Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32019R1715

    Σύστημα διαχείρισης πληροφοριών για τους επίσημους ελέγχους προκειμένου να διασφαλιστεί συμμόρφωση με τους κανόνες της αγροδιατροφικής αλυσίδας

    Σύστημα διαχείρισης πληροφοριών για τους επίσημους ελέγχους προκειμένου να διασφαλιστεί συμμόρφωση με τους κανόνες της αγροδιατροφικής αλυσίδας

     

    ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:

    Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2019/1715 — κανόνες σχετικά με τη λειτουργία του συστήματος διαχείρισης πληροφοριών για τους επίσημους ελέγχους και των συστατικών μερών του συστήματος αυτού (κανονισμός IMSOC)

    ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ;

    • Το IMSOC θα ενσωματώσει τα 4 υπάρχοντα συστήματα πληροφοριών που διαχειρίζεται η Επιτροπή, και συγκεκριμένα:
      • το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές (RASFF), το οποίο θεσπίστηκε με τη γενική νομοθεσία για τα τρόφιμα·
      • το σύστημα πληροφόρησης για τις ασθένειες των ζώων (ADIS)* το οποίο πρόκειται να δημιουργηθεί με τη νομοθεσία για την υγεία των ζώων·
      • το σύστημα κοινοποίησης και αναφοράς της παρουσίας επιβλαβών οργανισμών (EUROPHYT)* το οποίο πρόκειται να δημιουργηθεί με τη νομοθεσία για την υγεία των φυτών και
      • το σύστημα TRACES* (το οποίο αναφέρεται στον κανονισμό για τους επίσημους ελέγχους).
    • Σκοπός του κανονισμού IMSOC είναι:
      • να καθορίσει μέσω της ίδιας πράξης όλους τους κανόνες για τη λειτουργία του IMSOC και των 4 συστατικών μερών του και
      • να θέσει τους κανόνες για την ανταλλαγή δεδομένων, πληροφοριών και εγγράφων μεταξύ των συστατικών μερών του IMSOC και, σε ορισμένες περιπτώσεις, με άλλα συστήματα όπως τα εθνικά συστήματα των χωρών της ΕΕ, συστήματα πληροφοριών τρίτων χωρών και διεθνών οργανισμών.

    ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

    Ο κανονισμός καθορίζει τους κανόνες για τη λειτουργία του IMSOC και των συστατικών μερών του συστήματος αυτού σε σχέση με τον μηχανογραφικό χειρισμό και την ανταλλαγή πληροφοριών, δεδομένων και εγγράφων που απαιτούνται για τη διενέργεια επίσημων ελέγχων.

    Συστατικά μέρη του IMSOC

    • το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές (RASFF)·
    • το μηχανογραφικό σύστημα πληροφόρησης για την κοινοποίηση και την υποβολή εκθέσεων για τις ασθένειες των ζώων (ADIS)·
    • το ηλεκτρονικό σύστημα (EUROPHYT) κοινοποίησης εστιών, όπως της παρουσίας επιβλαβών οργανισμών καραντίνας·
    • το ηλεκτρονικό σύστημα ανταλλαγής δεδομένων, πληροφοριών και εγγράφων (TRACES).

    Πεδίο εφαρμογής

    Το πεδίο εφαρμογής του κανονισμού περιλαμβάνει τους επίσημους ελέγχους για την επαλήθευση της συμμόρφωσης με τη νομοθεσία για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές και με τους κανόνες που αφορούν την υγεία και καλή μεταχείριση των ζώων, την υγεία των φυτών και τα ζωικά υποπροϊόντα. Συγκεκριμένα, στο πεδίο εφαρμογής του κανονισμού εμπίπτουν:

    • οι διαδικασίες κοινοποίησης και πρόσθετες πληροφορίες για το RASFF, το οποίο θεσπίζεται με τον κανονισμό (EΚ) αριθ. 178/2002·
    • οι διαδικασίες για το ενωσιακό ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής εκθέσεων για τις νόσους, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2016/429·
    • οι κανόνες για την υποβολή κοινοποιήσεων, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2016/2031·
    • οι κανόνες για τον μηχανογραφικό χειρισμό, στο IMSOC, των δεδομένων και εγγράφων που απαιτούνται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕE) 2017/625, όσον αφορά:
      • το κοινό υγειονομικό έγγραφο εισόδου (KYEE)* και οδηγίες για τη χρήση του·
      • τη συνεργασία μεταξύ των τελωνείων και άλλων αρχών·
      • τα ηλεκτρονικά πιστοποιητικά και τις ηλεκτρονικές υπογραφές για επίσημα πιστοποιητικά·
      • τους κοινούς μορφότυπους για την ανταλλαγή πληροφοριών όσον αφορά αιτήματα συνδρομής και επαναλαμβανόμενες κοινοποιήσεις·
      • τα τεχνικά εργαλεία και τις διαδικασίες για την επικοινωνία μεταξύ των οριζόμενων οργανισμών σύνδεσης·
      • την ορθή λειτουργία του IMSOC.

    Κάθε συστατικό μέρος του IMSOC διαθέτει το δικό του δίκτυο, στο οποίο συμμετέχει η Επιτροπή. Κάθε μέλος του δικτύου έχει την ευθύνη για τα δεδομένα, τις πληροφορίες και τα έγγραφα που εισάγει ή παράγει στο αντίστοιχο συστατικό μέρος.

    Σύνδεση των βάσεων δεδομένων

    Οι ακόλουθοι σύνδεσμοι μεταξύ των συστατικών μερών αποσκοπούν στη συμπλήρωση δεδομένων, παρέχοντας συναφείς και επικαιροποιημένες πληροφορίες σε κάθε μέλος του δικτύου για την επιτέλεση των καθηκόντων του:

    • iRASFF * και TRACES, που επιτρέπει την ανταλλαγή δεδομένων σχετικά με τις κοινοποιήσεις απόρριψης στα σύνορα και τα κοινά υγειονομικά έγγραφα εισόδου·
    • EUROPHYT και TRACES, που επιτρέπει την ανταλλαγή δεδομένων σχετικά με τις κοινοποιήσεις εστιών και παρακρατήσεων·
    • iRASFF, EUROPHYT και TRACES, που επιτρέπει την ανταλλαγή δεδομένων σχετικά με το ιστορικό των υπευθύνων επιχειρήσεων όσον αφορά τη συμμόρφωση με τους κανόνες·

    Διεθνείς τυποποιημένοι μορφότυποι

    Οι ανταλλαγές δεδομένων μεταξύ του IMSOC και άλλων ηλεκτρονικών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένων των εθνικών συστημάτων των χωρών της ΕΕ, βασίζονται σε διεθνή πρότυπα και χρησιμοποιούν μορφότυπο XML, CMS ή PDF.

    iRASFF

    Οι χώρες της ΕΕ ορίζουν έναν οργανισμό σύνδεσης αρμόδιο για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις κοινοποιήσεις απάτης στον τομέα των τροφίμων και καθορίζουν ενιαίο σημείο επαφής για τα δίκτυα RASFF και διοικητικής βοήθειας και συνεργασίας (AAC) (το οποίο συντονίζεται με το δίκτυο απάτης στον τομέα των τροφίμων (FF)).

    Τα σημεία επαφής των δικτύων RASFF, AAC και FF ανταλλάσσουν κοινοποιήσεις, αιτήματα και απαντήσεις στο iRASFF.

    Τα ενιαία σημεία επαφής υποβάλλουν στο iRASFF κοινοποιήσεις προειδοποίησης στο σημείο επαφής της Επιτροπής εντός 48 ωρών από τη στιγμή που θα τους αναφερθεί ο κίνδυνος, ή κοινοποιήσεις πληροφόρησης και ειδησεογραφικές κοινοποιήσεις χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση. Επιπλέον, υποβάλλουν κοινοποιήσεις απόρριψης στα σύνορα, κοινοποιήσεις μη συμμόρφωσης και συμπληρωματικές κοινοποιήσεις στους εταίρους τους στο δίκτυο.

    Η ανταλλαγή των κοινοποιήσεων απάτης στον τομέα των τροφίμων πραγματοποιείται με τη χρήση ενός εξειδικευμένου εργαλείου πληροφορικής από τα σημεία επαφής για την καταπολέμηση της απάτης στον τομέα των τροφίμων, έως ότου ενσωματωθούν στο iRASFF.

    ADIS

    Κάθε μέλος του δικτύου ADIS μπορεί να ορίζει περισσότερα από ένα σημεία επαφής για την υποβολή αναφορών και κοινοποιήσεων εστιών ασθενειών. Κάθε σημείο επαφής του ADIS είναι αρμόδιο για την επικαιροποίηση του καταλόγου των περιφερειών κοινοποίησης και υποβολής εκθέσεων που έχει καταρτιστεί από την αντίστοιχη χώρα της ΕΕ.

    Δίκτυο EUROPHYT

    Κάθε μέλος του EUROPHYT ορίζει:

    • ένα σημείο επαφής υπεύθυνο για την υποβολή κοινοποιήσεων εστιών στο δίκτυο εστιών και
    • ένα σημείο επαφής υπεύθυνο για
      • την εποπτεία της υποβολής κοινοποιήσεων παρακράτησης για φορτία φυτών, φυτικών προϊόντων και άλλων αντικειμένων που εισέρχονται στην ΕΕ
      • την υποβολή κοινοποιήσεων παρακράτησης για τα φορτία εκείνα που αποτελούν αντικείμενο εμπορίας στην ΕΕ, χρησιμοποιώντας το TRACES, εντός 2 εργάσιμων ημερών από την παρακράτηση.

    TRACES

    • Κάθε μέλος του δικτύου TRACES ορίζει ένα ή περισσότερα σημεία επαφής για κάθε λειτουργία που διατίθεται στο TRACES.
    • Κάθε υπεύθυνος επιχείρησης έχει πρόσβαση στα δεδομένα, στις πληροφορίες ή στα έγγραφα που αυτός χειρίζεται, παράγει ή διαβιβάζει στο TRACES, και κάθε αρμόδια αρχή διαθέτει ανάλογη πρόσβαση σε δεδομένα, πληροφορίες ή έγγραφα που υφίστανται χειρισμό, παράγονται ή διαβιβάζονται στο TRACES στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς της, είτε από το δικό της προσωπικό είτε από τους υπευθύνους επιχειρήσεων που αυτή διαχειρίζεται στο TRACES.
    • Οι τελωνειακές αρχές των χωρών της ΕΕ έχουν πρόσβαση στα δεδομένα, στις πληροφορίες και στα έγγραφα που αφορούν τα ζώα και τα αγαθά που εισέρχονται στην ΕΕ από τρίτες χώρες και στις αποφάσεις που σχετίζονται με τους επίσημους ελέγχους, μέσω του TRACES, των εθνικών συστημάτων των χωρών της ΕΕ ή του περιβάλλοντος ενιαίας θυρίδας για τα τελωνεία όταν είναι διασυνδεδεμένα με το TRACES.
    • Ο κανονισμός απαριθμεί τις απαιτήσεις για την έκδοση ηλεκτρονικών επίσημων πιστοποιητικών για τα φορτία ζώων και αγαθών που εισέρχονται στην ΕΕ.
    • Κάθε σημείο επαφής του δικτύου TRACES πρέπει να τηρεί και να επικαιροποιεί τους καταλόγους των οριζόμενων συνοριακών σταθμών ελέγχου, των σημείων ελέγχου και των εγκαταστάσεων επιχειρήσεων τροφίμων ή ζωικών υποπροϊόντων που έχουν εγκριθεί ή καταχωριστεί.

    Κοινό υγειονομικό έγγραφο εισόδου (ΚΥΕΕ)

    Ο κανονισμός καθορίζει το υπόδειγμα του ΚΥΕΕ και περιέχει οδηγίες για τη χρήση του. Επίσης, ορίζει τις απαιτήσεις για τη χρήση ηλεκτρονικού ΚΥΕΕ.

    ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ;

    Εφαρμόζεται από τις 14 Δεκεμβρίου 2019, εκτός από το τμήμα 2 του κεφαλαίου 3 σχετικά με το δίκτυο ADIS, το οποίο εφαρμόζεται από τις 21 Απριλίου 2021.

    ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

    Για περισσότερες πληροφορίες, βλέπε:

    ΒΑΣΙΚΟΙ ΟΡΟΙ

    IMSOC: το σύστημα διαχείρισης πληροφοριών για τους επίσημους ελέγχους, το οποίο καταρτίστηκε για τον χειρισμό και την αυτόματη ανταλλαγή δεδομένων, πληροφοριών και εγγράφων που σχετίζονται με την αγροδιατροφική αλυσίδα.
    ADIS: το ηλεκτρονικό σύστημα πληροφοριών για την κοινοποίηση και την υποβολή εκθέσεων για τις ασθένειες των ζώων, το οποίο θεσπίστηκε με το άρθρο 22 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/429.
    EUROPHYT: το σύστημα κοινοποίησης της ΕΕ για την υποβολή κοινοποιήσεων EUROPHYT για εστίες νόσων, σύμφωνα με το άρθρο 103 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/2031.
    TRACES: το ηλεκτρονικό σύστημα για την ανταλλαγή δεδομένων, πληροφοριών και εγγράφων που αφορούν τους επίσημους ελέγχους και άλλες επίσημες δραστηριότητες.
    ΚΥΕΕ: το κοινό υγειονομικό έγγραφο εισόδου, συμπεριλαμβανομένου του ηλεκτρονικού αντιστοίχου του, που χρησιμοποιείται από τις επιχειρήσεις για την προκαταβολική κοινοποίηση της εισόδου στην ΕΕ των φορτίων ζώων και αγαθών που εμπίπτουν στον κανονισμό (ΕΕ) 2017/625 για τους επίσημους ελέγχους, και από τις αρχές των χωρών της ΕΕ για την καταγραφή των αποτελεσμάτων των επίσημων ελέγχων που διενεργούνται σε αυτά τα φορτία.
    iRASFF: ηλεκτρονική εφαρμογή μέσω της οποίας οι χώρες της ΕΕ μπορούν να διαβιβάζουν κοινοποιήσεις σχετικά με επικίνδυνα προϊόντα ή κοινοποιήσεις περιπτώσεων μη συμμόρφωσης όσον αφορά ζώα ή αγαθά.

    ΒΑΣΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

    Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2019/1715 της Επιτροπής, της 30ής Σεπτεμβρίου 2019, για τη θέσπιση κανόνων σχετικά με τη λειτουργία του συστήματος διαχείρισης πληροφοριών για τους επίσημους ελέγχους και των συστατικών μερών του συστήματος αυτού (κανονισμός IMSOC) (EE L 261 της 14.10.2019, σ. 37-96)

    Οι διαδοχικές τροποποιήσεις του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2019/1715 της Επιτροπής έχουν ενσωματωθεί στο αρχικό κείμενο. Αυτή η ενοποιημένη έκδοση αποτελεί απλώς εργαλείο τεκμηρίωσης.

    ΣΥΝΑΦΗ ΚΕΙΜΕΝΑ

    Κανονισμός (ΕΕ) 2017/625 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Μαρτίου 2017, για τους επίσημους ελέγχους και τις άλλες επίσημες δραστηριότητες που διενεργούνται με σκοπό την εξασφάλιση της εφαρμογής της νομοθεσίας για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές και των κανόνων για την υγεία και την καλή μεταχείριση των ζώων, την υγεία των φυτών και τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, για την τροποποίηση των κανονισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΚ) αριθ. 999/2001, (ΕΚ) αριθ. 396/2005, (ΕΚ) αριθ. 1069/2009, (ΕΚ) αριθ. 1107/2009, (ΕΕ) αριθ. 1151/2012, (ΕΕ) αριθ. 652/2014, (ΕΕ) 2016/429 και (ΕΕ) 2016/2031, των κανονισμών του Συμβουλίου (ΕΚ) αριθ. 1/2005 και (ΕΚ) αριθ. 1099/2009 και των οδηγιών του Συμβουλίου 98/58/ΕΚ, 1999/74/ΕΚ, 2007/43/ΕΚ, 2008/119/ΕΚ και 2008/120/ΕΚ και για την κατάργηση των κανονισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΚ) αριθ. 854/2004 και (ΕΚ) αριθ. 882/2004, των οδηγιών του Συμβουλίου 89/608/ΕΟΚ, 89/662/ΕΟΚ, 90/425/ΕΟΚ, 91/496/ΕΟΚ, 96/23/ΕΚ, 96/93/ΕΚ και 97/78/ΕΚ και της απόφασης 92/438/ΕΟΚ του Συμβουλίου (κανονισμός για τους επίσημους ελέγχους) (ΕΕ L 95 της 7.4.2017, σ. 1-142)

    Βλέπε ενοποιημένη απόδοση.

    Κανονισμός (ΕΕ) 2016/2031 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Οκτωβρίου 2016, σχετικά με προστατευτικά μέτρα κατά των επιβλαβών για τα φυτά οργανισμών, την τροποποίηση των κανονισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ) αριθ. 228/2013, (ΕΕ) αριθ. 652/2014 και (ΕΕ) αριθ. 1143/2014, και την κατάργηση των οδηγιών του Συμβουλίου 69/464/ΕΟΚ, 74/647/ΕΟΚ, 93/85/ΕΟΚ, 98/57/ΕΚ, 2000/29/ΕΚ, 2006/91/ΕΚ και 2007/33/ΕΚ (ΕΕ L 317 της 23.11.2016, σ. 4-104)

    Κανονισμός (ΕΕ) 2016/429 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 9ης Μαρτίου 2016, σχετικά με τις μεταδοτικές νόσους των ζώων και για την τροποποίηση και την κατάργηση ορισμένων πράξεων στον τομέα της υγείας των ζώων («νόμος για την υγεία των ζώων») (ΕΕ L 84 της 31.3.2016, σ. 1-208)

    Βλέπε ενοποιημένη απόδοση.

    Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 183/2005 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 12ης Ιανουαρίου 2005, περί καθορισμού των απαιτήσεων για την υγιεινή των ζωοτροφών (ΕΕ L 35 της 8.2.2005, σ. 1-22)

    Βλέπε ενοποιημένη απόδοση.

    Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 178/2002 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 28ης Ιανουαρίου 2002, για τον καθορισμό των γενικών αρχών και απαιτήσεων της νομοθεσίας για τα τρόφιμα, για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων και τον καθορισμό διαδικασιών σε θέματα ασφαλείας των τροφίμων (ΕΕ L 31 της 1.2.2002, σ. 1-24)

    Βλέπε ενοποιημένη απόδοση.

    τελευταία ενημέρωση 21.04.2020

    Επάνω