Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32019R0279

    Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2019/279 του Συμβουλίου, της 18ης Φεβρουαρίου 2019, για την εφαρμογή του άρθρου 11 παράγραφος 4 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 753/2011 σχετικά με περιοριστικά μέτρα έναντι ορισμένων προσώπων, ομάδων, επιχειρήσεων και οντοτήτων λόγω της κατάστασης στο Αφγανιστάν

    ST/6186/2019/INIT

    ΕΕ L 47 της 19.2.2019, p. 4–6 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2019/279/oj

    19.2.2019   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    L 47/4


    ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2019/279 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    της 18ης Φεβρουαρίου 2019

    για την εφαρμογή του άρθρου 11 παράγραφος 4 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 753/2011 σχετικά με περιοριστικά μέτρα έναντι ορισμένων προσώπων, ομάδων, επιχειρήσεων και οντοτήτων λόγω της κατάστασης στο Αφγανιστάν

    ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

    Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

    Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 753/2011 του Συμβουλίου της 1ης Αυγούστου 2011 σχετικά με περιοριστικά μέτρα έναντι ορισμένων προσώπων, ομάδων, επιχειρήσεων και οντοτήτων λόγω της κατάστασης στο Αφγανιστάν (1) και ιδίως το άρθρο 11 παράγραφος 4,

    Έχοντας υπόψη την πρόταση του Ύπατου Εκπροσώπου της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)

    Την 1η Αυγούστου 2011 το Συμβούλιο εξέδωσε τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 753/2011.

    (2)

    Στις 30 Ιανουαρίου 2019 η Επιτροπή του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών («ΣΑΗΕ») η οποία συγκροτήθηκε δυνάμει της παραγράφου 30 της απόφασης 1988 (2011) του ΣΑΗΕ επικαιροποίησε τις πληροφορίες για δύο πρόσωπα που υπόκεινται σε περιοριστικά μέτρα.

    (3)

    Το παράρτημα I του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 753/2011 θα πρέπει συνεπώς να τροποποιηθεί αναλόγως,

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

    Άρθρο 1

    Το παράρτημα I του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 753/2011 τροποποιείται σύμφωνα με το παράρτημα του παρόντος κανονισμού.

    Άρθρο 2

    Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε όλα τα κράτη μέλη.

    Βρυξέλλες, 18 Φεβρουαρίου 2019.

    Για το Συμβούλιο

    H Πρόεδρος

    F. MOGHERINI


    (1)  ΕΕ L 199 της 2.8.2011, σ. 1.


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

    Οι καταχωρήσεις για τα κατωτέρω πρόσωπα αντικαθίστανται από τις ακόλουθες:

    «(42)   Jalaluddin Haqqani (γνωστός και ως: α) Jalaluddin Haqani, β) Jallalouddin Haqqani, γ) Jallalouddine Haqani).

    Τίτλος: Maulavi (Μολαβί). Λόγοι καταχώρισης στον κατάλογο: Υπουργός Συνοριακών Υποθέσεων του καθεστώτος των Ταλιμπάν. Ημερομηνία γέννησης: α) Περί το 1942, β) Περί το 1948. Τόπος γέννησης: α) Περιοχή Garda Saray, περιφέρεια Waza Zadran, επαρχία Paktia, Αφγανιστάν, β) Περιφέρεια Neka, επαρχία Paktika, Αφγανιστάν. Ιθαγένεια: Αφγανιστάν. Ημερομηνία καταχώρισης στον κατάλογο των Ηνωμένων Εθνών: 31.1.2001.

    Άλλες πληροφορίες: Πατέρας των Sirajuddin Jallaloudine Haqqani, Nasiruddin Haqqani και Badruddin Haqqani (αποβιώσας). Αδελφός των Mohammad Ibrahim Omari και Khalil Ahmed Haqqani. Είναι ενεργός ηγέτης των Ταλιμπάν. Πιστεύεται ότι βρίσκεται στη μεθόριο Αφγανιστάν/Πακιστάν. Επικεφαλής του Συμβουλίου Διαβουλεύσεων των Ταλιμπάν στο Miram Shah το 2008. Ανήκει στη φυλή Zadran. Η επανεξέταση σύμφωνα με την απόφαση 1822 (2008) του Συμβουλίου Ασφαλείας ολοκληρώθηκε στις 27 Ιουλ. 2010. Φέρεται ως αποβιώσας από τον Σεπτέμβριο του 2018. Διαδικτυακός σύνδεσμος για την Ειδική Αγγελία ΙΝΤΕΡΠΟΛ-Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών: https://www.interpol.int/en/notice/search/un/1427400

    Πρόσθετες πληροφορίες από τη συνοπτική έκθεση των λόγων καταχώρισης στον κατάλογο που παρέσχε η επιτροπή κυρώσεων:

    Ο Jalaluddin Haqqani έχει στενές σχέσεις με τον Mohammed Omar και είχε στενές σχέσεις με τον Usama bin Laden (αποβιώσας). Είναι πατέρας των Sirajuddin Jallaloudine Haqqani, Nasiruddin Haqqani και Badruddin Haqqani (αποβιώσας), και αδελφός των Mohammad Ibrahim Omari και Khalil Ahmed Haqqani. Είναι ενεργός ηγέτης των Ταλιμπάν. Ο Jalaluddin Haqqani ήταν επίσης ο σύνδεσμος μεταξύ της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν το 2007. Ήταν πρόεδρος του Συμβουλίου Miram Shah των Ταλιμπάν τον Ιούνιο του 2008.

    Αρχικά ήταν διοικητής του κόμματος Mwalawi Hezbi Islami, στις επαρχίες Khost, Paktika και Paktia. Αργότερα προσχώρησε στους Ταλιμπάν και διορίστηκε Υπουργός Συνοριακών Υποθέσεων. Μετά την κατάρρευση του καθεστώτος των Ταλιμπάν, μαζί με μαχητές των Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα διέφυγε στο βόρειο Βαζιριστάν και άρχισε να συγκεντρώνει τις παραστρατιωτικές ομάδες του για τον αγώνα εναντίον της κυβέρνησης του Αφγανιστάν.

    Ο Haqqani κατηγορήθηκε για συμμετοχή στη βομβιστική επίθεση κατά της ινδικής πρεσβείας στην Καμπούλ το 2008 και για την απόπειρα δολοφονίας του προέδρου Karzai κατά τη στρατιωτική παρέλαση στην Καμπούλ στις αρχές του ίδιου έτους. Ο Haqqani μετέσχε επίσης στην επίθεση κατά υπουργικών κτιρίων στην Καμπούλ τον Φεβρουάριο του 2009.

    Ο Jalaluddin Haqqani είναι ιδρυτής του δικτύου Haqqani.»

    «(135)   Torek Agha (γνωστός και ως: α) Sayed Mohammed Hashan, β) Torak Agha, γ) Toriq Agha, δ) Toriq Agha Sayed).

    Τίτλος: Haji (χατζής). Διεύθυνση: Pashtunabad, Quetta, Επαρχία Baluchistan, Πακιστάν. Ημερομηνία γέννησης: α) 1960, β) 1962, γ) περί το 1965. Τόπος γέννησης: α) Επαρχία Kandahar, Αφγανιστάν (β) Pishin, Επαρχία Baluchistan, Πακιστάν. Αριθ. καταχώρησης στα εθνικά μητρώα: Πακιστανική ταυτότητα 5430312277059 (δολίως αποκτηθείσα και έκτοτε ακυρωθείσα από την κυβέρνηση του Πακιστάν). Ημερομηνία καταχώρισης στον κατάλογο των Ηνωμένων Εθνών: 2.11.2015.

    Άλλες πληροφορίες: Βασικός διοικητής του Στρατιωτικού Συμβουλίου των Ταλιμπάν, με ανάμειξη στην επίτευξη χορηγιών από χορηγούς με βάση τα κράτη του Κόλπου. Φωτογραφία διαθέσιμη για καταχώρηση στην Ειδική Αγγελία ΙΝΤΕΡΠΟΛ-Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Φέρεται ως αποβιώσας από τον Νοέμβριο του 2018. Διαδικτυακός σύνδεσμος για την Ειδική Αγγελία ΙΝΤΕΡΠΟΛ-Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών: https://www.interpol.int/en/notice/search/un/5905294

    Πρόσθετες πληροφορίες από τη συνοπτική έκθεση των λόγων καταχώρισης στον κατάλογο που παρέσχε η επιτροπή κυρώσεων:

    Ανώτερο ηγετικό στέλεχος των Ταλιμπάν από τα τέλη του 2014, ο Torek Agha (Torek) έχει υπηρετήσει στη «Shura της Quetta» των Ταλιμπάν, ένα περιφερειακό όργανο που κατευθύνει τις δραστηριότητες των Ταλιμπάν στο νότιο και δυτικό Αφγανιστάν, και έχει συμβάλει στη συγκέντρωση κεφαλαίων από δωρητές με έδρα τον Περσικό Κόλπο.

    Από τα τέλη του 2014 ο Torek ήταν μέλος ομάδας υπεύθυνης για τον στρατηγικό σχεδιασμό και τις επιχειρήσεις εφοδιαστικής της ηγεσίας των Ταλιμπάν και επίσης διατελούσε βασικός διοικητής και μέλος του στρατιωτικού συμβουλίου των Ταλιμπάν. Ταυτόχρονα ενέκρινε και διευκόλυνε στρατιωτικές επιχειρήσεις των Ταλιμπάν. Το στρατιωτικό συμβούλιο των Ταλιμπάν αποτελεί ένα από τα τρία συμβούλια επιπέδου διοίκησης και είναι υπεύθυνο για την επίβλεψη των επιχειρήσεων των Ταλιμπάν και για την έγκριση των διορισμών των μελών της στρατιωτικής ηγεσίας των Ταλιμπάν.

    Με την πάροδο των ετών, ο Torek συμμετείχε στην έγκριση της δολοφονίας διαφόρων αφγανών κυβερνητικών αξιωματούχων και αρχηγών φυλών. Επιπλέον, ήδη από το 2012, ήταν ένας από τους τέσσερις ανώτερους διοικητές των Ταλιμπάν που ενέκρινε τη χρήση μη ανιχνεύσιμης χημικής σκόνης για τη δολοφονία ανώτερων αξιωματούχων της κυβέρνησης του Αφγανιστάν.

    Αφού έλαβε εντολή στα μέσα του 2011 από ανώτερο ηγετικό στέλεχος των Ταλιμπάν να ταξιδέψει στη Σαουδική Αραβία κατά το Ραμαζάνι για να εξασφαλίσει εξωτερική χρηματοδότηση, το 2012 ο Torek και ορισμένα άλλα μέλη της «Quetta shura» των Ταλιμπάν επέλεξαν μουλάδες για να ταξιδέψουν στη Σαουδική Αραβία και σε άλλες αραβικές χώρες προκειμένου να εισπράξουν χρηματικές δωρεές για λογαριασμό των Ταλιμπάν από αφγανούς επιχειρηματίες και λαθρεμπόρους. Από τις αρχές του 2012 ο Torek έλαβε δωρεά από άγνωστης ταυτότητας άραβα δωρητή με οδηγίες να μεταφέρει τα χρήματα στον σκιώδη κυβερνήτη των Ταλιμπάν στην επαρχία Uruzgan του Αφγανιστάν για διάπραξη δολοφονιών.

    Το 2010 ο Torek συνέλεξε για τους Ταλιμπάν περίπου 4 εκατ. δολάρια από δωρητές με έδρα τον Περσικό Κόλπο και παρείχε το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αυτού σε άλλο ανώτερο ηγετικό στέλεχος και υπεύθυνο για τη συλλογή δωρεών υπέρ των Ταλιμπάν, τον Gul Agha Ishakzai (Gul Agha). Τα ποσά και οι πηγές των πολλαπλών μεταβιβάσεων του Torek από τη συγκέντρωση κεφαλαίων για τους Ταλιμπάν το 2010 προς τον Gul Agha είχαν ως εξής: 1 εκατ. δολάρια από συνεργάτες στη Σαουδική Αραβία· 2 εκατ. δολάρια από δωρητές στο Κατάρ, τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία· και 600 000 δολάρια από διάφορους άραβες δωρητές που συγκεντρώθηκαν σε ταξίδι στο Κατάρ για τον σκοπό αυτό.

    Στα τέλη του 2009 ο Torek κατείχε 2 εκατ. δολάρια από άγνωστης ταυτότητας δωρητές από το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία, τα οποία προορίζονταν για τον ταμία της «Quetta shura» των Ταλιμπάν. Οι σημαντικές δωρεές που συνέλεξε ο Torek για την «Quetta shura» των Ταλιμπάν κατά τη διάρκεια του Ραμαζανίου τοποθετήθηκαν σε άγνωστης ταυτότητας πακιστανικές τράπεζες και ήταν υπό τον έλεγχο του επικεφαλής ταμία των Ταλιμπάν.

    Στα μέσα του 2006 ο Torek έθεσε μαχητές των Ταλιμπάν στη διάθεση διαφόρων επιχειρησιακών διοικητών των Ταλιμπάν. Υπήρξε ένας εκ των βασικών συνδέσμων μεταξύ της ηγεσίας των Ταλιμπάν και των ομάδων των αράβων μαχητών που κατέφθαναν στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν για να πολεμήσουν κατά της Διεθνούς Δύναμης για την Προαγωγή της Ασφάλειας (ISAF).»


    Top