Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32005D0769

    2005/769/ΕΚ: Απόφαση της Επιτροπής, της 27ης Οκτωβρίου 2005, για τη θέσπιση κανόνων σχετικά με τη σύναψη συμβάσεων επισιτιστικής βοήθειας από τις ΜΚΟ που εξουσιοδοτούνται από την Επιτροπή να αγοράσουν και να κινητοποιήσουν προϊόντα που χορηγούνται δυνάμει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1292/96 και για την κατάργηση της απόφασης, της 3ης Σεπτεμβρίου 1998

    ΕΕ L 291 της 5.11.2005, p. 24–32 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)
    ΕΕ L 349M της 12.12.2006, p. 532–540 (MT)

    Το έγγραφο αυτό έχει δημοσιευτεί σε ειδική έκδοση (BG, RO, HR)

    Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 04/08/2006

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2005/769/oj

    5.11.2005   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    L 291/24


    ΑΠΌΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

    της 27ης Οκτωβρίου 2005

    για τη θέσπιση κανόνων σχετικά με τη σύναψη συμβάσεων επισιτιστικής βοήθειας από τις ΜΚΟ που εξουσιοδοτούνται από την Επιτροπή να αγοράσουν και να κινητοποιήσουν προϊόντα που χορηγούνται δυνάμει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1292/96 και για την κατάργηση της απόφασης της 3ης Σεπτεμβρίου 1998

    (2005/769/ΕΚ)

    Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ,

    Έχοντας υπόψη:

    τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας,

    τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1292/96 του Συμβουλίου, της 27ης Ιουνίου 1996, σχετικά με την πολιτική και τη διαχείριση της επισιτιστικής βοήθειας και των ειδικών δράσεων στήριξης για την επισιτιστική ασφάλεια (1), και ιδίως το άρθρο 19 παράγραφος 1,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)

    Το άρθρο 3 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2519/97 της Επιτροπής, της 16ης Δεκεμβρίου 1997, για τις γενικές διατάξεις κινητοποίησης προϊόντων που χορηγούνται δυνάμει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1292/96 του Συμβουλίου για την κοινοτική επισιτιστική βοήθεια (2), επιτρέπει να εξουσιοδοτεί η Επιτροπή διεθνείς οργανισμούς και μη κυβερνητικές οργανώσεις που είναι δικαιούχοι κοινοτικής ενίσχυσης να αγοράσουν και να κινητοποιήσουν οι ίδιοι τα προϊόντα που χορηγούνται στο πλαίσιο της ενίσχυσης, υπό τον όρο ότι η Επιτροπή καθορίζει τους κανόνες και τις διαδικασίες τους οποίους οφείλουν να εφαρμόσουν.

    (2)

    Το άρθρο 164 του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 2342/2002 της Επιτροπής, της 23ης Δεκεμβρίου 2002, για τη θέσπιση των κανόνων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1605/2002 του Συμβουλίου για τη θέσπιση του δημοσιονομικού κανονισμού που εφαρμόζεται στο γενικό προϋπολογισμό των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (3) («κανόνες εφαρμογής»), προβλέπει ότι, όταν η υλοποίηση μιας ενέργειας για την οποία μπορεί να χορηγηθεί κοινοτική επιδότηση συνεπάγεται την ανάθεση συμβάσεων, η συμφωνία επιδότησης που συνάπτεται γι’ αυτό το σκοπό πρέπει να περιλαμβάνει τους κανόνες σύναψης συμβάσεων με τους οποίους πρέπει να συμμορφώνεται ο δικαιούχος.

    (3)

    Το άρθρο 120 του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1605/2002 του Συμβουλίου, της 25ης Ιουνίου 2002, για τη θέσπιση του δημοσιονομικού κανονισμού που εφαρμόζεται στο γενικό προϋπολογισμό των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (4) («δημοσιονομικός κανονισμός»), εξαρτά τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων από το δικαιούχο μιας επιδότησης από τις αρχές που καθορίζονται στο δημοσιονομικό κανονισμό και στους κανόνες εφαρμογής του.

    (4)

    Οι κανόνες σύναψης συμβάσεων που πρέπει να ακολουθούνται από τους οργανισμούς που απαριθμούνται στο μέρος 2 του παραρτήματος του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1292/96 για την εφαρμογή της πολιτικής επισιτιστικής βοήθειας έχουν ήδη καθοριστεί στις συμφωνίες συνεισφοράς που συνήφθησαν από την Επιτροπή με αυτούς τους διεθνείς οργανισμούς γι’ αυτόν το σκοπό· για τις μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ), οι κανόνες σύναψης συμβάσεων και άλλοι όροι οι οποίοι είναι αναγκαίοι για την κινητοποίηση επισιτιστικής βοήθειας και για την τήρηση των δημοσιονομικών αρχών που καθορίζονται στο δημοσιονομικό κανονισμό και στους κανόνες εφαρμογής του πρέπει να βασίζονται ιδίως σε αυτούς που θεσπίζονται από τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 2519/97, προσαρμοσμένοι, ενδεχομένως, για να ληφθεί υπόψη η κατάσταση δημοσιονομικής διαχείρισης.

    (5)

    Οι κανόνες σύναψης συμβάσεων πρέπει να εφαρμόζονται όταν η Επιτροπή επιτρέπει σε ΜΚΟ να αγοράζουν ή να κινητοποιούν επισιτιστική βοήθεια στο πλαίσιο συμβάσεων που συνάπτουν για να υλοποιήσουν το ετήσιο πρόγραμμα εργασίας για την επισιτιστική βοήθεια, με την επιφύλαξη της ελεύθερης απόφασης του διατάκτη της Επιτροπής να συμπεριλάβει σε αυτές τις συμβάσεις πρόσθετες απαιτήσεις για τους σκοπούς της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης. Ως εκ τούτου, πρέπει να καταργηθεί η απόφαση της 3ης Σεπτεμβρίου 1998.

    (6)

    Σύμφωνα με το άρθρο 29 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1292/96, η επιτροπή επισιτιστικής βοήθειας και ασφάλειας των τροφίμων ενημερώθηκε σχετικά με το παρόν μέτρο,

    ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ:

    Άρθρο 1

    Οι κανόνες για τη χορήγηση επισιτιστικής βοήθειας από μη κυβερνητικές οργανώσεις που εξουσιοδοτούνται από την Επιτροπή να αγοράσουν και να κινητοποιήσουν προϊόντα που χορηγούνται δυνάμει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1292/96 καθορίζονται στο παράρτημα της παρούσας απόφασης. Οι κανόνες αυτοί αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των συμβάσεων που συνάπτονται από την Επιτροπή γι’ αυτόν το σκοπό.

    Άρθρο 2

    Καταργείται η απόφαση της Επιτροπής της 3ης Σεπτεμβρίου 1998 με την οποία επιτρέπεται σε ορισμένες οργανώσεις που είναι δικαιούχοι της κοινοτικής επισιτιστικής βοήθειας να αγοράζουν οι ίδιες ορισμένα προϊόντα που χορηγούνται στο πλαίσιο της κοινοτικής επισιτιστικής βοήθειας.

    Άρθρο 3

    Η παρούσα απόφαση αρχίζει να ισχύει την ημέρα της δημοσίευσής της.

    Βρυξέλλες, 27 Οκτωβρίου 2005.

    Για την Επιτροπή

    Louis MICHEL

    Μέλος της Επιτροπής


    (1)  ΕΕ L 166 της 5.7.1996, σ. 1· κανονισμός όπως τροποποιήθηκε τελευταία από τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1882/2003 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ L 284 της 31.10.2003, σ. 1).

    (2)  ΕΕ L 346 της 17.12.1997, σ. 23.

    (3)  ΕΕ L 357 της 31.12.2002, σ. 1.

    (4)  ΕΕ L 248 της 16.9.2002, σ. 1.


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

    Η μη κυβερνητική οργάνωση που είναι δικαιούχος της κοινοτικής ενίσχυσης (καλούμενη στο εξής «η ΜΚΟ») εφαρμόζει τους ακόλουθους κανόνες για την κινητοποίηση των προϊόντων που χορηγούνται δυνάμει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1292/96 για την κοινοτική επισιτιστική βοήθεια, με την επιφύλαξη τυχόν πρόσθετων απαιτήσεων δημοσιονομικής διαχείρισης που περιλαμβάνονται στη σύμβαση η οποία συνάπτεται με το δικαιούχο για την εφαρμογή της πολιτικής επισιτιστικής βοήθειας.

    I.   ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ

    Το παρόν παράρτημα εφαρμόζεται σε εμπορεύματα που χορηγούνται «ελεύθερα στον προορισμό».

    II.   ΚΑΝΟΝΕΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ: ΤΟΠΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ

    Σε συνάρτηση με τους όρους που καθορίζονται για μια ορισμένη προμήθεια, το προς προμήθεια προϊόν αγοράζεται στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα ή σε μια από τις αναπτυσσόμενες χώρες που απαριθμούνται στο παράρτημα του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1292/96, η οποία ανήκει, αν είναι δυνατόν, στην ίδια γεωγραφική περιοχή. Στο μέτρο του δυνατού, δίνεται προτεραιότητα στις αγορές στη χώρα εκτέλεσης της δράσης ή σε μια γειτονική χώρα.

    Κατ’ εξαίρεση και σύμφωνα με τις διαδικασίες που καθορίζονται στο άρθρο 11 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1292/96, τα προϊόντα μπορούν να αγοραστούν σε μια χώρα άλλη από αυτές που απαριθμούνται στο παράρτημα του προαναφερθέντος κανονισμού.

    Οι ΜΚΟ πρέπει να διασφαλίζουν ότι τα προϊόντα που χορηγούνται για επισιτιστική βοήθεια μπορούν να εισαχθούν ελεύθερα στη δικαιούχο χώρα και δεν υπόκεινται σε κανένα εισαγωγικό δασμό ή φόρο ισοδυνάμου αποτελέσματος.

    III.   ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

    Τα προϊόντα πρέπει να ανταποκρίνονται, όσο το δυνατόν περισσότερο, στις διατροφικές συνήθειες του δικαιούχου πληθυσμού.

    Τα χαρακτηριστικά των προϊόντων που κινητοποιούνται στο πλαίσιο της επισιτιστικής βοήθειας πρέπει να πληρούν τα κριτήρια που καθορίζονται στην ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με τα χαρακτηριστικά των προϊόντων που παρέχονται στο πλαίσιο της κοινοτικής επισιτιστικής βοήθειας (1).

    Εξάλλου, η συσκευασία των προϊόντων πρέπει να πληροί τα κριτήρια που καθορίζονται στην ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με τις συσκευασίες των προϊόντων που συγκεντρώνονται στο πλαίσιο της κοινοτικής επισιτιστικής βοήθειας (2).

    IV.   ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ

    Η συμμετοχή στο διαγωνισμό που προβλέπεται στο πλαίσιο της κινητοποίησης των προϊόντων που χορηγούνται για επισιτιστική βοήθεια είναι ανοικτή επί ίσοις όροις για κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο της Ευρωπαϊκής Κοινότητας ή μιας από τις αναπτυσσόμενες χώρες που απαριθμούνται στο παράρτημα του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1292/96.

    Ο προσφέρων πρέπει να είναι νομίμως καταχωρημένος και ικανός να το αποδείξει σε περίπτωση που του ζητηθεί.

    V.   ΛΟΓΟΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΣΥΝΑΨΗΣ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΣΗ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ

    1.   Λόγοι αποκλεισμού από τη συμμετοχή στις διαδικασίες σύναψης συμβάσεων

    Από τη συμμετοχή σε μία διαδικασία σύναψης συμβάσεων αποκλείονται οι προσφέροντες οι οποίοι:

    α)

    έχουν πτωχεύσει ή βρίσκονται υπό εκκαθάριση, βρίσκονται υπό δικαστική διαχείριση ή σε πτωχευτικό συμβιβασμό, έχουν αναστείλει τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες ή βρίσκονται σε ανάλογη κατάσταση ως αποτέλεσμα παρεμφερούς διαδικασίας βάσει της εθνικής νομοθεσίας ή εθνικών κανονισμών·

    β)

    έχουν καταδικαστεί για αδίκημα σχετικό με την επαγγελματική τους διαγωγή βάσει απόφασης η οποία έχει ισχύ δεδικασμένου·

    γ)

    έχουν διαπράξει σοβαρό επαγγελματικό παράπτωμα, το οποίο έχει διαπιστωθεί με οποιοδήποτε μέσο που μπορεί να δικαιολογήσει ο δικαιούχος της επιδότησης·

    δ)

    δεν έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους σχετικά με την καταβολή των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και την καταβολή φόρων σύμφωνα με τις νομικές διατάξεις της χώρας στην οποία είναι εγκατεστημένοι ή της χώρας του δικαιούχου της επιδότησης ή της χώρας στην οποία θα εκτελεστεί η σύμβαση·

    ε)

    έχουν αποτελέσει αντικείμενο απόφασης που έχει ισχύ δεδικασμένου, για απάτη, δωροδοκία, συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση ή οποιαδήποτε άλλη παράνομη δραστηριότητα που θίγει τα οικονομικά συμφέροντα των Κοινοτήτων·

    στ)

    διαπιστώθηκε κατά τη διαδικασία ανάθεσης άλλης σύμβασης ή χορήγησης επιδότησης που χρηματοδοτήθηκαν από το κοινοτικό προϋπολογισμό ότι έχουν διαπράξει σοβαρό παράπτωμα εκτέλεσης εξαιτίας της μη τήρησης των συμβατικών τους υποχρεώσεων.

    Οι υποβάλλοντες προσφορά πρέπει να πιστοποιήσουν ότι δεν βρίσκονται σε μία από τις καταστάσεις που απαριθμούνται ανωτέρω.

    2.   Αποκλεισμός από την ανάθεση συμβάσεων

    Μπορούν να αποκλεισθούν από την ανάθεση συμβάσεων οι προσφέροντες οι οποίοι, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας σύναψης:

    α)

    βρίσκονται σε κατάσταση σύγκρουσης συμφερόντων·

    β)

    κρίθηκαν ένοχοι υποβολής ψευδών δηλώσεων κατά την παροχή των πληροφοριών που απαιτεί ο δικαιούχος της επιδότησης ως όρο συμμετοχής στη διαδικασία σύναψης συμβάσεων ή δεν παρέσχαν αυτές τις πληροφορίες.

    VI.   ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΣΥΝΑΨΗΣ

    1.   Γενικές διατάξεις

    Η ΜΚΟ προβαίνει σε διεθνή πρόσκληση υποβολής προσφορών, ανοικτής διαδικασίας, για συμβάσεις προμηθειών αξίας 150 000 ευρώ ή περισσότερο. Σε περίπτωση διεθνούς πρόσκλησης υποβολής προσφορών ανοικτής διαδικασίας, η ΜΚΟ δημοσιεύει προκήρυξη διαγωνισμού σε όλα τα κατάλληλα μέσα, ιδίως στο δικτυακό τόπο της ΜΚΟ, στο διεθνή τύπο και στον εθνικό τύπο της χώρας στην οποία εκτελείται η δράση ή σε άλλα ειδικευμένα περιοδικά.

    Οι συμβάσεις προμηθειών αξίας 30 000 ή περισσότερο αλλά λιγότερο από 150 000 ευρώ ανατίθενται μέσω πρόσκλησης υποβολής προσφορών ανοικτής διαδικασίας η οποία δημοσιεύεται τοπικά. Σε περίπτωση τοπικής πρόσκλησης υποβολής προσφορών ανοικτής διαδικασίας, η προκήρυξη διαγωνισμού δημοσιεύεται σε όλα τα κατάλληλα μέσα αλλά μόνο στη χώρα στην οποία εκτελείται η δράση. Ωστόσο, πρέπει να διασφαλιστεί η συμμετοχή άλλων επιλέξιμων προμηθευτών με τις ίδιες ευκαιρίες με αυτές των τοπικών προμηθευτών.

    Οι συμβάσεις προμηθειών αξίας μικρότερης από 30 000 ευρώ πρέπει να ανατίθενται μέσω διαδικασίας διαπραγμάτευσης ανταγωνιστικού χαρακτήρα χωρίς δημοσίευση, κατά την οποία η ΜΚΟ διαβουλεύεται με τρεις τουλάχιστον προμηθευτές της επιλογής της και διαπραγματεύεται τους όρους της σύμβασης με έναν ή περισσότερους από αυτούς.

    Οι συμβάσεις προμηθειών αξίας μικρότερης από 5 000 ευρώ μπορούν να ανατίθενται βάσει ενός και μόνο προσφέροντος.

    Οι προθεσμίες υποβολής των προσφορών και των αιτήσεων συμμετοχής πρέπει να είναι επαρκείς ώστε τα ενδιαφερόμενα μέρη να διαθέτουν εύλογο και κατάλληλο χρονικό διάστημα για να προετοιμάσουν και να υποβάλουν τις προσφορές τους.

    2.   Διαδικασία διαπραγμάτευσης

    Ο δικαιούχος μπορεί να προσφύγει στη διαδικασία διαπραγμάτευσης βάσει μιας και μόνης προσφοράς στις ακόλουθες περιπτώσεις:

    α)

    όταν, για λόγους επείγουσας επιτακτικής ανάγκης που οφείλονται σε γεγονότα απρόβλεπτα για τον δικαιούχο και τα οποία δεν μπορούν επ’ ουδενί να αποδοθούν σε αυτόν, δεν μπορούν να τηρηθούν οι προβλεπόμενες προθεσμίες για τις διαδικασίες του ανωτέρω σημείου VI.1. Οι περιστάσεις των οποίων γίνεται επίκληση για την αιτιολόγηση της επείγουσας επιτακτικής ανάγκης δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αποδοθούν στον δικαιούχο της σύμβασης.

    Εξομοιούνται με περιστάσεις επείγουσας επιτακτικής ανάγκης οι παρεμβάσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο καταστάσεων κρίσης που διαπιστώνει η Επιτροπή. Η Επιτροπή κοινοποιεί στο δικαιούχο της επιδότησης την ύπαρξη και τη λήξη κατάστασης κρίσης·

    β)

    για συμπληρωματικές παραδόσεις εκ μέρους του αρχικού προμηθευτή με σκοπό είτε τη μερική ανανέωση προμηθειών ή εγκαταστάσεων τρέχουσας χρήσης είτε την επέκταση υφιστάμενων προμηθειών ή εγκαταστάσεων, και εφόσον η αλλαγή προμηθευτή θα υποχρέωνε τον δικαιούχο να προμηθευτεί υλικό διαφορετικών τεχνικών χαρακτηριστικών με αποτέλεσμα ασυμβατότητα ή δυσανάλογες τεχνικές δυσχέρειες χρήσης ή συντήρησης·

    γ)

    εφόσον η διαδικασία υποβολής προσφορών απέβη άκαρπη, δηλαδή δεν ανέδειξε καμία προσφορά που αξίζει να γίνει δεκτή από άποψη ποιοτική και/ή οικονομική. Στις περιπτώσεις αυτές, και μετά από την ακύρωση της διαδικασίας υποβολής προσφορών, ο δικαιούχος μπορεί να αρχίσει διαπραγματεύσεις με έναν ή περισσότερους υποβάλλοντες προσφορά της επιλογής του μεταξύ εκείνων που έλαβαν μέρος στη διαδικασία υποβολής προσφορών, αρκεί οι αρχικοί όροι της σύμβασης να μη μεταβληθούν ουσιαστικά·

    δ)

    όταν η σχετική σύμβαση ανατίθεται υπέρ οργανισμών οι οποίοι βρίσκονται σε κατάσταση μονοπωλίου de jure ή de facto, ανάθεση η οποία πρέπει να αιτιολογηθεί δεόντως στη σχετική απόφαση της Επιτροπής·

    ε)

    όταν το δικαιολογούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μιας προμήθειας και, ιδίως, εάν πρόκειται για προμήθεια πειραματικού χαρακτήρα, μπορεί να συναφθεί σύμβαση με απευθείας συμφωνία.

    3.   Υποχρεώσεις σχετικά με την υποβολή μιας προσφοράς

    Η ΜΚΟ πρέπει να προσδιορίσει στην προκήρυξη του διαγωνισμού τον τύπο και την προθεσμία που απαιτούνται για την υποβολή μιας προσφοράς.

    Όλες οι αιτήσεις συμμετοχής και οι προσφορές που δηλώνονται σύμφωνες με τις απαιτήσεις αξιολογούνται και ταξινομούνται από μία επιτροπή αξιολόγησης, βάσει κριτηρίων αποκλεισμού, επιλογής και ανάθεσης που έχουν εξαγγελθεί εκ των προτέρων. Η επιτροπή αυτή πρέπει να απαρτίζεται από περιττό αριθμό μελών, τουλάχιστον τριών, τα οποία διαθέτουν τις αναγκαίες τεχνικές και διοικητικές ικανότητες για να αποφανθούν με έγκυρο τρόπο σχετικά με τις προσφορές.

    Για κάθε παρτίδα μπορεί να υποβληθεί μία και μόνη προσφορά. Η προσφορά αυτή είναι έγκυρη μόνο αν αφορά ολόκληρη παρτίδα. Σε περίπτωση που μια παρτίδα υποδιαιρείται σε επιμέρους παρτίδες, η προσφορά ορίζεται ως μέσος όρος. Σε περίπτωση που η πρόσκληση υποβολής προσφορών αφορά την προμήθεια περισσοτέρων παρτίδων, υποβάλλεται προσφορά ξεχωριστά για κάθε παρτίδα. Ο προσφέρων δεν είναι υποχρεωμένος να υποβάλει προσφορά για όλες τις παρτίδες.

    Οι προσφορές περιλαμβάνουν τα ακόλουθα στοιχεία:

    το όνομα και τη διεύθυνση του υποβάλλοντος την προσφορά,

    τους αριθμούς αναφοράς της πρόσκλησης υποβολής προσφορών, της παρτίδας και της δράσης,

    το καθαρό βάρος της παρτίδας ή το καθορισμένο χρηματικό ποσό στο οποίο αναφέρεται η προσφορά,

    την προτεινόμενη τιμή ανά τόνο καθαρού βάρους του προϊόντος βάσει της οποίας ο προσφέρων αναλαμβάνει τη δέσμευση να πραγματοποιήσει την προμήθεια υπό τους καθορισμένους όρους·

    ή

    την προτεινόμενη καθαρή ποσότητα προϊόντος, όταν η πρόσκληση υποβολής προσφορών αφορά σύμβαση για προμήθεια μεγίστης ποσότητας ενός δεδομένου προϊόντος για ένα συγκεκριμένο χρηματικό ποσό,

    τα έξοδα μεταφοράς για το προβλεπόμενο στάδιο παράδοσης,

    την ημερομηνία παράδοσης.

    Για να είναι έγκυρη, η πρόσφορα πρέπει να συνοδεύεται από μία απόδειξη ότι έχει συσταθεί εγγύηση συμμετοχής. Το ποσό της εγγύησης συμμετοχής, εκφραζόμενο στο νόμισμα της πληρωμής καθώς και η περίοδος ισχύος καθορίζονται στην προκήρυξη του διαγωνισμού. Η εγγύηση αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 1 % του συνολικού ποσού της προσφοράς και η περίοδος ισχύος της πρέπει να είναι τουλάχιστον ένας μήνας.

    Η εγγύηση συστήνεται υπέρ της ΜΚΟ υπό τη μορφή ασφάλειας που δίδεται από πιστωτικό ίδρυμα εγκεκριμένο από ένα κράτος μέλος ή αποδεκτό από τη ΜΚΟ. Η εγγύηση πρέπει να έχει αμετάκλητο χαρακτήρα και να μπορεί να δεσμεύεται σε πρώτη ζήτηση.

    Σε περίπτωση κινητοποίησης στην ίδια τη χώρα δικαιούχο της επισιτιστικής βοήθειας, η ΜΚΟ μπορεί να καθορίσει στην προκήρυξη του διαγωνισμού άλλους όρους για την εγγύηση λαμβάνοντας υπόψη τα συναλλακτικά ήθη της χώρας.

    Η εγγύηση αποδεσμεύεται:

    με επιστολή ή με φαξ της ΜΚΟ, όταν η προσφορά δεν έχει γίνει αποδεκτή ή έχει απορριφθεί ή όταν δεν έχει κατακυρωθεί,

    όταν ο προσφέρων, που ορίστηκε ανάδοχος, έχει προβεί σε σύσταση εγγύησης παράδοσης.

    Η εγγύηση καταπίπτει αν ο ανάδοχος δεν παράσχει την εγγύηση παράδοσης εντός εύλογης προθεσμίας μετά την κατακύρωση της σύμβασης και επίσης αν ο προσφέρων αποσύρει την προσφορά του μετά την παραλαβή της.

    Απορρίπτεται κάθε προσφορά η οποία δεν υποβάλλεται σύμφωνα με τις προαναφερόμενες διατάξεις ή η οποία περιλαμβάνει επιφυλάξεις ή όρους άλλους από αυτούς που καθορίζονται στην πρόσκληση υποβολής προσφορών.

    Μία προσφορά δεν μπορεί να τροποποιηθεί ή να αποσυρθεί μετά την αποδοχή της.

    Η σύμβαση ανατίθεται στον προσφέροντα που μειοδότησε τηρώντας όλους τους όρους της πρόσκλησης υποβολής προσφορών, ιδίως, που ανταποκρίθηκε στα χαρακτηριστικά των προϊόντων που πρέπει να κινητοποιηθούν. Σε περίπτωση που περισσότεροι προσφέροντες μειοδότησαν συγχρόνως, η σύμβαση ανατίθεται με κλήρο.

    Μετά την κατακύρωση της σύμβασης, τόσο ο ανάδοχος όσο και οι προσφέροντες των οποίων δεν προκρίθηκε η προσφορά ενημερώνονται δεόντως με επιστολή ή φαξ.

    Η ΜΚΟ μπορεί να αποφασίσει να μην αναθέσει τη σύμβαση κατά τη λήξη της πρώτης ή της δεύτερης προθεσμίας υποβολής, ιδίως όταν οι προσφορές που υποβλήθηκαν είναι εκτός της ψαλίδας των τιμών που ισχύουν κανονικά στην αγορά. Η ΜΚΟ δεν υποχρεούται να γνωστοποιήσει του λόγους της απόφασής της. Οι υποβάλλοντες προσφορά ενημερώνονται σχετικά με την απόφαση της μη κατακύρωσης της σύμβασης με γραπτή κοινοποίηση εντός προθεσμίας τριών εργάσιμων ημερών.

    VII.   ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΑΔΟΧΟΥ ΚΑΙ ΟΡΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

    Η ΜΚΟ προσδιορίζει στην προκήρυξη του διαγωνισμού τους όρους σχετικά με τις υποχρεώσεις του αναδόχου στο πλαίσιο των παρόντων κανόνων και ο ανάδοχος εκτελεί τις υποχρεώσεις του σύμφωνα με όλους τους όρους που καθορίζονται στην προκήρυξη του διαγωνισμού καθώς και με αυτούς που απορρέουν από την προσφορά του.

    Ο ανάδοχος εκτελεί τη μεταφορά με δικά του έξοδα, με τον τρόπο που είναι ο καταλληλότερος για τα τηρηθεί η συμφωνημένη προθεσμία, από το λιμένα ή την αποβάθρα φόρτωσης που αναφέρεται στην προσφορά του έως τον τόπο προορισμού που διευκρινίζεται στην προκήρυξη του διαγωνισμού.

    Εντούτοις, η ΜΚΟ δύναται να επιτρέψει την αλλαγή του λιμένα ή της αποβάθρας φόρτωσης, κατόπιν έγγραφης αίτησης του αναδόχου, εφόσον αναλάβει ο ανάδοχος τα έξοδα που ενδεχομένως θα προκύψουν από αυτή την αλλαγή.

    Ο ανάδοχος συνάπτει υπέρ του ιδίου σύμβαση θαλάσσιας ασφάλισης ή κάνει χρήση διαρκούς ασφαλιστικού συμβολαίου. Το συμβόλαιο αυτό συνάπτεται τουλάχιστον για το ποσό της εισφοράς και καλύπτει όλους τους κινδύνους που συνδέονται με τη μεταφορά καθώς και οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα του αναδόχου η οποία συνδέεται με την προμήθεια έως το καθορισμένο στάδιο της παράδοσης. Το συμβόλαιο καλύπτει επίσης όλα τα έξοδα διαλογής, ανάληψης ή καταστροφής των προϊόντων που έχουν υποστεί αβαρία και ανάλυσης των προϊόντων των οποίων η αβαρία δεν αποτελεί εμπόδιο για την αποδοχή τους από τον δικαιούχο.

    Τα προϊόντα δεν μπορούν να παραδοθούν τμηματικά σε περισσότερα του ενός πλοία, εκτός αν συμφωνήσει σχετικά η ΜΚΟ. Σε αυτή την περίπτωση, η ΜΚΟ απαιτεί να αναλάβει ο ανάδοχος τα πρόσθετα έξοδα του ελέγχου.

    Η προκήρυξη του διαγωνισμού μπορεί να καθορίζει, ενδεχομένως, μία ημερομηνία πριν από την οποία κάθε παράδοση θα θεωρηθεί πρόωρη.

    Η προμήθεια ολοκληρώνεται όταν όλα τα προϊόντα έχουν πράγματι παραδοθεί «ελεύθερα στον προορισμό». Ο ανάδοχος αναλαμβάνει όλα τα έξοδα έως την είσοδο των προϊόντων στην αποθήκη προορισμού.

    Ο ανάδοχος αναλαμβάνει όλους τους κινδύνους που είναι δυνατόν να διατρέξουν τα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων της απώλειας ή της φθοράς, μέχρις ότου εκτελεστεί η προμήθεια και διαπιστωθεί από τον επόπτη στο τελικό πιστοποιητικό καταλληλότητας (βλ. σημείο 8).

    Ο ανάδοχος ανακοινώνει γραπτά, το ταχύτερο δυνατό, στον δικαιούχο και στον επόπτη τα μεταφορικά μέσα που χρησιμοποιούνται για την προμήθεια, τις ημερομηνίες φόρτωσης και προβλεπόμενης άφιξης των προϊόντων στον προορισμό καθώς και οποιοδήποτε γεγονός συμβεί κατά τη διάρκεια μεταφοράς των προϊόντων.

    Ο ανάδοχος εκτελεί όλες τις διατυπώσεις που αφορούν την άδεια εξαγωγής και τον εκτελωνισμό και αναλαμβάνει τα σχετικά έξοδα και τους φόρους.

    Για να εγγυηθεί την τήρηση των υποχρεώσεών του, ο ανάδοχος συστήνει μία εγγύηση παράδοσης εντός εύλογης προθεσμίας μετά από την λήψη της κοινοποίησης της κατακύρωσης της σύμβασης. Η εγγύηση αυτή, εκφραζόμενη στο νόμισμα της πληρωμής, αντιστοιχεί στο 5 έως 10 % του συνολικού ποσού της προσφοράς. Η εγγύηση ισχύει ένα μήνα μετά από την ημερομηνία της τελικής παράδοσης. Η εγγύηση αυτή συστήνεται με τον ίδιο τρόπο που συστήνεται και η εγγύηση συμμετοχής.

    Η εγγύηση παράδοσης αποδεσμεύεται στο ακέραιο με επιστολή ή φαξ της ΜΚΟ, εφόσον ο ανάδοχος:

    έχει εκτελέσει την προμήθεια τηρώντας όλες τις υποχρεώσεις του, ή

    έχει απαλλαγεί από τις υποχρεώσεις του,

    ή

    δεν πραγματοποίησε την προμήθεια λόγω ανωτέρας βίας που αναγνωρίζεται από την ΜΚΟ.

    VIII.   ΕΛΕΓΧΟΣ

    Αμέσως μετά την ανάθεση της σύμβασης, η ΜΚΟ ενημερώνει τον ανάδοχο σχετικά με την επιχείρηση η οποία επιφορτίζεται με τους ελέγχους και την πιστοποίηση της ποιότητας, της ποσότητας, της συσκευασίας και της σήμανσης των προς παράδοση προϊόντων σε σχέση με κάθε παρτίδα, με την έκδοση του πιστοποιητικού καταλληλότητας ή του πιστοποιητικού παράδοσης και γενικά με το συντονισμό όλων των σταδίων που σχετίζονται με την προμήθεια (η επιχείρηση αυτή καλείται στο εξής «ο επόπτης»).

    Μετά την κοινοποίηση της ανάθεσης της σύμβασης, ο ανάδοχος ανακοινώνει γραπτά στον επόπτη το όνομα και τη διεύθυνση του κατασκευαστή, του συσκευαστή ή του υπεύθυνου αποθήκευσης των προς παράδοση προϊόντων, με τις κατά προσέγγιση ημερομηνίες κατασκευής ή συσκευασίας καθώς και το όνομα του αντιπροσώπου τους στον τόπο παράδοσης.

    Ο επόπτης διενεργεί τουλάχιστον δύο ελέγχους, βασιζόμενες σε όρους αναφοράς που συμμορφώνονται με τα διεθνή πρότυπα ελέγχου, με τον ακόλουθο τρόπο:

    α)

    ένας προσωρινός έλεγχος διενεργείται κατά τη φόρτωση ή στο εργοστάσιο. Ο οριστικός έλεγχος διενεργείται στο καθορισθέν στάδιο παράδοσης·

    β)

    όταν ολοκληρωθεί ο προσωρινός έλεγχος, ο επόπτης παραδίδει στον ανάδοχο ένα προσωρινό πιστοποιητικό καταλληλότητας, συνοδευόμενο ενδεχομένως από επιφυλάξεις. Ο επόπτης πρέπει να διευκρινίσει το κατά πόσον η φύση αυτών των επιφυλάξεων είναι τέτοια ώστε να καταστήσει τα προϊόντα μη αποδεκτά στο στάδιο παράδοσης·

    γ)

    όταν ολοκληρωθεί ο τελικός έλεγχος, ο επόπτης παραδίδει στον ανάδοχο ένα τελικό πιστοποιητικό καταλληλότητας στο οποίο προσδιορίζει ιδίως την ημερομηνία εκτέλεσης της προμήθειας και την καθαρή ποσότητα που έχει παραδοθεί, συνοδευόμενο, ενδεχομένως, από επιφυλάξεις·

    δ)

    όταν ο επόπτης εκδίδει μία αιτιολογημένη κοινοποίηση επιφυλάξεων, ενημερώνει γραπτώς, το ταχύτερο δυνατό, τον ανάδοχο και την ΜΚΟ. Ο ανάδοχος μπορεί να αμφισβητήσει τα αποτελέσματα στον επόπτη και στη ΜΚΟ εντός δύο εργάσιμων ημερών από την αποστολή της προαναφερόμενης κοινοποίησης.

    Η ΜΚΟ αναλαμβάνει όλα τα έξοδα των ελέγχων που αναφέρονται ανωτέρω. Ο ανάδοχος βαρύνεται με όλες τις οικονομικές συνέπειες που συνεπάγεται η διαπίστωση ποιοτικών ελλείψεων ή καθυστερημένης διάθεσης των εμπορευμάτων για έλεγχο.

    Σε περίπτωση αμφισβήτησης, εκ μέρους του αναδόχου ή του δικαιούχου, των αποτελεσμάτων ενός ελέγχου, ο επόπτης, με άδεια της ΜΚΟ, ενεργεί ώστε να πραγματοποιηθεί εμπειρογνωμοσύνη, η οποία περιλαμβάνει, ανάλογα με τη φύση των αμφισβητήσεων, δεύτερη δειγματοληψία, δεύτερη ανάλυση, δεύτερο έλεγχο βάρους ή συσκευασίας. Αυτή η δεύτερη εμπειρογνωμοσύνη πραγματοποιείται από υπηρεσία ή εργαστήριο που υποδεικνύουν με κοινή συμφωνία ο ανάδοχος, ο δικαιούχος και ο επόπτης.

    Τα έξοδα αυτής της εμπειρογνωμοσύνης βαρύνουν το ηττηθέν μέρος.

    Αν το τελικό πιστοποιητικό καταλληλότητας δεν εκδοθεί μετά από το πέρας όλων των ελέγχων, ο ανάδοχος υποχρεούται να αντικαταστήσει τα προϊόντα.

    Τα έξοδα αντικατάστασης και των σχετικών ελέγχων βαρύνουν τον ανάδοχο.

    Ο επόπτης καλεί γραπτώς τους αντιπροσώπους του αναδόχου και του τελικού δικαιούχου να παραστούν στις εργασίες ελέγχου και, κυρίως, στη λήψη δειγμάτων τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τις αναλύσεις. Η δειγματοληψία διεξάγεται σύμφωνα με την επαγγελματική πρακτική. Κατά τη δειγματοληψία, ο επόπτης λαμβάνει δύο πρόσθετα δείγματα τα οποία διατηρεί σφραγισμένα στη διάθεση της ΜΚΟ για το σκοπό ενδεχόμενου συμπληρωματικού ελέγχου ή σε περίπτωση που ο δικαιούχος ή ο ανάδοχος εγείρουν αντιρρήσεις.

    Το κόστος των λαμβανομένων δειγμάτων βαρύνει τον ανάδοχο.

    Ο αποδέκτης των προϊόντων παραδίδει στον ανάδοχο ένα πιστοποιητικό ανάληψης αμέσως μόλις τα προϊόντα διατεθούν «ελεύθερα στον προορισμό» και ο ανάδοχος χορηγήσει στο δικαιούχο το πρωτότυπο του τελικού πιστοποιητικού καταλληλότητας καθώς και το προτιμολόγιο που αναφέρει την τιμή των προϊόντων και την δωρεάν εκχώρηση στον δικαιούχο.

    Όταν μία προμήθεια παραδίδεται χύμα, γίνεται αποδεκτό ένα ποσοστό ανοχής 3 % κατά βάρος (με εξαίρεση το βάρος των δειγμάτων) λιγότερο από την ποσότητα που έχει ζητηθεί. Για προμήθεια σε συσκευασία, το ποσοστό αυτό περιορίζεται σε 1 %. Σε περίπτωση υπέρβασης των ορίων ανοχής, η ΜΚΟ μπορεί να απαιτήσει από τον ανάδοχο να πραγματοποιήσει συμπληρωματική παράδοση με τους ίδιους οικονομικούς όρους που ίσχυσαν για την αρχική παράδοση.

    IX.   ΟΡΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ

    Το ποσό που πρέπει να πληρώσει η ΜΚΟ στον ανάδοχο δεν υπερβαίνει το ποσό της προσφοράς προσαυξημένο, κατά περίπτωση, με τυχόν έξοδα, μειωμένο κατά περίπτωση, με τις εκπτώσεις που αναφέρονται κατωτέρω.

    Σε περίπτωση που κατά το στάδιο της παράδοσης διαπιστώθηκε ότι η ποιότητα, η συσκευασία ή η σήμανση των προϊόντων δεν ανταποκρίνονται στις καθορισμένες προδιαγραφές, αλλά το γεγονός αυτό δεν εμπόδισε την έκδοση ενός πιστοποιητικού ανάληψης, η ΜΚΟ μπορεί να προβεί σε μειώσεις κατά τον καθορισμό του πληρωτέου ποσού.

    Εκτός από περιπτώσεις ανωτέρας βίας, η εγγύηση παράδοσης καταπίπτει εν μέρει σε σωρευτική βάση στις ακόλουθες περιπτώσεις:

    κατά 10 % της αξίας των ποσοτήτων που δεν παραδόθηκαν, με την επιφύλαξη των ορίων ανοχής που αναφέρονται στο ανωτέρω σημείο 8,

    κατά 0,1 % της αξίας των ποσοτήτων που παραδόθηκαν εκτός προθεσμίας για κάθε ημέρα καθυστέρησης,

    εάν είναι αναγκαίο, και μόνον εάν προβλέπεται στην προκήρυξη του διαγωνισμού, κατά 0,1 % ανά ημέρα πρόωρης παράδοσης.

    Το ποσό των εγγυήσεων που θα κατασχεθεί αφαιρείται από το τελικό πληρωτέο ποσό. Οι εγγυήσεις αποδεσμεύονται τότε ταυτοχρόνως και στο ακέραιο.

    Η ΜΚΟ μπορεί να επιστρέψει στον ανάδοχο, κατόπιν γραπτής του αίτησης, ορισμένα πρόσθετα έξοδα, όπως έξοδα αποθήκευσης ή ασφάλισης που πράγματι καταβλήθηκαν από τον ανάδοχο, εξαιρουμένων όμως όλων των διοικητικών εξόδων, τα οποία υπολογίζει βάσει των κατάλληλων δικαιολογητικών εγγράφων, μόλις εκδοθεί το πιστοποιητικό ανάληψης ή παράδοσης, χωρίς επιφυλάξεις όσον αφορά τη φύση των αιτήσεων προς επιστροφή εξόδων, ανάλογα με την περίπτωση:

    κατόπιν παράτασης της προθεσμίας παράδοσης που δόθηκε μετά από αίτηση του παραλήπτη,

    κατόπιν καθυστέρησης που υπερβαίνει τις 30 ημέρες μεταξύ, αφενός, της ημερομηνίας παράδοσης και, αφετέρου, της έκδοσης πιστοποιητικού ανάληψης ή παράδοσης ή επίσης του τελικού πιστοποιητικού καταλληλότητας.

    Τα πρόσθετα έξοδα δεν δύνανται να υπερβαίνουν ένα ανώτατο όριο:

    1 ευρώ ανά τόνο προϊόντων χύμα και 2 ευρώ ανά τόνο συσκευασμένων προϊόντων, ανά εβδομάδα για τα έξοδα αποθήκευσης,

    0,75 % ετησίως επί της αξίας των προϊόντων για τα έξοδα ασφάλισης.

    Το πληρωτέο ποσό καταβάλλεται ύστερα από αίτηση του αναδόχου, η οποία υποβάλλεται σε δύο αντίτυπα. Μία αίτηση πληρωμής του συνόλου του ποσού ή του υπολοίπου πρέπει να συνοδεύεται από τα ακόλουθα έγγραφα:

    τιμολόγιο για το ζητούμενο ποσό,

    το πρωτότυπο του πιστοποιητικού ανάληψης,

    αντίγραφο υπογεγραμμένο και πιστοποιημένο από τον ανάδοχο ότι είναι σύμφωνο προς το πρωτότυπο του τελικού πιστοποιητικού καταλληλότητας.

    Όταν έχει παραδοθεί το 50 % της συνολικής ποσότητας που καθορίζεται στην προκήρυξη του διαγωνισμού, ο ανάδοχος μπορεί να υποβάλει αίτηση προκαταβολής συνοδευόμενη από ένα τιμολόγιο για το ζητούμενο ποσό και ένα αντίγραφο του προσωρινού πιστοποιητικού καταλληλότητας.

    Όλες οι αιτήσεις πληρωμής του ποσού στο ακέραιο της προσφοράς ή του υπολοίπου υποβάλλονται στη ΜΚΟ μετά από την έκδοση του πιστοποιητικού ανάληψης. Κάθε πληρωμή πραγματοποιείται εντός 60 ημερών από την παραλαβή από την ΜΚΟ της πλήρους και ακριβούς αίτησης πληρωμής. Οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις γεννούν τόκους υπερημερίας με το επιτόκιο που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    X.   ΤΕΛΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ

    Η ΜΚΟ αποφασίζει για το κατά πόσο η μη εκτέλεση της προμήθειας ή η μη τήρηση κάποιας από τις υποχρεώσεις του αναδόχου μπορούν να οφείλονται σε ανωτέρα βία. Η ΜΚΟ αναλαμβάνει τα έξοδα που προκύπτουν όταν συντρέχει λόγος ανωτέρας βίας τον οποίο η ίδια αναγνωρίζει.


    (1)  ΕΕ C 312 της 31.10.2000, σ. 1.

    (2)  ΕΕ C 267 της 13.9.1996, σ. 1.


    Top