Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 42021Y1214(01)

Ψήφισμα του Συμβουλίου και των αντιπροσώπων των κυβερνήσεων των κρατών μελών, συνελθόντων στο πλαίσιο του Συμβουλίου, ως προς τα αποτελέσματα του 8ου κύκλου διαβουλεύσεων του διαλόγου της ΕΕ για τη νεολαία 2021/C 504/01

ST/14426/2021/INIT

ΕΕ C 504 της 14.12.2021, p. 1–8 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

14.12.2021   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 504/1


Ψήφισμα του Συμβουλίου και των αντιπροσώπων των κυβερνήσεων των κρατών μελών, συνελθόντων στο πλαίσιο του Συμβουλίου, ως προς τα αποτελέσματα του 8ου κύκλου διαβουλεύσεων του διαλόγου της ΕΕ για τη νεολαία

(2021/C 504/01)

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΜΕΛΩΝ, ΣΥΝΕΛΘΟΝΤΕΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ,

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΝΤΑΣ ΟΤΙ:

1.

Το παρόν ψήφισμα βασίζεται στο ψήφισμα σχετικά με τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη νεολαία 2019-2027 (1), στο ψήφισμα για τη θέσπιση κατευθυντήριων γραμμών σχετικά με την οργάνωση του διαλόγου της ΕΕ για τη νεολαία (2), στα συμπεράσματα σχετικά με την ενίσχυση της δημοκρατικής συνείδησης και της δημοκρατικής συμμετοχής των νέων στην Ευρώπη (3), στα συμπεράσματα για την ενίσχυση της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης κατά την προώθηση της συμμετοχής των νέων στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων (4), και στα αποτελέσματα των προηγούμενων κύκλων του διαλόγου της ΕΕ για τη νεολαία.

2.

Το ψήφισμα σχετικά με τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη νεολαία 2019-2027 θέτει γενικούς στόχους, κατευθυντήριες αρχές και μια βάση για περαιτέρω συνεργασία στον τομέα της νεολαίας σε επίπεδο ΕΕ. Με το ψήφισμα ζητείται μεγαλύτερη συμμετοχή των νέων στον διάλογο με τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων, καθώς και η δραστηριοποίηση νέων από διαφορετικά περιβάλλοντα και κοινωνικές ομάδες.

3.

Ο διάλογος της ΕΕ για τη νεολαία (ΔΕΕΝ) είναι ένας μηχανισμός συμμετοχής των νέων στην ΕΕ. Λειτουργεί ως φόρουμ για συνεχή από κοινού προβληματισμό και διαβούλευση σχετικά με τις προτεραιότητες, την εφαρμογή και την επακολούθηση της συνεργασίας σε επίπεδο ΕΕ στον τομέα της νεολαίας (5) μεταξύ των υπευθύνων λήψης αποφάσεων, των νέων και των αντιπροσωπευτικών τους οργανώσεων, το οποίο επιπλέον καθιστά δυνατή μια διαρκή σύμπραξη στη διακυβέρνηση αυτών των διαδικασιών σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

4.

Τα κράτη μέλη παροτρύνονται να διευκολύνουν τη συμμετοχή των νέων σε όλες τις φάσεις υλοποίησης του διαλόγου της ΕΕ για τη νεολαία εμπλέκοντας τον τομέα της νεολαίας και παρέχοντας, κατά περίπτωση, στο αντίστοιχο εθνικό συμβούλιο νεολαίας (6) ηγετικό ρόλο στην εθνική ομάδα εργασίας (NWG) και στην ευρωπαϊκή ομάδα καθοδήγησης (ESG).

5.

Τα αποτελέσματα του 8ου κύκλου του ΔΕΕΝ βασίζονται στις τρεις διασκέψεις της ΕΕ για τη νεολαία που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του κύκλου, στην ανατροφοδότηση από τις εθνικές και ευρωπαϊκές ποιοτικές διαβουλεύσεις και εκδηλώσεις από το στάδιο του διαλόγου, στα ποσοτικά αποτελέσματα της κεντρικής έρευνας του ΔΕΕΝ και στα αποτελέσματα από τη φάση αντικτύπου σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και συμβάλλουν στην ενσωμάτωση της πολυεπίπεδης και διατομεακής υλοποίησης του στόχου για τη νεολαία αριθ. 9 με τίτλο «Χώρος και συμμετοχή για όλους». Ο κύκλος συντονίστηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο από την ευρωπαϊκή ομάδα καθοδήγησης.

6.

Στόχος του παρόντος εγγράφου είναι να διασφαλίσει ότι τα αποτελέσματα του 8ου κύκλου του ΔΕΕΝ τυγχάνουν αναγνώρισης και ενεργού παρακολούθησης από τους σχετικούς ενδιαφερόμενους φορείς στον τομέα των εθνικών και ευρωπαϊκών πολιτικών για τη νεολαία, καθώς και να διασφαλίσει την ποιότητα και τη συνέχεια της εφαρμογής της διαδικασίας του ΔΕΕΝ και των αποτελεσμάτων της.

ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΟΤΙ:

7.

Ο 8ος κύκλος του διαλόγου της ΕΕ για τη νεολαία κατά τη διάρκεια των Προεδριών Γερμανίας - Πορτογαλίας - Σλοβενίας κατά την περίοδο από 1ης Ιουλίου 2020 έως 31 Δεκεμβρίου 2021 υπό τον κοινό τίτλο «Η Ευρώπη για τη νεολαία — Νεολαία για την Ευρώπη: Χώρος δημοκρατίας και συμμετοχικότητας» βασίζεται στους ευρωπαϊκούς στόχους για τη νεολαία, και συγκεκριμένα στον στόχο για τη νεολαία αριθ. 9 «Χώρος και συμμετοχή για όλους» της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη νεολαία 2019-2027.

8.

Ενώ το ψήφισμα σχετικά με τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη νεολαία 2019-2027 ζητεί μεγαλύτερη ανάμειξη των νέων στη διαδικασία διαλόγου της ΕΕ για τη νεολαία, απαιτεί επάρκεια δυναμικού, ιδίως οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους, για να προσεγγίσει και να επικοινωνήσει με όλους τους νέους σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

9.

Η συμβολή των εθνικών ομάδων εργασίας είναι σημαντική για την καθοδήγηση των διαδικασιών του διαλόγου της ΕΕ για τη νεολαία σε εθνικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένου του περιφερειακού και τοπικού επιπέδου, ιδίως όσον αφορά την προσέγγιση διαφόρων ομάδων νέων και τη σύνδεση διαφόρων εθνικών, περιφερειακών και τοπικών φορέων με τη διαδικασία.

10.

Η συμβολή των διεθνών μη κυβερνητικών οργανώσεων νεολαίας (INGYO) είναι σημαντική στο ότι κομίζει στον πολιτικό διάλογο διάφορες οπτικές από ολόκληρη την Ευρώπη και στο ότι διασφαλίζει την τροφοδότηση με ποιοτικά δεδομένα στη διακρατική διάσταση της διαδικασίας του διαλόγου της ΕΕ για τη νεολαία.

11.

Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του 8ου κύκλου ήταν η έμφαση στην ποιότητα της συμμετοχής και η κυρίαρχη χρήση των ψηφιακών εργαλείων στο πλαίσιο της υγειονομικής κρίσης. Ο 8ος κύκλος της διαδικασίας του ΔΕΕΝ έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 όταν οι περισσότερες χώρες της ΕΕ εφάρμοζαν μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης τα οποία περιόρισαν τη δυνατότητα πραγματοποίησης συναντήσεων με φυσική παρουσία. Λόγω της πανδημίας, και οι τρεις διασκέψεις της ΕΕ για τη νεολαία διοργανώθηκαν σε εικονική μορφή σε στενή συνεργασία με τα αντίστοιχα εθνικά συμβούλια νεολαίας.

12.

Η γερμανική Προεδρία επικεντρώθηκε στη δημοκρατική συνείδηση και τη δημοκρατική συμμετοχή των νέων της Ευρώπης με σύνθημα «Νεολαία και δημοκρατία». Ως βάση για διαβουλεύσεις και εκδηλώσεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο προτάθηκε ένα σύνολο ποιοτικών ερωτήσεων στις εθνικές ομάδες εργασίας (NWG) των κρατών μελών και στις διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις νεολαίας (INGYO), εστιάζοντας στους επτά επιμέρους στόχους του στόχου για τη νεολαία αριθ. 9 «Χώρος και συμμετοχή για όλους».

13.

Η πορτογαλική Προεδρία επικεντρώθηκε στην ενίσχυση της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης με την προώθηση της συμμετοχής των νέων στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη συμμετοχή των νέων ανθρώπων μέσω της ψηφιακής καινοτομίας. Δόθηκε επίσης σημασία σε προσεγγίσεις των πολιτικών για τη νεολαία που βασίζονται στα δικαιώματα των νέων και αυτό ήταν το αντικείμενο της συζήτησης προσανατολισμού που πραγματοποιήθηκε κατά τη σύνοδο του Συμβουλίου των Υπουργών Νεολαίας στις 17 Μαΐου 2021. Καθώς η πορτογαλική Προεδρία συνέπεσε με τη μετάβαση από τη φάση του διαλόγου στη φάση της υλοποίησης, αναπτύχθηκε μια εργαλειοθήκη με συγκεκριμένες δράσεις για την υλοποίηση του στόχου για τη νεολαία αριθ. 9, λαμβάνοντας υπόψη τις εκθέσεις σχετικά με τις ποιοτικές διαβουλεύσεις και εκδηλώσεις, καθώς και τις συζητήσεις που διεξήχθησαν από τους εκπροσώπους της πορτογαλικής διάσκεψης της ΕΕ για τη νεολαία. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε 48ωρος μαραθώνιος ανάπτυξης εφαρμογών («Solve the Gap Hackathon») ο οποίος οδήγησε στη δημιουργία ενός διαδικτυακού εργαλείου για την προώθηση της συμμετοχής των νέων στις δημοκρατικές διαδικασίες. Το εργαλείο θα εμφανίζεται στην Ευρωπαϊκή Δικτυακή Πύλη της Νεολαίας.

14.

Η σλοβενική Προεδρία διερεύνησε τη σημασία των χώρων της κοινωνίας των πολιτών για τη συμμετοχή των νέων και τους τρόπους διαφύλαξής τους. Εξέτασε επίσης τα ποσοτικά αποτελέσματα της κεντρικής έρευνας του ΔΕΕΝ και τα αποτελέσματα από το σύνολο των κατευθυντήριων ερωτήσεων που τέθηκαν υπό την πορτογαλική Προεδρία, με σκοπό τη διερεύνηση ορθών πρακτικών για την υλοποίηση του στόχου για τη νεολαία αριθ. 9 και των επιμέρους στόχων του, και τη μετατροπή των πρακτικών αυτών σε δράσεις για τη νεολαία. Έχουν εντοπιστεί τα εμπόδια για την εφαρμογή τους και οι μελλοντικές ενέργειες.

ΕΚΤΙΜΟΥΝ ΟΤΙ:

15.

Κάθε κύκλος ΔΕΕΝ βασίζεται στους προηγούμενους κύκλους, στις διασκέψεις της ΕΕ για τη νεολαία και στις εργασίες των Προεδριών του Συμβουλίου της ΕΕ στον τομέα της νεολαίας. Τονίζει τον ρόλο και τη σημασία της ενότητας της τριάδας των Προεδριών για την επίτευξη των στόχων κάθε κύκλου του ΔΕΕΝ και για τη συμβολή στην επίτευξη των επιμέρους στόχων που καθορίζονται στους στόχους για τη νεολαία, συνδέοντας διαδοχικούς κύκλους.

16.

Οι εθνικές ομάδες εργασίας χρησιμοποίησαν διάφορες μεθόδους, όπως συμμετοχικές οπτικές μεθόδους και ερευνητικές μεθόδους συμμετοχικής δράσης, εκδηλώσεις στρογγυλής τραπέζης και διαδικτυακές εκδηλώσεις διαλόγου για τη νεολαία. Οι INGYO διευκόλυναν τη διεξαγωγή εκδηλώσεων στρογγυλής τραπέζης με τη συμμετοχή υπευθύνων χάραξης πολιτικής και νέων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

17.

Η ευρωπαϊκή ομάδα καθοδήγησης πρότεινε την κεντρική έρευνα του ΔΕΕΝ ως τρόπο διερεύνησης άλλων μορφών συμμετοχής των νέων, προκειμένου να συμπεριληφθεί ένα όσο το δυνατόν ευρύτερο φάσμα απόψεων και ως τρόπο ενθάρρυνσης των εθνικών ομάδων εργασίας και των INGYO να εστιάσουν περισσότερο στα ποιοτικά χαρακτηριστικά και σε πιο ουσιαστικές μορφές συμμετοχής στη διαδικασία διαλόγου και, ως εκ τούτου, να προσδώσουν προστιθέμενη αξία στις διαβουλεύσεις σε επίπεδο ΕΕ.

18.

Η ουσιαστική συνεργασία και συνδημιουργία από τις τρεις εμπλεκόμενες Προεδρίες της ΕΕ και τα αντίστοιχα εθνικά συμβούλια νεολαίας, το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεότητας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγκαταλέγονται στις βασικές αρχές που καθοδήγησαν την υλοποίηση του 8ου κύκλου του ΔΕΕΝ.

19.

Η τοποθέτηση των νέων και των οργανώσεων νεολαίας στον πυρήνα του σχεδιασμού, του προγραμματισμού, της υλοποίησης, της παρακολούθησης, της αξιολόγησης και της επακολούθησης του κύκλου και όλων των δραστηριοτήτων του, για παράδειγμα εξασφαλίζοντας ότι τα εθνικά συμβούλια νεολαίας της Προεδρίας έχουν το δικαίωμα να συμπροεδρεύουν στην ευρωπαϊκή ομάδα καθοδήγησης, ήταν βασικό στοιχείο της επιτυχίας του 8ου κύκλου του ΔΕΕΝ.

20.

Η επιπλέον αναγνώριση της συμμετοχής και της συμβολής των INGYO στη διαδικασία του ΔΕΕΝ είναι σημαντική προκειμένου να διασφαλιστεί ισχυρή ευρωπαϊκή διάσταση του διαλόγου· θα πρέπει δε να κατοχυρωθεί βιώσιμη, διαρθρωτική και επαρκής χρηματοδότηση και πολιτική στήριξη σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, ούτως ώστε τόσο οι εθνικές ομάδες εργασίας όσο και οι INGYO να μπορούν να ασκούν τις δραστηριότητές τους στο πλαίσιο της επίσημης διαδικασίας του ΔΕΕΝ.

21.

Οι διασκέψεις της ΕΕ για τη νεολαία αποτελούν ουσιαστικό μέρος της διαδικασίας διαλόγου για τη νεολαία, καθώς δημιουργούν ασφαλείς χώρους όπου οι συμμετέχοντες έχουν τις γνώσεις και τις ευκαιρίες που χρειάζονται για να προσφέρουν τη συμβολή τους, και θα πρέπει να φέρνουν σε επαφή τους φορείς λήψης αποφάσεων ώστε να συμμετέχουν ουσιαστικά στον διάλογο, να ανταλλάσσουν απόψεις ισότιμα με τους νέους, να συνυλοποιούν μαζί τους τα αποτελέσματα των Διασκέψεων και να τα ενσωματώνουν, ει δυνατόν, στη λήψη των πολιτικών αποφάσεών τους, προκειμένου να διασφαλίζεται ότι η διαδικασία της συμμετοχής των νέων έχει ουσιαστικό χαρακτήρα.

22.

Η διοργάνωση όλων των εκδηλώσεων που σχετίζονται με τον διάλογο της ΕΕ για τη νεολαία με τον πιο βιώσιμο δυνατό τρόπο και η συνεκτίμηση των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και οικονομικών διαστάσεων της βιωσιμότητας αποτελούν σημαντικό στοιχείο για να καταστεί η διαδικασία πιο ουσιαστική για τους νέους και για τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων.

23.

Η επικέντρωση στην υλοποίηση του στόχου για τη νεολαία αριθ. 9 προκειμένου να μετατραπούν οι επιμέρους στόχοι του σε δράσεις για τη νεολαία έχει προσδώσει σημαντική νέα διάσταση στη διαδικασία διαλόγου της ΕΕ για τη νεολαία, με την πραγματοποίηση των αλλαγών που απαιτούνται για να βελτιωθεί η ζωή των νέων στην Ευρώπη, και θα μπορούσε να υιοθετηθεί από τους μελλοντικούς κύκλους του ΔΕΕΝ ως ορθή πρακτική προς μίμηση.

ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΤΙ:

24.

Οι νέοι είναι το παρόν και το μέλλον μιας βιώσιμης, κοινωνικής, κλιματικά ουδέτερης, ευημερούσας και δημοκρατικής Ευρώπης, προσαρμοσμένης στην ψηφιακή εποχή. Η συμμετοχή τους έχει ζωτική σημασία κατά τη διαμόρφωση του παρόντος και του μέλλοντος της Ευρώπης, καθώς διασφαλίζει ότι όλοι οι πολίτες της απολαμβάνουν προσωπική ολοκλήρωση και ευημερία και ενδυναμώνονται ώστε να έχουν ενεργό και υπεύθυνη δραστηριοποίηση στα κοινά.

25.

Η πανδημία COVID-19 και τα έκτακτα μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας είχαν σοβαρό αντίκτυπο στη συμμετοχή των νέων και στους χώρους της κοινωνίας των πολιτών για τους νέους, οι οποίοι συρρικνώνονται όλο και περισσότερο και θα μπορούσαν να προστατεύονται πρωτόβουλα. Η πανδημία COVID-19 ανέδειξε επίσης τη σημασία της περαιτέρω διερεύνησης και ανάπτυξης νέων μορφών συμμετοχής και δραστηριοποίησης στα κοινά, ιδίως στο πλαίσιο της ψηφιακής συμμετοχής των νέων, αναγνωρίζοντας παράλληλα και αντιμετωπίζοντας τα υφιστάμενα ψηφιακά χάσματα και τα όρια της ψηφιακής συμμετοχής (7).

ΧΑΙΡΕΤΙΖΟΥΝ:

26.

Την ενεργό συμμετοχή των νέων στις εθνικές και ευρωπαϊκές ποιοτικές διαβουλεύσεις που διενεργούνται από τις εθνικές ομάδες εργασίας και τις διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις νεολαίας, και την ενεργό δραστηριοποίησή τους στην κεντρική έρευνα του ΔΕΕΝ που δρομολογήθηκε από την ευρωπαϊκή ομάδα καθοδήγησης, καθώς και την ενεργό εμπλοκή τους στη φάση υλοποίησης. Οι διαβουλεύσεις και η φάση υλοποίησης περιελάμβαναν ποικίλη και καινοτόμο χρήση ερευνών μικρότερης κλίμακας, ομάδων εστίασης, μεγάλων εκδηλώσεων για τον διάλογο για τη νεολαία, εργαστηρίων, ερευνητικών δράσεων συμμετοχικής δράσης, συμμετοχικών οπτικών μεθόδων, συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης και εκδηλώσεων ψηφιακού διαλόγου για τη νεολαία.

27.

Τις δραστηριότητες και τα μέτρα που προτάθηκαν και υλοποιούνται από τις εθνικές ομάδες εργασίας και τις INGYO υπό συνθήκες δυσχερείς λόγω της πανδημίας, στο πλαίσιο της διαδικασίας μετατροπής του στόχου για τη νεολαία αριθ. 9 σε δράσεις για τη νεολαία.

28.

Την επιτυχή συνεργασία και την ισότιμη σύμπραξη στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ομάδας καθοδήγησης καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου, με βάση τις συστάσεις των προηγούμενων κύκλων του ΔΕΕΝ για την πολυεπίπεδη και διατομεακή υλοποίηση του ΔΕΕΝ.

ΚΑΛΕΙ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΩΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΣ:

29.

Να εξετάσουν τα αποτελέσματα του 8ου κύκλου του διαλόγου της ΕΕ για τη νεολαία, συμπεριλαμβανομένων των συστάσεων των νέων που επισυνάπτονται στο παράρτημα Ι, κατά τον σχεδιασμό και την εφαρμογή μελλοντικών πολιτικών για τη νεολαία, σε συνέργεια με όλες τις πολιτικές που επηρεάζουν τους νέους, και να διερευνήσουν περαιτέρω τρόπους υλοποίησης των ευρωπαϊκών στόχων για τη νεολαία και των επιμέρους στόχων που περιλαμβάνονται σε αυτούς.

30.

Να ενισχύσουν και να βελτιώσουν τη διαδικασία του διαλόγου της ΕΕ για τη νεολαία εξετάζοντας και, ει δυνατόν, εφαρμόζοντας τις βέλτιστες πρακτικές από τον 8ο κύκλο του διαλόγου της ΕΕ για τη νεολαία και τις αρχές που καθοδήγησαν την επιτυχή εφαρμογή του, ιδίως με την τοποθέτηση των νέων και των οργανώσεων νεολαίας στον πυρήνα της διαδικασίας και διασφαλίζοντας ότι ο διάλογος της ΕΕ για τη νεολαία είναι μια διαδικασία με τους νέους σε πρωταγωνιστικό ρόλο, όπου οι νέοι και οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων διεξάγουν εποικοδομητικό διάλογο για την αναζήτηση λύσεων με πραγματικό αντίκτυπο. Ως εκ τούτου, τα εθνικά συμβούλια νεολαίας θα πρέπει να εξακολουθήσουν, κατά περίπτωση, να είναι τα κύρια ενδιαφερόμενα μέρη στις εθνικές ομάδες εργασίας και να λαμβάνουν την αναγκαία πολιτική και οικονομική στήριξη για την εκπλήρωση αυτού του ρόλου.

31.

Να αναγνωρίσουν και να ιεραρχήσουν ως κορυφαίο τον ρόλο των εθνικών ομάδων εργασίας (NWG), την απαραίτητη προσήλωσή τους στη διαδικασία και τη σημασία τους όσον αφορά την προβολή και την πολυμορφία των προοπτικών.

32.

Να δίνουν προτεραιότητα και προβολή στον ΔΕΕΝ σε εκδηλώσεις εθνικού και ενωσιακού επιπέδου και να προωθήσουν τη συμμετοχή των νέων στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων σε όλα τα επίπεδα, καθώς επίσης να στηρίξουν και να ενισχύσουν τη συνεργασία μεταξύ των διαφόρων ενδιαφερομένων, και συγκεκριμένα της ευρωπαϊκής ομάδας καθοδήγησης, των εθνικών ομάδων εργασίας, του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεότητας, των εθνικών συμβουλίων νεολαίας, των διεθνών μη κυβερνητικών οργανώσεων νεολαίας και άλλων σχετικών ενδιαφερόμενων φορέων.

33.

Να παρέχουν την αναγκαία στήριξη μαζί με επαρκείς οικονομικούς πόρους και εργαλεία συμμετοχής φιλικά προς τους νέους, τα οποία απαιτούνται για την προσέγγιση και την επικοινωνία με περισσότερους νέους με ευρύ φάσμα καταβολών και από ποικίλες κοινωνικές ομάδες σε όλα τα επίπεδα, καθώς και για την ενημέρωσή τους, προκειμένου να επιτευχθούν οι φιλόδοξοι στόχοι που έχουν τεθεί για τη διαδικασία διαλόγου της ΕΕ για τη νεολαία στο πλαίσιο της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη νεολαία 2019-2027.

34.

Να εξασφαλίσουν περισσότερο βιώσιμη και στρατηγική προσέγγιση όσον αφορά την επικοινωνία και την προβολή του ΔΕΕΝ, εφαρμόζοντας μια καθολική εσωτερική και εξωτερική επικοινωνιακή στρατηγική σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και να παράσχουν στις εθνικές ομάδες εργασίας επιπρόσθετη στήριξη, κατά περίπτωση, για την ενίσχυση της δικής τους επικοινωνίας σχετικά με τον ΔΕΕΝ, συνδημιουργούμενης από οργανώσεις νεολαίας, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή επικοινωνιακή στρατηγική η οποία δημιουργήθηκε υπό συνηγεσία των οργανώσεων νεολαίας, και με κοινό λογότυπο ΔΕΕΝ για επισήμανση όλων των δράσεων του ΔΕΕΝ σε ευρωπαϊκό, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

35.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη θα πρέπει να εξασφαλίζουν την ενίσχυση της μακροπρόθεσμης θεσμικής μνήμης και τη συνέχεια των εργασιών μεταξύ των κύκλων του ΔΕΕΝ. Διοργανώνονται τακτικές ανταλλαγές και συντονισμός με ηγεσία της νεολαίας και κατάλληλη υποστήριξη από την τριάδα Προεδριών, την τελευταία Προεδρία της προηγούμενης τριάδας, την πρώτη Προεδρία της επόμενης τριάδας, την Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεότητας. Η τεκμηρίωση της ευρωπαϊκής ομάδας καθοδήγησης θα πρέπει να δημοσιοποιείται στην Ευρωπαϊκή Δικτυακή Πύλη της Νεολαίας.

36.

Να παρέχουν συνεχή ανατροφοδότηση στους νέους και τις οργανώσεις νεολαίας που συμμετέχουν σε όλα τα στάδια της διαδικασίας του ΔΕΕΝ, προκειμένου να εξασφαλίζεται ουσιαστικός διάλογος και συμμετοχή των νέων σε όλα τα επίπεδα.

ΚΑΙ ΣΗΜΕΙΩΝΟΥΝ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΟΤΙ:

Η γενική θεματική προτεραιότητα της επόμενης τριάδας Προεδριών (Γαλλία, Τσεχική Δημοκρατία και Σουηδία) είναι η «Κοινή προσπάθεια για μια βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς Ευρώπη».


(1)  Ψήφισμα του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των αντιπροσώπων των κυβερνήσεων των κρατών μελών, συνελθόντων στο πλαίσιο του Συμβουλίου, σχετικά με πλαίσιο ευρωπαϊκής συνεργασίας στον τομέα της νεολαίας: Η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη νεολαία 2019-2027 (ΕΕ C 456 της 18.12.2018, σ. 1).

(2)  Ψήφισμα του Συμβουλίου και των αντιπροσώπων των κρατών μελών, συνελθόντων στο πλαίσιο του Συμβουλίου, για τη θέσπιση κατευθυντηρίων γραμμών σχετικά με την οργάνωση του διαλόγου της ΕΕ για τη νεολαία - Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη νεολαία 2019-2027 (ΕΕ C 189 της 5.6.2019, σ. 1).

(3)  Συμπεράσματα του Συμβουλίου και των αντιπροσώπων των κυβερνήσεων των κρατών μελών, συνελθόντων στο πλαίσιο του Συμβουλίου, σχετικά με την ενίσχυση της δημοκρατικής συνείδησης και της δημοκρατικής συμμετοχής των νέων στην Ευρώπη (ΕΕ C 415 της 1.12.2020, σ. 16).

(4)  Συμπεράσματα του Συμβουλίου και των αντιπροσώπων των κυβερνήσεων των κρατών μελών, συνελθόντων στο πλαίσιο του Συμβουλίου, με θέμα την ενίσχυση της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης κατά την προώθηση της συμμετοχής των νέων στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων (ΕΕ C 241 της 21.6.2021, σ. 3).

(5)  Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση του προγράμματος «Erasmus»: το πρόγραμμα της Ένωσης για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό, και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1288/2013, COM(2018) 367 final - 2018/0191 (COD).

(6)  Ψήφισμα του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των αντιπροσώπων των κυβερνήσεων των κρατών μελών, συνελθόντων στο πλαίσιο του Συμβουλίου, σχετικά με πλαίσιο ευρωπαϊκής συνεργασίας στον τομέα της νεολαίας: Η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη νεολαία 2019-2027, (ΕΕ C 456 της 18.12.2018, σ. 1).

(7)  Σύμπραξη για τη Νεολαία: Tomaž Deželan και Laden Yurttagüler (2021), Όμιλος Ερευνητών για την Ευρωπαϊκή Νεολαία, Συρρίκνωση του δημοκρατικού χώρου για τη νεολαία.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι

ΚΟΙΝΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΓΔΟΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ

«Europe for YOUth - YOUth for Europe » (Ευρώπη για τη Νεολαία - Νεολαία για την Ευρώπη)

Η ανταλλαγή ιδεών και απόψεων των νέων κατά τη διάσκεψη της ΕΕ για τη νεολαία τον Σεπτέμβριο του 2021 επικεντρώθηκε στον στόχο για τη νεολαία αριθ. 9 «Χώρος και συμμετοχή για όλους», ενώ διατυπώθηκαν συστάσεις για τον τρόπο υλοποίησης του στόχου για τη νεολαία αριθ. 9. Αυτές οι συστάσεις των νέων αφορούν και τους επτά επιμέρους στόχους του στόχου για τη νεολαία αριθ. 9. Οι συστάσεις απεικονίζουν τη διαδικασία που ξεκίνησε με τη γερμανική, συνεχίστηκε με την πορτογαλική και περατώθηκε με τη σλοβενική Προεδρία.

Οι συστάσεις δεν επιβάλλουν τυπικές απαιτήσεις όσον αφορά τις εθνικές πολιτικές για τη νεολαία. Ωστόσο, μπορούν να χρησιμεύσουν ως πηγή έμπνευσης για τα κράτη μέλη.

Επιμέρους στόχος 1: «Εξασφάλιση της επιρροής των νέων στη λήψη αποφάσεων»

α)

Ζητούμε από τα κράτη μέλη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρέχουν πάντοτε συγκεκριμένη ανατροφοδότηση στους νέους όποτε τους εμπλέκουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και να εξασφαλίζουν τη διαδικασία αξιολόγησης με τους νέους, προκειμένου να διασφαλίζεται ότι είναι πραγματική η συμμετοχή.

β)

Συνιστούμε στα κράτη μέλη να θεσπίσουν ή να επεξεργαστούν περαιτέρω τη νομοθεσία για την εξασφάλιση βιώσιμων συστημάτων συνδιαχείρισης με τους νέους στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και χάραξης πολιτικής σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, μεταξύ άλλων για την προστασία και την επέκταση των χώρων της κοινωνίας των πολιτών για τους νέους.

Επιμέρους στόχος 2: «Εξασφάλιση ισότιμης πρόσβασης στη συμμετοχή»

α)

Συνιστούμε στα κράτη μέλη και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διευρύνουν την ποικιλία των δομών συμμετοχής και να αντιμετωπίσουν την απουσία ένταξης, παρέχοντας εύκολα προσβάσιμες πληροφορίες στις μειονοτικές ομάδες.

β)

Παροτρύνονται όλα τα κράτη μέλη να στηρίξουν τους τοπικούς ενδιαφερόμενους φορείς στην παροχή εξωσχολικών δραστηριοτήτων σε νέους με λιγότερες ευκαιρίες.

Επιμέρους στόχος 3: «Συμμετοχή σε εκλογές και εκπροσώπηση σε αιρετά όργανα»

α)

Παροτρύνονται τα κράτη μέλη να θεσπίσουν μια συμβολική διαδικασία ψηφοφορίας σε επίπεδο ΕΕ στις εκλογές για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο για ηλικιακές ομάδες που δεν έχουν ακόμη δικαίωμα ψήφου, σε συνεργασία με τα τοπικά κέντρα νεότητας και τα εθνικά συμβούλια νεολαίας, προκειμένου να ενθαρρυνθούν οι νέοι που δεν έχουν ακόμη την απαιτούμενη από το νόμο ηλικία ψήφου να συμμετάσχουν ενεργά στις διαδικασίες λήψης πολιτικών αποφάσεων και, ως εκ τούτου, να ενισχυθεί η νοοτροπία αναγνώρισης της γνώμης των νέων στην πολιτική.

β)

Συνιστούμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στα κράτη μέλη να αναπτύξουν στρατηγικές για τη στήριξη των νέων που επιθυμούν να θέσουν υποψηφιότητα σε εκλογές σε τοπικό, εθνικό και ενωσιακό επίπεδο, μέσω της δημιουργίας μιας κοινής, φιλικής προς τη νεολαία πλατφόρμας σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τους νέους που σχεδιάζουν να θέσουν υποψηφιότητα σε εκλογές, και μέσω της παροχής υλικού για την περαιτέρω ανάπτυξη παρεμφερών δομών για τις εθνικές εκλογές.

γ)

Συνιστούμε στα κράτη μέλη να παρέχουν σε όλους τους νέους ποιοτική αγωγή του πολίτη στα σχολεία σε όλα τα κράτη μέλη και να υιοθετήσουν ένα κοινό πλαίσιο της ΕΕ, ώστε οι νέοι να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στην ικανότητά τους για ουσιαστική και αντιπροσωπευτική πολιτική συμμετοχή.

δ)

Συνιστούμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στα κράτη μέλη να ενισχύσουν την αξιοπιστία των πολιτικών θεσμών και να τους παροτρύνουν να βασίζουν τις ενέργειές τους σε επιστημονικά δεδομένα προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, ώστε να αποτρέπεται η απογοήτευση των νέων έναντι της λήψης αποφάσεων και της πολιτικής.

Επιμέρους στόχος 4: «Εξασφάλιση φυσικών χώρων για τη νεολαία»

α)

Συνιστούμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στα κράτη μέλη να προωθήσουν την ευαισθητοποίηση και τις ευκαιρίες χρηματοδότησης με στόχο τη δημιουργία και τη διατήρηση φυσικών χώρων για τη νεολαία.

β)

Καλούνται τα κράτη μέλη να αλλάξουν τις εκπαιδευτικές πολιτικές σε εθνικό επίπεδο και να παράσχουν συστήματα παρακολούθησης σε επίπεδο ΕΕ για την προώθηση φιλικών προς τη νεολαία, ασφαλών χώρων και πρωτοβουλιών.

γ)

Συνιστούμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στα κράτη μέλη να καθιερώσουν την παρακολούθηση της προστασίας των φυσικών χώρων της κοινωνίας των πολιτών για τη νεολαία, προκειμένου να διασφαλιστεί το δικαίωμα των νέων να διατηρούν τους φυσικούς χώρους τους ασφαλείς από διάφορες απειλές, όπως η εμπορευματοποίηση και η αύξηση των ενοικίων.

δ)

Συνιστούμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στα κράτη μέλη να καταστήσουν τους φυσικούς χώρους για τη νεολαία πλήρεις και προσβάσιμους, παρέχοντας σχετικές πληροφορίες περισσότερο φιλικές προς τη νεολαία και πιο εύκολα προσβάσιμες.

Επιμέρους στόχος 5: «Εξασφάλιση ψηφιακών χώρων για τη νεολαία»

α)

Παροτρύνουμε τα κράτη μέλη να εξασφαλίσουν ένα ελάχιστο ψηφιακό πρότυπο πανευρωπαϊκά όσον αφορά τις υποδομές που περιλαμβάνουν δωρεάν Wi-Fi/διαδίκτυο και βασικά ψηφιακά εργαλεία που θα χρησιμοποιούνται από τους νέους.

β)

Παροτρύνουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διαθέσει ειδικά κονδύλια στον τομέα της νεολαίας για την παροχή στους νέους κατάλληλων μέσων και εκπαίδευσης για την ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων, με ιδιαίτερη έμφαση στους νέους με λιγότερες ευκαιρίες.

γ)

Συνιστούμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναπτύξει σε ευρωπαϊκό επίπεδο ένα πλαίσιο μέτρησης της φιλικότητας των εικονικών χώρων προς τη νεολαία, ώστε να μπορούν να παρέχονται στους υπάρχοντες χώρους και στα υφιστάμενα μέσα σαφείς και επικαιροποιημένες κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τη χρήση προσιτής γλώσσας και τη συγκέντρωση πληροφοριών, προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια στην ενεργό συμμετοχή των νέων στις κοινωνικές και πολιτικές διαδικασίες.

δ)

Συνιστούμε στα κράτη μέλη να παράσχουν στους εκπαιδευτικούς τόσο της τυπικής όσο και της μη τυπικής μάθησης τα μέσα ώστε να διασφαλίζουν ότι οι νέοι διαθέτουν τις ικανότητες και τα εργαλεία που απαιτούνται για να προστατεύονται από την εσφαλμένη πληροφόρηση και τη ρητορική μίσους σε εικονικούς χώρους, ενισχύοντας την κριτική τους ικανότητα σε αντικειμενική βάση.

Επιμέρους στόχος 6: «Εξασφάλιση βιώσιμης χρηματοδότησης για τη συμμετοχή των νέων»

α)

Συνιστούμε στα κράτη μέλη να προβάλλουν περισσότερο τις δραστηριότητες για τους νέους αυξάνοντας τις δυνατότητες πρόσβασης σε αυτές (ιδίως μέσω κινήτρων για κινητές δραστηριότητες για τους νέους σε αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές καθώς και με νέους που έχουν λιγότερες δυνατότητες πρόσβασης) και προωθώντας την αναγνώρισή τους (μέσω επίσημης αναγνώρισης του επαγγέλματος, ενεργών συμπράξεων με την τυπική εκπαίδευση και τους τοπικούς φορείς).

β)

Συνιστούμε στα κράτη μέλη να εδραιώσουν τη θέση και τον ρόλο των δραστηριοτήτων για τους νέους σε κοινωνικά θέματα (συμπράξεις σε τοπικές πρωτοβουλίες, εκδηλώσεις, διαγωνισμούς και έργα) και να εξασφαλίσουν την κοινωνική τους αναγνώριση (αξιοποίηση των δραστηριοτήτων για τους νέους).

γ)

Συνιστούμε στα κράτη μέλη και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παράσχουν στήριξη και να δεσμευθούν για την εκπόνηση γενικού σχεδίου ανάκαμψης για τη νεολαία στην ΕΕ, με συγκεκριμένες δράσεις σε ευρωπαϊκό, εθνικό και τοπικό επίπεδο οι οποίες θα εστιάζουν στις δραστηριότητες για τους νέους και στη συμμετοχή των νέων, προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα που αυξήθηκαν λόγω της πανδημίας.

Επιμέρους στόχος 7: «Παροχή χρήσιμων πληροφοριών φιλικών προς τη νεολαία»

α)

Συνιστούμε στα κράτη μέλη να εισαγάγουν στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση τακτικά μαθήματα γραμματισμού για τα μέσα επικοινωνίας και την πληροφόρηση στο πλαίσιο των εθνικών προγραμμάτων σπουδών με προετοιμασία και διεξοδική παρακολούθηση σε συνεργασία με τις σχετικές οργανώσεις νεολαίας σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, καθώς και με τους επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης, διασφαλίζοντας παράλληλα την τακτική και σε εθνικό επίπεδο κατάρτιση των εκπαιδευτικών με συγχρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

β)

Καλούμε τα κράτη μέλη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συμπεριλάβουν στις στρατηγικές τους για τη νεολαία την παροχή ποιοτικών πληροφοριών και συμβουλών για τους νέους σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Πληροφόρησης των Νέων και να προβλέψουν ένα εθνικό συντονιστικό όργανο για την πληροφόρηση των νέων, ώστε οι νέοι να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε σχετικές πληροφορίες σε ευρωπαϊκό, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

γ)

Συνιστούμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να θεσπίσει μια επικοινωνιακή στρατηγική της ΕΕ για τη νεολαία, μέσω της οποίας θα παρέχεται καθοδήγηση στα κράτη μέλη για τη συνδημιουργία επικοινωνιακού περιεχομένου με τους νέους σχετικά με πολιτικές και δημοσιεύσεις που αφορούν τη νεολαία, μεριμνώντας ώστε αυτό το επικοινωνιακό περιεχόμενο να δημοσιεύεται στην Ευρωπαϊκή Δικτυακή Πύλη της Νεολαίας όπου μπορεί να πραγματοποιείται συζήτηση και διάλογος της νεολαίας.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ

Έγγραφα αναφοράς:

Ψήφισμα του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των αντιπροσώπων των κυβερνήσεων των κρατών μελών, συνελθόντων στο πλαίσιο του Συμβουλίου, σχετικά με πλαίσιο ευρωπαϊκής συνεργασίας στον τομέα της νεολαίας: Η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη νεολαία 2019-2027 (ΕΕ C 456 της 18.12.2018, σ. 1)

Ψήφισμα του Συμβουλίου και των αντιπροσώπων των κυβερνήσεων των κρατών μελών, συνελθόντων στο πλαίσιο του Συμβουλίου, ως προς τα αποτελέσματα του 7ου κύκλου διαβουλεύσεων του διαλόγου της ΕΕ για τη νεολαία: Η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη νεολαία 2019-2027 (ΕΕ C 212 I της 26.6.2020, σ. 1)

Ψήφισμα του Συμβουλίου και των αντιπροσώπων των κρατών μελών, συνελθόντων στο πλαίσιο του Συμβουλίου, για τη θέσπιση κατευθυντηρίων γραμμών σχετικά με την οργάνωση του διαλόγου της ΕΕ για τη νεολαία - Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη νεολαία 2019-2027 (ΕΕ C 189 της 5.6.2019, σ. 1)

Συμπεράσματα του Συμβουλίου και των αντιπροσώπων των κυβερνήσεων των κρατών μελών, συνελθόντων στο πλαίσιο του Συμβουλίου, με θέμα την ενίσχυση της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης κατά την προώθηση της συμμετοχής των νέων στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων (ΕΕ C 241 της 21.6.2021, σ. 3)

Συμπεράσματα του Συμβουλίου, Η νεολαία στην εξωτερική δράση, Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου, έγγρ. 8629/20 της 5ης Ιουνίου 2020

Συμπεράσματα του Συμβουλίου και των αντιπροσώπων των κυβερνήσεων των κρατών μελών, συνελθόντων στο πλαίσιο του Συμβουλίου, σχετικά με την ενίσχυση της δημοκρατικής συνείδησης και της δημοκρατικής συμμετοχής των νέων στην Ευρώπη (ΕΕ C 415 της 1.12.2020, σ. 16)

Ψήφισμα του Συμβουλίου σχετικά με τον διαρθρωμένο διάλογο και τη μελλοντική εξέλιξη του διαλόγου με τους νέους στο πλαίσιο πολιτικών για ευρωπαϊκή συνεργασία στον τομέα της νεολαίας για την περίοδο μετά το 2018 (ΕΕ C 189 της 15.6.2017, σ. 1)

CIVICUS, State of Civil Society Reports 2016 (Παγκόσμια Συμμαχία για τη Συμμετοχή των Πολιτών, Εκθέσεις 2016 για την κατάσταση της κοινωνίας των πολιτών), Johannesburg, SOCS2016 (civicus.org).


Top