Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 31978L0631

    Οδηγία 78/631/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 26ης Ιουνίου 1978 περί προσεγγίσεως των νομοθεσιών των κρατών μελών που αφορούν την ταξινόμηση, τη συσκευασία και την επισήμανση των επικινδύνων παρασκευασμάτων (γεωργικών φαρμάκων)

    ΕΕ L 206 της 29.7.1978, p. 13–25 (DA, DE, EN, FR, IT, NL)

    Το έγγραφο αυτό έχει δημοσιευτεί σε ειδική έκδοση (EL, ES, PT, FI, SV)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 29/07/1999; καταργήθηκε και αντικαταστάθηκε από 31999L0045

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/1978/631/oj

    31978L0631

    Οδηγία 78/631/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 26ης Ιουνίου 1978 περί προσεγγίσεως των νομοθεσιών των κρατών μελών που αφορούν την ταξινόμηση, τη συσκευασία και την επισήμανση των επικινδύνων παρασκευασμάτων (γεωργικών φαρμάκων)

    Επίσημη Εφημερίδα αριθ. L 206 της 29/07/1978 σ. 0013 - 0025
    Φινλανδική ειδική έκδοση: Κεφάλαιο 13 τόμος 8 σ. 0162
    Ελληνική ειδική έκδοση: Κεφάλαιο 13 τόμος 7 σ. 0142
    Σουηδική ειδική έκδοση: Κεφάλαιο 13 τόμος 8 σ. 0162
    Ισπανική ειδική έκδοση: Κεφάλαιο 13 τόμος 8 σ. 0212
    Πορτογαλική ειδική έκδοση : Κεφάλαιο 13 τόμος 8 σ. 0212


    ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    της 26ης Ιουνίου 1978

    περί προσεγγίσεως των νομοθεσιών των Κρατών μελών που αφορούν την ταξινόμηση , τη συσκευασία και την επισήμανση των επικινδύνων παρασκευασμάτων ( γεωργικών φαρμάκων )

    ( 78/631/ΕΟΚ )

    ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ,

    Έχοντας υπόψη :

    τη συνθήκη περί ιδρύσεως της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητος , και ιδίως το άρθρο 100 ,

    την πρόταση της Επιτροπής ,

    τη γνώμη της Συνελεύσεως (1) ,

    τη γνώμη της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (2) ,

    Εκτιμώντας :

    ότι οι επικίνδυνες ουσίες και παρασκευάσματα αποτελούν αντικείμενο ρυθμίσεων στα Κράτη μέλη ότι αυτές οι ρυθμίσεις παρουσιάζουν διαφορές ιδίως , στον τομέα της επισημάνσεως που αφορά τις ενδείξεις των κινδύνων αλλά ομοίως και την ταξινόμηση ανάλογα με το βαθμό κινδύνου ότι αυτές οι διαφορές συνιστούν ένα εμπόδιο στις συναλλαγές και έχουν άμεση επίδραση στην καθιέρωση και λειτουργία της Κοινής Αγοράς .

    ότι ενδιαφέρει κατά συνέπεια , να εξαλειφθεί το εμπόδιο αυτό και ότι για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος , είναι αναγκαία μία προσέγγιση των νομοθετικών διατάξεων που υπάρχουν επί του θέματος αυτού στα Κράτη μέλη .

    ότι μία ρύθμιση που αφορά τις επικίνδυνες ουσίες έχει ήδη πραγματοποιηθεί με την οδηγία 67/548/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 27ης Ιουνίου 1967 περί προσεγγίσεως των νομοθετικών , κανονιστικών και διοκητικών διατάξεων που αφορούν την ταξινόμηση , συσκευασία και επισήμανση των επικινδύνων ουσίων (3) όπως ετροποποιήθη τελευταία από την οδηγία 76/907/ΕΟΚ (4) η οποία περιλαμβάνει τις δραστικές ουσίες των γεωργικών φαρμάκων ότι είναι αναγκαίο να εισαχθεί μία παρόμοια ρύθμιση για τα επικίνδυνα παρασκευάσματα τα οποία αποτελούνται από περισσότερες ουσίες .

    ότι ένας μεγάλος αριθμός από αυτές τις επικίνδυνες ουσίες και παρασκευάσματα χρησιμοποιείται για την προστασία των φυτών και του ξύλου καθώς επίσης για τον αγώνα , εναντίον των παρασίτων ότι ο αριθμός των χρησιμοποιουμένων στον τομέα αυτό παρασκευασμάτων υπερβαίνει τον αριθμό των χρησιμοποιουμένων στον αυτό τομέα αυτουσίων ουσίων ότι πρόκειται κυρίως για παρασκευάσματα διαφόρου βαθμού τοξικότητος , σε τρόπο ώστε μία τοξικολογική ταξινόμηση συνδυασμένη με μία ρύθμιση της επισημάνσεως ( σύμβολα και ενδείξεις των κινδύνων , συμβουλές προφυλάξεως ) καθώς επίσης διατάξεις που αφορούν στη συσκευασία , είναι απαραίτητες για να αποφευχθούν οι ζημίες που δύνανται να προέλθουν από τη διάθεση στην αγορά των γεωργικών φαρμάκων , ιδίως για τη δημοσία υγεία .

    ότι η παρούσα οδηγία ρυθμίζει την ταξινόμηση , τη συσκευασία και την επισήμανση των γεωργικών φαρμάκων ότι είναι εξάλλου αναγκαίο να εισαχθούν στις μεταγενέστερες οδηγίες ειδικές διατάξεις σχετικές με την έγκριση , τη διανομή και τη χρήση των γεωργικών αυτών φαρμάκων . ότι οι διατάξεις αυτές θα περιέχουν συμπληρωματικές προδιαγραφές σχετικές με την επισήμανση και ενδεχομένως πληροφορίες ιατρικής φύσεως σχετικές με τις πρώτες βοήθειες ,

    ότι η παρούσα οδηγία πρέπει να έχει σαν κύριο αντικειμενικό σκοπό τη βελτίωση της προστασίας του πληθυσμού , ιδίως των προσώπων τα οποία χειρίζονται αυτά τα παρασκευάσματα ,

    ότι αυτή δύναται εξ άλλου να συνεισφέρει στην προστασία των καταναλωτών εκ του γεγονότος ότι καθορίζονται οι ενδείξεις οι σχετικές με τους κινδύνους ,

    ότι δύναται να αποδειχθεί ότι επικίνδυνα παρασκευάσματα που χρησιμοποιούνται ως γεωργικά φάρμακα αν και ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές της παρούσης οδηγίας , εκθέτουν σε κίνδυνο την υγεία ή την ασφάλεια ότι πρέπει κατά συνέπεια να προβλεφθεί μία διαδικασία προορίζομένη να μετριάσει τον κίνδυνο αυτό .

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΟΔΗΓΙΑ :

    Άρθρο 1

    1 . Υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κοινοτικών διατάξεων επί αυτού του θέματος , η παρούσα οδηγία αφορά την προσέγγιση των νομοθεσιών των Κρατών μελών των σχετικών με :

    - την ταξινόμηση ανάλογα με τους κινδύνους ,

    - την συσκευασία και

    - την επισήμανση τη σχετική με τις ενδείξεις των κινδύνων .

    των επικινδύνων παρασκευασμάτων ( γεωργικών φαρμάκων ) , κατωτέρω ονομαζομένων « γεωργικά φάρμακα » , υπό τη μορφή με την οποία προσφέρονται στον χρησιμοποιούντα και τα οποία προορίζονται να χρησιμοποιηθούν ως γεωργικά φάρμακα .

    2 . Η παρούσα οδηγία δεν εφαρμόζεται :

    α ) στα φάρμακα , ναρκωτικά και ραδιενεργά παρασκευάσματα .

    β ) στη μεταφορά των γεωργικών φαρμάκων σιδηροδρομικώς , οδικώς , δια χερσαίων υδατίνων οδών , δια θαλάσσης και αεροπορικώς .

    γ ) στα γεωργικά φάρμακα που προορίζονται για εξαγωγή προς τρίτες χώρες .

    δ ) στα γεωργικά φάρμακα υπό διαμετακόμιση που υπόκεινται σε τελωνειακό έλεγχο εφόσον δεν έχουν υποστεί καμμία μετατροπή .

    3 . Στην παρούσα οδηγία εφαρμόζονται οι ορισμοί που αναφέρονται στο άρθρο 2 της οδηγίας 67/548/ΕΟΚ .

    Άρθρο 2

    Ως γεωργικά φάρμακα κατά την έννοια της παρούσης οδηγίας , νοούνται τα παρασκευάσματα που προορίζονται :

    1 . να καταστρέφουν τους επιβλαβείς οργανισμούς στα φυτά και στα φυτικά προϊόντα ή να προλαμβάνουν τη δράση τους , ή

    2 . να προωθούν ή να ρυθμίζουν τη φυτική παραγωγή , εξαιρέσει των λιπασμάτων και μέσων βελτιώσεως του έδαφους , ή

    3 . να συντηρούν τα φυτικά προϊόντα , εις αυτά περιλαμβανομένων και των προϊόντων προστασίας του ξύλου , εφόσον δεν υφίστανται ιδιαίτερες κοινοτικές προδιαγραφές σε ό,τι αφορά τα συντηρητικά , εξαιρέσει των προϊόντων επικαλύψεως επιφανείας που δεν περιέχουν καμμία συντηρητική ουσία που να διεισδύει στο φυτικό προϊόν , ή

    4 . να καταστρέφουν τα ανεπιθύμητα φυτά , ή

    5 . να καταστρέφουν ορισμένα μέρη των φυτών ή να προλαμβάνουν μία ανεπιθύμητη αύξηση των φυτών , ή

    6 . να καθιστούν αβλαβείς ή να καταστρέφουν τους επιβλαβείς οργανισμούς τους διαφόρους εκείνων που προσβάλλουν τα ανεπιθύμητα φυτά και οργανισμούς ή να προλαμβάνουν τη δράση τους .

    Άρθρο 3

    1 . Τα γεωργικά φάρμακα , ταξινομούνται δια προσδιορισμού της πραγματικής οξείας τοξικότητος του παρασκευάσματος εκτεφρασμένης σε DL50 κατά τη χορήγηση δια του στόματος ή υποδερμικώς στον επίμυ ή CL50 δια της αναπνευστικής οδού στον επίμυ .

    α ) Σε ό,τι αφορά την DL50 κατά τη χορήγηση δια του στόματος , οι ακόλουθες τιμές χρησιμεύουν ως τιμές αναφοράς :

    1 ) για τα στερεά ( εξαιρέσει των προσελκυστικών παρασκευασμάτων και των γεωργικών φαρμάκων υπό μορφή δισκίων ) :

    5 χιλιοστόγραμμα ανά χιλιόγραμμο βάρους του σώματος ή λιγότερο , για την κατηγορία των λίαν τοξικών γεωργικών φαρμάκων ,

    πλέον των 6 εώς 50 χιλιοστόγραμμα ανά χιλιόγραμμο βάρους του σώματος , για την κατηγορία των τοξικών γεωργικών φαρμάκων , πλέον των 50 ως 500 χιλιοστόγραμμα ανά χιλιόγραμμο βάρους του σώματος , για την κατηγορία των επιβλαβών γεωργικών φαρμάκων ,

    2 ) για τα υγρά ( συμπεριλαμβανομένων και των προσελκυστικών παρασκευασμάτων και των γεωργικών φαρμάκων υπό μορφή δισκίων ) :

    25 χιλιοστόγραμμα ανά χιλιόγραμμο βάρους του σώματος ή λιγότερο για την κατηγορία των λίαν τοξικών γεωργικών φαρμάκων ,

    πλέον των 25 ως 200 χιλιοστόγραμμα ανά χιλιόγραμμο βάρους του σώματος , για την κατηγορία των τοξικών φαρμάκων ,

    πλέον των 25 ως 200 χιλιοστόγραμμα ανά χιλιόγραμμο βάρους του σώματος , για την κατηγορία των επιβλαβών γεωργικών φαρμάκων .

    β ) Για τα αέρια γεωργικά φάρμακα ή για αυτά τα οποία διατίθενται στο εμπόριο υπό μορφή υγροποιημένου αερίου και για τα απολυμαντικά καπνισμού και τα αεροζόλ , οι κατωτέρω τιμές της CL50 που προσδιορίζονται με αναπνευστική δοκιμασία διαρκείας τεσσάρων ωρών στον επίμυ , χρησιμεύουν ως τιμές αναφοράς :

    0,5 χιλιοστόγραμμα ανά λίτρο αέρος ή λιγότερο για την κατηγορία των λίαν τοξικών γεωργικών φαρμάκων ,

    πλέον των 0,5 χιλιοστογράμμων ανά λίτρο αέρος έως 2 χιλιοστόγραμμα ανά λίτρο αέρος , για την κατηγορία των τοξικών γεωργικών φαρμάκων ,

    πλέον των 2 χιλιοστογράμμων ανά λίτρο αέρος έως 20 χιλιοστόγραμμα ανά λίτρο αέρος , για την κατηγορία των επιβλαβών γεωργικών φαρμάκων .

    Για τα γεωργικά φάρμακα υπό μορφή κόνεως , των οποίων η διάμετρος των σωματιδίων δεν υπερβαίνει τα 50 μικρά , οι τιμές πρέπει να προσδιορίζονται με αναπνευστική δοκιμή . Εντούτοις , όταν αυτά τα γεωργικά φάρμακα έχουν ήδη διατεθεί στο εμπόριο ή ευρίσκονται στο στάδιο της εγκρίσεως κατά την ημερομηνία υιοθετήσεως της παρούσης οδηγίας , δύνανται να ταξινομηθούν σύμφωνα με τις διατάξεις που προβλέπονται , για τα υγρά γεωργικά φάρμακα που αναφέρονται στο εδάφιο α ) .

    γ ) Για τα γεωργικά φάρμακα που μπορούν να απορροφηθούν από το δέρμα , και όταν η τιμή της DL50 δια επιδερμικής οδού είναι τέτοια ώστε θα έθετε τα γεωργικά φάρμακα σε κατηγορία αυστηρότερη από εκείνη την οποία θα εδείκνυε η τιμή της DL50 κατά τη χορήγηση δια του στόματος ή της CL50 δια της αναπνευστικής οδού . Λαμβάνονται υπόψη οι κατωτέρω τιμές αναφοράς , προσδιοριζόμενες δια της επιδερμικής οδού στον επίμυ και/ή στην περίπτωση όπου ένα Κράτος μέλος το απαιτεί στον κόνικλο :

    1 ) για τα στερεά ( με εξαίρεση τα προσελκυστικά παρασκευάσματα ( δολώματα ) και τα γεωργικά φάρμακα υπό μορφή δισκίων ) :

    10 χιλιοστόγραμμα ανά χιλιόγραμμο βάρους του σώματος ή λιγότερο , για την κατηγορία των λίαν τοξικών γεωργικών φαρμάκων ,

    πλέον των 10 εώς 100 χιλιοστόγραμμα ανά χιλιόγραμμο βάρους του σώματος , για την κατηγορία των τοξικών γεωργικών φαρμάκων ,

    πλέον των 100 εώς 1 000 χιλιοστόγραμμα ανά χιλιόγραμμο βάρους του σώματος , για την κατηγορία των επιβλαβών γεωργικών φαρμάκων ,

    2 ) για τα υγρά ( συμπεριλαμβανομένων και των προσελκυστικών παρασκευασμάτων και των γεωργικών φαρμάκων υπό μορφή δισκίων ) :

    50 χιλιοστόγραμμα ανά χιλιόγραμμο βάρους του σώματος ή λιγότερο , για την κατηγορία των λίαν τοξικών γεωργικών φαρμάκων ,

    πλέον των 50 εώς 400 χιλιοστόγραμμα βάρους του σώματος , για την κατηγορία των τοξικών γεωργικών φαρμάκων ,

    πλέον των 400 εώς 4 000 χιλιοστόγραμμα ανά χιλιόγραμμο βάρους του σώματος , για την κατηγορία των επιβλαβών γεωργικών φαρμάκων .

    Οι προδιαγραφείσες δοκιμές πραγματοποιούνται σύμφωνα με τις διεθνώς ανεγνωρισμένες μεθόδους ή με τη μέθοδο που προβλέπεται στην οδηγία 67/548/ΕΟΚ εφόσον συντρέχει περίπτωση .

    2 . Κατά παρέκκλιση της παραγράφου 1 , τα γεωργικά φάρμακα που περιέχουν μία δραστική ουσία δύνανται να ταξινομούνται με υπολογισμό σύμφωνα με τα παραρτήματα I και III :

    α ) όταν εξαιτίας των συστατικών τους η ταξινόμηση στις κατηγορίες « λίαν τοξικό » ή « τοξικό » και « επιβλαβές » είναι εμφανής ή

    β ) όταν διαπιστώνεται μία μεγάλη ομοιότητα στη σύνθεση ενός γεωργικού φαρμάκου με ένα άλλο γεωργικό φάρμακο που έχει ήδη ταξινομηθεί και που τα τοξικολογικά δεδομένα αυτού του τελευταίου είναι επαρκώς γνωστά .

    Στην περίπτωση αυτή , πρέπει να υπάρχουν βάσιμες πιθανότητες που να επιτρέπουν να γίνει αποδεκτό ότι η ταξινόμηση που έγινε βάσει υπολογισμού , δεν απέχει ουσιωδώς από αυτή η οποία θα γινόταν με εκτέλεση της βιολογικής δοκιμής που προβλέπεται στην παράγραφο 1 .

    3 . Τα Κράτη μέλη δύνανται να αποδεχθούν για την ταξινόμηση των γεωργικών φαρμάκων , που περιέχουν πολλές δραστικές ουσίες και προορίζονται αποκλειστικά να διατεθούν στην αγορά , στην εθνική τους επικράτεια , τη μέθοδο υπολογισμού που προβλέπεται στο παράρτημα II , με τους περιορισμούς που προβλέπονται στην παράγραφο 2 .

    4 . Όταν η ακρίβεια της ταξινομήσεως αμφισβητείται , η αρμοδία αρχή δύναται , να απαιτήσει να αντικατασταθεί ο υπολογισμός από τοξικολογικές δοκιμές σύμφωνα με την παράγραφο 1 .

    5 . Συμπληρωματικά τοξικολογικά δεδομένα δύνανται να ληφθούν υπόψη για την ταξινόμηση του γεωργικού φαρμάκου όταν :

    α ) τα γεγονότα δικαιολογούν την υπόθεση ότι ένα γεωργικό φάρμακο παρουσιάζει κίνδυνο για τον άνθρωπο υπό την έννοια ότι η κανονική του χρήση δύναται να προκαλέσει βλάβες στην υγεία ή

    β ) για ένα ειδικό γεωργικό φάρμακο , ο επίμυς δεν είναι το καταλληλότερο για τη δοκιμή ζώο , και ένα άλλο είδος , π.χ. , είναι σαφώς πιο ευαίσθητο ή παρουσιάζει αντιδράσεις πλησιέστερες προς αυτές του ανθρώπου ή

    γ ) δεν πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι τιμές της DL50 για χορήγηση δια του στόματος ή δια της επιδερμικής οδού του γεωργικού φαρμάκου ως κυρία βάση ταξινομήσεως ( σε ορισμένες περιπτώσεις , ιδίως για τα αεροζόλ , άλλα ειδικά παρασκευάσματα , τα υπό μορφή κόνεως και τα απολυμαντικά καπνισμού ) .

    Εξάλλου αν μπορεί να αποδειχθεί ότι γεωργικό φάρμακο είναι λιγότερο τοξικό ή επιβλαβές από ό,τι αφήνει να υποτεθεί η τοξικότης των συστατικών του , θα πρέπει να λαμβάνεται ομοίως τούτο υπόψη κατά την ταξινόμησή του .

    Άρθρο 4

    Τα Κράτη μέλη λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε τα γεωργικά φάρμακα να μην δύνανται να διατεθούν στην αγορά παρά μόνον αν ανταποκρίνονται στην παρουσα οδηγία .

    Άρθρο 5

    1 . Τα Κράτη μέλη λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε τα γεωργικά φάρμακα να μην δύνανται , να διατεθούν στην αγορά παρά μόνο αν οι συσκευασίες τους ανταποκρίνονται στους ακολούθους όρους :

    α ) οι συσκευασίες πρέπει να έχουν σχεδιασθεί και κατασκευασθεί με τρόπο που να εμποδίζεται κάθε απώλεια του περιεχομένου . Η διάταξη αυτή δεν εφαρμόζεται όταν απαιτούνται ειδικές διατάξεις ασφαλείας .

    β ) τα υλικά από τα οποία συνίστανται οι συσκευασίες και τα συστήματα κλεισίματος , δεν πρέπει να προσβάλλονται από το περιεχόμενο , ούτε να μπορούν να σχηματίσουν με αυτό το τελευταίο επιβλαβείς ή επικίνδυνες ενώσεις .

    γ ) οι συσκευασίες και τα συστήματα κλεισίματος πρέπει , σε όλα τα μέρη , να είναι στερεά και ανθεκτικά κατά τρόπο που να αποκλείεται κάθε χαλάρωση και να ανταποκρίνονται κατά τρόπο ικανοποιητικό στις κανονικές απαιτήσεις χειρισμού .

    δ ) οι περιέκτες που διαθέτουν σύστημα κλεισίματος πρέπει να σχεδιάζονται κατά τρόπο ώστε ο περιέκτης να δύναται να ξανακλείσει για πολλές λήψεις χωρίς απώλεια του περιεχομένου .

    2 . Τα Κράτη μέλη δύνανται εξάλλου να ορίσουν όπως :

    - οι συσκευασίες κλείνονται εξαρχής με σφραγίδα κατά τρόπο ώστε η σφραγίδα να καταστρέφεται ενεπανόρθωτα όταν η συσκευασία ανοίγεται για πρώτη φορά .

    - οι περιέκτες χωρητικότητος κατώτερης ή ίσης των 3 λίτρων που περιέχουν γεωργικά φάρμακα προοριζόμενα για οικιακή χρήση πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με συστήματα κλεισίματος ασφαλείας για τα παιδιά .

    Άρθρο 6

    1 . Τα Κράτη μέλη λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε τα γεωργικά φάρμακα να μη δύνανται να διατεθούν στην αγορά παρά μόνο αν οι συσκευασίες τους , σε ό,τι αφορά την επισήμανση , ανταποκρίνονται στους κατωτέρω όρους .

    2 . Κάθε συσκευασία πρέπει να φέρει κατά τρόπο ευανάγνωστο και ανεξίτηλο τις ακόλουθες ενδείξεις :

    α ) την εμπορική ονομασία ή το είδος του παρασκευάσματος .

    β ) - το όνομα και τη διεύθυνση του κατασκευαστού ή παντός άλλου προσώπου το οποίο διαθέτει το εν λόγω παρασκεύασμα στην αγορά για τα γεωργικά φάρμακα που δεν υπόκεινται σε έγκριση .

    - το όνομα και τη διεύθυνση του κατόχου της εγκρίσεως και τον αριθμό καταγραφής του παρασκευάσματος και αν πρόκειται για ένα άλλο πρόσωπο , το όνομα και τη διεύθυνση του προσώπου το οποίο διαθέτει το εν λόγω παρασκεύασμα στην αγορά , για τα γεωργικά φάρμακα που υπόκεινται σε έγκριση .

    γ ) τα ονόματα των δραστικών ουσίων και τις αντίστοιχες περιεκτικότητες του παρασκευάσματος εκφραζόμενες :

    - σε επί τοις εκατό του βάρους για τα γεωργικά φάρμακα τα οποία είναι στερεά προϊόντα , αεροζόλ , πτητικά υγρά ( μέγιστο σημείο ζέσεως 50 βαθμοί Κελσίου ) ή ιξώδη ( κατώτερο όριο 1 Pa.s σε 20 ° C ) ,

    - επί τοις εκατό κατά βάρος και σε γραμμάρια ανά λίτρο σε 2 βαθμούς Κελσίου για τα άλλα υγρά ,

    - επί τοις εκατό κατ’ όγκον για τα αέρια ,

    δ ) την ονομασία όλων των λίαν τοξικών , τοξικών , επιβλαβών και διαβρωτικών ουσίων που περιέχονται στο παρασκεύασμα , εκτός από τις δραστικές ουσίες , των οποίων η συγκέντρωση υπερβαίνει το 0,2 % για τις λίαν τοξικές και τοξικές ουσίες , 5 % για τις επιβλαβείς ουσίες και 5 % για τις διαβρωτικές ουσίες .

    Σε ό,τι αφορά τους διαλύτες πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα όρια συγκεντρώσεως που προβλέπονται στο άρθρο 5 παράγραφος 2 της οδηγίας 73/173/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 4ης Ιουνίου 1973 περί προσεγγίσεως των νομοθετικών , κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων των Κρατών μελών που αφορούν την ταξινόμηση , συσκευασία και επισήμανση των επικινδύνων παρασκευασμάτων ( διαλύτων ) (5) .

    Η ονομασία πρέπει να αναγράφεται όπως αναφέρεται στην ονοματολογία του καταλόγου που περιλαμβάνεται στο παράρτημα I της οδηγίας 67/548/ΕΟΚ .

    ε ) η καθαρή ποσότητα του παρασκευάσματος , εκφραζομένη σε νόμιμες μονάδες μετρήσεως .

    στ ) ο χαρακτηριστικός αριθμός της παρτίδος .

    ζ ) τα σύμβολα και ενδείξεις κινδύνου του παρασκευάσματος που προβλέπονται στο άρθρο 6 παράγραφος 2 γ ) της οδηγίας 67/548/ΕΟΚ σε συνδυασμό με το παράρτημα αυτής V ,

    η ) υπόμνηση των ειδικών κινδύνων κατά την έννοια της παρούσης οδηγίας που προέρχονται από αυτούς τους κινδύνους ,

    θ ) για τα λίαν τοξικά , τοξικά και επιβλαβή γεωργικά φάρμακα , η ένδειξη ότι η συσκευασία δεν δύναται να επαναχρησιμοποιηθεί εκτός από την περίπτωση περιεκτών ειδικώς προοριζομένων να επαναχρησιμοποιηθούν , ή να ξαναγεμισθούν από τον κατασκευαστή ή τον διανομέα .

    3 . Οι υπομνήσεις των ειδικών κινδύνων καθορίζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες για τα γεωργικά φάρμακα τα οποία υπόκεινται σε έγκριση , στις άλλες δε περιπτώσεις από τον κατασκευαστή ή κάθε άλλο πρόσωπο το οποίο διαθέτει το εν λόγω παρασκεύασμα στην αγορά . Οι υπομνήσεις αυτές πρέπει να επιλέγονται υποχρεωτικά , μεταξύ αυτών οι οποίες περιέχονται στο παράρτημα IV της παρούσης οδηγίας και δύνανται να συμπληρούνται , αν είναι αναγκαίο , από υπομνήσεις που αναφέρονται στο παράρτημα III της οδηγίας 67/548/ΕΟΚ .

    4 . Οδηγίες προφυλάξεως που αφορούν τη χρήση των γεωργικών φαρμάκων πρέπει να αναγράφονται επί της ετικέττας ή επί της συσκευασίας και στην περίπτωση που αυτό θα ήταν πρακτικώς αδύνατο , επί μίας άλλης ετικέττας σταθερά στερεωμένης επί της συσκευασίας . Οι οδηγίες αυτές επιλέγονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες για τα γεωργικά φάρμακα τα οποία υπόκεινται σε έγκριση , στις άλλες δε περιπτώσεις , από τον κατασκευαστή , ή κάθε άλλο πρόσωπο το οποίο θέτει το εν λόγω παρασκεύασμα στην αγορά . Οι οδηγίες προφυλάξεως πρέπει να είναι σύμφωνες με τις υποδείξεις του παραρτήματος IV της οδηγίας 67/548/ΕΟΚ και του παραρτήματος V της παρούσης οδηγίας .

    5 . Υπό την επιφύλαξη κοινοτικής ρυθμίσεως σχετικής με την έγκριση των γεωργικών φαρμάκων , οι αρμόδιες αρχές δύνανται να καθορίζουν συμπληρωματικές ενδείξεις , που να αφορούν τους ειδικούς κινδύνους και οδηγίες προφυλάξεως για τα γεωργικά φάρμακα τα οποία υπόκεινται σε έγκριση .

    6 . Ενδείξεις όπως « μη τοξικό » , « μη επιβλαβές » ή κάθε άλλη ανάλογη ένδειξη δεν πρέπει να αναγράφονται επί της ετικέττας ή επί της συσκευασίας των γεωργικών φαρμάκων που υπόκεινται στην παρούσα οδηγία .

    Άρθρο 7

    1 . Όταν οι ενδείξεις που επιβάλλονται από το άρθρο 6 ευρίσκονται επί μίας ετικέττας , αυτή πρέπει να στερεώνεται σταθερά επί μίας ή περισσοτέρων όψεων της συσκευασίας , κατά τρόπο ώστε οί ενδείξεις αυτές να μπορούν να διαβάζονται οριζόντια όταν η συσκευασία τοποθετείται κατά κανονικό τρόπο . Οι διαστάσεις της ετικέττας πρέπει να αντιστοιχούν στα ακόλουθα μεγέθη :

    Χωρητικότης της συσκευασίας :

    Διαστάσεις ( σε χιλιοστόμετρα )

    - μικρότερη ή ίση με 3 λίτρα

    αν είναι δυνατόν τουλάχιστον 52 x 74

    - μεγαλύτερη των 3 λίτρων και μικρότερη ή ίση των 50 λίτρων

    τουλάχιστον 74 x 105

    - μεγαλύτερη των 50 λίτρων και μικρότερη ή ίση των 500 λίτρων

    τουλάχιστον 105 x 148

    - μεγαλύτερη των 500 λίτρων

    τουλάχιστον 148 x 210 .

    Κάθε σύμβολο πρέπει να καλύπτει τουλάχιστον το ενα δέκατο της επιφανείας της ετικέττας χωρίς εντούτοις να είναι μικρότερο από ένα τετραγωνικό εκατοστό . Η ετικέττα πρέπει να προσκολλάται σε όλη της την επιφάνεια επί της συσκευασίας που περιέχει απευθείας το παρασκεύασμα .

    2 . Δεν απαιτειται ετικέττα όταν η συσκευασία αυτή καθ’ εαυτή φέρει κατά τρόπο εμφανή τις ενδείξεις σύμφωνα με τις λεπτομέρειες της παραγράφου 1 .

    3 . Το χρώμα και η εμφάνιση της ετικέττας - και στην περίπτωση της παραγράφου 2 , της συσκευασίας - πρέπει να είναι τέτοια ώστε το σύμβολο κινδύνου και το πορτοκαλοκίτρινο φόντο του να διακρίνονται ευκρινώς .

    4 . Τα Κράτη μέλη δύνανται να επιβάλουν για τη σύνταξη του κειμένου της επισημάνσεως τη χρησιμοποίηση της ή των εθνικών ή επισήμων γλωσσών για τη διάθεση στην αγορά του έδαφούς τους των γεωργικών φαρμάκων .

    5 . Οι απαιτήσεις της παρούσης οδηγίας για την επισήμανση θεωρούνται ότι πληρούνται , όταν επί της συσκευασίας μεταφοράς εμφαίνεται ένα σύμβολο σύμφωνο προς τις διατάξεις που προβλέπονται από τους διεθνείς κανονισμούς στον τομέα της μεταφοράς των επικινδύνων ουσίων , καθώς επίσης και προς εκείνες του άρθρου 6 παράγραφος 2 α ) εώς ζ ) , θ ) και ι ) και παράγραφος 4 .

    Άρθρο 8

    1 . Τα Κράτη μέλη δύνανται να αποδεχθούν :

    α ) όπως , επί των συσκευασιών των οποίων οι πολύ περιορισμένες διαστάσεις ή ο τρόπος κατασκευής δεν επιτρέπουν μία επισήμανση σύμφωνα με το άρθρο 7 παράγραφος 1 και 2 , η επισήμανση που ορίζεται στο άρθρο 6 να δύναται να πραγματοποιεί κατά έναν άλλο κατάλληλο τρόπο .

    β ) όπως , κατά παρέκκλιση των άρθρων 6 και 7 , οι συσκευασίες των γεωργικών φαρμάκων , άλλων απ’ αυτά που ταξινομούνται ως λίαν τοξικά και τοξικά , δύνανται να επισημαίνονται κατά διάφορο τρόπο αν αυτές οι συσκευασίες περιέχουν περιορισμένες ποσότητες που δεν παρουσιάζουν κίνδυνο για τα πρόσωπα που χειρίζονται τα παρασκευάσματα και για τους τρίτους .

    2 . Αν ένα Κράτος μέλος κάνει χρήση των διευκολύνσεων που προβλέπονται στην παράγραφο 1 , ενημερώνει περί αυτού αμέσως την Επιτροπή .

    Άρθρο 9

    Τα Κράτη μέλη δεν δύνανται να απαγορεύσουν , να περιορίσουν ή να εμποδίσουν , για λόγους ταξινομήσεως , συσκευασίας ή επισημάνσεως κατά την έννοια της παρούσης οδηγίας , τη διάθεση στην αγορά των γεωργικών φαρμάκων αν αυτά ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές της παρούσης οδηγίας .

    Άρθρο 10

    1 . Αν ένα Κράτος μέλος διαπιστώσει , βάσει λεπτομερούς αιτιολογήσεως , ότι ένα γεωργικό φάρμακο , αν και σύμφωνο προς τις προδιαγραφές της παρούσης οδηγίας , παρουσιάζει κίνδυνο για την ασφάλεια ή την υγεία , δύναται προσωρινά να απαγορεύσει ή να υποβάλει σε ιδιαίτερους όρους επί του έδαφούς του τη διάθεση στην αγορά αυτού του γεωργικού φαρμάκου . Ενημερώνει περί αυτού αμέσως την Επιτροπή και τα άλλα Κράτη μέλη , καθορίζοντας επακριβως τους λόγους που δικαιολογούν την απόφασή του .

    2 . Η Επιτροπή προβαίνει εντός προθεσμίας , έξι εβδομάδων , σε διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα Κράτη μέλη , κατόπιν δε εκφέρει χωρίς καθυστέρηση τη γνώμη της και λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα .

    3 . Αν η Επιτροπή έχει τη γνώμη ότι είναι αναγκαίες τεχνικές προσαρμογές στην παρούσα οδηγία , οι προσαρμογές αυτές θεσπίζονται είτε από την Επιτροπή , είτε από το Συμβούλιο , σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται από το άρθρο 8δ , της οδηγίας 67/548/ΕΟΚ . Στην περίπτωση αυτή το Κράτος μέλος το οποίο υιοθέτησε μέτρα προστασίας δύναται να τα διατηρήσει μέχρι τη θέση σε ισχύ των προσαρμογών αυτών .

    Άρθρο 11

    1 . Καθιερώνονται , σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 8δ της οδηγίας 67/548/ΕΟΚ :

    - ο κατάλογος των δραστικών ουσίων με την ένδειξη των συμβατικών τιμών της DL50 και της CL50 ( παράρτημα III ) .

    - ενημέρωση του καταλόγου των δραστικών ουσίων για την ταξινόμηση των γεωργικών φαρμάκων που περιέχουν περισσότερες δραστικές ουσίες σύμφωνα με τη μέθοδο υπολογισμού που προβλέπεται στο παράρτημα II .

    2 . Αποφασίζονται , σύμφωνα με την ίδια διαδικασία , οι αναγκαίες τροποποιήσεις για τη προσαρμογή στην τεχνική πρόοδο των παραρτημάτων της παρούσης οδηγίας .

    Άρθρο 12

    1 . Τα Κράτη μέλη θέτουν σε ισχύ , την 1η Ιανουαρίου 1981 τις νομοθετικές , κανονιστικές και διοικητικές διατάξεις που είναι αναγκαίες για να συμμορφωθούν προς την παρούσα οδηγία και ενημερώνουν αμέσως περί αυτού την Επιτροπή .

    2 . Τα Κράτη μέλη κοινοποιούν στην Επιτροπή το κείμενο των ουσιωδών διατάξεων εσωτερικού δικαίου που θεσπίζουν στον τομέα που διέπεται από την παρούσα οδηγία .

    Άρθρο 13

    Η παρούσα οδηγία απευθύνεται στα Κράτη μέλη .

    Έγινε στο Λουξεμβούργο , στις 26 Ιουνίου 1978 .

    Για το Συμβούλιο

    Ο Πρόεδρος

    K. B. ANDERSEN

    (1) ΕΕ αριθ. A 30 της 7 . 2 . 1977 , σ. 35 .

    (2) ΕΕ αριθ. A 114 της 11 . 5 . 1977 , σ. 20 .

    (3) ΕΕ αριθ. 196 της 16 . 8 . 1967 , σ. 1 .

    (4) ΕΕ αριθ. N 360 της 30 . 12 . 1976 , σ. 1 .

    (5) ΕΕ αριθ. N 189 της 11 . 7 . 1973 , σ. 7 .

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

    ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΜΕ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΩΝ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΜΙΑ ΜΟΝΟ ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΟΥΣΙΑ

    ( βλέπε άρθρο 3 παράγραφο ( 2 ) )

    Τα γεωργικά φάρμακα που περιέχουν μία δραστική ουσία και ένα ή περισσότερους φορείς και/ή βοηθητικά αδρανή στοιχεία ταξινομούνται με υπολογισμό εφαρμόζοντας τον ακόλουθο τύπο :

    ( L x 100 ) /C = A

    όπου

    L = LD50 της δραστικής ουσίας για χορήγηση δια του στόματος στον επίμυ ,

    C = συγκέντρωση της δραστικής ουσίας σε επί τοις εκατό κατά βάρος ,

    A = τιμή προσδιορίζουσα την ταξινόμηση του γεωργικού φαρμάκου σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος ( 1 ) εδάφιο ( α ) .

    Στην περίπτωση όπου η δραστική ουσία αναγράφεται στο παράρτημα III , η τιμή της LD50 η οποία λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό , είναι αυτή η οποία περιλαμβάνεται στο εν λόγω παράρτημα .

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

    ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΜΕ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΩΝ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ ΜΙΑ ΔΡΑΣΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ

    ( βλέπε άρθρο 3 παράγραφος ( 3 ) )

    1 . Για να εφαρμοστεί η μέθοδος υπολογισμού που επιτρέπει την ταξινόμηση των γεωργικών φαρμάκων τα οποία περιέχουν περισσότερες από μία δραστικές ουσίες , οι επικίνδυνες ουσίες που περιλαμβάνονται στη σύνθεσή τους υποδιαιρούνται σε κλάσεις και υποκλάσεις σύμφωνα με τον κατάλογο του σημείου 5 .

    2 . Για να ταξινομηθούν τα γεωργικά φάρμακα εφαρμόζεται ο τύπος :

    Σ ( Ρ x Ι )

    όπου :

    P : παριστά την επί τοις εκατό αναλογία κατά βάρος κάθε μιας από τις επικίνδυνες ουσίες που περιέχονται στο γεωργικό φάρμακο .

    Ι : παριστά το χαρακτηριστικό δείκτη της υποκλάσεως στην οποία ανήκει κάθε μία των ουσίων . Ο δείκτης αυτός αποδίδεται για κάθε μια εκατοστιαία μονάδα της εν λόγω ουσίας .

    Η τιμή I γράφεται ειδικώτερα ως :

    I1 : για την ταξινόμηση ως τοξικών ή επιβλαβών των στερεών γεωργικών φαρμάκων ,

    I2 : για την ταξινόμηση ως τοξικών ή επιβλαβών των υγρών ή αερίων γεωργικών φαρμάκων .

    Οι τιμές των δεικτών I1 και I2 δεικνύονται στον αμέσως επόμενο πίνακα :

    ΠΙΝΑΚΑΣ ΔΕΙΚΤΩΝ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΕΩΣ

    Κλάση στην οποία σνήκει η ουσία * Δείκτης για την ταξινόμηση των γεωργικών φαρμάκων *

    * στερεά * υγρά ή αέρια *

    * I1 * % * I2 * % *

    Κλάση I * * * * *

    I/α * 500 * ( = 1 % ) * 500 * ( = 1 % ) *

    I/β * 100 * ( = 5 % ) * 125 * ( = 4 % ) *

    I/γ * 15 * ( = 33 % ) * 25 * ( = 20 % ) *

    Κλάση II * * * * *

    II/α * 5 * ( = 100 % ) * 10 * ( = 50 % )

    II/β * 2 * ( = 100 % ) * 4 * ( = 100 % ) *

    II/γ * 1 * ( = 100 % ) * 2 * ( = 100 % ) *

    II/δ * 0,5 * ( = 100 % ) * 1 * ( = 100 % ) *

    3 . Θεωρούνται ως τοξικά τα γεωργικά φάρμακα που περιέχουν μία ή περισσότερες ουσίες που αναφέρονται στο σημείο 5 , αν το άθροισμα των γινομένων που λαμβάνονται πολλαπλασιάζοντας την επί τοις εκατό κατά βάρος αναλογία P των διαφόρων ουσίων των ευρισκομένων εντός του γεωργικού φαρμάκου επί τους αντιστοίχους δείκτες I1 ή I2 είναι ανώτερο από 500 ήτοι :

    - για τα στερεά γεωργικά φάρμακα Σ ( P x I1 ) > 500 ,

    - για τα υγρά ή αέρια γεωργικά φάρμακα Σ ( P x I2 ) > 500 .

    4 . Θεωρούνται ως επιβλαβή τα γεωργικά φάρμακα που περιέχουν μία ή περισσότερες ουσίες που αναφέρονται στο σημείο 5 . Αν το άθροισμα των γινομένων που λαμβάνονται με τον υπολογισμό που δεικνύεται στο σημείο 3 είναι μικρότερο ή ίσο από 500 και ανώτερο από 25 για τα στερεά γεωργικά φάρμακα ή κατώτερο ή ίσο των 500 και ανώτερο από 40 για τα υγρά ή αέρια γεωργικά φάρμακα , ήτοι :

    - για τα στερεά γεωργικά φάρμακα 25 < Σ ( P x I1 ) * 500 ,

    - για τα υγρά ή αέρια γεωργικά φάρμακα 40 < Σ ( P x I2 ) * 500 .

    Αν το αποτέλεσμα αυτού του πολλαπλασιασμού είναι ίσο ή μικρότερο από 25 για τα στερεά γεωργικά φάρμακα και ίσο ή μικρότερο από 40 για τα υγρά ή αέρια γεωργικά φάρμακα , το γεωργικό φάρμακο δεν ταξινομείται .

    5 . ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΔΡΑΣΤΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΥΠΟΔΙΑΙΡΟΥΜΕΝΩΝ ΣΕ ΚΛΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΥΠΟΚΛΑΣΕΙΣ

    Τοξικές ουσίες

    Οι ουσίες που φέρουν την ένδειξη ( NT ) δεν μπορούν να μεταφερθούν στις άλλες κλάσεις .

    ΚΛΑΣΗ I/α

    Αριθμός αναφοράς σύμφωνα με την οδηγία 67/548/ΕΟΚ * Ονοματολογία σύμφωνα με την οδηγία 67/548/ΕΟΚ *

    006-006-00-Χ * Υδροκυάνιο και άλατα αυτού * ( NT ) *

    015-004-00-8 * Φωσφίδιο του αργιλίου * *

    603-015-00-6 * Αλλυλική αλκοόλη * ( ΝΤ ) *

    006-017-00-Χ * Αλντικάρμπ * ( ΝΤ ) *

    613-011-00-6 * Αμιτρόλ * *

    006-008-00-0 * Αντού * ( ΝΤ ) *

    * Αρσενικό και ενώσεις αυτού * ( ΝΤ ) *

    Αριθμός αναφοράς σύμφωνα με την οδηγία 67/548/ΕΟΚ * Ονοματολογία σύμφωνα με την οδηγία 67/548/ΕΟΚ *

    015-056-00-1 * Αξινφός-Αιθύλ ( ΝΤ ) *

    015-039-00-9 * Αζινφός-Μεθύλ ( ΝΤ ) *

    602-002-00-3 * Μεθυλοβρωμίδιο ( ΝΤ ) *

    015-044-00-6 * Καρμποφενοθείο ( ΝΤ ) *

    015-071-00-3 * Χλωροφαινβινφός ( ΝΤ ) *

    607-059-00-7 * Κουματετραλύλ *

    613-004-00-8 * Κριμιντίν ( ΝΤ ) *

    015-070-00-8 * Κυανθοάτ ( ΝΤ ) *

    015-028-00-9 * Ντεμετόν-0 ( ΝΤ ) *

    015-030-00-Χ * Ντεμετον-0-Μεθύλ *

    015-029-00-4 * Ντεμετόν-S ( ΝΤ ) *

    015-031-00-5 * Ντεμετόν-S-Μεθύλ *

    015-078-00-1 * Ντεμετόν-S-Μεθύλ-Σουλφόν *

    015-073-00-4 * Λικροτοφός ( dinoctyl ) *

    006-029-00-5 * Ντιοξακάρμπ *

    015-060-00-3 * Ντισουλφυτόν *

    609-020-00-Χ * DNOC *

    015-049-00-3 * Ενδοθείο *

    602-051-00-Χ * Εντρίν ( ΝΤ ) *

    015-047-00-2 * Εθείο *

    015-088-00-6 * Ντιαλιφόρ ( ΝΤ ) *

    050-003-00-6 * Οξεική φεντίνη *

    050-004-00-1 * Υδροξείδιο φεντίνης *

    607-078-00-0 * Φλουενετίλ ( ΝΤ ) *

    015-091-00-2 * Φονοφός ( ΝΤ ) *

    006-031-00-6 * Φορμετανάτ *

    * Φθορακεταμίδιο ( ΝΤ ) *

    602-053-00-0 * Ισοβενζάν *

    006-009-00-6 * Ιζολάν ( ΝΤ ) *

    015-045-00-1 * Μεκαρμπάν *

    * Υδράργυρος και παράγωγα αυτού *

    015-094-00-9 * Μεφοσφολάν ( ΝΤ ) *

    015-095-00-4 * Μεταμιδοφός *

    015-069-00-2 * Μεθινταθείο *

    015-020-00-5 * Μεβινφός ( ΝΤ ) *

    015-072-00-9 * Μονοκροτοφός *

    614-001-00-4 * Νικοτίνη ( ΝΤ ) *

    015-046-00-7 * Οξυντεμετόν-Μεθύλ *

    015-096-00-Χ * Οξυντισουλφοτόν ( ΝΤ ) *

    613-006-00-9 * Παρακουάτ *

    015-034-00-1 * Παραθείο *

    015-035-00-7 * Παραθείο-Μεθύλ *

    015-022-00-6 * Φοσφαμιντόν ( ΝΤ ) *

    * Φοσφολάν ( ΝΤ ) *

    015-033-00-6 * Φοράτ ( ΝΤ ) *

    006-037-00-9 * Προμεκάρμπ ( ΝΤ ) *

    015-032-00-0 * Προθοάτ ( ΝΤ ) *

    015-026-00-8 * Σραντάν ( ΝΤ ) *

    * Σουλφοστέπ ( ΝΤ ) *

    * Θάλλιο και ενώσεις αυτού *

    * TEPP ( ΝΤ ) *

    * Διθειάνθρακας ( ΝΤ ) *

    602-008-00-5 * Τετραχλωράνθρακας ( ΝΤ ) *

    015-024-00-7 * Τριαμιφός ( ΝΤ ) *

    ΚΛΑΣΗ I/β

    602-048-00-3 * Αλντρίν *

    006-018-00-5 * Αμινοκάρμπ *

    602-049-00-9 * Ντιελντρίν *

    602-052-00-5 * Ενδοσουλφάν *

    602-046-00-2 * Επταχλώρ *

    * Επταχλώρ-εποξείδιο *

    604-002-00-8 * Πενταχλωροφαινόλη *

    ΚΛΑΣΗ I/γ

    Αριθμός αναφοράς σύμφωνα με την οδηγια 67/548/ΕΟΚ * Ονοματολογία σύμφωνα με την οδηγία 67/548/ΕΟΚ *

    607-057-00-5 * Κουμαχλώρ *

    015-019-00-Χ * Διχλωρβός *

    * Ντιμετιλάν *

    609-025-00-7 * Ντινοσέμπ *

    607-055-00-5 * Ενδοθάλ-νάτριο *

    613-015-00-8 * Φεναζαφλόρ *

    607-079-00-6 * Κελεβάν *

    605-005-00-7 * Μεταλδεϋδή *

    015-066-00-6 * Ομεθοάτ *

    015-006-00-9 * Φωσφορούχος ψευδάργυρος *

    015-098-00-0 * Τριχλωρονάτ *

    607-056-00-0 * Βαρφαρίν *

    ΚΛΑΣΗ II/α

    * Οξεικός μόλυβδος *

    ΚΛΑΣΗ II/β

    602-044-00-1 * Καμφεχλώρ *

    015-084-00-4 * Χλωρπυριφός *

    602-012-00-7 * 1,2-Διχλωροαιθάνιο *

    006-010-00-1 * Ντιμετάν *

    006-028-00-Χ * Ντινομπουτόν *

    613-006-00-3 * Ντικουάτ *

    615-001-00-7 * Ισοκυανικός μεθυλεστέρας *

    050-002-00-0 * Υδροξείδιο του τρικυκλο-εξυλοκασσιτέρου *

    * Θειομετόν *

    015-059-00-8 * Βαμιδοθείο *

    006-016-00-4 * Προποξούρ *

    ΚΛΑΣΗ II/γ

    609-024-00-1 * Μπιναπακρύλ *

    015-086-00-5 * Κουμιθοάτ *

    * [ ΔΔ ] *

    602-045-00-7 * [ ΔΔΤ ] *

    015-040-00-4 * Ντιαζινόν *

    602-010-00-6 * 1,2-διβρωμοαιθάνιο *

    609-027-00-8 * Ντινοετόν *

    650-008-00-9 * Ντραζοξολόν *

    015-048-00-8 * Φενθείο *

    602-042-00-0 * HCH *

    602-043-00-6 * Λιντάν *

    608-007-00-6 * Ιοξυνίλ *

    602-021-00-6 * 1,2-διβρωμο-3-χλωροπροπάνιο *

    015-097-00-5 * Φεντοάτ *

    015-067-00-1 * Φοσαλόν *

    015-101-00-5 * Φοσμέτ *

    016-003-00-5 * Πολυθειούχο βάριο *

    016-005-00-6 * Πολυθειούχο ασβέστιο *

    016-007-00-7 * Πολυθειούχο κάλιο *

    016-010-00-3 * Πολυθειούχο νάτριο *

    Αριθμός αναφοράς σύμφωνα με την οδηγια 67/548/ΕΟΚ * Ονοματολογία σύμφωνα με την οδηγία 67/548/ΕΟΚ *

    015-080-00-2 * Αμιδιθείο *

    006-011-00-7 * Καρμπαφύλ *

    602-047-00-8 * Χλωρντάν *

    607-039-00-8 * 2,4 , D *

    015-051-00-4 * Ντιμεθοάτ *

    015-089-00-1 * Εθοάτ-μεθυλ *

    015-057-00-7 * Φορμοθείο *

    613-018-00-4 * Μορφαμκουάτ *

    006-014-00-3 * Ναμπάμ *

    015-055-00-6 * Ναλέντ *

    * Φωσνιχλώρ *

    015-100-00-Χ * Φοξίνη *

    * [ RM 60 ] *

    607-041-00-9 * 2,4,5-T *

    * Θιράμ *

    * Τρικλορφόν *

    015-054-00-0 * Φενιτροθείο *

    650-007-00-3 * ( Χλωρντιμεφόρμ ) *

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III

    ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΔΡΑΣΤΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΔΕΙΞΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΤΙΜΩΝ ΤΩΝ LD50 ΚΑΙ ΤΩΝ LC50

    ( βλέπε άρθρο 11 παράγραφος ( 1 ) )

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV

    ΥΠΟΜΝΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΜΕ ΤΗ ΦΥΣΗ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΚΙΝΔΥΝΩΝ ΠΟΥ ΑΠΟΔΙΔΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΓΕΩΡΓΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

    ( βλέπε άρθρο 6 παράγραφος 3 )

    Επί της ετικέττας των γεωργικών φαρμάκων που θεωρούνται ως επικίνδυνα κατά την έννοια της παρούσης οδηγίας , πρέπει να αναγράφονται ανάλογα με τη φύση των κινδύνων μία ή περισσότερες ενδείξεις που αφορούν τη φύση των αντιστοίχων ειδικών κινδύνων .

    Αν απαιτούνται περισσότερες ενδείξεις αυτές δύνανται να συνδυαστούν σύμφωνα με το παράρτημα III της οδηγίας 67/548/ΕΟΚ .

    Ένδειξη των κινδύνων * Αριθμός του παραρτήματος IV της οδηγίας 67/548/ΕΟΚ * Υπουνήσεις σχετικές με τη φύση ειδικών κινδύνων *

    Λίαν τοξικό ( T ) * R 26 * Λίαν τοξικό κατά την εισπνοή *

    * R 27 * Λίαν τοξικό κατά την επαφή με το δέρμα *

    * R 28 * Λίαν τοξικό σε περίπτωση καταπόσεως *

    Τοξικό ( T ) * R 23 * Τοξικό κατά την εισπνοή *

    * R 24 * Τοξικό κατά την επαφή με το δέρμα *

    * R 25 * Τοξικό σε περίπτωση καταπόσεως *

    Επιβλαβές ( Xn ) * R 20 * Επιβλαβές κατά την εισπνοή *

    * R 21 * Επιβλαβές κατά την επαφή με το δέρμα *

    * R 22 * Επιβλαβές σε περίπτωση καταπόσεως *

    Ερεθιστικό ( Xi ) * R 36 * Ερεθιστικό για τα μάτια *

    * R 37 * Ερεθιστικό για τις αναπνευστικές οδούς *

    * R 38 * Ερεθιστικό για το δέρμα *

    Διαβρωτικό ( C ) * R 34 * Προκαλεί εγκαύματα *

    * R 35 * Προκαλεί βαριά εγκαύματα *

    Ευκόλως ευφλεκτό ( F ) * R 11 * Λίαν ευφλεκτό *

    * R 12 * Εξαιρετικώς ευφλεκτό *

    * R 13 * Υγροποιημένο αέριο υπερβολικά ευφλεκτό *

    * R 15 * Κατά την επαφή με νερό , ελευθερώνονται λίαν ευφλεκτά αέρια *

    Εκρηκτικό ( E ) * R 16 * Δύναται να εκραγεί σε μίγμα με καύσιμες ουσίες *

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ V

    ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΩΣ

    ( βλέπε άρθρο 6 παράγραφος 4 )

    Για τα γεωργικά φάρμακα τα οποία ταξινομούνται ως λίαν τοξικά , τοξικά , επιβλαβή , διαβρωτικά ή ερεθιστικά , οι ακόλουθες οδηγίες προφυλάξεως είναι υποχρεωτικές :

    Αριθμός του παραρτήματος IV της οδηγίας 67/548/ΕΟΚ * Τυποποιημένες ενδείξεις *

    S 2 * Να διατηρείται μακριά από τα παιδιά *

    S 20/21 * Δεν πρέπει να τρώτε , πίνετε ή καπνίζετε κατά τη χρήση *

    S 13 * Να διατηρείται μακριά από τρόφιμα και ποτά συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που προορίζονται για τα ζώα *

    Για τα επιβλαβή γεωργικά φάρμακα :

    S 44 * Σε περίπτωση αδιαθεσίας , συμβουλευθείτε ένα γιατρό ( αν είναι δυνατό δείξτε του την ετικέττα ) *

    Για τα λίαν τοξικά και τοξικά γεωργικά φάρμακα :

    S 45 * Σε περίπτωση ατυχήματος ή αδιαθεσίας συμβουλευθείτε αμέσως ένα γιατρό ( αν είναι δυνατό δείξτε του την ετικέτα ) *

    Ανάλογα με την ειδική φύση των κινδύνων που προέρχονται από το γεωργικό φάρμακο πρέπει να αναγράφονται επιπροσθέτως οι ακόλουθες οδηγίες προφυλάξεως :

    S 22 * Μην αναπνέετε τις σκόνες *

    S 23 * Μην αναπνέετε τα αέρια / ατμούς / καπνούς / αεροζόλ *

    S 27 * Βγάλτε αμέσως κάθε ένδυμα λερωμένο ή πιτσιλισμένο *

    S 36 * Φορέστε ένα κατάλληλο προστατευτικό ένδυμα *

    S 37 * Φορέστε κατάλληλα γάντια *

    S 42 * Κατά τη διάρκεια καπνισμών / ραντισμάτων , φορέστε μία κατάλληλη αναπνευστική συσκευή *

    Όταν το γεωργικό φάρμακο ταξινομείται ως διαβρωτικό πρέπει να αναγράφονται επιπροσθέτως οι ακόλουθες οδηγίες προφυλάξεως :

    S 28 * Μετά από επαφή με το δέρμα , πλυθείτε αμέσως και άφθονα με ... ( προϊόντα κατάλληλα ενδεικνυόμενα από τον κατασκευαστή ) *

    S 37 * Φορέστε κατάλληλα γάντια *

    S 39 * Φορέστε συσκευή προστασίας των οφθαλμων / του προσώπου *

    Όταν το γεωργικό φάρμακο περιέχει εστέρες φωσφορικού οξέος , η ακόλουθη οδηγία προφυλάξεως πρέπει να αναγράφεται επιπροσθέτως :

    S 28 * Μετά από επαφή με το δέρμα , πλυθείτε αμέσως και άφθονα με ... ( προϊόντα κατάλληλα ενδεικνυόμενα από τον κατασκευαστή ) *

    Αν απαιτούνται πολλές ενδείξεις , μπορούν να συνδυάζονται σύμφωνα με το παράρτημα IV της οδηγίας 67/548/ΕΟΚ .

    Top