EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52006DC0018

Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό - Ανακοίνωση σχετικά με το θεματικό πρόγραμμα για την ανθρώπινη και κοινωνική ανάπτυξη και τις δημοσιονομικές προοπτικές για την περίοδο 2007-2013

/* COM/2006/0018 τελικό */

52006DC0018




[pic] | ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ |

Bρυξέλλες, 25.1.2006

COM(2006) 18 Τελικό

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

Επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό Ανακοίνωση σχετικά με το θεματικό πρόγραμμα για την ανθρώπινη και κοινωνική ανάπτυξη και τις δημοσιονομικές προοπτικές για την περίοδο 2007-2013

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

I. Γενική εισαγωγη στα θεματικα προγραμματα 3

II. Ευρyτερο πλαiσιο: Επeνδυση στους ανθρωπινους πορους - Η πολιτικη της ΕΕ για την ανθρωπινη και την κοινωνικη αναπτυξη 3

Εμπειρίες και διδάγματα 4

Σκεπτικό και προστιθέμενη αξία του θεματικού προγράμματος “ Επένδυση στους ανθρώπινους πόρους” 5

III. προτεινομενο θεματικο προγραμμα « Επένδυση στους ανθρώπινους πόρους » 6

Πεδίο εφαρμογής 6

Προτεραιότητες σχετικά με τη θεματική δράση για την ανθρώπινη και την κοινωνική ανάπτυξη 6

1. Καλή υγεία για όλους 6

2. Γνώσεις και δεξιότητες για όλους 8

3. Πολιτισμός 9

4. Απασχόληση και κοινωνική συνοχή 10

5. Ισότητα των φύλων 11

6. Νεολαία και παιδιά 12

IV. Προγραμματισμοσ και εφαρμογη 13

Παραρτήματα 14

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

Επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό Ανακοίνωση σχετικά με το θεματικό πρόγραμμα για την ανθρώπινη και κοινωνική ανάπτυξη και τις δημοσιονομικές προοπτικές για την περίοδο 2007-2013

I. Γενική εισαγωγη στα θεματικα προγραμματα

Για τον εξορθολογισμό και την απλούστευση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τις εξωτερικές δράσεις της Κοινότητας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει έξι νέα μέσα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών προοπτικών για το διάστημα 2007-2013. Τρία μέσα είναι οριζόντιας φύσης προκειμένου να ανταποκρίνονται σε ιδιαίτερες ανάγκες και περιστάσεις. Τρία μέσα (προενταξιακή βοήθεια, στήριξη της ευρωπαϊκής γειτονίας και αναπτυξιακή συνεργασία και οικονομική συνεργασία) έχουν σχεδιαστεί με σκοπό την υλοποίηση ειδικών πολιτικών και καλύπτουν συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές. Στο μέλλον τα μέσα αυτά θα αποτελούν τις βασικές νομοθετικές πράξεις για τις κοινοτικές δαπάνες που στοχεύουν στη στήριξη των προγραμμάτων εξωτερικής συνεργασίας, περιλαμβανομένων και θεματικών προγραμμάτων, και θα αντικαταστήσουν, μεταξύ άλλων, τους ισχύοντες θεματικούς κανονισμούς. Καθώς το μέσο προενταξιακής βοήθειας (ΜΠΒ) δεν έχει σχεδιαστεί συγκεκριμένα για την παροχή βοήθειας προς τις υποψήφιες και δυνάμει υποψήφιες χώρες για τη μεταφορά και την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου, οι δικαιούχοι του ΜΠΒ δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής αυτού του θεματικού προγράμματος.

Τα θεματικά προγράμματα παρέχουν σημαντική προστιθέμενη αξία και περιλαμβάνουν δραστηριότητες που συμπληρώνουν τα γεωγραφικά προγράμματα, τα οποία εξακολουθούν να συνιστούν το κατεξοχήν πλαίσιο της κοινοτικής συνεργασίας με τρίτες χώρες[i]. Η Επιτροπή έχει δεσμευτεί να προβεί σε διαβουλεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με το πεδίο, τους στόχους και τις προτεραιότητες κάθε θεματικού προγράμματος βάσει επίσημων ανακοινώσεων προς τα εν λόγω δύο θεσμικά όργανα. Η διαδικασία αυτή θα εξασφαλίσει τον πολιτικό προσανατολισμό για τα μετέπειτα στάδια του προγραμματισμού, κυρίως για τα έγγραφα θεματικής στρατηγικής που θα εκπονηθούν σύμφωνα με τις διατάξεις των προαναφερθέντων μέσων.

II. ΕυρYτερο πλαIσιο: ΕπEνδυση στους ανθρωπινους πορους - Η πολιτικη της ΕΕ για την ανθρωπινη και την κοινωνικη αναπτυξη

Η έννοια της ανθρώπινης και κοινωνικής ανάπτυξης επικεντρώνεται στον άνθρωπο[ii]. Οι ανάγκες των ανθρώπων προωθούν και οι ευκαιρίες των ανθρώπων καθορίζουν την ανάπτυξη, την αύξηση της ευημερίας, την ασφάλεια και τη μείωση της φτώχειας. Αποτελεί βασικό στρατηγικό στοιχείο της “ευρωπαϊκής συναίνεσης”[iii] και κατέχει δεσπόζουσα θέση στις διεθνείς δεσμεύσεις της ΕΚ, όπως αναφέρονται π.χ. στη διακήρυξη της χιλιετίας και έχουν συμφωνηθεί στη διεθνή διάσκεψη του Καΐρου, στο πρόγραμμα δράσης του Πεκίνου για την ισότητα των φύλων και στη σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών του Σεπτεμβρίου 2005.

Στο πλαίσιο της εξωτερικής δράσης, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής για την ανάπτυξη, το θεματικό πρόγραμμα « Επένδυση στους ανθρώπινους πόρους» θα επικεντρωθεί στα κύρια θέματα καλή υγεία για όλους, γνώση και δεξιότητες, πολιτισμός, απασχόληση και κοινωνική συνοχή, ισότητα των φύλων, παιδιά και νεολαία. Θα αντανακλά τις εσωτερικές πολιτικές της ΕΕ και θα αποτελεί συμβολή στη συνοχή των εξωτερικών πολιτικών της ΕΕ. Το πρόγραμμα θα υποστηρίζει κατά τον τρόπο αυτό τη νέα αρχιτεκτονική της εξωτερικής βοήθειας, παρέχοντας στην ΕΕ τα μέσα για την ανάληψη δράσης σε ορισμένους τομείς ζωτικής σημασίας. Συγκεκριμένα, θα παράσχει το θεματικό πλαίσιο για τη μεταφορά τεχνογνωσίας, βέλτιστων πρακτικών και πείρας, για τη παρακολούθηση, τη συλλογή και την ανάλυση δεδομένων, για καινοτόμες προσεγγίσεις και για πιλοτικά σχέδια στους τομείς οι οποίοι αφορούν άμεσα τα μέσα διαβίωσης πολλών ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Θα ενισχύσει τη φωνή της ΕΕ στο διεθνές προσκήνιο. Θα επιτρέψει στην ΕΕ να εξακολουθήσει να δρα με κύρος και αξιοπιστία στους διεθνείς οργανισμούς και στις εταιρικές σχέσεις στο πλαίσιο των θεμάτων αυτών.

Εμπειρίες και διδάγματα

Το θεματικό πλαίσιο βασίζεται σε σωρεία διδαγμάτων που έχουν εξαχθεί από την εμπειρία που υπάρχει σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, όπως αναλύεται λεπτομερέστερα στο παράρτημα 2. Λαμβάνει επίσης υπόψη τις πρόσφατες εκτιμήσεις και αξιολογήσεις της δράσης που έχει αναληφθεί στους τομείς αυτούς[iv]. Η Επιτροπή διεξήγαγε εκτενείς διαβουλεύσεις ενόψει της εκπόνησης αυτού του θεματικού προγράμματος[v].

Τα διδάγματα που εξήχθησαν καταδεικνύουν την ανάγκη μιας συνολικής και συνεπούς θεματικής προσέγγισης στην ανθρώπινη και κοινωνική ανάπτυξη, στοιχείο που κατέχει δεσπόζουσα θέση στη σφαιρική προσέγγιση που διαμόρφωσε η ΕΕ στις νέες πολιτικές της για την ανάπτυξη και τις εξωτερικές σχέσεις και το οποίο θα συμπληρώσει και θα προσθέσει αξία στα εθνικά προγράμματα που εκπονούνται σε διάφορους τομείς εστίασης. Κατά συνέπεια, το πρόγραμμα είναι καινοτόμο καθώς υπερβαίνει την παρούσα στρατηγική, η οποία επικεντρώνεται στην υγεία, το φύλο και τη βασική εκπαίδευση.

Στους τομείς των ασθενειών που οφείλονται στη φτώχεια, της υγείας και των δικαιωμάτων στη σεξουαλική ζωή και την αναπαραγωγή (SRHR) και του φύλου, η θεματική στρατηγική βασίζεται στη πείρα που έχει συγκεντρωθεί με τα ειδικά κονδύλια του προϋπολογισμού για εκείνους τους τομείς που θα εκπνεύσουν στο τέλος του 2006[vi]. Σε άλλους τομείς, όπως η παιδεία, τα θεματικά προγράμματα τέθηκαν σε εφαρμογή μέσω περιφερειακών ταμείων ή μέσω πιλοτικής και προπαρασκευαστικής δράσης. Η πείρα που συγκεντρώθηκε σε αυτούς τους θεματικούς τομείς και από τις επιμέρους χώρες δείχνει ότι η Επιτροπή πρέπει να αναλαμβάνει δράση κάθε φορά που είναι αποφασιστικής σημασίας η συνοχή των πολιτικών και η ύπαρξη μιας ενιαίας κοινοτικής προσέγγισης.

Ζητήματα απασχόλησης και κοινωνικής συνοχής καθίστανται όλο και σημαντικότερα στα διεθνή fora. Όλο και περισσότερες χώρες και περιφέρειες δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εμπειρία της ΕΕ στους τομείς των οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών και των πολιτικών απασχόλησης και συνεργάζονται με την ΕΕ στους τομείς αυτούς. Η έμφαση που δίνεται στην απασχόληση και στην κοινωνική συνοχή στο πλαίσιο του θεματικού προγράμματος θα διευκολύνει την ανταπόκριση σε αυτή την αυξανόμενη ζήτηση και θα αντανακλά την πρόθεση της ΕΕ να βρει νέους τρόπους για την αντιμετώπιση ζητημάτων που αφορούν ολόκληρο το πλέγμα της ανάπτυξης, των επενδύσεων, της απασχόλησης, του εμπορίου, της κοινωνικής ενσωμάτωσης και προστασίας.

Ο πολιτισμός διαδραμάτισε μέχρι σήμερα περιορισμένο ρόλο στα προγράμματα ανάπτυξης, όμως όλο και περισσότεροι αναγνωρίζουν ότι οι πολιτιστικοί και διαπολιτισμικοί παράγοντες επηρεάζουν σημαντικά την ανάπτυξη και πρέπει να προσεγγίζονται από τρεις οπτικές γωνίες: την προσέγγιση του διαπολιτισμικού διαλόγου, την αναγνώριση της πολιτιστικής ποικιλομορφίας στον πλανήτη μέσω της διεθνούς συνεργασίας και την προώθηση του πολιτιστικού τομέα και των κλάδων παραγωγής πολιτιστικών αγαθών ως παραγόντων δημιουργίας απασχόλησης και ανάπτυξης.

Το πρόγραμμα «Επένδυση στους ανθρώπινους πόρους» θα μπορούσε, επομένως, να αποτελέσει μέσο για τη χάραξη και τη δοκιμή στρατηγικών για την αντιμετώπιση αυτών των νέων προτεραιοτήτων με ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία.

Όσον αφορά την ισότητα των φύλων και τα παιδιά, η πείρα που αποκτήθηκε και η συμβολή των εμπλεκόμενων φορέων δείχνουν ότι η ένταξή τους σε όλους τους τομείς της πολιτικής (mainstreaming) είναι σημαντική μεν, όμως δεν αρκεί, και χρειάζεται να υποστηρίζεται από συγκεκριμένη δράση.

Το θεματικό πρόγραμμα θα μπορούσε ενδεχομένως να θίξει πολλά άλλα ζητήματα, όμως λόγω των περιορισμένων πόρων, υπήρξε η ανάγκη επιλογής, με έμφαση σε δραστηριότητες στις οποίες η ΕΕ διαθέτει περισσότερη αξιοπιστία και μέσα άσκησης πίεσης.

Σκεπτικό και προστιθέμενη αξία του θεματικού προγράμματος “ Επένδυση στους ανθρώπινους πόρους”

Όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή[vii], ένα θεματικό πρόγραμμα καλύπτει έναν ιδιαίτερο τομέα που ενδιαφέρει μία ομάδα χωρών-εταίρων η οποία δεν ορίζεται από τη γεωγραφική θέση των χωρών αυτών. Μπορεί επίσης να περιλαμβάνει τη συνεργασία με διάφορες περιφέρειες ή ομάδες χωρών-εταίρων, ή να αφορά μια ενέργεια με διεθνές εύρος που δεν περιορίζεται σε ένα γεωγραφικό χώρο, συμπεριλαμβανομένων πολυμερών ή παγκόσμιων πρωτοβουλιών για την προώθηση των εσωτερικών πολιτικών της Ένωσης στο εξωτερικό.

Μία σημαντική αρχή που χαρακτηρίζει τα θεματικά προγράμματα είναι η «αρχή της επικουρικότητας». Τα γεωγραφικά προγράμματα αποτελούν το όργανο που κατ’ εξοχήν προτιμάται στη συνεργασία με τρίτες χώρες. Ωστόσο, σε ορισμένες περιστάσεις, τα γεωγραφικά προγράμματα (ανά χώρα, ομάδα χωρών και περιφέρεια) δεν αποτελούν το πλέον πρόσφορο μέσο δράσης σε ένα συγκεκριμένο τομέα: ορισμένοι στόχοι της πολιτικής της ΕΕ δεν μπορούν να επιτευχθούν μέσω προγραμμάτων που αφορούν συγκεκριμένες χώρες ή περιφέρειες, ενώ ορισμένες από τις δράσεις που περιλαμβάνουν αυτά τα προγράμματα που αφορούν συγκεκριμένες χώρες ή περιφέρειες μπορούν να συμπληρώνονται αποτελεσματικά με θεματικές δράσεις. Το θεματικό πρόγραμμα προσθέτει αξία σε γεωγραφικά προγράμματα καθώς:

1. Υποστηρίζει την καινοτομία και δίνει ώθηση στην κλιμάκωση των καινοτόμων μέτρων ενώ παράλληλα δημιουργεί και συγκεντρώνει τεχνογνωσία και ορθές πρακτικές σε διάφορες περιοχές συγχρόνως·

2. Ενθαρρύνει την τεχνική συνεργασία μεταξύ χωρών και περιφερειακών οργανισμών με σκοπό την επίτευξη προόδου στην υλοποίηση διεθνών υποχρεώσεων και ενισχύει τη συμμετοχή χωρών και περιφερειών-εταίρων σε σχετικές διεθνείς συμβάσεις, πρωτοβουλίες ή διαδικασίες. Σε ορισμένες περιπτώσεις παρέχει τα εργαλεία για μια αποτελεσματική συγκριτική αξιολόγηση (benchmarking) και παρακολούθηση σε διάφορες περιφέρειες συγχρόνως και με τον τρόπο αυτό αποβαίνει σε όφελος της εθνικής πολιτικής, συμβάλλει στην αποτελεσματικότητα της ενίσχυσης και στο συντονισμό μεταξύ των δωρητών σύμφωνα με τη Διακήρυξη των Παρισίων για την εναρμόνιση της βοήθειας·

3. Υποστηρίζει την ανάπτυξη σε καταστάσεις και περιφέρειες στις οποίες δεν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία για τη διμερή συνεργασία ή στις οποίες δεν υφίσταται πλαίσιο συνεργασίας, όπως π.χ. σε ασταθή καθεστώτα και στην περίπτωση κρίσιμων προγραμμάτων·

4. Επικεντρώνεται στην εκπλήρωση των διεθνών υποχρεώσεων της Επιτροπής, σε παγκόσμιες εκστρατείες ευαισθητοποίησης για κρίσιμα ζητήματα, στη βελτίωση της διακυβέρνησης σε παγκόσμιο επίπεδο, στην αύξηση της αποτελεσματικότητας της ενίσχυσης και στην εξασφάλιση ενός αποτελεσματικού πολυμερούς πλαισίου πολιτικής.

III. προτεινομενο θεματικο προγραμμα « Επένδυση στους ανθρώπινους πόρους »

Πεδίο εφαρμογής

Το πρόγραμμα πρόκειται να ενταχθεί στο πλαίσιο της «Ευρωπαϊκής Συναίνεσης», η οποία αποτελεί την εξωτερική διάσταση των πολιτικών και των διεθνών δεσμεύσεων της ΕΕ, και να επικεντρώνεται στην εξασφάλιση συνεργιών μεταξύ των θεμάτων και των πολιτικών της ΕΕ στους συγκεκριμένους τομείς, ώστε να ενισχύσει τη συνοχή. Το πρόγραμμα « Επένδυση στους ανθρώπινους πόρους» στηρίζεται στο κοινοτικό κεκτημένο και το ενσωματώνει σε μία σειρά βασικών εγγράφων πολιτικής[viii]. Λειτουργεί συμπληρωματικά προς τις στρατηγικές για τις διάφορες χώρες.

Η Επιτροπή θα υποβάλλει τακτικά εκθέσεις στο Συμβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με την εφαρμογή της στρατηγικής και θα δημοσιεύει εκθέσεις αξιολόγησης.

Προτεραιότητες σχετικά με τη θεματική δράση για την ανθρώπινη και την κοινωνική ανάπτυξη

Το πρόγραμμα εστιάζεται σε έξι θέματα αποφασιστικής σημασίας για την ανθρώπινη και την κοινωνική ανάπτυξη τα οποία προτείνονται στην «Ευρωπαϊκή Συναίνεση» και στις προαναφερόμενες διεθνείς δεσμεύσεις της Ευρωπαϊκής Κοινότητας στον τομέα αυτό, π.χ. όσον αφορά την υγεία, τη γνώση και τις δεξιότητες, τον πολιτισμό, την κοινωνική συνοχή και την απασχόληση, την ισότητα των φύλων, τη νεολαία και τα παιδιά. Οι προτεραιότητες αυτές συνδέονται στρατηγικά μεταξύ τους και αναπτύσσονται συνέργιες μεταξύ όλων των θεμάτων.

1. Καλή υγεία για όλους

Η υγεία είναι αποφασιστικής σημασίας για την ευημερία του ανθρώπου, για τη μάθηση, για την εργασία και την κοινωνική δραστηριότητα, για την ισότητα των φύλων, καθώς και για την ανάπτυξη και την πρόοδο κάθε κοινωνίας. Τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης στις διάφορες χώρες και η πρόσβαση στις βασικότερες υπηρεσίες αποτελούν ουσιαστικό πρόβλημα. Η έλλειψη του κατάλληλου ανθρώπινου προσωπικού στην ιατρική περίθαλψη δημιουργεί σημαντικές δυσκολίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Η ύπαρξη συστημάτων πληροφόρησης για την υγεία, ικανών να δημιουργούν, να μετρούν και να αναλύουν αναλυτικά δεδομένα σχετικά με τις επιδόσεις, είναι αποφασιστικής σημασίας για την εξασφάλιση καλύτερων αποτελεσμάτων στους τομείς της υγείας και της ανάπτυξης. Τέτοια συστήματα μπορούν επίσης να συνδράμουν τους εγχώριους και εξωτερικούς πόρους ώστε να συμβάλουν αποτελεσματικά στην επιτάχυνση της προόδου. Η εξασφάλιση δίκαιων μηχανισμών για τη χρηματοδότηση της ισότιμης πρόσβασης όλων των πολιτών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αποτελεί σημαντική προτεραιότητα των πολιτικών της ΕΕ όσον αφορά τη βελτίωση των συστημάτων δημόσιας υγείας και την αύξηση της κοινωνικής συνοχής. Οι ασθένειες που οφείλονται στη φτώχεια αποτελούν ιδιαίτερη πρόκληση σε πολλούς τομείς, μία πρόκληση που υπερβαίνει τα εθνικά σύνορα. Για πολλά χρόνια η ΕΕ διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο και υποστηρίζει τις διεθνείς προσπάθειες για την αντιμετώπιση του HIV/AIDS, της φυματίωσης, της ελονοσίας και άλλων ασθενειών. Τέλος, η ΕΕ παραμένει μία από τις κινητήριες δυνάμεις στον ουσιαστικό τομέα της υγείας και των δικαιωμάτων στη σεξουαλική ζωή και την αναπαραγωγή (SRHR), βάσει του προγράμματος δράσης του Καΐρου. Η δράση θα εξακολουθήσει σε αυτούς τους δύο τομείς με τους ίδιους ορισμούς και πεδίο δράσης, όπως προβλέπεται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1568/2003 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τη βοήθεια για την καταπολέμηση των ασθενειών που οφείλονται στην φτώχεια στις αναπτυσσόμενες χώρες και στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1567/2003 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τη στήριξη των πολιτικών και των δράσεων που αφορούν την αναπαραγωγή και τη σεξουαλική ζωή και τα συναφή δικαιώματα στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Οι κατευθυντήριες γραμμές τις οποίες ενέκρινε πρόσφατα η Επιτροπή για την καταπολέμηση του HIV/AIDS στην ΕΕ και στις γειτονικές χώρες θα ληφθούν ιδιαίτερα υπόψη για τις αναπτυσσόμενες χώρες που γειτνιάζουν με την ΕΕ. Το θεματικό πρόγραμμα μπορεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις αυτές με διάφορους τρόπους:

- Μπορεί να επιταχύνει την ανάπτυξη και να βελτιώσει τη διαθεσιμότητα και την ισότιμη πρόσβαση στα παγκόσμια δημόσια αγαθά, όπως είναι τα αποτελεσματικά, οικονομικά και ασφαλή φαρμακευτικά προϊόντα, τα βασικά προϊόντα στον τομέα της αναπαραγωγικής υγείας και οι καινοτομίες, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, για τις στρατηγικές που αποσκοπούν στην καταπολέμηση ασθενειών και στην πρόληψη της μετάδοσης των ασθενειών, για την υποστήριξη καινοτόμων μέτρων περιβαλλοντικής υγιεινής για την πρόληψη της μετάδοσης ασθενειών και για την υποστήριξη της συμμετοχής και του δυναμικού των φορέων και των κοινοτήτων ώστε να καταστεί δυνατή η αποτελεσματική διεξαγωγή κλινικών δοκιμών σύμφωνα με τους κανόνες της ηθικής δεοντολογίας και να ενισχυθεί η ρυθμιστική ικανότητα.

- Μπορεί να προσφέρει υποστήριξη σε δραστηριότητες ευαισθητοποίησης και πληροφόρησης που συμβάλλουν στη συνειδητοποίηση πολιτικών και κοινωνικών προβλημάτων· μπορεί να συμβάλει στη διαπαιδαγώγηση του κοινού, συμπεριλαμβανομένης της ευαισθητοποίησης για συγκεκριμένα δικαιώματα καθώς και για ζητήματα δικαιοσύνης, ισότητας των φύλων και πολιτισμού, τα οποία σχετίζονται με τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα στον τομέα της υγείας και της πρόληψης·

- Μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία δυναμικού, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης των εργαλείων της πληροφορικής, για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και άλλους σχετικούς παράγοντες σε περιφερειακό, εθνικό και διεθνές επίπεδο, ώστε να αυξηθεί η συμβολή τους στα αναπτυξιακά αποτελέσματα στους συγκεκριμένους τομείς.

2. Γνώσεις και δεξιότητες για όλους

Η ΕΕ συμβάλλει στη βελτίωση της πρόσβασης στην εκπαίδευση για όλα τα παιδιά και, όλο και περισσότερο, για γυναίκες και άντρες κάθε ηλικίας, με σκοπό την αύξηση των γνώσεων, των δεξιοτήτων και της απασχολησιμότητας στην αγορά εργασίας, παράγοντες που προάγουν την ενεργό συμμετοχή στα κοινά και το αίσθημα ικανοποίησης καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής, υποστηρίζοντας μία κοινωνία της γνώσης χωρίς αποκλεισμούς και συμβάλλοντας στη γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος και στον περιορισμό των κενών γνώσης και ενημέρωσης. Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στον αναλφαβητισμό των ενηλίκων και στα προγράμματα για την καταπολέμησή του. Εκτός από την καθολική πρωτοβάθμια εκπαίδευση, τα διάφορα κράτη, από κοινού με τον ιδιωτικό τομέα και τους δωρητές, πρέπει τώρα να αναπτύξουν την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση (ΕΕΚ) ως σημαντικότατο παράγοντα απασχολησιμότητας και να εξασφαλίσουν καλύτερη πρόσβαση σε ποιοτική δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η τριτοβάθμια εκπαίδευση διαδραματίζει ρόλο αποφασιστικής σημασίας για τη δημιουργία τοπικών κέντρων γνώσης και για την παραγωγή στελεχών στον τομέα της υγείας και της εκπαίδευσης, των οποίων οι δεξιότητες, οι ικανότητες και το επιχειρηματικό πνεύμα συμβάλλουν στην ανάπτυξη και, κατά συνέπεια, στη μείωση της φτώχειας. Οι δυνατότητες και η ποιότητα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕΚ υψηλού επιπέδου, πρέπει να βελτιωθούν σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες. Πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί στην ΕΕ ή εντός διμερών προγραμμάτων εξωτερικής βοήθειας στον τομέα των δεξιοτήτων και της ανάπτυξης των ανθρώπινων πόρων μπορεί να ενδιαφέρουν και ορισμένους εταίρους.

Αυτή η συνολική προσέγγιση δίνει έμφαση στο γεγονός ότι η πρόσβαση στη γνώση και στις δεξιότητες αποτελεί καθοριστικό μοχλό για τη χειραφέτηση των παιδιών, των νέων και των γυναικών και για την προαγωγή της ευαισθητοποίησης και των δεξιοτήτων που σχετίζονται με την πρόληψη των ασθενειών και με την υγειονομική περίθαλψη, τον οικογενειακό προγραμματισμό, την ενημέρωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ανοχή, την αλληλεγγύη και την ειρήνη. Η γνώση, η καινοτομία μέσω της επιστήμης και της τεχνολογίας, καθώς και η δημιουργία ενός δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών και η πρόσβαση σε αυτό, αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες κοινωνικοοικονομικής προόδου και αειφόρου ανάπτυξης και πρέπει να αντιμετωπίζονται σε συνεργία με τη διεθνή διάσταση της πολιτικής της ΕΕ για την έρευνα. Όλες οι προσπάθειες για την προαγωγή της εκπαίδευσης και της κατάρτισης πρέπει να συντείνουν στην ελαχιστοποίηση της διαρροής εγκεφάλων.

Το πρόγραμμα αυτό μπορεί να συμβάλει στα προγράμματα των διαφόρων χωρών μέσω των ακόλουθων, συμπληρωματικών ενεργειών:

- Μπορεί να βοηθήσει τις χώρες χαμηλού εισοδήματος να καταστούν επιλέξιμες για διεθνή υποστήριξη ώστε να χαράξουν τις κατάλληλες πολιτικές ποιοτικής εκπαίδευσης· μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία διεθνών μηχανισμών για την υποστήριξη χωρών που δεν είναι σε θέση να βρουν επαρκή υποστήριξη από δωρητές για τη χρηματοδότηση των εκπαιδευτικών τους προγραμμάτων·

- Μπορεί να προωθήσει τις διεθνείς ανταλλαγές εμπειριών και ορθών πρακτικών για την ανάπτυξη της δευτεροβάθμιας και της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, συμπεριλαμβανομένης της στενής συνεργασίας με οργανώσεις που εκπροσωπούν τους εργοδότες και τους εργαζομένους καθώς και άλλους φορείς, με σκοπό να εξασφαλιστεί η ποιότητα και να καλυφθούν οι ανάγκες σε δεξιότητες ώστε να μεγιστοποιηθούν η απασχολησιμότητα και η προσαρμοστικότητα·

- Μπορεί να προωθήσει τη συνεργασία μεταξύ πανεπιστημίων σε διακρατικό επίπεδο και την κινητικότητα των φοιτητών και των επιστημόνων σε διεθνές επίπεδο μέσω συνοδευτικών μέτρων που διευκολύνουν διακρατικά ή διαπεριφερειακά προγράμματα, της χρήσης δικτύων τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών (ΤΠΕ) για τη δημιουργία εκπαιδευτικών δικτύων που συνδέουν, αφενός, τις χώρες του Νότου και, αφετέρου, τις χώρες του Νότου με χώρες του Βορρά και της πρόσβασης στις πηγές των πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων του προγράμματος Erasmus Mundus, της εξ αποστάσεως μάθησης και της εικονικής κινητικότητας·

- Μπορεί να υποστηρίξει την ανάπτυξη στατιστικής ικανότητας και ομοιόμορφων μεθόδων για την ανάπτυξη ποσοτικών και ποιοτικών δεδομένων βάσει κοινά αποδεκτών δεικτών, κοινών εννοιών για την ανάλυση δεδομένων και ενός κοινού πλαισίου παρακολούθησης. Κάτι τέτοιο θα αποβεί σε όφελος του προγραμματισμού, της παρακολούθησης και της αξιολόγησης της βοήθειας, ιδίως της τομεακής δημοσιονομικής βοήθειας, τόσο για τους αποδέκτες όσο και για τους δωρητές·

- τα περιθωριοποιημένα και ευάλωτα παιδιά (π.χ. εργαζόμενα παιδιά, ορφανά, ανάπηρα παιδιά, παιδιά που βρίσκονται σε καταστάσεις συγκρούσεων ή σε καταστάσεις που έπονται των συγκρούσεων, ιθαγενή παιδιά και παιδιά που ανήκουν σε μειονότητες ή που ζουν σε απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές, ιδίως κορίτσια) δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε στο σχολείο. Η κατάσταση αυτή είναι συνυφασμένη με τις συνθήκες ζωής αυτών των παιδιών και των οικογενειών τους ή με τα ανεπαρκή εκπαιδευτικά συστήματα. Το πρόγραμμα θα μπορούσε να συμβάλει στην αύξηση της ευαισθητοποίησης για αυτά τα παιδιά σε παγκόσμιο επίπεδο, μέσω της ενημέρωσης, πιλοτικών σχεδίων, της ανταλλαγής εμπειριών και ορθών πρακτικών, αν και το μεγαλύτερο μέρος της βοήθειας θα πρέπει να προέρχεται από τα εθνικά ή περιφερειακά προγράμματα. Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στη σύνδεση της εκπαίδευσης με την καταπολέμηση κάθε μορφής παιδικής εργασίας.

3. Πολιτισμός

Ο πολιτισμός αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τον τρόπο λειτουργίας των κοινωνιών και των οικονομιών και επηρεάζει κάθε τομέα των σχέσεων της ΕΕ με τις χώρες-εταίρους, αγκαλιάζοντας τις κοινωνικές, οικονομικές και εξωτερικές πολιτικές. Οι αρχές της ιδιοκτησίας και της συμμετοχής, εφόσον εφαρμοστούν σωστά και πλήρως για την επίτευξη αυτοπεποίθησης και ισότιμης εκτίμησης, θα μπορούσαν να συμβάλουν ώστε να ληφθεί δεόντως υπόψη η πολιτιστική πραγματικότητα των συνεργαζόμενων εταίρων, χωρίς να αμφισβητούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι θεμελιώδεις ελευθερίες. Η πρόσφατη έγκριση της σύμβασης της UNESCO για την προστασία και την προώθηση της πολυμορφίας της πολιτιστικής έκφρασης καταδεικνύει τη διεθνή συναίνεση ως προς το στόχο της ενεργούς προώθησης και υποστήριξης της πολιτιστικής πολυμορφίας στις διεθνείς σχέσεις, ιδίως με τις αναπτυσσόμενες χώρες. Τα οπτικοακουστικά μέσα θα μπορούσαν να συμβάλουν αποτελεσματικά στην προαγωγή του πολιτισμού και να διευκολύνουν τις ανταλλαγές εμπειριών και ορθών πρακτικών.

Η μάθηση, οι ρόλοι των φύλων και τα στερεότυπα που επικρατούν, οι τρόποι ζωής, η στάση των ανθρώπων απέναντι στους άλλους, ο στιγματισμός, οι διακρίσεις, οι συγκρούσεις και πολλά άλλα ζητήματα επηρεάζονται βαθύτατα από τον πολιτισμό.

- Το πρόγραμμα «Επένδυση στους ανθρώπινους πόρους» μπορεί να συμβάλει στην προαγωγή της αλληλοκατανόησης και του διαλόγου μεταξύ των ανθρώπων και των πολιτισμών, στην προώθηση της πολιτιστικής πολυμορφίας και στο σεβασμό προς την ισότητα και την αξιοπρέπεια όλων των πολιτισμών προωθώντας τη συνεργασία και τις ανταλλαγές εμπειριών σε διάφορους πολιτιστικούς τομείς, στην εκπαίδευση και στην έρευνα. Η προώθηση του σεβασμού για τις κοινωνικές, πολιτιστικές και πνευματικές αξίες των ιθαγενών λαών και των μειονοτήτων συμβάλλει στην καταπολέμηση των κοινωνικών ανισοτήτων και της αδικίας σε πολυεθνικές κοινωνίες.

- Επιπλέον, ο πολιτισμός αποτελεί πολλά υποσχόμενο κοινωνικό τομέα για την ανάπτυξη και την ευημερία. Η διεθνής συνεργασία, ιδίως με τις αναπτυσσόμενες χώρες, πρέπει να δώσει περισσότερη έμφαση στον πολιτιστικό τομέα, και ιδιαίτερα στους κλάδους παραγωγής πολιτιστικών αγαθών, ώστε να αξιοποιηθεί πλήρως το οικονομικό του δυναμικό.

4. Απασχόληση και κοινωνική συνοχή

Αυξάνεται το ενδιαφέρον σε παγκόσμιο επίπεδο και σε διάφορες περιφέρειες και χώρες για την οικονομική και κοινωνική προσέγγιση που ακολουθεί η ΕΕ λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορετικές καταστάσεις, ανάγκες, δυνατότητες και συμφέροντα των χωρών και περιφερειών-εταίρων[ix]. Η απασχόληση, η καταπολέμηση των ανισοτήτων και η προώθηση της κοινωνικής συνοχής αποτελούν ένα σημαντικό νέο θέμα στις εξωτερικές σχέσεις και στην αναπτυξιακή πολιτική της ΕΕ. Στο πεδίο αυτό εντάσσονται η αξιοπρεπής εργασία για όλους, η κοινωνική πρόνοια και ενσωμάτωση, η παραγωγική απασχόληση, ο κοινωνικός διάλογος, η ανάπτυξη των ανθρώπινων πόρων, η χειραφέτηση των γυναικών και τα θεμελιώδη κοινωνικά δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης κάθε μορφής παιδικής εργασίας και εμπορίας ανθρώπων. Το πεδίο αυτό περιλαμβάνει επίσης την προώθηση μιας συνολικής κοινωνικής και οικονομικής προσέγγισης η οποία αντιμετωπίζει την οικονομία, το εμπόριο, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή ως ανεξάρτητα στοιχεία που συμβάλλουν στην καταπολέμηση των ανισοτήτων. Η ΕΕ θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση, αφενός, στις κοινωνικές και φορολογικές μεταρρυθμίσεις για την προώθηση της δικαιοσύνης και, αφετέρου, στη σταδιακή ενσωμάτωση του τομέα της παραοικονομίας στην επίσημη οικονομία.

Η διάσκεψη κορυφής που διοργάνωσε ο ΟΗΕ το 2005 υπογράμμισε τη σημαντική συμβολή που μπορούν να έχουν η παραγωγική απασχόληση και η αξιοπρεπής εργασία για όλους ως προς την πρόληψη και την καταπολέμηση της φτώχειας, αφενός, και ως προς την ανάγκη να ενσωματωθούν τα στοιχεία αυτά στις στρατηγικές για την ανάπτυξη, αφετέρου. Οι ολοκληρωμένες κοινωνικές και οικονομικές στρατηγικές, οι εμπορικές πολιτικές που προωθούν την κοινωνική ανάπτυξη, οι πολιτικές για τις επενδύσεις που δίνουν ώθηση στο εμπορικό πνεύμα, η ισότητα των φύλων στην εργασία, η τοπική απασχόληση και οι δεξιότητες, η ύπαρξη αποτελεσματικών θεσμικών οργάνων της αγοράς εργασίας και η συνεργασία των κοινωνικών εταίρων θα αποτελέσουν, επομένως, παράγοντες αποφασιστικής σημασίας στο πλαίσιο των στρατηγικών για την ανάπτυξη.

Τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης και η κοινωνική συνοχή αποτελούν καθοριστικά στοιχεία για την αντιμετώπιση της κοινωνικής ευπάθειας και για τον περιορισμό του κινδύνου της φτώχειας. Προσφέρουν υποστήριξη στα νοικοκυριά και συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων για την ισότητα των φύλων καθώς και στην καταπολέμηση της παιδικής εργασίας. Θα χρειαστεί να αναζητηθούν τρόποι αντιμετώπισης της έλλειψης κοινωνικής προστασίας στον τομέα της παραοικονομίας.

Το θεματικό πρόγραμμα θα μπορούσε:

- να συμβάλει στην προώθηση του προγράμματος δράσης για «αξιοπρεπή εργασία για όλους» ως καθολικής επιδίωξης, συμπεριλαμβανομένων παγκόσμιων και άλλων διακρατικών πρωτοβουλιών για την εφαρμογή των διεθνών εργασιακών προτύπων, για την αξιολόγηση του αντικτύπου του εμπορίου στην αξιοπρεπή εργασία, μέσω του κοινωνικού διαλόγου, βιώσιμων και επαρκών μηχανισμών δίκαιας χρηματοδότησης, αποτελεσματικής λειτουργίας –και ευρύτερης κάλυψης– των συστημάτων κοινωνικής προστασίας, συμπεριλαμβανομένων των συνταξιοδοτικών συστημάτων και των βασικών κοινωνικών παροχών·

- να υποστηρίξει πρωτοβουλίες για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας, καθώς και για την προσαρμογή στην απελευθέρωση του εμπορίου. Στο πλαίσιο αυτό θα μπορούσε να ενταχθεί η διάσταση της απασχόλησης στις αναπτυξιακές πολιτικές και η περαιτέρω εφαρμογή της έννοιας της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης ως εθελοντικής πρακτικής στις επιχειρήσεις με σκοπό τη διάδοση των ευρωπαϊκών κοινωνικών αξιών.

- να συμβάλει στην προώθηση της κοινωνικής διάστασης της παγκοσμιοποίησης και των εμπειριών της ΕΕ.

5. Ισότητα των φύλων

Η προώθηση της ισότητας των φύλων και των δικαιωμάτων της γυναίκας δεν είναι μόνο αποφασιστικής σημασίας καθεαυτή αλλά αποτελεί και θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα που κατοχυρώνεται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης αλλά και μέσο για την επίτευξη όλων των αναπτυξιακών στόχων της χιλιετίας και για την υλοποίηση δεσμεύσεων όπως αυτών που αναλήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος δράσης του Πεκίνου για την ισότητα των φύλων, του προγράμματος δράσης του Καΐρου και της σύμβασης για την εξάλειψη κάθε μορφής διακρίσεων εις βάρος των γυναικών[x]. Στο σύνολο αυτού του θεματικού προγράμματος, τα ζητήματα που αφορούν την ισότητα των φύλων, όπως η πρόσβαση των κοριτσιών και των γυναικών στη γνώση και τις δεξιότητες, το ασφαλές σχολικό περιβάλλον, η υγεία και τα δικαιώματα στη σεξουαλική ζωή και την αναπαραγωγή, η κοινωνική προστασία και η απασχόληση πρέπει να εξετάζονται στο πλαίσιο των τεσσάρων προτεραιοτήτων που εκτίθενται ανωτέρω. Πρωτοβουλίες στον τομέα του πολιτισμού θα συμβάλουν στην τροποποίηση των κοινωνικών και πολιτιστικών μορφών συμπεριφοράς ανδρών και γυναικών, ώστε να εξαλειφθούν οι προκαταλήψεις και οι συνήθεις πρακτικές που βασίζονται στην ιδέα της κατωτερότητα ή της ανωτερότητας ενός φύλου ή στα στερεότυπα περί των ρόλων των ανδρών και των γυναικών.

Εκτός από αυτή την οριζόντια διάσταση, η ισότητα των δύο φύλων αποτελεί θέμα καθεαυτό, το οποίο θα αντιμετωπιστεί μέσω συγκεκριμένης δράσης για την ισότητα των φύλων. Αυτό το θεματικό πρόγραμμα μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά προς τα αναγκαία εθνικά μέτρα μέσω των ακόλουθων μορφών υποστήριξης σε παγκόσμιο ή περιφερειακό επίπεδο:

- Παρέχοντας στρατηγική υποστήριξη σε προγράμματα τα οποία συμβάλουν στην επίτευξη των στόχων της διακήρυξης του Πεκίνου·

- Υποστηρίζοντας τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, ιδίως τις οργανώσεις και τα δίκτυα των γυναικών, στην προσπάθειά τους να προωθήσουν την ισότητα των φύλων και την οικονομική και κοινωνική χειραφέτηση, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας δικτύων μεταξύ Βορρά-Νότου και Νότου-Νότου, καθώς και της ευαισθητοποίησης.

- Προωθώντας μια προοπτική του φύλου στις προσπάθειες ανάπτυξης της στατιστικής ικανότητας, μέσω της υποστήριξης στην ανάπτυξη και τη διάδοση αναλυτικών δεδομένων και δεικτών ανά φύλο, καθώς και δεδομένων και δεικτών που αφορούν την ισότητα των φύλων.

6. Νεολαία και παιδιά

Η επένδυση στη νεολαία και στα παιδιά αποτελεί επένδυση για το μέλλον. Η πολυπληθέστερη ηλικιακή ομάδα παιδιών και νέων στην Ιστορία αντιπροσωπεύει προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες για τις αναπτυσσόμενες χώρες. Αυτά τα παιδιά και οι νέοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι και χρειάζεται να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα δικαιώματα και στα ενδιαφέροντά τους, αρχίζοντας από τη συμμετοχή και τη χειραφέτησή τους και συνεχίζοντας με την προώθηση και την προστασία των δικαιωμάτων τους, της υγείας και των μέσων διαβίωσής τους. Η ύπαρξη υγιών και μορφωμένων παιδιών και νέων που απολαύουν των θεμελιωδών τους δικαιωμάτων αποτελεί σημαντική ευκαιρία. Οι γνώσεις και οι δεξιότητες τους επιτρέπουν να συμμετέχουν στην αγορά εργασίας και γενικότερα στην κοινωνία. Το συμφέρον των παιδιών και των νέων πρέπει να λαμβάνεται υπόψη σε όλες τις σχετικές δράσεις και πρέπει να εξασφαλίζεται η συμμετοχή των νέων και των παιδιών ακολουθώντας μια προσέγγιση που υπερβαίνει τα στενά όρια των γενεών και λαμβάνει υπόψη τους ηλικιακούς κύκλους. Εκτός από την ένταξη αυτής της προβληματικής σε όλους τους τομείς της πολιτικής (mainstreaming) και από την υποστήριξη στις επιμέρους χώρες, το θεματικό πρόγραμμα θα μπορούσε:

- να αυξήσει την προσοχή και τις ικανότητες των διαφόρων χωρών να αντιμετωπίζουν προβλήματα που αφορούν τα παιδιά και τη νεολαία στις εξωτερικές δράσεις·

- να παράσχει υποστήριξη σε περιφερειακές, διαπεριφερειακές και παγκόσμιες πρωτοβουλίες σε τομείς αποφασιστικής σημασίας, όπως για την πρόληψη κάθε μορφής παιδικής εργασίας, της εμπορίας ανθρώπων και της σεξουαλικής βίας και να υποστηρίξει τα δίκτυα απασχόλησης των νέων·

- να προσφέρει υποστήριξη σε μέτρα για την ενίσχυση νέων και παιδιών σε καταστάσεις και περιοχές όπου υφίστανται περιορισμοί για τη διμερή συνεργασία, όπως σε περιπτώσεις κρατών στα οποία επικρατεί αστάθεια·

- να υποστηρίξει την καταγραφή των προβλημάτων, τη συλλογή και την παρακολούθηση δεδομένων (συμπεριλαμβανομένης της ληξιαρχικής καταχώρησης των γεννήσεων), τη χάραξη πολιτικών και πιλοτικών σχεδίων και τη διάδοση των βέλτιστων πρακτικών για τη σωτηρία των θυμάτων της παιδικής εργασίας, της εμπορίας ανθρώπων ή της βίας και για την επανένταξή τους στην κοινωνία (εκπαίδευση, κατάρτιση, δεξιότητες, ιατροφαρμακευτική και ψυχολογική υποστήριξη), ευαισθητοποίηση και προώθηση καινοτόμων πρωτοβουλιών (π.χ. κατά της παιδικής εργασίας, της εμπορίας ανθρώπων, του ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων, του εξαναγκασμού σε σεξουαλικές σχέσεις και σε γάμο).

IV. Προγραμματισμοσ και εφαρμογη

- Τετραετή (2007-2010) και, στη συνέχεια, τριετή (2011-2013) Έγγραφα θεματικής στρατηγικής (προγραμματικά έγγραφα) θα εκδοθούν από την Επιτροπή βάσει των διαδικασιών της επιτροπολογίας[xi].

- Βάσει αυτού του πολυετούς προγραμματισμού, η Επιτροπή θα εκδώσει ετήσια προγράμματα δράσης στα οποία θα καθορίζονται δράσεις προτεραιότητας που πρέπει να υποστηριχθούν, συγκεκριμένοι στόχοι, προβλεπόμενα αποτελέσματα καθώς και ενδεικτικά ποσά.

- Το πρόγραμμα θα τεθεί σε εφαρμογή σύμφωνα με τη μεταρρύθμιση της διαχείρισης της εξωτερικής βοήθειας του 2000, στην οποία προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η ανάθεση διαχειριστικών αρμοδιοτήτων στις αντιπροσωπείες όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο.

- Όσον αφορά την ενδιάμεση αναθεώρηση, θα διενεργηθεί εξωτερική αξιολόγηση των μέτρων που έχουν ληφθεί κατά την πρώτη τριετή περίοδο (2007-2009) ως βάση για τις προπαρασκευαστικές εργασίες για το δεύτερο έγγραφο θεματικής στρατηγικής (2011-2013). Οι εκθέσεις αυτές θα υποβληθούν προς συζήτηση στα κράτη μέλη και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

ANNEX 1

List of key policy documents on human and social development 2002-2005

- United Nations Millennium Declaration, New York, 2000;http://www.un.org/millennium/summit.htm

- The 2005 World Summit; http://www.un.org/summit2005/

- The 2005 World Summit on Information Society; http://www.itu.int/wsis/

- UNDP Human Development Report 2004, “ Cultural Liberty in Today’s Diverse World”, http://hdr.undp.org/reports/global/2004/

- High-level Forum on the Health Millennium Development Goals, Geneva, 2004;http://www.who.int/hdp/hlf/en/

- UNGASS Declaration of Commitment on HIV/AIDS, 2001; http://www.unaids.org/en/events/un+special+session+on+hiv_aids/declaration+of+commitment+on+hiv_aids.asp

- Education For All: Meeting our collective commitments, Dakar, 2000;http://www.unesco.org/education/efa/ed_for_all/dakfram_eng.shtml

- Fourth World Conference on Women, Beijing Declaration, 1995;http://www.un.org/womenwatch/daw/beijing/platform/declar.htm and Beijing + 10

- World Summit for Social Development, Copenhagen, 1995;http://www.un.org/esa/socdev/wssd/

- United Nations International Conference on Population and Development, Cairo, 1994 and Cairo + 10; http://www.iisd.ca/cairo.html

- A Fair Globalisation: Creating opportunities for all, World Commission on the Social Dimension of Globalisation, Geneva, 2004;http://www.ilo.org/public/english/fairglobalization/index.htm

- ILO decent work agenda: http://www.ilo.org/public/english/decent.htm

- Convention on the Rights of the Child (CRC); http://www.unhchr.ch/html/menu3/b/k2crc.htm

- Joint Statement by the Council and the Representatives of the Governments of the Member States meeting within the Council, the European Parliament and the Commission on European Union Development Policy: “The European Consensus”, 22 November 2005.

- Proposal for a joint declaration by the Council, the European Parliament and the Commission on the European Union Development Policy “The European Consensus” (COM(2005) 311 final of 13 July 2005)

- Policy Coherence for Development - Accelerating progress towards attaining the Millennium Development Goals (COM(2005) 134 final of 12 April 2005)

- Health and Poverty Reduction in Developing Countries (COM(2002) 129 final)

- EU Strategy for Action on the Crisis in Human Resources for Health in Developing Countries (COM(2005) 642 final)

AIDS, malaria, tuberculosis

- Regulation (EC) No 1568/2003 of the European Parliament and of the Council on aid to fight poverty diseases (HIV/AIDS, tuberculosis and malaria) in developing countries

- Report on the Commission Communication on the Update of the EC Programme for Action: Accelerated Action on HIV/AIDS, Malaria and Tuberculosis in the Context of Poverty Reduction – Outstanding Policy Issues and Future Challenges – European Parliament Committee on Development and Cooperation (PE 326.776/DEF A5-0055/2004)

- Second Progress Report on the EC Programme for Action: Accelerated action on HIV/AIDS, malaria and tuberculosis in the context of poverty reduction (SEC(2004) 1326)

- A Coherent European Policy Framework for External Action to Confront HIV/AIDS, Malaria and Tuberculosis (COM(2004) 726 final)

- Council Conclusions on a Coherent European Policy Framework for External Action to Confront HIV/AIDS, Malaria and Tuberculosis, 23 November 2004

- A European Programme for Action to Confront HIV/AIDS, Malaria and Tuberculosis through External Action (COM(2005) 179 final)

- Council Conclusions on a European Programme for Action to Confront HIV/AIDS, Malaria and Tuberculosis through External Action, 24 May 2005

- Communication from the Commission to the Council and the European Parliament on combating HIV/AIDS within the European Union and the neighbouring countries 2006-2009. COM (2005) 654 final, 15 December 2005.

Sexual and Reproductive Health and Rights (SRHR)

- Regulation (EC) No 1567/2003 of the European Parliament and of the Council on aid for policies and actions on reproductive and sexual health and rights in developing countries

- Council conclusions on "Cairo ICPD +10", 24/11/04

Education

- Education and training in the context of poverty reduction in developing countries (COM(2002) 116 of 6.3.2002). This document paved the way for the adoption of a Council Resolution on “Education and poverty” on 30 May 2002 and of a European Parliament Resolution on “Education and training in the context of poverty reduction in developing countries” on 15 May 2003

Culture :

Convention on the protection and promotion of the diversity of cultural expressions. UNESCO, Paris, 20 October 2005. http://portal.unesco.org/culture/en/ev.php-URL_ID=11281&URL_DO=DO_TOPIC&URL_SECTION=201.html

Social protection, social dialogue, employment, rights at work, children’s rights, social dimension of globalisation, decent work for all

- The Social Dimension of Globalisation – the EU’s policy contribution on extending the benefits to all (COM(2004) 383 final)

- The Social Agenda (COM(2005) 33 final)

- Promoting core labour standards and improving social governance in the context of globalisation (COM(2001) 416 final, 18 July 2001)

- December 2004 and June 2005 European Council conclusions on the social dimension of globalisation

- Council Conclusions of 21 July 2003, 5 March 2005 and 24 May 2005

- EP Report on promoting core labour standards, July 2003 (M.H. Gillig)

- EP Report A6-0308/2005 on the Social Dimension of Globalisation, 14 November 2005 (M. Brejc)

Gender equality

- Regulation (EC) No 806/2004 of the European Parliament and of the Council of 21 April 2004 on promoting gender equality in development cooperation

- Programme of Action for the mainstreaming of gender equality in Community Development Cooperation (COM(2001) 295 final)

- Council Conclusions C/10/403 of 8 November 2001

- Report on equality between women and men 2004 and 2005 (COM(2004) 115 and COM(2005) 44

- Council Conclusions on the "Review of the implementation by the Member States and the EU institutions of the Beijing Platform for Action", 2/3 June 2005

- EP resolution on the follow-up to the Fourth World Conference on Women (Beijing + 10), 10/03/2005 - EP05-027

- EP Report A-5-0066/2002 (Maria Martens/Luisa Morgantini)

- http://europa.eu.int/comm/employment_social/gender_equality/gender_mainstreaming/global/global_en.html

Main international and EU policy frameworks concerning children

- The Convention on the Rights of the Child (CRC)[xii]

- International Conference on Population and Development ( ICPD ) and its Programme of Action, especially on adolescent sexual and reproductive health and rights (Chapter VII)

- ILO Conventions 182 and 138 on the elimination of the worst forms of child labour and the minimum age for admission to employment[xiii]

- UN Protocol to Prevent, Suppress and Punish Trafficking in Persons, Especially Women and Children[xiv]

UN General Assembly Special Session (UNGASS) on Children’s Rights of May 2002[xv]

Main International and EU policy frameworks concerning Indigenous Peoples

The ILO convention no. 169 on the rights of indigenous and tribal peoples in independent countries.

The UN Convention on the Elimination of Racial Discrimination.

The UN Draft declaration on the Rights of Indigenous Peoples (1994/45)(E.CN.4.SUB.2.RES.1994)

European Commission Working Document of 11 May 1998 on support for indigenous peoples in development cooperation of the Community and Member States.

Council Resolution of 30th November 1998 on Indigenous Peoples within the Frame work of Development Cooperation of the Community and Member States.

Council Conclusion of 18th November 2002 on Indigenous issues.

The Convention on biological diversity (art. 8J)

Agenda 21 (article 24)

World Bank Operational Policies on Indigenous Peoples (O.P 4.10 May 10, 2005)

World Bank Bank Procedures on Indigenous Peoples (BP 4.10 May 10, 2005

ANNEX 2

Lessons learnt and past experience

Overall, while recognising the added value of thematic programmes, the new architecture of the instruments for external action provides an opportunity to rethink the scope and content of thematic programmes, including their budget appropriations, and to extend the concept of simplification to them by consolidating and rationalising them with a view to improving their effectiveness and efficiency. The scope and rationale for the programme envisaged and the management procedures for programming, budgeting and adopting them take into account the lessons learnt from evaluations. The Commission has evaluated most of the thematic regulations under the current Financial Perspectives. Moreover, a significant number of country strategy evaluations have been undertaken in recent years, which throw light upon the link between country programmes and thematic programmes. Certain general findings and lessons drawn from these studies need to be taken into account in the concept and definition of the future thematic programme, particularly where it is implemented at country level. On the one hand, the evaluations show that generally thematic programmes have had a positive impact.

Thematic programmes have proven useful for implementing Community action in cases where the government of the partner country blocks action under the geographical programmes, which is particularly the case in sensitive areas such as human rights, democracy or support to civil society.

They are a useful, if not the only, tool to create or contribute to international initiatives and partnerships, to pursue global advocacy and to buttress a leadership role for the EU on key issues on the international agenda.

They have been found useful to initiate actions, often with innovative approaches, with pre-selected partners.

Action is often more easily accepted by partner countries when funding is “additional”.

Thematic programmes have proven useful to intervene in fragile states and difficult partnerships, particularly in supporting programmes implemented by non-state entities.

On the other hand, the thematic programmes and budget lines have demonstrated certain weaknesses. They are currently extremely numerous and fragmented. The narrowly defined thematic focus, once determined by a legislative act, limits the flexibility to adapt to new needs. Parallel implementation of numerous thematic programmes and the country programme poses managerial challenges and leads to loss of efficiency[xvi]. By nature, action in non-Community countries funded under thematic programmes creates problems of coherence with country and regional strategies[xvii]. Thematic action needs to be consistent with the country analysis and should respond or relate to country strategies[xviii]. Consequently, it should also be part of the complementarity assessment made in the context of country strategies. The substance of thematic programmes should be integrated into the policy dialogue with partner governments[xix].

The EC’s priorities for action on HIV, malaria and tuberculosis take into account those which apply internationally. More specifically, the new European policy framework to confront the three diseases was based on two progress reports on the previous Programme for Action, finalised in 2003 and 2004 respectively. The 2004 progress report and the evidence gathered from stakeholders to prepare it illustrate that EC action led to a reduction of up to 98% in the price of some key pharmaceutical products in developing countries and that policy coherence has been increased through common action on research and development[xx] and trade regulations which contributed to making medicines available and affordable[xxi]. Synergy and policy coherence at EC level have been enhanced, in particular, by agreed, concrete and concerted action on capacity building and clinical research capacity and by access to medical care coverage for populations during clinical trials and the financial support currently provided to EDCTP clinical trial sites and the populations concerned by these trials from the research budget and the poverty diseases budget line (21.020702). The active role played by the EC in terms of providing leadership, coordinating positions and mobilising resources among the EU Member States and other donors is a key achievement, including a strong European voice in the Global Fund to Fight HIV/AIDS, TB and malaria and in international forums on key issues such as trade-related aspects of intellectual property rights and sexual and reproductive health and rights. The report has shown that the main outstanding challenges include how to increase the prioritisation of, and resources to, health and social services in non-EU countries; how to boost ailing health infrastructure and overburdened human capacities (especially in the context of the current brain drain); how to support regulatory capacity in developing countries; how to make key pharmaceutical products more affordable and improve access to pharmaceutical products in general; how to develop new tools to confront the three diseases; and how to continue coordination with partners in developing countries, civil society and the private sector. New challenges include how to maintain coherence and harmony in an increasingly complex and divergent global institutional set-up[xxii] and how to respond to the evolving epidemiology, geography and demography of the diseases in the context of an enlarged EU.

An independent external evaluation of all the EC’s external cooperation in population- and development-oriented programmes was recently completed[xxiii]. It concluded that the EC’s overall approach to population is consistent with the International Conference on Population and Development (ICPD, Cairo, 1994) and the activities of other donors and that EC support has made a substantial contribution to achievement of the ICPD goals relating to reproductive health and family planning[xxiv], with “a strong emphasis on providing tangible benefits to the poor”. The recommendations called for broadening the population beyond sexual and reproductive health and for steps to be taken to ensure that gains made from budget-line projects are not lost in sector-wide approaches.

On education , annual and mid-term reviews of the 9th EDF have repeatedly indicated problems with data integrity and the statistical and monitoring capacities of partner countries. Availability, timeliness and reliability of data vary considerably due to weak retrieval methods and poor understanding of the basic concepts of indicators, target-setting and performance monitoring. Furthermore, indicators to measure quality of education and learning achievement remain particularly scanty. The two major evaluation studies in which the EC has been involved[xxv] both underline the difficulty of achieving gender parity in school education, on the one hand, and of reaching out-of-school children, i.e. vulnerable and marginalised groups, on the other. These tend to receive less attention in programme planning and implementation. The studies recommend specific measures combined with the development of comprehensive and practical strategies to target the special groups and girls, pointing out that specific indicators to monitor the impact on such groups need to be included in education programmes. The two studies also refer to the bottlenecks in providing primary school leavers with study opportunities in post-primary (secondary and technical) education. Primary school achievement is seen as failing to equip children for the world of work. As regards tertiary education, the EC has almost twenty years of experience in promoting cooperation between higher education institutions in the EU in order to contribute to improving the quality of education and bringing a European dimension to education. This model - inter-university cooperation through curriculum projects, joint courses, networking and, particularly, student and staff mobility - has proved very successful even beyond the EU[xxvi]. It has contributed to enriching individual students' learning, exchanging experience, creating new academic approaches, sharing European values, etc. ‘Bottom up’ activities are complementary and useful if coupled with in depth Higher Education sector system upgrading and equity as addressed by several EC bilateral programmes (the latter being essential to avoid ‘brain drain’). The capitalisation and dissemination of good practices coupling both bottom up and systemic upgrading points to a way forward in improving Higher Education systems.

One of the lessons learnt in the education Fast Track Initiative is that mobilisation of funding at country level, which is the main vehicle for the FTI, can take a long time due to few donors being present at country level or to slow donor procedures and financing cycles. One answer to make aid more effective and speed up disbursement was the establishment of a global level fund (the FTI Catalytic Fund) which can disburse quickly in response to partner countries' sector plans.

Culture has featured very little in development work until now, but there is growing recognition that cultural and inter-cultural factors influence development considerably and need to be addressed. While putting emphasis on the need to foster dialogue between cultures and peoples, recent international debates led to the recognition of the need to address the issue of cultural diversity throughout the world but in particular in developing countries, notably through international cooperation, both as a political imperative - as cultural diversity is a common good of the humankind - and a factor of development, growth and stability. This consensus was concretised in particular through the recent adoption of the Convention on the protection and promotion of the diversity of cultural expressions in UNESCO last October.

Furthermore, the cultural sector, and notably cultural industries, can play an important part in the development of countries, in terms of employment and growth, as it is largely based on intangible assets (i.e. intellectual property rights), whose value and tradability spread over a large period of time. As the UNDP Human Development Report 2004 highlights it, there is a “ vast potential of building a more peaceful, prosperous world by bringing issues of culture to the mainstream of development thinking and practice ”.

Gender equality and women's empowerment is key for the achievement of development and peace. Both the 2005 UN Summit and the 49th Session of the UN Commission on the Status of Women, celebrating the 10th anniversary of the Beijing Platform for Action (BPfA) reconfirmed the complementarity and inter-dependence between the full and effective implementation of the BPfA and the achievement of all internationally agreed development goals. The lessons learnt, experience and stakeholder contributions reconfirm the importance and the effectiveness of implementing a dual approach of gender mainstreaming and specific measures to promote equality between women and men. Gender mainstreaming should be reinforced in all actions and policies. However, gender mainstreaming alone is not enough and has to be complemented with specific actions.

Lessons learnt concerning children also point to the need to devise strategic action which goes beyond mainstreaming. Some stakeholders underline the need for a strategic focus on children. Up until now the EC’s thematic action for children (besides basic education and support to immunisation) has focused on child labour (ILO partnership) and trafficking, taking into account available resources. However, the specific approach concerning children must also be seen in the broader context of the inter-generational and life-cycle approach. Child poverty and lack of opportunities for youth are also related to poverty and lack of opportunities for the family, the group and the community at large. Child labour should also be seen in the wider context of application of the core labour standards and the lack of decent work opportunities for youth and parents. Over 80% of the population in developing countries have no social protection cover and over 90% of the job entrants in, for instance, sub-Saharan Africa are employed in the informal sector.

Employment and social cohesion issues are getting increasing attention in the international debate. The 2005 UN Summit has highlighted that full and productive employment and decent work for all is a central objective for efforts to achieve the MDG. The EU is playing a key role on strengthening the social dimension of globalisation including global trade effects, in the follow up to the Copenhagen Summit on Social Development and on the promotion of decent work. Recent experience also shows growing interest outside the EU in the EU’s economic and social approach. The ILO global employment agenda, for instance, is influenced by the approaches and working methods used in the European Employment Strategy. The EU approach on social cohesion has been catching the attention of several regions and at global level, including in the follow-up to the World Summit for Social Development (Copenhagen +10) and the UN ECOSOC. The relevance of the EU’s experience to promoting social development across the world is acknowledged both inside and outside the EU[xxvii]. The EC is also taking part in the ongoing UN debate on a Convention on the Protection and Promotion of the Rights and Dignity of Persons with Disabilities, taking into account the EC Directives on the prohibition of discrimination in employment[xxviii].

The EC has made a significant contribution to the work of the World Commission on the Social Dimension of Globalisation in different ways, such as by organising and funding a high-level event bringing together the European Commission, EU stakeholders and the World Commission and by contributing to the follow-up to the 2004 report by the World Commission[xxix]. Promotion of decent work is part of the overall cooperation agreement signed between the European Commission and the ILO on 14 May 2001[xxx]. In this context various global and multi-country initiatives on promoting decent work have been supported and co-funded by the Commission, such as measures on socially responsible restructuring, CSR, indigenous people, dissemination of information on freedom of association and collective bargaining and on health and safety at work, pilot projects on decent work indicators and the impact of trade liberalisation and the preparation and finalisation of the consolidated maritime labour convention. In July 2004 the Commission and the ILO also formed a partnership in the field of development that is implemented under the overall cooperation agreement of 2001. The Commission and the ILO are cooperating on application of core labour standards in relation to the EU Generalised System of Preferences, taking into account the specific mandate of the ILO.

ANNEX 3

Guiding principles for thematic action

Thematic action within this programme is based on the following guiding principles for implementation in order to ensure consistency with the policy framework for external action and development. These principles will be further developed in a thematic strategy paper:

5. Action will support joint work with Member States and other financing mechanisms, including global and trust funds or facilities aimed at fostering and monitoring performance related to MDG and other relevant international commitments, targeted measures or specific calls for proposals and other means in compliance with the Financial Regulation.

6. Action should aim at knowledge generation, innovation, transnational learning and capacity building through pilot projects, studies, conferences, networks, exchanges of experience and good practice to the extent that such measures cannot be implemented through country programmes.

7. Cross-cutting issues, in particular concerning gender equality, children and youth, will be addressed in all action and also be addressed specifically as themes in their own right.

8. Action should, as far as possible, take account of imbalances and needs of disadvantaged groups, including ethnic minorities and indigenous people and people with disabilities, in accordance with the differing needs between more dynamic and evolving countries, regions within countries (e.g. in middle income countries) and least developed countries.

9. Performance criteria and benchmarks will be developed for grant recipients. All data and information used for or gathered through this programme should be broken down, whenever possible, by gender, age and income.

10. Cross-regional dialogue with stakeholders should be strengthened and effective partnerships should be maintained and developed with civil society, social partners, key organisations and global initiatives and funding mechanisms.

11. ANNEX 4

Matrix of possible forms of action

The table below summarises the themes and linkages addressed by the thematic programme on Investing in people by juxtaposing the priority themes with the key dimensions of added value (international commitments, global voice, subsidiary country action) and selected cross-cutting dimensions.It is meant to show some key linkages as examples. Abbreviations are explained in annex 5.

International obligations | Global voice | Subsidiary action | Gender equality | Children/youth | Culture |

Health and well-being | ICPD, MDGs 4, 5 and 6 UNGASS 2001 on HIV/AIDS EU policy framework for confronting HIV/AIDS, malaria, TB through external action | SRHR, poverty diseases, human resources | Human resources, health information and monitoring, health financing, RH commodities supply | SRHR, poverty diseases, data broken down by gender | SRHR, vaccination, disease prevention, education, data broken down by age | Stigma, discrimination |

Knowledge and skills | MDGs 2 and 3 EFA FTI | EFA framework | FTI, best practice and local success stories, transnational learning, marginalised children, post-primary bottleneck, tertiary education, statistics | Equal opportunities, data broken down by gender, safe schools | Basic education | Tolerance, values, rights Child labour rescue strategies |

Employment and social cohesion | ILO Conventions and action plans adopted by the International Labour Conference World Summit for Social Development September 2005 UN Summit MDG 8 on employment and decent work for youth, MDGs 1 and 6 | Social dimension of globalisation, decent work agenda | Innovative initiatives, exchange and dissemination of good practices, identification of success stories, workshops, analysis and indicators, assessment of global trade impact on social and labour conditions, cooperation with ILO | Equal economic opportunities, social protection | Social protection, vocational training, youth employment network | Education, rights, values, children’s rights |

Gender equality | MDGs 3 and 5 Beijing PFA ILO Conventions | Beijing PFA | Data broken down by gender, women’s networks, participation | Equal access to health, education, social protection, etc. FGM, trafficking, violence | Education, values, rights, governance structures, FGM |

Children | MDGs 2 and 4, UN Convention on the Rights of the Child, ILO conventions on child labour | Children’s rights and participation, SRHR | Data broken down by age, participation, mapping, trafficking, child labour, sexual violence, SRHR | Data broken down by gender, equal access, FGM, forced marriage | Place of children in society |

Culture | UNESCO Conventions on cultural heritage/diversity | Inter-cultural dialogue | Research, workshops, twinning, voluntary youth service | Status of women | Status of children, youth volunteers |

ANNEX 5

List of abbreviations

AIDS: Acquired Immunodeficiency Syndrome

AMANET: African Malaria Network Trust

CRC: Convention on the Rights of the Child

CSP: Country Strategy Paper

CSR: Corporate Social Responsibility

EFA: Education For All

EFA-FTI: Education For All Fast Track Initiative

GAVI: Global Alliance for Vaccines and Immunisation

HDIC: Health and Development Innovative Consortium

HIV: Human Immunodeficiency Virus

IAVI: International Aids Vaccine Initiative

ICPD: International Conference on Population and Development (Cairo, 1994)

ICT: Information and Communication Technology

ILO: International Labour Organisation

IPPF: International Planned Parenthood Federation

MDG: Millennium Development Goals

PRSP: Poverty Reduction Strategy Paper

SRHR: Sexual and Reproductive Health and Rights

TB: Tuberculosis

UN: United Nations

UNFPA: United Nations Population Fund

VET: Vocational Education and Training

WB: World Bank

WHO: World Health Organisation

WTO: World Trade Organisation

[i] For the precise wording applicable to this and other thematic programmes see the Communication from the Commission to the Council and the European Parliament “External Actions through Thematic Programmes under the Future Financial Perspectives 2007–2013” [COM(2005) 324 final of 3 August 2005].

[ii] In its broad sense, human and social development is a generic concept relevant to all countries and groups. See also the World Summit for Social Development and the UN ECOSOC:http://www.un.org/esa/socdev/wssd/agreements/index.html,http://www.un.org/esa/socdev/csd/index.html.

[iii] Joint Statement by the Council and the Representatives of the Governments of the Member States meeting within the Council, the European Parliament and the Commission on European Union Development Policy: “The European Consensus”, 22 November 2005.

[iv] See Annex 2 for further details on the lessons learnt. Cf. also: Thematic Evaluation of Population- and Development-oriented Programmes in EC External Cooperation - 03/2004; Joint Evaluation of External Support to Basic Education in Developing Countries - 09/2003; Evaluation of the integration of gender in EC development cooperation with third countries - 03/2003; Evaluation of the EC cooperation with ACP/ALA/MED countries in the health sector - 07/2002; Evaluation of EC Support to the Education Sector in ACP countries - 05/2002.

[v] Besides regular consultations in the various policy areas, a meeting with stakeholders and a written consultation were held in July and August 2005, including NGOs, EU Member States, the UN and other international organisations.

[vi] Regulation (EC) 1568/2003 of the European Parliament and of the Council on aid to fight poverty diseases (HIV/AIDS, tuberculosis and malaria) in developing countries (351 MEUR were spent on this budget line between 2003-2006). Regulation (EC) N 1567/2003 of the European Parliament and of the Council on aid for policies and actions on reproductive and sexual health and rights in developing countries (73.95 MEUR were spent on this budget line between 2003-2006). Regulation (EC) No 806/2004 of the European Parliament and of the Council of 21 April 2004 on promoting gender equality in development cooperation. (9 MEUR were spent on this budget line between 2003 and 2006).

[vii] See Communication from the Commission to the Council and the European Parliament “External Actions through Thematic Programmes under the Future Financial Perspectives 2007–2013” [COM(2005) 324 final of 3 August 2005].

[viii] Mainly the EC Communication “Education and training in the context of poverty reduction in developing countries”; the Communication on "Health and Poverty"; the Programme for action to confront HIV/AIDS, malaria and tuberculosis through external action; the Communication on the social dimension of globalisation – the EU’s policy contribution on extending benefits to all; and the European social agenda. See Annex 1 for the full list.

[ix] European social agenda 2005-2010, COM(2005) 33 final; Communication of 18 July 2001 on promoting core labour standards and improving social governance in the context of globalisation, COM(2001) 416 final; Communication of 18 May 2004 on the social dimension of globalisation, COM(2004) 383 final; Communication of 15 June 2005 on the EU contribution for the September 2005 UN Summit; renewed overall cooperation agreement between the European Commission and the ILO of 14 May 2001; cooperation between the EU and Latin America on social cohesion and agreements with an increasing number of countries, including cooperation on employment and social policy.

[x] European Consensus, chapter 4.4, op.cit. Gender equality from a human rights angle will be a focus of the thematic programme on human rights proposed by the Commission.

[xi] Cf. programming principles in annex 3.

[xii] The full text of the CRC and its Optional Protocols is available at: http://www.unicef.org/crc/crc.htm.

[xiii] Available at: http://www.ilo.org/public/english/standards/norm/whatare/fundam/childpri.htm.

[xiv] Available at: http://www.unodc.org/unodc/en/trafficking_protocol.html.

[xv] Available at: http://www.unicef.org/specialsession/wffc/index.html.

[xvi] Example: “About fifty budget lines, of which around thirty that function and are regulated differently, were mobilised to finance almost 400 identified projects”. Evaluation of the EC Country Strategy for Honduras, February 2004.

[xvii] Breakdown of the legal bases: excluding the European initiative for democracy and human rights, these various thematic regulations concern crisis situations (refugees and humanitarian aid) or post-crisis situations (rehabilitation) in which action in favour of human rights makes up one component of the aid. However, although this falls exactly within the objective of mainstreaming, it is particularly difficult under these circumstances precisely to identify which projects – and which budgets – are implemented in favour of human rights.

[xviii] Example: “Secure further coherence between all the EC instruments and budget lines deployed in Bangladesh. …develop procedures to ensure that…deployment of the budget lines concerned is coherent with the Country Strategy, and pursues country specific objectives.” Recommendation 5 of the Evaluation of the EC Country Strategy for Bangladesh, November 2003.

[xix] Cf. Communication from the Commission to the Council and the European Parliament “External Actions through Thematic Programmes under the Future Financial Perspectives 2007–2013” [COM(2005) 324 final of 3 August 2005].

[xx] E.g. establishment of the European and Developing Countries Clinical Trials Partnership, which focuses on clinical trials for the development of new action against the three diseases.

[xxi] Council Regulation 953/2003 to avoid trade diversion into the European Union of certain key medicines.

[xxii] Cf. Key evidence from major studies of selected Global Health Partnerships - A background paper for a meeting of the High-Level Forum on the Health MDGs’ Working Group on Global Health Initiatives and Partnerships, 25-26 April 2005. Author: Karen Caines ; Best Practice Principles for Global Health Partnership Activities at Country Level. Report of the Working Group on Global Health Partnerships, High-Level Forum on the Health MDGs, 25-26 April 2005; L. Delcour and C. Vellutini: Study on the Added Value of Global Partnerships and Global Funds to Development Cooperation , April 2005. Cf. also the GFATM evaluation library: http://www.theglobalfund.org/en/links_resources/library/position_papers/.

[xxiii] Thematic evaluation of population- and development-oriented programmes in EC external cooperation. PARTICIP, CIDEAL, ECDPM, IDC, SEPIA. March 2004.

[xxiv] ICPD Programme of Action, chapter 7.

[xxv] Evaluation of EC support to the education sector in ACP countries (2002).

Joint evaluation of external support to basic education in developing countries (2003).

[xxvi] Examples include the Asia-link programme, TEMPUS programme, ERASMUS mundus windows for several developing countries and experience from specific bilateral higher education projects in different countries.

[xxvii] http://europa.eu.int/comm/employment_social/international_cooperation/seminar13jan05_en.htm.

[xxviii] http://europa.eu.int/comm/employment_social/international_cooperation/un_disability_en.htm.

[xxix] http://www.ilo.org/public/english/wcsdg/consulta/brussels/index.htm.

[xxx] http://europa.eu.int/comm/employment_social/international_cooperation/ilo_front_en.htm.

Top