Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32022R1195

Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2022/1195 της Επιτροπής της 11ης Ιουλίου 2022 σχετικά με τη θέσπιση μέτρων για την εξάλειψη και την αποτροπή της εξάπλωσης του Synchytrium endobioticum (Schilbersky) Percival

C/2022/4748

ΕΕ L 185 της 12.7.2022, p. 65–76 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 30/09/2024

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2022/1195/oj

12.7.2022   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 185/65


ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2022/1195 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

της 11ης Ιουλίου 2022

σχετικά με τη θέσπιση μέτρων για την εξάλειψη και την αποτροπή της εξάπλωσης του Synchytrium endobioticum (Schilbersky) Percival

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΕ) 2016/2031 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Οκτωβρίου 2016, σχετικά με προστατευτικά μέτρα κατά των επιβλαβών για τα φυτά οργανισμών, την τροποποίηση των κανονισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ) αριθ. 228/2013, (ΕΕ) αριθ. 652/2014 και (ΕΕ) αριθ. 1143/2014, και την κατάργηση των οδηγιών του Συμβουλίου 69/464/ΕΟΚ, 74/647/ΕΟΚ, 93/85/ΕΟΚ, 98/57/ΕΚ, 2000/29/ΕΚ, 2006/91/ΕΚ και 2007/33/ΕΚ (1), και ιδίως το άρθρο 28 παράγραφος 1 στοιχεία α) έως η),

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Ο κανονισμός (ΕΕ) 2016/2031 παρέχει τη βάση για τη νομοθεσία της Ένωσης σχετικά με τα προστατευτικά μέτρα κατά των επιβλαβών για τα φυτά οργανισμών. Δεδομένου ότι θεσπίζει ένα νέο σύνολο κανόνων, ο εν λόγω κανονισμός καταργεί, με ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2022, διάφορες πράξεις οι οποίες βασίζονταν στους προηγούμενους κανονισμούς στον εν λόγω τομέα.

(2)

Μία από τις εν λόγω καταργούμενες πράξεις είναι η οδηγία 69/464/ΕΟΚ του Συμβουλίου (2), η οποία θεσπίζει μέτρα κατά του Synchytrium endobioticum (Schilbersky) Percival (στο εξής: συγκεκριμένος επιβλαβής οργανισμός), που είναι ο παθογόνος παράγοντας του καρκίνου της πατάτας.

(3)

Επιπλέον, από την έκδοση της εν λόγω οδηγίας σημειώθηκαν νέες τεχνικές και επιστημονικές εξελίξεις όσον αφορά τη βιολογία και την κατανομή του συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού και, παράλληλα, έχουν αναπτυχθεί νέες μέθοδοι δοκιμών για την ανίχνευση και την ταυτοποίησή του και έχουν εγκριθεί άλλες μέθοδοι για την εξάλειψη και την αποτροπή της εξάπλωσής του.

(4)

Κατά συνέπεια, είναι σκόπιμο να θεσπιστούν νέα μέτρα για τα φυτά, εκτός των σπόρων, του Solanum tuberosum L. (στο εξής: συγκεκριμένα φυτά), αφενός, για την εξάλειψη του συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού σε μολυσμένες εγκαταστάσεις παραγωγής σε περίπτωση που διαπιστωθεί η παρουσία του στο έδαφος της Ένωσης και, αφετέρου, για την αποτροπή της εξάπλωσής του. Ορισμένα μέτρα που θεσπίζονται στην οδηγία 69/464/ΕΟΚ, ιδίως τα μέτρα που αφορούν την ανίχνευση και την αποτροπή της εξάπλωσης του συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού εξακολουθούν, ωστόσο, να είναι κατάλληλα και θα πρέπει, ως εκ τούτου, να διατηρηθούν σε ισχύ.

(5)

Οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να διενεργούν ετήσιες έρευνες επισκόπησης με βάση τον κίνδυνο για την παρουσία του συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού, τουλάχιστον με οπτική εξέταση των κονδύλων στις εγκαταστάσεις παραγωγής στις οποίες καλλιεργούνται ή αποθηκεύονται τα συγκεκριμένα φυτά, με στόχο την ταυτοποίηση και την εξάλειψη του συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού, εφόσον διαπιστωθεί η παρουσία του.

(6)

Κρίνεται σκόπιμο οι κανόνες που αφορούν τις επισκοπήσεις να περιλαμβάνουν διατάξεις σχετικά με τη διεξαγωγή δειγματοληψιών και δοκιμών για την ανίχνευση της παρουσίας του συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες τεχνικές και επιστημονικές εξελίξεις. Οι κανόνες για τις ετήσιες επισκοπήσεις θα πρέπει να προσαρμόζονται στην προβλεπόμενη χρήση των συγκεκριμένων φυτών, προκειμένου να διασφαλίζεται ότι οι οπτικές εξετάσεις, οι δειγματοληψίες και οι δοκιμές διενεργούνται την πλέον κατάλληλη χρονική περίοδο και υπό τις πλέον κατάλληλες συνθήκες για κάθε φυτό και τη χρήση του.

(7)

Οι εγκαταστάσεις παραγωγής που διαπιστώνεται ότι έχουν μολυνθεί από τον συγκεκριμένο επιβλαβή οργανισμό θα πρέπει να καταχωρίζονται επισήμως, και τα προσβεβλημένα φυτά θα πρέπει να χαρακτηρίζονται επισήμως ως προσβεβλημένα, προκειμένου να διασφαλίζονται ο διαφανής έλεγχός τους και η εφαρμογή των κατάλληλων μέτρων για την εξάλειψη του συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού και την αποτροπή της εξάπλωσής του.

(8)

Κατά συνέπεια, είναι σκόπιμο να θεσπιστούν μέτρα για τις μολυσμένες εγκαταστάσεις παραγωγής και τα προσβεβλημένα φυτά, προκειμένου να διασφαλίζονται η εξάλειψη του συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού και η αποτροπή της περαιτέρω εξάπλωσής του. Στα εν λόγω μέτρα θα πρέπει να περιλαμβάνεται η δημιουργία οριοθετημένων περιοχών και η λήψη κατάλληλων μέτρων για τη δειγματοληψία, τις δοκιμές και τις επιθεωρήσεις.

(9)

Οι ποικιλίες πατάτας θα πρέπει να χαρακτηρίζονται ως ανθεκτικές σε συγκεκριμένο παθότυπο του συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού όταν πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις. Οι δοκιμές ανθεκτικότητας θα πρέπει να διεξάγονται σύμφωνα με τα πιο σύγχρονα τεχνικά πρωτόκολλα. Ο εν λόγω χαρακτηρισμός είναι επιβεβλημένος ως ένα από τα μέτρα που λαμβάνονται για την εξάλειψη του συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού από τις οριοθετημένες περιοχές.

(10)

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την εξάλειψη του συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού θα πρέπει να ανακαλούνται εάν διαπιστωθεί ότι οι οριοθετημένες περιοχές είναι απαλλαγμένες από τον συγκεκριμένο επιβλαβή οργανισμό ή μετά την παρέλευση ενδεδειγμένης περιόδου αναμονής στη διάρκεια της οποίας δεν καλλιεργούνται φυτά-ξενιστές. Πρόκειται για μια προσέγγιση που χαρακτηρίζεται από αναλογικότητα, δεδομένου του αμελητέου φυτοϋγειονομικού κινδύνου για την παρουσία του συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού στις εν λόγω περιοχές.

(11)

Προκειμένου η Επιτροπή να έχει μια γενική εικόνα των μέτρων που λαμβάνονται από τα κράτη μέλη στην Ένωση και τα κράτη μέλη να προσαρμόζουν τα μέτρα τους κατά περίπτωση, τα κράτη μέλη θα πρέπει να κοινοποιούν στην Επιτροπή και στα άλλα κράτη μέλη, έως τις 31 Ιανουαρίου κάθε έτους, κατάλογο όλων των νέων ποικιλιών πατάτας, οι οποίες διαπιστώθηκε βάσει επίσημων δοκιμών ότι ήταν ανθεκτικές στους συγκεκριμένους επιβλαβείς οργανισμούς στη διάρκεια του προηγούμενου έτους.

(12)

Ο παρών κανονισμός θα πρέπει να αρχίσει να ισχύει την τρίτη ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να διασφαλιστεί η εφαρμογή του το συντομότερο δυνατόν μετά την κατάργηση της οδηγίας 69/464/ΕΟΚ.

(13)

Τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι σύμφωνα με τη γνώμη της μόνιμης επιτροπής φυτών, ζώων, τροφίμων και ζωοτροφών,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Αντικείμενο

Ο παρών κανονισμός θεσπίζει μέτρα με σκοπό την εξάλειψη του Synchytrium endobioticum (Schilbersky) Percival και την αποτροπή της εξάπλωσής του στο έδαφος της Ένωσης.

Άρθρο 2

Ορισμοί

Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

1)

«συγκεκριμένος επιβλαβής οργανισμός»: Synchytrium endobioticum (Schilbersky) Percival·

2)

«συγκεκριμένα φυτά»: φυτά του είδους Solanum tuberosum L., εκτός των σπόρων.

Άρθρο 3

Επισκοπήσεις και εργαστηριακές δοκιμές για τον συγκεκριμένο επιβλαβή οργανισμό

1.   Οι αρμόδιες αρχές διενεργούν ετήσιες έρευνες επισκόπησης με βάση τον κίνδυνο για την παρουσία του συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού, τουλάχιστον με οπτική εξέταση των κονδύλων στις εγκαταστάσεις παραγωγής στις οποίες καλλιεργούνται ή αποθηκεύονται τα συγκεκριμένα φυτά.

2.   Εάν υπάρχει υποψία προσβολής των συγκεκριμένων φυτών από τον συγκεκριμένο επιβλαβή οργανισμό, λαμβάνονται δείγματα τα οποία υποβάλλονται σε δοκιμές για ανίχνευση της παρουσίας του συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού, με χρήση των μεθόδων που παρατίθενται στο παράρτημα I.

3.   Τα κράτη μέλη υποβάλλουν στην Επιτροπή και στα άλλα κράτη μέλη, έως τις 30 Απριλίου κάθε έτους, έκθεση σχετικά με τα αποτελέσματα των επισκοπήσεων που αναφέρονται στην παράγραφο 1, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν κατά το προηγούμενο έτος. Υποβάλλουν τα εν λόγω αποτελέσματα σύμφωνα με το υπόδειγμα που παρατίθεται στο παράρτημα II.

Άρθρο 4

Χαρακτηρισμός των μολυσμένων εγκαταστάσεων παραγωγής και των προσβεβλημένων συγκεκριμένων φυτών

1.

Οι αρμόδιες αρχές χαρακτηρίζουν μια εγκατάσταση παραγωγής ως μολυσμένη από τον συγκεκριμένο επιβλαβή οργανισμό όταν η παρουσία του συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού στην εν λόγω εγκατάσταση έχει επιβεβαιωθεί επισήμως με τις δοκιμές που αναφέρονται στο άρθρο 3 παράγραφος 2.

2.

Τα συγκεκριμένα φυτά που καλλιεργούνται σε εγκατάσταση παραγωγής η οποία έχει χαρακτηριστεί ως μολυσμένη από τον συγκεκριμένο επιβλαβή οργανισμό ή που έχουν έλθει σε επαφή με χώμα στο οποίο εντοπίστηκε ο συγκεκριμένος επιβλαβής οργανισμός χαρακτηρίζονται επισήμως ως προσβεβλημένα.

Άρθρο 5

Δημιουργία οριοθετημένων περιοχών

1.   Αν επιβεβαιωθεί η παρουσία του συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού, οι αρμόδιες αρχές οριοθετούν χωρίς καθυστέρηση μια περιοχή σύμφωνα με την παράγραφο 2. Προσδιορίζουν τον παθότυπο χρησιμοποιώντας τις μεθόδους που ορίζονται στο σημείο 5 του παραρτήματος I.

2.   Η οριοθετημένη περιοχή αποτελείται από:

α)

μία προσβεβλημένη ζώνη, η οποία περιλαμβάνει τουλάχιστον την εγκατάσταση παραγωγής που έχει χαρακτηριστεί ως μολυσμένη· και

β)

μία ζώνη ασφαλείας, που περιβάλλει την προσβεβλημένη ζώνη.

Η οριοθέτηση της ζώνης ασφαλείας που αναφέρεται στο πρώτο εδάφιο στοιχείο β) βασίζεται σε έγκυρες επιστημονικές αρχές, στη βιολογία του συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού, στο επίπεδο της προσβολής, στην κατανομή και στη συχνότητα της καλλιέργειας των συγκεκριμένων φυτών στην αντίστοιχη περιοχή, στις περιβαλλοντικές και γεωγραφικές συνθήκες, καθώς και στον ειδικό κίνδυνο διασποράς των διαχειμαζόντων σπορίων.

3.   Οι αρμόδιες αρχές διενεργούν τις κατάλληλες διερευνήσεις με σκοπό να εξακριβωθεί η προέλευση της προσβολής. Διερευνούν την προέλευση των συγκεκριμένων φυτών που συνδέονται με το συγκεκριμένο κρούσμα, καθώς και εκείνων τα οποία μπορεί να έχουν διακινηθεί πριν από τη δημιουργία της οριοθετημένης περιοχής.

4.   Εντός της οριοθετημένης περιοχής, οι αρμόδιες αρχές μεριμνούν για την ενημέρωση των επαγγελματιών σχετικά με την απειλή που αντιπροσωπεύει ο συγκεκριμένος επιβλαβής οργανισμός και σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται για την εξάλειψή του και για την αποτροπή της εξάπλωσής του εκτός της οριοθετημένης περιοχής. Εξασφαλίζουν την πληροφόρηση των επαγγελματιών σχετικά με τα όρια της οριοθετημένης περιοχής, της προσβεβλημένης ζώνης και της ζώνης ασφαλείας, καθώς και με τις διατάξεις του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 6

Μέτρα εξάλειψης

1.   Τα συγκεκριμένα φυτά που προέρχονται από προσβεβλημένη ζώνη καταστρέφονται ή υποβάλλονται σε επεξεργασία υπό ασφαλείς συνθήκες προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω εξάπλωση του συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού. Εάν δεν είναι πλέον εφικτός ο προσδιορισμός της εγκατάστασης παραγωγής από την οποία προήλθαν τα συγκεκριμένα φυτά, ολόκληρη η παρτίδα στην οποία εντοπίστηκαν τα προσβεβλημένα συγκεκριμένα φυτά καταστρέφεται ή υποβάλλεται σε επεξεργασία υπό συνθήκες που αποτρέπουν την περαιτέρω εξάπλωση του συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού.

2.   Σε μια προσβεβλημένη ζώνη, εφαρμόζονται όλα τα ακόλουθα μέτρα:

α)

τα συγκεκριμένα φυτά δεν φυτεύονται, δεν καλλιεργούνται και δεν αποθηκεύονται·

β)

κανένα άλλο φυτό, το οποίο προορίζεται για αναφύτευση εκτός της προσβεβλημένης ζώνης, δεν καλλιεργείται ούτε αποθηκεύεται, στο έδαφος ή οπουδήποτε αλλού·

γ)

το χώμα από φυτά άλλα από εκείνα που αναφέρονται στα στοιχεία α) και β) αφαιρείται με κατάλληλες μεθόδους οι οποίες εξασφαλίζουν ότι δεν υπάρχει εμφανής κίνδυνος εξάπλωσης του συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού, πριν τα εν λόγω φυτά μετακινηθούν από την προσβεβλημένη ζώνη στη ζώνη ασφαλείας ή εκτός της οριοθετημένης περιοχής, ή αμέσως μετά·

δ)

τα μηχανήματα καθαρίζονται από το χώμα και τα φυτικά υπολείμματα, πριν ή αμέσως μετά την απομάκρυνσή τους από την προσβεβλημένη ζώνη και πριν εισέλθουν σε εγκατάσταση παραγωγής εντός της ζώνης ασφαλείας ή εκτός της οριοθετημένης περιοχής·

ε)

το χώμα ή τα υπολείμματα που προέρχονται από προσβεβλημένη ζώνη μπορούν να διακινηθούν και να χρησιμοποιηθούν ή να εναποτεθούν εκτός της εν λόγω ζώνης μόνον υπό συνθήκες που εξασφαλίζουν ότι δεν υφίσταται εμφανής κίνδυνος εξάπλωσης του συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού.

3.   Φυτά άλλα από εκείνα που αναφέρονται στην παράγραφο 2 στοιχεία α) και β) από τα οποία δεν έχει αφαιρεθεί το χώμα μπορούν να μεταφερθούν εκτός της οριοθετημένης περιοχής μόνον εφόσον πληρούνται οι ακόλουθες δύο προϋποθέσεις:

α)

η μεταφορά έχει σκοπό την αφαίρεση του χώματος από τα εν λόγω φυτά με κατάλληλες μεθόδους οι οποίες εξασφαλίζουν ότι δεν υφίσταται εμφανής κίνδυνος εξάπλωσης του συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού·

β)

η μεταφορά και η απομάκρυνση του χώματος πραγματοποιούνται υπό επίσημη επίβλεψη και έχουν ληφθεί κατάλληλα μέτρα για την αποτελεσματική αποτροπή της εξάπλωσης του συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού.

4.   Οι αρμόδιες αρχές μεριμνούν ώστε:

α)

στη ζώνη ασφαλείας, να μην καλλιεργούνται φυτά προοριζόμενα για αναφύτευση εκτός της οριοθετημένης περιοχής·

β)

στη ζώνη ασφαλείας, να καλλιεργούνται αποκλειστικά συγκεκριμένα φυτά ποικιλίας η οποία είναι ανθεκτική στους παθοτύπους του συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού που έχουν εντοπιστεί στην προσβεβλημένη ζώνη ή σε όλους τους παθοτύπους που είναι γνωστό ότι είναι παρόντες στο οικείο κράτος μέλος, όπως προβλέπεται στο άρθρο 7, και μάλιστα για χρήσεις εκτός της παραγωγής συγκεκριμένων φυτών για φύτευση· και

γ)

το χώμα ή τα υπολείμματα που προέρχονται από τη ζώνη ασφαλείας να διακινούνται και να χρησιμοποιούνται ή να εναποτίθενται εκτός της οριοθετημένης περιοχής υπό τέτοιες συνθήκες ώστε να μην υφίσταται εμφανής κίνδυνος εξάπλωσης του συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού.

5.   Τα κράτη μέλη γνωστοποιούν τα εν λόγω μέτρα στην Επιτροπή και στα άλλα κράτη μέλη, αμέσως μετά τη λήψη τους.

Άρθρο 7

Ποικιλίες πατάτας ανθεκτικές στους παθοτύπους του συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού

1.   Μια ποικιλία πατάτας χαρακτηρίζεται ως ανθεκτική σε συγκεκριμένο παθότυπο του συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού, όταν αντιδρά σε μόλυνση από τον παθογόνο παράγοντα του εν λόγω παθοτύπου κατά τρόπο ώστε να μην προκαλείται παραγωγή διαχειμαζόντων σπορίων.

2.   Οι δοκιμές ως προς την ανθεκτικότητα διεξάγονται σύμφωνα με το πρωτόκολλο που ορίζεται στο παράρτημα III. Ο βαθμός ανθεκτικότητας των ποικιλιών πατάτας προσδιορίζεται ποσοτικά με βάση την πρότυπη βαθμολόγηση που παρατίθεται στον πίνακα του παραρτήματος III.

3.   Τα κράτη μέλη κοινοποιούν στην Επιτροπή και στα άλλα κράτη μέλη, έως τις 31 Ιανουαρίου κάθε έτους, κατάλογο όλων των νέων ποικιλιών πατάτας στις οποίες χορηγήθηκε άδεια εμπορίας κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους και οι οποίες διαπιστώθηκε, βάσει των δοκιμών που αναφέρονται στην παράγραφο 2, ότι είναι ανθεκτικές στον συγκεκριμένο επιβλαβή οργανισμό. Αναφέρουν τις ποικιλίες μαζί με τους παθοτύπους στους οποίους είναι ανθεκτικές, καθώς και τη μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε για να διαπιστωθεί η ανθεκτικότητά τους.

Άρθρο 8

Γνωστοποίηση της επιβεβαιωμένης παρουσίας του συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού σε ανθεκτική ποικιλία πατάτας

1.   Οι επαγγελματίες και κάθε άλλο πρόσωπο που διαπιστώνει οποιοδήποτε σύμπτωμα του συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού, λόγω αποτυχίας ή μεταβολής της αποτελεσματικότητας μιας ανθεκτικής ποικιλίας πατάτας, η οποία σχετίζεται με πιθανολογούμενη μεταβολή στον παθότυπο του συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού ή με νέο παθότυπο, ενημερώνουν σχετικά τις αρμόδιες αρχές.

2.   Σε όλες τις περιπτώσεις που αναφέρονται σύμφωνα με την παράγραφο 1, οι αρμόδιες αρχές εξετάζουν τον σχετικό παθότυπο και επιβεβαιώνουν, χρησιμοποιώντας τις μεθόδους που ορίζονται στα παραρτήματα I και III, αν η παρουσία οφείλεται σε μεταβολή του παθοτύπου του συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού ή σε νέο παθότυπο.

3.   Οι αρμόδιες αρχές καταχωρίζουν αμέσως τις πληροφορίες που τους υποβάλλονται σύμφωνα με τις παραγράφους 1 και 2.

Τα κράτη μέλη κοινοποιούν στην Επιτροπή και στα άλλα κράτη μέλη, έως τις 31 Ιανουαρίου κάθε έτους, λεπτομερή στοιχεία σχετικά με τις περιπτώσεις επιβεβαίωσης που προέκυψαν δυνάμει της παραγράφου 2 κατά το προηγούμενο έτος.

Άρθρο 9

Ανάκληση των μέτρων

1.   Οι αρμόδιες αρχές δύνανται να ανακαλέσουν τα μέτρα που ελήφθησαν βάσει του άρθρου 6 σχετικά με οριοθετημένη περιοχή, εάν διαπιστωθεί ότι η εν λόγω οριοθετημένη περιοχή έχει απαλλαχθεί από τον συγκεκριμένο επιβλαβή οργανισμό σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στο παράρτημα IV.

2.   Μετά την ανάκληση των μέτρων δυνάμει της παραγράφου 1, οι αρμόδιες αρχές επιθεωρούν κατά τη συγκομιδή την πρώτη καλλιέργεια των συγκεκριμένων φυτών που είναι ευπαθή στον σχετικό παθότυπο του συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού. Η πρώτη αυτή καλλιέργεια δεν διακινείται εκτός της οριοθετημένης περιοχής έως την ολοκλήρωση της επιθεώρησης, εκτός εάν η διακίνηση πραγματοποιείται υπό τον έλεγχο της αρμόδιας αρχής.

3.   Κατά παρέκκλιση από την παράγραφο 1, και μετά την παρέλευση τουλάχιστον 10 ετών από την τελευταία ανίχνευση του συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού σε συγκεκριμένα τμήματα της προσβεβλημένης ζώνης, οι αρμόδιες αρχές δύνανται να προβούν σε μερική ανάκληση των μέτρων που εφαρμόζονται στα αντίστοιχα τμήματα των σχετικών οριοθετημένων περιοχών, σύμφωνα με το σημείο 2 του παραρτήματος IV.

4.   Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 6 παράγραφος 2 στοιχείο α), όταν πληρούνται οι προϋποθέσεις για μερική ανάκληση των μέτρων που προβλέπονται στο άρθρο 6, συγκεκριμένα φυτά τα οποία δεν προορίζονται για φύτευση είναι δυνατόν να καλλιεργούνται υπό την προϋπόθεση ότι ανήκουν σε ποικιλία που είναι ανθεκτική στους παθοτύπους του συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού που έχουν εντοπιστεί στη μολυσμένη εγκατάσταση παραγωγής ή σε όλους τους παθοτύπους που είναι γνωστό ότι είναι παρόντες στο οικείο κράτος μέλος.

Άρθρο 10

Έναρξη ισχύος

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την τρίτη ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 11 Ιουλίου 2022.

Για την Επιτροπή

Η Πρόεδρος

Ursula VON DER LEYEN


(1)   ΕΕ L 317 της 23.11.2016, σ. 4.

(2)  Οδηγία 69/464/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 8ης Δεκεμβρίου 1969, περί της καταπολεμήσεως του καρκίνου της πατάτας (ΕΕ L 323 της 24.12.1969, σ. 1).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

Μέθοδοι δοκιμών για την ανίχνευση και ταυτοποίηση του συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού που αναφέρονται στο άρθρο 3 παράγραφος 2

1.   Δοκιμή με σπόρια

Για την ανίχνευση και ταυτοποίηση χρησιμοποιούνται θερινά σποριάγγεια και διαχειμάζοντα σπόρια, τα οποία λαμβάνονται από το χώμα μετά από κοσκίνιση ή απευθείας από το φυτικό υλικό.

2.   Μέθοδοι ανίχνευσης

Για την εξαγωγή σπορίων του συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού από το χώμα, χρησιμοποιείται μία από τις ακόλουθες μεθόδους:

α)

μέθοδος κοσκίνισης χώματος, όπως περιγράφεται από τον Pratt (1976) (1)·

β)

μέθοδος κοσκίνισης χώματος, όπως περιγράφεται από τους van Leeuwen et al. (2005) (2)·

γ)

τεχνική φυγοκέντρησης φυγοκέντρηση βαθμιδωτής πυκνότητας για επεξεργασία δειγμάτων υψηλής απόδοσης, όπως περιγράφεται από τους Wander et al. (2007) (3).

3.   Μέθοδοι ταυτοποίησης

Μετά την εκχύλιση, τα σπόρια του συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού ταυτοποιούνται με μία από τις ακόλουθες μεθόδους:

α)

μορφολογική ταυτοποίηση με οπτικό μικροσκόπιο σε μεγέθυνση 100x – 400x·

β)

συμβατική PCR με χρήση εκκινητών κατά Lévesque et al. (2001) (4) και van den Boogert et al. (2005) (5)·

γ)

PCR πραγματικού χρόνου με χρήση εκκινητών και ανιχνευτών κατά van Gent-Pelzer et al. (2010) (6)·

δ)

PCR πραγματικού χρόνου με χρήση εκκινητών και ανιχνευτών κατά Smith et al. (2014) (7).

4.   Βιωσιμότητα των διαχειμαζόντων σπορίων

Ο προσδιορισμός της βιωσιμότητας των διαχειμαζόντων σπορίων μπορεί να επιτευχθεί με μικροσκοπική εξέταση ή βιοδοκιμή. Η βιωσιμότητα των σποριαγγείων μπορεί να προσδιοριστεί με μικροσκοπική εξέταση των σποριαγγείων μέσα σε λακτοφαινόλη ή σε νερό (Przetakiewicz 2015) (8). Τα σποριάγγεια με κοκκώδες περιεχόμενο ή με ελαφρώς στρογγυλεμένο πρωτόπλασμα μπορούν να θεωρηθούν βιώσιμα. Τα χωρίς εμφανές περιεχόμενο σποριάγγεια ή εκείνα που έχουν υποστεί μόνιμη πλασμόλυση θεωρούνται νεκρά.

Εναλλακτικά, ή σε περίπτωση αμφιβολίας, μπορεί να πραγματοποιηθεί βιοδοκιμή, όπως περιγράφεται στο σημείο 3 του παραρτήματος IV.

5.   Προσδιορισμός παθοτύπων

Για τον προσδιορισμό των παθοτύπων θα χρειαστούν φρέσκοι όγκοι.

Το μόλυσμα για τη δοκιμή παράγεται με μία από τις ακόλουθες μεθόδους:

α)

μέθοδος SASA (Science and Advice for Scottish Agriculture), η οποία περιλαμβάνει τα δύο ακόλουθα στάδια:

i)

παραγωγή του μολύσματος

Ιστός παλαιού (καφέ χρώματος) καρκινώματος υποβάλλεται σε θραύση σε μικρότερα κομμάτια και σε ξήρανση σε θερμοκρασία δωματίου έως ότου σκληρύνει. Ο σκληρός πλέον ιστός κονιορτοποιείται, είτε χειρωνακτικά είτε με μηχανικά μέσα.

Το κονιορτοποιημένο υλικό υποβάλλεται σε ξηρή κοσκίνιση, από την οποίο συλλέγεται το κλάσμα μεταξύ 25 και 75 μm, και ακολούθως υποβάλλεται σε εκχύλιση χρησιμοποιώντας τη μέθοδο με χρήση χλωροφορμίου του Pratt (1976)1·

ii)

παραγωγή φρέσκων όγκων

Περίπου 10 mg εκχυλισμένων διαχειμαζόντων σπορίων εναποτίθενται στην επιφάνεια 10 ml αποστειρωμένου απεσταγμένου νερού σε μικρό πλαστικό τρυβλίο Petri και επωάζονται σε σκοτεινό περιβάλλον στους 20 °C έως ότου βλαστήσουν.

Κόνδυλοι πατάτας με μικρά φύτρα μήκους 1 έως 2 mm τοποθετούνται σε διαφανή πλαστικά κουτιά, στρωμένα με υγρό λεπτό χαρτί και με τα σημαδεμένα φύτρα στραμμένα προς τα επάνω. Γύρω από τα φύτρα δημιουργείται δακτύλιος από λιωμένη βαζελίνη με χρήση σύριγγας. Ο δακτύλιος πρέπει να είναι αρραγής και αρκετά ψηλός ώστε να μπορεί να κρατήσει το αιώρημα των σπορίων χωρίς διαρροές.

Τα 10 ml των βλαστανόντων διαχειμαζόντων σπορίων αραιώνονται περαιτέρω σε 20 ml με αποστειρωμένο νερό και τοποθετούνται εντός των δακτυλίων με σιφώνιο ή εύκαμπτο πλαστικό μπουκάλι έως ότου το φύτρο καλυφθεί πλήρως από το αιώρημα σπορίων. Τα πλαστικά κουτιά καλύπτονται με πώματα και αφήνονται προς επώαση για 4 ημέρες στους 10 °C· στη συνέχεια τα κουτιά ανοίγονται, αφαιρούνται το μόλυσμα και οι δακτύλιοι βαζελίνης και τα κουτιά μεταφέρονται σε θερμοκήπιο με υδρατμούς σε θερμοκρασία 15 έως 18 °C (16 ώρες έκθεσης στο φως)·

β)

μέθοδος των Spiekermann & Kothoff (1924) (9)·

γ)

μέθοδος των Potoček et al. (1991) (10)·

δ)

μέθοδος των Glynne-Lemmerzahl (Glynne 1925 (11)· Lemmerzahl 1930 (12)· Noble και Glynne 1970 (13)).

Για την ταυτοποίηση όλων των παθοτύπων που είναι γνωστό ότι αφορούν την Ένωση [1(D1), 2(G1), 6(O1), 18(T1) και 38(Nevşehir)], θα χρησιμοποιηθεί διαφορική δοκιμασία μόλυνσης με διάφορες ποικιλίες του συγκεκριμένου φυτού όπως περιγράφεται στον πίνακα. Η δοκιμασία προσβολής θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με το πρωτόκολλο που αναφέρεται στο στοιχείο δ) (μέθοδος Glynne-Lemmerzahl).

Επιλεκτική ευπάθεια καλλιεργητικών ποικιλιών πατάτας για τον προσδιορισμό των παθοτύπων του S. endobioticum

Καλλιεργητική ποικιλία

Παθότυποι S. endobioticum

 

1(D1)

2(G1)

6(O1)

18(T1)

38(Nevşehir)

Tomensa/Evora/Deodara

S

S

S

S

S

Irga/Producent

R

S

S

S

S

Talent

R

R*

R*

S

S

Saphir

R

S

R

R

S

Ikar/Gawin/Karolin/Belita

R

R

R

R

R

«S»:

ευπαθής

«R»:

ανθεκτική

*:

δηλώνει μικρή ευπάθεια της ποικιλίας στο S. endobioticum («παρουσία μη νεκρωτικών περιοχών σωρών χωρίς σχηματισμό όγκων»).


(1)  Pratt MA. 1976. A wet-sieving and flotation technique for the detection of resting sporangia of Synchytrium endobioticum in soil. Annals of Applied Biology 82: 21 – 29.

(2)  van Leeuwen GCM, Wander JGN, Lamers J, Meffert JP, van den Boogert PHJF, Baayen RP. 2005. Direct examination of soil for sporangia of Synchytrium endobioticum using chloroform, calcium chloride and zinc sulphate as extraction reagents. EPPO Bulletin 35: 25 – 31.

(3)  Wander JGN, van den Berg W, van den Boogert PHJF, Lamers JG, van Leeuwen GCM, Hendrickx G, Bonants P. 2007. A novel technique using the Hendrickx centrifuge for extracting winter sporangia of Synchytrium endobioticum from soil. European Journal of Plant Pathology 119: 165 – 174.

(4)  Lévesque CA, de Jong SN, Ward LJ & de Boer SH (2001) Molecular phylogeny and detection of Synchytrium endobioticum, the causal agent of potato wart. Canadian Journal of Plant Pathology 23: 200–201.

(5)  van den Boogert PHJF, van Gent-Pelzer MPE, Bonants PJM, de Boer SH, Wander JGN, Lévesque CA, van Leeuwen GCM, Baayen RP. 2005. Development of PCR-based detection methods for the quarantine phytopathogen Synchytrium endobioticum, causal agent of potato wart disease. European Journal of Plant Pathology 113: 47 – 57.

(6)  van Gent-Pelzer MPE, Krijger M, Bonants PJM. 2010. Improved real-time PCR assay for the detection of the quarantine potato pathogen, Synchytrium endobioticum, in zonal centrifuge extracts from soil and in plants. European Journal of Plant Pathology 126: 129 – 133.

(7)  Smith DS, Rocheleau H, Chapados JT, Abbott C, Ribero S, Redhead SA, Lévesque CA, De Boer SH. 2014. Phylogeny of the genus Synchytrium and the development of TaqMan PCR assay for sensitive detection of Synchytrium endobioticum in soil. Phytopathology 104: 422 – 432.

(8)  Przetakiewicz, J. 2015. The Viability of Winter Sporangia of Synchytrium endobioticum (Schilb.) Perc. From Poland. American Journal of Potato Research 92:704-708.

(9)  Spieckermann A, Kothoff P. 1924. Testing potatoes for wart resistance. Deutsche Landwirtschaftliche Presse 51: 114 – 115.

(10)  Potoček J, Krajíčková K, Klabzubová S, Krejcar Z, Hnízdil M, Novák F, Perlová V. 1991. Identification of new Synchytrium endobioticum (Schilb.) Perc. pathotypes in Czech Republic. Ochrana Rostlin 27: 191 – 205.

(11)  Glynne MD. 1925. Infection experiments with wart disease of potatoes. Synchytrium endobioticum. Annals of Applied Biology 12: 34 – 60.

(12)  Lemmerzahl J. 1930. A new simplified method for inoculation of potato cultivars to test for wart resistance. Züchter 2: 288 – 297.

(13)  Noble M, Glynne MD. 1970. Wart disease of potatoes. FAO Plant Protection Bulletin 18: 125 – 135.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

Υπόδειγμα επισκόπησης που αναφέρεται στο άρθρο 3

Υπόδειγμα παρουσίασης των αποτελεσμάτων της επισκόπησης για τον καρκίνο της πατάτας από τη συγκομιδή πατάτας του έτους που προηγείται του έτους αναφοράς.

Ο συγκεκριμένος πίνακας να χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τα αποτελέσματα της επισκόπησης σε πατάτες που έχουν συγκομιστεί στη χώρα σας.

Κράτος μέλος

ή

περιοχή

Κατηγορία πατάτας

Συνολικό εμβαδόν καλλιεργούμενης έκτασης (ha)

Οπτική εξέταση κονδύλων

Εργαστηριακές δοκιμές

Λοιπές πληροφορίες

Αριθμός δειγμάτων

Αριθμός παρτίδων

Μέγεθος δείγματος

Περίοδος δειγματοληψίας

Αριθμός ύποπτων

Αριθμός δειγμάτων

Μέγεθος δειγμάτων

Είδος δοκιμής

Αριθμός θετικών

Δείγματα

Παρτίδες

Δείγματα

Παρτίδες

 

Πατάτες για την παραγωγή κονδύλων προς φύτευση

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Εμπόριο και μεταποίηση

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Άλλο (1) (να προσδιοριστεί)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


(1)  Για τις χώρες στις οποίες έχουν εκδηλωθεί κρούσματα, μπορεί, π.χ., να είναι σκόπιμο να αναφερθεί χωριστά από τις γενικές επισκοπήσεις η ποσότητα δειγμάτων που χρησιμοποιήθηκαν για τη διερεύνηση ή την παρακολούθηση των κρουσμάτων.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III

Πρωτόκολλο για την αξιολόγηση της ανθεκτικότητας μιας ποικιλίας σύμφωνα με το άρθρο 7 παράγραφος 2

Το πρωτόκολλο για την αξιολόγηση της ανθεκτικότητας μιας ποικιλίας περιλαμβάνει τα ακόλουθα βήματα:

1)

Υποβάλλονται σε δοκιμή τουλάχιστον 40 κόνδυλοι ή οφθαλμοί για κάθε ποικιλία του συγκεκριμένου φυτού, που χωρίζονται σε δύο ομάδες (επαναλήψεις).

2)

Η δοκιμή διαρκεί κατά κανόνα δύο έτη. Μόνο στην περίπτωση κατά την οποία μια ποικιλία αποδειχθεί εξαιρετικά ευπαθής σε παθότυπο του συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού, μπορεί να μειωθεί η διάρκεια της δοκιμής σε ένα έτος.

3)

Πριν από την έναρξη μιας περιόδου δοκιμής, το μόλυσμα ελέγχεται ως προς την καθαρότητά του, με χρήση των μεθόδων που περιγράφονται στο παράρτημα I.

4)

Στη δοκιμή περιλαμβάνεται πάντοτε θετικός μάρτυρας, υπό μορφή ποικιλίας του συγκεκριμένου φυτού που είναι εξαιρετικά ευπαθής στον υπό δοκιμή παθότυπο του συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού.

5)

Χρησιμοποιείται μία από τις ακόλουθες μεθόδους δοκιμής:

i)

η μέθοδος Glynne-Lemmerzahl (Glynne 1925, Lemmerzahl 1930, Noble & Glynne 1970)·

ii)

η μέθοδος Spieckermann (Spieckermann & Kothoff 1924)· ή

iii)

η μέθοδος SASA (Science and Advice for Scottish Agriculture), η οποία περιλαμβάνει όλα τα ακόλουθα στάδια:

προετοιμασία κονδύλων:

Οι κόνδυλοι πρέπει να βγουν από την ψυκτική αποθήκη περίπου 10 ημέρες πριν από τον προβλεπόμενο ενοφθαλμισμό, να πλυθούν με προσοχή, να στεγνώσουν και να αποθηκευτούν σε σκοτεινό μέρος και σε θερμοκρασία δωματίου για την επαγωγή της βλάστησης.

Σε κάθε ενοφθαλμισμό περιλαμβάνεται ιδιαίτερα ευπαθής ποικιλία (η «Morene» ή ανάλογης ευπάθειας ποικιλία) που λειτουργεί ως θετικός μάρτυρας·

βλάστηση των διαχειμαζόντων σπορίων:

Οι συνθήκες για επαγωγή της βλάστησης των διαχειμαζόντων σπορίων δημιουργούνται 21 ημέρες πριν από τον ενοφθαλμισμό.

Περίπου 10 mg εκχυλισμένων σπορίων διασπείρονται στην επιφάνεια 10 ml αποστειρωμένου απεσταγμένου νερού σε μικρά πλαστικά τρυβλία Petri και επωάζονται σε σκοτεινό περιβάλλον στους 20 °C έως ότου βλαστήσουν.

Το περιεχόμενο του κάθε τρυβλίου Petri αραιώνεται με άλλα 10 ml αποστειρωμένου απεσταγμένου νερού για τον ενοφθαλμισμό·

ενοφθαλμισμός και επώαση των φύτρων:

Όταν τα φύτρα φτάσουν σε μήκος 1 mm, περιβάλλονται από δακτύλιο λιωμένης βαζελίνης. Ο δακτύλιος βαζελίνης πρέπει να είναι αρραγής ώστε να μπορεί να κρατήσει το αιώρημα των σπορίων χωρίς διαρροές και αρκετά ψηλός ώστε να καλύπτει το φύτρο.

Ένα μόνο φύτρο ή ομάδα φύτρων σε κάθε κόνδυλο περιβάλλεται με δακτύλιο από βαζελίνη.

Οι κόνδυλοι τοποθετούνται σε πλαστικά κουτιά, στρωμένα με υγρό λεπτό χαρτί και με τα φύτρα που φέρουν τον δακτύλιο στραμμένα προς τα επάνω.

Το αιώρημα σπορίων τοποθετείται εντός των δακτυλίων βαζελίνης, χρησιμοποιώντας σιφώνιο ή εύκαμπτο πλαστικό μπουκάλι έως ότου το φύτρο καλυφθεί πλήρως.

Τα πλαστικά κουτιά καλύπτονται με πώματα και αφήνονται να επωαστούν για 4 ημέρες στους 10 °C· στη συνέχεια αφαιρούνται οι δακτύλιοι βαζελίνης και τα κουτιά μεταφέρονται σε θερμοκήπιο σε θερμοκρασία 15 έως 18 °C όπου και ψεκάζονται ανά διαστήματα (3 φορές ημερησίως επί 30 λεπτά).

Αν αποτύχει η προσβολή, π.χ. λόγω σήψης ή μη ανάπτυξης του φύτρου, ο κόνδυλος μπορεί να υποβληθεί ξανά σε δοκιμή με χρήση άλλου φύτρου·

αξιολόγηση:

Τα φύτρα εξετάζονται για να διαπιστωθεί αν έχουν προσβληθεί 28 ημέρες μετά τον ενοφθαλμισμό, χρησιμοποιώντας στερεοσκοπικό μικροσκόπιο σε μεγέθυνση 10–15x και οπτικό μικροσκόπιο.

Στον θετικό μάρτυρα πρέπει να παρατηρούνται αντιδράσεις βαθμού 4 ή 5, σύμφωνα με τον πίνακα, τουλάχιστον στο 80 % των κονδύλων. Τουλάχιστον ένας κόνδυλος πρέπει να έχει βαθμολογία 5.

6)

Όλοι οι κόνδυλοι αξιολογούνται και λαμβάνουν βαθμολογία ανθεκτικότητας από 1 έως 5, όπως ορίζεται στον πίνακα.

7)

Μετά τη δοκιμή κάθε ποικιλία κατατάσσεται σε ομάδα ανθεκτικότητας («ανθεκτική», «ανθεκτική»«ελαφρώς ευπαθής» ή «εξαιρετικά ευπαθής»), με βάση το εύρος βαθμολογιών που παρατηρήθηκαν στον αντίστοιχο πληθυσμό των υποβληθέντων σε δοκιμή κονδύλων ή οφθαλμών:

i)

μια ποικιλία θεωρείται «ιδιαίτερα ανθεκτική» αν όλοι οι κόνδυλοι σε όλες τις επαναλήψεις λάβουν βαθμολογία 1·

ii)

μια ποικιλία θεωρείται «ανθεκτική» αν όλοι οι κόνδυλοι σε όλες τις επαναλήψεις λάβουν βαθμολογία μεταξύ 1 και 3·

iii)

μια ποικιλία θεωρείται «ελαφρώς ευπαθής» αν ένας ή περισσότεροι κόνδυλοι λάβουν βαθμολογία 4 (αν μόνον ένας κόνδυλος λάβει βαθμολογία 4, η δοκιμή είναι δυνατό να επαναληφθεί, προκειμένου να αποκλειστεί η περίπτωση της μη καθαρότητας στην παρτίδα της ποικιλίας)·

iv)

μια ποικιλία θεωρείται «εξαιρετικά ευπαθής» αν τουλάχιστον ένας κόνδυλος σε μία επανάληψη λάβει βαθμολογία 5.

Πρότυπη βαθμολόγηση για τους υπό δοκιμή πληθυσμούς πατάτας

Πρότυπη βαθμολογία

Ομάδα ανθεκτικότητας

Περιγραφή ανθεκτικότητας

Περιγραφή

1

R1

Εξαιρετικά ανθεκτική

Πρώιμη αμυντική νέκρωση· δεν παρατηρείται ορατός σχηματισμός σωρού.

2

R1

Ανθεκτική

Όψιμη αμυντική νέκρωση· μερικώς ορατός σχηματισμός σωρού, ανώριμοι ή νεκρωτικοί σωροί πριν από την ωρίμανση.

3

R2

Λίγο ανθεκτική

Πολύ όψιμη αμυντική νέκρωση· ανάπτυξη ώριμων μεμονωμένων σωρών ή περιοχών με σωρούς, που όμως περιβάλλονται πλήρως από νεκρωτικό ιστό· επιτρέπονται έως πέντε μη νεκρωτικοί σωροί, σαφής νέκρωση σε άλλες ζώνες του ίδιου τμήματος κονδύλου. Δεν παρατηρείται σχηματισμός όγκων ή διαχειμαζόντων σπορίων.

Για να ληφθεί απόφαση μεταξύ των ομάδων 3 και 4, μπορεί να χρειαστεί να ληφθούν λεπτές πλάκες προσβεβλημένου ιστού: αν δεν παρατηρηθούν διαχειμάζοντα σπόρια, η βαθμολογία θα είναι 3.

4

S1

Ελαφρώς ευπαθής

Διάσπαρτες προσβολές· μικρός αριθμός μη νεκρωτικών σωρών ή περιοχών με σωρούς· ενδέχεται να παρατηρείται όψιμη νέκρωση σε άλλα σημεία προσβολής πάνω στο φύτρο· το φύτρο μπορεί να είναι ελαφρώς παραμορφωμένο (πάχυνση). Παρουσία (χειμερινών) σποριαγγείων διαχείμασης.

Για να ληφθεί απόφαση μεταξύ των ομάδων 3 και 4, μπορεί να χρειαστεί να ληφθεί λεπτό παρασκεύασμα προσβεβλημένου ιστού για μικροσκοπικές παρατηρήσεις: αν παρατηρηθούν διαχειμάζοντα σπόρια, η βαθμολογία θα είναι 4.

5

S2

Εξαιρετικά ευπαθής

Περιοχές προσβολής μεγάλου πάχους, μεγάλος αριθμός ώριμων μη νεκρωτικών σωρών και περιοχών με σωρούς, περιοχές με μη νεκρωτικά σημεία προσβολής μεγάλου πάχους, κυρίαρχος σχηματισμός όγκων.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV

Προϋποθέσεις για την ανάκληση των μέτρων σύμφωνα με το άρθρο 9

1.   Προϋποθέσεις για την ανάκληση των μέτρων

1.1.

Μετά την παρέλευση τουλάχιστον 50 ετών από την τελευταία ανίχνευση του συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού, εάν υπάρχει πλήρες αρχείο καλλιεργειών στην προσβεβλημένη ζώνη το οποίο αποδεικνύει ότι υπήρξε συμμόρφωση με τις διατάξεις του άρθρου 6 παράγραφοι 2 και 3 καθ’ όλο το διάστημα και ότι η προσβεβλημένη ζώνη δεν χρησιμοποιήθηκε ως μόνιμος λειμώνας.

1.2.

Μετά την παρέλευση τουλάχιστον 20 ετών από την τελευταία ανίχνευση του συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού, εάν υπάρχει πλήρες αρχείο καλλιεργειών το οποίο αποδεικνύει ότι υπήρξε συμμόρφωση με τις διατάξεις του άρθρου 6 παράγραφοι 2 και 3 καθ’ όλο το διάστημα και ότι η προσβεβλημένη ζώνη δεν χρησιμοποιήθηκε ως μόνιμος λειμώνας· και

δεν διαπιστώθηκαν ίχνη προσβολής από τον συγκεκριμένο επιβλαβή οργανισμό σε δύο βιοδοκιμές (όπως περιγράφεται στο σημείο 3) με ευπαθείς ποικιλίες πατάτας· ή

δεν διαπιστώθηκαν ίχνη προσβολής από τον συγκεκριμένο επιβλαβή οργανισμό σε 1 βιοδοκιμή (όπως περιγράφεται στο σημείο 3) με ευπαθείς ποικιλίες πατάτας, και δεν βρέθηκαν βιώσιμα διαχειμάζοντα σπόρια στη διάρκεια απευθείας εξέτασης του χώματος από την προσβεβλημένη ζώνη με μικροσκόπιο μετά από εκχύλιση σπορίων με μία από τις μεθόδους που προβλέπονται στο παράρτημα I σημείο 2.

Η τεχνική που πρέπει να χρησιμοποιείται για τη λήψη του χώματος για τη δοκιμή περιλαμβάνει όλα τα ακόλουθα βήματα:

η προσβεβλημένη ζώνη χωρίζεται σε τμήματα των 0,33 εκταρίων·

από κάθε τμήμα λαμβάνονται 60 επιμέρους δείγματα σε βάθος 20 cm ομοιόμορφα κατανεμημένα σε όλη την έκταση ή συγκεντρωμένα ανάλογα με τις γνωστές εστίες προσβολής·

τα επιμέρους δείγματα αναμειγνύονται επιμελώς, έτσι ώστε να ληφθούν 3 δείγματα ανά εκτάριο.

2.   Μερική ανάκληση των μέτρων

Μετά την παρέλευση τουλάχιστον 10 ετών από την τελευταία ανίχνευση του συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού σε περιοχές της προσβεβλημένης ζώνης, μπορεί να εξεταστεί η μερική ανάκληση των μέτρων που προβλέπονται στο άρθρο 6 για τις συγκεκριμένες περιοχές, εφόσον υπάρχει πλήρες αρχείο καλλιεργειών το οποίο αποδεικνύει ότι υπήρξε συμμόρφωση με τις διατάξεις του άρθρου 6 παράγραφοι 2 και 3 καθ’ όλο το διάστημα και ότι η προσβεβλημένη ζώνη δεν χρησιμοποιήθηκε ως μόνιμος λειμώνας, και

α)

δεν διαπιστωθούν ίχνη προσβολής από τον συγκεκριμένο επιβλαβή οργανισμό σε δύο βιοδοκιμές, όπως περιγράφονται στο σημείο 3, με ευπαθείς ποικιλίες πατάτας· ή

β)

δεν διαπιστώθηκαν ίχνη προσβολής από τον συγκεκριμένο επιβλαβή οργανισμό σε μία βιοδοκιμή, όπως περιγράφεται στο σημείο 3, με ευπαθείς ποικιλίες πατάτας, και βρέθηκαν λιγότερα από 5 βιώσιμα διαχειμάζοντα σπόρια ανά γραμμάριο χώματος στη διάρκεια απευθείας εξέτασης του χώματος από την προσβεβλημένη ζώνη με μικροσκόπιο μετά από εκχύλιση σπορίων με μία από τις μεθόδους που προβλέπονται στο παράρτημα I σημείο 2.

Η τεχνική που πρέπει να χρησιμοποιείται για τη λήψη του χώματος για τη δοκιμή περιλαμβάνει όλα τα ακόλουθα βήματα:

η προσβεβλημένη ζώνη χωρίζεται σε τμήματα των 0,33 εκταρίων·

από κάθε τμήμα λαμβάνονται 60 επιμέρους δείγματα σε βάθος 20 cm ομοιόμορφα κατανεμημένα σε όλη την έκταση ή συγκεντρωμένα ανάλογα με τις γνωστές εστίες προσβολής·

τα επιμέρους δείγματα αναμειγνύονται επιμελώς, έτσι ώστε να ληφθούν 3 δείγματα ανά εκτάριο.

Όταν δεν πληρούνται οι ανωτέρω προϋποθέσεις, η μερική ανάκληση των μέτρων μπορεί να εξεταστεί και πάλι μετά από περίοδο αναμονής τουλάχιστον 2 ετών. Για τον καθορισμό της διάρκειας της περιόδου αναμονής, τα κράτη μέλη λαμβάνουν υπόψη το επίπεδο της προσβολής και/ή τον ανιχνευθέντα αριθμό βιώσιμων σπορίων.

3.   Βιοδοκιμές για τον σκοπό της ανάκλησης των μέτρων

Κόνδυλοι των συγκεκριμένων φυτών επωάζονται σε δοχεία μαζί με τουλάχιστον 5 λίτρα χώματος σε συνθήκες θερμοκρασίας, υγρασίας και φωτός που ευνοούν την ανάπτυξη της πατάτας. Χρησιμοποιείται ποικιλία ιδιαίτερα ευπαθής σε όλους τους παθοτύπους (π.χ. Deodara, Evora, Morene, Tomensa, Maritiema, Arran Chief).

Τα αναπτυσσόμενα φυτά πατάτας κόβονται όταν φτάσουν σε ύψος περίπου 60 cm. Μετά από περίπου 100 ημέρες, οι νεαροί κόνδυλοι εξετάζονται για παρουσία όγκων.

Στη δοκιμή πρέπει πάντοτε να περιλαμβάνεται χώμα που είναι απαλλαγμένο από τον συγκεκριμένο επιβλαβή οργανισμό, ως αρνητικός μάρτυρας, και προσβεβλημένο χώμα, ως θετικός μάρτυρας. Η δοκιμή θεωρείται έγκυρη αν εμφανιστούν όγκοι στους κονδύλους του θετικού μάρτυρα και αν δεν εμφανιστούν όγκοι στους κονδύλους του αρνητικού μάρτυρα. Οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας στο θερμοκήπιο καταγράφονται. Οι όγκοι που δημιουργούνται στα δείγματα δοκιμής εξετάζονται μικροσκοπικά για παρουσία θερινών σποριαγγείων και/ή διαχειμαζόντων σπορίων.

Το σύνολο της δοκιμής εκτελείται υπό συνθήκες που δεν επιτρέπουν περαιτέρω εξάπλωση του συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού.


Top