Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Ένταξη υπηκόων τρίτων χωρών

Ένταξη υπηκόων τρίτων χωρών

 

ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:

Ανακοίνωση [COM(2016) 377 final] — Σχέδιο δράσης για την ένταξη των υπηκόων τρίτων χωρών

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΡΑΣΗΣ;

  • Καθορίζει προτεραιότητες πολιτικής και ειδικά μέτρα για να βοηθήσει τις κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στην κοινωνική ένταξη των υπηκόων τρίτων χωρών.
  • Περιγράφει την επιχειρησιακή και οικονομική βοήθεια που μπορεί να παρέχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την υποστήριξη των εθνικών πολιτικών και τους διάφορους οργανισμούς και φορείς που εργάζονται για την ένταξη.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

Το σχέδιο δράσης περιέχει διάφορες πρωτοβουλίες της ΕΕ τις οποίες έχει αναλάβει ή θα αναλάβει η Επιτροπή για την υποστήριξη της ένταξης σε συγκεκριμένους τομείς. Οι πρωτοβουλίες αυτές περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Μέτρα προ της αναχώρησης/άφιξης: μέτρα για την προώθηση της έναρξης των δραστηριοτήτων ένταξης όσο το δυνατόν νωρίτερα πριν από την έναρξη του ταξιδιού των μεταναστών, και για τις κοινότητες που θα τους δεχτούν.
  • Εκπαίδευση: μέτρα για την υποστήριξη της παροχής γλωσσικών μαθημάτων και της προώθησης της εκπαίδευσης χωρίς αποκλεισμούς.
  • Αγορά εργασίας: μέτρα για την προώθηση του έγκαιρου προσδιορισμού των δεξιοτήτων και των προσόντων των νεοαφιχθέντων, της άρσης των εμποδίων στην επαγγελματική κατάρτιση και της επιτυχημένης συγκέντρωσης ορθών πρακτικών.
  • Βασικές υπηρεσίες: η στέγαση και οι υπηρεσίες υγείας αποτελούν τομείς εθνικής πολιτικής, αλλά η ΕΕ μπορεί να βοηθήσει στη χρηματοδότηση και στην παροχή υποστήριξης για βέλτιστες πρακτικές, ιδίως για τις πλέον ευάλωτες ομάδες, καθώς και στην ανάπτυξη πιλοτικών προγραμμάτων κατάρτισης για τους επαγγελματίες του τομέα της υγείας.
  • Κοινωνική ένταξη: μέτρα για την προώθηση της ενεργού συμμετοχής των νεοαφιχθέντων μεταναστών σε πολιτιστικές, νεανικές, αθλητικές και άλλες δραστηριότητες, καθώς και μέτρα για την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης και της καταπολέμησης όλων των μορφών διακρίσεων.
  • Συντονισμός των πολιτικών: το ευρωπαϊκό δίκτυο ένταξης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ενθάρρυνση των επαφών και της συνεργασίας μεταξύ των εθνικών, περιφερειακών και τοπικών αρχών, των μη κυβερνητικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα και άλλων δικτύων σε συγκεκριμένους τομείς πολιτικής, όπως την απασχόληση και την εκπαίδευση.
  • Χρηματοδότηση: εκτός από τη διαθέσιμη εθνική χρηματοδότηση, η ΕΕ μπορεί να συγχρηματοδοτήσει διαφορετικές πτυχές της ένταξης, από την κοινωνική ένταξη και τη μείωση της φτώχειας έως τη δημιουργία θέσεων εργασίας, με τα ταμεία κοινωνικής, περιφερειακής και αγροτικής ανάπτυξης. Το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης μπορεί να παράσχει ειδική στήριξη για τις δραστηριότητες ένταξης.

ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

ΒΑΣΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών — Σχέδιο δράσης για την ένταξη των υπηκόων τρίτων χωρών [COM(2016) 377 final, της 7.6.2016]

τελευταία ενημέρωση 27.07.2017

Top