EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32005R2067

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 2067/2005 της Επιτροπής, της 16ης Δεκεμβρίου 2005 , για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 92/2005 όσον αφορά εναλλακτικούς τρόπους διάθεσης και χρησιμοποίησης ζωικών υποπροϊόντων (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

ΕΕ L 331 της 17.12.2005, p. 12–15 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)
ΕΕ L 327M της 5.12.2008, p. 516–521 (MT)

Το έγγραφο αυτό έχει δημοσιευτεί σε ειδική έκδοση (BG, RO)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 03/03/2011; καταργήθηκε εμμέσως από 32011R0142

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2005/2067/oj

17.12.2005   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 331/12


ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΚ) αριθ. 2067/2005 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

της 16ης Δεκεμβρίου 2005

για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 92/2005 όσον αφορά εναλλακτικούς τρόπους διάθεσης και χρησιμοποίησης ζωικών υποπροϊόντων

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας,

τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1774/2002 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 3ης Οκτωβρίου 2002, για τον καθορισμό υγειονομικών κανόνων σχετικά με τα ζωικά υποπροϊόντα που δεν προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο (1), και ιδίως το άρθρο 4 παράγραφος 2 στοιχείο ε), το άρθρο 5 παράγραφος 2 στοιχείο ζ), το άρθρο 6 παράγραφος 2 σημείο i) και το άρθρο 32 παράγραφος 1,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1774/2002 ορίζει κανόνες σχετικά με τους τρόπους διάθεσης και χρησιμοποίησης των ζωικών υποπροϊόντων. Προβλέπει επίσης τη δυνατότητα έγκρισης και άλλων τρόπων διάθεσης και χρησιμοποίησης των ζωικών υποπροϊόντων κατόπιν διαβουλεύσεων με την αρμόδια επιστημονική επιτροπή.

(2)

Βάσει των γνωμοδοτήσεων που εξέδωσαν η επιστημονική συντονιστική επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (ΕΑΑΤ), μετά την έναρξη ισχύος του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 178/2002 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 28ης Ιανουαρίου 2002, για τον καθορισμό των γενικών αρχών και απαιτήσεων της νομοθεσίας για τα τρόφιμα, για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων και τον καθορισμό διαδικασιών σε θέματα ασφαλείας των τροφίμων (2), η Επιτροπή έχει εγκρίνει μέχρι σήμερα πέντε μεθόδους ως εναλλακτικούς τρόπους διάθεσης ή χρησιμοποίησης ζωικών υποπροϊόντων.

(3)

Βάσει των περαιτέρω πληροφοριών που υπέβαλαν οι αιτούντες μετά την έκδοση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 92/2005 της Επιτροπής, της 19ης Ιανουαρίου 2005, για την εφαρμογή του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1774/2002 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τους τρόπους διάθεσης και χρησιμοποίησης των ζωικών υποπροϊόντων, καθώς και για την τροποποίηση του παραρτήματος VI του εν λόγω κανονισμού όσον αφορά τη μεταποίηση σε μονάδα παραγωγής βιοαερίου και την επεξεργασία των τετηγμένων λιπών (3), η ΕΑΑΤ εξέδωσε γνωμοδότηση στις 22 Απριλίου 2004 σχετικά με την καύση στέατος σε λέβητα και στις 2 Ιουνίου 2004 σχετικά με τη μέθοδο παραγωγής βιοντίζελ ως ασφαλείς τρόπους διάθεσης υλικών της κατηγορίας 1.

(4)

Βάσει της εν λόγω αξιολόγησης της ΕΑΑΤ, η μέθοδος παραγωγής βιοντίζελ μπορεί να θεωρηθεί επίσης ασφαλής τρόπος διάθεσης και χρησιμοποίησης υλικών της κατηγορίας 1. Κατά συνέπεια, ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 92/2005 πρέπει να τροποποιηθεί, ούτως ώστε να ληφθεί υπόψη αυτή η περαιτέρω αξιολόγηση.

(5)

Η ΕΑΑΤ κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι η καύση στέατος σε λέβητα μπορεί να θεωρηθεί ασφαλής τρόπος διάθεσης και χρησιμοποίησης ζωικών υποπροϊόντων. Οι συνθήκες υπό τις οποίες η μέθοδος θεωρήθηκε ασφαλής αντικατοπτρίζονται, κατά συνέπεια, σε περαιτέρω τροποποίηση του κανονισμού. Το λίπος που υποβάλλεται σε επεξεργασία σύμφωνα με τις παραμέτρους της μεθόδου πρέπει να επιτρέπεται να μεταφέρεται σε άλλες μονάδες για καύση, ούτως ώστε να αποφεύγονται τα προβλήματα που προκαλούνται από τη συσσώρευση υλικών στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις. Εφαρμόζονται αυστηροί όροι διαχωρισμού μεταξύ καύσης, αφενός, και επεξεργασίας τροφίμων και ζωοτροφών, αφετέρου.

(6)

Η τεχνολογική πρόοδος οδήγησε στην ανάπτυξη ορισμένων τροποποιημένων παραμέτρων για τα τελικά στάδια των μεθόδων παραγωγής βιοντίζελ και καύσης στέατος σε λέβητα. Υπό την προϋπόθεση ότι εφαρμόστηκε προηγουμένως κάποια από τις μεθόδους επεξεργασίας που καθορίζονται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1774/2002, οι αρμόδιες αρχές των κρατών μελών πρέπει να μπορούν να εγκρίνουν αυτές τις τροποποιημένες παραμέτρους των μεθόδων.

(7)

Η έγκριση και η εφαρμογή των εν λόγω εναλλακτικών μεθόδων γίνεται με την επιφύλαξη άλλων ισχυουσών κοινοτικών νομοθετικών διατάξεων, ιδίως της νομοθεσίας για το περιβάλλον. Ως εκ τούτου, οι απαιτήσεις για συστήματα καθαρισμού των αερίων στη μέθοδο της αλκαλικής υδρόλυσης και στη μέθοδο παραγωγής βιοντίζελ μπορούν να καταργηθούν.

(8)

Το βιοντίζελ δεν χρειάζεται να επισημαίνεται ανεξίτηλα, διότι η μέθοδος παραγωγής είναι ασφαλής και για να διευκολυνθεί η χρήση του ως εναλλακτικού καυσίμου.

(9)

Τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι σύμφωνα με τη γνώμη της μόνιμης επιτροπής για την τροφική αλυσίδα και την υγεία των ζώων,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 92/2005 τροποποιείται ως εξής:

1)

Στο άρθρο 1, οι παράγραφοι 1 και 2 αντικαθίστανται από το ακόλουθο κείμενο:

«1.   Οι μέθοδοι της αλκαλικής υδρόλυσης, όπως ορίζεται στο παράρτημα Ι, της παραγωγής βιοαερίου με υδρόλυση σε υψηλή πίεση, όπως ορίζεται στο παράρτημα III, της παραγωγής βιοντίζελ, όπως ορίζεται στο παράρτημα IV, και της καύσης ζωικού λίπους σε λέβητα, όπως ορίζεται στο παράρτημα VI, εγκρίνονται και μπορούν να λάβουν άδεια από την αρμόδια αρχή για την επεξεργασία και τη διάθεση υλικών της κατηγορίας 1.

2.   Η αρμόδια αρχή μπορεί να επιτρέψει τη χρήση άλλων παραμέτρων για τη φάση της μεθόδου παραγωγής βιοντίζελ που αναφέρεται στο παράρτημα IV σημείο 1 στοιχείο β) i), καθώς και για τη φάση της μεθόδου καύσης ζωικού λίπους σε λέβητα που αναφέρεται στο παράρτημα VI σημείο 1 στοιχείο γ) i), αν αυτές οι παράμετροι εξασφαλίζουν ισοδύναμη μείωση των κινδύνων για τη δημόσια υγεία και την υγεία των ζώων.».

2)

Το άρθρο 2 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Άρθρο 2

Οι μέθοδοι της αλκαλικής υδρόλυσης, της υδρόλυσης σε υψηλή πίεση και υψηλή θερμοκρασία, της παραγωγής βιοαερίου με υδρόλυση σε υψηλή πίεση, της παραγωγής βιοντίζελ, της εξαέρωσης Brookes και της καύσης ζωικού λίπους σε λέβητα, όπως ορίζονται στα παραρτήματα I έως VΙ αντίστοιχα, εγκρίνονται και δύνανται να λάβουν άδεια από την αρμόδια αρχή για την επεξεργασία και τη χρησιμοποίηση ή διάθεση υλικών των κατηγοριών 2 ή 3. Η αρμόδια αρχή μπορεί να επιτρέψει τη χρήση άλλων παραμέτρων για τη φάση της μεθόδου παραγωγής βιοντίζελ που αναφέρεται στο παράρτημα IV σημείο 1 στοιχείο β) i), καθώς και για τη φάση της μεθόδου καύσης ζωικού λίπους σε λέβητα που αναφέρεται στο παράρτημα VI σημείο 1 στοιχείο γ) i), αν αυτές οι παράμετροι εξασφαλίζουν ισοδύναμη μείωση των κινδύνων για τη δημόσια υγεία και την υγεία των ζώων.».

3)

Στον τίτλο και στην πρώτη πρόταση του άρθρου 3, η φράση «Παραρτήματα I έως V» αντικαθίσταται από τη φράση «Παραρτήματα I έως VI».

4)

Το άρθρο 4 τροποποιείται ως εξής:

α)

Στην παράγραφο 1, το πρώτο εδάφιο αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«1.   Τα παραγόμενα υλικά, πλην του βιοντίζελ που παράγεται σύμφωνα με το παράρτημα IV, επισημαίνονται ανεξίτηλα, με ιδιαίτερη οσμή αν αυτό είναι τεχνικώς εφικτό, σύμφωνα με το παράρτημα VI κεφάλαιο I σημείο 8 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1774/2002.».

β)

Προστίθεται η ακόλουθη παράγραφος 5:

«5.   Ωστόσο, τα ζωικά υποπροϊόντα που προκύπτουν από την επεξεργασία υλικών σύμφωνα με το παράρτημα IV μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τους σκοπούς που προβλέπονται στο εν λόγω παράρτημα.».

5)

Τα παραρτήματα I, III και IV τροποποιούνται σύμφωνα με το παράρτημα του παρόντος κανονισμού, ενώ προστίθεται και το παράρτημα VI.

Άρθρο 2

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την τρίτη ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 16 Δεκεμβρίου 2005.

Για την Επιτροπή

Μάρκος ΚΥΠΡΙΑΝΟΫ

Μέλος της Επιτροπής


(1)  ΕΕ L 273 της 10.10.2002, σ. 1· κανονισμός όπως τροποποιήθηκε τελευταία από τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 416/2005 της Επιτροπής (ΕΕ L 66 της 12.3.2005, σ. 10).

(2)  ΕΕ L 31 της 1.2.2002, σ. 1· κανονισμός όπως τροποποιήθηκε από τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1642/2003 (ΕΕ L 245 της 29.9.2003, σ. 4).

(3)  ΕΕ L 19 της 21.1.2005, σ. 27.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Τα παραρτήματα του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 92/2005 τροποποιούνται ως εξής:

1)

Στο παράρτημα I, το σημείο 3 στοιχείο β) διαγράφεται.

2)

Στο παράρτημα III, το σημείο 2 στοιχείο β) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«β)

το βιοαέριο που παράγεται κατά τη διαδικασία καίγεται γρήγορα στην ίδια μονάδα σε θερμοκρασία τουλάχιστον 900 °C και κατόπιν ψύχεται ταχέως (“σβήσιμο”).».

3)

Στο παράρτημα IV, το σημείο 1 τροποποιείται ως εξής:

α)

Το στοιχείο β) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«β)

Τα μεταποιημένα λίπη υποβάλλονται στη συνέχεια σε περαιτέρω επεξεργασία με μία από τις ακόλουθες μεθόδους:

i)

μέθοδο με την οποία τα μεταποιημένα λίπη διαχωρίζονται από την πρωτεΐνη και οι αδιάλυτες ακαθαρσίες αφαιρούνται έως ποσοστό που δεν υπερβαίνει το 0,15 % κατά βάρος και, κατόπιν, υποβάλλονται σε εστεροποίηση και μετεστεροποίηση. Ωστόσο, η εστεροποίηση δεν απαιτείται για τα μεταποιημένα λίπη που προέρχονται από υλικά της κατηγορίας 3. Για την εστεροποίηση, το pH μειώνεται σε λιγότερο από 1 με την προσθήκη θειικού οξέος (H2SO4) ή ισοδύναμου οξέος και το μείγμα θερμαίνεται σε θερμοκρασία 72 °C για 2 ώρες, κατά τη διάρκεια των οποίων αναμειγνύεται έντονα. Η μετεστεροποίηση πραγματοποιείται αυξάνοντας το pH σε περίπου 14 με υδροξείδιο του καλίου ή με ισοδύναμη βάση σε θερμοκρασία 35 έως 50 °C για τουλάχιστον 15 έως 30 λεπτά. Η μετεστεροποίηση πραγματοποιείται δύο φορές υπό τις συνθήκες που περιγράφονται στο παρόν σημείο, με τη χρήση νέου διαλύματος βάσης. Αυτή η διαδικασία ακολουθείται από διύλιση των προϊόντων, συμπεριλαμβανομένης της υπό κενό απόσταξης σε θερμοκρασία 150 °C, που καταλήγει στην παραγωγή του βιοντίζελ,

ii)

μέθοδο που χρησιμοποιεί ισοδύναμες παραμέτρους εγκεκριμένες από την αρμόδια αρχή.».

β)

Το στοιχείο γ) διαγράφεται.

γ)

Προστίθεται το ακόλουθο σημείο 3:

«3.

Τα ζωικά υποπροϊόντα που προκύπτουν από τη μέθοδο παραγωγής η οποία χρησιμοποιεί τα πρότυπα που αναφέρονται στο σημείο 1 στοιχείο β) μπορούν να χρησιμοποιηθούν για καύση σε εγκεκριμένη μονάδα. Σε περίπτωση κλάσματος λίπους που προέρχεται από υλικά της κατηγορίας 3, τα ζωικά υποπροϊόντα της μεθόδου παραγωγής μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή τεχνικών προϊόντων.».

4)

Προστίθεται το ακόλουθο παράρτημα VI:

«ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VI

Μέθοδος της καύσης ζωικού λίπους σε λέβητα

1.

Η καύση ζωικού λίπους περιλαμβάνει την επεξεργασία του κλάσματος λίπους των ζωικών υποπροϊόντων υπό τις ακόλουθες συνθήκες:

α)

το κλάσμα λίπους των ζωικών υποπροϊόντων μεταποιείται κατ’ αρχάς με τη χρήση:

i)

σε περίπτωση κλάσματος λίπους που προορίζεται για καύση σε άλλη μονάδα, της μεθόδου επεξεργασίας 1, όπως αναφέρεται στο παράρτημα V κεφάλαιο III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1774/2002, για τα υλικά των κατηγοριών 1 και 2, και

ii)

κάποιας από τις μεθόδους επεξεργασίας 1 έως 5 ή 7 ή, σε περίπτωση υλικών που προέρχονται από ψάρια, της μεθόδου επεξεργασίας 6, όπως αναφέρεται στο παράρτημα V κεφάλαιο III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1774/2002, για τα υλικά των κατηγοριών 1 και 2 που προορίζονται για καύση στην ίδια μονάδα και για τα υλικά της κατηγορίας 3·

β)

το κλάσμα λίπους διαχωρίζεται από την πρωτεΐνη και οι αδιάλυτες ακαθαρσίες αφαιρούνται έως ποσοστό που δεν υπερβαίνει το 0,15 % κατά βάρος·

γ)

έπειτα από τις διεργασίες που αναφέρονται στα στοιχεία α) και β), το λίπος:

i)

εξατμίζεται σε ατμολέβητα και καίγεται σε θερμοκρασία τουλάχιστον 1 100 °C επί τουλάχιστον 0,2 δευτερόλεπτα ή

ii)

υποβάλλεται σε επεξεργασία με χρήση ισοδύναμων παραμέτρων εγκεκριμένων από την αρμόδια αρχή.

2.

Η καύση λίπους προερχόμενου από υλικά των κατηγοριών 1 και 2 πρέπει να γίνεται στην ίδια μονάδα στην οποία τήκεται το λίπος, με σκοπό τη χρησιμοποίηση της παραγόμενης ενέργειας για τις διεργασίες τήξης.

Ωστόσο, η αρμόδια αρχή μπορεί να επιτρέψει τη μεταφορά του εν λόγω λίπους σε άλλες μονάδες για καύση υπό τους εξής όρους:

α)

η μονάδα προορισμού διαθέτει έγκριση για την καύση·

β)

οι εγκεκριμένες διαδικασίες μεταποίησης τροφίμων ή ζωοτροφών στην ίδια εγκατάσταση λαμβάνουν χώρα υπό αυστηρές συνθήκες διαχωρισμού.

3.

Η καύση υλικών ζωικής προέλευσης πλην του ζωικού λίπους δεν επιτρέπεται.».


Top