EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 31976L0891

Οδηγία 76/891/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 4ης Νοεμβρίου 1976 περί προσεγγίσεως των νομοθεσιών των κρατών μελών των αναφερομένων στους μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας

ΕΕ L 336 της 4.12.1976, p. 30–48 (DA, DE, EN, FR, IT, NL)

Το έγγραφο αυτό έχει δημοσιευτεί σε ειδική έκδοση (EL, ES, PT, FI, SV, CS, ET, LV, LT, HU, MT, PL, SK, SL)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 30/10/2006; καταργήθηκε από 32004L0022

ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/1976/891/oj

31976L0891

Οδηγία 76/891/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 4ης Νοεμβρίου 1976 περί προσεγγίσεως των νομοθεσιών των κρατών μελών των αναφερομένων στους μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. L 336 της 04/12/1976 σ. 0030 - 0048
Φινλανδική ειδική έκδοση: Κεφάλαιο 13 τόμος 5 σ. 0232
Ελληνική ειδική έκδοση: Κεφάλαιο 13 τόμος 4 σ. 0226
Σουηδική ειδική έκδοση: Κεφάλαιο 13 τόμος 5 σ. 0232
Ισπανική ειδική έκδοση: Κεφάλαιο 13 τόμος 5 σ. 0240
Πορτογαλική ειδική έκδοση : Κεφάλαιο 13 τόμος 5 σ. 0240


ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 4ης Νοεμβρίου 1976 περί προσεγγίσεως των νομοθεσιών των Κρατών μελών των αναφερομένων στους μετρητές ηλεκτρικής ενεργείας

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη περί ιδρύσεως της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητος, και ιδίως το άρθρο 100,

την πρόταση της Επιτροπής,

τη γνώμη της Συνελεύσεως (1),

τη γνώμη της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (2),

Εκτιμώντας:

ότι στα Κράτη μέλη τόσο η κατασκευή όσο και οι μέθοδοι δοκιμής μετρητών ηλεκτρικής ενεργείας ρυθμίζονται διά κανονιστικών διατάξεων αναγκαστικού χαρακτήρος που διαφέρουν από το ένα Κράτος μέλος στο άλλο και κατά συνέπεια παρεμποδίζουν τις συναλλαγές των μετρητών αυτών- ότι για τούτο είναι αναγκαία η προσέγγιση των διατάξεων αυτών-

ότι η οδηγία αριθ. 71/316/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 26ης Ιουλίου 1971 περί προσεγγίσεως των νομοθεσιών των Κρατών μελών των αναφερομένων στις κοινές διατάξεις τόσο για τα όργανα μετρήσεως όσο και για τις μεθόδους μετρολογικού ελέγχου (3) όπως ετροποποιήθη τελευταίως με την οδηγία αριθ. 72/427/ΕΟΚ (4), καθόρισε τις διαδικασίες για την έγκριση προτύπου ΕΟΚ και αρχικού ελέγχου ΕΟΚ και ότι σύμφωνα με την οδηγία αυτή απαιτείται η προδιαγραφή των τεχνικών απαιτήσεων και λειτουργίας των μετρητών ηλεκτρικής ενεργείας:

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΟΔΗΓΙΑ:

Άρθρο 1

Η παρούσα οδηγία εφαρμόζεται στους καινούργιους, κοινής χρήσεως, επαγωγικούς μετρητές, αμέσως συνδέσεως απλού ή πολλαπλών τιμολογίων, σχεδιασμένους για τη μέτρηση της ενεργούς καταναλώσεως μονοφασικού και πολυφασικού ηλεκτρικού ρεύματος συχνότητος 50 Hz.

Άρθρο 2

Οι μετρητές ηλεκτρικής ενεργείας στους οποίους επιτρέπεται η χρησιμοποίηση των σημάτων και ενδείξεων ΕΟΚ περιγράφονται στο παράρτημα της παρούσης οδηγίας.

Οι μετρητές υπόκεινται στην έγκριση προτύπου ΕΟΚ και υποβάλλονται στον αρχικό έλεγχο ΕΟΚ.

Άρθρο 3

Τα Κράτη μέλη δεν δύνανται να αρνηθούν, να απαγορεύσουν ή να περιορίσουν τη διάθεση στην αγορά ή τη χρησιμοποίηση μετρητών ηλεκτρικής ενεργείας αν οι εν λόγω μετρητές φέρουν την ένδειξη εγκρίσεως προτύπου ΕΟΚ και το σήμα αρχικού ελέγχου ΕΟΚ.

Τα Κράτη μέλη που χρησιμοποιούν ανώτερα επιτρεπόμενα όρια σφάλματος μικρότερα από τα καθοριζόμενα στην οδηγία περί αρχικού ελέγχου δύνανται να συνεχίσουν τη χρησιμοποίηση των εν λόγω ανωτάτων επιτρεπομένων ορίων σφάλματος για περίοδο πεντέμιση ετών από της κοινοποιήσεως της παρούσης οδηγίας.

Σύμφωνα με την πείρα που θα αποκτηθεί και τα αποτελέσματα που θα επιτευχθούν σε διεθνές επίπεδο, και το αργότερο πριν από τη λήξη αυτής της περιόδου των πεντέμιση ετών, θα ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα κατά τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 19 της οδηγίας 71/316/ΕΟΚ.

Άρθρο 4

1. Τα Κράτη μέλη θέτουν σε ισχύ τις νομοθετικές, κανονιστικές και διοικητικές διατάξεις που είναι αναγκαίες για να συμμορφωθούν προς την παρούσα οδηγία εντός δεκαοχτώ μηνών από της κοινοποιήσεώς της και ενημερώνουν επ' αυτού αμέσως την Επιτροπή.

2. Τα Κράτη μέλη γνωστοποιούν στην Επιτροπή τις διατάξεις εσωτερικού δικαίου που θεσπίζουν στον τομέα που διέπεται από την παρούσα οδηγία.

Άρθρο 5

Η παρούσα οδηγία απευθύνεται στα Κράτη μέλη.

Έγινε στις Βρυξέλλες, στις 4 Νοεμβρίου 1976,

Ο Πρόεδρος

Th. E. WESTERTERP

(1) ΕΕ αριθ. Α 23 της 8. 3. 1974, σ. 51.

(2) ΕΕ αριθ. Α 101 της 23. 11. 1973, σ. 6.

(3) ΕΕ αριθ. Ν 202 της 6. 9. 1971, σ. 1-

(4) ΕΕ αριθ. Ν 291 της 28. 12. 1972, σ. 156-

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ I - ΟΡΙΣΜΟΙ 1. ΟΡΙΣΜΟΙ ΜΕΡΙΚΩΝ ΟΡΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ

1.1. Μέγεθος ή παράγων επιρροής

Οποιοδήποτε μέγεθος ή παράγων, οι επιδράσεις του οποίου μεταβάλλουν το αποτέλεσμα της μετρήσεως, εξαιρέσει του μετρουμένου μεγέθους.

1.2. Διακύμανση σφάλματος συναρτήσει του μεγέθους επιρροής

Η διαφορά μεταξύ των σφαλμάτων του μετρητού όταν ένα και το αυτό μέγεθος επιρροής λαμβάνει διαδοχικά δύο καθορισμένες τιμές.

1.3. Ονομαστική τιμή μεγεθών επιρροής

Η τιμή του μεγέθους επιρροής βάσει της οποίας καθορίζονται ορισμένα χαρακτηριστικά του μετρητού.

1.4. Ονομαστική ένταση (βασική ένταση) (Ib)

Η τιμή της εντάσεως σύμφωνα με την οποία καθορίζονται οι τιμές ορισμένων χαρακτηριστικών του μετρητού.

1.5. Μεγίστη ένταση (Imax)

Η μεγίστη ένταση υπό την οποία ο μετρητής ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της παρούσης οδηγίας.

1.6. Συντελεστής παραμορφώσεως

Ο λόγος της ενεργού τιμής του υπολοίπου, που προκύπτει από την αφαίρεση της θεμελιώδους αρμονικής από ένα μη ημιτονοειδές εναλλασσόμενο μέγεθος, προς την ενεργό τιμή του μη ημιτονοειδούς μεγέθους. Ο συντελεστής παραμορφώσεως εκφράζεται συνήθως σε ποσοστό επί τοις εκατό.

1.7. Ονομαστική ταχύτης περιστροφής

Η ονομαστική ταχύτης περιστροφής του δίσκου εκφραζόμενη σε στροφές ανά πρώτο λεπτό όταν ο μετρητής ευρίσκεται υπό ονομαστικές συνθήκες, ονομαστική ένταση και συντελεστή ισχύος ίσο προς τη μονάδα.

1.8. Ονομαστική ροπή στρέψεως

Η ονομαστική ροπή στρέψεως που πρέπει να ασκείται στο δίσκο για να τον διατηρεί ακίνητο υπό ονομαστική ένταση και συντελεστή ισχύος ίσο προς τη μονάδα.

1.9. Πρότυπο

Έκφραση που χρησιμοποιείται για την περιγραφή όλων των μετρητών απλού ή πολλαπλών τιμολογίων που κατασκευάζονται από τον ίδιο κατασκευαστή και στην οποία αντιστοιχούν:

- όμοιες μετρολογικές ιδιότητες,

- ομοιομορφία κατασκευής των στοιχείων του μετρητού που καθορίζουν τις ιδιότητες αυτές,

- ίδιος αριθμός αμπεροστροφών των πηνίων ρεύματος υπό ονομαστική ένταση και ίδιος αριθμός στροφών ανά Volt για τα πηνία τάσεως υπό ονομαστική τάση,

- ίδιος λόγος μεταξύ μεγίστης και ονομαστικής εντάσεως

Το πρότυπο δύναται να προορίζεται για διαφορετικές ονομαστικές εντάσεις και ονομαστικές τάσεις.

Παρατηρήσεις

α) Ο κατασκευαστής οφείλει να καθορίζει το πρότυπο με μία ή περισσότερες ομάδες ψηφίων ή αριθμών ή συνδυασμού ψηφίων και αριθμών. Σε κάθε πρότυπο αντιστοιχεί ένας μόνο χαρακτηρισμός προτύπου.

β) Το πρότυπο αντιπροσωπεύεται από δείγματα μετρητών προοριζομένων για δοκιμές εγκρίσεως προτύπου, τα χαρακτηριστικά του οποίου (ονομαστική ένταση και ονομαστική τάση) επιλέγονται από την ενδιαφερόμενη μετρολογική υπηρεσία μεταξύ εκείνων που εμφανίζονται στους προτεινόμενους από τον κατασκευαστή πίνακες (σημείο 6.1.1).

γ) Σε περίπτωση ειδικών κατασκευών του ίδιου προτύπου, το γινόμενο του αριθμού των σπειρών των πηνίων επί την τιμή της ονομαστικής εντάσεως δύναται να διαφέρει από εκείνα των μετρητών που αντιπροσωπεύουν το πρότυπο. Για το συνολικό αριθμό σπειρών πρέπει να επιλεγεί η πλησιέστερη προς τα άνω ή προς τα κάτω από την τιμή του γινομένου, ακεραία τιμή.

Αποκλειστικά γι' αυτό το λόγο, ο αριθμός των σπειρών ανά Volt των πηνίων τάσεως δύναται να διαφέρει μέχρι και 20 % από εκείνο των δειγμάτων των μετρητών αντιστοίχου προτύπου.

δ) Ο λόγος της μεγαλύτερης προς την μικρότερη ονομαστική ταχύτητα περιστροφής του δίσκου κάθε μετρητού του αυτού προτύπου δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1 : 5.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ II - ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ 2. ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

2.1. Γενικά

Οι μετρητές σχεδιάζονται και κατασκευάζονται κατά τρόπο ώστε να αποφεύγεται η δημιουργία οποιουδήποτε κινδύνου κατά τη συνήθη χρήση και υπό συνήθεις συνθήκες, ώστε να εξασφαλίζεται ιδίως:

- η προστασία προσώπων από ηλεκτροπληξία,

- η προστασία προσώπων από τα αποτελέσματα υπερβολικής θερμοκρασίας,

- η προστασία από κίνδυνο πυρκαϊάς.

Όλα τα στοιχεία των μετρητών που υπό συνήθεις συνθήκες λειτουργίας υπόκεινται σε διάβρωση, πρέπει να προστατεύονται αποτελεσματικά. Όλες οι προστατευτικές επιστρώσεις πρέπει να είναι επαρκώς ανθεκτικές, ώστε να μη φθείρονται κατά τους συνήθεις χειρισμούς ή κατά την έκθεσή τους στις ατμοσφαιρικές επιδράσεις υπό συνήθεις συνθήκες λειτουργίας.

Ο μετρητής πρέπει να έχει επαρκή μηχανική αντοχή και να αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες που είναι πιθανό να σημειωθούν υπό συνήθεις συνθήκες λειτουργίας.

Τα στοιχεία του μετρητού πρέπει να είναι καλά στερεωμένα και εξασφαλισμένα από χαλάρωση κατά τη μεταφορά ή τη συνήθη χρήση.

Οι ηλεκτρικές συνδέσεις πρέπει να είναι τέτοιες που να προλαμβάνουν οποιοδήποτε άνοιγμα του κυκλώματος, συμπεριλαμβανομένων και των οποιωνδήποτε συνθηκών υπερφορτίσεως που καθορίζονται στην παρούσα οδηγία.

Η κατασκευή του μετρητού πρέπει να είναι τέτοια ώστε να ελαχιστοποιεί τους

κινδύνους βραχυκυκλώσεως μεταξύ των ρευματοφόρων και των προσπελάσιμων τμημάτων λόγω τυχαίας χαλαρώσεως ή αποκολλήσεως κάποιας περιελίξεως, κοχλίου κλπ.

2.2. Περίβλημα

Το περίβλημα του μετρητού πρέπει ουσιαστικά να παρεμποδίζει την είσοδο σκόνης και να δύναται να σφραγίζεται κατά τρόπο ώστε τα εσωτερικά μέρη του μετρητού να είναι προσπελάσιμα μόνο μετά από θραύση των σφραγίσεων.

Το κάλυμμα του μετρητού δεν πρέπει να αποσπάται παρά μόνο με τη βοήθεια εργαλείου, κέρματος ή παρόμοιου μέσου.

Η κατασκευή και η διάταξη του περιβλήματος πρέπει να είναι τέτοια, ώστε οποιαδήποτε πρόσκαιρη παραμόρφωση να μην εμποδίζει το μετρητή να λειτουργεί ικανοποιητικά.

Οι μετρητές που προορίζονται για σύνδεση με κεντρικό αγωγό τάσεως μέχρι 250 V ως προς γη και φέρουν στο περίβλημά τους προσπελάσιμα μεταλλικά μέρη πρέπει να εφοδιάζονται με προστατευτικό ακροδέκτη γειώσεως. Οι μετρητές που προορίζονται για σύνδεση με κεντρικό αγωγό τάσεως μέχρι 250 V ως προς γη και περιβάλλονται εξ ολοκλήρου ή μερικώς από μεταλλικό περίβλημα πρέπει να φέρουν κατάλληλη διάταξη για τη γείωση του περιβλήματος.

2.3. Θυρίδες

Αν το κάλυμμα του μετρητού δεν είναι διαφανές, πρέπει να φέρει μία η περισσότερες θυρίδες αναγνώσεως των ενδείξεων και παρατηρήσεως της κινήσεως του δίσκου. Οι θυρίδες αυτές πρέπει να καλύπτονται από διαφανές υλικό που να μη δύναται να αποσπασθεί χωρίς να παραβιασθούν οι σφραγίδες.

2.4. Ακροδέκτες - πίνακες ακροδεκτών

Οι ακροδέκτες πρέπει να είναι συγκεντρωμένοι σε ένα ή περισσότερους πίνακες ακροδεκτών, επαρκώς ανθεκτικούς, ώστε να είναι δυνατή η σύνδεση άκαμπτων αγωγών ή καλωδίων.

Η αποσύνδεση των ακροδεκτών τάσεως από τους ακροδέκτες εισόδου εντάσεως πρέπει να είναι ευχερής.

Η σύνδεση των αγωγών με τους ακροδέκτες πρέπει να διασφαλίζει επαρκή και διαρκή επαφή, χωρίς κίνδυνο χαλαρώσεως ή υπερθερμάνσεως. Οι οπές, που είναι προέκταση των οπών των ακροδεκτών στο μονωτικό υλικό, πρέπει να έχουν κατάλληλη διάμετρο για την ευχερή εισαγωγή του αγωγού με το μονωτικό του περίβλημα.

Παρατήρηση

Το υλικό καασκευής του πίνακος ακροδεκτών πρέπει να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της δοκιμής της συστάσεως ISO R75 (1958), παράγραφος 6, σε θερμοκρασία 135oC.

2.5. Κάλυμμα ακροδεκτών

Οι ακροδέκτες του μετρητού πρέπει να καλύπτονται από κάλυμμα που να δύναται να σφραγισθεί ανεξάρτητα από το κάλυμμα του μετρητού.

Όταν ο μετρητής βρίσκεται ανηρτημένος στον πίνακά του, πρέπει να είναι αδύνατη η προσέγγιση των ακροδεκτών χωρίς παραβίαση των σφραγίδων του καλύμματος των ακροδεκτών. Συνεπώς το κάλυμμα των ακροδεκτών θα καλύπτει τον πίνακα των ακροδεκτών, τους κοχλίες συγκρατήσεως των αγωγών στους ακροδέκτες και, αν χρειάζεται, επαρκές μήκος των αγωγών συνδέσεως και της μονώσεώς τους.

2.6. Διάταξη ενδείξεων

Ο μετρητής δύναται να φέρει διάταξη ενδείξεων με σύστημα τυμπάνων ή με δείκτες. Μονάδα ενδείξεως της διατάξεως είναι η κιλοβατώρα.

Στις διατάξεις ενδείξεων με σύστημα τυμπάνων, η μονάδα μετρήσεως πρέπει να αναγράφεται πλησίον του πεδίου ενδείξεων του συστήματος των τυμπάνων.

Στις διατάξεις ενδείξεων με δείκτες σε κυκλικούς πίνακες ενδείξεων, οι πίνακες εκτός από τον τελευταίο πίνακα, ως κατωτέρω, υποδιαιρούνται σε δέκα ίσα μέρη και είναι βαθμολογημένοι από το μηδέν μέχρι το εννέα. Πλησίον του πίνακος των μονάδων πρέπει να αναγράφεται η ένδειξη 1 d = 1 KWh και πλησίον των άλλων πινάκων, ο αριθμός των κιλοβατωρών που αντιστοιχεί σε μία δεκαδική υποδιαίρεση (= 1 d), δηλ. 10, 100, 1 000 και 10 000.

Ο πίνακας των διατάξεων με δείκτες ή το τύμπανο των διατάξεων με σύστημα τυμπάνων, που δείχνει τα δέκατα της μονάδος ενδείξεως, πρέπει να είναι έγχρωμος ή να περιβάλλεται από έγχρωμο περιθώριο.

Ο τελευταίος πίνακας ή το συνεχώς περιστρεφόμενο τύμπανο που δεικνύει τις κατώτερες υποδιαιρέσεις πρέπει να υποδιαιρείται σε 100 ίσες βαθμίδες ή να φέρει μία άλλη διάταξη ενδείξεων που να εξασφαλίζει παρόμοια ακρίβεια.

Η διάταξη ενδείξεων του μετρητού πρέπει να δύναται να καταγράφει, αρχίζοντας από το μηδέν, επί τουλάχιστον 1 500 ώρες, την ενέργεια που αντιστοιχεί στη μεγίστη ένταση, υπό την ονομαστική τάση και συντελεστή ισχύος ίσο με τη μονάδα.

Όλες οι ενδείξεις της διατάξεως πρέπει να είναι ανεξίτηλες και ευανάγνωστες.

2.7. Διεύθυνση περιστροφής και σήμανση του δίσκου

Το πλησιέστερο, για τον παρατηρητή της προσθίας όψεως του μετρητού, τμήμα της περιφερείας του δίσκου πρέπει να κινείται από τα αριστερά προς τα δεξιά. Η διεύθυνση περιστροφής πρέπει να σημειώνεται με ευκρινές και ανεξίτηλο βέλος.

Η περιφέρεια ή η περιφέρεια και η άνω επιφάνεια του δίσκου πρέπει να φέρουν εγχάραξη πλάτους από 1/20 έως 1/30 της περιφέρειας του δίσκου για να διευκολύνεται η μέτρηση του αριθμού των στροφών.

Ο δίσκος δύναται επίσης να φέρει εγχαράξεις που να επιτρέπουν την εκτέλεση στροβοσκοπικών ή άλλων δοκιμών. Οι εγχαράξεις αυτές δεν πρέπει να παρεμποδίζουν τη χρησιμοποίηση της κυρίας εγχαράξεως για τη φωτοηλεκτρική μέτρηση του αριθμού στροφών του δίσκου.

3. ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

3.1. Απώλειες ισχύος

3.1.1. Κυκλώματα τάσεως

Η απώλεια σε κάθε κύκλωμα τάσεως υπό την ονομαστική τάση, την ονομαστική συχνότητα και την ονομστική θερμοκρασία δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 2 W και 8 VA στους μονοφασικούς μετρητές και τα 2 W και 10 στους πολυφασικούς μετρητές.

3.1.2. Κυκλώματα εντάσεως

Στους μετρητές με ονομαστική ένταση κάτω των 30 A, η απώλεια φαινομένης ισχύος σε κάθε κύκλωμα όταν αυτό διαρρέεται από την ονομαστική ένταση με ονομαστική συχνότητα και υπό την ονομαστική θερμοκρασία δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 2,5 VA. Με υψηλότερη ένταση δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 5 VA.

3.2. Θέρμανση

Υπό συνήθεις συνθήκες λειτουργίας, τα πηνία και η μόνωση δεν πρέπει να αποκτούν θερμοκρασία που να επηρεάζει δυσμενώς τη λειτουργία του μετρητού.

Όταν κάθε κύκλωμα εντάσεως τροφοδοτείται με τη μέγιστη ένταση και κάθε κύκλωμα τάσεως (καθώς και τα δευτερεύοντα κυκλώματα που τροφοδοτούνται επί διαστήματα μεγαλύτερα της θερμικής τους σταθεράς χρόνου) τίθεται υπό τάση 1,2 φορές μεγαλύτερη από την ονομαστική τάση, ύψωση της θερμοκρασίας (Δt) των διαφόρων μερών του μετρητού δεν πρέπει να υπερβαίνει τις θερμοκρασίες που αναφέρονται στον κατωτέρω πίνακα υπό θερμοκρασία μέχρι 40oC.

Ο μετρητής πρέπει να δοκιμάζεται επί ένα δίωρο και να μην εκτίθεται σε ρεύματα αέρος ή στην ηλιακή ακτινοβολία.

"" ID="1">Πηνία> ID="2">60"> ID="1">Εξωτερική επιφάνεια περιβλήματος> ID="2">25">

Εξ άλλου, μετά τη δοκιμή ο μετρητής δεν πρέπει να εμφανίζει οποιαδήποτε βλάβη και πρέπει να ανταποκρίνεται επιτυχώς στις απαιτήσεις της δοκιμής τάσεως EP του σημείου 3.3.3.

Η θερμοκρασία των πηνίων καθορίζεται με τη μέθοδο μεταβολής της αντιστάσεως του (βλ. έκδοση 28 CEI "Specification Internationale d'un cuivre-type recuit")

Κατά τη μέτρηση της αντιστάσεως του κυκλώματος οι συνδετικοί αγωγοί τροφοδοτήσεως του μετρητού πρέπει να έχουν ελάχιστο μήκος 100 cm και διατομή τέτοια ώστε η πυκνότης ρεύματος να είναι μικρότερη των 4 A/mm2. Η μέτρηση της μεταβολής της αντιστάσεως πρέπει να γίνεται στις συνδέσεις του κιβωτίου ακροδεκτών.

3.3. Αντοχή μονώσεως

Ο μετρητής και οι τυχόν ενσωματωμένες σ' αυτόν δευτερεύουσες διατάξεις πρέπει να διατηρούν επαρκώς τις μονωτικές τους ιδιότητες υπό κανονικές συνθήκες λειτουργίας, λαμβανομένων υπόψη των ατμοσφαιρικών επιδράσεων και των διαφόρων τάσεων στις οποίες υπόκεινται τα κυκλώματά τους υπό συνήθεις συνθήκες λειτουργίας.

Συνεπώς, ο μετρητής πρέπει να είναι ικανός να υφίσταται χωρίς βλάβη τις δοκιμές αντοχής μονώσεως που περιγράφονται λεπτομερώς στα σημεία 3.3.2 και 3.3.3.

Οι δοκιμές πρέπει να εκτελούνται αποκλειστικά σε καινούργιο μετρητή πλήρως συναρμολογημένο, με το κάλυμμά του (πλην των κατωτέρω εξαιρέσεων) και το κάλυμμα των ακροδεκτών στη θέση τους και τους κοχλίες των αγωγών στη θέση που αντιστοιχεί στη βάση των κοχλιών συγκρατήσεως του αγωγού με τη μέγιστη διατομή που αποδέχονται οι ακροδέκτες-

Οι δοκιμές αυτές θα εκτελούντα μία μόνο φορά σε κάθε μετρητή και θα τηρείται η διαδικασία της εκδόσεως 60 CEI: "Essais a haute tension (1962)"-

Σημείωση: Όταν η διάταξη αποδεκτών ενός μετρητού διαφέρει από εκείνη του μετρητού που υπεβλήθη για έγκριση τύπου, όλες οι δοκιμές αντοχής μονώσεως θα πρέπει να εκτελεσθούν εκ νέου.

Για τις δοκιμές αυτές, ο όρος "γείωση" έχει την εξής σημασία:

α) όταν το περίβλημα του μετρητού είναι εξ ολοκλήρου μεταλλικό, η γείωση είναι το ίδιο το περίβλημα τοποθετημένο πάνω σε μία επίπεδη μεταλλική επιφάνεια-

β) όταν το περίβλημα ή τμήμα του είναι κατασκευασμένο από μονωτικό υλικό, η γείωση πρέπει να είναι λεπτό φύλλο μετάλλου συνδεδεμένο με την επίπεδη μεταλλική επιφάνεια πάνω στην οποία είναι τοποθετημένος ο μετρητής.

Αν το επιτρέπει το κάλυμμα των ακροδεκτών, πρέπει μεταξύ του μεταλλικού φύλλου και των οπών εισόδου των αγωγών στο θάλαμο των ακροδεκτών να αφήνει απόσταση περίπου 2 cm.

Κατά τη διάρκεια των δοκιμών με κρουστικές ή εναλλασσόμενες τάσεις τα κυκλώματα που δεν δοκιμάζονται πρέπει να συνδέονται είτε με το πλαίσιο είτε με τη γείωση όπως περιγράφεται κατωτέρω.

Πρώτη θα εκτελείται η δοκιμή με την κρουστική τάση και κατόπιν η δοκιμή αντοχής με εναλλασσόμενη τάση.

Κατά τη διάρκεια των δοκιμών αυτών δεν πρέπει να σημειωθεί σπινθηρισμός, ανώμαλη εκκένωση διαμέσου του υλικού της μονώσεως ή διάτρηση της μονώσεως.

Μετά από αυτές τις δοκιμές το ποσοστό διακυμάνσεως του σφάλματος του μετρητού δεν πρέπει να υπερβαίνει την απροσδιοριστία των μετρήσεων.

Στο παρόν κεφάλαιο, η έκφραση "όλοι οι ακροδέκτες" σημαίνει την όλη διάταξη των ακροδεκτών των κυκλωμάτων εντάσεως, των κυκλωμάτων τάσεως και των τυχόν δευτερευόντων κυκλωμάτων που λειτουργούν υπό ονομαστική τάση άνω των 40 V.

3.3.1. Γενικές συνθήκες κατά τις δοκιμές αντοχής μονώσεως

Οι δοκιμές αυτές πρέπει να εκτελούνται υπό κανονικές συνθήκες χρήσεως. Κατά τη διάρκεια της δοκιμής, η ποιότητα της μονώσεως δεν πρέπει να υποβαθμίζεται από σκόνη ή υπερβολική υγρασία.

Με την εξαίρεση διαφορετικών προδιαγραφών κανονικές συνθήκες κατά τις δοκιμές μονώσεως είναι:

- θερμοκρασία 15oC έως 25oC

- σχετική υγρασία 45 % έως 75 %

- ατμοσφαιρική πίεση 86-103 έως 106-103 Pa (860-1060 mbar).

3.3.2. Δοκιμή με κρουστική τάση

Η δοκιμή με κρουστική τάση αποσκοπεί στην εξαρκίβωση της ικανότητος του μετρητού να αντέχει χωρίς να υποστεί βλάβη, σε υπερτάσεις μικράς χρονικής διαρκείας.

Σημείωση: Σύμφωνα με την παράγραφο 3.3.2.1, κύριος σκοπός των δοκιμών είναι αφ' ενός η εξασφάλιση της ποιότητας της μονώσεως μεταξύ των σπειρών ή των στρώσεων των πηνίων τάσεως και αφ' ετέρου της μονώσεως μεταξύ των διαφόρων κυκλωμάτων του μετρητού που υπό κανονικές συνθήκες λειτουργίας συνδέονται με αγωγούς διαφόρων φάσεων του δικτύου μεταξύ των οποίων δύναται να σημειωθεί υπέρταση.

Η δοκιμή σύμφωνα με το σημείο 3.3.2.2 αποσκοπεί στο να παράσχει γενική επαλήθευση της μονώσεως όλων των ηλεκτρικών κυκλωμάτων του μετρητού ως προς τη γη. Η μόνωση αυτή αποτελεί ουσιώδη παράγοντα ασφαλείας προσώπων ένταντι ενδεχομένης δημιουργίας υπερτάσεως στο δίκτυο.

Η ενέργεια της γεννήτριας που θα χρησιμοποιηθεί για τις δοκιμές αυτές πρέπει να είναι σύμφωνη με τις προδιαγραφές CEI έκδοση 60. Η μορφή του κρουστικού παλμού είναι εκείνη της κανονικής κρουστικής τάσεως 1,2/50, της οποίας η μεγίστη τιμή είναι 6 KV. Για κάθε δοκιμή, η κρουστική τάση εφαρμόζεται δέκα φορές με την ίδια πολικότητα.

3.3.2.1. Δοκιμή αντοχής της μονώσεως των κυκλωμάτων τάσεως και της μονώσεως μεταξύ των κυκλωμάτων

Η δοκιμή πρέπει να εκτελείται ανεξάρτητα σε κάθε κύκλωμα (ή σύνολο κυκλωμάτων) που είναι μονωμένο από άλλα κυκλώματα του μετρητού κατά την κανονική λειτουργία. Οι ακροδέκτες των κυκλωμάτων που δεν υποβάλλονται σε κρουστική τάση πρέπει να γειώνονται.

Έτσι, όταν κατά την κανονική λειτουργία τα κυκλώματα τάσεως και εντάσεως ενός κινητήρος του μετρητού είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους, η δοκιμή θα εκτελείται επί του συνόλου. Το άλλο άκρο του κυκλώματος τάσεως γειώνεται και η κρουστική τάση εφαρμόζεται μεταξύ του ακροδέκτου του κυκλώματος εντάσεως και της γειώσεως.

Όταν ορισμένα κυκλώματα τάσεως ενός μετρητού έχουν κοινό σημείο, το σημείο αυτό πρέπει να γειώνεται και η κρουστική τάση να εφαρμόζεται διαδοχικά μεταξύ καθενός από τα ελεύθερα άκρα και της γης ή του εκάστοτε με αυτά συνδεδεμένου κυκλώματος και της γης.

Τα δευτερεύοντα κυκλώματα που προορίζονται για άμεση σύνδεση με το δίκτυο ή με τους αυτούς μετασχηματιστές τάσεως, όπως και τα κυκλώματα του μετρητού και έχουν ονομαστική τάση πάνω από 40 V πρέπει να υφίστανται δοκιμή κρουστικής τάσεως υπό τις ίδιες συνθήκες που ισχύουν για κυκλώματα τάσεως. Τα άλλα δευτερεύοντα κυκλώματα δεν υφίστανται την ανωτέρω δοκιμή.

3.3.2.2. Δοκιμή αντοχής της μονώσεως των ηλεκτρικών κυκλωμάτων ως προς τη γη

Όλοι οι ακροδέκτες των κυκλωμάτων των ακροδεκτών των δευτερευόντων κυκλωμάτων με ονομαστική τάση όχι μεγαλύτερη των 40 V πρέπει να συνδέονται μεταξύ τους.

Τα δευτερεύοντα κυκλώματα με ονομαστική τάση όχι μεγαλύτερη των 40 V πρέπει να γειώνονται.

Η κρουστική τάση πρέπει να εφαρμόζεται μεταξύ όλων των κυκλωμάτων του μετρητού και της γης.

3.3.3. Δοκιμή με εναλλασσόμενη τάση

Οι δοκιμές με εναλλασσόμενη τάση πρέπει να εκτελούνται σύμφωνα με τον κατωτέρω πίνακα.

Η τάση δοκιμής πρέπει να είναι πρακτικώς ημιτονοειδής με συχνότητα 50 Hz και να εφαρμόζεται επί ένα λεπτό της ώρας.

Η ισχύς της πηγής να έχει την ικανότητα παροχής τουλάχιστο 500 VA.

Κατά τις δοκιμές Α και Β του κατωτέρω πίνακα, τα κυκλώματα που δεν υφίστανται δοκιμές τάσεως πρέπει να συνδέονται με το πλαίσιο.

Κατά τη διάρκεια των δοκιμών ως προς γη (Γ στον πίνακα που ακολουθεί) τα δετερεύοντα κυκλώματα με ονομαστική τάση όχι μεγαλύτερη των 40 V πρέπει να γειώνονται.

"" ID="2">Α. Δοκιμές που δύνανται να εκτελεσθούν χωρίς το κάλυμμα του μετρητού και το κάλυμμα των ακροδεκτών" ID="2">- μεταξύ πλαισίου και:" ID="1">2 kV> ID="2">α) κάθε ομάδος πηνίων εντάσεως ενός κινητήρος του μετρητού, τα οποία κατά την κανονική λειτουργία συνδέονται μεταξύ τους αλλά διαχωρίζονται και μονώνονται επαρκώς από τα άλλα κυκλώματα-"> ID="1">2 kV> ID="2">β) κάθε δευτερεύοντος κυκλώματος ή συνόλου δευτερευόντων κυκλωμάτων που έχουν κοινό σημείο όπου η τάση αναφοράς είναι πάνω από 40 V-"> ID="1">500 kV> ID="2">γ) κάθε δευτερεύοντος κυκλώματος με ονομαστική τάση όχι μεγαλύτερη από 40 V.""> ID="2">Β. Δοκιμές που δύνανται να εκτελεσθούν με αφαίρεση του καλύμματος των ακροδεκτών αλλά χωρίς αφαίρεση του καλύμματος όταν είναι μεταλλικό" ID="1">600 V ή το διπλάσιο της τάσεως που εφαρμόζεται στα πηνία τάσεως υπό συνθήκες αναφοράς όταν η ονομαστική τάση είναι πάνω από 300 V (πρέπει να εφαρμόζεται υψηλότερη τιμή)> ID="2">- μεταξύ του κυκλώματος εντάσεως και του κυκλώματος τάσεως κάθε κινητήρος που υπό κανονικές συνθήκες λειτουργίας είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους και που η σύνδεσή τους διακόπτεται προσωρινά κατά τη διάρκεια της δοκιμής (1)()"" ID="2">Γ. Δοκιμή εκτελούμενη με το περίβλημα κλειστό και τα καλύμματα μετρητού και ακροδεκτών στην θέση τους" ID="1">2 kV> ID="2">- μεταξύ όλων των κυκλωμάτων εντάσεως και τάσεως καθώς και των δευτερευόντων κυκλωμάτων με ονομαστική τάση 40V και διασύνδεση μεταξύ τους αφ' ενός και της γειώσεως του μετρητή αφ' ετέρου."""

4. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΑΓΡΑΦΟΜΕΝΑ ΣΤΟ ΜΕΤΡΗΤΗ

4.1. Πινακίδα στοιχείων

Κάθε μετρητής πρέπει να φέρει πινακίδα στοιχείων η οποία δύναται να είναι είτε η ίδια η πλάκα της διατάξεως ενδείξεων είτε πινακίδα στερεωμένη στο εσωτερικό του μετρητού.

Στην πινακίδα πρέπει να αναγράφοντα ανεξίτηλα, ευανάγνωστα και ορατά από έξω τα εξής στοιχεία:

α) το σήμα ή η εταιρική επωνυμία του κατασκευαστού-

β) προσδιορισμός του τύπου-

γ) το σήμα εγκρίσεως προτύπου ΕΟΚ του μετρητού-

δ) η περιγραφή του αριθμού και του τρόπου συνδέσεως των κινητήρων είτε υπό τη μορφή: μονοφασικός δύο αγωγών, τριφασικός τεσσάρων αγωγών κλπ. ή με χρήση συμβόλων σύμφωνα με πρότυπο εναρμονισμένο σε κοινοτικό επίπεδο-

ε) η ονομαστική τάση-

στ) η ονομαστική και η μέγιστη ένταση υπό τη μορφή: 10-40 ή 10 (40) Α-

ζ) η ονομαστική συχνότης 50 HZ-

η) η σταθερά του μετρητού υπό την μορφή: x Wh/στροφή ή x στροφές/kWh-

θ) ο αύξων αριθμός και το έτος κατασκευής του μετρητού-

ι) η ονομαστική θερμοκρασία, αν διαφέρει από τους 23oC.

Ο μετρητής δύναται επίσης να φέρει στοιχεία του τόπου κατασκευής, της εμπορικής ονομασίας, ειδικό αύξοντα αριθμό, επωνυμία της επιχειρήσεως διανομής ηλεκτρικού ρεύματος, σήμα πιστότητος προς το ευρωπαϊκό πρότυπο, αναγνωριστικό αριθμό του διαγράμματος συνδεσμολογίας. Οποιοδήποτε άλλο στοιχείο ή αναγραφή απαγορεύεται εκτό αν παρασχεθεί ειδική άδεια.

4.2. Διάγραμμα συνδεσμολογίας και σήμανση ακροδεκτών

Κάθε μετρητής πρέπει να φέρει ευκρινές διάγραμμα συνδεσμολογίας στο οποίο πρέπει να εμφαίνεται η αντιστοιχία μεταξύ των ακροδεκτών, περιλαμβανομένων και των δευτερευουσών διατάξεων και των διαφόρων φάσεων των αγωγών συνδέσεως. Στην πινακίδα στοιχείων δύναται να είναι χαραγμένος ο αναγνωριστικός αριθμός του διαγράμματος συνδεσμολογίας. Αν οι ακροδέκτες του μετρητού φέρουν σημάνσεις, οι σημάνσεις αυτές αναγράφονται στο διάγραμμα. Τα διαγράμματα συνδεσμολογίας δύνανται να αντικατασταθούν από αναγνωριστικό αριθμό καθοριζόμενο από τα εθνικά πρότυπα του Κράτους μέλους στο οποίο πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ο μετρητής.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ III - ΜΕΤΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ 5. ΜΕΤΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

5.1. Μέγιστα επιτρεπόμενα σφάλματα

Υπό τις ονομαστικές συνθήκες που περιγράφονται στο σημείο 5.2, οι μονοφασικοί μετρητές και οι πολυφασικοί μετρητές με συμμετρικό φορτίο δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα όρια σφάλματος που καθορίζονται στον πίνακα I. Οι πολυφασικοί μετρητές με μονοφασικά φορτία (υπό συμμετρικές τάσεις) δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα όρια σφάλματος που καθορίζονται στον πίνακα II.

ID="1">

ΠΙΝΑΚΑΣ I "" ID="1">0,05 Ib> ID="2">1> ID="3">2,5 %"> ID="1">0,1 Ib 1 Imax> ID="2">1> ID="3">2,0 %"> ID="1">0,1 Ib> ID="2">0,5 επαγωγικός> ID="3">2,5 %"> ID="1">0,2 Ib I Imax> ID="2">0,5 επαγωγικός> ID="3">2,0 %">

ΠΙΝΑΚΑΣ II "" ID="1">0,2 Ib I Ib> ID="2">1> ID="3">3,0 %"> ID="1">Ib I Imax> ID="2">1> ID="3">4,0 %"> ID="1">Ib> ID="2">0,5 επαγωγικός> ID="3">3,0 %">

>

Όταν ο μετρητής διαρρέεται από την ονομαστική τιμή εντάσεως με συντελεστή ισχύος ίσο προς τη μονάδα, η διαφορά μεταξύ του σφάλματος του μετρητού με μονοφασικό φορτίο και του σφάλματος όταν το πολυφασικό φορτίο είναι συμμετρικό δεν πρέπει να υπερβαίνει το 2,5 %.

Παρατήρηση: Ως μονοφασικό φορτίο ενός τριφασικού μετρητού νοείται το φορτίο που συνδέεται με μία μόνο φασική τάση σε ένα σύστημα τεσσάρων αγωγών (ένας από τους οποίους είναι ουδέτερος) ή με σύστημα τριών αγωγών (χωρίς ουδέτερο). Σε κάθε περίπτωση ολόκληρο το σύστημα των τάσεων πρέπει να εφαρμόζεται στο μετρητή.

5.2. Ονομαστικές συνθήκες

Αν στο παρόν παράρτημα δεν προβλέπεται ρητώς κάποια εξαίρεση, οι δοκιμές για τον προσδιορισμό σφαλμάτων και της διακυμάνσεως των σφαλμάτων σε συνάρτηση με τα μεγέθη επιρροής πρέπει να εκτελούνται κάτω από τις ακόλουθες συνθήκες αναφοράς:

α) ο μετρητής πρέπει να είναι κλειστός, δηλ. το κάλυμμα του μετρητού πρέπει να είναι στη θέση του-

β) στην περίπτωση διατάξεων ενδείξεων με σύστημα τυμπάνων πρέπει να εμπλέκεται μόνο το τύμπανο που περιστρέφεται ταχύτερα, έστω και αν δεν είναι ορατό-

γ) πριν από κάθε μέτρηση, η τάση πρέπει να εφαρμόζεται επί μία τουλάχιστον ώρα και κάθε μία από τις εντάσεις δοκιμής πρέπει να ρυθμίζεται λαμβάνουσα σταδιακά αύξουσες ή φθίνουσες τιμές και να εφαρμόζεται επί το χρόνο που απαιτείται προκειμένου να σταθεροποιηθεί η ταχύτης περιστροφής του δίσκου-

Επιπροσθέτως για τους πολυφασικούς μετρητές:

δ) η σειρά των φάσεων πρέπει να είναι αυτή που ακολουθείται στο διάγραμμα συνδεσμολογίας-

ε) οι τάσεις και οι εντάσεις πρέπει να είναι σχεδόν συμμετρικές, δηλαδή:

- κάθε μία από τις τάσεις μεταξύ ενός από τους αγωγούς και του ουδετέρου ή μεταξύ δύο αγωγών δεν πρέπει να διαφέρει περισσότερο από 1 % από το μέσο όρο των τάσεων αυτών-

- κάθε μία ένταση στους αγωγούς δεν πρέπει να διαφέρει περισσότερο του 2 % από το μέσο όρο των εντάσεων αυτών-

- η διαφορά φάσεως που παρουσιάζει κάθε μία απ' αυτές τις εντάσεις προς την αντίστοιχη φασική τάση δεν πρέπει να διαφέρει περισσότερο από 2 %, ανεξάρτητα από το συντελεστή ισχύος.

Στον πίνακα III παρατίθενται οι ονομαστικές τιμές των μεγεθών επιρροής.

ΠΙΝΑΚΑΣ III "" ID="1">Θερμοκρασία περιβάλλοντος> ID="2">Ονομαστική θερμοκρασία και αν δεν ορίζεται 23oC> ID="3">+- 2oC"> ID="1">Θέση χρήσεως> ID="2">Κατακόρυφη θέση χρήσεως (2)> ID="3">+- 0,5oC"> ID="1">Τάση> ID="2">Ονομαστική τάση> ID="3">+- 1,0 %"> ID="1">Συχνότητα> ID="2">Συχνότητα αναφοράς 50Hz> ID="3">+- 0,5 %"> ID="1">Μορφή ταλαντώσεως> ID="2">Τάση και ένταση ημιτονοειδούς μορφής> ID="3">Συντελεστής παραμορφώσεως μέχρι 3 %"> ID="1">Μαγνητική επαγωγή εξωτερικής προελεύσεως 50Hz> ID="2">Μηδενική μαγνητική επαγωγή> ID="3">Τιμή επαγωγής που δεν προκαλεί σχετική μεταβολή σφάλματος μεγαλύτερη από 0,3 % (3)"">

5.3. Επιδράσεις των μεγεθών επιρροής

Οι διακυμάνσεις των σφαλμάτων προσδιορίζονται για κάθε μέγεθος επιρροής υπό τις συνθήκες του πίνακα IV, τηρουμένων όλων των λοιπών προϋποθέσεων που καθορίζονται στο σημείο 5.2.

ΠΙΝΑΚΑΣ IV "" ID="1" ASSV="2">Θερμοκρασία (4)> ID="2">0,1 Ib I I> ID="3">1> ID="4">0,1 %/oK"> ID="2">0,2 Ib I I> ID="3">0,5 επαγωγ.> ID="4">0,15 %/oK"">

"" ID="1" ASSV="3">Θέση> ID="2">Για κλίση 3o από την κατακόρυφο προς οποιαδήποτε διεύθυνση:"> ID="2">I = 0,05 Ib> ID="3">1> ID="4">3,0 %"> ID="2">I = Ib kai I = Imax> ID="3">1> ID="4">0,5 %"> ID="1" ASSV="4">Τάση> ID="2">Για μεταβολή της τάσεως κατά +- 10 % ως προς την τάση αναφοράς"> ID="2">I = 0,1 Ib> ID="3">1> ID="4">1,5 %"> ID="2">I = 0,5 Imax> ID="3">1> ID="4">1,0 %"> ID="2">I = 0,5 Imax> ID="3">0,5 επαγ.> ID="4">1,5 %"> ID="1" ASSV="4">Συχνότης> ID="2">Για μεταβολή της συχνότητος κατά +- 5 % έναντι των 50Hz:"> ID="2">I = 0,1 Ib> ID="3">1> ID="4">1,5 %"> ID="2">I = 0,5 Imax> ID="3">1> ID="4">1,3 %"> ID="2">I = 0,5 Imax> ID="3">0,5 επαγ.> ID="4">1,5 %"> ID="1">Μορφή ταλαντώσεως (5)> ID="2">Για αύξηση 10 % της τρίτης αρμονικής της ταλαντώσεως της εντάσεως: I = Ib> ID="3">1> ID="4">0,8 %"> ID="1">Μαγνητική επαγωγή εξωτερικής προελεύσεως (6)> ID="2">Για μαγνητική επαγωγή 0,5mT σε ονομαστική συχνότητα υπό τις πλέον δυσμενείς συνθήκες φάσεως και διευθύνσεως: I = Ib> ID="3">1> ID="4">3,0 %"> ID="1" ASSV="3">Αντιστροφής της φοράς των φάσεων> ID="2">Κατά την αναστροφή της ορθής φοράς των φάσεων:"> ID="2">0,5 Ib I Imax ισοσταθμ. φορτίου> ID="3">1> ID="4">1,5 %"> ID="2">I = 0,5 Ib μονοφασικού φορτίου> ID="3">1> ID="4">2,0 %"> ID="1">Μαγνητικό πεδίο βοηθητικού μηχανισμού> ID="2">I = 0,05 Ib> ID="3">1> ID="4">1,0 %"> ID="1">Μηχανικό φορτίο της διατάξεως ενδείξεων ή κάθε διατάξεως ενδείξεων μετρητού ή πολλαπλών τιμολογίων (7)> ID="2">I = 0,05 Ib> ID="3">1> ID="4">2,0 %"">

5.4. Επίδραση μεταβατικών ισχυρών υπερφορτίσεων

Το κύκλωμα δοκιμής πρέπει να είναι κατ' ουσία μη επαγωγικό. Μετά την εφαρμογή της κρουστικής εντάσεως και ενώ η τάση διατηρείται στους ακροδέκτες δίδεται στο μετρητή αρκετός χρόνος, ώστε να επανακτήσει την αρχική του θερμοκρασία (περίπου 1 ώρα).

Οι μετρητές πρέπει να αντέχουν σε κρουστικές εντάσεις (π.χ. λαμβανόμενες από εκφόρτιση ενός πυκνωτού ή από το δίκτυο μέσω θυρίστορ) με μεγίστη τιμή ίση προς το πενηνταπλάσιο της μεγίστης εντάσεως (μέχρι 7 000 A) και τιμή άνω του 25πλασίου της μεγίστης εντάσεως (ή 3 500 A) επί ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου.

Μετά το τέλος της δοκιμής αυτής η διακύμανση του σφάλματος δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1,5 % όταν ο μετρητής διαρρέεται από την ονομαστική ένταση και ο συντελεστής ισχύος ίσος προς τη μονάδα.

5.5. Η διακύμανση του σφάλματος λόγω ιδιοθερμάνσεως

Μετά από παραμονή του μετρητού υπό την ονομαστική τάση επί μία ώρα τουλάχιστον, χωρίς να τροφοδοτούνται τα κυκλώματα εντάσεως, ο μετρητής τίθεται σε λειτουργία υπό τη μεγίστη ένταση.

Το σφάλμα του μετρητού μετρείται αμέσως μετά την έναρξη λειτουργίας του και κατόπιν κατά αρκετά βραχέα διαστήματα για τη σωστή χάραξη της καμπύλης διακυμάνσεως του σφάλματος συναρτήσει του χρόνου.

Η δοκιμή πρέπει να συνεχίζεται επί μία ώρα τουλάχιστον και εν πάση περιπτώσει μέχρις ότου η σημειούμενη, επί διάστημα 20 λεπτών, διακύμανση δεν υπερβαίνει το 2 %.

Η διακύμανση του σφάλματος λόγω ιδιοθερμάνσεως, μετρούμενη ως ανωτέρω, δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1 % για συντελεστή ισχύος ίσο προς τη μονάδα και το 0,5 % για συντελεστή ισχύος 0,5 %.

5.6. Λειτουργία εν κενώ

Υπό τις συνθήκες του σημείου 5,2 όταν τα κυκλώματα εντάσεως του μετρητού είναι ανοικτά, ο δίσκος δεν πρέπει να στρέφεται ελεύθερα (εν κενώ) σε οποιαδήποτε τιμή τάσεως μεταξύ του 80 % και 110 % της ονομαστικής τάσεως. Ο δίσκος δύναται να στρέφεται αργά αλλά σε καμμία περίπτωση δεν πρέπει να πραγματοποιεί πλήρη περιστροφή. Στην περίπτωση διατάξεως ενδείξεων με σύστημα τυμπάνων, η προδιαγραφή αυτή ισχύει μόνο όταν το εξεταζόμενο τύμπανο είναι μόνο ένα.

5.7. Εκκίνηση

Υπό τις προϋποθέσεις του σημείου 5.2, αν ένταση, ίση προς το 0,5 % της ονομαστικής εντάσεως, διέρχεται από το μετρητή, και ο συντελεστής ισχύος είναι ίσος προς τη μονάδα, ο μετρητής πρέπει να αρχίζει και να εξακολουθεί να περιστρέφεται. Πρέπει να διαπιστωθεί ότι ο δίσκος πραγματοποιεί οπωσδήποτε μία πλήρη περιστροφή.

Σε περίπτωση διατάξεως ενδείξεων με σύστημα τυμπάνων η προδιαγραφή αυτή πρέπει να ισχύει μόνο αν τα εξεταζόμενα τύμπανα είναι ένα ή δύο.

5.8. Συμφωνία της διατάξεως ενδείξεων με τη σταθερά ενδείξεως του μετρητού

Ο λόγος μεταξύ του αριθμού στροφών του δίσκου του μετρητή και της ενδείξεως της διατάξεως ενδείξεων πρέπει να είναι ο σωστός.

5.9. Όρια ρυθμίσεως

Οι μετρητές με ρύθμιση σύμφωνη προς τις παρούσες απαιτήσεις πρέπει να έχουν τουλάχιστον τα ακόλουθα ελάχιστα όρια ρυθμίσεως:

α) Ρύθμιση για μεγάλο φορτίο:

+- 4 % της μεταβολής της ταχύτητος του δίσκου για ένταση ίση προς το ήμισυ της μεγίστης εντάσεως υπό την ονομαστική τάση, συχνότητα 50 Hz και συντελεστή ισχύος ίσο προς τη μονάδα.

β) Ρύθμιση για μικρό φορτίο:

+- 4 % της μεταβολής της ταχύτητος του δίσκου στα 5 % της ονομαστικής εντάσεως με συχνότητα 50 Hz, υπό την ονομαστική τάση και συντελεστή ισχύος ίσο προς τη μονάδα.

γ) Ρύθμιση εκτός φάσεως (συνημίτονο φ) (αν την επιδέχεται ο μετρητής):

+- 1 % της διακυμάνσεως της ταχύτητος του δίσκου υπό συντελεστή ισχύος 0,5 (επαγωγικό), ένταση ίση προς το ήμισυ της μεγίστης, συχνότητα 50 Hz, και υπό την ονομαστική τάση.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ IV - ΕΓΚΡΙΣΗ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΕΟΚ Η έγκριση προτύπου ΕΟΚ για μετρητές ηλεκτρικής ενεργείας σύμφωνα με τις προδιαγραφές της οδηγίας 71/316/ΕΟΚ. Στο παρόν κεφάλαιο περιγράφονται ορισμένες από τις προδιαγραφές αυτές.

6. ΕΓΚΡΙΣΗ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΕΟΚ

6.1. Διαδικασία για έγκριση προτύπου ΕΟΚ

6.1.1. Τεχνικά έγγραφα

Η αίτηση για έγκριση προτύπου ΕΟΚ πρέπει να συνοδεύεται από τα ακόλουθα έγγραφα:

- σχέδιο και ενδεχομένως φωτογραφία του όλου μετρητού-

- λεπτομερή περιγραφή της κατασκευής του μετρητού και των κυριωτέρων του στοιχείων (περιλαμβανομένων και των τυχόν παραλλαγών)-

- σχέδια των ακολούθων κυρίων στοιχείων (περιλαμβανομένων και των τυχόν παραλλαγών):

βάσεως, χειρολαβής και σημείων αναρτήσεως,

καλύμματος,

πίνακος και καλύμματος ακροδεκτών,

συστήματος κινήσεως, πηνίων και διακένου αέρος,

συστήματος πεδήσεως και ρυθμίσεως,

διατάξεως ενδείξεων,

δίσκου,

άνω και κάτω εδράνων του δίσκου,

διατάξεως αντισταθμίσεως θερμοκρασίας,

διατάξεως αντισταθμίσεως υπερφορτίσεως,

ρυθμίσεως επαγωγικού φορτίου,

ρυθμίσεως μικρού φορτίου,

δευτερευόντων κυκλωμάτων,

πινακίδος στοιχείων,

- διάγραμμα των εσωτερικών και εξωτερικών συνδέσεων (περιλαμβανομένων και των δευτερευόντων κυκλωμάτων) με την ορθή φορά των φάσεων-

- πίνακες όλων των πηνίων τάσεως και εντάσεως, δηλ. αριθμό σπειρών, διατομή αγωγών και μόνωση-

- πίνακα των σταθερών του μετρητού και των ροπών στρέψεως για όλες τις τιμές τάσεως και εντάσεως-

- περιγραφή και σχέδια των θέσεων που προορίζονται για σημάνσεις επαληθεύσεως και σφραγίδες.

6.1.2. Κατάθεση δειγμάτων των μετρητών για την έγκριση προτύπου ΕΟΚ

Συγχρόνως με την κατάθεση της αιτήσεως προτύπου ΕΟΚ κατατίθενται και τρεις μετρητές που αντιπροσωπεύουν το πρότυπο (βλ. σημείο 1.9 υποσημείωση β)).

Η αρμόδια υπηρεσία δύναται να ζητήσει την κατάθεση συμπληρωματικών μετρητών εάν:

- η αίτηση αναφέρεται όχι μόνο στους τρεις μετρητές που προβλέπονται στην πρώτη παράγραφο, αλλά επίσης σε μία ή περισσότερες παραλλαγές αυτών (υλικό του περιβλήματος, τυχόν διατάξεις πολλαπλού τιμολογίου, διάταξη τηλε-ενδείξεων, διατάξη αναστολής αναστροφής κλπ.) που δύνανται να θεωρηθούν ότι ανήκουν σε ένα και το αυτό πρότυπο (ιδίως όταν η διάταξη ακροδεκτών είναι διαφορετική)-

- η αίτηση έχει ως αντικείμενο την επέκταση εγκρίσεως ενός ήδη εγκεκριμένου προτύπου.

6.2. Εξέταση για την έγκριση προτύπου ΕΟΚ

Οι κατατιθέμενοι μετρητές πρέπει να πληρούν τις τεχνικές προδιαγραφές των σημείων 2,3 και 4 και τις μετρολογικές προδιαγραφές του σημείου 5.

Εν τούτοις για να ληφθούν υπόψη ενδεχόμενα σφάλματα στις μεθόδους ρυθμίσεως κατά τη χάραξη των καμπών σφάλματος που αντιστοιχούν στους πίνακες I και II ο άξονας των τετμημένων δύναται να μετατοπιστεί παράλληλα προς εαυτόν για κάθε μία από τις καμπύλες αυτές και 1 % κατ' ανώτατο όριο.

6.3. Σημεία μετρήσεως για τις δοκιμές εγκρίσεων προτύπου ΕΟΚ

Κατά τις δοκιμές που αφορούν στις μετρολογικές προδιαγραφές του σημείου 5 πρέπει να γίνονται μετρήσεις τουλάχιστον στα ακόλουθα σημεία:

- για όλους τους μονοφασικούς μετρητές και τους πολυφασικούς μετρητές με συμμετρικά φορτία με συντελεστή ισχύος ίσο με τη μονάδα: 5 %, 10 %, 20 %, 50 % και 100 % του I b και σε κάθε ακέραιο πολαπλάσιο του 1 b μέχρι το I b-

- για όλους τους μονοφασικούς μετρητές και τους πολυφασικούς μετρητές με συμμετρικά φορτία με συντελεστή ισχύος 0,5 (επαγωγικό): 10 %, 20 %, 50 % και 100 % του I b και κάθε ακέραιο πολλαπλάσιο του I b μέχρι Imax 1

- για όλους τους πολυφασικούς μετρητές με μονοφασικό φορτίο: 20 %, 50 % και 100 % του I b, 50 % Imax, και με συντελεστή ισχύος ίσο με τη μονάδα και I b με συντελεστή ισχύος ίσο με 0,5 (επαγωγικό).

Αυτές οι δοκιμές πραγματοποιούνται διαδοχικώς για όλες τις φάσεις.

Τα αποτελέσματα των μεγεθών επιρροής εξετάζονται για τα ακόλουθα σημεία τουλάχιστον:

- την επίδραση της θερμοκρασίας περιβάλλοντος για

0,1 I b και Imax με συντελεστή ίσο προς 1,

0,2 I b, 1 I b Imax με συντελεστή ίσο προς 0,5 (επαγωγικό)-

- την επίδραση της θέσεως, της τάσεως, της συχνότητος, της μορφής ταλαντώσεως, των εξωτερικών μαγνητικών επαγωγών, του μαγνητικού πεδίου οιουδήποτε βοηθητικού στοιχείου και του μηχανικού φορτίου κάθε διατάξεως ενδείξεων για τα σημεία και υπό τις συνθήκες που καθορίζονται στον πίνακα IV-

- την επίδραση της αντιστροφής των φάσεων (μετρητές πολυφασικοί) για 0,5 I b, I b και Imax με συμμετρικό φορτίο και συντελεστή ισχύος ίσο προς την 1 και 0,5 I b με μονοφασικό φορτίο και συντελεστή ισχύος ίσο προς τη μονάδα (αυτή η τελευταία δοκιμή επαναλαμβάνεται για κάθε μια από τις φάσεις).

Επί πλέον πραγματοποιούνται οι ακόλουθες δοκιμές:

- οι δοκιμές παροδικής υπερφορτίσεως, ιδιοθερμάνσεως, εκκινήσεως και ελέγχου των ορίων ρυθμίσεως πραγματοποιούνται όπως περιγράφεται στα σημεία 5.4, 5.5, 5.7 και 5.9-

- η δοκιμή λειτουργίας εν κενώ πραγματοποιείται με 80 %, 100 % και 110 % της ονομαστικής τάσεως-

- η δοκιμή της διατάξεως ενδείξεων πραγματοποιείται όπως ορίζεται στο σημείο 5.8. Η διάρκεια της δοκιμής πρέπει να είναι επαρκής ώστε το σφάλμα ενδείξεως να μη υπερβαίνει το +- 0,2 %-

6.4. Πιστοποιητικό εγκρίσεως προτύπου ΕΟΚ

Το πιστοποιητικό εγκρίσεως προτύπου ΕΟΚ συνοδεύεται από περιγραφές, σχεδιαγράμματα και διαγράμματα που απαιτούνται για την αναγνώριση του προτύπου και την αναλυτική περιγραφή της λειτουργίας του.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ V - ΑΡΧΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΟΚ Ο αρχικός έλεγχος ΕΟΚ των μετρητών ηλεκτρικής ενεργείας πραγματοποιείται σύμφωνα με τις προδιαγραφές της οδηγίας 71/316/ΕΟΚ. Αυτές οι προδιαγραφές συμπληρώνονται από τις ακόλουθες ειδικές διατάξεις:

7. ΑΡΧΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΟΚ

Ο αρχικός έλεγχος των μετρητών ηλεκτρικής ενεργείας περιλαμβάνει τις δοκιμές εγκρίσεως και τις εξετάσεις πιστότητος προς το εγκεκριμένο πρότυπο.

7.1. Δοκιμές εγκρίσεως

Οι δοκιμές εγκρίσεως των μετρητών διασφαλίζουν την ποιότητά τους σε σχέση με τα στοιχεία που αναφέρονται στο σημείο 7.1.1.

7.1.1. Φύση των δοκιμών εγκρίσεως

(1) - Δοκιμή αντοχής μονώσεως.

(2) - Έλεγχος χωρίς να ανοιχθεί το περίβλημα.

(3) - Δοκιμή λειτουργίας εν κενώ.

(4) - Δοκιμή εκκινήσεως.

(5 έως 10) - Δοκιμές ακριβείας

(11) - Έλεγχος της σταθεράς.

Οι δοκιμές κατά προτίμηση πραγματοποιούνται με την ανωτέρω σειρά και συμφώνως προς τη λεπτομερή περιγραφή στα σημεία 7.1.2 και 7.1.3.

7.1.2. Συνθήκες των δοκιμών εγκρίσεως

Οι δοκιμές πρέπει να εκτελούνται στον κάθε μετρητή με κλειστό περίβλημα εκτός των δοκιμών των μηχανικών ιδιοτήτων και αν είναι ανάγκη κατά τον έλεγχο της διατάξεως ενδείξεων.

Εν τούτοις, όταν ο αρχικός έλεγχος εκτελείται στα εργαστήρια του κατασκευαστού, οι δοκιμές δύνανται να εκτελούνται με αφαίρεση του περιβλήματος υπό την επιφύλαξη ότι είναι γνωστό εκ των προτέρων ότι η αφαίρεση του περιβλήματος δεν θα έχει επιρροή στη λειτουργία του μετρητού. Κατά τον έλεγχο της μονώσεως, το περίβλημα πρέπει ωστόσο να είναι κλειστό.

Μετά την ικανοποιητική δοκιμή αντοχής της μονώσεως αλλά πριν από κάθε άλλη δοκιμή, ο μετρητής πρέπει να υποβάλλεται επί μισή ώρα τουλάχιστον, στην ονομαστική τάση και να διαρρέεται από ένταση περίπου 0,1 Ib με συντελεστή ισχύος ίσο προ τη μονάδα. Αυτή η τροφοδότηση επιτρέπει στο κύκλωμα τάσεως να προθερμανθεί και να εξακριβωθεί επίσης ότι ο δίσκος στρέφεται ελευθέρως.

Οι δοκιμές με αριθμό 3 έως 11 πρέπει να εκτελούνται υπό τους όρους του Πίνακα III ή του Πίνακα V.

ΠΙΝΑΚΑΣ V "" ID="1">Θερμοκρασία περιβάλλοντος> ID="2">23o C> ID="3">2o C (8)"> ID="1">Θέση> ID="2">Κατακόρυφη> ID="3">1o"> ID="1">Τάση> ID="2">Ονομαστική> ID="3">1,5 %"> ID="1">Συχνότης> ID="2">50 Hz> ID="3">0,5 %"> ID="1">Μορφή ταλαντώσεως και εντάσεως> ID="2">Ημιτονοειδής> ID="3">Συντελεστής παραμορφώσεως κατώτερος ή ίσος με 5 %"> ID="1">Μαγνητική επαγωγή εξωτερικής πηγής στην συχνότητα των 50 H> ID="2">Μηδέν> ID="3">Επαγωγή μη προκαλούσα διακύμανση του σφάλματος πέραν των 0,3 % σε 0,1 Ib για συντελεστή ισχύος ίσο προς τη μονάδα"> ID="1" ASSH="3">Επί πλέον, για τους πολυφασικούς μετρητές"> ID="1">Φορά φάσεως> ID="2">Ορθή"> ID="1">Ασυμμετρία των τάσεων και των εντάσεων> ID="2">Μηδέν> ID="3">όπως στο σημείο 5.2 περίπτωση (ε), αντικαθιστώντας το 1 % με το 1,5 %"">

7.1.3. Εκτέλεση των δοκιμών εγκρίσεως

7.1.3.1. Δοκιμή αντοχής μονώσεως (δοκιμή αριθ. 1)

Η δοκιμή με εναλλασσομένη τάση συνίσταται στην εφαρμογή επί ένα λεπτό μιας εναλλασσομένης τάσεως συχνότητος 50 Hz και ενεργού τιμής 2 kV μεταξύ του συνόλου των διασυνδεδεμένων ακροδεκτών και της επιπέδου μεταλλικής επιφανείας επί της οποίας τοποθετείται ο μετρητής. Γι' αυτή τη δοκιμή, τα δευτερεύοντα κυκλώματα των οποίων η ονομαστική τάση είναι κατωτέρα ή ίση με 40 V συνδέονται με την επίπεδη μεταλλική επιφάνεια.

Αυτή η δοκιμή διενεργείται από τον κατασκευαστή με ευθύνη του και σε κάθε μετρητή. Η αρμόδια μετρολογική υπηρεσία ενεργεί το σχετικό ελεγχο.

7.1.3.2. Δοκιμές εκτελούμενες με κλειστό περίβλημα (δοκιμή αριθ. 2)

- καλή εξωτερική κατάσταση του περιβλήματος και του πίνακος των ακροδεκτών,

- σωστή τοποθέτηση της πινακίδος ενδείξεων,

- παρουσία όλων των προδιαγεγραμμένων ενδείξεων.

7.1.3.3. Λειτουργία εν κενώ (δοκιμή αριθ. 3)

Η εκλογή μεταξύ των δύο ακολούθων δοκιμών αφήνεται στην κρίση της αρμόδιας μετρολογικής υπηρεσίας:

- όταν ο μετρητής τροφοδοτείται υπό την ονομαστική τάση με συντελεστή ισχύος ίσο προς τη μονάδα, με ένταση προς 0,001,Ib ο δίσκος δεν πρέπει να πραγματοποιεί ολόκληρη περιστροφή,

- η δοκιμή εκτελείται σύμφωνα με το σημείο 5.6.

7.1.3.4. Εκκίνηση (δοκιμή αριθ. 4)

Εάν η δοκιμή εν κενώ έχει εκτελεσθεί υπό τους όρους της παραγράφου 7.1.3.3 πρώτη περίπτωση, η δοκιμή εκκινήσεως πρέπει να γίνεται ως ακολούθως:

όταν ο μετρητής τροφοδοτείται υπό την ονομαστική τάση με συντελεστή ίσο προς την μονάδα με ένταση ίση προς 0,006 Ib, ο δίσκος πρέπει να αρχίσει να περιστρέφεται και να κάνει περισσότερες από μία στροφές.

Εάν η δοκιμή λειτουργίας εν κενώ έχει εκτελεσθεί υπό τους όρους του σημείου 7.1.3.3 δεύτερη περίπτωση, η δοκιμή εκκινήσεως πρέπει να πραγματοποιείται σύμφωνα με το σημείο 5.7.

Σημείωση: Οι δοκιμές αριθ. 3 και 4 πρέπει για τους πολυφασικούς μετρητές να εκτελούνται με όλες τις φάσεις υπό φορτίο.

7.1.3.5. Δοκιμές ακρίβειας (δοκιμές αριθ. 5 έως 10)

Οι δοκιμές ακριβείας πρέπει να διενεργούνται για τις τιμές εντάσεως και τους συντελεστές ισχύος που καθορίζονται στον Πίνακα VI. Για τούτο δεν είναι αναγκαία η αναμονή μέχρις ότου αποκατασταθεί η θερμική ισορροπία των πηνίων. Δεδομένου ότι γενικώς αυτές οι δοκιμές δεν διενεργούνται υπό τις απαιτούμενες προϋποθέσεις εγκρίσεως προτύπου, αντί των τιμών των περιεχομένων στους Πίνακες I και II, χρησιμοποιούνται οι διευρυμμένες τιμές του Πίνακα VI.

ΠΙΝΑΚΑΣ VI "" ID="1">5> ID="2">0,05 Ib> ID="3">1> ID="4">μονοφασικοί και πολυφασικοί> ID="5">συμμετρικό> ID="6">3,0 % (11)"> ID="1">6> ID="2">Ib> ID="3">1> ID="4">μονοφασικοί και πολυφασικοί> ID="5">συμμετρικό> ID="6">2,5 %"> ID="1">7> ID="2">Ib> ID="3">0,5 (επαγ.)> ID="4">μονοφασικοί και πολυφασικοί> ID="5">συμμετρικό> ID="6">2,5 %"> ID="1">8 και 9> ID="2">Ib> ID="3">1> ID="4">πολυφασικοί> ID="5">1η φάση φορτισμένη (1 δοκιμή σε 2 φάσεις)> ID="6">3,5 %"> ID="1">10> ID="2">Imax> ID="3">1> ID="4">μονοφασικοί και πολυφασικοί> ID="5">συμμετρικό> ID="6">2,5 %"">

Σημείωση: Για τους μετρητές πολλαπλών τιμολογίων η δοκιμή αριθ. 5 πρέπει να επαναλαμβάνεται για τις ενδείξεις τις αντιστοιχούσες σε κάθε διαφορετικό τιμολόγιο. Οι ηλεκτρομαγνήτες αλλαγής τιμολογίων πρέπει να τραφοδοτούνται κατά τις προδιαγραφές του διαγράμματος συνδεσμολογίας.

Τα όρια των ανεκτών σφαλμάτων δεν πρέπει να λαμβάνονται συστηματικώς προς την ίδια κατεύθυνση.

7.1.3.6. Έλεγχος συμφωνίας της διατάξεως ενδείξεων με τη σταθερά του μετρητού (δοκιμή αριθ. 11)

Πρέπει να εξακριβωθεί ότι ο λόγος μεταξύ του αριθμού των στροφών του δίσκου του μετρητού και των ενδείξεων της διατάξεως ενδείξεων είναι ορθός.

7.1.3.7. Αβεβαιότης μετρήσεως

Οι ιδιότητες των οργάνων μετρήσεως και του λοιπού εξοπλισμού που χρησιμοποιούνται για να εκτελεσθούν οι δοκιμές αριθ. 5 έως 10 και εάν χρειασθεί η αριθ. 11, πρέπει να είναι τέτοιες ώστε τα σφάλματα μετρήσεως να μην υπερβαίνουν τις ακόλουθες σχετικές τιμές:

- το +- 0,4 % με συντελεστή ισχύος ίσο προς τη μονάδα,

- το +- 0,6 % με συντελεστή ισχύος ίσο προς 0,5 (επαγωγικό).

7.2. Εξέταση πιστότητος προς το εγκεκριμένο πρότυπο

Για να εξακριβωθεί κατά πόσο οι μετρολογικές ιδιότητες των μετρητών που κατεσκευάσθησαν και κατατέθησαν για αρχικό έλεγχο πληρούν τις προδιαγραφές της παρούσης οδηγίας δύνανται, κατά τα διαστήματα που θα καθορίσει η αρμόδια μετρολογική αρχή, να εκτελούνται έλεγχοι πιστότητος προς το εγκεκριμένο πρότυπο σε τρεις μετρητές που λαμβάνονται με τυχαία δειγματοληψία μετά τις δοκιμές εγκρίσεως.

Αυτή η εξέταση συνίσταται σε μία ή περισσότερες δοκιμές που επιλέγονται μεταξύ αυτών που περιγράφονται στην παρούσα οδηγία (σημεία 3 και 5) ειδικώς μεταξύ αυτών που σκοπό έχουν τον καθορισμό της επιδράσεως των μεγεθών επιρροής.

Αυτές οι δοκιμές θα πρέπει να εκτελούνται υπό τις ονομαστικές συνθήκες που περιγράφονται στο σημείο 5.2 και στα σημεία μετρήσεως που αναφέρονται στο σημείο 6.3.

Δύνανται επίσης να ελεγχθούν μετά από άνοιγμα του περιβλήματος τα ακόλουθα σημεία:

- ποιότης προστασίας επιφανειών, παραδείγματος χάριν των χρωματισμών,

- σχέση μεταδόσεως,

- είδος του μηχανισμού της διατάξεως ενδείξεων,

- ποιότητα των κασσιτεροκολλήσεων ή των συγκολλήσεων,

- σφίξιμο των κοχλιών,

- απουσία ρινισμάτων και μεταλλικής κόνεως,

- όρια ρυθμίσεως (οπτική εξέταση).

Παρατήρηση

Όταν οι μετρητές ενός εγκεκριμένου προτύπου κατασκευάζονται με κανονική (συνεχή) παραγωγή πρέπει η συχνότης των ελέγχων πιστότητος με το εγκεκριμένο πρότυπο να είναι ανάλογη προς τον όγκο παραγωγής.

Επί πλέον αυτή η διαδικασία πρέπει να εφαρμόζεται κάθε φορά που εμφανίζονται σφάλματα συστηματικώς κατά τη διάρκεια των δοκιμών εγκρίσεως ή άλλων δοκιμών.

7.3. Σήμανση ελέγχου ΕΟΚ και σφραγίδες

Οι μετρητές που έχουν υποστεί επιτυχώς τις δοκιμές του αρχικού ελέγχου λαμβάνουν το σήμα του αρχικού ελέγχου ΕΟΚ.

Οι σφραγίδες πρέπει να περιλαμβάνουν τα σήματα αρχικού ελέγχου ΕΟΚ και να τοποθετούνται κατά τέτοιο τρόπο, ώστε ο εσωτερικός μηχανισμός του μετρητού να μην είναι προσπελάσιμος χωρίς θραύση των σφραγίδων που φέρουν το σήμα αρχικού ελέγχου ΕΟΚ.

(1)() Τούτο δεν είναι υπό στενή έννοια δοκιμή αντοχής της μονώσεως, αλλά τρόπος εξακριβώσεως περί του ότι οι αποστάσεις μονώσεως είναι επαρκείς στη περίπτωση που το συνδετικό στοιχείο είναι ανοικτό.(2) Εξακρίβωση της κατακόρυφης θέσεως χρήσεως

Η κατασκευή και συναρμολόγηση του μετρητού πρέπει να εξασφαλίζει την παραμονή του στη σωστή κατακόρυφη θέση (και στα δύο κατακόρυφα επίπεδα εκ των όπισθεν προς τα εμπρός και από δεξιά προς τα αριστερά) όταν:

(α) η βάση του μετρητού τοποθετείται σε κατακόρυφη επιφάνεια, και

(β) μία ακμή (π.χ. η κάτω ακμή του πίνακα ακροδεκτών) ή μία εγχάραξη στο περίβλημα του μετρητού είναι οριζόντια.

(3) Η μέθοδος δοκιμής για τον έλεγχο αυτό έχει ως εξής:

(α) Για τον προσδιορισμό σφαλμάτων με μονοφασικό μετρητή, πρώτα συνδέεται ο μετρητής με το δίκτυο κατά κανονικό τρόπο και κατόπιν αντιστρέφονται οι συνδέσεις του κυκλώματος εντάσεως και τάσεως. Το ήμισυ της διαφοράς μεταξύ των δύο αυτών σφαλμάτων αποτελεί την τιμή διακυμάνσεως του σφάλματος. Επειδή η φάση του εξωτερικού πεδίου δεν είναι γνωστή, ο έλεγχος πρέπει να γίνεται με 0,1 Ib και συντελεστή ισχύος ίσο προς τη μονάδα και με 0,2 Ib και συντελεστής ισχύος 0,5-

(β) Για πολυφασικό μετρητή γίνονται τρεις μετρήσεις με 1,1 Ib και συντελεστή ισχύος ίσο προς τη μονάδα. Μετά από κάθε μέτρηση, οι συνδέσεις με τα κυκλώματα τάσεως και εντάσεως μετατίθενται κατά 120o χωρίς αλλαγή της σειράς των φάσεων. Η μέγιστη διαφορά μεταξύ καθενός των σφαλμάτων που εμετρήθησαν με τον τρόπο αυτό, και ο αριθμητικός μέσος όρος των διαφορών αυτών, αποτελεί την τιμή διακυμάνσεως του σφάλματος.(4) Για δεδομένη θερμοκρασία μεταξύ 10o και 30o C, τιμή του μέσου συντελεστού θερμοκρασίας πρέπει να προσδιορίζεται συναρτήσει των θερμοκρασιών που κείνται εντός περιοχής 20o C με κέντρο τη δεδομένη θερμοκρασία.(5) Όταν προσδιορίζεται η διακύμανση του σφάλματος σε συνάρτηση με τη μορφή της ταλαντώσεως, οι αρμονικές της ταλαντώσεως της τάσεως πρέπει να παραμένουν σε τιμή κάτω του 1 %, και η φάση της τρίτης αρμονικής που προστίθεται στην ταλάντωση της εντάσεως πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ του μηδενός και των 360o.

(6) Η απαιτούμενη επαγωγή λαμβάνεται στο κέντρο κυκλικού πηνίου μέσης διαμέτρου 1 m, τετραγωνικής διατομής, της οποίας το πάχος κατά την ακτινική φορά είναι μικρό εν σχέσει προς την διάμετρο, με μαγνητεγερτική δύναμη μέχρι 400 αμπεροστροφές.

(7) Η επίδραση του μηχανικού της διατάξεως ενδείξεων πρέπει να αντισταθμίζεται όταν ρυθμίζεται ο μετρητής.(8) Οι δοκιμές δύναται να εκτελούνται σε θερμοκρασία ευρισκομένη εκτός της περιοχής 21-25 oC αλλά εντός της περιοχής 15-30o C, υπό την προϋπόθεση να γίνεται διόρθωση εν σχέσει με την ονομαστική θερμοκρασία των 23 o C με την χρησιμοποίηση του συντελεστού μέσης θερμοκρασίας που καθορίζεται από τον κατασκευαστή.

(9) Βλέπε σημείωση 2 του πίνακα III.

(10) Εκτός των δοκιμών με μονοφασικό φορτίο.(11) Για τους μετρητές των οποίων η μεγίστη ένταση είναι μεγαλύτερη από το τετραπλάσιο της ονομαστικής εντάσεως, το μέγιστο ανεκτό σφάλμα (+-), για τη δοκιμή αριθ. 5 αυξάνεται κατά 0,5 % κατά τη διάρκεια της περιόδου των πεντέμιση ετών των αναφερομένων στο άρθρο 3.

Top