν ονομασία προέλευσης, στις προδιαγραφές του προϊόντος περιλαμβάνονται λεπτομερείς κανόνες όσον αφορά την προέλευση και την ποιότητα ζωοτροφών. Οι ζωοτροφές προέρχονται, στο μέτρο του δυνατού, από την οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή.

    Άρθρο 6

    Απόδειξη προέλευσης

    1.   Στις προδιαγραφές του προϊόντος πρέπει να προσδιορίζονται οι διαδικασίες που οφείλουν να εφαρμόζουν οι επιχειρήσεις ώστε να αποδεικνύεται η καταγωγή, όπως προβλέπεται στο στοιχείο δ) του άρθρου 4 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006, όσον αφορά το προϊόν, τις πρώτες ύλες, τις ζωοτροφές και άλλα είδη τα οποία, σύμφωνα προς τις προδιαγραφές του προϊόντος, απαιτείται να προέρχονται από την οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή.

    2.   Οι επιχειρήσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 1 είναι σε θέση να προσδιορίσουν:

    (α)

    τον προμηθευτή, την ποσότητα και την προέλευση όλων των παρτίδων πρώτης ύλης ή/και των προϊόντων που προμηθεύονται·

    (β)

    τον αποδέκτη, την ποσότητα και τον προορισμό των προϊόντων που προμηθεύουν·

    (γ)

    τη σχέση μεταξύ κάθε παρτίδας εισροών που αναφέρεται στο στοιχείο α) και κάθε παρτίδας εκροών που αναφέρεται στο στοιχείο β) της παρούσας παραγράφου.

    Άρθρο 7

    Δεσμός

    1.   Τα λεπτομερή στοιχεία που αναδεικνύουν τους δεσμούς οι οποίοι αναφέρονται στο στοιχείο στ) του άρθρου 4 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006, εξηγούν τον τρόπο με τον οποίο τα χαρακτηριστικά της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής επηρεάζουν το τελικό προϊόν.

    2.   Όσον αφορά τις ονομασίες προέλευσης, στις προδιαγραφές του προϊόντος πρέπει να παρατίθενται:

    (α)

    λεπτομερής παρουσίαση της γεωγραφικής περιοχής, συμπεριλαμβανόμενων των φυσικών και ανθρώπινων παραγόντων, που είναι συναφής με το δεσμό·

    (β)

    λεπτομέρειες για την ποιότητα ή τα χαρακτηριστικά του γεωργικού προϊόντος ή τροφίμου που οφείλονται, ουσιαστικά ή αποκλειστικά, στο γεωγραφικό περιβάλλον·

    (γ)

    περιγραφή της αιτιώδους αλληλεπίδρασης μεταξύ των χαρακτηριστικών που αναφέρονται στο στοιχείο α) και εκείνων που αναφέρονται στο στοιχείο β) της παρούσας παραγράφου.

    3.   Όσον αφορά τις γεωγραφικές ενδείξεις, στις προδιαγραφές του προϊόντος πρέπει να παρατίθενται:

    (α)

    λεπτομερής παρουσίαση της γεωγραφικής περιοχής που είναι συναφής με το δεσμό·

    (β)

    λεπτομέρειες για τη συγκεκριμένη ποιότητα, τη φήμη ή άλλα χαρακτηριστικά του γεωργικού προϊόντος ή τροφίμου που αποδίδονται στη γεωγραφική προέλευση·

    (γ)

    περιγραφή της αιτιώδους αλληλεπίδρασης μεταξύ των χαρακτηριστικών που αναφέρονται στο στοιχείο α) και εκείνων που αναφέρονται στο στοιχείο β) της παρούσας παραγράφου.

    4.   Προκειμένου για γεωγραφική ένδειξη, στις προδιαγραφές του προϊόντος πρέπει να αναφέρεται εάν έχει χρησιμοποιηθεί ως βάση συγκεκριμένη ποιότητα ή φήμη ή άλλα χαρακτηριστικά που αποδίδονται στη γεωγραφική του προέλευση.

    Άρθρο 8

    Συσκευασία στην οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή

    Εάν η αιτούσα ομάδα προσδιορίζει στις προδιαγραφές του προϊόντος ότι η συσκευασία του γεωργικού προϊόντος ή του τροφίμου που αναφέρεται στο στοιχείο (ε) του άρθρου 4 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006 πρέπει να εκτελείται στην οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή, οι περιορισμοί αυτοί της ελεύθερης κυκλοφορίας αγαθών και παροχής υπηρεσιών πρέπει να αιτιολογούνται, ειδικά για το προϊόν.

    Άρθρο 9

    Ειδικοί κανόνες επισήμανσης

    Τα κράτη μέλη δύνανται να προβλέπουν ότι το όνομα της αρχής ή του φορέα που αναφέρεται στο στοιχείο ζ) του άρθρου 4 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006 πρέπει να αναγράφεται στην επισήμανση του γεωργικού προϊόντος ή τροφίμου που φέρει προστατευόμενη ονομασία προέλευσης ή προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη και το οποίο παράγεται εντός της επικράτειάς τους.

    Άρθρο 10

    Υποβολή αίτησης καταχώρισης

    1.   Η αίτηση καταχώρισης πρέπει να αποτελείται από τα έγγραφα που απαιτούνται σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγραφος 7 ή παράγραφος 9 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006, κατά περίπτωση, και από ηλεκτρονικό αντίγραφο των προδιαγραφών του προϊόντος και του ενιαίου εγγράφου, όταν τα εν λόγω έγγραφα απαιτούνται βάσει των ως άνω παραγράφων.

    Υποβάλλονται επίσης στοιχεία σχετικά με το νομικό καθεστώς, το μέγεθος και τη σύνθεση της αιτούσας ομάδας.

    2.   Η ημερομηνία υποβολής αίτησης στην Επιτροπή είναι η ημερομηνία κατά την οποία η αίτηση καταχωρίζεται στο μητρώο αλληλογραφίας της Επιτροπής στις Βρυξέλλες.

    Άρθρο 11

    Ενιαίο έγγραφο

    1.   Το ενιαίο έγγραφο συντάσσεται σύμφωνα με το έντυπο του παραρτήματος I του παρόντος κανονισμού για κάθε αίτηση καταχώρισης ονομασίας προέλευσης ή γεωγραφικής ένδειξης κατά την έννοια του άρθρου 5 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006 και για κάθε αίτηση που αφορά έγκριση τροποποίησης κατά την έννοια του άρθρου 9 παράγραφος 2 του εν λόγω κανονισμού.

    2.   Ο τύπος γεωργικού προϊόντος ή τροφίμου - προσδιορίζεται σύμφωνα με την ταξινόμηση του παραρτήματος II του παρόντος κανονισμού.

    3.   Η περιγραφή του προϊόντος στο ενιαίο έγγραφο πρέπει να περιλαμβάνει τα ειδικά τεχνικά στοιχεία που χρησιμοποιούνται συνήθως για την περιγραφή των προϊόντων αυτού του συγκεκριμένου τύπου, συμπεριλαμβανόμενων, όπου έχει εφαρμογή, οργανοληπτικών στοιχείων.

    Άρθρο 12

    Διασυνοριακές αιτήσεις

    Όταν πολλές ομάδες υποβάλλουν κοινή αίτηση για ονομασία που δηλώνει διασυνοριακή γεωγραφική περιοχή ή για παραδοσιακή ονομασία που συνδέεται με διασυνοριακή γεωγραφική περιοχή, ισχύουν οι εξής κανόνες:

    (i)

    όταν η αίτηση αφορά μόνο κράτη μέλη, η εθνική διαδικασία ένστασης που προβλέπεται στο άρθρο 5 παράγραφος 5 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006 εφαρμόζεται σε όλα τα οικεία κράτη μέλη· την αίτηση υποβάλλει - οποιοδήποτε από τα εν λόγω κράτη μέλη εξ ονόματος όλων, συμπεριλαμβάνοντας τις δηλώσεις όλων των οικείων κρατών μελών οι οποίες προβλέπονται στο άρθρο 5 παράγραφος 7 στοιχείο γ) του ανωτέρω κανονισμού·

    (ii)

    όταν η αίτηση αφορά μόνο τρίτες χώρες, πρέπει να πληρούνται οι όροι του άρθρου 5 παράγραφος 9 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006 για κάθε μία από αυτές· την αίτηση υποβάλλει στην Επιτροπή - οποιαδήποτε από τις αιτούσες ομάδες εξ ονόματος όλων, απευθείας ή μέσω των εθνικών της αρχών, συμπεριλαμβάνοντας τα στοιχεία που αποδεικνύουν την προστασία της ονομασίας σε κάθε μία από τις οικείες τρίτες χώρες και τα οποία προβλέπονται στο άρθρο 5 παράγραφος 9 του ανωτέρω κανονισμού·

    (iii)

    όταν η αίτηση αφορά τουλάχιστον ένα κράτος μέλος και τουλάχιστον μία τρίτη χώρα, η εθνική διαδικασία ένστασης που αναφέρεται στο άρθρο 5 παράγραφος 5 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006 εφαρμόζεται σε όλα τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη, ενώ πρέπει να πληρούνται και οι όροι του άρθρου 5 παράγραφος 9 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006 σε όλες τις ενδιαφερόμενες τρίτες χώρες· την αίτηση υποβάλλει στην Επιτροπή οποιοδήποτε από τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη ή - οποιαδήποτε από τις ενδιαφερόμενες αιτούσες ομάδες των οικείων τρίτων χωρών, απευθείας ή μέσω των εθνικών αρχών της, συμπεριλαμβάνοντας τις δηλώσεις όλων των οικείων κρατών μελών οι οποίες προβλέπονται στο στοιχείο γ) του άρθρου 5 παράγραφος 7 του ανωτέρω κανονισμού και τα στοιχεία που αποδεικνύουν την προστασία της ονομασίας σε κάθε μία από τις οικείες τρίτες χώρες, τα οποία προβλέπονται στο άρθρο 5 παράγραφος 9 του ίδιου κανονισμού.

    Άρθρο 13

    Ενστάσεις

    1.   Είναι δυνατόν να υποβληθεί - ένσταση για τους σκοπούς του άρθρου 7 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006, σύμφωνα με το έντυπο του παραρτήματος IΙΙ.

    2.   Κατά την εξέταση του παραδεκτού των ενστάσεων σύμφωνα με το άρθρο 7 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006, η Επιτροπή ελέγχει αν η δήλωση ένστασης περιλαμβάνει αιτιολόγηση της ένστασης.

    3.   Η περίοδος των έξι μηνών που αναφέρεται στο άρθρο 7 παράγραφος 5 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006 αρχίζει να υπολογίζεται από την ημερομηνία αποστολής της πρόσκλησης της Επιτροπής προς τα ενδιαφερόμενα μέρη να συμφωνήσουν μεταξύ τους.

    4.   Όταν η διαδικασία που αναφέρεται στην πρώτη πρόταση του δεύτερου εδαφίου του άρθρου 7 παράγραφος 5 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006 έχει ολοκληρωθεί, το αιτούν κράτος μέλος ή η αιτούσα τρίτη χώρα κοινοποιεί τα αποτελέσματα κάθε διαβούλευσης στην Επιτροπή εντός μηνός και δύναται να χρησιμοποιήσει το έντυπο του παραρτήματος IV.

    Άρθρο 14

    Ενδείξεις και σύμβολα

    1.   Τα κοινοτικά σύμβολα που αναφέρονται στο άρθρο 8 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006 αναπαράγονται όπως προβλέπεται στο παράρτημα V του παρόντος κανονισμού. Οι ενδείξεις «προστατευόμενη ονομασία προέλευσης» και «προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη» οι οποίες περιλαμβάνονται στα σύμβολα δύνανται να αντικατασταθούν από τους ισοδύναμους όρους σε άλλη επίσημη κοινοτική γλώσσα, όπως προβλέπεται στο παράρτημα V.

    2.   Όταν τα κοινοτικά σύμβολα ή ενδείξεις που αναφέρονται στο άρθρο 8 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006 - εμφανίζονται / αποτυπώνονται στην επισήμανση προϊόντος, συνοδεύονται από την καταχωρισμένη ονομασία.

    Άρθρο 15

    Μητρώο

    1.   Η Επιτροπή τηρεί στην έδρα της, στις Βρυξέλλες, το «Μητρώο προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης και προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων», εφεξής καλούμενο «μητρώο».

    2.   Κατά την έναρξη ισχύος ενός νομικού μέσου για την καταχώριση ονομασίας, η Επιτροπή καταγράφει τα ακόλουθα στοιχεία στο μητρώο:

    (α)

    την καταχωρισμένη ονομασία του προϊόντος όπως προβλέπεται στο άρθρο 3 παράγραφος 2 του παρόντος κανονισμού·

    (β)

    την πληροφορία ότι η ονομασία προστατεύεται ως γεωγραφική ένδειξη ή ως ονομασία προέλευσης·

    (γ)

    την κλάση του προϊόντος όπως αναφέρεται στο παράρτημα II του παρόντος κανονισμού·

    (δ)

    ένδειξη της χώρας καταγωγής;

    και

    (ε)

    αναφορά στο νομικό μέσο καταχώρισης της ονομασίας.

    3.   Όσον αφορά τις ονομασίες που καταχωρίζονται αυτομάτως δυνάμει του άρθρου 17 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006, η Επιτροπή καταγράφει στο μητρώο, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2007, τα στοιχεία που προβλέπονται στην παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου.

    Άρθρο 16

    Τροποποιήσεις των προδιαγραφών

    1.   Οι αιτήσεις για έγκριση τροποποίησης των προδιαγραφών προϊόντος συντάσσονται σύμφωνα με το παράρτημα VI του παρόντος κανονισμού.

    2.   Στην περίπτωση αίτησης για έγκριση τροποποίησης των προδιαγραφών σύμφωνα με το άρθρο 9 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006:

    (α)

    τα στοιχεία που απαιτούνται δυνάμει του άρθρου 5 παράγραφος 7 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006 περιλαμβάνουν την δεόντως συμπληρωμένη αίτηση που προβλέπεται στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου και τη δήλωση που προβλέπεται στο στοιχείο γ) του άρθρου 5 παράγραφος 7 του ίδιου κανονισμού·

    (β)

    τα στοιχεία που απαιτούνται δυνάμει του άρθρου 5 παράγραφος 9 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006 περιλαμβάνουν την δεόντως συμπληρωμένη αίτηση που αναφέρεται στην παράγραφο 1 και τις προτεινόμενες επικαιροποιημένες προδιαγραφές του προϊόντος.

    (γ)

    τα στοιχεία προς δημοσίευση δυνάμει του άρθρου 6 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006 περιλαμβάνουν το δεόντως συμπληρωμένο έγγραφο που συντάσσεται σύμφωνα με το παράρτημα VI του παρόντος κανονισμού.

    3.   Στην περίπτωση των τροποποιήσεων που προβλέπονται στις παραγράφους 3 και 4 του άρθρου 9 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006, τις οποίες έχει εγκρίνει η Επιτροπή, η τελευταία πρέπει να δημοσιοποιεί τις τροποποιημένες προδιαγραφές του προϊόντος.

    4.   Για να θεωρηθεί μια τροποποίηση επουσιώδης, δεν πρέπει να:

    (α)

    αφορά ουσιώδη χαρακτηριστικά του προϊόντος·

    (β)

    αλλοιώνει τον δεσμό·

    (γ)

    περιλαμβάνει αλλαγή της ονομασίας του προϊόντος ή τμήματος αυτής·

    (δ)

    επηρεάζει την οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή·

    (ε)

    αυξάνει τους περιορισμούς στην εμπορία του προϊόντος ή των πρώτων υλών του.

    5.   Όταν η Επιτροπή αποφασίζει να εγκρίνει τροποποίηση των προδιαγραφών η οποία περιλαμβάνει ή συνιστά αλλαγή των στοιχείων που έχουν καταγραφεί στο μητρώο του άρθρου 15, διαγράφει τα αρχικά στοιχεία από το μητρώο και καταγράφει σε αυτό τα νέα στοιχεία με έναρξη ισχύος λογιζόμενη από την έναρξη ισχύος της οικείας απόφασης.

    6.   Τα στοιχεία που υποβάλλονται στην Επιτροπή δυνάμει του παρόντος άρθρου πρέπει να υποβάλλονται σε έντυπη και σε ηλεκτρονική μορφή. Ως ημερομηνία υποβολής της αίτησης τροποποίησης στην Επιτροπή λογίζεται η ημερομηνία κατά την οποία η αίτηση καταχωρίζεται στο μητρώο αλληλογραφίας της Επιτροπής στις Βρυξέλλες.

    Άρθρο 17

    Ακύρωση

    1.   Η Επιτροπή δύναται να κρίνει ότι η συμμόρφωση προς τους όρους των προδιαγραφών ενός γεωργικού προϊόντος ή τροφίμου που καλύπτεται από προστατευόμενη ονομασία δεν είναι πλέον δυνατή ή δεν διασφαλίζεται πλέον, ιδίως εάν οι όροι του άρθρου 11 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006 δεν πληρούνται και η κατάσταση ενδέχεται να συνεχιστεί.

    2.   Κάθε αίτηση ακύρωσης μιας καταχώρισης δυνάμει του άρθρου 12 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006 πρέπει να συντάσσεται σύμφωνα με το παράρτημα VII του παρόντος κανονισμού.

    Τα στοιχεία που απαιτούνται δυνάμει του άρθρου 5 παράγραφοι 7 και 9 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006 περιλαμβάνουν τη δεόντως συμπληρωμένη αίτηση ακύρωσης που αναφέρεται στο πρώτο εδάφιο της παρούσας παραγράφου.

    Το άρθρο 5 παράγραφος 6 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006 δεν εφαρμόζεται.

    Η αίτηση ακύρωσης δημοσιοποιείται δυνάμει του άρθρου 6 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006.

    Στα στοιχεία προς δημοσίευση δυνάμει του άρθρου 6 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006 περιλαμβάνεται, δεόντως συμπληρωμένο, το έγγραφο που έχει συνταχθεί σύμφωνα με το παράρτημα VII του παρόντος κανονισμού.

    Οι -ενστάσεις είναι αποδεκτές δυνάμει του άρθρου 7 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006, μόνο εφόσον τεκμηριώνουν τη συνεχή εμπορική εξάρτηση του ενδιαφερομένου από την καταχωρισμένη ονομασία.

    3.   Μόλις αρχίσει να ισχύει η ακύρωση, η Επιτροπή διαγράφει την ονομασία από το μητρώο του άρθρου 15 του παρόντος κανονισμού.

    4.   Τα στοιχεία που υποβάλλονται στην Επιτροπή δυνάμει του παρόντος άρθρου πρέπει να υποβάλλονται σε έντυπη και σε ηλεκτρονική μορφή.

    Άρθρο 18

    Μεταβατικοί κανόνες

    1.   Εάν, δυνάμει του άρθρου 17 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006, το ενιαίο έγγραφο έχει αντικατασταθεί από το συνοπτικό δελτίο των προδιαγραφών (συγγραφή υποχρεώσεων), το εν λόγω συνοπτικό δελτίο συντάσσεται σύμφωνα με το υπόδειγμα του παραρτήματος VIII του παρόντος κανονισμού.

    2.   Όσον αφορά -στις ονομασίες που έχουν καταχωρισθεί πριν την ημερομηνία έναρξης ισχύος του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006, η Επιτροπή, μετά από αίτηση του κράτους μέλους, δημοσιεύει ενιαίο έγγραφο το οποίο έχει υποβάλει το εν λόγω κράτος μέλος σύμφωνα με το υπόδειγμα του παραρτήματος Ι. Η δημοσίευση συνοδεύεται από παραπομπή στη δημοσίευση των σχετικών προδιαγραφών.

    3.   Οι διατάξεις του παρόντος κανονισμού εφαρμόζονται από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του, με την επιφύλαξη των ακόλουθων:

    (α)

    οι διατάξεις των άρθρων 2 έως 8 εφαρμόζονται μόνον για διαδικασίες καταχώρισης και έγκρισης τροποποιήσεων για τις οποίες η δημοσίευση δυνάμει του άρθρου 6 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006 ή του άρθρου 6 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2081/92 δεν έχει πραγματοποιηθεί πριν την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού·

    (β)

    οι διατάξεις των άρθρων 10, 11και 12, του άρθρου 16 παράγραφοι 1, 2, 3 και 6 και του άρθρου 17 παράγραφος 2 πρέπει να εφαρμόζονται μόνο για αιτήσεις καταχώρισης, έγκρισης τροποποιήσεων και αιτήσεων ακύρωσης που έχουν παραληφθεί πριν από τις 30 Μαρτίου 2006·

    (γ)

    οι διατάξεις του άρθρου 13 παράγραφοι 1 έως 3 πρέπει να εφαρμόζονται μόνο για διαδικασίες ένστασης για τις οποίες η εξάμηνη χρονική περίοδος του άρθρου 7 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006 δεν έχει αρχίσει κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού. Οι διατάξεις του άρθρου 13 παράγραφος 4 εφαρμόζονται μόνο για διαδικασίες ένστασης για τις οποίες η εξάμηνη χρονική περίοδος του άρθρου 7 παράγραφος 1 δεν έχει λήξει κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού·

    (δ)

    οι διατάξεις του άρθρου 14 παράγραφος 2 πρέπει να εφαρμόζονται την 1η Ιανουαρίου 2008 το αργότερο, χωρίς να θίγονται τα προϊόντα που έχουν διατεθεί στην αγορά πριν την εν λόγω ημερομηνία.

    Άρθρο 19

    Κατάργηση

    Οι κανονισμοί (ΕΟΚ) αριθ. 2037/93 και (ΕΚ) αριθ. 383/2004 καταργούνται.

    Οι παραπομπές στις καταργηθείσες πράξεις θεωρούνται ως παραπομπές στον παρόντα κανονισμό.

    Άρθρο 20

    Έναρξη ισχύος

    Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την έβδομη ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ωστόσο, το στοιχείο β) του άρθρου 18 παράγραφος 3 εφαρμόζεται από τις 31 Μαρτίου 2006.

    Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και άμεσα εφαρμόσιμος σε κάθε κράτος μέλος.

    Βρυξέλλες, 14 Δεκεμβρίου 2006

    Για την Επιτροπή

    Mariann FISCHER BOEL

    Μέλος της Επιτροπής


    (1)  ΕΕ L 93, 31.3.2006, σ.12.

    (2)  ΕΕ L 208, 24.7.1992, σ. 1.

    (3)  ΕΕ L 185, 28.7.1993, σ. 5. Κανονισμός όπως τροποποιήθηκε τελευταία από τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 2168/2004 (ΕΕ L 371, 18.12.2004, σ. 12).

    (4)  ΕΕ L 64, 2.3.2004, σ. 16.


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

    Image

    Image


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

    ΤAΞINOMHΣH ΠPOÏONTΩN ΓIA TOYΣ ΣKOΠOYΣ TOY ΚANONIΣMOY (ΕΚ) APIθ. 510/2006

    1.   ΓEΩPΓIKA ΠPOïONTA ΠPOOPIZOMENA ΓIA ANΘPΩΠINH KATANAΛΩΣH ΠOY AΠAPIΘMOYNTAI ΣTO ΠAPAPTHMA Ι THΣ ΣYNΘHKHΘ

    Κλάση 1.1. Κρέατα (και βρώσιμα παραπροϊόντα σφαγείων)

    Κλάση 1.2. Προϊόντα κρέατος (μαγειρευτά, παστά, καπνιστά, κ.λπ.)

    Κλάση 1.3. Τυριά

    Κλάση 1.4. Λοιπά προϊόντα ζωικής προέλευσης (αυγά, μέλι, διάφορα γαλακτοκομικά προϊόντα πλην βουτύρου, κ.λπ.)

    Κλάση 1.5. Έλαια και λίπη (βούτυρο, μαργαρίνη, λάδι, κ.λπ.)

    Κλάση 1.6. Φρούτα, λαχανικά και δημητριακά νωπά ή μεταποιημένα

    Κλάση 1.7. Νωπά ψάρια, μαλάκια και μαλακόστρακα και προϊόντα αυτών

    Κλάση 1.8. Λοιπά προϊόντα του παραρτήματος Ι της Συνθήκης (μπαχαρικά κ.λπ.)

    2.   ΤPOΦIMA ΠOY ANAΦEPONTAI ΣIO ΠAPAPIHMA Ι TOY KANONIΣMOY

    Κλάση 2.1. Μπύρες

    Κλάση 2.2. Φυσικά μεταλλικά νερά και νερά πηγών (καταργείται) (1)

    Κλάση 2.3. Ποτά με βάση εκχυλίσματα φυτών

    Κλάση 2.4. Προϊόντα αρτοποιίας, ζαχαροπλαστικής, ζαχαρώδη παρασκευάσματα ή προϊόντα μπισκοτοποιίας

    Κλάση 2.5. Φυσικά κόμμεα και ρητίνες

    Κλάση 2.6. Πολτός μουστάρδας

    Κλάση 2.7. Ζυμαρικά

    3.   ΓEΩPΓIKA ΠPOIONTA ΠOY ANAΦEPONTAI ΣTO ΠAPAPTHMA II TOY KANONIΣMOY

    Κλάση 3.1. Σανός

    Κλάση 3.2. Αιθέρια έλαια

    Κλάση 3.3. Φελλός

    Κλάση 3.4. Κοχενίλλη (ακατέργαστο προϊόν ζωικής προέλευσης)

    Κλάση 3.5. Καλλωπιστικά άνθη και φυτά

    Κλάση 3.6. Μαλλί

    Κλάση 3.7. Λυγαριά

    Κλάση 3.8. Ξεφλουδισμένο λινάρι


    (1)  Χρησιμοποιείται μόνο για καταχωρίσεις και αιτήσεις που έχουν υποβληθεί πριν τις 31 Μαρτίου 2006


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IΙΙ

    Image

    Image


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙV

    Image


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ V

    ΑNAΠAPAΓΩΓH TΩN KOINOTIKΩN ΣYMBOΛΩN KAI ENΔEIΞEΩN

    1.   KOINOTIKA ΣYMBOΛA, EΓXPΩMA -Ή AΣΠPOMAYPA

    Έγχρωμα χρησιμοποιούνται σε χρώματα Pantone ή σε τετραχρωμία. Τα χρώματα αναφοράς είναι τα εξής:

    Image

    Image

    Image

    2.   KOINOTIKA ΣYMBOΛA ΣE APNHTIKO

    Εάν η συσκευασία ή η ετικέτα έχει σκοτεινόχρωμο φόντο, τα σύμβολα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε αρνητικό ως προς το χρώμα της συσκευασίας ή της ετικέτας.

    Image

    3.   ΑNTIΘEΣN ΠPOΣ TO XPΩMA TOY ΦONTOY

    Εάν ένα σύμβολο χρησιμοποιείται έγχρωμο σε έγχρωμο φόντο, με αποτέλεσμα να καθίσταται δυσδιάκριτο, πρέπει να χρησιμοποιείται ένας εξωτερικός κύκλος γύρω από το σύμβολο ώστε να επιτυγχάνεται εντονότερη αντίθεση με το φόντο:

    Image

    4.   ΤYΠOΓPAΦIA

    Για το κείμενο πρέπει να χρησιμοποιούνται κεφαλαία της γραμματοσειράς Times Roman.

    5.   ΣMIKPYNΣH

    Η ελάχιστη διάμετρος των κοινοτικών συμβόλων είναι 15 mm.

    6.   «ΠPOΣTATEYOMENH ONOMAΣIA ΠPOEΛEYΣHΣ» KAI ΣYNTOMOΓPAΦIA TOY OPOY ΣTIΣ KOINOTIKEΣ ΓΛΩΣΣEΣ

    Κοινοτική γλώσσα

    Όρος

    Συντομογραφία

    ES

    denominación de origen protegida

    DOP

    CS

    chráněné označení původu

    CHOP

    DA

    beskyttet oprindelsesbetegnelse

    BOB

    DE

    geschützte Ursprungsbezeichnung

    g.U.

    ET

    kaitstud päritolunimetus

    KPN

    EL

    προστατευόμενη oνομασία προέλευσης

    ΠΟΠ

    EN

    protected designation of origin

    PDO

    FR

    appellation d’origine protégée

    AOP

    IT

    denominazione d’origine protetta

    DOP

    LV

    aizsargāts cilmes vietas nosaukums

    ACVN

    LT

    saugoma kilmės vietos nuoroda

    SKVN

    HU

    oltalom alatt álló eredetmegjelölés

    OEM

    MT

    denominazzjoni protetta ta’ oriġini

    DPO

    NL

    beschermde oorsprongsbenaming

    BOB

    PL

    chroniona nazwa pochodzenia

    CHNP

    PT

    denominação de origem protegida

    DOP

    SK

    chránené označenie pôvodu

    CHOP

    SL

    zaščitena označba porekla

    ZOP

    FI

    suojattu alkuperänimitys

    SAN

    SV

    skyddad ursprungsbeteckning

    SUB

    7.   «ΠPOΣTATEYOMENH ΓEΩΓPAΦIKH ENΔEIΞH» KAI ΣYNTOMOΓPAΦIA TOY OPOY ΣTIΣ KOINOTIKEΣ ΓΛΩΣΣEΣ

    Κοινοτική γλώσσα

    Term

    Συντομογραφία

    ES

    indicación geográfica protegida

    IGP

    CS

    chráněné zeměpisné označení

    CHZO

    DA

    beskyttet geografisk betegnelse

    BGB

    DE

    geschützte geografische Angabe

    g.g.A.

    ET

    kaitstud geograafiline tähis

    KGT

    EL

    προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη

    ΠΓΕ

    EN

    protected geographical indication

    PGI

    FR

    indication géographique protégée

    IGP

    IT

    indicazione geografica protetta

    IGP

    LV

    aizsargāta ģeogrāfiskās izcelsmes norāde

    AĢIN

    LT

    saugoma geografinė nuoroda

    SGN

    HU

    oltalom alatt álló földrajzi jelzés

    OFJ

    MT

    indikazzjoni ġeografika protetta

    IĠP

    NL

    beschermde geografische aanduiding

    BGA

    PL

    chronione oznaczenie geograficzne

    CHOG

    PT

    indicação geográfica protegida

    IGP

    SK

    chránené zemepisné označenie

    CHZO

    SL

    zaščitena geografska označba

    ZGO

    FI

    suojattu maantieteellinen merkintä

    SMM

    SV

    skyddad geografisk beteckning

    SGB


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VI

    Image


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VII

    Image


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VIII

    Image

    Image


    Top