Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32016H1110

Σύσταση (ΕΕ) 2016/1110 της Επιτροπής, της 28ης Ιουνίου 2016, σχετικά με τον έλεγχο παρουσίας νικελίου σε ζωοτροφές (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

ΕΕ L 183 της 8.7.2016, p. 68–69 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

ELI: http://data.europa.eu/eli/reco/2016/1110/oj

8.7.2016   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 183/68


ΣΫΣΤΑΣΗ (ΕΕ) 2016/1110 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

της 28ης Ιουνίου 2016

σχετικά με τον έλεγχο παρουσίας νικελίου σε ζωοτροφές

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 292,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Η παρουσία νικελίου (Ni) στις ζωοτροφές μπορεί να προκύψει τόσο από φυσικές όσο και από ανθρωπογενείς πηγές. Επιπλέον, ορισμένες πρώτες ύλες ζωοτροφών περιέχουν μεταλλικό νικέλιο, δεδομένου ότι χρησιμοποιείται ως καταλύτης στην παραγωγή τους.

(2)

Η επιστημονική ομάδα για τις μολυσματικές προσμείξεις στην τροφική αλυσίδα (ομάδα CONTAM) της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων («η Αρχή») εξέδωσε επιστημονική γνώμη σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία των ζώων, τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον λόγω παρουσίας Ni στις ζωοτροφές (1).

(3)

Η ομάδα CONTAM κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τυχόν αρνητικές επιπτώσεις του Ni από τις ζωοτροφές για βοοειδή, χοίρους, κουνέλια, πάπιες, ψάρια, σκύλους κοτόπουλα, ίππους, πρόβατα, αίγες και γάτες είναι απίθανες. Σχετικά με την αξιολόγηση των κινδύνων για την ανθρώπινη υγεία από την παρουσία Ni σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης, η ομάδα CONTAM κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα σημερινά επίπεδα χρόνιας έκθεσης σε Ni στον μέσο όρο του πληθυσμού, λαμβάνοντας υπόψη μόνο τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, αποτελούν, ίσως, δυνητική πηγή ανησυχίας όσον αφορά τους νέους. Όσον αφορά την οξεία έκθεση μέσω της διατροφής, η ομάδα CONTAM κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα άτομα που έχουν ευαισθησία στο νικέλιο διατρέχουν επίσης κίνδυνο ανάπτυξης δερματικών αντιδράσεων με μορφή εκζέματος μέσω της κατανάλωσης τροφίμων ζωικής προέλευσης. Η συμβολή των τροφίμων ζωικής προέλευσης στη διατροφική έκθεση του ανθρώπου στο Ni, συνεπώς, δεν θα πρέπει να υποτιμάται, ιδίως στις ηλικίες με υψηλή διατροφική έκθεση στο Ni. Ωστόσο, από τα διαθέσιμα δεδομένα δεν κατέστη δυνατόν να καθοριστούν τα ποσοστά μεταφοράς από τις ζωοτροφές στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης.

(4)

Επισημαίνεται ότι τα στοιχεία σχετικά με την εμφάνιση Ni στις ζωοτροφές τα οποία χρησιμοποιούνται στην επιστημονική γνώμη της EFSA προέρχονταν κατά κύριο λόγο από ένα κράτος μέλος και, ως εκ τούτου, δεν αντιπροσωπεύουν κατ' ανάγκην την ύπαρξη Ni στις ζωοτροφές της ΕΕ.

(5)

Κατά συνέπεια, είναι σκόπιμο να παρακολουθείται η παρουσία Ni στις ζωοτροφές σε ολόκληρη την ΕΕ πριν εξεταστεί το ενδεχόμενο καθορισμού μέγιστων επιπέδων Ni στις ζωοτροφές ή οποιωνδήποτε άλλων μέτρων διαχείρισης του κινδύνου, ώστε να εξασφαλίζεται υψηλό επίπεδο προστασίας της υγείας του ανθρώπου και των ζώων,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΣΥΣΤΑΣΗ:

1.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει, με την ενεργό συμμετοχή των υπευθύνων των επιχειρήσεων ζωοτροφών, να διεξάγουν έλεγχο για την παρουσία Ni στις ζωοτροφές.

2.

Για να εξασφαλιστεί ότι τα δείγματα είναι αντιπροσωπευτικά για την παρτίδα από την οποία λαμβάνεται το δείγμα, τα κράτη μέλη θα πρέπει να ακολουθούν τις διαδικασίες δειγματοληψίας που προβλέπει ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 152/2009 της Επιτροπής (2).

3.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι τα αναλυτικά αποτελέσματα διαβιβάζονται σε τακτική βάση και, το αργότερο, έως τις 31 Οκτωβρίου 2017 στην EFSA, με το μορφότυπο υποβολής στοιχείων της EFSA, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των κατευθυντήριων γραμμών της EFSA σχετικά με την Τυπική Περιγραφή Δείγματος (SSD) για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές (3) και τις πρόσθετες ειδικές απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων της EFSA.

Βρυξέλλες, 28 Ιουνίου 2016.

Για την Επιτροπή

Vytenis ANDRIUKAITIS

Μέλος της Επιτροπής


(1)  EFSA CONTAM Panel (Επιστημονική ομάδα για τις μολυσματικές προσμείξεις στην τροφική αλυσίδα), 2015. Επιστημονική γνώμη σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία των ζώων, τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον που συνδέονται με την παρουσία του νικελίου στις ζωοτροφές. EFSA Journal 2015· 13(4):4074, σ. 76· doi:10.2903/j.efsa.2015.4074· www.efsa.europa.eu/efsajournal

(2)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 152/2009 της Επιτροπής, της 27ης Ιανουαρίου 2009, για τον καθορισμό μεθόδων δειγματοληψίας και ανάλυσης για τον επίσημο έλεγχο των ζωοτροφών (ΕΕ L 54 της 26.2.2009, σ. 1).

(3)  http://www.efsa.europa.eu/en/datex/datexsubmitdata.htm


Top