Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32017R1188

    Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2017/1188 της Επιτροπής, της 3ης Ιουλίου 2017, για την επιβολή οριστικού δασμού αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές ορισμένων τύπων επιχρισμένου χαρτιού υψηλής ποιότητας καταγωγής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, έπειτα από επανεξέταση ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων σύμφωνα με το άρθρο 11 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/1036 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου

    C/2017/4429

    ΕΕ L 171 της 4.7.2017, p. 168–184 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 22/08/2023

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2017/1188/oj

    4.7.2017   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    L 171/168


    ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΌΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΕ) 2017/1188 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

    της 3ης Ιουλίου 2017

    για την επιβολή οριστικού δασμού αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές ορισμένων τύπων επιχρισμένου χαρτιού υψηλής ποιότητας καταγωγής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, έπειτα από επανεξέταση ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων σύμφωνα με το άρθρο 11 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/1036 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου

    Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

    Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

    Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΕ) 2016/1036 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 8ης Ιουνίου 2016, για την άμυνα κατά των εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ εκ μέρους χωρών μη μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (1) («ο βασικός κανονισμός»), και ιδίως το άρθρο 11 παράγραφος 2,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    1.   ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

    1.1.   Ισχύοντα μέτρα

    (1)

    Κατόπιν έρευνας αντιντάμπινγκ («η αρχική έρευνα»), σύμφωνα με τον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 451/2011 (2), το Συμβούλιο επέβαλε οριστικό δασμό αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές ορισμένων τύπων επιχρισμένου χαρτιού υψηλής ποιότητας καταγωγής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας («ΛΔΚ» ή «οικεία χώρα»).

    (2)

    Κατόπιν έρευνας κατά των επιδοτήσεων, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 452/2011 (3), το Συμβούλιο επέβαλε επίσης οριστικό αντισταθμιστικό δασμό στις εισαγωγές ορισμένων τύπων επιχρισμένου χαρτιού υψηλής ποιότητας καταγωγής ΛΔΚ.

    (3)

    Τα μέτρα αντιντάμπινγκ έλαβαν τη μορφή κατ' αξίαν δασμολογικού συντελεστή ύψους από 8 % έως 35,1 % στις εισαγωγές εξαγωγέων που κατονομάζονται ατομικά, με συντελεστή δασμού για όλες τις άλλες εταιρείες ύψους 27,1 %.

    (4)

    Στις 8 Αυγούστου 2011 οι Κινέζοι παραγωγοί Gold East Paper Co. Ltd και Gold Huasheng Paper Co. Ltd. («ο όμιλος APP») άσκησαν προσφυγή ακύρωσης των εκτελεστικών κανονισμών (ΕΕ) αριθ. 451/2011 και (ΕΕ) αριθ. 452/2011 στο μέτρο που αφορούν τους προσφεύγοντες (4). Στις 11 Σεπτεμβρίου 2014 το τρίτο τμήμα του Γενικού Δικαστηρίου απέρριψε και τις δύο προσφυγές.

    1.2.   Αίτηση επανεξέτασης ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων

    (5)

    Μετά τη δημοσίευση ανακοίνωσης σχετικά με την επικείμενη λήξη (5) της ισχύος των μέτρων αντιντάμπινγκ που εφαρμόζονται στις εισαγωγές ορισμένων τύπων επιχρισμένου χαρτιού υψηλής ποιότητας καταγωγής ΛΔΚ, η Επιτροπή έλαβε αίτηση για την έναρξη επανεξέτασης ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων σύμφωνα με το άρθρο 11 παράγραφος 2 του βασικού κανονισμού.

    (6)

    Η αίτηση υποβλήθηκε από πέντε ενωσιακούς παραγωγούς (Arctic Paper Grycksbo AB, Burgo Group SpA, Fedrigoni SpA, Lecta Group και Sappi Europe SA), οι οποίοι αναφέρονται από κοινού ως «ο αιτών» και αντιπροσωπεύουν πάνω από το 25 % της συνολικής ενωσιακής παραγωγής επιχρισμένου χαρτιού υψηλής ποιότητας.

    (7)

    Η αίτηση βασίστηκε στο επιχείρημα ότι η λήξη ισχύος των μέτρων θα κατέληγε πιθανώς στην επανάληψη του ντάμπινγκ και της ζημίας για τον ενωσιακό κλάδο παραγωγής.

    1.3.   Έναρξη επανεξέτασης ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων

    (8)

    Η Επιτροπή, αφού διαπίστωσε ότι υπήρχαν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για την έναρξη διαδικασίας επανεξέτασης ενόψει της λήξης των μέτρων, ανακοίνωσε την έναρξη διαδικασίας επανεξέτασης ενόψει της λήξης των μέτρων δυνάμει του άρθρου 11 παράγραφος 2 του βασικού κανονισμού σε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης  (6) στις 13 Μαΐου 2016 («η ανακοίνωση για την έναρξη διαδικασίας»).

    Παράλληλη έρευνα

    (9)

    Με ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 13 Μαΐου 2016 (7), η Επιτροπή ανήγγειλε επίσης την έναρξη επανεξέτασης ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων σύμφωνα με το άρθρο 18 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 597/2009 του Συμβουλίου (8) όσον αφορά τα οριστικά αντισταθμιστικά μέτρα που εφαρμόζονται στις εισαγωγές στην Ένωση ορισμένων τύπων επιχρισμένου χαρτιού υψηλής ποιότητας καταγωγής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

    1.4.   Έρευνα

    Περίοδος της έρευνας επανεξέτασης και εξεταζόμενη περίοδος

    (10)

    Η έρευνα με αντικείμενο την πιθανότητα συνέχισης ή επανάληψης του ντάμπινγκ κάλυψε την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2015 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015 («περίοδος της έρευνας επανεξέτασης» ή «ΠΕΕ»). Η εξέταση των τάσεων όσον αφορά την εκτίμηση της πιθανότητας συνέχισης ή επανάληψης της ζημίας κάλυψε την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2012 έως το τέλος της περιόδου της έρευνας επανεξέτασης («εξεταζόμενη περίοδος»).

    Ενδιαφερόμενα μέρη

    (11)

    Στην ανακοίνωση για την έναρξη της διαδικασίας, η Επιτροπή κάλεσε τα ενδιαφερόμενα μέρη να έρθουν σε επαφή με τις υπηρεσίες της για να συμμετάσχουν στην έρευνα. Επιπλέον, η Επιτροπή πληροφόρησε ειδικά τον αιτούντα, άλλους γνωστούς ενωσιακούς παραγωγούς, τους παραγωγούς-εξαγωγείς, τους εισαγωγείς και τους χρήστες στην Ένωση που είναι γνωστό ότι ενδιαφέρονται, καθώς και τις κινεζικές αρχές σχετικά με την έναρξη της επανεξέτασης ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων, και τους κάλεσε να συμμετάσχουν.

    (12)

    Η Επιτροπή επισήμανε επίσης ότι σκόπευε να χρησιμοποιήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής («ΗΠΑ») ως τρίτη χώρα με οικονομία αγοράς («ανάλογη χώρα») κατά την έννοια του άρθρου 2 παράγραφος 7 στοιχείο α) του βασικού κανονισμού, την ίδια χώρα που χρησιμοποιήθηκε ως ανάλογη χώρα στην αρχική έρευνα. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή ενημέρωσε τις αρχές και τον παραγωγό των ΗΠΑ σχετικά με την έναρξη της διαδικασίας και τους κάλεσε να συμμετάσχουν.

    (13)

    Επιπλέον, η Επιτροπή ενημέρωσε τις αρχές της Βραζιλίας, της Ινδίας, της Ινδονησίας, της Ιαπωνίας, της Κορέας, της Νορβηγίας και της Ελβετίας σχετικά με την έναρξη της διαδικασίας και ζήτησε πληροφορίες σχετικά με την παραγωγή και τις πωλήσεις επιχρισμένου χαρτιού υψηλής ποιότητας στις εν λόγω χώρες. Στη συνέχεια, απέστειλε επιστολές σε όλους τους γνωστούς παραγωγούς επιχρισμένου χαρτιού υψηλής ποιότητας στις εν λόγω χώρες, ζητώντας τη συνεργασία τους στη διαδικασία επανεξέτασης και επισυνάπτοντας ερωτηματολόγιο για την ανάλογη χώρα.

    (14)

    Τα ενδιαφερόμενα μέρη είχαν την ευκαιρία να γνωστοποιήσουν γραπτώς τις απόψεις τους και να ζητήσουν ακρόαση εντός των προθεσμιών που προβλέπονταν στην ανακοίνωση για την έναρξη της διαδικασίας. Όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη που το ζήτησαν είχαν ακρόαση από την Επιτροπή.

    Δειγματοληψία

    α)   Δειγματοληψία παραγωγών-εξαγωγέων στη ΛΔΚ

    (15)

    Στην ανακοίνωση για την έναρξη διαδικασίας, η Επιτροπή ανέφερε ότι υπήρχε το ενδεχόμενο να προβεί σε δειγματοληψία των ενδιαφερόμενων μερών σύμφωνα με το άρθρο 17 του βασικού κανονισμού.

    (16)

    Η Επιτροπή, για να αποφασίσει κατά πόσον η δειγματοληψία ήταν αναγκαία και, εάν ναι, να επιλέξει δείγμα, ζήτησε και από τους 36 γνωστούς παραγωγούς-εξαγωγείς στη ΛΔΚ να παράσχουν τις πληροφορίες που προσδιορίζονται στην ανακοίνωση για την έναρξη διαδικασίας. Επιπλέον, η Επιτροπή ζήτησε από την αποστολή της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση να ορίσει και/ή να επικοινωνήσει με άλλους παραγωγούς-εξαγωγείς που, ενδεχομένως, θα ενδιαφέρονταν να συμμετάσχουν στην έρευνα.

    (17)

    Ένας Κινέζος παραγωγός-εξαγωγέας παρέσχε τις πληροφορίες που απαιτούνταν στο παράρτημα I της ανακοίνωσης για την έναρξη διαδικασίας με σκοπό τη δειγματοληψία (9). Ωστόσο, σε ακρόαση της 8ης Ιουνίου 2016 η ίδια παραγωγών-εξαγωγέων ενημέρωσε την Επιτροπή ότι δεν είχε την πρόθεση να απαντήσει στο ερωτηματολόγιο, επειδή δεν είχε εξαγωγικές πωλήσεις στην ενωσιακή αγορά κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης και λόγω της περίπλοκης δομής της ομάδας. Όλοι οι οικείοι γνωστοί παραγωγοί-εξαγωγείς και οι αρχές της ΛΔΚ ενημερώθηκαν σχετικά με τις συνέπειες που θα είχε η μη συνεργασία και σχετικά με το ενδεχόμενο, δυνάμει του άρθρου 18 του βασικού κανονισμού, να πραγματοποιήσει η Επιτροπή τις διαπιστώσεις της με βάση τα καλύτερα διαθέσιμα πραγματικά περιστατικά.

    β)   Δειγματοληψία ενωσιακών παραγωγών

    (18)

    Στην ανακοίνωση για την έναρξη διαδικασίας, η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι είχε επιλέξει προσωρινά ένα δείγμα ενωσιακών παραγωγών. Σύμφωνα με το άρθρο 17 παράγραφος 1 του βασικού κανονισμού, η Επιτροπή επέλεξε δείγμα βάσει του μεγαλύτερου αντιπροσωπευτικού όγκου πωλήσεων και παραγωγής, λαμβάνοντας επίσης υπόψη τη γεωγραφική διασπορά. Το προσωρινό δείγμα αποτελούνταν από τρεις ομίλους ενωσιακών παραγωγών. Η Επιτροπή κάλεσε τα ενδιαφερόμενα μέρη να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους σχετικά με το προσωρινό δείγμα. Ένας από τους ενωσιακούς παραγωγούς που συμμετείχαν στο προσωρινό δείγμα ενημέρωσε την Επιτροπή ότι δεν θα είναι σε θέση να απαντήσει στο ερωτηματολόγιο. Η Επιτροπή έλαβε επίσης διευκρινίσεις σύμφωνα με τις οποίες δύο άλλα μέρη του δείγματος ήταν όμιλοι που αποτελούνταν από διάφορους παραγωγούς. Κατά συνέπεια, η Επιτροπή αναθεώρησε το δείγμα αντικαθιστώντας τον μη συνεργαζόμενο παραγωγό με τον αμέσως επόμενο μεγάλο παραγωγό ως προς τον όγκο των πωλήσεων και την παραγωγή, και επιλέγοντας τους μεγαλύτερους παραγωγούς από τους άλλους δύο ομίλους του προσωρινού δείγματος παραγωγών. Η Επιτροπή, αφού δεν έλαβε κανένα σχόλιο σχετικά με το αναθεωρημένο δείγμα εντός της προθεσμίας, επιβεβαίωσε το δείγμα όπως αναθεωρήθηκε. Το τελικό δείγμα αντιπροσώπευε πάνω από το 30 % της συνολικής ενωσιακής παραγωγής κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης και, επομένως, θεωρήθηκε αντιπροσωπευτικό του ενωσιακού κλάδου παραγωγής.

    γ)   Δειγματοληψία μη συνδεδεμένων εισαγωγέων

    (19)

    Η Επιτροπή, για να αποφασίσει κατά πόσον η δειγματοληψία ήταν αναγκαία και, εάν ναι, να επιλέξει δείγμα, ζήτησε από όλους τους γνωστούς μη συνδεδεμένους εισαγωγείς να παράσχουν τις πληροφορίες που προσδιορίζονται στην ανακοίνωση για την έναρξη διαδικασίας.

    (20)

    Η Επιτροπή επικοινώνησε με πέντε δυνητικούς εισαγωγείς, αλλά κανένας από αυτούς δεν απάντησε στο έντυπο δειγματοληψίας.

    Ανάλογη χώρα

    (21)

    Στην ανακοίνωση για την έναρξη της διαδικασίας, η Επιτροπή ενημέρωσε τα ενδιαφερόμενα μέρη ότι θα πρότεινε τις ΗΠΑ ως πιθανή ανάλογη χώρα, και κάλεσε τα ενδιαφερόμενα μέρη να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους. Οι ΗΠΑ είχαν χρησιμοποιηθεί στην αρχική έρευνα ως κατάλληλη ανάλογη χώρα.

    (22)

    Η Επιτροπή ζήτησε από τους παραγωγούς του ομοειδούς προϊόντος στις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, την Ινδία, την Ινδονησία, την Ιαπωνία, τη Νορβηγία, τη Νότια Κορέα και την Ελβετία να παράσχουν πληροφορίες. Ένας παραγωγός στις ΗΠΑ συνεργάστηκε στην έρευνα απαντώντας στο ερωτηματολόγιο.

    (23)

    Η έρευνα έδειξε ότι οι ΗΠΑ είχαν ανταγωνιστική αγορά για το επιχρισμένο χαρτί υψηλής ποιότητας, όπου περίπου το 50 % της προσφοράς καλύπτεται από την τοπική παραγωγή, και το υπόλοιπο από εισαγωγές από τρίτες χώρες. Αν και υπάρχουν δασμοί αντιντάμπινγκ που ισχύουν κατά της ΛΔΚ και της Ινδονησίας, άλλες χώρες παραγωγής μπορούν να εξάγουν ελεύθερα στις ΗΠΑ.

    (24)

    Κατά συνέπεια, συνάγεται το συμπέρασμα ότι, όπως και στην αρχική έρευνα, οι ΗΠΑ συνιστούν κατάλληλη ανάλογη χώρα σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 7 στοιχείο α) του βασικού κανονισμού.

    Ερωτηματολόγια

    (25)

    Η Επιτροπή δεν απέστειλε ερωτηματολόγιο στον μη συνεργασθέντα Κινέζο παραγωγό-εξαγωγέα που αναφέρεται στην αιτιολογική σκέψη 17 παραπάνω, αφού αυτός είχε ήδη δηλώσει ότι δεν επρόκειτο να απαντήσει.

    (26)

    Η Επιτροπή απέστειλε ερωτηματολόγια στους τρεις ενωσιακούς παραγωγούς του δείγματος και σε όλους τους γνωστούς παραγωγούς της ανάλογης χώρας.

    (27)

    Η Επιτροπή έλαβε απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο και από τους τρεις ενωσιακούς παραγωγούς του δείγματος, καθώς και από έναν παραγωγό στην ανάλογη χώρα (ΗΠΑ).

    Επιτόπιες επαληθεύσεις

    (28)

    Η Επιτροπή αναζήτησε και επαλήθευσε όλες τις πληροφορίες που έκρινε απαραίτητες στο πλαίσιο της επανεξέτασης ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων για τον προσδιορισμό του ντάμπινγκ, της ζημίας και του συμφέροντος της Ένωσης. Επιτόπιες επαληθεύσεις, σύμφωνα με το άρθρο 16 του βασικού κανονισμού, πραγματοποιήθηκαν στις εγκαταστάσεις των ακόλουθων εταιρειών:

    α)

    Ενωσιακοί παραγωγοί

    Burgo Group SpA, Altavilla Vicentina, Ιταλία

    Condat (Lecta Group), Βαρκελώνη, Ισπανία

    Sappi Europe SA, Βρυξέλλες, Βέλγιο για τη Sappi Austria Produktions GmbH & Co KG, Gratkorn, Αυστρία

    β)

    Παραγωγός στην ανάλογη χώρα

    S.D. Warren Company d/b/a Sappi Fine Paper North America, Βοστώνη, Μασαχουσέτη, ΗΠΑ.

    2.   ΥΠΟ ΕΞΕΤΑΣΗ ΠΡΟΪΟΝ ΚΑΙ ΟΜΟΕΙΔΕΣ ΠΡΟΪΟΝ

    2.1.   Υπό εξέταση προϊόν

    (29)

    Το προϊόν που αποτελεί αντικείμενο της παρούσας επανεξέτασης είναι επιχρισμένο χαρτί υψηλής ποιότητας, το οποίο είναι χαρτί ή χαρτόνι επιχρισμένο από τη μία ή και τις δύο πλευρές (εξαιρουμένου του χαρτιού κραφτ ή του χαρτονιού κραφτ), είτε σε φύλλα είτε σε ρολά και με βάρος 70 g/m2 ή περισσότερο, που δεν υπερβαίνει όμως τα 400 g/m2, και με στιλπνότητα άνω του 84 (μετρημένη κατά ISO 2470-1) καταγωγής ΛΔΚ («το υπό επανεξέταση προϊόν»), που υπάγεται σήμερα στους κωδικούς ΣΟ ex 4810 13 00, ex 4810 14 00, ex 4810 19 00, ex 4810 22 00, ex 4810 29 30, ex 4810 29 80, ex 4810 99 10 και ex 4810 99 80 (κωδικοί TARIC 4810130020, 4810140020, 4810190020, 4810220020, 4810293020, 4810298020, 4810991020 και 4810998020).

    (30)

    Το υπό εξέταση προϊόν δεν περιλαμβάνει:

    Τα ρολά που είναι κατάλληλα για χρήση σε πιεστήρια ρολού. Ως «ρολά που είναι κατάλληλα για χρήση σε πιεστήρια ρολού» ορίζονται τα ρολά που, εάν υποβληθούν σε δοκιμασία σύμφωνα με το πρότυπο ISO 3783:2006 σχετικά με τον προσδιορισμό αντίστασης στην απόσπαση — μέθοδος επιταχυμένης ταχύτητας που χρησιμοποιεί τη διάταξη δοκιμασίας IGT (ηλεκτρικό μοντέλο), δίνουν αποτέλεσμα μικρότερο των 30 N/m κατά τη μέτρηση της διαγωνίου του χαρτιού (CD) και αποτέλεσμα μικρότερο των 50 N/m κατά τη μέτρηση κατά τη διεύθυνση του μηχανήματος (MD).

    Το χαρτί με πολλές στρώσεις και το χαρτόνι με πολλές στρώσεις.

    2.2.   Ομοειδές προϊόν

    (31)

    Η έρευνα έδειξε ότι τα ακόλουθα προϊόντα έχουν τα ίδια βασικά φυσικά και τεχνικά χαρακτηριστικά, καθώς και τις ίδιες βασικές χρήσεις:

    το υπό εξέταση προϊόν,

    το προϊόν που παράγεται και πωλείται από τον παραγωγό-εξαγωγέα στην εγχώρια αγορά της ΛΔΚ,

    το προϊόν που παράγεται και πωλείται από τον επιλεγμένο παραγωγό στις ΗΠΑ, οι οποίες χρησίμευσαν ως ανάλογη χώρα, και

    το προϊόν που παράγεται και πωλείται στην Ένωση από τον ενωσιακό κλάδο παραγωγής.

    (32)

    Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα εν λόγω προϊόντα είναι ομοειδή προϊόντα κατά την έννοια του άρθρου 1 παράγραφος 4 του βασικού κανονισμού.

    3.   ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΣΥΝΕΧΙΣΗΣ Ή ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ ΤΟΥ ΝΤΑΜΠΙΝΓΚ

    3.1.   Προκαταρκτικές παρατηρήσεις

    (33)

    Σύμφωνα με το άρθρο 11 παράγραφος 2 του βασικού κανονισμού, η Επιτροπή εξέτασε κατά πόσον ακολουθούνταν πράγματι πρακτική ντάμπινγκ και αν η λήξη της ισχύος των μέτρων θα ήταν ή όχι πιθανόν να οδηγήσει στη συνέχιση ή επανάληψη του ντάμπινγκ.

    (34)

    Όπως αναφέρεται στις αιτιολογικές σκέψεις 17 και 25, κανένας Κινέζος παραγωγός-εξαγωγέας δεν συνεργάστηκε στην έρευνα. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή χρησιμοποίησε τα διαθέσιμα στοιχεία, σύμφωνα με το άρθρο 18 του βασικού κανονισμού.

    (35)

    Οι κινεζικές αρχές και ο γνωστός Κινέζος παραγωγός-εξαγωγέας ενημερώθηκαν για την εφαρμογή του άρθρου 18 παράγραφος 1 του βασικού κανονισμού και τους δόθηκε η δυνατότητα να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους. Ο Κινέζος παραγωγός-εξαγωγέας απάντησε ότι είχε την πρόθεση να συνεργαστεί εν μέρει στην έρευνα, με την υποβολή παρατηρήσεων σχετικά με τη ζημία και την αιτιώδη συνάφεια.

    (36)

    Σ' αυτή τη βάση, σύμφωνα με το άρθρο 18 παράγραφος 1 του βασικού κανονισμού, οι διαπιστώσεις της έρευνας που παρουσιάζονται παρακάτω όσον αφορά την πιθανότητα συνέχισης ή επανάληψης του ντάμπινγκ βασίστηκαν στα διαθέσιμα στοιχεία, και ιδίως στις πληροφορίες της αίτησης επανεξέτασης ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων, τις παρατηρήσεις που υποβλήθηκαν από τα ενδιαφερόμενα μέρη, καθώς και στα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία.

    3.2.   Ντάμπινγκ εισαγωγών κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης

    (37)

    Για την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης, τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι μόνο αμελητέες ποσότητες επιχρισμένου χαρτιού υψηλής ποιότητας (μικρότερες των 400 τόνων) εισήχθησαν στην Ένωση από τη ΛΔΚ. Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ποσότητες αυτές δεν ήταν αντιπροσωπευτικές, δεδομένου ότι αντιπροσώπευαν λιγότερο από το 1 % των συνολικών εισαγωγών του υπό εξέταση προϊόντος στην Ένωση.

    (38)

    Ως εκ τούτου, δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ουσιαστική ανάλυση του ντάμπινγκ με βάση τις κινεζικές εισαγωγές στην Ένωση κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης. Επομένως, η έρευνα επικεντρώθηκε στην πιθανότητα επανάληψης της πρακτικής ντάμπινγκ.

    3.3.   Αποδεικτικά στοιχεία για την πιθανότητα επανάληψης του ντάμπινγκ

    (39)

    Η Επιτροπή εξέτασε κατά πόσον υπήρχε πιθανότητα επανάληψης της πρακτικής ντάμπινγκ, εάν λήξουν τα μέτρα. Αναλύθηκαν τα ακόλουθα στοιχεία: οι κινεζικές τιμές εξαγωγής σε άλλους προορισμούς, η παραγωγική ικανότητα και η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στη ΛΔΚ, καθώς και η ελκυστικότητα της ενωσιακής αγοράς σε σχέση με εισαγωγές από τη ΛΔΚ.

    3.3.1.   Εξαγωγές σε τρίτες χώρες

    (40)

    Λόγω του μη αντιπροσωπευτικού όγκου των εισαγωγών επιχρισμένου χαρτιού υψηλής ποιότητας (ΕΧΥΠ) από τη ΛΔΚ στην Ένωση (βλέπε αιτιολογική σκέψη 37), η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα στοιχεία σχετικά με τις πωλήσεις ΕΧΥΠ από τη ΛΔΚ σε τρίτες χώρες θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να εκτιμηθεί το πιθανό επίπεδο των τιμών εξαγωγής στην Ένωση, εάν επιτραπεί η λήξη ισχύος των μέτρων. Οι υπολογισμοί του ντάμπινγκ πραγματοποιήθηκαν με τις τιμές των πωλήσεων σε πελάτες τρίτων χωρών, με βάση τα τιμολόγια που προσκόμισε ο αιτών, όπως εξηγείται στην αιτιολογική σκέψη 45 παρακάτω.

    α)   Κανονική αξία

    (41)

    Σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 7 στοιχείο α) του βασικού κανονισμού, η κανονική αξία καθορίστηκε με βάση την τιμή ή την κατασκευασμένη αξία σε τρίτη χώρα με οικονομία αγοράς. Για τον σκοπό αυτό, οι ΗΠΑ χρησιμοποιήθηκαν ως ανάλογη χώρα, όπως εξηγείται στις αιτιολογικές σκέψεις 21 έως 24.

    (42)

    Ο όμιλος APP ισχυρίστηκε ότι, μετά τις 11 Δεκεμβρίου 2016, η Επιτροπή θα πρέπει να εφαρμόζει τη μεθοδολογία της οικονομίας αγοράς και να υπολογίζει την κανονική αξία με βάση τις εγχώριες τιμές στη ΛΔΚ, και, ως εκ τούτου, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τις ΗΠΑ ως ανάλογη χώρα.

    (43)

    Ως προς αυτό, η Επιτροπή επισημαίνει ότι δεν έχει τη διακριτική ευχέρεια να εφαρμόζει ή μη τους ισχύοντες κανόνες που ορίζονται στον βασικό κανονισμό. Ως εκ τούτου, ο ισχυρισμός αυτός απορρίφθηκε.

    β)   Τιμή εξαγωγής

    (44)

    Επειδή δεν υπήρξε καμία συνεργασία από την πλευρά των Κινέζων παραγωγών-εξαγωγέων, η τιμή εξαγωγής υπολογίστηκε βάσει των διαθέσιμων πραγματικών στοιχείων, σύμφωνα με το άρθρο 18 του βασικού κανονισμού.

    (45)

    Αντλήθηκαν στοιχεία από διάφορες πηγές πληροφόρησης, προκειμένου να καθοριστεί η τιμή εξαγωγής. Προκειμένου να εκτιμηθεί το πιθανό επίπεδο των τιμών εξαγωγής στην Ένωση εάν δεν υπάρχουν μέτρα, η καταλληλότερη βάση διαπιστώθηκε ότι είναι τα τιμολόγια των Κινέζων παραγωγών-εξαγωγέων σε τρίτες χώρες που βρίσκονται κοντά στην Ένωση, δηλαδή την Αίγυπτο, τη Ρωσία και την Τουρκία, τιμολόγια τα οποία δόθηκαν από τον αιτούντα, υπολογιζόμενα με βάση τον σταθμισμένο μέσο όρο.

    γ)   Σύγκριση και προσαρμογές

    (46)

    Η σταθμισμένη μέση κανονική αξία συγκρίθηκε με τη σταθμισμένη μέση τιμή εξαγωγής ΕΧΥΠ, σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 11 του βασικού κανονισμού, σε επίπεδο εκ του εργοστασίου και στις δύο περιπτώσεις.

    (47)

    Όπου δικαιολογούνταν από την ανάγκη εξασφάλισης δίκαιης σύγκρισης, η Επιτροπή προσάρμοσε την κανονική αξία και την τιμή εξαγωγής, ώστε να ληφθούν υπόψη οι διαφορές που επηρεάζουν τις τιμές και τη συγκρισιμότητα των τιμών, σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 10 του βασικού κανονισμού. Έγιναν προσαρμογές για να ληφθεί υπόψη το κόστος μεταφοράς.

    δ)   Περιθώριο ντάμπινγκ

    (48)

    Η Επιτροπή συνέκρινε τη σταθμισμένη μέση κανονική αξία με τη σταθμισμένη μέση τιμή εξαγωγής σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφοι 11 και 12 του βασικού κανονισμού.

    (49)

    Σ' αυτή τη βάση, το μέσο σταθμισμένο περιθώριο ντάμπινγκ, εκφρασμένο ως ποσοστό της τιμής CIF στα σύνορα της Ένωσης, καθορίζεται σε 58 %.

    3.3.2.   Παραγωγική ικανότητα και πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στη ΛΔΚ

    (50)

    Δεδομένης της έλλειψης συνεργασίας, η παραγωγική ικανότητα και η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στη ΛΔΚ καθορίστηκαν με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, και ιδίως τις πληροφορίες που υπέβαλε ο αιτών, οι οποίες περιελάμβαναν στοιχεία από ανεξάρτητο πάροχο εμπιστευτικών πληροφοριών για τον κλάδο, σύμφωνα με το άρθρο 18 του βασικού κανονισμού.

    (51)

    Η παραγωγική ικανότητα της ΛΔΚ όσον αφορά το επιχρισμένο χαρτί χωρίς ξύλο ανερχόταν σε 7 629 000 τόνους κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης (10), το 40 % των οποίων είναι η παραγωγή ΕΧΥΠ (11). Για τη συνολική παραγωγή επιχρισμένου χαρτιού χωρίς ξύλο στη ΛΔΚ χρησιμοποιήθηκε παραγωγική ικανότητα της τάξης του 85 % (12) κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης, κάτι που οδήγησε σε πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα 1 167 000 τόνων, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 32 % της συνολικής ενωσιακής κατανάλωσης ΕΧΥΠ. Εάν υποτεθεί ότι για το ΕΧΥΠ θα χρησιμοποιούνταν μόνο το 40 % αυτής της παραγωγικής ικανότητας, η κινεζική πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα για το υπό εξέταση προϊόν διαπιστώθηκε ότι θα αντιστοιχούσε περίπου στο 13 % της συνολικής ενωσιακής κατανάλωσης.

    (52)

    Επιπλέον, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι είναι απλό για τους παραγωγούς να στρέψουν την παραγωγή άλλων επιχρισμένων προϊόντων χωρίς ξύλο προς το υπό εξέταση προϊόν (13). Εάν οι Κινέζοι παραγωγοί στραφούν στο ΕΧΥΠ, αυτό αναμένεται ότι θα αυξήσει την παραγωγική ικανότητα κατά 3 877 000 τόνους, δηλαδή περισσότερο από το 100 % της συνολικής κατανάλωσης της Ένωσης (η οποία καθορίστηκε σε 3 589 694 τόνους).

    (53)

    Αν και το επίπεδο της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας όσον αφορά το επιχρισμένο χαρτί χωρίς ξύλο αναμένεται να μειωθεί ελαφρώς κατά 4 %, η κινεζική εγχώρια ζήτηση αναμένεται ότι θα μειωθεί κατά περισσότερο από 10 % μέχρι το 2021 (14).

    (54)

    Με βάση τα ανωτέρω, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι Κινέζοι παραγωγοί-εξαγωγείς διαθέτουν σημαντική πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα, την οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν για την παραγωγή ΕΧΥΠ που θα εξήγαγαν στην ενωσιακή αγορά, εάν καταργούνταν τα μέτρα. Η Επιτροπή διαπίστωσε επίσης ότι αυτό το εξαγωγικό δυναμικό θα μπορούσε να αυξηθεί ως αποτέλεσμα της αναμενόμενης μείωσης της εγχώριας ζήτησης στη ΛΔΚ.

    3.3.3.   Ελκυστικότητα της ενωσιακής αγοράς

    (55)

    Η έρευνα κατέδειξε ότι η ζήτηση ΕΧΥΠ στην Ένωση παρέμεινε σημαντική. Αν και η κατανάλωση στην Ένωση μειώθηκε κατά την εξεταζόμενη περίοδο, η ενωσιακή αγορά παραμένει η μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο, στην οποία συγκεντρώνεται το 25 % — 30 % της συνολικής ζήτησης.

    (56)

    Βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, οι τιμές των κινεζικών εξαγωγών προς τις τρίτες χώρες που βρίσκονται κοντά στην Ένωση ήταν, κατά μέσο όρο, 7 % χαμηλότερες από τις τιμές στην Ένωση κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης. Αυτή η διαφορά τιμών είναι σημαντική, δεδομένου ότι η αγορά ΕΧΥΠ είναι ανταγωνιστική και ιδιαίτερα ευαίσθητη στις μεταβολές των τιμών.

    (57)

    Επιπλέον, η εγχώρια ζήτηση στη ΛΔΚ αναμένεται ότι θα μειωθεί, κάτι που υποδηλώνει ότι οι Κινέζοι παραγωγοί έχουν ισχυρό κίνητρο να βρούν εναλλακτικές αγορές οι οποίες θα απορροφήσουν την κινεζική πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα. Η αγορά των ΗΠΑ –μια άλλη σημαντική αγορά ΕΧΥΠ– εξακολουθεί να μην είναι ελκυστική για τη ΛΔΚ, επειδή οι ΗΠΑ εφαρμόζουν μέτρα αντιντάμπινγκ και μέτρα κατά των επιδοτήσεων κατά της ΛΔΚ για το υπό εξέταση προϊόν.

    (58)

    Ως προς αυτό, η κυβέρνηση της ΛΔΚ ισχυρίστηκε ότι το χαμηλό επίπεδο των εισαγωγών από τη ΛΔΚ κατέδειξε ότι η ενωσιακή αγορά δεν ήταν καθόλου ελκυστική για τους Κινέζους παραγωγούς-εξαγωγείς. Επιπλέον, ισχυρίστηκε ότι, σύμφωνα με τις κινεζικές στατιστικές εξαγωγών, η ΛΔΚ εξήγαγε το 2015 περισσότερο ΕΧΥΠ σε τρεις άλλες χώρες (Ιαπωνία, Ινδία, Ταϊλάνδη) και σε ευρωπαϊκές χώρες εκτός ΕΕ, κάτι που αποδεικνύει ότι οι εν λόγω χώρες, οι οποίες δεν εφάρμοζαν μέτρα εμπορικής άμυνας, ήταν πιο ελκυστικές. Η κυβέρνηση της ΛΔΚ ισχυρίστηκε επίσης ότι η ΛΔΚ είναι σήμερα συμβαλλόμενο μέρος σε 14 συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών με διάφορους εμπορικούς εταίρους και ότι διαπραγματεύεται ακόμη περισσότερες. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των εξαγωγών ΕΧΥΠ στις οικείες χώρες-εταίρους.

    (59)

    Όσον αφορά την επίπτωση των συμφωνιών ελεύθερων συναλλαγών, ο ισχυρισμός διατυπώθηκε σε σχέση με τα κινεζικά προϊόντα εν γένει και δεν περιελάμβανε αποδεικτικά στοιχεία όσον αφορά το υπό εξέταση προϊόν. Ο ισχυρισμός θεωρήθηκε ότι ήταν υπερβολικά ευρύς και ότι δεν στηριζόταν σε στοιχεία που να τον επιβεβαιώνουν. Σε κάθε περίπτωση, όπως εξηγείται στην αιτιολογική σκέψη 62 κατωτέρω, οι πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της η Επιτροπή κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση.

    (60)

    Πράγματι, οι κινεζικές εξαγωγές ΕΧΥΠ στην Ένωση μειώθηκαν σχεδόν στο μηδέν μετά την επιβολή των αρχικών μέτρων το 2010, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα μέτρα αυτά καθιστούν την ενωσιακή αγορά μη ελκυστική για τους Κινέζους εξαγωγείς. Η κατάργηση των μέτρων θα καταστήσει την ενωσιακή αγορά εκ νέου ελκυστική. Επομένως, οι ισχυρισμοί αυτοί απορρίφθηκαν.

    (61)

    Ο όμιλος APP αναγνώρισε ότι, παραδοσιακά, η ευρωπαϊκή αγορά αποτελεί σημαντική αγορά για το ΕΧΥΠ, αλλά δήλωσε ότι η σημασία της μειώνεται λόγω της συνεχούς πτώσης της ζήτησης, ενώ, ταυτόχρονα, τα τελευταία χρόνια, η ζήτηση σε άλλες χώρες είτε παρέμεινε σταθερή είτε αυξήθηκε. Υποστήριξε, επίσης, ότι η έλλειψη ελκυστικότητας της ενωσιακής αγοράς αποδείχθηκε με τη μείωση των εισαγωγών από άλλες χώρες μετά την επιβολή των μέτρων, καθώς και με το υψηλό επίπεδο των εξαγωγών ΕΧΥΠ που παράγεται από τον ενωσιακό κλάδο παραγωγής.

    (62)

    Παρά την πτωτική κατανάλωση ΕΧΥΠ στην Ένωση, η ενωσιακή αγορά εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη αγορά ΕΧΥΠ στον κόσμο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που περιέχονται στον φάκελο, η ενωσιακή αγορά θα παραμείνει η μεγαλύτερη αγορά ΕΧΥΠ στον κόσμο, τουλάχιστον στο εγγύς μέλλον (15). Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία του φακέλου, η ζήτηση ΕΧΥΠ προβλέπεται να υποχωρήσει στη ΛΔΚ και η τυχόν αύξηση σε άλλες αγορές δεν θα επαρκεί για να μειώσει την ελκυστικότητα της ενωσιακής αγοράς, επειδή αυτές οι αγορές είναι μικρές σε σύγκριση με την ενωσιακή αγορά. Κατά την περίοδο της έρευνας στην αρχική έρευνα, ο όγκος και το μερίδιο αγοράς των εισαγωγών στην Ένωση από χώρες εκτός της ΛΔΚ είχαν πράγματι αυξηθεί σε σύγκριση με την εξεταζόμενη περίοδο της παρούσας έρευνας. Ωστόσο, οι εισαγωγές ΕΧΥΠ από τρίτες χώρες κατά την περίοδο της έρευνας στην αρχική έρευνα ήταν κυρίως εισαγωγές ΕΧΥΠ από την Ελβετία, όπου εταιρεία παραγωγής ΕΧΥΠ ανήκε σε έναν από τους ενωσιακούς παραγωγούς. Η παρούσα έρευνα διαπίστωσε ότι ο εν λόγω παραγωγός διέκοψε την παραγωγή ΕΧΥΠ το 2011· συνεπώς, οι εισαγωγές από την Ελβετία σχεδόν έπαψαν να υπάρχουν. Επομένως, η μείωση των εισαγωγών από τρίτες χώρες δεν έχει καμία σχέση με οποιαδήποτε υποτιθέμενη έλλειψη ελκυστικότητας της ενωσιακής αγοράς, και ο ισχυρισμός απορρίπτεται.

    (63)

    Επιπλέον, το σχετικά υψηλό επίπεδο των εξαγωγών του ενωσιακού κλάδου παραγωγής δεν αναιρεί το συμπέρασμα ότι η ενωσιακή αγορά είναι ελκυστική, καθώς, κατά το μεγαλύτερο μέρος της εξεταζόμενης περιόδου, ο μέσος όρος τιμών που επιτεύχθηκαν εκτός της Ένωσης –όπου ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής έπρεπε να ανταγωνιστεί τις εξαγωγές ΕΧΥΠ από τη ΛΔΚ που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ– ήταν χαμηλότερος από τις μέσες τιμές στην Ένωση. Ως εκ τούτου, ο ισχυρισμός απορρίφθηκε.

    (64)

    Με βάση τα ανωτέρω, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, αν καταργηθούν τα μέτρα, είναι πιθανό οι εξαγωγές από τη ΛΔΚ να διοχετευθούν στην ενωσιακή αγορά.

    3.3.4.   Συμπέρασμα για την πιθανότητα επανάληψης της πρακτικής ντάμπινγκ

    (65)

    Όπως αναφέρεται στις αιτιολογικές σκέψεις 48 και 49, η σύγκριση μεταξύ των τιμών των κινεζικών εξαγωγών σε τρίτες χώρες που βρίσκονται κοντά στην Ένωση και των τιμών στην αγορά της ανάλογης χώρας υποστηρίζει σθεναρά τη διαπίστωση ότι είναι πιθανή η επανάληψη της πρακτικής ντάμπινγκ.

    (66)

    Επιπλέον, με δεδομένη τη σημαντική διαθέσιμη παραγωγική ικανότητα στη ΛΔΚ, καθώς και την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα και την ελκυστικότητα της ενωσιακής αγοράς για τις εξαγωγές, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατάργηση των μέτρων θα οδηγούσε πιθανώς σε αύξηση των εξαγωγών ΕΧΥΠ από τη ΛΔΚ στην Ένωση σε τιμές που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ.

    4.   ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΖΗΜΙΑΣ

    4.1.   Ορισμός του ενωσιακού κλάδου παραγωγής και της ενωσιακής παραγωγής

    (67)

    Κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης, το ομοειδές προϊόν κατασκευαζόταν από 10 γνωστούς παραγωγούς, εκ των οποίων ορισμένοι είναι όμιλοι που κατέχουν πολλά εργοστάσια χαρτοποιίας. Οι παραγωγοί αυτοί αποτελούν τον ενωσιακό κλάδο παραγωγής («ενωσιακή βιομηχανία») κατά την έννοια του άρθρου 4 παράγραφος 1 του βασικού κανονισμού.

    (68)

    Η συνολική παραγωγή της Ένωσης προσδιορίστηκε σε περίπου 4 606 000 τόνους κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης. Οι εταιρείες που υποστήριξαν την αίτηση επανεξέτασης αντιπροσώπευαν πάνω από το 70 % της συνολικής παραγωγής της Ένωσης κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης. Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική σκέψη 18, οι ενωσιακοί παραγωγοί που επιλέχθηκαν για το δείγμα αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 30 % του συνόλου της ενωσιακής παραγωγής του ομοειδούς προϊόντος.

    (69)

    Τα μακροοικονομικά στοιχεία που παρέσχε ο αιτών είχαν προσκομιστεί από την Euro-Graph (16) και επαληθεύτηκαν δεόντως.

    4.2.   Ενωσιακή κατανάλωση

    (70)

    Η Επιτροπή προσδιόρισε την ενωσιακή κατανάλωση προσθέτοντας τον όγκο των πωλήσεων του ενωσιακού κλάδου παραγωγής στην αγορά της Ένωσης και τις εισαγωγές από τρίτες χώρες σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του άρθρου 14 παράγραφος 6.

    (71)

    Η ενωσιακή κατανάλωση εξελίχθηκε ως εξής:

    Πίνακας 1

    Ενωσιακή κατανάλωση

     

    2012

    2013

    2014

    ΠΕΕ

    Συνολική ενωσιακή κατανάλωση (σε τόνους)

    3 972 818

    3 643 010

    3 626 277

    3 589 694

    Δείκτης (2012 = 100)

    100

    92

    91

    90

    Πηγή: Euro-Graph και βάση δεδομένων του άρθρου 14 παράγραφος 6.

    (72)

    Κατά την εξεταζόμενη περίοδο, η ενωσιακή κατανάλωση μειώθηκε κατά 10 %. Μειώθηκε κατά 8 % το 2013, σε σύγκριση με το 2012, και εξακολούθησε να μειώνεται με βραδύτερο ρυθμό. Η εκτιμώμενη ενωσιακή κατανάλωση κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης ήταν κατά 21 % χαμηλότερη από εκείνη που διαπιστώθηκε κατά την περίοδο της αρχικής έρευνας (4 572 057 τόνοι). Η μείωση της κατανάλωσης αντικατοπτρίζει τη μείωση της ζήτησης χαρτιού γραφής γενικά, η οποία οφείλεται κυρίως στην ταχεία ανάπτυξη των ψηφιακών μέσων ενημέρωσης, τα οποία αντικαθιστούν τα παραδοσιακά έντυπα μέσα ενημέρωσης.

    4.3.   Εισαγωγές από την οικεία χώρα

    4.3.1.   Όγκος και μερίδιο αγοράς των εισαγωγών από την οικεία χώρα

    (73)

    Οι εισαγωγές στην Ένωση από τη ΛΔΚ εξελίχθηκαν ως εξής:

    Πίνακας 2

    Όγκος εισαγωγών και μερίδιο αγοράς

     

    2012

    2013

    2014

    ΠΕΕ

    Όγκος των εισαγωγών από την οικεία χώρα (τόνοι)

    701

    905

    452

    389

    Δείκτης (2012 = 100)

    100

    129

    64

    55

    Μερίδιο αγοράς (%)

    0,02

    0,02

    0,01

    0,01

    Δείκτης (2012 = 100)

    100

    141

    71

    61

    Πηγή: Βάση δεδομένων του άρθρου 14 παράγραφος 6.

    (74)

    Κατά την εξεταζόμενη περίοδο, ο όγκος των εισαγωγών στην Ένωση από τη ΛΔΚ ήταν αμελητέος.

    4.3.2.   Τιμές των εισαγωγών από την οικεία χώρα και υποτιμολόγηση

    (75)

    Λόγω, αφενός, του αμελητέου όγκου εισαγωγών ΕΧΥΠ από τη ΛΔΚ στην Ένωση και, αφετέρου, της έλλειψης αξιοπιστίας των τιμών αυτών των ελάχιστων πωλήσεων (βλέπε αιτιολογική σκέψη 37), δεν ήταν δυνατό να χρησιμοποιηθούν τα στατιστικά στοιχεία για τις εισαγωγές της Ένωσης προκειμένου να συναχθούν συμπεράσματα σχετικά με τις τιμές των εισαγωγών από τη ΛΔΚ. Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα στοιχεία που αφορούν τις πωλήσεις ΕΧΥΠ από τη ΛΔΚ σε άλλες χώρες θα πρέπει, αντιθέτως, να χρησιμοποιηθούν ως υποκατάστατη μεταβλητή για να προσδιοριστεί η υποτιμολόγηση που θα προέκυπτε εάν οι κινεζικές εταιρείες είχαν πραγματοποιήσει πωλήσεις προς την Ένωση σ' αυτές τις τιμές.

    (76)

    Η Επιτροπή καθόρισε το θεωρητικό επίπεδο υποτιμολόγησης κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης, συγκρίνοντας τη μέση σταθμισμένη τιμή πώλησης του ενωσιακού κλάδου παραγωγής η οποία χρεώθηκε σε ανεξάρτητους πελάτες στην ενωσιακή αγορά, προσαρμοσμένη σε επίπεδο τιμής εκ του εργοστασίου, και τη μέση σταθμισμένη τιμή των κινεζικών εξαγωγών σε χώρες που βρίσκονται κοντά στην Ένωση, προσαρμοσμένη ώστε να φτάσει σε επίπεδο αξίας CIF της Ένωσης, και να λάβει υπόψη το κόστος εισαγωγής. Επειδή δεν υπήρξε καμία συνεργασία από την πλευρά των Κινέζων παραγωγών-εξαγωγέων, οι κινεζικές τιμές εξαγωγής σε άλλες χώρες υπολογίστηκαν με βάση τα διαθέσιμα πραγματικά στοιχεία, σύμφωνα με το άρθρο 18 του βασικού κανονισμού, όπως εξηγήθηκε ήδη ανωτέρω (βλέπε αιτιολογικές σκέψεις 40, 44 και 45). Από τη σύγκριση των τιμών προέκυψε ότι, αν οι Κινέζοι εξαγωγείς είχαν πωλήσει σ' αυτές τις τιμές στην Ένωση κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης, οι κινεζικές τιμές εισαγωγής θα ήταν χαμηλότερες από τις τιμές του ενωσιακού κλάδου παραγωγής κατά 5,4 %.

    4.4.   Εισαγωγές από άλλες τρίτες χώρες

    (77)

    Στον ακόλουθο πίνακα παρουσιάζεται η εξέλιξη των εισαγωγών στην Ένωση από άλλες τρίτες χώρες εκτός της ΛΔΚ κατά την εξεταζόμενη περίοδο από άποψη όγκου και μεριδίου αγοράς, καθώς και η μέση τιμή των εν λόγω εισαγωγών. Ο πίνακας βασίζεται σε δεδομένα από τη βάση δεδομένων του άρθρου 14 παράγραφος 6.

    Πίνακας 3

    Εισαγωγές από τρίτες χώρες

     

    2012

    2013

    2014

    ΠΕΕ

    Ποσότητα (τόνοι)

    35 864

    29 264

    50 958

    45 282

    Δείκτης (2012 = 100)

    100

    82

    142

    126

    Μερίδιο αγοράς (%)

    0,9

    0,8

    1,4

    1,3

    Μέση τιμή (ευρώ/τόνο)

    952

    964

    827

    889

    Δείκτης (2012 = 100)

    100

    101

    87

    93

    Πηγή: Βάση δεδομένων του άρθρου 14 παράγραφος 6.

    (78)

    Ο συνολικός όγκος των εισαγωγών στην Ένωση από χώρες εκτός της ΛΔΚ ήταν χαμηλός καθ' όλη τη διάρκεια της εξεταζόμενης περιόδου, και το συνολικό τους μερίδιο αγοράς παρουσίασε διακυμάνσεις ύψους περίπου 1 %. Οι μέσες τιμές των εν λόγω εισαγωγών ήταν υψηλότερες από τις μέσες τιμές του ενωσιακού κλάδου παραγωγής. Κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης, καμία από τις επιμέρους τρίτες χώρες δεν είχε μερίδιο αγοράς μεγαλύτερο από 0,4 %.

    4.5.   Οικονομική κατάσταση του ενωσιακού κλάδου παραγωγής

    4.5.1.   Γενικές παρατηρήσεις

    (79)

    Σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 5 του βασικού κανονισμού, η Επιτροπή εξέτασε όλους τους οικονομικούς δείκτες που είχαν σημασία για την κατάσταση του ενωσιακού κλάδου παραγωγής κατά την εξεταζόμενη περίοδο. Όπως αναφέρθηκε στην αιτιολογική σκέψη 18, πραγματοποιήθηκε δειγματοληψία για τον ενωσιακό κλάδο παραγωγής.

    (80)

    Για τους σκοπούς του προσδιορισμού της ζημίας, η Επιτροπή προέβη σε διάκριση μεταξύ των μακροοικονομικών και των μικροοικονομικών δεικτών ζημίας. Η Επιτροπή αξιολόγησε τους μακροοικονομικούς δείκτες που συνδέονται με το σύνολο του ενωσιακού κλάδου παραγωγής με βάση τις πληροφορίες που παρείχε ο αιτών στην αίτηση επανεξέτασης ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων. Η Επιτροπή αξιολόγησε τους μικροοικονομικούς δείκτες που αφορούν μόνο τις εταιρείες του δείγματος με βάση τα επαληθευμένα στοιχεία που περιλαμβάνονταν στις απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο. Διαπιστώθηκε ότι αμφότερα τα σύνολα στοιχείων ήταν αντιπροσωπευτικά της οικονομικής κατάστασης του ενωσιακού κλάδου παραγωγής.

    (81)

    Οι μακροοικονομικοί δείκτες είναι οι εξής: παραγωγή, παραγωγική ικανότητα, χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας, όγκος πωλήσεων, μερίδιο αγοράς, ανάπτυξη, απασχόληση, παραγωγικότητα, μέγεθος του περιθωρίου ντάμπινγκ και ανάκαμψη από παλαιότερες πρακτικές ντάμπινγκ.

    (82)

    Οι μικροοικονομικοί δείκτες είναι οι εξής: μέσες μοναδιαίες τιμές, μοναδιαίο κόστος, κόστος εργασίας, αποθέματα, κερδοφορία, ταμειακές ροές, επενδύσεις, απόδοση επενδύσεων και ικανότητα άντλησης κεφαλαίων.

    4.5.2.   Μακροοικονομικοί δείκτες

    4.5.2.1.   Παραγωγή, παραγωγική ικανότητα και χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας

    (83)

    Κατά την εξεταζόμενη περίοδο, η συνολική παραγωγή, παραγωγική ικανότητα και χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας της Ένωσης εξελίχθηκαν ως εξής:

    Πίνακας 4

    Παραγωγή, παραγωγική ικανότητα και χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας

     

    2012

    2013

    2014

    ΠΕΕ

    Όγκος παραγωγής (σε τόνους)

    5 211 487

    4 833 511

    4 737 310

    4 606 000

    Δείκτης (2012 = 100)

    100

    93

    91

    88

    Παραγωγική ικανότητα (σε τόνους)

    5 889 216

    5 636 892

    5 380 258

    4 988 000

    Δείκτης (2012 = 100)

    100

    96

    91

    85

    Χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας (%)

    88,5

    85,7

    88,0

    92,3

    Δείκτης (2012 = 100)

    100

    97

    100

    104

    Πηγή: Euro-Graph.

    (84)

    Κατά την εξεταζόμενη περίοδο, η παραγωγή μειώθηκε κατά 12 %. Μειώθηκε κατά 7 % το 2013, σε σύγκριση με το 2012, και εξακολούθησε να μειώνεται με βραδύτερο ρυθμό.

    (85)

    Ήδη πριν από την εξεταζόμενη περίοδο, οι ενωσιακοί παραγωγοί έκαναν σημαντικές προσπάθειες αναδιάρθρωσης με στόχο την αντιμετώπιση της διαρθρωτικής πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας, προσπάθειες που συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια της εξεταζόμενης περιόδου. Αφενός, το κλείσιμο ορισμένων εργοστασίων χαρτοποιίας και, αφετέρου, η μετατροπή άλλων εργοστάσιων χαρτοποιίας προκειμένου να στραφούν στην παραγωγή προϊόντων από χαρτί εκτός του ΕΧΥΠ, ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής, μεταξύ του 2012 και της περιόδου της έρευνας επανεξέτασης, μείωσε την παραγωγική του ικανότητα όσον αφορά το ΕΧΥΠ κατά περίπου 901 216 τόνους, δηλαδή κατά 15 %.

    (86)

    Η συνεχής μείωση της παραγωγικής ικανότητας έδωσε τη δυνατότητα στον ενωσιακό κλάδο παραγωγής να διατηρήσει τη χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας σχετικά σταθερή κατά την εξεταζόμενη περίοδο. Μάλιστα, η εν λόγω παραγωγική ικανότητα ανήλθε ακόμα και στο 92,3 % κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης, σχεδόν τέσσερις εκατοστιαίες μονάδες μεγαλύτερη απ' ό,τι το 2012.

    (87)

    Η έρευνα επισήμανε ότι το υψηλό ποσοστό χρησιμοποίησης της παραγωγικής ικανότητας είναι σημαντικός παράγοντας για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της βιομηχανίας χαρτιού λόγω των υψηλών επενδύσεων σε πάγια περιουσιακά στοιχεία και της επακόλουθης επίδρασης στο μέσο κόστος παραγωγής.

    4.5.2.2.   Όγκος πωλήσεων και μερίδιο αγοράς

    (88)

    Κατά την εξεταζόμενη περίοδο, ο όγκος πωλήσεων και το μερίδιο αγοράς του ενωσιακού κλάδου παραγωγής εξελίχθηκε ως εξής:

    Πίνακας 5

    Όγκος πωλήσεων και μερίδιο αγοράς

     

    2012

    2013

    2014

    ΠΕΕ

    Συνολικός όγκος πωλήσεων στην ενωσιακή αγορά (σε τόνους)

    3 936 253

    3 612 841

    3 574 868

    3 544 023

    Δείκτης (2012 = 100)

    100

    92

    91

    90

    Μερίδιο αγοράς (%)

    99,1

    99,2

    98,6

    98,7

    Δείκτης (2012 = 100)

    100

    100

    99

    100

    Πηγή: Euro-Graph.

    (89)

    Καθ' όλη την εξεταζόμενη περίοδο η ζήτηση στην ενωσιακή αγορά μειώθηκε κατά 10 %. Μειώθηκε κατά 8 % το 2013, σε σύγκριση με το 2012, και εξακολούθησε να μειώνεται με βραδύτερο ρυθμό.

    (90)

    Δεδομένου ότι κατά την εξεταζόμενη περίοδο δεν υπήρξαν σχεδόν καθόλου εισαγωγές ΕΧΥΠ, το μερίδιο αγοράς του ενωσιακού κλάδου παραγωγής παρέμεινε σταθερό γύρω στο περίπου 99 %.

    4.5.2.3.   Ανάπτυξη

    (91)

    Κατά τη διάρκεια της εξεταζόμενης περιόδου, στον ενωσιακό κλάδο παραγωγής δεν σημειώθηκε καμία αύξηση όσον αφορά την παραγωγή και τις πωλήσεις. Αντίθετα, οι εν λόγω οικονομικοί δείκτες ακολούθησαν από κοντά την πτωτική τάση που εμφάνισε η ενωσιακή κατανάλωση.

    4.5.2.4.   Απασχόληση και παραγωγικότητα

    (92)

    Κατά την εξεταζόμενη περίοδο, η απασχόληση και η παραγωγικότητα εξελίχθηκαν ως εξής:

    Πίνακας 6

    Απασχόληση και παραγωγικότητα

     

    2012

    2013

    2014

    ΠΕΕ

    Αριθμός εργαζομένων (πλήρης απασχόληση — ΙΠΑ)

    9 808

    8 896

    7 782

    7 418

    Δείκτης (2012 = 100)

    100

    91

    79

    76

    Παραγωγικότητα (τόνοι/εργαζόμενο)

    531

    543

    609

    621

    Δείκτης (2012 = 100)

    100

    102

    115

    117

    Πηγή: Euro-Graph.

    (93)

    Κατά τη διάρκεια της εξεταζόμενης περιόδου, ο αριθμός των απασχολουμένων μειωνόταν σταθερά κάθε χρόνο, σημειώνοντας τελικά μείωση ύψους 24 %. Αποτυπώνει εν μέρει τις προσπάθειες πιο μακροπρόθεσμης αναδιάρθρωσης που ανέλαβε ο ενωσιακό κλάδος παραγωγής με σκοπό την αντιμετώπιση διαρθρωτικών προβλημάτων πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας, όπως εξηγείται στην αιτιολογική σκέψη 85.

    (94)

    Οι σημαντικές αυτές μειώσεις του εργατικού δυναμικού είχαν ως αποτέλεσμα να αυξηθεί σημαντικά η παραγωγικότητα –μετρούμενη ως παραγωγή (τόνοι) ανά απασχολούμενο ανά έτος–, η οποία αυξήθηκε κατά 17 % την εξεταζόμενη περίοδο.

    4.5.2.5.   Μέγεθος του περιθωρίου ντάμπινγκ και ανάκαμψη από τις επιπτώσεις των προηγούμενων πρακτικών ντάμπινγκ

    (95)

    Κατά την εξεταζόμενη περίοδο δεν υπήρξαν σχεδόν καθόλου εισαγωγές ΕΧΥΠ από τη ΛΔΚ και, ως εκ τούτου, μπορεί να συναχθεί το συμπέρασμα ότι το μέγεθος του περιθωρίου ντάμπινγκ δεν επηρέασε τον ενωσιακό κλάδο παραγωγής, ο οποίος βρισκόταν σε φάση ανάκαμψης από τις επιπτώσεις των προηγούμενων πρακτικών ντάμπινγκ.

    4.5.3.   Μικροοικονομικοί δείκτες

    4.5.3.1.   Τιμές και παράγοντες που επηρεάζουν τις τιμές

    (96)

    Οι μέσες τιμές πώλησης του ενωσιακού κλάδου παραγωγής σε μη συνδεδεμένους πελάτες στην Ένωση παρουσίασαν την κατωτέρω εξέλιξη κατά την εξεταζόμενη περίοδο:

    Πίνακας 7

    Τιμές πώλησης στην Ένωση και μοναδιαίο κόστος παραγωγής

     

    2012

    2013

    2014

    ΠΕΕ

    Μέση μοναδιαία τιμή πώλησης στην Ένωση (ευρώ/τόνο)

    723

    709

    688

    680

    Δείκτης (2012 = 100)

    100

    98

    95

    94

    Μοναδιαίο κόστος παραγωγής (ευρώ/τόνο)

    672

    664

    609

    631

    Δείκτης (2012 = 100)

    100

    99

    91

    94

    Πηγή: Επαληθευμένες απαντήσεις των ενωσιακών παραγωγών του δείγματος στο ερωτηματολόγιο.

    (97)

    Η μοναδιαία τιμή πώλησης του ενωσιακού κλάδου παραγωγής σε μη συνδεδεμένους πελάτες στην Ένωση μειώθηκε κατά 6 % κατά την εξεταζόμενη περίοδο. Με μικρή χρονική υστέρηση, η εξέλιξη των τιμών ακολούθησε την εξέλιξη του κόστους παραγωγής.

    (98)

    Το μοναδιαίο κόστος παραγωγής του ενωσιακού κλάδου παραγωγής μειώθηκε, επίσης, κατά 6 % την εξεταζόμενη περίοδο, ενώ η μεγαλύτερη αύξηση που παρατηρήθηκε την περίοδο 2013-2014 (μείον 8 %).

    4.5.3.2.   Κόστος εργασίας

    (99)

    Κατά την υπό εξέταση περίοδο, το μέσο κόστος εργασίας εξελίχθηκε ως εξής:

    Πίνακας 8

    Μέσο κόστος εργασίας ανά εργαζόμενο

     

    2012

    2013

    2014

    ΠΕΕ

    Μέσο κόστος εργασίας ανά εργαζόμενο (ευρώ/εργαζόμενο)

    68 405

    65 812

    67 716

    70 973

    Δείκτης (2012 = 100)

    100

    96

    99

    104

    Πηγή: Επαληθευμένες απαντήσεις των ενωσιακών παραγωγών του δείγματος στο ερωτηματολόγιο.

    (100)

    Το 2013 το μέσο κόστος εργασίας ανά εργαζόμενο μειώθηκε κατά 4 % σε σύγκριση με το 2012 και, στη συνέχεια, σταθεροποιήθηκε· κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης ανήλθε σε επίπεδο που ήταν κατά 4 % υψηλότερο από ό,τι το 2012.

    4.5.3.3.   Αποθέματα

    (101)

    Κατά την εξεταζόμενη περίοδο τα επίπεδα των αποθεμάτων εξελίχθηκαν ως εξής:

    Πίνακας 9

    Αποθέματα

     

    2012

    2013

    2014

    ΠΕΕ

    Τελικά αποθέματα (σε τόνους)

    112 957

    122 545

    119 642

    122 264

    Δείκτης (2012 = 100)

    100

    108

    106

    108

    Τελικά αποθέματα ως ποσοστό της παραγωγής (%)

    7

    8

    8

    8

    Δείκτης (2012 = 100)

    100

    114

    115

    114

    Πηγή: Επαληθευμένες απαντήσεις των ενωσιακών παραγωγών του δείγματος στο ερωτηματολόγιο.

    (102)

    Την περίοδο 2012-2013 τα τελικά αποθέματα του ενωσιακού κλάδου παραγωγής αυξήθηκαν κατά 8 % και, στη συνέχεια, παρέμειναν σχετικά σταθερά κατά το υπόλοιπο της εξεταζόμενης περιόδου. Η μείωση του όγκου παραγωγής είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί συνολικά το επίπεδο των τελικών αποθεμάτων ως ποσοστό της παραγωγής κατά 14 % κατά την εξεταζόμενη περίοδο.

    4.5.3.4.   Κερδοφορία, ταμειακές ροές, επενδύσεις, απόδοση επενδύσεων και ικανότητα άντλησης κεφαλαίων

    (103)

    Κατά την εξεταζόμενη περίοδο, η κερδοφορία, οι ταμειακές ροές, οι επενδύσεις και η απόδοση επενδύσεων εξελίχθηκαν ως εξής:

    Πίνακας 10

    Κερδοφορία, ταμειακές ροές, επενδύσεις και απόδοση επενδύσεων

     

    2012

    2013

    2014

    ΠΕΕ

    Κερδοφορία των πωλήσεων στην Ένωση σε μη συνδεδεμένους πελάτες (ποσοστό % του κύκλου εργασιών πωλήσεων)

    0,7

    – 0,4

    5,0

    2,3

    Δείκτης (2012 = 100)

    100

    – 58

    693

    319

    Ταμειακές ροές (ευρώ)

    58 381 268

    51 220 769

    102 223 699

    75 644 423

    Δείκτης (2012 = 100)

    100

    88

    175

    130

    Επενδύσεις (ευρώ)

    20 414 097

    23 120 553

    18 603 022

    17 369 221

    Δείκτης (2012 = 100)

    100

    113

    91

    85

    Απόδοση επενδύσεων (%)

    1,8

    – 6,7

    9,6

    9,1

    Δείκτης (2012 = 100)

    100

    – 380

    546

    518

    Πηγή: Επαληθευμένες απαντήσεις των ενωσιακών παραγωγών του δείγματος στο ερωτηματολόγιο..

    (104)

    Η Επιτροπή προσδιόρισε την κερδοφορία του ενωσιακού κλάδου παραγωγής εκφράζοντας το καθαρό προ φόρου κέρδος των πωλήσεων ΕΧΥΠ σε μη συνδεδεμένους πελάτες στην Ένωση ως ποσοστό του κύκλου εργασιών των εν λόγω πωλήσεων. Κατά την εξεταζόμενη περίοδο, ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής αύξησε την κερδοφορία από περίπου 0,7 % σε 2,3 %. Σημειώνεται ότι, στην αρχική έρευνα, ο στόχος όσον αφορά το κέρδος για τον κλάδο παραγωγής καθορίστηκε στο 8 % (17). Η καλύτερη χρονιά ήταν το 2014, όταν η κερδοφορία του ενωσιακού κλάδου παραγωγής ανήλθε στο 5 %, κυρίως λόγω της μείωσης του κόστους των πρώτων υλών, ιδίως του χαρτοπολτού, αλλά και λόγω των θετικών συνεπειών που είχαν οι προσπάθειες αναδιάρθρωσης και η αύξηση της αποδοτικότητας. Κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης, η κερδοφορία επηρεάστηκε αρνητικά από την πτώση της συναλλαγματικής ισοτιμίας της λίρας στερλίνας έναντι του ευρώ.

    (105)

    Η καθαρή ταμειακή ροή είναι η ικανότητα του ενωσιακού κλάδου παραγωγής να αυτοχρηματοδοτεί τις δραστηριότητές του. Κατά την εξεταζόμενη περίοδο οι ταμειακές ροές ήταν θετικές και, σε μεγάλο βαθμό, η τάση που ακολουθούσαν αντανακλούσε την εξέλιξη της αποδοτικότητας, η οποία έφτασε στο υψηλότερο σημείο της το 2014.

    (106)

    Λόγω της μειωμένης ζήτησης ΕΧΥΠ, τόσο στην Ένωση όσο και στο εξωτερικό, κατά τη διάρκεια της εξεταζόμενης περιόδου, ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής δεν επένδυσε σε νέα παραγωγική ικανότητα και, γενικά, το επίπεδο των επενδύσεων μειώθηκε κατά 15 %. Οι επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν αφορούσαν κυρίως τη συντήρηση, την αντικατάσταση κεφαλαίου, τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, καθώς και μέτρα που αποσκοπούν στην τήρηση των προτύπων περιβαλλοντικής προστασίας.

    (107)

    Η απόδοση επένδυσης είναι το κέρδος εκφρασμένο ως ποσοστό της καθαρής λογιστικής αξίας των πάγιων στοιχείων ενεργητικού. Η εξέλιξή της κατά την εξεταζόμενη περίοδο επηρεάστηκε τόσο από τη μείωση της καθαρής αξίας ενεργητικού όσο και από την εξέλιξη της κερδοφορίας, κάτι που εξηγεί τα αρνητικά αποτελέσματα το 2013 και τα πολύ καλύτερα αποτελέσματα το 2014 και κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης.

    (108)

    Με βάση το κόστος του υφιστάμενου χρέους, τη σχετικά χαμηλή αποδοτικότητα του ενωσιακού κλάδου παραγωγής και τη συνεχή μείωση της ζήτησης για ΕΧΥΠ, η ικανότητα του ενωσιακού κλάδου παραγωγής να αντλεί κεφάλαια βελτιώθηκε σε σύγκριση με την αρχική έρευνα, αλλά παραμένει περιορισμένη.

    4.5.4.   Συμπέρασμα σχετικά με την κατάσταση του ενωσιακού κλάδου παραγωγής

    (109)

    Κατά την εξεταζόμενη περίοδο, οι δείκτες ζημίας έδιναν μια ετερόκλητη εικόνα. Ενώ οι δείκτες οικονομικών επιδόσεων –όπως η κερδοφορία, οι ταμειακές ροές και η απόδοση επένδυσης– βελτιώθηκαν, οι δείκτες όγκου –όπως η παραγωγή και οι πωλήσεις– εξακολούθησαν να επιδεινώνονται.

    (110)

    Η βελτίωση των δεικτών οικονομικών επιδόσεων ήταν αποτέλεσμα τόσο της μείωσης των τιμών των πρώτων υλών το 2014 όσο και των προσπαθειών αναδιάρθρωσης που κατέβαλαν οι ενωσιακοί παραγωγοί με σκοπό τη μείωση της παραγωγικής ικανότητας και τη βελτίωση της αποδοτικότητας. Οι αρνητικές τάσεις στην παραγωγή και στον όγκο των πωλήσεων ήταν αποτέλεσμα της συνεχώς μειούμενης ζήτησης ΕΧΥΠ, τόσο στην Ένωση όσο και στο εξωτερικό, γεγονός που ανάγκασε τον ενωσιακό κλάδο παραγωγής να συνεχίσει την αναδιάρθρωση, όπως να κλείσει ορισμένα εργοστάσια χαρτοποιίας και να στρέψει άλλα εργοστάσια στην παραγωγή άλλων ειδών χαρτιού.

    (111)

    Η προβλεπόμενη περαιτέρω μείωση της ζήτησης ΕΧΥΠ κατά τα επόμενα 5-10 έτη στηρίζει το συμπέρασμα ότι η κατάσταση του ενωσιακού κλάδου παραγωγής θα παραμείνει προβληματική, και θα πρέπει να συντελεστεί περαιτέρω μείωση της παραγωγής και της παραγωγικής ικανότητας.

    (112)

    Η έρευνα επιβεβαίωσε ότι τα μέτρα που επιβλήθηκαν με την αρχική έρευνα είχαν θετικό αντίκτυπο στον ενωσιακό κλάδο παραγωγής, ο οποίος ανέκτησε το μερίδιο αγοράς του και ήταν σε θέση να αυξήσει τις τιμές του ΕΧΥΠ πάνω από το επίπεδο κάλυψης του κόστους, καθώς και να χρηματοδοτήσει τις δραστηριότητές του αναδιάρθρωσης.

    (113)

    Με βάση τα ανωτέρω, η Επιτροπή συμπεραίνει ότι ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής δεν υπέστη σημαντική ζημία κατά την έννοια του άρθρου 3 παράγραφος 5 του βασικού κανονισμού. Ωστόσο, λόγω της συνεχώς μειούμενης ζήτησης ΕΧΥΠ και του σχετικού υψηλού κόστους αναδιάρθρωσης –στοιχείων που είχαν αμφότερα σημαντική επίπτωση στην αποδοτικότητά του– ο εν λόγω κλάδος είναι σε ευάλωτη κατάσταση.

    4.6.   Πιθανότητα επανάληψης της ζημίας

    (114)

    Στις αιτιολογικές σκέψεις 65 και 66 παραπάνω, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατάργηση των μέτρων θα είχε ως αποτέλεσμα την επανάληψη της πρακτικής ντάμπινγκ και την αύξηση των εξαγωγών ΕΧΥΠ από τη ΛΔΚ προς την Ένωση σε τιμές που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ.

    (115)

    Στην αιτιολογική σκέψη 76 η Επιτροπή διαπίστωσε ότι κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης οι τιμές των κινεζικών εξαγωγών ΕΧΥΠ στις αγορές που βρίσκονται κοντά στην Ένωση ήταν χαμηλότερες από τις τιμές του ενωσιακού κλάδου παραγωγής στην Ένωση. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, αν καταργηθούν τα μέτρα, οι Κινέζοι παραγωγοί-εξαγωγείς θα επέβαλλαν πιθανώς τιμές χαμηλότερες από τις τιμές του ενωσιακού κλάδου παραγωγής στην ενωσιακή αγορά.

    (116)

    Επιπλέον, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική σκέψη 62, η ενωσιακή αγορά αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά ΕΧΥΠ στον κόσμο. Πράγματι, το συνολικό μέγεθος της ενωσιακής αγοράς και η ύπαρξη μεγάλων αγοραστών ΕΧΥΠ καθιστούν την εν λόγω αγορά ιδιαίτερα ελκυστική για τους Κινέζους παραγωγούς ΕΧΥΠ, επειδή η παράδοση τόσο μεγάλων ποσοτήτων θα τους δώσει τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν περισσότερο τη (σήμερα πλεονάζουσα) παραγωγική ικανότητα, κάτι που με τη σειρά του θα μειώσει το μοναδιαίο κόστος παραγωγής. Κατά συνέπεια, εάν καταργηθούν τα μέτρα, δεδομένων των οικονομικών οφελών που συνεπάγεται η χρήση της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας στη ΛΔΚ (βλέπε αιτιολογικές σκέψεις 50 έως 54), είναι πιθανόν ότι οι Κινέζοι παραγωγοί-εξαγωγείς θα προσφέρουν ΕΧΥΠ σε τιμές που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ στην ενωσιακή αγορά, με αποτέλεσμα να ασκείται πίεση στις τιμές και στην αποδοτικότητα του ενωσιακού κλάδου παραγωγής.

    (117)

    Η έρευνα κατέδειξε (βλέπε αιτιολογική σκέψη 113) ότι η κατάσταση του ενωσιακού κλάδου παραγωγής είναι ευάλωτη.

    (118)

    Η έρευνα επιβεβαίωσε επίσης τα πορίσματα της αρχικής έρευνας, σύμφωνα με τα οποία το υψηλό ποσοστό χρησιμοποίησης της παραγωγικής ικανότητας είναι σημαντικός παράγοντας για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των παραγωγών χαρτιού, επειδή η διαδικασία παραγωγής είναι υψηλής έντασης κεφαλαίου. Το γεγονός ότι, κατά την εξεταζόμενη περίοδο, δεν υπήρχαν εισαγωγές που αποτελούσαν αντικείμενο ντάμπινγκ επέτρεψε στον ενωσιακό κλάδο παραγωγής να αυξήσει τις τιμές του ΕΧΥΠ πάνω από επίπεδα κάλυψης του κόστους, με σκοπό να χρηματοδοτήσει την αναδιάρθρωση και να αυξήσει το ποσοστό αξιοποίησης της παραγωγικής ικανότητας. Οποιαδήποτε επανάληψη των εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ και της επακόλουθης συμπίεσης των τιμών θα αντιστρέψει τις θετικές αυτές εξελίξεις, αφού θα στερήσει από τον ενωσιακό κλάδο παραγωγής τις ταμειακές ροές που είναι αναγκαίες για τη χρηματοδότηση των προσπαθειών αναδιάρθρωσης προκειμένου να υπάρξει προσαρμογή στην κάμψη της παγκόσμιας ζήτησης ΕΧΥΠ. Επίσης, θα υπονομεύσει τα θετικά αποτελέσματα των προηγούμενων προσπαθειών αναδιάρθρωσης και θα επιδεινώσει όλους τους δείκτες ζημίας.

    (119)

    Ως εκ τούτου, η Επιτροπή καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η κατάργηση των μέτρων αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές ΕΧΥΠ καταγωγής ΛΔΚ θα οδηγήσει κατά πάσα πιθανότητα σε επανάληψη της ζημίας.

    5.   ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

    (120)

    Σύμφωνα με το άρθρο 21 του βασικού κανονισμού, η Επιτροπή εξέτασε κατά πόσον η διατήρηση των ισχυόντων μέτρων κατά της ΛΔΚ αντίκειται στο συμφέρον της Ένωσης στο σύνολό της. Ο προσδιορισμός του συμφέροντος της Ένωσης βασίστηκε στην εκτίμηση όλων των ποικίλων συμφερόντων, συμπεριλαμβανομένων των συμφερόντων του ενωσιακού κλάδου παραγωγής, των εισαγωγέων και των χρηστών.

    5.1.   Συμφέρον του ενωσιακού κλάδου παραγωγής

    (121)

    Η έρευνα έδειξε ότι τα ισχύοντα μέτρα επέτρεψαν στον ενωσιακό κλάδο παραγωγής να ανακάμψει από τις πρακτικές ντάμπινγκ του παρελθόντος, να διατηρήσει τις τιμές του ΕΧΥΠ πάνω από το επίπεδο κάλυψης του κόστους του και να βελτιώσει τις οικονομικές του επιδόσεις. Με τη σειρά τους, αυτές οι θετικές τάσεις έδωσαν τη δυνατότητα στον ενωσιακό κλάδο παραγωγής να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που δημιουργεί η συνεχώς μειούμενη ζήτηση ΕΧΥΠ, υλοποιώντας μακροπρόθεσμα σχέδια αναδιάρθρωσης, όπως το κλείσιμο ορισμένων εργοστασίων χαρτοποιίας και η μεταστροφή άλλων εργοστασίων στην παραγωγή άλλων ειδών χαρτιού.

    (122)

    Χωρίς την πίεση επί των τιμών από τις εισαγωγές από τη ΛΔΚ που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ, ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής θα είναι σε θέση να διατηρήσει τις τιμές του ΕΧΥΠ πάνω από τα επίπεδα κάλυψης του κόστους, να αποφέρει τα αναγκαία έσοδα για να χρηματοδοτήσει τις προσπάθειές του αναδιάρθρωσης, και να προσαρμοστεί στις προκλήσεις που δημιουργεί η συνεχώς μειούμενη ζήτηση ΕΧΥΠ.

    (123)

    Σε αυτή τη βάση, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πρέπει να συνεχιστούν τα ισχύοντα μέτρα αντιντάμπινγκ, προς το συμφέρον του ενωσιακού κλάδου παραγωγής.

    5.2.   Συμφέρον των μη συνδεδεμένων εισαγωγέων/εμπόρων

    (124)

    Δεν υπήρξε συνεργασία από τους εισαγωγείς/εμπόρους. Με βάση το γεγονός ότι κατά την εξεταζόμενη περίοδο δεν υπήρξαν σχεδόν καθόλου εισαγωγές ΕΧΥΠ από τη ΛΔΚ, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι εισαγωγές του υπό εξέταση προϊόντος δεν αντιπροσωπεύουν μεγάλο ποσοστό της επιχειρηματικής δραστηριότητας των εισαγωγέων/εμπόρων και ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι θα επηρεαστούν δυσανάλογα σε περίπτωση διατήρησης των μέτρων.

    5.3.   Συμφέρον των χρηστών

    (125)

    Δεν υπήρξε συνεργασία από τους μεμονωμένους χρήστες. Η Επιτροπή έλαβε γραπτές παρατηρήσεις από μία ένωση του κλάδου των γραφικών τεχνών (Intergraf), με την υποστήριξη άλλων τριών ενώσεων (BPIF, Gratkom, και Bundesverband Druck und Medien).

    (126)

    Σύμφωνα με αυτές τις παρατηρήσεις, ο ενωσιακός κλάδος γραφικών τεχνών είχε επηρεαστεί αρνητικά από την αντικατάσταση των εντύπων μέσων ενημέρωσης με τα ψηφιακά μέσα, καθώς και από τις μαζικές εισαγωγές έντυπων προϊόντων, ιδίως από τη ΛΔΚ. Από τον ισχυρισμό αυτό μπορούσε να συναχθεί το συμπέρασμα ότι τα μέτρα αντιντάμπινγκ υπονόμευαν την ανταγωνιστικότητα των ενωσιακών επιχειρήσεων εκτύπωσης, η οποία απαιτεί αδασμολόγητη πρόσβαση σε χαρτί. Τα μόνα αποδεικτικά στοιχεία που υποβλήθηκαν όσον αφορά τον ισχυρισμό περί μαζικών εισαγωγών ήταν μια εκτίμηση των συνολικών εισαγόμενων έντυπων προϊόντων καταγωγής ΛΔΚ, η οποία περιλάμβανε μεγάλο εύρος προϊόντων εκτύπωσης που δεν είχαν τυπωθεί σε ΕΧΥΠ. Με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, η Επιτροπή δεν μπορούσε να εκτιμήσει ποιο μέρος των προϊόντων που εισάγονται από τη ΛΔΚ είναι τυπωμένο σε ΕΧΥΠ και ποιο είναι τυπωμένο σε άλλα είδη χαρτιού.

    (127)

    Η αρχική έρευνα διαπίστωσε ότι τα περισσότερα προϊόντα που εκτυπώνονται σε ΕΧΥΠ είναι προϊόντα «ευαίσθητα στον παράγοντα χρόνο», όπως περιοδικά, φυλλάδια, διαφημιστικό ταχυδρομείο, και προσθέτει ότι είναι λιγότερο πιθανό να εισάγονται από τη ΛΔΚ, λόγω του χρόνου που απαιτείται για τη μεταφορά. Οι πληροφορίες που υποβάλλονται από τον αιτούντα στην παρούσα επανεξέταση επιβεβαίωσαν ότι τα πορίσματα της αρχικής έρευνας εξακολουθούσαν να ισχύουν.

    (128)

    Ως εκ τούτου, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, αν και είναι πιθανόν ορισμένα υλικά εκτύπωσης να τυπώνονται σε ΕΧΥΠ εκτός της Ένωσης λόγω των δασμών αντιντάμπινγκ και των αντισταθμιστικών δασμών, οι επιπτώσεις τους στην οικονομική κατάσταση του ενωσιακού κλάδου γραφικών τεχνών είναι περιορισμένες.

    5.4.   Συμπέρασμα σχετικά με το συμφέρον της Ένωσης

    (129)

    Με βάση τα προαναφερόμενα, η Επιτροπή συνάγει το συμπέρασμα ότι δεν συντρέχουν επιτακτικοί λόγοι που άπτονται του συμφέροντος της Ένωσης για να μην επεκταθούν τα ισχύοντα μέτρα αντιντάμπινγκ σε εισαγωγές από τη ΛΔΚ.

    6.   ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

    (130)

    Όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη ενημερώθηκαν για τα ουσιώδη πραγματικά περιστατικά και το σκεπτικό βάσει των οποίων επρόκειτο να διατηρηθεί η ισχύς των μέτρων αντιντάμπινγκ. Επίσης, τους δόθηκε προθεσμία 11 ημερών για την υποβολή παρατηρήσεων μετά την παρούσα κοινοποίηση. Μόνο ο αιτών απέστειλε παρατηρήσεις που υποστηρίζουν τις διαπιστώσεις της Επιτροπής και υπέβαλε πρόταση για τη διατήρηση των ισχυόντων μέτρων αντιντάμπινγκ.

    (131)

    Από τα ανωτέρω συνάγεται ότι, όπως προβλέπεται στο άρθρο 11 παράγραφος 2 του βασικού κανονισμού, τα μέτρα αντιντάμπινγκ που εφαρμόζονται στις εισαγωγές ορισμένων τύπων επιχρισμένου χαρτιού υψηλής ποιότητας καταγωγής ΛΔΚ και τα οποία έχουν επιβληθεί με τον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 451/2011 θα πρέπει να διατηρηθούν.

    (132)

    Η επιτροπή που συστάθηκε δυνάμει του άρθρου 15 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/1036 δεν διατύπωσε γνώμη,

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

    Άρθρο 1

    1.   Με τον παρόντα κανονισμό επιβάλλεται οριστικός δασμός αντιντάμπινγκ στο επιχρισμένο χαρτί υψηλής ποιότητας, το οποίο είναι χαρτί ή χαρτόνι επιχρισμένο από τη μία ή και τις δύο πλευρές (εξαιρουμένου του χαρτιού κραφτ ή του χαρτονιού κραφτ), είτε σε φύλλα είτε σε ρολά και με βάρος 70 g/m2, ή περισσότερο, που δεν υπερβαίνει όμως τα 400 g/m2, και με στιλπνότητα άνω του 84 (μετρημένη κατά ISO 2470-1), που υπάγεται σήμερα στους κωδικούς ΣΟ ex 4810 13 00, ex 4810 14 00, ex 4810 19 00, ex 4810 22 00, ex 4810 29, ex 4810 29 80, ex 4810 99 10 και ex 4810 99 80 (κωδικοί TARIC 4810130020, 4810140020, 4810190020, 4810220020, 4810293020, 4810298020, 4810991020 και 4810998020), και είναι καταγωγής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

    Ο οριστικός δασμός αντιντάμπινγκ δεν αφορά τα ρολά που είναι κατάλληλα για χρήση σε πιεστήρια ρολού. Ως «ρολά που είναι κατάλληλα για χρήση σε πιεστήρια ρολού» ορίζονται τα ρολά που, εάν υποβληθούν σε δοκιμασία σύμφωνα με το πρότυπο ISO 3783:2006 σχετικά με τον προσδιορισμό αντίστασης στην απόσπαση — μέθοδος επιταχυμένης ταχύτητας που χρησιμοποιεί τη διάταξη δοκιμασίας IGT (ηλεκτρικό μοντέλο), δίνουν αποτέλεσμα μικρότερο των 30 N/m κατά τη μέτρηση της διαγωνίου του χαρτιού (CD) και αποτέλεσμα μικρότερο των 50 N/m κατά τη μέτρηση κατά τη διεύθυνση του μηχανήματος (MD). Ο οριστικός δασμός αντιντάμπινγκ δεν αφορά ούτε το χαρτί με πολλές στρώσεις και το χαρτόνι με πολλές στρώσεις.

    2.   Ο συντελεστής του δασμού αντιντάμπινγκ που εφαρμόζεται στην καθαρή τιμή «ελεύθερο στα σύνορα της Ένωσης», πριν από την επιβολή δασμού, για τα προϊόντα που περιγράφονται στην παράγραφο 1 και παράγονται από τις εταιρείες που παρατίθενται κατωτέρω, καθορίζεται ως εξής:

    Εταιρεία

    Δασμολογικός συντελεστής (%)

    Συμπληρωματικός κωδικός TARIC

    Gold East Paper (Jiangsu) Co., Ltd, Zhenjiang, επαρχία Jiangsu, ΛΔΚ· Gold Huasheng Paper (Suzhou Industrial Park) Co., Ltd, Suzhou, επαρχία Jiangsu, ΛΔΚ

    8

    B001

    Shangdong Chenming Paper Holdings Limited, Shouguang, επαρχία Shandong, ΛΔΚ· Shouguang Chenming Art Paper Co., Ltd, Shouguang, επαρχία Shandong, ΛΔΚ

    35,1

    B013

    Όλες οι άλλες εταιρείες

    27,1

    B999

    3.   Αν δεν ορίζεται διαφορετικά, εφαρμόζονται οι διατάξεις που ισχύουν για τους τελωνειακούς δασμούς.

    Άρθρο 2

    Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και εφαρμόζεται άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

    Βρυξέλλες, 3 Ιουλίου 2017.

    Για την Επιτροπή

    Ο Πρόεδρος

    Jean-Claude JUNCKER


    (1)  ΕΕ L 176 της 30.6.2016, σ. 21.

    (2)  Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 451/2011 του Συμβουλίου, της 6ης Μαΐου 2011, για την επιβολή οριστικού δασμού αντιντάμπινγκ και την οριστική είσπραξη προσωρινού δασμού που επιβλήθηκε στις εισαγωγές επιχρισμένου χαρτιού υψηλής ποιότητας καταγωγής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (ΕΕ L 128 της Παρασκευή, 14 Μαΐου 2011, σ. 1).

    (3)  Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 452/2011 του Συμβουλίου, της 6ης Μαΐου 2011, για την επιβολή οριστικού δασμού κατά των επιδοτήσεων στις εισαγωγές επιχρισμένου χαρτιού υψηλής ποιότητας καταγωγής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (ΕΕ L 128 της Παρασκευή, 14 Μαΐου 2011, σ. 18).

    (4)  Υπόθεση T-443/11 και υπόθεση T-444/11.

    (5)  ΕΕ C 280 της 25.8.2015, σ. 7.

    (6)  Ανακοίνωση για την έναρξη διαδικασίας επανεξέτασης ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων αντιντάμπινγκ που εφαρμόζονται στις εισαγωγές ορισμένων τύπων επιχρισμένου χαρτιού υψηλής ποιότητας καταγωγής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (ΕΕ C 172 της 13.5.2016, σ. 9).

    (7)  Ανακοίνωση για την έναρξη διαδικασίας επανεξέτασης ενόψει της λήξης ισχύος των αντισταθμιστικών μέτρων που εφαρμόζονται στις εισαγωγές ορισμένων τύπων επιχρισμένου χαρτιού υψηλής ποιότητας καταγωγής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (ΕΕ C 172 της 13.5.2016, σ. 19).

    (8)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 597/2009 του Συμβουλίου, της 11ης Ιουνίου 2009, για την άμυνα κατά των εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο επιδοτήσεων εκ μέρους χωρών μη μελών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (ΕΕ L 188 της 18.7.2009, σ. 93). Αυτός ο κανονισμός έχει κωδικοποιηθεί από τον κανονισμό (ΕΕ) 2016/1037 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 8ης Ιουνίου 2016, για την άμυνα κατά των εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο επιδοτήσεων εκ μέρους χωρών μη μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ L 176 της 30.6.2016, σ. 55).

    (9)  Ο όμιλος Sinar Mas περιλαμβάνει: την Gold East Paper Co., Ltd· την Gold Huasheng Paper Co., Ltd και τη Hainan Jinhai Pulp and Paper Co., Ltd.

    (10)  Με βάση τα στοιχεία του RISI (http://www.risiinfo.com) που προσκομίστηκαν από τον αιτούντα.

    (11)  Με βάση την αίτηση.

    (12)  Με βάση τα στοιχεία του RISI.

    (13)  Με βάση την αίτηση.

    (14)  Με βάση τα στοιχεία του RISI.

    (15)  Με βάση τα στοιχεία του RISI που προσκομίστηκαν από τον αιτούντα.

    (16)  Η ευρωπαϊκή ένωση παραγωγών χαρτιού γραφής (Euro-Graph) ιδρύθηκε το 2012, με τη συγχώνευση της CEPIPRINT (της ένωσης ευρωπαίων παραγωγών εκδοτικού χαρτιού) και της CEPIFINE (της ευρωπαϊκής ένωσης παραγωγών χαρτιού υψηλής ποιότητας), και τα μέλη της περιλαμβάνουν όλους τους παραγωγούς επιχρισμένου χαρτιού υψηλής ποιότητας της Ένωσης.

    (17)  Αιτιολογική σκέψη 158 του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 451/2011.


    Top