This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Document 52009XC0512(03)
Publication of an application pursuant to Article 6(2) of Council Regulation (EC) No 510/2006 on the protection of geographical indications and designations of origin for agricultural products and foodstuffs
Δημοσίευση αίτησης σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006 του Συμβουλίου για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και των ονομασιών προέλευσης των γεωργικών προϊόντων και των τροφίμων
Δημοσίευση αίτησης σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006 του Συμβουλίου για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και των ονομασιών προέλευσης των γεωργικών προϊόντων και των τροφίμων
ΕΕ C 108 της 12.5.2009, p. 11–14
(BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)
12.5.2009 |
EL |
Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης |
C 108/11 |
Δημοσίευση αίτησης σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006 του Συμβουλίου για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και των ονομασιών προέλευσης των γεωργικών προϊόντων και των τροφίμων
2009/C 108/09
Η παρούσα δημοσίευση παρέχει το δικαίωμα ένστασης κατά την έννοια του άρθρου 7 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006 του Συμβουλίου (1). Η δήλωση ένστασης υποβάλλεται στην Επιτροπή εντός εξαμήνου από την ημερομηνία της παρούσας δημοσίευσης.
ΕΝΙΑΙΟ ΕΓΓΡΑΦΟ
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 510/2006 του ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
«CORNISH SARDINES»
Αριθ. ΕΚ: UK-PGI-0005-0589-23.1.2007
ΠΓΕ ( X ) ΠΟΠ ( )
1. Όνομα:
«Cornish Sardines»
2. Κράτος μέλος ή τριτη χώρα:
Ηνωμένο Βασίλειο
3. Περιγραφή του γεωργικού προϊόντος ή τροφίμου:
3.1. Τύπος προϊόντος:
Κλάση 1.7 — |
Νωπά ψάρια, μαλάκια και μαλακόστρακα και προϊόντα αυτών |
3.2. Περιγραφή του προϊόντος που φέρει την προβλεπόμενη στο σημείο 1 ονομασία:
Η ονομασία «Cornish Sardines» (σαρδέλες της Κορνουάλης) αποδίδεται στο πελαγικό είδος σαρδέλας sardina pilchardus, που αλιεύεται σε μέγιστη απόσταση έξι μιλίων από τις ακτές της Κορνουάλης, εκφορτώνεται και μεταποιείται εντός της κομητείας της Κορνουάλης. Η συνήθης ονομασία του ψαριού αυτού είναι pilchard (σαρδέλα).
Οι σαρδέλες Κορνουάλης έχουν μεταλλικό πράσινο ή ελαιοπράσινο χρώμα κατά μήκος της ράχης, με χρυσόχρωμες πλευρές και ιριδίζουσα αργυρόχρωμη έως αργυρόλευκη σκιά στην κοιλιακή χώρα. Στις επάνω πλευρές εμφανίζουν σειρά σκοτεινόχρωμων κηλίδων, ορισμένες φορές και μια δεύτερη ή τρίτη σειρά από κάτω. Το μέγεθος του ψαριού μπορεί να ποικίλλει αναλόγως της εποχής. Κάθε χιλιόγραμμο σαρδέλας πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 9 — 18 σαρδέλες.
Η σάρκα έχει κρουστή, λεπτή υφή όταν είναι νωπή, η οποία σύντομα μαλακώνει και υποβαθμίζεται εκθετικά όταν η θερμοκρασία αυξάνεται πάνω από 1 °C. Η ένταση της γεύσης κάθε ψαριού ποικίλλει αναλόγως του βαθμού νωπότητας του ψαριού και της περιεκτικότητας της σάρκας σε λίπος.
Οι νωπές σαρδέλες με την ονομασία «Cornish Sardines» πρέπει να έχουν στιλπνή όψη και κρουστή σάρκα, με ανέπαφα τα περισσότερα λέπια, ενώ τα βράγχια πρέπει να έχουν βαθύ ρόδινο ή κόκκινο χρώμα. Πρέπει να έχει πλούσια σάρκα και οσμή φρεσκότητας, ενώ έχουν τη βέλτιστη ποιότητα στο τέλος του καλοκαιριού, όταν είναι υδαρή και πολύ εύγευστα. Το προϊόν «Cornish Sardines» πωλείται νωπό ή κατεψυγμένο.
3.3. Πρώτες ύλες:
Δεν έχει εφαρμογή
3.4. Ζωοτροφές (μόνο για προϊόντα ζωικής προέλευσης):
Δεν έχει εφαρμογή
3.5. Ειδικά στάδια της παραγωγής που πρέπει να εκτελούνται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής:
Τα ψάρια πρέπει να αλιεύονται εντός της περιοχής δικαιοδοσίας της Επιτροπής Θαλάσσιας Αλιείας της Κορνουάλης (CSFC — Cornwall Sea Fisheries Committee) — σε μέγιστη απόσταση έξι μιλίων από τις ακτές της Κορνουάλης, η δε εκφόρτωση και μεταποίηση πρέπει να εκτελούνται εντός της κομητείας της Κορνουάλης.
Ως μεταποίηση σε αυτό το πλαίσιο θεωρείται οποιαδήποτε από τις ακόλουθες εργασίες ή συνδυασμός τους: τεμαχισμός σε φιλέτα, αποκεφαλισμός, εκσπλαχνισμός, κατάψυξη, μαρινάρισμα, αλάτιση και συσκευασία.
— |
Ως τεμαχισμός σε φιλέτα ορίζεται ο χειρωνακτικός ή μηχανικός διαχωρισμός του κεφαλιού και της σπονδυλικής στήλης από τη σάρκα. |
— |
Ως αποκεφαλισμός και εκσπλαχνισμός ορίζεται η αφαίρεση του κεφαλιού και των σπλάχνων, με διατήρηση ή αφαίρεση της ουράς. |
— |
Ως κατάψυξη ορίζεται η ψύξη του συνόλου του προϊόντος και η διατήρησή του σε θερμοκρασία κατώτερη των μηδέν βαθμών Κελσίου με αποτέλεσμα να στερεοποιείται. |
— |
Ως αλάτιση και μαρινάρισμα ορίζεται η διατήρηση του προϊόντος με μείωση της υδατικής φάσης, μέσω της προσθήκης αλατιού ή/και οξέων, ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες αντίξοες για τα βακτήρια που προξενούν αλλοίωση. |
— |
Ως συσκευασία ορίζεται η συσκευασία σε χωριστούς περιέκτες μικρότερους των 10 kg. |
3.6. Ειδικοί κανόνες σχετικά με τον τεμαχισμό, το τρίψιμο, τη συσκευασία κ.λπ.:
Δεν έχει εφαρμογή
3.7. Ειδικοί κανόνες σχετικά με την επισήμανση:
Δεν έχει εφαρμογή
4. Συνοπτική οριοθέτηση της γεωγραφικής περιοχής:
Η κομητεία της Κορνουάλης, συμπεριλαμβανόμενων των παράκτιων περιοχών που υπάγονται στη δικαιοδοσία της Επιτροπής Θαλάσσιας Αλιείας της Κορνουάλης (CSFC — Cornwall Sea Fisheries Committee) — σε μέγιστη απόσταση έξι μιλίων από τις ακτές της Κορνουάλης.
Η δικαιοδοσία του Τμήματος Θαλάσσιας Αλιείας της Κορνουάλης (Cornish Sea Fisheries District) ορίστηκε με διάταγμα που εκδόθηκε βάσει του νόμου του 1888 για τη θαλάσσια αλιεία και περιλαμβάνει τη θέσπιση κανονισμών για τη ρύθμιση της θαλάσσιας αλιείας στο τμήμα αυτό. Η CSFC είναι αρμόδια για την εφαρμογή της αλιευτικής νομοθεσίας στην περιοχή που περιβάλλει τις ακτές της Κορνουάλης. Το παράκτιο τμήμα που καλύπτεται φθάνει τα 1 350 ναυτικά μίλια, εκτεινόμενο σε απόσταση περίπου 6 μιλίων από τις ακτές.
5. Δεσμός με τη γεωγραφική περιοχή:
5.1. Ιδιαιτερότητα της γεωγραφικής περιοχής:
Υπάρχει ένας πολύ ειδικός δεσμός μεταξύ της γεωγραφικής περιοχής και των αλιευτικών πρακτικών, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται η αλίευση, η εκφόρτωση και η μεταποίηση του προϊόντος, οι οποίες είναι πολύ τεκμηριωμένες παραδοσιακές αλιευτικές μέθοδοι. Το περιβάλλον της Κορνουάλης ελκύει τη σαρδέλα στη γεωγραφική αυτή περιοχή χάρη στις συνθήκες που επικρατούν στα αβαθή ύδατα των κόλπων που βρίσκονται κοντά στις ακτές της. Τα ύδατα αυτά αποτελούν περιβάλλον που προτιμούν τα ψάρια. Η ταλάντωση του Βόρειου Ατλαντικού (North Atlantic Oscillation — NAO) είναι το κύριο κλιματικό φαινόμενο της περιοχής του Ατλαντικού στην οποία βρίσκεται η Κορνουάλη και ρυθμίζει τις θερμοκρασίες και τα παλιρροιακά κύματα που επίσης καθορίζουν τον τόπο ανάπτυξης του φυτοπλαγκτόν, με το οποίο διατρέφονται οι «Cornish Sardines».
Ο ειδικός δεσμός με τη γεωγραφική περιοχή συνίσταται στο ότι η σαρδέλα αλιεύεται όταν το ψάρι μετακινείται σε αυτούς τους αβαθείς κόλπους. Αυτή η αλιευτική τεχνική με το χαρακτηριστικό στιλ θυμίζει τις παραδοσιακές πρακτικές των προηγούμενων γενεών.
Παραδοσιακά, τα ψάρια αλιεύονταν όταν προσέγγιζαν την ακτή. Στο παρελθόν, τα σμήνη επισημαίνονταν από προσκόπους που ακροβολίζονταν στα απόκρημνα βράχια της ακτής και, μόλις έβλεπαν το σμήνος, καθοδηγούσαν (με παραδοσιακό φανό) τα αλιευτικά πλοία στην κατάλληλη θέση για την αλίευση των ψαριών. Όριο της περιοχής ήταν το όριο του τμήματος που μπορούσε να παρατηρηθεί με γυμνό μάτι από την κορυφή των βράχων. Η παράδοση αυτή εξακολουθεί έως σήμερα· η γνώση του τόπου συγκέντρωσης των ψαριών μεταβιβάζεται από γενιά σε γενιά, παρόλο που η σύγχρονη τεχνολογία έχει αντικαταστήσει την παρατήρηση από την κορυφή των βράχων. Η προσθήκη σύγχρονης τεχνολογίας σημαίνει ότι η απόσταση από τις ακτές έχει αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου, αλλά οι τοπικοί αλιευτικοί στόλοι παραμένουν ορατοί με γυμνό οφθαλμό από την ακτή καθώς ακολουθούν τα ψάρια στα σημεία συγκέντρωσής τους στα αβαθή ύδατα. Τα γεωγραφικά όρια της περιοχής αλίευσης περικλείονται εξ ολοκλήρου στο όριο των 6 μιλίων της περιοχής δικαιοδοσίας της CSFC, η οποία επομένως καλύπτει την περιοχή αλίευσης.
Επειδή τα ψάρια είναι ευαίσθητα πρέπει να εκφορτώνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα από την αλίευση. Για το λόγο αυτό, τα μικρά αλιευτικά σκάφη από τα τοπικά λιμάνια κάθε περιοχής επιστρέφουν στα τοπικά τους λιμάνια τα οποία βρίσκονται όλα στην Κορνουάλη. Αυτή η αλιευτική παράδοση είναι αδιάλειπτη.
5.2. Ιδιοτυπία του προϊόντος:
Η μακροχρόνια ιστορική παράδοση και τεχνική αλίευσης, εκφόρτωσης και μεταποίησης της σαρδέλας στην οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή αποτελεί τη βάση του δεσμού με τη γεωγραφική περιοχή. Τα ψάρια αλιεύονται σήμερα με χρήση σύγχρονων αειφόρων αλιευτικών τεχνικών οι οποίες εξασφαλίζουν την ορθή διαχείριση της αλιείας.
5.3. Αιτιώδης σχέση μεταξύ της γεωγραφικής περιοχής και μιας συγκεκριμένης ποιότητας, της φήμης ή άλλου χαρακτηριστικού του προϊόντος:
Λόγω του κύκλου ζωής τους τα ψάρια είναι υποχρεωμένα να κολυμπούν κοντά στην ακτή και η εμφάνιση των σμηνών δημιούργησε τις παραδοσιακές αλιευτικές μεθόδους, οι οποίες με την πάροδο του χρόνου άρχισαν να αποτελούν γεγονός για την τοπική κοινότητα. Οι κάτοικοι της περιοχής βοηθούσαν τους αλιείς να μεταφέρουν το ψάρι στη στεριά.
Παρά την εξέλιξη των μεθόδων, η αλιεία παραμένει ζωτικό τμήμα της οικονομίας της Κορνουάλης. Ένας στόλος ποικίλων αλιευτικών σκαφών εξακολουθεί να αλιεύει τις «Cornish Sardines» από όρμους, λιμάνια και λιμανάκια διάσπαρτα στα 329 μίλια της ακτογραμμής της Κορνουάλης.
Η μακρόχρονη αλιευτική παράδοση στην περιοχή είναι προφανής στις δεξιότητες που έχουν αποκτήσει οι αλιείς της Κορνουάλης. Στις δεξιότητες αυτές, που μεταβιβάζονται από γενιά σε γενιά, περιλαμβάνεται η ικανότητα εντοπισμού της σαρδέλας και ο έμπειρος λεπτός χειρισμός των αλιευτικών εργαλείων κατά την αλίευση.
Η επιτυχημένη αλίευση εξαρτάται επίσης από την παράδοση των αλιευτικών σκαφών να αλιεύουν σε ομάδα αποτελούμενη από πολλά σκάφη που προέρχονται από το ίδιο λιμάνι ή ανήκουν στον ίδιο επιχειρηματικό όμιλο.
Στο παρελθόν κάθε λιμάνι διέθετε χώρους αποθήκευσης και μεταποίησης (ψαραποθήκες) και ο τοπικός πληθυσμός έδινε το παρόν ώστε τα αλιεύματα να μεταποιούνται σε σύντομο χρονικό διάστημα. Παρομοίως σήμερα η ευαλλοίωτη σύσταση των ψαριών απαιτεί να εκφορτώνονται αμέσως. Τα αλιευτικά επιστρέφουν στο τοπικό λιμάνι της Κορνουάλης και από εκεί το προϊόν μεταφέρεται σε εργοστάσια της Κορνουάλης για συσκευασία, αποθήκευση και μεταποίηση.
Το ψάρι μεταποιείται εντός της οριοθετημένης περιοχής της κομητείας της Κορνουάλης. Η περιοχή αυτή περιλαμβάνει τους παραδοσιακούς όρμους και λιμάνια, τόπους μεταποίησης του προϊόντος στο παρελθόν. Η σύγχρονη τεχνολογία και τα πρότυπα υγιεινής καθώς και η πίεση στις τιμές της παράκτιας γης είχαν ως αποτέλεσμα να πάρουν τα εργοστάσια των βιομηχανικών περιοχών τη σκυτάλη από τις ψαραποθήκες των λιμανιών των χωριών, όλα όμως τα εργοστάσια βρίσκονται εντός της Κορνουάλης και καλύπτονται και αυτά από την οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή.
Όταν είναι ακέραια, τα νωπά ψάρια αποθηκεύονται σε πάγο και κιβώτια ψύξης των 10 kg ή μικρότερα για τη μεταφορά τους στους πελάτες. Ειδάλλως τα ψάρια καταψύχονται και συσκευάζονται σε κιβώτια ή σακούλες για αποθήκευση σε κατάψυξη και κατόπιν προώθησή του στους πελάτες. Κάθε μεταποίηση του ψαριού πρέπει να εκτελείται εντός της περιοχής της Κορνουάλης.
Τα ονόματα «Cornwall» (Κορνουάλη) και «Cornish» (της Κορνουάλης) χρησιμοποιούνται επί αιώνες στα αλιευτικά προϊόντα και επομένως συνδέονται στενά, λόγω φήμης, με τα ψάρια που αλιεύονται, εκφορτώνονται και μεταποιούνται στην οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή.
Οι πρώτες καταγραφές εξαγωγής παστής σαρδέλας (γνωστής ως «pilchard») ανάγονται στο 1555 από το λιμάνι της Κορνουάλης Looe. Κατά τον 17ο και τον 18ο αιώνα οι εξαγωγές αυτές κατέστησαν βασικός πυρήνας της αλιευτικής βιομηχανίας της Κορνουάλης με τον μεγαλύτερο όγκο εκφορτώσεων, 16 000 τόνοι, να έχει καταγραφεί το 1871. Κύριοι αποδέκτες του προϊόντος ήταν τα καθολικά κράτη της Ευρώπης, ιδίως η Ιταλία, όπου το προϊόν ήταν γνωστό στο Βορά ως «Salacche Inglesi».
Η χρήση της ονομασίας «Cornish Sardines» και η φήμη του προϊόντος αυξήθηκαν την τελευταία 10ετία λόγω της σκληρής εργασίας των μελών της Ένωσης Διαχείρισης της Σαρδέλας της Κορνουάλης («Cornish Sardine Management Association») και της υψηλής ποιότητας του προϊόντος τους. Το προϊόν «Cornish Sardines» έχει επιτύχει αυξανόμενο όγκο πωλήσεων, ιδίως στη λιανική αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου αποτελούν «επώνυμο» προϊόν.
Παραπομπή στη δημοσίευση των προδιαγραφών:
http://www.defra.gov.uk/foodrin/foodname/pfn/products/documents/cornishsardines-pdo.pdf
(1) ΕΕ L 93 της 31.3.2006, σ. 12.