Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52001PC0466

    Πρόταση απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την εισαγωγή της πληροφορικής στη διακίνηση και στους ελέγχους των προϊόντων που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης

    /* COM/2001/0466 τελικό - COD 2001/0185 */

    ΕΕ C 51E της 26.2.2002, p. 372–379 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    52001PC0466

    Πρόταση απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την εισαγωγή της πληροφορικής στη διακίνηση και στους ελέγχους των προϊόντων που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης /* COM/2001/0466 τελικό - COD 2001/0185 */

    Επίσημη Εφημερίδα αριθ. 051 E της 26/02/2002 σ. 0372 - 0379


    Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την εισαγωγή της πληροφορικής στη διακίνηση και στους ελέγχους των προϊόντων που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης Πρόταση

    (υποβληθείσα από την Επιτροπή)

    ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

    1. - Υπενθύμιση του γενικού πλαισίου

    1.1. Η οδηγία 92/12/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 25ης Φεβρουαρίου 1992 σχετικά με το γενικό καθεστώς, την κατοχή, την κυκλοφορία και τους ελέγχους των προϊόντων που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης [1] προβλέπει ότι τα προϊόντα που κυκλοφορούν με καθεστώς αναστολής των ειδικών φόρων κατανάλωσης μεταξύ των διαφόρων κρατών μελών πρέπει να συνοδεύονται από παραστατικό που έχει συντάξει ο αποστολέας. Ο κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 2719/92 της Επιτροπής της 11ης Σεπτεμβρίου 1992 περί συνοδευτικού διοικητικού εγγράφου για την κυκλοφορία, βάσει καθεστώτος αναστολής, προϊόντων που υπόκεινται σε ειδικό φόρο κατανάλωσης [2] έθεσε σε εφαρμογή το διοικητικό έγγραφο που προβλέπει η οδηγία.

    [1] ΕΕ L 76 της 25.2.92, σ. 1, όπως τροποποιήθηκε τελευταία από την οδηγία 96/99/ΕΚ του Συμβουλίου της 30.12.1996, ΕΕ L 8 της 11.1.97, σ. 12.

    [2] ΕΕ L 276 της 19.9.92, σ. 1.

    1.2. Μετά την έκταση των απατών που διαπιστώθηκαν στον τομέα της ενδοκοινοτικής κυκλοφορίας των αλκοολούχων ποτών και των προϊόντων καπνού που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης, με απόφαση των γενικών διευθυντών τελωνείων και έμμεσης φορολογίας συνεστήθη, στις 26 Μαρτίου 1997, μία ομάδα υψηλού επιπέδου για την απάτη σ´αυτούς τους τομείς, με την εντολή να προσδιορίσει τα προβλήματα και να προτείνει λύσεις.

    1.3. Η ομάδα υπέβαλε την έκθεσή της τον Απρίλιο του 1998. Η έκθεση αυτή έγινε δεκτή από τους γενικούς διευθυντές τελωνείων και έμμεσης φορολογίας κατά τη συνεδρίαση της 24ης Απριλίου 1998. Μεταξύ των συμπερασμάτων της έκθεσης, αναφέρεται ότι "η ομάδα συνιστά στην Επιτροπή και στα κράτη μέλη να καταρτίσουν και να θεσπίσουν ένα μηχανογραφημένο σύστημα ενδοκοινοτικής κυκλοφορίας" (σημείο 3.4.4).

    1.4. Η Επιτροπή κατάρτισε στη συνέχεια μία ανακοίνωση προς το Συμβούλιο σχετικά με τις ενέργειες που πρέπει να πραγματοποιηθούν για την καταπολέμηση της απάτης στον τομέα των ειδικών φόρων κατανάλωσης (O/98/131). Η Επιτροπή αναγγέλλει "μία μελέτη σκοπιμότητας σχετικά με τη βελτίωση του ελέγχου της διακίνησης εμπορευμάτων με τη χρησιμοποίηση της πληροφορικής ..... που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα FISCALIS".

    1.5. Με βάση αυτή την ανακοίνωση, η έκθεση της ομάδας υψηλού επιπέδου εγκρίθηκε από το Συμβούλιο ECOFIN, στις 19 Μαΐου 1998. Στα συμπεράσματά του, το Συμβούλιο τονίζει τη σημασία, με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης σκοπιμότητας που πρότεινε η Επιτροπή, ενός μηχανογραφημένου συστήματος ελέγχου, ως μακροπρόθεσμου στόχου.

    1.6. Η έκθεση υποβλήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 21 Σεπτεμβρίου 1998.

    2. Ποσό των εσόδων από ειδικούς φόρους κατανάλωσης σε σύγκριση με τα γενικά φορολογικά έσοδα των κρατών μελών

    2.1. Τα ποσά που είναι σήμερα διαθέσιμα στη Eurostat αφορούν το έτος 1996. Το τμήμα των εσόδων από ειδικούς φόρους κατανάλωσης για όλα τα κράτη μέλη ανέρχεται σε 234 δισεκατ. ευρώ επί συνόλου φορολογικών εσόδων 2.881 δισεκατ. ευρώ, δηλαδή 8,1 % του συνόλου αυτών των εσόδων.

    2.2. Το ίδιο έτος, η απάτη στον τομέα των ειδικών φόρων κατανάλωσης για προϊόντα καπνού και αλκοολούχα ποτά, με εξαίρεση τα ορυκτά έλαια, υπολογίζεται σε 4,8 δισεκατ. ευρώ για όλα τα κράτη μέλη. Αυτό το ποσό αναφέρεται στην έκθεση της ομάδας υψηλού επιπέδου για την απάτη στον τομέα των προϊόντων καπνού και των αλκοολούχων ποτών. Απορρέει δε από τις εκτιμήσεις που πραγματοποιήθηκαν στα κράτη μέλη.

    3. Μελέτη σκοπιμότητας για την εισαγωγή της πληροφορικής στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης

    3.1. Μετά την πρόσκληση υποβολής προσφορών που δημοσιεύθηκε στις 11 Αυγούστου 1998 στην Επίσημη Εφημερίδα στη σειρά S (XXI/98/CB-5003) και τη συνήθη διαδικασία επιλογής, η μελέτη σκοπιμότητας ανατέθηκε στην εταιρεία ALCATEL TITN ANSWARE. Η σύμβαση υπεγράφη στις 29 Δεκεμβρίου 1998 για περίοδο 14 μηνών.

    3.2. Η μελέτη σκοπιμότητας, της οποίας η τελική έκθεση εγκρίθηκε από την Επιτροπή στις 17 Μαρτίου 2000, δείχνει ότι η εισαγωγή της πληροφορικής στη διακίνηση και τους ελέγχους όλων των προϊόντων που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης είναι τεχνικά εφικτή. Πράγματι, είναι απόλυτα εφικτό να αντικατασταθεί το διοικητικό συνοδευτικό έγγραφο - έγγραφο που συνοδεύει σήμερα τα προϊόντα που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης τα οποία κυκλοφορούν μεταξύ των κρατών μελών με το καθεστώς της αναστολής - από ένα ηλεκτρονικό μήνυμα που συνδέει τους οικονομικούς φορείς μεταξύ τους, μέσω των σχετικών εθνικών διοικήσεων. Αυτό το σύστημα θα επιτρέπει στα κράτη μέλη να ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο σχετικά με την τρέχουσα διακίνηση, και να διεξάγουν τους προηγούμενους, καθ´οδόν ή εκ των υστέρων ελέγχους που κρίνουν απαραίτητους. Επίσης, το σύστημα αυτό παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους οικονομικούς φορείς των οποίων ζητείται η γνώμη, οι οποίοι, γενικά, θεωρούν ότι αποτελεί απλούστευση των διατυπώσεων που πραγματοποιούνται με έγγραφα χάρη στην κατάργηση του χαρτιού και τη μεγαλύτερη ασφάλεια των ανταλλαγών, καθώς και χάρη στην ταχύτερη ελευθέρωση των εγγυήσεων. Πράγματι, ο αποστολέας θα μπορεί να λάβει αμέσως ειδοποίηση από τον παραλήπτη ότι έφθασαν τα εμπορεύματα, η οποία θα έχει τα ίδια αποτελέσματα με το σημερινό αντίτυπο 3 του διοικητικού συνοδευτικού εγγράφου, δηλαδή θα μπορεί να αποσύρει την εγγύησή του και να αποδεσμεύεται από την ευθύνη. Τεχνικές πληροφορίες όσον αφορά το σύστημα που θα αναπτυχθεί, με βάση τη μελέτη σκοπιμότητας, περιλαμβάνονται στο παράρτημα της παρούσας πρότασης απόφασης του Συμβουλίου.

    3.3. Ωστόσο, η μελέτη απέδειξε επίσης ότι το σύστημα που θα δημιουργηθεί είναι πολύπλοκο, διότι θα πρέπει να συνδέει 80.000 φορείς σε 15 εθνικές διοικήσεις οι οποίες θα συνδέονται επίσης μεταξύ τους. Θα πρέπει να λειτουργεί διαρκώς 24 ώρες το 24ωρο και 365 ημέρες το έτος, με πολύ σύντομο χρόνο αποκατάστασης σε περίπτωση βλάβης ή συντήρησης. Επίσης φαίνεται ότι είναι διαφορετικό, όσον αφορά το περιεχόμενο των μηνυμάτων, από το μηχανογραφημένο σύστημα διαμετακόμισης (NCTS/ΝΜΣΔ [3]), το οποίο συνδέει μόνο τα τελωνεία μεταξύ τους [4], έστω και εάν ορισμένες λειτουργίες μπορεί να είναι κοινές (π.χ., ο κατάλογος των αρμόδιων τελωνείων στα κράτη μέλη).

    [3] New Common Transit System/Νέο Μηχανογραφημένο Σύστημα Διαμετακόμισης.

    [4] Στην περίπτωση απλουστευμένων διαδικασιών, ορισμένες επιχειρήσεις μπορούν να περιληφθούν και σ´αυτό το σύστημα.

    3.4. Επίσης, οι χώρες που είναι υποψήφιες για προσχώρηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να συνδεθούν εξ ολοκλήρου με όλες τις εργασίες εφαρμογής, δεδομένου ότι θα πρέπει να συνδεθούν από την ημερομηνία προσχώρησής τους και όταν το σύστημα θα αρχίσει να λειτουργεί. Επίσης θα πρέπει να αναλάβουν το κόστος και τις υποχρεώσεις. Ως εκ τούτου, το σύστημα θα αποβεί ακόμη πολυπλοκότερο και η διαχείρισή του ακόμα πιο δύσκολη.

    3.5. Εξάλλου, από τη μελέτη προκύπτει ότι το στάδιο εφαρμογής θα διαρκέσει 5 έτη από την πραγματική έναρξη των εργασιών για την ανάπτυξη του συστήματος, γεγονός που αποτελεί σχετικά μακρύ χρονικό διάστημα, το οποίο όμως δεν είναι δυνατό να περιοριστεί. Πράγματι, πριν από την εφαρμογή της πληροφορικής στη διακίνηση των προϊόντων που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης χρειάζονται ορισμένες ενέργειες για την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος (διαχείριση των καταλόγων κωδικών, των τελωνείων ειδικών φόρων κατανάλωσης, γλωσσάριο όρων, εναρμόνιση των αριθμών ειδικών φόρων κατανάλωσης κ.τλ.).

    3.6. Τέλος, η μελέτη δείχνει ότι το κόστος δημιουργίας/εγκατάστασης και η ετήσια δημοσιονομική και διοικητική δαπάνη λειτουργίας μπορεί να είναι υψηλή, τόσο για τις εθνικές διοικήσεις όσο και για την Επιτροπή (βλέπε κατωτέρω, σημείο 4).

    4. Δέσμευση της Επιτροπής, των κρατών μελών και των φορέων

    4.1. Επιτροπή

    Όσον αφορά τη χρηματοδότηση του συστήματος, αρχικά προβλεπόταν, κατ´εφαρμογή του άρθρου 4.2 της απόφασης FISCALIS αριθ. 888/98/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 30ής Μαρτίου 1998 [5], ότι η Επιτροπή χρηματοδοτεί τα κοινοτικά στοιχεία των συστημάτων που θα δημιουργηθούν, των οποίων μέρος αποτελεί το σύστημα κυκλοφορίας των προϊόντων που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης, σύμφωνα με το άρθρο 1 παράγραφος 1 της απόφασης εφαρμογής αριθ. 98/532/ΕΚ της Επιτροπής της 8ης Ιουλίου 1998 [6]. Ωστόσο, ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος FISCALIS ανέρχεται σε 40 εκατομμύρια ευρώ για όλη τη διάρκεια του προγράμματος και για όλες τις ενέργειες.

    [5] ΕΕ L 126 της 28/04/1998, σ. 1.

    [6] ΕΕ L 247 της 05/09/1998, σ. 9.

    Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός που βαρύνει την Επιτροπή, αφενός για το συνοδευτικό πρόγραμμα αφετέρου για την ανάπτυξη του συστήματος πληροφορικής των ειδικών φόρων κατανάλωσης ανέρχεται σε 35 εκατομμύρια ευρώ, για την ανάπτυξη και την εγκατάσταση κατά τα έτη 2002 έως 2006.

    Ως εκ τούτου, καθώς φαίνεται ο προϋπολογισμός που προβλέπεται για το πρόγραμμα FISCALIS δεν επαρκεί για να χρηματοδοτήσει τα κοινοτικά στοιχεία του συστήματος, λαμβανομένων υπόψη των άλλων ενεργειών που πρέπει να πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος. Υπό αυτούς τους όρους, είναι απαραίτητο να προβλεφθεί ειδικός προϋπολογισμός για την εισαγωγή της πληροφορικής στη διακίνηση και στους ελέγχους των προϊόντων που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης (βλέπε άρθρο 10 της πρότασης απόφασης).

    Μετά το στάδιο εφαρμογής και ανάπτυξης του συστήματος, η διαχείρισή του θα απαιτήσει τη χορήγηση ετήσιου ποσού για τη χρησιμοποίησή του που θα ανέλθει σε 4 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος.

    Όσον αφορά την παρακολούθηση και τη διαχείριση του συστήματος, είναι απαραίτητο να ανατεθεί σε μία επιτροπή η μέριμνα της παρακολούθησης της εισαγωγής της πληροφορικής και της χρησιμοποίησης του προϋπολογισμού. Μετά την απόφαση της Επιτροπής της 8ης Μαΐου 2001, χορηγήθηκαν για την πραγματοποίηση του έργου 6 θέσεις αποσπασμένων εθνικών εμπειρογνωμόνων. Ωστόσο, η ΓΔ "Φορολογία και Τελωνειακή Ένωση" υπενθυμίζει ότι η ανάγκη σε ανθρώπινους πόρους υπολογίζεται σε 9 θέσεις μόνιμων υπαλλήλων (3A, 5B και 1C).

    4.2. Κράτη μέλη

    Μόνο οι πτυχές που αφορούν τη χρηματοδότησή του έργου πρέπει να ληφθούν υπόψη. Ο προϋπολογισμός που θα εξακολουθήσει να βαρύνει τα κράτη μέλη υπολογίστηκε από ορισμένα από αυτά. Θα ανέλθει σε 5 έως 12 εκατομμύρια ευρώ ανά κράτος μέλος και ανάλογα με την κατάσταση της σημερινής ανάπτυξής τους και τον αριθμό ενδιαφερόμενων φορέων, για όλα τα στάδια εφαρμογής. όσον αφορά τη χρησιμοποίηση του συστήματος, ο προϋπολογισμός αυτός θα ανέλθει σε περίπου 300.000 ευρώ ανά έτος ανά κράτος μέλος.

    Στη μελέτη σκοπιμότητας δεν ήταν δυνατό να υπολογιστούν λεπτομερώς τα ποσά των δαπανών που βαρύνουν τα κράτη, δεδομένου ότι η υφιστάμενη υποδομή στις διοικήσεις, ιδίως στους τομείς της κατάρτισης, της πληροφόρησης, της στήριξης και της ανάπτυξης, ποικίλλουν σημαντικά από τη μία χώρα στην άλλη. Επομένως είναι απαραίτητο, σε συνάρτηση με τα τεχνικά στοιχεία που αναφέρει η μελέτη σκοπιμότητας, κάθε κράτος μέλος να υπολογίσει ακριβώς το ποσό των δαπανών του. Συγκεκριμένα, τα κράτη μέλη πρέπει να εξακριβώσουν εάν διαθέτουν εσωτερικούς ανθρώπινους πόρους επαρκείς για την εφαρμογή ή εάν πρέπει να χρησιμοποιήσουν εξωτερικές εταιρείες. Αυτός ο παράγοντας είναι οπωσδήποτε καθοριστικός για τον υπολογισμό του τελικού κόστους. Επίσης, τα κράτη μέλη πρέπει να υπολογίσουν το ετήσιο κόστος εκμετάλλευσης, σε συνάρτηση με τις παραμέτρους της μελέτης σκοπιμότητας. Τα καθήκοντα που πρέπει να αναλάβουν τα κράτη μέλη είναι ίδια με αυτά που προβλέπονται στην απόφαση 98/532/ΕΚ (βλέπε άρθρο 5 της πρότασης απόφασης).

    4.3. Πρέπει να σημειωθεί ότι, τόσο για την Επιτροπή όσο και για τα κράτη μέλη, το 50% περίπου των επενδύσεων θα διατεθεί για τα καθήκοντα διαχείρισης, συντονισμού, κατάρτισης, πληροφόρησης και τεχνικής υποστήριξης.

    4.4. Οι αντίστοιχες αρμοδιότητες της Κοινότητας και των κρατών μελών

    Εξάλλου, πρέπει να χρησιμοποιηθούν ορισμένα στοιχεία των ορισμών των κοινοτικών και μη κοινοτικών στοιχείων του συστήματος, όπως καθορίζονται στην απόφαση 888/98/ΕΟΚ (βλέπε άρθρο 3 της πρότασης απόφασης). Οι υποχρεώσεις που βαρύνουν την Κοινότητα, και ιδίως την Επιτροπή, είναι κατά μεγάλο μέρος οι ίδιες με αυτές που προβλέπονται στην απόφαση 98/532/ΕΚ (βλέπε άρθρο 4 της πρότασης απόφασης).

    4.5. Φορείς

    Οι δαπάνες του συστήματος για κάθε συνδεδεμένο φορέα (όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς πρέπει να είναι συνδεδεμένοι) ανέρχονται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, σε 140.000 ευρώ, το πολύ, ανά ενδιαφερόμενη εταιρεία, για τη δημιουργία και σε 15.000 ευρώ ανά έτος και ανά ενδιαφερόμενη εταιρεία για τη λειτουργία. Αυτή η εκτίμηση αφορά μόνο τις μεγάλες εταιρείες που θα αποφασίσουν να δημιουργήσουν οι ίδιες πλήρη εφαρμογή η οποία θα περιλαμβάνει μία ολοκληρωμένη διεπαφή με το σύστημα πληροφορικής που θα δημιουργηθεί και οι οποίες, ως εκ τούτου, θα πρέπει να εξοπλιστούν με τα απαραίτητα λογισμικά. Αυτό μπορεί να προβλεφθεί κυρίως για τις εταιρείες που παράγουν τσιγάρα και τις εταιρείες πετρελαίου. Αντίθετα, το κόστος για μία μικρή επιχείρηση, όπως ένας ανεξάρτητος αμπελουργός, θα είναι σαφώς μικρότερο, δεδομένου ότι ο μόνος απαραίτητος εξοπλισμός είναι ένας υπολογιστής και η σύνδεση με το δίκτυο. Πράγματι, τα κράτη μέλη πρέπει να δημιουργήσουν μία τυποποιημένη εφαρμογή και να τη διαθέσουν δωρεάν σε όλες τις εταιρείες που θα το ζητήσουν.

    4.6. Στοιχεία σύγκρισης

    Έσοδα: Οι αριθμοί που έχουν δώσει ορισμένα κράτη μέλη συγκρίθηκαν με τα εθνικά ετήσια έσοδα που προέρχονται από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης ανά κράτος μέλος το 1997. Αυτοί οι αριθμοί δείχνουν ότι η επένδυση, για τα κράτη μέλη, αντιπροσωπεύει μόνο το 0,02% έως 0,2% αυτού του ποσού.

    Απάτη: Εξάλλου, σε σύγκριση με το ετήσιο ποσό της απάτης, οι απαραίτητες επενδύσεις και το κόστος εκμετάλλευσης για όλους τους χρήστες μπορούν σύντομα να αποβούν αποδοτικές. Το σύστημα που θα δημιουργηθεί θα συμβάλει στον περιορισμό ενός μέρους αυτής της απάτης, χάρη σε απευθείας έλεγχο τον οποίο θα μπορούν να διενεργούν κατ´αυτό τον τρόπο οι εθνικές διοικήσεις. Με βάση τη διαπίστωση ότι η αρχική επένδυση αντιπροσωπεύει μόνο το 0,2% του συνολικού ποσού των ετήσιων εθνικών εσόδων που προέρχονται από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, η επιβάρυνση του προϋπολογισμού, τόσο για την Επιτροπή όσο και για τα κράτη μέλη, θα αντιπροσωπεύει επίσης μόνο το 5% του συνολικού ποσού των αποφευχθέντων εσόδων για ένα δεδομένο έτος.

    5. Βούληση εφαρμογής

    Η εισαγωγή της πληροφορικής στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης υποστηρίζουν και ζητούν όλες οι εθνικές διοικήσεις και οι οικονομικοί φορείς για λόγους απλούστευσης του δικτύου τεκμηρίωσης και αύξησης της ταχύτητας εκκαθάρισης των πράξεων. Αποτελεί δε μέρος της γενικής εξέλιξης των διαδικασιών που τείνει να καταργήσει τη χρησιμοποίηση χαρτιού και να την αντικαταστήσει με αυτόματα μέσα διαβίβασης της πληροφορίας.

    Μετά την απόφαση του Συμβουλίου ECOFIN της 19ης Μαΐου 1998 διατυπώθηκε η πολιτική βούληση για την εισαγωγή της πληροφορικής στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης. Ωστόσο, λαμβανομένου υπόψη του μεγέθους, της πολυπλοκότητας και του συνολικού κόστους του σχεδίου, είναι απαραίτητο τα κράτη μέλη και η Επιτροπή να αναλάβουν νομικά τη δέσμευση όσον αφορά τη νομική ευθύνη και τη χορήγηση κονδυλίου (βλέπε άρθρο 2 της πρότασης απόφασης). Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η παρούσα πρόταση απόφασης υποβάλλεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο.

    2001/0185 (COD)

    Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την εισαγωγή της πληροφορικής στη διακίνηση και στους ελέγχους των προϊόντων που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης

    ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

    Έχοντας υπόψη:

    τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, και ιδίως το άρθρο 95,

    την πρόταση της Επιτροπής [7],

    [7] ΕΕ C της , σ. .

    τη γνώμη της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής [8],

    [8] ΕΕ C της , σ. .

    αποφασίζοντας σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 251 της συνθήκης [9]

    [9] Γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της .... (EE C...), κοινή θέση του Συμβουλίου της ... (ΕΕ C ...) και απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της ... (ΕΕ C ...). Απόφαση του Συμβουλίου της .... .

    Εκτιμώντας τα εξής:

    (1) Η οδηγία 92/12/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 25ης Φεβρουαρίου 1992 σχετικά με το γενικό καθεστώς, την κατοχή, την κυκλοφορία και τους ελέγχους των προϊόντων που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης [10] προβλέπει ότι τα προϊόντα που κυκλοφορούν με καθεστώς αναστολής των ειδικών φόρων κατανάλωσης μεταξύ των διαφόρων κρατών μελών πρέπει να συνοδεύονται από παραστατικό που έχει συντάξει ο αποστολέας.

    [10] ΕΕ L 76 της 23.3.1992, σ. 1, όπως τροποποιήθηκε τελευταία από την οδηγία 2000/47/ΕΚ (ΕΕ L 197 της 29.7.2000, σ. 73).

    (2) Ο κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 2719/92 της Επιτροπής, της 11ης Σεπτεμβρίου 1992, περί συνοδευτικού διοικητικού εγγράφου για την κυκλοφορία, βάσει καθεστώτος αναστολής, προϊόντων που υπόκεινται σε ειδικό φόρο κατανάλωσης [11] έθεσε σε εφαρμογή το διοικητικό έγγραφο που προβλέπει η οδηγία 92/12/ΕΟΚ.

    [11] ΕΕ L 276 της 19.9.1992, σ. 1, όπως τροποποιήθηκε τελευταία από τον κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 2225/93 (ΕΕ L 198 της 7.8.1993, σ. 5.

    (3) Με βάση τις διαπιστώσεις και τις συστάσεις που διατυπώνονται στην έκθεση της 24ης Απριλίου 1998 από μία ομάδα υψηλού επιπέδου για την απάτη στον τομέα των προϊόντων καπνού και των αλκοολούχων ποτών, κρίνεται αναγκαία η αντικατάσταση του δικτύου τεκμηρίωσης σε χαρτί από μηχανογραφημένο σύστημα παρακολούθησης της διακίνησης των προϊόντων που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης, που επιτρέπει στα κράτη μέλη να γνωρίζουν την εν λόγω διακίνηση σε πραγματικό χρόνο και να διενεργούν τους απαραίτητους ελέγχους, καθώς και κατά την κυκλοφορία κατά την έννοια του άρθρου 15 της οδηγίας 92/12/ΕΟΚ.

    (4) Η θέση σε εφαρμογή συστήματος πληροφορικής αναμένεται εξάλλου να επιτρέψει την απλούστευση της ενδοκοινοτικής κυκλοφορίας των προϊόντων που τελούν υπό αναστολή των ειδικών φόρων κατανάλωσης.

    (5) Για τους σκοπούς της εφαρμογής της παρούσας απόφασης, η Επιτροπή οφείλει να εξασφαλίσει το συντονισμό μεταξύ των κρατών μελών με στόχο τη διασφάλιση της ορθής λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς. Επιπλέον, οφείλει να υποστηρίξει τη χρησιμοποίηση των πληροφοριών για την καταπολέμηση της απάτης, ειδικότερα μέσω της μεθόδου ανάλυσης κινδύνων σε κοινοτικό επίπεδο.

    (6) Λόγω της πολυπλοκότητας και του εύρους ενός παρόμοιου συστήματος πληροφορικής, απαιτούνται σημαντικότατες οικονομικές επενδύσεις και επενδύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό, τόσο σε κοινοτικό επίπεδο όσο και εκ μέρους των κρατών μελών. Κατά συνέπεια, πρέπει να προβλεφθεί ότι η Κοινότητα και τα κράτη μέλη θα διαθέσουν όλους τους απαιτούμενους πόρους για την ανάπτυξη και την εγκατάσταση του συστήματος.

    (7) Επίσης είναι απαραίτητο να διευκρινιστούν τα κοινοτικά και μη κοινοτικά στοιχεία του συστήματος πληροφορικής, καθώς και τα καθήκοντα που πρέπει να εκπληρώσουν η Επιτροπή και τα κράτη μέλη στο πλαίσιο της ανάπτυξης και της εγκατάστασης του συστήματος πληροφορικής. Για το σκοπό αυτό, η Επιτροπή πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο συντονισμού, οργάνωσης και διαχείρισης.

    (8) Πρέπει να προβλεφθούν τρόποι αξιολόγησης της εφαρμογής του συστήματος εισαγωγής της πληροφορικής στη διακίνησης και στους ελέγχους των προϊόντων που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης.

    (9) Η χρηματοδότηση του προγράμματος πρέπει να κατανεμηθεί μεταξύ της Κοινότητας και των κρατών μελών, η δε χρηματοδοτική συνεισφορά της Κοινότητας πρέπει να εγγραφεί στο γενικό προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    (10) Η παρούσα απόφαση καθορίζει, για όλη τη διάρκεια ανάπτυξης και εγκατάστασης του συστήματος, ένα συνολικό ποσό που αποτελεί την προνομιακή αναφορά, κατά την έννοια του σημείου 33 της διοργανικής συμφωνίας της 6ης Μαΐου 1999 μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής για τη δημοσιονομική πειθαρχία και τη βελτίωση της διαδικασίας του προϋπολογισμού [12].

    [12] ΕΕ C 172 της 18.6.1999, σ. 1.

    (11) Επειδή τα μέτρα που απαιτούνται για την εφαρμογή της παρούσας απόφασης είναι μέτρα διαχείρισης κατά την έννοια του άρθρου 2 της απόφασης 1999/468/ΕΚ του Συμβουλίου, της 28ης Ιουνίου 1999, για τον καθορισμό των όρων άσκησης των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων που ανατίθενται στην Επιτροπή [13], τα εν λόγω μέτρα πρέπει να θεσπισθούν σύμφωνα με τη διαδικασία της διαχειριστικής επιτροπής που προβλέπει το άρθρο 4 της εν λόγω απόφασης.

    [13] EE L 184 της 17.7.1999, σ. 23.

    ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

    Άρθρο 1

    1. Δημιουργείται σύστημα πληροφορικής για τη διακίνηση και τους ελέγχους των προϊόντων που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης που προβλέπονται στο άρθρο 3, παράγραφος 1, της οδηγίας 92/12/ΕΟΚ, εφεξής καλούμενο «σύστημα πληροφορικής».

    2. Το εν λόγω σύστημα πληροφορικής αποσκοπεί στα εξής:

    α) στην ηλεκτρονική μεταβίβαση του διοικητικού συνοδευτικού εγγράφου που προβλέπεται από τον κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 2719/92 και στη βελτίωση των ελέγχων.

    β) στην καταπολέμηση της απάτης, επιτρέποντας στα κράτη μέλη να παρακολουθούν, σε πραγματικό χρόνο, τη διακίνηση των προϊόντων που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης και να προβαίνουν, ενδεχομένως, στους απαραίτητους ελέγχους.

    γ) στην απλούστευση της ενδοκοινοτικής κυκλοφορίας των προϊόντων που τελούν υπό αναστολή των ειδικών φόρων κατανάλωσης, ιδίως με την απλούστευση και επιτάχυνση της εξόφλησης της διακίνησης.

    Άρθρο 2

    Τα κράτη μέλη δημιουργούν το σύστημα πληροφορικής εντός μεγίστης προθεσμίας πέντε ετών από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της παρούσας απόφασης.

    Οι εργασίες ανάπτυξης του συστήματος πληροφορικής αρχίζουν εντός μεγίστης προθεσμίας εννέα μηνών από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της παρούσας απόφασης.

    Η Επιτροπή και τα κράτη μέλη διαθέτουν τους απαραίτητους ανθρώπινους, δημοσιονομικούς και τεχνικούς πόρους για την εφαρμογή και τη λειτουργία του συστήματος πληροφορικής.

    Άρθρο 3

    Το σύστημα πληροφορικής περιλαμβάνει κοινοτικά και μη κοινοτικά στοιχεία.

    Τα κοινοτικά στοιχεία αποτελούν οι κοινές προδιαγραφές, τα τεχνικά προϊόντα, οι υπηρεσίες δικτύου CCN/CSI (Common Communication Network/Common Systems Interface), οι κοινές υπηρεσίες συντονισμού όλων των κρατών μελών. Τα κοινοτικά στοιχεία του συστήματος αποκλείουν οποιαδήποτε μεταβολή ή ιδιαιτερότητα των στοιχείων που προορίζονται για την αντιμετώπιση των εθνικών αναγκών.

    Τα μη κοινοτικά στοιχεία του συστήματος πληροφορικής αποτελούν οι εθνικές προδιαγραφές, οι εθνικές βάσεις δεδομένων που αποτελούν μέρος αυτού του συστήματος, οι συνδέσεις του δικτύου μεταξύ των κοινοτικών και των μη κοινοτικών στοιχείων, καθώς και τα λογισμικά και ο υλικός εξοπλισμός που κάθε κράτος μέλος θεωρεί χρήσιμο για την πλήρη εκμετάλλευση αυτού του συστήματος από τη διοίκησή του γενικά.

    Άρθρο 4

    1. Η Επιτροπή συντονίζει τις λεπτομέρειες για τη δημιουργία και τη λειτουργία των κοινοτικών και μη κοινοτικών στοιχείων του συστήματος πληροφορικής, ειδικότερα σε ό,τι αφορά:

    α) την υποδομή και τα μέσα που είναι απαραίτητα για να διασφαλισθεί η γενική διασύνδεση και διαλειτουργικότητα του συστήματος.

    β) τη χρησιμοποίηση των πληροφοριών για την καταπολέμηση της απάτης, ιδίως μέσω της μεθόδου ανάλυσης κινδύνων σε κοινοτικό επίπεδο.

    2. Για τους σκοπούς της παραγράφου 1, η Επιτροπή συνάπτει τις απαραίτητες συμβάσεις και καταρτίζει, σε συνεργασία με τα κράτη μέλη, προγράμματα διαχείρισης απαραίτητα για τη δημιουργία και για τη λειτουργία του συστήματος.

    Αυτά τα προγράμματα διαχείρισης διευκρινίζουν τα αρχικά και τακτικά καθήκοντα που αναλαμβάνουν να εκπληρώσουν η Επιτροπή και κάθε κράτος μέλος. επίσης αναφέρουν τις προθεσμίες ολοκλήρωσης αυτών των καθηκόντων και τις αποδείξεις που μπορεί να ζητηθούν σχετικά με την εκπλήρωσή τους.

    Άρθρο 5

    1. Τα κράτη μέλη μεριμνούν για την ολοκλήρωση, εντός των προθεσμιών που έχουν τεθεί, των αρχικών και τακτικών καθηκόντων που τους έχουν ανατεθεί στα προγράμματα διαχείρισης που αναφέρονται στο άρθρο 4, παράγραφος 2.

    Υποβάλλουν αναφορά στην Επιτροπή σχετικά με την εκπλήρωση αυτών των καθηκόντων και παρέχουν αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με την ημερομηνία κατά την οποία αυτά ολοκληρώθηκαν.

    2. Τα κράτη μέλη αποφεύγουν να λάβουν οποιοδήποτε μέτρο σχετικά με τη δημιουργία ή τη λειτουργία του συστήματος πληροφορικής, το οποίο είναι δυνατό να έχει επιπτώσεις στη γενική διασύνδεση και διαλειτουργικότητα του συστήματος ή στη συνολική λειτουργία του.

    Τα κράτη μέλη δύνανται να θεσπίσουν μέτρα που υπάρχει κίνδυνος να επηρεάσουν είτε τη γενική διασύνδεση και διαλειτουργικότητα του συστήματος πληροφορικής, είτε τη συνολική λειτουργία του, μόνο με την άδεια της Επιτροπής.

    3. Τα κράτη μέλη ενημερώνουν τακτικά την Επιτροπή σχετικά με κάθε μέτρο που θεσπίζουν για να επιτραπεί η πλήρης εκμετάλλευση του συστήματος πληροφορικής από όλη τη διοίκησή τους.

    Άρθρο 6

    Τα μέτρα που είναι απαραίτητα για την εκτέλεση της παρούσας απόφασης θεσπίζονται από την Επιτροπή σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπει το άρθρο 7. Τα μέτρα εφαρμογής δεν επηρεάζουν τις κοινοτικές διατάξεις που διέπουν την είσπραξη και τον έλεγχο, καθώς και τη διοικητική συνεργασία και την αμοιβαία συνδρομή στον τομέα της έμμεσης φορολογίας.

    Άρθρο 7

    1. Η Επιτροπή επικουρείται από τη μόνιμη επιτροπή διοικητικής συνεργασίας στον τομέα των έμμεσων φόρων που συνεστήθη με το άρθρο 10 του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 218/92 του Συμβουλίου [14].

    [14] ΕΕ L 24 της 1.2.1992, σ. 1.

    2. Όταν γίνεται αναφορά στην παρούσα παράγραφο, εφαρμόζεται η διαδικασία διαχείρισης που αναφέρεται στο άρθρο 4 της απόφασης 1999/468/ΕΚ σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 7 και του άρθρου 8 της εν λόγω απόφασης.

    3. Η περίοδος που προβλέπεται στο άρθρο 4, παράγραφος 3 της απόφασης 1999/468/ΕΚ καθορίζεται σε τρεις μήνες.

    Άρθρο 8

    1. Η Επιτροπή λαμβάνει κάθε απαραίτητο μέτρο για να ελέγξει την ορθή εκτέλεση των δράσεων που χρηματοδοτούνται από τον κοινοτικό προϋπολογισμό, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας απόφασης.

    Η Επιτροπή παρακολουθεί τακτικά, σε συνεργασία με τα κράτη μέλη, τα στάδια ανάπτυξης και εγκατάστασης του συστήματος πληροφορικής, προκειμένου να διαπιστώσει εάν έχουν επιτευχθεί οι στόχοι ανάπτυξης και εγκατάστασης του συστήματος και να παράσχει κατευθυντήριες γραμμές για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των ενεργειών για την εφαρμογή του συστήματος.

    2. Η Επιτροπή υποβάλλει στην επιτροπή που αναφέρεται στο άρθρο 7 ενδιάμεση έκθεση σχετικά με τις ενέργειες παρακολούθησης, τριάντα μήνες μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος της παρούσας απόφασης. Η έκθεση αυτή θα διευκρινίζει, ενδεχομένως, τις λεπτομέρειες και τα κριτήρια μεταγενέστερης αξιολόγησης της λειτουργίας του συστήματος πληροφορικής.

    3. Μετά το τέλος της περιόδου που αναφέρεται στο άρθρο 2, πρώτη παράγραφος, η Επιτροπή υποβάλλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο έκθεση σχετικά με την εφαρμογή του συστήματος πληροφορικής. Η έκθεση αυτή διευκρινίζει, κυρίως, τις λεπτομέρειες και τα κριτήρια μεταγενέστερης αξιολόγησης της λειτουργίας του συστήματος.

    Άρθρο 9

    Οι χώρες που είναι υποψήφιες για προσχώρηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση δύνανται να ενημερώνονται από την Επιτροπή για τα στάδια ανάπτυξης και εγκατάστασης του συστήματος πληροφορικής και δύνανται να λάβουν μέρος στις δοκιμές που θα πραγματοποιηθούν.

    Άρθρο 10

    1. Τα έξοδα που συνεπάγεται η εφαρμογή του συστήματος πληροφορικής κατανέμονται μεταξύ της Κοινότητας και των κρατών μελών σύμφωνα με τις παραγράφους 2 και 3.

    2. Η Κοινότητα αναλαμβάνει τα έξοδα σχεδιασμού, αγοράς, εγκατάστασης και συντήρησης των κοινοτικών στοιχείων του συστήματος πληροφορικής, καθώς και τα έξοδα της τρέχουσας λειτουργίας των κοινοτικών στοιχείων που είναι εγκατεστημένα στους χώρους της Επιτροπής ή ενός ορισμένου υπεργολάβου.

    3. Τα κράτη μέλη αναλαμβάνουν τα έξοδα σχετικά με τη δημιουργία και τη λειτουργία των μη κοινοτικών στοιχείων του συστήματος πληροφορικής, καθώς και τα έξοδα σχετικά με την τρέχουσα λειτουργία των κοινοτικών στοιχείων του συστήματος που είναι εγκατεστημένα στους χώρους τους ή στους χώρους ενός ορισμένου υπεργολάβου.

    Άρθρο 11

    1. Το συνολικό ποσό για την εκτέλεση του συστήματος πληροφορικής για την περίοδο που αναφέρεται στο άρθρο 2 πρώτη παράγραφος καθορίζεται σε 35 εκατομμύρια ευρώ για τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

    2. Οι ετήσιες πιστώσεις, περιλαμβανομένων των πιστώσεων που χορηγούνται για τη χρησιμοποίηση και τη λειτουργία του συστήματος μετά την προαναφερθείσα περίοδο για την εφαρμογή του, εγκρίνονται από την αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή μέσα στα όρια των δημοσιονομικών προοπτικών.

    3. Τα κράτη μέλη αξιολογούν και διαθέτουν τον προϋπολογισμό και το ανθρώπινο δυναμικό που είναι απαραίτητο για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που περιγράφονται στο άρθρο 5.

    Άρθρο 12

    Η παρούσα απόφαση αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα μετά τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

    Άρθρο 13

    Η παρούσα απόφαση απευθύνεται στα κράτη μέλη.

    Βρυξέλλες,

    Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Για το Συμβούλιο Η Πρόεδρος Ο Πρόεδρος

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

    Τεχνικές πτυχές

    Το δίκτυο πληροφοριών θα βασίζεται σε μία αρχιτεκτονική στην οποία τα κράτη μέλη θα είναι υπεύθυνα για όλα τα τηλεφωνικά και ηλεκτρονικά κέντρα στο εσωτερικό της χώρας τους που χρησιμοποιούνται για τη λήψη ή αποστολή δεδομένων που διαβιβάζουν οι φορείς ή τα κράτη μέλη, και για όλες τις ανταλλαγές πληροφοριών με άλλα κράτη μέλη. Για την εκπλήρωση αυτών των αρμοδιοτήτων δεν θα χρησιμοποιηθεί κανένας εξωτερικός ενδιάμεσος φορέας.

    Για να μπορούν να εκπληρωθούν οι εμπορικές λειτουργίες, το σύστημα πρέπει να περιλαμβάνει πολύ υψηλές προδιαγραφές ασφάλειας και εμπιστευτικότητας. Συγκεκριμένα, πρέπει να διασφαλίζει απολύτως το απαραβίαστο του συστήματος και το απόρρητο των πληροφοριών που διαβιβάζονται και να είναι διαθέσιμο διαρκώς, 24 ώρες το 24ωρο και 365 το χρόνο, με πολύ σύντομο χρόνο αποκατάστασης σε περίπτωση βλάβης.

    1. - Δομή

    Λαμβανομένων υπόψη των συμπερασμάτων της μελέτης σκοπιμότητας και του επιλεχθέντος γενικού δικτύου πληροφοριών, η προτεινόμενη λύση διέπεται από τις επόμενες αρχές:

    - Όλοι οι καταχωρημένοι φορείς (οι εγκεκριμένοι αποταμιευτές και οι φορολογικές αποθήκες τους, οι εγγεγραμμένοι φορείς και οι φορολογικοί αντιπρόσωποι αυτών των φορέων) πρέπει να είναι συνδεδεμένοι στο σύστημα,

    - Οποιαδήποτε διαβίβαση πληροφορίας μεταξύ των συνδεδεμένων οικονομικών φορέων διέρχεται από τουλάχιστον ένα κράτος μέλος,

    - Ορισμένοι άλλοι οικονομικοί φορείς, συγκεκριμένα οι μη εγγεγραμμένοι φορείς (οι περιστασιακοί παραλήπτες), δεν έχουν άμεση πρόσβαση στο σύστημα. Σ' αυτή την περίπτωση, ορισμένες πληροφορίες μεταφέρονται απευθείας μεταξύ των οικονομικών φορέων,

    - Εάν ορισμένες πληροφορίες μεταφέρονται απευθείας μεταξύ των οικονομικών φορέων, εισάγονται στο σύστημα με την ευθύνη ενός μόνο από αυτούς τους οικονομικούς φορείς, κατά κανόνα του αποστολέα,

    - Οι καταχωρημένοι φορείς είναι υπεύθυνοι για την παροχή όλων των πληροφοριών σχετικά με την κυκλοφορία των εμπορευμάτων, ιδίως για την υποβολή και την ενδεχόμενη ενημέρωση πληροφοριών σχετικών με τη διακίνηση (ηλεκτρονικό ΔΣΕ [15]), και για την αποστολή του μηνύματος εκκαθάρισης,

    [15] Διοικητικό συνοδευτικό έγγραφο

    - Όλα τα διοικητικά στοιχεία, εκτός από τις πληροφορίες σχετικά με τη διακίνηση, διαβιβάζονται απευθείας μεταξύ των κρατών μελών. δεν διαβιβάζονται ποτέ μέσω των οικονομικών φορέων,

    - Οι πληροφορίες που αφορούν το δημόσιο τομέα μπορούν να είναι ανοικτές για να χρησιμοποιηθούν σε ένα κέντρο πληροφοριών στο οποίο έχει πρόσβαση το κοινό,

    - Στο πεδίο εφαρμογής του συστήματος εισαγωγής της πληροφορικής στη διακίνηση και στους ελέγχους των προϊόντων που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης, οποιοσδήποτε οικονομικός φορέας επικοινωνεί απευθείας αποκλειστικά και μόνο με το αρμόδιο κράτος μέλος σχετικά με τον τόπο αποστολής ή παραλαβής των προϊόντων, ανάλογα με την περίπτωση.

    Η χρησιμοποίηση της υποδομής CCN/CSI που λειτουργεί σήμερα για τη διασύνδεση των κρατών μελών μεταξύ τους αναγνωρίστηκε ως προσόν για το προτεινόμενο σύστημα. Προσωρινά, προτείνεται η υποδομή AFIS για τον έλεγχο της διακίνησης και της αμοιβαίας συνδρομής, καθώς και για τις σκόπιμες συμπληρωματικές ανταλλαγές.

    Η τεχνική δομή που προκύπτει είναι η εξής:

    >ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΗΚΟ>

    Κάθε κράτος μέλος διαθέτει ένα κεντρικό υπολογιστή (server) εφαρμογής (σύστημα πληροφορικής για τη διακίνηση και τους ελέγχους των προϊόντων που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης) για την επεξεργασία των μηνυμάτων που δημοσιεύουν οι υπάλληλοί του ή οι οικονομικοί φορείς. κάθε κεντρικός υπολογιστής είναι συνδεδεμένος με το δίκτυο CCN/CSI [16] με μία θύρα CCN. οι θέσεις εργασίας των υπαλλήλων (κράτος μέλος) είναι συνδεδεμένες με τον κεντρικό υπολογιστή του συστήματος με το εσωτερικό δίκτυο ΑΕΜ. Επίσης, τα διάφορα κέντρα συνδρομής και τα κέντρα βοήθειας προς το χρήστη (Help Desk) συνδέονται με τον κεντρικό υπολογιστή του συστήματος ή/και με τη θύρα CCN (δεν απεικονίζονται στο διάγραμμα).

    [16] Common Communication Network/Common Systems Interface

    Οι οικονομικοί φορείς (ECOP) είναι συνδεδεμένοι με το αρμόδιο κράτος μέλος με μια σειρά από διαύλους επικοινωνίας (COM) που είναι διπλοί, ούτως ώστε σε περίπτωση βλάβης του ενός να μπορεί ο άλλος να συνεχίσει τη λειτουργία του ηλεκτρονικού χώρου. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι οικονομικοί φορείς χρησιμοποιούν μόνο μία θέση εργασίας ή ένα αυτόνομο ΗΥ, αλλά οι σημαντικότεροι φορείς θα έχουν δικό τους κεντρικό υπολογιστή και δικό τους δίκτυο.

    Οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δηλαδή η Γενική Διεύθυνση Φορολογίας και Τελωνειακής Ένωσης (TAXUD) και η Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνδέονται απευθείας με μία θύρα CCN. ο κεντρικός υπολογιστής AFIS [17] συνδέεται με την ίδια θύρα.

    [17] Anti-Fraud Information System

    Το κέντρο εφαρμογής (Α.C.) συνδέεται με δική του θύρα CCN.

    Κάθε κράτος μέλος είναι υπεύθυνο για όλες τις λειτουργίες μέσα στον τοπικό τομέα του.

    2. - Λειτουργικές δυνατότητες

    Για να είναι δυνατή η σταδιακή ανάπτυξη και εγκατάσταση, το σύστημα πρέπει να διαιρεθεί σε τρεις ομάδες λειτουργικών δυνατοτήτων:

    - Ομάδα I: προϋπόθεση για το ηλεκτρονικό δίκτυο του ΔΣΕ που αποτελείται από ενότητα αναφοράς. πρόκειται κυρίως για τις βασικές πληροφορίες που αποτελούν το αντικείμενο ειδικών περιγραφών της οδηγίας μαζί με τις αμοιβαίες δεσμεύσεις σχετικά με την ανταλλαγή πληροφοριών. η πρόσβαση στο σύστημα VIES [18] μπορεί να προστεθεί σ' αυτή την ομάδα.

    [18] VAT Information Exchange System

    - Ομάδα II: το ίδιο το ηλεκτρονικό δίκτυο του ΔΣΕ, με όλες τις πληροφορίες που απαιτούνται για την έκδοση αυτού του παραστατικού.

    - Ομάδα III: οι συμπληρωματικές ενότητες για τις οποίες το ηλεκτρονικό ΔΣΕ (ομάδα II) αποτελεί προϋπόθεση, αλλά οι οποίες καθαυτές δεν έχουν επίπτωση στο ηλεκτρονικό δίκτυο του ΔΣΕ.

    Οι λειτουργικές ενότητες που αποτελούν τις ομάδες περιγράφονται κατωτέρω με τη σειρά εξάρτησής τους. τα βέλη με ευθεία γραμμή δείχνουν ότι η ενότητα επιστροφής δεν μπορεί να λειτουργήσει εάν η ενότητα αναφοράς δεν λειτουργεί, ενώ τα βέλη με διακεκομμένη γραμμή δείχνουν ότι η ενότητα αναφοράς μπορεί να παραλειφθεί προσωρινά, αν και θα ήταν προτιμότερο να αναπτυχθεί. Οι ενότητες σε γκρίζο πλαίσιο αναφέρθηκαν από τα κράτη μέλη και τους οικονομικούς φορείς ως ενότητες με προτεραιότητα.

    Για να είναι πιο ευανάγνωστο το σχεδιάγραμμα, δεν εμφαίνονται όλοι οι σύνδεσμοι μεταβίβασης.

    >ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΗΚΟ>

    Οι επόμενες παράγραφοι συνοψίζουν τα υποσυστήματα που αποτελούν την κάθε ομάδα.

    Ομάδα I: Λειτουργίες που αποτελούν προϋπόθεση (διάρκεια δημιουργίας: δυόμισι έτη από την έναρξη των εργασιών)

    Η ομάδα αυτή περιλαμβάνει τις απαραίτητες λειτουργίες για την ενεργοποίηση όλου του συστήματος, δηλαδή:

    - Κατάρτιση των καταλόγων αναφορών (κατάλογοι κωδικών, κατάλογοι των υπηρεσιών ειδικών φόρων κατανάλωσης που εμπλέκονται στο σύστημα, δομή των προϊόντων που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης, κατάλογος όρων).

    - Διαχείριση και διαβούλευση με τους καταχωρημένους φορείς.

    - Διαχείριση και μελέτη των εγγυήσεων.

    - Διαχείριση και μελέτη των συντελεστών ειδικών φόρων κατανάλωσης.

    - Διαχείριση πληροφοριών σχετικών με τον ΦΠΑ.

    - Σχετικές εκθέσεις.

    Πρέπει να τονιστεί ότι ορισμένοι από τους καταλόγους αναφοράς, όπως ο κατάλογος των κωδικών και ο κατάλογος των υπηρεσιών των κρατών μελών θα μοιραστούν με τους καταλόγους που περιέχονται στο νέο μηχανογραφημένο σύστημα διαμετακόμισης (NΜΣΔ) στο μέτρο του δυνατού.

    Ομάδα II: Ηλεκτρονικό δίκτυο του ΔΣΕ (διάρκεια δημιουργίας: τέσσερα έτη, οι δε δραστηριότητες θα αρχίσουν ένα έτος μετά την έναρξη των εργασιών)

    Η ομάδα αυτή αποτελείται από τις λειτουργίες που είναι απαραίτητες για τη διαχείριση του ηλεκτρονικού ΔΣΕ, οι οποίες είναι:

    - Διαχείριση των πιστοποιητικών εγγύησης.

    - Υποβολή και εγγραφή του ΔΣΕ.

    - Ενημέρωση και υποδιαίρεση του ΔΣΕ κατά τη διακίνηση.

    - Λήψη και απόρριψη του ΔΣΕ.

    - Διασύνδεση με τα τελωνειακά καθεστώτα σχετικά με την εξαγωγή των εμπορευμάτων.

    - Αγωγές αποζημίωσης για τις ζημίες.

    - Αναζήτηση και ανάκτηση των στοιχείων διακίνησης

    - Αυτόματες ανακλήσεις.

    - Σχετικές εκθέσεις.

    Ομάδα III: Μετέπειτα λειτουργίες (διάρκεια δημιουργίας: δυο έτη, οι δε δραστηριότητες θα αρχίσουν τρία έτη μετά την έναρξη των εργασιών)

    Η ομάδα αυτή περιλαμβάνει τις λειτουργίες σε επόμενα στάδια:

    - Εγγραφή των εκθέσεων των οδικών ελέγχων.

    - Αξιολόγηση των κινδύνων.

    - Διαχείριση των προειδοποιήσεων.

    - Αυτόματες ανακλήσεις.

    - Στατιστικά στοιχεία.

    - Εξακρίβωση της διακίνησης και αμοιβαία συνδρομή.

    - Ανταλλαγή των μηνυμάτων με ελεύθερο τρόπο αποθήκευσης δεδομένων (format).

    Χρήσεις

    Εκτός από τις λειτουργίες εφαρμογής που απαριθμούνται ανωτέρω, θα πρέπει να αναπτυχθούν και άλλες πτυχές προκειμένου να είναι δυνατή:

    - Η χορήγηση των ονομάτων χρήστη.

    - Η αλλαγή του κωδικού διέλευσης.

    - Ο έλεγχος των διασυνδέσεων.

    - Η ενοποίηση των στατιστικών.

    - Η λήψη πληροφοριών από τους υπαλλήλους υποστήριξης.

    - Η διόρθωση και σύνδεση από τους υπαλλήλους υποστήριξης.

    3. - Καθήκοντα

    Το πρόγραμμα εργασίας θα κατανέμεται μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των κρατών μελών ως εξής:

    - Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συντονίζει την εργασία όλων των εταίρων και το κοινό πρόγραμμα. επίσης ελέγχει τις γενικές προδιαγραφές του συστήματος και την ανάπτυξη των κοινών χρήσεων, και παρέχει στους εταίρους ένα κέντρο εφαρμογής για τον έλεγχο των πράξεων και την αξιολόγηση των στοιχείων.

    - Κάθε κράτος μέλος δημιουργεί δικό του δίκτυο υπολογιστών και αναπτύσσει δική του εφαρμογή την οποία ανοίγει στους οικονομικούς φορείς. επίσης συμμετέχει στο κοινό πρόγραμμα για το μέρος που το αφορά.

    3.1 - Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

    Με βάση την ευρωπαϊκή πολιτική ανάπτυξης, το σύστημα πληροφορικής για τη διακίνηση και τους ελέγχους των προϊόντων που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης θα πρέπει να αναπτυχθεί σε τρία στάδια σύμφωνα με τον κύκλο κλασικής ανάπτυξης σε "V". Οι βασικές δραστηριότητες που υπάγονται στην αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι:

    Ένα κεντρικό γραφείο προγραμματισμού, έργο του οποίου θα είναι, εκτός από το συντονισμό του προγράμματος υποστήριξης και του ελέγχου των εγκαταστάσεων, να αναλαμβάνει:

    - τις κοινές προδιαγραφές.

    - τα τεχνικά προϊόντα.

    - τις υπηρεσίες δικτύου CCN/CSI.

    - τις κοινές υπηρεσίες συντονισμού σε όλα τα κράτη μέλη.

    Τα ανωτέρω κοινοτικά στοιχεία αποκλείουν οποιαδήποτε παραλλαγή ή ιδιαίτερο στοιχείο για την αντιμετώπιση των εθνικών αναγκών.

    Πρέπει να σημειωθεί ότι για τις προδιαγραφές του συστήματος, είναι απαραίτητη η εμπειρία των κρατών μελών. Γι´αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ζητήσει τη συμμετοχή και τη συνεισφορά των κρατών μελών για τη δημιουργία των προδιαγραφών του συστήματος.

    Επίσης, η Επιτροπή θα αξιολογεί τακτικά, σε συνεργασία με τα κράτη μέλη, τα στάδια της δημιουργίας του συστήματος.

    3.2 - Τα κράτη μέλη

    Τα κράτη μέλη πρέπει να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν τη δική τους εφαρμογή του συστήματος, αφού συμμορφωθούν με τις λειτουργικές και τεχνικές προδιαγραφές που παρέχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Όλα τα κράτη μέλη είναι ελεύθερα να επιλέξουν τα μέσα, το τεχνικό περιβάλλον, τον εξοπλισμό, κ.τλ., σύμφωνα με τις εσωτερικές ανάγκες τους. Μπορούν να αναπτύξουν την εφαρμογή τους με βάση μία υφιστάμενη πλατφόρμα. Ωστόσο, το σύστημα που θα προκύψει πρέπει να είναι απόλυτα σύμφωνο με τις προδιαγραφές που έχουν γίνει δεκτές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη με κοινή συμφωνία, ιδίως οι διεπαφές μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι απόλυτα συμβατές, ως προς τη μορφή και τη σημαντική, με τα συστήματα που έχουν αναπτύξει άλλα κράτη μέλη.

    Για να βοηθήσει τα κράτη μέλη να ελέγξουν εάν είναι συμβατά τα συστήματά τους και να προετοιμασθούν για την επικύρωση (πιστοποίηση) του συστήματός τους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παράσχει στα κράτη μέλη τα μέσα επικύρωσης.

    Τα κράτη μέλη είναι υπεύθυνα για τις εξής δραστηριότητες:

    - Την προετοιμασία των εθνικών προδιαγραφών

    - Τη συμμετοχή στην προετοιμασία των κοινών λειτουργικών προδιαγραφών και την προετοιμασία των διεπαφών

    - Τη σύσταση μιας εθνικής υπηρεσίας προγραμματισμού

    - Την ποιοτική διαχείριση

    - Την πολιτική ασφάλειας και διαχείρισης

    - Την ανάπτυξη της ομάδας I εφαρμογών

    - Την αποδοχή της ομάδας I εφαρμογών

    - Την ανάπτυξη της ομάδας II εφαρμογών

    - Την αποδοχή της ομάδας II εφαρμογών

    - Την ανάπτυξη της ομάδας III εφαρμογών

    - Την αποδοχή της ομάδας III εφαρμογών

    - Το πρόγραμμα ενημέρωσης

    - Το πρόγραμμα κατάρτισης

    - Το πρόγραμμα υποστήριξης

    - Την εγκατάσταση

    Η Επιτροπή θα ενθαρρύνει τις κοινές πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη προϊόντων κοινού ενδιαφέροντος για ορισμένα ή για όλα τα κράτη μέλη υπό την ευθύνη μιας επικεφαλής εθνικής διοίκησης.

    ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

    1. ΤΙΤΛΟΣ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

    Εισαγωγή της πληροφορικής στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης - Εφαρμογή ενός ευρωπαϊκού συστήματος πληροφορικής για τη διακίνηση και τους ελέγχους των προϊόντων που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης (σύστημα πληροφορικής για τη διακίνηση και τους ελέγχους των προϊόντων που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης).

    2. ΣΧΕΤΙΚΟ ΚΟΝΔΥΛΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ [19]

    [19] Η ένδειξη αυτή αφορά μόνο την εφαρμογή του συστήματος. Σ´αυτό το στάδιο δεν είναι δυνατό να καθοριστεί το κονδύλιο του προϋπολογισμού που θα επιτρέπει τη χρηματοδότηση της χρησιμοποίησης του συστήματος.

    B5-306

    3. ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ

    Άρθρο 95 της συνθήκης για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας

    4. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

    4.1 Γενικός στόχος της ενέργειας

    Η καταπολέμηση της απάτης με την εφαρμογή της κύριας σύστασης της έκθεσης της ομάδας υψηλού επιπέδου για την απάτη στον τομέα του καπνού και των αλκοολούχων ποτών, που εγκρίθηκε από τους Γενικούς Διευθυντές Τελωνείων και Έμμεσης Φορολογίας στις 24 Απριλίου 1998 και επικυρώθηκε από το Συμβούλιο ECOFIN στις 19 Μαΐου 1998.

    Η διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς με την απλούστευση και ενίσχυση της ασφάλειας της ενδοκοινοτικής κυκλοφορίας των προϊόντων που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης που υπάγονται στο καθεστώς αναστολής, όπως προβλέπεται από την οδηγία 92/12/ΕΟΚ, της 25ης Φεβρουαρίου 1992, σχετικά με το γενικό καθεστώς, την κατοχή, την κυκλοφορία και τους ελέγχους των προϊόντων που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης.

    Γι´αυτό, πρέπει να αντικατασταθεί το διοικητικό συνοδευτικό έγγραφο σε χαρτί που συνοδεύει σήμερα τα προϊόντα που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης τα οποία κυκλοφορούν μεταξύ των κρατών μελών βάσει του καθεστώτος αναστολής, από ένα ηλεκτρονικό μήνυμα που θα συνδέει τους οικονομικούς φορείς μεταξύ τους, μέσω των σχετικών εθνικών διοικήσεων.

    Αυτό το σύστημα θα επιτρέπει στα κράτη μέλη να ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο σχετικά με την τρέχουσα διακίνηση, και να διενεργούν τους εκ των προτέρων, καθοδόν ή εκ των υστέρων ελέγχους που κρίνουν απαραίτητους.

    Επίσης, οι οικονομικοί φορείς των οποίων ζητήθηκε η γνώμη θεωρούν ενδιαφέρον το σχέδιο το οποίο, γενικά, θεωρούν ότι απλουστεύει τις διατυπώσεις που συνδέονται με τα έγγραφα χάρη στην κατάργηση του χαρτιού και ότι διασφαλίζει περισσότερο τις συναλλαγές και ελευθερώνει ταχύτερα τις εγγυήσεις. Πράγματι, ο αποστολέας μπορεί να λάβει αμέσως ειδοποίηση άφιξης του εμπορεύματος στον προορισμό του, η οποία θα έχει τα ίδια αποτελέσματα με το σημερινό αντίγραφο 3 του διοικητικού συνοδευτικού εγγράφου, δηλαδή θα του επιτρέπει να αποσύρει την εγγύησή του και να απαλλαγεί από την ευθύνη.

    Για το σκοπό αυτό, το 1999 η εταιρεία Alcatel TITN Answare πραγματοποίησε μία μελέτη σκοπιμότητας και κατέληξε στο ότι το σύστημα είναι τεχνικά εφικτό. Στη μελέτη διατυπώθηκαν όλες οι απαραίτητες διευκρινίσεις για την ανάπτυξη και την εγκατάσταση του συστήματος. Στις 17 Μαρτίου 2000 εγκρίθηκε τυπικά από τις υπηρεσίες της Επιτροπής.

    4.2 Διάρκεια της ενέργειας και ρυθμίσεις για την ανανέωσή της.

    Πολυετής δράση 2002-2006, δηλαδή πέντε πλήρη έτη από την έναρξη των εργασιών.

    5. ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ/ΕΣΟΔΩΝ

    5.1 ΥΔ/ΜΥΔ

    ΜΥΔ

    5.2 ΔΠ/ΜΔΠ

    ΔΠ

    5.3 Είδος των εσόδων

    Ουδέν

    6. ΕΙΔΟΣ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ

    - Επιδότηση για τη συγχρηματοδότηση με άλλες πηγές του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα.

    Η Κοινότητα θα χρηματοδοτήσει το τμήμα του συστήματος που συνδέει τις εθνικές διοικήσεις μεταξύ τους. τα κράτη μέλη θα χρηματοδοτήσουν το τμήμα του συστήματος που συνδέει τις αντίστοιχες διοικήσεις τους με τους οικονομικούς φορείς.

    Οι επιχειρησιακές δαπάνες που βαρύνουν την Κοινότητα περιλαμβάνουν κυρίως:

    - - τις νομικές και διαδικαστικές δραστηριότητες

    - - τα καθήκοντα διαχείρισης (οργάνωση, προγραμματισμός, δημοσίευση των προσκλήσεων υποβολής προσφορών, επιλογή των συμβούλων, παρακολούθηση των συμβάσεων, δημοσιονομικές και διοικητικές πτυχές)

    - - τον έλεγχο της ποιότητας των αναπτυσσόμενων προϊόντων που εγκαθίστανται

    - - το συντονισμό (ιδίως με τα κράτη μέλη και τις επαγγελματικές οργανώσεις. επίσης μεταξύ των διαφόρων συμβάσεων ανάπτυξης και εγκατάστασης. οι δαπάνες γι´αυτή τη θέση περιλαμβάνουν τις σχετικές συνεδριάσεις και αποστολές)

    - - τον εξοπλισμό που περιλαμβάνεται στον ορισμό των κοινοτικών στοιχείων του συστήματος, που αναφέρεται στο άρθρο 3, παράγραφος 1 του σχεδίου απόφασης

    - - τις λειτουργικές και τεχνικές προδιαγραφές του συστήματος (ορισμοί όλων των ιδιαιτεροτήτων του συστήματος όσον αφορά τα λειτουργικά και τεχνικά μέσα)

    - - τον ακριβή ορισμό της σύνδεσης των διεπαφών

    - - την ανάπτυξη του κοινού κεντρικού συστήματος

    - - την εγκατάσταση, την παρακολούθηση και τη στήριξη του κοινού συστήματος

    - - τη δημιουργία πολιτικής κοινής πληροφόρησης

    - - τη δημιουργία κοινού προγράμματος κατάρτισης

    - - τις δοκιμαστικές ενέργειες του κοινού συστήματος

    - - το πρόγραμμα ποσόστωσης (πρόγραμμα ασφάλειας του συστήματος)

    Σε περίπτωση οικονομικής επιτυχίας της δράσης, προβλέπεται μερική ή συνολική επιστροφή της κοινοτικής χρηματοδοτικής στήριξης; Όχι.

    Η προτεινόμενη δράση συνεπάγεται μεταβολή του ύψους των εσόδων; Εάν ναι, τι είδους μεταβολή και ποιά έσοδα αφορά; ´Οχι.

    7. ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

    7.1 Τρόπος υπολογισμού του συνόλου των δαπανών της ενέργειας (σχέσεις μεταξύ των μεμονωμένων δαπανών και της συνολικής δαπάνης)

    Τα έξοδα των συνεδριάσεων και των αποστολών που περιλαμβάνονται στα καθήκοντα συντονισμού υπολογίζονται με βάση τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής.

    Όλα τα άλλα έξοδα που συνδέονται με τις ενέργειες που περιγράφονται στον κατωτέρω πίνακα υπολογίζονται με βάση εκτιμήσεις που λαμβάνουν υπόψη την προηγούμενη πείρα σε παρόμοια προγράμματα.

    Οι πίνακες που παρατίθενται πιο κάτω στα σημεία 7.2 και 7.3 αφορούν το στάδιο ανάπτυξης και εγκατάστασης του συστήματος, όπως προβλέπεται στο άρθρο 2 πρώτο εδάφιο της πρότασης απόφασης.

    Ωστόσο, η πρόταση απόφασης καλύπτει επίσης τα έξοδα λειτουργίας και χρησιμοποίησης του συστήματος μετά την εφαρμογή του, τα οποία υπολογίσθηκαν προσωρινά σε 4 εκατ. ευρώ.

    7.2 Κατανομή ανά στοιχείο της ενέργειας στο στάδιο της ανάπτυξης και της εγκατάστασης (5 έτη)

    ΠΑΥ σε εκατ. ευρώ (τρέχουσες τιμές)

    >ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

    7.3 Ενδεικτικός πίνακας των πιστώσεων αναλήψεων υποχρεώσεων και πληρωμών στο στάδιο της ανάπτυξης και της εγκατάστασης

    ΠΑΥ σε εκατ. ευρώ (τρέχουσες τιμές)

    >ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

    8. ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΤΗΣ

    Η πληρωμή των εξόδων ταξιδιού στους υπαλλήλους των κρατών μελών, στους υπαλλήλους άλλων χωρών (ιδίως στο πλαίσιο της διεύρυνσης) ή στους αντιπροσώπους εξωτερικών οργανισμών και των εξόδων για τη διοργάνωση σεμιναρίων ενημέρωσης και διαβουλεύσεων σε κοινοτικό επίπεδο, θα πραγματοποιηθεί απευθείας από τις υπηρεσίες της Επιτροπής. Θα προβλεφθούν διατάξεις για την καταπολέμηση της απάτης σε κάθε σύμβαση σχετικά με αυτά τα θέματα.

    Ο έλεγχος των επιδοτήσεων ή της παραλαβής των παρεχόμενων υπηρεσιών και μελετών πραγματοποιείται από τις υπηρεσίες της Επιτροπής πριν από την πληρωμή, αφού ληφθούν υπόψη οι συμβατικές υποχρεώσεις και οι αρχές οικονομίας και χρηστής δημοσιονομικής ή γενικής διαχείρισης. Σε όλες τις συμφωνίες ή συμβάσεις που συνάπτονται μεταξύ της Επιτροπής και των δικαιούχων των πληρωμών περιλαμβάνονται διατάξεις για την καταπολέμηση της απάτης (έλεγχοι, υποβολή έκθεσης, κ.τλ.).

    9.1 Ειδικοί και ποσοτικοί στόχοι, πληθυσμός στον οποίο απευθύνεται η ενέργεια

    - Ειδικοί στόχοι

    Για να επιτευχθεί ο γενικός στόχος πρόληψης της απάτης και απλούστευσης του συστήματος ενδοκοινοτικής κυκλοφορίας υπό το καθεστώς της αναστολής των ειδικών φόρων κατανάλωσης, η εισαγωγή της πληροφορικής στη διακίνηση και στους ελέγχους των προϊόντων που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης ανταποκρίνεται στους εξής ειδικούς στόχους.

    Αφενός, στόχος του συστήματος είναι η δημιουργία ενός ηλεκτρονικού συνδέσμου μεταξύ των φορέων, μέσω των διοικήσεων των κρατών μελών, ο οποίος θα επιτρέπει τον προηγούμενο αυτόματο έλεγχο των στοιχείων για τον εγκεκριμένο αποταμιευτή και για τον παραλήπτη προτού τα εμπορεύματα που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης αποσταλούν βάσει του καθεστώτος της αναστολής των ειδικών φόρων κατανάλωσης. Η απαλλαγή της διακίνησης θα γίνεται με το ίδιο δίκτυο που θα διαχειρίζεται αυτόματα τις ζημίες και παραλήψεις των φορτίων. Η βάση δεδομένων SEED [20] κάθε κράτους μέλους (δηλαδή οι λεπτομέρειες καταχώρισης των εγκεκριμένων αποταμιευτών, των καταχωρημένων επιχειρήσεων και των αποθηκών) θα αποθηκευθεί στο σύστημα πληροφορικής και η ανταλλαγή πληροφοριών που σήμερα γίνεται με δισκέτες που αποστέλλονται από ένα κράτος μέλος σε άλλο δεν θα είναι πλέον απαραίτητη.

    [20] System of Exchange of Excise Date

    Εξάλλου, θα μπορεί να δημιουργηθεί ένα σύστημα ελέγχου που θα επιτρέπει στις διοικήσεις των κρατών μελών να ανταλλάσσουν πληροφορίες σχετικά με τη διακίνηση. Το σύστημα αυτό θα μπορεί να χρησιμοποιείται:

    - - για να αποθηκεύει όλα τα στοιχεία σχετικά με μία διακίνηση για τους σκοπούς του ελέγχου.

    - - ως σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης.

    - - για να επιτρέπει ελέγχους σε πραγματικό χρόνο, συμπεριλαμβανομένων των καθοδόν ελέγχων.

    - - για την πραγματοποίηση των αναλύσεων αυτόματων κινδύνων που βασίζονται σε δείκτες κινδύνου καθορισμένους σε κοινοτικό και εθνικό επίπεδο.

    - - για την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ κρατών μελών.

    - Πληθυσμός στον οποίο απευθύνεται η ενέργεια:

    Υπάλληλοι των αρμόδιων διοικήσεων των κρατών μελών και των χωρών που είναι υποψήφιες για προσχώρηση, επαγγελματικοί κύκλοι που έχουν σχέση με τα προϊόντα που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης, καταναλωτές.

    9.2 Αιτιολόγηση της ενέργειας

    - Ανάγκη για κοινοτική δημοσιονομική παρέμβαση, βάσει ιδίως της αρχής της επικουρικότητας

    Η κοινοτική δημοσιονομική παρέμβαση θεωρείται απαραίτητη με την έννοια ότι θα ήταν αδύνατον μόνα τους τα κράτη μέλη να δημιουργήσουν ένα τέτοιο σύστημα πληροφορικής, το οποίο θα πρέπει να λειτουργεί ταυτόχρονα σε όλα τα κράτη μέλη, με απόλυτα ενιαίο και εναρμονισμένο τρόπο. Η Κοινότητα, για να διασφαλίσει την ορθή εκτέλεση αυτού του βασικού όρου, πρέπει επομένως να αναλάβει και να χρηματοδοτήσει όλο το τμήμα που αφορά τη δημιουργία συνδέσμου πληροφορικής μεταξύ των κρατών μελών.

    Εξάλλου, αυτό το σύστημα θα μπορεί να υπαχθεί στο "Common Communication Network/Common System Interface", στόχος του οποίου είναι να διαθέτει μία κοινή πλατφόρμα μεταξύ των τελωνειακών και φορολογικών διοικήσεων των κρατών μελών, καθώς και μεταξύ των κρατών μελών και της Επιτροπής που θα επιτρέπει την ταχεία, οικονομική και ευρεία διαβίβαση πληροφοριών, με τα μεγαλύτερα εχέγγυα ασφάλειας. Αυτό το σχέδιο επιτρέπει τη μείωση των δαπανών και του χρόνου για τη λειτουργία νέων συστημάτων, όπως το σύστημα εισαγωγής της πληροφορικής στη διακίνηση και στους ελέγχους των προϊόντων που υπόκεινται στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης. Πρέπει να σημειωθεί ότι η πλατφόρμα CCN/CSI χρηματοδοτείται επίσης από το πρόγραμμα Τελωνεία 2002 και FISCALIS.

    - Επιλογή των τρόπων παρέμβασης

    * ανάλυση των παρόμοιων ενεργειών που πραγματοποιούνται ενδεχομένως σε κοινοτικό ή εθνικό επίπεδο

    Παρόμοια ενέργεια πραγματοποιείται επί του παρόντος σχετικά με την εισαγωγή της πληροφορικής στην εξωτερική κοινοτική διαμετακόμιση (NCTS/NΜΣΔ [21]). Στο πλαίσιο αυτής της ενέργειας, στόχος της οποίας είναι η εισαγωγή της πληροφορικής στη διαβίβαση των τίτλων τελωνειακής διαμετακόμισης μεταξύ των τελωνείων της Κοινότητας, η Κοινότητα αναλαμβάνει τη χρηματοδότηση του συνδέσμου που δημιουργείται μεταξύ των κρατών μελών, ενώ τα κράτη μέλη χρηματοδοτούν τις εθνικές εφαρμογές. Εξάλλου, πρέπει να σημειωθεί ότι ορισμένα βασικά μέσα θα είναι μοιρασμένα μεταξύ του NCTS/ΝΜΣΔ και του ηλεκτρονικού συστήματος διακίνησης και ελέγχου των προϊόντων που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης. Πράγματι, θα είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν εκ νέου, αφού προσαρμοστούν, ο κατάλογος των τελωνείων, ο κατάλογος όρων και κωδικών, και να εξοικονομηθούν κατ´αυτό τον τρόπο σημαντικά ποσά.

    [21] New Common Transit System/Νέο Μηχανογραφημένο Σύστημα Διαμετακόμισης

    * παράγωγα αποτελέσματα και παράγοντες διάδοσης

    Με το ηλεκτρονικό σύστημα στον τομέα των ειδικών φόρων κατανάλωσης θα περιορισθεί σε μεγάλο βαθμό η απάτη που διαπράττεται κατά τη χρησιμοποίηση του σημερινού συστήματος που βασίζεται στο διοικητικό συνοδευτικό έγγραφο σε χαρτί. Το σύστημα αυτό θα συμβάλει στην εξάλειψη των μορφών απάτης που βασίζονται στη χρησιμοποίηση πλαστών σφραγίδων ή στις εκτροπές φορτίων με προορισμό οικονομικό φορέα άλλον από εκείνον που αναφέρεται στο έγγραφο, και που συχνά ευρίσκεται στο ίδιο κράτος μέλος με το κράτος αναχώρησης.

    Εξάλλου, το σύστημα αυτό θα απλουστεύσει σημαντικά τις σημερινές διατυπώσεις που πρέπει να διεκπεραιώσουν οι οικονομικοί φορείς, και θα τους διασφαλίσει την ταχεία και ασφαλή αποδέσμευση της εγγύησής τους, χάρη στην ηλεκτρονική επιστροφή της ειδοποίησης άφιξης του εμπορεύματος στον προορισμό.

    - Κύριοι παράγοντες αβεβαιότητας που είναι δυνατόν να επηρεάσουν τα ειδικά αποτελέσματα της ενέργειας.

    Πρόκειται καταρχάς για το ανθρώπινο δυναμικό και τους δημοσιονομικούς πόρους που πρέπει να διαθέσουν τα κράτη μέλη προκειμένου να υλοποιήσουν και να αναλάβουν το μέρος της ανάπτυξης και της εγκατάστασης που τους αναλογεί. Ωστόσο, η πρόταση απόφασης του Συμβουλίου την οποία θα συνοδεύει το παρόν δημοσιονομικό δελτίο αποσκοπεί ακριβώς στο να ζητήσει τυπική δέσμευση των κρατών μελών για το σκοπό αυτό.

    Ένας δεύτερος παράγοντας αβεβαιότητας εμφανίζεται αυτή τη φορά σε καθαρά τεχνικό επίπεδο. Συγκεκριμένα, το σύστημα, για να αποδώσει τα πλεονεκτήματα που αναμένονται από αυτό, πρέπει να είναι εξ ολοκλήρου διαθέσιμο, 24 ώρες το 24ωρο και 365 ημέρες το χρόνο, με πολύ σύντομο χρόνο αποκατάστασης σε περίπτωση βλάβης, διαφορετικά θα εμποδίσει την ταχύτητα του εμπορίου. Ως εκ τούτου, τα κράτη μέλη πρέπει να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να ανταποκριθούν σε αυτή την ανάγκη, ιδίως όσον αφορά το μέρος που τους αναλογεί. Η μελέτη σκοπιμότητας που έγινε το 1999 παρουσιάζει λύσεις που θα πρέπει να εφαρμοστούν σε εθνικό επίπεδο.

    9.3 Παρακολούθηση και αξιολόγηση της ενέργειας

    - Δείκτες παρακολούθησης

    * έκταση των δραστηριοτήτων που αναπτύχθηκαν

    α) Αριθμός συμβάσεων που συνήφθησαν με τις επιχειρήσεις πληροφορικής για την ανάπτυξη και την εγκατάσταση του συστήματος

    β) Αριθμός συνεδριάσεων με τα κράτη μέλη και τις χώρες που είναι υποψήφιες για προσχώρηση

    γ) Αριθμός σεμιναρίων ενημέρωσης και διαβουλεύσεων, ιδίως με τις ευρωπαϊκές ομοσπονδίες σχετικών οικονομικών φορέων

    δ) Αριθμός φυλλαδίων, οδηγών και άλλων μέσων που δημιουργήθηκαν για την εφαρμογή της πολιτικής πληροφόρησης και κατάρτισης

    ε) Αριθμός μεταφράσεων εγγράφων

    * στόχοι ανάπτυξης και εγκατάστασης

    α) Ομάδα δραστηριοτήτων Ι: Απαραίτητες προϋποθέσεις

    - Κατάρτιση των καταλόγων αναφοράς

    - Ενημέρωση και ενσωμάτωση του καταλόγου των καταχωρημένων φορέων

    - Επεξεργασία των λεπτομερειών διαχείρισης και μελέτης των εγγυήσεων

    - Επεξεργασία των λεπτομερειών διαχείρισης και μελέτης των συντελεστών ειδικών φόρων κατανάλωσης

    β) Ομάδα δραστηριοτήτων ΙΙ: Ηλεκτρονικό δίκτυο του ΔΣΕ

    - Λειτουργική προδιαγραφή του συστήματος: περιγραφή της λειτουργικότητας του συστήματος όσον αφορά τις λειτουργικές ενότητες και τις ενότητες διεπαφής

    - Τεχνική προδιαγραφή συστήματος: περιγραφή της λειτουργικότητας του συστήματος όσον αφορά τα τεχνικά μέσα και τις διεπαφές τους

    - Ανάπτυξη των προβλεπόμενων εξελίξεων των εσόδων: περιγραφή της μορφολογίας των βάσεων δεδομένων, του σχετικού χειρισμού λειτουργίας και των αναμενόμενων αποτελεσμάτων

    - Ανάπτυξη μέσων επικύρωσης: λογισμικά μέσα που επιτρέπουν την επικύρωση όλων των διεπαφών που προέρχονται από την τεχνική προδιαγραφή του συστήματος

    - Τεχνική αποδοχή του συστήματος: επικύρωση της λειτουργικής αποδοχής εφαρμογής στα κράτη μέλη με μέσα επικύρωσης

    - Λειτουργική αποδοχή του συστήματος: επικύρωση των αποτελεσμάτων της τεχνικής αποδοχής του συστήματος με ήδη επικυρωμένα μέσα εφαρμογής, με τη χρησιμοποίηση των προβλεπόμενων τρόπων αποδοχής

    - Έκδοση νέου νομοθετικού κειμένου για την εφαρμογή των λεπτομερειών του ηλεκτρονικού δικτύου και του περιεχομένου των προς ανταλλαγή μηνυμάτων.

    γ) Ομάδα δραστηριοτήτων ΙΙΙ: Μετέπειτα λειτουργία

    - Επεξεργασία της λειτουργίας «οδικοί έλεγχοι»

    - Επεξεργασία εφαρμογής που επιτρέπει την αυτόματη αξιολόγηση των κινδύνων

    - Επεξεργασία της λειτουργίας «διαχείριση των προειδοποιήσεων»

    - Επεξεργασία της λειτουργίας «αυτόματες ανακλήσεις»

    - Επεξεργασία της λειτουργίας «στατιστικά στοιχεία»

    - Επεξεργασία της λειτουργίας «εξακρίβωσης της διακίνησης και αμοιβαία συνδρομή»

    - Επεξεργασία της λειτουργίας «μηνύματα με ελεύθερο τρόπο αποθήκευσης δεδομένων (format)»

    - Τρόποι και συχνότητα της προβλεπόμενης αξιολόγησης.

    Το πρόγραμμα εισαγωγής της πληροφορικής θα αποτελέσει το αντικείμενο συνεχούς παρακολούθησης, αφενός στα πλαίσια της επιτροπής των ειδικών φόρων κατανάλωσης, όσον αφορά τις νομικές πτυχές, αφετέρου στα πλαίσια της υποεπιτροπής πληροφορικής για τις τεχνικές πτυχές και στα πλαίσια της μόνιμης επιτροπής διοικητικής συνεργασίας όσον αφορά τις δημοσιονομικές πτυχές.

    Εξάλλου, θα συνταχθεί ενδιάμεση έκθεση παρακολούθησης της δημιουργίας και εγκατάστασης στο τέλος της υλοποίησης της πρώτης ομάδας δραστηριοτήτων, που περιγράφεται στο παράρτημα της πρότασης απόφασης που συνοδεύει το παρόν δημοσιονομικό δελτίο και στην προηγούμενη παράγραφος αυτής, δηλαδή δυόμισι έτη μετά την έναρξη των εργασιών ανάπτυξης του σχεδίου. Στο μέτρο του δυνατού, η ενδιάμεση αυτή έκθεση θα πρέπει να περιλαμβάνει ήδη στοιχεία που θα επιτρέπουν να καθοριστούν οι λεπτομέρειες και τα κριτήρια αξιολόγησης της λειτουργίας του συστήματος.

    Τέλος, μια τελική έκθεση αξιολόγησης θα υποβληθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο στο τέλος των εργασιών δημιουργίας και εγκατάστασης του συστήματος, κατ' εφαρμογή του άρθρου 8, παράγραφος 2 της πρότασης απόφασης που συνοδεύει το παρόν δημοσιονομικό δελτίο. Αυτή η τελική έκθεση θα πρέπει να περιλαμβάνει τη μέθοδο αξιολόγησης της λειτουργίας του συστήματος.

    10. ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ (ΜΕΡΟΣ A ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ III ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ)

    10.1. Aνθρώπινοι πόροι

    Η πραγματική χρησιμοποίηση των απαραίτητων διοικητικών πόρων θα εξαρτηθεί από την ετήσια απόφαση της Επιτροπής σχετικά με τη χορήγηση των πόρων, αφού ληφθούν κυρίως υπόψη το προσωπικό και τα συμπληρωματικά ποσά που θα έχουν εγκριθεί από την αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή.

    10.2 Επίπτωση στον αριθμό θέσεων απασχόλησης

    α) Αρχικό στάδιο των εργασιών: έτος 2002

    >ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

    β) Επιχειρησιακό στάδιο των εργασιών : έτη 2003 - 2006

    >ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

    Περιγραφή των απαραίτητων θέσεων

    Ονομασία // Περιγραφή καθηκόντων

    Επικεφαλής προγράμματος // Κατηγορία A. Υπεύθυνος για τη διοίκηση των εργασιών της ομάδας και για το συντονισμό των εργασιών για την οργάνωση, τον προγραμματισμό, τα συμβατικά και δημοσιονομικά θέματα, τον τεχνικό έλεγχο των εφαρμογών, την υποστήριξη.

    Άριστη γνώση των εσωτερικών διαδικασιών της Επιτροπής, ιδίως όσον αφορά τις προσκλήσεις υποβολής προσφορών και τον προϋπολογισμό. Ειδικός στην τεχνική της πληροφορικής.

    Αναπληρωτής επικεφαλής προγράμματος // Κατηγορία Α. Θα αναπληροί τον επικεφαλής του προγράμματος στα καθήκοντά του. Ίδια περιγραφή καθηκόντων.

    Eμπειρογνώμων στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης // Κατηγορία Α. Υπεύθυνος για το συντονισμό όλων των θεμάτων των σχετικών με τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στο πλαίσιο της εφαρμογής και της ανάπτυξης, και ιδίως υπεύθυνος για όλα τα νομικά θέματα που συνδέονται με την ανάπτυξη και την εγκατάσταση. Ειδικός στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης.

    Τεχνικός εμπειρογνώμων // Κατηγορία B. Θα συμμετέχει στις εργασίες λειτουργικής ανάλυσης και θα επικουρεί τις εθνικές διοικήσεις στην πρακτική εφαρμογή του συστήματος.

    Τεχνικός εμπειρογνώμων // Κατηγορία Β. Θα μετέχει στις εργασίες καθορισμού των διεπαφών και θα επικουρεί τις εθνικές διοικήσεις στην πρακτική εφαρμογή τους.

    Τεχνικός εμπειρογνώμων // Κατηγορία Β. Θα μετέχει στην ανάπτυξη των κοινών τεχνικών προϊόντων.

    Τεχνικός εμπειρογνώμων // Κατηγορία Β. Υπεύθυνος για το συντονισμό με τις εθνικές διοικήσεις.

    Τεχνικός εμπειρογνώμων // Κατηγορία Β. Υπεύθυνος για το συντονισμό με τις εθνικές διοικήσεις.

    Γραμματέας // Κατηγορία C. Θα διοργανώνει τις συνεδριάσεις με τις εθνικές διοικήσεις και θα ετοιμάζει τα απαιτούμενα έγγραφα.

    10.3 Συνολική δημοσιονομική επίπτωση του συμπληρωματικού ανθρώπινου δυναμικού

    α) αρχικό στάδιο/έτος 2002

    (ευρώ)

    >ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

    Τα ποσά εκφράζουν το συνολικό κόστος των συμπληρωματικών θέσεων απασχόλησης για το έτος 2002.

    β) επιχειρησιακό στάδιο/έτη 2003 - 2006

    (ευρώ)

    >ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

    Τα ποσά εκφράζουν το συνολικό κόστος των συμπληρωματικών θέσεων απασχόλησης για την περίοδο 2003-2006.

    10.4 Aύξηση άλλων δαπανών λειτουργίας που απορρέουν από την ενέργεια, ιδίως έξοδα για συνεδριάσεις επιτροπών και ομάδων εμπειρογνωμόνων

    (ευρώ)

    >ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

    Τα ποσά αντιστοιχούν στις συνολικές δαπάνες της ενέργειας για την περίοδο 2002-2006.

    Top