EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32023R0826

Κανονισμός (ΕΕ) 2023/826 της Επιτροπής της 17ης Απριλίου 2023 για τον καθορισμό απαιτήσεων οικολογικού σχεδιασμού όσον αφορά την κατανάλωση ενέργειας ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού οικιακού και γραφειακού εξοπλισμού εκτός λειτουργίας, σε λειτουργία αναμονής και σε δικτυωμένη λειτουργία αναμονής σύμφωνα με την οδηγία 2009/125/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και για την κατάργηση των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 1275/2008 και (ΕΚ) αριθ. 107/2009 της Επιτροπής (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

C/2023/2448

ΕΕ L 103 της 18.4.2023, p. 29–47 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2023/826/oj

18.4.2023   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 103/29


ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2023/826 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

της 17ης Απριλίου 2023

για τον καθορισμό απαιτήσεων οικολογικού σχεδιασμού όσον αφορά την κατανάλωση ενέργειας ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού οικιακού και γραφειακού εξοπλισμού εκτός λειτουργίας, σε λειτουργία αναμονής και σε δικτυωμένη λειτουργία αναμονής σύμφωνα με την οδηγία 2009/125/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και για την κατάργηση των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 1275/2008 και (ΕΚ) αριθ. 107/2009 της Επιτροπής

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη την οδηγία 2009/125/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 21ης Οκτωβρίου 2009, για τη θέσπιση πλαισίου για τον καθορισμό απαιτήσεων οικολογικού σχεδιασμού όσον αφορά τα συνδεόμενα με την ενέργεια προϊόντα (1), και ιδίως το άρθρο 15 παράγραφος 1,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Δυνάμει της οδηγίας 2009/125/ΕΚ, η Επιτροπή πρέπει να καθορίσει απαιτήσεις οικολογικού σχεδιασμού για τα συνδεόμενα με την ενέργεια προϊόντα, τα οποία αντιπροσωπεύουν σημαντικό όγκο πωλήσεων και εμπορικών συναλλαγών στην ΕΕ, έχουν σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις και παρουσιάζουν σημαντικές δυνατότητες βελτίωσης των περιβαλλοντικών τους επιπτώσεων μέσω του σχεδιασμού τους, χωρίς αυτό να συνεπάγεται υπερβολικό κόστος.

(2)

Η ανακοίνωση COM(2016) 773 (2) καθορίζει τις προτεραιότητες εργασίας βάσει του πλαισίου για τον οικολογικό σχεδιασμό και την ενεργειακή επισήμανση για την περίοδο 2016-2019. Στο πρόγραμμα εργασίας για τον οικολογικό σχεδιασμό του 2016 καθορίζονται οι ομάδες συνδεόμενων με την ενέργεια προϊόντων που πρέπει να εξεταστούν κατά προτεραιότητα για την εκπόνηση προπαρασκευαστικών μελετών και την ενδεχόμενη λήψη εκτελεστικών μέτρων, και προβλέπεται η επανεξέταση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1275/2008 της Επιτροπής (3).

(3)

Η κατανάλωση ενέργειας ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού οικιακού και γραφειακού εξοπλισμού εκτός λειτουργίας, σε λειτουργία αναμονής και σε δικτυωμένη λειτουργία αναμονής είναι ένα από τα μέτρα που απαριθμούνται στην ανακοίνωση, με εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση τελικής ενέργειας 4 TWh έως το 2030, η οποία αντιστοιχεί σε μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 1,36 εκατ. τόνους ισοδυνάμου CO2.

(4)

Η Επιτροπή καθόρισε απαιτήσεις οικολογικού σχεδιασμού για την κατανάλωση ενέργειας ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού οικιακού και γραφειακού εξοπλισμού εκτός λειτουργίας και σε λειτουργία αναμονής στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1275/2008 και πρόσθεσε απαιτήσεις για την κατανάλωση ενέργειας σε δικτυωμένη λειτουργία αναμονής στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 801/2013 (4) της Επιτροπής. Δυνάμει των εν λόγω κανονισμών, η Επιτροπή πρέπει να επανεξετάσει τις απαιτήσεις οικολογικού σχεδιασμού με βάση την τεχνολογική πρόοδο.

(5)

Η Επιτροπή επανεξέτασε τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1275/2008 και ανέλυσε τις τεχνικές, περιβαλλοντικές και οικονομικές πτυχές της κατανάλωσης ενέργειας ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού οικιακού και γραφειακού εξοπλισμού εκτός λειτουργίας, σε λειτουργία αναμονής και σε δικτυωμένη λειτουργία αναμονής, καθώς και την πραγματική συμπεριφορά των χρηστών. Η επανεξέταση πραγματοποιήθηκε σε στενή συνεργασία με εμπλεκόμενους φορείς και ενδιαφερόμενα μέρη από την Ένωση και τρίτες χώρες. Τα αποτελέσματα της επανεξέτασης δημοσιοποιήθηκαν και παρουσιάστηκαν στο φόρουμ διαβούλευσης που έχει συσταθεί βάσει του άρθρου 18 της οδηγίας 2009/125/ΕΚ.

(6)

Η επανεξέταση αναδεικνύει τα οφέλη των συνεχιζόμενων και βελτιωμένων απαιτήσεων, οι οποίες είναι προσαρμοσμένες στην τεχνολογική πρόοδο, όσον αφορά την κατανάλωση ενέργειας ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού οικιακού και γραφειακού εξοπλισμού εκτός λειτουργίας, σε λειτουργία αναμονής και σε δικτυωμένη λειτουργία αναμονής.

(7)

Η ετήσια κατανάλωση ενέργειας εκτός λειτουργίας, σε λειτουργία αναμονής και σε δικτυωμένη λειτουργία αναμονής των προϊόντων που υπόκεινται στον παρόντα κανονισμό στην ΕΕ υπολογίστηκε κατά την επανεξέταση σε 59,4 TWh το 2015, το οποίο αντιστοιχεί σε 23,8 εκατ. τόνους εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ισοδυνάμου CO2. Σε ένα σενάριο διατήρησης της υφιστάμενης κατάστασης, η εν λόγω κατανάλωση ενέργειας προβλέπεται βάσει των προβολών να μειωθεί έως το 2030, κυρίως λόγω της σταδιακής εφαρμογής των απαιτήσεων οικολογικού σχεδιασμού που θεσπίστηκαν με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 801/2013. Ωστόσο, η μείωση αυτή αναμένεται να επιβραδυνθεί, εκτός εάν επικαιροποιηθούν οι εφαρμοστέες απαιτήσεις οικολογικού σχεδιασμού.

(8)

Η εφαρμογή του παρόντος κανονισμού πρέπει να περιορίζεται σε προϊόντα που αντιστοιχούν σε οικιακό και γραφειακό εξοπλισμό που προορίζεται για χρήση σε οικιακό περιβάλλον, ο οποίος, όσον αφορά τον εξοπλισμό πληροφορικής, αντιστοιχεί σε εξοπλισμό κλάσης Β όπως ορίζεται στο πρότυπο EN 55022:2010.

(9)

Οι λειτουργίες που δεν καλύπτονται από τον παρόντα κανονισμό, όπως η λειτουργία ACPI S3 των υπολογιστών, πρέπει να εξεταστούν σε ειδικά ανά προϊόν εκτελεστικά μέτρα δυνάμει της οδηγίας 2009/125/ΕΚ.

(10)

Οι απαιτήσεις για την κατάσταση εκτός λειτουργίας, τη λειτουργία αναμονής και τη δικτυωμένη λειτουργία αναμονής θα πρέπει να καθορίζονται σε ειδικά ανά προϊόν εκτελεστικά μέτρα δυνάμει της οδηγίας 2009/125/ΕΚ, όπου είναι δυνατόν, λαμβανομένων υπόψη των ιδιαιτεροτήτων κάθε ομάδας προϊόντων και της δυνατότητας επίτευξης πρόσθετης εξοικονόμησης ενέργειας και μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

(11)

Τα προϊόντα με εξωτερικά τροφοδοτικά χαμηλής τάσης, τα οποία εξαιρέθηκαν από το πεδίο εφαρμογής του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1275/2008 με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 278/2009 της Επιτροπής (5), εξελίσσονται ταχέως όσον αφορά τις λειτουργίες τους και διατίθενται στην αγορά της ΕΕ σε αυξανόμενο αριθμό. Συνεπώς, θα πρέπει να περιληφθούν στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος κανονισμού προκειμένου να εξασφαλιστούν περαιτέρω εξοικονόμηση ενέργειας και ισότιμοι όροι ανταγωνισμού για τους κατασκευαστές.

(12)

Φορητά προϊόντα που λειτουργούν με μπαταρία με κύκλωμα επαναφόρτισης που πρέπει να συνδεθούν στο δίκτυο για επαναφόρτιση θα πρέπει να καλύπτονται από τον παρόντα κανονισμό, καθώς εξαρτώνται ως προς την τροφοδότηση με ηλεκτρική ενέργεια από το δίκτυο.

(13)

Προϊόντα που περιέχουν κύκλωμα επαναφόρτισης, όπου η ενέργεια καταναλώνεται εκτός λειτουργίας και σε λειτουργία αναμονής ενώ η μπαταρία δεν φορτίζεται, θα πρέπει να εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος κανονισμού για να διασφαλίζεται η εξοικονόμηση ενέργειας.

(14)

Ο εξοπλισμός εκτύπωσης που εκτυπώνει σε χαρτί ή σε άλλα μέσα τα ηλεκτρονικά σήματα εισόδου θα πρέπει να καλύπτεται από τον παρόντα κανονισμό για να διασφαλίζεται η εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ ο εξοπλισμός τρισδιάστατης εκτύπωσης θα πρέπει να εξαιρεθεί προς το παρόν από τον παρόντα κανονισμό.

(15)

Οι απλοί μετατροπείς-αποκωδικοποιητές που καλύπτονται από τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 107/2009 της Επιτροπής (6) δεν αντιπροσωπεύουν πλέον σημαντικό μέρος της αγοράς και η εναπομείνασα οικεία κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας σε λειτουργία αναμονής ή εκτός λειτουργίας θα πρέπει να καλύπτεται από τον παρόντα κανονισμό. Συνεπώς, ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 107/2009 θα πρέπει να καταργηθεί.

(16)

Τα μηχανοκίνητα ρυθμιζόμενα έπιπλα που λειτουργούν με ηλεκτρικά μέσα και τα μηχανοκίνητα δομικά στοιχεία βρίσκονται για μεγάλα χρονικά διαστήματα εκτός λειτουργίας, σε λειτουργία αναμονής και σε δικτυωμένη λειτουργία αναμονής και, συνεπώς, προσφέρουν σημαντικές δυνατότητες βελτίωσης της κατανάλωσης ενέργειας κατά τη διάρκεια των εν λόγω λειτουργιών. Κατά συνέπεια, θα πρέπει επίσης να συμπεριληφθούν στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος κανονισμού.

(17)

Οι απαιτήσεις οικολογικού σχεδιασμού θα πρέπει να ευθυγραμμίσουν σε ολόκληρη την ΕΕ τα επίπεδα κατανάλωσης ενέργειας από ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό οικιακό και γραφειακό εξοπλισμό σε κατάσταση εκτός λειτουργίας, σε λειτουργία αναμονής και σε δικτυωμένη λειτουργία αναμονής. Αυτό θα συμβάλει στη λειτουργία της ενιαίας αγοράς. Αναμένεται επίσης να βελτιώσει τις περιβαλλοντικές επιδόσεις του ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού οικιακού και γραφειακού εξοπλισμού.

(18)

Οι σχετικές παράμετροι για τα προϊόντα αυτά θα πρέπει να μετρούνται με αξιόπιστες, ακριβείς και αναπαραγώγιμες μεθόδους. Στις εν λόγω μεθόδους θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι γενικώς αποδεκτές πλέον σύγχρονες μέθοδοι μετρήσεων, όπως επίσης, εφόσον υπάρχουν, τα εναρμονισμένα πρότυπα που έχουν εκδώσει οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί τυποποίησης, οι οποίοι απαριθμούνται στο παράρτημα I του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1025/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (7).

(19)

Σύμφωνα με το άρθρο 8 της οδηγίας 2009/125/ΕΚ, ο παρών κανονισμός πρέπει να προσδιορίζει τις εφαρμοστέες διαδικασίες αξιολόγησης της συμμόρφωσης.

(20)

Για να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα και η αξιοπιστία του εν λόγω κανονισμού και για να προστατεύονται οι καταναλωτές, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται η διάθεση στην αγορά προϊόντων που μπορούν να μεταβάλλουν αυτομάτως τις επιδόσεις τους σε συνθήκες δοκιμής με στόχο να επιτύχουν ευνοϊκότερο επίπεδο για οποιαδήποτε από τις παραμέτρους που προσδιορίζονται στον παρόντα κανονισμό.

(21)

Επιπλέον των απαιτήσεων που καθορίζονται στον παρόντα κανονισμό, θα πρέπει να προσδιοριστούν σημεία αναφοράς για τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνολογίες με στόχο την ευρεία διάθεση πληροφοριών σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιδόσεις όλου του κύκλου ζωής των προϊόντων που υπάγονται στον εν λόγω κανονισμό και την εύκολη πρόσβαση σε αυτές, σύμφωνα με το παράρτημα I μέρος 3 σημείο 2 της οδηγίας 2009/125/ΕΚ.

(22)

Κατά την επανεξέταση του παρόντος κανονισμού θα πρέπει να αξιολογηθεί η καταλληλότητα και η αποτελεσματικότητα των διατάξεών του για την επίτευξη των στόχων του.

(23)

Λόγω του πεδίου εφαρμογής των νέων και τροποποιημένων απαιτήσεων οικολογικού σχεδιασμού που καθορίζονται στον παρόντα κανονισμό και προκειμένου να εξασφαλιστεί μεγαλύτερη σαφήνεια, ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1275/2008 θα πρέπει να καταργηθεί.

(24)

Τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι σύμφωνα με τη γνώμη της επιτροπής που έχει συσταθεί βάσει του άρθρου 19 παράγραφος 1 της οδηγίας 2009/125/ΕΚ,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Αντικείμενο

Ο παρών κανονισμός καθορίζει τις απαιτήσεις οικολογικού σχεδιασμού που αφορούν την κατανάλωση ενέργειας εκτός λειτουργίας, σε λειτουργία αναμονής ή σε δικτυωμένη λειτουργία αναμονής ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού οικιακού και γραφειακού εξοπλισμού που πρόκειται να διατεθεί στην αγορά ή να τεθεί σε λειτουργία.

Άρθρο 2

Ορισμοί

Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

1)

«ηλεκτρικός και ηλεκτρονικός οικιακός και γραφειακός εξοπλισμός» ή «εξοπλισμός»: κάθε συνδεόμενο με την ενέργεια προϊόν που αναφέρεται στο παράρτημα II και πληροί τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α)

εξαρτάται ως προς την ενεργειακή εισροή από την πηγή ενέργειας του ηλεκτρικού δικτύου, προκειμένου να λειτουργήσει όπως προορίζεται·

β)

έχει σχεδιαστεί για χρήση με ονομαστική τάση έως 250 V·

2)

«δίκτυο»: η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας από το δίκτυο τάσης 230 (± 10 %) Volt εναλλασσόμενου ρεύματος στα 50 Hz·

3)

«λειτουργία αναμονής»: κατάσταση κατά την οποία ο εξοπλισμός είναι συνδεδεμένος στο ηλεκτρικό δίκτυο, εξαρτάται ως προς την τροφοδότηση με ηλεκτρική ενέργεια από το ηλεκτρικό δίκτυο για να λειτουργήσει όπως προορίζεται και παρέχεται τουλάχιστον μία από τις ακόλουθες λειτουργίες, οι οποίες είναι δυνατόν να διατηρηθούν επ’ αόριστον:

α)

λειτουργία επανενεργοποίησης·

β)

λειτουργία επανενεργοποίησης και μόνον μια ένδειξη ενεργοποιημένης λειτουργίας ενεργοποίησης·

γ)

διάταξη απεικόνισης πληροφοριών ή κατάστασης·

4)

«λειτουργία επανενεργοποίησης»: λειτουργία η οποία, μέσω τηλεμεταγωγέα, τηλεχειρισμού, εσωτερικού αισθητήρα ή χρονοδιακόπτη, πραγματοποιεί μεταγωγή από τη λειτουργία αναμονής σε άλλη λειτουργία, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης ενεργού λειτουργίας, η οποία παρέχει πρόσθετες λειτουργίες·

5)

«κύρια λειτουργία»: λειτουργία που παρέχει την ή τις κύριες υπηρεσίες για τις οποίες έχει σχεδιαστεί, έχει υποβληθεί σε δοκιμή και διατίθεται στην αγορά ο εξοπλισμός, και η οποία αντιστοιχεί στην προβλεπόμενη χρήση του εξοπλισμού·

6)

«διάταξη απεικόνισης πληροφοριών ή κατάστασης»: συνεχής λειτουργία η οποία παρέχει πληροφορίες ή αναφέρει την κατάσταση του εξοπλισμού σε διάταξη απεικόνισης, συμπεριλαμβανομένων των ρολογιών. Μια απλή φωτεινή ένδειξη δεν θεωρείται διάταξη απεικόνισης κατάστασης·

7)

«κατάσταση ενεργού λειτουργίας»: κατάσταση κατά την οποία ο εξοπλισμός είναι συνδεδεμένος με την πηγή ενέργειας του ηλεκτρικού δικτύου και έχει ενεργοποιηθεί τουλάχιστον μία από τις κύριες λειτουργίες·

8)

«κατάσταση εκτός λειτουργίας»: κατάσταση κατά την οποία ο εξοπλισμός είναι συνδεδεμένος με την πηγή ενέργειας του ηλεκτρικού δικτύου και δεν παρέχει καμία λειτουργία ή βρίσκεται σε κατάσταση που παρέχει μόνο:

α)

ένδειξη της κατάστασης εκτός λειτουργίας·

β)

λειτουργίες που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ηλεκτρομαγνητικής συμβατότητας δυνάμει της οδηγίας 2014/30/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (8)·

9)

«δίκτυο»: υποδομή επικοινωνίας με τοπολογία ζεύξεων, αρχιτεκτονική, η οποία περιλαμβάνει υλικά δομικά στοιχεία, οργανωτικές αρχές, διαδικασίες και μορφοτύπους επικοινωνίας (πρωτόκολλα)·

10)

«δικτυωμένη λειτουργία αναμονής»: κατάσταση κατά την οποία ο εξοπλισμός είναι ικανός να συνεχίσει μια λειτουργία μετά από τηλεεκκινούσα σκανδάλιση μέσω δικτυακής σύνδεσης·

11)

«τηλεεκκινούσα σκανδάλιση»: σήμα που προέρχεται εκτός του εξοπλισμού μέσω δικτύου·

12)

«αναγνωριστικό μοντέλου»: κωδικός, συνήθως αλφαριθμητικός, για τη διάκριση συγκεκριμένου μοντέλου εξοπλισμού από άλλα μοντέλα με το ίδιο εμπορικό σήμα ή με την ίδια επωνυμία κατασκευαστή, εισαγωγέα ή εξουσιοδοτημένου αντιπροσώπου·

13)

«ισοδύναμο μοντέλο»: μοντέλο εξοπλισμού το οποίο έχει τα ίδια τεχνικά χαρακτηριστικά που έχουν σημασία για τις τεχνικές πληροφορίες που πρέπει να παρέχονται σύμφωνα με το παράρτημα II, αλλά που διατίθεται στην αγορά ή τίθεται σε λειτουργία από τον ίδιο κατασκευαστή, εισαγωγέα ή εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπο, ως άλλο μοντέλο εξοπλισμού με διαφορετικό αναγνωριστικό μοντέλου·

14)

«δηλωμένες τιμές»: οι τιμές που παρέχει ο κατασκευαστής, ο εισαγωγέας ή ο εξουσιοδοτημένος αντιπρόσωπος για τις αναφερόμενες, υπολογιζόμενες ή μετρούμενες τεχνικές παραμέτρους σύμφωνα με το άρθρο 4, για την επαλήθευση της συμμόρφωσης από τις αρχές των κρατών μελών.

Άρθρο 3

Απαιτήσεις οικολογικού σχεδιασμού

Οι απαιτήσεις οικολογικού σχεδιασμού παρατίθενται στο παράρτημα III.

Άρθρο 4

Αξιολόγηση συμμόρφωσης

1.   Η διαδικασία αξιολόγησης της συμμόρφωσης που αναφέρεται στο άρθρο 8 της οδηγίας 2009/125/ΕΚ συνίσταται στο σύστημα εσωτερικού ελέγχου σχεδιασμού που καθορίζεται στο παράρτημα IV της εν λόγω οδηγίας ή στο σύστημα διαχείρισης που καθορίζεται στο παράρτημα V της ίδιας οδηγίας.

2.   Για την αξιολόγηση της συμμόρφωσης δυνάμει του άρθρου 8 της οδηγίας 2009/125/ΕΚ, η τεχνική τεκμηρίωση περιλαμβάνει τις πληροφορίες που καθορίζονται στο παράρτημα III σημείο 3 στοιχείο β) του παρόντος κανονισμού και τις λεπτομέρειες και τα αποτελέσματα των υπολογισμών που πραγματοποιούνται σύμφωνα με το παράρτημα IV του παρόντος κανονισμού.

3.   Εάν οι πληροφορίες που περιλαμβάνει η τεχνική τεκμηρίωση για συγκεκριμένο μοντέλο έχουν προκύψει, εναλλακτικά:

α)

από μοντέλο που έχει τα ίδια τεχνικά χαρακτηριστικά που έχουν σημασία για τις τεχνικές πληροφορίες που πρέπει να παρέχονται σύμφωνα με το παράρτημα III του παρόντος κανονισμού, αλλά παράγεται από διαφορετικό κατασκευαστή·

β)

με υπολογισμό βάσει του σχεδιασμού ή με παρέκταση από άλλο μοντέλο του ίδιου ή διαφορετικού κατασκευαστή, ή αμφότερα,

η τεχνική τεκμηρίωση για ένα μοντέλο περιλαμβάνει τις λεπτομέρειες και τα αποτελέσματα των υπολογισμών ή παρεκτάσεων, την αξιολόγηση που πραγματοποίησε ο κατασκευαστής για να επαληθεύσει την ακρίβεια των υπολογισμών και, κατά περίπτωση, τη δήλωση της ταυτότητας μεταξύ των μοντέλων διαφορετικών κατασκευαστών.

Η τεχνική τεκμηρίωση περιλαμβάνει κατάλογο των ισοδύναμων μοντέλων που αναφέρονται στο πρώτο και δεύτερο εδάφιο, συμπεριλαμβανομένων των αναγνωριστικών των μοντέλων.

4.   Η τεχνική τεκμηρίωση περιλαμβάνει τις πληροφορίες που παρατίθενται στο σημείο 3 στοιχείο α) του παραρτήματος ΙΙΙ του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 5

Διαδικασία επαλήθευσης για την επιτήρηση της αγοράς

Όταν διενεργούν τους ελέγχους επιτήρησης της αγοράς κατά το άρθρο 3 παράγραφος 2 της οδηγίας 2009/125/ΕΚ, οι αρχές των κρατών μελών εφαρμόζουν τη διαδικασία επαλήθευσης που καθορίζεται στο παράρτημα V του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 6

Καταστρατήγηση και ενημερώσεις λογισμικού

Ο κατασκευαστής, ο εισαγωγέας ή ο εξουσιοδοτημένος αντιπρόσωπος δεν διαθέτει στην αγορά εξοπλισμό σχεδιασμένο με τέτοιον τρόπο ώστε να μπορεί να ανιχνεύει ότι υποβάλλεται σε δοκιμή, μεταξύ άλλων μέσω της αναγνώρισης των συνθηκών δοκιμής ή τον κύκλο δοκιμής, και να αντιδρά συγκεκριμένα με αυτόματη αλλοίωση των επιδόσεών του κατά τη διάρκεια της δοκιμής, με σκοπό την επίτευξη ευνοϊκότερου επιπέδου οποιασδήποτε παραμέτρου στην τεχνική τεκμηρίωση ή σε οποιοδήποτε από τα παρεχόμενα έγγραφα.

Η κατανάλωση ενέργειας του εξοπλισμού και καθεμία από τις άλλες δηλωμένες παραμέτρους δεν χειροτερεύει μετά από ενημέρωση του λογισμικού ή του υλικολογισμικού όταν η μέτρηση πραγματοποιείται με το ίδιο πρότυπο δοκιμής που χρησιμοποιήθηκε αρχικά για τη δήλωση συμμόρφωσης, εκτός εάν ο χρήστης συναινεί ρητά ως προς αυτό πριν από την ενημέρωση. Δεν επέρχεται καμία μεταβολή στις επιδόσεις λόγω απόρριψης της ενημέρωσης.

Η ενημέρωση λογισμικού δεν έχει ως αποτέλεσμα την αλλαγή των επιδόσεων του εξοπλισμού κατά τρόπο που να τον καθιστά μη σύμφωνο με τις απαιτήσεις οικολογικού σχεδιασμού που εφαρμόζονται για τη δήλωση συμμόρφωσης.

Άρθρο 7

Ενδεικτικά σημεία αναφοράς

Τα ενδεικτικά σημεία αναφοράς για τον εξοπλισμό και τις τεχνολογίες με τις βέλτιστες επιδόσεις που διατίθενται στην αγορά κατά την έκδοση του παρόντος κανονισμού προσδιορίζονται στο παράρτημα VI.

Άρθρο 8

Επανεξέταση

Το αργότερο έως τις 9 Μαΐου 2027, η Επιτροπή επανεξετάζει τον παρόντα κανονισμό λαμβάνοντας υπόψη την τεχνολογική πρόοδο και υποβάλλει τα αποτελέσματα της επανεξέτασης στο φόρουμ διαβούλευσης.

Κατά την επανεξέταση αξιολογείται ιδίως η σκοπιμότητα:

α)

των απαιτήσεων για τη λειτουργία αναμονής, την κατάσταση εκτός λειτουργίας ή τη δικτυωμένη λειτουργία αναμονής·

β)

των απαιτήσεων για τη δικτυωμένη λειτουργία αναμονής για εξοπλισμό HiNA και εξοπλισμό με λειτουργίες HiNA και τη διάκρισή τους από εξοπλισμό που δεν είναι HiΝΑ·

γ)

της συμπερίληψης στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος κανονισμού άλλων σχετικών ομάδων προϊόντων, μεταξύ άλλων αυτών που χρησιμοποιούνται στον τομέα των υπηρεσιών·

δ)

του καθορισμού απαιτήσεων για τη λειτουργία συντήρησης μπαταρίας των φορτιστών μπαταρίας.

Άρθρο 9

Κατάργηση

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1275/2008 καταργείται από τις 9 Μαΐου 2025.

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 107/2009 καταργείται από τις 9 Μαΐου 2025.

Άρθρο 10

Έναρξη ισχύος και εφαρμογή

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εφαρμόζεται από τις 9 Μαΐου 2025. Ωστόσο, το άρθρο 6 πρώτο εδάφιο εφαρμόζεται κατά την έναρξη ισχύος του κανονισμού.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 17 Απριλίου 2023.

Για την Επιτροπή

Η Πρόεδρος

Ursula VON DER LEYEN


(1)  ΕΕ L 285 της 31.10.2009, σ. 10.

(2)  Ανακοίνωση της Επιτροπής «Πρόγραμμα εργασίας της περιόδου 2016-2019 για τον οικολογικό σχεδιασμό» [COM(2016) 773 final της 30ής Νοεμβρίου 2016].

(3)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1275/2008 της Επιτροπής, της 17ης Δεκεμβρίου 2008, για την εφαρμογή της οδηγίας 2005/32/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τις απαιτήσεις οικολογικού σχεδιασμού για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού οικιακού και γραφειακού εξοπλισμού σε λειτουργία αναμονής ή εκτός λειτουργίας ή σε δικτυωμένη λειτουργία αναμονής (ΕΕ L 339 της 18.12.2008, σ. 45).

(4)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 801/2013 της Επιτροπής, της 22ας Αυγούστου 2013, περί τροποποίησης του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1275/2008 της Επιτροπής όσον αφορά τις απαιτήσεις οικολογικού σχεδιασμού για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού οικιακού και γραφειακού εξοπλισμού σε λειτουργία αναμονής ή εκτός λειτουργίας και περί τροποποίησης του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 642/2009 όσον αφορά τις απαιτήσεις οικολογικού σχεδιασμού για τηλεοράσεις (ΕΕ L 225 της 23.8.2013, σ. 1).

(5)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 278/2009 της Επιτροπής, της 6ης Απριλίου 2009, περί εφαρμογής της οδηγίας 2005/32/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τις απαιτήσεις οικολογικού σχεδιασμού σχετικά με την κατανάλωση ηλεκτρικής ισχύος σε κατάσταση άνευ φορτίου και τη μέση ενεργό απόδοση των εξωτερικών τροφοδοτικών ισχύος (ΕΕ L 93 της 7.4.2009, σ. 3).

(6)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 107/2009 της Επιτροπής, της 4ης Φεβρουαρίου 2009, για την εφαρμογή της οδηγίας 2005/32/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου αναφορικά με τις απαιτήσεις οικολογικού σχεδιασμού για απλούς μετατροπείς-αποκωδικοποιητές (ΕΕ L 36 της 5.2.2009, σ. 8).

(7)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1025/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Οκτωβρίου 2012, σχετικά με την ευρωπαϊκή τυποποίηση, την τροποποίηση των οδηγιών του Συμβουλίου 89/686/ΕΟΚ και 93/15/ΕΟΚ και των οδηγιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 94/9/ΕΚ, 94/25/ΕΚ, 95/16/ΕΚ, 97/23/ΕΚ, 98/34/ΕΚ, 2004/22/ΕΚ, 2007/23/ΕΚ, 2009/23/ΕΚ και 2009/105/ΕΚ και την κατάργηση της απόφασης 87/95/ΕΟΚ του Συμβουλίου και της απόφασης αριθ. 1673/2006/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ L 316 της 14.11.2012, σ. 12).

(8)  Οδηγία 2014/30/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Φεβρουαρίου 2014, για την εναρμόνιση των νομοθεσιών των κρατών μελών σχετικά με την ηλεκτρομαγνητική συμβατότητα (ΕΕ L 96 της 29.3.2014, σ. 79).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

ΟΡΙΣΜΟΙ

1)   

«εξοπλισμός πληροφορικής»: κάθε εξοπλισμός του οποίου η κύρια λειτουργία συνίσταται είτε στην καταχώριση, την αποθήκευση, την απεικόνιση, την ανάκτηση, τη μετάδοση, την επεξεργασία, τη μεταγωγή ή τον έλεγχο δεδομένων ή μηνυμάτων τηλεπικοινωνίας είτε σε συνδυασμό των εν λόγω λειτουργιών, και ο οποίος μπορεί να εξοπλιστεί με μία ή περισσότερες τερματικές θύρες που χρησιμοποιούνται συνήθως για τη μεταφορά πληροφοριών·

2)   

«οικιακό περιβάλλον»: περιβάλλον στο οποίο η χρήση ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών δεκτών αναμένεται να πραγματοποιείται εντός απόστασης 10 m από τον σχετικό εξοπλισμό·

3)   

«θύρα δικτύου»: ενσύρματη ή ασύρματη φυσική διεπαφή της σύνδεσης δικτύου, εγκατεστημένη στον εξοπλισμό, μέσω της οποίας είναι δυνατή η εξ αποστάσεως ενεργοποίηση του εξοπλισμού·

4)   

«λογική θύρα δικτύου»: δικτυακή τεχνολογία που λειτουργεί μέσω φυσικής θύρας δικτύου·

5)   

«φυσική θύρα δικτύου»: ο φυσικός (υλικός) μηχανισμός θύρας δικτύου. Μια φυσική θύρα δικτύου μπορεί να εξυπηρετεί δύο ή περισσότερες τεχνολογίες δικτύου·

6)   

«διαθεσιμότητα δικτύου»: η ικανότητα του εξοπλισμού να συνεχίζει τις λειτουργίες του αφού θύρα δικτύου ανιχνεύσει τηλεεκκινούσα σκανδάλιση·

7)   

«δικτυωμένος εξοπλισμός»: εξοπλισμός που είναι ικανός να συνδέεται με δίκτυο και έχει μία ή περισσότερες θύρες δικτύου·

8)   

«δικτυωμένος εξοπλισμός με υψηλή διαθεσιμότητα δικτύου» ή «εξοπλισμός HiNA»: εξοπλισμός με κύρια λειτουργία (ή κύριες λειτουργίες) μία ή περισσότερες αποκλειστικώς από τις ακόλουθες: δρομολογητής, δικτυακός μεταγωγέας, ασύρματο σημείο πρόσβασης δικτύου, πλήμνη, modem, τηλέφωνο VoIP, εικονοτηλέφωνο·

9)   

«δικτυωμένος εξοπλισμός με υψηλή διαθεσιμότητα λειτουργιών δικτύου» ή «εξοπλισμός με λειτουργίες HiNA»: εξοπλισμός με λειτουργίες δρομολογητή, δικτυακού μεταγωγέα, ασύρματου σημείου πρόσβασης δικτύου ή συνδυασμού αυτών, ο οποίος δεν είναι όμως εξοπλισμός HiΝΑ·

10)   

«δρομολογητής»: συσκευή δικτύου της οποίας η κύρια λειτουργία είναι να καθορίζει τη βέλτιστη διαδρομή κατά την οποία πρέπει να διαβιβάζεται η κίνηση δικτύου. Οι δρομολογητές διαβιβάζουν πακέτα δεδομένων από ένα δίκτυο σε άλλο, βασιζόμενοι σε πληροφορίες στρώματος δικτύου (L3)·

11)   

«δικτυακός μεταγωγέας»: συσκευή δικτύου της οποίας η κύρια λειτουργία είναι να φιλτράρει, να προωθεί και να διανέμει πλαίσια με βάση τη διεύθυνση προορισμού κάθε πλαισίου. Όλοι οι δικτυακοί μεταγωγείς λειτουργούν τουλάχιστον στο επίπεδο ζεύξης δεδομένων (L2)·

12)   

«σημείο ασύρματης πρόσβασης σε δίκτυο»: συσκευή δικτύου της οποίας η κύρια λειτουργία είναι να παρέχει συνδεσιμότητα IEEE 802.11 (Wi-Fi) σε πολλούς πελάτες·

13)   

«πλήμνη» (hub): συσκευή δικτύου η οποία περιλαμβάνει πολλές θύρες και χρησιμοποιείται για να συνδέει τμήματα τοπικού δικτύου (LAN)·

14)   

«modem»: συσκευή δικτύου της οποίας η κύρια λειτουργία είναι να διαβιβάζει και να λαμβάνει ψηφιακά διαμορφωμένα αναλογικά σήματα μέσω ενσύρματου δικτύου·

15)   

«εξοπλισμός εκτύπωσης»: εξοπλισμός που εκτυπώνει τα ηλεκτρονικά σήματα εισόδου σε χαρτί ή σε άλλα μέσα. Ο εξοπλισμός εκτύπωσης μπορεί να παρέχει πρόσθετες λειτουργίες, όπως σάρωση και αντιγραφή, και να διατίθεται στην αγορά ως πολυλειτουργική συσκευή ή πολυλειτουργικό προϊόν·

16)   

«εξοπλισμός εκτύπωσης μεγάλου σχήματος»: εξοπλισμός εκτύπωσης που έχει σχεδιαστεί για να εκτυπώνει σε μέσα μεγέθους Α2 και μεγαλύτερα, συμπεριλαμβανόμενου εξοπλισμού που έχει σχεδιαστεί για να χρησιμοποιεί συνεχούς μορφής μέσα πλάτους τουλάχιστον 406 mm·

17)   

«οικιακή μηχανή καφέ»: μη επαγγελματικός εξοπλισμός παρασκευής ροφήματος καφέ·

18)   

«οικιακή μηχανή καφέ φίλτρου»: οικιακή μηχανή καφέ που βασίζεται στη διήθηση για την παρασκευή ροφήματος καφέ·

19)   

«κονσόλα παιχνιδιών»: εξοπλισμός που έχει σχεδιαστεί με κύρια λειτουργία τα βιντεοπαιχνίδια. Κατά κανόνα, μια κονσόλα παιχνιδιών σχεδιάζεται ώστε να παρέχει δεδομένα σε εξωτερική ηλεκτρονική διάταξη απεικόνισης ως την κύρια οθόνη του παιχνιδιού και χρησιμοποιεί συνήθως χειριστήρια ή άλλες διαλογικές διατάξεις ελέγχου ως κύρια διάταξη εισόδου. Τυπικά, οι κονσόλες παιχνιδιών περιλαμβάνουν κεντρική/-ές μονάδα/-ες επεξεργασίας, μονάδα/-ες επεξεργασίας γραφικών, μνήμη συστήματος και λύσεις εσωτερικής αποθήκευσης δεδομένων. Ως τύποι κονσόλας παιχνιδιών θεωρούνται χειρόφερτες συσκευές παιχνιδιών, με ενσωματωμένη διάταξη απεικόνισης ως κύρια οθόνη του παιχνιδιού, και οι οποίες πρωτίστως λειτουργούν με ενσωματωμένη μπαταρία ή άλλη φορητή πηγή ισχύος και όχι μέσω απευθείας σύνδεσης με το κύριο δίκτυο·

20)   

«μηχανοκίνητα ρυθμιζόμενα έπιπλα»: έπιπλα που περιλαμβάνουν κινητήρες ή ενεργοποιητές και μονάδα ελέγχου για τη ρύθμιση του ύψους, της θέσης ή της μορφής. Οι εν λόγω ρυθμίσεις πραγματοποιούνται από τον τελικό χρήστη μέσω ενσύρματων και/ή ασύρματων ελέγχων, μέσω δικτύου, ή ελέγχονται αυτόματα με τη χρήση αισθητήρων·

21)   

«μηχανοκίνητο δομικό στοιχείο»: εξοπλισμός ανοίγματος ή άνεσης σε κτίρια, εξαιρουμένου του εξοπλισμού εξαερισμού, ο οποίος μπορεί να κινείται ή να περιστρέφεται, ή και τα δύο, με τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας από την πηγή ενέργειας του ηλεκτρικού δικτύου. Το μηχανοκίνητο δομικό στοιχείο ενσωματώνει ηλεκτρικό κινητήρα ή ενεργοποιητή και μονάδα ελέγχου και η λειτουργία του πραγματοποιείται από τον τελικό χρήστη μέσω ενσύρματου/-ων και/ή ασύρματου/-ων στοιχείου/-ων ελέγχου, μέσω δικτύου, ή ελέγχεται αυτόματα με τη χρήση αισθητήρων·

22)   

«συσκευή συνεχούς ροής μέσων»: συσκευή υλισμικού που μεταδίδει περιεχόμενο από οποιοδήποτε μέσο, σε απευθείας μετάδοση ή με μαγνητοσκόπηση, στις συσκευές του τελικού χρήστη μέσω δικτύου και αναπαράγεται σε πραγματικό χρόνο.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΣΥΝΔΕΟΜΕΝΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΥΠΑΓΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ

1.   

Συσκευές που έχουν σχεδιαστεί, έχουν υποβληθεί σε δοκιμή και διατίθενται στην αγορά για οικιακή χρήση:

στεγνωτήρια με τύμπανο ή άλλα στεγνωτήρια ρούχων·

ηλεκτρικοί φούρνοι, συμπεριλαμβανομένων αυτών που είναι ενσωματωμένοι σε κουζίνες·

ηλεκτρικές εστίες και μάτια·

φούρνοι μικροκυμάτων·

φρυγανιέρες·

συσκευές τηγανίσματος (φριτέζες)·

μηχανές καφέ·

μύλοι·

συσκευές ανοίγματος ή σφραγίσματος περιεκτών ή συσκευασιών·

ηλεκτρικά μαχαίρια·

άλλες συσκευές για μαγείρεμα και άλλη επεξεργασία τροφίμων, παρασκευή ποτών, καθαρισμό και συντήρηση ρούχων, από τις οποίες όμως εξαιρούνται τα οικιακά πλυντήρια πιάτων που υπάγονται στον κανονισμό (ΕΕ) 2019/2022 της Επιτροπής (1) και τα οικιακά πλυντήρια ρούχων και τα οικιακά πλυντήρια-στεγνωτήρια ρούχων που υπάγονται στον κανονισμό (ΕΕ) 2019/2023 της Επιτροπής (2)·

συσκευές κουρέματος, στεγνώματος και περιποίησης μαλλιών, βουρτσίσματος δοντιών, ξυρίσματος, μασάζ και άλλες συσκευές περιποίησης του σώματος·

ζυγαριές.

2.   

Εξοπλισμός πληροφορικής που προορίζεται για χρήση κυρίως σε οικιακό περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένων των εκτυπωτικών μηχανημάτων, από τον οποίο όμως εξαιρούνται οι επιτραπέζιοι υπολογιστές, οι ενοποιημένοι επιτραπέζιοι υπολογιστές και οι φορητοί υπολογιστές που υπάγονται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 617/2013 της Επιτροπής (3), οι εξυπηρετητές και τα προϊόντα αποθήκευσης δεδομένων που καλύπτονται από τον κανονισμό (ΕΕ) 2019/424 της Επιτροπής (4), καθώς και οι ηλεκτρονικές διατάξεις απεικόνισης που υπάγονται στον κανονισμό (ΕΕ) 2019/2021 της Επιτροπής (5).

3.   

Συσκευές ευρείας κατανάλωσης:

ραδιόφωνα·

κάμερες μαγνητοσκόπησης (βιντεοκάμερες)·

συσκευές απλής αναπαραγωγής εικόνας·

συσκευές αναπαραγωγής υψηλής πιστότητας·

ενισχυτές ήχου·

ηχεία·

συστήματα οικιακού κινηματογράφου·

συσκευές συνεχούς ροής μέσων·

μουσικά όργανα·

σύνθετοι μετατροπείς-αποκωδικοποιητές και απλοί μετατροπείς-αποκωδικοποιητές·

άλλα είδη εξοπλισμού για την εγγραφή ή αναπαραγωγή ήχου ή εικόνων, συμπεριλαμβανομένων των σημάτων ή άλλων τεχνολογιών διανομής ήχου και εικόνας με μέσα άλλα πλην των τηλεπικοινωνιακών, εξαιρουμένων των ηλεκτρονικών διατάξεων απεικόνισης που υπάγονται στον κανονισμό (ΕΕ) 2019/2021 και των βιντεοπροβολέων με μηχανισμούς για την αντικατάσταση των φακών με άλλους φακούς με διαφορετική εστιακή απόσταση.

4.   

Παιχνίδια και εξοπλισμός αναψυχής και αθλητισμού:

ηλεκτρικά τρένα ή αυτοκινητοδρόμια·

κονσόλες παιχνιδιών·

αθλητικός εξοπλισμός·

άλλα παιχνίδια και εξοπλισμός αναψυχής.

5.   

Μηχανοκίνητα ρυθμιζόμενα έπιπλα:

γραφεία ρυθμιζόμενου ύψους·

κλίνες και καρέκλες με μηχανισμό ανύψωσης, εξαιρουμένων των ιατροτεχνολογικών προϊόντων και των αναπηρικών αμαξιδίων·

άλλα μηχανοκίνητα ρυθμιζόμενα έπιπλα.

6.   

Μηχανοκίνητα δομικά στοιχεία:

παραθυρόφυλλα·

σκίαστρα·

πετάσματα·

τέντες·

πέργκολες·

κουρτίνες·

πόρτες·

πύλες·

παράθυρα·

φεγγίτες·

άλλα μηχανοκίνητα δομικά στοιχεία.


(1)  Κανονισμός (ΕΕ) 2019/2022 της Επιτροπής, της 1ης Οκτωβρίου 2019, για τον καθορισμό απαιτήσεων οικολογικού σχεδιασμού των οικιακών πλυντηρίων πιάτων σύμφωνα με την οδηγία 2009/125/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1275/2008 της Επιτροπής και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1016/2010 της Επιτροπής (ΕΕ L 315 της 5.12.2019, σ. 267).

(2)  Κανονισμός (ΕΕ) 2019/2023 της Επιτροπής, της 1ης Οκτωβρίου 2019, για τον καθορισμό απαιτήσεων οικολογικού σχεδιασμού των οικιακών πλυντηρίων ρούχων και των οικιακών πλυντηρίων-στεγνωτηρίων ρούχων σύμφωνα με την οδηγία 2009/125/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1275/2008 της Επιτροπής και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1015/2010 της Επιτροπής (ΕΕ L 315 της 5.12.2019, σ. 285).

(3)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 617/2013 της Επιτροπής, της 26ης Ιουνίου 2013, περί εφαρμογής της οδηγίας 2009/125/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τις απαιτήσεις οικολογικού σχεδιασμού για υπολογιστές και εξυπηρετητές υπολογιστών (ΕΕ L 175 της 27.6.2013, σ. 13).

(4)  Κανονισμός (ΕΕ) 2019/424 της Επιτροπής, της 15ης Μαρτίου 2019, για τον καθορισμό απαιτήσεων οικολογικού σχεδιασμού για εξυπηρετητές και προϊόντα αποθήκευσης δεδομένων σύμφωνα με την οδηγία 2009/125/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 617/2013 της Επιτροπής (ΕΕ L 74 της 18.3.2019, σ. 46).

(5)  Κανονισμός (ΕΕ) 2019/2021 της Επιτροπής, της 1ης Οκτωβρίου 2019, για τον καθορισμό απαιτήσεων οικολογικού σχεδιασμού για ηλεκτρονικές διατάξεις απεικόνισης σύμφωνα με την οδηγία 2009/125/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1275/2008 της Επιτροπής και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 642/2009 της Επιτροπής (ΕΕ L 315 της 5.12.2019, σ. 241).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

1.   

Απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης:

α)

Κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας σε κατάσταση εκτός λειτουργίας:

Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας εξοπλισμού σε κατάσταση εκτός λειτουργίας δεν υπερβαίνει το 0,50 W. Δύο έτη μετά την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας εξοπλισμού σε κατάσταση εκτός λειτουργίας δεν υπερβαίνει το 0,30 W.

β)

Κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας σε λειτουργία αναμονής:

 

Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας εξοπλισμού σε οποιαδήποτε κατάσταση η οποία παρέχει μόνον λειτουργία επανενεργοποίησης ή παρέχει μόνον λειτουργία επανενεργοποίησης και μια ένδειξη ενεργοποιημένης λειτουργίας επανενεργοποίησης δεν υπερβαίνει το 0,50 W.

 

Η κατανάλωση ενέργειας εξοπλισμού σε οποιαδήποτε κατάσταση που παρέχει μόνο διάταξη απεικόνισης πληροφοριών ή κατάστασης, ή παρέχει μόνο συνδυασμό λειτουργίας επανενεργοποίησης και ένδειξης πληροφοριών ή κατάστασης, ή παρέχει μόνο λειτουργία επανενεργοποίησης και ένδειξη ενεργοποιημένης λειτουργίας επανενεργοποίησης και ένδειξης πληροφοριών ή κατάστασης δεν υπερβαίνει τα 0,80 W, εκτός από τα οικιακά στεγνωτήρια με τύμπανο που καλύπτονται από τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 932/2012 της Επιτροπής (1), για τα οποία η εν λόγω τιμή είναι 1,00 W.

 

Δικτυωμένος εξοπλισμός που έχει μία ή περισσότερες λειτουργίες αναμονής συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις για τις εν λόγω λειτουργίες αναμονής όταν είναι αποσυνδεδεμένες όλες οι ενσύρματες θύρες δικτύου και είναι απενεργοποιημένες όλες οι ασύρματες θύρες δικτύου.

γ)

Κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας σε κατάσταση δικτυωμένης λειτουργίας αναμονής:

 

Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας εξοπλισμού HiNA ή εξοπλισμού με λειτουργίες HiNA σε κατάσταση δικτυωμένης λειτουργίας αναμονής δεν υπερβαίνει τα 8,00 W. Δύο έτη μετά την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας εξοπλισμού HiNA ή εξοπλισμού με λειτουργίες HiNA σε κατάσταση δικτυωμένης λειτουργίας αναμονής δεν υπερβαίνει τα 7,00 W.

 

Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας δικτυωμένου εξοπλισμού διαφορετικού από εξοπλισμό HiNA ή εξοπλισμό με λειτουργίες HiNA σε κατάσταση δικτυωμένης λειτουργίας αναμονής δεν υπερβαίνει τα 2,00 W.

 

Τα όρια κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας δεν ισχύουν για:

εξοπλισμό εκτύπωσης μεγάλου σχήματος·

επιτραπέζια ελαφρά τερματικά, σταθμούς εργασίας, κινητούς σταθμούς εργασίας και εξυπηρετητές μικρής κλίμακας, όπως ορίζονται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 617/2013.

2.   

Λειτουργικές απαιτήσεις:

α)

Διαθεσιμότητα θέσης εκτός λειτουργίας και λειτουργίας αναμονής:

Εκτός εάν αυτό δεν ενδείκνυται για την προβλεπόμενη χρήση, ο εξοπλισμός παρέχει μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες καταστάσεις:

εκτός λειτουργίας,

λειτουργία αναμονής,

άλλη κατάσταση η οποία δεν υπερβαίνει τις εφαρμοστέες απαιτήσεις για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στην κατάσταση εκτός λειτουργίας ή στη λειτουργία αναμονής όταν ο εξοπλισμός είναι συνδεδεμένος στην πηγή ενέργειας του ηλεκτρικού δικτύου.

β)

Λειτουργία διαχείρισης ισχύος για κάθε είδους εξοπλισμό εκτός από δικτυωμένο εξοπλισμό:

1)

Εκτός εάν αυτό δεν ενδείκνυται για την προβλεπόμενη χρήση, ο εξοπλισμός παρέχει λειτουργία διαχείρισης ισχύος. Όταν ο εξοπλισμός δεν παρέχει την κύρια λειτουργία και άλλο συνδεόμενο με την ενέργεια προϊόν δεν εξαρτάται από τις λειτουργίες του, η λειτουργία διαχείρισης ισχύος μετάγει τον εξοπλισμό αυτομάτως, μετά την παρέλευση του συντομότερου δυνατού χρονικού διαστήματος που είναι κατάλληλο για την προβλεπόμενη χρήση του εξοπλισμού, σε οποιαδήποτε από τις ακόλουθες καταστάσεις:

λειτουργία αναμονής,

εκτός λειτουργίας,

άλλη κατάσταση η οποία δεν υπερβαίνει τις εφαρμοστέες απαιτήσεις για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στην κατάσταση εκτός λειτουργίας ή στη λειτουργία αναμονής όταν ο εξοπλισμός είναι συνδεδεμένος στην πηγή ενέργειας του ηλεκτρικού δικτύου.

2)

Για τις οικιακές μηχανές καφέ, η περίοδος που αναφέρεται στο σημείο 1 είναι η ακόλουθη:

για τις οικιακές μηχανές καφέ φίλτρου που αποθηκεύουν τον καφέ σε μονωμένη κανάτα, το πολύ πέντε λεπτά·

για τις οικιακές μηχανές καφέ φίλτρου που αποθηκεύουν τον καφέ σε μη μονωμένη κανάτα, το πολύ 40 λεπτά·

για οικιακές μηχανές καφέ, εκτός από τις οικιακές μηχανές καφέ φίλτρου, το πολύ 30 λεπτά.

3)

Για άλλον εξοπλισμό, η περίοδος που αναφέρεται στο σημείο 1 δεν ξεπερνά τα 20 λεπτά.

4)

Η λειτουργία διαχείρισης ισχύος που περιγράφεται στο σημείο 1 ενεργοποιημένη όταν ο εξοπλισμός διατίθεται στην αγορά ή τίθεται σε λειτουργία, καθώς και παραμένει ενεργοποιημένη με τις αρχικές ρυθμίσεις μετά την επαναφορά του εξοπλισμού στις εργοστασιακές προκαθορισμένες ρυθμίσεις του.

5)

Ο εξοπλισμός μπορεί να προσφέρει στον χρήστη τη δυνατότητα να απενεργοποιήσει τη λειτουργία διαχείρισης ισχύος. Στις περιπτώσεις αυτές, οι χρήστες ειδοποιούνται σχετικά με την αυξημένη κατανάλωση ενέργειας της εν λόγω επιλογής. Η ειδοποίηση αυτή περιλαμβάνεται στα εγχειρίδια οδηγιών χρήσης και, κατά περίπτωση, είναι διαθέσιμη στις διατάξεις απεικόνισης που είναι ενσωματωμένες ή συνδεδεμένες με τον εξοπλισμό, εξαιρουμένων των διατάξεων απεικόνισης πληροφοριών ή κατάστασης. Η επιλογή αυτή δεν αποτελεί μέρος της διαδικασίας εγκατάστασης του εξοπλισμού και απαιτεί χωριστή ενέργεια εκ μέρους του χρήστη όσον αφορά τον εξοπλισμό.

γ)

Διαχείριση ηλεκτρικής ενέργειας για δικτυωμένο εξοπλισμό:

 

Εκτός εάν αυτό δεν ενδείκνυται για την προβλεπόμενη χρήση, ο εξοπλισμός παρέχει λειτουργία διαχείρισης ισχύος. Όταν ο εξοπλισμός δεν εκτελεί την κύρια λειτουργία και άλλο συνδεόμενο με την ενέργεια προϊόν δεν εξαρτάται από τις λειτουργίες του, η λειτουργία διαχείρισης ισχύος μετάγει τον εξοπλισμό αυτομάτως, μετά την παρέλευση του συντομότερου δυνατού χρονικού διαστήματος που είναι κατάλληλο για την προβλεπόμενη χρήση του εξοπλισμού, στη δικτυωμένη λειτουργία αναμονής. Αυτό το χρονικό διάστημα δεν υπερβαίνει τα 20 λεπτά.

 

Στην κατάσταση δικτυωμένης λειτουργίας αναμονής, η λειτουργία διαχείρισης ισχύος επιτρέπεται να μεταγάγει αυτομάτως τον εξοπλισμό στη λειτουργία αναμονής ή εκτός λειτουργίας ή σε άλλη κατάσταση στην οποία η κατανάλωση ισχύος δεν υπερβαίνει τις εφαρμοστέες απαιτήσεις για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας σε λειτουργία αναμονής ή εκτός λειτουργίας.

 

Η λειτουργία διαχείρισης ισχύος καλύπτει όλες τις θύρες δικτύου του δικτυωμένου εξοπλισμού.

 

Εκτός εάν είναι απενεργοποιημένες όλες οι θύρες δικτύου, η λειτουργία διαχείρισης ισχύος ενεργοποιείται όταν ο εξοπλισμός διατίθεται στην αγορά ή τίθεται σε λειτουργία. Μετά την επαναφορά του εξοπλισμού στις εργοστασιακές προκαθορισμένες ρυθμίσεις του, η λειτουργία διαχείρισης ισχύος ενεργοποιείται εάν οποιαδήποτε από τις θύρες δικτύου είναι ενεργοποιημένη.

 

Ο εξοπλισμός μπορεί να προσφέρει στον χρήστη τη δυνατότητα να απενεργοποιήσει τη λειτουργία διαχείρισης ισχύος. Στις περιπτώσεις αυτές, ο χρήστης ειδοποιείται σχετικά με την αυξημένη κατανάλωση ενέργειας της εν λόγω επιλογής. Η ειδοποίηση αυτή περιλαμβάνεται στα εγχειρίδια οδηγιών χρήσης και, κατά περίπτωση, είναι διαθέσιμη στις διατάξεις απεικόνισης που είναι ενσωματωμένες ή συνδεδεμένες με τον εξοπλισμό. Η επιλογή αυτή δεν αποτελεί μέρος της διαδικασίας εγκατάστασης του εξοπλισμού και απαιτεί χωριστή ενέργεια εκ μέρους του χρήστη όσον αφορά τον εξοπλισμό.

 

Δικτυωμένος εξοπλισμός πλην του εξοπλισμού HiNA συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις που ορίζονται στο σημείο 2 στοιχείο β) όταν είναι αποσυνδεδεμένες όλες οι ενσύρματες θύρες δικτύου και είναι απενεργοποιημένες όλες οι ασύρματες θύρες δικτύου.

δ)

Δυνατότητα απενεργοποίησης συνδέσεων με ασύρματο δίκτυο:

Σε κάθε δικτυωμένο εξοπλισμό ικανό να συνδέεται με ασύρματο δίκτυο παρέχεται στον χρήστη η δυνατότητα να απενεργοποιεί την ασύρματη σύνδεση με το δίκτυο. Η εν λόγω απαίτηση δεν ισχύει για εξοπλισμό ο οποίος βασίζεται σε μία μόνο ασύρματη σύνδεση με δίκτυο για την προβλεπόμενη χρήση και δεν έχει ενσύρματη σύνδεση με δίκτυο.

ε)

Η ένδειξη «σε αναμονή» και οι μεταφράσεις της σε όλες τις επίσημες γλώσσες της Ένωσης δεν χρησιμοποιούνται για την περιγραφή, είτε μεμονωμένα είτε σε συνδυασμό με άλλες πληροφορίες, οποιασδήποτε κατάστασης κατά την οποία ο εξοπλισμός δεν συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις που ορίζονται στο σημείο 1 στοιχείο β) ή στοιχείο γ).

3.   

Απαιτήσεις παροχής πληροφοριών

α)

Τα εγχειρίδια οδηγιών για τους τελικούς χρήστες και οι ιστότοποι ελεύθερης πρόσβασης των κατασκευαστών, των εισαγωγέων ή των εξουσιοδοτημένων αντιπροσώπων περιλαμβάνουν τις ακόλουθες πληροφορίες για όλον τον εξοπλισμό, κατά περίπτωση:

1)

για κάθε κατάσταση εκτός λειτουργίας, λειτουργίας αναμονής (ή άλλη κατάσταση που δεν υπερβαίνει τις εφαρμοστέες απαιτήσεις κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για την κατάσταση εκτός λειτουργίας ή λειτουργίας αναμονής) και δικτυωμένης λειτουργίας αναμονής στην οποία έχει μεταχθεί ο εξοπλισμός από τη λειτουργία διαχείρισης ισχύος ή παρεμφερή λειτουργία:

η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, εκφραζόμενη σε watt, στρογγυλοποιημένη στο πρώτο δεκαδικό ψηφίο·

η περίοδος μετά την οποία ο εξοπλισμός φτάνει αυτόματα σε κατάσταση λειτουργίας αναμονής, εκτός λειτουργίας ή δικτυωμένης λειτουργίας αναμονής, εκφραζόμενη σε λεπτά και στρογγυλοποιημένη στο πλησιέστερο λεπτό·

2)

η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από τον εξοπλισμό στην κατάσταση δικτυωμένης λειτουργίας αναμονής όταν είναι συνδεδεμένες όλες οι ενσύρματες θύρες δικτύου και είναι ενεργοποιημένες όλες οι ασύρματες θύρες δικτύου·

3)

για εξοπλισμό που χρειάζεται εξωτερικό τροφοδοτικό, αλλά διατίθεται στην αγορά χωρίς αυτό, ο κατασκευαστής, ο εισαγωγέας ή ο εξουσιοδοτημένος αντιπρόσωπος παρέχει πληροφορίες για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του μοντέλου προϊόντος του εξωτερικού τροφοδοτικού που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί με τον εν λόγω εξοπλισμό.

4)

καθοδήγηση σχετικά με τον τρόπο ενεργοποίησης και απενεργοποίησης των ενσύρματων θυρών δικτύου.

Εναλλακτικά, οι πληροφορίες στα σημεία 1, 2 και 3 μπορούν να περιλαμβάνονται στα εγχειρίδια οδηγιών για τους τελικούς χρήστες με τη μορφή συνδέσμου προς αυτές τις πληροφορίες στους ιστότοπους ελεύθερης πρόσβασης των κατασκευαστών, των εισαγωγέων ή των εξουσιοδοτημένων αντιπροσώπων.

β)

η τεχνική τεκμηρίωση για τους σκοπούς της αξιολόγησης της συμμόρφωσης δυνάμει του άρθρου 4 περιέχει τα ακόλουθα στοιχεία:

1)

κατηγορία εξοπλισμού:

διευκρίνιση αν πρόκειται για δικτυωμένο ή μη δικτυωμένο εξοπλισμό·

για δικτυωμένο εξοπλισμό, διευκρίνιση αν πρόκειται για εξοπλισμό HiNA, εξοπλισμό με λειτουργίες HiNA ή άλλον δικτυωμένο εξοπλισμό· όταν δεν παρέχονται πληροφορίες, ο εξοπλισμός δεν θεωρείται εξοπλισμός HiNA ή εξοπλισμός με λειτουργίες HiΝΑ·

2)

για κάθε κατάσταση εκτός λειτουργίας, λειτουργίας αναμονής και δικτυωμένης λειτουργίας αναμονής:

τη δηλωμένη τιμή της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, σε watt, στρογγυλοποιημένη στο πρώτο δεκαδικό ψηφίο·

τη μέθοδο μέτρησης που χρησιμοποιήθηκε·

περιγραφή του τρόπου επιλογής ή προγραμματισμού της λειτουργίας του εξοπλισμού·

την αλληλουχία συμβάντων για την επίτευξη της κατάστασης στην οποία ο εξοπλισμός αλλάζει αυτομάτως λειτουργία·

τυχόν σημειώσεις σχετικά με τη λειτουργία του εξοπλισμού, π.χ. πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ο χρήστης μετάγει τον εξοπλισμό σε δικτυωμένη λειτουργία αναμονής·

κατά περίπτωση, ο προκαθορισμένος χρόνος που απαιτείται για να φτάσει ο εξοπλισμός στην εφαρμοστέα λειτουργία ή κατάσταση χαμηλής ισχύος, εκφραζόμενος σε λεπτά και στρογγυλοποιημένος στο πλησιέστερο λεπτό·

3)

για δικτυωμένο εξοπλισμό:

το πλήθος και τον τύπο θυρών δικτύου και, εξαιρουμένων των ασύρματων θυρών δικτύου, αναφορά της θέσης τους επί του εξοπλισμού· δηλώνεται ιδίως αν η ίδια φυσική θύρα δικτύου υποστηρίζει δύο ή περισσότερους τύπους θυρών δικτύου·

αν όλες οι θύρες δικτύου είναι απενεργοποιημένες πριν από τη διάθεση του εξοπλισμού στην αγορά ή τη θέση του σε λειτουργία·

αν υπάρχουν θύρες που βασίζονται σε ενεργές ενσύρματες συνδέσεις για την προβλεπόμενη χρήση, καθώς και τη διαδικασία που χρησιμοποιείται για την απενεργοποίηση των εν λόγω θυρών·

η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από τον εξοπλισμό στην κατάσταση δικτυωμένης λειτουργίας αναμονής όταν είναι συνδεδεμένες όλες οι ενσύρματες θύρες δικτύου και είναι ενεργοποιημένες όλες οι ασύρματες θύρες δικτύου·

καθοδήγηση σχετικά με τον τρόπο ενεργοποίησης και απενεργοποίησης των ενσύρματων θυρών δικτύου·

4)

για κάθε τύπο θύρας δικτύου:

το χρονικό διάστημα μετά την παρέλευση του οποίου η λειτουργία διαχείρισης ισχύος μετάγει τον εξοπλισμό στη δικτυωμένη λειτουργία αναμονής·

την τηλεεκκινούσα σκανδάλιση που χρησιμοποιείται για την επανενεργοποίηση του εξοπλισμού·

τις προδιαγραφές (μέγιστων) επιδόσεων·

τη (μέγιστη) κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από τον εξοπλισμό σε κατάσταση δικτυωμένης λειτουργίας αναμονής στην οποία η λειτουργία διαχείρισης ισχύος μετάγει τον εξοπλισμό, αν πρόκειται για τη μοναδική θύρα που χρησιμοποιείται για τηλεενεργοποίηση·

το πρωτόκολλο επικοινωνίας που χρησιμοποιεί ο εξοπλισμός·

5)

συνθήκες δοκιμών για μετρήσεις:

θερμοκρασία περιβάλλοντος·

τάση δοκιμής σε V και συχνότητα σε Hz·

ολική αρμονική παραμόρφωση του συστήματος παροχής ηλεκτρικής ενέργειας·

περιγραφή των οργάνων, της διάταξης και των κυκλωμάτων που χρησιμοποιούνται για τις ηλεκτρικές δοκιμές·

6)

τα χαρακτηριστικά του εξοπλισμού που έχουν σημασία για την αξιολόγηση της συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις που ορίζονται στο σημείο 2 στοιχεία α), β) και γ), ανάλογα με την περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης της δηλωμένης τιμής του χρόνου που απαιτείται για την αυτόματη επίτευξη της δικτυωμένης λειτουργίας αναμονής, της λειτουργίας αναμονής ή της θέσης εκτός λειτουργίας ή άλλης κατάστασης η οποία δεν υπερβαίνει τις εφαρμοστέες απαιτήσεις για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για τη θέση εκτός λειτουργίας ή τη λειτουργία αναμονής, εκφραζόμενης σε λεπτά και στρογγυλοποιημένης στο πλησιέστερο λεπτό.

7)

Εάν οι απαιτήσεις που ορίζονται στο σημείο 2 στοιχεία α), β), γ) και δ) δεν συνάδουν με την προβλεπόμενη χρήση του εξοπλισμού, παρέχεται τεχνική αιτιολόγηση, ανάλογα με την περίπτωση. Η ανάγκη να διατηρούνται μία ή περισσότερες συνδέσεις δικτύου ή να αναμένεται τηλεεκκινούσα σκανδάλιση δεν θεωρείται τεχνική αιτιολόγηση για την απαλλαγή από τις απαιτήσεις που ορίζονται στο σημείο 2 στοιχείο β) στην περίπτωση εξοπλισμού που δεν ορίζεται ως δικτυωμένος εξοπλισμός από τον κατασκευαστή. Για τις απαιτήσεις που ορίζονται στο σημείο 2 στοιχείο γ), η τεχνική αιτιολόγηση παρέχει, ιδίως, στοιχεία σχετικά με τους λόγους για τους οποίους μια κύρια λειτουργία παραμένει πάντα ενεργή. Επιπλέον, κατά περίπτωση, η συσκευασία αναφέρει ρητά ότι:

α)

ο εξοπλισμός δεν έχει λειτουργία αναμονής ή άλλη ισοδύναμη λειτουργία όσον αφορά τις απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης, τη λειτουργία διαχείρισης ισχύος ή τη δυνατότητα απενεργοποίησης της λειτουργίας ασύρματων συνδέσεων δικτύου·

β)

η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από τον εξοπλισμό είναι πιθανό να είναι υψηλότερη από άλλα μοντέλα εξοπλισμού που πληρούν τις εν λόγω λειτουργικές απαιτήσεις.

8)

την περιγραφή των κύριων λειτουργιών του εξοπλισμού.


(1)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 932/2012 της Επιτροπής, της 3ης Οκτωβρίου 2012, εφαρμοστικός της οδηγίας 2009/125/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τις απαιτήσεις οικολογικού σχεδιασμού για οικιακά στεγνωτήρια ρούχων (ΕΕ L 278 της 12.10.2012, σ. 1).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV

ΜΕΘΟΔΟΙ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ

Οι μετρήσεις και οι υπολογισμοί πραγματοποιούνται με τη χρήση εναρμονισμένων προτύπων, των οποίων οι αριθμοί αναφοράς έχουν δημοσιευτεί για τον σκοπό αυτό στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ή άλλων αξιόπιστων, ακριβών και αναπαραγώγιμων μεθόδων, οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τη γενικά αναγνωρισμένη πλέον σύγχρονη τεχνική.

Κατά τη δοκιμή δικτυωμένου εξοπλισμού ισχύουν οι ακόλουθοι γενικοί όροι:

α)

Για τη μέτρηση της κατανάλωσης ενέργειας σε λειτουργία αναμονής δικτυωμένου εξοπλισμού που διαθέτει τέτοια λειτουργία, όλες οι θύρες δικτύου της μονάδας απενεργοποιούνται ή αποσυνδέονται, ανάλογα με την περίπτωση.

β)

Εάν ο εξοπλισμός βασίζεται σε ενεργό ενσύρματη σύνδεση με μία ή περισσότερες θύρες δικτύου για την προβλεπόμενη χρήση, επιτρέπεται η χειροκίνητη απενεργοποίηση των εν λόγω θυρών δικτύου αντί της αποσύνδεσης του καλωδίου.

γ)

Για τη μέτρηση της κατανάλωσης ενέργειας σε κατάσταση δικτυωμένης λειτουργίας αναμονής και για τη δοκιμή της λειτουργίας διαχείρισης ισχύος χρησιμοποιείται η ακόλουθη διαδικασία:

1)

Εάν ο εξοπλισμός έχει ένα μόνον τύπο θύρας δικτύου και εάν διαθέτει δύο ή περισσότερες θύρες αυτού του τύπου, επιλέγεται τυχαία μία από αυτές τις θύρες και η εν λόγω θύρα συνδέεται με το κατάλληλο δίκτυο που πληροί τις μέγιστες προδιαγραφές της θύρας. Εάν ο εξοπλισμός έχει πολλαπλές ασύρματες θύρες δικτύου του ίδιου τύπου, απενεργοποιούνται, εάν είναι δυνατόν, οι λοιπές ασύρματες θύρες δικτύου. Εάν ο εξοπλισμός έχει πολλαπλές ενσύρματες θύρες δικτύου του ίδιου τύπου, αποσυνδέονται οι λοιπές θύρες δικτύου. Εάν υπάρχει μία μόνο θύρα δικτύου, αυτή συνδέεται με το κατάλληλο δίκτυο που πληροί τις μέγιστες προδιαγραφές της θύρας.

Η υπό δοκιμή μονάδα είναι ενεργοποιημένη. Η συσκευή που παρέχει την τηλεεκκινούσα σκανδάλιση που θα επανενεργοποιήσει την υπό δοκιμή μονάδα είναι συνδεδεμένη με το κατάλληλο δίκτυο, ενεργοποιημένη και έτοιμη να παράσχει τη σκανδάλιση όταν απαιτείται. Από τη στιγμή που η υπό δοκιμή μονάδα είναι ενεργοποιημένη και λειτουργεί ομαλά, καθίσταται δυνατό να μεταπέσει στη δικτυωμένη λειτουργία αναμονής, και μετριέται η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Ακολουθεί η κατάλληλη σκανδάλιση της μονάδας μέσω της θύρας δικτύου και ελέγχεται αν ο εξοπλισμός έχει επανενεργοποιηθεί.

2)

Εάν ο εξοπλισμός έχει περισσότερους από έναν τύπους θυρών δικτύου, επαναλαμβάνεται η ακόλουθη διαδικασία για κάθε τύπο θύρας δικτύου. Εάν υπάρχουν δύο ή περισσότερες θύρες δικτύου του ιδίου τύπου, επιλέγεται τυχαία μία θύρα από κάθε τύπο θύρας δικτύου και η θύρα αυτή συνδέεται με το κατάλληλο δίκτυο που πληροί τις μέγιστες προδιαγραφές της θύρας.

Εάν για συγκεκριμένο τύπο θύρας δικτύου υπάρχει μόνο μία θύρα, η θύρα αυτή συνδέεται με το κατάλληλο δίκτυο που πληροί τις μέγιστες προδιαγραφές της θύρας. Οι ενσύρματες θύρες δικτύου που δεν χρησιμοποιούνται αποσυνδέονται και οι ασύρματες θύρες που δεν χρησιμοποιούνται απενεργοποιούνται.

Η υπό δοκιμή μονάδα είναι ενεργοποιημένη. Η συσκευή που παρέχει την τηλεεκκινούσα σκανδάλιση που θα επανενεργοποιήσει την υπό δοκιμή μονάδα είναι συνδεδεμένη με το κατάλληλο δίκτυο, ενεργοποιημένη και έτοιμη να παράσχει τη σκανδάλιση όταν απαιτείται. Από τη στιγμή που η υπό δοκιμή μονάδα είναι ενεργοποιημένη και λειτουργεί ομαλά, καθίσταται δυνατό να μεταπέσει στη δικτυωμένη λειτουργία αναμονής, και μετριέται η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Ακολουθεί η κατάλληλη σκανδάλιση της μονάδας μέσω της θύρας δικτύου και ελέγχεται αν ο εξοπλισμός έχει επανενεργοποιηθεί. Εάν (λογικές) θύρες δικτύου δύο ή περισσότερων τύπων χρησιμοποιούν την ίδια φυσική θύρα δικτύου, η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται για κάθε τύπο λογικής θύρας δικτύου με αποσυνδεδεμένες τις λοιπές λογικές θύρες δικτύου.

δ)

Για όλους τους τύπους οικιακών μηχανών καφέ, οι μετρήσεις πραγματοποιούνται μετά την ολοκλήρωση του τελευταίου κύκλου παρασκευής ροφήματος καφέ, ή, κατά περίπτωση, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας καθαρισμού από άλατα, της διαδικασίας αυτοκαθαρισμού ή οποιασδήποτε λειτουργίας εκτελείται από τον χρήστη, εκτός εάν έχει ενεργοποιηθεί σύστημα συναγερμού και απαιτείται παρέμβαση του χρήστη για την πρόληψη ενδεχόμενης βλάβης ή ατυχήματος.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ V

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

Οι ανοχές επαλήθευσης που καθορίζονται στο παρόν παράρτημα ισχύουν μόνο για την επαλήθευση των δηλωμένων τιμών από τις αρχές των κρατών μελών. Οι ανοχές αυτές δεν χρησιμοποιούνται από τον κατασκευαστή, τον εισαγωγέα ή τον εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπο ως επιτρεπόμενες ανοχές για τον καθορισμό των αριθμητικών τιμών που αναφέρονται στην τεχνική τεκμηρίωση ή για την ερμηνεία των εν λόγω τιμών με σκοπό την επίτευξη συμμόρφωσης ή τη γνωστοποίηση καλύτερων επιδόσεων με οποιοδήποτε μέσο.

Όταν ένα μοντέλο δεν συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις που ορίζονται στο άρθρο 6 πρώτο εδάφιο του παρόντος κανονισμού, το μοντέλο και όλα τα ισοδύναμα μοντέλα θεωρείται ότι δεν συμμορφώνονται.

Στο πλαίσιο της επαλήθευσης της συμμόρφωσης μοντέλου εξοπλισμού με τις απαιτήσεις που καθορίζονται στον παρόντα κανονισμό σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 2 της οδηγίας 2009/125/ΕΚ, για τις απαιτήσεις που αναφέρονται στο παρόν παράρτημα, οι αρχές των κρατών μελών εφαρμόζουν την ακόλουθη διαδικασία:

1.

Οι αρχές των κρατών μελών ελέγχουν ένα μόνο τεμάχιο του μοντέλου.

2.

Το μοντέλο θεωρείται ότι συμμορφώνεται με τις ισχύουσες απαιτήσεις εάν πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α)

οι αριθμητικές τιμές που περιέχει η τεχνική τεκμηρίωση κατά το σημείο 2 του παραρτήματος IV της οδηγίας 2009/125/ΕΚ (δηλωμένες τιμές) και, ανάλογα με την περίπτωση, οι τιμές που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό των εν λόγω αριθμητικών τιμών δεν είναι ευνοϊκότερες για τον κατασκευαστή, τον εισαγωγέα ή τον εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπο από τα αποτελέσματα των αντίστοιχων μετρήσεων που εκτελούνται κατά το σημείο 2 στοιχείο ζ) του εν λόγω παραρτήματος·

β)

οι δηλωμένες τιμές συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις που καθορίζονται στον παρόντα κανονισμό και οι τυχόν απαιτούμενες πληροφορίες προϊόντος που δημοσιεύει ο κατασκευαστής, ο εισαγωγέας ή ο εξουσιοδοτημένος αντιπρόσωπος δεν περιλαμβάνουν τιμές ευνοϊκότερες για τον κατασκευαστή, τον εισαγωγέα ή τον εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπο από τις δηλωμένες τιμές·

γ)

όταν οι αρχές των κρατών μελών ελέγχουν το τεμάχιο του μοντέλου, ο κατασκευαστής, ο εισαγωγέας ή ο εξουσιοδοτημένος αντιπρόσωπος έχει θέσει σε εφαρμογή σύστημα που συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις του άρθρου 6 δεύτερο εδάφιο·

δ)

όταν οι αρχές των κρατών μελών ελέγχουν το τεμάχιο του μοντέλου, αυτό συμμορφώνεται με τις λειτουργικές απαιτήσεις που προβλέπονται στο σημείο 2 του παραρτήματος III και τις απαιτήσεις πληροφόρησης που προβλέπονται στο σημείο 3 του παραρτήματος III·

ε)

όταν οι αρχές των κρατών μελών θέτουν σε δοκιμή το τεμάχιο του μοντέλου, οι προσδιοριζόμενες τιμές (οι τιμές των σχετικών παραμέτρων όπως μετρήθηκαν κατά τη δοκιμή και οι αριθμητικές τιμές που υπολογίζονται βάσει των μετρήσεων αυτών) είναι εντός των αντίστοιχων ανοχών επαλήθευσης, όπως εμφανίζονται στον πίνακα 1.

3.

Εάν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις που ορίζονται στο σημείο 2 στοιχεία α), β) γ) ή δ), θεωρείται ότι το μοντέλο και όλα τα ισοδύναμα μοντέλα δεν συμμορφώνονται με τον παρόντα κανονισμό.

4.

Εάν δεν πληρούται η προϋπόθεση που ορίζεται στο σημείο 2 στοιχείο ε), οι αρχές του κράτους μέλους επιλέγουν τρία επιπλέον τεμάχια του ίδιου μοντέλου για δοκιμή. Εναλλακτικά, επιτρέπεται τα τρία επιπλέον τεμάχια να επιλεγούν από ένα ή περισσότερα ισοδύναμα μοντέλα.

5.

Το μοντέλο θεωρείται ότι συμμορφώνεται με τις εφαρμοστέες απαιτήσεις αν, για τα εν λόγω τρία τεμάχια, ο αριθμητικός μέσος όρος των προσδιοριζόμενων τιμών είναι σύμφωνος με τις αντίστοιχες ανοχές επαλήθευσης που αναφέρονται στον πίνακα 1.

6.

Εάν δεν επιτευχθεί το αποτέλεσμα που αναφέρεται στο σημείο 5, θεωρείται ότι το μοντέλο και όλα τα ισοδύναμα μοντέλα δεν συμμορφώνονται με τον παρόντα κανονισμό.

7.

Οι αρχές των κρατών μελών παρέχουν όλες τις σχετικές πληροφορίες στις αρχές των άλλων κρατών μελών και στην Επιτροπή χωρίς καθυστέρηση μετά τη λήψη απόφασης περί μη συμμόρφωσης του μοντέλου σύμφωνα με τα σημεία 3 ή 6 ή το δεύτερο εδάφιο του παρόντος παραρτήματος.

Οι αρχές των κρατών μελών χρησιμοποιούν τις μεθόδους μέτρησης και υπολογισμού που καθορίζονται στο παράρτημα IV.

Για τις απαιτήσεις που αναφέρονται στο παρόν παράρτημα, οι αρχές των κρατών μελών εφαρμόζουν μόνο τις ανοχές επαλήθευσης που καθορίζονται στον πίνακα 1 κατωτέρω και χρησιμοποιούν μόνο τη διαδικασία που περιγράφεται στα σημεία 1 έως 7 ανωτέρω. Για τις παραμέτρους του πίνακα 1, δεν εφαρμόζονται άλλες ανοχές, όπως αυτές που καθορίζονται στα εναρμονισμένα πρότυπα ή σε οποιαδήποτε άλλη μέθοδο μέτρησης.

Πίνακας 1

Ανοχές επαλήθευσης

Παράμετροι

Ανοχές επαλήθευσης

Κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας σε κατάσταση εκτός λειτουργίας

Η προσδιοριζόμενη τιμή (*1) δεν υπερβαίνει τη δηλωμένη τιμή περισσότερο από 0,10 W.

Κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας σε λειτουργία αναμονής

Η προσδιοριζόμενη τιμή (*1) δεν υπερβαίνει τη δηλωμένη τιμή περισσότερο από 0,10 W.

Κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας σε κατάσταση δικτυωμένης λειτουργίας αναμονής

Η προσδιοριζόμενη τιμή (*1) δεν υπερβαίνει τη δηλωμένη τιμή κατά περισσότερο από 0,10 W, αν η δηλωμένη τιμή είναι μικρότερη από 1 W ή, αλλιώς, δεν την υπερβαίνει κατά περισσότερο από 10 %.

Ο χρόνος που απαιτείται για να φτάσει ο εξοπλισμός στην εφαρμοστέα λειτουργία ή κατάσταση χαμηλής ισχύος

Η προσδιοριζόμενη τιμή (*1) δεν υπερβαίνει τη δηλωμένη τιμή κατά περισσότερο από 10 %.


(*1)  Εάν υποβληθούν σε δοκιμή τρία επιπλέον τεμάχια κατά το σημείο 4, ως προσδιοριζόμενη τιμή νοείται ο αριθμητικός μέσος όρος των προσδιοριζόμενων τιμών αυτών των τριών επιπλέον τεμαχίων.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VI

ΣΗΜΕΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ

Κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού, η βέλτιστη διαθέσιμη τεχνολογία στην αγορά όσον αφορά την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας σε κατάσταση εκτός λειτουργίας, λειτουργία αναμονής και δικτυωμένη λειτουργία αναμονής προσδιορίστηκε ως ακολούθως:

α)

Εκτός λειτουργίας: 0 W-0,2 W με διακόπτη απενεργοποίησης στην πρωτεύουσα πλευρά, ανάλογα, μεταξύ άλλων, με τα χαρακτηριστικά που σχετίζονται με την ηλεκτρομαγνητική συμβατότητα δυνάμει της οδηγίας 2014/30/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (1).

β)

Λειτουργία αναμονής: 0,1 W με λειτουργία επανενεργοποίησης· 0,1 W με απλή διάταξη απεικόνισης ή με χαμηλής ισχύος φωτοδιόδους (LED) για την απεικόνιση πληροφοριών ή της κατάστασης (οι μεγαλύτερες διατάξεις απεικόνισης —π.χ. για ρολόγια— απαιτούν μεγαλύτερη ισχύ).

γ)

Δικτυωμένη λειτουργία αναμονής: 3 W για εξοπλισμό HiΝΑ· 1 W ή λιγότερο για εξοπλισμό που δεν είναι HiNA.


(1)  Οδηγία 2014/30/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Φεβρουαρίου 2014, για την εναρμόνιση των νομοθεσιών των κρατών μελών σχετικά με την ηλεκτρομαγνητική συμβατότητα (ΕΕ L 96 της 29.3.2014, σ. 79).


Top