Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32017D1208(01)

    Εκτελεστική απόφαση της Επιτροπής, της 4ης Δεκεμβρίου 2017, σχετικά με τη δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης της αίτησης τροποποίησης των προδιαγραφών προϊόντος για ονομασία στον αμπελοοινικό τομέα όπως προβλέπεται στο άρθρο 105 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου [Graves (ΠΟΠ)]

    C/2017/7947

    ΕΕ C 421 της 8.12.2017, p. 10–15 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    8.12.2017   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    C 421/10


    ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΉ ΑΠΌΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

    της 4ης Δεκεμβρίου 2017

    σχετικά με τη δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης της αίτησης τροποποίησης των προδιαγραφών προϊόντος για ονομασία στον αμπελοοινικό τομέα όπως προβλέπεται στο άρθρο 105 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου [Graves (ΠΟΠ)]

    (2017/C 421/07)

    Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙ ΤΡΟΠΗ,

    Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

    Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Δεκεμβρίου 2013, για τη θέσπιση κοινής οργάνωσης των αγορών γεωργικών προϊόντων και την κατάργηση των κανονισμών (ΕΟΚ) αριθ. 922/72, (ΕΟΚ) αριθ. 234/79, (ΕΚ) αριθ. 1037/2001 και (ΕΚ) αριθ. 1234/2007 του Συμβουλίου (1), και ιδίως το άρθρο 97 παράγραφος 3,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)

    Η Γαλλία υπέβαλε αίτηση τροποποίησης των προδιαγραφών της ονομασίας «Graves» σύμφωνα με το άρθρο 105 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013.

    (2)

    Η Επιτροπή εξέτασε την εν λόγω αίτηση και διαπίστωσε ότι πληρούνται οι όροι που προβλέπονται στα άρθρα 93 έως 96, στο άρθρο 97 παράγραφος 1 και στα άρθρα 100, 101 και 102 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013.

    (3)

    Ως εκ τούτου, για να καταστεί δυνατή η υποβολή ενστάσεων σύμφωνα με το άρθρο 98 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013, θα πρέπει να δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης η αίτηση τροποποίησης των προδιαγραφών προϊόντος που αφορούν την ονομασία «Graves»,

    ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ:

    Άρθρο μόνο

    Η αίτηση τροποποίησης των προδιαγραφών προϊόντος για την ονομασία «Graves» (ΠΟΠ) σύμφωνα με το άρθρο 105 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 εμφαίνεται στο παράρτημα της παρούσας απόφασης.

    Σύμφωνα με το άρθρο 98 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013, το δικαίωμα υποβολής ένστασης κατά της τροποποίησης των προδιαγραφών του προϊόντος η οποία αναφέρεται στο πρώτο εδάφιο του παρόντος άρθρου ισχύει επί χρονικό διάστημα δύο μηνών από την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας απόφασης στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Βρυξέλλες, 4 Δεκεμβρίου 2017.

    Για την Επιτροπή

    Phil HOGAN

    Μέλος της Επιτροπής


    (1)  ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 671.


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

    «GRAVES»

    AOP-FR-A1012-AM01

    Ημερομηνία υποβολής της αίτησης: 7.3.2016

    ΑΙΤΗΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ

    1.   Κανόνες που ισχύουν για την τροποποίηση

    Άρθρο 105 του κανονισμού αριθ. 1308/2013 — Τροποποίηση μη ήσσονος σημασίας

    2.   Περιγραφή και αιτιολόγηση της τροποποίησης

    2.1.   Γεωγραφική περιοχή

    Το σημείο IV.1 του κεφαλαίου 1 της συγγραφής υποχρεώσεων τροποποιείται ως εξής:

    Μετά τη λέξη: «Virelade», παρεμβάλλονται οι λέξεις: «και σε τμήμα του εδάφους της κοινότητας Coimères το οποίο αντιστοιχεί στο τμήμα Α «des Herrères», 1ο φύλλο του κτηματολογίου (αναθεωρημένο σχέδιο για το 1934) επικυρωμένο βάσει του επικαιροποιημένου κτηματολογίου με ημερομηνία 5 Νοεμβρίου 2010». Η τροποποίηση αυτή έχει ως στόχο να συμπεριληφθεί στη γεωγραφική περιοχή τμήμα του εδάφους της κοινότητας Coimères, με συνεχή αμπελουργική χρήση και παρεμφερείς μεθόδους διαμόρφωσης των αμπέλων, το οποίο ευρίσκεται εντός περιοχής που παρουσιάζει πολύ μεγάλη ομοιότητα με τους γειτονικούς αμπελώνες της ονομασίας Graves, τόσο από άποψη φυσικού τοπίου, όσο και από τοπογραφική, υδρολογική, γεωλογική και εδαφολογική άποψη. Αυτό το τμήμα της κοινότητας Coimères αποτελεί, από γεωγραφική άποψη, άμεση συνέχεια της γεωγραφικής περιοχής της ΠΟΠ «Graves».

    Η αίτηση ενσωμάτωσης της κοινότητας Coimères κατατέθηκε το 1938, αμέσως μετά την εθνική αναγνώριση της ονομασίας, όταν επισημάνθηκε από επιχειρηματία η εν λόγω παράλειψη. Στη συνέχεια, παρά τις αλλεπάλληλες θετικές αποφάσεις των αρμοδίων αρχών σε εθνικό επίπεδο σχετικά με την ενσωμάτωση της εν λόγω κοινότητας στη γεωγραφική περιοχή της ονομασίας, η κοινότητα δεν συμπεριελήφθη ποτέ, κατ’ εφαρμογή των εν λόγω αποφάσεων, στα επίσημα κείμενα. Σήμερα, η προσθήκη της κοινότητας αποσκοπεί απλώς στην επανόρθωση της μακρόχρονης αυτής παράλειψης.

    Οι λέξεις «Martignas-sur-Jalle» και «Saint-Jean-d’Illac» απαλείφονται. Σκοπός της τροποποίησης αυτής είναι να αποκλειστούν από τη γεωγραφική περιοχή οι κοινότητες Martignas-sur-Jalle και Saint-Jean-d’Illac, στις οποίες δεν διεξάγονται πλέον αμπελουργικές δραστηριότητες ούτε υπάρχει κανένας αμπελώνας ή οριοθετημένο αμπελοτεμάχιο ΠΟΠ.

    Ως εκ τούτου, τροποποιείται το σημείο 6 του ενιαίου εγγράφου.

    2.2.   Οριοθετημένη περιοχή αγροτεμαχίων

    Το σημείο IV.2 του κεφαλαίου 1 των προδιαγραφών τροποποιείται ως εξής: «της 10ης Φεβρουαρίου 2011», παρεμβάλλονται οι λέξεις: «και της μόνιμης επιτροπής της 4ης Σεπτεμβρίου 2013 με εξουσιοδότηση της εθνικής επιτροπής». Σκοπός της τροποποίησης αυτής είναι να προστεθεί η ημερομηνία έγκρισης από την αρμόδια εθνική αρχή μιας τροποποίησης της οριοθετημένης περιοχής των αμπελοτεμαχίων εντός της γεωγραφικής περιοχής παραγωγής. Η οριοθέτηση των αγροτεμαχίων περιλαμβάνει τον εντοπισμό, εντός της γεωγραφικής περιοχής παραγωγής, των αμπελοτεμαχίων που είναι κατάλληλα για την παραγωγή της εν λόγω ελεγχόμενης ονομασίας προέλευσης.

    Το ενιαίο έγγραφο δεν επηρεάζεται από την τροποποίηση αυτή.

    2.3.   Δεσμός με τον τόπο καταγωγής

    Στο κεφάλαιο I σημείο X παράγραφος 1α τρίτο εδάφιο των εν λόγω προδιαγραφών, ο αριθμός «43» αντικαθίσταται από τον αριθμό «42». Η τροποποίηση αυτή αντιστοιχεί στη διόρθωση του αριθμού των κοινοτήτων της γεωγραφικής περιοχής μετά την αφαίρεση των δύο κοινοτήτων Martignas-sur-Jalle και Saint-Jean-d’Illac και την προσθήκη ενός τμήματος του εδάφους της κοινότητας Coimères.

    Ως εκ τούτου, τροποποιείται το σημείο 8 του ενιαίου εγγράφου.

    Η συνοπτική περιγραφή του δεσμού, στο σημείο 8 του ενιαίου εγγράφου, τροποποιήθηκε αναλόγως και βάσει του μέγιστου αριθμού χαρακτήρων που επιβάλλει το λογισμικό e-Αmbrosia.

    2.4.   Άλλες τροποποιήσεις

    Στο πλαίσιο της παρούσας νέας αίτησης τροποποίησης, επικαιροποιήθηκε το ενιαίο έγγραφο σύμφωνα με τους νέους κανόνες εισαγωγής δεδομένων στο λογισμικό e-Ambrosia.

    ΕΝΙΑΙΟ ΕΓΓΡΑΦΟ

    1.   Ονομασία

    Graves

    2.   Τύπος γεωγραφικής ένδειξης

    ΠΟΠ — Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης

    3.   Κατηγορίες αμπελοοινικών προϊόντων

    1.

    Οίνος

    4.   Περιγραφή του/των οίνου/-ων

    Ερυθρός μη αφρώδης οίνος

    Οι ερυθροί οίνοι προέρχονται από ισορροπημένο ποικιλιακό μείγμα, στο οποίο η ποικιλία cabernet sauvignon N συνεισφέρει οσμές και σώμα, και η ποικιλία merlot N, άρωμα και ευελιξία, χαρακτηριστικά που συμπληρώνονται με εκείνα των ποικιλιών cabernet franc N, petit-verdot N, malbec N και Carmenère N. Όταν οι οίνοι είναι νεαροί, συχνά αναπτύσσουν αρώματα κόκκινων φρούτων με πικάντικες και καβουρδισμένες νότες. Κομψοί και δομημένοι, λεπτοί και αρωματικοί, οι οίνοι αυτοί εξελίσσονται αρμονικά και το αρωματικό τους μείγμα μπορεί να αποκτήσει λεπτές νότες καπνιστού. Ανάλογα με το έτος τρυγητού και την προέλευσή τους, φθάνουν στο απόγειό τους μεταξύ 5 και 10 ετών.

    Φυσικός κατ’ όγκον αλκοολικός τίτλος τουλάχιστον 11 %.

    Ολικός κατ’ όγκον αλκοολικός τίτλος 13,5 % μετά τον εμπλουτισμό.

    Η μηλογαλακτική ζύμωση είναι υποχρεωτική για τους ερυθρούς οίνους.

    Η περιεκτικότητα σε μηλικό οξύ είναι το πολύ 0,3 γραμμάρια ανά λίτρο.

    Η περιεκτικότητα σε ζυμώσιμα σάκχαρα είναι το πολύ 3 γραμμάρια ανά λίτρο.

    Λευκός ξηρός μη αφρώδης οίνος

    Οι λευκοί οίνοι είναι κομψοί και σαρκώδεις. Παρασκευάζονται από την ποικιλία Sémillon B και αναπτύσσουν συνήθως ανθικές νότες καθώς και φυσική λιπαρότητα που δεν αποκλείει τη φρεσκάδα. Όταν συνδυάζονται με την ποικιλία Sauvignon B, που προσδίδει ζωηρότητα και έκφραση, και την ποικιλία Muscadelle Β, που προσφέρει νότες ελαφρώς μοσχάτες, οι οίνοι αυτοί διαθέτουν συχνά αρώματα λουλουδιών και εσπεριδοειδών, που ενίοτε συνοδεύονται από εξωτικές νότες ή νότες μέντας. Με την ωρίμαση σε βαρέλια, που πραγματοποιείται ενίοτε, οι οίνοι γίνονται πιο πλούσιοι και σύνθετοι έπειτα από μερικά χρόνια παλαίωσης.

    Φυσικός κατ’ όγκον αλκοολικός τίτλος τουλάχιστον 10,5 %.

    Ολικός κατ’ όγκον αλκοολικός τίτλος 13 % μετά από εμπλουτισμό

    Η περιεκτικότητα σε ζυμώσιμα σάκχαρα είναι το πολύ 4 γραμμάρια ανά λίτρο.

    Γενικά αναλυτικά χαρακτηριστικά

    Μέγιστος ολικός αλκοολικός τίτλος (σε % vol)

     

    Ελάχιστος αποκτημένος αλκοολικός τίτλος (σε % vol)

     

    Ελάχιστη ολική οξύτητα

    Σε χιλιοστοϊσοδύναμα ανά λίτρο

    Μέγιστη πτητική οξύτητα (σε χιλιοστοϊσοδύναμα ανά λίτρο)

    13,27

    Μέγιστος ολικός θειώδης ανυδρίτης (σε χιλιοστόγραμμα ανά λίτρο)

     

    Οι παράμετροι που δεν αναφέρονται σχετικά με τα αναλυτικά χαρακτηριστικά καθορίζονται στην ισχύουσα νομοθεσία.

    5.   Οινοποιητικές πρακτικές

    α)    Ουσιώδεις οινολογικές πρακτικές

    Πυκνότητα και απόσταση

    Καλλιεργητική πρακτική

    Οι αμπελώνες έχουν ελάχιστη πυκνότητα φύτευσης 5 000 πρέμνων ανά εκτάριο. Η απόσταση μεταξύ των σειρών δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 2 μέτρα και η απόσταση μεταξύ των πρέμνων της ίδιας σειράς δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 80 εκατοστά του μέτρου.

    Κανόνες κλαδέματος των αμπέλων

    Καλλιεργητική πρακτική

    Το κλάδεμα γίνεται το αργότερο στο στάδιο των φύλλων σε πλήρη έκταση (στάδιο 9 κατά Lorenz). Το κλάδεμα των αμπέλων γίνεται με τις ακόλουθες τεχνικές, με ανώτατο όριο 12 οφθαλμούς ανά πρέμνο

    κλάδεμα βραχύ (κεφαλές) ή μακρό (αμολυτή),

    κλάδεμα βραχύ σε δύο κορδόνια ή σε σχήμα παλμέτας με τέσσερις βραχίονες.

    Άρδευση

    Καλλιεργητική πρακτική

    Δεν επιτρέπεται η άρδευση κατά τη βλαστική περίοδο της αμπέλου παρά μόνο σε περίπτωση παρατεταμένης ξηρασίας και όταν αυτή διαταράσσει την καλή φυσιολογική ανάπτυξη της αμπέλου και την καλή ωρίμαση του σταφυλιού.

    Εμπλουτισμός

    Ειδική οινολογική πρακτική

    Οι αφαιρετικές τεχνικές εμπλουτισμού (TSE) επιτρέπονται για τους ερυθρούς οίνους με ανώτατο όριο συμπύκνωσης 15 %.

    Ο ολικός κατ’ όγκον αλκοολικός τίτλος των ερυθρών οίνων, μετά τον εμπλουτισμό, δεν υπερβαίνει το 13,5 %.

    Ο ολικός κατ’ όγκον αλκοολικός τίτλος των λευκών οίνων, μετά τον εμπλουτισμό, δεν υπερβαίνει το 13 %.

    β)    Μέγιστες αποδόσεις

    Ερυθρός οίνος

    65 εκατόλιτρα ανά εκτάριο

    Λευκός οίνος

    68 εκατόλιτρα ανά εκτάριο

    6.   Οριοθετημένη περιοχή

    Η συγκομιδή των σταφυλιών, η οινοποίηση, η παρασκευή και η ωρίμαση των οίνων πραγματοποιούνται στο έδαφος των ακόλουθων δήμων του διοικητικού διαμερίσματος Gironde: Arbanats, Ayguemortes-les-Graves, Beautiran, Bègles, La Brède, Budos, Cabanac-Villagrains, Cadaujac, Canéjan, Castres-Gironde, Cérons, Cestas, Eysines, Gradignan, Guillos, Le Haillan, Illats, Isle-Saint-Georges, Landiras, Langon, Léogeats, Léognan, Martillac, Mazères, Merignac, Podensac, Portets, Pessac, Pujols-sur-Ciron, Roaillan, Saint-Médard-d’Eyrans, Saint-Michel-de-Rieufret, Saint-Morillon, Saint-Pardon-de-Conques, Saint-Pierre-de-Mons, Saint-Selve, Saucats, Talence, Toulenne, Villenave-d’Ornon Virelade, και σε τμήμα του εδάφους της κοινότητας Coimères το οποίο αντιστοιχεί στο τμήμα Α «des Herrères», 1ο φύλλο του κτηματολογίου (αναθεωρημένο σχέδιο για 1934) επικυρωμένο βάσει του επικαιροποιημένου κτηματολογίου με ημερομηνία 5 Νοεμβρίου 2010.

    7.   Κυριότερες οινοποιήσιμες ποικιλίες

     

    Cabernet-Sauvignon N

     

    Cabernet franc N

     

    Cot N

     

    Carménère N

     

    Muscadelle Β

     

    Merlot N

     

    Sémillon B

     

    Sauvignon gris G

     

    Sauvignon B

     

    Petit Verdot N

    8.   Περιγραφή του/των δεσμού/-ών

    Η γεωγραφική περιοχή της προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης «Graves» σχηματίζει μια λωρίδα πλάτους περίπου δέκα χιλιομέτρων στην αριστερή όχθη του Garonne, που ξεκινάει βόρεια του Bordeaux και εκτείνεται έως νοτιοανατολικά της κοινότητας Langon.

    Όπως μαρτυρά η ονομασία, το έδαφος της περιοχής της προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης «Graves» είναι κροκαλοπαγές και χαλικώδες, με χαλίκια μικρότερου ή μεγαλύτερου μεγέθους, ψαμμιτικό, με άμμο αναμεμειγμένη με ασβεστούχους πηλούς και αργίλους, σε υπόστρωμα ενίοτε ασβεστολιθικό ή, συνήθως, αποτελούμενο από καθαρή άμμο ή οργανικό ψαμμίτη (συσσωματώματα άμμου πλούσια σε σίδηρο) ή αργίλους. Εκτείνεται σε 42 κοινότητες του διοικητικού διαμερίσματος Gironde.

    Τα εδάφη έχουν μακρόχρονη και περίπλοκη γεωλογική ιστορία, η οποία συνδέεται στενά με τη γέννηση του ποταμού Garonne, τις αλλαγές στον ρου του και τα αλλεπάλληλα παγετώδη επεισόδια του Τεταρτογενούς. Κατά τη διάρκεια των εν λόγω περιόδων, οι παγετώνες των Πυρηναίων διέβρωσαν τις κοιλάδες και προετοίμασαν τα βραχώδη αποθέματα που στη συνέχεια μεταφέρθηκαν από τους ποταμούς έως την περιοχή του Bordeaux. Από τις αλλεπάλληλες αυτές εναποθέσεις έχουν διατηρηθεί μόνο κάποιοι υψώματα λατύπης όλων των διαστάσεων και όλων των τύπων.

    Κοινό χαρακτηριστικό των εδαφών που έχουν σχηματιστεί είναι η υψηλή διαπερατότητα που οφείλεται στην περιεκτικότητά τους σε χαλίκια και κροκάλες. Παρόλο που δεν είναι τα μόνα εδάφη που χαρακτηρίζουν την περιοχή «Graves», εντούτοις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της και αποτελούν το κύριο στοιχείο της άριστης εικόνας της. Οι κλιτύες, οι οποίες διευκολύνουν την απορροή των υδάτων, αποτελούν εγγύηση πλήρους επιφανειακής αποστράγγισης. Η αποστράγγιση αυτή ενισχύεται περαιτέρω από ένα σημαντικό υδρογραφικό δίκτυο μικρών υδατορευμάτων, παραποτάμων του Garonne. Πρόκειται για εδάφη στα οποία η τροφοδότηση της αμπέλου σε νερό είναι καλά ρυθμισμένη.

    Το κλίμα της περιοχής είναι ιδιαίτερο και ευνοϊκό για τον αμπελώνα, ο οποίος προστατεύεται από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες στα δυτικά από πευκοδάσος με σημαντική θερμορυθμιστική δράση, από τις υψηλές θερμοκρασίες και την υπερβολική υγρασία χάρη στον φυσικό αερισμό και τη ροή του αέρα που εξασφαλίζει η γειτνίαση με τον Garonne, ενώ επωφελείται από τις ωκεάνιες επιρροές χάρη στις οποίες μετριάζεται ο εαρινός παγετός. Τα αμπελουργικά τοπία του εν λόγω τομέα, αποτελούμενα από εδάφη με ήπια κλίση όπου οι ανοικτόχρωμες και στιλπνές κροκάλες αντανακλούν το φως στα σταφύλια, εκτείνονται μεταξύ ποταμού και δασών πεύκης.

    Αποτελούμενη από εδάφη με μεγάλη παράδοση στην παραγωγή εξαιρετικών λευκών και ερυθρών οίνων της περιοχής του Bordeaux, η περιοχή Graves είναι το λίκνο πρακτικών που εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται έως σήμερα. Καθώς οι οινοποιήσιμες ποικιλίες καλλιεργούνται σε ωκεάνιο κλίμα, ήδη από τον 17ο και τον 18ο αιώνα ήταν απαραίτητο να υποστηρίζονται με πασσάλους, μέχρις ότου γενικεύθηκε η χρήση του πλέγματος και αυστηρών μεθόδων κλαδέματος ώστε να εξασφαλίζεται η κατάλληλη κατανομή του τρύγου και επαρκής φυλλική επιφάνεια για τη φωτοσύνθεση, εγγύηση της βέλτιστης ωρίμασης.

    Σύμφωνα με τις χρήσεις που ήδη περιλαμβάνονται στο διάταγμα της 4ης Μαρτίου 1937 για την ελεγχόμενη ονομασία προέλευσης «Graves», η οριοθετημένη περιοχή αμπελοτεμαχίων για τη συγκομιδή των σταφυλιών κατατάσσει τα αμπελοτεμάχια με φυσική αποστράγγιση είτε βάσει της ποιότητας αποστράγγισης, είτε βάσει της θέσης τους στην κορυφή ή τις κλιτύς. Αποκλείονται οι γεωγραφικές και τοπογραφικές τοποθεσίες οι οποίες, λόγω της μεγάλης απόστασής τους από τον Garonne ή του ότι περιβάλλονται από δάσος (διακοπή της κυκλοφορίας των μαζών ψυχρού αέρα) κινδυνεύουν από εαρινό παγετό.

    Τα επακριβώς οριοθετημένα αμπελοτεμάχια επιτρέπουν τη βέλτιστη ανάπτυξη των τοπικών ποικιλιών αμπέλου, οι οποίες έχουν επιλεγεί με την πάροδο του χρόνου λόγω των ικανοτήτων τους για διατήρηση και παλαίωση, οι οποίες συνδέονται με την ανάγκη μεταφοράς αυτών των προϊόντων σε μεγάλες αποστάσεις.

    Μολονότι τα χαλικώδη, θερμά και ελάχιστα γόνιμα εδάφη της ονομασίας περιορίζουν φυσικά την παραγωγή ερυθρών οίνων, επιτρέπουν, ωστόσο, τη βέλτιστη ωρίμαση των ποικιλιών cabernet-sauvignon N και merlot, στην οποία επιδρά επίσης ευεργετικά η ρύθμιση της θερμοκρασίας που εξασφαλίζει η γειτνίαση με τον ποταμό Garonne. Οι λαμβανόμενοι οίνοι παρουσιάζουν καλή δομή και στη συνέχεια υποβάλλονται σε ωρίμαση που απαιτείται για την τελειοποίησή τους και την καλύτερη έκφραση των χαρακτηριστικών τους πριν διατεθούν στον καταναλωτή.

    Τα πιο αμμώδη εδάφη ή εκείνα με αργιλικό συνδετικό υλικό είναι καταλληλότερα για την παραγωγή των λευκών οίνων της ονομασίας, οι οποίοι προέρχονται κυρίως από τις ποικιλίες Sauvignon B και Sémillon B, οι οποίες τους προσδίδουν φρεσκάδα συνδυασμένη με την κομψότητα και τα ανθικά και φρουτώδη αρώματά τους.

    Προκειμένου να εξασφαλιστεί ικανοποιητική συγκομιδή, χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση των πρέμνων, εγγύηση βέλτιστης ωρίμασης και συμπύκνωσης των ρωγών, η ελάχιστη πυκνότητα φύτευσης είναι υψηλή.

    Η εγγύτητα με τον λιμένα του Bordeaux, με τη μεγάλη εμπορική παράδοση στη διάθεση των οίνων αυτών σε όλον τον κόσμο, σε συνδυασμό με τις μοναδικές γεω-εδαφολογικές συνθήκες, επέτρεψε στην ελεγχόμενη ονομασία προέλευσης «Graves» να αποκτήσει διεθνή φήμη.

    9.   Άλλες ουσιώδεις προϋποθέσεις

    Άμεσα γειτνιάζουσα περιοχή

    Νομικό πλαίσιο

    Εθνική νομοθεσία

    Τύπος πρόσθετης προϋπόθεσης

    Παρέκκλιση για την παραγωγή στην οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή

    Περιγραφή της προϋπόθεσης

    Η άμεσα γειτνιάζουσα περιοχή, που ορίζεται κατά παρέκκλιση για την οινοποίηση, την επεξεργασία και την ωρίμαση των οίνων, περιλαμβάνει το έδαφος των ακόλουθων κοινοτήτων του διοικητικού διαμερίσματος Gironde: Barsac, Béguey, Bieujac, Bommes, Cadillac, Castets-en-Dorthe, Fargues, Langoiran, Loupiac, Le Pian-sur-Garonne, Preignac, Rions, Saint-Loubert, Saint-Maixant, Saint-Pierre-d’Aurillac, Sainte-Croix-du-Mont και Sauternes.

    Ευρύτερη γεωγραφική ενότητα

    Νομικό πλαίσιο

    Εθνική νομοθεσία

    Τύπος πρόσθετης προϋπόθεσης

    Συμπληρωματικές διατάξεις σχετικά με την επισήμανση

    Περιγραφή της προϋπόθεσης

    Στις ετικέτες των οίνων με ελεγχόμενη ονομασία προέλευσης μπορεί να αναγράφεται η ευρύτερη γεωγραφική ενότητα «Vin de Graves». Το μέγεθος των χαρακτήρων αυτής της ευρύτερης γεωγραφικής ενότητας δεν πρέπει να υπερβαίνει, τόσο σε ύψος όσο και σε πλάτος, τα δύο τρίτα του μεγέθους των χαρακτήρων από τους οποίους αποτελείται το όνομα της ελεγχόμενης ονομασίας προέλευσης.

    10.   Δεσμός προς τις προδιαγραφές προϊόντος

    https://info.agriculture.gouv.fr/gedei/site/bo-agri/document_administratif-d60d4526-0d0e-4eec-811f-73176ca92985


    Top