EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 31993R0959

Κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 959/93 του Συμβουλίου της 5ης Απριλίου 1993 σχετικά με τις στατιστικές πληροφορίες που πρέπει να παρέχονται από τα κράτη μέλη σχετικά με άλλα φυτικά προϊόντα εκτός από τα σιτηρά

ΕΕ L 98 της 24.4.1993, p. 1–13 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT)

Το έγγραφο αυτό έχει δημοσιευτεί σε ειδική έκδοση (FI, SV, CS, ET, LV, LT, HU, MT, PL, SK, SL, BG, RO)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 31/12/2009; καταργήθηκε από 32009R0543

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/1993/959/oj

31993R0959

Κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 959/93 του Συμβουλίου της 5ης Απριλίου 1993 σχετικά με τις στατιστικές πληροφορίες που πρέπει να παρέχονται από τα κράτη μέλη σχετικά με άλλα φυτικά προϊόντα εκτός από τα σιτηρά

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. L 098 της 24/04/1993 σ. 0001 - 0013
Φινλανδική ειδική έκδοση: Κεφάλαιο 3 τόμος 49 σ. 0120
Σουηδική ειδική έκδοση: Κεφάλαιο 3 τόμος 49 σ. 0120


ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΟΚ) αριθ. 959/93 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 5ης Απριλίου 1993 σχετικά με τις στατιστικές πληροφορίες που πρέπει να παρέχονται από τα κράτη μέλη σχετικά με άλλα φυτικά προϊόντα εκτός από τα σιτηρά

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας, και ιδίως το άρθρο 43,

την πρόταση της Επιτροπής (1),

τη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (2),

Εκτιμώντας:

ότι η Επιτροπή, για να εκτελεί τα καθήκοντα που της επιβάλλονται από τη συνθήκη και από τους κανονισμούς σχετικά με την κοινή γεωργική πολιτική, χρειάζεται αξιόπιστα, συγκρίσιμα και ενημερωμένα στοιχεία, υπολογιζόμενα μέσω αντικειμενικών μεθόδων, σχετικά με τις καλλιεργούμενες εκτάσεις, τις αποδόσεις και την παραγωγή άλλων φυτικών προϊόντων εκτός από τα σιτηρά 7 ότι πρέπει να αναγνωριστεί η σημασία της παραγωγής άλλων φυτικών προϊόντων εκτός των σιτηρών για την οργάνωση και τη διαχείριση των αγροτικών αγορών, πράγμα που προϋποθέτει ότι οι στατιστικές έρευνες πρέπει να διεξάγονται διαρκώς περισσότερο με βάση κοινοτικούς κανόνες 7 ότι πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η εμπειρία που έχει αποκτήσει η στατιστική υπηρεσία με τις εν λόγω έρευνες επί πολλά έτη 7 ότι σκοπός του παρόντος κανονισμού είναι να καθορίσει τις στατιστικές πληροφορίες που πρέπει να διαβιβάζονται, να προσδιορίσει ένα ικανοποιητικό επίπεδο αξιοπιστίας, να ορίσει τις συμπληρωματικές τεχνικές πληροφορίες που απαιτούνται για την αξιολόγηση των στοιχείων παραγωγής, να εξασφαλίσει την αντικειμενικότητα και αντιπροσωπευτικότητα των ερευνών σχετικά με τις εκτάσεις και την παραγωγή μέσω μιας ευρείας ανταλλαγής εμπειριών υπό μορφή συναντήσεων και εκθέσεων καθώς επίσης και να καθορίσει ακριβείς προθεσμίες διαβίβασης των πληροφοριών 7 ότι απαιτείται επίσης η γνωστοποίηση, σε ετήσια βάση, των περιφερειακών στοιχείων και για ορισμένα άλλα φυτικά προϊόντα εκτός των σιτηρών 7 ότι η Επιτροπή πρέπει να υποβάλει μια έκθεση μετά από τρία έτη εμπειρίας με τον παρόντα κανονισμό, η οποία πρέπει να συνοδεύεται, αν είναι αναγκαίο, από προτάσεις για τη βελτίωση των στατιστικών ερευνών 7 ότι, κατά τη διάρκεια μιας μεταβατικής περιόδου, οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στις στατιστικές μεθόδους συνεπάγονται πρόσθετο έργο από την πλευρά των κρατών μελών, το οποίο, όπως εκτιμάται, απαιτεί χρηματική συνεισφορά - ύψους 1 εκατομμυρίου Ecu ετησίως - εκ μέρους της Κοινότητας για την περίοδο 1993-1995 7 ότι, παρά το γεγονός ότι η συλλογή και η επεξεργασία των στοιχείων καθώς και η οργάνωση της έρευνας σε εθνικό επίπεδο εμπίπτουν στην ευθύνη των στατιστικών υπηρεσιών των κρατών μελών, η Επιτροπή πρέπει να διασφαλίσει τη συλλογή, το συντονισμό και την εναρμόνιση των στατιστικών πληροφοριών σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να προβλέψει εναρμονισμένες μεθόδους διαχείρισης των κοινοτικών πολιτικών 7 ότι για να διευκολυνθεί η εφαρμογή του παρόντος κανονισμού να συνεχιστεί η στενή συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών και της Επιτροπής, ιδιαίτερα μέσω της Μόνιμης Επιτροπής Γεωργικών Στατιστικών που συγκροτήθηκε σύμφωνα με την απόφαση 72/279/ΕΟΚ (3),

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

ΤΜΗΜΑ Ι

Στόχοι

Άρθρο 1

Τα κράτη μέλη διαβιβάζουν στην Επιτροπή ετήσια στοιχεία σχετικά με την παραγωγή και την καλλιεργούμενη έκταση άλλων φυτικών προϊόντων εκτός των σιτηρών, όπως ορίζονται στα άρθρα 2 και 6 του παρόντος κανονισμού, τηρώντας τον κανονισμό (Ευρατόμ, ΕΟΚ) αριθ. 1588/90 του Συμβουλίου της 11ης Ιουνίου 1990 σχετικά με τη διαβίβαση, στη Στατιστική Υπηρεσία των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, πληροφοριών που καλύπτονται από το στατιστικό απόρρητο (4).

ΤΜΗΜΑ ΙΙ

Στοιχεία που πρέπει να παρέχονται σε εθνικό επίπεδο

Άρθρο 2

1. Τα κράτη μέλη δίνουν κάθε χρόνο σύμφωνα με τους ορισμούς που παρατίθενται στο παράρτημα Ι, στοιχεία που αφορούν τόσο την κύρια όσο και τη δευτερεύουσα καλλιεργούμενη έκταση για όλες τις χρήσεις αρόσιμης γης που αναφέρονται στο παράρτημα ΙΙ. Μόνο τα κράτη μέλη που αναφέρονται στο παράρτημα IX είναι υποχρεωμένα να περιλαμβάνουν και τη δευτερεύουσα καλλιεργούμενη έκταση σε μια ετήσια στατιστική έρευνα και να παρέχουν στοιχεία σχετικά με τις εν λόγω εκτάσεις.

2. Επιπλέον, τα κράτη μέλη υποβάλλουν στοιχεία για τις κύριες εκτάσεις μόνιμων λειμώνων και μόνιμων καλλιεργειών και για τις άλλες εκτάσεις οριζόμενες αντίστοιχα στο παράρτημα ΙΙ σημεία ΙΑ, ΙΒ, ΙΓ και ΙΔ. Η συλλογή των στοιχείων αυτών μπορεί να γίνεται, εξ ολοκλήρου ή εν μέρει, με μεθόδους επίγειας παρατήρησης και με άλλους τρόπους, εκτός από τη γενική έρευνα που αναφέρεται στο άρθρο 3 παράγραφος 1, οι οποίοι δεν πρέπει αναγκαστικά να συνεπάγονται ετήσιες έρευνες.

3. Κάθε κράτος μέλος πρέπει επίσης να υποβάλλει ετήσια στοιχεία σχετικά με τα ακόλουθα:

- μέση απόδοση,

- συγκομισθείσα παραγωγή για κάθε φυτικό προϊόν από τα απαριθμούμενα στο παράρτημα ΙΙΙ.

ΤΜΗΜΑ ΙΙΙ

Μέθοδοι, προδιαγραφές

Άρθρο 3

1. Για τον προσδιορισμό σε κάθε κράτος μέλος, του τύπου χρήσης αρόσιμης γης που αναφέρεται στο παράρτημα ΙΙ, τα στοιχεία που αφορούν την κύρια καλλιεργούμενη έκταση συγκεντρώνονται με μια γενική ετήσια στατιστική έρευνα, η οποία μπορεί να έχει τη μορφή απογραφής ή αντιπροσωπευτικής δειγματοληψίας. Η εν λόγω έρευνα μπορεί να περιλαμβάνει την υπόλοιπη χρησιμοποιούμενη γεωργική έκταση, εκτός από την αρόσιμη γη.

2. Τα κράτη μέλη μπορούν όμως, μετά από έγκριση της Επιτροπής, να χρησιμοποιούν διοικητικές πηγές ως υποκατάστατο για στοιχεία που αφορούν την αρόσιμη γη και τα οποία αποκτούνται από την γενική έρευνα του άρθρου 3 παράγραφος 1.

3. Στην περίπτωση που δεν υπάρχουν, για ένα συγκεκριμένο έτος, στατιστικές έρευνες για τις μόνιμες καλλιέργειες, τους μόνιμους λειμώνες και για άλλο μέρος της χρησιμοποιούμενης γεωργικής έκτασης (όπως ορίζεται στο παράρτημα ΙΙ σημεία ΙΑ, ΙΒ, ΙΓ και ΙΔ), ούτε υπάρχουν ετήσιες εκτιμήσεις από κοινοτικές πηγές για τις μεταβολές στη χρήση της γης όσον αφορά τις εν λόγω κατηγορίες, τα κράτη μέλη μπορούν να υποβάλλουν προαιρετικά δικές τους εκτιμήσεις για το εν λόγω έτος σχετικά με τις κατηγορίες αυτές.

4. Η γενική έρευνα που αναφέρεται στην παράγραφο 1 διεξάγεται με δοκιμασμένες στατιστικές μεθόδους όσον αφορά τις απαιτήσεις ποιότητας, αντικειμενικότητας και αξιοπιστίας.

5. Τα κράτη μέλη που απαριθμούνται στο παράρτημα IX μπορούν να επιλέξουν μεταξύ των δύο ακόλουθων μεθοδολογικών προσεγγίσεων όσον αφορά την έρευνα για τη χρήση της γης, σύμφωνα με τους ορισμούς του παραρτήματος Ι:

- είτε μια προσέγγιση «πραγματικού χρόνου» που θα αφορά την κύρια καλλιεργούμενη έκταση κατά τη χρονική στιγμή της έρευνας, καθώς και παροχή πρόσθετων πληροφοριών για τις δευτερεύουσες εκτάσεις σε μεταγενέστερο στάδιο,

- ή, μια «εκ των υστέρων» αποτίμηση της χρήσης της γης (που θα αφορά και την κύρια και τις δευτερεύουσες εκτάσεις στην ίδια έρευνα), η οποία πραγματοποιείται μετά το τέλος του έτους συγκομιδής. Μόνο τα κράτη μέλη που απαριθμούνται στο παράρτημα IX οφείλουν να προσδιορίζουν τις δευτερεύουσες εκτάσεις.

6. Τα στοιχεία που αφορούν εκτάσεις περιθωριακής σημασίας που αναφέρονται στο παράρτημα VIII μπορούν ενδεχομένως να συγκεντρώνονται και από άλλες πηγές που δεν ικανοποιούν τις απαιτήσεις του παρόντος κανονισμού.

7. Προκειμένου να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του παρόντος τμήματος, είναι δυνατόν να θεσπιστούν μεταβατικές ρυθμίσεις σύμφωνα με το άρθρο 8 παράγραφος 3.

Άρθρο 4

1. Στην περίπτωση δειγματοληπτικών ερευνών σχετικά με τις κύριες καλλιεργούμενες εκτάσεις αρόσιμων γαιών, τα δείγματα πρέπει να καθορίζονται κατά τέτοιο τρόπο ώστε να είναι αντιπροσωπευτικά τουλάχιστον για το 95 % των συνολικών αυτών εκτάσεων των αφιερωμένων σε άλλα φυτικά προϊόντα εκτός των σιτηρών.

Αυτά τα αριθμητικά στοιχεία για τις κύριες εκτάσεις συμπληρώνονται από μια εκτίμηση που βασίζεται σε στοιχεία από άλλες πηγές και αφορά τις υπολειπόμενες εκτάσεις αρόσιμης γης τις αφιερωμένες σε άλλα φυτικά προϊόντα εκτός των σιτηρών.

2. Οι έρευνες για τις εκτάσεις στις οποίες υπάρχουν μόνιμες καλλιέργειες, μόνιμοι λειμώνες και άλλα τμήματα χρησιμοποιούμενης γεωργικής έκτασης εκτός της αρόσιμης γης, πρέπει να είναι όσο το δυνατό πιο αντιπροσωπευτικές. Στους μόνιμους λειμώνες περιλαμβάνονται και τα τμήματα χρησιμοποιούμενης γεωργικής έκτασης που βρίσκονται εκτός των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

3. Οι δειγματοληπτικές έρευνες για τις κύριες εκτάσεις αρόσιμης γης καταρτίζονται κατά τέτοιο τρόπο ώστε, σε κάθε κράτος μέλος, για καθεμία από τις επιμέρους ομάδες κύριων εκτάσεων που καθορίζονται στο παράρτημα IV, να ικανοποιείται ένα τουλάχιστον από τα δύο ακόλουθα κριτήρια:

α) ο συντελεστής μεταβλητότητας να μην υπερβαίνει την τιμή που δίνεται στο παράρτημα IV 7 β) το τυπικό σφάλμα να μην υπερβαίνει την τιμή που δίνεται στο παράρτημα IV.

4. Ο βαθμός ακρίβειας που απαιτείται για την εκτίμηση μόνιμων καλλιεργειών, μόνιμων λειμώνων και άλλων τμημάτων χρησιμοποιούμενης γεωργικής έκτασης εκτός της αρόσιμης γης, αποφασίζεται σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 12, αφού τα κράτη μέλη διαβιβάσουν στην Επιτροπή τις εκθέσεις που προβλέπονται από το άρθρο 8 παράγραφος 1.

Άρθρο 5

1. Οι έρευνες σχετικά με την παραγωγή ή τις αποδόσεις διεξάγονται με δοκιμασμένες στατιστικές μεθόδους οι οποίες ικανοποιούν τις απαιτήσεις ποιότητας, αντικειμενικότητας και αξιοπιστίας.

2. Τα κράτη μέλη μπορούν όμως, μετά από έγκριση της Επιτροπής, να χρησιμοποιούν διοικητικές πηγές για να αντικαταστήσουν τα στοιχεία που λαμβάνονται από τις προβλεπόμενες στην παράγραφο 1 έρευνες σχετικά με την παραγωγή ή τις αποδόσεις.

3. Ο βαθμός ακρίβειας που απαιτείται για την εκτίμηση της παραγωγής κάθε φυτικού προϊόντος που αναφέρεται στο παράρτημα ΙΙΙ καθορίζεται σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 12, αφού τα κράτη μέλη διαβιβάσουν στην Επιτροπή τις εκθέσεις που προβέπονται στο άρθρο 8 παράγραφος 1.

4. Κάθε συμπληρωματική πληροφορία που απαιτείται για την περαιτέρω τυποποίηση των εκτιμήσεων παραγωγής αποφασίζεται σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 12, αφού τα κράτη μέλη διαβιβάσουν στην Επιτροπή τις εκθέσεις που αναφέρονται στο άρθρο 8 παράγραφος 1 του παρόντος κανονισμού.

ΤΜΗΜΑ IV

Στοιχεία που πρέπει να παρέχονται σε περιφερειακό επίπεδο

Άρθρο 6

1. Πρέπει να διαβιβάζονται στην Επιτροπή ετήσια στοιχεία σχετικά με τις καλλιεργούμενες εκτάσεις, την απόδοση και τη συγκομισθείσα παραγωγή για τα προϊόντα που καθορίζονται στο παράρτημα V και τα περιφερειακά επίπεδα που καθορίζονται στο παράρτημα VI. Οι καλλιεργούμενες εκτάσεις ορίζονται στο παράρτημα V.

Στην περίπτωση που για ένα συγκεκριμένο έτος δεν υπάρχουν περιφερειακά στατιστικά στοιχεία για τις μόνιμες καλλιέργειες, τους μόνιμους λειμώνες και άλλα τμήματα της χρησιμοποιούμενης γεωργικής έκτασης (όπως καθορίζεται στο παράρτημα ΙΙ σημεία ΙΑ, ΙΒ, ΙΓ και ΙΔ), τα κράτη μέλη μπορούν να υποβάλλουν δικές τους εκτιμήσεις για το συγκεκριμένο έτος σχετικά με αυτές τις κατηγορίες χρήσης γης, όπως καθορίζεται στο παράρτημα V.

2. Τα κράτη μέλη υποχρεούνται να υποβάλλουν περιφερειακά στοιχεία για τις εκτάσεις και τα προϊόντα μόνον όταν πρόκειται για καλλιέργειες των οποίων η έκταση υπερβαίνει το περιθωριακό επίπεδο που ορίζεται στο παράρτημα VIII.

3. Τα κράτη μέλη παρέχουν στοιχεία σχετικά με τις οριζόμενες στο παράρτημα V καλλιεργούμενες εκτάσεις και τη συγκομισθείσα παραγωγή ανά καλλιέργεια μόνο για τις πλέον σημαντικές περιφέρειες. Για καθεμία από αυτές τις καλλιέργειες πρέπει να υποβάλλονται στοιχεία για τις περιφέρειες οι οποίες, διευθετημένες σε φθίνουσα τάξη, αντιπροσωπεύουν συνολικά τουλάχιστον το 80 % της καλλιεργούμενης έκτασης μιας συγκεκριμένης καλλιέργειας σε σχέση με τη συνολική καλλιεργούμενη έκταση του οικείου κράτους μέλους για το συγκεκριμένο φυτικό προϊόν.

ΤΜΗΜΑ V

Προθεσμίες, ανταλλαγή εμπειριών και μεταβατικές διατάξεις

Άρθρο 7

1. Το ημερολογιακό έτος κατά το οποίο αρχίζει η συγκομιδή αποκαλείται στο εξής «έτος συγκομιδής».

2. Για τις κατηγορίες χρήσης γης που αναφέρονται στο παράρτημα ΙΙ, τα κράτη μέλη υποβάλλουν στην Επιτροπή προσωρινά εθνικά στοιχεία για τις καλλιεργούμενες εκτάσεις το αργότερο έως την 1η Οκτωβρίου τους έτους συγκομιδής. Τα οριστικά στοιχεία γι' αυτές τις καλλιεργούμενες εκτάσεις υποβάλλονται το αργότερο έως την 1η Απριλίου του έτους που έπεται του έτους συγκομιδής.

3. Οι πρώτες εκτιμήσεις των εθνικών στοιχείων απόδοσης και παραγωγής, που αφορούν τα προϊόντα που καθορίζονται στο παράρτημα VII, διαβιβάζονται το αργότερο μέσα στις προθεσμίες που καθορίζονται στο ίδιο παράρτημα. Τα προσωρινά στοιχεία απόδοσης και παραγωγής όσον αφορά τα προϊόντα που καθορίζονται στο παράρτημα ΙΙΙ παρέχονται το αργότερο έως τις 15 Απριλίου, ενώ τα οριστικά στοιχεία το αργότερο έως την 1η Οκτωβρίου του έτους που έπεται του έτους συγκομιδής.

4. Στην περίπτωση που τα στοιχεία απόδοσης και παραγωγής αναφέρονται σε αναθεωρημένα στοιχεία εκτάσεων, πρέπει να υποβάλλονται και τα αναθεωρημένα στοιχεία.

5. Τα περιφερειακά στοιχεία που αναφέρονται στο άρθρο 6 παρέχονται ταυτόχρονα με τα οριστικά εθνικά στοιχεία και πρέπει να συμφωνούν με αυτά.

Άρθρο 8

1. Μέσα σε προθεσμία δώδεκα μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού, τα κράτη μέλη υποβάλλουν στην Επιτροπή λεπτομερή μεθοδολογική έκθεση, στην οποία περιγράφεται ο τρόπος με τον οποίο εξάγονται τα στοιχεία που αφορούν τις χρησιμοποιούμενες εκτάσεις, την αρόσιμη γη και τις καλλιεργούμενες εκτάσεις για τα επιμέρους φυτικά προϊόντα. Επίσης, τα κράτη μέλη επεξηγούν τον τρόπο με τον οποίο υπολογίζονται η απόδοση και η παραγωγή στις χώρες τους και, ενδεχομένως, στις περιφέρειές τους, και αναφέρουν το βαθμό αντιπροσωπευτικότητας και αξιοπιστίας των στοιχείων αυτών. Η Επιτροπή συντάσσει περίληψη των εκθέσεων αυτών σε συνεργασία με τα κράτη μέλη.

2. Τα κράτη μέλη ενημερώνουν την Επιτροπή, για οποιαδήποτε τροποποίηση των στοιχείων που υποβάλλουν σύμφωνα με την παράγραφο 1, εντός τριών μηνών από τη διαβίβασή τους.

3. Στην περίπτωση που από μια μεθοδολογική έκθεση προκύπτει ότι ένα κράτος μέλος δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο άμεσο μέλλον στις απαιτήσεις του παρόντος κανονισμού και εφόσον απαιτούνται τεχνικές και μεθοδολογικές τροποποιήσεις των ερευνών, η Επιτροπή, σε συνεργασία με το εν λόγω κράτος μέλος, μπορεί να ορίσει μεταβατική περίοδο, μέγιστης διάρεκειας δύο ετών, εντός της οποίας θα πρέπει να εξασφαλιστεί η υλοποίηση προγράμματος ερευνών συμφώνου με τις απαιτήσεις του παρόντος κανονισμού.

4. Οι μεθοδολογικές εκθέσεις, οι μεταβατικές ρυθμίσεις, η διαθεσιμότητα και αξιοπιστία των στοιχείων, καθώς και κάθε θέμα που ανακύπτει σε σχέση με την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού, συζητούνται δύο φορές ανά έτος στο πλαίσιο της αρμόδιας ομάδας εργασίας της μόνιμης επιτροπής γεωρικών στατιστικών.

Άρθρο 9

Το αργότερο μέχρι το τέλος του 1995, η Επιτροπή υποβάλλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο:

- έκθεση σχετικά με την εμπειρία που αποκτήθηκε από τις στατιστικές έρευνες και εκτιμήσεις που πραγματοποιούνται στα πλαίσια του παρόντος κανονισμού,

- εφόσον κρίνεται αναγκαίο, προτάσεις για τη βελτίωση και την εναρμόνιση των ρυθμίσεων που ισχύουν στα κράτη μέλη.

Άρθρο 10

Τα παραρτήματα I έως IX μπορούν να τροποποιηθούν με τη διαδικασία που καθορίζεται στο άρθρο 12.

ΤΜΗΜΑ VI

Χρηματοοικονομικές ρυθμίσεις

Άρθρο 11

1. Η Επιτροπή χορηγεί στα κράτη μέλη κάθε έτος κατά τη διάρκεια της περιόδου 1993-1995, χρηματοδοτική συνεισφορά για τις εργασίες βελτίωσης των μεθοδολογικών βάσεων και της συγκρισιμότητας των στοιχείων που αναφέρονται στα άρθρα 2 και 6. Η συνεισφορά αυτή εκτιμάται σε 1 εκατομμύριο Ecu ετησίως.

2. Η αρμόδια επί του προϋπολογισμού αρχή ορίζει το εκάστοτε αναγκαίο κονδύλιο.

3. Το ποσό της εν λόγω συνεισφοράς αποφασίζεται ανάλογα με τις αιτήσεις των κρατών μελών, με τη διαδικασία που ορίζεται στο άρθρο 12.

ΤΜΗΜΑ VII

Τελικές διατάξεις

Άρθρο 12

1. Στην περίπτωση που γίνεται αναφορά στη διαδικασία του παρόντος άρθρου, η μόνιμη επιτροπή γεωργικής στατιστικής, στο εξής καλούμενη «επιτροπή», συγκαλείται από τον πρόεδρό της, είτε με δική του πρωτοβουλία είτε ύστερα από αίτηση αντιπροσώπου κράτους μέλους.

2. Ο αντιπρόσωπος της Επιτροπής υποβάλλει στην επιτροπή σχέδιο των μέτρων που πρέπει να ληφθούν. Η επιτροπή διτυπώνει τη γνώμη της για το σχέδιο αυτό μέσα σε προθεσμία που καθορίζει ο πρόεδρος σε συνάρτηση με τον επείγοντα χαρακτήρα του θέματος. Αποφασίζει με πλειοψηφία 54 ψήφων 7 οι ψήφοι των κρατών μελών σταθμίζονται σύμφωνα με το άρθρο 148 παράγραφος 2 της συνθήκης. Ο πρόεδρος δεν λαμβάνει μέρος στην ψηφοφορία.

3. α) Η Επιτροπή θεσπίζει τα προτεινόμενα μέτρα όταν είναι σύμφωνα με τη γνώμη της επιτροπής 7 β) όταν τα προτεινόμενα μέτρα δεν είναι σύμφωνα με τη γνώμη της Επιτροπής, ή ελλείψει γνώμης, η Επιτροπή υποβάλλει χωρίς καθυστέρηση στο Συβμούλιο πρόταση για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Το Συμβούλιο αποφασίζει με ειδική πλειοψηφία.

Αν το Συμβούλιο δεν έχει αποφασίσει εντός τριών μηνών αφότου του υποβλήθηκε η πρόταση, η Επιτροπή θεσπίζει τα προτεινόμενα μέτρα.

Άρθρο 13

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την τρίτη ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Λουξεμβούργο, 5 Απριλίου 1993.

Για το Συμβούλιο Ο Πρόεδρος N. HELVEG PETERSEN

Top