Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32003D0287

    2003/287/ΕΚ: Απόφαση της Επιτροπής, της 14ης Απριλίου 2003, για καθορισμό των οικολογικών κριτηρίων σχετικά με την απονομή του οικολογικού σήματος της Κοινότητας για υπηρεσίες τουριστικών καταλυμάτων (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ) [κοινοποιηθείσα υπό τον αριθμό Ε(2003) 235]

    ΕΕ L 102 της 24.4.2003, p. 82–97 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    Το έγγραφο αυτό έχει δημοσιευτεί σε ειδική έκδοση (CS, ET, LV, LT, HU, MT, PL, SK, SL, BG, RO)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 08/07/2009; καταργήθηκε από 32009D0578

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2003/287/oj

    32003D0287

    2003/287/ΕΚ: Απόφαση της Επιτροπής, της 14ης Απριλίου 2003, για καθορισμό των οικολογικών κριτηρίων σχετικά με την απονομή του οικολογικού σήματος της Κοινότητας για υπηρεσίες τουριστικών καταλυμάτων (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ) [κοινοποιηθείσα υπό τον αριθμό Ε(2003) 235]

    Επίσημη Εφημερίδα αριθ. L 102 της 24/04/2003 σ. 0082 - 0097


    Απόφαση της Επιτροπής

    της 14ης Απριλίου 2003

    για καθορισμό των οικολογικών κριτηρίων σχετικά με την απονομή του οικολογικού σήματος της Κοινότητας για υπηρεσίες τουριστικών καταλυμάτων

    [κοινοποιηθείσα υπό τον αριθμό Ε(2003) 235]

    (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

    (2003/287/ΕΚ)

    Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ,

    Έχοντας υπόψη:

    τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας,

    τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1980/2000 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Ιουλίου 2000, περί αναθεωρημένου κοινοτικού συστήματος απονομής οικολογικού σήματος(1), και ιδίως το δεύτερο εδάφιο του άρθρου 6 παράγραφος 1 και την έκτη παράγραφο του σημείου 2 του παραρτήματος V,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1) Σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1980/2000 το οικολογικό σήμα είναι δυνατόν να χορηγηθεί σε προϊόν το οποίο διαθέτει χαρακτηριστικά που του επιτρέπουν να συμβάλει στη βελτίωση καθοριστικών οικολογικών παραμέτρων.

    (2) Στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1980/2000 προβλέπεται ότι καθορίζονται ειδικά κριτήρια απονομής του οικολογικού σήματος ανά κατηγορία προϊόντων.

    (3) Στην περίπτωση υπηρεσίας τουριστικού καταλύματος τα οικολογικά κριτήρια πρέπει να υποδιαιρεθούν σε υποχρεωτικά κριτήρια, τα οποία θα πρέπει να πληρούνται στο σύνολό τους, και προαιρετικά κριτήρια, εκ των οποίων θα πρέπει να πληρούνται μερικά μόνον.

    (4) Πρέπει να γίνονται μειώσεις των σχετικών τελών όπως προβλέπεται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1980/2000 και στο άρθρο 5 της απόφασης 2000/728/ΕΚ της Επιτροπής, της 10ης Νοεμβρίου 2000, για τον καθορισμό του τέλους αίτησης και του ετήσιου τέλους για το κοινοτικό οικολογικό σήμα(2).

    (5) Για τις μικρές επιχειρήσεις και τα ορεινά καταφύγια είναι σκόπιμο να προβλέπονται περαιτέρω μειώσεις των τελών ούτως ώστε να ληφθούν υπόψη οι περιορισμένοι πόροι και η ιδιαίτερη σημασία τους για αυτή την κατηγορία προϊόντων.

    (6) Τα μέτρα που προβλέπονται στην παρούσα απόφαση βασίζονται στο σχέδιο κριτηρίων που καταρτίστηκε από το Συμβούλιο Οικολογικής Σήμανσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο ιδρύθηκε σύμφωνα με το άρθρο 13 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1980/2000.

    (7) Τα μέτρα που προβλέπονται στην παρούσα απόφαση είναι σύμφωνα με τη γνώμη της επιτροπής που ιδρύθηκε σύμφωνα με το άρθρο 17 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1980/2000,

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

    Άρθρο 1

    Για να απονεμηθεί το κοινοτικό οικολογικό σήμα σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1980/2000 η παρεχόμενη υπηρεσία πρέπει να εμπίπτει στην κατηγορία προϊόντων "υπηρεσία τουριστικού καταλύματος", όπως ορίζεται στο άρθρο 2 της παρούσας απόφασης και να πληροί τα οικολογικά κριτήρια που ορίζονται στο παράρτημα της παρούσας απόφασης.

    Τα κριτήρια αυτά υποδιαιρούνται σε υποχρεωτικά κριτήρια, τα οποία πρέπει να πληρούνται στο σύνολό τους, και προαιρετικά κριτήρια, μερικά εκ των οποίων πρέπει να πληρούνται, όπως ορίζονται στο παράρτημα.

    Άρθρο 2

    Η κατηγορία προϊόντων "υπηρεσία τουριστικού καταλύματος" συνίσταται στην παροχή, έναντι αμοιβής, καταλύματος διανυκτέρευσης σε κατάλληλα εξοπλισμένα δωμάτια, που περιλαμβάνουν τουλάχιστον ένα κρεβάτι, η οποία προσφέρεται ως κύρια υπηρεσία σε τουρίστες, ταξιδιώτες και ενοίκους. Η παροχή της διανυκτέρευσης σε κατάλυμα είναι δυνατόν να περιλαμβάνει την προσφορά σίτισης, δραστηριοτήτων εκγύμνασης ή/και χώρους πρασίνου.

    Άρθρο 3

    1. Τα τέλη αίτησης και τα ετήσια τέλη ορίζονται στην απόφαση 2000/728/EK.

    2. Κατά παρέκκλιση από την παράγραφο 1, τα τέλη αίτησης για τις μικρές επιχειρήσεις και τα ορεινά καταφύγια μειώνονται κατά 75 %, χωρίς να είναι δυνατή περαιτέρω μείωση.

    Το ελάχιστο ετήσιο τέλος είναι 100 ευρώ, και ο ετήσιος όγκος πωλήσεων, που αποτελεί τη βάση υπολογισμού του ετήσιου τέλους, μειώνεται κατά 50 %.

    Ο ετήσιος όγκος πωλήσεων υπολογίζεται ως το γινόμενο της τιμής παροχής της υπηρεσίας επί τον αριθμό των διανυκτερεύσεων πολλαπλασιαζόμενο επί 50 %. Ως η τιμή παροχή της υπηρεσίας θεωρείται η μέση αμοιβή που καταβάλλεται από τον επισκέπτη για τη διανυκτέρευση, συμπεριλαμβανομένων όλων των υπηρεσιών που δεν συνεπάγονται επιπλέον επιβάρυνση. Ισχύουν οι μειώσεις του ελάχιστου ετησίου τέλους που ορίζονται στο άρθρο 2 της απόφασης 2000/728/EK.

    3. Για τους σκοπούς της παρούσας απόφασης ισχύει ο ορισμός των πολύ μικρών επιχειρήσεων, σύμφωνα με τη σύσταση 96/280/EK της Επιτροπής, της 3ης Απριλίου 1996, σχετικά με τον ορισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων(3) και οι μετέπειτα τροποποιήσεις της, και ως "ορεινά καταφύγια" νοούνται καταλύματα τουριστών κατάλληλα για να προσφέρουν διανυκτέρευση σε ορειβάτες και πεζοπόρους σε απομονωμένες ορεινές περιοχές.

    Άρθρο 4

    Για διοικητικούς σκοπούς η κατηγορία προϊόντων "υπηρεσία τουριστικού καταλύματος" χαρακτηρίζεται με τον κωδικό αριθμό "25".

    Άρθρο 5

    Η παρούσα απόφαση ισχύει από την 1η Μαΐου 2003 έως τις 30 Απριλίου 2007. Εάν στις 30 Απριλίου 2007 δεν έχουν εγκριθεί αναθεωρημένα κριτήρια, η παρούσα απόφαση εφαρμόζεται έως τις 30 Απριλίου 2008.

    Άρθρο 6

    Η παρούσα απόφαση απευθύνεται στα κράτη μέλη.

    Βρυξέλλες, 14 Απριλίου 2003.

    Για την Επιτροπή

    Margot Wallström

    Μέλος της Επιτροπής

    (1) ΕΕ L 237 της 21.9.2000, σ. 1.

    (2) ΕΕ L 293 της 22.11.2000, σ. 18.

    (3) ΕΕ L 107 της 30.4.1996, σ. 4.

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

    ΠΛΑΙΣΙΟ

    Σκοποί των κριτηρίων

    Τα κριτήρια αποσκοπούν στον περιορισμό των κυρίων επιπτώσεων στο περιβάλλον κατά τις τρεις φάσεις του κύκλου ζωής της υπηρεσίας (αγορά, παροχή υπηρεσίας, απόβλητα). Τα κριτήρια αποσκοπούν συγκεκριμένα στα εξής:

    - περιορισμός της κατανάλωσης ενέργειας,

    - περιορισμός της κατανάλωσης νερού,

    - περιορισμός της παραγωγής αποβλήτων,

    - προώθηση της χρήσης ανανεώσιμων πόρων και ουσιών που είναι λιγότερο επιβλαβείς για το περιβάλλον,

    - προώθηση της περιβαλλοντικής ενημέρωσης και εκπαίδευσης.

    Απαιτήσεις εκτίμησης και εξακρίβωσης

    Οι ειδικές απαιτήσεις όσον αφορά την εκτίμηση και την επαλήθευση αναφέρονται σε κάθε κριτήριο.

    Όπου είναι σκόπιμο, επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται οι μέθοδοι δοκιμών και πρότυπα διαφορετικά από τα αναφερόμενα για κάθε κριτήριο εφόσον γίνονται αποδεκτά ως ισοδύναμα από τον αρμόδιο φορέα αξιολόγησης της αίτησης.

    Όταν ο αιτών καλείται να υποβάλει δηλώσεις, τεκμηρίωση, αναλύσεις, πρακτικά δοκιμών, ή άλλες αποδείξεις συμμόρφωσης προς τα κριτήρια, εξυπακούεται ότι αυτά επιτρέπεται να προέρχονται από τον αιτούντα ή/και τον (τους) προμηθευτή(-ές) του ή/και τους προμηθευτές τους, κ.λπ., κατά περίπτωση.

    Κατά περίπτωση, οι αρμόδιοι φορείς δύνανται να απαιτούν έγγραφα τεκμηρίωσης και να διενεργούν εξακρίβωση από ανεξάρτητους τρίτους.

    Συνιστάται στους αρμόδιους φορείς να λαμβάνουν υπόψη την εφαρμογή αναγνωρισμένων συστημάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης, όπως το EMAS (Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης και Ελέγχου) ή το πρότυπο ISO 14001, για την αξιολόγηση των αιτήσεων και την παρακολούθηση συμμόρφωσης προς τα κριτήρια. (Σημείωση:

    δεν απαιτείται η εφαρμογή αυτών των συστημάτων διαχείρισης.)

    ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ

    Πρέπει να πληρούνται όλα τα κριτήρια του παρόντος τμήματος.

    ΕΝΕΡΓΕΙΑ

    1. Ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές

    Τουλάχιστον 22 % της ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να παράγεται από ανανεώσιμες πηγές, όπως ορίζεται στην οδηγία 2001/77/EK του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 27ης Σεπτεμβρίου 2001, για την προαγωγή της ηλεκτρικής ενέργείας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές στην εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας(1).

    Το κριτήριο αυτό ισχύει μόνο για τα τουριστικά καταλύματα που έχουν πρόσβαση σε αγορά όπου προσφέρεται ενέργεια παραγόμενη από ανανεώσιμες πηγές.

    Εκτίμηση και εξακρίβωση: Ο αιτούμενος υποβάλλει δήλωση από (ή σύμβαση με) τον προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας όπου αναφέρεται το είδος της (των) ανανεώσιμης(-ων) πηγής(-ών) ενέργειας, το ποσοστό της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές που προμηθεύεται, καθώς και το μέγιστο ποσοστό που είναι δυνατόν να προμηθεύεται. Σύμφωνα με την οδηγία 2001/77/ΕΚ, ως "ανανεώσιμες πηγές ενέργειας" νοούνται μη ορυκτές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (αιολική, ηλιακή και γεωθερμική ενέργεια, ενέργεια κυμάτων, παλιρροϊκή ενέργεια, υδραυλική ενέργεια, βιομάζα, αέρια εκλυόμενα από χώρους υγειονομικής ταφής, από εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού και βιοαέρια).

    2. Άνθρακας και βαρέα κλάσματα πετρελαίου

    Δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται ως πηγή ενέργειας βαρέα κλάσματα πετρελαίου που περιέχουν θείο σε συγκέντρωση υψηλότερη από 0,2 %, ούτε και άνθρακας.

    Το κριτήριο αυτό ισχύει μόνο για τα τουριστικά καταλύματα που έχουν ανεξάρτητο σύστημα θέρμανσης.

    Εκτίμηση και εξακρίβωση: Ο αιτών υποβάλλει δήλωση συμμόρφωσης με το εν λόγω κριτήριο, όπου αναφέρεται η φύση των πηγών ενέργειας.

    3. Ηλεκτρική ενέργεία για θέρμανση

    Τουλάχιστον 23 % της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιείται για τη θέρμανση χώρων και νερού χρήσης πρέπει να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργείας, όπως ορίζεται στην οδηγία 2001/77/EK.

    Το κριτήριο αυτό ισχύει μόνο για τουριστικά καταλύματα που διαθέτουν ανεξάρτητο σύστημα ηλεκτρικής θέρμανσης και έχουν πρόσβαση σε αγορά όπου προσφέρεται ηλεκτρική ενέργεια παραγόμενη από ανανεώσιμες πηγές.

    Εκτίμηση και εξακρίβωση: Ο αιτών υποβάλλει δήλωση συμμόρφωσης με το εν λόγω κριτήριο, όπου αναφέρονται η φύση και τα ποσά των πηγών ενέργειας που χρησιμοποιούνται για τη θέρμανση, μαζί με φάκελο σχετικά με τους τυχόν λέβητες (μονάδες παραγωγής θερμότητας) που χρησιμοποιούνται.

    4. Απόδοση λέβητα

    Η απόδοση οιουδήποτε νέου λέβητα (μονάδας παραγωγής θερμότητας) που έχει αγοραστεί εντός της διάρκειας ισχύος του οικολογικού σήματος πρέπει να είναι τουλάχιστον 90 %, όπως μετράται σύμφωνα με την οδηγία 92/42/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 21ης Μαΐου 1992, σχετικά με τις απαιτήσεις απόδοσης για τους νέους λέβητες ζεστού νερού που τροφοδοτούνται με υγρά ή αέρια καύσιμα(2), ή σύμφωνα με τα σχετικά πρότυπα προϊόντων και κανονισμούς γι' αυτούς τους λέβητες που δεν καλύπτονται από την εν λόγω οδηγία.

    Λέβητες ζεστού νερού που τοποθετούνται με υγρά ή αέρια καύσιμα όπως ορίζονται στην οδηγία 92/42/ΕΟΚ πληρούν τα πρότυπα απόδοσης που ορίζονται στην εν λόγω οδηγία.

    Η απόδοση των λεβήτων που εξαιρούνται από την οδηγία 92/42/ΕΟΚ πληροί τις οδηγίες του κατασκευαστή, καθώς και την εθνική και τοπική νομοθεσία ως προς την απόδοση.

    Εκτίμηση και εξακρίβωση: Ο αιτών υποβάλλει τεχνική έκθεση του υπευθύνου για την πώληση ή/και τη συντήρηση του λέβητα όπου να αναφέρεται η απόδοση. Στην οδηγία 92/41/ΕΚ ορίζεται ως ωφέλιμη απόδοση (%) ο λόγος της θερμικής ισχύος που μεταδίδεται στο νερό του λέβητα προς το γινόμενο της κατώτερης θερμογόνου ικανότητας υπό σταθερή πίεση του καυσίμου επί την κατανάλωση εκφρασμένη σε ποσότητα καυσίμου ανά μονάδα χρόνου.

    Σύμφωνα με το άρθρο 3 της οδηγίας 92/42/ΕΟΚ εξαιρούνται τα εξής είδη λεβήτων: οι λέβητες παραγωγής ζεστού νερού που μπορούν να τροφοδοτούνται με διάφορα καύσιμα μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και τα στερεά· οι μονάδες στιγμιαίας παραγωγής ζεστού νερού· οι λέβητες που έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να τροφοδοτούνται με καύσιμα των οποίων οι ιδιότητες διαφέρουν σημαντικά από αυτές των αερίων και υγρών καυσίμων που συνήθως κυκλοφορούν στο εμπόριο (κατάλοιπα βιομηχανικά αέρια, βιοαέρια, κ.λπ.)· οι μαγειρικές συσκευές και οι συσκευές που έχουν σχεδιαστεί για να θερμαίνουν κατά κύριο λόγο το χώρο στον οποίο είναι εγκατεστημένες και παρέχουν επίσης, αλλά δευτερευόντως, ζεστό νερό για κεντρική θέρμανση και οικιακή χρήση.

    5. Κλιματισμός

    Σύστημα κλιματισμού που έχει αγοραστεί εντός της διάρκειας για την οποία έχει απονεμηθεί το οικολογικό σήμα είναι ενεργειακής απόδοσης τουλάχιστον τάξης Β όπως ορίζεται στην οδηγία 2002/31/ΕΚ της Επιτροπής, της 22ας Μαρτίου 2002, για την εφαρμογή της οδηγίας 92/75/ΕΟΚ του Συμβουλίου για την ένδειξη της κατανάλωσης ενέργειας των οικιακών κλιματιστικών(3), ή προσφέρει αντίστοιχη ενεργειακή απόδοση.

    Σημείωση:

    Το κριτήριο αυτό δεν ισχύει για κλιματιστικά που είτε είναι συσκευές οι οποίες μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν άλλες πηγές ενέργειας, ή για συσκευές αέρα-νερού και νερού-νερού, ή για μονάδες με ισχύ εξόδου (ψυκτική ισχύ) μεγαλύτερη από 12 kW.

    Εκτίμηση και εξακρίβωση: Ο αιτών υποβάλλει τεχνική έκθεση των τεχνικών που είναι υπεύθυνοι για την κατάσταση, πώληση ή/και συντήρηση του συστήματος κλιματισμού.

    6. Μόνωση παραθύρων

    Όλα τα παράθυρα δωματίων έχουν κατάλληλο υψηλό βαθμό θερμικής μόνωσης ανάλογα με το τοπικό κλίμα και προσφέρουν την κατάλληλη στάθμη ηχομόνωσης.

    Εκτίμηση και εξακρίβωση: Ο αιτών υποβάλλει ιδία δήλωση ότι η μόνωση είναι επαρκής ή δήλωση από τεχνικό που βεβαιώνει τη συμμόρφωση με αυτό το κριτήριο.

    7. Διακοπή λειτουργίας της θέρμανσης ή του κλιματισμού

    Εάν η λειτουργία της θέρμανσης ή/και του κλιματισμού δεν διακόπτεται αυτομάτως όταν είναι ανοικτά τα παράθυρα, επισημάνσεις σε εμφανή θέση υπενθυμίζουν στους επισκέπτες να κλείνουν το (τα) παράθυρο(-α) όταν ή θέρμανση ή ο κλιματισμός είναι σε λειτουργία.

    Το κριτήριο αυτό ισχύει μόνο για τα τουριστικά καταλύματα που διαθέτουν θέρμανση ή/και κλιματισμό.

    Εκτίμηση και εξακρίβωση: Ο αιτών υποβάλλει δήλωση συμμόρφωσης με το εν λόγω κριτήριο, συνοδευόμενη από το κείμενο επισήμανσης στους επισκέπτες (κατά περίπτωση).

    8. Σβήσιμο του φωτισμού

    Εάν δεν υπάρχει αυτόματος διακόπτης για να σβήνει το φως (τα φώτα) στο δωμάτιο, επισημάνσεις σε εμφανή θέση παροτρύνουν τους επισκέπτες να σβήνουν τα φώτα όταν εγκαταλείπουν το δωμάτιο.

    Εκτίμηση και εξακρίβωση: Ο αιτών υποβάλλει δήλωση συμμόρφωσης με το εν λόγω κριτήριο, συνοδευόμενη από τον τρόπο ενημέρωσης του επισκέπτη.

    9. Ενεργειακώς αποδοτικοί λαμπτήρες

    α) Εντός ενός έτους από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης τουλάχιστον 60 % όλων των λαμπτήρων στο κατάλυμα έχουν ενεργειακή απόδοση τάξης Α όπως ορίζεται στην οδηγία 98/11/ΕΚ της Επιτροπής, της 27ης Ιανουαρίου 1998, για την εφαρμογή της οδηγίας 92/75/ΕΟΚ του Συμβουλίου όσον αφορά την ένδειξη κατανάλωσης ενέργειας των οικιακών λαμπτήρων(4). Αυτό δεν ισχύει για λαμπτήρες των οποίων τα φυσικά χαρακτηριστικά δεν επιτρέπουν την αντικατάστασή τους από λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας.

    β) Εντός ενός έτους από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, τουλάχιστον 80 % των λαμπτήρων που ευρίσκονται σε σημεία όπου είναι δυνατόν να είναι αναμμένοι για περισσότερες από 5 ώρες ημερησίως έχουν ενεργειακή απόδοση τάξης Α όπως ορίζεται στην οδηγία 98/11/EK. Αυτό δεν ισχύει για λαμπτήρες των οποίων τα φυσικά χαρακτηριστικά δεν επιτρέπουν την αντικατάστασή τους από λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας.

    Εκτίμηση και εξακρίβωση: Ο αιτών υποβάλλει δήλωση συμμόρφωσης με αμφότερα τα μέρη του παρόντος κριτηρίου, συνοδευόμενη από αναφορά της τάξης ενεργειακής απόδοσης των διαφόρων λαμπτήρων που χρησιμοποιούνται.

    10. Χρονοδιακόπτης σάουνα

    Όλες οι εγκαταστάσεις σάουνα διαθέτουν χρονοδιακόπτη.

    Εκτίμηση και εξακρίβωση: Ο αιτών υποβάλλει τεχνική έκθεση από τους τεχνικούς που είναι υπεύθυνοι για την εγκατάσταση ή/και τη συντήρηση αυτών των συστημάτων.

    ΝΕΡΟ

    11. Ύδρευση

    Ο υπεύθυνος του τουριστικού καταλύματος δηλώνει στην αρμόδια για τα ύδατα αρχή ότι είναι πρόθυμος να στραφεί σε άλλη πηγή ύδρευσης (π.χ. δίκτυο ύδρευσης, επιφανειακά ύδατα) εάν από μελέτες προστασίας των τοπικών υδάτων τεκμηριώνονται σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη χρήση της τρέχουσας πηγής υδροδότησης.

    Το κριτήριο αυτό ισχύει μόνον για τουριστικά καταλύματα που δεν υδρεύονται από το κεντρικό δίκτυο.

    Εκτίμηση και εξακρίβωση: Ο αιτών υποβάλλει δήλωση ως ανωτέρω, συνοδευόμενη από τα κατάλληλα έγγραφα όπου να περιλαμβάνονται τα αποτελέσματα μελετών σχεδίου προστασίας των τοπικών υδάτων (αν υπάρχουν), αναφορά τυχόν αναγκαίων μέτρων που πρέπει να ληφθούν, καθώς και τεκμηρίωση των σχετικών μέτρων που λήφθηκαν.

    12. Παροχή νερού για βρύσες και τα ντους

    Η παροχή νερού από τις βρύσες και τα ντους πρέπει να μην υπερβαίνει 12 λίτρα/λεπτό.

    Εκτίμηση και εξακρίβωση: Ο αιτών υποβάλλει δήλωση συμμόρφωσης με το εν λόγω κριτήριο, συνοδευόμενη από ερμηνευτικό σημείωμα σχετικά με τον τρόπο που το τουριστικό κατάλυμα πληροί το κριτήριο και τη σχετική τεκμηρίωση.

    13. Εξοικονόμηση νερού σε λουτρά και αποχωρητήρια

    Στα λουτρά και τα αποχωρητήρια υπάρχουν οι κατάλληλες πληροφορίες που να ενημερώνουν τον επισκέπτη πως μπορεί να συνεισφέρει στην εξοικονόμηση ύδατος από το τουριστικό κατάλυμα.

    Εκτίμηση και εξακρίβωση: Ο αιτών υποβάλλει δήλωση συμμόρφωσης με το εν λόγω κριτήριο, συνοδευόμενη από τις σχετικές πληροφορίες προς τον επισκέπτη.

    14. Κάλαθοι απορριμμάτων στα αποχωρητήρια

    Σε κάθε αποχωρητήριο υπάρχει κατάλληλος κάλαθος απορριμμάτων και να παροτρύνεται ο επισκέπτης να χρησιμοποιεί για τα απορρίμματα τον κάλαθο αντί της λεκάνης του αποχωρητηρίου.

    Εκτίμηση και εξακρίβωση: Ο αιτών υποβάλλει δήλωση συμμόρφωσης με το εν λόγω κριτήριο, συνοδευόμενη από τις πληροφορίες προς τον επισκέπτη.

    15. Απόπλυση ουρητηρίων

    Τα ουρητήρια διαθέτουν αυτόματη απόπλυση που να λειτουργεί έτσι ώστε να μην αποπλύνονται ταυτόχρονα περισσότερα από 5 ουρητήρια.

    Εκτίμηση και εξακρίβωση: Ο αιτών υποβάλλει δήλωση συμμόρφωσης με το εν λόγω κριτήριο, συνοδευόμενη από το σχετικό φάκελο για τα ουρητήρια που έχουν τοποθετηθεί.

    16. Διαρροές νερού

    Το προσωπικό είναι εκπαιδευμένο να διενεργεί καθημερινούς ελέγχους εντός του οικισμού για τον εντοπισμό ορατών σημείων διαρροής και να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα που χρειάζονται. Πρέπει να παροτρύνονται οι επισκέπτες να ενημερώνουν το προσωπικό για τυχόν διαρροές νερού.

    Εκτίμηση και εξακρίβωση: Ο αιτών υποβάλλει δήλωση συμμόρφωσης με το εν λόγω κριτήριο, συνοδευόμενη από το σχετικό φάκελο για τα θέματα που καλύπτει η κατάρτιση του προσωπικού και αντίγραφο των πληροφοριών που απευθύνονται στους επισκέπτες.

    17. Άλλαγμα πετσετών και σεντονιών

    Ο επισκέπτης ενημερώνεται σχετικά με την περιβαλλοντική πολιτική του τουριστικού καταλύματος σύμφωνα με την οποία τα σεντόνια και οι πετσέτες αλλάζονται είτε αφού το ζητήσει, είτε άπαξ την εβδομάδα για χαμηλής κατηγορίας καταλύματα και δυο φορές την εβδομάδα για υψηλής κατηγορίας καταλύματα.

    Εκτίμηση και εξακρίβωση: Ο αιτών υποβάλλει δήλωση συμμόρφωσης με το εν λόγω κριτήριο, συνοδευόμενη από το σχετικό φάκελο σχετικά με τον τρόπο που ενημερώνεται ο επισκέπτης.

    18. Πότισμα φυτών και κήπων

    Τα άνθη και οι κήποι ποτίζονται τακτικά πριν από τις μεσημβρινές ώρες ή μετά τη δύση του ηλίου, εφόσον οι τοπικές ή κλιματικές συνθήκες το επιτρέπουν.

    Εκτίμηση και εξακρίβωση: Ο αιτών υποβάλλει δήλωση συμμόρφωσης με το εν λόγω κριτήριο.

    19. Καθαρισμός λυμάτων

    Πρέπει να υπόκεινται σε καθαρισμό όλα τα λύματα.

    Εάν δεν είναι δυνατή η σύνδεση με την τοπική εγκατάσταση καθαρισμού λυμάτων, το τουριστικό κατάλυμα πρέπει να διαθέτει δικό του σύστημα επεξεργασίας λυμάτων που να πληροί τις απαιτήσεις της σχετικής τοπικής, εθνικής ή ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

    Εκτίμηση και εξακρίβωση: Ο αιτών υποβάλλει δήλωση συμμόρφωσης με το εν λόγω κριτήριο, συνοδευόμενη από φάκελο σχετικά με τη σύνδεση στην τοπική εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων ή στο σύστημα επεξεργασίας λυμάτων που διαθέτει το ίδιο το τουριστικό κατάλυμα.

    20. Σχέδιο αποχετευτικού δικτύου

    Η τουριστική επιχείρηση ζητεί από την τοπική αυτοδιοίκηση το σχέδιο του αποχετευτικού δικτύου και, εφόσον υπάρχει, το τηρεί.

    Εκτίμηση και εξακρίβωση: Ο αιτών παρουσιάζει την επιστολή που απέστειλε στην τοπική υπηρεσία διαχείρισης λυμάτων με την οποία ζητούσε το σχέδιο του αποχετευτικού δικτύου καθώς και την απάντηση που έλαβε. Σε περίπτωση που υπάρχει σχέδιο αποχετευτικού δικτύου ο αιτών πρέπει να υποβάλει έγγραφα σχετικά με τα μέτρα που έλαβε για να το τηρήσει.

    ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΜΑΝΤΙΚΑ

    21. Απολυμαντικά

    Απολυμαντικά χρησιμοποιούνται μόνον όπου είναι αναγκαίο προκειμένου να πληρούνται οι προβλεπόμενες από τον νόμο απαιτήσεις υγιεινής.

    Εκτίμηση και εξακρίβωση: Ο αιτών υποβάλλει δήλωση συμμόρφωσης με το εν λόγω κριτήριο, συνοδευόμενη από αναφορά πού και πότε χρησιμοποιήθηκαν τα απολυμαντικά.

    22. Εκπαίδευση του προσωπικού σχετικά με τη χρήση απορρυπαντικών και απολυμαντικών

    Το προσωπικό εκπαιδεύεται ώστε να μην υπερβαίνει τη συνιστώμενη ποσότητα απορρυπαντικών και απολυμαντικών που αναγράφεται στη συσκευασία.

    Εκτίμηση και εξακρίβωση: Ο αιτών υποβάλλει δήλωση συμμόρφωσης με το εν λόγω κριτήριο, συνοδευόμενη από λεπτομερή στοιχεία σχετικά με αυτή την εκπαίδευση.

    ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ

    23. Διαχωρισμός απορριμμάτων από τους επισκέπτες

    Υπάρχουν επαρκή δοχεία ώστε οι επισκέπτες να έχουν τη δυνατότητα να διαχωρίζουν τα απορρίμματα σύμφωνα με το τοπικό ή εθνικό σύστημα. Εμφανείς πληροφορίες στα δωμάτια παροτρύνουν τους επισκέπτες να διαχωρίζουν τα απορρίμματά τους.

    Εκτίμηση και εξακρίβωση: Ο αιτών υποβάλλει δήλωση συμμόρφωσης με το εν λόγω κριτήριο, συνοδευόμενη από λεπτομερή στοιχεία σχετικά με τα δοχεία και αντίγραφο των επισημάνσεων/πληροφοριών σχετικά με τα δοχεία.

    24. Επικίνδυνα απόβλητα

    Το προσωπικό διαχωρίζει τα επικίνδυνα απόβλητα που απαριθμούνται στην απόφαση της Επιτροπής, της 3ης Μαΐου 2000, για αντικατάσταση της απόφασης 94/3/ΕΚ για τη θέσπιση καταλόγου αποβλήτων σύμφωνα με το άρθρο 1 στοιχείο α) της οδηγίας 75/442/ΕΟΚ του Συμβουλίου και της απόφασης 94/904/ΕΚ του Συμβουλίου για την κατάρτιση καταλόγου επικίνδυνων αποβλήτων κατ' εφαρμογή του άρθρου 1 παράγραφος 4 της οδηγίας 91/689/ΕΟΚ του Συμβουλίου για τα επικίνδυνα απόβλητα(5) και τις μετέπειτα τροποποιήσεις της, και επιδιώκεται η κατάλληλη διάθεσή τους. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται οι τόνερ εκτυπωτών, τα μελάνια, εξοπλισμός ψύξης, μπαταρίες, φάρμακα.

    Εάν η τοπική αρχή δεν προβλέπει τη διάθεση των επικίνδυνων αποβλήτων, ο αιτών παρέχει, κάθε έτος, δήλωση της τοπικής αρχής ότι δεν εφαρμόζεται σύστημα διάθεσης επικινδύνων αποβλήτων.

    Εκτίμηση και εξακρίβωση: Ο αιτών υποβάλλει δήλωση συμμόρφωσης με το εν λόγω κριτήριο, συνοδευόμενη από κατάλογο των επικινδύνων αποβλήτων που παρήγαγε το τουριστικό κατάλυμα, καθώς και αναφορά των τρόπων χειρισμού, διαχωρισμού, συλλογής και διάθεσης, συμπεριλαμβανομένων αντιγράφων σχετικών συμβάσεων με τρίτους. Κατά περίπτωση, ο αιτών υποβάλει κάθε έτος την αντίστοιχη δήλωση στην τοπική αρχή.

    25. Διαχωρισμός απορριμμάτων

    Το προσωπικό διαχωρίζει τα απορρίμματα σε κατηγορίες ώστε να είναι δυνατός ο χωριστός χειρισμός τους από τις τοπικές ή εθνικές εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων. Εάν η τοπική αυτοδιοίκηση δεν προσφέρει χωριστή συλλογή ή/και διάθεση των απορριμμάτων, η επιχείρηση του τουριστικού καταλύματος απευθύνει στην τοπική αυτοδιοίκηση επιστολή όπου δηλώνει την προθυμία της να διαχωρίζει τα απορρίμματα και εκφράζει την ανησυχία σχετικά με την έλλειψη συστήματος χωριστής συλλογής ή/και διάθεσης.

    Το αίτημα προς τις τοπικές αρχές να προσφέρουν χωριστή συλλογή ή/και διάθεση απορριμμάτων πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε έτος.

    Εκτίμηση και εξακρίβωση: Ο αιτών υποβάλλει δήλωση συμμόρφωσης με το εν λόγω κριτήριο, συνοδευόμενη από αναφορά των διαφόρων κατηγοριών απορριμμάτων που έγιναν αποδεκτά από τις τοπικές αρχές, καθώς και των διαδικασιών για τη συλλογή, διαχωρισμό και διάθεση αυτών των κατηγοριών εντός του τουριστικού καταλύματος, ή/και των σχετικών συμβάσεων με ιδιωτικούς φορείς. Κατά περίπτωση, ο αιτών υποβάλει κάθε έτος την αντίστοιχη δήλωση της τοπικής αρχής.

    26. Μεταφορά απορριμμάτων

    Εάν οι τοπικές αρχές διαχείρισης απορριμμάτων δεν συλλέγουν τα απορρίμματα από το/ή κοντά στο τουριστικό κατάλυμα, το τουριστικό κατάλυμα εξασφαλίζει τη μεταφορά των απορριμμάτων του σε κατάλληλο χώρο, μειώνοντας όσο το δυνατό την απόσταση μεταφοράς.

    Εκτίμηση και εξακρίβωση: Ο αιτών υποβάλλει δήλωση συμμόρφωσης με το εν λόγω κριτήριο, συνοδευόμενη από αναφορά των κατάλληλων χώρων, των διευθετήσεων για τη μεταφορά και τις αντίστοιχες αποστάσεις.

    27. Προϊόντα μίας χρήσης

    Εκτός εάν απαιτείται από τη νομοθεσία, κανένα από τα ακόλουθα προϊόντα μίας χρήσης δεν χρησιμοποιούνται στα δωμάτια και τα εστιατόρια:

    - είδη καλλωπισμού/υγιεινής "μιας δόσης" ή "μιας χρήσης" (π.χ. σαμπουάν, σαπούνια, σκούφιες λουτρού, κ.λπ.),

    - ποτήρια, πιάτα και μαχαιροπήρουνα.

    Εκτίμηση και εξακρίβωση: Ο αιτών υποβάλλει δήλωση συμμόρφωσης με το εν λόγω κριτήριο, συνοδευόμενη από αναφορά των προϊόντων μιας χρήσης που χρησιμοποιούνται καθώς και τη νομοθεσία βάσει του οποίου απαιτείται αυτό.

    ΑΛΛΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

    28. Απαγόρευση καπνίσματος σε κοινόχρηστους χώρους

    Χώρος απαγόρευσης καπνίσματος υπάρχει σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους.

    Εκτίμηση και εξακρίβωση: Ο αιτών υποβάλλει δήλωση συμμόρφωσης με το εν λόγω κριτήριο.

    29. Δημόσιες συγκοινωνίες

    Πληροφορίες σε εμφανή σημεία ενημερώνουν τους επισκέπτες και το προσωπικό σχετικά με τον τρόπο πρόσβασης στο κατάλυμα και άλλους τοπικούς προορισμούς με δημόσιες συγκοινωνίες. Όταν δεν υπάρχουν δημόσιες συγκοινωνίες, πρέπει να παρέχονται πληροφορίες σχετικά με άλλα μέσα συγκοινωνιών που είναι περιβαλλοντικώς σκόπιμα.

    Εκτίμηση και εξακρίβωση: Ο αιτών υποβάλλει δήλωση συμμόρφωσης με το εν λόγω κριτήριο, συνοδευόμενη από αντίγραφα του διαθέσιμου πληροφορικού υλικού.

    ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

    Αιτούντες με σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης που έχει καταχωρηθεί υπό τον κανονισμό EMAS ή έχει πιστοποιηθεί σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο ISO 14001 εκπληρούν αυτομάτως τα υποχρεωτικά κριτήρια γενικής διαχείρισης που απαριθμούνται κατωτέρω. Στην περίπτωση αυτή, το μέσο εξακρίβωσης της συμμόρφωσης με τα εν λόγω υποχρεωτικά κριτήρια διαχείρισης είναι η καταχώριση EMAS ή το πιστοποιητικό ISO 14001.

    30. Γενική συντήρηση και επισκευές

    Όλος ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται για την προσφορά της υπηρεσίας τουριστικού καταλύματος επισκευάζεται και συντηρείται σύμφωνα με τη νομοθεσία και όταν καθίσταται αναγκαίο, οι εργασίες εκτελούνται μόνον από εκπαιδευμένο προσωπικό.

    Για τον εξοπλισμό που περιλαμβάνεται στα κριτήρια, ο διαχειριστής του τουριστικού καταλύματος πρέπει να καταθέτει γραπτή βεβαίωση από τεχνικό σχετικά με τη συχνότητα που απαιτούνται έλεγχοι συντήρησης από τη νομοθεσία.

    Εκτίμηση και εξακρίβωση: Ο αιτών υποβάλλει δήλωση συμμόρφωσης με το εν λόγω κριτήριο, συνοδευόμενη από κατάλογο του εξοπλισμού και των προσώπων/εταιρειών που διενεργούν τη συντήρηση.

    31. Συντήρηση και επισκευές λεβήτων

    α) Η συντήρηση και οι επισκευές των λεβήτων διενεργούνται τουλάχιστον μία φορά ετησίως, ή συχνότερα αν αυτό απαιτείται από τη νομοθεσία ή/καθίσταται αναγκαίο, από κατάλληλα εκπαιδευμένους τεχνικούς, σύμφωνα με τα πρότυπα CEI και του κράτους μέλος στις περιπτώσεις που αυτά ισχύουν, ή σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.

    β) Τουλάχιστον μία φορά ανά έτος διενεργούνται έλεγχοι ότι τηρείται ο βαθμός απόδοσης, όπως ορίζεται στην οδηγία 92/42/ΕΟΚ ή στην εθνική νομοθεσία ή στις οδηγίες του κατασκευαστή, και ότι οι εκπομπές ευρίσκονται εντός των προβλεπομένων από το νόμο ορίων. Εάν από τις δοκιμές συντήρησης διαπιστώνεται ότι οι προαναφερόμενες προϋποθέσεις δεν πληρούνται, λαμβάνονται γρήγορα διορθωτικά μέτρα.

    Εκτίμηση και εξακρίβωση: Ο αιτών υποβάλλει δήλωση συμμόρφωσης με αμφότερα τα μέρη του εν λόγω κριτηρίου, συνοδευόμενη από περιγραφή των λεβήτων και του προγράμματος συντήρησής τους, καθώς και στοιχεία των προσώπων/εταιρειών που διενεργούν τη συντήρηση και λεπτομέρειες για τα στοιχεία που ελέγχονται κατά τη συντήρηση.

    32. Καθορισμός περιβαλλοντικής πολιτικής και προγράμματος δράσης

    Η διαχείριση καθορίζει περιβαλλοντική πολιτική και συντάσσει απλή δήλωση περιβαλλοντικής πολιτικής και ακριβές πρόγραμμα δράσης για να εξασφαλίζεται η εφαρμογή της περιβαλλοντικής πολιτικής.

    Στο πρόγραμμα δράσης χαράζονται στόχοι για τις περιβαλλοντικές επιδόσεις όσον αφορά την ενέργεια, το νερό, τις χημικές ουσίες και τα απορρίμματα, οι οποίοι καθορίζονται ανά διετία, λαμβάνοντας υπόψη τα προαιρετικά κριτήρια. Στο πρόγραμμα δράσης ορίζεται το πρόσωπο το οποίο ενεργεί ως διαχειριστής περιβάλλοντος του καταλύματος και το οποίο είναι αρμόδιο να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα και να επιτυγχάνει τους στόχους. Σχόλια και παράπονα από τους επισκέπτες πρέπει να είναι ευπρόσδεκτα και να λαμβάνονται υπόψη.

    Εκτίμηση και εξακρίβωση: Ο αιτών υποβάλλει δήλωση συμμόρφωσης με το εν λόγω κριτήριο, συνοδευόμενη από αντίγραφο της περιβαλλοντικής πολιτικής, της δήλωσης περιβαλλοντικής πολιτικής και του προγράμματος δράσης, καθώς εξήγηση και των διαδικασιών για να λαμβάνονται υπόψη οι παρατηρήσεις από τους επισκέπτες.

    33. Κατάρτιση προσωπικού

    Η επιχείρηση του τουριστικού καταλύματος παρέχει πληροφορίες και κατάρτιση στο προσωπικό, συμπεριλαμβανομένων γραπτών οδηγιών ή εγχειριδίων, για να εξασφαλίζεται η εφαρμογή των περιβαλλοντικών μέτρων και για να ευαισθητοποιηθεί υπέρ της οικολογικής συμπεριφοράς. Η κατάλληλη εκπαίδευση παρέχεται σε όλο το νέο προσωπικό εντός τεσσάρων εβδομάδων από την έναρξη της απασχόλησης και σε όλο το προσωπικό τουλάχιστον μια φορά ανά έτος.

    Εκτίμηση και εξακρίβωση: Ο αιτών υποβάλλει δήλωση συμμόρφωσης με το εν λόγω κριτήριο, συνοδευόμενη από λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα εκπαίδευσης, το περιεχόμενό του, καθώς και αναφορά του είδους και του χρόνου εκπαίδευσης κάθε μέλους του προσωπικού.

    34. Πληροφόρηση των επισκεπτών

    Η επιχείρηση τουριστικού καταλύματος παρέχει πληροφορίες στους επισκέπτες, όπου συμπεριλαμβάνονται οι συμμετέχοντες σε διασκέψεις, σχετικά με την περιβαλλοντική πολιτική του, τα μέτρα που έχουν ληφθεί και το οικολογικό σήμα της ΕΕ. Οι πληροφορίες πρέπει να δίδονται στους επισκέπτες στο χώρο υποδοχής και οι κοινοποιήσεις που παροτρύνουν τους επισκέπτες να υποστηρίζουν τους περιβαλλοντικούς στόχους σε εμφανή για τους επισκέπτες σημεία, ιδίως στα δωμάτιά τους.

    Εκτίμηση και εξακρίβωση: Ο αιτών υποβάλλει δήλωση συμμόρφωσης με το εν λόγω κριτήριο, μαζί με αντίγραφα των πληροφοριών και των κοινοποιήσεων προς τους επισκέπτες.

    35. Στοιχεία σχετικά με την κατανάλωση ενέργειας και νερού

    Στο τουριστικό κατάλυμα προβλέπονται διαδικασίες για τη συλλογή και την παρακολούθηση των δεδομένων σχετικά με τη συνολική κατανάλωση ενέργειας (kWh), την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας (kWh), την ενέργεια που χρησιμοποιείται για θέρμανση (kWh), και την κατανάλωση νερού (σε λίτρα).

    Τα δεδομένα συγκεντρώνονται για κάθε τιμολόγιο που παραλαμβάνεται, ή τουλάχιστον ανά τρεις μήνες, και εκφράζεται επίσης η κατανάλωση ανά διανυκτέρευση και ανά τετραγωνικό μέτρο εσωτερικού χώρου. Τα αποτελέσματα ανακοινώνονται ετησίως από το τουριστικό κατάλυμα στην αρμόδια αρχή που αξιολόγησε την αίτηση.

    Εκτίμηση και εξακρίβωση: Ο αιτών υποβάλλει δήλωση συμμόρφωσης με το εν λόγω κριτήριο, συνοδευόμενη από περιγραφή των διαδικασιών. Κατά την υποβολή της αίτησης, ο αιτών υποβάλει τα δεδομένα σχετικά με τις ανωτέρω αναφερόμενες καταναλώσεις τουλάχιστον των τριών προηγουμένων μηνών (εάν είναι ήδη διαθέσιμα), και εν συνεχεία υποβάλει κάθε έτος τα σχετικά δεδομένα του προηγουμένου έτους.

    36. Συγκέντρωση άλλων δεδομένων

    Στο τουριστικό κατάλυμα προβλέπονται διαδικασίες για τη συλλογή και την παρακολούθηση δεδομένων σχετικά με την κατανάλωση χημικών ουσιών (γραμμάρια ξηρής ουσίας) και τον όγκο των παραγομένων αποβλήτων (λίτρα ή/και kg μη διαχωρισμένων αποβλήτων).

    Τα δεδομένα συγκεντρώνονται ανά τουλάχιστον έξι μήνες, και εκφράζονται επίσης ως κατανάλωση ή παραγωγή ανά διανυκτέρευση και ανά τετραγωνικό μέτρο εσωτερικού χώρου. Τα αποτελέσματα ανακοινώνονται συνεπώς από το τουριστικό κατάλυμα στην αρμόδια αρχή που αξιολόγησε την αίτηση.

    Εκτίμηση και εξακρίβωση: Ο αιτών υποβάλλει δήλωση συμμόρφωσης με το εν λόγω κριτήριο, συνοδευόμενη από περιγραφή των διαδικασιών. Κατά την υποβολή της αίτησης, ο αιτών υποβάλει τα δεδομένα σχετικά με τις ανωτέρω αναφερόμενες καταναλώσεις τουλάχιστον των έξι προηγουμένων μηνών (εάν είναι ήδη διαθέσιμα) και εν συνεχεία υποβάλει κάθε έτος τα σχετικά δεδομένα του προηγουμένου έτους. Ο αιτών καθορίζει τις υπηρεσίες που προσφέρθηκαν και εάν τα ρούχα πλένονται στις εγκαταστάσεις του.

    37. Πληροφορίες που εμφαίνονται στο οικολογικό σήμα

    Το τετραγωνίδιο 2 του οικολογικού σήματος περιλαμβάνει τα εξής:

    - μέτρα που λήφθηκαν για την εξοικονόμηση ενέργειας και νερού,

    - μέτρα που λήφθηκαν για τον περιορισμό των αποβλήτων,

    - γενική βελτίωση του περιβάλλοντος.

    Εκτίμηση και εξακρίβωση: Ο αιτών πρέπει να υποβάλει δείγμα των επιφανειών επί των οποίων χρησιμοποιείται το σήμα καθώς και δήλωση συμμόρφωσης με το εν λόγω κριτήριο.

    ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ

    Απαιτούμενη βαθμολογία

    Για όλα τα προαιρετικά κριτήρια απονέμονται βαθμοί, όπως εμφαίνεται στον τίτλο κάθε κριτηρίου του παρόντος τμήματος. Στα κριτήρια που πληρούνται πρέπει να αντιστοιχούν συνολικώς 16,5 βαθμοί.

    Η συνολική βαθμολογία που απαιτείται αυξάνεται κατά ένα βαθμό για κάθε μία από τις ακόλουθες τρεις υπηρεσίες που προσφέρει η διαχείριση ή ο ιδιοκτήτης του τουριστικού καταλύματος: σίτιση, δραστηριότητες βελτίωσης φυσικής κατάστασης, χώροι πρασίνου.

    Στη σίτιση περιλαμβάνεται το πρωινό. Στις δραστηριότητες βελτίωσης φυσικής κατάστασης περιλαμβάνονται σάουνες, πισίνες και όλες οι άλλες συναφείς εγκαταστάσεις που περιλαμβάνει η τουριστική εγκατάσταση. Στους χώρους πρασίνου περιλαμβάνονται πάρκα και κήποι όπου έχουν πρόσβαση οι επισκέπτες.

    ΕΝΕΡΓΕΙΑ

    38. Φωτοβολταϊκή και αιολική ηλεκτρική ενέργεια (2 βαθμοί)

    Το τουριστικό κατάλυμα διαθέτει φωτοβαλταϊκό σύστημα ή αιολικό σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας όπου παράγεται ή θα παράγεται τουλάχιστον 20 % της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται ανά έτος.

    Εκτίμηση και εξακρίβωση: Ο αιτών υποβάλλει δήλωση συμμόρφωσης με το εν λόγω κριτήριο, συνοδευόμενη από φάκελο σχετικά με το σύστημα φωτοβολταϊκής ή ηλεκτρικής ενέργειας και δεδομένα σχετικά με τη δυνητική και την πραγματική παραγωγή.

    39. Θέρμανση από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (1,5 βαθμοί)

    Τουλάχιστον 50 % της συνολικής ενέργειας που χρησιμοποιείται για τη θέρμανση των δωματίων ή του ζεστού νερού χρήσης πρέπει να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές.

    Εκτίμηση και εξακρίβωση: Ο αιτών υποβάλλει δήλωση συμμόρφωσης με το εν λόγω κριτήριο, συνοδευόμενη από δεδομένα σχετικά με την ενέργεια που καταναλώνεται για τη θέρμανση των δωματίων και του νερού χρήσης και έγγραφα από τα οποία να προκύπτει ότι τουλάχιστον 50 % της ενέργειας προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές.

    40. Ενεργειακή απόδοση λέβητα (1 βαθμός)

    Το τουριστικό κατάλυμα διαθέτει λέβητα τεσσάρων αστέρων όπως ορίζεται στο άρθρο 6 της οδηγίας 92/42/ΕΚ.

    Εκτίμηση και εξακρίβωση: Ο αιτών υποβάλλει δήλωση συμμόρφωσης με το εν λόγω κριτήριο, συνοδευόμενη από έκθεση του τεχνικού που είναι αρμόδιος για την πώληση ή/και τη συντήρηση του λέβητα.

    41. Εκπομπές NOx από τον λέβητα (1,5 βαθμοί)

    Ο λέβητας είναι κατηγορίας 5 σύμφωνα με το πρότυπο ΕΝ 297 prA3 σχετικά με τις εκπομπές NOx και εκπέμπει λιγότερο από 70 mg NOx/kWh.

    Εκτίμηση και εξακρίβωση: Ο αιτών υποβάλλει δήλωση συμμόρφωσης με το εν λόγω κριτήριο, συνοδευόμενη από έκθεση του τεχνικού που είναι αρμόδιος για την πώληση ή/και τη συντήρηση του λέβητα.

    42. Τηλεθέρμανση (1 βαθμός)

    Το τουριστικό κατάλυμα θερμαίνεται από τηλεθέρμανση.

    Εκτίμηση και εξακρίβωση: Ο αιτών υποβάλλει δήλωση συμμόρφωσης με το εν λόγω κριτήριο, συνοδευόμενη από έγγραφο τεκμηρίωσης της σύνδεσης με την τηλεθέρμανση.

    43. Συνδυασμένη παραγωγή θέρμανσης και ηλεκτρικής ενέργειας (1,5 βαθμοί)

    Όλη η ηλεκτρική ενέργεια και η θέρμανση του καταλύματος εξασφαλίζεται από συνδυασμένη παραγωγή θέρμανσης και ηλεκτρικής ενέργειας.

    Εκτίμηση και εξακρίβωση: Ο αιτών υποβάλλει δήλωση συμμόρφωσης με το εν λόγω κριτήριο, συνοδευόμενη από έγγραφο τεκμηρίωσης της συνδυασμένης παραγωγής θέρμανσης και ηλεκτρικής ενέργειας.

    44. Αντλία θερμότητας (1,5 βαθμοί)

    Το τουριστικό κατάλυμα διαθέτει αντλία θερμότητας για τη θέρμανση ή/και τον κλιματισμό.

    Εκτίμηση και εξακρίβωση: Ο αιτών υποβάλλει δήλωση συμμόρφωσης με το εν λόγω κριτήριο, συνοδευόμενη από φάκελο της αντλίας θερμότητας.

    45. Ανάκτηση θερμότητας (2 βαθμοί)

    Το τουριστικό κατάλυμα διαθέτει σύστημα ανάκτησης θερμότητας για μία (1 σημείο) ή δύο (2 σημεία) από τις εξής κατηγορίες: συστήματα ψύξης, εξαεριστήρες, πλυντήρια ρούχων, πλυντήρια πιάτων, πισίνα(-ες), ακάθαρτα.

    Εκτίμηση και εξακρίβωση: Ο αιτών υποβάλλει δήλωση συμμόρφωσης με το εν λόγω κριτήριο, συνοδευόμενη από φάκελο σχετικά με τα συστήματα ανάκτησης θερμότητας.

    46. Ρύθμιση θερμοκρασίας (1,5 βαθμοί)

    Η θερμοκρασία σε κάθε δωμάτιο ρυθμίζεται αυτόνομα.

    Εκτίμηση και εξακρίβωση: Ο αιτών υποβάλλει δήλωση συμμόρφωσης με το εν λόγω κριτήριο, συνοδευόμενη από φάκελο σχετικά με τα συστήματα ρύθμισης θερμοκρασίας.

    47. Μόνωση υπαρχόντων κτιρίων (2 βαθμοί)

    Το κτίριο διαθέτει μόνωση που υπερβαίνει τις ελάχιστες απαιτήσεις σε εθνικό επίπεδο, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται σημαντική μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.

    Εκτίμηση και εξακρίβωση: Ο αιτών υποβάλλει δήλωση συμμόρφωσης με το εν λόγω κριτήριο από τον κατάλληλο τεχνικό ενέργειας, συνοδευόμενη από φάκελο, σχετικά με τη μόνωση και τις ελάχιστες απαιτήσεις σε εθνικό επίπεδο.

    48. Κλιματισμός (1,5 βαθμοί)

    Το σύστημα κλιματισμού έχει ενεργειακή απόδοση τάξης Α όπως ορίζεται στην οδηγία 2002/31/ΕΚ της Επιτροπής, της 22ας Μαρτίου 2002, για εφαρμογή της οδηγίας 92/75/ΕΟΚ του Συμβουλίου για την ένδειξη της κατανάλωσης ενέργειας των οικιακών κλιματιστικών(6), ή προσφέρει αντίστοιχη ενεργειακή απόδοση.

    Το κριτήριο αυτό δεν ισχύει για συσκευές οι οποίες είναι δυνατό να χρησιμοποιούν επίσης άλλες πηγές ενέργειας, συσκευές αέρα-νερού και νερού-νερού, ή μονάδες των οποίων η ψυκτική ισχύς εξόδου είναι μεγαλύτερη από 12 kW.

    Εκτίμηση και εξακρίβωση: Ο αιτών υποβάλλει τεχνική έκθεση από τους τεχνικούς που είναι υπεύθυνοι για την εγκατάσταση, την πώληση ή/και την συντήρηση του συστήματος κλιματισμού.

    49. Αυτόματη διακοπή λειτουργίας κλιματισμού (1 βαθμός)

    Αυτόματο σύστημα διακόπτει τη λειτουργία του κλιματισμού όταν είναι ανοικτά τα παράθυρα.

    Εκτίμηση και εξακρίβωση: Ο αιτών υποβάλλει τεχνική έκθεση από τους τεχνικούς που είναι υπεύθυνοι για την εγκατάσταση, την πώληση ή/και τη συντήρηση του συστήματος κλιματισμού.

    50. Βιοκλιματική αρχιτεκτονική (2 βαθμοί)

    Το τουριστικό κατάλυμα είναι κατασκευασμένο σύμφωνα με τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής.

    Εκτίμηση και εξακρίβωση: Ο αιτών υποβάλει λεπτομερείς εξηγήσεις του τρόπου με τον οποίο το τουριστικό κατάλυμα πληροί το εν λόγω κριτήριο, μαζί με τον κατάλληλο φάκελο τεκμηρίωσης.

    51. Ενεργειακή απόδοση ψυγείων (1 βαθμός), πλυντηρίων πιάτων (1 βαθμός), πλυντηρίων ρούχων (1 βαθμός) και εξοπλισμού γραφείου (1 βαθμός)

    α) (1 βαθμός): Η ενεργειακή απόδοση όλων των ψυγείων πρέπει να είναι τάξης Α σύμφωνα με την οδηγία 94/2/ΕΚ της Επιτροπής, της 21ης Ιανουαρίου 1994, περί εφαρμογής της οδηγίας 92/75/ΕΟΚ του Συμβουλίου όσον αφορά την ένδειξη της κατανάλωσης ενέργειας για τα οικιακά ηλεκτρικά ψυγεία και τους καταψύκτες, καθώς και τους συνδυασμούς αυτών(7), και όλων των ψυγείων μπαρ ή μίνι μπαρ πρέπει να είναι τουλάχιστον τάξης C.

    Εκτίμηση και εξακρίβωση: Ο αιτών υποβάλει έγγραφο όπου δηλώνεται η ενεργειακή τάξη όλων των ψυγείων και ψυγείων μπαρ ή μίνι μπαρ και όπου αναφέρόνται εκείνα τα οποία έχουν οικολογικό σήμα.

    β) (1 βαθμός): Η ενεργειακή απόδοση όλων των οικιακών πλυντηρίων πιάτων πρέπει να είναι τάξης Α σύμφωνα με την οδηγία 97/17/ΕΚ της Επιτροπής, της 16ης Απριλίου 1997, για την εκτέλεση της οδηγίας 92/75/ΕΟΚ του Συμβουλίου για την ένδειξη της κατανάλωσης ενέργειας των οικιακών πλυντηρίων πιάτων(8).

    Εκτίμηση και εξακρίβωση: Ο αιτών υποβάλει έγγραφο όπου δηλώνεται η ενεργειακή τάξη όλων των πλυντηρίων πιάτων, και αναφέρονται εκείνα που έχουν οικολογικό σήμα.

    Σημείωση:

    τα πλυντήρια πιάτων που δεν καλύπτονται από την οδηγία 97/17/ΕΚ (π.χ. επαγγελματικά πλυντήρια πιάτων) δεν χρειάζεται να πληρούν το κριτήριο.

    γ) (1 βαθμός): Η ενεργειακή απόδοση όλων των οικιακών πλυντηρίων ρούχων πρέπει να είναι τάξης Α σύμφωνα με την οδηγία 95/12/ΕΚ της Επιτροπής, της 23ης Μαΐου 1995, για την εφαρμογή της οδηγίας 92/75/ΕΟΚ του Συμβουλίου σχετικά με την ένδειξη κατανάλωσης ενέργειας των οικιακών ηλεκτρικών πλυντηρίων ρούχων(9).

    Εκτίμηση και εξακρίβωση: Ο αιτών υποβάλει έγγραφο όπου δηλώνεται η ενεργειακή τάξη όλων των πλυντηρίων πιάτων, και όπου αναφέρονται εκείνα που έχουν οικολογικό σήμα.

    Σημείωση:

    τα πλυντήρια πιάτων που δεν καλύπτονται από την οδηγία 95/12/ΕΚ (π.χ. επαγγελματικά πλυντήρια ρούχων) δεν χρειάζεται να πληρούν το κριτήριο.

    δ) (1 βαθμός): Τουλάχιστον 80 % του εξοπλισμού γραφείου (ηλεκτρονικοί υπολογιστές), οθόνες, τηλεομοιοτυπικά, εκτυπωτές, σαρωτές (scanner), φωτοαντιγραφικές μηχανές πρέπει να πληρούν τις προϋποθέσεις για την επισήμανση "energy star" όπως ορίζεται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 2422/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 6ης Νοεμβρίου 2001, σχετικά με κοινοτικό πρόγραμμα επισήμανσης ενεργειακής απόδοσης για γραφειακό εξοπλισμό(10).

    Εκτίμηση και εξακρίβωση: Ο αιτών υποβάλει έγγραφο όπου δηλώνεται ότι πληρούνται τα κριτήρια για την επισήμανση του γραφειακού εξοπλισμού με "energy star", ή/και αναφέρονται οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και οι φορητοί που είναι εφοδιασμένοι με οικολογικό σήμα.

    52. Σημείο τοποθέτησης ψυγείου (1 βαθμός)

    Το (τα) ψυγείο(-α) τοποθετείται(-ούνται) και ρυθμίζεται(-ονται) σύμφωνα με τις αρχές εξοικονόμησης ενέργειας.

    Εκτίμηση και εξακρίβωση: Ο αιτών υποβάλει λεπτομερή επεξήγηση του τρόπου με τον οποίο πληρούται αυτό το κριτήριο στο τουριστικό κατάλυμα.

    53. Αυτόματος διακόπτης φωτισμού στα δωμάτια των επισκεπτών (1 βαθμός)

    Αυτόματα συστήματα που διακόπτουν τον φωτισμό όταν οι επισκέπτες εγκαταλείπουν τα δωμάτιά τους τοποθετούνται σε 80 % των δωματίων διανυκτέρευσης.

    Εκτίμηση και εξακρίβωση: Ο αιτών υποβάλλει τεχνική έκθεση από τους τεχνικούς που είναι υπεύθυνοι για την εγκατάσταση ή/και τη συντήρηση αυτών των συστημάτων.

    54. Αυτόματοι διακόπτες φωτισμού εξωτερικών χώρων (1 βαθμός)

    Ο φωτισμός σε εξωτερικούς χώρους διακόπτεται αυτομάτως.

    Εκτίμηση και εξακρίβωση: Ο αιτών υποβάλλει τεχνική έκθεση από τους τεχνικούς που είναι υπεύθυνοι για την εγκατάσταση ή/και την συντήρηση αυτών των συστημάτων.

    ΝΕΡΟ

    55. Χρήση βρόχινου (1,5 βαθμοί) και ανακυκλωμένου (1,5 βαθμοί) νερού

    α) (1,5 βαθμοί): Το βρόχινο νερό συλλέγεται και δεν χρησιμοποιείται για εγκαταστάσεις υγιεινής και ως πόσιμο.

    Εκτίμηση και εξακρίβωση: Ο αιτών υποβάλλει λεπτομερή εξήγηση του τρόπου με τον οποίο το τουριστικό κατάλυμα πληροί το εν λόγω κριτήριο, συνοδευόμενη από τον κατάλληλο φάκελο καθώς και τις κατάλληλες εγγυήσεις ότι είναι τελείως ξεχωριστή η υδροδότηση με νερό χρήσης και πόσιμο.

    β) (1,5 βαθμοί): Το ανακυκλωμένο νερό συλλέγεται και δεν χρησιμοποιείται για εγκαταστάσεις υγιεινής και ως πόσιμο.

    Εκτίμηση και εξακρίβωση: Ο αιτών υποβάλλει λεπτομερή εξήγηση του τρόπου με τον οποίο το τουριστικό κατάλυμα πληροί το εν λόγω κριτήριο, συνοδευόμενη από τον κατάλληλο φάκελο καθώς και τις κατάλληλες εγγυήσεις ότι είναι τελείως ξεχωριστή η υδροδότηση με νερό χρήσης και πόσιμο.

    56. Παροχή νερού από τις βρύσες και τις κεφαλές των ντους (1,5 βαθμοί)

    Η μέση παροχή από όλες τις βρύσες και τις κεφαλές των ντους, εξαιρουμένων των κρουνών σε λουτήρες, δεν υπερβαίνει 8,5 λίτρα/λεπτό.

    Εκτίμηση και εξακρίβωση: Ο αιτών υποβάλει λεπτομερή εξήγηση του τρόπου με τον οποίο το τουριστικό κατάλυμα πληροί το εν λόγω κριτήριο, συνοδευόμενη από κατάλληλο φάκελο.

    57. Απόπλυση αποχωρητηρίων (1,5 βαθμοί)

    Τουλάχιστον 80 % των αποχωρητηρίων καταναλώνουν 6 λίτρα ανά απόπλυση ή λιγότερο.

    Εκτίμηση και εξακρίβωση: Ο αιτών υποβάλει λεπτομερή εξήγηση του τρόπου με τον οποίο το τουριστικό κατάλυμα πληροί το εν λόγω κριτήριο, συνοδευόμενη από κατάλληλο φάκελο.

    58. Κατανάλωση νερού από τα πλυντήρια πιάτων (1 βαθμός)

    Η κατανάλωση νερού από τα πλυντήρια πιάτων [εκφραζόμενη ως W(measured)] πρέπει να είναι μικρότερη ή ίση προς το όριο που ορίζεται στην κατωτέρω εξίσωση, χρησιμοποιώντας την ίδια μέθοδο δοκιμής που προβλέπεται στο EN 50242 και το πρόγραμμα που επιλέχθηκε για την οδηγία 97/17/EK:

    W(measured) <= (0,625 x S) + 9,25,

    üðïõ:

    W(measured)= ìåôñçèåßóá êáôáíÜëùóç íåñïý ôïõ ðëõíôçñßïõ ðéÜôùí, óå ëßôñá áíÜ ðñüãñáììá, åêöñáæüìåíç ìÝ÷ñé ôï ðñþôï äåêáäéêü,

    S= ï êáôÜëëçëïò áñéèìüò óõíÞèùí óêåõþí óôï ðëõíôÞñéï ðéÜôùí.

    Åêôßìçóç êáé åîáêñßâùóç: Ï áéôþí õðïâÜëëåé ôå÷íéêÞ Ýêèåóç áðü ôïõò ôå÷íéêïýò ðïõ åßíáé õðåýèõíïé ãéá ôçí åãêáôÜóôáóç, ôçí ðþëçóç Þ/êáé ôçí óõíôÞñçóç ôùí ðëõíôçñßùí ðéÜôùí, Þ áðüäåéîç üôé ãéá ôá ðëõíôÞñéá ðéÜôùí Ý÷åé ÷ïñçãçèåß ïéêïëïãéêü óÞìá ôçò Êïéíüôçôáò.

    59. ÊáôáíÜëùóç íåñïý áðü ôá ðëõíôÞñéá ñïý÷ùí (1 âáèìüò)

    Ôá ðëõíôÞñéá ñïý÷ùí ðïõ ÷ñçóéìïðïéïýíôáé óôï êáôÜëõìá Þ áðü ôçí åðé÷åßñçóç ðïõ áíáëáìâÜíåé ôï ðëýóéìï êáôáíáëþíïõí êáô' áíþôáôï üñéï 12 ëßôñá íåñïý áíÜ kg ðëýóçò, ðïõ ìåôñÜôáé óýìöùíá ìå ôï ðñüôõðï EN 60456:1999, ÷ñçóéìïðïéþíôáò ôï êáíïíéêü ðñüãñáììá ãéá âáìâáêåñÜ óå èåñìïêñáóßá 60 °C ðïõ åðéëÝ÷èçêå ãéá ôçí ïäçãßá 95/12/EK.

    Åêôßìçóç êáé åîáêñßâùóç: Ï áéôþí õðïâÜëëåé ôå÷íéêÞ Ýêèåóç áðü ôïõò ôå÷íéêïýò ðïõ åßíáé õðåýèõíïé ãéá ôçí åãêáôÜóôáóç, ôçí ðþëçóç Þ/êáé ôçí óõíôÞñçóç ôùí ðëõíôçñßùí ðéÜôùí Þ áðüäåéîç üôé ãéá ôá ðëõíôÞñéá ñïý÷ùí Ý÷åé ÷ïñçãçèåß ïéêïëïãéêü óÞìá ôçò Êïéíüôçôáò. Áðü ôçí åðé÷åßñçóç êáôáëýìáôïò ðáñÝ÷åôáé ôå÷íéêüò öÜêåëïò ôçò åðé÷åßñçóçò ðïõ áíáëáìâÜíåé ôï ðëýóéìï óýìöùíá ìå ôïí ïðïßï íá ôåêìçñéþíåôáé üôé ôá ðëõíôÞñéá ñïý÷ùí ôïõ ðëçñïýí ôï åí ëüãù êñéôÞñéï.

    60. Èåñìïêñáóßá êáé ðáñï÷Þ íåñïý áðü ôéò âñýóåò (1 âáèìüò)

    ÔïõëÜ÷éóôïí 80 % áðü ôéò âñýóåò êáèéóôïýí äõíáôÞ ôçí áêñéâÞ êáé ãñÞãïñç ñýèìéóç ôçò èåñìïêñáóßáò êáé ôçò ðáñï÷Þò íåñïý.

    Åêôßìçóç êáé åîáêñßâùóç: Ï áéôþí õðïâÜëåé ëåðôïìåñÞ åîÞãçóç ôïõ ôñüðïõ ìå ôïí ïðïßï ðëçñïýôáé ôï êñéôÞñéï áõôü óôï êáôÜëõìá, óõíïäåõüìåíç áðü êáôÜëëçëï öÜêåëï.

    61. ×ñïíïäéáêüðôåò êáôáéïíéóôÞñùí (1 âáèìüò)

    Ïé êáôáéïíéóôÞñåò óå êïõæßíåò Þ óå åîùôåñéêïýò ÷þñïõò äéáèÝôïõí óýóôçìá ãéá ôç äéáêïðÞ ôçò ðáñï÷Þò íåñïý áõôïìÜôùò, ìåôÜ áðü ôçí ðáñÝëåõóç ïñéóìÝíçò þñáò Þ åöüóïí äåí ÷ñçóéìïðïéïýíôáé.

    Åêôßìçóç êáé åîáêñßâùóç: Ï áéôþí õðïâÜëåé ëåðôïìåñÞ åñìçíåßá ôïõ ôñüðïõ ìå ôïí ïðïßï ðëçñïýôáé ôï êñéôÞñéï áõôü óôï êáôÜëõìá, óõíïäåõüìåíç áðü êáôÜëëçëï öÜêåëï.

    ÅÐÉÊÉÍÄÕÍÅÓ ×ÇÌÉÊÅÓ ÏÕÓÉÅÓ

    62. ÁðïññõðáíôéêÜ (ìÝ÷ñé 4 âáèìïß)

    Ãéá ôïõëÜ÷éóôïí 80 % êáôÜ âÜñïò ôùí áðïññõðáíôéêþí ðëõóßìáôïò ðéÜôùí ìå ôï ÷Ýñé Þ/êáé ôùí áðïññõðáíôéêþí ãéá ðëõíôÞñéá ðéÜôùí Þ/êáé ôùí áðïññõðáíôéêþí ðëõíôçñßùí ñïý÷ùí Þ/êáé ôùí êáèáñéóôéêþí ðáíôüò óêïðïý ðïõ ÷ñçóéìïðïéïýíôáé áðü ôï ôïõñéóôéêü êáôÜëõìá Ý÷åé ÷ïñçãçèåß ïéêïëïãéêü óÞìá ôçò Êïéíüôçôáò Þ Üëëï åèíéêü Þ ðåñéöåñåéáêü ïéêïëïãéêü óÞìá ISO ôýðïõ I (1 âáèìüò ãéá êÜèå ìßá áðü ôéò áõôÝò ôéò ôÝóóåñéò êáôçãïñßåò áðïññõðáíôéêþí).

    Åêôßìçóç êáé åîáêñßâùóç: Ï áéôþí õðïâÜëåé äåäïìÝíá êáé öÜêåëï (üðïõ ðåñéëáìâÜíïíôáé ôá ó÷åôéêÜ ôéìïëüãéá) áðü üðïõ íá ðñïêýðôïõí ïé ðïóüôçôåò ôùí åí ëüãù ðñïúüíôùí ðïõ ÷ñçóéìïðïéÞèçêáí êáé ïé ðïóüôçôåò ìå ïéêïëïãéêü óÞìá.

    63. ×ñþìáôá êáé âåñíßêéá åóùôåñéêïý ÷þñïõ (1 âáèìüò)

    ÔïõëÜ÷éóôïí 50 % ôùí åóùôåñéêþí ÷þñùí ôïõ ôïõñéóôéêïý êáôáëýìáôïò Ý÷ïõí âáöåß ìå ÷ñþìáôá êáé âåñíßêéá åóùôåñéêïý ÷þñïõ ãéá ôá ïðïßá Ý÷åé ÷ïñçãçèåß ïéêïëïãéêü óÞìá ôçò Êïéíüôçôáò Þ Üëëï åèíéêü Þ ðåñéöåñåéáêü ïéêïëïãéêü óÞìá ISO ôýðïõ É.

    Åêôßìçóç êáé åîáêñßâùóç: Ï áéôþí õðïâÜëåé äåäïìÝíá êáé öÜêåëï (üðïõ ðåñéëáìâÜíïíôáé ôá ó÷åôéêÜ ôéìïëüãéá) áðü üðïõ íá ðñïêýðôïõí ïé ðïóüôçôåò ôùí åí ëüãù ðñïúüíôùí ðïõ ÷ñçóéìïðïéÞèçêáí êáé ïé ðïóüôçôåò ìå ïéêïëïãéêü óÞìá.

    64. Äüóç áðïëõìáíôéêïý óå ðéóßíåò (1 âáèìüò)

    Ç ðéóßíá äéáèÝôåé áõôüìáôï óýóôçìá äïóéìåôñßáò ðïõ ÷ñçóéìïðïéåß ôï åëÜ÷éóôï ðïóü áðïëõìáíôéêïý ãéá ôéò êáôÜëëçëåò óõíèÞêåò õãéåéíÞò.

    Åêôßìçóç êáé åîáêñßâùóç: Ï áéôþí õðïâÜëåé ôå÷íéêü öÜêåëï ó÷åôéêÜ ìå ôï áõôüìáôï óýóôçìá äïóéìåôñßáò.

    65. Ìç÷áíéêüò êáèáñéóìüò (1 âáèìüò)

    Óôï ôïõñéóôéêü êáôÜëõìá ðñïâëÝðïíôáé áêñéâåßò äéáäéêáóßåò ãéá ôïí êáèáñéóìü ÷ùñßò ÷çìéêÝò ïõóßåò, üðùò ç ÷ñÞóç ðñïúüíôùí áðü ìéêñïÀíåò Þ Üëëùí ìç ÷çìéêþí õëéêþí êáèáñéóìïý Þ ìÝôñá ìå óõíáöÞ áðïôåëÝóìáôá.

    Åêôßìçóç êáé åîáêñßâùóç: Ï áéôéþí õðïâÜëåé ëåðôïìåñÞ åîÞãçóç ó÷åôéêÜ ìå ôïí ôñüðï ðïõ óôï êáôÜëõìá ðëçñïýôáé ôï åí ëüãù êñéôÞñéï, óõíïäåõüìåíç áðü ôïí êáôÜëëçëï öÜêåëï, êáôÜ ðåñßðôùóç.

    66. Ïéêïëïãéêïß êÞðïé (1 âáèìüò)

    Óôïõò ÷þñïõò ðñáóßíïõ ðñÝðåé åßôå íá ìçí ÷ñçóéìïðïéïýíôáé êáèüëïõ æéæáíéïêôüíá åßôå íá ðëçñïýíôáé ïé áñ÷Ýò ôçò âéïëïãéêÞ ãåùñãßáò, üðùò ïñßæïíôáé óôïí êáíïíéóìü (ÅÏÊ) áñéè. 2092/91 ôïõ Óõìâïõëßïõ, ôçò 24çò Éïõíßïõ 1991, ðåñß ôïõ âéïëïãéêïý ôñüðïõ ðáñáãùãÞò âéïëïãéêþí ðñïúüíôùí êáé ôùí ó÷åôéêþí åíäåßîåùí óôá ãåùñãéêÜ ðñïúüíôá êáé óôá åßäç äéáôñïöÞò(11) êáé ôéò ìåôÝðåéôá ôñïðïðïéÞóåéò ôïõ, Þ üðùò ïñßæïíôáé óôçí åèíéêÞ íïìïèåóßá Þ óôá áíáãíùñéóìÝíá åèíéêÜ ðñïãñÜììáôá âéïëïãéêÞò êáëëéÝñãåéáò.

    Åêôßìçóç êáé åîáêñßâùóç: Ï áéôéþí õðïâÜëåé ëåðôïìåñÞ åîÞãçóç ó÷åôéêÜ ìå ôïí ôñüðï ðïõ óôï êáôÜëõìá ðëçñïýôáé ôï åí ëüãù êñéôÞñéï, óõíïäåõüìåíç áðü ôïí êáôÜëëçëï öÜêåëï, êáôÜ ðåñßðôùóç.

    ÁÐÏÑÑÉÌÌÁÔÁ

    67. Ëéðáóìáôïðïßçóç (2 âáèìïß)

    Óôï ôïõñéóôéêü êáôÜëõìá äéá÷ùñßæïíôáé ôá ïñãáíéêÜ áðïññßììáôá (áðïññßììáôá êçðïõñéêÞò 1 óçìåßï· áðïññßììáôá ìáãåéñåßùí 1 óçìåßï) êáé åîáóöáëßæåôáé üôé ç ëéðáóìáôïðïßçóç ðëçñïß ôéò êáôåõèõíôÞñéåò ãñáììÝò ôçò ôïðéêÞò áñ÷Þò (ð.÷. áðü ôçí ôïðéêÞ áõôïäéïßêçóç, óôï ôïõñéóôéêü êáôÜëõìá Þ áðü éäéùôéêü öïñÝá).

    Åêôßìçóç êáé åîáêñßâùóç: Ï áéôéþí õðïâÜëåé ëåðôïìåñÞ åîÞãçóç ó÷åôéêÜ ìå ôïí ôñüðï ðïõ óôï êáôÜëõìá ðëçñïýôáé ôï åí ëüãù êñéôÞñéï, óõíïäåõüìåíç áðü ôïí êáôÜëëçëï öÜêåëï, êáôÜ ðåñßðôùóç.

    68. ÊïõôéÜ áíáøõêôéêþí ìéáò ÷ñÞóçò (2 âáèìïß)

    Åêôüò åÜí áðáéôåßôáé áðü ôç íïìïèåóßá, äåí ðñïóöÝñïíôáé êïõôéÜ áíáøõêôéêþí ìéáò ÷ñÞóçò óå ÷þñïõò õðü ôçí éäéïêôçóßá Þ ôçí Üìåóç äéá÷åßñéóç ôïõ ôïõñéóôéêïý êáôáëýìáôïò.

    Åêôßìçóç êáé åîáêñßâùóç: Ï áéôþí õðïâÜëëåé äÞëùóç óõììüñöùóçò ìå ôï åí ëüãù êñéôÞñéï, óõíïäåõüìåíç áðü áíáöïñÜ ôùí ôõ÷üí åí ëüãù ðñïúüíôùí ìéáò ÷ñÞóçò ðïõ ÷ñçóéìïðïéïýíôáé êáé ôçò íïìïèåóßáò ðïõ áðáéôåß áõôü.

    69. Óõóêåõáóßá ðñùéíþí ãåõìÜôùí (2 âáèìïß)

    Åêôüò åÜí áðáéôåßôáé áðü ôç íïìïèåóßá, äåí ÷ñçóéìïðïéïýíôáé ãéá ôï ðñùéíü ãåýìá óõóêåõáóßåò ìéáò äüóçò.

    Åêôßìçóç êáé åîáêñßâùóç: Ï áéôéþí õðïâÜëåé ëåðôïìåñÞ åîÞãçóç ó÷åôéêÜ ìå ôïí ôñüðï ðïõ óôï êáôÜëõìá ðëçñïýôáé ôï åí ëüãù êñéôÞñéï, óõíïäåõüìåíç áðü ôïí êáôÜëëçëï öÜêåëï.

    70. ÄéÜèåóç ëéðþí/åëáßùí (2 âáèìïß)

    Ôïðïèåôïýíôáé äéá÷ùñéóôÝò ëéðþí êáé óõëëÝãïíôáé êáé äéáôßèåíôáé êáôáëëÞëùò ôá ëßðç/Ýëáéá áðü ôçãÜíéá êáé ôá ëßðç/Ýëáéá áðü öñéôÝæåò.

    Åêôßìçóç êáé åîáêñßâùóç: Ï áéôéþí õðïâÜëåé ëåðôïìåñÞ åîÞãçóç ó÷åôéêÜ ìå ôïí ôñüðï ðïõ óôï êáôÜëõìá ðëçñïýôáé ôï åí ëüãù êñéôÞñéï, óõíïäåõüìåíç áðü ôïí êáôÜëëçëï öÜêåëï.

    71. ×ñçóéìïðïéçìÝíá õöÜóìáôá êáé Ýðéðëá (2 âáèìïß)

    ×ñçóéìïðïéçìÝíá Ýðéðëá, õöÜóìáôá êáé Üëëá õëéêÜ ðùëïýíôáé Þ äßäïíôáé ãéá öéëáíèñùðéêïýò óêïðïýò Þ óå åíþóåéò ðïõ ôá óõëëÝãïõí êáé ôá áíáäéáíÝìïõí.

    Åêôßìçóç êáé åîáêñßâùóç: Ï áéôéþí õðïâÜëåé ëåðôïìåñÞ åîÞãçóç ó÷åôéêÜ ìå ôïí ôñüðï ðïõ ðëçñïýôáé óôï êáôÜëõìá ôï åí ëüãù êñéôÞñéï, óõíïäåõüìåíç áðü êáôÜëëçëá Ýããñáöá ôåêìçñßùóçò áðü ôéò åíþóåéò.

    ËÏÉÐÅÓ ÕÐÇÑÅÓÉÅÓ

    72. ÐåñéâáëëïíôéêÝò ðëçñïöïñßåò êáé åêðáßäåõóç (1,5 âáèìïß)

    Óôï ôïõñéóôéêü êáôÜëõìá ðáñÝ÷ïíôáé ðåñéâáëëïíôéêÝò ðëçñïöïñßåò êáé åêðáéäåõôéêü õëéêü ó÷åôéêÜ ìå ôçí ôïðéêÞ âéïðïéêéëüôçôá, ôï ôïðßï êáé ìÝôñá äéáôÞñçóçò ôçò öýóçò.

    Åêôßìçóç êáé åîáêñßâùóç: Ï áéôéþí õðïâÜëåé ëåðôïìåñÞ åîÞãçóç ó÷åôéêÜ ìå ôïí ôñüðï ðïõ ðëçñïýôáé óôï êáôÜëõìá ôï åí ëüãù êñéôÞñéï, óõíïäåõüìåíç áðü ôá êáôÜëëçëá Ýããñáöá ôåêìçñßùóçò.

    73. Áðáãüñåõóç êáðíßóìáôïò óôá äùìÜôéá (1 âáèìüò)

    Ôï êÜðíéóìá áðáãïñåýåôáé óå ôïõëÜ÷éóôïí 50 % ôùí äùìáôßùí.

    Åêôßìçóç êáé åîáêñßâùóç: Ï áéôþí äçëþíåé ôï ðëÞèïò êáé ôï åßäïò ôùí äùìáôßùí êáèþò êáé óå ðïéá áðü áõôÜ áðáãïñåýåôáé ôï êÜðíéóìá.

    74. ÐïäÞëáôá (1 âáèìüò)

    Óôïõò åðéóêÝðôåò äéáôßèåíôáé ðïäÞëáôá.

    Åêôßìçóç êáé åîáêñßâùóç: Ï áéôþí ðáñÝ÷åé åîçãÞóåéò ó÷åôéêÜ ìå ôïí ôñüðï ðïõ óôï ôïõñéóôéêü êáôÜëõìá ðëçñïýôáé áõôü ôï êñéôÞñéï.

    75. Åðáíáðëçñþóéìåò öéÜëåò (2 âáèìïß)

    Óôï ôïõñéóôéêü êáôÜëõìá ðñïóöÝñïíôáé ôïõëÜ÷éóôïí Ýíá áðü ôá áêüëïõèá ðïôÜ óå åðáíáðëçñþóéìåò öéÜëåò: ìç áëêïïëïý÷á áíáøõêôéêÜ, íåñü êáé ìðýñá.

    Åêôßìçóç êáé åîáêñßâùóç: Ï áéôþí ðáñÝ÷åé åîçãÞóåéò ó÷åôéêÜ ìå ôïí ôñüðï ðïõ óôï ôïõñéóôéêü êáôÜëõìá ðëçñïýôáé áõôü ôï êñéôÞñéï, óõíïäåõüìåíç áðü ôá êáôÜëëçëá Ýããñáöá ôåêìçñßùóçò áðü ôïõò ðñïìçèåõôÝò ôùí öéáëþí.

    76. Ðñïúüíôá ÷áñôéïý (ìÝ÷ñé 2 âáèìïß)

    Ãéá ôïõëÜ÷éóôïí 50 % ôïõ ÷áñôéïý õãåßáò/õãéåéíÞò Þ/êáé ôïõ ÷áñôéïý ãñáöåßïõ ðïõ ÷ñçóéìïðïéåßôáé ðñÝðåé íá Ý÷åé ÷ïñçãçèåß ïéêïëïãéêü óÞìá ôçò Êïéíüôçôáò Þ Üëëï åèíéêü Þ ðåñéöåñåéáêü ïéêïëïãéêü óÞìá ISO ôýðïõ I (1 âáèìüò ãéá êÜèå ìßá áðü áõôÝò ôéò äýï êáôçãïñßåò ðñïúüíôùí ÷áñôéïý).

    Åêôßìçóç êáé åîáêñßâùóç: Ï áéôþí õðïâÜëåé äåäïìÝíá êáé öÜêåëï (üðïõ ðåñéëáìâÜíïíôáé ôá ó÷åôéêÜ ôéìïëüãéá) áðü üðïõ íá ðñïêýðôïõí ïé ðïóüôçôåò ôùí åí ëüãù ðñïúüíôùí ðïõ ÷ñçóéìïðïéÞèçêáí êáé ïé ðïóüôçôåò ìå ïéêïëïãéêü óÞìá.

    77. Ìç áíáëþóéìá áãáèÜ (ìÝ÷ñé 3 âáèìïß)

    Ãéá ôïõëÜ÷éóôïí 10 % ïðïéáóäÞðïôå êáôçãïñßáò ìç áíáëþóéìùí ðñïúüíôùí (üðùò ð.÷. óåíôüíéá, ðåôóÝôåò, ôñáðåæïìÜíôéëá, çëåêôñïíéêïß õðïëïãéóôÝò, öïñçôïß õðïëïãéóôÝò, ôçëåïñÜóåéò, óôñþìáôá ýðíïõ, Ýðéðëá, ðëõíôÞñéá ñïý÷ùí, ðëõíôÞñéá ðéÜôùí, øõãåßá, çëåêôñéêÝò óêïýðåò, óêëçñÝò åðéêáëýøåéò äáðÝäïõ, ëáìðôÞñåò, ê.ëð.) ðïõ õðÜñ÷ïõí óôï ôïõñéóôéêü êáôÜëõìá Ý÷åé ÷ïñçãçèåß ïéêïëïãéêü óÞìá ôçò Êïéíüôçôáò Þ Üëëï åèíéêü Þ ðåñéöåñåéáêü ïéêïëïãéêü óÞìá ISO ôýðïõ I (Ýíáò âáèìüò ãéá êÜèå ìßá áðü ôéò ôñåéò êáôçãïñßåò ìç áíáëþóéìùí ðñïúüíôùí).

    Åêôßìçóç êáé åîáêñßâùóç: Ï áéôþí õðïâÜëåé äåäïìÝíá êáé öÜêåëï üðïõ íá áíáöÝñïíôáé ïé ðïóüôçôåò ôùí åí ëüãù ðñïúüíôùí ðïõ êáôÝ÷åé êáé ïé ðïóüôçôåò ìå ïéêïëïãéêü óÞìá.

    78. ÏñãáíéêÜ ôñüöéìá (1 âáèìüò)

    Ôá êýñéá óõóôáôéêÜ ôïõëÜ÷éóôïí äýï åäåóìÜôùí ðñÝðåé íá Ý÷ïõí ðáñá÷èåß ìå âéïëïãéêÝò ìåèüäïõò êáëëéÝñãåéáò, üðùò ïñßæïíôáé óôïí êáíïíéóìü (ÅÏÊ) áñéè. 2092/91.

    Åêôßìçóç êáé åîáêñßâùóç: Ï áéôþí õðïâÜëëåé äÞëùóç óõììüñöùóçò ìå ôï åí ëüãù êñéôÞñéï, óõíïäåõüìåíç áðü ôïí êáôÜëëçëï öÜêåëï ôåêìçñßùóçò.

    79. Ôñüöéìá ôïðéêÞò ðáñáãùãÞò (1 âáèìüò)

    ÔïõëÜ÷éóôïí äýï ðñïúüíôá áðü ôñüöéìá ôïðéêÞò ðáñáãùãÞò ðñïóöÝñïíôáé óå êÜèå ãåýìá, óõìðåñéëáìâáíïìÝíïõ ôïõ ðñùéíïý.

    Åêôßìçóç êáé åîáêñßâùóç: Ï áéôþí õðïâÜëëåé äÞëùóç óõììüñöùóçò ìå ôï åí ëüãù êñéôÞñéï, óõíïäåõüìåíç áðü ôïí êáôÜëëçëï öÜêåëï ôåêìçñßùóçò.

    ÃÅÍÉÊÇ ÄÉÁ×ÅÉÑÉÓÇ

    80. Êáôá÷þñéóç õðü ôï êïéíïôéêü óýóôçìá ïéêïëïãéêÞò äéá÷åßñéóçò êáé ïéêïëïãéêïý åëÝã÷ïõ (EMAS) (3 âáèìïß) Þ ðéóôïðïßçóç ISO (1,5 âáèìïß) ôïõ ôïõñéóôéêïý êáôáëýìáôïò

    Ôï ôïõñéóôéêü êáôÜëõìá Ý÷åé êáôá÷ùñçèåß õðü ôï êïéíïôéêü óýóôçìá ïéêïëïãéêÞò äéá÷åßñéóçò êáé ïéêïëïãéêïý åëÝã÷ïõ (EMAS) (3 âáèìïß) Þ Ý÷åé ðéóôïðïéçèåß óýìöùíá ìå ôï ðñüôõðï ISO 14001 (1,5 âáèìïß).

    Åêôßìçóç êáé åîáêñßâùóç: Ï áéôþí õðïâÜëëåé ôçí êáôÜëëçëç áðüäåéîç êáôá÷þñéóçò EMAS Þ ðéóôïðïßçóçò ISO 14001.

    81. Êáôá÷þñéóç EMAS (1,5 âáèìïß) Þ ðéóôïðïßçóç ISO (1 âáèìüò) ôùí ðñïìçèåõôþí

    ÔïõëÜ÷éóôïí Ýíáò áðü ôïõò âáóéêïýò ðñïìçèåõôÝò Þ ðáñü÷ïõò õðçñåóéþí óôï ôïõñéóôéêü êáôÜëõìá åßíáé êáôá÷ùñçìÝíïò õðü ôï EMAS (1,5 âáèìïß) Þ ðéóôïðïéçìÝíïò óýìöùíá ìå ôï ðñüôõðï ISO 14001 (1 âáèìüò).

    Åêôßìçóç êáé åîáêñßâùóç: Ï áéôþí õðïâÜëëåé ôçí êáôÜëëçëç áðüäåéîç êáôá÷þñéóçò EMAS Þ ðéóôïðïßçóçò ISO 14001 áðü ôïõëÜ÷éóôïí Ýíáí ôùí âáóéêþí ðñïìçèåõôþí ôïõ.

    82. Ðåñéâáëëïíôéêü åñùôçìáôïëüãéï (1 âáèìüò)

    Áðü ôï ôïõñéóôéêü êáôÜëõìá ðáñÝ÷åôáé óôïõò åðéóêÝðôåò ôïõ åñùôçìáôïëüãéï ó÷åôéêÜ ìå ôéò áðüøåéò ôïõò åðß ôùí ðåñéâáëëïíôéêþí ðôõ÷þí ôïõ ôïõñéóôéêïý êáôáëýìáôïò.

    Åêôßìçóç êáé åîáêñßâùóç: Ï áéôþí õðïâÜëëåé áíôßãñáöï ôïõ åñùôçìáôïëïãßïõ êáé äçëþíåé ôéò ìåèüäïõò ãéá ôç äéáíïìÞ êáé ôç óõëëïãÞ ôïõ, êáèþò êáé ôïí ôñüðï ðïõ ëáìâÜíïíôáé õðüøç ïé áðáíôÞóåéò.

    83. ÌåôñçôÝò åíÝñãåéáò êáé íåñïý (1 âáèìüò)

    Óôï ôïõñéóôéêü êáôÜëõìá åßíáé ôïðïèåôçìÝíïé ðñüóèåôïé ìåôñçôÝò åíÝñãåéáò êáé íåñïý þóôå íá åßíáé äõíáôÞ ç óõëëïãÞ äåäïìÝíùí ó÷åôéêÜ ìå ôçí êáôáíÜëùóç êáôÜ ôéò äéÜöïñåò äñáóôçñéüôçôåò Þ áðü ôéò äéÜöïñåò ìç÷áíÝò.

    Åêôßìçóç êáé åîáêñßâùóç: Ï áéôþí õðïâÜëåé ëåðôïìåñÞ áíÜëõóç ôïõ ôñüðïõ ìå ôïí ïðïßï óôï ôïõñéóôéêü êáôÜëõìá ðëçñïýôáé ôï åí ëüãù êñéôÞñéï, óõíïäåõüìåíç áðü áíÜëõóç ôùí äåäïìÝíùí ðïõ óõëëÝ÷èçêáí (åÜí åßíáé Þäç äéáèÝóéìá).

    84. Ðñüóèåôåò ðåñéâáëëïíôéêÝò åíÝñãåéåò (3 âáèìïß êáô' áíþôáôï üñéï)

    á) Ðñüóèåôåò ðåñéâáëëïíôéêÝò åíÝñãåéåò (ìÝ÷ñé 1,5 âáèìïß ãéá êÜèå åíÝñãåéá êáé óõíïëéêþò 3 âáèìïß êáô' áíþôáôï üñéï): ç äéá÷åßñéóç ôïõ ôïõñéóôéêïý êáôáëýìáôïò ëáìâÜíåé ðñüóèåôá ìÝôñá ãéá íá âåëôéþóåé ôéò ðåñéâáëëïíôéêÝò åðéäüóåéò ôïõ ôïõñéóôéêïý êáôáëýìáôïò ïé ïðïßåò äåí êáëýðôïíôáé áðü êáíÝíá áðü ôá ðñïáíáöåñüìåíá êñéôÞñéá (åßôå õðï÷ñåùôéêÜ åßôå ðñïáéñåôéêÜ). Ï áñìüäéïò öïñÝò áîéïëïãåß ôçí áßôçóç êáé áõôÜ ôá ìÝôñá ìå âáèìü ï ïðïßïò íá ìçí õðåñâáßíåé 1,5 âáèìïýò áíÜ ìÝôñï.

    Åêôßìçóç êáé åîáêñßâùóç: Ï áéôþí õðïâÜëëåé äÞëùóç óõììüñöùóçò ìå ôï åí ëüãù êñéôÞñéï, óõíïäåõüìåíç áðü ðëÞñç ðåñéãñáöÞ êÜèå ðñüóèåôïõ ìÝôñïõ ðïõ ï áéôþí åðéèõìåß íá ëçöèåß õðüøç.

    Åßôå:

    â) ×ïñÞãçóç ïéêïëïãéêïý óÞìáôïò (3 âáèìïß): óôï ôïõñéóôéêü êáôÜëõìá ÷ïñçãåßôáé Ýíá åèíéêü Þ ðåñéöåñåéáêü ïéêïëïãéêü óÞìá ISO ôýðïõ É.

    Åêôßìçóç êáé åîáêñßâùóç: Ï áéôþí õðïâÜëëåé êáôÜëëçëç áðüäåéîç üôé ôïõ Ý÷åé ÷ïñçãçèåß ïéêïëïãéêü óÞìá.

    (1) ÅÅ L 283 ôçò 27.10.2001, ó. 33.

    (2) ÅÅ L 167 ôçò 22.6.1992, ó. 17.

    (3) ÅÅ L 86 ôçò 3.4.2002, ó. 26.

    (4) ÅÅ L 71 ôçò 10.3.1998, ó. 1.

    (5) ÅÅ L 226 ôçò 6.9.2000, ó. 3.

    (6) ÅÅ L 86 ôçò 3.4.2002, ó. 26.

    (7) ÅÅ L 45 ôçò 17.2.1994, ó. 1.

    (8) ÅÅ L 118 ôçò 7.5.1997, ó. 1.

    (9) ÅÅ L 136 ôçò 21.6.1995, ó. 1.

    (10) ÅÅ L 332 ôçò 15.12.2001, ó. 1.

    (11) ÅÅ L 198 ôçò 22.7.1991, ó. 1.

    Top