Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52021XC0611(03)

    Δημοσίευση αίτησης καταχώρισης ονομασίας σύμφωνα με το άρθρο 50 παράγραφος 2 στοιχείο β) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1151/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τα συστήματα ποιότητας των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων 2021/C 222/09

    C/2021/4142

    ΕΕ C 222 της 11.6.2021, p. 31–35 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    11.6.2021   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    C 222/31


    Δημοσίευση αίτησης καταχώρισης ονομασίας σύμφωνα με το άρθρο 50 παράγραφος 2 στοιχείο β) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1151/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τα συστήματα ποιότητας των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων

    (2021/C 222/09)

    Η παρούσα δημοσίευση παρέχει το δικαίωμα ένστασης σύμφωνα με το άρθρο 51 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1151/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (1) εντός τριών μηνών από την ημερομηνία της παρούσας δημοσίευσης.

    ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΕΓΓΥΗΜΕΝΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΙΔΙΟΤΥΠΟ ΠΡΟΪΟΝ

    «SALATĂ TRADIȚIONALĂ CU ICRE DE CRAP»

    Αριθ. ΕΕ: TSG-RO-02457 – 16 Απριλίου 2019

    Κράτος μέλος ή τρίτη χώρα: Ρουμανία

    1.   Ονομασία(-ες) προς καταχώριση

    «Salată tradițională cu icre de crap»

    2.   Τύπος προϊόντος

    Κλάση 1.7 - Νωπά ψάρια, μαλάκια και μαλακόστρακα και προϊόντα αυτών

    3.   Αιτιολόγηση της καταχώρισης

    3.1   Το προϊόν:

    παρασκευάζεται με τρόπο παραγωγής, μεταποίησης ή σύνθεσης που αντιστοιχεί στην παραδοσιακή πρακτική για το εν λόγω προϊόν ή τρόφιμο·

    παράγεται από πρώτες ύλες ή συστατικά που είναι τα χρησιμοποιούμενα παραδοσιακά.

    Το προϊόν «Salată tradițională cu icre de crap» είναι προϊόν που παρασκευάζεται από αλατισμένα αυγά κυπρίνου, αλατισμένα αυγά ψαριών γλυκού νερού, ηλιέλαιο, ανθρακούχο νερό και χυμό λεμονιού. Το προϊόν «Salată tradițională cu icre de crap» παράγεται σε δύο παραλλαγές, συγκεκριμένα με ή χωρίς βρασμένα κρεμμύδια.

    Για την παρασκευή του προϊόντος «Salată tradițională cu icre de crap» χρησιμοποιούνται αυγά κυπρίνου που προέρχονται από άγριους ή εκτρεφόμενους κυπρίνους. Πρέπει να έχουν ωριμάσει και να είναι εντελώς φρέσκα. Δεν πρέπει να περιέχουν δέρμα, λέπια ή θρόμβους αίματος. Η σύσταση των αυγών πρέπει να είναι ομοιογενής και τα σφαιρίδια πρέπει να είναι ελαστικά ως προς την υφή τους.

    3.2   Η ονομασία:

    χρησιμοποιείται κατά παράδοση για την περιγραφή του ιδιότυπου προϊόντος·

    προσδιορίζει τον παραδοσιακό χαρακτήρα ή τον ιδιότυπο χαρακτήρα του προϊόντος.

    Η ονομασία «Salată tradițională cu icre de crap» πιστοποιεί τη συνεχή χρήση, από γενιά σε γενιά, ορισμένων πρώτων υλών και συστατικών του προϊόντος. Η λέξη «παραδοσιακή» που περιλαμβάνεται στην ονομασία υπογραμμίζει το κύριο χαρακτηριστικό του, το οποίο καθορίζεται από τις χρησιμοποιούμενες πρώτες ύλες.

    Αφότου το προϊόν τυποποιήθηκε με το περιφερειακό πρότυπο N.I.D. 927-70 N 23, «Salată cu icre de crap», η αιτούσα ομάδα ακολουθεί συνεχώς τη μέθοδο παραγωγής, χρησιμοποιώντας τις ίδιες πρώτες ύλες και τα ίδια συστατικά.

    4.   Περιγραφή

    4.1.   Περιγραφή του προϊόντος το οποίο φέρει την ονομασία του σημείου 1, συμπεριλαμβανομένων των κύριων φυσικών, χημικών, μικροβιολογικών ή οργανοληπτικών χαρακτηριστικών, από τα οποία προκύπτει ο ιδιότυπος χαρακτήρας του προϊόντος

    Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά

    Το προϊόν «Salată tradițională cu icre de crap» χαρακτηρίζεται από την όψη, τη σύσταση, το χρώμα, το άρωμα και τη γεύση του. Πρόκειται για ομοιογενή κρέμα ελαίου και αυγών ψαριού με αισθητά υψηλή περιεκτικότητα σε ωοσφαιρίδια. Έχει κρεμώδη σύσταση, χωρίς διαχωρισμό του ελαίου. Το χρώμα του προϊόντος είναι ομοιόμορφο υπόλευκο, στο οποίο διακρίνονται τα πορτοκαλί ωοσφαιρίδια του κυπρίνου. Εάν προστίθενται κρεμμύδια, υποβάλλονται πρώτα σε βρασμό. Η χρήση βρασμένων κρεμμυδιών προσδίδει ελαφρώς γλυκιά γεύση στο προϊόν. Το προϊόν έχει γεύση και οσμή κυρίως αυγών ψαριού.

    Φυσικοχημικές ιδιότητες

    1.

    Περιεκτικότητα σε νερό (υγρασία)

    κατ’ ανώτατο 30 %

    2.

    Λιπαρές ουσίες (λίπη)

    κατ’ ελάχιστο 63 %

    3.

    Αλάτι (χλωριούχο νάτριο):

    κατ’ ανώτατο 5 %

    4.

    Πρωτεΐνες

    κατ’ ελάχιστο 4 %

    5.

    Οξύτητα

    κατ’ ανώτατο 1 %

    Το ελάχιστο ποσοστό αυγών ψαριού που πρέπει να χρησιμοποιείται είναι 24,5 %, εκ των οποίων τουλάχιστον το 12,5 % πρέπει να είναι αυγά κυπρίνου και τουλάχιστον το 12 % μείγμα αυγών ψαριών γλυκού νερού.

    Το προϊόν «Salată tradițională cu icre de crap» διαφέρει από τα άλλα παρόμοια προϊόντα λόγω των πρώτων υλών και του ποσοστού των χρησιμοποιούμενων αυγών ψαριού (αυγά κυπρίνου και μείγμα αυγών ψαριών γλυκού νερού), καθώς και λόγω της απουσίας συντηρητικών, χρωστικών, μέσων οξίνισης, αρωματικών υλών ή σταθεροποιητών.

    4.2.   Περιγραφή της μεθόδου παραγωγής του προϊόντος το οποίο φέρει την ονομασία του σημείου 1, την οποία οφείλουν να ακολουθούν οι παραγωγοί, συμπεριλαμβανομένων, κατά περίπτωση, της φύσης και των χαρακτηριστικών των χρησιμοποιούμενων πρώτων υλών ή συστατικών, και της μεθόδου παρασκευής του προϊόντος

    α)   Φύση και χαρακτηριστικά των πρώτων υλών ή των συστατικών

    Τα αυγά του κυπρίνου έχουν την όψη πυκνής μάζας που αποτελείται από ομοιόμορφα, μεσαίου μεγέθους σφαιρίδια (μέγεθος κεφαλής καρφίτσας) και έχουν χρώμα γκριζοπράσινο όταν είναι φρέσκα. Όταν είναι ώριμα, έχουν πορτοκαλί χρώμα, ομοιογενή σύσταση μέσου ιξώδους και φυσιολογική, ευχάριστη οσμή και γεύση.

    Το μείγμα αυγών ψαριών γλυκού νερού χαρακτηρίζεται από μικρά, ολόκληρα αυγά από διάφορα είδη των οικογενειών Cyprinidae (πεταλούδα, τσιρώνι, κοκκινοφτέρα, μη μορφοποιημένα αυγά κυπρίνου), Percidae (ποταμολάβρακο, πέρκα) και Bramidae (αβραμίδα). Έχει ομοιογενή σύσταση και ερυθρωπό χρώμα. Και οι δύο τύποι αυγών αλατίζονται μόνο με τη χρήση μη ιωδιούχου, ψιλού ορυκτού άλατος, χωρίς αντισυσσωματοποιητικούς παράγοντες.

    Τα χρησιμοποιούμενα συστατικά είναι το ηλιέλαιο, ο φυσικός χυμός λεμονιού, το ανθρακούχο νερό και, στην παραλλαγή του προϊόντος, τα βραστά κρεμμύδια. Αποκλείεται η χρήση χρωστικών, συντηρητικών, γαλακτωματοποιητών, σταθεροποιητών, παραγόντων ομογενοποίησης και προσθέτων τροφίμων.

    Το ηλιέλαιο είναι διαυγές, χωρίς αιωρούμενα σωματίδια ή ίζημα, είναι σε υγρή κατάσταση και έχει κίτρινο χρώμα. Ιδιαίτερο άρωμα, γεύση και οσμή ηλιέλαιου. Ο χυμός λεμονιού είναι διαυγής, με ιδιαίτερη γεύση. Δεν επιτρέπονται προσμείξεις, είναι σε υγρή κατάσταση και έχει κιτρινωπό χρώμα. Όξινη γεύση και άρωμα λεμονιού. Το ανθρακούχο νερό είναι διαυγές, άχρωμο και άοσμο, χωρίς αιωρούμενα σωματίδια ή ίζημα. Όσον αφορά το προϊόν που περιέχει κρεμμύδια, τα κρεμμύδια είναι ψιλοκομμένα, σε στερεή κατάσταση και έχουν χρώμα λευκοκίτρινο. Ιδιαίτερο άρωμα, γεύση και οσμή κρεμμυδιού.

    Για την παραγωγή 100 kg έτοιμου προϊόντος χρησιμοποιούνται τα συστατικά που απαριθμούνται κατωτέρω στις αναφερόμενες ποσότητες, σύμφωνα με το εσωτερικό περιφερειακό πρότυπο N.I.D. 927-70 N 23:

    αλατισμένα αυγά κυπρίνου – τουλάχιστον 12,5 kg

    αλατισμένο μείγμα αυγών ψαριών γλυκού νερού – τουλάχιστον 12 kg

    ηλιέλαιο – 68-69 kg, περίπου 74-75 l

    αεριούχο νερό – 5,8-6,8 l

    χυμός λεμονιού – 0,5-1,5 l

    εάν το προϊόν περιέχει κρεμμύδια, αυτά είναι βρασμένα και τεμαχισμένα – 0,5 kg

    β)   Μέθοδος παρασκευής του προϊόντος

    Τα στάδια της παρασκευής είναι η συγκομιδή, ο διαχωρισμός, η συλλογή, η αλάτιση και η ωρίμαση των αυγών, η συσκευασία των αλατισμένων αυγών, η προκαταρκτική παρασκευή, η πρόψυξη και η αποθήκευση των αλατισμένων αυγών, η παρασκευή των βραστών κίτρινων κρεμμυδιών, η εισαγωγή των αλατισμένων αυγών στη διαδικασία παραγωγής, η μέτρηση και η ανάμειξη των συστατικών, η συσκευασία του προϊόντος και η επισήμανση. Τόσο τα αυγά του κυπρίνου όσο και το μείγμα αυγών ψαριών γλυκού νερού υποβάλλονται σε όλα τα στάδια.

    (β.1)   Συγκομιδή των αυγών

    Τα αυγά του κυπρίνου και τα αυγά των ψαριών του γλυκού νερού συγκομίζονται με τις παραδοσιακές μεθόδους, δηλαδή την αφαίρεση των αυγών μετά τη διάνοιξη και το άρμεγμα του ψαριού.

    (β.2)   Διαχωρισμός και συλλογή των αυγών

    Τα αυγά διαχωρίζονται από τη μεμβράνη των ωοθηκών μέσα στην οποία περιέχονται με ελαφρά πίεση με το χέρι μέσω πλαστικής ή ανοξείδωτης σίτας με βροχίδες 3 mm τοποθετημένης σε ξύλινο ή ανοξείδωτο τελάρο. Τα ωοσφαιρίδια διέρχονται από τα ανοίγματα του πλέγματος και συλλέγονται σε δοχεία από πλαστικό / ανοξείδωτο χάλυβα, το δε κολλώδες υπόλειμμα παραμένει στο πλέγμα. Τα στάδια αυτά εκτελούνται χειρωνακτικά.

    (β.3)   Αλάτιση και ωρίμαση των αυγών

    Το μη ιωδιούχο λεπτό ορυκτό αλάτι προστίθεται στα συλλεγέντα αυγά, τα οποία αναδεύονται προσεκτικά με σπάτουλα έως ότου γίνει αισθητό κατά την ανάδευση ότι το προϊόν είναι ομοιογενές και ότι όλο το αλάτι έχει διαλυθεί. Προστίθενται 80 g αλατιού για κάθε χιλιόγραμμο αυγών. Το στάδιο αυτό πραγματοποιείται χειρωνακτικά. Τα αυγά αλατίζονται εν γένει για περίοδο 3 ημερών. Εάν η διαδικασία αλάτισης δεν έχει ολοκληρωθεί κατά τη διάρκεια των εν λόγω 3 ημερών, τα αυγά αναδεύονται και αφήνονται για μία επιπλέον ημέρα.

    Για να διαμορφωθεί το χρώμα και το σχήμα των αλατισμένων ωοσφαιριδίων, τα αυγά αφήνονται να ωριμάσουν σε θερμοκρασία δωματίου (τουλάχιστον +14 °C, έως +18 °C κατ’ ανώτατο). Το προϊόν θεωρείται ότι έχει ωριμάσει πλήρως 10 ημέρες μετά την αλάτιση. Η γεύση, το άρωμα και το χρώμα του προϊόντος υποδεικνύουν πότε έχει ωριμάσει πλήρως. Πρέπει να έχει την ιδιαίτερη γεύση των αυγών ψαριού που έχουν υποστεί ωρίμαση· η γεύση ωμού ψαριού δεν είναι αποδεκτή. Πρόκειται για την ιδιαίτερη οσμή των αυγών ψαριού που έχουν υποστεί ωρίμαση, χωρίς καμία ξένη οσμή. Το χρώμα εξαρτάται από το είδος: στα αυγά του κυπρίνου είναι βαθύ κεραμιδί, ενώ το μείγμα αυγών ψαριών γλυκού νερού έχει χρώμα ανοιχτό κεραμιδί.

    (β.4)   Συσκευασία αλατισμένων αυγών ψαριού

    Μετά την ολοκλήρωση του σταδίου ωρίμασης, τα αλατισμένα αυγά συσκευάζονται σε πλαστικά δοχεία ή σάκους διαφόρων μεγεθών.

    (β.5)   Προπαρασκευή και πρόψυξη

    Το στάδιο αυτό περιλαμβάνει δύο βήματα, συγκεκριμένα τη θερμική επεξεργασία και την πρόψυξη. Και τα δύο ενισχύουν τη μεμβράνη και εντείνουν το χρώμα των ωοσφαιριδίων. Η θερμική επεξεργασία περιλαμβάνει ανύψωση της θερμοκρασίας στους 40 °C για μέγιστο χρονικό διάστημα 3 ωρών. Μετά το στάδιο αυτό, τα αλατισμένα αυγά προψύχονται σε παγωμένο νερό για περαιτέρω χρήση.

    (β.6)   Αποθήκευση αλατισμένων αυγών ψαριού

    Τα αλατισμένα αυγά αποθηκεύονται σε γυάλινα δοχεία ή σάκους των 2 kg συσκευασμένους υπό κενό. Τα αυγά μπορούν να αποθηκευτούν σε θαλάμους ψύξης για περίοδο αποθήκευσης 6 μηνών. Σε περίπτωση κατάψυξης, μπορούν να διατηρηθούν για 1 έτος, μέχρι την επόμενη περίοδο συγκομιδής. Το στάδιο αυτό πραγματοποιείται χειρωνακτικά.

    (β.7)   Παρασκευή των βραστών κίτρινων κρεμμυδιών

    Τα βραστά κρεμμύδια μπορούν προαιρετικά να χρησιμοποιηθούν ως συστατικό που προστίθεται στο προϊόν για την παρασκευή του προϊόντος «Salată tradițională cu icre de crap și ceapă» (παραδοσιακή σαλάτα με αυγά κυπρίνου και κρεμμύδι). Τα κίτρινα κρεμμύδια αποφλοιώνονται χειρωνακτικά με μαχαίρι και το καθένα κόβεται στη μέση. Το επόμενο στάδιο μετά την αποφλοίωση των νωπών κρεμμυδιών είναι η θερμική επεξεργασία με βρασμό, η οποία πραγματοποιείται αμέσως μετά την αποφλοίωση των κρεμμυδιών ή μετά τη μεταφορά της αναγκαίας ποσότητας από το ψυγείο. Τα κρεμμύδια πρέπει να βράζουν με 15 g μη ιωδιούχου ορυκτού άλατος για κάθε χιλιόγραμμο κρεμμυδιών, ο δε χρόνος βρασμού δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 10 λεπτά. Μετά τον βρασμό, το νερό αποστραγγίζεται και τα κρεμμύδια αφήνονται να κρυώσουν και στη συνέχεια τεμαχίζονται. Τα τεμαχισμένα, βρασμένα κρεμμύδια μεταφέρονται στον χώρο όπου παρασκευάζεται η σαλάτα με τα αυγά ψαριών.

    (β.8)   Εισαγωγή στη διαδικασία παραγωγής

    Τα αλατισμένα αυγά ψαριών, τα οποία διατηρούνται σε δροσερό χώρο, μεταφέρονται στην αίθουσα παρασκευής. Σε περίπτωση κατάψυξης, αποψύχονται επί 48 ώρες. Στην αίθουσα μεταφέρονται επίσης βραστά, τεμαχισμένα κρεμμύδια, ηλιέλαιο, ανθρακούχο νερό και φυσικός χυμός λεμονιού. Το στάδιο αυτό πραγματοποιείται χειρωνακτικά.

    (β.9)   Μέτρηση και ανάμειξη των συστατικών

    Η μέτρηση των αυγών και των συστατικών πραγματοποιείται χειρωνακτικά σε κάδο. Η ανάμειξη γίνεται με σταθερό αναδευτήρα, ο οποίος αφήνεται να λειτουργήσει χωρίς έλαιο για ένα διάστημα, προκειμένου να σχηματιστεί μια παχύρρευστη κρέμα με λευκά ίχνη που προκύπτουν από τη ρήξη των ωοσφαιριδίων. Η ανάμειξη συνεχίζεται προσθέτοντας το έλαιο σταδιακά και σε μικρές ποσότητες μαζί με το αεριούχο νερό, εναλλάξ με λίγες κουταλιές χυμού λεμονιού, ώστε να αποφεύγεται ο διαχωρισμός του ελαίου. Αυτό συνεχίζεται έως ότου χρησιμοποιηθεί το σύνολο του ελαίου και του αεριούχου νερού που έχουν μετρηθεί, και το προϊόν που προκύπτει δοκιμάζεται για να διαπιστωθεί εάν πρέπει να προστεθεί περισσότερος φυσικός χυμός λεμονιού. Τα κρεμμύδια που προστίθενται πρέπει να βράζονται και να τεμαχίζονται. Μόνο η εργασία ανάμειξης είναι μηχανική, όλα τα άλλα βήματα εκτελούνται χειρωνακτικά.

    (β.10)   Συσκευασία του προϊόντος

    Το προϊόν συσκευάζεται σε πλαστικά ή γυάλινα δοχεία διαφόρων μεγεθών, σφραγισμένα με καπάκια. Τα βήματα αυτά εκτελούνται ημιαυτόματα, δηλαδή η σαλάτα μετράται και η σφράγιση εν θερμώ (στοιχείο στεγανοποίησης) πραγματοποιείται από μηχάνημα.

    4.3.   Περιγραφή των κύριων στοιχείων που αποδεικνύουν τον παραδοσιακό χαρακτήρα της σύνθεσης του προϊόντος που αντιστοιχεί στην παραδοσιακή πρακτική για το εν λόγω προϊόν· το οποίο παράγεται από πρώτες ύλες ή συστατικά που είναι τα χρησιμοποιούμενα παραδοσιακά

    Για την παρασκευή του προϊόντος «Salată tradițională cu icre de crap» χρησιμοποιούνται τα ακόλουθα παραδοσιακά συστατικά: αυγά κυπρίνου, μείγμα αυγών ψαριών γλυκού νερού, ηλιέλαιο, ανθρακούχο νερό, χυμός λεμονιού και αλάτι. Σύμφωνα με την παραδοσιακή πρακτική, ως πυκνωτικό μέσο χρησιμοποιείται μείγμα αλατισμένων αυγών ψαριών γλυκού νερού που έχουν υποστεί ωρίμαση. Το ανθρακούχο νερό χρησιμοποιείται για να εξασφαλιστεί ότι το προϊόν «Salată tradițională cu icre de crap» δεν είναι παχύρρευστο.

    Η κύρια πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται είναι τα αλατισμένα αυγά κυπρίνου, τα οποία προσδίδουν επίσης στο προϊόν την ονομασία «Salată tradițională cu icre de crap». Σύμφωνα με την έρευνα τεκμηρίωσης που πραγματοποιήθηκε, τα αλατισμένα αυγά κυπρίνου αναφέρονταν ήδη από το 1916 στην έκδοση Pescăria și pescuitul în România [«Αλιεία και αλιευτικές δραστηριότητες στη Ρουμανία»] του Grigore Antipa, σ. 706, παράγραφος «γ) Αυγά τούρνας, κυπρίνου και άλλων λιμναίων ψαριών»: «τα αυγά του κυπρίνου και της τούρνας αφαιρούνται με προσοχή, όταν τα ψάρια διανοίγονται για αλάτιση, και αποθηκεύονται χωριστά σε δοχείο ώστε να είναι δυνατή η αφαίρεση του υμένα. Ο υμένας αφαιρείται με τη χρήση ενός απλού εργαλείου που στην περιοχή του Δέλτα ονομάζεται “priboi” ή “praboi” (στην Turtucaia αναφέρεται ως “κύλινδρος” για το χτύπημα αυγών κυπρίνου). Συνίσταται σε μια ράβδο μήκους 80 έως 90 cm με δύο σταυρουδάκια στην κορυφή (εικόνα 377), η οποία χρησιμοποιείται για το εντατικό χτύπημα των αυγών του κυπρίνου — με τον ίδιο τρόπο που χτυπά κανείς κρέμα για την παρασκευή βουτύρου — και το δέρμα παγιδεύεται στα σταυρουδάκια, αφήνοντας στο δοχείο μόνο τα ωοσφαιρίδια. Στη συνέχεια, τα αυγά αλατίζονται, τοποθετούνται σε ειδικά δοχεία και διατίθενται στην αγορά». (Antipa, 1916)

    Η δεύτερη σημαντικότερη πρώτη ύλη του προϊόντος είναι το «μείγμα αυγών ψαριών γλυκού νερού», το οποίο αναφέρεται επίσης στο Pescăria și pescuitul în România (1916) του Grigore Antipa, σελίδα 706, παράγραφος «γ) Αυγά τούρνας, κυπρίνου και άλλων λιμναίων ψαριών» με την ονομασία «Tarama»: «Τα αυγά των άλλων ειδών της οικογένειας Cyprinidae — εκτός των αυγών του βάρβου, τα οποία είναι συχνά δηλητηριώδη — αναμειγνύονται και, αφού χτυπηθούν με το priboi, αλατίζονται, τοποθετούνται σε δοχείο και πωλούνται ως κατώτερης ποιότητας αυγά ψαριών με την εμπορική ονομασία “Tarama”». (Antipa, 1916) Από το 2010, το εν λόγω συστατικό παρασκευάζεται και χρησιμοποιείται από τους παραγωγούς της ένωσης με την τρέχουσα ονομασία «μείγμα αυγών ψαριών γλυκού νερού», προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε σύγχυση μεταξύ αυτού του τύπου μείγματος αυγών ψαριών γλυκού νερού και του ελληνικού μείγματος αυγών θαλάσσιων ψαριών με την ίδια ονομασία. Ο ρόλος του μείγματος αυγών ψαριών γλυκού νερού είναι να προσδίδει στο προϊόν τη σύστασή του και να ενισχύει τη γεύση των αλατισμένων αυγών κυπρίνου, δεδομένου ότι το μείγμα αποτελείται κυρίως από αλατισμένα αυγά ψαριών της οικογένειας Cyprinidae που έχουν υποστεί ωρίμαση.

    Τα υπόλοιπα τέσσερα στοιχεία που χρησιμοποιούνται στο παραδοσιακό προϊόν είναι συστατικά που περιλαμβάνονται στα ακόλουθα έγγραφα που περιγράφουν τη συνταγή για το προϊόν «Salată tradițională cu icre de crap» και τη μέθοδο παρασκευής του. Έτσι, το 1937, το προϊόν «Salată tradițională cu icre de crap» θεωρήθηκε ως ορεκτικό (Thevenin, 1937) και ως προϊόν αντιπροσωπευτικό της ρουμανικής κουζίνας, συμπεριλήφθηκε δε στο βιβλίο τουριστικής προώθησης Les bons plats roumains του Léon Thévenin, καθώς και στη μεταγενέστερη αγγλική έκδοση Savoury Romanian Dishes and Choice Wines (1939).

    Το προϊόν «Salată tradițională cu icre de crap» περιγράφεται ως εξής στη γαλλική έκδοση του ανωτέρω βιβλίου: «ΧΑΒΙΑΡΙ ΚΥΠΡΙΝΟΥ. Το χαβιάρι του κυπρίνου έχει μικρότερα αυγά. [...] Αλατίζεται και αφήνεται να ωριμάσει για 24 ώρες. Έπειτα μαλάζεται απαλά σε δοχείο με σταδιακή προσθήκη θερμού νερού, ελαίου και λεμονιού, όπως στην παρασκευή της μαγιονέζας. Το χρώμα γίνεται βαθμιαία ροδοκόκκινο της γαρίδας. Ανάλογα με τη γευστική προτίμηση, σερβίρεται με κομμάτια τεμαχισμένου κρεμμυδιού.» (Thevenin, 1937)

    Το 1970 δημοσιεύθηκε το βιβλίο συνταγών της Lucretia Oprean Minuturi alimentare și alte rețete culinare [«Ορεκτικά και άλλες συνταγές»], στο οποίο περιγράφεται η παρασκευή της σαλάτας με αυγά κυπρίνου (σελίδα 137). Τα αυγά του κυπρίνου, το φυτικό έλαιο, το αλάτι, ο φυσικός χυμός λεμονιού και τα κρεμμύδια χρησιμοποιούνταν για την παρασκευή του προϊόντος, ενώ το κρεμμύδι, σύμφωνα με τη συγγραφέα, αποτελούσε προαιρετική προσθήκη, ανάλογα με τη γευστική προτίμηση: «Salata cu icre de crap sau stiuca» (σαλάτα αυγών κυπρίνου ή τούρνας) (15-20 λεπτά). 100 g αυγών κυπρίνου ή τούρνας, 200 g φυτικού ελαίου, αλάτι, χυμός λεμονιού, μία κουταλιά ψιλοκομμένο κρεμμύδι.» (Oprean, 1970)

    Το 1970, το Υπουργείο Τροφίμων τυποποίησε το προϊόν με την ονομασία «Salată tradițională cu icre de crap» εγκρίνοντας το εσωτερικό περιφερειακό πρότυπο N.I.D. 927-70 N.23, σύμφωνα με το οποίο καθορίζονται οι πρώτες ύλες και τα συστατικά που πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή χαβιαριού: «Το παρόν εσωτερικό πρότυπο αναφέρεται στο προϊόν (χαβιάρι) με την ονομασία “Salată de icre” που παρασκευάζεται από αλατισμένα αυγά κυπρίνου, tarama [...] αναμεμειγμένα με βρώσιμο ηλιέλαιο. Το προϊόν “Salată de icre” παρασκευάζεται από αλατισμένα αυγά ψαριών, εξευγενισμένα βρώσιμα έλαια, κιτρικό οξύ και βρώσιμη ζελατίνη.»

    Το 1982 δημοσιεύθηκε το Rețetar-tip pentru preparate culinare [«Βιβλίο τυποποιημένων συνταγών για μαγειρικά παρασκευάσματα»]. Προοριζόταν για την οργάνωση της δημόσιας εστίασης και περιείχε 1 245 συνταγές, μεταξύ των οποίων και τη συνταγή για το παραδοσιακό προϊόν με την ονομασία «Salată cu icre de crap» (σαλάτα με αυγά κυπρίνου). Το έγγραφο εγκρίθηκε και εκδόθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικού Εμπορίου (Διεύθυνση Δημόσιας Εστίασης) και όλα τα δημόσια καταστήματα εστίασης ήταν υποχρεωμένα να το χρησιμοποιούν. Για τη συνταγή αριθ. 99, σαλάτα αυγών κυπρίνου, έπρεπε να χρησιμοποιούνται τα ακόλουθα συστατικά: «[...] αυγά κυπρίνου, εξευγενισμένο ηλιέλαιο, αεριούχο νερό, λεμόνι ή αλάτι αρωματισμένο με λεμόνι». Οι συνταγές που περιλαμβάνονται στο βιβλίο συνταγών είχαν συγκεντρωθεί από τη ρουμανική γαστρονομική κληρονομιά, ενώ στον πρόλογο της δημοσίευσης αναφέρεται ότι «[...] το έργο αυτό είναι εμπνευσμένο από την παραδοσιακή κουζίνα της χώρας μας και χρησιμοποιεί τις μεθόδους της σύγχρονης γαστρονομικής τεχνολογίας». (Ministerul Comertului Interior, 1982)

    Το 1988, στο βιβλίο Semipreparatele în bucătăria modernă [«Προμαγειρευμένα παρασκευάσματα στη σύγχρονη κουζίνα»] των Stere και Ecaterina Stavrositu, η σαλάτα με αυγά κυπρίνου παρουσιάζεται ως παρασκεύασμα από αυγά κυπρίνου, αεριούχο νερό, λεμόνι και αλάτι. (Stavrositu & Stavrositu, 1988)

    Όλες αυτές οι αναφορές σε κείμενα, οι οποίες καλύπτουν αρκετές δεκαετίες, επιβεβαιώνουν τον παραδοσιακό χαρακτήρα των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του προϊόντος «Salata tradițională cu icre de crap».


    (1)  ΕΕ L 343 της 14.12.2012, σ. 1.


    Top