Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32021R2082

Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2021/2082 της Επιτροπής της 26ης Νοεμβρίου 2021 για τη θέσπιση των ρυθμίσεων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 376/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά το κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ταξινόμησης κινδύνων (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

C/2021/8476

ΕΕ L 426 της 29.11.2021, p. 32–40 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 29/11/2021

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2021/2082/oj

29.11.2021   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 426/32


ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2021/2082 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

της 26ης Νοεμβρίου 2021

για τη θέσπιση των ρυθμίσεων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 376/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά το κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ταξινόμησης κινδύνων

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 376/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 3ης Απριλίου 2014, για την αναφορά, ανάλυση και παρακολούθηση περιστατικών στην πολιτική αεροπορία, την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 996/2010 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και την κατάργηση της οδηγίας 2003/42/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 1321/2007 και (ΕΚ) αριθ. 1330/2007 της Επιτροπής (1), και ιδίως το άρθρο 7 παράγραφος 7,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 376/2014, κάθε κράτος μέλος και ο Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ασφάλεια της Αεροπορίας (στο εξής: ο Οργανισμός) οφείλουν, το καθένα και ο Οργανισμός, να συστήσουν μηχανισμό για την ανεξάρτητη συλλογή, αξιολόγηση, επεξεργασία, ανάλυση και αποθήκευση των αναφορών περιστατικών που αφορούν την ασφάλεια της αεροπορίας. Οι αρμόδιες αρχές των κρατών μελών πρέπει να συντάσσουν αναφορές περιστατικών με βάση τα στοιχεία των περιστατικών και να τις αποθηκεύουν σε εθνική βάση δεδομένων. Ο Οργανισμός έχει την ίδια υποχρέωση, να συντάσσει αναφορές περιστατικών με βάση τα στοιχεία των περιστατικών και να τις αποθηκεύει σε βάση δεδομένων.

(2)

Σύμφωνα με το άρθρο 9 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 376/2014, τα κράτη μέλη και ο Οργανισμός συμμετέχουν στην ανταλλαγή πληροφοριών, καθιστώντας διαθέσιμες όλες τις σχετικές με την ασφάλεια πληροφορίες που αποθηκεύονται στις αντίστοιχες βάσεις δεδομένων αναφοράς μέσω του Ευρωπαϊκού Κεντρικού Αποθετηρίου (ECR).

(3)

Σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 376/2014, οι αναφορές περιστατικών πρέπει να περιέχουν ταξινόμηση κινδύνου ασφαλείας η οποία υπόκειται σε επανεξέταση από τις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών ή τον Οργανισμό και πρέπει να μεταφέρονται στο ECR. Για να εξασφαλιστεί ότι όλες οι αναφορές περιστατικών που περιέχονται στο ECR ταξινομούνται με εναρμονισμένο τρόπο, οι αρμόδιες αρχές των κρατών μελών και ο Οργανισμός θα πρέπει να εξασφαλίζουν ότι η ταξινόμηση των εν λόγω αναφορών καθορίζεται σύμφωνα με το κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ταξινόμησης κινδύνων (ERCS), όπως ορίζεται στον κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό (ΕΕ) 2020/2034 της Επιτροπής (2).

(4)

Είναι πλέον αναγκαίο να καθοριστούν οι ρυθμίσεις για την εναρμονισμένη και συνεπή εφαρμογή του ERCS από τον Οργανισμό και τα κράτη μέλη.

(5)

Όταν οι αναφορές περιστατικών περιέχουν ταξινόμηση κινδύνου που προσδιορίζεται με τη χρήση μεθοδολογιών διαφορετικών από το ERCS, οι αρμόδιες αρχές των κρατών μελών ή ο Οργανισμός θα πρέπει να ταξινομούν τον κίνδυνο του συγκεκριμένου περιστατικού σύμφωνα με το ERCS όπως ορίζεται στον κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό (ΕΕ) 2020/2034 της Επιτροπής.

(6)

Στις περιπτώσεις που οι αρμόδιες αρχές των κρατών μελών ή ο Οργανισμός αποφασίζουν να χρησιμοποιήσουν διαδικασία μετατροπής για να μετατρέψουν τις ταξινομήσεις κινδύνου που αναφέρονται στην αιτιολογική σκέψη 5 σε ταξινόμηση ERCS, και όταν οι μεθοδολογίες αυτές είναι ARMS-ERC 4x4 ή RAT «συνολικής ΑΤΜ», οι αρμόδιες αρχές των κρατών μελών ή ο Οργανισμός θα πρέπει να χρησιμοποιούν τη διαδικασία άμεσης μετατροπής που προβλέπεται στον παρόντα κανονισμό.

(7)

Όταν δεν μπορεί να εφαρμοστεί η διαδικασία άμεσης μετατροπής που ορίζεται στο παράρτημα, οι αρμόδιες αρχές των κρατών μελών και ο Οργανισμός θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν άλλες διαδικασίες μετατροπής, εφόσον επιτυγχάνεται ισοδύναμη ταξινόμηση ERCS.

(8)

Η συνεχής παρακολούθηση και βελτίωση του ERCS είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της αποτελεσματικής εφαρμογής του. Είναι αναγκαίο να θεσπιστούν λεπτομερείς κανόνες για την εν λόγω παρακολούθηση και βελτίωση και ο Οργανισμός θα πρέπει να επικουρεί την Επιτροπή στην εν λόγω επανεξέταση και παρακολούθηση. Για τον σκοπό αυτό, τα κράτη μέλη θα πρέπει να υποβάλλουν τακτικά και εντός καθορισμένων προθεσμιών στον Οργανισμό και στην Επιτροπή εκθέσεις σχετικά με τη χρήση του ERCS και την αξιολόγησή του.

(9)

Οι αρμόδιες αρχές των κρατών μελών και ο Οργανισμός πρέπει να προετοιμαστούν για την εφαρμογή του ERCS, ιδίως προσαρμόζοντας τις εσωτερικές διαδικασίες τους και ενδεχομένως διαθέτοντας πρόσθετους πόρους. Ωστόσο, το άρθρο 24 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 376/2014 προβλέπει ότι το άρθρο 7 παράγραφος 2 του εν λόγω κανονισμού, το οποίο προβλέπει τη χρήση του ERCS από τα κράτη μέλη και τον Οργανισμό, εφαρμόζεται μόλις τεθούν σε ισχύ οι κατ’ εξουσιοδότηση και οι εκτελεστικές πράξεις που προσδιορίζουν και αναπτύσσουν το ERCS. Ο κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2020/2034 της Επιτροπής στον οποίο ορίζεται το ERCS τέθηκε σε ισχύ στις 31 Δεκεμβρίου 2020. Ως εκ τούτου, δεν είναι δυνατόν να καθυστερήσει η εφαρμογή της υποχρέωσης χρήσης του ERCS πέραν της ημερομηνίας έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού. Επιπλέον, για τους σκοπούς της ετήσιας επισκόπησης της ασφάλειας που δημοσιεύεται από τον Οργανισμό σύμφωνα με το άρθρο 72 παράγραφος 7 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1139 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (3), είναι σημαντικό οι αναφορές περιστατικών που μεταφορτώνονται στο ECR εντός περιόδου ενός έτους να βαθμολογούνται με εναρμονισμένο τρόπο. Η υποχρέωση ταξινόμησης των περιστατικών σύμφωνα με το ERCS θα πρέπει να αρχίσει να εφαρμόζεται από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού. Επομένως, ο παρών κανονισμός θα πρέπει να αρχίσει να ισχύει την 1η Ιανουαρίου 2023.

(10)

Τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι σύμφωνα με τη γνώμη της επιτροπής που έχει συσταθεί βάσει του άρθρου 127 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1139,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Αντικείμενο

Ο παρών κανονισμός καθορίζει τις ρυθμίσεις για την εφαρμογή του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ταξινόμησης κινδύνων («ERCS») που ορίζεται στον κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό (ΕΕ) 2020/2034.

Άρθρο 2

Ορισμοί

Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, ισχύουν οι ορισμοί του άρθρου 2 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2020/2034.

Ισχύουν επίσης οι ακόλουθοι ορισμοί:

1)

«Μεθοδολογία ARMS-ERC»: η μεθοδολογία που αναπτύχθηκε από ομάδα εργασίας του κλάδου με την ονομασία «Airline Risk Management Solutions» (ARMS) για την εκτίμηση των επιχειρησιακών κινδύνων·

2)

«ATM»: διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας όπως ορίζεται στο άρθρο 2 παράγραφος 10 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 549/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (4)·

3)

«βαθμός της σοβαρότητας της εναέριας ATM»: το τμήμα της μεθοδολογίας RAT που αξιολογεί τις επιδόσεις πτητικής λειτουργίας του περιστατικού·

4)

«βαθμός της σοβαρότητας της ATM εδάφους»: το τμήμα της μεθοδολογίας RAT που αξιολογεί τις επιδόσεις (διαδικασίες, εξοπλισμός και ανθρώπινο δυναμικό) του συστήματος ATM·

5)

«βαθμός της σοβαρότητας της συνολικής ATM»: ο βαθμός της σοβαρότητας της ATM εδάφους και ο βαθμός της σοβαρότητας της εναέριας ATM συνδυασμένοι σε έναν ενιαίο βαθμό·

6)

«μεθοδολογία RAT»: η μεθοδολογία του εργαλείου ανάλυσης κινδύνου (Risk Analysis Tool) που αναπτύχθηκε από τον Eurocontrol και χρησιμοποιείται για την ταξινόμηση περιστατικών σχετιζόμενων με την ασφάλεια στον τομέα της ATM.

7)

«Eurocontrol»: ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας, ο οποίος συστάθηκε από τη διεθνή σύμβαση της 13ης Δεκεμβρίου 1960 περί συνεργασίας για την ασφάλεια της αεροναυτιλίας (5).

Άρθρο 3

Επανεξέταση, τροποποίηση και έγκριση της ταξινόμησης κινδύνου ασφαλείας

1.   Η αρμόδια αρχή του κράτους μέλους ή ο Οργανισμός επανεξετάζει και, εφόσον απαιτείται, τροποποιεί και εγκρίνει την ταξινόμηση κινδύνου ασφαλείας που περιέχεται στην αναφορά του συγκεκριμένου περιστατικού σύμφωνα με το ERCS όπως ορίζεται στον κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό (ΕΕ) 2020/2034 της Επιτροπής.

2.   Με την επιφύλαξη της παραγράφου 1, κατά τη μετατροπή της ταξινόμησης κινδύνου ασφάλειας που καθορίζεται μέσω των μεθοδολογιών ARMS/ERC 4x4 ή RAT «συνολικής ATM» η αρμόδια αρχή του κράτους μέλους ή ο Οργανισμός χρησιμοποιεί τη διαδικασία άμεσης μετατροπής που ορίζεται στο παράρτημα . Για ταξινομήσεις κινδύνου ασφάλειας που καθορίζονται μέσω άλλων μεθοδολογιών, η αρμόδια αρχή του κράτους μέλους ή ο Οργανισμός μπορούν να χρησιμοποιούν τη διαδικασία χειροκίνητης μετατροπής που ορίζεται στο σημείο 2 του παραρτήματος ή άλλες διαδικασίες μετατροπής, κατά περίπτωση, εφόσον επιτυγχάνεται ισοδύναμη ταξινόμηση ERCS.

Άρθρο 4

Παρακολούθηση και βελτίωση του ERCS

1.   Στις 31 Μαρτίου 2026 και κατόπιν ανά πέντε έτη, κάθε κράτος μέλος υποβάλλει στην Επιτροπή και στον Οργανισμό έκθεση σχετικά με τη χρήση του ERCS.

2.   Ο Οργανισμός επανεξετάζει τις πληροφορίες που λαμβάνει από τα κράτη μέλη σύμφωνα με την παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου, καθώς και άλλες πληροφορίες που ενδέχεται να λάβει ο Οργανισμός σχετικά με την εφαρμογή του ERCS. Κατά την επανεξέταση από τον Οργανισμό μπορεί να λαμβάνεται υπόψη η εμπειρογνωμοσύνη του δικτύου αναλυτών ασφάλειας της αεροπορίας (στο εξής: NoA) που αναφέρεται στο άρθρο 14 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 376/2014 και σχετικών ομάδων εμπειρογνωμόνων, εφόσον έχουν συσταθεί από τον Οργανισμό.

Άρθρο 5

Παρακολούθηση της συμβατότητας με άλλα συστήματα ταξινόμησης κινδύνων

1.   Οι διαδικασίες μετατροπής που καθορίζονται στο παράρτημα υπόκεινται σε τακτική επανεξέταση από τον Οργανισμό, ώστε να διασφαλίζεται ότι παραμένουν συναφείς. Η επανεξέταση μπορεί να λαμβάνει υπόψη την εμπειρογνωμοσύνη του NoA και σχετικών ομάδων εμπειρογνωμόνων, εφόσον έχουν συσταθεί από τον Οργανισμό.

2.   Κατά περίπτωση, τα κράτη μέλη κοινοποιούν στην Επιτροπή και στον Οργανισμό τη χρήση διαδικασίας χειροκίνητης μετατροπής που ορίζεται στο σημείο 2 του παραρτήματος και άλλες διαδικασίες μετατροπής που αναφέρονται στο άρθρο 3 παράγραφος 2 του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 6

Έναρξη ισχύος

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει στις 1 Ιανουαρίου 2023.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 26 Νοεμβρίου 2021.

Για την Επιτροπή

Η Πρόεδρος

Ursula VON DER LEYEN


(1)   EE L 122 της 24.4.2014, σ. 18.

(2)  Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2020/2034 της Επιτροπής, της 6ης Οκτωβρίου 2020, για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 376/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά το κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ταξινόμησης κινδύνων (ΕΕ L 416 της 11.12.2020, σ. 1).

(3)  Κανονισμός (ΕΕ) 2018/1139 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 4ης Ιουλίου 2018, για τη θέσπιση κοινών κανόνων στον τομέα της πολιτικής αεροπορίας και την ίδρυση Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αεροπορική Ασφάλεια, και για την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 2111/2005, (ΕΚ) αριθ. 1008/2008, (ΕΕ) αριθ. 996/2010, (ΕΕ) αριθ. 376/2014 και των οδηγιών 2014/30/ΕΕ και 2014/53/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, καθώς και για την κατάργηση των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 552/2004 και (ΕΚ) αριθ. 216/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 3922/91 του Συμβουλίου (ΕΕ L 212 της 22.8.2018, σ. 1).

(4)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 549/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 10ης Μαρτίου 2004, για τη χάραξη του πλαισίου για τη δημιουργία του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού («κανονισμός-πλαίσιο») (ΕΕ L 96 της 31.3.2004, σ. 1).

(5)  Σύμβαση που τροποποιήθηκε από το πρωτόκολλο της 12ης Φεβρουαρίου 1981 και αναθεωρήθηκε με το πρωτόκολλο της 27ης Ιουνίου 1997.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Διαδικασίες μετατροπής των βαθμών του εργαλείου ανάλυσης κινδύνου (RAT) και των λύσεων διαχείρισης αεροπορικού κινδύνου — Ταξινόμηση κινδύνου συμβάντος (ARMS-ERC) σε βαθμούς του ευρωπαϊκού συστήματος ταξινόμησης κινδύνων (ERCS).

Το παρόν παράρτημα καθορίζει τις διαδικασίες μετατροπής των βαθμών RAT και ARMS ERC σε βαθμό ERCS (1), που ορίζεται στο βήμα 2 του παραρτήματος του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2020/2034.

Οι ακόλουθες διαδικασίες μετατροπής προβλέπουν είτε άμεση είτε χειροκίνητη μετατροπή για τη λήψη ταξινόμησης ERCS ισοδύναμης με τον βαθμό RAT ή/και ARMS-ERC σύμφωνα με το άρθρο 3 του παρόντος κανονισμού.

1.   ΑΜΕΣΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ

Η υποχρεωτική διαδικασία μετατροπής αποτελείται από τις ακόλουθες δύο ροές εργασίας:

Ροή εργασίας 1 — παρέχει άμεση μετατροπή για τη συναγωγή του βαθμού της σοβαρότητας ERCS.

Ροή εργασίας 2 — παρέχει άμεση μετατροπή για τη συναγωγή του βαθμού της πιθανότητας ERCS.

Στο σχήμα 1 παρουσιάζεται επισκόπηση των διαδικασιών. H διαδικασία εκκινεί από το πλαίσιο «Υποβλήθηκε αναφορά περιστατικού» και η έξοδος της διαδικασίας είναι το πλαίσιο «Ισοδύναμος βαθμός ERCS». Οι διακεκομμένες γραμμές στο σχήμα 1 δείχνουν ότι για κάθε αποτέλεσμα διαδικασίας απαιτείται μόνο μία πηγή.

Image 1
Σχήμα 1 Διαδικασίες μετατροπής

1.1.    ΡΟΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 — Βαθμός σοβαρότητας ERCS

α.   Πληροφορίες για την «κατηγορία περιστατικού» και τη «μαζική ομάδα»

Εάν η αναφορά περιστατικού περιέχει πληροφορίες σχετικά με την «κατηγορία περιστατικού» του περιστατικού και τη «μαζική ομάδα», τότε οι πληροφορίες αυτές μπορούν να μετατραπούν σε βαθμό ERCS της «σοβαρότητας δυνητικής έκβασης ατυχήματος». Το επόμενο βήμα είναι το β) του σχήματος 1.

Εάν η αναφορά περιστατικού δεν περιέχει πληροφορίες σχετικά με την «κατηγορία περιστατικού» ή τη «μαζική ομάδα», ή για καμία από τις δύο, τότε δεν είναι δυνατή η άμεση μετατροπή. Εάν χρησιμοποιείται η χειροκίνητη μετατροπή που περιγράφεται στο σημείο 2 του παρόντος παραρτήματος, τότε το επόμενο βήμα είναι το Δ) των σχημάτων 1 και 5.

β.    «Κατηγορία περιστατικού» και μετατροπή βασικού τομέα κινδύνου (KRA) ERCS

Εάν η «κατηγορία περιστατικού» της αναφοράς περιστατικού αντιστοιχεί άμεσα σε έναν από τους βασικούς τομείς κινδύνου ERCS όπως ορίζονται στο σημείο 1.2 του παραρτήματος του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2020/2034, τότε το επόμενο βήμα είναι το γ) του σχήματος 1.

Για αναφορές περιστατικών στις οποίες οι «κατηγορίες περιστατικού» διαφέρουν από τους βασικούς τομείς κινδύνου ERCS, δεν υπάρχει άμεση μετατροπή. Εάν χρησιμοποιείται η χειροκίνητη μετατροπή που περιγράφεται στο σημείο 2 του παρόντος παραρτήματος, τότε το επόμενο βήμα είναι το Δ) των σχημάτων 1 και 5.

γ.   Βαθμός ERCS της «σοβαρότητας δυνητικής έκβασης ατυχήματος» — άμεση μετατροπή

Εάν η αναφορά περιστατικού περιέχει πληροφορίες σχετικά με την «κατηγορία περιστατικού» και τη «μαζική ομάδα», τότε ο βαθμός της σοβαρότητας μετατρέπεται άμεσα στον κατάλληλο βαθμό ERCS της «σοβαρότητας δυνητικής έκβασης ατυχήματος». Το αποτέλεσμα είναι το ια), το οποίο δίνει το πρώτο ψηφίο που αντιστοιχεί στην αλφαβητική τιμή που προκύπτει από τον υπολογισμό της σοβαρότητας του περιστατικού (βαθμός σοβαρότητας A έως X).

1.2.    ΡΟΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 2 — Βαθμός πιθανότητας ERCS

ε.   Αναφορά περιστατικού που βαθμολογήθηκε με τη χρήση RAT

Εάν η αναφορά περιστατικού έχει βαθμολογηθεί με τη χρήση της μεθοδολογίας RAT (2):

Οι αναφορές περιστατικών που έχουν ταξινομηθεί κατά RAT ως προς τον βαθμό της σοβαρότητας της «συνολικής ATM» μπορούν να καταγραφούν άμεσα στις στήλες πιθανότητας ERCS, όπως εξηγείται στο βήμα η) του σχήματος 2.

Οι αναφορές περιστατικών που έχουν μόνο βαθμό σοβαρότητας RAT της «ATM εδάφους»  (3) πρέπει να μετατρέπονται χειροκίνητα ώστε να συναχθεί ο βαθμός της πιθανότητας ERCS. Εάν χρησιμοποιείται η χειροκίνητη μετατροπή που περιγράφεται στο σημείο 2 του παρόντος παραρτήματος, τότε το επόμενο βήμα είναι το ΙΒ) του σχήματος 5.

Στην περίπτωση αναφορών περιστατικών που κωδικοποιούνται ως «περιστατικό ειδικό ανά ΑΤΜ», δεν είναι δυνατή η μετατροπή μεταξύ των βαθμών RAT και ERCS.

στ.   Βαθμός RAT της σοβαρότητας της «συνολικής ATM»

Εάν μια αναφορά περιστατικού περιλαμβάνει τον βαθμό της σοβαρότητας της «συνολικής ATM», τότε το επόμενο βήμα είναι το στοιχείο θ) του σχήματος 1.

ζ.   Στήλη ERCS «πιθανότητα δυνητικής έκβασης ατυχήματος» που έχει μετατραπεί από την τιμή RAT «συνολικής ATM» (αφορά μόνο τις τιμές A, B, C, E)

Για τις αναφορές περιστατικών που έχουν ταξινομηθεί βάσει του βαθμού της σοβαρότητας της «συνολικής ATM» (A, B, C, E), εφαρμόζεται η ακόλουθη άμεση μετατροπή σε κατηγορίες πιθανότητας ERCS:

Image 2
Σχήμα 2 Μετατροπή του βαθμού RAT της σοβαρότητας της συνολικής ATM σε βαθμό της πιθανότητας ERCS

η.   Αναφορές περιστατικών ταξινομημένες με τη μεθοδολογία ARMS-ERC

Για τις αναφορές περιστατικών που έχουν βαθμολογηθεί σύμφωνα με το ARMS-ERC, το επόμενο βήμα είναι το θ) του σχήματος 1.

Για τις αναφορές περιστατικών που δεν έχουν βαθμολογηθεί σύμφωνα με τη μεθοδολογία ARMS-ERC, το επόμενο βήμα είναι το ΙΓ) του σχήματος 5.

θ.   Πρότυπος 4x4 πίνακας ARMS-ERC

Εάν για τη βαθμολόγηση της αναφοράς περιστατικού χρησιμοποιείται ο 4x4 πίνακας ARMS-ERC που απεικονίζεται στο σχήμα 3, τότε το επόμενο βήμα είναι το ι) του σχήματος 1.

Image 3
Σχήμα 3 Πρότυπος 4x4 πίνακας ARMS-ERC

ι.   Βαθμός ERCS της «πιθανότητας δυνητικής έκβασης ατυχήματος» — άμεση μετατροπή

Εάν η αναφορά περιστατικού περιέχει αξιολόγηση ARMS της «αποτελεσματικότητας φραγμού», τότε για τον υπολογισμό του βαθμού ERCS της «πιθανότητας δυνητικής έκβασης ατυχήματος» χρησιμοποιείται η ακόλουθη άμεση μετατροπή σε πίνακα ERCS.

Image 4
Σχήμα 4 Μετατροπή των κατηγοριών πιθανότητας ARMS-ERC σε ERCS

ια.   Ισοδύναμος βαθμός ERCS

Ο συνδυασμός των βαθμών ERCS της «σοβαρότητας δυνητικής έκβασης ατυχήματος» και της «πιθανότητας δυνητικής έκβασης ατυχήματος» συνδυάζονται στον πίνακα ERCS για να προκύψει ο ισοδύναμος βαθμός ERCS, όπως ορίζεται στο βήμα 2 του παραρτήματος του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2020/2034.

2.   ΧΕΙΡΟΚΙΝΗΤΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ

Η χειροκίνητη μετατροπή αποτελείται από τις ακόλουθες δύο ροές εργασίας:

Ροή εργασίας 1 — παρέχει χειροκίνητη μετατροπή για τη συναγωγή του βαθμού της σοβαρότητας ERCS·

Ροή εργασίας 2 — παρέχει χειροκίνητη μετατροπή για τη συναγωγή του βαθμού της πιθανότητας ERCS·

Image 5
Σχήμα 5 Χειροκίνητη μετατροπή

2.1.    ΡΟΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1

Δ.   Βαθμός ERCS της «σοβαρότητας δυνητικής έκβασης ατυχήματος» — χειροκίνητη μετατροπή

Εάν η αναφορά περιστατικού δεν περιέχει πληροφορίες σχετικά με την «κατηγορία περιστατικού» ή τη «μαζική ομάδα», ή και τα δύο, τότε εφαρμόζεται η μεθοδολογία ERCS που ορίζεται στο παράρτημα του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2020/2034 για τον προσδιορισμό της «δυνητικής έκβασης ατυχήματος» ή του τομέα βασικού κινδύνου. Το τελικό αποτέλεσμα είναι το ια), το οποίο δίνει το πρώτο ψηφίο που αντιστοιχεί στην αλφαβητική τιμή που προκύπτει από τον υπολογισμό της σοβαρότητας του περιστατικού (βαθμός σοβαρότητας A έως X).

2.2.    ΡΟΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 2

ΙΒ.   Στήλη ERCS της «πιθανότητας δυνητικής έκβασης ατυχήματος» — χειροκίνητη διαδικασία

Για τις αναφορές περιστατικών που δεν περιέχουν σοβαρότητα «συνολικής ATM», δεν υπάρχει άμεση μετατροπή σε βαθμό ERCS της «πιθανότητας δυνητικής έκβασης ατυχήματος».

Ωστόσο, η σοβαρότητα του «ΑΤΜ εδάφους» μπορεί να προβλέπει μερική μετατροπή με χαρτογράφηση της αξιολόγησης φραγμού «ATM εδάφους» και της διαδικασίας αξιολόγησης φραγμού ERCS που ορίζεται στο σημείο 2.1.3 του παραρτήματος του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2020/2034.

ΙΓ.   Βαθμός ERCS της «πιθανότητας δυνητικής έκβασης ατυχήματος» — χειροκίνητη διαδικασία

Εάν οι αναφορές περιστατικών δεν χρησιμοποιούν τον 4x4 πίνακα ARMS-ERC για τη βαθμολόγηση του περιστατικού, για να προκύψει ο βαθμός ERCS της «πιθανότητας δυνητικής έκβασης ατυχήματος», η τιμή αξιολόγησης φραγμού ARMS-ERC μετατρέπεται σε αξιολόγηση φραγμού ERCS, όπως ορίζεται στο σημείο 2.1.3 του παραρτήματος του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2020/2034.

ια.   Ισοδύναμος βαθμός ERCS

Ο συνδυασμός των βαθμών ERCS της «σοβαρότητας δυνητικής έκβασης ατυχήματος» και της «πιθανότητας δυνητικής έκβασης ατυχήματος» συνδυάζονται στον πίνακα ERCS για να προκύψει ο ισοδύναμος βαθμός ERCS, όπως ορίζεται στο βήμα 2 του παραρτήματος του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2020/2034.


(1)  Ο βαθμός ERCS είναι μια διψήφια τιμή στην οποία το πρώτο ψηφίο αντιστοιχεί στην αλφαβητική τιμή που προκύπτει από τον υπολογισμό της σοβαρότητας του περιστατικού (βαθμός σοβαρότητας A έως X) και το δεύτερο ψηφίο αντιστοιχεί στην αριθμητική τιμή που προκύπτει από τον υπολογισμό του αντίστοιχου βαθμού του περιστατικού (πιθανότητα).

(2)  Η μεθοδολογία RAT ταξινομεί τα περιστατικά που σχετίζονται με τη διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας. Η μεθοδολογία RAT δεν βαθμολογεί τα ατυχήματα, καθώς μετρά μόνο πόσο κοντά βρέθηκε το περιστατικό ΑΤΜ στο να καταστεί ατύχημα. Η μεθοδολογία RAT υποδιαιρείται σε διάφορα βασικά στοιχεία (δηλαδή «ATM εδάφους», «εναέρια ATM»), καθένα από τα οποία παρέχει μέρος της εισόδου για τον τελικό βαθμό RAT της σοβαρότητας της «συνολικής ATM». Προκειμένου να συναχθεί ο βαθμός της σοβαρότητας της «συνολικής ATM», πρέπει να είναι διαθέσιμος τόσο ο βαθμός της σοβαρότητας της «ATM εδάφους» όσο και ο βαθμός της σοβαρότητας της «εναέριας ATM».

(3)  Η «σοβαρότητα» στο πλαίσιο της μεθοδολογίας RAT δείχνει πόσο κακό ήταν το πραγματικό περιστατικό σε σύγκριση με άλλα περιστατικά. Η μεθοδολογία RAT καθορίζει τη «σοβαρότητα» μέσω αξιολόγησης των αμυντικών μέσων/φραγμών.


Top