EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52013AE0917

Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα «Ανακοίνωση της Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών: Σχέδιο δράσης 2012-2020 για την ηλ-υγεία — Καινοτομική υγειονομική περίθαλψη για τον 21ο αιώνα» COM(2012) 736 final

ΕΕ C 271 της 19.9.2013, p. 122–126 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

19.9.2013   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 271/122


Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα «Ανακοίνωση της Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών: Σχέδιο δράσης 2012-2020 για την ηλ-υγεία — Καινοτομική υγειονομική περίθαλψη για τον 21ο αιώνα»

COM(2012) 736 final

2013/C 271/23

Εισηγήτρια: η κ. Isabel CAÑO AGUILAR

Στις 19 Φεβρουαρίου 2013, και σύμφωνα με το άρθρο 304 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να ζητήσει τη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα την

Ανακοίνωση της Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών «Σχέδιο δράσης 2012-2020 για την ηλ-υγεία – καινοτομική υγειονομική περίθαλψη για τον 21ο αιώνα»

COM(2012) 736 final.

Το ειδικευμένο τμήμα «Μεταφορές, ενέργεια, υποδομές, κοινωνία των πληροφοριών», στο οποίο ανατέθηκαν οι σχετικές προπαρασκευαστικές εργασίες, υιοθέτησε τη γνωμοδότησή του στις 30 Απριλίου 2013.

Κατά την 490ή σύνοδο ολομέλειας, της 22ας και 23ης Μαΐου 2013 (συνεδρίαση της 22ας Μαΐου 2013), η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή υιοθέτησε την ακόλουθη γνωμοδότηση με 154 ψήφους υπέρ και 4 αποχές.

1.   Συμπεράσματα και συστάσεις

1.1

Η ΕΟΚΕ υποδέχεται με ενδιαφέρον το προτεινόμενο σχέδιο δράσης για την ηλεκτρονική υγεία (ηλ-υγεία) κατά την περίοδο 2012-2020. Ωστόσο, στην εξεταζόμενη ανακοίνωση δεν περιλαμβάνεται ένα κεφάλαιο αφιερωμένο στην κοινωνική πτυχή της παροχής υπηρεσιών και στην περαιτέρω ανάπτυξη της υγειονομικής περίθαλψης και της κοινωνικής φροντίδας.

1.2

Η ΕΟΚΕ υπενθυμίζει ότι η ευθύνη για την επιτυχία του νέου σχεδίου εναπόκειται βασικά στα κράτη μέλη, αν και η Επιτροπή διαδραματίζει την απαραίτητη λειτουργία της υποστήριξης και του συντονισμού.

1.3

Στο κέντρο της ηλ-υγείας πρέπει να βρίσκεται η ανθρώπινη διάσταση. Πρέπει να αποφευχθεί ο κίνδυνος του απρόσωπου χαρακτήρα και της παραγνώρισης των ψυχολογικών παραγόντων.

1.4

Η ΕΟΚΕ λυπάται ιδιαίτερα για τη μείωση του αριθμού των εργαζομένων στον τομέα της υγείας, τη στιγμή που αυξάνονται οι απαιτήσεις από αυτό το σύστημα.

1.5

Η ΕΟΚΕ επισημαίνει ότι η ανακοίνωση περιέχει αποσπασματικές μόνο αναφορές στον τρόπο χρηματοδότησης του νέου σχεδίου. Είναι απαραίτητη μια γενική επισκόπηση, στην οποία να προσδιορίζεται ποια συνεισφορά αναμένεται από τον δημόσιο τομέα, ποια από τον ιδιωτικό και ποια —ενδεχομένως— από τους ασθενείς και γενικά τους φορολογούμενους.

1.6

Η ΕΟΚΕ υπογραμμίζει την ανάγκη πλήρους συντονισμού των προγραμμάτων, των δραστηριοτήτων και των ομάδων εργασίας που προβλέπονται στην ανακοίνωση, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος επικαλύψεων.

1.7

Όσον αφορά την τυποποίηση των απαραίτητων λειτουργιών του εξοπλισμού πληροφορικής, πρέπει να υπογραμμιστεί η ανάγκη της δέουσας εποπτείας από τις δημόσιες αρχές, ώστε να αποφευχθούν καταστάσεις κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης, όπως συμβαίνει ήδη σε ορισμένους κλάδους των τεχνολογιών των πληροφοριών και των επικοινωνιών (ΤΠΕ).

1.8

Η ΕΟΚΕ επικροτεί την απόφαση να εξεταστεί μία άλλη βασική πτυχή της διαλειτουργικότητας, ήτοι τα κυριότερα νομικά ζητήματα που εμποδίζουν την καθιέρωση ενός διασυνοριακού συστήματος τηλεϊατρικής.

1.9

Η ΕΟΚΕ θεωρεί ενδεδειγμένο τον στόχο της Επιτροπής να αναπτυχθεί ο επιχειρηματικός ιστός στον τομέα της ηλ-υγείας, ιδίως μέσω της στήριξης των ΜμΕ, αλλά η έλλειψη συγκεκριμένων και ποσοτικών στοιχείων δεν της επιτρέπει να προβεί σε ακριβέστερη αξιολόγηση.

1.10

Όσον αφορά τη διευκόλυνση «Συνδέοντας την Ευρώπη», η ΕΟΚΕ τονίζει ότι δεν πρέπει να περιοριστεί μόνο στη «σύνδεση των συστημάτων», αλλά να δώσει στους ανθρώπους τη δυνατότητα να μάθουν, να κατανοήσουν και να ωφεληθούν από τη σύνδεση των ίδιων των Ευρωπαίων πολιτών.

1.11

Το νέο πρόγραμμα ηλ-υγείας πρέπει να έχει ως στόχο τη μεγαλύτερη ισότητα των Ευρωπαίων πολιτών όσον αφορά την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. Η γενίκευση των ευρυζωνικών συνδέσεων θα διαδραματίσει καίριο ρόλο στην επίτευξη αυτού του στόχου.

Για να μην επαναληφθεί και στην ηλ-υγεία η ανισότητα που υπάρχει σήμερα όσον αφορά την πρόσβαση στην υγεία, απαιτούνται δράσεις ευρύτερης κλίμακας και μεγαλύτερες επενδύσεις από εκείνες που χρηματοδοτεί το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

1.12

Βελτίωση της παιδείας στην ψηφιακή υγεία α) των ασθενών: όπως δείχνει η πείρα από το πρόγραμμα SUSTAINS, είναι πολύ σημαντικό να αποκτήσουν οι πολίτες ικανότητα πρόσβασης και χρήσης των προσωπικών τους δεδομένων που είναι «κλειδωμένα» στα συστήματα πληροφοριών για την υγεία· β) των επαγγελματιών της υγείας: είναι απαραίτητο να ενταχθεί η γνώση της ψηφιακής υγείας στα προγράμματα κατάρτισής τους.

2.   Εισαγωγή

2.1

Από τότε που η ΕΕ δρομολόγησε το πρώτο σχέδιο δράσης για την ηλ-υγεία (2004), έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν εμπόδια στη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου ευρωπαϊκού συστήματος, μεταξύ άλλων εξαιτίας:

της άγνοιας ή της δυσπιστίας ορισμένων ασθενών, πολιτών και επαγγελματιών του τομέα της υγείας έναντι των λύσεων ηλ-υγείας·

της έλλειψης διαλειτουργικότητας μεταξύ των λύσεων ηλ-υγείας·

των ανεπαρκών ή αποσπασματικών νομικών πλαισίων·

των περιφερειακών διαφορών όσον αφορά την πρόσβαση στις υπηρεσίες ΤΠΕ και της περιορισμένης πρόσβασης στις μειονεκτούσες περιοχές.

2.2

Ο πολλαπλασιασμός στην Ευρώπη ασύμβατων μεταξύ τους προϊόντων αποτελεί αναπόφευκτη συνέπεια της κατακερματισμένης κατάστασης της αγοράς και της ανυπαρξίας προτύπων επικοινωνίας και ανταλλαγής ή της άγνοιας αυτών των προτύπων από τους μεγάλους αγοραστές. Κατά συνέπεια, συχνά τα συστήματα πληροφορικής όμορων χωρών, περιφερειών ή ακόμη και κέντρων υγείας δεν μπορούν να συνδεθούν μεταξύ τους. Υπάρχουν, επί παραδείγματι, νοσοκομεία που έχουν στο ακτινολογικό τους τμήμα ειδικά σχεδιασμένο λογισμικό, το οποίο δεν μπορεί να επικοινωνήσει με τα προγράμματα που χρησιμοποιούνται σε άλλα τμήματα του ίδιου νοσοκομείου.

2.3

Το νέο σχέδιο δράσης στοχεύει στην αντιμετώπιση και την άρση αυτών των εμποδίων. Αποσαφηνίζει το πεδίο της πολιτικής και σκιαγραφεί το όραμα για την ηλ-υγεία στην Ευρώπη, σύμφωνα με τους στόχους της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» και του Ψηφιακού Θεματολογίου για την Ευρώπη.

2.4

Η παγκόσμια αγορά ηλεκτρονικής υγείας, η οποία γνωρίζει έντονη ανάπτυξη, μπορεί να φθάσει το 2016 τα 27,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι μεγάλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κατέχουν, σε ορισμένες περιπτώσεις, ηγετικές θέσεις στον κόσμο. Συνολικά, υπολογίζεται ότι ο τομέας αριθμεί γύρω στις 5 000 επιχειρήσεις.

3.   Οι προτάσεις της Επιτροπής

3.1

Η Επιτροπή επισημαίνει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας. Από τη μία πλευρά, οι δαπάνες για τη δημόσια υγεία στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ μπορεί να φθάσουν το 8,5% του ΑΕγχΠ το 2060 λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και άλλων παραγόντων, ενώ, από την άλλη, μειώνεται ο ενεργός πληθυσμός και αυξάνεται ο αριθμός των ατόμων άνω των 65 ετών. Άλλη πρόκληση είναι η ενεργός συμμετοχή της ΕΕ στην παγκόσμια αγορά της ηλ-υγείας.

3.2

Στόχοι:

επίτευξη μεγαλύτερης διαλειτουργικότητας των υπηρεσιών·

υποστήριξη της έρευνας, της ανάπτυξης, της καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητας·

διευκόλυνση της αφομοίωσης και εξασφάλιση ευρύτερης εξάπλωσης της ηλ-υγείας·

προαγωγή πολιτικού διαλόγου και διεθνούς συνεργασίας για το θέμα.

3.3

Μέτρα: μεταξύ άλλων, διευκόλυνση της διασυνοριακής διαλειτουργικότητας (τεχνικά και σημασιολογικά στοιχεία, σήμανση ποιότητας, πιστοποίηση), υιοθέτηση Πράσινης Βίβλου για την υγεία, βελτίωση των συνθηκών της αγοράς για τις επιχειρήσεις και βελτίωση της ψηφιακής παιδείας των πολιτών (πρόγραμμα-πλαίσιο για την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα και πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020»).

4.   Η γνώμη της ΕΟΚΕ - Γενικές παρατηρήσεις

4.1

Η ΕΟΚΕ υποδέχεται με ενδιαφέρον το προτεινόμενο σχέδιο δράσης για την ηλ-υγεία κατά την περίοδο 2012-2020.

4.2

Ωστόσο, η ΕΟΚΕ πιστεύει ότι το σχέδιο θα έπρεπε να περιλαμβάνει ένα κεφάλαιο αφιερωμένο στην κοινωνική διάσταση της παροχής υπηρεσιών. Πρόκειται, συγκεκριμένα, για πτυχές όπως η κατάλληλη αντιμετώπιση του ψηφιακού χάσματος, η διαθεσιμότητα και η ικανότητα χρήσης της τεχνολογίας ή η ανάλυση των κοινωνικών ανισοτήτων σε θέματα υγείας, οι οποίες υπάρχει κίνδυνος να αυξηθούν. Θα έπρεπε επίσης να περιλαμβάνει αναφορά στην περαιτέρω ανάπτυξη της υγειονομικής περίθαλψης και της κοινωνικής φροντίδας, η οποία μπορεί να διευκολυνθεί θεαματικά με τη χρήση των ΤΠΕ.

4.3

Η ΕΟΚΕ υπενθυμίζει ότι, δεδομένης της κατανομής των αρμοδιοτήτων, η ευθύνη για την επιτυχία του νέου σχεδίου δράσης εναπόκειται βασικά στα κράτη μέλη, καθότι υπάρχουν σήμερα σημαντικές διαφορές μεταξύ τους όσον αφορά την εξάπλωση της ηλ-υγείας.

Η Επιτροπή διαδραματίζει την απαραίτητη λειτουργία της υποστήριξης και του συντονισμού, με νομική βάση κυρίως τα άρθρα 114, 168, 173 και 179 της Συνθήκης για τη λειτουργία της ΕΕ. Θα πρέπει να υπάρχει πλήρης συνεργασία και ενεργός συμμετοχή των κρατών μελών και της Επιτροπής στο δίκτυο ηλ-υγείας που έχει συσταθεί με την οδηγία 2011/24/ΕΕ.

4.4

Η ηλεκτρονική υγεία πρέπει να προωθεί την αμοιβαία εμπιστοσύνη ανάμεσα στους ασθενείς και τους επαγγελματίες της υγείας, αποφεύγοντας τον κίνδυνο του απρόσωπου χαρακτήρα και της παραγνώρισης των ψυχολογικών παραγόντων. Στο κέντρο της ηλ-υγείας πρέπει να βρίσκεται η ανθρώπινη διάσταση. Ωστόσο, η ΕΟΚΕ διαπιστώνει ότι, σύμφωνα με ορισμένες ευρωπαϊκές οργανώσεις που εκπροσωπούν τα δικαιώματα των ασθενών, όπως το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ασθενών (EPF), η διαδικασία προωθείται περισσότερο από την τεχνολογία παρά από τις ανάγκες των ασθενών. Πρόκειται για μια ανησυχητική πτυχή, η οποία πρέπει να ληφθεί υπόψη.

4.5

Οι ελλείψεις προσωπικού δεν μπορούν να υποκατασταθούν από την πληροφορική. Η ΕΟΚΕ λυπάται ιδιαίτερα για τη μείωση του αριθμού των εργαζομένων στον τομέα της υγείας, τη στιγμή που αυξάνονται οι απαιτήσεις από αυτό το σύστημα. Οι ΤΠΕ είναι απλώς ένα εργαλείο που βοηθά τις γυναίκες και τους άνδρες που αυτοθυσιάζονται καθημερινά για να προσφέρουν ιατρική περίθαλψη στους ασθενείς και διευκολύνει τους ασθενείς στις σχέσεις τους με τους επαγγελματίες των συστημάτων υγείας.

4.6

Η ΕΟΚΕ επισημαίνει ότι η ανακοίνωση περιέχει αποσπασματικές μόνο αναφορές στον τρόπο χρηματοδότησης του νέου σχεδίου. Είναι απαραίτητη μια γενική επισκόπηση, στην οποία να προσδιορίζεται ποια συνεισφορά αναμένεται από τον δημόσιο τομέα, ποια από τον ιδιωτικό και ποια —ενδεχομένως— από τους ασθενείς και γενικά τους φορολογούμενους.

4.7

Η ΕΟΚΕ υπογραμμίζει την ανάγκη πλήρους συντονισμού μεταξύ των διάφορων προγραμμάτων, δραστηριοτήτων, σχεδίων και ομάδων εργασίας που προβλέπονται στην ανακοίνωση της Επιτροπής, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος επικαλύψεων.

4.8

Βασική σημασία για την επιτυχία του νέου σχεδίου δράσης για την ηλ-υγεία έχει η προσπάθεια οργανωτικής αλλαγής των παρόχων των υπηρεσιών υγείας. Η καθιέρωση της πρόσβασης στην ηλ-υγεία δεν μπορεί να γίνει μόνο με ευθύνη των υψηλών διοικητικών κλιμακίων, ούτε από τον πληθυσμό ως τελικό χρήστη. Οι ενδιάμεσοι οργανισμοί παροχής υπηρεσιών υγείας πρέπει να καταβάλουν προσπάθεια να προσαρμόσουν τη διάρθρωση και το προσωπικό τους σε αυτά τα νέα πρότυπα υπηρεσιών.

5.   Ειδικές παρατηρήσεις

5.1   Διαλειτουργικότητα

5.1.1   Τεχνικές και σημασιολογικές πτυχές

5.1.1.1   Η ΕΟΚΕ θεωρεί, σε γενικές γραμμές, ενδεδειγμένη την πρόταση της Επιτροπής για τη διαλειτουργικότητα, αν και επισημαίνει ότι δεν αρκεί να καθιερωθεί η δυνατότητα ανταλλαγής δεδομένων ή εγγράφων με τη χρήση κοινών πρωτοκόλλων, επειδή υπάρχουν επίσης προβλήματα σημασιολογικής, οργανωτικής ή νομικής φύσεως, τα οποία πρέπει να επιλυθούν.

5.1.1.2   Σημασιολογική διαλειτουργικότητα

Στην πρόταση της Επιτροπής θα έπρεπε να διευκρινιστεί η σχέση των διάφορων προγραμμάτων, δραστηριοτήτων ή ομάδων εργασίας —όπως το 7ο ΠΠ και το πρόγραμμα ISA, μεταξύ άλλων— με τη SNOMED CT (Systematized Nomenclature of Medicine – Clinical Terms), την ευρύτερη, ακριβέστερη και σημαντικότερη ολοκληρωμένη, πολύγλωσση και κωδικοποιημένη κλινική ορολογία στον κόσμο, η οποία διανέμεται από την International Health Terminology Standards Development Organisation (Διεθνή Οργάνωση Ανάπτυξης Προτύπων Ορολογίας για την Υγεία - IHTSDO), μια μη κερδοσκοπική οργάνωση, μέλη της οποίας είναι διάφορες χώρες της ΕΕ, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία κ.ά.

5.1.1.3   Τυποποίηση

Στον τομέα της ηλ-υγείας υπάρχουν πλείστοι πάροχοι λογισμικού και υλικού εξοπλισμού πληροφορικής. Έχει ζωτική σημασία να πραγματοποιηθεί μια διαδικασία τυποποίησης των απαραίτητων λειτουργιών στο πλαίσιο του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1025/2012, ώστε να παρασχεθεί στη βιομηχανία και στους χρήστες —ιδίως εκείνους που είναι σε θέση να λαμβάνουν αποφάσεις περί αγοράς— ένα πιο ενδιαφέρον πλαίσιο, με λιγότερους κινδύνους και μεγαλύτερη αποδοτικότητα και χρησιμότητα των επενδύσεων. Η ΕΟΚΕ υπογραμμίζει την ανάγκη της δέουσας εποπτείας από τις δημόσιες αρχές, ώστε να αποφευχθούν καταστάσεις κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης, όπως συμβαίνει ήδη σε ορισμένους κλάδους των ΤΠΕ.

5.1.1.4   Οργανωτικό επίπεδο

Η ΕΟΚΕ αξιολογεί θετικά την απόφαση της Επιτροπής να παρουσιάσει συγκεκριμένα μέτρα για την ενοποίηση και τη συνεργασία στην ΕΕ. Το πιλοτικό έργο EPSOS (European Patients Smart Open Services) (1) θα διευκολύνει την ανάπτυξη των συγκεκριμένων μέτρων που αναγγέλλει η Επιτροπή για την ενοποίηση των διασυνοριακών διαδικασιών ηλεκτρονικής υγείας.

5.1.1.5   Νομικές πτυχές

5.1.1.5.1   Η ΕΟΚΕ επικροτεί την απόφαση να εξεταστούν τα κυριότερα νομικά ζητήματα που εμποδίζουν την καθιέρωση ενός διασυνοριακού συστήματος τηλεϊατρικής (2). Στο παγκόσμιο επίπεδο, δεδομένου ότι πρόκειται για καινοτόμους τεχνολογίες, τα νομικά κενά και εμπόδια δεν ακόμη έχουν αρθεί πλήρως, ούτε καν στα εθνικά πλαίσια.

5.1.1.5.2   Αδειοδότηση και έγκριση των επαγγελματιών και των ιδρυμάτων του τομέα της υγείας

Σύμφωνα με την οδηγία 2011/24/ΕΕ περί εφαρμογής των δικαιωμάτων των ασθενών στο πλαίσιο της διασυνοριακής υγειονομικής περίθαλψης, κατά την παροχή διασυνοριακής υγειονομικής περίθαλψης εφαρμόζεται η νομοθεσία του κράτους μέλους θεραπείας (άρθρο 4 παράγραφος 1 στοιχείο α) (3). Η ΕΟΚΕ συνιστά να εξεταστεί το ενδεχόμενο τροποποίησης της οδηγίας 2005/36/ΕΚ σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων, η οποία δεν προβλέπει τη διασυνοριακή παροχή.

5.1.1.5.3   Προστασία των δεδομένων

Οι πληροφορίες για την υγεία είναι ευαίσθητες. Οι ασθενείς θέλουν να έχουν τον έλεγχο αυτών των πληροφοριών, καθώς και πρόσβαση σε αυτές προς όφελός τους. Η συζήτηση σχετικά με το δικαίωμα του ασθενούς να απαγορεύει την πρόσβαση στις πληροφορίες του προσωπικού ιατρικού ιστορικού του πρέπει να γίνει σε συνολικό επίπεδο, ώστε να επιτευχθούν τα ίδια πρότυπα για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες. Η ΕΟΚΕ υπενθυμίζει ότι η έλλειψη εμπιστοσύνης στην ασφάλεια των δεδομένων για την υγεία μπορεί να ωθήσει τους ασθενείς στην απόκρυψη πληροφοριών ζωτικής σημασίας.

5.1.1.5.4   Η προστασία των προσωπικών δεδομένων είναι θεμελιώδες δικαίωμα που κατοχυρώνεται από τη ΣΛΕΕ (άρθρο 16) και τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (άρθρα 7 και 8). Η οδηγία 95/46/ΕΚ προβλέπει αυτήν την προστασία σε περίπτωση επεξεργασίας και ελεύθερης κυκλοφορίας των δεδομένων (4). Ωστόσο, το περιθώριο που χορηγήθηκε στα κράτη μέλη για τη μεταφορά της οδήγησε σε μεγάλη ανισότητα των επιπέδων προστασίας, πράγμα που αποτελεί σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για τη διασυνοριακή τηλεϊατρική. Επομένως, η ΕΟΚΕ επιθυμεί να επαναλάβει την υποστήριξή της προς την πρόταση γενικού κανονισμού για την προστασία των δεδομένων (5), όπως την είχε εκφράσει στη γνωμοδότηση της 23ης Μαΐου 2012 (6).

5.1.1.5.5   Επιστροφή των εξόδων

Το κράτος μέλος ασφάλισης (όπου λαμβάνεται η ιατρική περίθαλψη) πρέπει να εξασφαλίσει την επιστροφή των εξόδων του ασφαλισμένου σε περίπτωση διασυνοριακής υγειονομικής περίθαλψης (οδηγία 2011/24/ΕΕ, άρθρο 7 παράγραφος 1). Κατά την άποψη της ΕΟΚΕ, πρέπει να παρέχεται στον ασθενή σαφής ενημέρωση σχετικά με τους όρους της επιστροφής των εξόδων.

5.1.1.5.6   Ευθύνη για τις ζημίες λόγω επαγγελματικού σφάλματος και για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού

Περίπλοκο ζήτημα, μεταξύ άλλων εξαιτίας της δυνατότητας παρέμβασης πλειόνων φορέων. Για τη διασυνοριακή παροχή ιατρικών υπηρεσιών υπάρχει μία γενική αρχή: εφαρμογή της νομοθεσίας του κράτους μέλους θεραπείας (οδηγία 2011/24/ΕΕ, άρθρο 4 παράγραφος 1). Τα ελαττωματικά προϊόντα διέπονται από την οδηγία 85/374/ΕΟΚ, με την οποία θεσπίζεται η αρχή της αντικειμενικής ευθύνης. Η άποψη της ΕΟΚΕ είναι ότι, με τις υφιστάμενες νομικές βάσεις, η κάθε περίπτωση πρέπει να διευθετείται από τη νομολογία.

5.1.1.5.7   Δικαιοδοσία και εφαρμοστέα νομοθεσία

Επίσης πολύ περίπλοκο ζήτημα, το οποίο πρέπει να διευθετηθεί σύμφωνα με τους διεθνώς ισχύοντες κανόνες και συνθήκες. Η ΕΟΚΕ συνιστά να ληφθούν υπόψη τα συστήματα εξωδικαστικής ρύθμισης των διαφορών, όπως η διαιτησία και η διαμεσολάβηση.

5.1.1.5.8   Δικαίωμα πρόσβασης

Το δικαίωμα πρόσβασης του ασθενούς και του πολίτη στις πληροφορίες για την υγεία και στο προσωπικό ιατρικό ιστορικό του ενισχύθηκε. Ορισμένες περιφέρειες αύξησαν το επίπεδο των υπηρεσιών, προσφέροντας κέντρα 24ωρης παροχής περίθαλψης και υπηρεσιών για το σύνολο του πληθυσμού, για επιλεγμένες ομάδες ασθενών σε κίνδυνο ή για το σύνολο της περιφέρειας. Οι ασθενείς μπορούν να κλείσουν μόνοι τους ραντεβού και να έχουν επαρκή πρόσβαση στις πληροφορίες που περιέχει ο ιατρικός τους φάκελος. Αυτό ωθεί τον ασθενή να αναλάβει ενεργά το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί στη φροντίδα της υγείας του και στην πρόληψη. Κατά την άποψη της ΕΟΚΕ, είναι σκόπιμο να ρυθμιστεί το δικαίωμα πρόσβασης στις πληροφορίες σε περίπτωση διασυνοριακής παροχής υπηρεσιών.

5.1.1.5.9   Κινητή υγεία και ευζωία

Η ΕΟΚΕ επικροτεί την απόφαση της Επιτροπής να εξετάσει —στην Πράσινη Βίβλο που θα εκδώσει το 2014— τις εφαρμογές κινητής υγείας και ευζωίας (Mobile E-Health). Πρόκειται για μια ειδική πτυχή της ηλ-υγείας, που γνωρίζει σήμερα έντονη ανάπτυξη χάρη στη διάδοση των κινητών συσκευών (έξυπνα τηλέφωνα, ταμπλέτες κλπ.) και των ειδικών εφαρμογών λογισμικού για τις συσκευές αυτές (apps), η εξάπλωση των οποίων μεταξύ του πληθυσμού καθιστά απαραίτητη τη ρύθμιση των τεχνικών και των νομικών πτυχών της χρήσης τους.

5.2   Έρευνα, ανάπτυξη και καινοτομία

5.2.1

Η ΕΟΚΕ θεωρεί ενδεδειγμένα τα ερευνητικά πεδία που προτείνει η Επιτροπή για επιδότηση στο πλαίσιο του στόχου «Υγεία, δημογραφική αλλαγή και ευζωία» του προγράμματος «Ορίζοντας 2020».

5.2.2

Καθώς δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί οι πιστώσεις που θα διαθέσει η ΕΕ για την ιατρική έρευνα κατά την περίοδο 2014-2020, η ΕΟΚΕ υπενθυμίζει ότι το Εθνικό Ίδρυμα Υγείας (National Institute of Health) των ΗΠΑ επενδύει κάθε χρόνο σε αυτόν τον στόχο 30 900 εκατομμύρια δολάρια.

5.2.3

Έπειτα από προτάσεις αντιπροσωπευτικών οργανώσεων του τομέα της υγείας, όπως η Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τη Δημόσια Υγεία (EPHA), η ΕΟΚΕ συνιστά να ληφθούν υπόψη στα ερευνητικά προγράμματα, μεταξύ άλλων, και οι εξής πτυχές:

η συμπληρωματικότητα με άλλα προγράμματα, όπως το πρόγραμμα «Υγεία για την ανάπτυξη», μέσω της καθιέρωσης αξιόπιστων στατιστικών σχετικά με την εξέλιξη ασθενειών με υψηλή συχνότητα εμφάνισης στον πληθυσμό (παχυσαρκία, καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνος, διαβήτης κ.ά.)·

ο συντονισμός, διότι οι ερευνητές εργάζονται κατά παράδοση ανεξάρτητα και με ανεπαρκή επικοινωνία μεταξύ τους·

οι όροι των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για τις εργασίες που πληρώνονται από τους φορολογούμενους, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος κοινωνικοποίησης των ερευνών και ιδιωτικοποίησης, αντίθετα, των κερδών (7).

5.3   Η ΕΟΚΕ θεωρεί ενδεδειγμένο τον στόχο της Επιτροπής να αναπτυχθεί ο επιχειρηματικός ιστός στον τομέα της ηλ-υγείας, ιδίως μέσω της στήριξης των ΜμΕ, αλλά η έλλειψη συγκεκριμένων και ποσοτικών στοιχείων δεν της επιτρέπει να προβεί σε ακριβέστερη αξιολόγηση.

5.4   Όσον αφορά τον μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη» 2014-2020, έπειτα από τα αποτελέσματα του πιλοτικού έργου EPSOS και άλλων έργων και μελετών, η ΕΟΚΕ τονίζει ότι δεν πρέπει να περιοριστεί μόνο στη «σύνδεση των συστημάτων», αλλά να δώσει επίσης στους ανθρώπους τη δυνατότητα να μάθουν, να κατανοήσουν και να ωφεληθούν από τη σύνδεση των ίδιων των Ευρωπαίων πολιτών.

5.5   Συνοχή

5.5.1

Το νέο πρόγραμμα για την ηλεκτρονική υγεία πρέπει να έχει ως στόχο την εξασφάλιση μεγαλύτερης ισότητας των Ευρωπαίων πολιτών όσον αφορά την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. Όπως έχει ήδη επισημάνει η ΕΟΚΕ (8), είναι σαφές ότι η πρόσβαση υψηλής ταχύτητας σε όλες τις χώρες και η πλήρης συνδεσιμότητα είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της τηλεϊατρικής· επομένως, πρέπει να ενισχυθούν οι τοπικές ψηφιακές υποδομές, προπαντός στις αγροτικές και στις εξόχως απόκεντρες περιφέρειες.

5.5.2

Καθώς επίκειται η λήξη της τρέχουσας περιόδου προγραμματισμού του ΕΤΠΑ, η ΕΟΚΕ ευελπιστεί ότι κατά την περίοδο προγραμματισμού 2014-2020 θα αναπτυχθούν —και, προπαντός, θα λάβουν επαρκή χρηματοδότηση— οι προτάσεις για τη διάδοση τεχνολογιών της τελευταίας γενιάς σε ευρεία κλίμακα, σε όλη την επικράτεια της ΕΕ. Ωστόσο, για να μην επαναληφθεί και στην ηλ-υγεία η ανισότητα που υπάρχει σήμερα όσον αφορά την πρόσβαση στην υγεία, απαιτούνται δράσεις ευρύτερης κλίμακας και μεγαλύτερες επενδύσεις από εκείνες που χρηματοδοτεί το ΕΤΠΑ.

5.6   Βελτίωση της παιδείας στην ψηφιακή υγεία

5.6.1

Κατά την άποψη της ΕΟΚΕ, στην μεν περίπτωση των ασθενών, είναι πολύ σημαντικό να αποκτήσουν οι πολίτες ικανότητα πρόσβασης και χρήσης των προσωπικών τους δεδομένων που σήμερα σε πολλές περιπτώσεις είναι «κλειδωμένα» στα συστήματα πληροφοριών για την υγεία. Αναφέρουμε σχετικά το πρόγραμμα SUSTAINS, το οποίο εφαρμόζεται σήμερα σε 13 ευρωπαϊκές περιφέρειες και αποσκοπεί στη διευκόλυνση της πρόσβασης των πολιτών στα ιατρικά τους δεδομένα μέσω «προσωπικών ιατρικών φακέλων» και άλλων πρόσθετων υπηρεσιών σε περιβάλλον Διαδικτύου.

5.6.2

Όσο για την περίπτωση των επαγγελματιών της υγείας, είναι απαραίτητο να προαχθεί η ένταξη της γνώσης της ψηφιακής υγείας στα προγράμματα κατάρτισης τόσο του ιατρικού όσο και του διοικητικού προσωπικού των υπηρεσιών υγείας.

5.7   Αξιολόγηση των προγραμμάτων

5.7.1

Η ΕΟΚΕ θεωρεί ότι η θέσπιση κοινών δεικτών και προγραμμάτων αξιολόγησης, στην οποία θα προβεί η Επιτροπή, για τα οφέλη της ηλ-υγείας είναι μία από τις πιο ενδιαφέρουσες πτυχές, διότι η ταχύτητα των τεχνολογικών αλλαγών συχνά δεν μας επιτρέπει να διαπιστώσουμε την πραγματική χρησιμότητά τους. Οι έρευνες της κοινής γνώμης που έχουν διενεργηθεί δείχνουν ότι η υποστήριξη της ηλ-υγείας από τον πληθυσμό και την ιατρική κοινότητα έχει άμεση συνάρτηση με την πεποίθηση ότι θα επιφέρει αισθητή βελτίωση του συστήματος υγείας.

5.7.2

Η ΕΟΚΕ οφείλει επίσης να επισημάνει ότι η καλή γνώση των μοντέλων και των τεχνολογιών που έχουν θετικό αντίκτυπο και η ρητή προώθησή τους έχουν ουσιώδη σημασία για τα μοντέλα περίθαλψης που βασίζονται στις ΤΠΕ. Για να ωφεληθούμε από αυτά, είναι απαραίτητο να διαθέτουμε ευέλικτες και δυναμικές μεθοδολογίες αξιολόγησης, με ιδιαίτερη προσοχή στη συνολική αξιολόγηση της παρεχόμενης υπηρεσίας και όχι τόσο στην τεχνολογία αυτή καθαυτή. Είναι επίσης απαραίτητο να διενεργείται και αξιολόγηση της αποδοτικότητας της υπηρεσίας, δηλαδή του συνολικού οικονομικού κόστους και οφέλους που παρέχει, παρότι, φυσικά, η οικονομική αποδοτικότητα δεν πρέπει να είναι το μοναδικό κριτήριο για να υποστηριχθεί η χρήση μοντέλων περίθαλψης που βασίζονται στις ΤΠΕ.

5.7.3

Γενικά, μεταξύ των δημόσιων αρχών, των βιομηχανικών τομέων και των αντιπροσωπευτικών οργανώσεων επικρατεί η άποψη ότι η ηλ-υγεία (η οποία περιλαμβάνει πολλές και διάφορες εφαρμογές) μπορεί να αποδειχθεί ωφέλιμη για την υγεία. Η ΕΟΚΕ συμμερίζεται αυτή την άποψη, αλλά υποστηρίζει ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι επικριτικές γνώμες που, αφορμώμενες από πραγματικές εμπειρίες, αμφισβητούν την εξοικονόμηση κόστους και επισημαίνουν προβλήματα: σφάλματα πληροφορικής, «κλωνοποίηση» εκθέσεων, δυνατότητες απάτης, υψηλό κόστος κ.ά.

5.8   Προαγωγή του πολιτικού διαλόγου και της διεθνούς συνεργασίας

Είναι προφανής η ανάγκη ανάπτυξης του πολιτικού διαλόγου για την ηλ-υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως προτείνει η Επιτροπή, δεδομένου ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες καταβάλλουν επίσης σήμερα μεγάλες προσπάθειες σε αυτό το πεδίο. Η χρήση των ΤΠΕ θα μπορέσει έτσι να προσανατολιστεί προς την επίτευξη των στόχων του ΟΗΕ και προς την εφαρμογή τους σε πλαίσιο αλληλεγγύης.

Βρυξέλλες, 22 Μαΐου 2013.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής

Henri MALOSSE


(1)  Το EPSOS διατυπώνει συστάσεις, τεχνικές προδιαγραφές, περιγραφές συστημάτων, οργανωτικά πρότυπα, εφαρμογές ή εργαλεία πληροφορικής κλπ. με στόχο τη βελτίωση της διαλειτουργικότητας σε διεθνή κλίμακα. Έχουν επίσης εφαρμοστεί πιλοτικά συστήματα σε διάφορες περιφέρειες.

(2)  Βλ. το έγγραφο εργασίας των υπηρεσιών της Επιτροπής σχετικά με την εφαρμοσιμότητα του υφιστάμενου ενωσιακού νομικού πλαισίου σε υπηρεσίες τηλεϊατρικής, SWD(2012) 414 final.

(3)  Βλ. οδηγία 2000/31/ΕΚ, άρθρο 3 παράγραφοι 1 και 2: «αρχή της χώρας καταγωγής».

(4)  Εφαρμόζονται επίσης οι οδηγίες 2002/58/ΕΚ σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες και 2011/24/ΕΕ.

(5)  COM(2012) 11 final – 2012/0011 (COD).

(6)  Διερευνητική γνωμοδότηση της ΕΟΚΕ με θέμα «Η ψηφιακή αγορά — κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης», ΕΕ C 229 της 31.7.2012, σ. 1.

(7)  EPHA Position on Horizon 2020 (Ιούνιος 2012). http://ec.europa.eu/research/horizon2020/pdf/contributions/during-negotiations/european_organisations/european_public_health_alliance.pdf

(8)  ΕΕ C 317, 23.12.2009, σ. 84.


Top