Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32002L0088

    Οδηγία 2002/88/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 9ης Δεκεμβρίου 2002 που τροποποιεί την οδηγία 97/68/ΕΚ για την προσέγγιση των νομοθεσιών των κρατών μελών σχετικά με τα ληπτέα μέτρα κατά της εκπομπής αερίων και σωματιδιακών ρύπων προερχόμενων από κινητήρες εσωτερικής καύσης που τοποθετούνται σε μη οδικά κινητά μηχανήματα

    ΕΕ L 35 της 11.2.2003, p. 28–81 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    Το έγγραφο αυτό έχει δημοσιευτεί σε ειδική έκδοση (CS, ET, LV, LT, HU, MT, PL, SK, SL, BG, RO, HR)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 31/12/2016; καταργήθηκε εμμέσως από 32016R1628

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/2002/88/oj

    32002L0088

    Οδηγία 2002/88/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 9ης Δεκεμβρίου 2002 που τροποποιεί την οδηγία 97/68/ΕΚ για την προσέγγιση των νομοθεσιών των κρατών μελών σχετικά με τα ληπτέα μέτρα κατά της εκπομπής αερίων και σωματιδιακών ρύπων προερχόμενων από κινητήρες εσωτερικής καύσης που τοποθετούνται σε μη οδικά κινητά μηχανήματα

    Επίσημη Εφημερίδα αριθ. L 035 της 11/02/2003 σ. 0028 - 0081


    Οδηγία 2002/88/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου

    της 9ης Δεκεμβρίου 2002

    που τροποποιεί την οδηγία 97/68/ΕΚ για την προσέγγιση των νομοθεσιών των κρατών μελών σχετικά με τα ληπτέα μέτρα κατά της εκπομπής αερίων και σωματιδιακών ρύπων προερχόμενων από κινητήρες εσωτερικής καύσης που τοποθετούνται σε μη οδικά κινητά μηχανήματα

    ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

    Έχοντας υπόψη:

    τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, και ιδίως το άρθρο 95,

    την πρόταση της Επιτροπής(1),

    τη γνώμη της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής(2),

    Αφού ζητήθηκε η γνώμη της Επιτροπής των Περιφερειών,

    Αποφασίζοντας σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 251 της συνθήκης(3),

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1) Το πρόγραμμα AutoOil II στόχευε να προσδιορίσει αποδοτικές στρατηγικές για την εκπλήρωση των στόχων ποιότητας του αέρα της Κοινότητας. Η ανακοίνωση της Επιτροπής με τίτλο "Ανασκόπηση του προγράμματος AutoOil II" κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υφίσταται ανάγκη λήψης μέτρων, ιδίως για την αντιμετώπιση των θεμάτων του όζοντος και των σωματιδιακών εκπομπών. Πρόσφατες εργασίες όσον αφορά την ανάπτυξη εθνικών ανώτατων ορίων εκπομπών έδειξαν ότι χρειάζεται να αποφασισθούν περαιτέρω μέτρα για την εκπλήρωση των στόχων για την ποιότητα του αέρα δυνάμει της κοινοτικής νομοθεσίας.

    (2) Έχουν εισαχθεί σταδιακώς αυστηρά πρότυπα για τις εκπομπές από οδικά οχήματα. Η περαιτέρω ενδυνάμωση αυτών των προτύπων έχει ήδη αποφασισθεί. Η σχετική συνεισφορά των ρύπων από μη οδικά κινητά μηχανήματα θα αποκτήσει έτσι μεγαλύτερη σπουδαιότητα στο μέλλον.

    (3) Η οδηγία 97/68/ΕΚ(4), προβλέπει οριακές τιμές εκπομπών για τους αέριους και σωματιδιακούς ρύπους από κινητήρες εσωτερικής καύσεως τοποθετημένους σε μη οδικά κινητά μηχανήματα.

    (4) Αν και η οδηγία 97/68/ΕΚ είχε εφαρμογή αρχικά μόνον σε ορισμένους κινητήρες ανάφλεξης με συμπίεση, η πέμπτη αιτιολογική σκέψη της εν λόγω οδηγίας προβλέπει την περαιτέρω επέκταση του πεδίου εφαρμογής της ώστε να συμπεριληφθούν ιδίως οι βενζινοκινητήρες.

    (5) Οι εκπομπές από μικρούς κινητήρες ανάφλεξης με σπινθήρα (βενζινοκινητήρες) σε διάφορους τύπους μηχανημάτων συνεισφέρουν σημαντικά σε ήδη εντοπισμένα τρέχοντα και μελλοντικά προβλήματα της ποιότητας του αέρα, ιδίως στο σχηματισμό όζοντος.

    (6) Οι εκπομπές από μικρούς κινητήρες ανάφλεξης με σπινθήρα υπόκεινται σε αυστηρά περιβαλλοντικά πρότυπα στις ΗΠΑ, πράγμα που δείχνει ότι είναι δυνατό να επιτευχθεί σημαντική μείωση των εκπομπών.

    (7) Η έλλειψη κοινοτικής νομοθεσίας καθιστά δυνατή την εμπορία κινητήρων ξεπερασμένης τεχνολογίας από περιβαλλοντική άποψη, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τους στόχους για την ποιότητα του αέρα στην Κοινότητα ή την εφαρμογή εθνικής νομοθεσίας στο πεδίο αυτό, γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει στη δημιουργία τεχνικών εμποδίων στο εμπόριο.

    (8) Η οδηγία 97/68/ΕΚ συμβαδίζει στενά με την αντίστοιχη νομοθεσία των ΗΠΑ και η συνέχιση της ευθυγράμμισης θα αποβεί επωφελής τόσο για τη βιομηχανία όσο και για το περιβάλλον.

    (9) Απαιτείται να δοθεί στην ευρωπαϊκή βιομηχανία κάποιος πρόσθετος χρόνος, ιδίως στους κατασκευαστές εκείνους που δεν έχουν ενεργοποιηθεί ακόμη σε διεθνή κλίμακα, ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται στα πρότυπα εκπομπών.

    (10) Η οδηγία 97/68/ΕΚ για τους κινητήρες ανάφλεξης με συμπίεση (ΑΣυ), καθώς και οι κανονισμοί των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής για τους κινητήρες ανάφλεξης με σπινθήρα (ΑΣπ), χρησιμοποιούν μια προσέγγιση δύο σταδίων. Παρότι θα ήταν δυνατό να υιοθετηθεί μια μονοσταδιακή προσέγγιση στην κοινοτική νομοθεσία, αυτό θα μπορούσε να αφήσει το πεδίο χωρίς ρυθμιστικό πλαίσιο για τέσσερα ή πέντε χρόνια ακόμη.

    (11) Για να επιτευχθεί η απαιτούμενη ευελιξία για παγκόσμια ευθυγράμμιση, συμπεριλαμβάνεται η δυνατότητα παρέκκλισης η οποία αποφασίζεται με τη διαδικασία επιτροπολογίας.

    (12) Τα απαιτούμενα μέτρα για την εφαρμογή της παρούσας οδηγίας θα πρέπει να θεσπισθούν σύμφωνα με την απόφαση 1999/468/ΕΚ του Συμβουλίου, της 28ης Ιουνίου 1999, για τον καθορισμό των όρων άσκησης των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων που ανατίθενται στην Επιτροπή(5).

    (13) Η οδηγία 97/68/ΕΚ θα πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως,

    ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΟΔΗΓΙΑ:

    Άρθρο 1

    Η οδηγία 97/68/ΕΚ τροποποιείται ως εξής:

    1) Στο άρθρο 2:

    α) Η όγδοη περίπτωση αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    "- 'διάθεση στην αγορά' η πράξη με την οποία ένας κινητήρας καθίσταται διαθέσιμος για πρώτη φορά στην αγορά, έναντι πληρωμής ή δωρεάν, προκειμένου να διανεμηθεί ή/και να χρησιμοποιηθεί μέσα στην Κοινότητα,".

    β) Προστίθενται οι ακόλουθες περιπτώσεις:

    "- 'κινητήρας αντικατάστασης', κάθε νεοκατασκευασμένος κινητήρας που προορίζεται για αντικατάσταση κινητήρα μηχανής, η προμήθεια του οποίου έγινε αποκλειστικά για το σκοπό αυτό,

    - 'φορητός κινητήρας', κάθε κινητήρας που πληροί μία τουλάχιστον από τις ακόλουθες απαιτήσεις:

    α) ο κινητήρας πρέπει να χρησιμοποιείται σε τμήμα του εξοπλισμού το οποίο φέρει ο χειριστής καθ' όλη τη διάρκεια της εκτέλεσής της ή των προβλεπόμενων λειτουργιών του·

    β) ο κινητήρας πρέπει να χρησιμοποιείται σε τμήμα του εξοπλισμού το οποίο κατά τη λειτουργία του πρέπει να φέρεται σε διάφορες θέσεις, όπως πάνω-κάτω ή αριστερά-δεξιά, για την εκτέλεση της ή των προβλεπόμενων λειτουργιών του·

    γ) ο κινητήρας πρέπει να χρησιμοποιείται σε τμήμα του εξοπλισμού για το οποίο το συνολικό, χωρίς υγρά, βάρος κινητήρα και εξοπλισμού να είναι κάτω των 20 χιλιογράμμων και με ένα τουλάχιστον από τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

    i) ο χειριστής, καθ' όλη τη διάρκεια της εκτέλεσης της ή των προβλεπόμενων λειτουργιών του εξοπλισμού, πρέπει ή να τον υποστηρίζει ή να τον φέρει,

    ii) ο χειριστής, καθ' όλη τη διάρκεια της εκτέλεσης της ή των προβλεπόμενων λειτουργιών του εξοπλισμού, πρέπει να τον υποστηρίζει ή να τον ελέγχει σε μια ορισμένη στάση,

    iii) ο κινητήρας πρέπει να χρησιμοποιείται σε γεννήτρια ή σε αντλία,

    - 'μη φορητός κινητήρας', κάθε κινητήρας ο οποίος δεν εμπίπτει στον ορισμό του φορητού κινητήρα,

    - 'επαγγελματικός φορητός κινητήρας πολλαπλών θέσεων', κάθε κινητήρας χειρός που ικανοποιεί τις απαιτήσεις των εδαφίων α) και β) του ορισμού του φορητού κινητήρα, σχετικά με τον οποίο ο κατασκευαστής του κινητήρα έχει αποδείξει στην αρμόδια για την έγκριση αρχή ότι στον κινητήρα αυτόν θα εφαρμόζεται περίοδος διατηρησιμότητας των εκπομπών κατηγορίας 3 (σύμφωνα με το τμήμα 2.1 του προσαρτήματος 4 του παραρτήματος IV),

    - 'περίοδος διατηρησιμότητας εκπομπών', ο αριθμός των ωρών που αναφέρονται στο παράρτημα IV προσάρτημα 4 για τον προσδιορισμό των συντελεστών επιδείνωσης,

    - 'μικρή σειρά κινητήρων', μία σειρά κινητήρων ανάφλεξης με σπινθήρα (ΑΣπ) με συνολική ετήσια παραγωγή μικρότερη των 5000 μονάδων,

    - 'μικρός κατασκευαστής κινητήρων ΑΣπ', κάθε κατασκευαστής με συνολική ετήσια παραγωγή κάτω των 25000 μονάδων."

    2) Το άρθρο 4 τροποποιείται ως εξής:

    α) Η παράγραφος 2 τροποποιείται ως εξής:

    i) στην πρώτη πρόταση, οι λέξεις "παράρτημα VI" αντικαθίστανται από τις λέξεις "παράρτημα VII",

    ii) στη δεύτερη πρόταση, οι λέξεις "παράρτημα VII" αντικαθίστανται από τις λέξεις "παράρτημα VIII".

    β) Η παράγραφος 4 τροποποιείται ως εξής:

    i) στο στοιχείο α), η φράση "παράρτημα VIII" αντικαθίσταται από τη φράση "παράρτημα IX",

    ii) στο στοιχείο β), η φράση "παράρτημα IX" αντικαθίσταται από τη φράση "παράρτημα X".

    γ) Στην παράγραφο 5, η φράση "παράρτημα X" αντικαθίσταται από τη φράση "παράρτημα XI".

    3) Στο άρθρο 7, η παράγραφος 2 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    "2. Τα κράτη μέλη αποδέχονται τις εγκρίσεις τύπου και, ανάλογα με την περίπτωση, τα σχετικά σήματα έγκρισης, που απαριθμούνται στο παράρτημα XII, ως σύμφωνες προς την παρούσα οδηγία."

    4) Το άρθρο 9 τροποποιείται ως εξής:

    α) Η επικεφαλίδα "Χρονοδιάγραμμα" αντικαθίσταται από την επικεφαλίδα "Χρονοδιάγραμμα - Κινητήρες ανάφλεξης με συμπίεση".

    β) Στην παράγραφο 1, η φράση "παράρτημα VI" αντικαθίσταται από τη φράση "παράρτημα VII".

    γ) Η παράγραφος 2 τροποποιείται ως εξής:

    i) η φράση "παράρτημα VI" αντικαθίσταται από τη φράση "παράρτημα VII",

    ii) η φράση "του σημείου 4.2.1 του παραρτήματος I" αντικαθίσταται από τη φράση "του σημείου 4.1.2.1 του παραρτήματος I".

    δ) Η παράγραφος 3 τροποποιείται ως εξής:

    i) η φράση "παράρτημα VI" αντικαθίσταται από τη φράση "παράρτημα VII",

    ii) η φράση "του σημείου 4.2.3 του παραρτήματος I" αντικαθίσταται από τη φράση "του σημείου 4.1.2.3 του παραρτήματος I".

    ε) Στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου 4, η φράση ", και τη διάθεση στην αγορά νέων κινητήρων" αντικαθίσταται από τη φράση ", και τη διάθεση στην αγορά κινητήρων".

    5) Παρεμβάλλεται το ακόλουθο άρθρο:

    "Άρθρο 9α

    Χρονοδιάγραμμα - Κινητήρες ανάφλεξης με σπινθήρα

    1. ΧΩΡΙΣΜΟΣ ΣΕ ΚΛΑΣΕΙΣ

    Για τους σκοπούς της παρούσας οδηγίας, οι κινητήρες ανάφλεξης με σπινθήρα χωρίζονται στις ακόλουθες κλάσεις:

    Κύρια κλάση S: Μικροί κινητήρες καθαρής ισχύος <= 19 kW

    Η κύρια κλάση S υποδιαιρείται σε δύο κατηγορίες

    H: Κινητήρες για φορητά μηχανήματα

    N: Κινητήρες για μη φορητά μηχανήματα

    >ΘΕΣΗ ΠΙΝΑΚΑ>

    2. ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΕΓΚΡΙΣΕΩΝ ΤΥΠΟΥ

    Μετά τις 11 Αυγούστου του 2004, τα κράτη μέλη δεν μπορούν να αρνούνται τη χορήγηση εγκρίσεων τύπου για ένα τύπο κινητήρα ΑΣπ ή σειρά κινητήρων ή την έκδοση του αναφερόμενου στο παράρτημα VII εγγράφου, ούτε μπορούν να επιβάλλουν άλλες απαιτήσεις για την έγκριση τύπου όσον αφορά τις εκπομπές ρύπων για μη οδικά κινητά μηχανήματα με εγκατεστημένο σε αυτά κινητήρα, εφόσον ο κινητήρας πληροί τις απαιτήσεις που προδιαγράφονται στην παρούσα οδηγία όσον αφορά τις εκπομπές αέριων ρύπων.

    3. ΕΓΚΡΙΣΕΙΣ ΤΥΠΟΥ ΣΤΟ ΣΤΑΔΙΟ I

    Τα κράτη μέλη αρνούνται να χορηγούν εγκρίσεις τύπου για ένα τύπο κινητήρα ή μία σειρά κινητήρων και να εκδίδουν το αναφερόμενο στο παράρτημα VII έγγραφο, όπως αρνούνται να χορηγούν και οποιεσδήποτε άλλες εγκρίσεις τύπου για μη οδικά κινητά μηχανήματα στα οποία υπάρχει εγκατεστημένος κινητήρας, μετά τις 11 Αυγούστου του 2004, εφόσον ο κινητήρας δεν πληροί τις απαιτήσεις που προβλέπονται στην παρούσα οδηγία και στις περιπτώσεις όπου οι εκπομπές των αέριων ρύπων από τον κινητήρα δεν ανταποκρίνονται στις οριακές τιμές που προβλέπονται στον πίνακα του τμήματος 4.2.2.1 του παραρτήματος I.

    4. ΕΓΚΡΙΣΕΙΣ ΤΥΠΟΥ ΣΤΟ ΣΤΑΔΙΟ II

    Τα κράτη μέλη αρνούνται να χορηγούν εγκρίσεις τύπου για έναν τύπο κινητήρα ή σειρά κινητήρων και να εκδίδουν τα αναφερόμενα στο παράρτημα VII έγγραφα, όπως αρνούνται και να χορηγούν οποιεσδήποτε άλλες εγκρίσεις τύπου για μη οδικά κινητά μηχανήματα στα οποία είναι εγκατεστημένος κινητήρας:

    μετά την 1η Αυγούστου 2004 για κλάσεις κινητήρα SN:1 και SN:2,

    μετά την 1η Αυγούστου 2006 για κλάσεις κινητήρα SN:4,

    μετά την 1η Αυγούστου 2007 για κλάσεις κινητήρα SH:1, SH:2 και SN:3,

    μετά την 1η Αυγούστου 2008 για κλάσεις κινητήρα SH:3,

    εφόσον ο κινητήρας δεν πληροί τις απαιτήσεις που προβλέπονται στην παρούσα οδηγία και στις περιπτώσεις όπου οι εκπομπές αέριων ρύπων από τον κινητήρα δεν ανταποκρίνονται στις οριακές τιμές που εμφαίνονται στον πίνακα του τμήματος 4.2.2.2 του παραρτήματος I.

    5. ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΙΝΗΤΗΡΩΝ

    Έξι μήνες μετά την ημερομηνία για τη σχετική κατηγορία κινητήρα στις παραγράφους 3 και 4, με εξαίρεση μηχανήματα και κινητήρες που προορίζονται για εξαγωγή σε τρίτες χώρες, τα κράτη μέλη επιτρέπουν τη διάθεση στην αγορά κινητήρων, εγκατεστημένων ήδη ή μη σε μηχανήματα, μόνον εφόσον πληρούν τις απαιτήσεις της παρούσας οδηγίας.

    6. ΣΗΜΑΝΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ ΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΑΔΙΟΥ II

    Τα κράτη μέλη επιτρέπουν για τύπους κινητήρα ή σειρές κινητήρων, οι οποίοι πληρούν πριν από τις καθοριζόμενες στο σημείο 4 του παρόντος άρθρου ημερομηνίες, τις οριακές τιμές που εκτίθενται στον πίνακα του τμήματος 4.2.2.2 του παραρτήματος I, μια ειδική σήμανση και βαθμολογία, με τις οποίες γίνεται σαφές ότι το αντίστοιχο μηχάνημα τηρεί τις απαιτούμενες οριακές τιμές πριν από τις ταχθείσες ημερομηνίες.

    7. ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ

    Οι ακόλουθοι κινητήρες εξαιρούνται από την τήρηση των ημερομηνιών εφαρμογής του σταδίου II, σχετικά με τις απαιτήσεις για τα όρια εκπομπών για μια περίοδο τριών ετών από την έναρξη ισχύος των εν λόγω απαιτήσεων για τα όρια εκπομπών. Για τα τρία αυτά χρόνια συνεχίζουν να ισχύουν οι απαιτήσεις για τα όρια εκπομπών του σταδίου I:

    - φορητά αλυσοπρίονα: συσκευή χειρός σχεδιασμένη για την κοπή ξύλου με αλυσοπρίονο, σχεδιασμένη κατά τρόπο που να συγκρατείται με δύο χέρια με κινητήρα άνω των 45 cm3 σύμφωνα με το πρότυπο EN ISO 11681-1,

    - μηχανές με λαβή στο άνω μέρος (δηλαδή φορητά τρυπάνια και αλυσοπρίονα για την περιποίηση των δένδρων): συσκευή χειρός με λαβή στο άνω μέρος της μηχανής σχεδιασμένη για τη διάνοιξη οπών ή την κοπή ξύλου με αλυσοπρίονο (σύμφωνα με το πρότυπο ISO 11681-2),

    - φορητοί θαμνοκόπτες με μηχανή εσωτερικής καύσης: συσκευή χειρός με περιστρεφόμενη λεπίδα από μέταλλο ή πλαστικό, για την κοπή χόρτων, θάμνων, μικρών δένδρων και συναφούς βλάστησης· πρέπει να είναι σχεδιασμένη σύμφωνα με το πρότυπο EN ISO 11806 για λειτουργία σε διάφορες θέσεις, όπως οριζοντίως ή ανάστροφα και με κινητήρα άνω των 40 cm3,

    - φορητές κλαδευτικές μηχανές: συσκευή χειρός σχεδιασμένη για το κλάδεμα φυτών και θάμνων με μια ή περισσότερες παλίνδρομες λεπίδες κοπής, σύμφωνα με το πρότυπο EN 774,

    - φορητοί κόπτες με μηχανή εσωτερικής καύσης: συσκευή χειρός σχεδιασμένη για την κοπή σκληρών υλικών, όπως πέτρας, ασφάλτου, σκυροδέματος ή χάλυβα με περιστρεφόμενη μεταλλική λεπίδα και κινητήρα 50 cm3 σύμφωνα με το πρότυπο EN 1454 και

    - μη φορητές μηχανές με οριζόντιο άξονα της κατηγορίας SN:3: μόνο μη φορητές μηχανές της κατηγορίας SN:3 με οριζόντιο άξονα που παράγουν ισχύ ίση ή μικρότερη από 2,5 kW και χρησιμοποιούνται κυρίως για επιλεγμένους βιομηχανικούς σκοπούς, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται οι σκαπάνες, οι κόφτες πηνίου, οι συσκευές αερισμού χλόης και οι γεννήτριες.

    8. ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

    Ωστόσο, για κάθε κατηγορία, τα κράτη μέλη μπορούν να μεταθέτουν τις ημερομηνίες των παραγράφων 3, 4 και 5 για δύο χρόνια όσον αφορά κινητήρες με ημερομηνία παραγωγής πρότερη των εν λόγω ημερομηνιών."

    6) Το άρθρο 10 τροποποιείται ως εξής:

    α) Η παράγραφος 1 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    "1. Οι απαιτήσεις του άρθρου 8 παράγραφοι 1 και 2, του άρθρου 9 παράγραφος 4 και του άρθρου 9α παράγραφος 5 δεν εφαρμόζονται:

    - σε κινητήρες για χρήση από τις ένοπλες δυνάμεις,

    - σε κινητήρες απαλλασσόμενους σύμφωνα με τις παραγράφους 1α και 2."

    β) Παρεμβάλλεται η ακόλουθη παράγραφος:

    "1α. Οι κινητήρες αντικατάστασης πρέπει να ανταποκρίνονται στις οριακές τιμές στις οποίες έπρεπε να ανταποκρίνεται ο προς αντικατάσταση κινητήρας κατά το χρόνο της αρχικής του διάθεσης στην αγορά. Σε ετικέτα προσκολλημένη στον κινητήρα ή μέσα στο εγχειρίδιο του κατόχου πρέπει να υπάρχει η ένδειξη 'ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ'."

    γ) Προστίθενται οι ακόλουθες παράγραφοι:

    "3. Οι απαιτήσεις του άρθρου 9α παράγραφοι 4 και 5 αναβάλλονται για τρία χρόνια για τους μικρούς κατασκευαστές κινητήρων.

    4. Οι απαιτήσεις του άρθρου 9α παράγραφοι 4 και 5 αντικαθίστανται από τις αντίστοιχες απαιτήσεις του σταδίου I για μικρές σειρές κινητήρων έως 25000 μονάδες το πολύ, με την επιφύλαξη ότι οι διάφορες σειρές κινητήρων έχουν διαφορετικό κυβισμό."

    7) Τα άρθρα 14 και 15 αντικαθίστανται από το ακόλουθο κείμενο:

    "Άρθρο 14

    Προσαρμογή στην τεχνική πρόοδο

    Όλες οι τροποποιήσεις που είναι αναγκαίες για την προσαρμογή των παραρτημάτων της παρούσας οδηγίας, με εξαίρεση τις απαιτήσεις που ορίζονται στο παράρτημα I τμήμα 1, τμήματα 2.1 έως 2.8 και τμήμα 4, προκειμένου να ληφθεί υπόψη η τεχνική πρόοδος, θεσπίζονται από την Επιτροπή, σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 15 παράγραφος 2.

    Άρθρο 14α

    Διαδικασία παρεκκλίσεων

    Η Επιτροπή μελετά τις ενδεχόμενες τεχνικές δυσχέρειες όσον αφορά τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του σταδίου II για ορισμένες χρήσεις των κινητήρων, ιδίως των κινητών μηχανών στις οποίες τοποθετούνται κινητήρες των κλάσεων SH:2 και SH:3. Εφόσον από τις μελέτες της Επιτροπής προκύπτει ότι, για τεχνικούς λόγους, ορισμένες φορητές μηχανές, και συγκεκριμένα οι επαγγελματικές φορητές μηχανές πολλαπλών θέσεων, δεν μπορούν να συμμορφωθούν με τις προθεσμίες αυτές, η Επιτροπή υποβάλλει, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2003, έκθεση, συνοδευόμενη από κατάλληλες προτάσεις, για παράταση της χρονικής περιόδου που προβλέπεται στο άρθρο 9α παράγραφος 7, ή/και για την παροχή περαιτέρω παρεκκλίσεων, μέχρι πέντε το πολύ ετών, εκτός από έκτακτες περιστάσεις, για τις εν λόγω μηχανές, δυνάμει της διαδικασίας του άρθρου 15 παράγραφος 2.

    Άρθρο 15

    Επιτροπή

    1. Η Επιτροπή επικουρείται από την επιτροπή προσαρμογής στην τεχνική πρόοδο των οδηγιών για την άρση των τεχνικών εμποδίων από το εμπόριο στον τομέα των οχημάτων με κινητήρα (εφεξής αποκαλούμενη 'επιτροπή').

    2. Οσάκις γίνεται αναφορά στην παρούσα παράγραφο, εφαρμόζονται τα άρθρα 5 και 7 της απόφασης 1999/468/ΕΚ(6), τηρουμένου του άρθρου 8 της εν λόγω απόφασης.

    Η περίοδος που προβλέπεται στο άρθρο 5 παράγραφος 6 της απόφασης 1999/468/ΕΚ ορίζεται σε τρεις μήνες.

    3. Η επιτροπή θεσπίζει τον εσωτερικό της κανονισμό."

    8) Στην αρχή των παραρτημάτων, προστίθεται ο ακόλουθος κατάλογος παραρτημάτων:

    "Κατάλογος παραρτημάτων

    >ΘΕΣΗ ΠΙΝΑΚΑ>"

    9) Τα παραρτήματα τροποποιούνται σύμφωνα με το παράρτημα της παρούσας οδηγίας.

    Άρθρο 2

    1. Τα κράτη μέλη θέτουν σε ισχύ τις αναγκαίες νομοθετικές, κανονιστικές και διοικητικές διατάξεις για να συμμορφωθούν προς την παρούσα οδηγία το αργότερο στις 11 Αυγούστου 2004. Ενημερώνουν αμέσως την Επιτροπή σχετικά.

    Οι διατάξεις αυτές, όταν θεσπίζονται από τα κράτη μέλη, αναφέρονται στην παρούσα οδηγία ή συνοδεύονται από την αναφορά αυτή κατά την επίσημη δημοσίευσή τους. Οι λεπτομερείς διατάξεις της αναφοράς αυτής καθορίζονται από τα κράτη μέλη.

    2. Τα κράτη μέλη γνωστοποιούν στην Επιτροπή το κείμενο των βασικών διατάξεων εσωτερικού δικαίου που θεσπίζουν στον τομέα που διέπεται από την παρούσα οδηγία.

    Άρθρο 3

    Όχι αργότερα από τις 11 Αυγούστου 2004, η Επιτροπή υποβάλλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο έκθεση και, εφόσον ενδείκνυται, πρόταση σχετικά με τις δυνητικές δαπάνες και οφέλη και με το κατά πόσο είναι εφικτή:

    α) η μείωση των εκπομπών σωματιδίων από μικρούς κινητήρες ανάφλεξης με σπινθήρα, με ιδιαίτερη έμφαση στους δίχρονους κινητήρες. Η έκθεση λαμβάνει υπόψη:

    i) την εκτίμηση της συμβολής των κινητήρων αυτών στην εκπομπή σωματιδίων και τον τρόπο με τον οποίο τα προτεινόμενα μέτρα μείωσης των εκπομπών θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα και στη μείωση των επιπτώσεων στην υγεία,

    ii) τις διαδικασίες και τον εξοπλισμό για δοκιμές και μετρήσεις που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αξιολόγηση των εκπομπών σωματιδίων από μικρούς κινητήρες ανάφλεξης με σπινθήρα κατά την έγκριση τύπου,

    iii) τις εργασίες και τα πορίσματα του προγράμματος μέτρησης σωματιδίων,

    iv) τις εξελίξεις όσον αφορά τις διαδικασίες δοκιμών, την τεχνολογία κινητήρων, τον καθαρισμό των καυσαερίων, καθώς και ενισχυμένα πρότυπα για τα καύσιμα και τα έλαια κινητήρων, και

    v) το κόστος της μείωσης των εκπομπών σωματιδίων από μικρούς κινητήρες ανάφλεξης με σπινθήρα και τη σχέση κόστους/αποτελεσματικότητας για οιαδήποτε προτεινόμενα μέτρα·

    β) η μείωση των εκπομπών ψυχαγωγικών οχημάτων, στα οποία περιλαμβάνονται τα χιονοέλκηθρα και τα κάρτινγκ, τα οποία δεν καλύπτονται επί του παρόντος·

    γ) η μείωση των καυσαερίων και των εκπομπών σωματιδίων μικρών κινητήρων ανάφλεξης με συμπίεση, ισχύος μικρότερης των 18 kW·

    δ) η μείωση των καυσαερίων και των εκπομπών σωματιδίων ελκτικών κινητήρων ανάφλεξης με συμπίεση. Θα πρέπει να επιλεγεί ένας κύκλος δοκιμής για τη μέτρηση αυτών των εκπομπών.

    Άρθρο 4

    Η παρούσα οδηγία αρχίζει να ισχύει την ημέρα της δημοσίευσής της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Άρθρο 5

    Η παρούσα οδηγία απευθύνεται στα κράτη μέλη.

    Βρυξέλλες, 9 Δεκεμβρίου 2002.

    Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

    Ο Πρόεδρος

    P. Cox

    Για το Συμβούλιο

    Ο Πρόεδρος

    H. C. Schmidt

    (1) ΕΕ C 180 E της 26.6.2001, σ. 31.

    (2) ΕΕ C 260 της 17.9.2001, σ. 1.

    (3) Γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 2ας Οκτωβρίου 2001 (ΕΕ C 87 Ε της 11.4.2002, σ. 18), κοινή θέση του Συμβουλίου της 25ης Μαρτίου 2002 (ΕΕ C 145 Ε της 18.6.2002, σ. 17) και απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 2ας Ιουλίου 2002.

    (4) ΕΕ L 59 της 27.2.1998, σ. 1· οδηγία όπως τροποποιήθηκε από την οδηγία 2001/63/ΕΚ της Επιτροπής (ΕΕ L 227 της 23.8.2001, σ. 41).

    (5) ΕΕ L 184 της 17.7.1999, σ. 23.

    (6) ΕΕ L 184 της 17.7.1999, σ. 23.

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

    1. Το παράρτημα I τροποποιείται ως εξής:

    α) Στο τμήμα 1, η πρώτη πρόταση "ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ" αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    Η παρούσα οδηγία εφαρμόζεται σε όλους τους κινητήρες που προορίζονται για τοποθέτηση σε μη οδικά κινητά μηχανήματα και σε δευτερεύοντες κινητήρες προσαρμοσμένους σε οχήματα, τα οποία προορίζονται για την οδική μεταφορά επιβατών ή αγαθών.

    β) Στο τμήμα 1, τα στοιχεία Α, Β, Γ, Δ και Ε τροποποιούνται ως εξής:

    Α. να προορίζονται και να είναι κατάλληλα να κινούνται, από μόνα τους ή δι' άλλου μέσου, σε έδαφος με ή χωρίς οδόστρωμα και:

    i) με κινητήρα ΑΣυ με καθαρή ισχύ, σύμφωνα με το σημείο 2.4, άνω των 18 kW και έως το πολύ 560 kW (4) και ο οποίος λειτουργεί με διαλείπουσα και όχι με μια αποκλειστική σταθερή ταχύτητα.

    Μηχανήματα, οι κινητήρες ...

    (παραμένει αμετάβλητο έως:- κινητοί γερανοί)

    ή

    ii) με κινητήρα ΑΣυ με καθαρή ισχύ, σύμφωνα με το τμήμα 2.4, άνω των 18 kW αλλά όχι μεγαλύτερο των 560 kW και ο οποίος λειτουργεί με σταθερή ταχύτητα. Οι περιορισμοί ισχύουν μόνο από την 31η Δεκεμβρίου 2006 και εφεξής.

    Στα μηχανήματα οι κινητήρες των οποίων καλύπτονται από τον ορισμό αυτό, περιλαμβάνονται, χωρίς η αναφορά αυτή να είναι περιοριστική:

    - αεροσυμπιεστές,

    - ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη με διαλείπον φορτίο, συμπεριλαμβανομένων ψυκτικών μονάδων και μονάδων ηλεκτροσυγκόλλησης,

    - υδραντλίες,

    - χλοοκοπτικά, τεμαχιστές ξύλου, εκχιονιστικά, σάρωθρα,

    ή

    iii) με βενζινοκινητήρα ΑΣπ με καθαρή ισχύ, σύμφωνα με το τμήμα 2.4, όχι άνω των 19 kW.

    Στα μηχανήματα, οι κινητήρες των οποίων καλύπτονται από τον ορισμό αυτό, περιλαμβάνονται, χωρίς η αναφορά αυτή να είναι περιοριστική:

    - χλοοκοπτικές μηχανές,

    - αλυσοπρίονα,

    - γεννήτριες,

    - υδραντλίες,

    - θαμνοκοπτικά.

    Η οδηγία δεν εφαρμόζεται στα ακόλουθα:

    Β. πλοία·

    Γ. σιδηροδρομικές μηχανές·

    Δ. αεροσκάφη·

    Ε. ψυχαγωγικά οχήματα, π.χ.

    - αυτοκινούμενα χιονοέλκηθρα,

    - μοτοσικλέτες εκτός δρόμου,

    - οχήματα παντός εδάφους.

    γ) Το τμήμα 2 τροποποιείται ως εξής:

    - Στο τμήμα 2.4, υποσημείωση 2, προστίθενται τα ακόλουθα:

    "... εκτός από ανεμιστήρες ψύξεως αερόψυκτων κινητήρων προσαρμοσμένων απευθείας στο στροφαλοφόρο (βλέπε το προσάρτημα 3 του παραρτήματος VII)."

    - Στο τμήμα 2.8, προστίθεται η ακόλουθη περίπτωση:

    - για κινητήρες που υποβάλλονται σε δοκιμή του κύκλου Γ1, η ενδιάμεση ταχύτητα πρέπει να είναι το 85 % της μέγιστης ονομαστικής ταχύτητας (βλέπε τμήμα 3.5.1.2 του παραρτήματος IV)

    - Προστίθενται τα ακόλουθα τμήματα:

    2.9. ως "προσαρμόσιμη παράμετρος", νοείται κάθε φυσικώς προσαρμόσιμη διάταξη, σύστημα ή στοιχείο του σχεδιασμού, που μπορεί να επηρεάσει τις εκπομπές ή την απόδοση του κινητήρα κατά τη διάρκεια των δοκιμών ή της κανονικής του λειτουργίας,

    2.10. ως "μετεπεξεργασία", νοείται η διέλευση καυσαερίων μέσω διάταξης ή συστήματος, σκοπός των οποίων είναι η χημική ή φυσική αλλοίωση των αερίων πριν από την απελευθέρωσή τους στην ατμόσφαιρα,

    2.11. ως "κινητήρας ανάφλεξης με σπινθήρα (ΑΣπ)", νοείται κινητήρας που λειτουργεί βάσει της αρχής σπινθήρας-ανάφλεξη,

    2.12. ως "βοηθητική διάταξη ελέγχου εκπομπών", νοείται κάθε διάταξη, η οποία ανιχνεύει παραμέτρους λειτουργίας του κινητήρα με σκοπό τη ρύθμιση της λειτουργίας οποιουδήποτε τμήματος του συστήματος ελέγχου εκπομπών,

    2.13. ως "σύστημα ελέγχου εκπομπών", νοείται κάθε διάταξη, σύστημα ή στοιχείο σχεδιασμού, το οποίο ελέγχει ή μειώνει τις εκπομπές,

    2.14. ως "σύστημα καυσίμου", νοείται το σύνολο των συστατικών μερών που συμμετέχουν στη μέτρηση και ανάμειξη του καυσίμου,

    2.15. ως "δευτερεύων κινητήρας", νοείται κάθε κινητήρας εγκατεστημένος εντός ή πάνω σε όχημα με κινητήρα, ο οποίος όμως δεν παρέχει προωθητική ισχύ στο όχημα.

    2.16. ως "διάρκεια φάσης", νοείται ο χρόνος μεταξύ του σημείου εγκατάλειψης της ταχύτητας ή/και της ροπής της προηγούμενης φάσης ή της φάσης προσταθεροποίησης και της έναρξης της επόμενης φάσης. Περιλαμβάνει το χρόνο κατά τη διάρκεια του οποίου η ταχύτητα ή/και η ροπή μεταβάλλονται και τη σταθεροποίηση στην έναρξη κάθε φάσης.

    - Το τμήμα 2.9 γίνεται τμήμα 2.17 και τα υφιστάμενα τμήματα 2.9.1 έως 2.9.3 γίνονται τμήματα 2.17.1 έως 2.17.3.

    δ) Το τμήμα 3 τροποποιείται ως εξής:

    - Το τμήμα 3.1 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    3.1. Κινητήρες ανάφλεξης με συμπίεση εγκεκριμένοι σύμφωνα με την παρούσα οδηγία πρέπει να φέρουν:

    - Το τμήμα 3.1.3 τροποποιείται ως εξής:

    Το παράρτημα VII αντικαθίσταται από το παράρτημα VIII.

    - Παρεμβάλλεται το ακόλουθο τμήμα:

    3.2. Κινητήρες ανάφλεξης με σπινθήρα εγκεκριμένοι σύμφωνα με την παρούσα οδηγία πρέπει να φέρουν:

    3.2.1. το εμπορικό σήμα ή την εμπορική επωνυμία του κατασκευαστή του κινητήρα,

    3.2.2. τον αριθμό έγκρισης τύπου ΕΚ, όπως ορίζεται στο παράρτημα VIII.

    - Τα τμήματα 3.2 έως 3.6 γίνονται τμήματα 3.3 έως 3.7.

    - Το τμήμα 3.7 τροποποιείται ως εξής: το παράρτημα VI αντικαθίσταται από το παράρτημα VII.

    ε) Το τμήμα 4 τροποποιείται ως εξής:

    - Παρεμβάλλεται η ακόλουθη επικεφαλίδα: "4.1 Κινητήρες ΑΣυ".

    - Το τμήμα 4.1 γίνεται τμήμα 4.1.1 και η αναφορά στα τμήματα 4.2.1 και 4.2.3 αντικαθίσταται από αναφορά στα τμήματα 4.1.2.1 και 4.1.2.3.

    - Το τμήμα 4.2 γίνεται τμήμα 4.1.2 και τροποποιείται ως εξής:

    το παράρτημα V αντικαθίσταται από το παράρτημα VI.

    - Το τμήμα 4.2.1 γίνεται τμήμα 4.1.2.1· το τμήμα 4.2.2 γίνεται τμήμα 4.1.2.2 και η παραπομπή στο τμήμα 4.2.1 αντικαθίσταται από παραπομπή στο τμήμα 4.1.2.1· τα τμήματα 4.2.3 και 4.2.4 γίνονται τμήματα 4.1.2.3 και 4.1.2.4.

    στ) Προστίθεται η ακόλουθη παράγραφος:

    4.2. Κινητήρες ΑΣπ

    4.2.1. Γενικά

    Τα εξαρτήματα που μπορούν να επιδράσουν στην εκπομπή αέριων ρύπων πρέπει να σχεδιάζονται, κατασκευάζονται και συναρμολογούνται κατά τρόπο ώστε ο κινητήρας, σε συνήθεις συνθήκες χρήσεως, να πληροί τις διατάξεις της παρούσας οδηγίας παρά τους κραδασμούς τους οποίους μπορεί να υφίσταται.

    Τα τεχνικής φύσεως μέτρα που λαμβάνονται από τον κατασκευαστή πρέπει να είναι τέτοια ώστε να διασφαλίζεται ότι οι αναφερθείσες εκπομπές παραμένουν ουσιαστικά εντός των ορίων, σύμφωνα με την παρούσα οδηγία, καθ' όλη τη διάρκεια της φυσιολογικής ζωής του κινητήρα και κάτω από κανονικές συνθήκες χρήσεως, σύμφωνα με το παράρτημα IV προσάρτημα 4.

    4.2.2. Προδιαγραφές σχετικά με τις εκπομπές ρύπων

    Τα αέρια συστατικά που εκπέμπονται από τον κινητήρα που υποβάλλεται σε δοκιμή πρέπει να μετρώνται με τις μεθόδους που περιγράφονται στο παράρτημα VI (και να συμπεριλαμβάνεται οποιαδήποτε διάταξη μετεπεξεργασίας).

    Άλλα συστήματα ή αναλύτες μπορούν να γίνονται αποδεκτά, εφόσον δίνουν ισοδύναμα αποτελέσματα με εκείνα των ακόλουθων συστημάτων αναφοράς:

    - για αέριες εκπομπές που μετρώνται στα πρωτογενή καυσαέρια, το σύστημα που εμφαίνεται στο σχήμα 2 του παραρτήματος VI,

    - για αέριες εκπομπές που μετρώνται στα αραιωμένα καυσαέρια συστήματος αραιώσεως πλήρους ροής, το σύστημα που εμφαίνεται στο σχήμα 3 του παραρτήματος VI.

    4.2.2.1. Οι λαμβανόμενες τιμές των εκπομπών μονοξειδίου του άνθρακα, υδρογονανθράκων, οξειδίων του αζώτου και του αθροίσματος των εκπομπών υδρογονανθράκων και οξειδίων του αζώτου δεν πρέπει να υπερβαίνουν στο στάδιο Ι την τιμή που εμφαίνεται στον πίνακα κατωτέρω:

    Στάδιο I

    >ΘΕΣΗ ΠΙΝΑΚΑ>

    4.2.2.2. Οι λαμβανόμενες τιμές των εκπομπών μονοξειδίου του άνθρακα και του αθροίσματος των εκπομπών υδρογονανθράκων και οξειδίων του αζώτου δεν πρέπει να υπερβαίνουν στο στάδιο ΙΙ την τιμή που εμφαίνεται στον πίνακα κατωτέρω:

    Στάδιο II((Βλέπε το παράρτημα 4 προσάρτημα 4: οι συντελεστές επιδείνωσης περιλαμβάνονται.))

    >ΘΕΣΗ ΠΙΝΑΚΑ>

    Οι εκπομπές NOx για όλες τις κλάσεις κινητήρων δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 10 g/kWh.

    4.2.2.3. Ανεξάρτητα με τον ορισμό του "φορητού κινητήρα" στο άρθρο 2 της παρούσας οδηγίας, δίχρονοι κινητήρες που χρησιμοποιούνται για την κίνηση εκχιονιστήρων πρέπει να πληρούν μόνο τα πρότυπα SH:1, SH:2 ή SH:3.

    ζ) Τα τμήματα 6.3 έως 6.9 αντικαθίστανται από τα ακόλουθα τμήματα:

    6.3. Κυβισμός κάθε κυλίνδρου, μεταξύ 85 και 100 % του μέγιστου κυβισμού της στα πλαίσια της σειράς κινητήρων.

    6.4. Μέθοδος αναρρόφησης αέρα

    6.5. Τύπος καυσίμου

    - ντίζελ

    - βενζίνη

    6.6. Τύπος/σχέδιο θαλάμου καύσεως

    6.7. Βαλβίδες και θυρίδες - διάταξη, μέγεθος και αριθμός

    6.8. Σύστημα καυσίμου:

    για ντίζελ

    - εγχυτήρας εν σειρά με αντλία

    - εν σειρά αντλία

    - αντλία διανομής

    - μονό στοιχείο

    - εγχυτήρας μονάδας

    για βενζίνη

    - εξαερωτήρας

    - έγχυση καυσίμου δια θυρίδος

    - άμεση έγχυση

    6.9. Διάφορα χαρακτηριστικά

    - ανακυκλοφορία καυσαερίων

    - έγχυση/γαλάκτωμα νερού

    - έγχυση αέρα

    - σύστημα ψύξης τροφοδοσίας

    - τύπος ανάφλεξης (συμπίεση, σπινθήρας)

    6.10. Μετεπεξεργασία καυσαερίων

    - οξειδωτικός καταλύτης

    - αναγωγικός καταλύτης

    - τριοδικός καταλύτης

    - θερμικός αντιδραστήρας

    - παγίδα σωματιδίων

    2. Το παράρτημα ΙΙ τροποποιείται ως εξής:

    α) Στο προσάρτημα 2, το κείμενο στον πίνακα τροποποιείται ως εξής:

    Η φράση "Παροχή καυσίμου ανά διαδρομή (mm3)" στις σειρές 3 και 6, αντικαθίσταται από τη φράση "Παροχή καυσίμου ανά διαδρομή (mm3) για ντιζελοκινητήρες, ροή καυσίμου (g/h) για βενζινοκινητήρες"

    β) Το προσάρτημα 3 τροποποιείται ως εξής:

    - Η επικεφαλίδα του τμήματος 3 αντικαθίσταται από την ακόλουθη: "ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ ΚΑΥΣΙΜΟΥ ΓΙΑ ΝΤΙΖΕΛΟΚΙΝΗΤΗΡΕΣ"

    - Παρεμβάλλονται τα ακόλουθα τμήματα:

    4. ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ ΚΑΥΣΙΜΟΥ ΓΙΑ ΒΕΝΖΙΝΟΚΙΝΗΤΗΡΕΣ

    4.1. Εξαερωτήρας: ...

    4.1.1. Μάρκα(-ες): ...

    4.1.2. Τύπος(-οι): ...

    4.2. Έγχυση καυσίμου διά θυρίδος: μονή ή πολλαπλή: ...

    4.2.1. Μάρκα(-ες): ...

    4.2.2. Τύπος(-οι): ...

    4.3. Άμεση έγχυση: ...

    4.3.1. Μάρκα(-ες): ...

    4.3.2. Τύπος(-οι): ...

    4.4. Ροή καυσίμου [g/h] και αναλογία αέρα/καυσίμου υπό ονομαστική ταχύτητα και με τελείως ανοικτή πεταλούδα

    - Το τμήμα 4 γίνεται τμήμα 5 και προστίθενται τα ακόλουθα σημεία:

    5.3. Μεταβλητό σύστημα βαλδίδας χρονισμού (εάν έχει εφαρμογή και όπου: εισαγωγής ή/και εξαγωγής)

    5.3.1. Τύπος: συνεχής ή on/off

    5.3.2. Γωνία μετατόπισης φάσης εκκέντρου

    - Προστίθεται το ακόλουθο τμήμα:

    6. ΔΙΑΤΑΞΗ ΘΥΡΙΔΩΝ

    6.1. Θέση, μέγεθος και αριθμός

    - Προστίθεται το ακόλουθο τμήμα:

    7. ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΑΦΛΕΞΗΣ

    7.1. Πηνίο αναφλέξεως

    7.1.1. Μάρκα(-ες): ...

    7.1.2. Τύπος(-οι): ...

    7.1.3. Αριθμός: ...

    7.2. Αναφλεκτήρας(-ες):

    7.2.1. Μάρκα(-ες): ...

    7.2.2. Τύπος(-οι): ...

    7.3. Μανιατό:

    7.3.1. Μάρκα(-ες): ...

    7.3.2. Τύπος(-οι): ...

    7.4. Χρονισμός αναφλέξεως:

    7.4.1. Στατική προπορεία σε σχέση με το άνω νεκρό σημείο [μοίρες στροφάλου]

    7.4.2. Καμπύλη προπορείας, εφόσον συντρέχει περίπτωση: ...

    3. Το παράρτημα ΙΙΙ τροποποιείται ως εξής:

    α) Η επικεφαλίδα αντικαθίσταται από την ακόλουθη:

    "ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΟΚΙΜΗΣ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ ΑΣυ"

    β) Το τμήμα 2.7 τροποποιείται ως εξής:

    Το παράρτημα VI αντικαθίσταται από το παράρτημα VII και το παράρτημα ΙV αντικαθίσταται από το παράρτημα V.

    γ) Το τμήμα 3.6 τροποποιείται ως εξής:

    - Τα τμήματα 3.6.1 και 3.6.1.1 τροποποιούνται ως εξής:

    3.6.1. Προδιαγραφές εξοπλισμού σύμφωνα με το τμήμα 1Α του παραρτήματος Ι:

    3.6.1.1. Προδιαγραφή Α: Για τους κινητήρες που περιλαμβάνονται στο τμήμα 1 Αi) του παραρτήματος Ι, κατά τη λειτουργία του δυναμομέτρου στον υπό δοκιμή κινητήρα πρέπει να ακολουθείται ο ακόλουθος κύκλος 8 φάσεων(1) (κείμενο αμετάβλητο).

    - Προστίθεται το ακόλουθο τμήμα:

    3.6.1.2. Προδιαγραφή Β. Για τους κινητήρες που περιλαμβάνονται στο τμήμα 1 Αii), κατά τη λειτουργία του δυναμομέτρου στον υπό δοκιμή κινητήρα πρέπει να ακολουθείται ο ακόλουθος κύκλος 5 φάσεων(2):

    >ΘΕΣΗ ΠΙΝΑΚΑ>

    Οι τιμές φορτίου είναι ποσοστιαίες % τιμές της ροπής που αντιστοιχεί στην πρώτιστη τιμή ισχύος που ορίζεται ως η μέγιστη διαθέσιμη ισχύς κατά τη διάρκεια μιας ακολουθίας μεταβλητών τιμών ισχύος, η οποία μπορεί να εμφανιστεί για απεριόριστο αριθμό ωρών κατ' έτος, μεταξύ καθορισμένων διαστημάτων συντήρησης και υπό καθορισμένες συνθήκες περιβάλλοντος, όπου η συντήρηση εκτελείται όπως καθορίζεται από τον κατασκευαστή(3).

    - Το τμήμα 3.6.3 τροποποιείται ως εξής:

    3.6.3. Ακολουθία δοκιμής

    Ξεκινά η ακολουθία δοκιμής. Η δοκιμή πρέπει να εκτελείται κατ' ανιούσα σειρά αριθμών φάσης όπως εκτίθεται ανωτέρω για τους κύκλους δοκιμής.

    Κατά τη διάρκεια κάθε φάσης του δεδομένου κύκλου δοκιμής

    (κείμενο αμετάβλητο).

    δ) Στο προσάρτημα 1, το τμήμα 1 τροποποιείται ως εξής:

    Στα τμήματα 1 και 1.4.3, το παράρτημα V αντικαθίσταται από το παράρτημα VI.

    4. Προστίθεται το ακόλουθο παράρτημα:

    "ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV

    ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΟΚΙΜΗΣ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ ΑΝΑΦΛΕΞΗΣ ΜΕ ΣΠΙΝΘΗΡΑ

    1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ

    1.1. Στο παρόν παράρτημα περιγράφεται η μέθοδος προσδιορισμού των εκπομπών αέριων ρύπων από τους υπό εξέταση κινητήρες.

    1.2. Η δοκιμή πραγματοποιείται με τον κινητήρα στερεωμένο πάνω σε πάγκο δοκιμών και συνδεδεμένο με δυναμόμετρο.

    2. ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΟΚΙΜΗΣ

    2.1. Συνθήκες δοκιμής κινητήρων

    Μετριώνται η απόλυτη θερμοκρασία (Ta) του αέρα στην εισαγωγή του κινητήρα, εκφρασμένη σε Kelvin, και η ατμοσφαιρική πίεση (ps) εν ξηρώ, εκφρασμένη σε kPa, ενώ προσδιορίζεται η παράμετρος fa βάσει των ακολούθων σχέσεων:

    >ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΙΚΟ>

    2.1.1. Εγκυρότητα δοκιμής

    Για να αναγνωριστεί ως έγκυρη μια δοκιμή, η παράμετρος fa πρέπει να ικανοποιεί τη σχέση:

    >ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΙΚΟ>

    2.1.2. Κινητήρες με ψύξη του αέρα τροφοδοσίας

    Πρέπει να καταγράφεται η θερμοκρασία του ψυκτικού μέσου και η θερμοκρασία του αέρα τροφοδότησης

    2.2. Σύστημα εισαγωγής αέρα στον κινητήρα

    Ο υποβαλλόμενος σε δοκιμή κινητήρας πρέπει να είναι εφοδιασμένος με σύστημα εισαγωγής αέρα που να παρουσιάζει στραγγαλισμό του αέρα εισαγωγής σε πλαίσια διακύμανσης 10 % του ανώτατου ορίου που καθορίζεται από τον κατασκευαστή για ένα νέο καθαριστή αέρα στις συνθήκες λειτουργίας του κινητήρα, όπως προδιαγράφονται από τον κατασκευαστή, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα τη μέγιστη ροή αέρα στην αντίστοιχη εφαρμογή του κινητήρα.

    Στην περίπτωση μικρών κινητήρων ανάφλεξης με σπινθήρα (κυβισμού < 1000 cm3), πρέπει να χρησιμοποιείται σύστημα αντιπροσωπευτικό του εγκατεστημένου κινητήρα.

    2.3. Σύστημα εξαγωγής του κινητήρα

    Ο υποβαλλόμενος σε δοκιμή κινητήρας πρέπει να είναι εφοδιασμένος με σύστημα εξαγωγής που να παρουσιάζει αντίθλιψη με όρια διακύμανσης στο 10 % του ανώτατου ορίου που προδιαγράφεται από τον κατασκευαστή για τις συνθήκες λειτουργίας του κινητήρα που απολήγουν στη μέγιστη δηλούμενη ισχύ στην αντίστοιχη εφαρμογή του κινητήρα.

    Στην περίπτωση μικρών κινητήρων ανάφλεξης με σπινθήρα (κυβισμού < 1000 cm3), πρέπει να χρησιμοποιείται σύστημα αντιπροσωπευτικό του εγκατεστημένου κινητήρα.

    2.4. Σύστημα ψύξεως

    Σύστημα ψύξεως με επαρκή ικανότητα ώστε να διατηρεί τον κινητήρα στην κανονική θερμοκρασία λειτουργίας που καθορίζεται από τον κατασκευαστή. Η διάταξη αυτή έχει εφαρμογή για μονάδες που πρέπει να αποσπώνται για να μετρηθεί η ισχύς τους, όπως π.χ. στην περίπτωση φυσητήρα όπου ο φυσητήρας (ψύξεως) πρέπει να αποσυναρμολογείται για να επιτευχθεί πρόσβαση στο στροφαλοφόρο άξονα.

    2.5. Έλαιο λιπάνσεως

    Χρησιμοποιείται έλαιο λιπάνσεως που πληροί τις προδιαγραφές του κατασκευαστή για το συγκεκριμένο κινητήρα και για τη χρήση για την οποία προορίζεται. Οι κατασκευαστές πρέπει να χρησιμοποιούν λιπαντικά που να είναι αντιπροσωπευτικά των διαθέσιμων στο εμπόριο λιπαντικών για κινητήρες.

    Πρέπει να καταγράφονται οι προδιαγραφές του ελαίου λιπάνσεως που χρησιμοποιείται για τη δοκιμή στο τμήμα 1.2 του παραρτήματος VII προσάρτημα 2 για κινητήρες ΑΣπ και να υποβάλλονται μαζί με τα αποτελέσματα της δοκιμής.

    2.6. Ρυθμίσιμοι εξαερωτήρες

    Στην περίπτωση κινητήρων με ρυθμιζόμενους εντός ορίων εξαερωτήρες, οι εξαερωτήρες δοκιμάζονται και στα δύο ακραία σημεία ρύθμισης.

    2.7. Καύσιμο δοκιμής

    Το καύσιμο πρέπει να είναι το καύσιμο αναφοράς που καθορίζεται στο παράρτημα V. Ο αριθμός οκτανίου και η πυκνότητα του καυσίμου αναφοράς που χρησιμοποιείται για τη δοκιμή πρέπει να καταγράφονται στο τμήμα 1.1.1 του παραρτήματος VII, προσάρτημα 2 για κινητήρες ΑΣπ.

    Στην περίπτωση των δίχρονων κινητήρων, η αναλογία μείγματος καυσίμου-ελαίου πρέπει να είναι εκείνη που συνιστάται από τον κατασκευαστή. Το ποσοστό του ελαίου στο μείγμα καυσίμου-λιπαντικού που τροφοδοτεί τους δίχρονους κινητήρες και η προκύπτουσα πυκνότητα του καυσίμου πρέπει να καταγράφονται στο τμήμα 1.1.4 του παραρτήματος VII προσάρτημα 2 για τους κινητήρες ΑΣπ.

    2.8. Καθορισμός των ρυθμίσεων του δυναμομέτρου

    Οι μετρήσεις εκπομπών βασίζονται σε μη διορθωμένη ισχύ πεδήσεως. Τα βοηθητικά εξαρτήματα που είναι αναγκαία μόνο για τη λειτουργία της μηχανής και τα οποία μπορεί να είναι τοποθετημένα στον κινητήρα πρέπει να απομακρύνονται κατά τη δοκιμή. Όταν τα βοηθητικά δεν έχουν απομακρυνθεί, πρέπει να προσδιορίζεται η απορροφούμενη από αυτά ισχύς για να υπολογίζονται οι ρυθμίσεις του δυναμομέτρου εκτός στην περίπτωση κινητήρων όπου τα βοηθητικά αυτά αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του κινητήρα (π.χ. ανεμιστήρες ψύξεως για αερόψυκτους κινητήρες).

    Οι ρυθμίσεις στραγγαλισμού του αέρα εισαγωγής και της αντίθλιψης του σωλήνα εξατμίσεως πρέπει να προσαρμόζονται, στην περίπτωση κινητήρων όπου είναι δυνατόν να γίνει μια τέτοια ρύθμιση, στα ανώτατα όρια του κατασκευαστή, σύμφωνα με τα τμήματα 2.2 και 2.3. Οι μέγιστες τιμές ροπής στις καθορισμένες ταχύτητες δοκιμής πρέπει να προσδιορίζονται πειραματικά για να υπολογίζονται οι τιμές ροπής για τις καθορισμένες φάσεις δοκιμής. Στην περίπτωση κινητήρων που δεν είναι σχεδιασμένοι να λειτουργούν σε ένα φάσμα ταχυτήτων βάσει καμπύλης ροπής υπό πλήρες φορτίο, η μέγιστη ροπή στις ταχύτητες δοκιμής πρέπει να δηλώνεται από τον κατασκευαστή. Η ρύθμιση του κινητήρα για κάθε φάση δοκιμής πρέπει να υπολογίζεται χρησιμοποιώντας τον τύπο:

    >ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΙΚΟ>

    όπου:

    S είναι η ρύθμιση του δυναμομέτρου [kW]

    PM είναι η μέγιστη παρατηρούμενη ή δηλούμενη ισχύς στην ταχύτητα δοκιμής υπό τις συνθήκες δοκιμής (βλέπε το προσάρτημα 2 του παραρτήματος VII) [kW]

    PAE είναι η δηλούμενη ολική ισχύς που απορροφάται από οποιοδήποτε βοηθητικό εξάρτημα προσαρμοσμένο για τη δοκιμή [kW] και μη απαιτούμενο βάσει του προσαρτήματος 3 του παραρτήματος VII.

    L είναι η ποσοστιαία ροπή που καθορίζεται για τον τρόπο δοκιμής.

    Εάν η σχέση

    >ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΙΚΟ>

    η τιμή της PAE μπορεί να επαληθεύεται από την τεχνική υπηρεσία που χορηγεί την έγκριση τύπου.

    3. ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΗΣ ΔΟΚΙΜΗΣ

    3.1. Εγκατάσταση του εξοπλισμού μέτρησης

    Τα όργανα και τα στελέχη (καθετήρες) δειγματοληψίας τοποθετούνται εκεί όπου απαιτείται. Όταν για την αραίωση των καυσαερίων χρησιμοποιείται σύστημα αραίωσης πλήρους ροής, στο σύστημα πρέπει να συνδέεται το ακραίο τμήμα της εξάτμισης.

    3.2. Εκκίνηση του συστήματος αραίωσης και του κινητήρα

    Το σύστημα αραίωσης και ο κινητήρας πρέπει να τίθενται σε λειτουργία και να προθερμαίνονται μέχρι να σταθεροποιηθούν υπό κατάσταση πλήρους φορτίου και ονομαστικής ταχύτητας οι τιμές θερμοκρασίας και πιέσεως (τμήμα 3.5.2).

    3.3. Ρύθμιση του λόγου αραιώσεως

    Ο λόγος ολικής αραιώσεως δεν πρέπει να είναι κατώτερος του τέσσερα.

    Σε συστήματα ελεγχόμενης συγκέντρωσης CO2 και NOx, πρέπει στην αρχή και στο τέλος κάθε δοκιμής να μετριέται η περιεκτικότητα του αέρα αραιώσεως σε CO2 και NOx. Οι προ και μετά τη δοκιμή μετρήσεις συγκεντρώσεως των εκ του περιβάλλοντος CO2 και NOx του αέρα αραιώσεως πρέπει να είναι στα πλαίσια των 100 ppm ή 5 ppm μεταξύ τους, αντίστοιχα.

    Όταν χρησιμοποιείται σύστημα ανάλυσης αραιωμένων καυσαερίων, οι σχετικές συγκεντρώσεις που προέρχονται από το περιβάλλον πρέπει να προσδιορίζονται δια δειγματοληψίας αέρα αραιώσεως σε σάκο δειγματοληψίας σε όλη την ακολουθία της δοκιμής.

    Μπορεί να πραγματοποιείται συνεχής (όχι σε σάκο) μέτρηση συγκέντρωσης περιβάλλοντος σε τρία σημεία τουλάχιστον, στην αρχή, στο τέλος και σε ένα σημείο κοντά στο μέσο του κύκλου και να λαμβάνεται η μέση τιμή. Με αίτηση των κατασκευαστών, οι μετρήσεις για το περιβάλλον μπορούν να παραλείπονται.

    3.4. Έλεγχος των διατάξεων αναλύσεως

    Οι αναλύτες εκπομπών πρέπει να ρυθμίζονται για την ένδειξη του μηδενός και να βαθμονομούνται.

    3.5. Κύκλος δοκιμής

    3.5.1. Μηχανήματα προδιαγραφής γ) σύμφωνα με το τμήμα 1Α iii) του παραρτήματος I.

    Κατά τη λειτουργία του δυναμομέτρου στον υπό δοκιμή κινητήρα, πρέπει να ακολουθούνται οι ακόλουθοι κύκλοι δοκιμής ανάλογα με το δεδομένο τύπο μηχανήματος:

    κύκλος D(1): κινητήρες με σταθερή ταχύτητα και διαλείπον φορτίο, όπως τα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη

    κύκλος G1: εφαρμογές μη φορητών με ενδιάμεση ταχύτητα

    κύκλος G2: εφαρμογές μη φορητών με ονομαστική ταχύτητα

    κύκλος G3: εφαρμογές φορητών.

    3.5.1.1. Φάσεις δοκιμής και παράγοντες στάθμισης

    >ΘΕΣΗ ΠΙΝΑΚΑ>

    >ΘΕΣΗ ΠΙΝΑΚΑ>

    >ΘΕΣΗ ΠΙΝΑΚΑ>

    >ΘΕΣΗ ΠΙΝΑΚΑ>

    3.5.1.2. Επιλογή κατάλληλου κύκλου δοκιμής

    Εάν είναι γνωστή η πρωταρχική τελική χρήση ενός μοντέλου κινητήρα, τότε ο κύκλος δοκιμής μπορεί να επιλεγεί με βάση τα παραδείγματα που δίδονται στο τμήμα 3.5.1.3. Εάν η πρωταρχική τελική χρήση ενός κινητήρα είναι αμφίβολη, τότε ο κατάλληλος κύκλος δοκιμής θα πρέπει να επιλέγεται με βάση την προδιαγραφή του κινητήρα.

    3.5.1.3. Παραδείγματα (ο κατάλογος δεν είναι εξαντλητικός)

    Τυπικά παραδείγματα είναι:

    Κύκλος D:

    Ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη με διαλείπον φορτίο, συμπεριλαμβανομένων και ηλεκτροπαραγωγών ζευγών σε πλοία και τρένα (όχι για προώθηση), ψυκτικές μονάδες, μονάδες ηλεκτροσυγκολλήσεως,

    Αεροσυμπιεστές.

    Κύκλος G1:

    Εμπρόσθιοι ή οπίσθιοι κινητήρες σε χλοοκοπτικές μηχανές,

    Αμαξίδια του γκολφ,

    Σάρωθρα χλόης,

    Περιστροφικές ή κυλινδρικές χλοοκοπτικές μηχανές διευθυνόμενες πεζή,

    Εκχιονιστικός εξοπλισμός,

    Σκουπιδοφάγοι.

    Κύκλος G2:

    Φορητές γεννήτριες, αντλίες, ηλεκτροσυγκολλητικά και αεροσυμπιεστές·

    είναι επίσης δυνατό να περιλαμβάνονται και εξοπλισμός για κήπους και χλόη, που λειτουργεί με ονομαστική ταχύτητα κινητήρα.

    Κύκλος G3:

    Φυσητήρες,

    Αλυσοπρίονα,

    Ψαλίδια φρακτών,

    Φορητά πριονιστήρια,

    Περιστροφικά οιάκια,

    Ψεκαστές,

    Ψαλίδια χορδών,

    Συστήματα δημιουργίας κενού.

    3.5.2. Προετοιμασία του κινητήρα

    Η προθέρμανση του κινητήρα και του συστήματος πρέπει να γίνεται υπό μέγιστη ταχύτητα και ροπή για τη σταθεροποίηση των παραμέτρων του κινητήρα σύμφωνα με τις συστάσεις του κατασκευαστή.

    Σημείωση:

    Η περίοδος σταθεροποίησης θα πρέπει, επίσης, να προλαμβάνει την επίδραση κατακαθίσεων από προηγούμενη δοκιμή στο σύστημα εξαγωγής. Απαιτείται, επίσης, και μια περίοδος σταθεροποίησης μεταξύ σημείων δοκιμής, για να ελαχιστοποιούνται οι επιδράσεις από σημείου σε σημείο.

    3.5.3. Ακολουθία δοκιμής

    Οι κύκλοι δοκιμής G1, G2 ή G3 πρέπει να εκτελούνται κατ' αύξοντα αριθμό φάσεων του υπόψη κύκλου. Ο χρόνος δειγματοληψίας για κάθε φάση πρέπει να είναι τουλάχιστο 180 s. Οι τιμές συγκέντρωσης των εκπομπών προϊόντων καύσεως πρέπει να μετριούνται και να καταγράφονται κατά τα τελευταία 120 s του αντίστοιχου χρόνου δειγματοληψίας. Για κάθε σημείο μέτρησης, η περίοδος της φάσης πρέπει να διαρκεί αρκετό χρονικό διάστημα για την επίτευξη θερμικής σταθερότητας στον κινητήρα πριν από την έναρξη της δειγματοληψίας. Η διάρκεια της φάσης πρέπει να καταγράφεται και να αναφέρεται.

    α) Για κινητήρες υποβαλλόμενους σε δοκιμή με τη διάταξη δοκιμής ελέγχου ταχύτητας δυναμομέτρου: Κατά τη διάρκεια κάθε φάσης του κύκλου δοκιμής μετά την αρχική μεταβατική περίοδο, η καθορισμένη ταχύτητα πρέπει να διατηρείται σε πλαίσια διακύμανσης ± 1 % της ονομαστικής ταχύτητας ή ± 3 min-1, ανάλογα το ποια τιμή είναι μεγαλύτερη, εκτός από το ραλαντί η οποία πρέπει να είναι εντός των ανοχών που δηλώνει ο κατασκευαστής. Η καθορισμένη ροπή πρέπει να διατηρείται σε τιμές τέτοιες ώστε η μέση τιμή κατά τη διάρκεια της περιόδου κατά την οποία λαμβάνονται οι μετρήσεις να είναι στο ± 2 % της μέγιστης ροπής υπό την ταχύτητα δοκιμής.

    β) Για κινητήρες υποβαλλόμενους σε δοκιμή με τη διάταξη δοκιμής ελέγχου φορτίου δυναμόμετρου: Κατά τη διάρκεια κάθε φάσης του κύκλου δοκιμής μετά την αρχική μεταβατική περίοδο, η καθορισμένη ταχύτητα πρέπει να διατηρείται σε πλαίσια διακύμανσης ± 2 % της ονομαστικής ταχύτητας ή ± 3 min-1, ανάλογα το ποια τιμή είναι μεγαλύτερη, σε κάθε δε περίπτωση σε πλαίσια διακύμανσης ± 5 %, εκτός από το ραλαντί η οποία πρέπει να είναι εντός των ανοχών που δηλώνει ο κατασκευαστής.

    Κατά τη διάρκεια κάθε φάσης του κύκλου δοκιμής όπου η προδιαγεγραμμένη ροπή είναι 50 % ή μεγαλύτερη της μέγιστης ροπής υπό την ταχύτητα δοκιμής, η προδιαγεγραμμένη μέση ροπή κατά την περίοδο της λήψης στοιχείων πρέπει να διατηρείται στο ± 5 % της προδιαγεγραμμένης ροπής. Κατά τη διάρκεια φάσεων του κύκλου δοκιμής όπου η προδιαγεγραμμένη ροπή είναι λιγότερο του 50 % της μέγιστης ροπής υπό την ταχύτητα δοκιμής, η προδιαγεγραμμένη μέση ροπή κατά την περίοδο της λήψης στοιχείων πρέπει να διατηρείται στο ± 10 % της προδιαγεγραμμένης ροπής ή ± 0,5 Nm, ανάλογα με το ποια τιμή είναι μεγαλύτερη.

    3.5.4. Απόκριση του αναλύτη

    Τα αποτελέσματα του αναλύτη πρέπει να καταγράφονται σε καταγραφέα ταινίας χάρτου ή να μετριώνται με ένα ισοδύναμο σύστημα λήψης δεδομένων με τα καυσαέρια να ρέουν διαμέσου των αναλυτών τουλάχιστον κατά τη διάρκεια των τελευταίων 180 s κάθε φάσης. Εάν για τη μέτρηση του αραιωμένου CO και CO2 χρησιμοποιείται δειγματοληψία με σάκο (βλέπε το προσάρτημα 1 τμήμα 1.4.4), θα λαμβάνεται στο σάκο δείγμα κατά τη διάρκεια των τελευταίων 180 s κάθε φάσης, το δείγμα θα αναλύεται και θα καταγράφονται τα αποτελέσματα.

    3.5.5. Συνθήκες κινητήρα

    Σε κάθε φάση, και αφού έχει σταθεροποιηθεί ο κινητήρας, μετριέται η ταχύτητα και το φορτίο του κινητήρα, η θερμοκρασία του αέρα εισαγωγής και η ροή του καυσίμου. Πρέπει να καταγράφονται και οποιαδήποτε πρόσθετα στοιχεία απαιτούνται για τον υπολογισμό (βλέπε το προσάρτημα 3 τμήματα 1.1 και 1.2).

    3.6. Επανέλεγχος των αναλυτών

    Μετά τη δοκιμή εκπομπής, χρησιμοποιείται για επανέλεγχο ένα αέριο για το μηδενισμό και το ίδιο αέριο για βαθμονόμηση. Η δοκιμή θεωρείται αποδεκτή εάν η διαφορά μεταξύ των δύο αποτελεσμάτων μετρήσεως είναι λιγότερο από 2 %.

    (1) Ταυτόσημος με τον κύκλο D2 του ISO 8168-4: 1996(Ε).

    Προσάρτημα 1

    1. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ

    Τα αέρια συστατικά που εκπέμπονται από τον κινητήρα που υποβάλλεται σε δοκιμασία μετρώνται με τις μεθόδους που περιγράφονται στο παράρτημα VΙ. Οι μέθοδοι του παραρτήματος VΙ περιγράφουν τα συνιστώμενα συστήματα αναλύσεως για τις αέριες εκπομπές (τμήμα 1.1).

    1.1. Προδιαγραφές δυναμομέτρου

    Για την εκτέλεση των κύκλων δοκιμής που περιγράφονται στο παράρτημα ΙV τμήμα 3.5.1 χρησιμοποιείται δυναμόμετρο με τα κατάλληλα χαρακτηριστικά. Τα όργανα για τη μέτρηση της ροπής και της ταχύτητας πρέπει να επιτρέπουν τη μέτρηση της αξονικής ιπποδύναμης μέσα στα δεδομένα όρια. Μπορεί επίσης να είναι αναγκαίοι και ορισμένοι πρόσθετοι υπολογισμοί.

    Η ορθότητα του εξοπλισμού μετρήσεως πρέπει να είναι τέτοια ώστε να μη υπερβαίνονται οι μέγιστες ανοχές των τιμών του τμήματος 1.3.

    1.2. Ροή καυσίμου και ροή συνόλου αραιωμένων καυσαερίων

    Για τη μέτρηση της ροής του καυσίμου που χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό των εκπομπών (προσάρτημα 3), πρέπει να χρησιμοποιούνται μετρητές ροής καυσίμου με την ορθότητα που ορίζεται στο σημείο 1.3. Όταν χρησιμοποιείται σύστημα αραιώσεως πλήρους ροής, η ολική ροή των αραιωμένων καυσαερίων (GTOTW) μετριέται με PDP ή CFV - παράρτημα VΙ, τμήμα 1.2.1.2. Η ορθότητα πρέπει να είναι σύμφωνη με τα προβλεπόμενα στο παράρτημα ΙΙΙ προσάρτημα 2 τμήμα 2.2.

    1.3. Ορθότητα

    Η διακρίβωση όλων των οργάνων μετρήσεως πρέπει να γίνεται με βάση εθνικά (διεθνή) πρότυπα και να πληροί τις απαιτήσεις των τμημάτων 2 και 3.

    Πίνακας 2 - Επιτρεπτές αποκλίσεις οργάνων για παραμέτρους του κινητήρα

    >ΘΕΣΗ ΠΙΝΑΚΑ>

    Πίνακας 3 - Επιτρεπτές αποκλίσεις οργάνων για άλλες ουσιαστικές παραμέτρους

    >ΘΕΣΗ ΠΙΝΑΚΑ>

    1.4. Προσδιορισμός των αέριων συστατικών

    1.4.1. Γενικές προδιαγραφές αναλυτών

    Οι αναλύτες πρέπει να έχουν περιοχή μετρήσεων κατάλληλη για την ορθότητα που απαιτείται για τη μέτρηση των συγκεντρώσεων των συστατικών των καυσαερίων (τμήμα 1.4.1.1). Συνιστάται η χρήση των αναλυτών να γίνεται κατά τρόπο ώστε η μετρούμενη συγκέντρωση να εμπίπτει μεταξύ του 15 και 100 % της πλήρους κλίμακας.

    Εάν η τιμή της πλήρους κλίμακας είναι 155 ppm (ή ppm C) ή λιγότερο ή αν χρησιμοποιούνται συστήματα αναγνώσεως (ηλεκτρονικοί υπολογιστές, καταγραφείς δεδομένων) με επαρκή ορθότητα και αναλυτική ικανότητα σε περιοχές κάτω του 15 % της πλήρους κλίμακας, γίνονται αποδεκτές και συγκεντρώσεις κάτω του 15 της πλήρους κλίμακας. Στην περίπτωση αυτή, πρέπει να γίνονται πρόσθετες διακριβώσεις για να διασφαλίζεται η ορθότητα των καμπυλών διακρίβωσης προσάρτημα 2 τμήμα 1.5.5.2 του παρόντος παραρτήματος.

    Η ηλεκτρομαγνητική συμβατότητα (EMC) του εξοπλισμού πρέπει να είναι σε τέτοια επίπεδα ώστε να ελαχιστοποιείται η περίπτωση πρόσθετων σφαλμάτων.

    1.4.1.1. Ορθότητα

    Ο αναλύτης δεν πρέπει να αποκλίνει από το ονομαστικό σημείο διακρίβωσης άνω του ± % της ενδεικνυόμενης τιμής σε όλη την περιοχή μετρήσεων εκτός του μηδενός και του ± 0,3 % της πλήρους κλίμακας στο μηδέν. Η ορθότητα πρέπει να προσδιορίζεται σύμφωνα με τις απαιτήσεις διακρίβωσης που προβλέπονται στο τμήμα 1.3.

    1.4.1.2. Επαναληψιμότητα

    Η επαναληψιμότητα πρέπει να είναι τέτοια ώστε 2,5 φορές η τυπική απόκλιση δέκα επαναληπτικών αποκρίσεων σε ένα δεδομένο αέριο διακριβώσεως ή βαθμονομήσεως να μην είναι μεγαλύτερη από το ± 1 % της συγκεντρώσεως πλήρους κλίμακας για κάθε χρησιμοποιούμενη άνω των 100 ppm (ή ppm C) περιοχή ή ± 2 % κάθε περιοχής κάτω των 100 ppm (ή ppm C).

    1.4.1.3. Θόρυβος

    Η από κορυφή σε κορυφή απόκριση του αναλύτη σε αέρια ρύθμισης του μηδενός και διακριβώσεως ή βαθμονομήσεως σε περίοδο δέκα δευτερολέπτων δεν πρέπει να υπερβαίνει το 2 % της πλήρους κλίμακας σε κάθε χρησιμοποιούμενη περιοχή.

    1.4.1.4. Μετατόπιση μηδενός

    Ως μηδενική απόκριση ορίζεται η μέση απόκριση, συμπεριλαμβανομένου και του θορύβου, σε ένα αέριο μηδενισμού για χρονικό διάστημα 30 δευτερολέπτων. Η μετατόπιση του μηδενός σε χρονικό διάστημα μίας ώρας πρέπει να είναι μικρότερη από 2 % της πλήρους κλίμακας στη χαμηλότερη χρησιμοποιούμενη περιοχή.

    1.4.1.5. Μετατόπιση εύρους κλίμακας (βαθμονόμησης)

    Ως απόκριση βαθμονόμησης ορίζεται η μέση απόκριση, συμπεριλαμβανομένου και του θορύβου, σε ένα αέριο βαθμονόμησης για χρονικό διάστημα 30 δευτερολέπτων. Η μετατόπιση του εύρους της κλίμακας για χρονικό διάστημα 1 ώρας πρέπει να είναι μικρότερη από 2 % της πλήρους κλίμακας στη χαμηλότερη χρησιμοποιούμενη περιοχή.

    1.4.2. Ξήρανση αερίων

    Τα καυσαέρια μπορούν να μετρούνται υγρά ή ξηρά. Κάθε διάταξη ξήρανσης αερίων, εφόσον χρησιμοποιείται, πρέπει να έχει την ελάχιστη δυνατή επίδραση στη συγκέντρωση των μετρούμενων αερίων. Οι χημικοί ξηραντές δεν συνιστούν αποδεκτή μέθοδο για την απομάκρυνση του νερού από το δείγμα.

    1.4.3. Αναλύτες

    Στα τμήματα 1.4.3.1 έως 1.4.3.5, περιγράφονται οι αρχές μετρήσεως. Στο παράρτημα VΙ δίδεται λεπτομερής περιγραφή των συστημάτων μέτρησης.

    Η ανάλυση των προς μέτρηση αερίων πραγματοποιείται με τα ακόλουθα όργανα. Για μη γραμμικούς αναλύτες, επιτρέπεται η χρήση κυκλωμάτων γραμμικής μορφοποίησης.

    1.4.3.1. Ανάλυση μονοξειδίου του άνθρακα (CO)

    Οι αναλύτες μονοξειδίου του άνθρακα πρέπει να είναι τύπου απορροφήσεως μη διασκεδαζομένου υπερύθρου (NDIR).

    1.4.3.2. Ανάλυση διοξειδίου του άνθρακα (CO2)

    Οι αναλύτες διοξειδίου του άνθρακα πρέπει να είναι τύπου απορροφήσεως μη διασκεδαζομένου υπερύθρου (NDIR).

    1.4.3.3. Ανάλυση οξυγόνου (O2)

    Οι αναλύτες οξυγόνου πρέπει να είναι του τύπου παραμαγνητικού ανιχνευτή (PMD), διοξειδίου του ζιρκονίου (ZRDO) ή ηλεκτροχημικού αισθητήρα (ECS).

    Σημείωση:

    Οι αισθητήρες διοξειδίου του ζιρκονίου δεν συνιστώνται όταν οι συγκεντρώσεις HC και CO είναι υψηλές όπως σε περιπτώσεις κινητήρων ανάφλεξης με σπινθήρα ατελούς καύσης. Οι ηλεκτροχημικοί αισθητήρες πρέπει να αντισταθμίζονται έναντι παρεμβολών CO2 και NOX.

    1.4.3.4. Ανάλυση υδρογονανθράκων (HC)

    Στην άμεση δειγματοληψία αερίων, ο αναλύτης υδρογονανθράκων πρέπει να είναι θερμαινόμενος ανιχνευτής ιονισμού φλόγας (HFID) με θερμαινόμενο ανιχνευτή, βαλβίδες, σωληνώσεις, κ.λ.π., για να διατηρείται η θερμοκρασία του αερίου στους 463 K ± 10 K (190 ± 10 °C).

    Σε δειγματοληψία αραιωμένων αερίων, ο αναλύτης υδρογονανθράκων πρέπει να είναι τύπου είτε θερμαινόμενου ανιχνευτή ιονισμού φλόγας (HFID) είτε ανιχνευτή ιονισμού φλόγας (FID).

    1.4.3.5. Ανάλυση οξειδίων του αζώτου (NOx)

    Ο αναλύτης των οξειδίων του αζώτου πρέπει να είναι ανιχνευτής χημειοφωτοβολίας (CLD) ή θερμαινόμενος ανιχνευτής χημειοφωτοβολίας (HCLD) με μετατροπέα NO2/NO, εφόσον η μέτρηση γίνεται σε ξηρή βάση. Εάν η μέτρηση γίνεται σε υγρή βάση, πρέπει να χρησιμοποιείται HCLD με μετατροπέα διατηρούμενο άνω των 328 K (55 °C), υπό την προϋπόθεση της ικανοποίησης του ελέγχου σβέσεως ύδατος (παράρτημα ΙΙΙ, προσάρτημα 2 τμήμα 1.9.2.2). Και στις δύο περιπτώσεις, CLD και HCLD, η διαδρομή δειγματοληψίας πρέπει να διατηρείται με θερμοκρασία τοιχωμάτων 328 έως 473 K (55 έως 200 °C) έως το μετατροπέα για ξηρή μέτρηση και έως τον αναλύτη για υγρή μέτρηση.

    1.4.4. Δειγματοληψία για αέριες εκπομπές

    Εάν η σύσταση των καυσαερίων επηρεάζεται από οποιοδήποτε σύστημα μετεπεξεργασίας καυσαερίων, το δείγμα των καυσαερίων πρέπει να λαμβάνεται μετά τη διάταξη αυτή.

    Το στέλεχος δειγματοληψίας καυσαερίων θα πρέπει να είναι από μια πλευρά υψηλής πιέσεως του σιγαστήρα, όσο το δυνατόν όμως μακρύτερα από τη θυρίδα εξαγωγής. Για να εξασφαλιστεί πλήρης μείξη των καυσαερίων του κινητήρα πριν από την εξαγωγή του δείγματος, μπορεί προαιρετικώς να εισαχθεί θάλαμος μείξεως μεταξύ της εξόδου του σιγαστήρα και του στελέχους δειγματοληψίας. Ο εσωτερικός όγκος του θαλάμου μείξεως δεν πρέπει να είναι μικρότερος του δεκαπλασίου του όγκου των κυλίνδρων του υπό δοκιμή κινητήρα ενώ οι διαστάσεις του σε ύψος, πλάτος και βάθος πρέπει, χονδρικά, να είναι ίδιες, όπως σε κύβο. Το μέγεθος του θαλάμου μείξεως θα πρέπει να διατηρείται όσο είναι δυνατό μικρό και να συνδέεται όσο το δυνατόν κοντύτερα στον κινητήρα. Ο σωλήνας της εξάτμισης μετά το θάλαμο μείξεως ή το σιγαστήρα θα πρέπει να εκτείνεται σε απόσταση τουλάχιστον 610 mm πέραν του σημείου όπου βρίσκεται το στέλεχος και να είναι ικανού μεγέθους ώστε να ελαχιστοποιείται η αντίθλιψη. Η θερμοκρασία της εσωτερικής επιφάνειας του θαλάμου μείξεως πρέπει να διατηρείται άνω του σημείου δρόσου των καυσαερίων, ως ελάχιστη δε θερμοκρασία συνιστάται μια θερμοκρασία 3380 K (65 °C).

    Όλα τα συστατικά μπορούν προαιρετικά να μετρώνται απευθείας στη σήραγγα αραιώσεως ή με λήψη δείγματος σε σάκο και εν συνεχεία μέτρηση της συγκεντρώσεως στο σάκο δειγματοληψίας.

    Προσάρτημα 2

    1. ΔΙΑΚΡΙΒΩΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

    1.1. Εισαγωγή

    Κάθε συσκευή αναλύσεως πρέπει να διακριβώνεται στα αναγκαία χρονικά διαστήματα ώστε να πληροί τις απαιτήσεις ορθότητας του προτύπου αυτού. Στην παράγραφο αυτή περιγράφεται η μέθοδος διακριβώσεως που πρέπει να χρησιμοποιείται για τις συσκευές αναλύσεως που αναφέρονται στο προσάρτημα 1 τμήμα 1.4.3.

    1.2. Αέρια διακριβώσεως

    Πρέπει να τηρείται το όριο ζωής όλων των αερίων διακριβώσεως.

    Πρέπει να καταγράφεται η ημερομηνία λήξης των αερίων διακριβώσεως που δηλώνεται από τον κατασκευαστή.

    1.2.1. Καθαρά αέρια

    Η απαιτούμενη καθαρότητα των αερίων ορίζεται από τα όρια προσμείξεων που δίδονται κατωτέρω. Για τη δοκιμή, πρέπει να υπάρχουν διαθέσιμα τα ακόλουθα αέρια:

    - καθαρό άζωτο (προσμείξεις <= 1 ppm C, <= 1 ppm CO, <= 400 ppm CO2, <= 0,1 ppm NO)

    - καθαρό οξυγόνο (καθαρότητα > 99,5 % vol O2)

    - μείγμα υδρογόνου-ηλίου (40 ± 2 % υδρογόνο, το υπόλοιπο ήλιο) προσμείξεις <= 1 ppm C, <= 400 ppm CO2

    - καθαρός συνθετικός αέρας (προσμείξεις <= 1 ppm C, <= 1 ppm CO, <= 400 ppm CO2, <= 0,1 ppm NO (περιεκτικότητα σε οξυγόνο μεταξύ 18 και 21 % vol).

    1.2.2. Αέρια διακρίβωσης και βαθμονόμησης

    Πρέπει να υπάρχουν διαθέσιμα μείγματα αερίων με τις ακόλουθες χημικές συστάσεις:

    - C3H8 και καθαρός συνθετικός αέρας (βλέπε το σημείο 1.2.1),

    - CO και καθαρό άζωτο,

    - NOx και καθαρό άζωτο (η ποσότητα NO2 που περιέχεται στο αέριο αυτό διακρίβωσης δεν πρέπει να υπερβαίνει το 5 % της περιεκτικότητας σε NO),

    - CO2 και καθαρό άζωτο,

    - CH4 και καθαρός συνθετικός αέρας,

    - C2H6 και καθαρός συνθετικός αέρας.

    Σημείωση:

    Επιτρέπονται και άλλοι συνδυασμοί αερίων υπό την προϋπόθεση ότι τα αέρια δεν αντιδρούν μεταξύ τους.

    Όσον αφορά την πραγματική συγκέντρωση ενός αερίου διακριβώσεως και βαθμονομήσεως επιτρέπεται μια ανοχή ± 2 % ως προς την ονομαστική τιμή. Όλες οι συγκεντρώσεις του αερίου διακριβώσεως δίδονται κατ' όγκο ( % ή ppm).

    Τα αέρια που χρησιμοποιούνται για τη διακρίβωση και τη βαθμονόμηση μπορούν να ληφθούν επίσης και με τη βοήθεια διατάξεων μείξεως ακριβείας (διαχωριστών αερίων), με αραίωση με καθαρό άζωτο ή με καθαρό συνθετικό αέρα. Η ορθότητα της συσκευής μείξεως πρέπει να είναι τέτοια ώστε η συγκέντρωση των αραιωμένων αερίων διακριβώσεως να μπορεί να προσδιοριστεί με ορθότητα ± 1,5 %. Η ορθότητα αυτή σημαίνει ότι τα πρωτογενή αέρια που χρησιμοποιούνται για τη μείξη πρέπει να είναι γνωστά με ορθότητα τουλάχιστον ± 1 %, βάσει εθνικών ή διεθνών προτύπων αερίων. Η επαλήθευση πρέπει να γίνεται στην περιοχή μεταξύ 15 και 50 % της πλήρους κλίμακας για κάθε διακρίβωση στην οποία χρησιμοποιείται διάταξη μείξεως.

    Προαιρετικά, η διάταξη μείξεως μπορεί να ελεγχθεί και με κάποιο όργανο, από τη φύση του γραμμικό, π.χ. χρησιμοποιώντας αέριο ΝΟ με έναν CLD. Η τιμή βαθμονόμησης του οργάνου πρέπει να ρυθμίζεται με το αέριο βαθμονόμησης απευθείας συνδεόμενο με το όργανο. Η διάταξη μείξεως πρέπει να ελέγχεται στις χρησιμοποιούμενες ρυθμίσεις και η ονομαστική τιμή πρέπει να συγκρίνεται με τη μετρούμενη από το όργανο συγκέντρωση. Η διαφορά αυτή πρέπει να είναι σε κάθε σημείο στο ± 0,5 % της ονομαστικής τιμής.

    1.2.3. Έλεγχος παρεμβολής οξυγόνου

    Τα αέρια ελέγχου παρεμβολής οξυγόνου πρέπει να περιέχουν προπάνιο με 350 ppm C ± 75 ppm C από υδρογονάνθρακες. Η τιμή συγκεντρώσεως πρέπει να προσδιορίζεται ως προς ανοχές αερίου διακριβώσεως με χρωματογραφική ανάλυση του συνόλου των υδρογονανθράκων συν τις προσμίξεις ή με δυναμική ανάμειξη. Το προεξάρχον αραιωτικό πρέπει να είναι άζωτο με το υπόλοιπο οξυγόνο. Το μείγμα που απαιτείται για δοκιμές βενζινοκινητήρων είναι το ακόλουθο:

    >ΘΕΣΗ ΠΙΝΑΚΑ>

    1.3. Διαδικασία λειτουργίας των συσκευών αναλύσεως και του συστήματος δειγματοληψίας

    Η διαδικασία λειτουργίας των συσκευών αναλύσεως πρέπει να ακολουθεί τις οδηγίες εκκίνησης και λειτουργίας του κατασκευαστή. Πρέπει να περιλαμβάνονται οι ελάχιστες απαιτήσεις που δίδονται στα τμήματα 1.4 έως 1.9. Για εργαστηριακά όργανα όπως GC και HPLC (High Performance Liquid Chromatography), εφαρμογή έχει μόνο το τμήμα 1.5.4.

    1.4. Δοκιμή διαρροής

    Πρέπει να εκτελείται δοκιμή διαρροής του συστήματος. Το στέλεχος αποσυνδέεται από το σύστημα εξατμίσεως και το άκρο του πωματίζεται. Τίθεται σε λειτουργία η αντλία της συσκευής αναλύσεως. Ύστερα από μια αρχική περίοδο σταθεροποιήσεως, όλοι οι μετρητές ροής πρέπει να δείχνουν μηδέν. Εάν όχι, πρέπει να ελέγχονται οι γραμμές δειγματοληψίας και να διορθώνεται το σφάλμα.

    Ο μέγιστος επιτρεπτός ρυθμός διαρροής από την πλευρά του κενού είναι 0,5 % του κατά τη χρήση ρυθμού ροής (παροχής) για το υπό έλεγχο τμήμα του συστήματος. Για την εκτίμηση των κατά τη χρήση ρυθμών ροής μπορούν να χρησιμοποιούνται οι τιμές ροής της συσκευής αναλύσεως και της παράκαμψης.

    Εναλλακτικώς, το σύστημα μπορεί να εκκενωθεί μέχρι πιέσεως τουλάχιστον 20 kPa κενού (80 kPa απόλυτη). Έπειτα από μια αρχική περίοδο σταθεροποίησης, η αύξηση της πίεσης δp (kPa/min) στο σύστημα δεν πρέπει να υπερβαίνει:

    >ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΙΚΟ>

    Όπου:

    Vsyst= όγκος συστήματος [l]

    fr= παροχή του συστήματος [l/min]

    Μια άλλη μέθοδος είναι η εισαγωγή μιας κλιμακωτής μεταβολής συγκεντρώσεως στην αρχή της γραμμής δειγματοληψίας με μεταγωγή από το αέριο μηδενισμού στο αέριο βαθμονόμησης. Εάν ύστερα από ικανό χρονικό διάστημα η ένδειξη αντιστοιχεί σε μικρότερη συγκέντρωση σε σύγκριση με την εισαχθείσα συγκέντρωση, αυτό δείχνει την ύπαρξη προβλημάτων διακριβώσεως ή διαρροής.

    1.5. Διαδικασία διακριβώσεως

    1.5.1 Συστοιχία οργάνων

    Η συστοιχία των οργάνων πρέπει να διακριβώνεται και οι καμπύλες διακρίβωσης να ελέγχονται σε σύγκριση με πρότυπα αέρια. Πρέπει να χρησιμοποιούνται οι ίδιες παροχές αερίου με εκείνες που χρησιμοποιούνται κατά τη δειγματοληψία των καυσαερίων.

    1.5.2. Χρόνος προθερμάνσεως

    Ο χρόνος προθερμάνσεως πρέπει να είναι σύμφωνος με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Εάν δεν καθορίζεται, για την προθέρμανση των συσκευών αναλύσεως συνιστάται ένας ελάχιστος χρόνος προθερμάνσεως δύο ωρών.

    1.5.3. Συσκευές αναλύσεως NDIR και HFID

    Η συσκευή αναλύσεως τύπου NDIR πρέπει να υφίσταται την αναγκαία ρύθμιση και η φλόγα καύσεως του αναλύτη HFID να βελτιστοποιείται (τμήμα 1.9.1).

    1.5.4. GC και HPCL

    Και τα δύο όργανα διακριβώνονται σύμφωνα με τους κανόνες της ορθής εργαστηριακής πρακτικής και τις οδηγίες του κατασκευαστή.

    1.5.5. Χάραξη των καμπυλών διακρίβωσης

    1.5.5.1. Γενικές κατευθύνσεις

    α) Κάθε κανονικά χρησιμοποιούμενη περιοχή λειτουργίας πρέπει να διακριβώνεται.

    β) Οι αναλύτες CO-, CO2-, NOx και HC πρέπει να μηδενίζονται χρησιμοποιώντας καθαρό συνθετικό αέρα (ή άζωτο).

    γ) Εισάγονται στις συσκευές τα κατάλληλα αέρια διακριβώσεως, καταγράφονται οι τιμές και χαράσσεται η καμπύλη διακριβώσεως.

    δ) Για όλες τις κλίμακες του οργάνου, εκτός από την κατώτερη, η καμπύλη διακριβώσεως πρέπει να χαράσσεται βάσει δέκα τουλάχιστον, σε ίσες μεταξύ τους αποστάσεις, σημείων διακριβώσεως (εξαιρουμένου του μηδενός). Για την κατώτερη κλίμακα του οργάνου, η καμπύλη διακριβώσεως χαράσσεται βάσει δέκα σημείων διακριβώσεως (εξαιρουμένου του μηδενός) διατεταγμένων έτσι ώστε το ήμισυ των σημείων διακριβώσεως να βρίσκεται κάτω του 15 % της πλήρους κλίμακας του αναλύτη και τα υπόλοιπα άνω του 15 % της πλήρους κλίμακας. Για όλες τις κλίμακες, η μέγιστη ονομαστική συγκέντρωση πρέπει να είναι ίση ή μεγαλύτερη του 90 % της πλήρους κλίμακας.

    ε) Η καμπύλη διακριβώσεως υπολογίζεται με τη μέθοδο των ελαχίστων τετραγώνων. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια κατάλληλη γραμμική ή μη γραμμική εξίσωση.

    στ) Τα σημεία διακριβώσεως δεν πρέπει να διαφέρουν από την κατάλληλη καμπύλη των ελαχίστων τετραγώνων σε ποσοστό άνω του ± 2 % της ένδειξης ή του ± 0,3 % της πλήρους κλίμακας, όποια τιμή είναι μεγαλύτερη.

    ζ) Εφόσον απαιτείται, ο μηδενισμός επανελέγχεται και επαναλαμβάνεται η διαδικασία διακριβώσεως.

    1.5.5.2. Εναλλακτικές μέθοδοι

    Εάν μπορεί να αποδειχθεί ότι εναλλακτικές μέθοδοι (π.χ. μέσω υπολογιστή, μέσω ηλεκτρονικώς ελεγχόμενου διακόπτη κλίμακας κ.λπ.) μπορούν να παράσχουν ισοδύναμη ορθότητα, τότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν και αυτές οι μέθοδοι.

    1.6. Επαλήθευση της διακρίβωσης

    Πριν από κάθε ανάλυση, κάθε συνήθως χρησιμοποιούμενη περιοχή μέτρησης πρέπει να ελέγχεται σύμφωνα με την ακόλουθη διαδικασία.

    Η διακρίβωση ελέγχεται χρησιμοποιώντας αέριο μηδενισμού και αέριο βαθμονομήσεως των οποίων η ονομαστική τιμή είναι μεγαλύτερη από το 80 % της πλήρους κλίμακας της περιοχής μετρήσεως.

    Εάν, για τα δύο υπόψη σημεία, η ευρισκόμενη τιμή δεν διαφέρει από τη δηλούμενη τιμή αναφοράς πέραν του ± 4 % της πλήρους κλίμακας, οι παράμετροι ρυθμίσεως μπορούν να τροποποιηθούν. Εάν δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, τότε πρέπει να χαράσσεται μια νέα καμπύλη διακριβώσεως σύμφωνα με το τμήμα 1.5.5.1.

    1.7. Διακρίβωση αναλυτών αερίων ιχνηθετών για μετρήσεις ροής καυσαερίων

    Οι αναλύτες για μετρήσεις συγκέντρωσης αερίων ιχνηθετών διακριβώνονται χρησιμοποιώντας το πρότυπο αέριο.

    Η καμπύλη διακριβώσεως χαράσσεται βάσει δέκα τουλάχιστον σημείων διακριβώσεως (εξαιρουμένου του μηδενός) διατεταγμένων έτσι ώστε το ήμισυ των σημείων να βρίσκεται στο διάστημα μεταξύ 4 και 20 % της πλήρους κλίμακας του αναλύτη και τα υπόλοιπα να είναι μεταξύ 20 και 100 % της πλήρους κλίμακας. Η καμπύλη διακριβώσεως υπολογίζεται με τη μέθοδο των ελαχίστων τετραγώνων.

    Η καμπύλη διακριβώσεως δεν πρέπει να διαφέρει σε ποσοστό άνω του ± 1 % της πλήρους κλίμακας από την ονομαστική τιμή κάθε σημείου διακριβώσεως, στην περιοχή από 20 έως 100 % της πλήρους κλίμακας. Δεν πρέπει επίσης να διαφέρει σε ποσοστό άνω του ± 2 % της ένδειξης από την ονομαστική τιμή στην περιοχή από 4 έως 20 % της πλήρους κλίμακας. Ο αναλύτης μηδενίζεται και βαθμονομείται πριν από την εκτέλεση της δοκιμής χρησιμοποιώντας αέριο μηδενισμού και αέριο βαθμονόμησης των οποίων η ονομαστική τιμή είναι μεγαλύτερη του 80 % της πλήρους κλίμακας του αναλύτη.

    1.8. Δοκιμή αποδόσεως του μετατροπέα NOx

    Η απόδοση του μετατροπέα που χρησιμοποιείται για τη μετατροπή του NO2 σε NO ελέγχεται όπως προβλέπεται στα σημεία 1.8.1 έως 1.8.8 (σχήμα 1 του παραρτήματος III προσάρτημα 2).

    1.8.1. Διάταξη δοκιμής

    Η απόδοση των μετατροπέων μπορεί να ελεγχθεί με τη βοήθεια οζονιστήρα, χρησιμοποιώντας τη διάταξη δοκιμής που εμφαίνεται στο σχήμα 1 του παραρτήματος III και την κατωτέρω διαδικασία.

    1.8.2. Διακρίβωση

    Οι CLD και HCLD διακριβώνονται για τις συνηθέστερες περιοχές λειτουργίας ακολουθώντας τις προδιαγραφές του κατασκευαστή και χρησιμοποιώντας αέριο μηδενισμού και αέριο βαθμονομήσεως (η περιεκτικότητα των οποίων σε NO πρέπει να ανέρχεται στο 80 % περίπου της περιοχής λειτουργίας και η συγκέντρωση του NO2 στο αέριο μείγμα σε λιγότερο από το 5 % της συγκεντρώσεως του NO). Η συσκευή αναλύσεως NOx ρυθμίζεται για λειτουργία με NO έτσι ώστε το αέριο βαθμονόμησης να μη διέρχεται διαμέσου του μετατροπέα. Καταγράφεται η δεικνυόμενη συγκέντρωση.

    1.8.3. Υπολογισμός

    Η απόδοση του μετατροπέα NOx υπολογίζεται ως εξής:

    >ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΙΚΟ>

    Όπου:

    a= συγκέντρωση NOx σύμφωνα με το τμήμα 1.8.6,

    b= συγκέντρωση NOx σύμφωνα με το τμήμα 1.8.7,

    c= συγκέντρωση NO σύμφωνα με το τμήμα 1.8.4,

    d= συγκέντρωση NO σύμφωνα με το τμήμα 1.8.5.

    1.8.4. Προσθήκη οξυγόνου

    Μέσω ενός Τ στη σωλήνωση, στη ροή αερίων προστίθεται συνεχώς οξυγόνο ή αέριο μηδενισμού μέχρις ότου η ένδειξη της συγκέντρωσης να είναι περίπου 20 % μικρότερη από τη δεικνυόμενη συγκέντρωση διακριβώσεως του τμήματος 1.8.2. (Η συσκευή αναλύσεως είναι ρυθμισμένη για λειτουργία με ΝΟ).

    Καταγράφεται η δεικνυόμενη συγκέντρωση (c). Ο οζονιστήρας, καθ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, παραμένει απενεργοποιημένος.

    1.8.5. Ενεργοποίηση του οζονιστήρα

    Ο οζονιστήρας τώρα ενεργοποιείται για την παραγωγή όζοντος σε ποσότητα ικανή να κατεβάσει τη συγκέντρωση του ΝΟ στο 20 % περίπου (ελάχιστο 10 %) της συγκέντρωσης διακριβώσεως του τμήματος 1.8.2. Καταγράφεται η δεικνυόμενη συγκέντρωση (d). (Η συσκευή αναλύσεως είναι ρυθμισμένη για λειτουργία με ΝΟ).

    1.8.6. Λειτουργία με NOx

    Κατόπιν, η συσκευή αναλύσεως ΝΟ ρυθμίζεται για λειτουργία με NOx έτσι ώστε το μείγμα των αερίων (που αποτελείται από NO, NO2, O2 και N2) να διέρχεται τώρα διαμέσου του μετατροπέα. Καταγράφεται η δεικνυόμενη συγκέντρωση (a). (Η συσκευή είναι ρυθμισμένη για λειτουργία με NOx).

    1.8.7. Απενεργοποίηση του οζονιστήρα

    Ο οζονιστήρας τώρα απενεργοποιείται. Το μείγμα των αερίων που αναφέρεται στο σημείο 1.8.6 διοχετεύεται διαμέσου του μετατροπέα στον ανιχνευτή. Καταγράφεται η δεικνυόμενη συγκέντρωση (b). (Η συσκευή είναι ρυθμισμένη για λειτουργία με NOx).

    1.8.8. Λειτουργία με NO

    Με ρύθμιση για ΝΟ και με απενεργοποιημένο τον οζονιστήρα, διακόπτεται επίσης και η ροή οξυγόνου ή συνθετικού αέρα. Η ένδειξη NOx της συσκευής αναλύσεως δεν πρέπει να αποκλίνει περισσότερο από ± 5 % από την τιμή που μετριέται σύμφωνα με το τμήμα 1.8.2. (Η συσκευή αναλύσεως είναι ρυθμισμένη για λειτουργία με ΝΟ).

    1.8.9. Διάστημα μεταξύ δοκιμών

    Η απόδοση του μετατροπέα πρέπει να ελέγχεται κάθε μήνα.

    1.8.10. Απαιτήσεις απόδοσης

    Η απόδοση του μετατροπέα δεν πρέπει να είναι μικρότερη του 90 %, συνιστάται όμως ζωηρά να υπερβαίνει το 95 %.

    Σημείωση:

    Εάν, με τη συσκευή αναλύσεως στη συνηθέστερη κλίμακα, ο οζονιστήρας δεν μπορεί να επιτύχει μείωση από το 80 στο 20 % σύμφωνα με το τμήμα 1.8.5, τότε πρέπει να χρησιμοποιείται η υψηλότερη κλίμακα που μπορεί να παράσχει τη μείωση αυτή.

    1.9. Ρύθμιση του FID

    1.9.1. Βελτιστοποίηση της απόκρισης του ανιχνευτή

    Ο HFID πρέπει να ρυθμίζεται όπως καθορίζεται από τον κατασκευαστή του οργάνου. Για τη βελτιστοποίηση της αποκρίσεως στη συνηθέστερη περιοχή εργασίας, ως αέριο βαθμονόμησης θα πρέπει να χρησιμοποιείται προπάνιο σε αέρα.

    Διατηρώντας το ρυθμό ροής του καυσίμου και του αέρα στις τιμές που συνιστώνται από τον κατασκευαστή, εισάγεται στη συσκευή αναλύσεως αέριο βαθμονόμησης με 350 ± 75 ppm C. Η απόκριση σε μια δεδομένη ροή καυσίμου προσδιορίζεται από τη διαφορά μεταξύ της αποκρίσεως του αερίου βαθμονόμησης και της αποκρίσεως του αερίου μηδενισμού. Η ροή του καυσίμου ρυθμίζεται κατά μικρά διαστήματα πάνω και κάτω από τις προδιαγραφές του κατασκευαστή. Καταγράφεται η απόκριση του αερίου βαθμονόμησης και μηδενισμού στις τιμές αυτές ροής καυσίμου. Η διαφορά μεταξύ της αποκρίσεως αερίου βαθμονόμησης και μηδενισμού παρίσταται γραφικώς και η ροή του καυσίμου ρυθμίζεται προς την πλούσια πλευρά της καμπύλης. Αυτή είναι η αρχική ρύθμιση ροής, η οποία μπορεί να χρειαστεί για περαιτέρω βελτιστοποίηση ανάλογα με τα αποτελέσματα του συντελεστή απόκρισης υδρογονανθράκων και του ελέγχου παρεμβολής οξυγόνου σύμφωνα με τα τμήματα 1.9.2 και 1.9.3.

    Εάν η παρεμβολή οξυγόνου ή οι συντελεστές απόκρισης υδρογονανθράκων δεν πληρούν τις ακόλουθες προδιαγραφές, η ροή του αέρα πρέπει να ρυθμίζεται κλιμακωτά πάνω και κάτω από τις προδιαγραφές του κατασκευαστή και τα τμήματα 1.9.2 και 1.9.3 θα πρέπει να επαναλαμβάνονται για κάθε ροή.

    1.9.2. Συντελεστές απόκρισης υδρογονανθράκων

    Η συσκευή αναλύσεως διακριβώνεται χρησιμοποιώντας προπάνιο σε αέρα και καθαρό συνθετικό αέρα, σύμφωνα με το τμήμα 1.5.

    Οι συντελεστές αποκρίσεως πρέπει να προσδιορίζονται όταν θέτουμε μια συσκευή αναλύσεως για πρώτη φορά σε λειτουργία καθώς και ύστερα από μεγάλα διαστήματα χρήσεως. Ο συντελεστής αποκρίσεως (Rf) για ένα συγκεκριμένο είδος υδρογονανθράκων είναι ο λόγος της ένδειξης C1 του FID προς τη συγκέντρωση του αερίου στον κύλινδρο εκφρασμένη σε ppm C1.

    Η συγκέντρωση του εξεταζομένου αερίου πρέπει να είναι τέτοια ώστε να επιτυγχάνεται απόκριση στο 80 % περίπου της πλήρους κλίμακας. Η συγκέντρωση πρέπει να είναι γνωστή με ορθότητα ± 2 % σε σχέση με ένα βαρυμετρικό πρότυπο εκφρασμένο σε όγκο. Επιπλέον, ο κύλινδρος αερίου πρέπει να σταθεροποιείται προηγουμένως για 24 ώρες σε θερμοκρασία 298 K (25 °C) ± 5 K.

    Τα χρησιμοποιούμενα στη δοκιμή αέρια και οι συνιστώμενες περιοχές συντελεστών αποκρίσεως είναι οι ακόλουθες:

    - μεθάνιο και καθαρός συνθετικός αέρας: 1,00 <= Rf <= 1,15

    - προπυλένιο και καθαρός συνθετικός αέρας: 0,90 <= Rf <= 1,1

    - τολουόλιο και καθαρός συνθετικός αέρας: 0,90 <= Rf <= 1,10.

    Οι τιμές αυτές παρέχονται θεωρώντας το συντελεστή αποκρίσεως (Rf) του προπανίου και του καθαρού συνθετικού αέρα ίσο προς 1,00.

    1.9.3. Έλεγχος παρεμβολής οξυγόνου

    Ο έλεγχος παρεμβολής οξυγόνου πρέπει να γίνεται όταν θέτουμε μια συσκευή αναλύσεως για πρώτη φορά σε λειτουργία καθώς και ύστερα από μεγάλα χρονικά διαστήματα λειτουργίας. Πρέπει να επιλέγεται κλίμακα στην οποία τα αέρια ελέγχου παρεμβολής να εμπίπτουν στην άνω του 50 % περιοχή. Η δοκιμή πρέπει να διεξάγεται με τη θερμοκρασία του κλιβάνου ρυθμισμένη καταλλήλως. Τα αέρια παρεμβολής οξυγόνου καθορίζονται στο τμήμα 1.2.3.

    α) Ο αναλύτης μηδενίζεται.

    β) Ο αναλύτης βαθμονομείται με το 0 % σε οξυγόνο μείγμα για βενζινοκινητήρες.

    γ) Επανελέγχεται η μηδενική απόκριση. Εάν έχει μεταβληθεί σε ποσοστό άνω του 0,5 % της πλήρους κλίμακας, επαναλαμβάνεται η διαδικασία των στοιχείων α) και β) του παρόντος.

    δ) Εισάγονται τα αέρια ελέγχου παρεμβολής οξυγόνου 5 και 10 %.

    ε) Επανελέγχεται η μηδενική απόκριση. Εάν έχει μεταβληθεί σε ποσοστό άνω του ± 1 % της πλήρους κλίμακας, η δοκιμή επαναλαμβάνεται.

    στ) Η παρεμβολή οξυγόνου ( % O2I) υπολογίζεται για κάθε μείγμα στο στάδιο δ) ως εξής:

    >ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΙΚΟ>

    >ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΙΚΟ>

    Όπου:

    A= συγκέντρωση υδρογονανθράκων (ppm C) του αερίου βαθμονόμησης που χρησιμοποιείται στο στοιχείο β)

    B= συγκέντρωση υδρογονανθράκων (ppm C) των αερίων ελέγχου παρεμβολής οξυγόνου που χρησιμοποιούνται στο στοιχείο δ)

    C= απόκριση αναλύτη

    D= % της πλήρους κλίμακας απόκριση του αναλύτη που οφείλεται στο A.

    ζ) Η % παρεμβολή οξυγόνου (%O2I) πρέπει να είναι μικρότερη του ± 3 % για όλα τα απαιτούμενα αέρια ελέγχου παρεμβολής οξυγόνου πριν από τη δοκιμή.

    η) Εάν η παρεμβολή οξυγόνου είναι μεγαλύτερη από ± 3 %, η ροή του αέρα πρέπει να ρυθμίζεται κλιμακωτά άνω και κάτω των προδιαγραφών του κατασκευαστή, επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία του σημείου 1.9.1 για κάθε ροή.

    θ) Εάν η παρεμβολή οξυγόνου είναι μεγαλύτερη του ± 3 % μετά τη ρύθμιση της ροής του αέρα, πρέπει να μεταβάλλεται η ροή του καυσίμου και στη συνέχεια η ροή του δείγματος, επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία του σημείου 1.9.1 για κάθε νέα ρύθμιση.

    ι) Εάν η παρεμβολή οξυγόνου παραμένει μεγαλύτερη του ± 3 %, τότε πριν από τη δοκιμασία πρέπει ο αναλύτης, το καύσιμο FID ή ο αέρας καύσεως να διορθωθούν ή να αντικατασταθούν. Στη συνέχεια πρέπει να επαναληφθεί η διαδικασία του παρόντος με τον επισκευασθέντα ή αντικατασταθέντα εξοπλισμό ή αέρια.

    1.10. Αποτελέσματα παρεμβολής σε αναλύτες CO, CO2, NOX και O2

    Στην ένδειξη μπορούν να παρεμβαίνουν, με διάφορους τρόπους, και αέρια άλλα από το αναλυόμενο. Θετική παρεμβολή εμφανίζεται στα όργανα NDIR και PMD όπου το παρεμβαίνον αέριο παρέχει το ίδιο αποτέλεσμα με το μετρούμενο αέριο, σε μικρότερο όμως βαθμό. Αρνητική παρεμβολή εμφανίζεται σε όργανα NDIR από το παρεμβαίνον αέριο που διευρύνει τη ζώνη απορρόφησης του μετρούμενου αερίου και σε όργανα CLD από το παρεμβαίνον αέριο που αποσβένει την ακτινοβολία. Οι έλεγχοι παρεμβολής στα τμήματα 1.10.1 και 1.10.2 πρέπει να εκτελούνται πριν από την αρχική χρήση του αναλύτη και ύστερα από μεγάλα διαστήματα εργασίας, τουλάχιστον όμως μία φορά το χρόνο.

    1.10.1. Έλεγχος παρεμβολής σε αναλύτη CO

    Το νερό και το CO2 μπορούν να επηρεάσουν την απόδοση της συσκευής αναλύσεως CO. Έτσι, αέριο βαθμονόμησης CO2 με συγκέντρωση 80 έως 100 % της πλήρους κλίμακας της μέγιστης κλίμακας λειτουργίας που χρησιμοποιείται κατά τη δοκιμασία διαβιβάζεται μέσα από νερό σε θερμοκρασία δωματίου και καταγράφεται η απόκριση της συσκευής. Η απόκριση της συσκευής δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από το 1 % της πλήρους κλίμακας για περιοχές ίσες ή πάνω από 300 ppm ή περισσότερο από 3 ppm για περιοχές κάτω από 300 ppm.

    1.10.2. Έλεγχοι απόσβεσης αναλύτη NOx

    Τα δύο αέρια που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για τις συσκευές αναλύσεως CLD (και HCLD) είναι το CO2 και οι υδρατμοί. Οι αποσβεστικές αποκρίσεις των αερίων αυτών είναι ανάλογες προς τις συγκεντρώσεις τους και, κατά συνέπεια, απαιτούνται τεχνικές δοκιμής για τον προσδιορισμό της απόσβεσης στις πιο υψηλές συγκεντρώσεις που αναμένεται να ανακύψουν κατά τη δοκιμασία.

    1.10.2.1. Έλεγχος απόσβεσης CO2

    Αέριο βαθμονόμησης CO2 με συγκέντρωση 80 έως 100 % της πλήρους κλίμακας της μέγιστης κλίμακας εργασίας διοχετεύεται διαμέσου της συσκευής NDIR και καταγράφεται ως Α η τιμή του CO2. Κατόπιν αραιώνεται περίπου στο 50 % με αέριο βαθμονόμησης NO και διοχετεύεται διαμέσου του NDIR και (H)-CLD, ενώ οι τιμές του CO2 και ΝΟ καταγράφονται ως Β και C αντίστοιχα. Διακόπτεται το CO2 και αφήνεται να διέρχεται μόνο το ΝΟ διαμέσου του (H)CLD, η δε τιμή του ΝΟ καταγράφεται ως D.

    Η απόσβεση, η οποία δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη του 3 % της πλήρους κλίμακας, υπολογίζεται ως εξής:

    >ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΙΚΟ>

    Όπου:

    A: συγκέντρωση μη αραιωμένου CO2 μετρούμενη με NDIR %

    B: συγκέντρωση αραιωμένου CO2 μετρούμενη με NDIR %

    C: συγκέντρωση αραιωμένου ΝΟ μετρούμενη με CLD ppm

    D: συγκέντρωση μη αραιωμένου ΝΟ μετρούμενη με CLD ppm

    Μπορούν να χρησιμοποιούνται και άλλες μέθοδοι αραίωσης και ποσοτικού προσδιορισμού τιμών αερίων βαθμονόμησης CO2 και NO, όπως δυναμική/στατική ανάμειξη.

    1.10.2.2. Έλεγχος απόσβεσης νερού

    Ο έλεγχος αυτός εφαρμόζεται μόνο για μετρήσεις συγκεντρώσεων ένυγρων αερίων. Στον υπολογισμό της απόσβεσης νερού πρέπει να λαμβάνεται υπόψη τυχόν αραίωση του αερίου βαθμονόμησης ΝΟ με υδρατμούς και κλιμάκωση της συγκέντρωσης υδρατμών του μείγματος σε σχέση με την αναμενόμενη κατά τη δοκιμή.

    Αέριο βαθμονόμησης ΝΟ με συγκέντρωση 80 έως 100 % της πλήρους κλίμακας στην κανονική περιοχή εργασίας διοχετεύεται διαμέσου του (H)CLD και η τιμή του ΝΟ καταγράφεται ως D. Το ΝΟ διοχετεύεται διαμέσου νερού σε θερμοκρασία δωματίου και εν συνεχεία διαμέσου του (H)CLD, η δε τιμή του ΝΟ καταγράφεται ως C. Προσδιορίζεται η θερμοκρασία του νερού και καταγράφεται ως F. Προσδιορίζεται και καταγράφεται ως G η τάση κορεσμένων ατμών του μείγματος που αντιστοιχεί στη θερμοκρασία F του νερού. Η συγκέντρωση των υδρατμών ( %) του μείγματος υπολογίζεται με τον τύπο:

    >ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΙΚΟ>

    και καταγράφεται ως H. Η αναμενόμενη συγκέντρωση του αραιωμένου αερίου βαθμονόμησης NO (σε υδρατμούς) υπολογίζεται ως εξής:

    >ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΙΚΟ>

    και καταγράφεται ως De.

    Η απόσβεση του νερού δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη του 3 % και υπολογίζεται ως εξής:

    >ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΙΚΟ>

    όπου:

    De: αναμενόμενη συγκέντρωση αραιωμένου NO (ppm)

    C: συγκέντρωση αραιωμένου NO (ppm)

    Hm: μέγιστη συγκέντρωση υδρατμών

    H: πραγματική συγκέντρωση υδρατμών ( %).

    Σημείωση:

    Είναι σημαντικό το αέριο βαθμονόμησης ΝΟ να περιέχει την ελάχιστη συγκέντρωση NO2 για τον έλεγχο αυτό, αφού στους υπολογισμούς της απόσβεσης δεν ελήφθη υπόψη η απορρόφηση του NO2 στο νερό.

    1.10.3. Παρεμβολή στον αναλύτη O2

    Η απόκριση αναλύτη PMD που προκαλείται από αέρια διάφορα του οξυγόνου είναι συγκριτικά ασθενής. Τα ισοδύναμα οξυγόνου των συνήθων συστατικών καυσαερίων εμφαίνονται στον πίνακα 1.

    Πίνακας 1 - Ισοδύναμα οξυγόνου

    >ΘΕΣΗ ΠΙΝΑΚΑ>

    Η παρατηρούμενη συγκέντρωση οξυγόνου πρέπει να διορθώνεται με τον ακόλουθο τύπο, προκειμένου να υπάρξουν μετρήσεις υψηλής ακριβείας:

    >ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΙΚΟ>

    1.11. Διαστήματα μεταξύ διακριβώσεων

    Οι συσκευές αναλύσεως πρέπει να διακριβώνονται σύμφωνα με το τμήμα 1.5 τουλάχιστον κάθε τρεις μήνες ή όποτε γίνεται κάποια διόρθωση ή αλλαγή συστήματος που θα μπορούσε να επηρεάσει τη διακρίβωση.

    Προσάρτημα 3

    1. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ

    1.1. Αξιολόγηση αέριων εκπομπών

    Για την αξιολόγηση των αέριων εκπομπών, λαμβάνεται ο μέσος όρος των ενδείξεων των τελευταίων 120 τουλάχιστον δευτερολέπτων κάθε φάσης λειτουργίας και προσδιορίζονται οι μέσες συγκεντρώσεις (conc) HC, CO, NOx και CO2 κατά τη διάρκεια κάθε φάσης λειτουργίας, από τους μέσους όρους των ενδείξεων και τα αντίστοιχα δεδομένα διακριβώσεως. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και διαφορετικός τρόπος καταγραφής εάν με αυτόν εξασφαλίζεται η απόκτηση ισοδύναμων δεδομένων.

    Οι μέσες συγκεντρώσεις του περιβάλλοντος (concd) μπορούν να προσδιοριστούν από τις ενδείξεις μέσω σάκων του αέρα αραιώσεως ή από τις ενδείξεις συνεχούς μέτρησης (όχι από σάκο) του περιβάλλοντος και τα αντίστοιχα δεδομένα διακριβώσεως.

    1.2. Υπολογισμός των αέριων εκπομπών

    Τα τελικά αποτελέσματα των δοκιμών προκύπτουν μέσω των ακόλουθων σταδίων.

    1.2.1. Διόρθωση για ξηρή/υγρή βάση (dry/wet)

    Η μετρούμενη συγκέντρωση, εφόσον δεν έχει ήδη μετρηθεί σε υγρή βάση, μετατρέπεται σε υγρή βάση:

    >ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΙΚΟ>

    Για τα πρωτογενή καυσαέρια:

    >ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΙΚΟ>

    όπου α είναι ο λόγος υδρογόνου προς άνθρακα στο καύσιμο.

    Η συγκέντρωση H2 στα καυσαέρια υπολογίζεται από τον τύπο:

    >ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΙΚΟ>

    Ο συντελεστής kw2 υπολογίζεται από τον τύπο:

    >ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΙΚΟ>

    όπου Ha απόλυτη υγρασία του αέρα εισαγωγής σε g νερού ανά kg ξηρού αέρα.

    Για τα αραιωμένα καυσαέρια:

    για τη μέτρηση CO2 σε υγρή βάση:

    >ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΙΚΟ>

    ή, για τη μέτρηση CO2 σε ξηρή βάση:

    >ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΙΚΟ>

    Όπου α είναι ο λόγος υδρογόνου προς άνθρακα στο καύσιμο.

    Ο συντελεστής kw11 υπολογίζεται από τις ακόλουθες εξισώσεις:

    >ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΙΚΟ>

    Όπου:

    Hd απόλυτη υγρασία του αέρα αραιώσεως σε g νερού ανά kg ξηρού αέρα

    Ha απόλυτη υγρασία του αέρα εισαγωγής σε g νερού ανά kg ξηρού αέρα

    >ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΙΚΟ>

    Για τον αέρα αραιώσεως:

    >ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΙΚΟ>

    Ο συντελεστής kw1 υπολογίζεται από τις ακόλουθες εξισώσεις:

    >ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΙΚΟ>

    >ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΙΚΟ>

    Όπου:

    Hd απόλυτη υγρασία του αέρα αραιώσεως σε g νερού ανά kg ξηρού αέρα

    Ha απόλυτη υγρασία του αέρα εισαγωγής σε g νερού ανά kg ξηρού αέρα

    >ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΙΚΟ>

    Για τον αέρα εισαγωγής (εάν είναι διαφορετικός από τον αέρα αραιώσεως):

    >ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΙΚΟ>

    Ο συντελεστής kw2 υπολογίζεται από την ακόλουθη εξίσωση:

    >ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΙΚΟ>

    όπου Ha απόλυτη υγρασία του αέρα εισαγωγής σε g νερού ανά kg ξηρού αέρα.

    1.2.2. Διόρθωση υγρασίας για τα NOx

    Δεδομένου ότι οι εκπομπές NOxεξαρτώνται από τις συνθήκες του αέρα του περιβάλλοντος, η συγκέντρωση NOx πρέπει να πολλαπλασιάζεται επί το συντελεστή KH στον οποίο λαμβάνεται υπόψη η υγρασία:

    >ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΙΚΟ>

    >ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΙΚΟ>

    όπου Ha απόλυτη υγρασία του αέρα εισαγωγής σε g νερού ανά kg ξηρού αέρα.

    1.2.3. Υπολογισμός ρυθμού ροής μάζας εκπομπών

    Οι ρυθμοί ροής μάζας εκπομπών Gasmass [g/h] για κάθε φάση λειτουργίας υπολογίζονται ως εξής.

    α) Για τα πρωτογενή καυσαέρια(1):

    >ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΙΚΟ>

    Όπου:

    GFUEL [kg/h] είναι ο ρυθμός ροής της μάζας του καυσίμου,

    MWGas [kg/kmol] είναι το μοριακό βάρος του επιμέρους αερίου που αναφέρεται στον πίνακα 1

    Πίνακας 1 - Μοριακά βάρη

    >ΘΕΣΗ ΠΙΝΑΚΑ>

    - MWFUEL = 12,011 + α x 1,00794 + ή x 15,9994 [kg/kmol] είναι το μοριακό βάρος καυσίμου με α το λόγο υδρογόνου προς άνθρακα και β το λόγο οξυγόνου προς άνθρακα του καυσίμου(2),

    - CO2AIR είναι η συγκέντρωση CO2 στον αέρα εισαγωγής (η οποία υποτίθεται ότι είναι ίση με 0,04 %, εφόσον δεν μετρηθεί).

    β) Για τα αραιωμένα καυσαέρια(3):

    >ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΙΚΟ>

    Όπου

    - GTOTW [kg/h] είναι ο ρυθμός ροής μάζας αραιωμένων καυσαερίων σε υγρή βάση ο οποίος, όταν χρησιμοποιείται σύστημα αραιώσεως πλήρους ροής, προσδιορίζεται σύμφωνα με το παράρτημα ΙΙΙ προσάρτημα 1 τμήμα 1.2.4,

    - concc είναι η διορθωμένη συγκέντρωση του περιβάλλοντος:

    >ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΙΚΟ>

    με

    >ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΙΚΟ>

    Ο συντελεστής u εμφαίνεται στον πίνακα 2.

    Πίνακας 2 - Τιμές συντελεστή u

    >ΘΕΣΗ ΠΙΝΑΚΑ>

    Οι τιμές του συντελεστή u βασίζονται σε ένα μοριακό βάρος των αραιωμένων καυσαερίων ίσο με 29 [kg/kmοle]· η τιμή του u για τους HC βασίζεται σε ένα μέσο λόγο άνθρακα προς υδρογόνο της τάξης του 1:1,85.

    1.2.4. Υπολογισμός ειδικών εκπομπών

    Η ειδική εκπομπή (g/kWh) πρέπει να υπολογίζεται για όλα τα μεμονωμένα συστατικά με τον τύπο:

    >ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΙΚΟ>

    όπου Pi = PM,i + PAE,i

    Όταν κατά τη δοκιμή υπάρχουν προσαρμοσμένα βοηθητικά εξαρτήματα, όπως ανεμιστήρας ή φυσητήρας ψύξεως, η απορροφούμενη ισχύς προστίθεται στα αποτελέσματα εκτός από την περίπτωση κινητήρων στους οποίους τα εξαρτήματα αυτά αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του κινητήρα. Η ισχύς του ανεμιστήρα ή του φυσητήρα προσδιορίζεται στις ταχύτητες που χρησιμοποιούνται για τις δοκιμές είτε με υπολογισμό βάσει των τυπικών χαρακτηριστικών, είτε με πρακτικές δοκιμές (προσάρτημα 3 του παραρτήματος VII).

    Οι παράγοντες στάθμισης και ο αριθμός των n φάσεων που χρησιμοποιούνται στον ανωτέρω υπολογισμό εμφαίνονται στο παράρτημα IV τμήμα 3.5.1.1.

    2. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

    2.1. Δεδομένα πρωτογενών καυσαερίων από τετράχρονο κινητήρα ΑΣπ

    Κάνοντας χρήση των πειραματικών δεδομένων (πίνακας 3), πραγματοποιούνται υπολογισμοί πρώτα για τη φάση 1, οι οποίοι κατόπιν επεκτείνονται σε άλλες φάσεις της δοκιμής χρησιμοποιώντας την ίδια διαδικασία.

    Πίνακας 3 - Πειραματικά δεδομένα τετράχρονου κινητήρα ΑΣπ

    >ΘΕΣΗ ΠΙΝΑΚΑ>

    2.1.1. Συντελεστής διόρθωσης ξηρού/υγρού kw

    Ο συντελεστής διόρθωσης ξηρού/υγρού kw για τη μετατροπή μετρήσεων ξηρού CO και CO2 σε υγρή βάση υπολογίζεται με τον ακόλουθο τύπο:

    >ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΙΚΟ>

    όπου:

    >ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΙΚΟ>

    και:

    >ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΙΚΟ>

    >ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΙΚΟ>

    >ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΙΚΟ>

    >ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΙΚΟ>

    >ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΙΚΟ>

    >ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΙΚΟ>

    Πίνακας 4 - Τιμές CO και CO2 σε υγρή βάση ανάλογα με διάφορες φάσεις δοκιμής

    >ΘΕΣΗ ΠΙΝΑΚΑ>

    2.1.2. Εκπομπές C

    >ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΙΚΟ>

    óπου:

    >ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΙΚΟ>

    >ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΙΚΟ>

    >ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΙΚΟ>

    Πίνακας 5 - Εκπομπές HC [g/h] ανάλογα με διάφορες φάσεις δοκιμής

    >ΘΕΣΗ ΠΙΝΑΚΑ>

    2.1.3. Εκπομπές NOx

    Κατ' αρχήν, πρέπει να υπολογίζεται ο συντελεστής διόρθωσης υγρασίας KH των εκπομπών NOx:

    >ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΙΚΟ>

    >ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΙΚΟ>

    Πίνακας 6 - Πίνακας 6 - Συντελεστής διόρθωσης υγρασίας KH εκπομπών NOx σε διάφορες φάσεις

    >ΘΕΣΗ ΠΙΝΑΚΑ>

    Κατόπιν υπολογίζεται η NOxmass [g/h]:

    >ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΙΚΟ>

    >ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΙΚΟ>

    Πίνακας 7 - Εκπομπές NOx [g/h] ανάλογα με τις διάφορες φάσεις δοκιμής

    >ΘΕΣΗ ΠΙΝΑΚΑ>

    2.1.4. Εκπομπές CO

    >ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΙΚΟ>

    >ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΙΚΟ>

    Πίνακας 8 - Εκπομπές CO [g/h] ανάλογα με διάφορες φάσεις δοκιμής

    >ΘΕΣΗ ΠΙΝΑΚΑ>

    2.1.5. Εκπομπές CO2

    >ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΙΚΟ>

    >ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΙΚΟ>

    Πίνακας 9 - Εκπομπές CO2 [g/h] ανάλογα με διάφορες φάσεις δοκιμής

    >ΘΕΣΗ ΠΙΝΑΚΑ>

    2.1.6. Ειδικές εκπομπές

    Η ειδική εκπομπή (g/kWh) πρέπει να υπολογίζεται για όλα τα μεμονωμένα συστατικά με τον τύπο:

    >ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΙΚΟ>

    Πίνακας 10 - Εκπομπές [g/h] και συντελεστές στάθμισης ανάλογα με τις φάσεις δοκιμής

    >ΘΕΣΗ ΠΙΝΑΚΑ>

    >ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΙΚΟ>

    >ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΙΚΟ>

    >ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΙΚΟ>

    >ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΙΚΟ>

    2.2. Δεδομένα πρωτογενών καυσαερίων από δίχρονο κινητήρα ΑΣπ

    Κάνοντας χρήση των πειραματικών δεδομένων (πίνακας 11), πραγματοποιούνται υπολογισμοί πρώτα για τη φάση 1, οι οποίοι κατόπιν επεκτείνονται σε άλλες φάσεις της δοκιμής χρησιμοποιώντας την ίδια διαδικασία.

    Πίνακας 11 - Πειραματικά δεδομένα δίχρονου κινητήρα ΑΣπ

    >ΘΕΣΗ ΠΙΝΑΚΑ>

    2.2.1. Συντελεστής διόρθωσης ξηρού/υγρού kw

    Ο συντελεστής διόρθωσης ξηρού/υγρού kw για τη μετατροπή μετρήσεων ξηρού CO και CO2 σε υγρή βάση υπολογίζεται με τον ακόλουθο τύπο:

    >ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΙΚΟ>

    όπου:

    >ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΙΚΟ>

    >ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΙΚΟ>

    >ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΙΚΟ>

    >ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΙΚΟ>

    >ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΙΚΟ>

    >ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΙΚΟ>

    >ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΙΚΟ>

    Πίνακας 12 - Τιμές CO και CO2 σε υγρή βάση ανάλογα με διάφορες φάσεις δοκιμής

    >ΘΕΣΗ ΠΙΝΑΚΑ>

    2.2.2. Εκπομπές HC

    >ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΙΚΟ>

    όπου:

    >ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΙΚΟ>

    >ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΙΚΟ>

    >ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΙΚΟ>

    Πίνακας 13 - Εκπομπές HC [g/h] ανάλογα με φάσεις δοκιμής

    >ΘΕΣΗ ΠΙΝΑΚΑ>

    2.2.3. Εκπομπές NOx

    Ο συντελεστής KH για τη διόρθωση των εκπομπών NOxείναι ίσος με 1 για τους δίχρονους κινητήρες:

    >ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΙΚΟ>

    >ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΙΚΟ>

    Πίνακας 14 - Εκπομπές NOx [g/h] ανάλογα με φάσεις δοκιμής

    >ΘΕΣΗ ΠΙΝΑΚΑ>

    2.2.4. Εκπομπές CO

    >ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΙΚΟ>

    >ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΙΚΟ>

    Πίνακας 15 - Εκπομπές CO [g/h] ανάλογα με φάσεις δοκιμής

    >ΘΕΣΗ ΠΙΝΑΚΑ>

    2.2.5. Εκπομπές CO2

    >ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΙΚΟ>

    >ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΙΚΟ>

    Πίνακας 16 - Εκπομπές CO2 [g/h] ανάλογα με φάσεις δοκιμής

    >ΘΕΣΗ ΠΙΝΑΚΑ>

    2.2.6. Ειδικές εκπομπές

    Η ειδική εκπομπή (g/kWh) υπολογίζεται για όλα τα μεμονωμένα συστατικά με τον ακόλουθο τρόπο:

    >ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΙΚΟ>

    Πίνακας 17 - Εκπομπές [g/h] και συντελεστές στάθμισης σε δύο φάσεις δοκιμής

    >ΘΕΣΗ ΠΙΝΑΚΑ>

    >ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΙΚΟ>

    >ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΙΚΟ>

    >ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΙΚΟ>

    >ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΙΚΟ>

    2.3. Δεδομένα αραιωμένων καυσαερίων από τετράχρονο κινητήρα ΑΣπ

    Όσον αφορά τα πειραματικά δεδομένα (πίνακας 18), πραγματοποιούνται υπολογισμοί κατ' αρχήν για τη φάση 1, οι οποίοι κατόπιν επεκτείνονται σε άλλες φάσεις της δοκιμής χρησιμοποιώντας την ίδια διαδικασία.

    Πίνακας 18 - Πειραματικά δεδομένα τετράχρονου κινητήρα ΑΣπ

    >ΘΕΣΗ ΠΙΝΑΚΑ>

    2.3.1. Συντελεστής διόρθωσης ξηρού/υγρού kw

    Ο συντελεστής διόρθωσης ξηρού/υγρού kw για τη μετατροπή μετρήσεων ξηρού CO και CO2 σε υγρή βάση υπολογίζεται με τον ακόλουθο τύπο.

    Για τα αραιωμένα καυσαέρια:

    >ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΙΚΟ>

    όπου:

    >ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΙΚΟ>

    >ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΙΚΟ>

    >ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΙΚΟ>

    >ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΙΚΟ>

    >ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΙΚΟ>

    >ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΙΚΟ>

    >ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΙΚΟ>

    Πίνακας 19 - Τιμές CO και CO2 σε υγρή βάση για τα αραιωμένα καυσαέρια ανάλογα με φάσεις δοκιμής

    >ΘΕΣΗ ΠΙΝΑΚΑ>

    Για τον αέρα αραιώσεως:

    kw,d = 1 - kw1

    óπου ο συντελεστής kw1 είναι ίδιος με εκείνον που υπολογίστηκε ήδη για τα αραιωμένα καυσαέρια.

    kw,d = 1 - 0,007 = 0,993

    >ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΙΚΟ>

    >ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΙΚΟ>

    Πίνακας 20 - Τιμές CO και CO2 σε υγρή βάση για τον αέρα αραιώσεως ανάλογα με φάσεις δοκιμής

    >ΘΕΣΗ ΠΙΝΑΚΑ>

    2.3.2. Εκπομπές HC

    >ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΙΚΟ>

    όπου:

    u= 0,000478 από τον πίνακα 2

    concc= conc - concd x (1-1/DF)

    concc= 91 - 6 x (1-1/9,465) = 86 ppm

    HCmass= 0,000478 x 86 x 625,722 = 25,666 g/h

    Πίνακας 21 - Εκπομπές HC [g/h] ανάλογα με φάσεις δοκιμής

    >ΘΕΣΗ ΠΙΝΑΚΑ>

    2.3.3. Εκπομπές NOx

    Ο συντελεστής KH για τη διόρθωση των εκπομπών NOx υπολογίζεται με τον τύπο:

    >ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΙΚΟ>

    >ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΙΚΟ>

    Πίνακας 22 - Συντελεστής διόρθωσης υγρασίας KH εκπομπών NOx ανάλογα με φάσεις δοκιμής

    >ΘΕΣΗ ΠΙΝΑΚΑ>

    >ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΙΚΟ>

    όπου:

    u= 0,001587 από τον πίνακα 2

    concc= conc - concd x (1-1/DF)

    concc= 85 - 0 x (1-1/9,465) = 85 ppm

    NOxmass= 0,001587 x 85 x 0,79 x 625,722 = 67,168 g/h

    Πίνακας 23 - Εκπομπές NOx [g/h] ανάλογα με φάσεις δοκιμής

    >ΘΕΣΗ ΠΙΝΑΚΑ>

    2.3.4. Εκπομπές CO

    >ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΙΚΟ>

    όπου:

    u= 0,000966 από τον πίνακα 2

    concc= conc - concd x (1-1/DF)

    concc= 3622 - 3 x (1-1/9,465) = 3620 ppm

    COmass= 0,000966 x 3620 x 625,722 = 2188,001 g/h

    Πίνακας 24 - Εκπομπές CO [g/h] ανάλογα με φάσεις δοκιμής

    >ΘΕΣΗ ΠΙΝΑΚΑ>

    2.3.5. Εκπομπές CO2

    >ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΙΚΟ>

    όπου:

    u= 15,19 από τον πίνακα 2

    concc= conc - concd x (1-1/DF)

    concc= 1,0219 - 0,0421 x (1-1/9,465) = 0,9842 % Vol

    CO2mass= 15,19 x 0,9842 x 625,722 = 9354,488 g/h

    Πίνακας 25 - Εκπομπές CO2 [g/h] ανάλογα με διάφορες φάσεις δοκιμής

    >ΘΕΣΗ ΠΙΝΑΚΑ>

    2.3.6. Ειδικές εκπομπές

    Η ειδική εκπομπή (g/kWh) πρέπει να υπολογίζεται για όλα τα μεμονωμένα συστατικά με τον τύπο:

    >ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΙΚΟ>

    Πίνακας 26 - Εκπομπές [g/h] και συντελεστές στάθμισης

    >ΘΕΣΗ ΠΙΝΑΚΑ>

    >ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΙΚΟ>

    >ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΙΚΟ>

    >ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΙΚΟ>

    >ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΙΚΟ>

    (1) Στην περίπτωση των NOx, η συγκέντρωση πρέπει να πολλαπλασιάζεται επί τον συντελεστή διόρθωσης υγρασίας KH (συντελεστής διόρθωσης υγρασίας για τα NOx).

    (2) Στο ISO 8178-1 παρουσιάζεται ένας πληρέστερος τύπος του μοριακού βάρους καυσίμου (τύπος 50 του κεφαλαίου 13.5.1 (β). Στον τύπο λαμβάνεται υπόψη όχι μόνον ο λόγος υδρογόνου προς άνθρακα και οξυγόνου προς άνθρακα, αλλά και άλλα πιθανά συστατικά του καυσίμου όπως το θείο και το άζωτο. Ωστόσο, δεδομένου ότι οι κινητήρες ΑΣπ της οδηγίας δοκιμάζονται με βενζίνη (αναφερόμενη ως καύσιμο αναφοράς στο παράρτημα V) που περιέχει συνήθως μόνον άνθρακα και υδρογόνο, χρησιμοποιείται ο απλουστευμένος τύπος.

    (3) Στην περίπτωση των NOx, η συγκέντρωση πρέπει να πολλαπλασιάζεται επί τον συντελεστή διόρθωσης υγρασίας KH (συντελεστής διόρθωσης υγρασίας για τα NOx).

    Προσάρτημα 4

    1. ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΕΚΠΟΜΠΩΝ

    Το παρόν προσάρτημα εφαρμόζεται αποκλειστικά για τους κινητήρες ΑΣπ στο στάδιο ΙΙ.

    1.1. Τα πρότυπα εκπομπών καυσαερίων που προβλέπονται στο παράρτημα Ι τμήμα 4.2 για τους κινητήρες στο στάδιο ΙΙ έχουν εφαρμογή στις εκπομπές των κινητήρων για την περίοδο διατηρησιμότητας εκπομπών ΠΔΕ, όπως καθορίζεται σύμφωνα με το παρόν προσάρτημα.

    1.2. Για όλους τους κινητήρες στο στάδιο ΙΙ, εάν, όταν υποβάλλονται με ορθό τρόπο σε δοκιμή σύμφωνα με τις διαδικασίες της παρούσας οδηγίας, όλοι οι υπό δοκιμή κινητήρες που αντιπροσωπεύουν μια σειρά κινητήρων εμφανίζουν εκπομπές οι οποίες, αφού πολλαπλασιαστούν επί το συντελεστή επιδείνωσης που καθορίζεται στο παρόν, είναι χαμηλότερες ή ίσες με κάθε πρότυπο εκπομπών του σταδίου ΙΙ [όριο εκπομπών σειράς (ΟΕΣ), όπου εφαρμόζεται] για μια δεδομένη κλάση κινητήρων, η εν λόγω σειρά θα θεωρείται ότι συμμορφώνεται με τα πρότυπα εκπομπών για την εν λόγω κλάση κινητήρων. Εάν οποιοσδήποτε από τους υπό δοκιμή κινητήρες που αντιπροσωπεύουν μια σειρά κινητήρων εμφανίζει εκπομπές οι οποίες, αφού πολλαπλασιαστούν επί το συντελεστή επιδείνωσης που καθορίζεται στο παρόν προσάρτημα, είναι υψηλότερες από οποιοδήποτε χωριστό πρότυπο εκπομπών (ΟΕΣ, όπου εφαρμόζεται) για μία δεδομένη κλάση κινητήρων, η σειρά αυτή θεωρείται ως μη συμμορφούμενη με τα πρότυπα εκπομπών για αυτή την κλάση κινητήρων.

    1.3. Οι μικροί κατασκευαστές κινητήρων μπορούν, με δική τους επιλογή, να λαμβάνουν συντελεστές επιδείνωσης για HC + NOx και CO από τους πίνακες 1 ή 2 του παρόντος τμήματος, ή να υπολογίζουν τους συντελεστές επιδείνωσης για HC + NOx και CO σύμφωνα με τη διαδικασία που περιγράφεται στο τμήμα 1.3.1. Στην περίπτωση τεχνολογιών που δεν περιλαμβάνονται στους πίνακες 1 και 2 του παρόντος τμήματος, ο κατασκευαστής μπορεί να χρησιμοποιεί τη μέθοδο που περιγράφεται στο τμήμα 1.4 του παρόντος προσαρτήματος.

    Πίνακας 1: Δεδομένοι συντελεστές επιδείνωσης για εκπομπές HC + NOx και CO φορητών κινητήρων για μικρούς κατασκευαστές

    >ΘΕΣΗ ΠΙΝΑΚΑ>

    Πίνακας 2: Δεδομένοι συντελεστές επιδείνωσης για εκπομπές HC + NOx και CO μη φορητών κινητήρων για μικρούς κατασκευαστές

    >ΘΕΣΗ ΠΙΝΑΚΑ>

    1.3.1. Τύπος για τον υπολογισμό συντελεστών επιδείνωσης για κινητήρες με μετεπεξεργασία:

    >ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΙΚΟ>

    όπου:

    DF= συντελεστής επιδείνωσης

    NE= επίπεδα εκπομπών καινουργών κινητήρων πριν από τον καταλύτη (g/kWh)

    EDF= συντελεστής επιδείνωσης για κινητήρες χωρίς καταλύτη βάσει του πίνακα 1

    CC= ποσό μετατρεπόμενο στο χρονικό σημείο 0 σε g/kWh

    F= 0,8 για HC και 0,0 για NOx για όλες τις κλάσεις κινητήρων

    F= 0,8 για CO για όλες τις κλάσεις κινητήρων

    1.4. Οι κατασκευαστές πρέπει να χρησιμοποιούν ένα δεδομένο ή εξ υπολογισμού DF, αναλόγως, για κάθε υπαγόμενο σε ρύθμιση ρύπο για όλες τις σειρές κινητήρων στο στάδιο ΙΙ. Οι DF πρέπει να χρησιμοποιούνται για την έγκριση τύπου και τη δοκιμή σειράς παραγωγής.

    1.4.1. Στην περίπτωση κινητήρων στους οποίους δεν χρησιμοποιούνται δεδομένοι DF από τους πίνακες 1 ή 2 του παρόντος τμήματος, οι DF πρέπει να προσδιορίζονται ως εξής:

    1.4.1.1. Σε ένα τουλάχιστον υπό δοκιμή κινητήρα που αντιπροσωπεύει τη διάταξη που επιλέχθηκε ως η πλέον πιθανή να υπερβαίνει τα πρότυπα εκπομπών HC + NOx, (τα ΟΕΣ, όπου έχουν εφαρμογή) και έχει κατασκευαστεί ως αντιπροσωπευτικό δείγμα των κινητήρων παραγωγής, διεξάγεται (πλήρης) έλεγχος εκπομπών όπως περιγράφεται στην παρούσα οδηγία μετά τον αριθμό ωρών που αντιπροσωπεύει σταθεροποιημένες εκπομπές.

    1.4.1.2 Εάν υποβληθούν σε δοκιμή περισσότεροι από ένας κινητήρες, λαμβάνεται ο μέσος όρος των αποτελεσμάτων και στρογγυλοποιείται με δεκαδικό αριθμό, εκφρασμένο με ένα σημαντικό ψηφίο περισσότερο από τα σημαντικά ψηφία που έχει το εφαρμοζόμενο πρότυπο.

    1.4.1.3 Έπειτα από υποβολή του κινητήρα σε διαδικασία γήρανσης, διεξάγεται εκ νέου παρόμοια δοκιμή εκπομπών. Η διαδικασία γήρανσης θα πρέπει να σχεδιάζεται έτσι ώστε να μπορεί ο κατασκευαστής να προβλέπει κατάλληλα την αναμενόμενη λόγω χρήσεως επιδείνωση των εκπομπών κατά την περίοδο διατηρησιμότητας του κινητήρα, λαμβάνοντας υπόψη τον τύπο της φθοράς και άλλους μηχανισμούς επιδείνωσης που αναμένονται σε μια συνήθη χρήση από τον καταναλωτή, που μπορούν να επηρεάσουν την απόδοση από πλευράς εκπομπών. Εάν υποβληθούν σε δοκιμή περισσότεροι του ενός κινητήρες, λαμβάνεται ο μέσος όρος των αποτελεσμάτων και στρογγυλοποιείται στον ίδιο αριθμό δεκαδικών ψηφίων που έχει το εφαρμοζόμενο πρότυπο, εκφρασμένος σε ένα πρόσθετο σημαντικό ψηφίο.

    1.4.1.4. Οι εκπομπές στο τέλος της περιόδου διατηρησιμότητας (μέσες εκπομπές, εφόσον συντρέχει περίπτωση) για κάθε υπαγόμενο σε ρύθμιση ρύπο διαιρούνται δία των σταθεροποιημένων εκπομπών (μέσες εκπομπές, όπου συντρέχει περίπτωση) και στρογγυλοποιούνται σε δύο σημαντικά ψηφία. Ο προκύπτων αριθμός είναι ο DF, εκτός κι αν είναι μικρότερος από 1,00, οπότε τότε ως DF λαμβάνεται το 1,0.

    1.4.1.5. Με επιλογή του κατασκευαστή, μεταξύ του σημείου δοκιμής με σταθεροποιημένες εκπομπές και της περιόδου διατηρησιμότητας εκπομπών, μπορούν να προγραμματιστούν πρόσθετα σημεία δοκιμής εκπομπών. Εάν προγραμματιστούν ενδιάμεσες δοκιμές, τα σημεία δοκιμής πρέπει να είναι ομοιόμορφα κατανεμημένα στο χρονικό διάστημα της ΠΔΕ (συν/πλην 2 ώρες), ενώ ένα τέτοιο σημείο δοκιμής πρέπει να είναι στο ήμισυ της πλήρους ΠΔΕ (συν/πλην 2 ώρες).

    Για κάθε ρύπο HC + NOx και CO, πρέπει να διαμορφώνεται βάσει των δεδομένων σημείων ευθεία γραμμή θεωρώντας το χρόνο της αρχικής δοκιμής ως χρόνο μηδέν και χρησιμοποιώντας τη μέθοδο των ελάχιστων τετραγώνων. Ο συντελεστής επιδείνωσης είναι οι υπολογιζόμενες εκπομπές στο τέλος της περιόδου διατηρησιμότητας διηρημένες δία των υπολογισθεισών εκπομπών σε χρόνο μηδέν.

    1.4.1.6. Οι υπολογιζόμενοι συντελεστές επιδείνωσης μπορούν να καλύπτουν σειρές και πέραν εκείνης για την οποία προβλέφθηκαν, εάν ο κατασκευαστής υποβάλει αιτιολογικά στοιχεία αποδεκτά από την εθνική αρχή εγκρίσεως τύπων πριν από την έγκριση τύπου ότι οι σχετικές σειρές κινητήρων μπορεί λογικά να αναμένεται ότι θα έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά επιδείνωσης εκπομπών με βάση το σχεδιασμό και τη χρησιμοποιούμενη τεχνολογία.

    Παρακάτω δίδεται μη εξαντλητικός κατάλογος κατηγοριών σχεδιασμού και τεχνολογίας:

    - Συμβατοί δίχρονοι κινητήρες χωρίς σύστημα μετεπεξεργασίας

    - Συμβατοί δίχρονοι κινητήρες με κεραμικό καταλύτη του ίδιου δραστικού υλικού και γόμωσης και με τον ίδιο αριθμό κυψελίδων ανά cm2

    - Συμβατοί δίχρονοι κινητήρες με μεταλλικό καταλύτη του ίδιου δραστικού υλικού και γόμωσης και με τον ίδιο αριθμό κυψελίδων ανά cm2

    - Δίχρονοι κινητήρες με στρωματοποιημένο σύστημα καθαρισμού

    - Τετράχρονοι κινητήρες με καταλύτη (όπως ορίζεται ανωτέρω) με την ίδια τεχνολογία βαλβίδων και ταυτόσημο σύστημα λιπάνσεως

    - Τετράχρονοι κινητήρες χωρίς καταλύτη με την ίδια τεχνολογία βαλβίδων και ταυτόσημο σύστημα λιπάνσεως

    2. ΠΕΡΙΟΔΟΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ ΤΟΥ ΣΤΑΔΙΟΥ II

    2.1. Οι κατασκευαστές πρέπει να δηλώνουν την εφαρμοστέα κατηγορία ΠΔΕ για κάθε σειρά κινητήρων κατά το χρόνο της έγκρισης τύπου. Η κατηγορία αυτή είναι η κατηγορία η οποία πλησιάζει περισσότερο τον αναμενόμενο ωφέλιμο βίο του εξοπλισμού στον οποίο αναμένεται να τοποθετηθούν οι κινητήρες όπως προβλέπεται από τον κατασκευαστή του κινητήρα. Οι κατασκευαστές πρέπει να τηρούν στοιχεία κατάλληλα για την υποστήριξη της επιλογής τους ως προς την κατηγορία ΠΔΕ για κάθε σειρά κινητήρων. Τα δεδομένα αυτά πρέπει να παρέχονται στην αρχή εγκρίσεων κατόπιν αιτήσεως.

    2.1.1. Για τους φορητούς κινητήρες: Οι κατασκευαστές πρέπει να επιλέγουν κατηγορία ΠΔΕ από τον πίνακα 1.

    Πίνακας 1: Κατηγορίες ΠΔΕ για φορητούς κινητήρες (ώρες)

    >ΘΕΣΗ ΠΙΝΑΚΑ>

    2.1.2. Για μη φορητούς κινητήρες: Οι κατασκευαστές πρέπει να επιλέγουν κατηγορία ΠΔΕ από τον πίνακα 2.

    Πίνακας 1: κατηγορίες ΠΔΕ για μη φορητούς κινητήρες (ώρες)

    >ΘΕΣΗ ΠΙΝΑΚΑ>

    2.1.3. Ο κατασκευαστής πρέπει να πείθει με ικανοποιητικό τρόπο την αρχή εγκρίσεων ότι ο δηλούμενος ωφέλιμος βίος είναι κατάλληλος. Στα στοιχεία υποστήριξης της επιλογής του κατασκευαστή ως προς την κατηγορία ΠΔΕ, για μια δεδομένη σειρά κινητήρων, μπορούν να περιλαμβάνονται, χωρίς η αναφορά αυτή να είναι περιοριστική, τα ακόλουθα:

    - μελέτες για το χρόνο ζωής του εξοπλισμού στον οποίο τοποθετούνται οι υπό συζήτηση κινητήρες,

    - εκθέσεις μηχανικής αξιολόγησης κινητήρων που εγήρασαν στην πράξη και από τις οποίες να διαπιστώνεται πότε η απόδοση του κινητήρα φθίνει σε σημείο τέτοιο ώστε η ωφελιμότητα ή/και αξιοπιστία του να επηρεάζονται σε βαθμό τέτοιο που να απαιτεί επιδιόρθωση ή αντικατάσταση,

    - δελτία και περιόδους εγγύησης,

    - υλικό μάρκετινγκ σχετικό με τη ζωή του κινητήρα,

    - αναφορές βλαβών από πελάτες και

    - μηχανικές αξιολογήσεις της διατηρησιμότητας (σε ώρες) ειδικών τεχνολογιών κινητήρων, υλικών κινητήρων και σχεδίων κινητήρων."

    5. Το παράρτημα IV γίνεται παράρτημα V και τροποποιείται ως εξής:

    Οι τρέχουσες επικεφαλίδες αντικαθίστανται από τις ακόλουθες:

    ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΥΣΙΜΟΥ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΟΚΙΜΕΣ ΕΓΚΡΙΣΕΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

    ΚΑΥΣΙΜΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΜΗ ΟΔΙΚΩΝ ΚΙΝΗΤΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ ΑΣυ (1)

    Στον πίνακα στη γραμμή για την "Εξουδετέρωση" η λέξη "ελάχιστο" στη στήλη 2 αντικαθίσταται από τη λέξη "μέγιστο".

    Προστίθενται ο ακόλουθος νέος πίνακας και οι ακόλουθες υποσημειώσεις:

    ΚΑΥΣΙΜΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΜΗ ΟΔΙΚΩΝ ΚΙΝΗΤΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ ΑΣπ

    Σημείωση:

    Το καύσιμο για δίχρονους κινητήρες είναι μείγμα λιπαντικού ελαίου και της κατωτέρω προδιαγραφόμενης βενζίνης. Ο λόγος του μείγματος καυσίμου-ελαίου πρέπει να είναι ο συνιστώμενος από τον κατασκευαστή κατά τα προβλεπόμενα στο παράρτημα IV τμήμα 2.7.

    >ΘΕΣΗ ΠΙΝΑΚΑ>

    Σημείωση 1:

    Οι τιμές που αναφέρονται ανωτέρω είναι "αληθείς τιμές". Στον καθορισμό των οριακών τους τιμών εφαρμόστηκαν οι όροι του ISO 4259 "Petroleum products - Determination and application of precision data in relation to methods of test", ενώ στον καθορισμό ελάχιστης τιμής ελήφθη υπόψη μια ελάχιστη διαφορά 2R άνω του μηδενός· στον καθορισμό μέγιστης και ελάχιστης τιμής, η ελάχιστη διαφορά είναι 4R (R = αναπαραγωγιμότητα). Παρά το μέτρο αυτό, το οποίο είναι αναγκαίο για στατιστικούς λόγους, ο παραγωγός καυσίμων θα πρέπει, πάντως, να στοχεύει σε μηδενική τιμή όταν η καθοριζόμενη μέγιστη τιμή είναι 2R και στη μέση τιμή στην περίπτωση αναφοράς μεγίστου και ελαχίστου ορίου. Εφόσον είναι αναγκαίο να διευκρινιστεί αν ένα καύσιμο πληροί τις απαιτήσεις των προδιαγραφών, θα πρέπει να εφαρμόζονται οι όροι του ISO 4259.

    Σημείωση 2:

    Το καύσιμο μπορεί να περιέχει αναστολείς οξειδώσεως και απενεργοποιητές μετάλλων που χρησιμοποιούνται κανονικά για τη σταθεροποίηση κλασμάτων βενζινών διυλιστηρίων, δεν πρέπει όμως να προστίθενται πρόσθετα απορρύπανσης/διασποράς και έλαια-διαλύτες.

    6. To παράρτημα V γίνεται παράρτημα VI.

    7. Το παράρτημα VI γίνεται παράρτημα VII και τροποποιείται ως εξής:

    α) Το προσάρτημα 1 τροποποιείται ως εξής:

    - Η επικεφαλίδα αντικαθίσταται από την ακόλουθη:

    Προσάρτημα 1

    ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΟΚΙΜΩΝ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ ΑΝΑΦΛΕΞΗΣ ΜΕ ΣΥΜΠΙΕΣΗ

    - Το τμήμα 1.3.2 αντικαθίσταται από το ακόλουθο:

    1.3.2. Ισχύς απορροφούμενη στην αναφερόμενη ταχύτητα του κινητήρα (όπως καθορίζεται από τον κατασκευαστή):

    >ΘΕΣΗ ΠΙΝΑΚΑ>

    - Το τμήμα 1.4.2 αντικαθίσταται από το ακόλουθο:

    1.4.2. Ισχύς κινητήρα(4)

    >ΘΕΣΗ ΠΙΝΑΚΑ>

    - Το τμήμα 1.5 τροποποιείται ως εξής:

    1.5. Επίπεδα εκπομπών

    1.5.1. Ρύθμιση δυναμομέτρου (kW)

    >ΘΕΣΗ ΠΙΝΑΚΑ>

    1.5.2. Αποτελέσματα εκπομπών στον κύκλο δοκιμής:

    β) Προστίθεται το ακόλουθο προσάρτημα:

    "Προσάρτημα 2

    ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΟΚΙΜΩΝ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ ΑΝΑΦΛΕΞΗΣ ΜΕ ΣΠΙΝΘΗΡΑ

    1. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΜΕ ΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΗΣ Ή ΤΩΝ ΔΟΚΙΜΩΝ(1):

    1.1. Καύσιμο αναφοράς που χρησιμοποιείται για τη δοκιμή

    1.1.1. Αριθμός οκτανίου

    1.1.2. Αναφέρατε το ποσοστό ελαίου στο μείγμα όταν αναμειγνύονται λιπαντικό και βενζίνη, όπως στην περίπτωση των δίχρονων κινητήρων.

    1.1.3. Πυκνότητα βενζίνης για τετράχρονους κινητήρες και μείγματος βενζίνης-ελαίου για δίχρονους κινητήρες.

    1.2. Λιπαντικό

    1.2.1. Μάρκα(-ες)

    1.2.2. Τύπος(-οι)

    1.3. Εξαρτήματα κινούμενα από τον κινητήρα (εάν έχει εφαρμογή)

    1.3.1. Απαρίθμηση και στοιχεία ταυτοποίησης

    1.3.2. Ισχύς απορροφούμενη στην υποδεικνυόμενη ταχύτητα του κινητήρα (όπως καθορίζεται από τον κατασκευαστή)

    >ΘΕΣΗ ΠΙΝΑΚΑ>

    1.4. Λειτουργία κινητήρα

    1.4.1. Ταχύτητες κινητήρα:

    Ραλαντί: min-1

    Ενδιάμεση: min-1

    Ονομαστική: min-1

    1.4.2. Ισχύς κινητήρα(2)

    >ΘΕΣΗ ΠΙΝΑΚΑ>

    1.5. Επίπεδα εκπομπών

    1.5.1. Ρύθμιση δυναμομέτρου (kW)

    >ΘΕΣΗ ΠΙΝΑΚΑ>

    1.5.2. Αποτελέσματα εκπομπών στον κύκλο δοκιμής:

    CO: g/kWh

    HC: g/kWh

    NOx: g/kWh

    (1) Στην περίπτωση ορισμένων μητρικών κινητήρων, να αναφέρεται για καθένα.

    (2) Μη διορθωμένη ισχύς μετρούμενη σύμφωνα με το τμήμα 2.4 του παραρτήματος I.".

    γ) Προστίθεται το ακόλουθο προσάρτημα 3:

    "Προσάρτημα 3

    ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΒΟΗΘΗΤΙΚΑ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΚΙΜΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΙΣΧΥΟΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΤΗΡΑ

    >ΘΕΣΗ ΠΙΝΑΚΑ>"

    8. Τα παραρτήματα VII έως X γίνονται παραρτήματα VIII έως XI.

    9. Προστίθεται το ακόλουθο παράρτημα ΧΙΙ:

    "ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ XII

    ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΕΓΚΡΙΣΕΩΝ ΤΥΠΟΥ

    1. Οι ακόλουθες εγκρίσεις τύπου και, ανάλογα με την περίπτωση, τα σχετικά σήματα έγκρισης, αναγνωρίζονται ως ισοδύναμες έγκρισης της παρούσας οδηγίας για κινητήρες των κατηγοριών Α, Β και Γ, όπως ορίζονται στο άρθρο 9 τμήμα 2:

    1.1. Οδηγία 2000/25/ΕΚ.

    1.2. Εγκρίσεις τύπου της οδηγίας 88/77/ΕΟΚ, που συμμορφώνονται προς τις απαιτήσεις του σταδίου Α ή Β όσον αφορά το άρθρο 2 και το παράρτημα Ι τμήμα 6.2.1 της οδηγίας 88/77/ΕΟΚ, όπως τροποποιήθηκε από την οδηγία 91/542/ΕΟΚ, ή των διορθωτικών Ι/2 στη σειρά τροποποιήσεων 02 του κανονισμού ΟΕΕ/ΟΗΕ 49.

    1.3. Πιστοποιητικά εγκρίσεων τύπου σύμφωνα με τον κανονισμό ΟΕΕ/ΟΗΕ 96.

    2. Για κινητήρες των κατηγοριών Δ, Ε, ΣΤ και Ζ (στάδιο ΙΙ), όπως ορίζονται στο άρθρο 9 παράγραφος 3, οι ακόλουθες εγκρίσεις τύπου και, ανάλογα με την περίπτωση, τα σχετικά σήματα έγκρισης αναγνωρίζονται ως ισοδύναμες έγκρισης της παρούσας οδηγίας.

    2.1. Οδηγία 2000/25/ΕΚ, εγκρίσεις σταδίου ΙΙ.

    2.2. Εγκρίσεις τύπου της οδηγίας 88/77/ΕΟΚ, όπως τροποποιήθηκε από την οδηγία 1999/96/ΕΚ, οι οποίες είναι σύμφωνες με τα στάδια Α, Β1, Β2 ή Γ που ορίζονται στο άρθρο 2 και στο τμήμα 6.2.1 του παραρτήματος Ι.

    2.3. Σειρά τροποποιήσεων 03 του κανονισμού ΟΕΕ/ΟΗΕ 49.

    2.4. Οι εγκρίσεις σταδίου Β του κανονισμού ΟΕΕ/ΟΗΕ 96 σύμφωνα με το τμήμα 5.2.1 της σειράς τροποποιήσεων 01 του κανονισμού 96."

    (1) Ταυτόσημος με τον κύκλο C1 του σχεδίου προτύπου ISO 8178-4.

    (2) Ταυτόσημος με τον κύκλο Δ2 του ISO 8178-4: πρότυπο 1996(Ε).

    (3) Για σαφέστερο ορισμό της πρώτιστης ισχύος, βλέπε την εικόνα 2 του ISO 8528-1: πρότυπο 1993(Ε).

    (4) Μη διορθωμένη ισχύς μετρούμενη σύμφωνα με το τμήμα 2.4 του παραρτήματος I.

    Top