Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Ενδιάμεση συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης μεταξύ της ΕΕ και του μέρους Κεντρική Αφρική

Ενδιάμεση συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης μεταξύ της ΕΕ και του μέρους Κεντρική Αφρική

 

ΣΥΝΟΨΗ ΤΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ:

Ενδιάμεση συμφωνία ενόψει συμφωνίας οικονομικής εταιρικής σχέσης μεταξύ της ΕΕ και των κρατών μελών της, αφενός, και του μέρους Κεντρική Αφρική, αφετέρου

Απόφαση 2009/152/ΕΚ για την υπογραφή και την προσωρινή εφαρμογή της ενδιάμεσης συμφωνίας ενόψει συμφωνίας οικονομικής εταιρικής σχέσης μεταξύ της ΕΕ και των κρατών μελών της, αφενός, και του μέρους Κεντρική Αφρική, αφετέρου

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ;

  • Η συμφωνία δημιουργεί την αρχική βάση για μία ολοκληρωμένη συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης (ΣΟΕΣ) μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και της Οικονομικής και Νομισματικής Κοινότητας των Κρατών της Κεντρικής Αφρικής (CEMAC).
  • Περιλαμβάνει συγκεκριμένες, εκτελεστές δεσμεύσεις για συγκεκριμένα θέματα (όπως εμπόριο προϊόντων, εμπορική άμυνα, τεχνικά εμπόδια στο εμπόριο, υγειονομικά και φυτοϋγειονομικά μέτρα και διευκόλυνση του εμπορίου) και βάσεις για τη διαπραγμάτευση πρόσθετων στοιχείων.
  • Η απόφαση σηματοδοτεί την υπογραφή της συμφωνίας εξ ονόματος της ΕΕ και την προσωρινή εφαρμογή της. Η ΕΕ και το Καμερούν ολοκλήρωσαν τις διαπραγματεύσεις για ενδιάμεση ΣΟΕΣ το 2007. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη συμφωνία τον Ιούνιο του 2013 ενώ το Καμερούν την επικύρωσε τον Ιούλιο του 2014. Η προσωρινή εφαρμογή τέθηκε σε ισχύ στις 4 Αυγούστου 2014.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

Μέρος «Κεντρική Αφρική»

  • Οι διαπραγματεύσεις για μια ολοκληρωμένη ΣΟΕΣ με ολόκληρη την περιοχή της Κεντρικής Αφρικής (Καμερούν, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Τσαντ, Κονγκό, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Ισημερινή Γουινέα, Γκαμπόν, Σάο Τομέ και Πρίνσιπε) ξεκίνησαν το 2003. Η ΣΟΕΣ που εφαρμόζεται μεταξύ της ΕΕ και του Καμερούν είναι ένα βήμα προς την επίτευξη αυτής της πλήρους περιφερειακής συμφωνίας. Πράγματι, παρέχει τη δυνατότητα διαφοροποίησης και εμβάθυνσης της εταιρικής σχέσης σύμφωνα με τις ανάγκες και τους στόχους των μερών της. Διατηρώντας περιφερειακή διάσταση, είναι ανοικτή σε κάθε χώρα ή ομάδα χωρών της περιοχής που ενδιαφέρεται να προσχωρήσει σε αυτή.
  • Η ενδιάμεση συμφωνία επιτρέπει στο Καμερούν, σε περίπτωση που δεν υφίσταται περιφερειακή ΣΟΕΣ, να εξακολουθεί να επωφελείται από εμπορικές προτιμήσεις τις οποίες και ενδεχομένως κινδύνευε να χάσει, σύμφωνα με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

Στόχοι

Εκτός από μια σειρά γενικών στόχων, η συμφωνία καθορίζει επίσης και ορισμένους ειδικούς στόχους.

  • Ορισμός βάσεων για τη διαπραγμάτευση μιας ΣΟΕΣ η οποία:
    • θα συμβάλλει στη μείωση της φτώχειας·
    • θα προάγει την περιφερειακή ολοκλήρωση, την οικονομική συνεργασία και τη χρηστή διακυβέρνηση στην Κεντρική Αφρική·
    • θα βελτιώνει την παραγωγική και την εξαγωγική ικανότητα, την ικανότητα ανεφοδιασμού της Κεντρικής Αφρικής, καθώς και την ικανότητά της να προσελκύει ξένες επενδύσεις· και
    • θα αυξήσει την ικανότητά της σε θέματα εμπορικής πολιτικής και για τα ζητήματα τα συναφή με το εμπόριο.
  • Προαγωγή της αρμονικής και προοδευτικής ένταξης της Κεντρικής Αφρικής στην οικονομία της ηπείρου και στην παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με τις πολιτικές επιλογές και τις αναπτυξιακές προτεραιότητές της.
  • Διαφοροποίηση των εξαγωγών της στην ΕΕ και ενίσχυση των υφιστάμενων σχέσεων μεταξύ των μερών με βάση την αλληλεγγύη και το αμοιβαίο συμφέρον.
  • Επίτευξη συμφωνίας συμβατής με τους κανόνες του ΠΟΕ.
  • Ορισμός βάσεων για τη διαπραγμάτευση και την υλοποίηση μιας αποτελεσματικής, προβλέψιμης και διαφανούς νομικής βάσης για το εμπόριο, τις επενδύσεις, τον ανταγωνισμό, τη διανοητική ιδιοκτησία, τις δημόσιες συμβάσεις και την αειφόρο ανάπτυξη στην περιφέρεια της Κεντρικής Αφρικής.
  • Κατάρτιση χάρτη πορείας για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων σε ορισμένους τομείς που αναφέρονται ανωτέρω, σε περίπτωση που αυτές οι διαπραγματεύσεις δεν είχαν ολοκληρωθεί κατά το χρόνο σύναψης της παρούσας συμφωνίας.

Πεδίο εφαρμογής

Η συμφωνία καλύπτει ορισμένες πολιτικές και οικονομικές πτυχές, στις οποίες περιλαμβάνονται τα εξής.

  • Συνεργασία για την ανάπτυξη ώστε να μπορέσει η Κεντρική Αφρική να επιτύχει τους στόχους της ΣΟΕΣ, ειδικότερα μέσω της ενίσχυσης των ικανοτήτων και του εκσυγχρονισμού σε τομείς όπως:
    • η ανάπτυξη των βασικών υποδομών που θα εξυπηρετούν την περιφέρεια·
    • η γεωργία και η επισιτιστική ασφάλεια·
    • η βιομηχανία, η διαφοροποίηση και η ανταγωνιστικότητα των οικονομιών·
    • η εδραίωση της περιφερειακής ολοκλήρωσης·
    • η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος· και
    • η υποστήριξη της εφαρμογής των εμπορικών κανόνων.
  • Εμπορικό καθεστώς για τα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων κανόνων για τους τελωνειακούς δασμούς, τα μέτρα διευκόλυνσης του εμπορίου και τα μέτρα εμπορικής άμυνας όπως μέτρα αντιντάμπινγκ, τα τεχνικά εμπόδια στο εμπόριο, τα υγειονομικά και φυτοϋγειονομικά μέτρα και τη διαχείριση των δασών.
  • Εγκατάσταση, εμπόριο στον τομέα των υπηρεσιών και ηλεκτρονικό εμπόριο.
  • Δέσμευση για συνέχιση των διαπραγματεύσεων όσον αφορά τους κανόνες που σχετίζονται με το εμπόριο και μεταξύ άλλων όσον αφορά τη διανοητική ιδιοκτησία, τις δημόσιες συμβάσεις και την αειφόρο ανάπτυξη.
  • Αποτροπή και διευθέτηση διαφορών.
  • Θεσμικοί κανόνες, συμπεριλαμβανομένης της σύστασης επιτροπής ΣΟΕΣ η οποία θα αναλάβει τη διαχείριση όλων των πτυχών της συμφωνίας.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΙΣΧΥΟΣ

Η συμφωνία εφαρμοζόταν προσωρινά από τις 4 Αυγούστου 2014.

ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Οι πολιτικές και οικονομικές σχέσεις της ΕΕ με τις χώρες της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού (ΑΚΕ) διέπονται από τη συμφωνία της Κοτονού (βλέπε σύνοψη). Μια νέα συμφωνία εταιρικής σχέσης ΑΚΕ-ΕΕ βρίσκεται πλέον υπό διαπραγμάτευση. Η υφιστάμενη συμφωνία επρόκειτο να λήξει το 2020 αλλά για την εφαρμογή των διατάξεών της έχει δοθεί παράταση έως τις 30 Νοεμβρίου 2021.

Για περισσότερες πληροφορίες, βλέπε:

ΒΑΣΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Ενδιάμεση συμφωνία ενόψει συμφωνίας οικονομικής εταιρικής σχέσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και των κρατών μελών της, αφενός, και του μέρους Κεντρική Αφρική, αφετέρου — Πρωτόκολλο (ΕΕ L 57 της 28.2.2009, σ. 2-360)

Οι διαδοχικές τροποποιήσεις της συμφωνίας έχουν ενσωματωθεί στο αρχικό κείμενο. Αυτή η ενοποιημένη έκδοση αποτελεί απλώς εργαλείο τεκμηρίωσης.

Απόφαση 2009/152/ΕΚ του Συμβουλίου, της 20ής Νοεμβρίου 2008, για την υπογραφή και την προσωρινή εφαρμογή της ενδιάμεσης συμφωνίας ενόψει συμφωνίας οικονομικής εταιρικής σχέσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και των κρατών μελών της, αφενός, και του μέρους Κεντρική Αφρική, αφετέρου (ΕΕ L 57 της 28.2.2009, σ. 1)

ΣΥΝΑΦΗ ΚΕΙΜΕΝΑ

Κοινή ανακοίνωση προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο — Προς μια ολοκληρωμένη στρατηγική με την Αφρική [JOIN(2020) 4 final της 9.3.2020]

Ανακοίνωση σχετικά με την προσωρινή εφαρμογή της ενδιάμεσης συμφωνίας εταιρικής σχέσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, αφενός, και της Κεντρικής Αφρικής, αφετέρου (ΕΕ L 254 της 28.8.2014, σ. 1)

Συμφωνία εταιρικής σχέσης μεταξύ των μελών της ομάδας των κρατών της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού, αφενός, και της ευρωπαϊκής κοινότητας και των κρατών μελών αυτής, αφετέρου, που υπογράφηκε στην Κοτονού στις 23 Ιουνίου 2000 — Πρωτόκολλα — Τελική πράξη — Δηλώσεις (ΕΕ L 317 της 15.12.2000, σ. 3-353)

Βλέπε ενοποιημένη έκδοση.

τελευταία ενημέρωση 21.01.2021

Top