Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) — περιβαλλοντική πληροφόρηση και παρακολούθηση

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) — περιβαλλοντική πληροφόρηση και παρακολούθηση

 

ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 401/2009 για τον ευρωπαϊκό οργανισμό περιβάλλοντος και το ευρωπαϊκό δίκτυο πληροφοριών και παρατηρήσεων σχετικά με το περιβάλλον

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ;

Ο κανονισμός καθορίζει τους σκοπούς και τους στόχους του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (EΟΠ) και του ευρωπαϊκού δικτύου πληροφοριών και παρατηρήσεων σχετικά με το περιβάλλον (ΕΔΠΠΠ). Ο κανονισμός συμβάλλει στην παροχή πληροφοριών, στηρίζοντας τη διαμόρφωση της περιβαλλοντικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

Ο ΕΟΠ είναι ένας αποκεντρωμένος οργανισμός της ΕΕ. Στόχος του είναι να παρέχει αντικειμενικές, αξιόπιστες και συγκρίσιμες πληροφορίες για την περιβαλλοντική προστασία και βελτίωση και για την υποστήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης ώστε:

  • να λαμβάνονται μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος·
  • να αξιολογούνται τα αποτελέσματα των εν λόγω μέτρων·
  • να εξασφαλίζεται η ορθή ενημέρωση του κοινού ως προς την κατάσταση του περιβάλλοντος· και
  • τα κράτη μέλη της ΕΕ και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να έχουν την απαραίτητη τεχνική και επιστημονική υποστήριξη.

Ο οργανισμός είναι επιφορτισμένος με τα ακόλουθα κύρια καθήκοντα:

  • τη συλλογή, επεξεργασία και ανάλυση των δεδομένων ούτως ώστε να παρέχονται αντικειμενικές πληροφορίες στην ΕΕ, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη θέσπιση αποτελεσματικών περιβαλλοντικών πολιτικών·
  • τη συμβολή στην παρακολούθηση και στην εφαρμογή περιβαλλοντικών μέτρων·
  • την καταγραφή, εκτίμηση και διάδοση δεδομένων σχετικά με την κατάσταση του περιβάλλοντος στην κοινή γνώμη·
  • τη συγκρισιμότητα των δεδομένων σε όλη την Ευρώπη·
  • την προώθηση της ενσωμάτωσης των δεδομένων της ΕΕ σε διεθνή προγράμματα για την παρακολούθηση του περιβάλλοντος, όπως αυτά του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών·
  • την ενθάρρυνση της ανάπτυξης μεθόδων για την αποτίμηση του κόστους των ζημιών που προξενούνται στο περιβάλλον και του κόστους των πολιτικών πρόληψης, προστασίας και αποκατάστασης·
  • την ενθάρρυνση της ανταλλαγής πληροφοριών σχετικά με τις καλύτερες διαθέσιμες τεχνολογίες για την πρόληψη ή τη μείωση των ζημιών που προξενούνται στο περιβάλλον· και
  • τη δημοσίευση, ανά πενταετία, έκθεσης για την κατάσταση, τις τάσεις και τις προοπτικές στον τομέα του περιβάλλοντος.

Τα δεδομένα που καλύπτονται, μεταξύ άλλων, είναι:

Το διοικητικό συμβούλιο του ΕΟΠ αποτελείται από έναν εκπρόσωπο από κάθε μία από τις 32 χώρες μέλη (27 κράτη μέλη, Ελβετία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία, και Τουρκία), δύο εκπροσώπους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δύο επιστημονικούς εμπειρογνώμονες που διορίζονται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ένας εκτελεστικός διευθυντής είναι υπεύθυνος για την καθημερινή διαχείριση.

Ο ΕΟΠ συνεργάζεται με άλλους ευρωπαϊκούς και διεθνείς φορείς, όπως η Στατιστική Υπηρεσία της ΕΕ και το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Επιτροπής, το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Το ΕΔΠΠΠ, που συντονίζεται από τον ΕΟΠ, είναι το δίκτυο πληροφοριών της ΕΕ για περιβαλλοντικά ζητήματα και αποτελείται από τις 32 χώρες μέλη και τις έξι συνεργαζόμενες χώρες του ΕΟΠ (Αλβανία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Κόσοβο*, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία και Σερβία).

Ο κανονισμός (ΕΕ) 2021/1119, το ευρωπαϊκό νομοθέτημα για το κλίμα (βλ. σύνοψη), πρόσθεσε ένα ακόμα άρθρο (άρθρο 10 παράγραφος α) στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 401/2009 που θεσπίζει μια ευρωπαϊκή επιστημονική συμβουλευτική επιτροπή για την κλιματική αλλαγή. Η συμβουλευτική επιτροπή απαρτίζεται από 15 ανεξάρτητους επιστημονικούς εμπειρογνώμονες υψηλού επιπέδου που καλύπτουν ευρύ φάσμα σχετικών ειδικοτήτων. Τα μέλη της συμβουλευτικής επιτροπής διορίζονται για 4 έτη από το διοικητικό συμβούλιο του ΕΟΠ, κατόπιν ανοικτής και αυστηρής διαδικασίας επιλογής. Τα μέλη διορίζονται υπό την προσωπική τους ιδιότητα και επιλέγονται με βάση την επιστημονική τους αριστεία, την ευρύτερη εμπειρογνωμοσύνη και την επαγγελματική πείρα.

ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ;

Εφαρμόζεται από τις 10 Ιουνίου 2009.

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 401/2009 κωδικοποίησε και αντικατέστησε τον κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 1210/90 και τις μεταγενέστερες τροποποιήσεις του.

ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Για περισσότερες πληροφορίες, βλέπε:

ΒΑΣΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 401/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Απριλίου 2009, για τον ευρωπαϊκό οργανισμό περιβάλλοντος και το ευρωπαϊκό δίκτυο πληροφοριών και παρατηρήσεων σχετικά με το περιβάλλον (κωδικοποιημένη έκδοση) (ΕΕ L 126 της 21.5.2009, σ. 13-22).

Οι διαδοχικές τροποποιήσεις του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 401/2009 έχουν ενσωματωθεί στο αρχικό κείμενο. Αυτή η ενοποιημένη απόδοση αποτελεί απλώς εργαλείο τεκμηρίωσης.


* Η ονομασία αυτή χρησιμοποιείται με επιφύλαξη των θέσεων ως προς το καθεστώς και συνάδει με την απόφαση 1244/1999 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τη γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου για τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.

τελευταία ενημέρωση 19.04.2023

Top