Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52023AE1010

    Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα «Αναθεώρηση του κανονισμού για την επισήμανση των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων» (διερευνητική γνωμοδότηση)

    EESC 2023/01010

    ΕΕ C 349 της 29.9.2023, p. 24–27 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    29.9.2023   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    C 349/24


    Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα «Αναθεώρηση του κανονισμού για την επισήμανση των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων»

    (διερευνητική γνωμοδότηση)

    (2023/C 349/05)

    Εισηγήτρια:

    η κ. Antje Sabine GERSTEIN

    Αίτηση γνωμοδότησης

    Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 20.1.2023

    Νομική βάση

    Άρθρο 304 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    Αρμόδιο όργανο

    Ενιαία αγορά, παραγωγή και κατανάλωση

    Υιοθετήθηκε από το τμήμα

    29.6.2023

    Υιοθετήθηκε από την ολομέλεια

    12.7.2023

    Σύνοδος ολομέλειας αριθ.

    580

    Αποτέλεσμα της ψηφοφορίας

    (υπέρ/κατά/αποχές)

    196/1/4

    1.   Συμπεράσματα και συστάσεις

    1.1.

    Η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ) στηρίζει την προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να λάβει κυρίως ως σημείο εκκίνησης για την αναθεώρηση του κανονισμού για την επισήμανση των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων τη δυνατότητα νέων τεχνολογιών ψηφιακής επισήμανσης, νέων τεχνολογιών ινών και της ταξινόμησής τους και νέων τεχνολογιών ανακύκλωσης και, συνεπώς, να αναγνωρίσει το συνολικό νέο, εκτενές ρυθμιστικό πλαίσιο της ΕΕ για τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα.

    1.2.

    Οι καταναλωτές έχουν ποικίλες προσδοκίες όσον αφορά τον βαθμό λεπτομέρειας που παρέχουν οι επισημάνσεις των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων. Η αναθεώρηση του κανονισμού για την επισήμανση των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων πρέπει να ικανοποιεί αυτούς τους διαφορετικούς βαθμούς προσδοκίας, προσφέροντας, καταρχάς, βασικές και εύληπτες πληροφορίες και, παράλληλα, παρέχοντας περαιτέρω πρόσβαση σε λεπτομερέστερες πληροφορίες.

    1.3.

    Εάν ληφθεί υπόψη ότι ο τομέας της κλωστοϋφαντουργίας είναι ένας από τους πιο παγκοσμιοποιημένους τομείς, η ΕΟΚΕ πιστεύει ότι είναι ύψιστης σημασίας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταβάλει προσπάθειες για μια πανευρωπαϊκή και παγκόσμια ευθυγράμμιση των απαιτήσεων επισήμανσης όσον αφορά τις ενδείξεις προέλευσης, τις οδηγίες φροντίδας, το μέγεθος και τη σύνθεση των ινών.

    1.4.

    Η ΕΟΚΕ καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει υπόψη τις ειδικές ανάγκες των ΜΜΕ στον τομέα αυτόν. Για να αποφευχθεί η περαιτέρω μετεγκατάσταση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στο εξωτερικό και δεδομένου ότι ο εν λόγω τομέας απασχολεί 1,3 εκατομμύρια εργαζομένους σε ολόκληρη την ΕΕ, οι νέες απαιτήσεις του κανονισμού για την επισήμανση των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων πρέπει να παρέχουν αρκετή ευελιξία για την αντιμετώπιση των αναγκών και των ικανοτήτων των ΜΜΕ, με στόχο όχι μόνο τη διατήρηση της απασχόλησης και των δεξιοτήτων σε αυτόν τον τομέα της οικονομίας, αλλά και την περαιτέρω εξέλιξή τους.

    2.   Γενικές παρατηρήσεις

    2.1.

    Στη στρατηγική της ΕΕ για βιώσιμα και κυκλικά κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, ανακοινώθηκε η επανεξέταση του κανονισμού για την επισήμανση των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων [κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1007/2011 (1)], σύμφωνα με τον οποίο τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα που πωλούνται στην αγορά της ΕΕ πρέπει να φέρουν ετικέτα που να προσδιορίζει σαφώς τη σύνθεση των ινών και να αναφέρει τυχόν μη κλωστοϋφαντουργικά συστατικά ζωικής προέλευσης. Στο πλαίσιο αυτής της επανεξέτασης, η στρατηγική αναφέρει τη δυνατότητα να θεσπιστεί η υποχρεωτική δημοσιοποίηση άλλων ειδών πληροφοριών, όπως οι παράμετροι βιωσιμότητας και κυκλικότητας, το μέγεθος των προϊόντων και, κατά περίπτωση, η χώρα στην οποία πραγματοποιούνται οι διαδικασίες παραγωγής («made in»).

    2.2.

    Στην παρούσα γνωμοδότηση, η ΕΟΚΕ διερευνά τις επιλογές για τη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του ισχύοντος κανονισμού, με την εξέταση ορισμένων στοιχείων που ήδη απαριθμούνται στο άρθρο 24 του κανονισμού για την επανεξέταση και άλλες παραμέτρους σχετικά με τη βιωσιμότητα και την κυκλικότητα, σε συνάρτηση με τις τρέχουσες νομοθετικές προτάσεις, όπως η νομοθετική πρόταση για τις απαιτήσεις οικολογικού σχεδιασμού όσον αφορά τα βιώσιμα προϊόντα. Η γνωμοδότηση θα λάβει υπόψη τη βιομηχανική οπτική, συμπεριλαμβανομένου του κόστους και της βελτίωσης της ανταλλαγής πληροφοριών κατά μήκος της αξιακής αλυσίδας, καθώς και την οπτική των καταναλωτών, προκειμένου να διασφαλιστεί η σωστή, ακριβής και σαφής ενημέρωση.

    2.3.

    Η ΕΟΚΕ στηρίζει την προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να λάβει κυρίως ως σημείο εκκίνησης τη δυνατότητα νέων τεχνολογιών ψηφιακής επισήμανσης, νέων τεχνολογιών ινών και νέων τεχνολογιών ανακύκλωσης και, συνεπώς, να αναγνωρίσει το συνολικό νέο, εκτενές ρυθμιστικό πλαίσιο της ΕΕ για τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα (2).

    2.4.

    Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΟΚΕ υπογραμμίζει ότι πολλές πτυχές του τομέα της κλωστοϋφαντουργίας εξετάζονται ήδη σε εξαιρετικά πολύπλοκες οριζόντιες κανονιστικές προτάσεις, οι οποίες βρίσκονται ήδη στη νομοθετική διαδικασία. Η εταιρική κοινωνική ευθύνη και τα ζητήματα που σχετίζονται με την εργασία εξετάζονται στην οδηγία σχετικά με την εταιρική δέουσα επιμέλεια όσον αφορά τη βιωσιμότητα, καθώς και στον κανονισμό για την καταναγκαστική εργασία. Η οδηγία σχετικά με την ενδυνάμωση των καταναλωτών και η οδηγία για τους οικολογικούς ισχυρισμούς θα ρυθμίζουν σύντομα την κοινοποίηση των ισχυρισμών βιωσιμότητας, ενώ η αναθεωρημένη οδηγία-πλαίσιο για τα απόβλητα θα εξετάζει τις βασικές έννοιες που σχετίζονται με τη διαχείριση στο τέλος του κύκλου ζωής.

    2.5.

    Οι καταναλωτές έχουν ποικίλες προσδοκίες όσον αφορά τον βαθμό λεπτομέρειας που παρέχουν οι επισημάνσεις των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων. Η αναθεώρηση του κανονισμού για την επισήμανση των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων πρέπει να ικανοποιεί αυτούς τους διαφορετικούς βαθμούς προσδοκίας, προσφέροντας, καταρχάς, βασικές και εύληπτες πληροφορίες και, παράλληλα, παρέχοντας περαιτέρω πρόσβαση σε λεπτομερέστερες πληροφορίες, για παράδειγμα μέσω της οικειοθελούς παροχής τυποποιημένων πληροφοριών σχετικά με τη διαδικασία παραγωγής.

    2.6.

    Η ΕΟΚΕ επισημαίνει ότι η αναθεώρηση του κανονισμού για την επισήμανση των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων είναι μια πρωτοβουλία στο πλαίσιο του Προγράμματος βελτίωσης της καταλληλότητας και της αποδοτικότητας του κανονιστικού πλαισίου (REFIT), με σαφή στόχο να καταστεί η νομοθεσία της ΕΕ απλούστερη, κατάλληλη για τον επιδιωκόμενο σκοπό και λιγότερο δαπανηρή για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές. Για τις εταιρείες, αυτό πρέπει να περιλαμβάνει τη μείωση του κόστους συμμόρφωσης, καθώς και τη ρυθμιστική σαφήνεια και συνέπεια. Για τους καταναλωτές, απαιτούνται ακριβείς, πλήρεις και συγκρίσιμες πληροφορίες σχετικά με τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα. Η ΕΟΚΕ υπογραμμίζει τη σημασία της μέγιστης δυνατής εναρμόνισης, προκειμένου να βοηθηθεί ο τομέας να πραγματοποιήσει επιτυχή μετάβαση στην πλήρη κυκλικότητα.

    2.7.

    Η ΕΟΚΕ ζητεί να αναληφθεί επείγουσα δράση για το σύστημα ταξινόμησης ινών, καθώς το τρέχον σύστημα δεν είναι αρκετά ευέλικτο ώστε να ανταποκρίνεται στην ανάπτυξη καινοτόμων ινών, οι οποίες συχνά έχουν μικρότερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο από ό,τι οι συμβατικές ίνες. Για πολλούς παραγωγούς νέων ινών, το ισχύον καθεστώς είναι απογοητευτικό, επειδή δεν μπορούν να επισημάνουν τις ίνες τους με ακρίβεια. Επιπλέον, αυτές οι νέες ίνες δεν μπορούν ακόμη να αναγράφονται στις επισημάνσεις των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, και, συνεπώς, ο προσδιορισμός τους παραμένει τεράστια πρόκληση για τους φορείς ανακύκλωσης, η οποία επί του παρόντος παρεμποδίζει την κυκλικότητα στον τομέα. Η ΕΟΚΕ επισημαίνει ότι αυτό το ρυθμιστικό κενό επηρεάζει επίσης αρνητικά τις αντιλήψεις των καταναλωτών, καθώς ορισμένα προϊόντα ενδέχεται να είναι στην πραγματικότητα πολύ πιο βιώσιμα από ό,τι αναγράφεται στις τρέχουσες επισημάνσεις.

    2.8.

    Η ΕΟΚΕ πιστεύει ότι είναι ύψιστης σημασίας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταβάλει προσπάθειες για μια πανευρωπαϊκή και παγκόσμια ευθυγράμμιση των απαιτήσεων επισήμανσης όσον αφορά τις ενδείξεις προέλευσης, τις οδηγίες φροντίδας, το μέγεθος και τη σύνθεση των ινών. Ο τομέας της κλωστοϋφαντουργίας είναι ένας από τους πλέον παγκοσμιοποιημένους τομείς. Τα ενδύματα που κατασκευάζονται σε κάθε τόπο προορίζονται για πληθώρα γεωγραφικών περιοχών παγκοσμίως (ΕΕ, ΗΠΑ κ.λπ.), με πολλές διαφορετικές απαιτήσεις επισήμανσης (3). Πρέπει να εξεταστούν, κατά περίπτωση, παγκόσμιες απαιτήσεις επισήμανσης και παγκόσμια εναρμονισμένα πρότυπα.

    2.9.

    Η απαίτηση για τη μέγιστη δυνατή εναρμόνιση συνδέεται με ένα σαφές πολιτικό αίτημα της ΕΟΚΕ να αποτραπεί τυχόν περαιτέρω κίνδυνος για την εσωτερική αγορά, καθώς φαίνεται ότι εμφανίζονται όλο και περισσότερες διαφορετικές απαιτήσεις επισήμανσης στα κράτη μέλη. Συνεπώς, η ΕΟΚΕ θεωρεί ότι έχει ζωτική σημασία και είναι η κατάλληλη στιγμή να προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την αναθεώρηση του κανονισμού για την επισήμανση των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων το 2023, που συμπίπτει με την 30ή επέτειο της ενιαίας αγοράς.

    2.10.

    Η ΕΟΚΕ καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει υπόψη τις ειδικές ανάγκες των ΜΜΕ στον τομέα αυτόν. Για να αποφευχθεί η περαιτέρω μετεγκατάσταση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στο εξωτερικό και δεδομένου ότι ο εν λόγω τομέας απασχολεί 1,3 εκατομμύρια εργαζομένους σε ολόκληρη την ΕΕ (4), οι νέες απαιτήσεις του κανονισμού για την επισήμανση των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων πρέπει να παρέχουν αρκετή ευελιξία για την αντιμετώπιση των αναγκών και των ικανοτήτων των ΜΜΕ, με στόχο όχι μόνο τη διατήρηση της απασχόλησης και των δεξιοτήτων σε αυτόν τον τομέα της οικονομίας, αλλά και την περαιτέρω εξέλιξή τους. Για παράδειγμα, ένας γενικευμένος έλεγχος συμμόρφωσης που διενεργείται από οργανισμό πιστοποίησης δεν είναι σκόπιμος για τις ΜΜΕ, οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της βιομηχανικής παραγωγής κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων στην ΕΕ. Μια λογική προσέγγιση θα ήταν να προβλεφθούν διαδικασίες «αυτοπιστοποίησης», όπως οι εσωτερικοί έλεγχοι παραγωγής που ορίζονται στο παράρτημα II της απόφασης αριθ. 768/2008/ΕΚ (5), όπου οι ΜΜΕ παρέχουν ενημέρωση και εγγυήσεις στους καταναλωτές.

    3.   Ειδικές παρατηρήσεις

    3.1.   Ταξινόμηση των ινών

    3.1.1.

    Τα τελευταία χρόνια, η κλωστοϋφαντουργία έχει αναπτύξει μια σειρά από νέες ίνες με αποδεδειγμένα μικρότερα περιβαλλοντικά αποτυπώματα σε σύγκριση με τις πιο παραδοσιακές επιλογές ινών. Αν και αυτά τα υλικά ενδέχεται να βασίζονται σε παρόμοια πρώτη ύλη, η τεχνολογία κατασκευής και οι ιδιότητές τους συχνά διαφέρουν σημαντικά από εκείνες των συμβατικών ινών. Οι νέες ίνες δεν αναγνωρίζονται επί του παρόντος από τις υφιστάμενες γενικές ταξινομήσεις ινών στο παράρτημα I. Κατά συνέπεια, οι καινοτόμοι τύποι ινών ταξινομούνται με διαφορετικές ονομασίες ινών ή ως «άλλες» ίνες. Με δεδομένη την πράσινη και την κυκλική μετάβαση, ο αναθεωρημένος κανονισμός για την επισήμανση των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων θα πρέπει να επιτρέπει οι ίνες με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά να αναγνωρίζονται ως τέτοιες στο παράρτημα I. Η αναμενόμενη αναθεώρηση του κανονισμού για την επισήμανση των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων θα πρέπει να προσαρμοστεί καλύτερα, ώστε να αντικατοπτρίζει τη δυναμική πρόοδο όσον αφορά τις καινοτόμες ίνες.

    3.1.2.

    Ένα ευρύ φάσμα νέων τύπων ινών με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά βρίσκεται ήδη κοντά στην εμπορευματοποίηση ή θα διατεθεί στην αγορά στο μέλλον. Ωστόσο, η τρέχουσα διαδικασία επικαιροποίησης του παραρτήματος I δεν είναι διαφανής και δημιουργεί αβεβαιότητα στους αιτούντες. Συνεπώς, η ΕΟΚΕ συνιστά στις αρχές της ΕΕ να αξιολογήσουν και να αναθεωρήσουν τον τρόπο με τον οποίο η διαδικασία επικαιροποίησης θα καταστεί πιο διαφανής και τεχνικά ακριβής.

    3.2.   Περιθώριο ανοχής για τη σύνθεση των ινών

    3.2.1.

    Με δεδομένη τη μετάβαση στην κυκλική οικονομία, η κλωστοϋφαντουργία χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο ανακυκλωμένες ίνες και υλικά για την παραγωγή ενδυμάτων. Ο ισχύων κανονισμός δεν είναι απόλυτα κατάλληλος για την ακριβή επισήμανση της σύνθεσης των ινών με ανακυκλωμένο περιεχόμενο, παρεμποδίζοντας τη μετάβαση στην κυκλική οικονομία. Το άρθρο 20 παράγραφος 3 προβλέπει μέγιστη απόκλιση 3 % μεταξύ της περιεκτικότητας σε ίνες που δηλώνεται στην επισήμανση και της σύνθεσης των ινών που καθορίζεται βάσει δοκιμής από τις αρχές. Ωστόσο, η σημερινή κατάσταση της τεχνικής ανάπτυξης στην τεχνολογία διαλογής και ανακύκλωσης κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων δημιουργεί διακύμανση στη σύνθεση των ινών που ενίοτε υπερβαίνει το επίπεδο ανοχής του 3 %. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, ιδίως στη μηχανική ανακύκλωση, δεν είναι δυνατόν να διασφαλίζεται πλήρως ότι η πρώτη ύλη για ανακύκλωση είναι απαλλαγμένη από προσμείξεις άλλων υφαντικών υλών. Αυτό δημιουργεί την ανάγκη να διερευνηθεί ένα μεγαλύτερο περιθώριο ανοχής για τη σύνθεση στον αναθεωρημένο κανονισμό για την επισήμανση των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων. Με βάση τη συμβολή των εμπειρογνωμόνων, η ΕΟΚΕ συνιστά το επικαιροποιημένο επίπεδο να είναι 3-5 %. Ένα αυξημένο επίπεδο ανοχής θα πρέπει να καλύπτει μόνο τους υφιστάμενους περιορισμούς στην τεχνολογία ανακύκλωσης και δεν θα πρέπει να δικαιολογεί τις ανεπαρκείς κατασκευαστικές πρακτικές. Μια μικρή αύξηση των επιπέδων ανοχής είναι ένα ευπρόσδεκτο βήμα για την άρση των φραγμών στη χρήση ανακυκλωμένων υλικών για την παραγωγή ενδυμάτων.

    3.3.   Εναρμόνιση με τα παγκόσμια πρότυπα και διαδικασίες

    3.3.1.   Εναρμόνιση των προτύπων δοκιμής

    3.3.1.1.

    Η κλωστοϋφαντουργία είναι μια εξαιρετικά παγκόσμια βιομηχανία, που συχνά εφαρμόζει διεθνή πρότυπα. Η αναθεώρηση του κανονισμού για την επισήμανση των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων είναι μια ευκαιρία για την ευθυγράμμιση των μεθόδων δοκιμής της σύνθεσης των ινών με τα παγκόσμια πρότυπα. Επί του παρόντος, σύμφωνα με το άρθρο 19, μόνο τα πρότυπα της ΕΕ (EN) επιτρέπονται για τη δοκιμή της σύνθεσης των ινών. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα πρότυπα EN είναι παρόμοια με τα διεθνή πρότυπα ISO, αλλά οι υφιστάμενες μικρές διαφορές στις παραμέτρους της μεθόδου οδηγούν σε αποκλίσεις μεταξύ των αποτελεσμάτων των δοκιμών ISO και EN. Λόγω των παγκόσμιων αξιακών αλυσίδων της βιομηχανίας, τα πρότυπα ISO εφαρμόζονται ευρέως και προτιμώνται από τον τομέα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν αυξημένες δοκιμές για προϊόντα που προορίζονται για την ευρωπαϊκή αγορά, γεγονός που αυξάνει σημαντικά το κόστος. Συνεπώς, η ΕΟΚΕ συνιστά ο αναθεωρημένος κανονισμός για την επισήμανση των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων να αποδεχθεί τα πρότυπα ISO ως αποδεκτά πρότυπα δοκιμής. Επιπλέον, η ΕΟΚΕ αναγνωρίζει τα άλματα που γίνονται σήμερα όσον αφορά την καινοτομία γύρω από τις νέες μεθόδους ανίχνευσης της σύνθεσης των ινών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να λάβει υπόψη αυτήν την πρόοδο κατά την αναθεώρηση του κανονισμού για την επισήμανση των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων.

    3.3.2.   Εναρμόνιση με τα διεθνή πρότυπα και τους διεθνείς εμπορικούς κανόνες

    3.3.2.1.

    Η ΕΟΚΕ στηρίζει την ιδέα της μετατροπής του κανονισμού για την επισήμανση των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων σε ένα εγχειρίδιο εναρμονισμένων προτύπων για ορισμένες απαιτήσεις (ταξινόμηση των νέων ινών, δοκιμή της σύνθεσης των ινών, ταξινόμηση κατά μέγεθος, οδηγίες φροντίδας). Στο μέτρο του δυνατού, τα πρότυπα αυτά θα πρέπει να έχουν παγκόσμια εμβέλεια. Αυτό θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη εναρμόνιση των απαιτήσεων επισήμανσης, τόσο εντός της ενιαίας αγοράς όσο και με τον υπόλοιπο κόσμο.

    3.3.2.2.

    Με δεδομένο το παγκόσμιο εύρος του τομέα της κλωστοϋφαντουργίας, είναι κρίσιμης σημασίας να εξεταστεί η διεθνής ευθυγράμμιση και συνεργασία κατά την αναθεώρηση του κανονισμού για την επισήμανση των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να διασφαλίσει τη συνοχή με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τελωνείων και την τρέχουσα αναθεώρηση των κωδικών εναρμονισμένου συστήματος (ΕΣ), καθώς και με τις δεσμεύσεις στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) για τα τεχνικά εμπόδια στο εμπόριο αναφορικά με τη χρήση διεθνών προτύπων.

    3.4.   Ψηφιακή επισήμανση

    3.4.1.

    Η ΕΟΚΕ επικροτεί θερμά την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ψηφιοποιήσει την επισήμανση της σύνθεσης στον αναθεωρημένο κανονισμό για την επισήμανση των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων. Επιπλέον, στο πλαίσιο του κανονισμού για τον οικολογικό σχεδιασμό όσον αφορά τα βιώσιμα προϊόντα, η ΕΟΚΕ επικροτεί τις πρωτοβουλίες για ψηφιακή επισήμανση και επικοινωνία με τους καταναλωτές, όπως το ψηφιακό διαβατήριο προϊόντος. Ωστόσο, είναι κρίσιμης σημασίας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ευθυγραμμίσει αυτές τις ψηφιακές πρωτοβουλίες, προκειμένου να δημιουργήσει ένα συνεκτικό και αποτελεσματικό πλαίσιο πολιτικής.

    3.4.2.

    Επί του παρόντος, οι φυσικές επισημάνσεις δεν είναι τόσο αποτελεσματικές όσο θα επιθυμούσαμε, για πολλούς λόγους. Οι επισημάνσεις συχνά αποκόπτονται μετά την αγορά του προϊόντος. Το κείμενο στις επισημάνσεις μπορεί να ξεθωριάσει λόγω πολλαπλών κύκλων πλύσης. Επιπλέον, η κατασκευή μεγάλων φυσικών επισημάνσεων σε πολλές διαφορετικές γλώσσες είναι δαπανηρή και συμβάλλει στη δημιουργία πλαστικών απορριμμάτων. Το κείμενο είναι μικρό και περιλαμβάνει διάφορες μεταφράσεις, γεγονός που το καθιστά επίσης δυσνόητο για τους καταναλωτές.

    3.4.3.

    Οι ψηφιακές επισημάνσεις θα διευκολύνουν τις εταιρείες, ενώ θα βελτιώσουν την παροχή πληροφοριών στους καταναλωτές, προσφέροντάς τους ένα σαφές κείμενο στις ανάλογες γλώσσες. Εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη παροχής πληροφοριών στους καταναλωτές με λιγότερες γνώσεις τεχνολογίας, αλλά υπάρχουν επιλογές, για παράδειγμα με την παροχή πληροφοριών κατόπιν αιτήματος στο σημείο πώλησης. Για λόγους ανθεκτικότητας, η τοποθέτηση μιας ανεξίτηλης σήμανσης τύπου «φορέας δεδομένων» στο προϊόν μπορεί να εξασφαλίσει εύκολη πρόσβαση σε ψηφιακές πληροφορίες.

    3.4.4.

    Ακόμη και αν η Επιτροπή αποφασίσει να αφήσει ορισμένες πληροφορίες στις φυσικές επισημάνσεις, η προσέγγιση αυτή θα πρέπει, ωστόσο, να οδηγήσει σε σημαντική συνολική μείωση του μεγέθους των επισημάνσεων. Η ΕΟΚΕ στηρίζει την άποψη της Επιτροπής ότι οι φυσικές επισημάνσεις ή οι φυσικοί φορείς ψηφιακών πληροφοριών θα πρέπει να είναι πιο δύσκολο να αποκόπτονται. Είναι ήδη διαθέσιμες μέθοδοι επισήμανσης που δεν προκαλούν ερεθισμούς. Οι μέθοδοι με τις οποίες οι επισημάνσεις είναι πιο δύσκολο να αποκοπούν θα πρέπει να διασφαλίζουν την ανθεκτικότητα των πληροφοριών (π.χ. οι πληροφορίες που τυπώνονται απευθείας στο υλικό μπορεί να ξεθωριάσουν με την πλύση) και δεν θα πρέπει να μειώνουν τη λειτουργικότητα του προϊόντος (π.χ. η ραφή μιας επισήμανσης εξολοκλήρου πάνω σε ένα ένδυμα θα μπορούσε να μειώσει τη λειτουργικότητά του).

    3.4.5.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να αξιολογήσει τον τρόπο με τον οποίο το ψηφιακό διαβατήριο προϊόντος μπορεί να εφαρμοστεί στο πλαίσιο μιας ψηφιακής επισήμανσης βάσει του αναθεωρημένου κανονισμού για την επισήμανση των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων. Για λόγους συνέπειας και προκειμένου να διευκολυνθεί η εφαρμογή, μια ψηφιακή επισήμανση στο πλαίσιο του κανονισμού για την επισήμανση των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων θα μπορούσε επίσης να τοποθετείται στον ίδιο φορέα δεδομένων με το ψηφιακό διαβατήριο προϊόντος.

    3.5.   Εξαίρεση από την επισήμανση για ορισμένα είδη προϊόντων

    3.5.1.

    Το παράρτημα V του ισχύοντος κανονισμού για την επισήμανση των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων εξαιρεί 42 είδη κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων από την υποχρέωση επισήμανσης. Πρόκειται για μικρά αντικείμενα (όπως λουριά ρολογιών), όπου η προσθήκη μιας επισήμανσης θα μείωνε τη λειτουργικότητα του προϊόντος. Ωστόσο, η προσέγγιση του καταλόγου δεν παρέχει σαφή καθοδήγηση για τον τρόπο με τον οποίο οι οικονομικοί φορείς θα πρέπει να επισημαίνουν προϊόντα που δεν απαριθμούνται στο παράρτημα V, αλλά έχουν επίσης μειωμένη λειτουργικότητα με μια επισήμανση. Η ΕΟΚΕ συνιστά ο αναθεωρημένος κανονισμός να αποσαφηνίσει τον τρόπο ορθής επισήμανσης προϊόντων (όπως καλσόν και κάλτσες) όπου η υποχρεωτική επισήμανση παρεμποδίζει τη λειτουργικότητα του προϊόντος. Για παράδειγμα, η σημερινή προσέγγιση του καταλόγου θα μπορούσε να αντικατασταθεί από έναν ορισμό των προϊόντων που εξαιρούνται από την υποχρεωτική επισήμανση.

    Βρυξέλλες, 12 Ιουλίου 2023.

    Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής

    Oliver RÖPKE


    (1)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1007/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 27ης Σεπτεμβρίου 2011, για τις ονομασίες των υφανσίμων ινών και τη συναφή επισήμανση και τη σήμανση της σύνθεσης των ινών των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και την κατάργηση της οδηγίας 73/44/EOK του Συμβουλίου και των οδηγιών 96/73/ΕΚ και 2008/121/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ L 272 της 18.10.2011, σ. 1).

    (2)  COM(2023) 166 final — 2023/0085(COD).

    (3)  Παραδείγματα τέτοιων απαιτήσεων είναι οι κανονισμοί για την επισήμανση και τη διαφήμιση των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων του Καναδά και ο νόμος περί αναγνώρισης των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων των ΗΠΑ.

    (4)  https://euratex.eu/wp-content/uploads/EURATEX_FactsKey_Figures_2022rev-1.pdf.

    (5)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 762/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 9ης Ιουλίου 2008, περί των στατιστικών στοιχείων που πρέπει να υποβάλλουν τα κράτη μέλη σχετικά με την υδατοκαλλιέργεια και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 788/96 του Συμβουλίου (ΕΕ L 218 της 13.8 2008, σ. 82).


    Top