Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Προϊόντα του τομέα δομικών κατασκευών

Προϊόντα του τομέα δομικών κατασκευών

 

ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:

Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 305/2011 — εναρμονισμένοι όροι εμπορίας προϊόντων του τομέα των δομικών κατασκευών

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ;

  • Ο κανονισμός αποσκοπεί στη βελτίωση της λειτουργίας της ενιαίας αγοράς, καθώς και στη βελτίωση της ελεύθερης κυκλοφορίας των προϊόντων του τομέα των δομικών κατασκευών* στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), θεσπίζοντας ενιαίες ρυθμίσεις για την εμπορία αυτών των προϊόντων και παρέχοντας μια κοινή τεχνική γλώσσα για την αξιολόγηση της απόδοσης των προϊόντων του τομέα των δομικών κατασκευών*.
  • Με αυτόν τον τρόπο ο κανονισμός επιτρέπει επίσης στα κράτη μέλη της ΕΕ να διασφαλίζουν την ασφάλεια των δομικών κατασκευών*.
  • Ο τροποποιητικός κανονισμός (ΕΕ) 2019/1020 ενισχύει περαιτέρω την εποπτεία της αγοράς ώστε να διασφαλιστεί ότι τα προϊόντα που διατίθενται στην αγορά είναι ασφαλή και συμμορφώνονται με τη νομοθεσία της ΕΕ.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

  • Ο κανονισμός θεσπίζει τους όρους εμπορίας των προϊόντων του τομέα των δομικών κατασκευών.
  • Καθορίζει μεθόδους και κριτήρια για την αξιολόγηση και την έκφραση της απόδοσης των προϊόντων του τομέα των δομικών κατασκευών, καθώς και τους όρους χρήσης της σήμανσης CE.
  • Τα κράτη μέλη εξακολουθούν να είναι αρμόδια για την πυρασφάλεια, τη μηχανική αντοχή και ευστάθεια, το περιβάλλον, την ενέργεια και άλλες απαιτήσεις που ισχύουν για την κατασκευή κτιρίων και για άλλες δομικές κατασκευές.

Δήλωση απόδοσης και σήμανση CE

  • Όταν ένας κατασκευαστής αποφασίζει να διαθέσει ένα προϊόν του τομέα των δομικών κατασκευών στην αγορά και το προϊόν αυτό καλύπτεται από ένα εναρμονισμένο πρότυπο ή έχει εκδοθεί ευρωπαϊκή τεχνική αξιολόγηση για αυτό, ο κατασκευαστής πρέπει να συντάξει μια δήλωση απόδοσης η οποία να περιέχει, μεταξύ άλλων, τις ακόλουθες πληροφορίες:
    • τον αριθμό αναφοράς του τύπου του προϊόντος·
    • τα συστήματα αξιολόγησης και επαλήθευσης της σταθερότητας της απόδοσης του προϊόντος·
    • τον αριθμό αναφοράς του ισχύοντος εναρμονισμένου προτύπου ή της ευρωπαϊκής τεχνικής αξιολόγησης·
    • την προτεινόμενη χρήση ή χρήσεις του προϊόντος·
    • τη δηλωθείσα απόδοση με βάση την αξιολόγηση σύμφωνα με το ισχύον εναρμονισμένο πρότυπο ή την ευρωπαϊκή τεχνική αξιολόγηση.
  • Μόλις καταρτιστεί η δήλωση απόδοσης, ο κατασκευαστής πρέπει να τοποθετήσει τη σήμανση CE στο προϊόν.
  • Η σήμανση CE υποδεικνύει ότι η απόδοση του προϊόντος έχει αξιολογηθεί και παραμένει σταθερή.
  • Η σήμανση CE επιτρέπει σε ένα προϊόν του τομέα των δομικών κατασκευών να κυκλοφορεί νόμιμα στην αγορά σε οποιοδήποτε κράτος μέλος και, στη συνέχεια, να διατίθεται στην ενιαία αγορά της ΕΕ.
  • Τα κράτη μέλη πρέπει να δημιουργήσουν σημεία επαφής για τα προϊόντα του τομέα των δομικών κατασκευών, ώστε να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τις απαιτήσεις για προϊόντα του τομέα των δομικών κατασκευών.

Υποχρεώσεις κατασκευαστών, εισαγωγέων και διανομέων

  • Οι κατασκευαστές πρέπει να κάνουν τα ακόλουθα.
    • Να καταρτίζουν τεχνική τεκμηρίωση και, με βάση αυτή, να συντάσσουν μια δήλωση απόδοσης και να τοποθετούν τη σήμανση CE στο προϊόν.
    • Να διασφαλίζουν ότι το προϊόν διατηρεί τη συμμόρφωσή του με τη δήλωση απόδοσης. Όταν οι κατασκευαστές θεωρούν ότι το προϊόν δεν συμμορφώνεται πλέον με τη δήλωση απόδοσης, πρέπει να λάβουν αμέσως τα απαραίτητα διορθωτικά μέτρα ή να αποσύρουν ή να ανακαλέσουν το προϊόν από την αγορά.
  • Οι εισαγωγείς πρέπει να κάνουν τα ακόλουθα.
    • Να διασφαλίζουν ότι το προϊόν φέρει τη σήμανση CE και συνοδεύεται από τα απαιτούμενα έγγραφα.
    • Να αποφεύγουν τη διάθεση του προϊόντος στην αγορά εάν θεωρούν ότι το προϊόν δεν συμμορφώνεται με τη δήλωση απόδοσης.
    • Να εξασφαλίζουν ότι το προϊόν διατηρεί τη συμμόρφωσή του με τη δήλωση απόδοσης και ότι η μεταφορά ή αποθήκευσή του δεν θέτει σε κίνδυνο την απόδοσή του. Όταν ένα προϊόν δεν συμμορφώνεται με τη δήλωση απόδοσης, οι εισαγωγείς πρέπει να λάβουν αμέσως τα απαραίτητα διορθωτικά μέτρα ή να αποσύρουν ή να ανακαλέσουν το προϊόν από την αγορά.
  • Οι υποχρεώσεις των διανομέων περιλαμβάνουν τα ακόλουθα.
    • Να διασφαλίζουν ότι το προϊόν φέρει τη σήμανση CE και συνοδεύεται από τα απαιτούμενα έγγραφα.
    • Να μη διαθέτουν το προϊόν στην αγορά εάν θεωρούν ότι δεν συμμορφώνεται με τη δήλωση απόδοσης μέχρι να συμμορφωθεί ή μέχρι να διορθωθεί η δήλωση απόδοσης.
    • Να εξασφαλίζουν ότι η μεταφορά ή η αποθήκευση του προϊόντος δεν θέτουν σε κίνδυνο την απόδοσή του. Όταν ένα προϊόν δεν συμμορφώνεται με τη δήλωση απόδοσής του, οι διανομείς πρέπει να διασφαλίσουν ότι λαμβάνονται τα απαραίτητα διορθωτικά μέτρα ή ότι το προϊόν αποσύρεται ή ανακαλείται από την αγορά.

Εναρμονισμένες τεχνικές προδιαγραφές

  • Οι εναρμονισμένες τεχνικές προδιαγραφές περιλαμβάνουν εναρμονισμένα πρότυπα και ευρωπαϊκά έγγραφα αξιολόγησης. Τα εναρμονισμένα πρότυπα καταρτίζονται από ευρωπαϊκούς οργανισμούς τυποποίησης (Ευρωπαϊκή Επιτροπή Τυποποίησης ή Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ηλεκτροτεχνικής Τυποποίησης) βάσει των αιτημάτων που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα εναρμονισμένα πρότυπα ορίζουν τις μεθόδους και τα κριτήρια για την αξιολόγηση της απόδοσης των προϊόντων του τομέα των δομικών κατασκευών.
  • Εάν ένα προϊόν του τομέα των δομικών κατασκευών δεν καλύπτεται ή δεν καλύπτεται πλήρως από ένα εναρμονισμένο πρότυπο, οι κατασκευαστές μπορούν να ζητήσουν ευρωπαϊκή τεχνική αξιολόγηση, η οποία εκδίδεται από έναν από τους φορείς τεχνικής αξιολόγησης βάσει ευρωπαϊκού εγγράφου αξιολόγησης που εκπονήθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Τεχνικής Αξιολόγησης. Η ευρωπαϊκή τεχνική αξιολόγηση αποτελεί μια τεκμηριωμένη αξιολόγηση της απόδοσης προϊόντων του τομέα των δομικών κατασκευών, σε σχέση με τα ουσιώδη χαρακτηριστικά τους.
  • Τα εναρμονισμένα πρότυπα και οι ευρωπαϊκές τεχνικές αξιολογήσεις δημιουργούν μια κοινή τεχνική γλώσσα που χρησιμοποιείται από όλους τους φορείς στον τομέα των κατασκευών και επιτρέπουν στους κατασκευαστές να καταρτίζουν τη δήλωση απόδοσης και να τοποθετούν τη σήμανση CE. Οι αναφορές των εναρμονισμένων προτύπων και των ευρωπαϊκών εγγράφων αξιολόγησης δημοσιεύονται στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εποπτεία της αγοράς

  • Οι αρχές εποπτείας της αγοράς των κρατών μελών πρέπει να διασφαλίζουν ότι ο κανονισμός τηρείται στις χώρες τους.
  • Όταν οι αρχές εποπτείας της αγοράς διαπιστώσουν ότι ένα προϊόν δεν συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις του κανονισμού (π.χ. δεν επιτυγχάνει τη δηλωθείσα απόδοσή του ή/και παρουσιάζει κίνδυνο), οφείλουν, χωρίς καθυστέρηση, να απαιτούν από τον σχετικό οικονομικό φορέα να διασφαλίσει τη συμμόρφωση του προϊόντος, να αποσύρει το προϊόν από την αγορά ή να το ανακαλέσει μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα, ανάλογα με τη φύση του κινδύνου. Οι σχετικοί οικονομικοί φορείς πρέπει να συνεργάζονται όπως κρίνεται απαραίτητο με τις αρχές εποπτείας της αγοράς.

Εκτελεστικές και κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις

Η Επιτροπή ενέκρινε μια σειρά από εκτελεστικές και κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις σε σχέση με τον κανονισμό. Ένας κατάλογος με τις πράξεις αυτές υπάρχει στο δικτυακό τόπο της Επιτροπής.

Κατάργηση

Ο κανονισμός καταργεί την οδηγία 89/106/ΕΟΚ.

ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ;

Ο κανονισμός εφαρμόζεται πλήρως από την 1η Ιουλίου 2013.

ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Η προσέγγιση του κανονισμού (EE) αριθ. 305/2011 (γνωστός και ως ο κανονισμός για τα προϊόντα του τομέα των δομικών κατασκευών) για μια καλύτερη λειτουργία της ενιαίας αγοράς για τα προϊόντα του τομέα των δομικών κατασκευών διαφέρει από τις γενικές αρχές που είχαν αρχικά καθοριστεί στο νέο νομοθετικό πλαίσιο. Οι κυριότερες διαφορές είναι οι ακόλουθες.

  • Κατανομή των αρμοδιοτήτων μεταξύ της ΕΕ και των κρατών μελών. Η ΕΕ ασχολείται μόνο με τους κανόνες πρόσβασης στην ενιαία αγορά και όχι με τις απαιτήσεις για την απόδοση των προϊόντων. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, τα κράτη μέλη είναι υπεύθυνα για την πυρασφάλεια, το περιβάλλον, την ενέργεια και άλλες απαιτήσεις που ισχύουν για τις κτιριακές και άλλες δομικές κατασκευές.
  • Εναρμονισμένοι όροι εμπορίας. Αντί να εναρμονιστούν τα προϊόντα του τομέα των δομικών κατασκευών ή οι απαιτήσεις για αυτά, ο κανονισμός για τα προϊόντα του τομέα των δομικών κατασκευών περιορίζεται στη δημιουργία εναρμονισμένων όρων εμπορίας τέτοιων προϊόντων.
  • Εναρμονισμένα πρότυπα. Η χρήση εναρμονισμένων προτύπων είναι υποχρεωτική για τους κατασκευαστές κατά τη διάθεση των προϊόντων του τομέα των δομικών κατασκευών στην αγορά και για τα κράτη μέλη κατά τον καθορισμό απαιτήσεων για την απόδοσή τους.

Η πρόταση της Επιτροπής για έναν νέο κανονισμό για τα προϊόντα του τομέα των δομικών κατασκευών δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο του 2022. Οι κύριοι στόχοι της πρότασης είναι η βελτίωση της λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς για τα προϊόντα του τομέα των δομικών κατασκευών, η ανταπόκριση στις ρυθμιστικές ανάγκες των κρατών μελών, η επιβολή απαιτήσεων για πιο οικολογικά και ασφαλή δομικά προϊόντα, η διευκόλυνση της παράδοσης εναρμονισμένων προτύπων και η βελτίωση της παροχής ψηφιακών πληροφοριών προϊόντων.

Για περισσότερες πληροφορίες ανατρέξτε στα εξής:

ΒΑΣΙΚΟΙ ΟΡΟΙ

Προϊόν του τομέα των δομικών κατασκευών. Κάθε προϊόν ή συνδυασμός προϊόντων που παράγεται και διατίθεται στην αγορά για μόνιμη ενσωμάτωση σε δομικές κατασκευές ή μέρη αυτών, του οποίου η απόδοση επηρεάζει την απόδοση των δομικών κατασκευών σε σχέση με τις βασικές απαιτήσεις δομικών κατασκευών.
Απόδοση προϊόντος του τομέα των δομικών κατασκευών. Η απόδοση σε σχέση με τα ουσιώδη χαρακτηριστικά, εκφραζόμενη σε επίπεδα ή κλάσεις ή περιγραφικά.
Δομικές κατασκευές. Κτίρια και έργα πολιτικού μηχανικού.

ΒΑΣΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

Κανονισμός (ΕE) αριθ. 305/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 9ης Μαρτίου 2011, για τη θέσπιση εναρμονισμένων όρων εμπορίας προϊόντων του τομέα των δομικών κατασκευών και για την κατάργηση της οδηγίας 89/106/ΕΟΚ του Συμβουλίου (ΕΕ L 88 της 4.4.2011, σ. 5-43).

Οι διαδοχικές τροποποιήσεις του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 305/2011 έχουν ενσωματωθεί στο αρχικό κείμενο. Αυτή η ενοποιημένη απόδοση αποτελεί απλώς εργαλείο τεκμηρίωσης.

ΣΥΝΑΦΗ ΚΕΙΜΕΝΑ

Κανονισμός (ΕE) 2019/1020 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 20ής Ιουνίου 2019, για την εποπτεία της αγοράς και τη συμμόρφωση των προϊόντων και για την τροποποίηση της οδηγίας 2004/42/ΕΚ και των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 765/2008 και (ΕΕ) αριθ. 305/2011 (ΕΕ L 169 της 25.6.2019, σ. 1-44).

Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1025/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Οκτωβρίου 2012, σχετικά με την ευρωπαϊκή τυποποίηση, την τροποποίηση των οδηγιών του Συμβουλίου 89/686/ΕΟΚ και 93/15/ΕΟΚ και των οδηγιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 94/9/ΕΚ, 94/25/ΕΚ, 95/16/ΕΚ, 97/23/ΕΚ, 98/34/ΕΚ, 2004/22/ΕΚ, 2007/23/ΕΚ, 2009/23/ΕΚ και 2009/105/ΕΚ και την κατάργηση της απόφασης 87/95/ΕΟΚ του Συμβουλίου και της απόφασης αριθ. 1673/2006/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ L 316 της 14.11.2012, σ. 12-33).

Βλέπε την ενοποιημένη απόδοση.

Απόφαση αριθ. 768/2008/EΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 9ης Ιουλίου 2008, για κοινό πλαίσιο εμπορίας των προϊόντων και για την κατάργηση της απόφασης 93/465/ΕΟΚ του Συμβουλίου (ΕΕ L 218 της 13.8.2008, σ. 82-128).

Κανονισμός (EΚ) αριθ. 765/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 9ης Ιουλίου 2008, για τον καθορισμό των απαιτήσεων διαπίστευσης και εποπτείας της αγοράς όσον αφορά την εμπορία των προϊόντων και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 339/93 του Συμβουλίου (ΕΕ L 218 της 13.8.2008, σ. 30-47).

Βλέπε την ενοποιημένη απόδοση.

τελευταία ενημέρωση 12.08.2022

Top