Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32022R1303

    Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2022/1303 της Επιτροπής της 25ης Απριλίου 2022 για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2019/787 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τον ορισμό και τις απαιτήσεις για την αιθυλική αλκοόλη γεωργικής προέλευσης

    C/2022/2464

    ΕΕ L 197 της 26.7.2022, p. 71–73 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2022/1303/oj

    26.7.2022   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    L 197/71


    ΚΑΤ’ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2022/1303 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

    της 25ης Απριλίου 2022

    για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2019/787 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τον ορισμό και τις απαιτήσεις για την αιθυλική αλκοόλη γεωργικής προέλευσης

    Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

    Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

    Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΕ) 2019/787 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Απριλίου 2019, για τον ορισμό, την περιγραφή, την παρουσίαση και την επισήμανση των αλκοολούχων ποτών, τη χρήση των ονομασιών των αλκοολούχων ποτών στην παρουσίαση και επισήμανση άλλων τροφίμων, την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων για τα αλκοολούχα ποτά, τη χρήση της αιθυλικής αλκοόλης και των προϊόντων απόσταξης γεωργικής προέλευσης σε ποτά με αλκοόλη, και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 110/2008 (1), και ιδίως το άρθρο 8 παράγραφος 1,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)

    Το άρθρο 5 του κανονισμού (ΕΕ) 2019/787 προβλέπει τον ορισμό και τις απαιτήσεις για την αιθυλική αλκοόλη γεωργικής προέλευσης, η οποία αναφέρεται επίσης από τον κλάδο ως γεωργική αλκοόλη, ουδέτερη αλκοόλη ή ανακαθαρισμένη αλκοόλη. Ο εν λόγω τεχνικός ορισμός και οι απαιτήσεις μεταφέρθηκαν χωρίς ουσιαστική τροποποίηση από τα προβλεπόμενα στο σημείο 1 του παραρτήματος I του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 110/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (2).

    (2)

    Ωστόσο, ο ορισμός και οι απαιτήσεις για την αιθυλική αλκοόλη γεωργικής προέλευσης, που προβλέπονται στο άρθρο 5 του κανονισμού (ΕΕ) 2019/787, είναι εν μέρει παρωχημένα από τεχνική και επιστημονική άποψη. Ειδικότερα, τα ανώτατα όρια ορισμένων υπολειμμάτων πρέπει να ευθυγραμμιστούν με τις τεχνικές παραμέτρους που χρησιμοποιούνται σήμερα από τη βιομηχανία και από τα περισσότερα εργαστήρια αναλύσεων. Επομένως, η τεχνολογική πρόοδος στον τομέα αυτόν δικαιολογεί την ανάγκη τροποποίησης του εν λόγω ορισμού και των απαιτήσεων.

    (3)

    Οι αναφορές σε «ολική οξύτητα», «πτητικές αζωτούχες βάσεις» και «στερό υπόλειμμα» που προβλέπονται στο άρθρο 5 στοιχείο δ) σημεία i), vi) και vii) του κανονισμού (ΕΕ) 2019/787 δεν είναι πλέον συναφείς, καθώς δεν χρησιμοποιούνται κατά κανόνα ως τεχνικές παράμετροι της διαδικασίας, αφού η παρουσία τέτοιων υπολειμμάτων σε αλκοόλη με κατ’ όγκο αλκοολικό τίτλο 96 % είναι αμελητέα, και είναι απίθανο να βρεθούν τέτοια υπολείμματα σε αιθυλική αλκοόλη γεωργικής προέλευσης.

    (4)

    Όσον αφορά τους «εστέρες», τις «αλδεΰδες» και τις «ανώτερες αλκοόλες», τα μέγιστα επίπεδα που προβλέπονται στο άρθρο 5 στοιχείο δ) σημεία ii), iii) και iv) του κανονισμού (ΕΕ) 2019/787 στερούνται εξειδίκευσης και απαιτούν επί του παρόντος υγρές χημικές μεθόδους, που δεν προβλέπονται στην ενωσιακή νομοθεσία. Ένας ακριβέστερος ορισμός των ουσιών για τις οποίες ισχύουν τα όρια υπολειμμάτων θα βελτίωνε τα αποτελέσματα των αναλύσεων που πρέπει να διενεργούνται για την αιθυλική αλκοόλη γεωργικής προέλευσης με μεθόδους όπως η αεριοχρωματογραφία και θα ήταν επωφελής για τους αναλυτές, δεδομένου ότι πολλές από τις παλαιότερες τεχνικές ανάλυσης απαιτούν τη χρήση επικίνδυνων χημικών ουσιών.

    (5)

    Ειδικότερα, είναι σκόπιμο να περιοριστούν οι εστέρες μόνο στον «οξικό αιθυλεστέρα». Μολονότι κατά τη διεργασία ζύμωσης μπορούν να σχηματιστούν πολλοί εστέρες, εκείνος που υπάρχει στη μεγαλύτερη συγκέντρωση είναι ο οξικός αιθυλεστέρας, ενώ όλοι οι άλλοι εστέρες που ενδεχομένως υπάρχουν στην αιθυλική αλκοόλη γεωργικής προέλευσης είναι απίθανο να ανιχνευθούν με τη χρήση τυποποιημένων αναλυτικών τεχνικών και η συμβολή τους στη συνολική ποσότητα των εστέρων είναι αμελητέα. Η μέτρηση του οξικού αιθυλεστέρα θα πρέπει να βασίζεται στη μέθοδο αναφοράς που καθορίζεται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 2870/2000 της Επιτροπής (3), δεδομένου ότι πρόκειται για καθιερωμένη μέθοδο που χρησιμοποιείται επί του παρόντος για την ανάλυση ορισμένων αλκοολούχων ποτών.

    (6)

    Παρομοίως, η αλδεΰδη που συμβάλλει κατά κύριο λόγο στις συνολικές αλδεΰδες είναι η «ακεταλδεΰδη». Ως εκ τούτου, είναι σκόπιμο να χρησιμοποιείται μόνο η ακεταλδεΰδη ως παράμετρος αυτού του προσδιορισμού. Δεδομένου ότι η ακεταλδεΰδη βρίσκεται σε ισορροπία με το 1,1 διεθοξυαιθάνιο, δηλαδή ότι και τα δύο μόρια είναι παρόντα και ότι το ένα μετατρέπεται στο άλλο λόγω των φυσικοχημικών συνθηκών, είναι επίσης αναγκαίος ο υπολογισμός του κλάσματος ακεταλδεΰδης που περιέχεται στην ακετάλη. Η μέτρηση της ακεταλδεΰδης θα πρέπει να βασίζεται στη μέθοδο αναφοράς που καθορίζεται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 2870/2000, δεδομένου ότι πρόκειται για καθιερωμένη μέθοδο που χρησιμοποιείται επί του παρόντος για την ανάλυση ορισμένων αλκοολούχων ποτών.

    (7)

    Μετά τη ζύμωση, οι ανώτερες αλκοόλες είναι παρούσες σε σημαντικές ποσότητες. Ωστόσο, στην αιθυλική αλκοόλη γεωργικής προέλευσης υπάρχει μόνο μικρή ποσότητα ανώτερων αλκοολών, δεδομένου ότι οι ανώτερες αλκοόλες αποστάζονται εύκολα λόγω των υψηλότερων σημείων ζέσεως. Η μέτρηση της ανώτερης αλκοόλης θα πρέπει να βασίζεται στη μέθοδο αναφοράς που καθορίζεται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 2870/2000, δεδομένου ότι πρόκειται για καθιερωμένη μέθοδο που χρησιμοποιείται επί του παρόντος για την ανάλυση ορισμένων αλκοολούχων ποτών.

    (8)

    Όσον αφορά τη «φουρφουράλη», η ισχύουσα απαίτηση να μην είναι ανιχνεύσιμη παραπέμπει σε υγρή μέθοδο ανάλυσης που δεν χρησιμοποιείται πλέον στην πλειονότητα των κρατών μελών, αποτρέποντας ομοιόμορφες και καθορισμένες μεθόδους ανάλυσης και αποτελέσματα. Δεδομένου ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει καθορισμένη μέθοδος αναφοράς για την ανάλυση της φουρφουράλης στην αιθυλική αλκοόλη γεωργικής προέλευσης, είναι σκόπιμο να καθοριστεί ένα κατώτατο όριο που μπορεί να επιτευχθεί με τις διάφορες μεθόδους που χρησιμοποιούνται επί του παρόντος στα περισσότερα εργαστήρια των κρατών μελών, οι οποίες είναι πιο ακριβείς από τότε που συμπεριελήφθη η εν λόγω απαίτηση. Η μέτρηση της φουρφουράλης θα πρέπει να βασίζεται στη μέθοδο της υγρής χρωματογραφίας για τις ενώσεις ξύλου, η οποία προβλέπεται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 2870/2000.

    (9)

    Επιπλέον, για λόγους πληρότητας και σύμφωνα με τον ορισμό του προϊόντος απόσταξης γεωργικής προέλευσης που προβλέπεται στο άρθρο 4 σημείο 7) του κανονισμού (ΕΕ) 2019/787, είναι σκόπιμο να προβλεφθεί ότι η αιθυλική αλκοόλη γεωργικής προέλευσης είναι το αποτέλεσμα της απόσταξης, κατόπιν αλκοολικής ζύμωσης, γεωργικών προϊόντων.

    (10)

    Επομένως, ο κανονισμός (ΕΕ) 2019/787 θα πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως,

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

    Άρθρο 1

    Το άρθρο 5 του κανονισμού (ΕΕ) 2019/787 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «Άρθρο 5

    Ορισμός και απαιτήσεις για την αιθυλική αλκοόλη γεωργικής προέλευσης

    Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, αιθυλική αλκοόλη γεωργικής προέλευσης είναι υγρό που πληροί τις ακόλουθες απαιτήσεις:

    α)

    λαμβάνεται με αλκοολική ζύμωση, ακολουθούμενη από απόσταξη, αποκλειστικά των γεωργικών προϊόντων που απαριθμούνται στο παράρτημα I της Συνθήκης·

    β)

    δεν έχει καμία ανιχνεύσιμη γεύση εκτός από τη γεύση των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του·

    γ)

    ο ελάχιστος κατ’ όγκο αλκοολικός τίτλος του είναι 96,0 %·

    δ)

    το μέγιστο επίπεδο υπολειμμάτων δεν υπερβαίνει τα ακόλουθα:

    i)

    οξικός αιθυλεστέρας: 1,3 γραμμάρια ανά εκατόλιτρο αλκοόλης 100 % vol.·

    ii)

    ακεταλδεΰδη (άθροισμα αιθανάλης και 1,1-διεθοξυαιθανίου): 0,5 γραμμάρια ανά εκατόλιτρο αλκοόλης 100 % vol.·

    iii)

    ανώτερες αλκοόλες (άθροισμα: προπαν-1-όλης, βουταν-1-όλης, βουταν-2-όλης, 2-μεθυλοπροπαν-1-όλης, 2-μεθυλοβουτανο-1-όλης και 3-μεθυλοβουταν-1-όλης): 0,5 γραμμάρια ανά εκατόλιτρο αλκοόλης 100 % vol.·

    iv)

    μεθανόλη: 30 γραμμάρια ανά εκατόλιτρο αλκοόλης 100 % vol.·

    v)

    φουρφουράλη: 0,5 γραμμάρια ανά εκατόλιτρο αλκοόλης 100 % vol.».

    Άρθρο 2

    Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

    Βρυξέλλες, 25 Απριλίου 2022.

    Για την Επιτροπή

    Η Πρόεδρος

    Ursula VON DER LEYEN


    (1)  ΕΕ L 130 της 17.5.2019, σ. 1.

    (2)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 110/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Ιανουαρίου 2008, σχετικά με τον ορισμό, την περιγραφή, την παρουσίαση, την επισήμανση και την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων των αλκοολούχων ποτών και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 1576/89 του Συμβουλίου (ΕΕ L 39 της 13.2.2008, σ. 16).

    (3)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 2870/2000 της Επιτροπής, της 19ης Δεκεμβρίου 2000, για καθορισμό των κοινοτικών μεθόδων αναφοράς που εφαρμόζονται στις αναλύσεις στον τομέα των αλκοολούχων ποτών (ΕΕ L 333 της 29.12.2000, σ. 20).


    Top